'Kankerpatiënt slikt vaak pil die behandeling remt'

Bijna de helft van de kankerpatiënten slikt medicijnen die schadelijk kunnen zijn voor hun behandeling. In het uiterste geval kan dat tot de dood leiden, blijkt volgens de Volkskrant uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. De resultaten worden komend weekeinde gepresenteerd op een internationaal congres voor oncologen.

Medicijnen als antidepressiva of maagzuurremmer kunnen reageren met kankergeneesmiddelen. Dat geldt ook voor voedingssupplementen van de drogist. De chemokuur kan hierdoor helemaal worden uitgeschakeld of juist versterkt, waardoor bijwerkingen kunnen ontstaan.

Chemotherapie wordt in het ziekenhuis meestal in een ander systeem geregistreerd dan andere medicijnen. Ook zijn de geneesmiddelenregistraties van ziekenhuizen en apotheken vaak niet gekoppeld. Daardoor gaan er geen alarmbellen rinkelen als iemand medicijnen koopt die niet te combineren zijn met een chemokuur.

Een groep Nederlandse wetenschappers bracht in kaart welke medicijnen een wisselwerking hebben met kankermedicatie. Vervolgens bekeek ziekenhuisapotheker van het Erasmus MC Roelof van Leeuwen in een promotieonderzoek de medische gegevens van negenhonderd kankerpatiënten. Van hen bleek 46 procent minimaal een medicijn te slikken dat een wisselwerking heeft met de kankermedicatie.

Soms weet de arts ervan en is besloten dat dit de beste oplossing is, maar vaak zou het niet bekend zijn. Een elektronisch patiëntendossier zou het probleem grotendeels oplossen. Het ziekenhuis gaat nu onderzoeken hoe vaak andere medicijnen leiden tot bijwerkingen.

Ook wordt gekeken naar middelen die patiënten zelf aanschaffen bij bijvoorbeeld de drogist. Een derde van de kankerpatiënten zou zelf een alternatief geneesmiddel gebruiken. Ze denken volgens Van Leeuwen vaak onterecht dat die ongevaarlijk zijn.

Zo zou sint-janskruid de concentratie van een bepaald kankermiddel in het bloed met veertig procent doen afnemen. Volgens de ziekenhuisapotheker moeten oncologen patiënten daarom specifiek vragen naar het gebruik van alternatieve medicijnen.