Roemer hekelt harde bezuinigingen

In het vrijdag gesloten begrotingsakkoord blijven de harde bezuinigingen overeind. En de rekening wordt linksom of rechtsom betaald door gewone mensen, laat SP-leider Emile Roemer weten in een reactie op het akkoord.

Volgens Roemer brengt het akkoord geen fundamentele verandering in de politieke koers van dit kabinet. Het is 'bijsturen op de verkeerde weg'. "Een afwastaks om gratis schoolboeken te betalen en ook nog eens een half miljard euro weghalen op de zorg. Dat is schuiven met geld, maar niet de koerswijziging die nodig is om de crisis te keren."

De coalitiepartijen en D66, de ChristenUnie en SGP hebben 'te eenzijdig' aangestuurd op bezuinigingen en niet op het herstellen van vertrouwen in de economie. "Het is precies de reden dat wij aan deze onderhandelingen niet mee hebben gedaan. We moeten geen pleisters plakken op fundamenteel foute politiek." In deze tijd moet er juist worden geïnvesteerd en moet de koopkracht van mensen worden hersteld, aldus Roemer.

De SP-voorman is wel blij dat de bezuinigingen voor weduwen en nabestaanden zijn geschrapt en dat de versobering van de zelfstandigenaftrek deels is gerepareerd. "Ik ben daar oprecht blij mee, maar ik zie tegelijk dat op andere plaatsen juist fors harder wordt bezuinigd." Het is met de ene hand geven en met de andere hand nemen, aldus de socialist.