FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 9 april 2013

Ex-president Duitsland wijst deal met OM af

De Duitse ex-president Christian Wulff heeft dinsdag een deal met het openbaar ministerie afgewezen. In ruil voor een boete wilden de aanklagers de zaak tegen hem seponeren, maar de raadslieden van Wulff lieten weten dat hun cliënt zijn naam voor de rechtbank gezuiverd wil zien. Aanklagers in Duitsland stellen vaak een boete voor als zij niet genoeg bewijs hebben om een zaak helemaal rond te krijgen.

Wulff moest vorig jaar aftreden na een stortvloed van aantijgingen, onder meer dat hij gunstige leningvoorwaarden en hotelverblijven van vrienden zou hebben ontvangen toen hij nog minister-president van Nedersaksen was. Een van de verdenkingen betrof zijn zakelijke relatie met David Grönewold, een Duitse filmproducent. In een korte verklaring liet het OM in Hannover dinsdag weten dat ook de advocaten van Grönewold hun voorstel om tegen betaling van een boete van de zaak af te zien hebben afgewezen.

Wulff was plaatsvervangend leider van de CDU van bondskanselier Angela Merkel voordat hij in 2010 tot president werd gekozen. Dat hij al na twee jaar moest aftreden was voor haar een grote blamage.

'Eed op 30 april is louter folklore'

De eed die Kamerleden geacht worden af te leggen bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander, is 'eigenlijk alleen maar folklore en protocol'. Dat zegt OSF-senator Kees de Lange, een van de twee politici van wie dinsdag bekend werd dat ze de eed niet willen afleggen.

"Dat het niet zoveel voorstelt, blijkt wel uit het feit dat het onmogelijk is de eed later af te leggen als ik op 30 april bijvoorbeeld door ziekte verhinderd zou zijn", stelt De Lange, lid van de Eerste Kamer voor de Onafhankelijke Senaatsfractie, een samenwerkingsverband van regionale partijen, en daarnaast hoogleraar natuurkunde.

De Lange heeft ook om principiële redenen moeite met de eed, waarmee Kamerleden beloven de 'rechten van het koningschap' te handhaven. "Ni Dieu, ni maître, is mijn motto: geen God, geen meester. Ik zou ook niet zo gauw de voeten van de paus kussen."

De Lange wil de mogelijkheid houden om voorstellen te doen die de monarchie inperken, bijvoorbeeld als Willem-Alexander het veel slechter blijkt te doen dan zijn moeder. "Als ik de eed, of in mijn geval de belofte, zou afleggen, zou ik het gevoel hebben dat ik dat niet meer zou kunnen."

Ook van SP-senator Geert Reuten werd dinsdag bekend dat hij de eed weigert. Reuten vindt eveneens dat de eed hem zou beperken in zijn vrijheid om in de toekomst eventueel de grondwet te wijzigen om de macht van de koning in te perken. Reuten heeft bezwaar tegen de formulering 'rechten van het koningschap'. Die strookt volgens hem niet met de grondwet.

In totaal hebben zestien parlementariërs aangekondigd de eed niet te willen afleggen, maakte de Eerste Kamer dinsdag bekend. Vier van hen komen ook niet naar de inhuldiging in de Nieuwe Kerk.

Protest bij Witte Huis om begrotingsplannen Obama

Een groep progressieve Amerikaanse Congresleden heeft dinsdag samen met gelijkgezinden geprotesteerd bij het Witte Huis tegen de begrotingsplannen van president Barack Obama. De betogers zijn ontevreden met voorgestelde bezuinigingen van de president op pensioenen en de gezondheidszorg voor ouderen.

De demonstranten - zo'n honderd in totaal - hadden negen dozen bij zich waar volgens hen meer dan twee miljoen handtekeningen inzaten van mensen die willen dat Obama zijn plannen intrekt. Een van de bezuinigingen die de president voorstelt in zijn begroting, die woensdag officieel wordt gepresenteerd, is om het percentage waarmee pensioenuitkeringen jaarlijks stijgen te verlagen. De uitkeringen stijgen elk jaar enkele procentpunten om de stijgende kosten voor levensonderhoud bij te benen. Daarnaast stelt Obama voor de komende tien jaar omgerekend ruim 234 miljard euro te snijden in de gezondheidszorg voor ouderen. Obama heeft gezegd deze bezuinigingen alleen te willen uitvoeren als de Republikeinen hem tegemoetkomen en instemmen met belastingverhogingen.

Onder de demonstranten waren onder meer leden van de vakorganisatie AFL-CIO en de Nationale Vereniging voor Vrouwen. Democratisch Congreslid Mark Pocan zei dat de bezuinigingen een belediging zijn voor de 'morele belofte van Amerika'. Onafhankelijk senator Bernie Sanders waarschuwde Congresleden voor de gevolgen van de bezuinigingen. "Als ze ervoor stemmen te snijden in de sociale zekerheid zullen ze wellicht niet terugkeren naar Washington", aldus Sanders.

Het Witte Huis zegt dat de begrotingsplannen niet ideaal zijn, maar dat ze een compromis zijn om het huishoudboekje van de Amerikaanse overheid op orde te krijgen.


Protest bij Witte Huis om begrotingsplannen Obama (Foto: Novum)

Moeder Kim Kardashian getuigt in scheidingszaak

Kris Jenner, de moeder van Kim Kardashian, wordt in de scheidingszaak van de realityster opgeroepen als getuige. Dat blijkt uit een lijst die door de advocaten van de realityster is ingediend. Jenner, Kardashian en haar ex Kris Humphries staan genoemd als geplande getuigen.

Kims zussen Kourtney en Khloé hoeven hun verhaal waarschijnlijk niet te komen doen, evenmin als haar geliefde Kanye West. Wie de advocaten van Humphries gaan oproepen, is nog niet bekend.

De eerste zittingsdag in de scheidingszaak is op 6 mei en de hele zaak duurt naar verwachting een week. Humphries wil zijn huwelijk met de realityster, dat na 72 dagen op de klippen liep, nietig laten verklaren. Kim wil een scheiding.

Ik heb géén interesse!

Traditioneel is de maandagavond voor mij alleen. Op maandagavonden schroef ik mijn columns in elkaar. Mijn meisje staat dan tussen andere huisvrouwen te springen in de sportschool en de kindjes liggen op bed. In de kroeg is geen flikker te beleven dus geen reden om de babyfoon bij de buren te droppen. Genoeg reden om mezelf in pyama te hijsen en lekker met m'n laptop op schoot allerhande hersenspinsels uit mijn toetsenbord te wringen. Zo ook afgelopen maandagavond. Ik had net mijn snurkjurk aangetrokken. Wijntje ingeschonken en een leeg velletje papier op mijn scherm getoverd. Heerlijk. Na een lange dag hard zwoegen eindelijk een momentje voor mezelf. Wordt er ineens op het raam geklopt.

[CL] Uitslagen kwartfinales (09/04/2013)

Vanavond stonden de returns op het programma van de partijen uit de kwartfinales tussen Galatasaray - Real Madrid en Borussia Dortmund - Málaga. Hieronder de uitslagen van beide duels.

Borussia Dortmund - Málaga

Het duel in Spanje eindigde in 0-0 en zodoende moest Dortmund vooral opletten om geen tegendoelpunten te incasseren. Deze missie mislukte halverwege de eerste helft. Joaquin schoot knap raak. Nog voor rust wist Lewandowski, na een schitterende hakbal van Reus, de gelijkmaker op het scorebord te zetten.

Na rust ging Dortmund naarstig op zoek naar de 2-1. Málaga wist een aantal keren onder de druk uit te komen en kreeg zodoende in de eerste fase van de tweede helft de beste kansen. Net als vorige week toonde keeper Willy halverwege de tweede helft een aantal keren zijn klasse bij inzeten van Reus en Götze .

Invaller Eliseu leek vervolgens het tweeluik definitief te beslissen door vanuit buitenspelpositie de 1-2 te scoren. Dortmund leek verslagen, maar het blijven Duitsers. In de extra tijd wist eerst Reus de 2-2 te scoren. In de slotseconden scoorde verdediger Santana de bevrijdende 3-2. Aan deze treffer hing weliswaar ook een luchtje van buitenspel, maar arbiter Thomson keurde het doelpunt goed. Daardoor plaatst Borussia Dortmund zich voor de halve finales van het miljoenenbal.

Karakteristieken:

Borussia Dortmund*

3 - 2
(0-0)

Málaga

 40' Lewandowski
90+1' Reus
90+3' Santana
   25' Joaquín 
82' Eliseu
 
 Gele kaart: S. Bender, Schmelzer (Borussia Dortmund), Gámez, Toulalan (Málaga)
 
Stadion: Signal Iduna Park, Dortmund
Toeschouwers: 65.000
Arbiter: Thomson (Sch)
 
Opstelling:   Opstelling:
Weidenfeller
Piszczek
Subotic
Felipe Santana
Schmelzer
Blaszczykowski (Schieber/72)
Gündogan (Hummels/86)
Götze
S. Bender (Sahin/72)
Reus
Lewandowski
  Willy
Gámez
Demichelis
Sánchez
Antunes
Joaquín (Portillo/87)
Toulalan
Camacho
Duda (Eliseu/74)
Isco
Baptista (Santa Cruz/83)


Galatasaray - Real Madrid

Al na acht minuten wist Cristiano Ronaldo de Spaanse club op 0-1 te zetten en besliste daarmee al erg snel het tweeluik. Op aangeven van Khedira tikte de Portugees de bal achter Muslera. De Turken vielen vervolgens dapper aan, maar tot aan de rust zorgde dit niet voor gevaar.

Na rust veranderde dit echter. De thuisclub voerde het tempo op en kwam na een klein uur spelen verdiend op 1-1. Nadat Sneijder eerst nog een enorme kans had gemist, wist Eboué wel te scoren. Twintig minuten voor tijd maakte Sneijder zijn misser goed door na een knappe actie de 2-1 te scoren. Niet veel later bracht Drogba de 3-1 op te schorebord.

Veel meer dan dit zat er echter niet in het vat voor Galatasaray. Real wist in de slotfase via opnieuw Ronaldo nog op 3-2 te komen. De Spaanse club eindigde het duel met tien man. Arbeloa ontving tweemaal geel.

Karakteristieken:

Galatasaray

3 - 2
(0-3)

Real Madrid*

57' Eboué
70' Sneijder
72' Drogba
   8' C. Ronaldo
90+2' C. Ronaldo
 
 Gele kaart: Sneijder, Eboué, (Galatasaray),
 Rode kaart: Arbeloa (2xg/Real Madrid)
Stadion: Türk Telekom Arena, Istanbul
Toeschouwers: 46.000
Arbiter: Lannoy (Fra)
 
Opstelling:   Opstelling:
Muslera
Eboué (Elmander/80)
Gökhan
Kaya
Riera
Hamit Altintop (Amrabat/46)
Melo
Sneijder
Inan
Bulut (Sabri/63)
Drogba
  López
Essien (Arbeloa/31)
Varane
Pepe
Coentrão
Di María
Khedira
Özil (Albiol/81)
Modric
C. Ronaldo
Higuaín (Benzema/73)


Voetbalsters Oranje kunnen niet stunten tegen VS

De Nederlandse voetbalvrouwen zijn er niet in geslaagd om in de oefeninterland tegen de Verenigde Staten voor een stunt te zorgen. De regerend olympisch kampioen en nummer één van de wereld was in het stadion van ADO Den Haag met 3-1 te sterk voor Oranje.

Nederland kwam na iets meer dan een halfuur spelen op achterstand door een doelpunt van Tobin Heath. Op slag van rust maakte Christen Press er 0-2 van. Diezelfde speelster was in de zestigste minuut ook verantwoordelijk voor de derde Amerikaanse goal. Manon Melis redde op aangeven van Lieke Martens de eer voor Nederland.

De oefeninterland geldt voor Oranje als voorbereiding op het naderende EK. Dat toernooi wordt van 10 tot en met 28 juli gespeeld in Zweden.

[Upd] Puber verkracht door 4 vrouwen

In Canada is een puber verkracht door maar liefst vier vrouwen. Voor je nu 'Nice!' begint te roepen: de dames waren stuk voor stuk minstens negentig kilo.

De knaap liep het viertal naar eigen zeggen tegen het bevallige lijf in het nachtleven van Toronto. De dames boden hem na de gezellige avond een lift aan, waar de jongeman gretig van gebruikmaakte.

De tiener zat een poosje op de achterbank, toen hij tot zijn schrik besefte dat hij voorlopig niet thuis zo komen. Nee, de dikke SUV ging plotseling van de weg af waarna op een parkeerplek de handrem erop ging. Vervolgens vergrepen de botergeile dikkerds zich om beurten aan de arme drommel.

Toen de dames zich allemaal hadden klaargereden op de blanke sabel van de jongen, lieten zij hem achter op de parkeerplaats. Uiteindelijk is hij naar het politiebureau gestrompeld om aangifte te doen van verkrachting.

Volgens het slachtoffer waren de daders begin dertig jaar jong. Ze worden beschreven als minstens negentig kilo schoon aan de haak (per stuk) en ze waren zo'n 165 centimeter groot. Een van hen had een Brits accent en een tattoo van vleugels in haar nek.

Update 22.30 uur:

Dankzij Canadese media zijn we inmiddels meer te weten gekomen over de zaak. De Toronto Sun weet te melden dat het arme slachtoffer een knaap van 19 jaar oud is. De 'gezellige dikkerds' waren allen gekleed in zwarte, korte jurkjes (de horror!). Verder liepen ze op hoge hakken en droegen ze geen kousen.

De jongen heeft zich niet onder doktersbehandeling moeten stellen. Hoewel de zaak zeer ongebruikelijk is, kan de politie er niet om lachen. "De details zijn ernstig", zo laat de politie van Toronto weten. "Dit mag niet licht worden opgenomen."

Docu toont eerste echte alien aan de wereld

Een binnenkort te verschijnen documentaire zal heel wat stof doen opwaaien. In 'Sirius' zal voor het eerst een alien zijn opwachting maken. De hele wereld mag kennismaken met de kleine spruit.

De documentaire is gemaakt door onder anderen Steven Greer, grondlegger van het Disclosure Project en het Studiecentrum voor Buitenaardse Intelligentie, en Emmy-winnaar Amardeep Kaleka. De film zal onthullen dat buitenaardse wezens al vele vakanties hebben doorgebracht op onze planeet. Uiteraard wordt dit al decennialang onder de pet gehouden.

Naast getuigenverklaringen van wetenschappers en officieel ufobewijs is er nog iets bijzonders te zien. Een echt buitenaards wezen, dat werd aangetroffen in Chili. Bang dat hij en zijn soortgenoten de wereld overnemen, hoeven we niet te zijn. De alien meet namelijk slechts 15 centimeter. Deze kabouteralien zou een zelfde structuur hebben als een mens.

"Dit is het belangrijkste verhaal ooit dat nooit verteld werd", vindt de documentairemaker. "Dankzij deze kennis over de werking van UFO's, die door overheden systematisch is verborgen gehouden, zal olie en nucleaire energie overbodig worden. Dat is meteen ook de belangrijkste reden waarom regeringen deze informatie nooit publiek maakten."

Op de complete film moeten we nog even geduld hebben. Op 22 april gaat de documentaire in première. Gelukkig kunnen we alvast wel een trailer bekijken.

'I'll be back!'

Ruben Nicolai langer bij BNN

Ruben Nicolai blijft langer bij BNN. De presentator verlengde zijn contract deze week met twee jaar, maakte de omroep dinsdag bekend.

"BNN is en blijft de omroep waar ik me helemaal thuis voel", reageert de 37-jarige Nicolai in een verklaring. "We groeien met elkaar mee en houden elkaar scherp. Ik geniet met volle teugen van de programma's die ik mag presenteren." Nicolai is vanaf 16 april te zien in De Allerslechtste Echtgenoot van Nederland, waarin acht stellen hun relatie proberen te redden.

Nicolai zegde vorige week nog enkele optredens af wegens oververmoeidheid. Hij staat in het theater met de soloshow Little Friday.

Moslimextremisten Irak en Syrië samen verder

Al-Qaida in Irak is gefuseerd met de extremistische Syrische groepering Jabhat al-Nusra. Jabhat al-Nusra heeft zich eerder aangesloten bij de strijd tegen het regime van president Bashar Assad. De fusie tussen de Iraakse tak van Al-Qaida en de Syrische extremisten werd door Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van de Islamitische Staat Irak, wereldkundig gemaakt.

In een 21 minuten durende boodschap op militante websites liet Al-Baghdadi weten dat de twee groepen onder één vlag en de naam de Islamitische Staat in Irak en Sham verdergaan. Sham is de naam voor Syrië en de omliggende regio.

Jabhat al-Nusra speelt een steeds groter wordende rol in de strijd tegen het regime in Damascus. De groep heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor verscheidene grote aanslagen. De Verenigde Staten beschouwen de groep als een terreurorganisatie, wat ook geldt voor Al-Qaida. Wat de westerse regeringen die het verzet tegen Assad steunen van deze fusie vinden, laat zich raden.

'Ook Sylvie weer gelukkig in de liefde'

Ook Sylvie van der Vaart heeft naar verluidt een nieuw liefje. "Hij schijnt in Parijs te wonen", zei Albert Verlinde dinsdag in RTL Boulevard. Maandag werd bekend dat Sylvie's ex Rafael sinds kort een relatie heeft met Sabia, de ex van voetballer Khalid Boulahrouz en een goede vriendin van Sylvie.

"Ze ziet er erg treurig uit", zei een reporter van het Duitse mediabedrijf Hauptbruch over Sylvie in beelden die door RTL Boulevard werden uitgezonden. "Ze wil ook geen vragen beantwoorden van fotografen en cameramannen." Volgens RTL Boulevard heeft de reporter bevestigd dat Sylvie afgelopen weekeinde bij haar nieuwe liefde was.

Eerder doken de eerste bewegende beelden op van Rafael en Sabia. In een filmpje op de website van Bild is te zien hoe het liefdeskoppel lachend de woning van Sabia binnengaat.

Bejaarde verbrand in verzorgingstehuis

Bij een brand in een verzorgingshuis in Oirschot is dinsdagavond een bewoner zwaargewond geraakt. De brand in het pand aan de Sint Jorisstraat in de Brabantse plaats was snel geblust, liet een brandweerwoordvoerder weten.

De brand brak rond 18.30 uur uit in een woning in het verzorgingshuis. De brandweer rukte uit voorzorg met groot materieel uit, maar de brand kon binnen een kwartier worden geblust. Volgens de zegsman bleef het vuur beperkt tot de kamer waar de brand uitbrak, waardoor een ontruiming niet nodig was.

Het slachtoffer is met ernstige brandwonden naar een ziekenhuis gebracht. De zegsman wist niet of het om een man of een vrouw gaat.

Risicobedrijven blijven laks met brandveiligheid

Medio vorig jaar hadden 58 bedrijven die grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen bewerken of opslaan de brandveiligheid nog altijd niet op orde. Ze treffen geen maatregelen om de risico's te beheersen. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport, dat staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld (PvdA) dinsdag naar de Kamer heeft gestuurd.

Bij Chemie-Pack in Moerdijk ontstond begin 2011 een grote brand, die enorme milieuschade aanrichtte. Later bleek dat het bedrijf brandbare vloeistoffen verkeerd had opgeslagen. De lessen die hieruit zijn getrokken worden nog niet nageleefd, blijkt uit het rapport.

Van de 151 bedrijven waar in 2010 tekortkomingen waren vastgesteld hadden er vorig jaar maar dertig voldoende verbeteringen doorgevoerd. Er zijn er ondanks het verscherpte toezicht dus nog altijd 121 bedrijven in overtreding, waarvan 58 in de gevaarlijkste categorie. Wel is het aantal bedrijven dat de brandveiligheid op orde heeft tussen 2010 en 2012 toegenomen van 42 tot 64 procent.

Daarnaast zijn er ruim dertig gevallen waarbij de automatische brandbeveiligingsinstallatie niet aan alle normen voldoet.

De handhaving en het aanpassen van vergunningen blijkt lastig, schrijft de inspectie. Ook in 2013 blijft de inspectie de voortgang in de gaten houden, met extra aandacht voor notoire achterblijvers, aldus Mansveld.


Risicobedrijven blijven laks met brandveiligheid (Foto: Novum)

Noord-Korea nog steeds vakantieland

De hoog oplopende spanning op het Koreaanse schiereiland en de recent verscherpte reisadviezen leiden er vooralsnog niet toe dat reisorganisaties hun reizen naar Noord-Korea annuleren. Alle geplande reizen gaan door en reizigers haken niet af. Dat blijkt dinsdag uit een rondgang van het ANP langs diverse reisbureaus die zijn gespecialiseerd in reizen naar het stalinistische land.

De reisorganisatie VNC Asia liet wel weten geregeld contacten te onderhouden met de Nederlandse ambassade in Zuid-Korea die als vertegenwoordiging optreedt voor Nederlanders in Noord-Korea. Touroperator Koning Aap heeft ook geen wijzigingen aangebracht in zijn reisschema naar het Aziatische land. Your Planet, die in juli, augustus en september groepsreizen heeft gepland, liet ook weten dat de reizen gewoon doorgaan.

NAVO bezorgd om situatie
De NAVO kijkt inmiddels met grote bezorgdheid naar de situatie op het Koreaanse schiereiland. Het communistische Noord-Korea slaat een steeds agressievere toon aan tegen onder meer Zuid-Korea en de Verenigde Staten, de belangrijkste NAVO-lidstaat.

NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen brengt van 11 tot 13 april een bezoek aan het bedreigde Zuid-Korea. Maar volgens de zegsvrouw heeft dit bezoek geen direct verband met Noord-Korea. Het is al maanden gepland en gaat over de samenwerking tussen het bondgenootschap en Zuid-Korea, stelt de woordvoerster.

De NAVO en de Zuid-Koreaanse regering in Seoul sloten in september vorig jaar een partnerschapsovereenkomst. Na zijn bezoek aan Zuid-Korea reist Rasmussen door naar Japan.

'Slachtoffer Sittard al eerder beschoten'

De man die maandag dood werd aangetroffen in een woning in Sittard, werd vrijdagnacht al in een been geschoten bij een pokertoernooi in een café in de Limburgse plaats Nieuwstadt. Dat schrijft dagblad De Limburger dinsdag. De politie wil alleen kwijt dat een eventuele relatie tussen de moord en het schietincident wordt onderzocht.

Het slachtoffer is een 37-jarige man, die volgens De Limburger de Belgische nationaliteit heeft. Volgens de krant is hij maandagochtend in zijn huis aan de Dorpstraat door het hoofd geschoten.

Donderdag wordt sectie op het lichaam van de man verricht, zo liet de politie dinsdag weten. Op de zaak zijn 25 rechercheurs gezet.

Jihadclubjes gevolgd door AIVD

Organisaties die geld inzamelen voor steun aan de strijd in Syrië worden door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in de gaten gehouden. Dat zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Trouw meldde zaterdag dat een islamitische liefdadigheidsorganisatie in Tilburg die beweert geld in te zamelen voor humanitaire hulp in Syrië banden heeft met radicale groepen in het land. Teeven zei dat de groep nauwgezet in de gaten wordt gehouden door de AIVD. "We volgen de stichting en als er aanleiding is om te verbieden doen we dat."

Er zijn geen aanwijzingen dat de stichting jongeren rekruteert voor deelname aan de gewapende strijd, zei Teeven. Naar schatting honderd Nederlandse moslims strijden op dit moment in oorlogsgebieden.

Extremistische jood krijgt levenslang

Een Israëlische rechtbank heeft een joodse extremist tot tweemaal levenslang veroordeeld voor de moord op twee Palestijnen en poging tot moord op enkele anderen.

De in de Verenigde Staten geboren Jack Teitel werd dinsdag gevonnist door de rechtbank in Jeruzalem. Hij was in 2009 op de Westoever opgepakt voor de moorden, die in 1997 werden gepleegd. Teitel werd ook schuldig bevonden aan verboden wapenbezit en aanzetten tot geweld. Ook moet hij schadevergoeding betalen aan de nabestaanden van zijn slachtoffers.

Behalve op Palestijnen had Teitel het gemunt op een Israëlische geleerde en messianistische Joden, die Jezus vereren. Een tiener raakte gewond toen hij een pakje opende waarin een bom verstopt was. De rechtbank verwierp het beroep van Teitel op ontoerekeningsvatbaarheid.

Helmond Sport worstelt met stadion

De Eredivisie lonkt voor Helmond Sport. Maar de Brabantse ploeg maakt zich vooral zorgen over het krakkemikkige stadion.

Al tien jaar lang wordt er in de Helmondse gemeenteraad gesproken over een nieuw stadion, maar tot nu toe is daar nog niks uitgekomen. En gezien de slechte staat van het huidige Lavans Stadion, komen er steeds meer zorgen bij voor de club, meldt Omroep Brabant. Zo is er al voor tonnen aan achterstallig onderhoud.

"Na het wegvallen van Veendam, RBC en AGOVV zitten we bij de drie á vier clubs die echt het lelijkste eendje van de klas zijn. Laat staan als we promoveren - dan zijn we het lachertje van de Eredivisie", vertelde directeur Mario Captein. Jos Boetzkes van de PvdA vroeg daarom een extra debat aan. "De supporters en iedereen rond Helmond Sport verdient dat er duidelijkheid komt. Het is namelijk maar de vraag of het huidige stadion veilig genoeg is om risico wedstrijden in te spelen."

Captein hoopt dat de politiek in Helmond nu stappen gaat zetten. "De praktijk is dat er al tien jaar over gesproken wordt. We moeten echt uitkijken dat we er niet nog twee jaar of langer over gaan praten."

Somalische militairen verkrachtten inderdaad

De Somalische president Hassan Sheikh Mohamud heeft voor het eerst erkend dat vrouwen in het verleden verkracht zijn door leden van de Somalische ordediensten. Mensenrechtengroepen hadden Somalië stevig bekritiseerd om de verkrachtingen.

Hooggeplaatste officieren van het Somalische leger hebben lange tijd ontkend dat militairen betrokken waren bij de verkrachtingen. Volgens de officieren waren de verkrachtingen het werk van leden van de radicaalislamitische beweging Al-Shabab, die zich hadden vermomd als militairen om de naam van het leger de bezoedelen.

Mohamud erkende de betrokkenheid van militairen maandag in een toespraak voor militaire kadetten. "Die enkele mensen binnen onze veiligheidsdiensten die burgers verkrachten en beroven moeten net als Al-Shabab worden bestreden en verslagen", aldus Mohamud.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch was voorzichtig positief over de uitspraken van de president. "De toewijding van de president om misstanden, waaronder verkrachting, aan te pakken is een belangrijke eerste stap, maar moet worden opgevolgd door concrete acties", zei Lesie Lefkow van HRW in Afrika. "En de regering moet leden van ordediensten die misdaden begaan onderzoeken, schorsen en vervolgen, in lijn met internationale normen."

[Upd] Steekpartij in universiteit VS

Een persoon is gearresteerd na een mogelijke steekpartij dinsdag in een universiteit in Texas. Er is nog onduidelijk hoeveel mensen hierbij zijn betrokken.

Volgens omstanders zouden meerdere mensen in traumahelikopters zijn afgevoerd. De website Foxnews.com meldt dat het zou gaan om veertien gewonden. Volgens Alan Bernstein van de politie in de regio van de universiteit is er een verdachte gearresteerd. 

Update 20.46 uur:
Volgens CNN heeft de brandweer gezegd dat er vijftien gewonden zijn, waarvan twaalf naar het ziekenhuis zijn overgebracht. Zes gewonden verkeren in kritieke toestand.

Gerschtanowitz wil Bea laten janken

Winston Gerschtanowitz is ervan overtuigd dat Beatrix onder de indruk is van het bedanklied dat een aantal BN'ers voor haar heeft gemaakt. "Ik weet wel zeker dat het de koningin zal raken", vertelt de presentator, die met Albert Verlinde het initiatief nam voor het lied, voor de camera van Novum Nieuws.

"Het vertelt over wie zij is, over wat zij allemaal heeft gedaan en hoe de simpele dingen eigenlijk opvielen", legt Gerschtanowitz uit. "Ik denk, als wij allemaal zo over haar praten, dat ze dat zeker voelt binnenkomen." Het eerbetoon aan Beatrix werd dinsdag opgenomen en is gemaakt op de melodie van 15 Miljoen Mensen. Een hele rits BN'ers, onder wie René Froger, Xander de Buisonjé en Willeke Alberti, zongen mee. De opbrengst van het lied, dat volgende week dinsdag uitkomt, gaat naar het Prinses Beatrix Spierfonds.

Oostenrijkse bankdirecteur stort deel bonus terug

De directeur van een Oostenrijkse bank heeft een deel van zijn beloning over vorig jaar teruggestort. Het gaat om twee miljoen euro, van de 4,9 miljoen die hij voor 2012 van de Raiffeissen International Bank ontving.

Volgens directeur Herbert Stepic viel zijn beloning zo hoog uit door de sterke stijging van de aandelenkoers van de bank. In een e-mail aan de medewerkers noemt hij zijn stap 'mijn persoonlijke bijdrage aan de rigoureuze kostenbesparingsmaatregelen bij ons bedrijf'.

De Europese Unie besloot in juni de bonussen van bankiers te beperken tot tweemaal hun jaarsalaris.

Breekgevaar bij draagbeugel kinderwagen Bugaboo

Kinderwagenfabrikant Bugaboo adviseert mensen die de kinderwagen Cameleon3 hebben, de draagbeugel niet te gebruiken. De beugel kan breken, meldt het bedrijf op zijn website.

Ouders die een kinderwagen van het type Cameleon3 hebben kunnen een nieuwe draagbeugel aanvragen via de website van Bugaboo. Binnen drie weken krijgen ze gratis een nieuwe beugel thuisgestuurd.

Volgens Bugaboo zijn er geen ongelukken gebeurd door een beugel die afbrak. De kinderwagen kwam vorig jaar nog als beste uit de bus bij een kinderwagentest van de Consumentenbond. De bond laat weten dat de Cameleon3 het predicaat mag houden, omdat Bugaboo 'genoeg maatregelen neemt om de problemen met de stang op te lossen'.

Vorig jaar waren er al problemen met de draagbeugel van de kinderwagens Donkey en het oude model van de Cameleon.

Van Grinsven en Scholten langer bij Den Bosch

FC Den Bosch heeft de contracten van Jan van Grinsven en Arnold Scholten verlengd. Van Grinsven tekende voor jaar bij, Scholten verlengde zijn contract met één jaar.

Oud-keeper Van Grinsven gaat zich nog meer dan nu al het geval is richten op de keepers van het eerste elftal en de jeugd. Scholten gaat zich volledig richten op zijn taak als hoofd-opleidingen. Hij stopt daarom als assistent-trainer bij het eerste elftal.

Schijtaandrang kost meisje rijbewijs

Martina Koller had een wel heel bijzondere reden om te hard over de Zwitserse snelweg te jagen. Het tienermeisje moest namelijk nodig schijten. Bromsnor kon er echter niet om lachen en nam haar rijbewijs in.

De Heilige Hermandad van St Gallen zag onlangs een auto over de A1 richting Chur racen. Hierop zette de Zwitserse politie direct de achtervolging in. Na een wilde achtervolging door St Margrethen zette de 19-jarige bestuurster haar autootje bij haar huis aan de kant van de weg.

Omdat op de achterbank het tweejarige dochtertje van Martina lag te slapen, namen de agenten direct het rijbewijs van de tienermoeder in. Volgens de politie had zij zich schuldig gemaakt aan meer dan tien overtredingen.

"Ik moest naar huis, want ik moet erg nodig poepen", luidde haar verweer. Volgens de politie was de dame in kwestie niet al te snugger. "Als ze niet zo'n haast had gehad, had ze gezien dat ze zeker vier openbare toiletten was gepasseerd", aldus een van de agenten. Of het het meisje dun door de broek is gelopen, is helaas niet bekend.

FOX hengelt naar tv-rechten België

Nadat FOX eerder de rechten van de Eredivisie had gekocht, lijkt het Amerikaanse bedrijf nu ook een gegadigde voor de Belgische televisierechten.  Dat bevestigde Ludwig Sneyers, CEO van de Pro League in La Dernière Heure. "Fox is een potentiële koper, het heeft al een vestiging in Antwerpen en Fox Life is beschikbaar via Telenet. Maar tot hiertoe zijn er nog geen onderhandelingen gestart."

De rechten van de Jupiler Pro League zouden vanaf 2014 in handen kunnen komen van het bedrijf van mediamagnaat Rupert Murdoch. In dat geval zouden de Belgische clubs kunnen uitkijken naar een grote financiële vergoeding. De Nederlandse Eredivisieclubs streken eerder namelijk al tachtig miljoen euro op voor de televisierechten van de Eredivisie. Hoe het plan precies uitgewerkt wordt, is nog onduidelijk. De mogelijkheid bestaat dat er een nieuwe televisiezender komt voor het voetbal.

UPlay door Russen gehackt

Een aantal Russische hackers hebben de beveiliging gekraakt van het softwareprogramma uPlay. De hackers kregen hiermee gratis toegang tot games van uitgever Ubisoft. De hack laat het softwareprogramma denken dat de gebruiker over alle games beschikt, waardoor een game zonder kosten te downloaden is.

Wie de hack tot zijn beschikking heeft gehad, kon zelfs de onaangekondigde shooter Far Cry 3: Blood Dragon downloaden. Hierdoor is vandaag anderhalf uur aan gameplaybeelden van Blood Dragon op YouTube gezet. De beelden zijn echter ook weer direct door Ubisoft verwijderd.

Ubisoft heeft nog niet gereageerd op dit voorval.  

Far Cry 3: Blood Dragon even downloadenEven Far Cry 3: Blood Dragon downloaden

Drie duels schorsing voor Balotelli

Mario Balotelli moet drie duels van zijn club AC Milan vanaf de tribune bekijken. De aanvaller is geschorst wegens het beledigen van een assistent-scheidsrechter tijdens de wedstrijd tegen Fiorentina op zondag. Hij was al automatisch een duel geschorst, maar de Italiaanse voetbalbond FIGC verhoogde zijn straf.

Door de schorsing mist Balotelli de toppers tegen koploper Juventus en concurrent Napoli. Ook in de wedstrijd tegen Catania kan Milan geen beroep doen op het van Manchester City overgenomen enfant terrible.

Milan staat derde in de Serie A. De Rossoneri hebben vier punten minder dan nummer twee Napoli met nog zeven duels te spelen. Aan het einde van de competitie geeft de tweede plaats directe toegang tot de Champions League. Juventus staat negen punten boven Napoli aan kop.


Drie duels schorsing voor Balotelli (Foto: Novum)

PvdA wil uithuwelijken tegengaan

De PvdA wil dat burgers die ouder zijn dan 12 jaar alleen nog zelf aangifte kunnen doen van hun vertrek uit Nederland. Nu kan dat nog gedaan worden door een volwassene die op hetzelfde adres is ingeschreven. Doel van het voorstel is uithuwelijking van meisjes en achterlating van vrouwen tegen te gaan.

PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug zal dat dinsdagavond voorstellen tijdens een debat over de gemeentelijke basisregistratie.

Het komt geregeld voor dat een Marokkaanse man zijn vrouw laat uitschrijven uit de basisadministratie nadat hij haar tijdens een vakantie in Marokko heeft achtergelaten. Zij verliest dan al haar rechten in Nederland. In het geval van uithuwelijking gebeurt dit met meisjes.

Oosenbrug hoopt deze praktijken tegen te gaan door te regelen dat burgers ouder dan 12 jaar alleen nog zelf aangifte kunnen doen van hun vertrek uit Nederland.

Dikke tieten staren op doktersadvies

Heb je ook wel eens een tasje in je nek gehad omdat je iets te lang naar een flinke voorgevel staarde? Vanaf nu kun je zeggen dat je het doet op aanraden van de dokter. Volgens een Duits, wetenschappelijk onderzoek is het staren naar een weelderige boezem goed voor de gezondheid.

En die wetenschappers zitten echt niet uit hun nek te lullen. De uitkomst van hun studie is namelijk gepubliceerd in het gezaghebbende New England Journal of Medicine. Naar de sportschool is ook niet langer ndig, want naar dikke prammen staren is nog beter voor je dan fitness. "Elke dag tien minuutjes je ogen de kost geven aan de rondingen van goed geschapen dames, staat gelijk aan dertig minuten aerobics", verklaart medeonderzoekster Karen Weatherby.

De wetenschappers zijn niet over een nacht ijs gegaan. Het onderzoek heeft maar liefst vijf jaar in beslag genomen. De deelnemers hadden de loodzware taak om dagelijks naar een paar lekkere memmen te staren. En met succes. Zij bleken een lagere bloeddruk te hebben, hun hartslag daalde even hard als iets anders steeg, en het risico op hart- en vaatziekten was verminderd.

"Seksuele opwinding doet het hart sneller pompen en verbetert de bloedsomloop. Naar dikke borsten kijken, maakt mannen zonder twijfel gezonder." De dokter kan mannen van boven de 40 dan ook maar een klein adviesje geven: kijk dagelijks een poos naar een flinke boezem met minimaal cup D.

Deze tieten kunnen niet gezond zijn...

Hackers roven miljoenen bij Russische banken

Hackers hebben met een massale internetaanval voor omgerekend 200 miljoen euro van bankrekeningen in Rusland en Oekraïne geroofd. De geheime diensten van de ex-Sovjetrepublieken hebben naar eigen zeggen 20 verdachten opgepakt.

De hackers hadden met behulp van een virus toegang gekregen tot het online bankieren van verschillende financiële instellingen, deelde de Oekraïense geheime dienst dinsdag mee. De groep criminelen kon worden aangehouden nadat de benadeelde banken hadden geklaagd over leeggeplukte rekeningen. De leider van de bende was een 28-jarige Rus die in de Oekraïense stad Odessa woonde.

De hackers kunnen tot zes jaar gevangenisstraf krijgen.

Kamervragen over adviseurschap echtgenoot Schippers

De SP heeft premier Mark Rutte (VVD) om opheldering gevraagd over de rol van de echtgenoot van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). Die adviseert de raad van bestuur van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam, meldt het televisieprogramma Altijd Wat.

Het ziekenhuis is al een tijd het toneel van een machtsstrijd tussen bestuurders, aandeelhouders en directeur Aysel Erbudak. Schippers beantwoordt vragen van de Tweede Kamer over de kwestie. SP-Kamerlid Ronald van Raak wil van Rutte weten of hij het wenselijk vindt dat 'de schijn van belangenverstrengeling kan ontstaan en vragen over de integriteit van een bewindspersoon te allen tijde voorkomen moet worden'.

In de Regeling inzake onverenigbaarheid van belangen en functies voor ministers en staatssecretarissen staat dat ze geen besluiten mogen nemen over zaken die zijn of haar familie raken.

Het ziekenhuis wil geen uitspraken doen over personeelsaangelegenheden, laat een woordvoerder weten.


Kamervragen over adviseurschap echtgenoot Schippers (Foto: Novum)

PSV breekt contract Willems open

Jetro Willems heeft zijn contract bij PSV dinsdagmiddag verlengd. De verdediger staat nu tot 2017 onder contract.

Willems speelt sinds 2011 bij PSV, toen hij de overstap maakte van Sparta. Een jaar later zat hij als 18-jarige speler al bij Oranje en speelde hij op het EK van 2012. Blessures hielden zijn carrière even tegen, maar de net 19-jarige Willems is alweer een vaste kracht bij PSV. En daarvoor wordt hij nu beloond.

Hij beseft dat zijn carrière snel is gegaan. "Toen kwam ik binnen van Sparta Rotterdam en had ik eigenlijk nog niets bereikt. Nu heb ik zelfs al een EK gespeeld", vertelde hij aan PSV TV. Zijn voornaamste doel is nu duidelijk. "Kampioen worden met PSV, daarvoor moeten we zondag eerst winnen van Ajax", blikte hij alvast vooruit.

De contractverlenging is ook voor PSV belangrijk. De geruchten namen de afgelopen week toe dat er belangstelling uit het buitenland was voor Willems. Britse media schreven zelfs dat Manchester City de linksback wilde overnemen, eventueel in een spelersruil met John Guidetti.

Huishoudens Cyprus bijna rijkste in eurozone

Huishoudens in het noodlijdende Cyprus zijn de op een na rijkste in de eurozone. Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB) dat dinsdag werd gepubliceerd. Het onderzoek werd hoofdzakelijk uitgevoerd in 2010.

Het gemiddelde nettovermogen van Cypriotische huishoudens bedraagt 266.900 euro. Alleen in Luxemburg hebben huishoudens meer vermogen met een gemiddelde van 397.800 euro. Ook in andere zuidelijke landen is het vermogen relatief hoog. In Nederland gaat het om 170.200 euro. Volgens de ECB zijn de verschillen onder meer te verklaren doordat mensen in zuidelijke eurolanden vaker een eigen huis hebben en met meer mensen onder een dak wonen.

Het onderzoek werd gehouden onder ruim 62.000 huishoudens in de eurozone, behalve Ierland en Estland. Volgens de ECB zit bijna 85 procent van de bezittingen van huishoudens in de eurolanden in vastgoed.

Huishoudens Cyprus bijna rijkste in eurozone
Huishoudens Cyprus bijna rijkste in eurozone (Foto: ANP)

Katusha mag starten in Giro

Katusha mag definitief van start in de Giro d'Italia. De Italiaanse ronde meldt dinsdag dat de UCI daar dispensatie voor heeft gegeven. Daardoor gaan er op 4 mei 207 renners van start in de Giro als het peloton in Napels de eerste van 21 etappes rijdt.

Katusha kreeg eind vorig jaar geen licentie voor de World Tour vanwege ethische redenen. De Russische ploeg ging echter in beroep en kreeg gelijk van het sportarbitragehof CAS waardoor er dit jaar negentien ploegen op het hoogste niveau rijden.

De Giro had echter al wildcards uitgedeeld aan vier Procontinental-ploegen. Volgens de regels mogen er maximaal tweehonderd renners aan een koers meedoen. Als Katusha ook werd toegelaten zou dat aantal worden overschreden en dus was dispensatie noodzakelijk.

Katusha-kopman Joaquin Rodriguez werd vorig jaar tweede in de giro. Hij moest toen alleen de Canadees Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp) voorlaten.

Batman: Arkham Origins in de maak

De actiegame Batman Arkham Origins is in de maak voor pc, Xbox 360, PlayStation 3 en Wii U. Het spel moet 25 oktober in de winkel liggen. Dat schrijft het tijdschrift Game Informer dinsdag. Van de twee eerdere spellen, Batman: Arkham City en Batman: Arkham Asylum, zijn wereldwijd vijftien miljoen exemplaren verkocht.

Batman Arkham Origins speelt zich enkele jaren voor de eerdere spellen af. Een jongere Batman maakt voor het eerst kennis met verschillende vijanden. Onder meer de huurling Deathstroke is als vijand in het spel verwerkt.

In tegenstelling tot de eerste twee games wordt Batman Arkham Origins niet gemaakt door gamestudio Rocksteady. Warner Bros Montreal werkt aan het spel, dat uitgegeven wordt door Warner Bros Interactive.

Daarnaast wordt er gewerkt aan de tweedimensionale actiegame Batman: Arkham Origins Blackgate voor PlayStation Vita en Nintendo 3DS. Deze game, die gelijktijdig met Batman: Arkham Origins in de winkels ligt, gaat verder waar het verhaal van Origins ophoudt.


Batman: Arkham Origins in de maak (Foto: Novum)

Helmonders vast voor beschieten jongen (11)

Twee mannen van 19 en 46 uit Helmond zijn dinsdag opgepakt voor het beschieten van een 11-jarige jongen met een luchtbuks. Het kind werd geraakt in een been en moest in het ziekenhuis aan zijn verwonding worden geholpen, meldt de politie.

Het schietincident vond zondag plaats in de Brabantse plaats, toen de jongen aan het spelen was in de buurt van de Stepekolk-Oost. Na een aangifte van mishandeling, startte de politie een buurtonderzoek. Agenten kwamen uit bij een woning waarvan de bewoners in het bezit waren van een luchtbuks, waarop de mannen werden aangehouden.

Het wapen is in beslag genomen en de twee mannen zitten vast.

Eindhoven kan gesubsidieerd zakkenvullen niet voorkomen

De gemeente Eindhoven mag bij het verstrekken van subsidie aan Novadic-Kentron niet eisen dat de verslavingsinstelling zich houdt aan de balkenendenorm. Dat oordeelde de rechtbank in Eindhoven dinsdag. De eisen die de gemeente stelt aan Novadic mogen volgens de rechtbank alleen betrekking hebben op het doel van de subsidie, namelijk het leveren van verslavingszorg.

Eindhoven is niet de enige gemeente die wil voorkomen dat subsidie wordt gebruikt om salarissen van boven de balkenendenorm te betalen. De gemeente Den Haag gaf vorig jaar ook al aan de subsidie van tien instellingen te willen korten, waar salarissen werden uitbetaald die boven de norm van 193 duizend euro uitstijgen.

Verslavingsinstelling Novadic-Kentron draait grotendeels op subsidies van gemeenten, blijkt uit het jaarverslag over 2011. Eindhoven droeg in dat jaar 3,6 miljoen euro bij, op een totale begroting van 29,6 miljoen euro. De voorzitter van de raad van bestuur kreeg dat jaar een bruto salaris van 170,9 duizend euro. Inclusief werkgeversbijdragen voor onder meer pensioen, kwam het salaris uit op 226,6 duizend euro. Een andere bestuurder ontving in totaal 207,9 duizend euro.

BN'ers doen aan partnerruil voor aandacht

Kim Kötter en Jaap Reesema doen in een vipversie van Jouw Vrouw, Mijn Vrouw aan partnerruil. Ook onder anderen Henk en Louise Schiffmacher ruilen in het realityprogramma enkele dagen van partner, gezin en huis.

In totaal doen twaalf stellen mee aan het programma. Eind februari kwam al naar buiten dat Andy van der Meyde een van de deelnemers is. Binnenkort wordt nog enkele namen bekendgemaakt. De belevenissen van de BN'ers zijn vanaf 9 mei te zien op RTL 4.

Voor zover bekend doen Khalid Boularhouz en Rafael van der Vaart niet mee aan het programma.

Robert De Niro maakt weer boksfilm

Robert De Niro gaat weer in een boksfilm spelen. Hands of Stone is gebaseerd op het leven van de Panamese bokser Roberto Duran, gespeeld door Edgar Ramirez. De Niro zal te zien zijn als zijn vertrouweling en trainer Ray Arcel, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De nu 69-jarige De Niro was in 1980 te zien in de klassiek geworden boksfilm Raging Bull.

Hands of Stone speelt zich af tijdens de hoogtijdagen van het boksen, toen Duran zijn grootste successen beleefde. Hij bokste tegen onder anderen Sugar Ray Leonard, Thomas Hearns, Marvin Hagler en Vinny Pazienza en won 103 van zijn 119 gevechten.

Het verhaal draait om de jarenlange vete tussen Duran en Leonard, die uitmondde in een match waarbij Leonard de vloer aanveegde met Duran en hem liet smeken om genade. Het 'No mas-gevecht' geldt nog altijd als een van de meest legendarische in de boksgeschiedenis en nog altijd is niet duidelijk waarom Duran die avond zo zwak was.

Hands of Stone moet niet worden verward met de komedie Grudge Match. Hierin spelen De Niro en Sylvester Stallone twee uitgerangeerde boksers die nog een laatste maal met elkaar in de ring moeten stappen.

De opnames van Hands of Stone beginnen in september in Panama. Durans zoon Robin gaat de film coproduceren.


Robert De Niro maakt weer boksfilm (Foto: Novum)

Toetreding Turkije tot EU 'geen groot ding'

Toetreding van Turkije tot de Europese Unie is geen grote zaak in vergelijking met wat we de afgelopen jaren hebben bereikt op het gebied van de Europese integratie. Dat zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken dinsdag.

"Het is geen groot ding" als je het vergelijkt met het feit dat we eeuwige vriendschap tussen Duitsland en Frankrijk hebben gerealiseerd en de landen van het voormalige Oostblok in de EU hebben geïntegreerd, meent Timmermans.

Hij sprak samen met zijn Duitse ambtgenoot Guido Westerwelle op een discussie over de toekomst van de EU op de Internationale Duitse School in Den Haag. Westerwelle pleitte voor het versnellen van de onderhandelingen tussen Turkije en de Europese Unie. Die hebben de afgelopen twee jaar stilgelegen.

Toetreding Turkije tot EU'geen groot ding'
Toetreding Turkije tot EU'geen groot ding' (Foto: ANP)

Geslacht in paspoort makkelijker te wijzigen

Het wordt voor transgenders eenvoudiger om het geslacht te wijzigen bij de burgerlijke stand. De Tweede Kamer stemde dinsdag in met een wetswijziging waardoor transgenders niet eerst een verplicht een operatie hoeven te ondergaan voor zij hun geslacht in hun paspoort kunnen veranderen.

Voor het wijzigen van de gegevens is alleen nog een deskundigenverklaring nodig van bijvoorbeeld een arts of een psycholoog. De geslachtsaanduiding kan voortaan worden aangepast vanaf 12 jaar. Voor kinderen tussen de 12 en 16 jaar oud is wel toestemming nodig van ouders of voogden.

Op voorstel van D66 moet het kabinet bovendien onderzoeken of het mogelijk is om het geslacht onbepaald te laten bij de burgerlijke stand. Dit is al mogelijk in bijvoorbeeld Australië en Nieuws-Zeeland. Het onderzoek moet binnen twee jaar zijn afgerond.

Geen bonus voor top Rabobank

Het bestuur van de Rabobank heeft over vorig jaar geen bonus uitgekeerd gekregen. Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde jaarverslag van de coöperatieve bank. Over 2011 werden nog bonussen uitgedeeld van in totaal 1,8 miljoen euro.

De vijf topmannen van de bank kregen in 2012 gemiddeld 1,7 miljoen euro per persoon uitgekeerd aan salaris en pensioenuitkering. De niet-beursgenoteerde bank maakt niet bekend hoeveel de individuele bestuursleden, zoals topman Piet Moerland, precies verdienen.

De raad van commissarissen heeft de bonus weggelaten in het licht van de economische crisis in 2012, waardoor de bank en de klanten een lastig jaar hadden. Ook hebben de commissarissen volgens een woordvoerder geluisterd naar de 'maatschappelijke kritiek' op de bonussen bij banken. De raad van bestuur heeft 'met instemming gereageerd' op het besluit om geen bonussen uit te keren.

De Rabobank was in totaal 11,5 miljoen euro kwijt aan salarissen, pensioenkosten en bonussen voor de top. Hoewel de bonus over 2012 op nul is gezet, was de bank nog wel 0,2 miljoen euro kwijt aan bonussen over het jaar ervoor. Ook was de bank eenmalig 2,8 miljoen euro kwijt aan het afkopen van latere vut- en pensioenafspraken.

Voor het gehele personeel heeft de Rabobank in 2012 naar eigen zeggen een 'beheerst beloningsbeleid' gevoerd. De bank heeft naar eigen zeggen hiermee voorkomen dat er ongewenste prikkels zijn geweest die tot schade konden leiden voor klanten of de financiële langetermijnpositie van de Rabobank.

Eerder op dinsdag meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat medewerkers in de financiële sector er in het eerste kwartaal van dit jaar er het hardst op vooruit zijn gegaan qua cao-loon. De salarissen in de sector stegen met 2,6 procent door twee nieuwe ruime bank-cao's. Die loonstijging geldt echter niet voor de Rabobank-medewerkers. De oude cao is verlopen op 1 juli 2012 en de bank is er nog altijd niet uit met de bonden over een nieuwe cao. Hierdoor loopt de oude cao nog door.


Geen bonus voor top Rabobank (Foto: Novum)

Jongetje (4) schiet jongetje (6) neer

Een Amerikaans jongetje van 4 heeft een ander jongetje van 6 door het hoofd geschoten met een .22-kaliber geweer. De politie onderzoekt nog of hij bewust geschoten heeft, of dat het wapen per ongeluk is afgegaan.De oudere jongen raakte zwaargewond.

Het incident speelde zich maandagavond af in Toms River in de staat New Jersey. Volgens de politie waren de kinderen buiten bij het huis van de 4-jarige, toen de kleuter naar binnen ging en weer naar buiten kwam met het geweer. Hij stond op ongeveer vijftien meter afstand van de jongen van 6 toen het wapen afging.

De ouders van het 4-jarige kind waren gewoon thuis.

Rukker stopt paling in zijn achterwerk

Een 39-jarige Chinees is vanochtend met spoed geopereerd. De beste man had een levende paling in zijn aars gestopt. De man is nogal gek op pornofilms, en wilde een scène uit zijn favoriete film naspelen.

De ongetrouwde geilaard meldde zich zelf bij een ziekenhuis in Guangdong. "Help me alstublieft", smeekte hij. "Er zwemt een aal in mijn lichaam."

Na een urenlange behandeling met medicijnen en messen is het de artsen gelukt de meer dan 50 centimeter lange paling uit de Chinees te verwijderen. "De paling zocht simpelweg een manier om uit het lichaam te komen", zo laat het medisch team weten. "Het leefde nog, maar legde al snel na de operatie het loodje. Dit was een idiote en levensgevaarlijke stunt, palingen hebben scherpe tanden."

Ook de politie bevestigt het intieme onderonsje met de gladjanus. "Wij zullen de man ondervragen wegens dierenmishandeling."

Jeugddetentie en tbs geëist in zaak-Akpinar

Een 15-jarige Rotterdammer moet 11 maanden jeugddetentie en jeugd-tbs krijgen omdat hij betrokken was bij de steekpartij die het Turkse meisje Sehriban Akpinar het leven kostte. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag geëist.

De zaak werd achter gesloten deuren behandeld. Samen met twee andere verdachten wordt de 15-jarige verdacht van gekwalificeerde doodslag. Dat betekent dat de 17-jarige Sehriban vorig jaar om het leven is gebracht om daarmee de diefstal van telefoons te verhullen en om te voorkomen dat ze aangifte zou doen.

Tegen een andere, 16-jarige verdachte werd maandag al een jaar jeugddetentie en oplegging van jeugd-tbs geëist. Donderdag moet de derde verdachte, ook een 15-jarige jongen uit Rotterdam, zich voor zijn daden verantwoorden.

Het meisje werd in augustus vorig jaar omgebracht. Haar lichaam werd gevonden in de bosjes langs de Horvathweg in Rotterdam. Al vrij snel daarna werden de drie jongens aangehouden.

Fédrigo wint Parijs-Camembert

Wielrenner Pierrick Fédrigo heeft dinsdag Parijs-Camembert op zijn naam geschreven. De Fransman van FdJ was in finishplaats Vimoutiers, zo'n vijftien kilometer van Camembert, de snelste van een kopgroep van vier man die in de slotfase was weggesprongen. Hij bleef medevluchters Sylvain Georges, Pierre Rolland en Julien Antomarchi voor.

Pas na zo'n negentig kilometer kreeg de eerste groep vluchters de ruimte van het peloton. Die groep werd echter ruim voor de streep gepakt waardoor een spervuur aan demarrages losbarstte.

Mike Terpstra, het jongere broertje van Nederlands kampioen Niki, was al eerder in de aanval en probeerde het op tien kilometer van de streep solo. Uiteindelijk eindigde hij echter buiten de top tien.

Senaat maakt einde aan definitieve vrijspraak

Mensen onherroepelijk vrijgesproken van ernstige misdrijven zoals moord, kunnen voortaan opnieuw worden vervolgd als twijfel ontstaat over hun onschuld. De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een wetsvoorstel hiertoe van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Met een nipte meerderheid (36 tegen 35) nam de senaat na een hoofdelijke stemming de zogeheten Wet herziening ten nadele aan.

Onder meer regeringspartij PvdA, GroenLinks en D66 stemden tegen de wet. Zij vinden dat met de wet het principe wordt ondergraven dat mensen niet twee keer voor hetzelfde feit kunnen worden veroordeeld. Ook zouden te veel misdrijven onder de wet vallen. Daarmee begeeft Nederland zich op een 'hellend vlak', zei de SP.

Ook regeringspartij VVD eiste een toezegging van Opstelten over de reikwijdte van de wet. Daarom werd het debat kort heropend. De bewindsman zegde toe dat hij via een aanwijzing aan het Openbaar Ministerie zal regelen dat alleen misdrijven waarbij de dader opzettelijk de dood van een ander heeft veroorzaakt, onder de wet vallen.

Dit stuitte op forse kritiek bij een groot aantal partijen. Zo vind de PvdA dat zo'n inperking duidelijk in de wet moet worden vastgelegd. De regeringspartij toonde zich 'onaangenaam getroffen' door de gang van zaken. Hans Engels (D66) noemde de route via een aanwijzing aan het OM 'buitengewoon dubieus'. De wetgever moet geen enkele twijfel laten bestaan over de reikwijdte van de wet, zei hij.

Een meerderheid stemde echter voor de wet. Behalve de VVD waren dat onder meer PVV en ChristenUnie en een aantal CDA'ers.

Een zogeheten herziening ten nadele is alleen mogelijk onder bepaalde voorwaarden. Zo moet er na de definitieve vrijspraak nieuw bewijs komen of er moet bewijs zijn waarover de rechter tijdens de berechting geen beschikking had. Verjaarde zaken komen niet in aanmerking.

Kamer stemt voor opheffen Beneluxparlement

De Tweede Kamer wil het Beneluxparlement opheffen. De regering moet het verdrag met België en Luxemburg uit 1955 over het parlement niet verlengen, staat in een motie van de VVD en SP waarmee de Kamer dinsdag heeft ingestemd.

Tijdens het debat over de Benelux werd al duidelijk dat een meerderheid van de Kamer het parlement wil opheffen. De zaken kunnen ook via de nationale parlementen of via de bilaterale betrekkingen worden geregeld, vindt een meerderheid van VVD, SP, PVV, SGP, ChristenUnie en 50Plus. Deze partijen zijn goed voor 81 zetels.

SP-Kamerlid Harry van Bommel is blij dat het voorstel is aangenomen. "Het sloopwerk kan beginnen", twittert hij in een reactie. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) verzette zich vorige week nog fel tegen de afschaffing van het Beneluxparlement. Het parlement moet dat zelf besluiten, vindt hij. Tot die tijd onderneemt hij geen actie.

De Tweede Kamer heeft ook een motie aangenomen van VVD'er Mark Verheijen die het kabinet oproept om een forse bezuiniging door te voeren op het secretariaat van de Benelux. Ook hier verzette Timmermans zich tegen. "Dan kun je maar beter de hele Benelux opdoeken."

De coalitie is verdeeld over de kwestie. Michiel Servaes (PvdA) diende nog een motie in om het verdrag niet op te zeggen, maar die haalde geen meerderheid.

Nederlandse F-16 gooit bom in Afghanistan

Een Nederlandse F-16 heeft afgelopen week een bom afgeworpen op een plek van waaruit Amerikanen werden beschoten in de oostelijke provincie Wardak. Dit maakte een einde aan de beschieting, meldt het ministerie van Defensie dinsdag in zijn weekoverzicht.

De Nederlandse toestellen leverden nog een aantal keren luchtsteun aan coalitiegenoten op de grond. Zo hielpen de gevechtsvliegtuigen een Tsjechische eenheid door hard en laag te vliegen om eventuele opstandelingen af te schrikken.

Zeven jaar cel geëist tegen Dordtse serieaanrander

Tegen een 36-jarige man uit Dordrecht is dinsdag zeven jaar cel geëist voor een reeks aanrandingen in zijn woonplaats. Hij werd in november aangehouden toen hij het op een lokagente had voorzien.

De man wordt verdacht van veertien aanrandingen en verkrachtingen of pogingen daartoe. Justitie wil dat hij een lange celstraf krijgt. "Het gaat niet om een ongewenste kneep in de bil in de disco, maar om een gewelddadige aanval midden in de nacht op straat door een persoon met een bivakmuts", aldus de officier van justitie.

De rechtbank in Rotterdam doet over twee weken uitspraak.

Meisjes steeds jonger ongesteld

Nederlandse meisjes worden steeds jonger ongesteld. Meisjes van Turkse of Marokkaanse afkomst gaan soms zelfs al menstrueren voor ze naar de middelbare school gaan.

"Een derde van de Turkse meisjes wordt al op de basisschool ongesteld, maar die school is daar nauwelijks op berekend’’, zeggen onderzoekers Remy Hirasing en Henk Talma van het VUmc. De onderzoekers doelen op bijvoorbeeld het ontbreken van afvalbakjes op de toiletten en docenten die met gymles geen rekening met de meisjes houden.

"Nederlandse meisjes worden al decennia lang op steeds jongere leeftijd ongesteld, maar met name bij meisjes van Turkse en Marokkaanse komaf neemt de leeftijd flink af’’, aldus Hirasing. Dat komt volgens hem omdat de leefomstandigheden hier beter zijn dan in hun moederland.

Meisjes steeds jonger ongesteld
Meisjes steeds jonger ongesteld (Foto: ANP)

Doden bij aardbeving in zuiden Iran

Het zuiden van Iran is dinsdag opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6,1. Zeker drie mensen zijn omgekomen. Dat heeft de Iraanse staatstelevisie gemeld.

Het epicentrum van de beving lag bij het stadje Kaki, zo'n 96 kilometer ten zuidoosten van Bushehr, een plaats aan de Perzische Golf waar de eerste Iraanse kerncentrale is gebouwd.

Volgens de plaatsvervangend gouverneur van de provincie Bushehr zijn reddingswerkers onderweg naar het gebied. Daarnaast zijn er helikopters ingezet om de schade te inventariseren.

De beving werd gevoeld aan de andere kant van de Perzische Golf in Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar. Wolkenkrabbers in die landen werden uit voorzorg ontruimd.

Iran ligt op meerdere breuklijnen en wordt dagelijks getroffen door lichte aardbevingen. Een aardbeving met een kracht van 6,6 maakte in 2003 de stad Bam met de grond gelijk en kostte aan zo'n 26.000 mensen het leven.

[upd] Nederlandse journaliste Rena Netjes weer vrij

De Nederlandse journaliste Rena Netjes is maandagavond gearresteerd in de Egyptische hoofdstad Caïro. De correspondente wordt beschuldigd van spionage en het opleggen van de westerse cultuur aan Egyptenaren, meldt radiozender BNR dinsdag.

Netjes heeft de nacht in de cel doorgebracht en zit nog vast. De arabiste wist dinsdagochtend contact te leggen met journalisten in Nederland en probeert zo snel mogelijk een geschikte advocaat te vinden. Ze werkt naast BNR ook voor Max TV, het Parool en de KRO. Volgens een medewerker van Radio 1 is ze aan het eind van de ochtend voorgeleid.

Op het moment dat ze werd opgepakt was Netjes bezig een reportage over jeugdwerkloosheid in Egypte te maken. De hoofdredactie van BNR zoekt contact met andere opdrachtgevers van Netjes om de situatie te bespreken.

Update 16.26 uur
Volgens EenVandaag is Rena Netjes inmiddels vrijgelaten, zo laat men via Twitter weten.
 

Huta Galung sneuvelt snel in Mersin

Jesse Huta Galung heeft zijn zegereeks uit Saint-Brieuc deze week geen gevolg kunnen geven. De in Limburg wonende tennisser verloor in het challengertoernooi in het Turkse Mersin in de eerste ronde van de als zesde geplaatste Duitser Simon Greul: 1-6, 6-7 (6). Vorige week won Huta Galung het challengertoernooi in het Franse Saint-Brieuc.

Huta Galung had op het Turkse gravel in de eerste set weinig in te brengen tegen Greul. In het tweede bedrijf maakte de Nederlander, mede door een beter lopende eerste opslag, het zijn opponent lastiger. Twee keer kwam hij van een break achter terug, maar in de tiebreak boog hij alsnog.

Beerschot overweegt beroep tegen licentiebesluit

Beerschot overweegt in beroep te gaan om alsnog een licentie voor volgend seizoen te krijgen. De club uit de Belgische Eerste Klasse kondigde dat dinsdag aan. Maandag besloot de licentiecommissie van de Belgische voetbalbond KBVB dat de Antwerpse club geen licentie voor volgend seizoen krijgt.

Beerschot verkeert in financiële problemen. De club vroeg vorige maand uitstel van betaling aan.

Het bestuur van Beerschot meldt op de clubwebsite dat de club zal proberen een financiële injectie te krijgen. Daarmee moet de positie van de club wat minder precair worden. Op die manier moet de licentie alsnog veilig worden gesteld.

De supporters wordt opgeroepen het hoofd koel te houden. De club roept het op achter het team gaan staan in de degradatiestrijd die Beerschot met Cercle Brugge uitvecht. Beide clubs wonnen een onderlinge ontmoeting. Beerschot begon met drie punten meer aan de tweestrijd.

Huntelaar terug op trainingsveld bij Schalke

Klaas-Jan Huntelaar heeft zijn eerste veldtraining afgewerkt bij Schalke sinds zijn blessure. De goalgetter van de Königsblauen deed dat dinsdag, precies een maand nadat hij tijdens de Kohlenpottderby met Borussia Dortmund een kwetsuur aan de binnenband van zijn linkerknie opliep. Huntelaar beperkte zich tot loopoefeningen.

Wanneer Huntelaar weer kan meetrainen met de groep of wedstrijden kan spelen weet hij nog niet. "De wedstrijd tegen Leverkusen komt te vroeg", blikt de spits vooruit naar komende zaterdag. "Daarna moeten we kijken wat er mogelijk is. Ik wil zo snel mogelijk weer spelen en het team helpen."

De vier weken revalidatietraining vielen Huntelaar zwaar. "Het is geen geheim dat een voetballer altijd wil spelen."


Huntelaar terug op trainingsveld bij Schalke (Foto: Novum)

Kamerdebat over voortgang sociaal akkoord

De Tweede Kamer debatteert volgende week over de voortgang van het sociaal overleg. Het kabinet moet de Kamer ook schriftelijk informeren over hoe de onderhandelingen tussen werknemers en werkgevers lopen.

D66-leider Alexander Pechtold vroeg het debat dinsdag aan. Hij maakt zich zorgen om de voortgang van de gesprekken om tot een sociaal akkoord te komen. Vorige week werd duidelijk dat de gesprekken nog 'enkele weken' gaan duren. Eerder werd de deadline op 1 april gezet, maar die is inmiddels overschreden.

Werknemers en werkgevers spreken met elkaar over onder meer de versoepeling van het ontslagrecht en de verkorting van de WW. Voor het kabinet is het belangrijk dat de sociale partners er samen uit kunnen. Dit vergroot het draagvlak voor de bezuinigingsplannen.

Het debat vindt naar verwachting dinsdag of donderdag plaats.

Arnhems raadslid had 170 kinderpornofoto's

Op gegevensdragers van het Arnhemse gemeenteraadslid Martin van Meurs zijn 170 afbeeldingen en vijf video's met kinderporno gevonden. Dat bleek dinsdag tijdens een procedurele behandeling van de zaak tegen hem.

De 61-jarige politicus, die momenteel in Ulft woont, staat opnieuw terecht voor het bezit van kinderporno. De politicus werd in 2011 al veroordeeld tot een jaar cel en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een halfjaar voor het bezitten en verspreiden van kinderporno.

Een van de voorwaarden was dat de Arnhemmer zijn gegevensdragers regelmatig moet laten controleren door de politie. Bij een van die controles viel hij opnieuw door de mand. Eind februari werd Van Meurs opnieuw opgepakt.

Het raadslid was eerder wethouder voor de PvdA. Hij werd vanwege zijn veroordeling uit zijn partij Pro Arnhem gezet. Na het uitzitten van zijn straf keerde hij terug in de Arnhemse gemeenteraad onder de naam Nieuw Leefbaar Arnhem. De terugkeer van Van Meurs in de gemeenteraad zorgde destijds voor veel ophef. Van Meurs gaf bij zijn terugkeer aan te vinden dat hij een tweede kans verdiende.

Omdat Van Meurs in Ulft woont, wil Arnhem hem uit de gemeenteraad zetten. Raadsleden zijn verplicht te wonen in de gemeente waar ze het raadslidmaatschap bekleden. Als Van Meurs moet vertrekken, heeft hij nog wel recht op wachtgeld.

Wanneer de zaak tegen Van Meurs inhoudelijk wordt behandeld, is nog niet bekend.

Wurz: "Webber moet rol tweede rijder accepteren"

Oud-Formule 1-coureur Alexander Wurz roept Mark Webber op de rol van tweede coureur bij Red Bull Racing te accepteren. De Oostenrijker vindt tegenover Spox dat de 36-jarige Australiër zo beter af is dan krampachtig vast te houden aan een gelijke status ten opzichte van drievoudig wereldkampioen Sebastian Vettel.

Bij een aantal andere teams is de rolverdeling tussen de coureurs wel duidelijk en Wurz vindt dat dit ook bij Red Bull moet gebeuren. "Webber ontvangt een miljoenensalaris om de pijn te verzachten. Als hij denkt dat hij het ergens anders beter kan krijgen, dan moet hij afscheid nemen van Red Bull Racing. Maar ik zou deze bittere pil voorlopig wel slikken. Hij bevindt zich bij een team waarmee hij successen kan vieren. Met een beetje geluk voor hem en pech voor Vettel kan Webber zelfs voor de titel gaan. En anders speelt hij tweede viool, verdient veel geld en is een van de sterren van de show."

Ook bij Mercedes is de pikorde nog niet bepaald. "Ik denk niet dat Lewis Hamilton de status van eerste coureur heeft. Nico Rosberg en zijn management hebben direct na Sepang ongetwijfeld aangeklopt bij de teamleiding met de vraag of dit de pikorde is of dat het ging om een spontane, logische beslissing. Ross Brawn heeft niet nagedacht over de frictie en de misverstanden die het teweeg zou brengen."

Dries Roelvink mogelijk naar Las Vegas

Dries Roelvink staat binnenkort mogelijk op het podium in Las Vegas. De volkszanger heeft zich gewaagd aan Engelstalige nummers, die via zijn in de Verenigde Staten wonende neef terecht zijn gekomen bij het Las Vegas Hotel and Casino, het voormalige Las Vegas Hilton.

Roelvinks nieuwe single is het oorspronkelijk door Tom Jones gezongen I Know. "Dat kan niet iedereen zingen, het is best heftig", zegt de volkszanger tegen Novum Nieuws. "Daar moet je best vocaal iets voor neerzetten." Zijn neef Henry Wijnberg, die in de jaren zeventig een relatie had met Elizabeth Taylor, was er zo enthousiast over dat hij het via een compagnon doorspeelde aan het hotel en casino.

Het is overigens niet de eerste keer dat Roelvink zich waagt aan Engelstalige nummers. Hij zong vroeger ook al in die taal, maar deed dat niet meer sinds 1995.

Hybride auto's meer in trek onder leaserijder

Leaserijders zijn in het eerste kwartaal meer in hybride auto's gaan rijden. Vooral de hybride plug-ins, auto's die worden opgeladen door middel van een stekker, stegen in de eerste drie maanden van het jaar in populariteit. Diesel- en benzinemodellen raakten waren minder in trek. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van Leaseplan.

Het aandeel van de hybride plug-ins op de leasemarkt steeg met 6,4 procentpunt ten opzichte van het vierde kwartaal 2012 en kwam uit op 8,6 procent. Vergeleken met het eerste kwartaal vorig jaar lieten de plug-ins een groei zien van 8,2 procent.

Het aandeel gewone benzine- en dieselauto's daalde. Vergeleken met de laatste drie maanden van vorig jaar reden er 5,7 procent minder leaseauto's rond op benzine. De afname van leaseauto's op diesel bedroeg 3,3 procent.

Volgens Leaseplan is het bijtellingsregime momenteel leidend. De top tiens met bestellingen op merk- en modelniveau laten zien dat vooral auto's met veertien procent bijtelling in trek zijn onder leaserijders. In het eerste kwartaal van 2012 stonden nog hoofdzakelijk auto's met twintig procent bijtelling in de top tien.

De hybride benzineauto zag in het eerste kwartaal het aandeel op de leasemarkt toenemen van 5,6 procent in het vierde kwartaal naar 8,2 procent in de eerste drie maanden van dit jaar. De groei van hybride dieselauto's was met 0,11 procentpunt een stuk lager.

Deense leerkrachten vormen 35 kilometer lange keten

Duizenden Deense leerkrachten hebben dinsdag een 35 kilometer lange menselijke keten gevormd tussen de steden Kopenhagen en Roskilde. De leerkrachten protesteerden daarmee tegen een besluit van gemeentebesturen om scholen te sluiten. De scholen gingen op 1 april dicht, omdat er geen akkoord was bereikt over de werktijden van leerkrachten.

Volgens de Deense Vakbond voor Leerkrachten namen in totaal zesduizend docenten en onderwijzers uit het voortgezet en het basisonderwijs deel aan de betoging. Door de sluiting van de scholen zitten 52.000 leerkrachten en rond de 875.000 leerlingen thuis. Details over de onderhandelingen tussen de gemeentebesturen en de leerkrachten zijn niet bekend. Wel is bekend dat de vakbond een voorstel voor nieuwe arbeidsvoorwaarden heeft verworpen. De verwachting is dat de Deense regering ingrijpt om het conflict op te lossen.


Deense leerkrachten vormen 35 kilometer lange keten (Foto: Novum)

Steen door ruit stadhuis verwondt ambtenaar

Een ambtenaar van de gemeente Haarlem is maandag gewond geraakt toen een onbekende een steen door het raam van het stadhuis gooide. De 41-jarige vrouw werd hard geraakt op haar schouder en kreeg glassplinters in haar oog, meldt de politie dinsdag.

De vrouw was in de buurt van het raam aan het werk toen de steen rond 16.30 uur naar binnen werd gegooid bij het pand aan de Grote Markt. De vrouw heeft zich onder behandeling van een opticien gesteld. De stenengooier is nog niet gepakt.

Kernreactoren Doel en Tihange blijven dicht

De kernreactoren Tihange 2 en Doel 3 blijven voorlopig dicht. Tihange 2 blijft tot zeker 14 mei stilliggen, Doel 3 wordt niet eerder opgestart voor 1 juni. Dat meldt een woordvoerder van beheerder Electrabel. De testresultaten van Tihange zijn ingediend bij het Federale Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), voor Doel gebeurt dat eind april.

De beide reactoren, in de buurt van Antwerpen en Luik, liggen sinds de zomer stil. In de reactorvaten werden afwijkingen ontdekt. De afwijkingen zijn 'insluitingen die te wijten zijn aan waterstof'. Een woordvoerder zei toen dat de scheurtjes vermoedelijk al waren ontstaan tijdens het smeedproces van het staal, zo'n veertig jaar geleden. Er werd benadrukt dat er geen gevaar voor bevolking of omgeving is geweest.

Iran opent uraniummijn en verwerkingsfabriek

Iran heeft dinsdag een nieuwe uraniummijn en een verwerkingsfabriek in gebruik genomen. De mijn en de fabriek geven de Islamitische Republiek meer mogelijkheden om uranium te delven en te verwerken. Enkele dagen geleden liep overleg in Kazachstan over inperking van het Iraanse atoomprogramma nog vast.

Iran heeft al een aantal uraniummijnen en bezit de technologie om ruw materiaal om te zetten in de zogeheten yellowcake. Dat is de eerste stap bij het verrijken van uranium. Door de nieuwe mijn en de fabriek, die door de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad via een televisieverbinding werden geopend, is Iran steeds minder afhankelijk van het buitenland voor zijn atoomprogramma.

Bij de opening zei Ahmadinejad dat Iran zeer vaardig is op het gebied van nucleaire technologie die nu 'in de harten, de geesten van onze wetenschappers zit'. "Jullie konden onze toegang tot nucleaire technologie al niet blokkeren toen we die nog niet hadden. Hoe kunnen jullie die ons dan uit handen nemen, nu we die wel hebben?", zei Ahmadinejad strijdlustig. "Niemand is in staat om Iran te stoppen. Samenwerking met Iran is de beste oplossing."

Arrestatie na doorkruisen land bij achtervolging

Een 28-jarige Rotterdammer is maandagnacht aangehouden na een achtervolging die begon in Rotterdam en eindigde in het Gelderse Wolfheze. De man had geen rijbewijs en moest nog een celstraf van negentig dagen uitzitten, meldt de politie dinsdag.

De man had zich volgens de politie in het Rotterdamse havengebied verdacht gedragen. Toen agenten hem vervolgens op de Carnisserbaan in Barendrecht zagen rijden, maanden zij hem te stoppen. De man reed echter hard weg in de richting van Rotterdam.

De agenten raakten de man daarop uit het oog, maar kort daarop kregen collega's kregen hem op de A15 bij Rotterdam weer in het vizier. De man ging daarop harder rijden. Op de nagenoeg lege snelweg werden snelheden van rond de tweehonderd kilometer per uur gehaald.

Agenten sloten de verdachte met wagens in en konden er zo voor zorgen dat het gaspedaal minder diep werd ingedrukt. Bij Wolfheze, in de buurt van Arnhem, bracht de Rotterdammer zijn auto in de berm tot stilstand en kon hij worden aangehouden.

Rechters willen van vele wrakingsverzoeken af

Om de stijging van het aantal wrakingsverzoeken in gerechten het hoofd te bieden wil de rechtspraak het oneigenlijke gebruik ervan terugdringen. Het systeem zou moeten worden gemoderniseerd. Kansloze verzoeken zouden zonder formele wrakingszitting kunnen worden afgedaan, oppert Jaap Sap, voorzitter van de wrakingskamer van de rechtbank Midden-Nederland, op de website rechtspraak.nl.

Het aantal wrakingsverzoeken is vorig jaar opnieuw gestegen, van 587 in 2011 naar 659 in 2012, een stijging van 10,9 procent. In 2006 waren het er nog 248. Partijen in een rechtszaak mogen een wrakingsverzoek indienen als ze denken dat rechters niet onpartijdig zijn, of die schijn wekken. Als de wrakingskamer hun gelijk geeft, worden de rechters vervangen. Het percentage gehonoreerde wrakingsverzoeken bleef met 6,4 procent in 2012 nagenoeg gelijk.

Sap schrijft de stijging toe aan de toegenomen bekendheid van het middel wraking. "De wraking in het proces-Wilders eind 2010 was breed op televisie. Daarna was er een hausse aan wrakingsverzoeken en dat is hoog gebleven, al lijkt het zich nu wel te stabiliseren." Ook de ontwikkeling dat rechters tijdens de zitting opener communiceren, stimuleert volgens Sap het aantal verzoeken.

Bij de echt inhoudelijke verzoeken wordt altijd heel kritisch naar de onpartijdigheid van de rechter gekeken, zegt de rechter. Maar er zijn volgens hem ook querulanten. "Die hebben niets met het systeem of zien overal partijdigheid in. Dat los je met een zitting en een goede uitleg niet op."

Verder worden wrakingsverzoeken gebruikt om rechtszaken te vertragen. "Zand in de machine gooien, daar is wraking natuurlijk niet voor bedoeld", zegt Sap. "Het vertraagt procedures onnodig." Er zijn ook mensen die wraking gebruiken omdat ze het niet eens zijn met een procedure en denken dat wraking een middel is om alsnog hun gelijk te halen. "Het wrakingsverzoek is dan meer een uiting van onmacht."

Ook worden rechters gewraakt om een zaak te vertragen. "Er is een groep burgers die er een genoegen in schept om zaken rond verkeersboetes zo lang mogelijk te traineren. Soms schrijven ze alleen maar de zin: 'Ik wraak de rechter.' Wij vragen nu direct welke rechter en waarom. Als ze niet antwoorden, wordt het wrakingsverzoek niet verder in behandeling genomen."

Geregeld worden kansloze verzoeken ingediend, die soms pas binnenkomen na de einduitspraak. "Die komen nu allemaal op de zitting, omdat de wet dat voorschrijft", aldus Sap. "Als dat kan worden afgedaan zonder zitting of met een voorzittersbeslissing, blijven de echte verzoeken over."

Sap noemt wraking 'een extra waarborg voor een eerlijke en onafhankelijke procedure'. Uit recente onderzoeken blijkt volgens hem dat indieners meestal positief zijn over het instrument, ook als het verzoek wordt afgewezen.

NVWA haalt verwaarloosde runderen weg

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dinsdag 67 ernstig verwaarloosde runderen weggehaald bij een veehouder in Lopikerkapel. Vorige week trad de organisatie al op tegen de veehouder. Toen lagen er tien kadavers in de stal. Bovendien lag er zoveel mest dat de dieren niet normaal konden staan.

De boer moest op korte termijn orde op zaken stellen, maar heeft daar niet aan voldaan, bleek dinsdag bij een herinspectie. Daarom zijn nu alle dieren van de veehouder overgebracht naar een opvangadres, meldt de NVWA. Daar worden de beesten voorzien van medische verzorging en voeding. Alle kosten komen voor rekening van de boer.

Tegen de veehouder is ook proces-verbaal opgemaakt. De boer kreeg eerder van de rechter al eerder een houdverbod opgelegd. Tegen deze uitspraak is de verdachte in hoger beroep gegaan.

Kunst is liefde

Niemand kan er omheen: het Rijksmuseum heropent de deuren op zaterdag 13 april. Elk nieuwtje rondom het Rijksmuseum wordt nog breder uitgemeten dan de Nachtwacht groot is. Ook in De Wereld Draait Door kwam de ene EBN’er (enigszins bekende Nederlander) na de andere voorbij om het Rijksmuseum te promoten aan de hand van hun favoriete kunstwerk. Tussen alle stukjes door klonk Marc-Maries schrille stemmetje steeds tussendoor, als Donkey die “pick me!” roept in het alsmaar herhalende dvd-menu van Shrek: “Je moet het live zien!” Dat ben ik het helemaal met Marc-Marie eens. En aangezien DWDD mij nog niet heeft uitgenodigd, volgt hier mijn visie op kunst.

NOS achter de schermen bij Blanco in Tour de France

Wielerliefhebbers kunnen komende zomer een kijkje achter de schermen nemen bij Nederlands grootste wielerploeg, Blanco Pro Cycling. Kees Jongkind zal drie weken lang met zijn camera’s de formatie volgen. De NOS-verslaggever mag overal bij zijn, van de maaltijden tot de teambesprekingen en van de medische verzorging tot in de koers. Jongkind zal in het najaar de documantaire 'Inside Blanco' uitbrengen.

"Dit is een uniek project. Een geweldige kans het wielrennen van binnenuit te volgen. Juist nu er van alles aan de hand is en de sport een probleem heeft met geloofwaardigheid, hebben we met Blanco kunnen afspreken dat alle deuren voor ons open staan. Dat is bijzonder, maar vooral ook dapper van die ploeg. Zeker omdat ze dat tijdens de belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar durven doen", aldus Maarten Nooter, hoofdredacteur van NOS Sport.

Blanco zelfs hoopt ook op meer transparantie. Richard Plugge, algemeen directeur van de ploeg, vindt het belangrijk dat de fans weten hoe dingen er aan toe gaan. "Het afzien en lijden in de finale van een wedstrijd kent iedereen van de verslagen op televisie, maar er gebeurt zoveel meer in een wielerploeg. Openheid staat bij Blanco Pro Cycling Team hoog in het vaandel. Wij willen onze fans een inkijkje geven in de dagelijkse praktijk van Blanco in het voorseizoen en tijdens de drie weken van de Tour de France."

The Smurfs 2: datum Smurfendag 2013 bekendgemaakt

Op zaterdag 22 juni is het weer zo ver; dan zal opnieuw de Global Smurfs Day plaatsvinden. Dit jaar zullen de grootste Smurfenfans van over de hele wereld zich verzamelen in Brussel, de geboorteplaats van Peyo (geestelijk vader van de Smurfen.) Vervolgens reizen ze verder naar Parijs, de setting van de nieuwe bioscoopfilm De Smurfen 2 waar het Smurfenambassadeursfeest plaats zal vinden.

Elk deelnemend land stuurt een speciaal geselecteerde Smurfen Ambassadeur naar dit bijzondere evenement. De Nederlandse ambassadeur zal worden verkozen via een speciale 'Face of the Fan' competitie. Deelnemers kunnen zich aanmelden via deze website door een video te uploaden waarmee ze laten zien waarom zij de grootste Smurfenfan zijn. Degene met de leukste inzending mag op de Global Smurfs Day Nederland vertegenwoordigen als Smurfen Ambassadeur.

Op 22 juni zal er ook in Nederland een feestelijke Smurfendag plaatsvinden waar alle andere deelnemers bij aanwezig mogen zijn voor een meet & greet met de Nederlandse stemmencast van De Smurfen 2.

In het vervolg op de 3D live-action/animatie familiefilm, De Smurfen, creëert de boze tovenaar Gargamel twee ondeugende Smurf-achtige wezentjes genaamd de Stouterds. Smurfin is de enige die hem kan helpen om van de Stouterds echte Smurfen te maken en daarom ontvoert hij haar. Grote Smurf, Klungel, Moppersmurf en Hippe Smurf keren terug naar onze wereld om samen met hun goede mensen-vrienden Patrick en Grace Winslow, Gargamel te stoppen en Smurfin te redden.

In de originele versie spreken o.a. Neil Patrick Harris (Patrick), Jayma Mays (Grace), Hank Azaria (Gargamel), Sofia Vergara (Odile) en de stemmen van o.a. Katy Perry (Smurfette), Christina Ricci (Vexy), George Lopez (Grouchy) en Anton Yelchin (Clumsy) stemmen in. De Nederlandse stemmencast bestaat uit o.a. Kim-Lian van der Meij (Smurfin), Giel Beelen (Vertelsmurf), Jack Wouterse (Grote Smurf), Johnny Kraaijkamp jr. (Moppersmurf), Sascha Visser (Klungel) en Tygo Gernandt (Gargamel).

De Smurfen 2 verschijnt in 3D op 31 juli in de bioscoop.

De Stouterds
De Stouterds

Luke Evans mag Dracula spelen

Luke Evans mag na zijn rollen als Aramis in The Three Musketeers en Zeus in Immortals de rol van Dracula op zich nemen. In Dracula Year Zero speelt Evans zijn eerste echte hoofdrol. Het horrordrama gaat over de begindagen van 's werelds bekendste vampier, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Over het scenario is nog maar weinig bekend, maar de verwachting is dat Bram Stokers boek Dracula als vanouds wordt gebruikt als belangrijkste inspiratiebron. Dat zou betekenen dat de film vooral gaat over het bloederige leven van de Roemeense Vlad Tepes, vorst van Walachije, die het in de vijftiende eeuw opneemt tegen de oprukkende Ottomanen. Tepes wordt alom gezien als de persoon waaraan Stoker de naam Dracula ontleende.

Gary Shore gaat de regie voeren. Hij maakte eerder de korte monsterfilm The Draft en is vooral werkzaam geweest als maker van reclamefilms. De opnames moeten ergens dit jaar van start gaan. Wanneer de film in de bioscoop verschijnt, is nog niet bekend.

Dracula Year Zero wordt geproduceerd door Universal. De filmstudio maakte in 1931 al de klassieker Dracula met Bela Lugosi als het lijkbleke titelpersonage.

De 33-jarige Evans is vanaf 23 mei te zien als de schurk in Fast & Furious 6 en vanaf december als Bard de boogschutter in The Hobbit: The Desolation of Smaug.


Luke Evans mag Dracula spelen (Foto: Novum)

Gezocht: Feuten en figuranten voor bioscoopfilm

Altijd al een rol willen spelen in een film? De Nederlandse productie Feuten geeft je de kans. De televisieserie van BNN verschijnt op het witte doek en is op zoek naar figuranten.

De opnames voor deze film gaan in mei 2013 van start. De film wordt een opzichzelfstaand verhaal, maar wel gebaseerd op de succesvolle televisieserie. Er zijn wederom rollen weggelegd voor Manuel Broekman, Tim Murck en Hanna Verboom. Regie is in handen van Lourens Blok en binnenkort zullen de overige rollen bekend gemaakt worden.

Voor de filmopnames zijn de studenten van HSC Mercurius op zoek naar figuranten. Zij hebben daarvoor – uiteraard geheel op eigen wijze, een videoboodschap opgenomen. Op de website kan je je inschrijven.

 Waarde leden en knorren,

Zoals u wellicht ter ore is gekomen starten we in mei met de opnames van de film Feuten, waarin onze mooie vereniging centraal staat.
De producenten van
Feuten geven u de kans om te figureren in dit ware spektakel. Denkt u capabel genoeg te zijn om te figureren in onze film, schrijft u zich dan nu in via onderstaand formulier en bid op een goede afloop.

Wij zien u verschijnen op de filmset en groeten u,
mede namens BNN, Pupkin Film en Independent Films

Senaat HSC Mercurius.

Opbrengst Pathé UNICEF-weken: 37.456 euro

De opbrengst van de Pathé UNICEF weken is liefst 37.456,35 euro. Dit geldbedrag is bestemd voor de actie tegen kindersterfte genaamd 'We gaan voor nul'. Nicolette van Dam, ambassadeur van UNICEF, dankt alle donateurs en Pathé-medewerkers. "Een mooi resultaat, mede dankzij jullie geweldige inzet."

De Pathé UNICEF weken is de eerste gezamenlijke actie van het bioscoopconcern en de kinderrechtenorganisatie. Na de kick-off met een benefietgala 10 maart in Pathé Tuschinski stonden de afgelopen weken alle Pathé-bioscopen in het teken van We gaan voor nul, de UNICEF-campagne tegen kindersterfte. Bij het buffet konden bezoekers een donatie doen aan UNICEF. Voor iedere hoofdfilm draaide een spot waarin bekende acteurs de bezoekers vroegen een sms te sturen. Elk sms'je was goed voor vaccins om vijf kinderen te beschermen tegen de levensbedreigende ziekte mazelen.

De totale opbrengst van de Pathé UNICEF weken is €37.456,35. Het gala bracht €12.795,85 binnen, de sms-actie €1.609 en de buffetactie €23.051,50. De opbrengst van het gala en de buffetactie wordt geïnvesteerd in projecten tegen kindersterfte in onder meer Nepal, Burundi en Sierra Leone. In deze landen sterven dagelijks kinderen door oorzaken zoals diarree, longontsteking en malaria. Eenvoudige middelen zoals vaccinaties, muskietennetten en schoon drinkwater kunnen dit voorkomen.

Liedje uit The Wizard Of Oz weer hit na dood Thatcher

Een dag na de dood van de voormalige Britse premier Margaret Thatcher wordt het liedje Ding-Dong! The Witch Is Dead uit The Wizard Of Oz veelvuldig gedownload.

Dat meldt The Official Charts Company, dat wekelijks de Britse Top 40 samenstelt. Er zijn drie versies die momenteel hard op weg zijn naar de hitlijst.

De originele uitvoering van Judy Garland gaat aan kop en komt mogelijk zondag de Top 40 binnen. Ze zong het nummer in de beroemde verfilming van The Wizard of Oz uit 1939.

Ook de versies van Ella Fitzgerald en die van Munchkins worden veel verkocht, maar waarschijnlijk te weinig om de Top 40 te bereiken. Het downloaden van het nummer wordt aangemoedigd door een actie op Facebook. Eerder werden oude nummers van Rage Against The Machine en Nirvana hits dankzij Facebookacties.

Het liedje Ding-Dong! The Witch Is Dead werd voor het eerst direct in verband gebracht met de voormalige Britse premier door de band Hefner, toen het refrein van het liedje werd gezongen in diens nummer The Day That Thatcher Dies. Dat nummer staat op het album We Love The City uit het jaar 2000.

Leden VN-missie Zuid-Sudan gedood

Bij een hinderlaag in Zuid-Sudan zijn verscheidene leden van de VN-vredesmissie omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers, meldden de VN dinsdag.

Het incident deed zich voor in de deelstaat Jonglei in het oosten van Zuid-Sudan. Een onbekend aantal VN-medewerkers raakte gewond. Wie de aanvallers zijn is niet bekend.

Bij de vredesmissie in het Afrikaanse land zijn ook circa 30 Nederlanders actief.

Leden VN-missie Zuid-Sudan gedood
Leden VN-missie Zuid-Sudan gedood (Foto: ANP)

Mannen vinden 'kinderkutje' ruk

Dames, het is niet langer nodig om je venusheuvel te mishandelen met de grasmaaier. Mannen zijn namelijk volledig uitgekeken op een gladgeschoren poes, ook wel een 'kinderkutje' genoemd.

Het mannelijk lid staat tegenwoordig strak in de houding bij het aanschouwen van een flink behaarde poes. Vlotte kutkapsels als een streepje, 'Bermudadriehoek' of een 'Brazilian'; daar krijgt de moderne man geen stijfje van.

Een absolute no-go is een 'G-wax'. Dit kort afgeschoren vierkantje is het korte, pittige kapsel onder de schaamhaarcoupes.

Dit zijn de schokkende conclusies die kunnen worden getrokken uit een enquête onder duizend mannen. De onderzoeker heeft zich hier echter lelijk mee in de vingers gesneden. Het onderzoek ging namelijk uit van een fabrikant in ontharingsmiddelen.

Wiet en wapens gevonden op woonwagenkamp

Bij een inval in een woonwagenkamp in het Brabantse Best is de politie dinsdag op vuurwapens en een ondergrondse wietkwekerij gestuit. Twee verdachten zijn aangehouden, meldt een woordvoerder van de politie.

De inval in het kamp aan de Terraweg ging om 09.00 uur van start. Aanleiding voor de actie was een tip dat er vuurwapens te vinden zouden zijn.

Hoeveel wietplanten in de kwekerij stonden, is nog onbekend. Ook kan de woordvoerder nog niets zeggen over het aantal en type wapens dat is gevonden.

Van der Vaart nieuwe aanvoerder HSV

Rafael van der Vaart is de nieuwe aanvoerder van Hamburger SV. De Duitse club heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Van der Vaart neemt de band over van Heiko Westermann. Trainer Thorsten Fink denkt dat Westermann, die de afgelopen tweeënhalf jaar captain was, niet zijn volledige aandacht aan de ploeg kan geven op dit moment.

Van der Vaart was tussen 2006 en 2008 ook al aanvoerder van HSV. Fink wil zijn spelmaker nog meer verantwoordelijkheid geven. "Hij moet in het veld een voorbeeld zijn en de ploeg leiden.

Fink verwacht geen problemen rondom de privésituatie van de Oranje-international. "Het belangrijkste is toch dat hij in het veld goede prestaties neerzet." Van der Vaart en zijn vrouw Sylvie zijn uit elkaar. De middenvelder zou verliefd zijn op Sabia, de ex-vrouw van Khalid Boulahrouz.

Tarantino maakt minder bloederige Django voor China

Django Unchained, de succeswestern van Quentin Tarantino, komt in China uit in een minder bloederige variant. Op verzoek van de Chinese tak van filmstudio Sony Pictures heeft Tarantino het bloed minder rood gemaakt. Ook spat het bloed minder hoog op.

Volgens de directeur van de Chinese tak van Sony doen de aanpassingen niets af aan de kwaliteit van de film, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Django Unchained is de eerste film van Tarantino die in de Chinese bioscopen gaat draaien. Daarom zou Tarantino geen bezwaar hebben gehad tegen de aanpassingen.

China laat jaarlijks maar een beperkt aantal buitenlandse films toe in de bioscopen. De autoriteiten staan erom bekend naast geweld en seks ook kritiek op China en geweld tegen Chinezen uit westerse films te snijden.

De film won eerder dit jaar twee Oscars. Tarantino won voor zijn scenario, Christoph Waltz voor beste mannelijke bijrol. De film gaat op 11 april draaien in China.

Django Unchained: Jamie Foxx

Vernietiging heerst op World War Z-poster

Totale wereldvernietiging, een bekend thema in de filmindustrie. Ook World War Z pikt hier een graantje van mee, zo zien we in de nieuwe poster van de film.

Het verhaal van de film is een aanpassing op Max Brooks' post-apocalyptische verhaal met dezelfde titel. VN-werknemer Gerry Lane (Brad Pitt) voert een race tegen de klok als hij de wereld rond moet reizen om een dodelijke zombieuitbraak te stoppen. De pandemie heeft reeds overheden en complete legers uitgevaagd en dreigt de complete mensheid nu te vernietigen. Op 4 juli kunnen we de pandemie met eigen ogen in de bioscoop bewonderen.

Damon toont zijn rug op Elysium-poster

Het duurt nog even voordat we de film Elysium kunnen bekijken. Tot die tijd moeten we het doen met de eerste poster van de film, met later deze week de eerste trailer.

Het is het jaar 2159. De mensheid is verdeeld in twee werelden; de aarde, een overbevolkte planeet waar de armsten vertoeven, en Elysium, een streng beveiligd ruimtestation waar de rijksten wonen. Rhodes (Foster) is een ambtenaar die via anti-immigratieweten probeert om de welvaart op Elysium te beschermen. Max (Damon) heeft het minder goed. Hij komt op Aarde in de problemen en besluit daarom een gevaarlijke missie te ondernemen om opnieuw gelijkheid te creëren.

Elysium verschijnt vanaf 15 augustus in de Nederlandse bioscoop.

'Noem het higgsdeeltje geen goddeeltje'

Volgens velen was het higgsdeeltje dé wetenschappelijke ontdekking van het vorige jaar. Alle massa in het universum wordt door dat deeltje veroorzaakt. Vanwege z'n belangrijke rol kreeg het al eerder de bijnaam 'goddeeltje'. Zeer tegen de zin van de ontdekker, zegt hij nu.

Waarom heeft Peter Higgs zo'n hekel aan de bijnaam voor het deeltje? "Ten eerste ben ik een atheïst," zo vertelde hij aan BBC Scotland: "En ten tweede weet ik dat de naam een grap is, en niet eens zo'n goede. Ik vind dat [de bedenker] het niet had moeten doen, omdat het zo misleidend is."

De bedenkers van de term zijn fysicus Leon Lederman en schrijver Dick Teresi. Zij schreven in 1993 het boek 'The God Particle: If the Universe Is the Answer, What Is the Question?'. De god wordt erbij gesleept omdat het deeltje zo centraal staat in de huidige fysica en cruciaal is voor ons begrip van het universum, maar tegelijk zo ongrijpbaar is.

Echter, zo zegt Lederman, het deeltje had bijna een andere bijnaam gehad: "We mochten het van de uitgever niet het 'godverdomde deeltje' noemen, hoewel dat een betere benaming zou zijn vanwege diens schurkachtige natuur en de kosten die het veroorzaakt."

Higgs zelf wil nu dat komaf gemaakt wordt met de bijnaam. Hij gelooft niet dat het deeltje geschapen is door een almachtige schepper. Die indruk wordt nu wel gewekt bij sommigen, getuige het grote aantal christenen dat de ontdekking van de higgsboson zag als hét bewijs dat er een god bestaat.

Deze figuren snappen de grap niet.Deze figuren snappen de grap niet.

'Gülen-beweging achter Yunus-rel'

De publicitaire en diplomatieke rel rond het Turkse pleegkind Yunus is aangezwengeld door organisaties gelieerd aan de islamitische Gülen-beweging. Dat schrijft NRC Handelsblad dinsdag in een reconstructie van de affaire.

De 9-jarige Yunus wordt al jaren grootgebracht door lesbische pleegouders in Den Haag. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zei tijdens zijn bezoek aan Nederland dat moslimkinderen in moslimgezinnen horen op te groeien. Hij vindt dat Turkije een rol moet spelen bij Nederlandse kinderen van Turkse afkomst die naar een pleeggezin moeten. Premier Mark Rutte (VVD) zei daar niets in te zien,

De onrust over Yunus ontstond volgens de krant bij een informatiebijeenkomst over pleegzorg in Den Haag in november. Een professor van de Islamitische Universiteit Rotterdam zou daar gezegd hebben dat 'vijfduizend Turkse islamitische kinderen' aan christelijke gezinnen zijn 'weggegeven'. De rector van de universiteit is volgens de NRC aanhanger van Gülen. Gülen is een omstreden Turks-islamitische beweging die ook in Nederland actief is. Hoe de universiteit aan de cijfers komt, is onduidelijk.

De bewering van de hoogleraar is overgenomen door Zaman, de Turkse krant van de Gülen-beweging, die dinsdag voor het eerst in het Nederlands verscheen. In de weken na de bijeenkomst bleef Zaman aandacht besteden aan de kwestie. Volgens Zaman zouden pleegkinderen zonder tussenkomst van de rechter zijn 'afgepakt' van Turkse gezinnen en doelbewust bij christelijke gezinnen geplaatst, om 'assimilatie in de westerse samenleving' te realiseren, aldus NRC.

Maandag trad Gülen-sympathisant Köksal Gör (VVD) terug als lid van de Noord-Hollandse Provinciale Staten naar aanleiding van de Nieuwsuur-uitzending van vrijdag over mosliminternaten. Volgens het programma beheert Gör vier Amsterdamse mosliminternaten die de integratie zouden belemmeren.

Gör zei maandag altijd open te zijn geweest over zijn werk voor de stichting die de internaten beheert en over het feit dat hij 'sympathiseert met de ideeën en waarden van Fethullah Gülen'. "Mijns inziens zijn die ook prima te verenigen met mijn functie en werkzaamheden voor de VVD." De partij had hem gevraagd terug te treden.

EU halveert autodiefstallen in Nederland

In de afgelopen 15 jaar is de autodiefstal in Nederland gehalveerd dankzij het verplicht voorschrijven van autodiefstalbeveiliging door de Europese Unie (EU). Dit blijkt uit onderzoek van economen Jan van Ours en Ben Vollaard van Tilburg University.

Zonder de startonderbreker is het voor criminelen makkelijk om auto's te stelen zonder dat de sleutel in het contact zit. Voor relatief kleine en goedkope auto's uit het A- en B-segment (bijvoorbeeld de Renault Twingo of de Honda Civic) is het effect van de startonderbreker het grootst.

Het gaat om een daling in het diefstalrisico van meer dan 70 procent. De EU-regulering gold sinds 1998 alleen voor nieuwverkochte auto’s, waardoor een deel van de autodiefstal tijdelijk verschoof naar oudere auto’s zonder ingebouwde startonderbreker.

Met dank aan Selfless voor het herschrijven.

Woede na aftuiging Nederlandse homo in Parijs

In Frankrijk wordt woedend gereageerd op de aftuiging van een homopaar in Parijs. Een van de twee, een Nederlander, werd zwaar toegetakeld toen hij zaterdagnacht met zijn vriend arm in arm door de Franse hoofdstad liep. De volgende dag plaatste hij een foto van zijn gehavende gezicht op Facebook. Die bracht een stroom van reacties teweeg. Inmiddels staat woensdag een demonstratie tegen homofobie gepland.

Zelf herinnert het slachtoffer, Wilfred de Bruijn, zich niet veel meer van de mishandeling. Zijn vriend zei in de Franse krant Le Monde dat drie of vier mensen 'Kijk: homo?s' riepen en hen vervolgens aanvielen. De volgende ochtend maakte de vriend een foto voor de aangifte die ze bij de politie deden. De Bruijn, die al jaren in Parijs woont, besloot de foto op Facebook te zetten.

"Sorry dat ik dit jullie moet laten zien. Dit is het gezicht van homofobie", schreef De Bruijn bij de foto. Bij de mishandeling werden enkele tanden uit zijn mond geslagen en brak hij botten rond zijn oog. Hij zegt in Le Monde een verband te zien met het huidige politieke klimaat in Frankrijk. Frankrijk staat op het punt het homohuwelijk te legaliseren, wat de afgelopen maanden tot felle protesten leidde. Een kleine meerderheid van Frankrijk is voor de legalisering, bleek eerder uit een peiling.

Om niet te veel met zijn gehavende gezicht te worden geconfronteerd, heeft De Bruijn alle spiegels uit zijn appartement gehaald. Hij heeft er wel mee ingestemd dat zijn foto wordt getoond op borden die woensdag bij de demonstratie in Parijs worden gebruikt. Bij die demonstratie worden deze en andere recente aanvallen op homo's afgekeurd.

Verschillende Franse homobelangenorganisaties spreken hun zorgen uit over het geweld tegen homo's. Door de aandacht voor het homohuwelijk zou er meer spanning zijn en zou de homofobie toenemen. Maar als de wet wordt aangenomen, is alle geleden schade goedgemaakt, zegt voorzitter van SOS Homofobie Elisabeth Ronzier in Le Monde.

Een organisatie die homojongeren opvangt die door hun familie worden afgewezen zag het aantal aanvragen verdrievoudigen. Sinds december komen vierhonderd tot 450 aanvragen per maand binnen, tegenover een gemiddelde van 150 per maand in 2011 en 2012. Oprichter Nicolas Noguier noemt de wet die nu bij de Senaat ligt in Le Monde 'noodzakelijk, maar hij gaat wel gepaard met aanzienlijk bijkomend leed'.

'Veel kinderporno op Nederlandse servers'

Van alle kinderporno die wereldwijd bij verschillende meldpunten wordt gemeld, wordt een groot deel verspreid via Nederlandse servers. Dat zegt internationale koepelorganisatie Inhope, waaronder onder meer het Nederlandse meldpunt MKI valt. Inhope bevestigde dinsdag daarmee berichtgeving van de NOS.

Volgens een woordvoerster van Inhope misbruiken criminelen de Nederlandse servers en bedrijven omdat deze snel zijn en goede service bieden. Volgens Inhope wordt de aangetroffen kinderporno steeds sneller van internet verwijderd, door de goede internationale samenwerking, onder andere met de misbruikte bedrijven die de servers aanbieden.

[Upd] Storing ING voorbij

ING kampt dinsdagochtend opnieuw met storingen in het online betalingsverkeer. Dat bevestigt een woordvoerder van de bank. Of de oorzaak opnieuw een DDoS-aanval is, kan de bank nog niet zeggen.

De bank meldde op Twitter dat sprake was van een storing bij het online bankieren en de mobiele apps van de bank, maar dat ze zouden zijn opgelost. De woordvoerder meldt echter dat de problemen rond 10.25 uur opnieuw opspelen. De site ideal-status.nl meldt dat er ook een storing is met de Ideal-betalingen van ING.

Update 13:06
De storing in het online betalingsverkeer bij ING is opgelost. Zowel de klantpagina Mijn ING, de mobiele app en Ideal zijn weer volledig beschikbaar, meldt een woordvoerder van de bank dinsdag. Volgens ING is er geen sprake van een nieuwe Ddos-aanval, maar is de storing het gevolg van werkzaamheden naar aanleiding van de eerdere problemen.

De bank meldde eerder dinsdag op Twitter dat sprake was van een storing bij het online bankieren en de mobiele apps van de bank, maar dat ze zouden zijn opgelost. Een woordvoerder meldde echter ook dat de problemen rond 10.25 uur opnieuw opspelen.

Vorige week kampte ING ook al met storingen. Woensdag hadden ING-klanten een verkeerd banksaldo, waardoor sommige klanten niet meer konden pinnen. Vrijdag en zaterdag kampte ING net als de andere banken met een DDoS-aanval. Hierdoor raakten de servers van de bank overbezet, waardoor geen betalingsverkeer mogelijk was.

De voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten Ronald Gerritse stelde dinsdag dat de communicatie van ING bij de storing vorige week 'geen schoonheidsprijs' verdient. "Als er niet gecommuniceerd wordt, dan doet Twitter het wel. Mensen moeten snel weten wat er aan de hand is om het vertrouwen terug te winnen", zegt Gerritse.

Frietboer komt met wietmayo

Frietliefhebbers kunnen vanaf donderdag in Amsterdam en Utrecht patat met wietsaus bestellen. Deze mayonaise met de 'onmiskenbare smaak van wiet' is toegevoegd aan het assortiment van Manneken Pis, dat drie zaken in Utrecht en een in Amsterdam bestiert.

Stoned kan je er niet van worden, aangezien het henneparoma dat wordt gebruikt voor de saus geen THC, de werkzame stof in marihuana, bevat. Het gaat vooral om de smaakbeleving en de goede combinatie van de wietsaus met versgebakken Vlaamse friet. De saus, die niet apart te koop is, kost 75 cent boven op de prijs van een frietje.

Eigenaar Albert van Beek is geestelijk vader van de wietsaus. "Omdat we toonaangevend willen blijven op het gebied van sauzen, zijn we altijd op zoek naar nieuwe smaken om onze klanten te blijven verrassen." Van Beek werd geïnspireerd door de wietgeur die regelmatig voorbijkomt op de vestiging op het Damrak in Amsterdam.

"Ik dacht dat een wietsaus al wel zou bestaan, maar dat is dus niet zo", zegt de sausbedenker in een verklaring. "We zijn de eerste die een wietsaus op de markt brengt en daar zijn we trots op."

Twilight-ster wordt Hercules in 3D

Kellan Lutz gaat de titelrol spelen in Hercules 3D. De Amerikaanse acteur is bekend van zijn rol als Emmett Cullen in de Twilight-films. "Hij is niet bang om de kracht en zwakte van het personage te ontdekken", zegt regisseur Renny Harlin tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. "Hij heeft me geïmponeerd met zijn passie."

"Je hebt meer nodig dan een mooi uiterlijk om de meest legendarische, mythologische figuur uit de geschiedenis te spelen", gaat de enthousiaste regisseur verder over de 28-jarige Lutz. "En dat is precies wat Kellan heeft: persoonlijkheid." Harlins Hercules 3D gaat over het liefdesleven van de Griekse held Hercules.

Harlin is niet de enige filmmaker die een film maakt over de zoon van de Griekse god Zeus. Rush Hour-regisseur Brett Ratner werk ook aan een film met Dwayne Johnson als Hercules.

De film van Harlin en Lutz gaat in mei in productie. Hercules wordt opgenomen in Bulgarije. Wanneer de film in de bioscopen gaat draaien, is nog onbekend.


Twilight-ster wordt Hercules in 3D (Foto: Novum)

Schoorel wint bij rentree

Thomas Schoorel heeft zijn rentree op de tennisbaan opgeluisterd met een zege. De Amsterdammer won in de eerste ronde van het ITF-toernoooi van Vercelli, gelegen tussen Turijn en Milaan, met 7-5 en 6-4 van de Italiaan Federico Maccari. Schoorel is als vijfde geplaatst in Vercelli.

Schoorel stond maanden aan de kant met een elleboogblessure. Hij werd begin dit jaar aan het gewricht geopereerd. Hij is gezakt naar de 307e positie. De 19-jarige Maccari leverde tegen Schoorel in beide sets eenmaal zijn opslagbeurt in. In de volgende ronde wacht Schoorel de Duitser Kevin Krawietz, de nummer 398 van de wereld, of Stefano Napolitano uit Italië. Hij staat 870e.

Eis van 15 jaar wegens spionage voor Russen

Ex-ambtenaar Raymond P. moet 15 jaar de gevangenis in omdat hij staatsgeheimen heeft verkocht aan de Russen. Dat eiste het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag dinsdag tegen de 61-jarige voormalige medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hij zou sinds 2009 onder meer politieke en militaire geheimen over de EU en de NAVO aan een Russisch spionnenechtpaar in Duitsland hebben geleverd.

Andreas en Heidrun Anschlag, die in de Duitse stad Marburg woonden, zouden de 'runners' van P. zijn geweest. Zij zouden Russische staatsburgers zijn, die door de Russische geheime dienst SVR zijn gevormd tot speciale inlichtingenofficieren, ofwel spionnen. Een normale levensloop en gezinsleven zijn jarenlang de dekmantel geweest van deze zogenoemde 'illegals'. Die kwamen eind jaren tachtig Duitsland binnen als Oostenrijkers van Zuid-Amerikaanse komaf.

Eis van 15 jaar wegens spionage voor Russen
Eis van 15 jaar wegens spionage voor Russen (Foto: ANP)

Oppoetsen vechtspellen gedane zaak

Capcom stopt met het uitbrengen van remakes van oudere vechtspellen. Na het uitgeven van onder meer Super Street Fighter 2 Turbo HD Remix, Marvel vs. Capcom Origins en Darkstalkers Resurrection ziet de game-uitgever de verkoop met elk nieuw spel flink teruglopen, zo laat het bedrijf weten in een verklaring.

Om wat voor aantallen en bedragen het gaat, heeft Capcom niet bekendgemaakt. Wel laat topman Christian Svensson weten dat het gaat om 'een vrije val' in de verkoopaantallen.

Hoewel Capcom klassieke vechtspellen niet langer zal omzetten in HD-kwaliteit, worden andere games nog wel opgepoetst. Zo werkt het bedrijf aan een vernieuwde versie van het avonturenspel Ducktales uit de jaren negentig. Daarnaast wordt het actierollenspel Dungeons & Dragons: Chronicles of Mystara in een verhoogde beeldkwaliteit opnieuw uitgegeven.


Oppoetsen vechtspellen gedane zaak

Nieuwe trailer Kick-Ass 2

Nadat vorige maand de red-band trailer van Kick-Ass 2 verscheen, is er nu een, minder toffe, variant geschikt voor alle leeftijden, aldus GeekTyrant. De zogenaamde green-band trailer bevat een aantal nieuwe beelden, waaronder een betere blik op de villain (Christopher Mintz-Plasse) en zijn verbond van slechteriken. 

Kick-Ass 2 gaat over superheld Kick-Ass (Aaron Taylor-Johnson) die zich aansluit bij een superhelden-team die, onder leiding van Colonel Stars and Stripes (Jim Carrey), de straten schoonveegt. Ondertussen wil Red Mist a.k.a. The Mother Fucker wraak nemen op Kick-Ass voor de dood van z'n vader en probeert Hit-Girl (Chloë Grace Moretz) noodgedwongen de middelbare school af te ronden.

Het is nog even wachten tot Kick-Ass 2 in de bioscoop verschijnt, de film staat namelijk gepland voor 18 juli. Om de pijn wat te verzachten: in de Verenigde Staten is de film pas op 16 augustus te bewonderen.

Koningsdag gemiddeld graad kouder dan Koninginnedag

Warmere kledij dan gebruikelijk zal niet snel nodig zijn, maar de Koningsdag die vanaf volgend jaar in plaats van Koninginnedag wordt gehouden is gemiddeld 1 graad kouder. Ook valt er meer regen, concludeert weeronline.nl in een onderzoekje naar het weer in Amsterdam op 30 april en 27 april in de afgelopen 33 jaar.

Gemiddeld was het sinds Beatrix aantrad op Koninginnedag 16,4 graden. Op 27 april, de datum van Koningsdag, was de gemiddelde temperatuur 15,4 graden. In 1982 beleefde Nederland de koudste Koninginnedag, toen werd het slechts 9,6 graden. Elf jaar later was het de warmste met 27 graden. De warmste 27 april was in 2007, toen het 25,1 graden werd. De koudste was in 1985, met 8 graden.

Op de datum van Koningsdag viel gemiddeld 1,7 millimeter regen. Op Koninginnedag was dat bijna een millimeter minder: 0,8 millimeter. De natste Koningsdag was in 1983, toen 22,8 millimeter viel. In 2002 maakte Amsterdam de natste Koninginnedag door met 7 millimeter regen.

Wel was er tussen de buien door meer zon op Koningsdag. Op 27 april was er gemiddeld 36 minuten meer zonlicht dan op 30 april, terwijl de zon op Koningsdag elf minuten minder lang aan de hemel staat. In april kan het weer van week tot week sterk wisselen. Er zijn volgens weeronline.nl ook veel jaren aan te wijzen waarin het op 27 april warmer was dan op 30 april.

Misdaadstatistiek bepaalt route politieheli's

De surveillanceroutes van de acht politiehelikopters worden vanaf volgende maand bepaald door locaties waar eerder misdrijven zijn gepleegd. Sommige misdrijven, zoals overvallen en inbraken, worden vaak rond dezelfde tijd op dezelfde plaats gepleegd, zegt een politiewoordvoerder dinsdag.

Twee studenten technische bedrijfskunde van de Universiteit Twente ontwikkelden een computerprogramma waarmee de politiehelikopters zo efficiënt mogelijk kunnen worden ingezet. Daarbij wordt onder meer rekening gehouden met het aantal beschikbare helikopters, de landingsplaatsen, de locaties waar misdrijven zijn gepleegd en de vluchtroutes.

De kans moet zo groter worden dat een helikopter in de buurt is als een misdrijf wordt gepleegd. De helikopters zijn uitgerust met infraroodcamera's en kunnen dus gemakkelijker een eventuele voortvluchtige overvaller opsporen.

Het is volgens de politiewoordvoerder nog niet te zeggen of dat betekent dat de helikopters vaker ?s nachts worden ingezet. "Ze vliegen nu ook al vaak in de nacht." De nachtelijke vluchten leidden in het begin tot veel klachten.

"Dat was ook de reden dat we een twitteraccount opzetten om duidelijk te maken waarom de helikopter in de lucht is", zegt de woordvoerder. "Het is inmiddels met tachtigduizend volgers het best gevolgde twitteraccount van de politie. Nu is er veel meer begrip voor, ook door de televisieserie over het werk van de politiehelikopter. Mensen weten nu dat de helikopter niet voor niets in de lucht hangt."

Boetes uitbuitende aspergeteelster geïnd

De boetes die aspergeteelster José J. uit Someren kreeg opgelegd omdat ze haar werknemers uitbuitte zijn betaald. De Inspectie SZW heeft bijna een miljoen euro geïnd uit de opbrengsten van de verkoop van haar bedrijf. Het bedrijf werd in september geveild voor 1,64 miljoen euro.

De inspectie deelde tussen 2006 en 2011 tien boetes uit aan de teelster, die zich schuldig maakte aan illegale arbeid, onderbetaling, te lange werktijden en slechte arbeidsomstandigheden. Ze heeft de boetes zonder succes tot aan de hoogste instantie betwist.

De inspectie is tevreden over het resultaat van de executieveiling van het aspergebedrijf. "De procedure heeft al met al een tijd geduurd, maar het resultaat is ernaar: de overtredingen zijn door de verkoop van het bedrijf gestopt", zegt inspecteur-generaal Jan van den Bos in een verklaring. "De boetes zijn binnen met de rente vanwege te late betaling."

J. werd in juli in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar cel. voor mensenhandel. De destijds 49-jarige vrouw kwam sinds 2005 geregeld in het nieuws vanwege wantoestanden op haar bedrijf. Zo werden Poolse seizoenarbeiders zonder papieren en vijftig uitgebuite Roemenen aangetroffen. De werknemers werden onder erbarmelijke omstandigheden gehuisvest. Een getuige omschreef de situatie als moderne slavernij.

Kuipers fluit topper PSV - Ajax

Björn Kuipers fluit zondag de topper tussen PSV en Ajax. De KNVB stelde de internationale scheidsrechter dinsdag aan. Eerder dit seizoen had Kuipers ook Ajax - PSV in de Arena al onder zijn leiding. Woensdag fluit hij in de Champions League de return in de kwartfinale tussen Barcelona en Paris Saint-Germain.

Kuipers wordt zondag geflankeerd door assistent-scheidsrechter Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Danny Makkelie is de vierde official. Het duel in het Philips Stadion staat om 16.30 uur op het programma.

Bertens eenvoudig naar tweede ronde in Polen

Kiki Bertens heeft zich eenvoudig geplaatst voor de tweede ronde van het WTA-toernooi in het Poolse Katowice. Ze was met 6-1 en 6-1 te sterk voor de Spaanse Lara Arruabarrena(WTA-75). 

De beste Nederlandse op de WTA-ranking(WTA-44) neemt het in de tweede ronde op tegen de winnaar van het duel Andrea Hlavackova(Tsj, WTA-76) - Roberta Vinci(Ita, WTA-13). De kans is groot zat ze tegen Vinci zal spelen, want zij is als tweede geplaatst in Katowice. 

Vijf leerstoelen weg bij universiteit Groningen

Bij de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen verdwijnen vijf van de 52 leerstoelen. Dat staat in een conceptreorganisatieplan, heeft een woordvoerder van de faculteit dinsdag gezegd na berichtgeving van het Dagblad van het Noorden. Volgens de krant staan door de reorganisatie 33 van de 56 voltijdbanen op de tocht.

Bij de opleiding Europese Talen en Culturen worden vijf van de twaalf talen geschrapt, meldt de zegsvrouw. Het gaat om het Deens, Hongaars, Noors, Fins en Fries. De opleiding Fries blijft afzonderlijk bestaan.

De leerstoelen Grieks en Latijn worden samengevoegd. Ook de twee leerstoelen moderne Nederlandse letterkunde worden samengevoegd. Het reorganisatieplan wordt over ongeveer twee weken voorgelegd aan de faculteitsraad.

Mladic te ziek voor proces

Ratko Mladic is te ziek om zijn proces bij het Joegoslavië-Tribunaal bij te wonen. Dit heeft de huisarts van de VN-gevangenis in Scheveningen dinsdagochtend geconstateerd. Voorzittend rechter Alphons Orie heeft de zaak tegen de voormalige Bosnisch-Servische legerleider daarom voor onbepaalde tijd geschorst.

Het tribunaal had maandag al willen beginnen met het Srebrenica-gedeelte van de rechtszaak. De 71-jarige Mladic kwam toen niet naar de rechtszaal omdat hij op doktersadvies moest uitrusten na een medische ingreep.

Volgens hoofdaanklager Serge Brammertz van het VN-hof in Den Haag is Mladic een van de hoofdverantwoordelijken voor de dood van meer dan 7000 moslims na de val van de enclave Srebrenica in 1995.

Rotterdamse Marokkanen boos om uitkeringscontrole

Onder Marokkaanse Rotterdammers is grote ophef ontstaan door een fraudeonderzoek van de sociale dienst, zo bericht het AD. Het ging er heftig aan toe in het Rotterdams Marokkaanse buurtcentrum Abu Rakrak.

De vaak al wat oudere Marokkaanse Rotterdammers werden opgeroepen om informatie te verschaffen omtrent buitenlandse waardevolle bezittingen. Hiervoor moesten de bijstandsgerechtigde Marokkanen een machtiging ondertekenen die de uitkerende instantie het recht geeft om gegevens over onder andere huizenbezit in Marokko op te vragen. Tevens was de Marokkaanse uitkeringsgerechtigden te kennen gegeven dat zij hun Marokkaanse identiteitspapieren moesten meenemen. Vervolgens maakte de uitkeringsinstantie hier direct een kopie van.

GroenLinks en de PvdA hebben bedenkingen bij het fraudeonderzoek, GroenLinks stelt zelfs dat het verboden is om alleen Marokkanen aan een fraudeonderzoek te onderwerpen. De gemeente stelt dat buitenlands vermogen niet goed te controleren is, maar dat wel duidelijk is dat een bijstandsgerechtigde niet meer dan tienduizend euro eigen vermogen mag bezitten.

Taiwanese tv verwisselt Thatcher met Koningin

De Taiwanese televisiezender CTi Cable heeft maandag per ongeluk beelden van de Britse Queen Elizabeth II gebruikt bij een verslag over de dood van oud-premier Margaret Thatcher. De televisiezender heeft dinsdag excuses aangeboden voor de fout.

CTi Cable had een korte nieuwsflits over Thatcher die vergezeld ging van twee stukjes video van de koningin die handen schudt. Kijkers waren ontstemd dat de zender het verschil niet wist tussen de koningin en Thatcher.

Eerder ging ook al een Thaise zender de mist in. Channel 5 liet bijna twee minuten beelden zien van actrice Meryl Streep, die in de film The Iron Lady de rol van Thatcher vertolkte. Het productieteam van Channel 5 schreef later op Facebook dat in het vervolg beter opgelet zal worden.

Thatcher overleed maandag op 87-jarige leeftijd in Londen.

Sneeuwwitje maakt de overstap naar de Dark Side

Met de overname van Lucasfilm door Disney, kon je er natuurlijk op wachten dat er de nodige parodieën zouden verschijnen die het Star Wars-universum met Disney combineren; dit is ook de insteek van Ralph Sevelius die bezig is om de verschillende Disney Prinsessen een Star Wars-makeover te geven.

Vorige maand vonden Padawan Rapunzel en Jedi Ariel hun plek in het Star Wars-universum, nu is ook bekend tegen wie zij het op gaan nemen: niemand minder dan Sneeuwwitje heeft namelijk de overstap gemaakt naar de Dark Side. Met de tekening van Darth Sneeuwwitje, inclusief een dubbele lightsaber en force lightning, heeft de tekenaar zichzelf overtroffen, het is dan ook afwachten wanneer Disney dit idee gaat uitmelken.

Rappers, dj's en zangers spreken met Kamerleden

Popmuzikanten Tim Knol, Blaudzun en Kyteman zijn door de Tweede Kamer uitgenodigd om te komen praten over popmuziek in Nederland. Het zogeheten rondetafelgesprek vindt woensdag plaats. Ook dj Isis, rapper Djiggy Djé en ID&T-oprichter Duncan Stutterheim zullen het woord voeren.

Het gesprek vindt plaats op initiatief van de PvdA en de SP. "We willen graag horen hoe we muzikanten meer kansen kunnen bieden. Nederlandse popmuziek heeft een grote culturele en economische waarde", stelt PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken.

Ook SP-Kamerlid Jasper van Dijk wil graag horen hoe de politiek de popmuziek een steuntje in de rug kan geven. "De popsector draait goed aan de top, maar daaronder zit veel talent dat wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Bijvoorbeeld als het gaat om promotie, podia en muziekonderwijs."

De Tweede Kamer nam in december een motie aan om pop- en dancemuziek toe te voegen aan de topsector creatieve industrie. Het topsectorenbeleid van het kabinet voorziet in betere samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en het buitenland. Mode, gaming en architectuur maken al deel uit van de topsector creatieve industrie.

Neville vertrekt bij Everton

Voetballer Phil Neville heeft zijn vertrek bij Everton aangekondigd. De 36-jarige Engelsman wil zijn aflopende contract bij de Toffees niet verlengen. Hij gebruikt de komende maanden om te bepalen hoe en waar hij zijn loopbaan voortzet. In de zomer gaat hij als assistent van bondscoach Stuart Pearce met Jong Engeland naar het EK in Israël.

Neville, die zo lang mogelijk wil blijven voetballen, kwam in 2005 over van Manchester United. Hij speelde 242 Premier Leaguewedstrijden voor de ploeg uit Liverpool. Bij Manchester was hij tot 263 duels gekomen. Bij elkaar zijn dat 505 duels. Neville is pas de zevende speler in de geschiedenis van de Premier League die de grens van de vijfhonderd wedstrijden passeerde. Tot 2007 speelde hij 59 interlands.


Phil Neville vertrekt bij Everton (Foto: Novum)

Philips akkoord met miljoenenboete SEC

Philips moet een boete betalen van 4,5 miljoen dollar (3,5 miljoen euro) aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC in verband met het omkopingsschandaal in Polen. Dat bevestigt een woordvoerder van het elektronicaconcern.

Philips gaat niet in beroep tegen het boetebesluit, dat is genomen op basis van het eigen interne onderzoek van Philips naar de fraude. De SEC heeft meegewogen dat Philips inmiddels de interne controle heeft aangescherpt en het verantwoordelijke management in Polen heeft ontslagen.

Medewerkers van Philips bij de healthcaredivisie in Polen hebben zich tussen 1999 en 2007 schuldig gemaakt aan omkoping van ziekenhuisdirecteuren. In ruil voor de steekpenningen werd medische apparatuur van Philips gekocht.

Microsoft wil Europees onderzoek naar macht Google

Een groep van bedrijven geleid door Microsoft heeft de Europese Commissie gevraagd onderzoek te doen naar mogelijk oneerlijke handelspraktijken door concurrent Google. Dat maakten de bedrijven, waaronder ook Nokia en softwarebedrijf Oracle, dinsdag bekend. Steen des aanstoots is het besturingssysteem voor mobiele apparaten Android.

Volgens het gezelschap handelt Google oneerlijk door Android gratis weg te geven en tegelijkertijd van makers van mobiele telefoons te eisen dat andere software van Google, zoals Youtube, op de telefoon wordt geïnstalleerd. Android heeft het grootste marktaandeel op smartphones.

De Europese Commissie is niet verplicht om een onderzoek te starten naar aanleiding van de klacht. De commissie doet al sinds 2010 onderzoek naar Google vanwege de mogelijke te grote dominantie op de zoek- en advertentiemarkt. De commissie was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Microsoft kreeg zelf eerder dit jaar een half miljard euro boete van Brussel. Het bedrijf gaf Europese consumenten sinds mei 2011 ruim een jaar geen vrije keuze bij het kiezen van een internetbrowser. Volgens het bedrijf was dat het gevolg van een technische fout. Microsoft moet consumenten sinds 2009 bij de installatie ook de keuze geven voor andere browsers dan Internet Explorer.

FOK!filmtips van de dag: The Pursuit of Happyness

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Op een doodnormale herfstochtend, merkt een jong meisje een vos op die loopt over een zijweggetje. Nieuwsgierig en op het punt haar angst te overwinnen, durft ze toch de vos te benaderen. De grenzen, die normaal tussen een mens en een wild dier te vinden zijn, verdwijnen als sneeuw voor de zon. Het is het begin van een buitengewone vriendschap. Dankzij de vos, ontdekt het meisje een geheime en verwilderde natuur, dat haar leven en haar kijk daarop compleet doet veranderen. Le Renard et l’enfant (The Fox 7 the Child) is om 13.00 uur te zien op BBC2.

Het leven van Chris Gardner, gespeeld door Will Smith, bestaat uit onbetaalde rekeningen en onverkoopbare handel. Wanneer hij uit zijn appartement wordt gezet en zijn vrouw Linda hem verlaat, komen Chris en zijn vijfjarig zoontje Christopher, gestalte gegeven door Jaden Smith, op straat te staan. Chris zet alles op alles om voor een betere toekomst te zorgen. Bij een groot aandelenkantoor begint hij aan een onbetaalde stage met het mogelijke vooruitzicht op een baan. Maar het valt niet mee om het werk te combineren met een dakloos bestaan en de opvoeding van een zoon. The Pursuit of Happyness is om 20.30 uur te zien op RTL8.

De gescheiden Larry Daley vertolkt  door Ben Stiller, heeft altijd pech. Maar wanneer hij met enige tegenzin een baan als nachtbewaker in het Historisch Museum accepteert, zou hij wel eens een cruciale rol in de wereldgeschiedenis kunnen gaan spelen. Want 's nachts gebeuren er wel heel eigenaardige dingen in het museum: iedereen en alles komt tot leven! Met de hulp van het wassenbeeld van President Teddy Roosevelt, in de persoon van Robin Williams, probeert Larry de vechtende Romeinse gladiatoren en Amerikaanse cowboys weer op gelijke voet te krijgen en de rondrennende T-Rex bewijst waarom hij bekend staat als het gevaarlijkste roofdier ter wereld. Larry zal de samenzwering binnen het museum op moeten lossen om ervoor te zorgen dat de deuren niet voorgoed zullen sluiten. Night at the Museum is om 20.30 uur te zien op RTL7.

De welbespraakte louche professor Goldthwait Higginson Dorr III is van plan een casinoboot te beroven door een tunnel te graven naar de ondergrondse kluis. Hiervoor heeft hij een bende boeven verzameld die ieder hun kwaliteit hebben: twee experts op het gebied van tunnels en explosieven, een dommekracht voor het zware werk en uiteraard de cruciale 'inside man'. Professor Dorr huurt een kamer bij een gelovige oude dame, omdat haar grote kelder de perfecte plek is om de graafwerkzaamheden uit te voeren. Als smoes maken ze haar wijs dat ze de ruimte gebruiken voor het instuderen van klassieke kerkmuziek. Maar wanneer niet alles volgens plan verloopt, blijkt dat er niet te sollen valt met hun hospita. Rollen zijn er weggelegd voor onder andere Tom Hanks, J.K. Simmons en Marlon Wayans. The Ladykillers is om 01.35 uur te zien op BBC1.

Sydney White, Armageddon, The Hills Have Eyes II en Kiss of Death zijn ook op televisie te zien vanavond.

Gay Krant maakt doorstart

De Gay Krant maakt een doorstart. Drie mediapartijen gaan het blad weer uitgeven en de internetsite beheren. Bestaande abonnees krijgen het blad in ieder geval tot het eind van hun abonnementsperiode. Een medewerkster heeft dat dinsdag namens curator Louis Deterink laten weten.

De drie partijen zijn homoglossy Winq Media, internetbedrijf Gay Group (Gay.nl) en televisiezender OUTTV. Ze hebben de voorraad en activiteiten van de Gay Krant overgenomen, aldus de curator. Ze zetten de activiteiten waarschijnlijk vanuit Amsterdam voort.

De Gay Krant werd op 12 maart failliet verklaard.

Oesters Waddenzee besmet met herpesvirus

Japanse oesters in de Waddenzee blijken besmet te zijn met een voor hen dodelijk herpesvirus. Bij onderzoek naar de schelpdieren uit het Nederlandse deel van de zee dook het virus zo vaak op, dat onderzoeksbureau Gimaris dinsdag concludeert dat het virus zich er definitief heeft gevestigd onder Japanse oesters.

Het instituut verzamelde vorig jaar op vijf plekken jonge Japanse oesters in het Nederlandse deel van de Waddenzee, onder meer bij Schiermonnikoog, de Eemshaven en Termunterzijl. Met dna-onderzoek werd gekeken of de oesters het virus onder de leden hadden. Van drie van de vijf plekken waar de oesters vandaan waren gehaald, bleken schelpdieren licht tot zwaar besmet.

Het virus werd in 2008 voor het eerst in Europa ontdekt. Sindsdien is het verantwoordelijk voor een sterk verhoogde sterfte onder jonge Japanse oesters langs de Franse, Engelse en Ierse kusten.

In Nederland werd het oesterherpesvirus voor het eerst ontdekt in 2010 in de Zeeuwse Delta ontdekt. Ook daar legden veel jonge oesters het loodje. Hoelang het virus al in de Zeeuwse Delta rondwaarde voordat het in 2010 werd ontdekt is onduidelijk. Zodoende is ook onbekend waar de besmetting vandaan komt. In een aantal gebieden in Europa lijkt het transport van Japanse oesters gerelateerd te zijn aan de uitbraken, aldus de onderzoekers.

Het oesterherpesvirus heeft als enige gastheer de Japanse oester. Voor mensen is het virus niet gevaarlijk.

Renner Di Grégorio vrijgesproken van dopingbezit

De Franse wielrenner Rémy di Grégorio is vrijgesproken van het bezit van doping. De nu 27-jarige Marseillenaar werd vorig jaar tijdens de Tour de France gearresteerd en daarna door zijn ploeg Cofidis geschorst. De verdachte middelen die hij in bezit had bleken vitamines te zijn. Dat meldt de Franse krant La Provence dinsdag.

Di Grégorio stelt dat hij stappen wil ondernemen tegen Cofidis. De ploeg ontsloeg hem en wilde geld van hem hebben. Die eis is nu echter afgewezen. "De schade, zowel moreel als financieel, is enorm."

De Fransman vertelt tegen La Provence zo weer op de fiets te kunnen stappen. "Ik ben op mijn wedstrijdgewicht en in perfecte fysieke conditie."


Renner Di Grégorio vrijgesproken van dopingbezit (Foto: Novum)

NK wielrennen weer in Kerkrade

Het Nederlands kampioenschap wielrennen wordt ook dit jaar in Kerkrade gehouden. Dat heeft de organisatie dinsdag bevestigd. Maandag kwam de financiering voor het toernooi rond toen de gemeente Kerkrade, de provincie Limburg en de landelijke stichting NK Wielrennen hun financiële ondersteuning bevestigden.

Het NK wordt op 22 en 23 juni, het weekeinde voor de start van de Tour de France, verreden. Voor de mannen staat dezelfde ronde als vorig jaar op het programma. De vrouwen en de beloften krijgen het gemakkelijker. In hun parcours is de Haanraderweg, een smalle en lastige klim, geschrapt.

N-Korea roept buitenlanders op Z-Korea te verlaten

Noord-Korea heeft alle buitenlandse bedrijven en toeristen in Zuid-Korea opgeroepen het land te verlaten. Volgens Noord-Korea staan beide Korea's aan de vooravond van een nucleaire oorlog. Analisten menen echter dat een directe aanval op Seoul zeer onwaarschijnlijk is.

De waarschuwing komt van het Koreaanse Aziatisch-Pacifische Vredescomité in Pyongyang. Dergelijke waarschuwingen hebben volgens analisten alleen maar tot doel om angst te zaaien in het buitenland. Vorige week zei Noord-Korea nog dat buitenlandse diplomaten in Pyongyang beter kunnen vertrekken, omdat vanaf woensdag hun veiligheid niet meer kan worden gegarandeerd.

Felix da Costa derde coureur Red Bull in China

Antonio Felix da Costa is een stapje dichterbij zijn droom om Formule 1-coureur te worden. De Portugees zal dit weekend in China de derde coureur zijn bij beide Red Bull-teams. Vaste reserverijder Sébastien Buemi racet dit weekend op Silverstone met een sports car van Toyota.

Dat Red Bull nu Felix da Costa naar voren schuift als zijn vervanger mag geen verrassing meer heten. De 21-jarige Portugees maakt onderdeel uit van het opleidingsprogramma van de Oostenrijkse drankjesfabrikant. Hij mocht halverwege vorig jaar bij de World Series by Renault instappen en liet in deze klasse een indrukwekkende serie zien. Dit jaar is de coureur de gedoodverfde favoriet voor de titel. Mocht dit lukken dan lijkt hem een plaats bij Toro Rosso als vervanger van Daniel Ricciardo of Jean-Eric Vergne niet meer te kunnen ontgaan.

Kamer wil schrijf-me-niet register voor overledenen

Nabestaanden moeten geen reclamepost meer krijgen die gericht is aan een overledene. Coalitiepartijen VVD en PvdA vinden dat de Stichting Postfilter toegang moet krijgen tot de gemeentelijke basisadministratie zodat overledenen zo snel mogelijk in een schrijf-me-niet register belanden, schrijft De Telegraaf dinsdag.

In de Tweede Kamer wordt dinsdagavond gedebatteerd over de basisadministratie. Eerder gingen stemmen op dat juist minder instellingen toegang tot de gegevens moeten krijgen, maar de partijen willen in dit geval een uitzondering maken. De bedrijven die geadresseerde reclamepost versturen krijgen zelf geen toegang tot de basisadministratie.

Krimp Nederlandse industrie neemt af

Nederlandse bedrijven hebben in februari bijna twee procent minder geproduceerd dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend. De krimp was kleiner dan in januari, toen de krimp van de industrie op jaarbasis bijna drie procent bedroeg.

De aardolie-, chemische en kunststofindustrie produceerde ruim vijf procent minder dan een jaar eerder. Ook de productie van de elektrotechnische en machine-industrie en de transportmiddelenindustrie krompen fors. De productie van de voedings- en genotmiddelenindustrie kwam daarentegen bijna twee procent hoger uit dan in februari 2012.


Krimp Nederlandse industrie neemt af (Foto: Novum)

Blizzard koopt gamecompetitie op

Blizzard Entertainment heeft de gamecompetitie IGN Pro League opgekocht van entertainmentbedrijf IGN. Het gaat om 23 werknemers en alle software en hardware. De groep moet zich gaan richten op het maken van content voor het web en mobiele apparaten. Dat heeft het gamebedrijf maandagavond bekendgemaakt. Welk bedrag gemoeid is met de overname is onbekend.

De IGN Pro League, ook bekend als IPL, is een competitie waarin spelers in verschillende games tegen elkaar kunnen strijden. Afgelopen weekend streden gamers nog in het schietspel Shootmania om een prijzenpot van honderdduizend dollar. Dit was de laatste activiteit van de IGN Pro League. Met de overname wordt de IPL gesloten.

Blizzard zal de IGN Pro League onder meer gebruiken om de competitieve elementen van zijn eigen spellen kracht bij te zetten. In World of Warcraft kunnen gamers in teams tegen elkaar spelen, terwijl het strategiespel Starcraft 2 veelvuldig gebruikt wordt voor onderlinge duels.


Blizzard koopt gamecompetitie op 

'Microsoft strikt AMD voor nieuwe Xbox'

De nieuwe Xbox-spelcomputer maakt gebruikt van de Jaguar-processor van AMD. Dat betekent dat Microsoft IBM en zijn PowerPC-structuur laat vallen. Hierdoor zijn spellen voor Xbox 360 niet te spelen op de nieuwe Xbox. Dat schrijft de zakelijke nieuwsdienst Bloomberg op basis van anonieme bronnen. Deze processor wordt ook gebruikt voor PlayStation 4.

De Jaguar-processor is opgebouwd volgens het x86-format van Intel, eenzelfde techniek wordt al jaren gebruikt in pc's. Het is de verwachting dat gameontwikkelaars dankzij de Jaguar-processor gemakkelijker games kunnen maken omdat zij al bekend zijn met de processor en dus weinig nieuws hoeven te leren.

Microsoft heeft nog niets bekendgemaakt over de nieuwe Xbox. Het ligt in de lijn der verwachting dat de gamegigant voor eind mei een presentatie houdt waarin de nieuwe spelcomputer wordt onthuld.

De Gelder niet in cassatie tegen veroordeling

Kim De Gelder, de Belg die in 2009 een bloedbad aanrichtte op een kinderdagverblijf bij Dendermonde, heeft geen beroep aangetekend tegen zijn levenslange gevangenisstraf. Hij had tot middernacht de tijd om in cassatie te gaan, maar heeft dit niet gedaan. Dat hebben Belgische media gemeld.

De Gelder werd op 22 maart door een rechtbank in Gent veroordeeld tot levenslang voor vier laffe moorden en 25 pogingen tot moord. Hij was volgens de jury volledig toerekeningsvatbaar. Naar eigen zeggen kwam hij tot zijn daden, omdat hij 'wraak wilde nemen op de maatschappij, omdat die te hard geweest is voor mij'.

Op zijn vroegst kan De Gelder over elf jaar een verzoek tot vervroegde vrijlating indienen.

Alphen aan den Rijn herdenkt schietpartij

Alphen aan den Rijn herdenkt dinsdag de schietpartij in winkelcentrum de Ridderhof. Om 12 uur begint de door de gemeente georganiseerde besloten herdenking voor nabestaanden en slachtoffers. Burgemeester Bas Eenhoorn van Alphen aan den Rijn legt dan samen met de winkeliersvereniging van de Ridderhof bloemen neer.

Twee jaar geleden richtte Tristan van der Vlis een bloedbad aan in het winkelcentrum. In de kogelregen kwamen 6 mensen om het leven en raakten 16 mensen gewond. Van der Vlis pleegde daarna zelfmoord bij de kassa’s van een supermarkt.

Een groep van 44 nabestaanden en slachtoffers heeft laten weten niet naar de herdenking te gaan. Zij vinden dat de nazorg te wensen overlaat. Bovendien zeggen zij dat hun nooit is gevraagd of ze behoefte hebben aan een herdenkingsbijeenkomst. Burgemeester Eenhoorn liet maandag weten te betreuren dat zij niet naar de herdenking komen.

Alphen aan den Rijn herdenkt schietpartij
Alphen aan den Rijn herdenkt schietpartij (Foto: ANP)

Man schiet dertien mensen dood in Servië

Bij een schietpartij in Velika Ivanca, een dorp zo'n vijftig kilometer ten zuidoosten van Belgrado, zijn dinsdag dertien mensen om het leven gekomen. Dat hebben Servische gezondheidswerkers gezegd.

Volgens een woordvoerster van een ziekenhuis in Belgrado schoot een 60-jarige man, die slechts werd aangeduid als Ljubisa B., zes mannen, zes vrouwen en een kind dood. Het motief van de schietpartij is vooralsnog onduidelijk. Na zijn daad probeerde de man zichzelf en zijn vrouw van het leven te beroven. Dit mislukte en beiden raakten zwaargewond.

Sylvie: ik wens Rafael en Sabia het beste

Sylvie van der Vaart reageert kalm op het bericht dat haar ex Rafael iets heeft met haar beste vriendin. Maandag schreef de Duitse boulevardkrant Bild dat de voetballer een nieuwe liefde heeft gevonden in Sabia Boulahrouz, de ex van voetballer Khalid Boulahrouz.

"Dat is hun beslissing. Ik wens ze het beste", zegt Sylvie tegen de boulevardkrant. "Ik concentreer me nu op mijn zoon Damian. Dat is het belangrijkste."

Sylvie en Rafael van der Vaart maakten in januari bekend te gaan scheiden. de presentatrice en Sabia werden daarna vaak met elkaar gespot. De moeder van Rafael laat weten dat haar zoon 'weer gelukkig' is. Of dat inderdaad met Sabia is wil ze niet bevestigen.

Syrië weigert VN-inspectie

Syrië zal niet toelaten dat een inspectieteam van de Verenigde Naties gaat controleren of er tijdens de burgeroorlog gebruik werd gemaakt van chemische wapens. Dat meldt het staatspersbureau SANA maandagavond.

Eerder vroeg Syrië zelf een dergelijk team aan. VN-topman Ban Ki-moon heeft dit toegezegd maar zei later dat de inspecteurs overal in Syrië onderzoek moeten kunnen doen. Daar is de Syrische regering het niet mee eens. Het zou de soevereiniteit van het land in gevaar brengen, aldus een woordvoerder tegen SANA. "Syrië betreurt dat Ban Ki-moon is bezweken onder de druk van landen, van wie we weten dat ze het bloedvergieten in Syrië bevorderen," zei de woordvoerder van de regering.

Ban Ki-moon had maandag in Den Haag laten weten dat een inspectieteam is aangekomen op Cyprus. De experts van de Organisatie voor het verbod op chemische wapens (OPCW) zouden binnen 24 uur in Syrië aan hun onderzoek kunnen beginnen.

De Syrische regering en de oppositie beschuldigen elkaar over een weer van het gebruik van chemische wapens.

Syrië weigert VN-inspectie
Syrië weigert VN-inspectie (Foto: ANP)

Weer problemen bij Fukushima

Het blijft tobben bij de gehavende Japanse kerncentrale Fukushima. Dinsdag werd een derde lek ontdekt in een van de opslagtanks met hoog radioactief water.

Dat meldde het Japanse bureau dat toezicht houdt op kerncentrales. Het water in de tanks wordt gebruikt om de reactoren te koelen. De kerncentrale kampt sinds vorige week opnieuw met koelingsproblemen in een of meer reactoren.

De kerncentrale van Fukushima vormde in maart 2011 het toneel van een zeer ernstige ramp, toen een tsunami een groot deel van de centrale grote schade toebracht.

Weer problemen bij Fukushima
Weer problemen bij Fukushima (Foto: ANP)

Politie grijpt in bij feest om dood Thatcher

De Londense politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag ingegrepen bij een straatfeest dat ontstond om de dood van oud-premier Margaret Thatcher te vieren. Dat heeft de Londense Metropolitan Police via Twitter laten weten.

Het feest was maandagmiddag laat begonnen in Brixton. De Zuid-Londense wijk was in de jaren 80 het decor van hevige rellen.

De Britse premier Margaret Thatcher verdeelde tijdens haar leven de Britten en blijkt dat ook na haar dood nog te doen. "Geef haar toch een staatsbegrafenis; Maggie verdient het omdat ze Groot-Brittannië heeft veranderd'', kopt de Daily Mail dinsdag. "Ze spleet het land, dus moet Margaret Thatcher echt een Diana-achtige uitvaart krijgen?'', vraagt de Mirror aan zijn lezers.

Het portret van de 'first lady' domineert de Britse voorpagina's daags na het overlijden van Thatcher in het Ritz-hotel in Londen. The Daily Telegraph laat het daar zelfs bij en heeft geen enkele tekst bij een statig portret geplaatst. De boulevardkrant The Sun daarentegen kiest voor chocoladeletters: "Maggie dood in bed van Ritz''.

Vooral de kranten die voornamelijk door arbeiders worden gelezen, kiezen een andere toon. "Geliefd, gehaat, nooit vergeten'', kopt The Northern Echo. De socialistische krant Morning Star omschrijft Thatcher als "de vrouw die Groot-Brittannië uiteen reet''. De Socialist Worker houdt het bij: "Wees blij!''.

Duivenmelkers China gaan duiven inenten

Een vereniging van duivenmelkers in China is van plan om in het oosten van het land zo'n negentigduizend duiven in te enten om zo de verspreiding van een nieuwe vorm van de vogelgriep tegen te gaan.

Dat maakte de Vereniging voor Postduiven in Hangzhou dinsdag bekend. Omdat er nog geen vaccin is voor het H7N9-virus, wordt er gebruikgemaakt van een ander griepvaccin.

De duivenmelkers hebben ook aangekondigd voorlopig geen wedstrijden meer te organiseren. Leden van de duivenmelkersvereniging moeten voorbereidingen gaan treffen om hun vogels enkele weken in een kooi te houden.

Woonlasten stijgen minder dan inflatie

Huishoudens betalen dit jaar gemiddeld 1,9 procent minder heffingen aan hun gemeente dan in 2012. Dit percentage ligt ruim onder de inflatie van 2,75 procent. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van Coelo, een economische onderzoeksinstituut verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De gemeentelijke lasten stijgen minder hard, omdat de afvalstoffenheffing daalt en de rioolheffing minder hard stijgt. De eerste daalt gemiddeld met 0,2 procent naar 264 euro, de tweede met 2,8 procent naar 183 euro.

Huizenbezitters moeten meer gaan afdragen. Het tarief voor de onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt met gemiddeld 3,3 procent naar 251 euro. Meerpersoonshuishoudens betalen hierdoor gemiddeld 697 euro aan hun gemeente. Huurders betalen geen ozb en soms ook geen rioolheffing. Hun gemiddelde woonlasten bedragen dit jaar 359 euro.

Omdat er meer woningen zijn, stijgt de opbrengst uit de ozb voor gemeenten met 3,86 procent. Dat is meer dan de 2,76 procent die als bovengrens is afgesproken. Gemeenten halen 38 miljoen euro meer binnen dan de norm toelaat. Bijna negen van de tien gemeenten verhogen hun ozb-tarieven fors meer dan nodig is om de dalende woningwaarde te compenseren, meldde de Vereniging Eigen Huis al in februari.

De ozb is echter een kleine belasting, aldus Coelo, goed voor niet meer dan anderhalf procent van de landelijke belastingopbrengst. Door de overschrijding van de macronorm stijgt de totale belastingopbrengst in Nederland met slechts 0,016 procent meer dan de bedoeling was.

'Alle gevangenissen dreigen met staking'

Werknemers van alle gevangenissen en tbs-klinieken leggen over twee weken het werk neer als een bezuinigingsplan op het gevangeniswezen niet wordt teruggedraaid. De vakbonden hebben staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) een ultimatum gesteld dat volgende week donderdag afloopt, meldt RTV Drenthe.

Teeven wil 340 miljoen euro bezuinigen. Onder meer de Bijlmerbajes in Amsterdam gaat in zijn plan dicht, net als gevangenissen in Tilburg, Alkmaar, Arnhem en Balkbrug. Honderden medewerkers dreigen hun baan te verliezen.

De bonden eisen volgens RTV Drenthe dat het huidige plan worden aangepast. Zo zouden werknemers bij het overleg moeten worden betrokken en moet passend werk worden gevonden voor personeel dat op straat komt te staan.

Als Teeven niet op de eisen ingaat, zou vanaf 25 april worden gestaakt. Het is nog niet duidelijk hoe die stakingen eruit gaan zien.

Contador mogelijk niet in Ardense wedstrijden

Alberto Contador doet volgende week mogelijk niet mee aan de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. De Spaanse wielrenner heeft naar eigen zeggen in de afgelopen maanden veel westrijden gereden en wil daarom een rustperiode ingelasten.

"Ik ben nu een beetje toe aan rust. Bovendien wil ik kijken hoe het lichaam reageert op de inspanningen in de Ronde van Baskenland en de Klasika Primavera." Contador leek in laatstgenoemde wedstrijd op weg naar de zege tot hij op minder dan 50 meter van de streep nog gepasseerd werd door Rui Costa. "Het leek wel of mijn benen in brand stonden. Ik ben best wel moe, ook omdat ik al in januari begon met koersen. Ik ben iemand die altijd wil vechten voor de zege, ook als het fundament daarvoor misschien nog niet is gelegd."

De coureur van Saxo-Tinkoff zal zondag in ieder geval niet gaan starten in de Amstel Gold Race. Hij zit niet bij de voorlopige selectie van zijn Deense werkgever voor de Nederlandse koers.

Japan plaatst raketafweersystemen rond Tokyo

Japan heeft dinsdag rond de hoofdstad Tokyo raketafweersystemen geplaatst. De Patriot-lanceerinstallaties moeten de hoofdstad verdedigen in geval Noord-Korea een rakettest uitvoert. Bij het gebouw van het ministerie van defensie staat een Patriot-batterij en ook op legerbases rondom de stad zijn raketafweersystemen geplaatst.

Japan heeft eerder vergelijkbare maatregelen getroffen. Het land heeft echter niet eerder geprobeerd een Noord-Koreaanse raket neer te schieten en de verwachting is dat het dat ook niet zal doen, tenzij Japans grondgebied getroffen dreigt te worden.

Noord-Korea heeft naar verluidt een langeafstandsraket naar de oostkust verplaatst, mogelijk ter voorbereiding op een rakettest.

Laatste N-Koreanen vertrokken uit Kaesong

De laatste Noord-Koreaanse arbeiders zijn dinsdagochtend vertrokken uit het industriële complex Kaesong. Maandag maakte Pyongyang al bekend dat het Noord-Koreaanse personeel wordt weggehaald en dat alle activiteiten worden opgeschort. Het complex was dinsdag een spookstad; slechts een paar honderd Zuid-Koreaanse medewerkers zijn achtergebleven.

Op het industriecomplex, dat net over de grens in Noord-Korea ligt, werkten Noord- en Zuid-Korea sinds 2004 samen. Zuid-Koreaanse fabrieken maakten er gebruik van de goedkope Noord-Koreaanse arbeidskrachten. Er zijn in totaal ongeveer 120 bedrijven gevestigd waar 53 duizend Noord-Koreanen emplooi hadden gevonden. Dat alle Noord-Koreaanse arbeiders nu worden weggehaald is een teken dat Pyongyang bereid is de toch al gammele economie verder op het spel te zetten om zijn woede over de sancties die tegen het land zijn ingesteld duidelijk te maken.

In een verklaring zei Kim Yang Gon, partijsecretaris van de Koreaanse Arbeiderspartij, dat nu wordt bekeken of het complex permanent gesloten wordt. 'Hoe de situatie zich ontwikkelt in de komende dagen hangt volledig af van de houding van de Zuid-Koreaanse autoriteiten', aldus Kim. Wat er nu gaat gebeuren met de paar honderd Zuid-Koreanen die in het complex zijn achtergebleven is niet duidelijk.

Het Zuid-Koreaanse ministerie voor hereniging zei dat Zuid-Korea 'kalm en krachtig' zal handelen en alles in het werk zal stellen om de veiligheid van de Zuid-Koreanen in Kaesong te waarborgen.

Energiebedrijf Delta wil hout in plaats van kolen

Delta wil de kolencentrale in Borssele ombouwen tot houtverbrander. Het Zeeuwse energiebedrijf wil daarvoor een miljard subsidie uit de pot voor de stimulering van duurzame energieproductie. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag.

Het is onduidelijk of de subsidieregeling SDE+ voorziet in een dergelijke ombouw. De betreffende wetsartikelen zijn onduidelijk. De Volkskrant schrijft dat bronnen binnen het ministerie van Economische Zaken de subsidieaanvraag van Delta wel degelijk kans van slagen geven. GroenLinks wil de kwestie dinsdag in het vragenuurtje aankaarten.

Het verzoek van Delta zou een flinke wissel trekken op het totaal beschikbare subsidiebedrag van drie miljard euro, aldus het dagblad. Delta wil de centrale ombouwen vanwege het lage rendement. Het stookhout zou uit de Verenigde Staten en Oost-Europa moeten worden gehaald.

'Nieuwe aanpak voor redding Vestia'

Woningcorporaties gaan mogelijk zevenhonderd miljoen euro investeren in Vestia, in plaats van doneren. Op die manier zouden zij hun geld niet kwijt zijn aan de noodlijdende corporatie, maar er juist aan verdienen. Dat overweegt minister van Wonen Stef Blok (VVD), schrijft Het Financieele Dagblad dinsdag.

Bronnen melden aan het dagblad dat dinsdag binnen de sector over dit plan wordt overlegd. In het alternatieve plan wil Blok een speciale coöperatie oprichten, waaraan corporaties een achtergestelde lening verstrekken. Deze coöperatie biedt op haar beurt Vestia een achtergestelde lening aan, onder voorwaarden. Door deze constructie wordt het eigen vermogen van de corporaties 'niet geschaad', aldus het FD.

'VVD wil budget defensie verhogen'

Het budget voor defensie moet worden verhoogd. Dat zei VVD-fractieleider Halbe Zijlstra maandag op een partijbijeenkomst in Goes, meldt de NOS.

Zijlstra wees er volgens de NOS op dat de Verenigde Staten steeds meer zelf energie produceren, onder meer via schaliegas. De Amerikanen zouden hierdoor minder afhankelijk worden van olie uit het buitenland en dus ook minder genoodzaakt zijn om daar in te grijpen. Europa, en dus ook Nederland, zou daarom meer moeten nadenken of het de eigen veiligheid op orde heeft.

Om defensie op peil te houden mag volgens Zijlstra ook worden gekort op zorg en onderwijs. "Wat heb je aan goede zorg en onderwijs als de veiligheid in het geding is?", zei hij volgens de NOS.

FOK! wat een weer... Plaatselijk wat regen.

Goedemorgen! De titel zegt het eigenlijk al: er kan wat regen vallen. Het lijkt er wel op dat dit vooral in het zuiden van het land gaat gebeuren. De regen trekt wel verder naar het noorden toe, maar het is mogelijk dat de activiteit er grotendeels uit gaat. Het noorden en de Wadden zouden het zelfs helemaal droog kunnen houden.

Wat er ook meespeelt is de droge luchtlaag. De radarbeelden zouden kunnen aangeven dat het bij jou al regent, terwijl dat in de praktijk nog niet zo is. Er gaat wel wat vallen, maar de hoeveelheden lijken beperkt te blijven. Als de neerslag de droge luchtlaag doorbreekt, dan kan het ook even flink doorregenen en sluit ik zelfs een enkele onweersklap niet helemaal uit. Over het algemeen ligt de temperatuur rond de 10 graden. Op de Wadden wat lager en in het zuiden iets hoger. Er waait een matige oost- tot zuidoostenwind.

Hieronder een aantal foto's waarop te zien is dat de lente nu toch echt aan het ontwaken is. Veel dank hiervoor aan ADQ en Qltel.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Tjiftjaf
Een zeer fraaie foto van een Tjiftjaf, gemaakt door ADQ in de duinen van Solleveld en dat is bij Den Haag. Volgens ADQ is de lente nu echt begonnen!

 Narcissen
ADQ zag vervolgens ook dit bosje Narcissen en op deze foto zie je de lente en de herfst tegelijkertijd.

Rhodondendron
Bij qltel in de tuin ontwaakt de natuur ook. Deze Rhodondendron staat op het punt om uit te komen.

Wilg
En ook de wilg begint zich te roeren. De natuur laat zich zien op alle foto's!

[Serie A] Hoofdrol Hernanes in onbesliste Romeinse derby

De derby tussen AS Roma en Lazio heeft maandagavond geen winnaar opgeleverd. Voor vijftigduizend toeschouwers in het Stadio Olimpico werd het 1-1. Hernanes van Lazio eiste de absolute hoofdrol voor zich op door te scoren, een penalty te missen en er eentje te veroorzaken.

Lazio blijft door het gelijkspel steken op de vijfde plaats in de Serie A. De ploeg houdt wel de voorsprong van drie punten op Roma, dat zevende staat, intact.

Hernanes zette Lazio na een kwartier spelen met een geweldige uithaal op voorsprong. Kort na rust kreeg hij ook de kans om er 0-2 van te maken toen Marquinhos met een handsbal een penalty veroorzaakte. De Braziliaan knalde vanaf elf meter echter wild naast het doel van Maarten Stekelenburg.

Nog geen tien minuten na zijn misser ging Hernanes opnieuw in de fout door in het strafschopgebied Miralem Pjanic te vloeren. Fransesco Totti maakte vervolgens geen fout vanaf de stip. Lazio speelde door een rode kaart voor Giuseppe Biava de laatste twintig minuten met tien man.

Voorafgaand aan de wedstrijd was er buiten het stadion een steekpartij. Daarbij vielen zeker vier gewonden. Ook werd een ambulance bestookt met vuurwerk en stenen.


Hoofdrol Hernanes in onbesliste Romeinse derby (Foto: Novum)

Het rage- en power-upsysteem van Van Helsing

Ontwikkelaar Neocore Games heeft een trailer uitgebracht voor The Incredible Adventures of Van Helsing. In de video laten zij ons zien hoe het rage- en power-upsysteem van het spel in zijn werking gaat.

Door vijanden te doden bouw je rage op. Jouw rage kun je gebruiken voor je skills, die elk weer drie power-ups hebben. De power-ups kun je afzonderlijk van of in combinatie met elkaar gebruiken.

The Incredible Adventures of Van Helsing moet ergens dit jaar nog uitkomen op Xbox 360 en pc.

Animal Crossing is jouw droombestemming

Nintendo heeft een trailer uitgebracht voor Animal Crossing: New Leaf. In de trailer wordt uitgelegd waarom Animal Crossing jouw droombestemming is. Je kunt er namelijk alles doen waar jij maar zin in hebt.

Of je nu wilt dansen in de nachtclub, vissen, op insecten jagen of op zoek gaan naar oude schatten als archeoloog. Alles is volgens de trailer mogelijk.

Animal Crossing: New Leaf komt 15 juni uit op Nintendo 3DS.

'DNB moet strenger optreden bij nalatigheid banken'

De Nederlandse Bank (DNB) moet strenger optreden tegen banken die nalatig zijn in het voorzien van een noodsysteem bij storingen. Daarvoor pleiten Detailhandel Nederland, Koninklijke Horeca Nederland en de belangenbehartigers van de tankbranche maandag in een brief aan de Kamercommissie Financiën. De partijen willen dat het betalingsverkeer verbetert.

Volgens de brancheorganisaties kan DNB scherpere criteria stellen aan het functioneren van het betalingsverkeer. Iedere individuele bank en alle betaalproducten zouden apart door DNB moeten worden beoordeeld. Een gezamenlijke back-up van banken zou er volgens de organisaties voor kunnen zorgen dat pinbetalingen altijd worden uitgevoerd.

De gezamenlijke toonbankinstellingen willen verder dat de crisiscommunicatie van banken verbetert, zodat betere voorlichting kan worden gegeven bij een storing. Aanleiding voor de brief zijn de storingen van afgelopen week in het betalingsverkeer.

ING kreeg naar aanleiding van de storingen van woensdag en vrijdag veel kritiek over de informatievoorziening. De bank bood excuses aan en beloofde beterschap.

In de brief geven de brancheorganisaties nog enkele andere suggesties voor de verbetering van het betalingsverkeer. Zo willen ze dat het toezicht op en de criteria voor elektronisch betalingsverkeer worden gemoderniseerd. Het interbancaire systeem zou ook open moeten in het weekeinde en op feestdagen.

Defensie wil drijvende wapendepots inzetten

Het ministerie van Defensie onderzoekt of militairen die koopvaardijschepen beveiligen tegen piraten gebruik kunnen maken van drijvende wapendepots in internationale wateren. Hierdoor zouden de militairen sneller kunnen worden ingezet. Dat zei commandant der strijdkrachten Tom Middendorp maandag tijdens een persbijeenkomst in Den Haag.

Nu beschikt Defensie over een aantal opslagplaatsen op het vasteland, onder meer in Singapore en de Verenigde Arabische Emiraten. De inzet van de militairen vergt elke keer afstemming met de lokale autoriteiten, omdat de wapens moeten worden verplaatst. Dat kost de nodige tijd: tussen de aanvraag en inzet van de teams zit enkele weken.

Daarom wordt onderzocht of gebruik kan worden gemaakt van 'drijvende wapenkamers' buiten de territoriale wateren. Dan gaat het om schepen met een afgesloten en beveiligde ruimte voor de opslag van wapens. Gekeken wordt of dat mogelijk is binnen de Nederlandse regelgeving. Tot die tijd wordt gebruikgemaakt van de lokale opslagpunten. De wapens invliegen vanuit Nederland is namelijk nog veel duurder.

De Tweede Kamer debatteert deze week met minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) over de inzet van de vessel protection detachments (vpd), zoals de militaire beveiligingsteams officieel heten. Instituut Clingendael adviseerde onlangs aan de regering om alsnog private beveiligers in te zetten bij de bescherming van Nederlandse schepen tegen piraterij.

Volgens Clingendael is het huidige beleid 'niet langer houdbaar': de procedures zijn lang, kosten veel geld en de inzet van mariniers is weinig flexibel. Naast Nederland zijn er bijna geen Europese landen die de inzet van gewapende beveiligers verbieden.

Middendorp was kritisch over de inzet van private beveiligers, hoewel hij benadrukte dat het aan het kabinet is om daar een besluit over te nemen. Hij schaarde zich achter het argument van het kabinet om de inzet tot op heden te verbieden. "Ik vind het verstandig dat het geweldsmonopolie in handen van de overheid is."

Ook plaatste hij kanttekeningen bij de kwaliteit van de private beveiligers. Die zouden niet altijd genoeg personeel inzetten. Ook haalde hij een incident aan waarbij de private beveiligers op elkaar hebben geschoten. Koopvaardijschepen zijn beter af met Nederlandse militairen aan boord, was de boodschap. "Bij ons is professionaliteit heel belangrijk."

De afgelopen twaalf maanden is 72 keer een aanvraag gedaan voor een vpd. Daarvan zijn er zes afgewezen en 32 verzoeken werden ingetrokken. De rest is ingewilligd. Defensie heeft capaciteit voor 175 vpd's per jaar. Volgens Middendorp begint de inzet van de teams 'een beetje ingesleten' te raken. Ook de kosten zijn lager geworden. De dagprijs van de militaire steun ligt nu op het niveau van die van private beveiligers.

Gedurfde overval op geldtransport Italië

Tien overvallers hebben maandag op een autosnelweg in Noord-Italië een geldtransport overvallen en naar schatting twee miljoen euro buitgemaakt. Bij de gedurfde roofoverval werden onder meer kalasjnikovs en explosieven gebruikt, maar vielen geen doden of gewonden.

De bandieten dwongen twee geldauto's tot stoppen door de weg bij het stadje Saronno met een brandende vrachtwagen te blokkeren. Vervolgens werd met de explosieven de deur van een van de geldwagens open geblazen. Tijdens hun vlucht strooiden de overvallers kraaienpoten op de weg om de politie te beletten de achtervolging in te zetten.

De vluchtauto's werden later teruggevonden bij een boerderij. Van de dieven ontbreekt ieder spoor.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.