Weert en Bergeijk groenste stad en dorp

Weert en Bergeijk zijn gekozen tot de groenste stad en het groenste dorp van Nederland. De winnaars van de Entente Florale 2012 werden woensdag in Ermelo bekendgemaakt, tijdens de nationale groendag van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Platform31 en Entente Florale Nederland.

De jury keek onder meer naar het groen in de steden en dorpen, het natuurbeheer en de bewonersparticipatie. Weert oogt volgens de jury zeer groen 'door zijn fantastische lanen met monumentale bomen en lijkt een oase om te wonen, te recreëren en te werken'. In Bergeijk liggen 'het openbare groen en de particuliere tuinen er prima verzorgd bij'.

In de categorie steden werd Nunspeet tweede en Haarlem en Roosendaal gedeeld derde. In de categorie dorpen en kleine steden ging Schin op Geul, dat bij de gemeente Valkenburg hoort, met het zilver aan de haal. Lierop, uit de gemeente Someren, Wierden en Woudenberg, won brons.

Weert en Bergeijk vertegenwoordigen Nederland volgend jaar op de internationale Entente Florale, waaraan door elf Europese landen wordt deelgenomen.