[WK Kwalificatie] Colombia kan koffers pakken

Colombia verschijnt volgende zomer voor het eerst sinds zestien jaar ten tonele op een wereldkampioenschap. De Zuid-Amerikanen zorgden vannacht tegen Chili voor een spektakelstuk. Radamel Falcao speelde daarin de hoofdrol. De aanvaller van AS Monaco benutte twee beslissende strafschoppen.

Lang leek er voor Chili geen vuiltje aan de lucht. Arturo Vidal en Alexis Sanchez (twee keer) hielpen de Colombiaanse hoop al voor de rust ogenschijnlijk om zeep. Er bleek echter niets van waar. Na 69 minuten bracht Teofilo Gutierrez de spanning terug door voor de 1-3 te zorgen.

Falcao ontpopte zich vervolgens tot held van de avond. De spits, topscorer in de Franse Ligue 1, schoot twee penalty's binnen en bepaalde daarmee de eindstand op 3-3. Colombia had aan één punt genoeg om zich historisch te kwalificeren voor het WK voetbal in Brazilië.

Venezuela is niet van de partij op het WK voetbal in Brazilië van volgende zomer. Het land had een overwinning nodig op Paraguay om in de race te blijven, maar kwam niet verder dan een gelijkspel (1-1). Veel hoop koesterden de Venezolanen al niet meer, toen de uitspelende opponent de voorsprong pakte. Edgar Benitez opende na 28 minuten de score. Venezuela kwam dankzij Juan Manuel Seijas nog wel op 1-1, maar was daarmee rijkelijk te laat.

Het kwartje had de goede kant op kunnen vallen voor Venezuela als Ecuador en Uruguay elkaar vannacht in evenwicht zouden houden. Ecuador kwam echter als winnaar uit de bus met een 1-0 zege door een treffer van Jefferson Montero.

Argentinië dat al geplaatst was won met 3-1 van Peru. Pizarro opende nog wel de score voor Peru, maar Lavezzi(2x) en Palacio zorgden dat de punten in Argentinië bleven. Chili en Ecuador spelen in de laatste speelronde tegen elkaar. Beide landen zouden het op een akkoordje kunnen gooien, want beide ploegen hebben nog één punt nodig. Uruguay wordt dan veroordeeld tot het spelen van een play-off tegen Jordanië om zich alsnog te kunnen kwalificeren.