'Ook kleine kroeg weer rookvrij'

De Tweede Kamer wil terug naar een algeheel rookverbod in de horeca. De Telegraaf schrijft zaterdag dat een kleine meerderheid een motie van ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber steunt, waardoor de asbak ook in kleine cafés zonder personeel weer van tafel moet.

"Het gedogen van roken in kleine cafés heeft een enorm sneeuwbaleffect veroorzaakt", zegt Dik-Faber in de krant. "Op steeds meer plekken zijn de asbakken weer op tafel gekomen. Wil het rookverbod effect hebben, dan werkt de uitzondering niet."

De Tweede Kamer spreekt eind februari over het rookbeleid. Het CDA zou zich nu achter een algeheel rookverbod scharen. Alleen coalitiepartij VVD, PVV, SP en 50Plus willen volgens de krant de uitzondering voor kleine cafés handhaven. Samen hebben zij 73 zetels, een minderheid. Regeringspartij PvdA is wel voor een algeheel verbod.

Sinds eind 2010 mag in kleine kroegen weer worden gerookt. Het net aangetreden kabinet-Rutte versoepelde toen de regels voor cafés waar de eigenaar achter de bar staat en die niet groter zijn dan zeventig vierkante meter. Na de invoering in juli 2008 verzetten deze cafés zich heftig tegen het rookverbod in de horeca.

Vrijdag werd bekend dat het kabinet een Europees voorstel steunt om schokkende foto's op pakjes sigaretten te plaatsen. Die foto's moeten rokers beter informeren over de risico's. Ook vindt het kabinet in navolging van de EU dat de toevoeging van geur- en smaakstoffen gereguleerd moet worden.