Ontslag Timmermans geëist bij protest ambassade

Aanhangers van de Russische populist leider Zjirinovski hebben zaterdag geprotesteerd bij de Nederlandse ambassade in Moskou. De groep protesteert tegen de behandeling van diplomaat Dmitri Borodin, die een week geleden werd aangehouden in Den Haag en eist het ontslag van minister Timmermans.

"Het protest was aangekondigd, dus vormde geen verrassing voor de ambassade", aldus een zegsman van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Vladimir Zjirinovski sprak de demonstranten enige tijd toe, weet hij verder. Om hoeveel demonstranten het exact ging kon de woordvoerder niet zeggen.

Zjirinovski zei eerder de ruiten van de ambassade in te zullen gooien tijdens het protest, meldden verschillende media eerder, maar zou dat later weer hebben teruggenomen. Het protest zaterdag verliep vreedzaam en voor zover bekend werden geen aanhoudingen verricht.

Vorige week zaterdag werd de Russische diplomaat Borodin aangehouden omdat hij zijn kinderen zou hebben mishandeld. Zijn vrouw zou diezelfde dag betrokken zijn geweest bij verschillende aanrijdingen. Omdat diplomaten volgens het Verdrag van Wenen onschendbaar zijn, ook als ze de wet overtreden, bood Nederland woensdag excuses aan voor de aanhouding.


Russisch nieuwsbericht over de diplomatieke rel