'Minderheid in senaat probleem voor VVD en PvdA'

Een kabinet van VVD en PvdA zal moeten opereren als een minderheidskabinet. Omdat de twee partijen geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer hebben ze bij al hun voorstellen de steun nodig van andere partijen. Dat stelt PvdA-senator Han Noten in een artikel in NRC Handelsblad.

Als VVD en PvdA samen gaan regeren moeten ze in de Tweede Kamer al op zoek naar wisselende meerderheden, betoogt Noten. Hij wijst erop dat fracties in de Eerste Kamer zelden anders stemmen dan in de Tweede Kamer. "Een fractie in de Eerste Kamer zal een regering nooit aan een meerderheid helpen als haar partijgenoten in de Tweede Kamer tegen het betreffende wetsvoorstel hebben gestemd."

VVD en PvdA hebben in de Eerste Kamer slechts dertig zetels van de 75 zetels. Dat zijn er acht te weinig voor een meerderheid. Volgens Noten moeten de twee partijen een 'agenderend en richtinggevend' coalitieakkoord maken, dat niet al te gedetailleerd is. Zo kunnen ze op verschillende onderwerpen nog steun vergaren bij andere fracties.