FOK!filmtips van de dag: The Guns of Navarone (1961)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

 the guns of navarone 01

Vanavond eindelijk weer eens een echte klassieker op de buis. Op RTL7 is namelijk om 20.30 uur de FOK!filmtip van de dag, de epische Britse oorlogsfilm The Guns of Navarone, te zien. In de film van J. Lee Thompson draait het om een grote groep Britse soldaten die vast zitten op het eiland Leros. Door het gebrek aan voedsel en andere voorraden zal het niet lang meer duren voordat ze door de nazi's gevangen zullen worden genomen en hun enige hoop is een reddingsoperatie vanuit de zee. Maar daarvoor moet men door een zeestraat bij het eiland Navarone waar de Duitsers twee radergeleide kanonnen heeft neergezet. Door de strategische opstelling van het schiettuig, de kanonnen staan opgesteld in een grot met een overhellende richel, kunnen de geallieerden geen gebruik maken van een bombardement. Dan besluit de geheime dienst om een team samen te stellen, die zes dagen tijd krijgt om de kanonnen op te blazen.

the guns of navarone 02

The Guns of Navarone is losjes gebaseerd op het gelijknamige boek van Allistair MacLean. De film kent een sterke cast met onder meer Gregory Peck, David Niven en Anthony Quinn in de belangrijkste rollen. De opnames voor de film kende nogal wat strubbelingen. Zo konden Peck en Quinn aanvankelijk niet zo goed met elkaar overweg op de filmset, totdat de twee acteurs elkaar gingen bestrijden via het nobele schaakspel. Echte problemen waren er pas toen David Niven tijdens opnames onderkoelt raakte en in een ziekenhuis moest worden opgenomen. Even leek het er zelfs op dat de acteur het niet zou overleven en men hield er al rekening mee dat de hele film zou worden gecancelled. Gelukkig herstelde Niven weer en kon na een paar weken zijn rol weer oppakken.

the guns of navarone 03

The Guns of Navarone werd gemaakt voor een budget van zes miljoen dollar en was daarmee tot en met 1961 één van de duurste films ooit gemaakt. In 1968 schreef Alistair MacLean een vervolg op The Guns of Navarone onder de titel Force 10 from Navarone, welke tien jaar later zou worden verfilmd en in tegenstelling tot zijn voorganger jammerlijk zou floppen. Mocht je willen weten waarom, dan kun je dat om 23.50 uur checken op RTL7.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!