Schaatsunie maakt zich zorgen na afhaken Essent

Frank (franklop)

Het aangekondigde vertrek van sponsor Essent heeft bij de internationale schaatsunie ISU voor sombere gezichten gezorgd. "We moeten toegeven dat dit een probleem is", zegt voorzitter Ottavia Cinquanta. "We moeten goed nadenken hoe we dit aan gaan pakken." Essent maakte vorige week bekend na het olympische seizoen de sponsoring stop te zetten.

Cinquanta weet dat het niet de beste tijd is om een nieuwe geldschieter te vinden. "Dat zal niet gemakkelijk worden. De internationale markt is niet in de beste conditie." De Italiaan is wel blij dat Essent snel duidelijkheid heeft verschaft. "We hebben nu in ieder geval de tijd om de markt op te gaan om een andere sponsor te zoeken."

Essent sponsorde sinds 1998 de wereldbekertoernooien, NK's en het marathonschaatsen. Later kwamen daar ook EK's, WK's, schaatsbond KNSB en Thialf bij. De energieleverancier vindt het na de Spelen van Sochi welletjes geweest omdat qua sponsoring het plafond zou zijn bereikt van wat mogelijk is. Naar schatting stak Essent jaarlijks tussen de twee en vier miljoen euro in de sport.