FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 26 januari 2013

A. Schleck: "Goed om weer in peloton te rijden"

De Luxemburgse wielrenner Andy Schleck is blij om weer in het peloton terug te zijn tijdens de Tour Down Under. Het jaar 2012 was niet aan hem besteed. Als wielrenner van RadioShack-Nissan-Trek was hij wegens een blessure afwezig in de Tour de France en de Vuelta.

"Het is een goed gevoel om weer in een peloton te rijden", zo liet Schleck weten aan Cyclingnews. "Ik heb hier heel lang naar uitgekeken. Het was wel even wennen tijdens de eerste dagen."

Ondanks de tegenspoed vorig jaar, gaat de 27-jarige rijder er vol voor in 2013. "Ik ben niet bang voor overbelasting. Volgens mij kan een renner nooit genoeg koersen en trainen."

Anelka per direct naar Juventus

Nicolas Anelka maakt per direct uit van de selectie van Juventus. De 33-jarige Fransman komt tot het einde van het seizoen uit voor de ploeg van De Oude Dame en komt over van het Chinese Shanghai Shenhua. 

De ploeg uit Italië heeft een optie tot koop bedongen op de aanvaller. In het verleden kwam Anelka uit voor Paris Saint-Germain, Arsenal, Real Madrid, Liverpool, Manchester City, Fenerbahçe, Bolton Wanderers en Chelsea.

Kamerleden komen moeilijk aan nieuwe baan

Kamerleden vinden na hun vertrek uit de politiek moeilijk nieuw werk. Uit een rondgang van Nieuwsuur blijkt dat van 95 Tweede Kamerleden die sinds 2010 vertrokken van het Binnenhof 55 nog geen nieuwe vaste baan hebben gevonden. Hun verleden als Kamerlid spreekt bij de zoektocht naar nieuw emplooi eerder tegen dan voor hen, zeggen veel van de oud-politici.

Een op de drie ondervraagden zegt dat hun vorige baan niet helpt bij het vinden van een nieuwe baan. Een kwart zegt dat het een nadeel is.

Van de 52 ondervraagde Kamerleden die in 2010 afscheid namen van politiek Den Haag ontvangen negentien nog wachtgeld. Ook oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, die in september 2012 de Kamer verliet, ontvangt nog wachtgeld. Ze vindt niet dat de wachtgeldregeling moet worden versoberd. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat politici tijdens het Kamerlidmaatschap al op zoek gaan naar nieuw werk, wat hun autonomie kan schaden, vreest Verbeet.


Kamerleden komen moeilijk aan nieuwe baan (Foto: Novum)

Schilderijen Kunsthal nog steeds spoorloos

Het is de Roemeense politie niet bekend waar de schilderijen zijn die uit de Kunsthal zijn gestolen. De doeken zijn ooit in Roemenië geweest, maar waar ze nu zijn is onduidelijk. Dat zegt een woordvoerder van de Roemeense politie tegen de NOS.

"De zoektocht is nog niet afgerond. Alle informatie, ook als blijkt dat de schilderijen in een ander land zijn, wordt voor onderzoek doorgestuurd naar die landen", zegt de woordvoerder.

De drie verdachten die vastzitten in verband met betrokkenheid bij de roof uit het Rotterdamse museum in oktober komen niet vrij. Dat heeft de Roemeense rechter bepaald.

Trucker rijdt stomdronken door Duitsland

Een Nederlandse vrachtwagenchauffeur heeft stomdronken over de Duitse snelwegen gereden. Agenten wisten de vrachtwagen met heel veel moeite staande te houden. Toen ze de 34-jarige chauffeur wilden controleren, viel hij bijna uit zijn cabine door de drank. Hij bleek 1,99 promille alcohol in zijn bloed te hebben, vier keer zo veel als toegestaan.

Dat meldde de Duitse politie zaterdag. De man vervoerde in zijn vrachtwagen 24 ton melkpoeder. Mogelijk heeft hij ongeveer 300 kilometer over de Autobahn gereden voor hij werd tegengehouden.

De Nederlander viel op toen hij tussen Bremen en Osnabrück slingerend over de snelweg reed en alle drie de rijstroken nodig had. Agenten probeerden de vrachtwagen langs de kant van de weg te krijgen, maar de trucker negeerde de politie en reed kilometers lang onverstoorbaar door.

De chauffeur werd uiteindelijk opgehaald door de eigenaar van de vrachtwagen. Volgens de politie is hij 'nu vermoedelijk werkloos'.

[Serie A] Nederlaag Lazio, Juve speelt gelijk

Lazio heeft in de strijd om de bovenste plaatsen in de Serie A slechte zaken gedaan. De Romeinse club ging op eigen veld met 1-0 onderuit tegen Chievo Verona. Ook Juventus liet punten liggen. De koploper bleef thuis op 1-1 steken tegen laagvlieger Genoa.

Alberto Paloschi bezorgde met een doelpunt in de 61e minuut Chievo de overwinning in Rome. Juventus kwam tegen Genoa nog wel op voorsprong. De openingsgoal van Fabio Quagliarella (54e) werd door Marco Borriello (68e) echter weggepoetst.

Juventus staat na 22 speelronden op 49 punten, zes meer dan nummer drie Lazio. Napoli kan zondag bij een zege op Parma op 46 punten komen.


Nederlaag Lazio, Juve speelt gelijk (Foto: Novum)

Duizenden demonstreren voor wapenwet VS

Duizenden betogers hebben zaterdag in Washington gedemonstreerd voor strengere wapenwetten in de Verenigde Staten. Onder hen waren inwoners van Newtown, waar in december een gruwelijke schietpartij plaatsvond, die 26 kinderen het leven kostte.

De demonstranten droegen borden met daarop slogans als "Waar zou Jezus mee rondlopen?", om zo onder meer de Senaat te bewegen de plannen van president Barack Obama te steunen.

Obama presenteerde half januari zijn actieplan om het vuurwapengeweld in zijn land te beteugelen. Zo wil hij een verbod op aanvalswapens.

Duizenden demonstreren voor wapenwet VS
Duizenden demonstreren voor wapenwet VS (Foto: ANP)

[WK Sprint] Kato wint 500 meter, M. Mulder vijfde

Joji Kato heeft de eerste 500 meter gewonnen bij het wereldkampioenschap sprint. DeJapanner reed een nieuw persoonlijk record en zette 34,21 neer. De tweede plaats in Salt Lake City ging naar de Canadees Jamie Gregg, die 0,22 trager was dan Kato.

De beste Nederlander was Michel Mulder op de vijfde plaats. Ook hij verbeterde zijn persoonlijke toptijd en reed 34,47. Hij deed samen met Pekka Koskala de beste zaken voor het klassement. Titelverdediger Stefan Groothuis werd slechts achttiende, één plaats achter Stefan Groothuis. Voor Mark Tuitert eindigde de 500 meter in een sof. Vlak voor het ingaan van de eerste bocht ging hij onderuit en kan zijn klassement vergeten.

Uitslag eerste 500 meter

# Naam Land Tijd
1 Joji Kato Jap 34,21
2 Jamie Gregg Can 34,43
3 Ryohei Haga Jap 34,43
4 Pekka Koskala Fin 34,44
5 Michel Mulder NED 34,47
6 Gilmore Junio Can 34,58
7 Keiichiro Nagashima Jap 34,59
8 Denis Koval Rus 34,60
17 Hein Otterspeer NED 34,79
18 Stefan Groothuis NED 34,82
36 Mark Tuitert NED DNF

Uitslag Heracles Almelo - PSV

Om 20.45 uur begon in Almelo het duel tussen Heracles Almelo en PSV. De bezoekers wonnen de wedstrijd ruim met 1-5. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel.

Heracles Almelo

1 - 5

PSV

 62' Everton    23' Matavz 
 35' Lens 
 66' Wijnaldum 
 76' Wijnaldum 
 72' Mertens 
 
 Gele kaart: Vejinovic, Dorda (Heracles Almelo), v. Bommel, Hutchinson (PSV)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.500
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Schenkeveld (Koenders/82)
Rienstra
Davidson
Dorda
Bruns
Quansah
Duarte
Vejinovic
Castillion
Everton
  Waterman
Hutchinson
Derijck
Marcelo
Willems (Bouma/79)
v.Bommel
Wijnaldum
Strootman
Lens
Matavz (Hiljemark/70)
Mertens


PSV-speler Tim Matavz in duel met Heracles Almelo speler Ben Rienstra (Foto: Pro Shots)

[AC] Uitslagen en stand Groep D

Vanavond werden tijdens de African Cup of Nations in Groep D de tweede ronde van de groepswedstrijden afgewerkt. Ivoorkust nam het op tegen Tunesië, terwijl Algerije het opnam tegen Togo. Hieronder de uitslagen en tussenstand in Groep D.

Ivoorkust - Tunesië 3-0
Het lijkt er niet op dat Wilfried Bony op korte termijn terugkeert bij Vitesse. Ivoorkust won ook zijn tweede groepsduel op de Afrika Cup. Tunesië werd met 3-0 verslagen.

Ivoorkust was de Afrika Cup begonnen als grote favoriet. De Oranje Olifanten lijken al vrijwel zeker van een plek in de knock-outfase. Na de winst op Togo werd ook Tunesië geklopt. In de vorige wedstrijd viel Vitesse-spits Bony nog in, maar in het tweede groepsduel bleef de aanvaller aan de kant. Lacina Traore speelde op zijn plek.

De spits van Anzhi Makhachkala wist niet te scoren tegen Tunesië, maar was wel betrokken bij de 1-0 van Gervinho. De aanvaller van Arsenal wist in de rebound van een schot van Traore de score te openen. In de slotminuten van de tweede helft wist Ivoorkust de voorsprong uit te bouwen met twee treffers in korte tijd.

Yaya Touré besliste de wedstrijd in de 87e minuut met een keihard uithaal. Daarmee was het nog niet gedaan. Didier Ya Konan stond pas twee minuten binnen de lijnen toen hij de eindstand bepaalde op 3-0. Ivoorkust is daarmee bijna zeker van de volgende ronde. Dat betekent dat Vitesse voorlopig nog zonder Bony moet spelen.

Algerije - Togo 0-2
Het andere duel in de poule ging tussen Algerije en Togo. Sterspeler van Togo, Emmanuel Adebayor (Tottenham Hotspur), opende halverwege de eerste helft de score voor de uitspelende ploeg. Daarna waren er kansen over en weer waarbij het wachten was op de aansluitingstreffer van de Algerijnen. Helaas bleef die uit en was het aan de andere kant wel raak.

In de tiende minuut van de blessuretijd - arbiter Hamada Nampiandraza voegde dertien minuten toe - scoorde Dove Wome voor Togo dat daardoor de overwinning niet meer kon ontgaan. Door deze overwinning doet Togo weer helemaal mee in Groep D en is Algerije uitgeschakeld.

Stand

# Land Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1. Ivoorkust 2 2 0 0 6 5-1
2. Togo 2 1 0 1 3 3-2
3. Tunesië 2 1 0 1 3 1-3
4. Algerije 2 0 0 2 0 0-3

Nummers één en twee naar kwartfinales

Automobilist glibbert van weg en overlijdt

Een 23-jarige man uit het Groningse Westerlee is zaterdagmiddag bij een verkeersongeval om het leven gekomen. De man verloor de macht over het stuur en gleed met zijn auto van het glibberige wegdek. Dat meldt de politie.

De man reed over de Emergoweg in de richting van Oude Pekela. In een flauwe bocht slipte hij, vloog vlak voor een tegemoetkomende auto langs en botste tegen een boom. In de sloot kwam het voertuig tot stilstand.

De man overleed ter plaatse.

Janssen: "Bony had beter kunnen blijven"

Vitesse speelt zondag de eerste van twee duels in een week tijd tegen Ajax. Routinier Theo Janssen kijkt uit naar de wedstrijden, waarin Wilfried Bony bij Vitesse ontbreekt. Bony was in november de grote man bij de winst van Vitesse in de ArenA (0-2). De spits mist het tweeluik (competitie en beker) met Ajax vanwege de Afrika Cup.

Toch is de aanwezigheid van Bony geen garantie voor succes volgens Janssen. "Voor de winterstop hebben we in de laatste drie duels met Bony niet goed gespeeld en maar één punt gepakt. Het is een belangrijke speler en we zien hem graag snel terugkeren."

"Toch hebben we ook wedstrijden met hem verloren. We zullen vaker mensen moeten missen. Als we alleen afhankelijk zouden zijn van Bony dan zouden we beter kunnen stoppen." Janssen denkt dat de spits voor een transfer beter voor Vitesse had kunnen spelen. Nu zit Bony op de bank bij Ivoorkust. "De man die voor hem staat is de held van het land (Drogba, red.). Het wordt voor hem moeilijk om zich daar te onderscheiden."

Sentimenten
"Hij had beter kunnen blijven en zich hier in de kijker kunnen spelen. Ik hoop dat hij snel terug is", verklaart Janssen in gesprek met Voetbal International. De routinier denkt dat de Arnhemmers een kans maken tegen zijn oude club. "Beide duels zijn belangrijk en lastig. Toch hebben we een kans. Als je in een week tijd twee keer tegen Ajax speelt, dan moet je een keer kunnen winnen. Dat hebben we eerder in Amsterdam ook al gedaan."

"Het is altijd leuk om tegen jongens te spelen waar je in het verleden mee hebt samengespeeld. In dat opzicht doet het me zeker wat. Anderzijds spelen we nu thuis. Het is anders wanneer ik terugkeer in Amsterdam of Enschede bij clubs met de eigen supporters. Toch is het net iets meer dan een gemiddelde Eredivisie-wedstrijd", besluit Janssen, die afgelopen zomer de overstap maakte van Ajax naar jeugdliefde Vitesse.

Contador wint zesde rit San Luis

Alberto Contador heeft zaterdag de zesde etappe in de Ronde van San Luis op zijn naam geschreven. Voor de 30-jarige Spanjaard van Saxo Bank is het zijn eerste overwinning van het seizoen. De Argentijnse klassementsleider Daniel Diaz gaf op de Mirador del Sol twee seconden toe. De Braziliaan Alex Diniz kwam als derde over de streep.

Door het werk van de Deense ploeg van Contador werd een kopgroep met daarin onder anderen Pieter Weening en Marc de Maar al voor de slotklim ingelopen. De Tour-, Giro en Vueltawinnaar viel op de col van de eerste categorie meerdere keren aan. In de laatste kilometer sloeg hij het beslissende gaatje.

De Ronde van San Luis eindigt zondag met een 154 kilometer lange etappe naar Juana Koslay. Diaz heeft in het klassement een voorsprong van 33 tellen op de Amerikaan Tejay van Garderen. Contador staat vierde op 1.02.

[FA Cup] Manchester United simpel verder

Manchester United heeft zich overtuigend geplaatst voor de achtste finales van de FA Cup. De koploper van de Premier League was op Old Trafford met 4-1 te sterk voor Fulham. Ryan Giggs opende al in de tweede minuut uit een penalty de score. Pas in de tweede helft wist de thuisploeg de klus definitief te klaren.

Javier Hernandez was met doelpunten in de 52e en 66e minuut de meest trefzekere speler van de avond. Wayne Rooney had er vlak na rust 2-0 van gemaakt. Aaron Hughes redde een kwartier voor tijd de eer voor de ploeg van trainer Martin Jol. Robin van Persie kwam niet in actie.

Manchester is met elf bekerzeges de meest succesvolle ploeg in de geschiedenis van de FA Cup. De laatste gewonnen finale dateert echter al weer van 2004.

Bertens verder in kwalificaties Parijs

Kiki Bertens heeft zich zaterdag geplaatst voor de tweede kwalificatieronde van het WTA-toernooi in Parijs. De Wateringse, die als vierde is geplaatst in de kwalificaties, rekende eenvoudig af met de Spaanse Maria-Teresa Torro-Flor. Ze won met 6-3 en 6-1 van de nummer 96 van de wereldranglijst.

De 21-jarige Bertens, zelf de mondiale nummer zestig, neemt het in haar tweede partij in de Franse hoofdstad op tegen de Tsjechische Karolina Pliskova of thuisspeelster Irena Pavlovic. In totaal moet ze drie partijen winnen om het hoofdtoernooi te bereiken.

[Primera División] Celta sprokkelt punt bij debuut Pranjic

Celta de Vigo heeft in de strijd tegen degradatie een punt gepakt tegen Real Sociedad. De Basken werden in Balaídos op 1-1 gehouden. Danijel Pranjic debuteerde bij Celta. De thuisploeg wacht een zware klus voor lijfsbehoud in de Primera División.

De remise tegen Sociedad zal dan ook met tevredenheid worden ontvangen. Zeker omdat de ploeg van Paco Herrera nagenoeg de hele tweede helft met tien man speelde. Augusto Fernandez kreeg vlak na de rust een rode kaart en mocht weer vertrekken.

Op dat moment stond Celta op voorsprong. Michael Krohn-Dehli opende de score. De oud-speler van Ajax en RKC Waalwijk schoot na ruim een half uur de 1-0 binnen. Na de uitsluiting van Fernandez wilde Celta de stand verdedigen, maar Sociedad kwam nog terug. Drie minuten na de entree van Pranjic kwamen de Basken op 1-1.

Verdediger Garko Elustondo kopte Sociedad op gelijke hoogte. De bezoekers, die vorige week nog te sterk waren voor Barcelona (3-2), gingen op zoek naar meer, maar Celta hield met tien man stand. De thuisploeg pakt daardoor een belangrijk punt en staat daardoor op de zestiende plek. Sociedad klimt naar plaats zeven.

[WK Sprint] Yu wint 500m, Nederlands record Oenema

Titelverdediger Jing Yu heeft verrassend de eerste afstand van het wereldkampioenschap sprint gewonnen. De Chinese klokte in Salt Lake City 37,21 op de 500 meter. Sang-Hwa Lee die in de wereldbeker alle wedstrijden op deze afstand heeft gewonnen werd tweede met 37,28. Thijsje Oenema werd met 37,38 vierde en verbeterde daarmee het Nederlands record van Andrea Nuyt en Margot Boer. De oude nationale tijd was 37,54. 

Het brons op de openingsafstand ging naar de Amerikaanse Heather Richardson. Margot Boer werd met 37,63 achtste. Laurine van Riessen en Marrit Leenstra klokten respectievelijk 38,16 en 38,24 en werden daarmee achttiende en 21ste. 

# Naam Land Tijd
1 Jing Yu Chi 37,21
2 Sang-Hwa Lee ZKo 37,28
3 Heather Richardson VS 37,31
4 Thijsje Oenema Ned 37,38
5 Beixing Wang Chi 37,51
6 Jenny Wolf Dui 37,53
7 Nao Kodaira Jap 37,57
8 Margot Boer Ned 37,63
9 Olga Fatkulina Rus 37,71
10 Yekaterina Lobysheva Rus 37,89
18 Laurine van Riessen Ned 38,16
21 Marrit Leenstra Ned 38,24

Bescheiden WK-rol snowboarders Johnson en Berghuis

Snowboarders Cleve Johnson en Bell Berghuis zijn zaterdag bij het WK in het Canadese Stoneham in de kwartfinale van de cross uitgeschakeld. De 24-jarige Johnson lag op een derde plaats in zijn kwartfinale, maar door een fout verspeelde hij die goede uitgangspositie. In de eindrangschikking eindigde hij als 24e.

De 27-jarige Berghuis kwam in botsing met haar tegenstandsters en vloog over de kop. Daarmee was een plek in de halve finales direct verkeken. Zij sloot de cross af op de 23e plaats.

De Australiër Alex Pullin, die twee jaar geleden al de beste was, en de olympisch kampioene Maelle Ricker uit Canada kroonden zich tot wereldkampioen.

Uitslagen Eredivisie 26/01/2013

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. NAC Breda klopte in Waalwijk RKC met 0-4 terwijl het duel tussen ADO Den Haag en Roda JC in een 2-2 gelijkspel eindigde. Hieronder vind je de karakteristieken van deze duels.


RKC Waalwijk-speler Ard van Peppen in duel met Tim Gilissen van NAC Breda (Foto: Pro Shots)

RKC Waalwijk

0 - 4

NAC Breda

     56' Verbeek 
 58' Buijs 
 80' Schalk 
 90+2' Botteghin 
 
 Gele kaart: v. Mosselveld (RKC Waalwijk), Hadouir (NAC Breda)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 6.000
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Martina
Drost
v.Mosselveld (Lieder/60)
v.Peppen
Stans (Sneijder/60)
Duits
Braber
Jozefzoon
Chevalier
Boukhari (Zeldenrust/76)
  Ten Rouwelaar
De Roover
Luijckx
Botteghin
Janse
Buijs
Gilissen
Gudelj
Verbeek (Hooi/84)
Lurling
Hadouir (Schalk/77)

ADO Den Haag

2 - 2

Roda JC

 14' v. Duinen
 78' Holla(pen)
   45' Lebedynski 
 88' Fledderus 
 
 Gele kaart: Wormgoor (ADO Den Haag), Donald, Németh (Roda JC)
 Rode kaart: Malki (49) (Roda JC)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 11.000
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Malone
Wormgoor
Beugelsdijk
Supusepa (Poepon/64)
Jansen
Holla
Toornstra
Chery (Kolk/85)
v.Duinen
Meijers
  Kurto
Monteyne
Danilo
Biemans (Sutchuin Djoum/84)
Tamata
Delorge
Bonevacia
Fledderus
Hupperts (Donald/56)
Malki
Lebedynski (Németh/77)

Uitslag PEC Zwolle - sc Heerenveen

Om 18.45 uur begon in het IJsseldata Station het duel tussen PEC Zwolle en sc Heerenveen. Door een gelijkmaker in de 84ste minuut van Avdic hield iedere club één punt over aan dit duel. Hieronder kun je de statistieken van deze wedstrijd lezen.

PEC Zwolle

1 - 1

sc Heerenveen

 84' Avdic    46' Finnbogason 
 
 Gele kaart: Drost, v.d. Berg (PEC Zwolle), De Roon, Raitala (sc Heerenveen)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 10937
Arbiter: Sanders
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
v.Polen
Lachman
Broerse
Achenteh
Gravenbeek (Narsingh/64)
Drost (Avdic/77)
Benson (Slot/65)
v.d.Berg
Mokhtar
Pluim
  Nordfeldt
Kum
Gouweleeuw
Zomer
Raitala
De Roon
Marecek
v.Anholt
v.La Parra
Finnbogason
Djuricic (Slagveer/79)

Auschwitz-overlevenden bezorgd over jodenhaat

De overlevenden van de Holocaust zijn bezorgd over het antisemitisme dat nog steeds wijd verbreid is. Nieuw is dat jodenhaat ook weer 'salonfähig' wordt.

Dit zegt vicevoorzitter Christoph Heubner van het Internationale Auschwitz-Comité in een interview dat persbureau dpa zondag publiceerde.

"Als 30 procent van de ondervraagden in een onlangs in Duitsland gedane enquête menen dat 'de joden de herinnering aan de Holocaust tegenwoordig in hun eigen voordeel gebruiken', dan is dat een aanslag op de waardigheid van de mensen die Auschwitz en de andere Duitse concentratiekampen hebben overleefd", aldus Heubner.

Auschwitz-overlevenden bezorgd over Jodenhaat
Auschwitz-overlevenden bezorgd over jodenhaat (Foto: ANP)

Lijst topverdieners klopt niet

De lijst van topverdieners in de publieke en semipublieke sector die eerder deze maand werd gepresenteerd is incompleet. RTL Nieuws ontdekte dat bij sommigen hoge ontslagvergoedingen niet zijn meegerekend. Twee grootverdieners ontbreken zelfs op de lijst.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken erkent zelf fouten te hebben gemaakt. In totaal zijn er bij 26 grootverdieners fouten gemaakt. Vijftien van hen werken in de zorg, acht bij woningbouwcorporaties, een bij een zorgverzekeraar, een bij de politie en een bij ontwikkelingsmaatschappij Nom.

De directeur van Nom kreeg een ontslagvergoeding van 4,5 ton. Hij zou daarmee uitkomen op een salaris van 6,6 ton, goed voor de tweede plek op de lijst.

Twee voetballers onder doden rellen Port Said

Twee Egyptische voetballers zijn zaterdag omgekomen bij rellen in de havenstad Port Said. Mahmoud Abdel-Halim al-Dizawi en Tamer al-Fahla werden op weg naar hun club Al-Marikh doodgeschoten, bevestigt ziekenhuisdirecteur Abdel-Raham Farah. Die club ligt vlak bij een gevangenis die werd bestormd.

De rellen in Port Said ontstonden nadat 21 mensen ter dood waren veroordeeld vanwege hun aandeel in de voetbalrellen begin vorig jaar. Toen liep een duel tussen Al-Masry uit Port Said en Al-Ahly uit Caïro uit op een veldslag waarbij 74 mensen omkwamen.

AZ neemt jonge linksback over van Lierse

AZ heeft de Belgische jeugdinternational Jonas Heymans vastgelegd. De 19-jarige linksback komt met onmiddellijke ingang over van Lierse SK. Hij tekende zaterdag een verbintenis tot de zomer van 2016. Heymans debuteerde in 2010 bij tweedeklasser Standaard Wetteren in het profvoetbal en maakte afgelopen zomer de overstap naar Lierse, waarvoor hij elf wedstrijden speelde.

"Jonas stond al langere tijd op onze scoutingslijst", laat directeur voetbalzaken Earnest Stewart weten. "Jonas is een moderne vleugelverdediger met drang naar voren in zijn spel. Hij krijgt het komende halfjaar de tijd om te wennen aan de club, onze speelstijl en zijn medespelers. Met zijn komst neemt de concurrentie in de selectie toe, wat het collectief op een hoger niveau brengt."

Inter laat Coutinho naar Liverpool gaan

Internazionale laat Philippe Coutinho naar Liverpool vertrekken. Andrea Stramaccioni betreurt het vertrek van de Braziliaan, maar kan met het transfergeld weer winkelen. De coach van Inter verklaart dat de deal met Liverpool nagenoeg rond is.

"Ik heb gisteren met voorzitter Massimo Moratti gesproken en onze doelen zijn hetzelfde. We willen de selectie verbeteren", aldus Stramaccioni zaterdag tegen Italiaanse media. "Ik heb geen spelers nodig die ons alleen in de breedte versterken. Als we iemand kopen, moet hij ons ook direct beter maken. Daar hebben we geld voor nodig", zegt de trainer van Inter. De Italianen ontvangen naar verluidt tien miljoen euro voor de overbodige Coutinho, die vorig seizoen nog werd verhuurd aan Espanyol.

Toch betreurt Stramaccioni het vertrek van de jongeling. "Een pijnlijk verlies, omdat hij een speler is die binnen ons project paste. Maar ik ben bereid om spelers te laten gaan, zolang ik er iemand voor terugkrijg die het team naar een hoger plan kan tillen", besluit de trainer van Inter, die vorige week afscheid nam van Wesley Sneijder.

Eriksen: "Ik was eerst ook wisselvallig"

Christian Eriksen ziet gelijkenissen tussen zijn opkomst en die van ploeggenoot Viktor Fischer. De twee jaar oudere Eriksen brengt veel tijd door met zijn jongere landgenoot. Fischer stal vorige week de show in de Klassieker. De aanvaller scoorde twee keer tegen Feyenoord.

Eriksen nam de andere treffer voor zijn rekening (3-0). De kritieken waren lovend over Fischer. "Hij scoort erg makkelijk en is daarmee belangrijk voor het team. Het is wel vergelijkbaar met mijn spel op die leeftijd", vindt Eriksen.

"Ik was eerst ook wat wisselvallig, maar haakte daarna goed aan. En de aandacht die hij nu krijgt, heb ik ook meegemaakt , aldus de spelmaker van Ajax tegen NUSport. Eriksen en Fischer trekken veel met elkaar op. Buiten de trainingen en wedstrijden kunnen de twee Deense groeibriljanten het goed met elkaar vinden.

“We gaan regelmatig samen eten. Hij woont bij een gastgezin en dan gaan we daarna lekker naar de bioscoop ofzo, even chillen. We kijken samen ook veel naar andere voetbalwedstrijden", besluit Eriksen, die samen met Fischer een lastige uitwedstrijd wacht bij Vitesse. De nummer vijf was in november nog met 0-2 te sterk.

'Ook dopinggebruik in het schaatsen'

Jim Stray-Gundersen, voormalig lid van de medische commissie van de internationale schaatsbond ISU, zegt zeker te weten dat veel topschaatsers in het verleden doping hebben gebruikt.

De Amerikaan noemt geen namen, maar baseert zich op ervaringen uit het verleden. Hij maakte als arts met de Amerikaanse en Noorse ploeg verschillende Olympische Spelen mee.

"Ik kan niet zeggen welke sporters of hoeveel er gebruikt hebben, maar ik weet dat er ook medaillewinnaars bij zitten", zegt hij voor de camera van de NOS. "Tien tot vijftien procent van de schaatsers had in die periode afwijkende bloedwaarden."

"Ik weet zeker dat tussen 1988 en 2002 maar waarschijnlijk 2006 olympische medailles zijn gewonnen met behulp van doping", stelt de Amerikaan die meehielp aan een programma dat uiteindelijk bloeddoping kon opsporen.

IJstijd is verleden tijd

De temperatuur in De Bilt is zaterdag gestegen tot boven het vriespunt. Bij het weerstation van het KNMI was het aan het begin van de avond 0,4 graden. Daarmee is een einde gekomen aan een periode van 12 dagen achter elkaar met vorst. Dat heeft het KNMI laten weten.

De laagste temperaturen werden in de nacht van 15 op 16 januari gemeten. In het dorp Herwijnen in de Betuwe daalde het kwik tot 18 graden onder nul. Aan de grond was het zelfs onder de min 20.

Voor de komende dagen wordt juist zacht weer voorspeld. Dinsdag en woensdag kan het 10 graden boven 0 worden.

Cornelisse: "Het was wel klaar bij Twente"

Tim Cornelisse is blij dat hij bij Willem II weer uitzicht heeft op speeltijd. De 34-jarige verdediger zat op een dood spoor bij FC Twente en besloot daarom te vertrekken. De Tilburgers staan onderaan in de Eredivisie, een verschil met de jaarlijkse titelstrijd waarin Twente zich mengt.

Toch heeft de vleugelverdediger geen spijt van zijn keuze. In Enschede zat Cornelisse vooral op de bank. "Je mag wel zeggen dat het bij FC Twente klaar was."

"Ik ben hartstikke blij een nieuwe kans te krijgen in de Eredivisie", verklaart de ervaren rechtsback tegenover het Algemeen Dagblad. "Het is absoluut een ander type voetbal dan bij Twente. Maar ik speelde in Enschede gewoon niet. Dus zo bezien is het een stap vooruit", aldus Cornelisse, die in 2011 tekende bij de Tukkers.

Twente nam de Alkmaarder over van FC Utrecht, waarvoor hij zes jaar onder contract stond. Daarvoor kwam Cornelisse uit voor TOP Oss, Anderlecht, RKC Waalwijk en Vitesse. Willem II speelt dit weekend bij Utrecht. De Tilburgers hebben twee punten minder dan VVV-Venlo. De Limburgers hebben wel één duel meer gespeeld.

Martinez nieuwe Fed Cup-coach Spanje

Conchita Martinez wordt de nieuwe Fed Cup-captain van Spanje. Dat heeft de Spaanse tennisbond zaterdag bekendgemaakt. De 40-jarige oud-winnares van Wimbledon, de enige Spaanse in de geschiedenis van het grandslamtoernooi, vervangt haar generatiegenote Arantxa Sanchez Vicario. Zij nam in december ontslag.

Martinez, die door voorzitter Jose Escanuela 'een legende van het Spaanse tennis', werd genoemd moet al snel aan de slag. Spanje neemt het over twee weken in de eerste ronde van de Wereldgroep II op tegen Oekraïne. Dat duel wordt in Alicante gespeeld.

Spanje stond in 2008 voor het laatst in de finale van de Fed Cup. Toen werd verloren van Rusland.

Rienstra: "Ooit ook stap omhoog zetten"

Heracles Almelo nam onlangs afscheid van Samuel Armenteros en Willie Overtoom. Ben Rienstra houdt gemengde gevoelens over aan hun vertrek, maar wil zelf ook ooit weg. Armenteros en Overtoom waren na dit seizoen transfervrij. Heracles besloot daarom mee te werken aan een vertrek van het duo.

Armenteros tekende een contract bij Anderlecht en Overtoom keerde terug naar zijn oude club AZ. Verdediger Rienstra beseft dat het tweetal toe was aan iets nieuws. "Je gunt iedereen zo'n transfer."

"Aan ene kant is het voor Heracles een aderlating, maar anderzijds biedt het ook ruimte voor vers bloed", zegt de 22-jarige Rienstra in gesprek met Voetbal International. "Heracles heeft geld ontvangen voor de twee. Ik heb geen idee of daarmee nieuwe spelers worden gehaald."

De mandekker wil in de toekomst zijn geluk beproeven. "Ooit ga ik ook de stap omhoog zetten. Maar in voetbal kan je niets plannen. Mijn contract loopt tot medio 2014. Armenteros en Overtoom laten zien dat ik goed zit bij Heracles. Hier raak je niet in de vergetelheid", verklaart Rienstra, die met Heracles een lastige thuiswedstijd voor de boeg heeft: PSV komt zaterdag langs.

'N.E.C. haalt Falkenburg weg uit Alkmaar'

Erik Falkenburg verhuist van AZ naar N.E.C.. De middenvelder heeft in Alkmaar geen zicht op speeltijd en wordt voor de rest van het seizoen verhuurd aan de Nijmegenaren. Falkenburg kwam niet voor in de plannen van trainer Gertjan Verbeek. Dit seizoen kwam de middenvelder tot vijftien optredens, waarin hij drie keer scoorde.

De Leidenaar werd vooral gebruikt als invaller. Verbeek gaf onlangs aan dat Falkenburg net als aanvaller Ruud Boymans in aanmerking kwam voor een verhuurperiode. N.E.C. heeft volgens Voetbal International toegehapt. De Nijmegenaren huren Falkenburg tot het einde van dit seizoen. In het contract is ook een optie tot koop opgenomen. Falkenburg heeft bij AZ nog een contract tot medio 2014. De 24-jarige middenvelder verliet tweeënhalf jaar geleden Sparta Rotterdam voor Alkmaar.

Na de komst van Willie Overtoom (Heracles Almelo) gaf Verbeek groen licht voor een vertrek van Falkenburg. AZ haalt mogelijk ook de IJslander Aron Jóhansson naar Alkmaar. De verwachting is dat Jóhansson maandag wordt gepresenteerd. Boymans wordt overigens ook genoemd bij N.E.C.. De spits is ook niet in beeld bij AZ.

Raiola sluit transfer Balotelli toch niet uit

Mario Balotelli vertrekt mogelijk deze maand mogelijk toch nog bij Manchester City. De spits staat in de belangstelling van AC Milan, maar City werkt niet mee aan een verhuur. Zaakwaarnemer Mino Raiola zei recentelijk nog dat de kans op een transfer van Balotelli 'nul procent' zou zijn.

De vertegenwoordiger van de Italiaan komt nu toch enigszins terug op zijn uitspraak. "Tot 31 januari kan er nog van alles gebeuren", zegt Raiola tegen Radio Deejay. "We blijven waakzaam", aldus de agent van de aanvaller.

Milan toont al langere tijd belangstelling voor Balotelli, die bij City al voor de nodige opschudding heeft gezorgd. Begin januari raakte het enfant terrible nog slaags met manager Roberto Mancini. Ondanks de reeks incidenten rond Balotelli, lijkt Mancini de hoop op de verbetering bij de jonge aanvaller toch niet te hebben opgegeven.

City zal in elk geval niet meewerken aan een huurperiode. "Die optie is van tafel geveegd door de clubleiding van Manchester City", aldus Raiola. Balotelli kwam in de zomer van 2010 voor 22 miljoen euro naar City, dat hem overnam van Internazionale. De spits kwam zaterdag niet in actie voor The Citizens tegen Stoke City (0-1).

[Bundesliga] Schalke laat punten liggen bij Augsburg

Schalke 04 heeft zaterdag dure punten laten liggen in de Bundesliga. De club van Klaas-Jan Huntelaar kwam op bezoek bij FC Augsburg niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Concurrenten Eintracht Frankfurt en FSV Mainz wonnen wel. Frankfurt was met 2-1 1899 Hoffenheim de baas, Mainz klopte SpVgg Greuther Fürth: 0-3.

Schalke had het in Augsburg niet makkelijk. De nummer zeventien van de Bundesliga speelde goed mee, maar kon niet voorkomen dat Schalke meer balbezit had. De Königsblauen speelden voorin echter weinig klaar. Huntelaar kreeg voor rust de grootste kans, maar vond Augsburg-goalie Alexander Manninger op zijn weg.

Eintracht breidde de voorsprong op Schalke uit tot vier punten. De nummer vier van de ranglijst kwam thuis tegen Hoffenheim via Martin Lanig op voorsprong. Na rust maakte Martin Volland gelijk, maar drie minuten later besliste Stefan Aigner de wedstrijd alsnog.

Mainz ging dankzij de zege op Greuther Fürth Schalke voorbij op de ranglijst. Voor de kersverse nummer vijf scoorde Adam Szalai twee keer. Tussen die treffers door was ook Yunus Malli doeltreffend.

Borussia Mönchengladbach won met 2-1 van Fortuna Düsseldorf en staat nu in punten gelijk met Schalke. De ploeg van Roel Brouwers en Luuk de Jong kreeg al na zes minuten een cadeautje van de bezoekers. Juanan maakte toen een eigen doelpunt. Binnen het kwartier maakte Patrick Hermann de 2-0. Dani Schahin deed na rust iets terug.

Hannover 96 won met 2-1 van het VfL Wolfsburg van Bas Dost. Via Mohammed Abdelloue en Mame Diouf stond Hannover bij rust met 2-0 voor. Vlak na rust deed Alexander Madlung iets terug. Hannover speelde toen al met tien man na rood voor nieuwe aanwinst Sebastien Pocognoli. De oud-AZ'er werd in de 34e minuut weggestuurd.


Schalke laat punten liggen bij Augsburg (Foto: Novum)

Schaker Carlsen zegeviert in Wijk aan Zee

Schaker Magnus Carlsen heeft het Tata Steel-toernooi in Wijk aan Zee gewonnen. De 22-jarige Noor won zaterdag van de Amerikaan Nakamura Hikaru. Omdat titelverdediger Levon Arionan niet verder kwam dan remise tegen de Nederlander Anish Giri is Carlsen met nog een wedstrijdronde te gaan niet meer te achterhalen. In 2008 en 2010 eindigde Carlsen ook bovenaan bij het sterk bezette toernooi.

Carlson was tijdens de 75e editie van het vermaarde schaaktoernooi in Wijk aan Zee in zeldzame vorm. De nummer een van de wereld wist zeven van de twaalf wedstrijden te winnen en speelde vijf keer remise. Hij bereikte door deze resultaten een rating van 2874 punten, de hoogste die een schaker ooit had.

Zaterdag rekende hij voor zijn doen snel af met Hikaru. De twee kwamen gelijkwaardig uit de Kalashnikov-verdediging, een variant van het Siciliaans. Rond de 25e zet bleek de opmars van Carlsens stukken richting de zwarte koning niet meer te stuiten. Na 31 zetten gaf Hikaru zich gewonnen.

Zondag speelt Carlson zijn laatste wedstrijd tegen Giri. De Nederlander wist dit toernooi slechts een keer te winnen. Twee keer verloor hij en negen keer eindigde de partij in remise. Tegen Arionan, de nummer twee op de wereldranglijst, kwam Giri met zwart geen moment in serieuze problemen.

Of de 18-jarige Giri het toernooi afsluit als beste Nederlander hangt af van de resultaten van Loek van Wely in zijn laatste twee partijen. Voor het begin van de twaalfde ronde hadden beiden vijf punten.


Schaker Carlsen zegeviert in Wijk aan Zee (Foto: Novum)

[FA Cup] Arsenal komt met schrik vrij in Brighton

Arsenal is zaterdag ternauwernood doorgedrongen tot de vijfde ronde van de FA Cup. Treffers van Olivier Giroud en Theo Walcott hielpen de Gunners aan een 3-2 zege bij Brighton and Hove Albion. De thuisploeg, die uitkomt op het tweede niveau, was tot twee keer toe teruggekomen van een achterstand, maar invaller Walcott voorkwam vijf minuten voor tijd dat Arsenal op herhaling moet.

Giroud had de score na een kwartier geopend met een geplaatst schot, maar in de 33e minuut kwamen de bordjes weer in evenwicht te hangen. Ook op de tweede goal van de Franse spits, die na een mooie pass van Abou Diaby knap controleerde en afrondde, had Brighton nog een antwoord paraat.

Queens Park Rangers ging voor eigen publiek in de fout tegen Milton Keynes Dons, een club uit de League One. De hekkensluiter van de Premier League verloor met 4-2, na tegen een 4-0 achterstand aangekeken te hebben. Ook voor Norwich City viel het doek door een 1-0 nederlaag bij vijfdedivisionist Luton Town.

John Heitinga schoot Everton naar de laatste zestien. De Nederlandse verdediger kwam als invaller in het veld en tekende in de negentigste minuut voor de 2-1 eindstand. Een treffer van een andere oud-Ajacied, Steven Pienaar, was in de eerste helft nog ongedaan gemaakt.

Wigan Athletic, waar Ronnie Stam de hele wedstrijd meespeelde, won nipt met 1-0 van Macclesfield Town. Jordi Gomez maakte al na zeven minuten het enige doelpunt vanaf de strafschopstip. Reading rekende met 4-0 af met Sheffield United.


Arsenal komt met schrik vrij in Brighton (Foto: Novum)

Theater: Jochem Myjer - Even Geduld Aub!

In 2011 werd er bij cabaretier Jochem Myjer een tumor in zijn ruggenmerg gevonden. De titel van zijn nieuwste show 'Even Geduld Aub!' kreeg een dubbele lading en de try-outs werden uitgesteld. In augustus van dat jaar onderging Jochem een risicovolle operatie van 13 uur. Deze is succesvol verlopen, maar hij moest een jaar lang revalideren. In september van het afgelopen jaar begon de vrolijkste krullenbol van Nederland voorzichtig de try-outs weer op te pakken. Inmiddels staat hij weer full speed op de planken met zijn vijfde avondvullende voorstelling, Even Geduld Aub!.

FOK!filmtip van de dag: X-men

We proberen jullie dagelijks wat leuks mee te geven en als het kan zelfs een dubbele tip. Vandaag krijg je er weer twee. De films sluiten op mekaar aan en daarom des te meer reden om de FOK!filmtip van vandaag ter harte te nemen.

Het gaat vandaag om de eerste twee X-men-films. X-men en X2, beiden geregisseerd door Bryan Singer. Vanaf 20.00u kun je inschakelen op RTL7 voor deze kaskrakers. Verfilmingen van de Marvel-comics bewijzen het laatste decennium sowieso al een zeer groot succes en X-men heeft daar zeker aan bijgedragen. Het verhaal gaat over mutanten, mensen die genetische afwijkingen hebben die zeer gunstig zijn en ze bijzondere krachten geeft. Er zijn mutanten die hun gave als een godsgeschenk zien, anderen dragen het als een last. Professor Charles Xavier (Patrick Stewart) ziet er het positieve wel van in en is het hoofd van een school die jonge mutanten helpt op te groeien met deze 'afwijking'. Zoals gezegd denkt niet elke mutant hetzelfde over zijn gave en zodoende zien we de mensenhatende Eric Lensherr, alias Magneto (Ian McKellen), zijn krachten bundelen met kwade bedoelingen. Het is aan Xavier om een groep samen te stellen om hem te stoppen.

Met rollen voor onder meer Hugh Jackman, Famke Janssen, Rebecca Romijn en Halle Berry kunnen we je niet anders adviseren dan een begin te maken aan deze serie.

Opnieuw beelden van mishandeling Eindhoven getoond

Omroep Brabant toont maandag opnieuw beelden van een mishandeling in Eindhoven. Afgelopen week ontstond veel commotie om een filmpje waarop te zien was hoe acht jongens een weerloos slachtoffer mishandelden. Het Openbaar Ministerie, de gemeente en de politie laten zaterdag weten dat ze de beelden van een ander incident toch tonen.

In het programma Bureau Brabant vraagt de politie om hulp bij de opsporing van twee mannen die op nieuwjaarsochtend een 37-jarige man in elkaar sloegen. Het tweetal ging later nog meer mensen te lijf. De politie hoopt dat door het uitzenden van de beelden van de mishandeling de twee daders kunnen worden aangehouden.

Het filmpje van de mishandeling die op 4 januari plaatsvond en afgelopen week getoond werd, leidde tot grote verontwaardiging. Acht verdachten werden aangehouden, maar onschuldige naamgenoten van de verdachten werden ook bedreigd.

Een woordvoerder van de gemeente laat zaterdag weten dat het opsporingsbelang boven de eventuele commotie gaat die het uitzenden van zo'n filmpje veroorzaakt.

Sampras: "Geen doping in tennis"

Voormalig tennisser Pete Sampras gelooft niet dat er in zijn sport doping word gebruikt. "Ik denk dat tennis een schone sport is", aldus de Amerikaan.

"Ik denk gewoon dat tennissers niet naar doping zullen grijpen om een voordeel te behalen, dat zit niet in onze cultuur", zo vertelde Sampras tegen The Tennis Space. "Het zat wel in de cultuur van het wielrennen en Lance Armstrong is daarin meegegaan. Tennissers zie ik dat niet doen, dat zit niet in hun natuur. Armstrong heeft heel veel mensen teleurgesteld."

Cel voor lekkende ex-CIA-agent

Een voormalig medewerker van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA is vrijdag tot tweeënhalf jaar cel veroordeeld wegens het lekken van de naam van een CIA-agent die undercover werkte. John Kiriakou zei tijdens het proces een klokkenluider te zijn geweest over het gebruik van martelmethoden bij de CIA, maar de rechter wees dit argument van de hand.

De 48-jarige Kiriakou had het eerder al op een akkoordje gegooid, waardoor hij slechts tweeënhalf jaar cel kreeg. De rechter zei dat ze de man graag een hogere straf zou hebben opgelegd.

De steunbetuigers van Kiriakou zeggen dat hij een klokkenluider is die aan het licht heeft gebracht hoe de CIA martelmethodes gebruikte bij het ondervragen van terreurverdachten. De aanklagers in de zaak noemden die bewering lachwekkend, omdat Kiriakou het gebruik van het beruchte waterboarding in eerste instantie verdedigde.

Het onderzoek naar Kiriakou begon in 2009 toen de Amerikaanse autoriteiten erachter kwamen dat sommige gevangenen in Guantanamo Bay over foto's beschikten van CIA- en FBI-agenten die hen hadden ondervraagd. Toen dit werd onderzocht kregen de autoriteiten uiteindelijk Kiriakou in het vizier, aldus de aanklagers in de zaak.

Volgens de aanklagers speelde Kiriakou de naam van een van de ondervragers door aan een journalist, die de naam vervolgens weer doorgaf aan de advocaat van een van de Guantanamo-gevangenen.

Kiriakou was van 1990 tot 2004 werkzaam voor de CIA. Hij was nauw betrokken bij het onderzoek dat in 2002 leidde tot de vangst van Abu Zubaydah in Pakistan. Zabaydah, op wie waterboarding werd toegepast, voorzag zijn ondervragers van informatie die leidde tot de conclusie dat Khalid Sheikh Mohamed het brein achter de aanslagen op het World Trade Centre in 2001 was. Het is echter onduidelijk of die informatie door waterboarding boven tafel kwam. Zabaydah is namelijk ook ondervraagd zonder daarbij te worden gemarteld.

Agenten gedood bij zelfmoordaanslag Afghanistan

Een zelfmoordaanslag in het noorden van Afghanistan heeft zaterdag aan tien politieagenten het leven gekost. Daarnaast vielen er negentien gewonden. Dat heeft een Afghaanse woordvoerder gezegd.

De aanslag had plaats in de provincie Kunduz. De zelfmoordterrorist blies zichzelf op toen hij met zijn motorfiets op een kruising in Kunduz-Stad stond. Tien agenten, onder wie de lokale chef contraterrorisme en het hoofd van de verkeerspolitie, kwamen om. Veertien andere agenten en vijf burgers raakten gewond.

Eerder zaterdag kwamen twee mensen om in de oostelijke stad Ghani toen een bom op een motorfiets van afstand tot ontploffing werd gebracht. Vijf mensen raakten gewond.

Speelgoedpistool brengt Justin Bieber in problemen

Het wapengebruik van Justin Bieber wordt onderzocht. Bieber speelde onlangs met zijn broertje en zusje met een speelgoedpistool en raakte per ongeluk een beveiligingsmedewerker.

De dame, die bij een Canadese concerthal werkt, beweert te zijn mishandeld door Bieber en zijn naasten. Ze stapte naar de politie, die de zaak volgens entertainmentwebsite TMZ hoog opneemt. Agenten zouden al een aantal getuigen hebben verhoord.

Die vertellen dat Bieber backstage met zijn 3-jarige broertje en 4-jarige zusje speelde met het wapen. De vrouw werd geraakt door een van de projectielen uit het speelgoedpistool en ging volgens getuigen over de rooie.

Burgerslachtoffers bij luchtaanvallen Mali

Franse luchtaanvallen op het Malinese stadje Konna hebben aan zeker elf burgers het leven gekost. Dat heeft de burgemeester van de stad gezegd.

Journalisten kregen zaterdag voor het eerst toestemming van het Malinese leger om Konna te bezoeken. Volgens een van de inwoners kwamen op 11 januari drie vrouwen en een kind om toen de stad vanuit de lucht onder vuur werd genomen.

Het Franse offensief in Mali begon een dag nadat de islamitische extremisten in het land verder naar het zuiden waren opgerukt en Konna hadden ingenomen. De militanten zijn inmiddels uit Konna verdreven en het Malinese leger maakt er nu de dienst uit.


Burgerslachtoffers bij luchtaanvallen Mali (Foto: Novum)

'Nederlander pleegde kasteelmoord'

De dader van de Belgische kasteelmoord is een Nederlander. De man kwam uit het criminele milieu en is inmiddels overleden, melden Belgische media. Saelens werd op 31 januari 2012 om het leven gebracht, zijn lichaam werd in februari gevonden.

Saelens woonde in een kasteel in het Belgische Wingene. Zijn lichaam werd teruggevonden op het terrein van een vriend van de schoonvader van Saelens. De schoonvader en zwager van Saelens zijn verdachten in de zaak, zij zouden opdracht hebben gegeven voor de moord.

De Nederlander die verdacht wordt van de moord is in mei vorig jaar overleden.

Proces China om aanzetten tot zelfverbrandingen

Twee Tibetaanse mannen zijn zaterdag in China aangeklaagd wegens moord omdat ze zouden hebben aangezet tot zelfverbrandingen. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gemeld.

De twee verdachten zouden in totaal acht mensen hebben aangemoedigd om zichzelf in brand te steken. Drie van de mannen die zich vorig jaar in brand staken overleden uiteindelijk.

Sinds 2009 hebben bijna honderd Tibetanen, onder wie monniken en nonnen, zich in brand gestoken uit protest tegen de Chinese overheersing van Tibet. De zelfverbranders zien hun daad als een roep om meer religieuze vrijheid en de terugkeer van de Tibetaanse geestelijk leider, de Dalai Lama, die in ballingschap woont in India.

Roda bereikt akkoord met spits Demouge

Roda JC Kerkrade verwacht maandag Frank Demouge te kunnen presenteren. De fysiek sterke spits komt tijdelijk over Bournemouth FC, waar hij geen uitzicht heeft op speeltijd. Roda JC bereikte met Bournemouth een akkoord over de transfer van Demouge. De aanvaller komt in Engeland zelden in actie en zag een terugkeer naar de Eredivisie wel zitten.

Alle partijen zijn tot een akkoord gekomen. Huurling Demouge ondergaat in Limburg nog een medisch keuring voordat de handtekeningen worden gezet. Trainer Ruud Brood heeft met de oud-speler van onder meer N.E.C. Nijmegen en FC Utrecht zijn gewenste versterking. De coach van Roda hoopte een extra aanvaller aan de selectie toe te voegen. De 30-jarige Demouge is volgens de Limburgers niet de opvolger van Sanharib Malki. De spits wordt door verschillende clubs in de gaten gehouden.

"Demouge is in eerste instantie gehaald als aanvulling van de selectie, niet omdat we verwachten dat we Malki gaan verkopen", zei directeur Marcel van den Bunder tegen het Limburgs Dagblad. "Er is op dit moment geen concrete interesse voor Malki, al weet je nooit wat nog kan gebeuren de komende dagen."

Kamphuis/Vis zesde bij WK bobslee

Esmé Kamphuis en Judith Vis hebben bij het wereldkampioenschap bobsleeën in het Oostenrijkse Sankt Moritz de zesde plaats behaald. Na vier runs kwamen de dames uiteindelijk zeventien honderdsten van een seconde te kort op het zilver.

Na twee runs was de achterstand nog een stuk groter, maar een sterke derde run leek een medaille dichterbij te komen. In de laatste run werd ook nog wat tijd gewonnen, maar verbetering in positie leverde het niet op. De titel ging naar het duo Kaillie Humphries en Chelsea Valois, die een klasse apart waren.

Bij de mannen staan Edwin van Calker en Sybren Jansma na een slechte (vijftiende plaats) en een goede (negende plaats) run op de twaalfde plaats in het klassement. Morgen worden daar de laatste runs afgewerkt.

App Store Update: week 5

Elke week verschijnen er in de App Store een heleboel nieuwe games. Om te weten welke van deze games belangrijk zijn, maken we bij FOK! elke week een lijst van de opvallendste spellen. Deze week was het vrij rustig, maar Banana Kong en Might & Magic Clash of Heroes zijn zeker de moeite waard.

Banana Kong, €0,89

De App Store zit vol met endless runners, maar er kan er altijd nog wel eentje bij. Banana Kong leent zijn stijl schaamteloos van Donkey Kong, maar je krijgt er wel een heel leuke en vlotte game voor in de plaats.

Cracking Sands, €4,49

Een kartgame die er heel goed uitziet, inclusief online multiplayer.

Dingle Dangle, €0,89

Chillingo brengt deze week een puzzelgame uit waarbij je ronde wezens moet laten zakken met een kraan om zo andere ronde wezens op te pikken. Het is eens iets anders.

Half Inch Heist, gratis

Super Hexagon kennen we hopelijk ondertussen allemaal. Net zoals voorgenoemde, probeert deze game je ook voortdurend te laten verliezen.

Might and Magic Clash of Heroes, €4,49

Deze port heeft heel wat waar te maken want de vorige versies van deze match 3-game met RPG-elementen konden heel wat gamers bekoren.

Tennis in the Face, €0,89

Deze game lijkt heel sterk op Stupid Zombies, maar misschien geven de clowns en de tennisballen de game toch een eigen identiteit.

Contador laat Giro aan zich voorbijgaan

Alberto Contador start dit jaar niet in de Giro d'Italia. Dat heeft de Spanjaard van Saxo Bank vrijdag gezegd tegen wielerwebsite Cyclingnews. "De Giro is voor mij een bijzondere race, maar de Tour de France is dit jaar belangrijker. Daarna kijk ik wel of ik ook naar de Vuelta ga. Ik rijd dit jaar geen Giro."

Contador, die zijn uitspraken in Argentinië deed waar hij de Ronde van San Luis rijdt, had al eerder duidelijk gemaakt dit jaar zijn rentree in de Tour het belangrijkst te vinden. Toch leek hij begin deze week door te laten schemeren dat een start in de Giro tot de mogelijkheden behoorde. Daar komt hij nu echter op terug.

Contador miste de afgelopen twee Tours door een dopingschorsing. Hij was in de laatste week van de Tour van 2010 betrapt. Na zijn rentree in het peloton won El Pistolero vorig jaar direct de Vuelta.


Contador laat Giro aan zich voorbijgaan (Foto: Novum)

[FA Cup] City bekert verder door late treffer Zabaleta

Manchester City heeft zaterdag de laatste zestien van de FA Cup bereikt. De ploeg van trainer Roberto Mancini ontsnapte op bezoek bij Stoke City in de slotfase aan een replay: 1-0. De Argentijn Pablo Zabaleta werd vijf minuten voor tijd de matchwinner. De nummer twee van de Premier League heeft dit kalenderjaar nog al zijn duels gewonnen.

Helemaal ongeschonden kwam City overigens niet uit de strijd. Aanvoerder Vincent Kompany moest na ruim een halfuur geblesseerd plaatsmaken voor Gaël Clichy. Het is nog niet duidelijk hoe groot de schade is bij de Belg. De jonge Nederlander Karim Rekik bleef op de bank.


City bekert verder door late treffer Zabaleta (Foto: Novum)

Eerste officiële still Kick-Ass 2 met Jim Carrey

Een eerste officiële still van Kick-Ass 2 is vrijgegeven. Op de foto zien we Jim Carrey als Colonel Stars and Stripes en Aaron Taylor-Johnson als Kick-Ass.

De meesten zullen Kick-Ass gezien hebben en worden bij deze meteen geïntroduceerd met het nieuwe personage in de reeks gespeeld door Jim Carrey. Colonel Stars and Stripes is het hoofd van een organisatie genaamd Justice Forever dat bestaat uit kostuum geklede ordebewakers en we mogen stellen dat bij het zien van deze foto ons weer voldoende te wachten staat in dit tweede deel van de moderne comic.

In de nieuwe film zien we Kick-Ass opnieuw in actie komen tegen de kwaadaardige Red Mist, gespeeld door Christopher Mintz-Plasse, die zichzelf opnieuw heeft gevonden. Dit keer noemt hij zichzelf The Motherfucker. En als we die bijnaam ter harte moeten nemen belooft hij nog duivelser te zijn dan we hem kennen uit het voorgaande deel.

Jim Carrey als Colonel Stars and Stripes
Jim Carrey als Colonel Stars and Stripes

Kick-Ass 2 wordt op 18 juli 2013 verwacht.

Nederlandse Patriots operationeel in Turkije

De eerste Nederlandse Patriot-raketten die moeten helpen Turkije te beschermen tegen mogelijke raketaanvallen uit Syrië zijn operationeel. Dat heeft de NAVO zaterdag bekendgemaakt.

De Nederlandse raketsystemen beschermen de stad Adana, die ongeveer 2,2 miljoen inwoners telt. Adana ligt op 120 kilometer van de grens. Duitsland en de Verenigde Staten leveren ook Patriots.

Dinsdag werden de raketsystemen gelost in de haven van Iskenderun, nadat ze zo'n twee weken geleden op transport naar de Zuid-Turkse plaats waren gezet. Zo'n 270 Nederlandse militairen vertrokken maandagochtend vanaf vliegbasis Eindhoven naar Turkije, waar ze later op de dag aankwamen.

Het raketafweersysteem wordt langs de grens met Syrië ingezet voor de NAVO-operatie Anatolian Protector. De Patriots werden naar Turkije gestuurd omdat dat land de NAVO had gevraagd zijn bevolking en grondgebied te helpen beschermen langs de grens met het door een burgeroorlog verscheurde Syrië.

De Nederlandse Patriots worden alleen ter verdediging ingezet. De kosten van de missie zijn geraamd op 42 miljoen euro. Naast Nederland beschikken alleen de NAVO-landen Duitsland en de Verenigde Staten over Patriots. Ook zij zetten hun raketafweersysteem in voor Turkije.

Auto beschoten in Rotterdam

De politie heeft in Rotterdam een auto aangetroffen met meerdere kogelgaten. De schoten zijn gelost bij een achtervolging, meldt een woordvoerder van de politie. Er zijn geen sporen aangetroffen die erop wijzen dat er slachtoffers zijn gevallen. Naar de daders wordt gezocht.

De personenauto werd zaterdagochtend in alle vroegte aangetroffen op het Piet Paaltjensplein in de deelgemeente Delfshaven. Op de vlakbij gelegen kruising van de Jan Luykenstraat en de Van Harenstraat werden meerdere hulzen gevonden. Ooggetuigen vertelden over de achtervolging die had plaatsgevonden.

Hoeveel schoten precies zijn gelost is niet precies bekend. "Maar er is flink geschoten", aldus de zegsman. In het voertuig is geen bloed gevonden. Ook in ziekenhuizen in de buurt zijn geen patiënten binnengebracht met schotwonden. Dat er toch gewonden zijn gevallen kan echter niet worden uitgesloten.

Het technisch onderzoek ter plaatse is afgerond. De politie doet nog wel buurtonderzoek.

Bruiloft Seann William Scott van de baan

Seann William Scott stapt toch niet in het huwelijksbootje met model Lindsay Frimodt. Een woordvoerder van de acteur bevestigt aan het Amerikaanse blad Us Weekly dat de twee uit elkaar zijn. Scott, bekend als Stifler uit de American Pie-films, ging begin vorig jaar op zijn knieën.

"Ze blijven vrienden", weet een ingewijde. "De breuk verliep erg vriendschappelijk." Waarom de 36-jarige Scott en het voormalig Victoria's Secret-model uit elkaar zijn, is onbekend.

Scott bevestigde zijn verloving in maart, na wekenlange geruchten. "Ik heb geen idee hoe ik het voor elkaar heb gekregen", zei de acteur destijds over de belofte van Frimodt.

[AO] Haase en Sijsling verliezen finale

Tennissers Robin Haase en Igor Sijsling hebben de dubbelspelfinale op de Australian Open in Melbourne helaas niet kunnen winnen. In de finale bleken de Amerikaanse broers Bob en Mike Bryan een maatje te groot. In 53 minuten was de grandslamtitel veilig gesteld: 6-3 en 6-4.

Voor het Nederlande duo begon de wedstrijd voortvarend. In de eerste game braken ze meteen de Amerikanen, die op hun beurt weer Haase en Sijsling braken in de daarop volgende game. Vervolgens liepen de gebroeders Bryan uit en werd eenvoudig de eerste set in 23 minuten gewonnen.

De tweede set had hetzelfde beeld als de eerste set. De ervaring van de Bryans zorgde ervoor dat er bijna geen servicepunt werd weggegeven. Bij de stand 4-3 hadden Haase/Sijsling een goede kans om de Amerikanen te breken, maar Haase pakte de bal terwijl Sijsling er beter voor stond.

Voor The Bryans is de zege hun dertiende grandslamtitel. Voor de zesde keer mocht er in de Rod Laver Arena de trofee omhooggehouden worden. Daarnaast wonnen ze vier keer de US Open, drie maal op het heilige gras van Wimbledon en waren ze één keer de sterkste op Roland Garros.

Schorsing dreigt voor teammanager Argos-Shimano

Er dreigt een schorsing voor teammanager Iwan Spekenbrink van wielerploeg Argos-Shimano. Hij wist van het dopingverleden van zijn collega Rudi Kemna, maar had dat niet doorgegeven aan de antidopingautoriteiten. Daarmee overtrad hij het WADA-reglement. Directeur Herman Ram van de Nederlandse Antidopingautoriteit stelt zaterdag in het AD dat hij de zaak bekijkt.

Kemna gaf deze week in Nusport toe dat hij in 2003 kort epo heeft gebruikt. Spekenbrink stelde daar al sinds zijn aantreden in 2008 van te weten en dat komt hem nu mogelijk duur te staan. Volgens de WADA-regels staat er op het verzwijgen van kennis over dopinggebruik een maximale schorsing van twee jaar.

MTV Europe Music Awards naar Amsterdam

De MTV Europe Music Awards worden dit jaar in Amsterdam uitgereikt. De grootse awardshow vindt op zondag 10 november plaats in de Ziggo Dome. Dat schrijft De Telegraaf.

"We zullen ervoor zorgen dat de inwoners van Amsterdam en Nederland worden getrakteerd op een show vol grote sterren en de beste muzikale acts", vertelt Dan Ligtvoet, manager van MTV Networks Benelux aan de krant. "Ik ben enorm blij dat de MTV EMA's naar mijn thuisland komen."

De EMA's vieren dit jaar een jubileum, de Europese muziekprijzen worden voor de twintigste keer uitgereikt. De awardshow met internationale artiesten vond een keer eerder plaats in Nederland, in 1997 werden de EMA's uitgereikt in Rotterdam.

Vorig jaar vonden de EMA's in Frankfurt plaats. Onder meer Taylor Swift, Kim Kardashian en Muse woonden de uitreiking bij. Welke artiesten dit jaar bij de uitreiking aanwezig zijn, is nog niet bekend.

Fransman betaalt fiscus in centen

Een inwoner van het Franse dorp Sourzac heeft een zoete wraak genomen op de Franse belastingdienst. Een belastingverhoging van 429 euro die hem tot zijn grote woede was opgelegd, heeft hij voldaan in muntjes van 1, 2 en 5 eurocent. Dat hebben Franse media gemeld.

De man meldde zich met zo'n 50 kilo aan munten bij de belastingdienst. Die was niet blij met het muntgeld, maar kon niet anders dan het accepteren.

De Vries is bankzitten bij Wolves spuugzat

Dorus de Vries hoopt Wolverhampton Wanderers de komende dagen te kunnen verruilen voor een andere club. De doelman is ongelukkig bij de Engelse club. De Vries komt dit seizoen amper aan spelen toe bij de Championship-club en heeft inmiddels zijn conclusies getrokken.

"Met de clubleiding van Wolves heb ik aantal gesprekken gehad, ik hoop dat er een oplossing komt. Alleen wil de club wel een bepaalde transfersom ontvangen." De doelman speelt sinds 2011 voor Wolverhampton, met wie hij vorig seizoen uitkwam in de Premier League. Ook na degradatie na de Championship veranderde er voor De Vries echter weinig en zit hij voornamelijk op de bank. "Daarom heb ik aangegeven verder te willen kijken."

"De trainingen zijn hier van hoog niveau, op het veld maak ik veel uren, maar het is belangrijk ook regelmatig te spelen. Zeker in het Championship moet dat mogelijk zijn", laat de voormalige sluitpost van onder meer ADO Den Haag en Swansea City weten aan Voetbal International.

Mihaylov pleit voor Douglas in Oranje

Nikolay Mihaylov begrijpt niet waarom Douglas vooralsnog niet in de plannen van Oranje-bondscoach Louis van Gaal voor komt. De verdediger liet zich afgelopen jaar omdopen tot Nederlander, maar is vooralsnog niet in beeld bij Van Gaal. Ook voor de oefeninterland tegen Italië werd Douglas niet opgeroepen, tot verbazing van FC Twente-collega Mihaylov.

De Bulgaar vindt dat de verdediger een kans verdient. "Ik vind dat vreemd. Douglas is naar mijn mening een van de betere verdedigers in Europa. Ik ben natuurlijk niet de bondscoach, maar ik zou hem zeker selecteren. Eigenlijk hoort hij zelfs in de basis van het Nederlands elftal thuis", aldus Mihaylov in gesprek met De Telegraaf.

"Onze verdediging is een sterk punt en Douglas is de reus in onze defensie. Als doelman vind ik het heerlijk om met zo'n verdediger samen te spelen. Douglas staat er altijd, legt passie en agressie in zijn spel en is voor ons team enorm belangrijk. Hij speelt als een beest. Ik voetbal al zo lang met hem samen, dat we aan oogcontact genoeg hebben om van elkaar te weten wat we moeten doen."

'Verzelfstandiging speelt NS parten bij Fyra'

De problemen met de haperende hogesnelheidsverbinding tussen Amsterdam en Brussel zijn voor een deel terug te voeren op de verzelfstandiging van de NS. De NS is zo uitgekleed dat technische expertise een probleem is geworden. Ook is er onvoldoende gezag op het spoor, zei ChristenUnie-senator Roel Kuiper zaterdag bij TROS Kamerbreed.

Kuiper was voorzitter van een commissie uit de Eerste Kamer die de gevolgen van de privatisering en verzelfstandiging van staatsbedrijven onderzocht. In het geval van de NS is volgens hem veel kennis verloren gegaan toen het beheer over het spoor werd ondergebracht bij ProRail, een 'weeffout'. De splitsing wreekt zich volgens hem nu bij de Fyra. "Vroeger waren ingenieurs bij de NS heel belangrijk."

Het Eerste Kamerlid is voorstander van een geïntegreerd model, zoals dat in Duitsland bestaat in de vorm van een holding. "Daar staat iemand bovenaan die knopen kan doorhakken, zonder dat je eerst in onderhandeling moet met de spoorbeheerder. In een geïntegreerd bedrijf kun je samenhangende besluiten nemen." Daar zou staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) goed naar moeten kijken.

Het kabinet heeft nog geen officiële reactie gegeven op de bevindingen van de parlementaire onderzoekscommissie, die eind oktober werden gepresenteerd.

De Fyra-treinen tussen Amsterdam en Brussel rijden sinds eind vorige week niet meer. De nieuwe hogesnelheidstreinen, die toch al geplaagd werden door technische problemen, bleken niet bestand tegen het winterweer. Daarop verboden de Belgische autoriteiten de trein helemaal.

De Italiaanse fabrikant Ansaldobreda is positief over een oplossing voor de problemen met de treinen. De NS en het Belgische spoorwegbedrijf NMBS zijn sceptisch.


'Verzelfstandiging speelt NS parten bij Fyra' (Foto: Novum)

Gemeente Keulen manipuleerde Wikipedia

In Keulen is een rel losgebarsten over de manipulatie van Wikipedia door het gemeentebestuur. Ambtenaren hebben een pr-bureau ingehuurd om het artikel in de online-encyclopedie over de omstreden Archeologische Zone te herschrijven.

Dit heeft de krant Kölner Stadt-Anzeiger zaterdag gemeld. Het plein voor het Keulse stadhuis is al jaren een bouwput door de opgravingen. De waarde van de vondsten uit de klassieke oudheid en de Middeleeuwen is omstreden. Het gemeentebestuur heeft het pr-bureau 780.000 euro betaald om het project onder de bevolking van de stad en het internationaal bekend te maken.

Gemeente Keulen manipuleerde Wikipedia
Gemeente Keulen manipuleerde Wikipedia (Foto: ANP)

[AO] Azarenka prolongeert titel in Melbourne

Viktoria Azarenka heeft haar titel bij de Australian Open met succes geprolongeerd. De Wit-Russin versloeg in de finale de Chinese Li Na met 4-6, 6-4 en 6-3.

Li kende vooral veel fysiek ongemak in de finale. De nummer zes van de wereld ging tot twee keer toe door haar enkel en kwam bij de tweede keer op haar hoofd terecht. Toch zette ze door, ze kreeg de nummer één van de wereld nog enkele malen aan het wankelen, maar uiteindelijk moest ze toch de winst laten aan Azarenka.

Azarenka behield door haar tweede grandslamtitel de eerste plaats op de wereldranglijst.

D. López: "Real Madrid is mijn thuis"

Real Madrid versterkt zich met doelman Diego López. De sluitpost kan zijn geluk niet op met zijn transfer naar Estadio Santiago Bernabeu. Lopez doorliep in zijn jonge jaren de jeugdopleiding van Real Madrid. Daarna verdedigde hij het doel van Villarreal en Sevilla. Na zes jaar keert hij nu terug onder de lat bij De Koninklijke, als vervanger van de geblesseerde Iker Casillas.

De 31-jarige keeper is blij met de terugkeer naar wat hij "thuis" noemt. "Het is voor mij een droom om terug te keren naar huis", zegt Lopez, die een contract tot 2017 tekent. "De deal kwam heel snel tot stand en ik ben blij dat ik terug kan keren naar de plek die ik als mijn thuis beschouw", vervolgt Lopez tegenover EFE. "Als een echte Madridista zoals ik is dit het beste wat je kan overkomen tijdens je loopbaan. Ik kan niet wachten om te beginnen aan mijn nieuwe uitdaging."

Cassilias raakte woensdag geblesseerd, nadat hij tijdens het bekerduel met Valencia nogal onhandig door ploeggenoot Alvaro Arbeloa tegen zijn hand werd getrapt. Hierdoor staat de Spaanse doelman acht tot twaalf weken buitenspel.

FOK!sport foto onderschrift woensdag 23 januari

FOK!sport zal in 2013 van start gaan met een foto onderschrift competitie. Een concept dat goed is gejat van het FOK!forum, waar onder meer Sport en Voetbal al eerder met het idee aan de haal zijn gegaan. FOK!sport zal elke zondag en woensdag een nieuwe foto plaatsen.

Afgelopen zondag was de derde ronde. De winnaar van de vorige ronde (volgens de FOK!sport redactie) was Regenerated met het volgende onderschrift: "Vandaag spelen we airhockey, omhoog met die sticks!"

De opgave van woensdag 23 januari
 
FC Utrecht-spelers Mike van der Hoorn (l) en Jan Wuytens (r) hadden zondag op het veld een onderonsje... Wat werd er besproken? (Foto: Pro Shots)

'Geheime dienst wilde Dolmatov rekruteren'

De Russische activist Aleksandr Dolmatov, die vorige week zelfmoord pleegde in een uitzetcentrum in Rotterdam, is meermalen benaderd door de Russische staatsveiligheidsdienst FSB. Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag. De krant heeft de stukken ingezien waarin Dolmatov zijn verhaal doet aan de Immigratie- en Naturalistiedienst (IND).

Dolmatov zou in 2008, toen hij werkte bij een bedrijf dat raketwapens bouwt, voor het eerst door de FSB zijn benaderd. Later zou de FSB hem hebben voorgesteld in Europa te werken in 'de rol van een verrader'. Dolmatov weigerde mee te werken.

'Geheime dienst wilde Dolmatov rekruteren'
'Geheime dienst wilde Dolmatov rekruteren' (Foto: ANP)

'Al sprake van epo bij voorloper Rabobank'

Al in 1994 werd er bij de WordPerfect-wielerploeg, de voorloper van Rabobank, gesproken over epo. Dat zegt gepensioneerd hoogleraar interne geneeskunde Jo Marx zaterdag in het Dagblad van het Noorden. Hij maakte destijds deel uit van het medische team van de Nederlandse formatie. Tot nu toe was bekend dat er in 1996 voor het eerst over epo werd gesproken bij Rabo.

De discussie bij WordPerfect kwam op gang na de Driedaagse De Panne waarin paniek ontstond onder de renners. "Ze werden opeens voorbij gefietst door allerlei Italianen en Spanjaarden die daarvoor niet eens als waterdrager konden fungeren", vertelt Marx.

"Er waren renners die het niet meer zagen zitten om geen epo te gebruiken." Voor de ploeg was dat echter geen mogelijkheid, stelt Marx. Wat er wel zou gebeuren werd het begeleidingsteam niet duidelijk en dus stapte Marx op.

Marx geldt als een expert op het gebied van epo. Hij pleitte er al na het Festina-schandaal voor om het middel niet als doping te zien. "En waarom ook niet, als sporters om tekorten aan te vullen wel allerlei andere middelen mogen gebruiken? Als ze last hebben van bloedarmoede, mogen ze ijzer gebruiken en alle denkbare vitaminepreparaten. Alleen epo mag niet", zei hij in 2000 daarover in Ublad, de unversiteitskrant van de Universiteit Utrecht.

"Renners mogen zelfs hoogtetrainingen doen terwijl die exact hetzelfde doel hebben als epo, namelijk kunstmatig je hematocriet opkrikken", ging hij toen verder. "Sorry, maar ik zie niet in wat het verschil is met het gebruik van epo, zeker omdat een hoogtestage veel duurder en dus veel elitairder is. Ik vind dit echt de hypocrisie ten top."

Loodgieters verwachten waterschade bij dooi

Als de dooi dit weekeinde inzet, ontstaat veel waterschade door kapotgevroren leidingen die ontdooien. Die verwachting sprak installateursvereniging Uneto-VNI zaterdag uit.

Wanneer leidingen ontdooien, gaat het water weer stromen en loopt het door scheuren weg. Om schade te voorkomen kunnen volgens de brancheorganisatie bewoners zelf al vast goed kijken of zij scheurtjes in leidingen aantreffen. Als dat zo is, moeten ze meteen het water afsluiten en kunnen ze deskundige hulp inroepen .

Loodgieters verwachten waterschade bij dooi
Loodgieters verwachten waterschade bij dooi (Foto: ANP)

Ruth Jacott 'te hard' voor TVOH

Ruth Jacott ziet zichzelf niet als coach in The Voice of Holland. "Ik zou in de knoop raken met mijn directe, no-nonsense-aard en opvoeding", vertelt Ruth aan De Telegraaf.

De 52-jarige zangeres is naar eigen zeggen te hard geworden voor de talentenjacht. "Ik ben niet meer in staat om verzachtende, diplomatieke dingen te zeggen. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, is mij altijd voorgehouden. En de waarheid is hard."

Door haar jaren in de showbusiness is Ruth sterker geworden. "Ik ben eigenlijk een schuchter meisje, maar dat kun je je in dit vak dus niet permitteren. The show must go on. Ik ben bijna met de zweep opgevoed."

Die lessen hebben Ruth door de moeilijke tijd na haar relatiebreuk geholpen. Jacott en Humphrey Campbell maakten in 2011 na 22 jaar een einde aan hun relatie. "Het kwam als een donderslag bij heldere hemel", blikt Ruth, die destijds liet weten als vrienden uit elkaar te gaan, terug. "Ik dacht dat ik oud zou worden met hem."

De reden van de breuk laat Ruth nog steeds in het midden, wel vertelt ze geen contact meer te hebben met haar ex. "Wij zijn geen vrienden meer. We hebben zelfs geen enkel contact."

Jacott voelde zich in die tijd leeg. "Ik durf zelfs te zeggen dat onze breuk de moeilijkste periode in mijn leven was. Ik heb veel verdriet gehad, maar ben ook weer opgekrabbeld. Dat heb ik door schade en schande geleerd in de showbizz."

Belgische club haalt Egyptisch team

De Belgische derdeklasser Turnhout wil degradatie afwenden met behulp van Egyptenaren. De club trok liefst veertien spelers van de Egyptische club Wadi Degla aan tot het einde van het seizoen. De Belgische voetbalbond KBVB heeft zware kritiek op de club en spreekt van een 'totaal verstoorde situatie'.

Turnhout heeft een samenwerkingsverband met Wadi Degla, dat in Egypte op het hoogste niveau speelt. Omdat de competitie in het Noord-Afrikaanse land nog altijd stil ligt, was het mogelijk een heel elftal naar België te halen.

Voorzitter Marcel Hendrix van Turnhout beseft dat de stap gevoelig ligt. Op de clubwebsite stelt hij te weten dat 'fans veel vragen stellen en dat velen deze keuze niet delen'. Volgens hem is de Egyptische invasie echter de enige mogelijkheid om de club te redden.

Rellen na doodstraffen in Port Said

Een woedende menigte heeft zaterdag de gevangenis in de Egyptische havenstad Port Said, 175 kilometer ten noordoosten van Caïro, bestormd. De woede barstte los toen een rechtbank 21 van de 73 beklaagden ter dood veroordeelden in een proces over hun rol bij bloedige voetbalrellen in de stad. Daarbij kwamen in februari 2012 meer dan 70 mensen om het leven.

Het vonnis komt zaterdag in een toch al gespannen Egypte. Vrijdag raakten op veel plaatsen betogers en politie slaags naar aanleiding van de tweede verjaardag van de val van president Hosni Mubarak. Vrijdag vielen circa 10 doden en 100 gewonden in het land waar de regering van de conservatieve islamist Mohamed Morsi wordt beschudigd van verraad aan de revolutie.

Golden Earring en Kensington op Appelpop

Appelpop heeft de eerste namen voor 2013 weten te strikken. Golden Earring en Kensington geven in september acte de présence tijdens het gratis festival in Tiel, maakte de organisatie bekend.

Kensington beleeft in september zijn vuurdoop op Appelpop. De band, die in 2005 in Utrecht werd opgericht, mag volgens de organisatie echter niet ontbreken. "Het belooft een ijzersterk, overtuigend en overweldigend debuut te worden."

Voor Golden Earring is Appelpop geen onbekend terrein. De band stond de afgelopen jaren vaker op het affiche. Golden Earring was zelfs al van de partij bij de voorloper van Appelpop. In 1970 trad de band op tijdens een nachtelijk festival op de Tielse Waalkade. Op datzelfde terrein vindt jaarlijks Appelpop plaats.

Het grootste gratis festival van Nederland vindt dit jaar plaats op 13 en 14 september. Vorig jaar bezochten meer dan 150 duizend mensen Appelpop, dat het publiek trakteerde op 26 bands. Onder meer Bush, Guus Meeuwis en De Jeugd van Tegenwoordig stonden in 2012 op het festival.

Voor een filmpje van de Golden Earring: zie youtube.

Van Duin ligt nog steeds wakker van kijkcijfers

Na tientallen succesvolle televisieprogramma's ligt André van Duin toch nog wakker van de kijkcijfers. "Ik slaap slecht in de nacht van zaterdag op zondag. Toch de zenuwen", bekent de komiek in een interview met het AD.

"Die cijfers, daar gaat het om. Daar word je toch op afgerekend." Van Duin heeft nog steeds het gevoel dat hij zich moet bewijzen. "Je moet elke keer weer examen doen. In het theater ook. Er is geen recensent die schrijft: 'het is Van Duin, dus is het sowieso goed'. Je moet het elke voorstelling weer laten zien."

Ondanks de slapeloze nachten vindt Van Duin het geen straf om zich steeds weer te moeten bewijzen. "Ik zou niet weten hoe het anders moest. Ik maak niets voor mezelf, altijd voor een ander. Die moet het leuk vinden."

Genieten van goede kijkcijfers, zoals de ruim anderhalf miljoen mensen die wekelijks naar zijn Animal Crackers kijken, doet Van Duin nog steeds. "Je loopt toch lekkerder over straat als je goede cijfers hebt gehaald. Zo niet, dan vind ik dat oprecht vervelend."

De 65-jarige komiek ziet voorlopig nog geen reden om met pensioen te gaan. "Als je geen reden meer hebt om op te staan, is het snel afgelopen met je, is mijn overtuiging. Maar het moet niet zielig worden."

Tegelijkertijd heeft Van Duin geen grote dromen meer. "Nu staat er niets meer op mijn verlanglijstje. Ik heb geen wensen in de zin van: als ik dat meemaak, zou dat de cirkel rond maken. Die cirkel is al rond."

Lokhoff niet blij met optreden Kuipers

VVV-Venlo leed vrijdagavond een ruime thuisnederlaag tegen AZ (1-4). Trainer Ton Lokhoff was na afloop vooral niet te spreken over scheidsrechter Björn Kuipers. VVV kwam tegen AZ nog wel terug tot 1-1, maar een strafschop bracht de Alkmaarders opnieuw op voorsprong. Vervolgens liepen de bezoekers uit naar een eclatante overwinning.

Lokhoff vond de strafschop te makkelijk gegeven en had na afloop dan ook wel de nodige kritiek op arbiter Kuipers. "Het gebeurt wel eens dat je elkaar aanraakt in het strafschopgebied. En Etiënne Reijnen ging wel heel mooi liggen. Kuipers is geen vriend van VVV. Dit overkwam ons eerder tegen Feyenoord ook al", foeterde de oefenmeester tegenover Eredivisie Live.

Bovendien stoorde Lokhoff zich aan de reactie van Kuipers op de protesten van hem en zijn spelers. "Aleksandar Radosavljevic werd direct bedreigd met een rode kaart, toen hij niet wilde aftrappen omdat er nog spelers van AZ in de middencirkel stonden. Op het moment dat ik iets vanaf de kant riep, kwam de scheidsrechter er direct aangestormd. Hij dreigde me naar de tribune te sturen."

Politiepatrouilles voor verdachten 'Eindhoven'

De politie in het Belgische Turnhout patrouilleert preventief bij de huizen van de vijf jongeren die worden verdacht van de mishandeling op 4 januari in Eindhoven. "Dat doen we vanwege de hetze van de afgelopen dagen in de sociale media", zei een politiewoordvoerder zaterdag. "Er zijn geen bijzonderheden te melden. De drukt lijkt een beetje van de ketel omdat mensen weten dat het recht nu in werking is getreden."

De vijf jongens die in Turnhout en omgeving wonen, zijn vrijdag door de Belgische onderzoeksrechter naar huis gestuurd. Zij zijn nog steeds verdacht en moeten beschikbaar blijven voor de politie.

Geen dildo's meer in Saints Row volgens Cliffy B

Als het aan Cliff Bleszinski ligt, haalt Saints Row onder andere de dildo's weg uit de game. Volgens Cliffy B bevat de game veel te veel momenten en dingen waar je als man zijnde voor moet schamen. Als dit niet in de game zou zitten zou Saints Row een echte concurrent voor GTA zijn.

De ex-ontwikkelaar van Epic Games heeft tegenwoordig wat meer tijd om aan te geven op Twitter wat hij denkt over diverse games. De actie en gameplay is volgens Cliff behoorlijk goed maar de rare oufits en dildo's moeten eruit. Het is kinderachtig en past totaal niet in de game. Als tip heeft Cliff daarnaast aangegeven dat ze meer een game moeten maken dat lijkt op films zoals Heat, Colleteral of Training Day.

Dat laatste is dan weer juist iets waar Rockstar zich de laatste jaren op heeft gericht met Grand Theft Auto IV en waarschijnlijk ook Grand Theft Auto V. Het is algemeen bekend dat Saints Row 2 en Saints Row 3 zich totaal niet serieus nemen, helemaal vergeleken met het eerste deel. Heeft Cliff hier een punt of moet Volition inderdaad wat serieuzer bezig zijn met Saints Row?

VVD: geen afschrikwekkende plaatjes op tabak

De VVD ziet niets in het vrijdag gepresenteerde kabinetsplan om roken te ontmoedigen door afschrikwekkende plaatjes te zetten op pakjes sigaretten, sigaren en shag. VVD-Kamerlid Arno Rutte noemt het voornemen zaterdag 'betuttelend, belerend en bevoogdend'.

Volgens Arno Rutte is tabak een legaal product en zijn mensen vrij te kiezen of ze het kopen Hij voorziet bovendien dat ondernemers 'keihard' worden geraakt door dit kabinetsplan, dat hij vindt doorschieten. "Willen we straks plaatjes van dikke mensen op een pakje boter, of dronken mensen op een fles wijn?"

Het Kamerlid wil bovendien af de Brusselse regels en bemoeienis met het Nederlandse rookbeleid: "Ons rookbeleid is onze zaak". Europese regels verplichten de landen rokers beter te informeren over risico's.

VVD: geen afschrikwekkende plaatjes op tabak
VVD: geen afschrikwekkende plaatjes op tabak (Foto: ANP)

FOK!film op het IFFR

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) trapte afgelopen woensdag voor de tweeënveertigste keer af, met films van Guido van Driel (De Wederopstanding van een Klootzak) en Paul Thomas Anderson (The Master). FOK! bevindt zich dit jaar ook op het festival en via deze special wordt de gang van zaken voor wat betreft de sfeer en de films die daar draaien bijgehouden. In deze special vijf reviews van films die op het festival draaien, welke van wisselende kwaliteit zijn. Maar dat hoort natuurlijk bij een festival.

Eerste dooiaanval aan de kust

In de kustprovincies zet zaterdagmiddag een eerste dooiaanval in. In het binnenland blijft het kwik dan steken rond of net onder het vriespunt. Zondag volgt een tweede en definitieve dooiaanval in het hele land, meldde Weeronline zaterdag. De dooi gaat gepaard met gladheid door sneeuw en vooral ijzel.

In de loop van zaterdagochtend is het in het westen licht gaan sneeuwen.’s Middags volgt ook in het oosten wat lichte sneeuw. Later op de dag kan de neerslag in het westen tijdelijk overgaan in regen en is er kans op ijzel.

Speel met een vliegtuig in de CE van Splinter Cell: Blacklist

Figuren, night goggles of bestuurbare auto's en helikopters zijn tegenwoordig behoorlijk hip bij collector's editions van diverse games. Ook Splinter Cell: Blacklist krijgt een gigantisch pakket met van alles en nog wat, waaronder een vliegtuig. Uiteraard gaat het hier om een bestuurbare vliegtuig en geen echte.

In de Paladin Collector's Edition krijg je extra DLC, een graphic novel met artwork en een radiografisch bestuurbare vliegtuig. De Paladin RC Aircraft is met een afstandbediening te besturen. Een prijs dat gamers mogen betalen voor dit pakket in Europa is nog niet bekendgemaakt. In Amerika gaat de CE 169 dollar kosten.

Gratis DLC bij Metal Gear Rising: Revengeance

Konami heeft bekendgemaakt dat elk exemplaar van Metal Gear Rising: Revengeance een code met gratis DLC bevat. De DLC bevat een outfit, de Cyborg Ninja die je kunt gebruiken in de game. Metal Gear Rising: Revengeance ligt vanaf 22 februari in de winkels voor PS3 en Xbox 360.

De DLC is qua design te vergelijken met de outfit van Gray Fox uit Metal Gear Solid. Naast een oufit krijgen gamers ook een krachtige Fox Blade om te gebruiken in de game. De DLC zit bij elk nieuwe exemplaar die je koopt in de winkel. Of de DLC eventueel later nog te downloaden is op PlayStation Network of Xbox Live is niet bekendgemaakt.

Rising

[AO] Van Koot wint rolstoeltennistoernooi

Aniek van Koot heeft zaterdag in Melbourne de Australian Open voor rolstoeltennissers gewonnen. De Nederlandse was in de finale met 6-1, 1-6 en 7-5 te sterk voor de Duitse Sabine Ellerbrock.

Koot is de opvolger van Esther Vergeer. Paralympisch en negenvoudig kampioene in Melbourne  Vergeer ontbrak in Australië. Ze heeft een rustpauze ingelast om na te denken over haar toekomst. Van Koot won ook het dubbelspel in Australië. Samen met Jiske Griffioen won ze in twee sets van het Nederlands/Engelse duo Marjolein Buis en Lucy Shukur met 6-4 en 6-3. 

[WK Sprint] Groothuis rijdt tegen Koskela op 1000 meter

Titelverdediger Stefan Groothuis zal zaterdag op de eerste dag van het WK sprint in Salt Lake City op de 1000 meter aantreden tegen  de Fin Pekka Koskela. Dat heeft de loting bepaald. Beide titelkandidaten zijn ingedeeld in de achttiende en laatste rit. Voor Groothuis en Koskela zullen Michel Mulder samen met de Duitser Samuel Schwarz schaatsen en Hein Otterspeer vormt met de Zuid-Koreaan Tae-Bum Mo het zestiende koppel. 

Margot Boer neemt het bij de dames in de 16de rit van de kilometer op tegen de Chinese titelverdedigster Jing Yu. Topfavoriete Heather Richardson schaatst direct daarna in de laatste rit tegen Karolina Erbanova. Marrit Leenstra schaatst in rit veertien met de Canadese wereldrecordhoudster Christine Nesbitt.

De mannen en vrouwen beginnen de WK met de 500 meter. Op die afstand rijdt Groothuis in de zevende rit tegen de Canadees Tyler Derraugh. Otterspeer schaatst tegen de Japanner Keiichiro Nagashima, terwijl Michel Mulder in de slotrit het opneemt tegen de Fin Mika Poutala. Margot Boer schaatst ook op de halve kilometer tegen tegen Jing Yu. Leenstra neemt het op tegen de Zuid-Koreaanse Kim Hyun-yung. Namens Nederland komen verder ook Laurine van Riessen, Thijsje Oenema en Mark Tuitert in actie.

Advocaat: "PSV haalt geen verdedigers"

PSV zal in de resterende dagen van de transferperiode niet op zoek gaan naar defensieve versterking. Dat meldt trainer Dick Advocaat. De verdediging van de Eindhovenaren kreeg de afgelopen tijd veel kritiek te verwerken, maar Advocaat acht het niet noodzakelijk dat de club op zoek gaat naar extra versterking voor die linie. Wel is AZ-middenvelder Adam Maher nog altijd in beeld bij de titelkandidaat.

"Een nieuwe verdediger moet ook weer een gewenningsperiode doormaken", liet Advocaat vrijdag op de persconferentie weten tegenover diverse aanwezige media. "Misschien is het beter om daarmee te wachten tot volgend seizoen." PSV staat momenteel op de tweede plaats in de Eredivisie en strijd nog volop mee om de landstitel. De Eindhovenaren kregen dit seizoen echter al 21 treffers tegen.

Doelman D. López van Sevilla naar Madrid

Real Madrid versterkt zich met doelman Diego López. De goalie moet de geblesseerde Iker Casillas gaan vervangen. Het keepersprobleem bij Real is groot. Vorige maand werd Casillas een aantal keer vervangen door Antonio Adan, maar die kon niet uitblinken.

Vervolgens keerde Casillas weer terug onder de lat, maar brak deze week zijn middenhandsbeentje voor een schop van ploeggenoot Alvaro Arbeloa. Door die breuk, waaraan de sluitpost inmiddels is geopereerd, is Casillas acht tot twaalf weken niet inzetbaar voor de Koninklijke. De naam van López galmde al enige tijd in de wandelgangen van het Santiago Bernabeu. López tekent een contract tot medio 2017 bij Real Madrid

Slagter neemt leiding Tour Down Under over

Tom-Jelte Slagter is de nieuwe leider in de Tour Down Under. De Nederlander van de Blanco Pro Cycling ploeg had zaterdag genoeg aan een tweede plek in de vijfde etappe van de Australische rittenkoers om de leiderstrui van de Brit Geraint Thomas over te nemen. De dagzege was voor de Australiër Simon Gerrans. De Spanjaard Javier Moreno werd derde.

Jens Mouris en Koen de Kort reden lang mee voorop. Het tweetal was betrokken bij de ontsnapping, maar die kwam nog voor de eerste beklimming van Willunga Hill ten einde. Na die mislukte ontsnapping probeerden diverse renners weg te demareren. Gerrans ging er met Slagter vandoor. In de sprint slaagde de Nederlander er niet in hem in de sprint te kloppen.

Zondag wordt de slotetappe van de Tour Down Under verreden. De renners rijden negentig kilometer door de straten van Adelaide. Slagter verdedigt een voorsprong van dertien seconden op Moreno. De Nederlander stond niet eerder op het hoogste podium in een etappekoers.

Verbeek: "Groot compliment aan AZ"

Voor de tweede keer op rij wist AZ een overtuigende overwinning te boeken in de Eredivisie. Trainer Gertjan Verbeek was vrijdagavond tevreden over zijn ploeg. AZ had in Venlo weinig te vrezen van laagvlieger VVV en won - net als vorige week tegen Vitesse - met grote cijfers (4-1).

Na een matige eerste seizoenshelft lijken de Alkmaarders eindelijk de weg omhoog te hebben gevonden. Verbeek was na afloop dan ook een blij man. "Ik moet het team een compliment maken, want de wijze waarop wij willen voetballen is op zo'n veld bijna onmogelijk. Als je uit een aantal heel mooie aanvallen dan toch vier goals weet te maken, dan is dat een groot compliment waard". aldus de oefenmeester tegenover Eredivisie Live. Dankzij de driepunter heeft AZ voor minimaal een dag het linkerrijtje in de Eredivisie bereikt. De Alkmaarders staan negende.

'Blanco onderzoekt kopman Sanchez'

De ploegleiding van Blanco Pro Cycling, het voormalige Rabobank, onderzoekt of kopman Luis Leon Sanchez betrokken is bij het dopingnetwerk van de Spaanse arts Eufemiano Fuentes. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag. Er zouden aanwijzingen zijn dat Sanchez in 2006 klant was van de arts. Sanchez reed toen voor Liberty Seguros.

In een afgetapt telefoongesprek vertelt de dopingarts over een klant met de codenaam Huerto. Die zou bij de proloog van de Ronde van Catalonië 25 seconden te laat bij de start zou verschenen. Sanchez was toen te laat. Bronnen in Spanje bevestigen volgens de krant dat Huerto en Sanchez dezelfde zijn.

Sanchez werd vrijdag geconfronteerd met de verdenkingen en het onderzoek dat naar hem wordt ingesteld. Via zijn manager ontkent hij elke betrokkenheid bij de dopingaffaire.

Feyenoord krijgt Blijdorp op shirt

Op het tenue van het eerste elftal van Feyenoord staat vanaf zondag Diergaarde Blijdorp. Hoofdsponsor ASR schenkt de Rotterdamse dierentuin het sponsorpodium tot het einde van het seizoen. De Rotterdamse dierentuin kan een steuntje in de rug volgens de verzekeraar goed gebruiken.

Bij de nieuwe naam op de shirts hoort ook een speciale campagne om Blijdorp onder de aandacht te brengen. De campagne met speler Giovanni van Bronckhorst wordt zondag in de Kuip gepresenteerd voor de aftrap van de wedstrijd Feyenoord - FC Twente.

"Blijdorp is een van de mooiste dierentuinen in Europa en we willen er alles aan doen om dat zo te houden", legt marketingdirecteur Bob Stehmann van ASR uit. Ook Feyenoord werkt graag mee. Volgens commercieel directeur Mark Koevermans is Blijdorp een van de iconen van Rotterdam.

De gemeente Rotterdam maakte in 2010 bekend de jaarlijkse subsidie aan Blijdorp terug te schroeven van 4,5 miljoen euro naar achthonderdduizend euro in 2015. De dierentuin moet daardoor sterk bezuinigen om te voorkomen dat Blijdorp de deuren moet sluiten. Afgelopen zomer werd bekend dat veertig van de 190 arbeidsplaatsen verdwijnen.


Feyenoord krijgt Blijdorp op shirt (Foto: Novum)

'Premieverhoging voor overstromingsrisico'

Alle Nederlanders met een inboedel- of opstalverzekering krijgen met ingang van volgend jaar te maken met een verplichte premieverhoging om ook gedekt te zijn tegen overstroming. Dit gaat enkele euro’s per jaar kosten.

Een plan hiervoor heeft hebben de verzekeraars neergelegd bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma), die daarover nog moet oordelen. Dat meldde het Verbond van Verzekeraars.

Nederland is een van de weinige Westerse landen waar je je niet kunt verzekeren tegen overstromingen. Wie schade heeft moet nu een beroep doen op een regeling van de overheid. Met een verzekering weten particulieren en bedrijven vooraf precies waarvoor ze verzekerd zijn, stellen de verzekeraars. Bovendien komt deze schade hierdoor niet langer voor rekening van de overheid, waaraan alle belastingbetalers meebetalen.

Toevalligerwijs wees minister van Infrastructuur Schultz er eerder vandaag nog op dat Nederland niet goed voorbereid is op watersnood.

'Premieverhoging voor overstromingsrisico’
'Premieverhoging voor overstromingsrisico’ (Foto: ANP)

Zimling versterkt gelederen van Mainz

Niki Zimling vertrekt naar FSV Mainz 05. De Deense middenvelder komt over van Club Brugge en tekende vrijdag een contract tot medio 2017. Het is niet bekend wat de transfersom is voor de middenvelder. De 27-jarige speler, die in het verleden namens NEC speelde, is blij met zijn nieuwe club. "Voor mij is dit de volgende stap in mijn carrière. Ik ben blij met de Bundesliga. Ik ken de ploeg een klein beetje van het oefenduel met Club Brugge in Marbella tijdens het trainingskamp", vertelt hij op de clubsite.

Door dat trainingskamp kent hij zijn nieuwe ploeg dus al een beetje. "Het is een goede ploeg, die erg georganiseert voetbal speelt. Die goede indruk heb ik ook gekregen na het contact met trainer Thomas Tuchel. De transfer is een goede beslissing", vervolgt hij.

Zijn nieuwe trainer, Thomas Tuchel, is content met zijn aanwinst. "Zimling is een complete speler voor het centrale middenvelder. Hij brengt naar voetballende kwaliteiten ook mentale kracht en internationale ervaring met zich mee. Hij is daarnaast international van Denemarken. We zijn blij dat hij bij onze groep hoort. Met zijn persoonlijkheid en uitstraling past hij zeer goed bij ons."

'Ook kleine kroeg weer rookvrij'

De Tweede Kamer wil terug naar een algeheel rookverbod in de horeca. De Telegraaf schrijft zaterdag dat een kleine meerderheid een motie van ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber steunt, waardoor de asbak ook in kleine cafés zonder personeel weer van tafel moet.

"Het gedogen van roken in kleine cafés heeft een enorm sneeuwbaleffect veroorzaakt", zegt Dik-Faber in de krant. "Op steeds meer plekken zijn de asbakken weer op tafel gekomen. Wil het rookverbod effect hebben, dan werkt de uitzondering niet."

De Tweede Kamer spreekt eind februari over het rookbeleid. Het CDA zou zich nu achter een algeheel rookverbod scharen. Alleen coalitiepartij VVD, PVV, SP en 50Plus willen volgens de krant de uitzondering voor kleine cafés handhaven. Samen hebben zij 73 zetels, een minderheid. Regeringspartij PvdA is wel voor een algeheel verbod.

Sinds eind 2010 mag in kleine kroegen weer worden gerookt. Het net aangetreden kabinet-Rutte versoepelde toen de regels voor cafés waar de eigenaar achter de bar staat en die niet groter zijn dan zeventig vierkante meter. Na de invoering in juli 2008 verzetten deze cafés zich heftig tegen het rookverbod in de horeca.

Vrijdag werd bekend dat het kabinet een Europees voorstel steunt om schokkende foto's op pakjes sigaretten te plaatsen. Die foto's moeten rokers beter informeren over de risico's. Ook vindt het kabinet in navolging van de EU dat de toevoeging van geur- en smaakstoffen gereguleerd moet worden.

Gevangenisoproer Venezuela: tientallen doden

Een gevangenenopstand in Venezuela is vrijdag op een bloedbad uitgelopen. Tientallen gedetineerden, een bewaker en een geestelijk verzorger kwamen om het leven. Volgens het hoofd van een lokaal ziekenhuis vonden in totaal 54 mensen de dood en raakten 88 anderen gewond. De meeste slachtoffers bezweken aan schotwonden.

De minister die verantwoordelijk is voor het gevangeniswezen bevestigde op tv dat sprake was van een oproer in de Uribana-gevangenis in de stad Barquisimeto. Ze zei dat de onlusten begonnen toen gevangenen hun bewakers aanvielen tijdens een controle. Op het dodental wilde ze nog niet ingaan.

Venezolaanse gevangenissen zijn berucht omdat ze veel te vol zitten. Nieuwszender Al Jazeera becijferde dat er plaats is voor 14.000 gedetineerden, maar er zitten ongeveer 50.000 mensen achter de tralies in het land.

Gevangenisoproer Venezuela: tientallen doden
Gevangenisoproer Venezuela: tientallen doden (Foto: ANP)

Turkije cynisch over EU-toetreding

Premier Erdogan heeft aangegeven dat Turkije niet van plan is om de kandidatuur van Turkije bij de Europese Unie op te schorten. "Wij willen de Europese Unie niet vergeten maar de Europese Unie wil ons wel vergeten, zij durven het alleen niet hardop te zeggen", aldus Erdogan.

Premier Erdogan vervolgt: "Als de Europese Unie ons durft te vertellen dat zij ons niet willen en dat wij niet welkom zijn, dan kunnen wij ook verder kijken. Zij vragen ons om het één en ander door te voeren en te verbeteren, terwijl er momenteel minimaal 10 EU-landen zijn die er 'slechter' aan toe zijn dan Turkije."

Vanwege de opstelling van de EU zegt Erdogan erin geïnteresseerd te zijn om toe te treden tot de zogenaamde Shanghai-samenwerkingsorganisatie. Dat is een intergouvermentele organisatie waarvan onder meer China en Rusland lid zijn. Landen als India, Pakistan en Iran zijn waarnemende leden. Turkije heeft al eens een bijeenkomst meegemaakt als 'dialoogpartner',

Willem II huurt Cornelisse van Twente

Willem II huurt verdediger Tim Cornelisse de rest van het seizoen van FC Twente. Dat meldt de Tilburgse eredivisionist vrijdag. De 34-jarige back moet nog medisch worden gekeurd. Als hij die keuring doorstaat, sluit hij maandag aan bij de Tricolores. Cornelisse was aan zijn tweede seizoen bezig bij Twente.

Technisch directeur Marc van Hintum van Willem II noemt de routinier 'een type speler waar Willem II behoefte aan heeft'. De geboren Alkmaarder is volgens hem ook direct inzetbaar. "Dat komt goed van pas nu we in de laatste linie kampen met enkele blessures."

Cornelisse speelde eerder bij AZ, Top Oss, Anderlecht, RKC Waalwijk, Vitesse en FC Utrecht voor hij in de zomer van 2011 naar Twente toog. Daar kreeg hij in het begin veel speeltijd, maar raakte hij vervolgens op het tweede plan.

VS geërgerd door vertragingstactieken Iran

De regering van de Amerikaanse president Barack Obama ergert zich aan Iran, omdat het land voortdurend nieuwe gesprekken over het Iraanse atoomprogramma uitstelt. Dat zei woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken Victoria Nuland vrijdag.

Nuland zei dat de Verenigde Staten en zijn bondgenoten 'verrast zijn dat de Iraniërs blijven komen met nieuwe voorwaarden, nieuwe data en locaties voor gesprekken'. De bedoeling was dat er volgende week overleg zou worden gevoerd met Iran. Er wordt nu met Iran onderhandeld over een nieuwe datum en locatie voor overleg over het atoomprogramma.

Niet alleen de VS klagen over Iran, ook de Europese Unie is niet blij met de vertragingen. Vorige week zei de EU dat het erop lijkt dat Iran bewust de gesprekken voor zich uitschuift.

Morsi maant tot kalmte na dodelijk protest

De Egyptische president Mohamed Morsi heeft vrijdagavond opgeroepen tot kalmte en het geweld van de afgelopen dag veroordeeld. Via Twitter maande Morsi de veelal jonge demonstranten die zijn vertrek eisen af te zien van geweld.

In diverse steden raakten demonstranten slaags met de politie. Volgens medische diensten kwamen in Suez negen mensen om het leven. Honderden mensen raakten gewond tijdens confrontaties met de oproerpolitie in Suez, Caïro en andere steden. Morsi betuigde zijn medeleven aan nabestaanden en beloofde vreedzame demonstraties te beschermen.

Mursi maant tot kalmte na dodelijk protest
Mursi maant tot kalmte na dodelijk protest (Foto: ANP)

Schultz: Nederland slecht voorbereid op watersnood

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) vindt dat Nederlanders niet voldoende zijn voorbereid op een nieuwe watersnoodramp. Dat zegt ze zaterdag in een vraaggesprek met de Volkskrant. "Die ene storm in de tienduizend jaar kan juist die van morgen zijn." Een concreet evacuatieprogramma moet volgend jaar af zijn.

Bewoners van een gebied moeten in dat programma kunnen zien wat ze moeten doen als ze worden bedreigd door water en waar ze heen moeten. Vanuit het ministerie wordt daarbij bekeken of het bijvoorbeeld mogelijk is de capaciteit van snelwegen makkelijk te verdubbelen als veel mensen in één richting een gebied moeten verlaten.

Ook wordt gekeken naar innovatieve manieren van bouwen en omgaan met water. Zo wordt gedacht aan wijken met meebewegende woningen, en aan het plaatsen van laaggelegen stadsdelen op kades. Schultz wil dat de normen opnieuw worden bekeken, met name rond Rotterdam en Dordrecht, waar de rivieren samenkomen, en in het IJsselmeergebied.

Water is volgens Schultz een 'zwaar onderschat politiek onderwerp'. Weliswaar is de bescherming hoog, maar als het misgaat is het snel te laat. Met name in de Randstad is de situatie volgens de bewindsvrouw complex. "Je hebt niks aan een zesbaans snelweg als er twee meter water op staat."

Het programma waaraan wordt gewerkt moet in 2014 af zijn. Het wordt opgesteld onder leiding van deltacommissaris Wim Kuijken. Als het af is wil Schultz vaart maken met de invoering. "We gaan daar dan niet nog eens eindeloos op zitten studeren."

Het is volgende week zestig jaar geleden dat het zuidwesten van Nederland tijdens de Watersnoodramp overstroomde. De laatste grote overstromingen in Nederland waren in 1995. Uit vrees voor een dijkdoorbraak moesten honderdduizenden mensen in de Betuwe, de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal het gebied verlaten.

Argentijn Guevara wint rit in San Luis

De Argentijn Emmanuel Guevara heeft vrijdag de vijfde etappe in de Ronde van San Luis gewonnen. Hij bleef zijn land- en ploeggenoot (San Luis Somos Todos) Ricardo Diaz vijftien seconden voor. De twee waren al vroeg weggesprongen en bleven op een klim in de slotfase uit de greep van de achtervolgers.

Daarachter kwam het peloton verbrokkeld over de streep. Alberto Contador (Saxo Bank) en Tejay van Garderen (BMC) waren op 1.21 minuten de eersten van de klassementsrenners die aankwamen. Klassementsleider Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick-Step) verloor veel tijd. Hij kwam op 3.45 minuten van de winnaars binnen.

Diaz is nu de verrassende nieuwe drager van de leiderstrui in de Argentijnse rittenkoers. Zijn voorsprong op Van Garderen, die tweede blijft, bedraagt zeventien tellen.

FOK! wat een weer...Winterse neerslag

Goedemorgen! Vandaag en morgen is het nog even oppassen in het verkeer, maar vanaf maandag zijn de winterse problemen voorlopig voorbij. In het westen valt de neerslag vanochtend al en in eerste instantie zal dat sneeuw zijn. Later kan de sneeuw daar tijdelijk overgaan in ijzel en nog wat later misschien zelfs in gewone regen.

Voordat de temperatuur oploopt kan er nog een paar centimeter sneeuw vallen. Verder landinwaarts worden er kleinere hoeveelheden neerslag verwacht. Vanmiddag kan de temperatuur in de kustprovincies misschien al +3 graden bereiken, maar in het binnenland blijft het waarschijnlijk net iets onder het vriespunt. De wind draait naar een zuidelijke richting toe dus de koude lucht begint zich vanaf nu geleidelijk aan terug te trekken.

Voor morgen is de verwachting nog zeer onzeker. De overgang van koude naar zachte lucht is een lastig proces en er kunnen diverse soorten neerslag gaan vallen. De kans op gladheid is behoorlijk groot als gevolg van sneeuw of ijzel. Ik denk wel dat de problemen in het westen vrij snel voorbij zullen zijn, maar hoe dat in het binnenland gaat verlopen is nu nog niet te zeggen.

Noot: De komende twee dagen ben ik even afwezig en zal een collega de honneurs even waarnemen. Prettig weekend iedereen!

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Watervogels De watervogels hebben geen last van het ijskoude water. KlapMongeaul doet het ze niet na en ik overigens ook niet.



Weer honderden vluchten Dreamliner geschrapt

Duizenden mensen die een vlucht hadden geboekt bij de Japanse luchtvaartmaatschappij All Nippon Airways (ANA) moeten hun reisplannen omgooien. ANA heeft zaterdag nog eens 379 vluchten moeten annuleren doordat alle Boeing 787-toestellen voorlopig aan de grond moeten blijven.

De gloednieuwe Dreamliners hebben in Japan en de Verenigde Staten een voorlopig vliegverbod opgelegd gekregen. Daartoe werd besloten na twee incidenten in januari. In Boston vatte op 6 januari een geparkeerde 787 ineens vlam door een oververhitte accu. Ruim een week later moest een 787 van ANA een noodlanding maken, mogelijk ook door problemen met de accu.

Weer honderden vluchten Dreamliner geschrapt
Weer honderden vluchten Dreamliner geschrapt (Foto: ANP)

Grote brand in autohandel Schiedam

Een autobedrijf in Schiedam is zaterdagmorgen getroffen door een grote brand. De vlammen slaan uit het pand van de onderneming aan de Nijverheidstraat, meldde de brandweer.

Het gebouw staat op bedrijventerrein Spaanse Polder, aan de snelweg A20. Er waren geen mensen binnen toen de brand uitbrak.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. De brandweer is met groot materieel uitgerukt om het vuur te blussen.

Grote brand in autohandel Schiedam
Grote brand in autohandel Schiedam (Foto: ANP)

Britten sturen spionagevliegtuig naar Mali

Het Britse leger stuurt een spionagevliegtuig naar Mali. Dat heeft het Britse ministerie van defensie vrijdag bekendgemaakt. Het toestel, een Sentinel R-1, moet de door de Frankrijk geleide militaire interventie in Mali ondersteunen.

Het spionagevliegtuig heeft een speciaal radarsysteem aan boord dat kan worden gebruikt om doelen op de grond op te sporen en in de gaten te houden. De Sentinel is eerder ingezet in Libië en Afghanistan.

Groot-Brittannië heeft eerder al twee vrachtvliegtuigen naar Mali gestuurd.

Minstens vijf verdachten fatale schietpartij

De politie gaat uit van minstens vijf verdachten in de zaak rond de fatale schietpartij eind december in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Dat meldt een woordvoerder van de politie vrijdagavond.

De politie meldde eerder al dat bij het schietincident drie auto's betrokken waren; twee van de daders en een van de slachtoffers. Vrijdag werd bekend dat in de zaak een verdachte is aangehouden, een man die donderdagmiddag in Amsterdam door een agent werd neergeschoten. In meerdere woningen in Amsterdam-West zijn huiszoekingen gedaan. Daarbij trof de politie onder meer een aantal automatische vuurwapens, bijbehorende munitie en kogelwerende vesten aan.

Bij de schietpartij op 29 december kwamen twee Amsterdammers van 21 en 28 jaar, bekenden van de politie, om het leven. Twee motoragenten werden ook beschoten, maar zij gingen direct liggen en bleven ongedeerd.

Onlusten na verbod op betoging Bahrein

Honderden antiregeringsbetogers zijn vrijdag in de Bahreinse hoofdstad Manamah slaags geraakt met de oproerpolitie. De rellen ontstonden toen de autoriteiten geen toestemming gaven voor een grootschalige betoging van de oppositie. De politie zette traangas in.

In Bahrein eisen sjiieten, die een meerderheid vormen, meer inspraak in de politiek, die wordt gedomineerd door soennieten. De afgelopen twee jaar zijn bij onlusten al meer dan 55 mensen om het leven gekomen. Donderdag gebruikte de politie in Sitra, ten zuiden van Manamah, ook al traangas en werden schokgranaten ingezet tegen betogers.

Beatrix noemt dood Dolmatov tragedie

De dood van de Russische activist Aleksandr Dolmatov is een 'grote tragedie'. Dat zei koningin Beatrix tegenover de NOS in Singapore, waar de koningin een staatsbezoek aflegt. Ze sprak van een trieste en ingewikkelde zaak.

Dolmatov werd werd donderdagochtend vroeg dood gevonden in het detentiecentrum in Rotterdam. Zijn asielaanvraag in Nederland was afgewezen en hij zou naar Rusland worden uitgezet.

De 53-jarige Dolmatov was een ingenieur die manager was bij een bedrijf dat raketten maakt. Hij was lid van de oppositiepartij Het Andere Rusland en werd op 6 mei samen met honderden anderen opgepakt tijdens een demonstratie tegen de derde ambtstermijn van president Vladimir Poetin. Op 9 juni kwam hij naar Nederland.

De moeder van Dolmatov schreef een brief aan Beatrix waarin ze opheldering vraagt over de dood van haar zoon. De koningin zei tegen de NOS dat ze kennis heeft genomen van de brief. Inhoudelijk wilde ze niet op de zaak ingaan. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft een onderzoek ingesteld naar de dood van de oppositieactivist.

Tina Turner wil Zwitserse worden

Tina Tuner wil haar Amerikaanse paspoort inleveren en de Zwitserse nationaliteit aannemen. "Ik ben heel gelukkig in Zwitserland en voel me hier thuis", zegt de zangeres, die sinds de jaren negentig in een voorstad van Zürich woont, tegen de Zwitserse krant Blick. "Ik kan me geen betere plaats voorstellen om te wonen."

De gemeente van Küsnacht, waar de 73-jarige zangeres woont, heeft een aanvraag voor het Zwitsers staatsburgerschap van Turner al goedgekeurd. Ze wacht nog op een formele bevestiging van de federale overheid. De zangeres, die vloeiend Duits spreekt, ging in 1995 haar Duitse partner Erwin Bach achterna. Hij werd vanwege zijn werk overgeplaatst naar Zürich.

Funcom sluit Chinese vestiging

Uitgever Funcom gaat haar vestiging in de Chinese hoofdstad Beijing sluiten. Het floppen van de online game The Secret World is de belangrijkste reden voor de sluiting van het kantoor, meldt de uitgever vrijdag. Het is niet bekend hoeveel banen verloren gaan.

Eind vorig jaar werd bekend dat de verkoop van The Secret World niet aan de verwachtingen voldeed. In iets meer dan twee maanden tijd waren slechts tweehonderdduizend exemplaren van het online spel verkocht.

De laatste drie maanden heeft Funcom aanpassingen doorgevoerd om de kwaliteit van The Secret World te verbeteren. Inmiddels is de overgestap gemaakt naar het free-to-playmodel waarbij spelers het spel gratis kunnen spelen en tegen betaling extra's kunnen aanschaffen.


Funcom sluit Chinese vestiging 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.