Broer Badr Hari op vrije voeten

De broer van Badr Hari is zaterdagmiddag vrijgelaten. Hij wordt nog wel verdacht van meineed, maar hoefde niet meer te worden vastgehouden omdat hij is verhoord, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam.

Wat er uit het verhoor is gekomen wordt nu meegenomen in het besluit of vervolgstappen tegen de broer worden genomen. Wanneer dat besluit valt, is volgens de woordvoerder nog niet te zeggen.

De broer, Yassin, werd vrijdag in de Amsterdamse rechtbank aangehouden omdat hij volgens justitie heeft gelogen over de gebeurtenissen in Club Air. Daar werd clubeigenaar Jeroen van den Berg vorig jaar mishandeld.

Yassin gaf aan dat hij Van den Berg als eerste sloeg nadat die een slaande beweging naar Badr zou hebben gemaakt. Ook zei hij dat een vriend van hem geweld heeft gebruikt, maar zijn broer niet. Voor de rechtbank verklaarde Yassin volgens justitie anders dan bij de politie. Daarom heeft hij volgens justitie onder ede gelogen, wat strafbaar is.

Het OM vroeg de rechtbank vrijdag een akte van meineed op te stellen, maar dat weigerden de rechters. Justitie maakte daarom gebruik van een eigen bevoegdheid om op te treden tegen veronderstelde meineed en hield de broer in de rechtbank aan.

Badr Hari staat terecht voor een reeks mishandelingen, waarvan die in Club Air er een is. Zijn broer Yassin werd vorig jaar naar eigen zeggen twee dagen verhoord vanwege die mishandeling, maar zou nooit als verdachte zijn gedagvaard.

Van den Berg werd behoorlijk toegetakeld. Hij liep zware schade aan zijn gebit op en onder meer een hersenschudding. Hij had er lang last van en heeft een stevige schadeclaim ingediend.