FOK!filmtips van de dag: Conviction

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

Een Schotse aristocraat gaat vechten voor Bonnie Prince Charlie en laat de zorg voor het huis waar hij woont aan zijn broer over. Na de nederlaag bij Culloden wordt hij bijna in een val van de Engelsen gelokt. In de veronderstelling dat zijn broer hem bedrogen heeft, vlucht hij en stort zich in een leven vol avontuur. The Master of Ballantrae is te zien om 13.00 uur op BBC2.

Robin Hood vertelt het verhaal van een ervaren boogschutter, die in dienst treedt bij het leger van koning Richard om tegen de Fransen te vechten. Na de dood van de koning vertrekt Robin naar Nottingham, een stad die lijdt onder de corruptie van een tirannieke schout en torenhoge belastingen. Daar valt hij voor de weduwe Lady Marion, die de identiteit en de motieven van deze kruisridder niet volledig vertrouwt. In de hoop de hand van Lady Marion te winnen en de stedelingen te redden, brengt Robin een bende bij elkaar die uitblinkt in dodelijke vechttrucs en levenslust. Samen vallen ze de rijke bovenklasse aan om het onrecht te herstellen. Te zien om 20.30 uur op SBS6.

Als Kenny gearresteerd wordt voor moord en in 1983 tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld wordt, wijdt zijn jongere zus Betty Anne, een werkende moeder van twee kinderen, haar leven aan het terugdraaien van de veroordeling. Overtuigd van de onschuld van haar broer, worstelt Betty zich door school en uiteindelijk een rechtenstudie in een achttien jaar durende missie om Kenny uit de gevangenis te krijgen.

Dit drama is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Betty Anne Waters. Sam Rockwell, bekend van Moon en Confessions of a Dangerous Mind, won met zijn vertolking van Kenny op het filmfestival van Boston de prijs voor Beste Acteur. Zijn tegenspeelster Hilary Swank heeft twee Oscars thuis staan voor haar hoofdrollen in Boys Don’t Cry en Million Dollar Baby. Conviction is te zien om 20.30 uur op RTL8.

Tien jaar geleden was Stan Ross, vertolkt door Bernie Mac, één van de beste honkballers die er rondliep op de velden. Helaas was hij ook één van meest arrogante spelers, met een grote mond en een groot ego. Ross wilde zijn carrière afsluiten als een legende. Hij besloot na zijn drieduizendste slag, een nog nooit eerder vertoonde prestatie, met pensioen te gaan om te genieten van het leven en de faam. Maar tien jaar later komt Ross er plotseling achter dat zijn wereldrecord ongeldig is. Zijn aantal slagen staat namelijk maar op 2.997. Ross is niet langer 'Mr. 3000' en dat kan natuurlijk niet. Hij besluit zich weer aan te sluiten bij zijn oude team, de Milwaukee Brewers, zodat hij zijn record alsnog kan binnenslepen. Te zien om 01.35 uur op BBC1.