Schaker Carlsen zegeviert in Wijk aan Zee

Schaker Magnus Carlsen heeft het Tata Steel-toernooi in Wijk aan Zee gewonnen. De 22-jarige Noor won zaterdag van de Amerikaan Nakamura Hikaru. Omdat titelverdediger Levon Arionan niet verder kwam dan remise tegen de Nederlander Anish Giri is Carlsen met nog een wedstrijdronde te gaan niet meer te achterhalen. In 2008 en 2010 eindigde Carlsen ook bovenaan bij het sterk bezette toernooi.

Carlson was tijdens de 75e editie van het vermaarde schaaktoernooi in Wijk aan Zee in zeldzame vorm. De nummer een van de wereld wist zeven van de twaalf wedstrijden te winnen en speelde vijf keer remise. Hij bereikte door deze resultaten een rating van 2874 punten, de hoogste die een schaker ooit had.

Zaterdag rekende hij voor zijn doen snel af met Hikaru. De twee kwamen gelijkwaardig uit de Kalashnikov-verdediging, een variant van het Siciliaans. Rond de 25e zet bleek de opmars van Carlsens stukken richting de zwarte koning niet meer te stuiten. Na 31 zetten gaf Hikaru zich gewonnen.

Zondag speelt Carlson zijn laatste wedstrijd tegen Giri. De Nederlander wist dit toernooi slechts een keer te winnen. Twee keer verloor hij en negen keer eindigde de partij in remise. Tegen Arionan, de nummer twee op de wereldranglijst, kwam Giri met zwart geen moment in serieuze problemen.

Of de 18-jarige Giri het toernooi afsluit als beste Nederlander hangt af van de resultaten van Loek van Wely in zijn laatste twee partijen. Voor het begin van de twaalfde ronde hadden beiden vijf punten.


Schaker Carlsen zegeviert in Wijk aan Zee (Foto: Novum)