Zevende dode door nieuwe vogelgriep China

Redactie

De nieuwe variant van de vogelgriep heeft in China een zevende leven geëist. Een 64-jarige man uit Shanghai overleed zondagavond aan het H7N9-virus. Dat hebben de Chinese autoriteiten maandag gezegd.

De man vertoonde een week geleden de eerste ziekteverschijnselen. Hij was rillerig en ging naar een arts, omdat hij dacht dat hij een longontsteking had opgelopen. Zondagochtend was zijn toestand slecht. Hij raakte buiten adem en werd in het ziekenhuis opgenomen. Enkele uren later overleed hij.

Het aantal besmettingen met het virus is opgelopen. Maandag werd gemeld dat in totaal 24 mensen besmet zijn geraakt, allen in het oosten van het land. De meeste patiënten worden ernstig ziek. Zeven mensen zijn al overleden.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is in overleg met de Chinese regering over het sturen van een team deskundigen om te helpen bij het onderzoek naar het H7N9-virus, zei Michael O'Leary, hoofd van de WHO in China. Volgens hem heeft de WHO vertrouwen in de inspanningen van China om de uitbraak van het virus onder controle te houden. Zo wordt onderzoek gedaan naar een mogelijk vaccin voor de griep.

Door de groeiende aandacht voor het virus overweegt de WHO echter toch een team te sturen. De ziektegevallen zijn 'van groot belang, niet alleen voor de wetenschappelijke wereld, maar voor de hele wereld'. "Het is een van de verantwoordelijkheden van de WHO om ervoor te zorgen dat we dienen als een schakel tussen China en de rest van de wereld", aldus O'Leary.