FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 27 september 2012

[KNVB-beker] Ajax, PSV, Feyenoord treffen amateurploeg

De grote ploegen uit de Eredivisie hebben gunstig geloot voor de zestiende finales van de KNVB-beker. PSV, Feyenoord, Ajax en AZ treffen allen een amateurploeg. AZ en Ajax spelen beiden in Sneek, terwijl Feyenoord op bezoek mag bij Xerxes/DZB.

PSV treft in eigen huis EHC, terwijl Vitesse het opneemt tegen Staphorst. FC Twente treft in eigen huis een ploeg uit de Jupiler League; FC Den Bosch.

In de zestiende finales zijn ook twee ontmoetingen tussen twee ploegen uit de Eredivisie. FC Groningen neemt het in de eigen Euroborg op tegen ADO Den Haag, terwijl PEC Zwolle op bezoek mag bij RKC Waalwijk. Tijdens de loting voor de zestiende finales konden de ploegen die dit seizoen Europees spelen, elkaar niet loten.

Loting zestiende finales KNVB-beker:

Thuis Uit
FC Twente FC Den Bosch
Vitesse Staphorst
Sneek Wit Zwart AZ
Xerxes Feyenoord
ONS Sneek Ajax
sc Heerenveen Hollandia
PSV EHC
RKC Waalwijk PEC Zwolle
ADO’20 FC Eindhoven
Cambuur Telstar
De Graafschap Go Ahead Eagles
FC Dordrecht Scheveningen
FC Groningen ADO Den Haag
Rijnsburgse Boys FC Emmen
Heracles Almelo Sparta Rotterdam
NAC Breda HBS

Advocaat had ruimer willen winnen

Dick Advocaat is ontevreden over de manier waarop PSV vanavond doorbekerde tegen Achilles'29.

Advocaat was met name over de tweede helft ontevreden. "In de slotfase liep iedereen uit zijn positie, terwijl je de wedstrijd allang had moeten beslissen. Er liepen een aantal spelers rond die zich konden bewijzen, maar die heb ik niet gezien", zegt hij voor de camera's van Eredivisie Live.

"Dit is totaal onnodig", meent de oefenmeester. "We beginnen met een 1-0 achterstand, komen terug en controleren de wedstrijd. Dan moet je het in de tweede helft uitspelen naar 4, 5-1, in plaats van dat iedereen voor zichzelf gaat."

Advocaat besloot Depay de kans te geven in het eerste elftal, maar haalde hem in de tweede helft naar de kant. "Memphis is een jongen die veel talent heeft, maar hij heeft het vanavond niet laten zien. Hij zou er binnen twee of drie jaar kunnen staan."

'Amsterdam moet af van allochtoon'

Amsterdam moet af van de woorden allochtoon en autochtoon, althans als het aan de plaatselijke afdeling van de Partij van de Arbeid ligt. Volgens de partij dekt het begrip de lading allang niet meer en is het kwetsend en stigmatiserend, zo meldt Het Parool. 

Raadslid Ahmet Olgun en collega Iman Akel dienen een initiatiefvoorstel in om te voorkomen dat de termen nog langer binnen de communicatie van de gemeente wordt gebruikt. Amsterdam is een van de mooiste steden ter wereld, aldus Olgun en Akel. Veel van de bewoners komen van buiten de stad en meer dan een derde komt zelfs van buiten Europa, stellen de twee raadsleden.

Mensen van buiten Europa worden nu in officiële stukken van Amsterdam 'niet-westerse allochtonen' genoemd. Dat steekt de twee. Akel en Olgun laten nog weten dat ze absoluut niet uit zijn op een verbod op het woord. Etnische registratie kan nuttig zijn voor wetenschappelijke studies en bij het voeren van beleid. Te denken valt aan de aanpak van criminele Marokkaanse jongeren en het tegengaan van overgewicht onder Turkse kinderen.

Brief tegen wietpas raad Breda voor informateurs

Informateurs Henk Kamp en Wouter Bos ontvangen binnenkort een brief van een meerderheid van de gemeenteraad van Breda over de wietpas. Op initiatief van de PvdA krijgen de informateurs te horen dat volgens de raad de pas de papierversnipperaar in moet, meldt raadslid Frans Szablewski op Twitter.

Het CDA en de VVD ondertekenen de brief niet, de rest van de Bredase gemeenteraad wel.

De pas is sinds 1 mei officieel verplicht in de grensprovincies Limburg, Brabant en Zeeland. Doel van de wietpas is de overlast van het aantal buitenlandse drugstoeristen terug te dringen, maar zou juist tot meer overlast leiden.

De Bredase PvdA strijdt al langer tegen de wietpas. Zo vindt de partij dat criminele netwerken die handelen in wiet ontstaan doordat wiet wel mag worden verkocht, maar niet mag worden ingekocht. De partij vindt dat de inkoop moet worden gereguleerd en gecontroleerd, om daarna illegale teelt en 'de schimmige wereld die daarbij hoort' te bestrijden.

[Video] Colombiaan pakt 41e rode kaart

De Colombiaanse middenvelder Gerardo Bedoya is voor maar liefst vijftien wedstrijden geschorst. De speler van Santa Fe duwde zijn directe tegenstander naar de grond en trapte hem na het fluitsignaal van de scheidsrechter tegen zijn hoofd.

Hij beging de grove overtreding afgelopen weekend in de derby tegen Millonarios. Voor de 36-jarige Bedoya is een schorsing niet iets nieuws. Het is alweer zijn 41ste rode kaart uit zijn actieve voetballoopbaan.

Naast de lange schorsing gaf de Colombiaanse voetbalbond de speler ook een geldboete van ongeveer 530 euro.

Hieronder de beelden:

Gerardo Bedoya pakt zijn 41e rode kaart (Bron: YouTube)

[KNVB-beker] Uitslagen tweede ronde (27/09/2012)

Vanavond worden in de tweede ronde van de KNVB beker de laatste drie duels gespeeld. FOK!sport hield je ook vanavond weer op de hoogte van de uitslagen en gemaakte doelpunten, dus lees snel verder.

Achilles '29 - PSV* 2-3
2' Hendriks 1-0
25' Locadia 1-1
28' Zanka 1-2
32' Derijck 1-3
63' Rigter 2-3

De Zouaven - EHC* 0-1
85' Starmans 0-1

AZ* - SC Veendam 4-1
8' Elm 1-0
20' Elm 2-0
34' Elm 3-0 (pen)
76' Altidore 4-0 (pen)
78' Overtoom 4-1

Woensdag spoorstaking in België

In België rijden woensdag geen treinen. De spoorbonden hebben een staking voor die dag aangekondigd. Ook het internationale treinverkeer ondervindt hinder, melden Belgische media.

Door de staking, die dinsdag om 22.00 uur begint en de volgende dag om 23.00 uur eindigt, rijden zowel geen reizigers- als goederentreinen. De bonden zijn het niet eens van de herstructurering van het Belgische spoorbedrijf.

De Belgische minister van overheidsbedrijven Paul Magnette wil een tweeledig spoorbedrijf met een vervoersmaatschappij en een spoorwegnetbeheerder, zoals dat er in Nederland ook is. De bonden willen echter één bedrijf.

De bonden kondigden eerder al aan van plan te zijn het Belgische spoorverkeer op 3 oktober plat te willen leggen. Donderdag vond echter nog een gesprek plaats met Magnette. Dat overleg liep op niets uit.

Love Is All You Need

Love Is All You Need. Van tevoren denk je: er komt weer zo’n uitgekauwde, romantische komedie die bol staat van de clichés. Maar Susanne Bier, een regisseuse die haar sporen heeft verdiend, denkt daar anders over. Bier, die met In A Better World een Oscar won, brengt in haar nieuwste film twee  eigenaardige families samen voor een huwelijk. In een rustieke villa vlakbij een boomgaard in Italië word je meegezogen in een verhaal dat bol staat van  liefde, absurditeit, humor en pijn. Love is All You Need kent een meeslepende verhaallijn waarin helemaal niets gebeurt zoals van te voren bedacht.

Verzekeraars: schade relschoppers massaal verhalen

Het Verbond van Verzekeraars wil dat het mogelijk wordt dat het verbond namens verzekeraars schade op relschoppers als die in Haren massaal kan verhalen. Dat heeft directeur van het verbond Richard Weurding gezegd in het televisieprogramma De Vijfde Dag.

Zaterdag stelden minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en de gemeente Haren de schade die vrijdag tijdens de rellen in Haren zijn ontstaan op de daders te willen verhalen. Ook het Verbond van Verzekeraars ziet dat wel zitten.

De huidige privacywetgeving zorgt er echter voor dat strafrechtelijke informatie over de daders niet met het verbond mag worden gedeeld. Alleen een individuele verzekeraar heeft nu recht op dit soort gegevens. Het innen van een schadeclaim per individu is echter tijdrovend, onrendabel en lang niet altijd succesvol. Daarom moet er een gezamenlijke aanpak komen, vindt het verbond.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie is inmiddels gevraagd strafrechtelijke gegevens van relschoppers zoals in Haren te overleggen. Het ministerie kijkt nog wat er mogelijk is.

Steenrijke Georgiër wil premier worden

De rijkste man van Georgië, miljardair en filantroop Bidzina Ivanisjvili, doet met zijn partij Georgische Droom een gooi naar het premierschap en komt daarmee op ramkoers met zijn voormalige bondgenoot Michail Saakasjvili, de huidige president.

Sinds de aankondiging van zijn ambities vorig jaar is Ivanisjvili het Georgische burgerschap ontnomen en heeft hij voor tientallen miljoenen euro's aan boetes gekregen. De parlementsverkiezingen op 1 oktober moeten hem echter politieke macht bezorgen. Na een reeks juridische hervormingen volgend jaar wordt het ambt van premier bekleed met de meeste macht.

Ivanisjvili (56) beschikt over een vermogen van zo'n vijf miljard euro. Toen Saakasjvili na de Rozenrevolutie in 2003 aan de macht was gekomen sloot Ivanisjvili zich bij hem aan. Toenemende onenigheid tussen hem en de president deed hem uiteindelijk echter vrezen voor zijn toekomst.

Zijn intrede in de politiek is dan ook ten dele bedoeld om zijn belangen te verdedigen tegen de regering, zei hij in een interview met Associated Press. "Als je de politiek ingaat, geeft dat een soort bescherming", zei hij in zijn woning in Batumi, een badplaats aan de Zwarte Zee. Toch zei hij dat er ook een diepere drang is om zijn land te helpen. "Een slim, begaafd persoon kan dingen voor zichzelf doen, maar ook voor zijn vrienden, voor zijn dorp en voor zijn land."

Ivanisjvili was de jongste in een gezin met vijf kinderen. Hij groeide op in een dorp op een heuvel dat zo arm en afgelegen was dat een oude gammele vrachtwagen maar eens per maand voorraden kwam bezorgen. Hij had vaak geen schoenen en droomde dat hij een fiets had. Nadat hij in de hoofdstad Tbilisi een ingenieursdiploma had behaald, verhuisde hij naar Moskou, waar hij promoveerde in arbeidseconomie.

Toen Sovjet-leider Michail Gorbatsjov zijn perestrojka-programma lanceerde en langzaamaan particulier ondernemerschap toeliet, grepen Ivanisjvili en een vriend die kans met beide handen aan. Ze begonnen pc's te importeren - zeldzaamheden in de Sovjet-Unie die vaak het equivalent van twee of drie auto's kostten. Soms benaderden ze in het café buitenlanders om hen te smeken bij hun volgende bezoek de begeerde waar mee te nemen.

In 1990, een jaar voor de val van de Sovjet-Unie, hadden Ivanisjvili en zijn partners genoeg geld bijeen verzameld om een bank te beginnen, Rossijskij Kredit, die zou uitgroeien tot een toonaangevend instituut. Het eerste kantoor was gevestigd in een kinderdagverblijf. Buitenlandse partners die voor vergaderingen langs kwamen struikelden over kleine kleuterpotjes. Terwijl de bank groeide, kocht Ivanisjvili zich in in Russische mijnbouw- en metaalbedrijven. De aandelen verkocht hij met enorme winst.

Sceptici vroegen zich af of het mogelijk was zo'n fortuin op eerlijke wijze te vergaren, maar Ivanisjvili hield vol dat hij altijd eerlijk zaken deed. "Ik heb nooit een wet geschonden", zei hij. "Ik heb nooit iemand verraden of bedrogen."

Jarenlang was Ivanisjvili een stille weldoener voor duizenden landgenoten en de regering van Saakasjvili. Er werden scholen en ziekenhuizen gebouwd, nieuwe laarzen en dekens voor het leger gekocht en zelfs de inauguratie van Saakasjvili werd bekostigd, zei hij. Hij verzamelde kunst en exotische dieren en liet in het hele land futuristische woningen bouwen, zoals het stalen en glazen fort dat op een heuveltop in Tbilisi ligt.

Ivanisjvili zei dat hij de banden met Saakasjvili verbrak toen de president protesten van de oppositie in 2007 met geweld uiteensloeg, de media beteugelde en Georgië in 2008 in een korte, maar vernietigende oorlog met Rusland belandde. De regering van Saakasjvili liep verdere imagoschade op toen Ivanisjvili afgelopen dagen op zijn televisiezenders video's liet uitzenden van gedetineerden die in een gevangenis in Tbilisi worden geslagen en met voorwerpen worden verkracht. De beelden ontketenden woedende straatprotesten.

"Hij heeft een krachtige, autoritaire regering gebouwd, maar probeert op hetzelfde moment Europa en Amerika te laten zien dat hij bouwt aan democratie", zei Ivanisjvili. "De bevolking, onder wie ik, is bedrogen."

Toch lijkt de vete tussen beide machtige mannen vooral persoonlijk.

Saakasjvili noemt Ivanisjvili een stroman van Rusland en spreekt over diens coalitie Georgische Droom als 'duistere machten'. Het kamp van de president beschuldigt Ivanisjvili ook van het corrumperen van Georgische politici en kiezers met zijn rijkdom - dat ongeveer overeenkomt met de helft van het Georgische binnenlands product.

Ivanisjivili op zijn beurt portretteert Saakasjvili als een onnozele voormalige protégé die hem 'honderden' keren per dag om advies over het landsbestuur belde.

Uit een in augustus uitgevoerde opiniepeiling van het Amerikaanse Nationale Democratische Instituut komt naar voren dat de Verenigde Nationale Beweging van Saakasjvili met 37 procent aan de leiding gaat, terwijl Georgische Droom kan rekenen op twaalf procent. Ivanisjvili zegt echter dat hij het momentum aan zijn zijde heeft en dat de steun na het uitzenden van de gevangenisvideo alleen maar toeneemt.

Tot dusverre bracht zijn politieke carrière Ivanisjvili niets anders dan problemen. Een jaar geleden werd hem het staatsburgerschap afgenomen, kort nadat hij zijn politieke ambities had aangekondigd. De officiële reden luidde dat hij ook een Frans paspoort bezit, terwijl de Georgische wet een dubbel paspoort uitsluit. Hoewel het parlement een wet aannam die Ivanisjvili toestaat als EU-burger deel te nemen aan de verkiezingen, noemde Ivanisjvili het afnemen van zijn paspoort zeer schokkend, met name omdat hij zegt in zijn land ruim een miljard euro te hebben besteed aan liefdadigheid.

De regering gaf hem vervolgens voor tientallen miljoenen euro's aan boetes, omdat hij de campagneregels zou hebben geschonden door schotels voor satelliet-tv en auto's zou hebben uitgedeeld met het doel stemmen te winnen.

Beschuldigingen van Saakasjvili dat Ivanisjvili als premier Rusland, en niet Georgië, zal dienen, worden door de laatste verworpen als 'belachelijk'. Ivanisjvili gaf zijn Russische paspoort op voor hij zijn politieke carrière begon en verkocht zijn Russische aandelen om zijn financiële banden met Moskou te verbreken. Het grootste deel van zijn vermogen ligt nu in westerse banken, terwijl hij driekwart miljard euro in kunst heeft gestoken.

Sommige deskundigen erkennen dat hij vrij man is en wijzen naar het vermogen dat hij in Saakasjvili, vijand van het Kremlin, stak. Tegelijkertijd is het waarschijnlijk dat het Kremlin op de hand van Ivanisjvili is, zolang die Saakasjvili maar uit het zadel wipt.

Ivanisjvili heeft verregaande en snelle hervormingen beloofd die democratische instellingen versterken en buitenlandse en plaatselijke zakenmensen moeten verleiden in het land te investeren. Hij zegt een westerse koers te willen volgen en Georgië in de NAVO te willen onderbrengen, maar ook de bekoelde betrekkingen met Rusland te willen opwarmen. "Je moet gewoon het juiste moment afwachten en de betrekkingen met Rusland verbeteren", zei hij.

Toch klinkt er een monarchale toon door als hij uiteenzet hoe hij het land wil hervormen. "In zulke kleine landjes", zei hij. "hangt alles af van één persoon, al het andere volgt dan onmiddellijk vanzelf."


Steenrijke Georgiër wil premier worden (Foto: Novum)

'El Shaarawy op verlanglijstje Manchester United'

AC Milan-aanvaller Stephan El Shaarawy kan op de interesse rekenen van Manchester United. Volgens diverse bronnen is trainer Alex Ferguson al diverse keren gaan kijken bij wedstrijden van de negentienjarige spits.

El Shaarawy, die een Egyptische vader en Italiaanse moeder heeft, wist zich afgelopen woensdag nog te onderscheiden door in het duel tegen Cagliari (2-0 winst) beide doelpunten te maken. De Kleine Farao heeft al één interland achter zijn naam staan en begint snel een belangrijke rol te spelen bij Milan.

Een transfer lijkt echter nog niet voor de hand, aangezien Milan hem vorig jaar nog voor twintig miljoen euro overnam van Genoa. Zijn contract bij de Milanezen loopt nog door tot medio 2017.

Peter La S. blijft bij verzonnen verklaring

Peter La S. blijft erbij dat hij de verklaring die justitie onlangs aantrof op zijn laptop heeft verzonnen. Dat zei de kroongetuige donderdag tijdens de voortzetting van het Passageproces in de bunker in Amsterdam-Osdorp, meldt een woordvoerder van justitie in Amsterdam. In die verklaring ontkent La S. zijn aanwezigheid bij de moord op Kees Houtman, terwijl hij eerder verklaarde medepleger van die moord te zijn.

De kroongetuige werd donderdag opnieuw gehoord over de aangetroffen documenten. Opnieuw verklaarde 'vieze Peter' dat hij de documenten had verzonnen voor het geval justitie de eerder gesloten strafverminderingsdeal zou afblazen. Zijn plan was dan alle betrokkenheid bij de moord te ontkennen.

Justitie maakte maandag bekend te vermoeden dat Peter La S. niet de waarheid heeft verteld tijdens het proces, aangezien de inhoud van de documenten op de laptop in tegenspraak zijn met zijn eerdere verklaringen over de moord op Houtman. La S. verklaarde eerder bij die liquidatie te zijn geweest samen met Jesse R., die volgens de kroongetuige zou hebben geschoten. In de aangetroffen documenten schrijft La S. echter dat hij zijn aanwezigheid bij die moord verzonnen heeft.

Nu de verklaringen van La S. mogelijk vals zijn geweest, komt ook zijn status als kroongetuige in het geding. Of justitie beslist dat La S. onbetrouwbaar is als getuige, en wat daar de eventuele gevolgen van zijn, is nog niet bekend. De nieuwe informatie kan mogelijk zowel invloed hebben op zijn eigen straf als op die van zijn medeverdachten.

Justitie sloot in 2007 een deal met La S. In ruil voor verklaringen over de medeverdachten in verschillende moordzaken zou hij strafvermindering krijgen. La S. kwam begin juni op vrije voeten. In ruil voor zijn medewerking heeft het OM acht jaar cel tegen hem geëist in plaats van zestien jaar. De rechtbank heeft hier nog geen uitspraak over gedaan.

In mei eiste het OM tegen de overige tien verdachten in de zaak, die sinds februari 2009 loopt, straffen. Jesse R., Dino S., Fred R., Siegfried S., Ali A. en Mohammed R. levenslange celstraffen. Tegen verdachte Sjaak B. werd vijftien jaar geëist, tegen Chay Pin S. twaalf jaar en tegen Nanpaul de B. acht jaar. De 43-jarige Freek S. ging vrijuit omdat er onvoldoende bewijs is voor zijn rol bij een moord in 1993.

Het proces wordt 9 oktober voortgezet.

Lubbers: Beatrix voelt zich niet gepasseerd

Koningin Beatrix is opgelucht dat ze geen rol meer speelt bij de formatie. Dat denkt althans oud-premier Ruud Lubbers (CDA).

"Zoals ik de koningin ken, en ik heb heel veel jaren voor en met haar mogen werken, denk ik dat ze opgelucht is", zegt Lubbers in een interview met het radioprogramma Dichtbij Nederland van de NTR dat donderdagavond wordt uitgezonden. "Dan denkt ze: heerlijk dat ze dat zo doen en dat ze tot een goed resultaat komen."

Lubbers denkt niet dat het staatshoofd zich gepasseerd of beledigd voelt, zegt hij desgevraagd. "Nee, helemaal niet. Daar ben ik echt van overtuigd."

Lubbers kent Beatrix goed: het zijn generatiegenoten en als premier tussen 1982 en 1994 kwam hij geregeld bij haar over de vloer. Als minister van staat kan hij ook worden geraadpleegd door het staatshoofd. Lubbers wordt ook wel gezien als spreekbuis van Beatrix, die zelf onder de ministeriële verantwoordelijkheid valt.

Alves alleen bij reserverol naar PSG

Dani Alves ziet het zitten om aan de slag te gaan bij Paris Saint-Germain, maar vertrekt niet bij FC Barcelona zolang hij daar onomstreden is.

De verdediger bekent aan RMC dat hij in de zomerstop over een transfer naar Parijs heeft nagedacht. "PSG heeft veel spelers benaderd en is aan een prachtig project bezig. Ze hebben ook met mijn belangenbehartigers gesproken over een mogelijke transfer."

De kans dat Alves dit seizoen al in het tenue van PSG zou spelen, was volgens hem niet groot. "Mijn prijskaartje is erg duur. Al snel weerlegden ze de interesse naar andere spelers. Ik zal de deur voor Parijs in de toekomst niet sluiten. Als ik ooit bij Barcelona weg moet, is alles mogelijk."

PSG haalde in de zomerstop alsnog het nodige defensieve spelersmateriaal binnen. Thiago Silva kwam onverwacht toch naar de Franse hoofdstad, terwijl in de slotfase van de afgelopen transferperiode ook Gregory van der Wiel werd aangetrokken.

Kinect ziet spoken

In de nieuwste trailer voor horrorfilm Pararnormal Activity 4 is er een kleine rol weggelegd voor de motionsensor van Microsoft: Kinect. De manier waarop Kinect werkt is dat deze kleine lichtbundels verstuurd en zo kan het bewegingen lezen en weten wanneer je rond springt in de woonkamer.

Die kleine light bundels zijn ook perfect voor griezelige horror films en Microsoft product placement. De nieuwste trailer voor Paranormal Activity 4 pronkt met de Kinect en dat effect ziet er toch best creepy uit.

NMa: klant betaalt kwart te veel voor energie

Nederlandse consumenten kunnen jaarlijks gemiddeld 488 euro besparen op hun energiekosten door over te stappen naar een goedkopere energieleverancier. Dat is een kwart van de gemiddelde rekening van tweeduizend euro.

Dat stelt de Nederlandse Mededingingsautoriteit donderdag bij de start van een voorlichtingscampagne. Het voordeel door over te stappen naar een goedkopere aanbieder is veel groter dan consumenten denken. Gemiddeld wordt het voordeel op 72 euro geschat.

Van de Nederlandse consumenten is slechts een derde een of meerdere keren overgestapt, blijkt uit onderzoek van de waakhond. Dit jaar is precies een derde van de consumenten bereid om over te stappen. Dat is nog nooit zo hoog geweest.

Om het percentage overstappers verder omhoog te krijgen start Consuwijzer een campagne. Veel honkvaste consumenten denken dat overstappen veel rompslomp oplevert en veel tijd kost.

Killzone HD lastigere klus dan verwacht

In 2004 bracht de Nederlandse developer Guerilla Killzone uit voor de PlayStation 2. Speciaal voor gamers die toen nog geen console hadden, brengt de developer een HD-versie uit van de game voor de PlayStation 3. Maar dat is een lastigere klus dan verwacht, vertellen Michiel van der Leeuw en Frank Compagner.

Er is sinds 2004 natuurlijk ontzettend veel veranderd. Er is onder andere een nieuwe console uitgekomen en Guerilla zal ongetwijfeld hun ontwikkelproces verbeterd hebben. Dat betekent dat er nogal wat gegraven moest worden om het oude beestje weer terug in leven te krijgen.

“I was asked to dig up the source code and the original assets for the game – things like models, textures and sounds. Guerrilla used a completely different versioning system in 2004, so we knew direct retrieval of the assets was going to be tricky. By comparison, obtaining the source code was slightly easier, because we found a copy in our current CVS. Frank performed an amazing feat of software archeology.

The biggest challenge we faced with regard to obtaining the assets was that Guerrilla’s whole way of working was different back then. The assets had been backed up to tape at one point, but that was almost eight years and two tape robots ago. So we needed an archeologist, someone to dig into the depths of our backup archives and unearth whatever they could.”


Nadat ze alle tapes gevonden hadden, bleek een volgend probleem op hen te wachten. Er was geen machine om de tape te lezen en de tape lag op een nogal aparte plek.

“The first issue we ran into was that we no longer had a machine to read most of the tapes. And the second issue was that the tapes were stored, uh, offsite… By which I mean, in a shoebox in the cellar of one of our IT support staff members, without a list of contents of any kind.”


Killzone HD
moet eind oktober uitkomen op het PSN. Daarnaast komt er ook een trilogie uit waar de game in zal zitten.

ADO-vrouwen hard onderuit in Champions League

De vrouwen van ADO Den Haag hebben donderdag in de Champions League een nederlaag geleden. Het Russische Rossiyanka was in Den Haag met 4-1 te sterk. Over een week staat de return in Rusland op het programma. Om de achtste finale te bereiken moet ADO daar met minimaal 4-0 winnen.

Al na twee minuten keek ADO tegen een achterstand bij het Champions Leaguedebuut. Rossiyanka-aanvoerster Natalia Shlyapina benutte een strafschop. Op slag van rust maakte Tatiana Skotnikova de 2-0 en zij tekende in de 63e minuut ook voor de derde Russische treffer. Renate Jansen deed een kwartier voor tijd wat terug, maar even later kregen de Russinnen weer een penalty en weer schoot Shlyapina raak.

Dansen met Conan O'Brien en Alex Morgan

Conan O'Brien kennen we natuurlijk allemaal als roodharige talkshowhost uit Amerika. Al enkele malen is O'Brien gebruikt als marketingpunt voor publishers. O'Brien gaat dan vaak de game spelen waarbij hij zijn eigen gevatte humor erop los laat. Dit keer gaat hij Just Dance 4 reviewen.

Samen met Alex Morgan (wie kent haar niet) gaat hij los op het nummer Call Me Maybe. Wil jij graag zien hoe O'Brien het er vanaf brengt; bekijk dan de video hieronder! Just Dance 4 komt begin oktober uit voor Wii, PlayStation 3 en Xbox 360. Eind november volgt de WiiU-versie.

Gratis van realm wisselen in WoW

World of Warcaft-gamers die vaak op ontzettende drukke realms zitten, krijgen binnenkort de mogelijkheid om gratis hun personage naar een nieuwe realm te verplaatsen. Deze realm is gelijkwaardig aan de realm waar ze vandaan komen. Het is niet mogelijk in te stellen naar welke realm je verplaatst gaat worden.

Blizzard heeft dit vandaag aangekondigd om de serverload van deze realms te verlagen. In totaal zijn er achter servers uitgekozen waar gamers uit kunnen stappen. Mensen die in een guild zitten moeten hun Guild Master aanspreken; deze kan namelijk een  Guild Master Realm Transfer kopen waardoor de hele guild naar dezelfde realm verplaatst word.

Zie het volledige bericht van Blizzard hieronder:

We're providing free transfers off of overpopulated source realms that are currently seeing high queue times. If you're on one of the below realms and would like to avoid waiting in queues to play, you can take advantage of these free transfers. We've done our best to match realm types and time zones for a smooth transfer process.

We're planning to allow the current transfers to go until approximately 9:00 a.m. PDT, October 4, but please note that if a large number of people transfer to a destination realm we may need to end the free transfers early. If you're planning to transfer we recommend doing so sooner rather than later.

Although free Guild Master Realm Transfers are not possible at this time, these free character transfers will allow you to retain your guild membership and reputation, provided the guild master completes a Guild Master Realm Transfer to the destination realm first, and does not change factions.

Free Transfers 9/27 – 10/4

From: Frostmourne (Oceanic - PvP)
To: Gundrak (Oceanic - PvP)

From: Illidan (Central – PvP)
To: Mug'thol (Central – PvP)

From: Kil'jaeden (Pacific – PvP)
To: Frostwolf (Pacific – PvP)

From: Area 52 (Eastern – PvE)
To: Velen (Eastern – PvE)

From: Darkspear (Mountain - PvP)
To: Bloodscalp (Mountain - PvP)

From: Tichondrius (Pacific - PvP)
To: Dark Iron (Pacific - PvP)

From: Stormrage (Eastern - PvE)
To: Trollbane (Eastern - PvE)

From: Kel'Thuzad (Eastern - PvP)
To: Alterac Mountains (Eastern - PvP)

To take advantage of these transfers log into Account Management, select your World of Warcraft license, and at the bottom click on Free Character Migration. Eligible characters will be listed. Please see the Free Character Migration Disclaimers and FAQ for more info.

We'll be continuing to closely monitor realm concurrency, and will provide updates should the above transfers be altered, or any new transfers become available.

Oranje speelt mogelijk 's nachts op WK 2014

Het Nederlands elftal is met zes punten uit twee wedstrijden goed op weg om zich te kwalificeren voor het WK 2014 in Brazilië. Mocht Oranje hierin slagen, dan zullen de Nederlandse supporters mogelijk pas 's nachts onze landgenoten in actie zien.

De openingswedstrijd in São Paulo begint om 17.00 uur lokale tijd. De groepswedstrijden staan geprogrammeerd om 13.00, 16.00, 17.00, 18.00, 19.00 en 21.00 uur, aldus de FIFA. Tussen Brazilië en Nederland is een tijdsverschil van vijf uur en daardoor zullen er enkele groepswedstrijden pas 's nachts te zien zijn in Nederland.

In twee speelsteden, Cuiaba en Manaus, is zelfs sprake van een tijdsverschil van zes uur. De wedstrijden in de knock-outfase beginnen om 13.00 uur en 17.00 uur lokale tijd. De halve finales beginnen om 17.00 uur, terwijl de finale in Rio de Janeiro om 16.00 uur plaatselijke tijd plaatsvindt.

Amanda Bynes bepleit onschuld in vluchtmisdrijven

Amanda Bynes zegt niet schuldig te zijn aan doorrijden na een ongeval. Bynes, die de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws is, moest zich donderdag verantwoorden voor een rechter.

De actrice zou er in april en in augustus vandoor zijn gegaan na een ongeluk. In eerste instantie werd de 26-jarige Bynes niet aangeklaagd, maar na het tweede incident werd ook de eerste zaak weer geopend.

Als Bynes wordt veroordeeld, verdwijnt ze mogelijk een jaar achter de tralies. De actrice moet op 19 oktober opnieuw voor de rechter verschijnen, schrijft entertainmentsite TMZ. De blondine wordt ook nog verdacht van rijden onder invloed en achter het stuur kruipen zonder geldig rijbewijs.

Sofia Vergara wil geen kleinere borsten

Goed nieuws! Sexy actrice Sofia Vergara heeft geen plannen om ooit iets aan haar uiterlijk te veranderen. Ze is juist hartstikke blij met haar sexy looks.

Dit vertelde Vergara aan de Amerikaanse talkshowhost Katie Couric. "Ik ben heel erg trots op mijn lichaam en mijn uiterlijk. Het zou ondankbaar zijn om te zeggen: Oh, ik ben zo boos dat mensen alleen een knap koppie zien wanneer ze naar me kijken. Ik ben God dankbaar voor wat hij mij gegeven heeft en ik maak er gebruik van', laat de Modern Family-ster weten.

Een woordvoerder van de rondborstige brunette stelde een tijd geleden voor dat de actrice haar borsten zou laten verkleinen. Hier moest Sofia echter niets van weten. "Mijn moeder zei: God zal je straffen als je het doet. Je mag je borsten niet afhakken. Het is waanzin. Vrouwen riskeren hun levens voor zulke borsten. Dus deed ik het maar niet."

Extra bonus voor de liefhebbers van vrouwen met rondingen: Sofia ging met haar billen bloot toen ze tijdens de Emmy Awards uit haar jurk scheurde.

'Echte vrouwen zijn oerconservatief'

Conservatieve partijen als de Amerikaanse Republican Party worden gewoonlijk niet direct geassocieerd met vrouwelijkheid. Onderzoek van de University of California - Los Angeles (UCLA) dwingt ons echter dat standpunt te heroverwegen.

Een grootschalig onderzoek onder Amerikaanse politici heeft namelijk uitgewezen dat vrouwen met een typisch vrouwelijk uiterlijk conservatiever zijn dan hun tegenhangers met een mannelijker gezicht. Er is zelfs sprake van een glijdende schaal: hoe vrouwelijker het gezicht, hoe conservativer de politica.

Opvallend genoeg is het bij mannen juist andersom. Mannen met een typisch mannelijk gezicht zijn weer eerder progressief, en mannen met een vrouwelijk gezicht zijn overwegend conservatief, hoewel er volgens de onderzoekers niet zo'n sterke correlatie bestaat als bij vrouwen. De correlatie was het sterkst bij conservatieve politicae.

Ook gewone stervelingen blijken dit te zien, zij het onbewust. De psychologen van UCLA toonden de foto's aan 120 proefpersonen, die verbazingwekkend accuraat waren in het gissen naar de politieke affiliatie van de afgebeelde politici.

De oorzaak moet volgens hoofdauteur Kerri Johnson gezocht worden in de ideologieën van de partij: "Progressieven worden geassocieerd met sociaal liberaal beleid dat de verschillen tussen de seksen wil wegwerken, terwijl conservatieven geassocieerd worden met beleid dat juist traditionele genderrollen verdedigt. Deze ideologieën komen naar voren in het imago van zulke partijen, en kennelijk ook in de gelaatstrekken van hun politici."

Het onderzoek werd gedaan door subtiele meetbare gezichtskenmerken, zoals de plaats van de wenkbrauwen en de vorm van de ogen, te vergelijken met het landelijke gemiddelde. Daarbij werd niet gekeken naar dingen als make-up, sieraden of kapsel.

Tori Spelling sterkt thuis aan na operatie

Tori Spelling is weer thuis. De 39-jarige actrice lag anderhalve week in het ziekenhuis met complicaties na een keizersnede. "Ik wil jullie laten weten dat ik weer thuis aan het herstellen ben", schrijft Tori donderdag op haar website.

"Ik ben erg blij dat ik weer bij mijn gezin ben", gaat de blondine, die eind vorige maand beviel van zoon Finn Davey, verder. Spelling onderging onder meer een spoedoperatie. Wat haar precies mankeerde, is niet bekendgemaakt.

Spelling en haar echtgenoot Dean McDermott hebben vier kinderen, die allemaal via een keizersnede ter wereld kwamen. De recente keizersnede was de tweede in nog geen jaar tijd. In oktober werd Hattie Margaret geboren. Het gezin bestaat verder uit de 5-jarige Liam en de 4-jarige Stella Doreen. McDermott heeft bovendien nog een kind uit een eerder huwelijk.

Tijdens haar verblijf in het ziekenhuis kreeg Tori, vooral bekend van de serie Beverly Hills 90210, veel steun van fans. "Ik ben zo dankbaar voor alle liefde en steunbetuigingen van de afgelopen weken. Het betekent erg veel voor me."

Pardew nog acht jaar trainer Newcastle

Alan Pardew blijft ook de komende acht jaar trainer van Newcastle United. De 51-jarige Engelsman tekende donderdag bij. Pardew kwam eind 2010 naar Newcastle na het ontslag van Chris Hughton. Toen tekende hij een verbintenis voor vijf jaar. Die is nu opengebroken en verbeterd.

Sinds zijn aantreden heeft Pardew goede resultaten neergezet met de club van Tim Krul en Vurnon Anita. In zijn eerste seizoen hield hij de Magpies in de Premier League. Vorig seizoen draaide de ploeg in de subtop mee en sloot het seizoen uiteindelijk op de vijfde plaats. Daardoor doet de ploeg voor het eerst sinds vijf jaar mee aan de Europa League.

Newcastle ziet het lang vastleggen van Pardew als een voorwaarde voor het winnen van de eerste prijs sinds 1955. "Als je naar clubs als Manchester United en Arsenal kijkt, dan hebben Sir Alex Ferguson en Arsène Wenger laten zien dat stabiliteit de beste basis is voor succes. Dat model willen we hier ook toepassen", verklaarde directeur Derek Llambias.

Simon de Waal verfilmt weer eigen scenario

Filmmaker Simon de Waal gaat zijn eigen scenario Famous Last Words verfilmen. Hij schreef het scenario met acteurs Thomas Acda, Paul de Munnik, Katja Schuurman en Thekla Reuten in het achterhoofd. De laatste drie zijn nog niet officieel benaderd, maar Acda heeft al toegezegd. "Hij is een vriend van me en zei meteen ja", zegt De Waal tegen Novum Nieuws.

De Waal is voornamelijk werkzaam als rechercheur. Zijn ervaring kwam hem dan ook zeker van pas bij het schrijven van dit scenario.

Het verhaal gaat over twee mannen, rollen toebedeeld aan Acda en De Munnik, die gesproken testamenten filmen en die op dvd's verkopen. Een van hun klanten is een stervende maffiabaas, de rol voor Reuten, die schoon schip wil maken.

"Die maffiabaas heeft een dochter die plannen heeft om haar vader als onderwereldfiguur op te volgen", vertelt De Waal. "Maar hij gunt haar een beter leven en licht dus zijn hele doopceel op die dvd om haar de pas af te snijden. Geen crimineel wil immers zaken doen met de dochter van een verrader." Als hij echter onverwachts geneest, stuurt hij een huurmoordenaar op de filmers af om ze het zwijgen op te leggen.

Ooit was er sprake van dat Dick Maas de film zou regisseren. Inmiddels heeft producent Shooting Star hem persoonlijk gevraagd voor de regie. "Maas was nog in beeld toen ik nog geen regie-ervaring had", zegt De Waal bescheiden. "Die heb ik nu wel. Bovendien is Maas nu heel druk met zijn eigen film, Para."

De Waal maakte vorig jaar zijn regiedebuut met de tv-film Cop vs Killer, naar zijn eigen roman over de strijd tussen een rechercheur en een crimineel. Die film is dit jaar te zien op het Nederlands Film Festival en dingt mee naar de Gouden Kalveren voor beste tv-drama, tv-acteur en tv-actrice.

Reese Witherspoon voor de derde keer moeder

Reese Witherspoon is donderdag voor de derde keer moeder geworden. De actrice beviel van zoon Tennessee James Toth, laat haar woordvoerder weten aan het Amerikaanse blad People.

"Zowel moeder als baby is gezond en het hele gezin is buiten zinnen van vreugde", aldus de zegspersoon. Tennessee is het eerste kind van de 36-jarige Witherspoon en Toth samen. Het stel trouwde vorig jaar.

De actrice was van 1999 tot 2007 getrouwd met Ryan Philippe. Met de acteur kreeg ze twee kinderen, dochter Ava en zoon Deacon.

Europese Commissie wil Nederland boetes opleggen

Nederland dreigt forse boetes te krijgen omdat het Europese regelgeving niet heeft omgezet in nationale wetgeving. De Europese Commissie heeft Nederland donderdag voor het Europese Hof van Justitie gedaagd.

Een zaak draait om de aanbesteding van wapenmateriaal. De commissie stelt voor om Nederland een dwangsom op te leggen van ruim 57 duizend euro per dag tot het moment dat de regels wel in nationale wetten zijn opgenomen. Polen, Luxemburg en Slovenië moeten voor dezelfde fouten ook dwangsommen opgelegd krijgen, vindt de commissie.

De aanbestedingsregels voor wapens, munitie en oorlogsmateriaal hadden op 20 augustus vorig jaar in wetten van lidstaten moeten zijn opgenomen. Door de regels moet er een open, transparante Europese markt voor defensiemateriaal ontstaan. Volgens de commissie plukken daar ondernemingen en belastingbetalers 'de voordelen van'.

De andere dagvaarding van de Europese Commissie gaat over bemiddeling in grensoverschrijdende geschillen. Op 21 mei had Nederland de EU-regels die dit moeten vergemakkelijken moeten opnemen in de nationale regels, maar dat is niet gebeurd. De commissie wil dat het hof in deze zaak Nederland een dwangsom oplegt van ongeveer zeventigduizend euro per dag.


Europese Commissie wil Nederland boetes opleggen (Foto: Novum)

Kiezers VVD en PvdA blij met kabinetsvorming

De kiezers van de VVD en PvdA steunen massaal de informatiebesprekingen die momenteel tussen beide partijen plaatsvinden. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van het actualiteitenprogramma EénVandaag onder 24.000 mensen, onder wie vijfduizend VVD-stemmers en zesduizend PvdA-kiezers.

Vrijwel alle VVD-stemmers, 98 procent, vinden het wenselijk dat VVD-leider Mark Rutte en PvdA-voorman Diederik Samsom proberen een nieuw kabinet te smeden. Van de PvdA-aanhang vindt 96 procent dat. De kiezers van beide partijen vinden het ook niet nodig dat een derde partij zoals het CDA of D66 aanschuift aan de formatietafel.

Een meerderheid van zowel de VVD'ers, 77 procent, als de PvdA'ers, 67 procent, heeft er vertrouwen in dat een kabinet van VVD en PvdA de economische crisis op een goede manier gaat aanpakken. Tijdens de campagne liepen de meningen van Rutte en Samsom over een goede aanpak nog uiteen.

De achterban van de beide partijen heeft ook een wensenlijstje voor de formatie. Zo willen de PvdA-kiezers minder marktwerking, meer inkomensafhankelijke zorg, moet het ontslagrecht blijven zoals het is maar mag de hypotheekrenteaftrek worden aangepakt. De VVD'ers willen die aftrekpost juist behouden en willen niet dat de zorg inkomensafhankelijk wordt.

De afgelopen tijd werd her en der geopperd om minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) op zijn post te laten. Dit vindt ook weerklank bij de achterban van VVD: 80 procent van de VVD-stemmers is voor. De PvdA'ers zijn met 44 procent minder enthousiast en 42 procent vindt het een slecht plan.

Driekwart, 72 procent, van alle ondervraagde kiezers verwacht verder dat beide partijen het binnen twee maanden ook daadwerkelijk eens kunnen worden. Een vijfde, 21 procent, denkt dat de formatiepoging uiteindelijk mislukt.

Filmjournalist Keyser wint Louis Hartlooper Prijs

Filmjournalist Gawie Keyser heeft donderdag de Louis Hartlooper Prijs voor de filmjournalistiek gewonnen. Met de prijs proberen de initiatiefnemers het schrijven over film in Nederland onder de aandacht te brengen. De prijs werd donderdagavond voor de achtste maal uitgereikt vanuit het Louis Hartlooper Complex in Utrecht.

Keyser schrijft een wekelijkse column bij de Groene Amsterdammer en houdt zijn eigen website bij. Volgens de organisatie brengt hij film op een hoger plan. "Zo moet het discours tussen makers en journalisten gevoerd worden: in de aanval, maar met respect."

Ook wordt geprezen hoe Keyser geen onderscheid maakt tussen 'high culture' en 'low culture', en hoe hij alles bespreekt, van Twin Peaks tot Big Brother, van Shakespeare tot Lara Croft.

De winnaar van de jaarlijkse prijs wordt gekozen door leden van de Dutch Directors Guild en de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten op basis van een lijst met vijf kandidaten, voorgedragen door de leden van het Louis Hartlooper Genootschap.

Keyser krijgt duizend euro, een penning met oorkonde, een trofee en een eervolle vermelding in het Louis Hartlooper Complex. De prijs werd voor de zevende maal uitgereikt. Vorig jaar won Eric Koch de prijs vanwege zijn vaardigheid arthousefilms toegankelijk te maken voor een groot publiek.

Kramer loopt rugblessure op

Schaatser Sven Kramer kampt met een rugblessure. De allrounder liep de kwetsuur op bij een op het oog onschuldig valpartijtje in de tuin. Het is nog onduidelijk of de TVM-rijder het begin van het seizoen kan halen. De eerste wedstrijd is het NK afstanden dat van 9 tot en met 11 november op het programma staat.

De Europees en wereldkampioen allround legt uit wat er aan de hand is. "Mijn rug is altijd al mijn zwakke plek geweest. Ik maak me nog geen zorgen, maar ik wil niets forceren."

CSKA Sofia mogelijk uit competitie gezet

Het Financial Fair Play van de Europese voetbalbond UEFA lijkt steeds duidelijker zichtbaar te worden in de voetbalwereld. Dit ondervindt ook de Bulgaarse club CSKA Sofia die door de UEFA vanwege financieel wanbeleid uitgesloten kan worden van Europees voetbal.

Mocht dit het geval zijn dan zal de Bulgaarse voetbalbond BFU volgens voorzitter Atanas Furnadzhiev niet schromen om CSKA uit de nationale competitie te zetten. "Alles is duidelijk. Zij krijgen geen licentie voor de hoogste klasse, wanneer ze niet voldoen aan de eisen van de UEFA."

De UEFA is een onderzoek gestart naar het wanbeleid bij de 31-voudig Bulgaars kampioen. CSKA zou volgens de lokale media een schuld hebben van ongeveer veertig miljoen euro. CSKA wilde niet op het bedrag reageren, maar meldde wel dat de schuld inmiddels gehalveerd is.

'Spaanse banken hebben meer geld nodig'

De Spaanse banken hebben veel meer geld nodig dan de zestig miljard euro waar de markt van uitgaat. Die schatting doen analisten van Royal Bank of Scotland (RBS) in een donderdag gepubliceerd rapport. De totale kapitaalbehoefte komt op 134 miljard euro.

Als de analisten gelijk hebben, is de honderd miljard euro aan steun die de Europese Unie heeft toegezegd niet toereikend. De analisten gaan er in hun schatting wel van uit dat het bedrag aan slechte leningen de komende drie jaar met 2,8 procent per jaar stijgt.

Ook rekenen de analisten het extra kapitaal mee dat banken nodig hebben om aan de verscherpte kapitaaleisen te voldoen. Zouden de banken daarentegen genoeg winst maken, dan is tachtig miljard euro genoeg om de banken te redden.

Vrijdag publiceert adviesbureau Oliver Wyman de resultaten van het onderzoek naar het kapitaaltekort van Spaanse banken. Dat onderzoek kan bepalend zijn voor het bedrag dat Spanje van de andere eurolanden kan lenen om de banken te herkapitaliseren.

Dode en gewonde in Volendamse woning

In een woning in Volendam is donderdag een overleden man gevonden. Een andere man is naar een ziekenhuis gebracht. Dat meldt een politiewoordvoerder.

De hulpdiensten werden rond 10.15 uur gewaarschuwd dat iemand in de woning aan het Klein Oostinje onwel was geworden. Aanvankelijk werd gedacht aan koolmonoxidevergiftiging, maar onderzoek heeft uitgewezen dat daar geen sprake van is.

Beide slachtoffers vertonen volgens de zegsman geen uitwendig letsel. De man die naar het ziekenhuis is gebracht, was onwel. Hij is de bewoner van de betreffende woning. De overleden man is een 40-jarige buurtgenoot. De politie onderzoekt de zaak.

Aanrijding kost zeven kalveren het leven

Zeven kalveren zijn donderdag om het leven gekomen bij een aanrijding in het Gelderse Brummen. Een auto met aanhanger zag een file over het hoofd en botste op een voorganger. In de aanhanger zaten twintig kalveren.

Het ongeval vond rond 13.00 uur plaats op de Wapsumsestraat. Bij de botsing viel de aanhanger om. Twee kalveren vielen eruit. Een daarvan overleed volgens de politie direct, de ander bezweek later aan zijn verwondingen.

Een dierenarts moest nog eens vijf gewonde kalveren afmaken. De overige dieren zijn teruggebracht naar het bedrijf waar ze vandaan kwamen.

FOK!filmtip van de dag: Bad Boys II

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Vandaag moest de filmredactie even op zoek naar een film die de moeite waard is. Maar met Bad Boys II hebben we een prima actiefilm te pakken en daarom is deze film voor vandaag de FOK!filmtip van de dag.

Mike Lowrey en Marcus Burnett werken bij de politie van Miami en en krijgen een gouden tip over een levering van XTC-pillen vanuit Amsterdam. Ze komen op het spoor van een Cubaanse nachtclub eigenaar. Dit heerschap, Johnny Tapia genaamd, wordt al een tijdje verdacht van drugssmokkel maar tot op de dag van vandaag is het de sterke arm nog niet gelukt om de bewijzen tegen hem hard te maken. Als het onderzoek van Lowrey en Burnett vordert komen ze in een grootschalige drugsoorlog tussen verschillende rivaliserende bende's terecht. Beide agenten moeten voorzichtig te werk gaan en helaas is voorzichtig zijn nu niet bepaald hun sterkste kant. Complicerende factor is het feit dat de zus van Burnett een undercoveroperatie uitvoert om Tapia's imperium ten val te brengen.

Bad Boys II is om 20:30 uur te zien op RTL 7.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Bloed, zweet en trainen

Hobbel, hobbel, hobbel. Of trippel, trappel, trip. Of geruisloos zweven. Dat laatste, dat zou mooi zijn. Maar nee, ik vrees dat ik toch nog het meest bij hobbel, hobbel, hobbel in de buurt zit. Dat is een kwestie van conditie: vanaf een conditioneel nulpunt loop je niet ineens als een gazelle kilometers lang sierlijk en soepel. Sierlijk en soepel rennen is ook niet iets wat ik ambieer. Ik wil het vol kunnen houden. Ik wil verder en sneller kunnen. Vreemd, want er is niet echt iets te winnen bij recreatief hardlopen.

Ga internationaal in Football Manager 13

Sports Interactive is nog niet aan het eind van hun Latijn en heeft een nieuwe videoblog, genaamd 'International Management', voor hun Football Manager 2013 uitgebracht.

De media zit dicht op je huid als je een coach van een internationaal team bent. Ze zullen over elke beslissing, vanaf het moment dat je de eerste spelers selecteert voor de eerste kwalificatiewedstrijd tot aan het einde van een toernooi, vragen stellen. Waarom heb je die speler gekozen en niet de ander enzovoort. Natuurlijk krijg je ook te maken met blessures van je internationale sterspelers en kun je elke individuele speler melden wat hij moet doen en hoe hij moet spelen, om in jouw team te komen.

Football Manager 2013 komt eind dit jaar uit voor pc.

Melbourne wil minder voor Formule 1-race betalen

Melbourne wil ook in de toekomst de Grand Prix van Australië gaan organiseren. De Formule 1-race staat in ieder geval tot en met 2015 op de kalender, maar Louise Asher, de plaatselijke minister van Toerisme, stelt dat er duidelijke financiële grenzen zijn.

"Ik zou de race graag ook na 2015 hebben, maar het contract dat we nu bespreken moet wel waarde bieden voor de belastingbetaler. Ik voel me niet prettig met deze mate van subsidie." Daarom moet er volgens Asher ook het nodige veranderen.

"Dit business model is mislukt. Elk ander evenement in Melbourne wordt gerund door mensen die weten waar ze mee bezig zijn met zeer weinig overheidssubsidies op speciaal gebouwde locaties. De Grand Prix wordt georganiseerd door de overheid op de duurste manier die je kan bedenken en daarom kost het zoveel geld. En dan gaat het nog om een geheim contract ook."

Werkstraffen voor rellende NAC-supporters

Twee mannen uit Breda hebben donderdag een taakstraf en boete geaccepteerd voor hun rol in de rellen tussen supporters van NAC en MVV in Breda begin augustus. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Breda donderdag bekendgemaakt. In totaal werden donderdag de zaken van zeven NAC-supporters bekeken.

De twee mannen die moeten tachtig uur werkstraf uitvoeren en driehonderd euro schadevergoeding betalen. Een derde man weigerde die straf en moet voor de rechter komen. Ze hebben alle drie een stadionverbod gekregen.

De vier andere relschoppers hadden een groter aandeel in het geweld en mogen nog twee weken langer worden vastgehouden. De voorlopige hechtenis van twee van hen werd echter geschorst, waardoor ze naar huis mochten. Alle vier de mannen moeten later voor de rechter komen. Ook zij hebben een stadionverbod.

Dinsdag kregen al zeventien aanhangers van MVV een werkstraf van tachtig uur en een boete van driehonderd euro. Ook zij kregen een stadionverbod opgelegd door MVV. Ook mochten ze van de gemeente Maastricht niet in de buurt komen van de wedstrijd MVV-NAC, die woensdagavond plaatsvond.

In totaal werd in een week tijd twaalfhonderd uur werkstraf en 4500 euro aan schadevergoedingen opgelegd.

Bij de rellen op zaterdagavond 4 augustus raakten drie mensen gewond. Een van hen had een hoofdwond. De politie had geen rekening gehouden met rellen, waardoor er geen ME paraat stond in Breda.

'Waterpeil IJsselmeer hoeft niet omhoog'

Het waterpeil in het IJsselmeer hoeft de komende eeuw niet omhoog. Door de installatie van heel grote pompen in de Afsluitdijk kan worden voorkomen dat het waterpeil meestijgt met de zeespiegel. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Centraal Planbureau donderdag heeft gepubliceerd.

De aanleg van de pompen is de helft goedkoper dan het verhogen van het waterpeil. Er wordt namelijk bespaard op uitgaven aan dijken, bouwwerken en andere kosten die rond het IJsselmeer zouden moeten worden gemaakt.

De Deltacommissie adviseerde een paar jaar geleden om het waterpeil in het IJsselmeer met anderhalve meter te verhogen. Dat was niet alleen nodig met het oog op de klimaatverandering en de stijgende zeespiegel, maar ook om de zoetwatervoorziening veilig te stellen.

Deze zoetwatervoorraad kan volgens de onderzoekers ook op andere manieren aanzienlijk worden vergroot en tegen beperkte kosten. Door een eenmalige investering van ongeveer 25 miljoen euro is een verdrievoudiging mogelijk van de voorraad, genoeg om de komende dertig jaar te voldoen aan de behoefte in het IJsselmeergebied.

Pas in 2015 wordt een besluit genomen over het waterpeil in het IJsselmeer. Verhoging zou ingrijpende gevolgen hebben. In het ergste geval moeten zo'n tweeduizend buitendijkse woningen worden verhoogd of aangepast. Ook havens, dijken, sluizen en gemalen moeten worden aangepast.

Linux krijgt volgende week bèta Steam

Valve gaat volgende week beginnen met een interne bètatest voor Steam op Linux. Eind oktober gaat de service een prive-bètatest houden onder duizend gebruikers. De bètatest bevat Steam, één game en moet draaien op Ubuntu 12.04 of hoger.

Valve heeft niet bekendgemaakt welke game het gaat gebruiken voor de test. Wel hebben ze eerder aangegeven dat Left 4 Dead 2 de eerste game moet zijn die uitkomt voor Linux. Vermoedelijk wordt diezelfde game ook gebruikt in de test.

ISS wijkt niet uit voor ruimteafval

Het internationale ruimtestation ISS is niet uitgeweken voor de resten van een Indiase raket en een oude Russische satelliet. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA donderdag gezegd. 

De manoeuvre stond voor donderdagochtend gepland, maar werd afgeblazen, omdat de stukken ruimteafval vermoedelijk niet in de buurt van het ISS zouden komen.

Volgens Mission Control was het bijna zeker dat de twee objecten niet te dicht in de buurt van het ISS zouden komen. De astronauten kunnen nu hun aandacht weer richten op het ontkoppelen van een vrachtschip van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

De ontkoppeling werd eerder deze week uitgesteld vanwege een communicatieprobleem.

Doden bij explosie in chemische fabriek Zuid-Korea

Bij een explosie in een chemische fabriek in Zuid-Korea zijn donderdag zeker drie personeelsleden om het leven gekomen en vijf gewond geraakt.

De explosie had plaats toen vijf mensen aan het werk waren bij een tankwagen met waterstoffluoride. De explosie kostte drie medewerkers het leven. Twee raakten gewond. Drie mensen die in de buurt van de fabriek wonen moesten in het ziekenhuis worden behandeld, omdat ze giftige gassen hadden ingeademd. Zeshonderd omwonenden zijn geëvacueerd.

Het is nog niet bekend wat de ontploffing heeft veroorzaakt. De fabriek staat op een industrieterrein in de zuidoostelijke stad Gumi, waar verschillende bedrijven onderdelen fabriceren voor televisietoestellen en andere elektronische apparaten.

Terry vier duels geschorst voor racisme

John Terry moet boeten voor zijn racistische uitlatingen aan het adres van tegenstander Anton Ferdinand. De aanvoerder van Chelsea is door de Engelse voetbalbond FA voor vier wedstrijden geschorst en moet bovendien een boete van 275.000 euro betalen. Terry, die eerder door de strafrechter werd vrijgesproken, kan nog tegen de straf in beroep gaan.

De FA stelt over voldoende bewijs te beschikken om vast te stellen dat Terry vorig jaar oktober in de uitwedstrijd tegen Queens Park Rangers zijn boekje te buiten is gegaan. Vooruitlopend op de uitspraak kondigde de 31-jarige verdediger vorige week al aan zich niet meer beschikbaar te stellen voor de nationale ploeg. Eerder was hem bij Engeland al de aanvoerdersband ontnomen.

Terry is de tweede Premier League-speler in een jaar tijd die wegens racistische uitlatingen wordt geschorst. Luis Suárez van Liverpool kreeg in december acht duels aan zijn broek nadat hij Patrice Evra van Manchester United had uitgescholden voor 'negro'.

Metal Gear Solid-film heeft Solid in hoofdrol

Ontwikkelaar Hideo Kojima heeft op de Eurogamer Expo aangegeven dat Solid Snake een hoofdrol zal spelen in de Metal Gear Solid-film. Eerder gingen er geruchten dat Big Boss de hoofdrol zou krijgen in de film van Sony Pictures.

Wie de rol van Solid Snake zal krijgen is nog niet bekendgemaakt. Kojima gaf aan dat hij en de producer van de film, Avi Arad, de bekende acteur Hugh Jackman te vragen voor de rol. Hier zijn ze niet mee doorgegaan en kiezen nu voor iemand die nog geen naam heeft binnen de filmindustrie. Kojima geeft aan dat Arad goed is in het vinden van nieuwe sterren en heeft alle vertrouwen.

Greatest hits Whitney Houston in november

Het nieuwe verzamelalbum van Whitney Houston komt op 13 november uit in de Verenigde Staten. Dat meldt de Amerikaanse muziekwebsite Billboard. Het album gaat I Will Always Love You - The Best of Whitney Houston heten.

Op het schijfje zijn, naast vrijwel alle grote hits, twee net uitgebrachte nummers te vinden. Het eerste is de nieuwe versie van I Look to You, waarin de overleden zangeres en actrice wordt vergezeld door R. Kelly. Het tweede is het nummer Never Give Up.

Op het album staan achttien nummers. Daarnaast verschijnt een luxe dubbel-cd, waarop 32 liedjes staan. Grote hits als I Wanna Dance With Somebody en How Will I Know ontbreken niet op beide platen.

I Will Always Love You - The Best of Whitney Houston is niet het eerste greatesthitsalbum van Houston, die in februari overleed. Het volgt het verzamelalbum Whitney: The Greatest Hits op, dat in 2000 uitkwam.

Europarlementariërs roepen om sluiting Borssele

De kerncentrale van Borssele moet per direct dicht voor een veiligheidscontrole. Dat stelt SP-Europarlementariër Kartika Liotard met haar Belgische en Duitse collega's Bart Staes en Sabine Wils in een brief aan minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA).

De drie Europarlementariërs maken zich zorgen om de staat van het reactorvat dat mogelijk dezelfde mankementen heeft als de kerncentrales in het Belgische Doel en Tihange. Daar werden bij inspecties duizenden scheurtjes ontdekt waarna de reactoren stil werden gelegd. Het bedrijf dat de reactoren bouwde, is ook verantwoordelijk voor de centrale in Borssele.

Volgens Liotard moet Borssele onmiddellijk onderworpen worden aan dezelfde controle als Doel en Tihange. Verhagen moet het zekere voor het onzekere nemen, vindt ze. "Alleen zo is uit te sluiten dat er niet ook scheurtjes zitten in de Nederlandse reactor. Door de ontdekkingen in Doel en Tihange is een nieuw potentieel risico ontstaan."

Eerder deze week vroeg de gemeenteraad van Gent al om dezelfde controle. Verhagen benadrukte eerder dat een dergelijke controle niet nodig is. Volgens hem is het reactorvat van een ander materiaal gemaakt.


Europarlementariërs roepen om sluiting Borssele (Foto: Novum)

Solozeiler (60) verdronken in IJsselmeer

In het IJsselmeer is donderdagmiddag een 60-jarige solozeiler verdronken. De man uit Leiden was vermoedelijk overboord geslagen. De politie gaat voorlopig uit van een noodlottig ongeval.

Het Kustwachtcentrum Den Helder kreeg rond het middaguur een melding vanaf de parkeerplaats bij het monument op de Afsluitdijk van iemand die een jacht zag drijven met daarachter een lijn met vermoedelijk een lichaam.

Twee reddingsboten, een helikopter en twee politievaartuigen gingen erop af, waarna het lichaam uit het water werd gehaald. Het slachtoffer bleek te zijn overleden. Uit papieren en een logboek aan boord bleek dat het jacht deelnam aan een solozeilrace op het IJsselmeer, aldus de kustwacht.

Het lichaam en het jacht zijn overgebracht naar Den Oever. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Sky-renner Uran wint solo in Ronde van Piemonte

De Colombiaan Rigoberto Uran heeft in Italië de Ronde van Piemonte gewonnen. De Sky-renner kwam na 188 kilometer solo aan in finishplaats Biella. Luca Paolini (Katusha), winnaar in 2002 werd tweede, voor Gorka Verdugo (Euskaltel). De 25-jarige renner sprong in de slotafdaling weg bij zijn medevluchters en hield zijn voorsprong vast tot aan de meet.

Uran boekte zijn tweede zege van het seizoen na een etappe in de Ronde van Catalonië. De nummer zeven van de voorbije Ronde van Italië rijdt zaterdag ook nog de Ronde van Lombardije. Daar komt hij wereldkampioen Philippe Gilbert tegen, die besloot niet te starten in Piemonte. Hij wil zich volledig richten op de najaarsklassieker die hij al twee keer won.


Sky-renner Uran wint solo in Ronde van Piemonte (Foto: Novum)

Chinees schip via Noordelijke IJszee naar Shanghai

Een Chinese ijsbreker is donderdag aangemeerd in Shanghai na een reis van de Grote Oceaan via de Noordelijke IJszee naar de Atlantische Oceaan. Het is het eerste Chinese schip dat via de Noordelijke IJszee naar de Atlantische Oceaan is gevaren.

De ijsbreker, de Sneeuwdraak, meerde in Shanghai aan na een missie van drie maanden, aldus het Chinese arctische onderzoekscentrum. De honderdnegentien bemanningsleden voerden onder andere bij IJsland een onderzoek uit. Ook heeft de Sneeuwdraak 'informatie uit de eerste hand over het navigeren in de Noordelijke IJszee en het oceanische milieu', aldus het onderzoekscentrum in een verklaring.

China poogt zijn invloed in het noordpoolgebied uit te breiden, omdat er naar verwachting veel minerale rijkdommen, olie en gas in het gebied te vinden zijn. Bovendien is een vaarroute via de Noordelijke IJszee een steeds reëlere mogelijkheid, nu de ijskappen steeds sneller smelten. Deze vaarroute is veertig procent sneller dan de alternatieve route via de Indische Oceaan, het Suezkanaal en de Middellandse Zee.

China lobbyt voor een permanente waarnemersstatus bij de acht leden tellende Arctische Raad in een poging invloed te vergaren.


Chinees schip via Noordelijke IJszee naar Shanghai (Foto: Novum)

Hope Springs (2012)

Kay en Arnold Soames zijn eenendertig jaar met elkaar getrouwd. Het huwelijk is ingedut en eigenlijk kijken ze in de slaapkamer al jaren niet meer naar elkaar om, want die delen ze allang niet meer. Wanneer Kay de beroemde relatietherapeut/seksgoeroe Bernard Feld ontdekt, vindt ze het tijd om actie te ondernemen. Arnold volgt haar met tegenzin naar het duffe stadje Hope Springs in Maine. Waar ze een week lang huwelijks- en sekstherapie volgen van de befaamde Dr. Feld. De relatietherapie ontpopt zich tot een spannende, verrassende en bovenal hilarische ontdekkingsreis. Waarin Kay en Arnold elkaar op een hele andere manier leren kennen.

Mohammed nu op Spaanse cover

Na de afbeeldingen van Mohammed in het Franse blad Charlie Hebdo van vorige week zijn er opnieuw spotprenten gewijd aan de Islamistische profeet. Ditmaal prijkt Mohammed op de voorkant van het Spaanse satirisch tijdschrift 'El Jueves'.

De cover toont een rij moslims die het aan de stok hebben met de politie. De titel die bij de afbeelding staat, luidt "Maar weet iemand hoe Mohammed eruitziet?'' 

De Spaanse regering heeft als reactie haar onderdanen opgeroepen om op hun hoede te zijn in moslimlanden als Egypte. 

Deze week komt ook het Duitse satirisch tijdschrift Titanic met een Mohammed-spotprent. Daarop staat de profeet arm in arm met de ex-vrouw van Christian Wulff, de Duitse president.

Looper komt met geanimeerde trailer

Vandaag is er een geanimeerde trailer voor de film Looper uitgegeven. Je kan er veel over zeggen, maar het is waarschijnlijk zeker een van de meest opzienbarende trailers van dit jaar.

Looper speelt zich af in een wereld waar tijdreizen mogelijk maar zeer illegaal en gelimiteerd is. Niet alleen goede personen, ook criminelen kunnen gebruik maken van de technologie. Zo ook de zogenaamde Loopers, een criminele organisatie dat tijdsprongen maakt om slachtoffers in het heden terug te sturen naar het verleden om ze hier te vermoorden. Joe (Joseph Gordon-Levitt) is een van deze Loopers die zijn vak zeer goed verstaat. Hij werkt in het verleden en voert het vieze werk voor zijn opdrachtgever uit. Hoe tevreden hij ook is met zijn werkzaamheden, nu staat hem het onmogelijke te wachten: zijn meest recente doelwit is de toekomstige versie van zichzelf.

De film Looper verschijnt op 11 oktober in de bioscoop.

Acteur Johnny Lewis (28) dood gevonden

Johnny Lewis is woensdagochtend om het leven gekomen. Het lichaam van de acteur werd gevonden op het terrein waar ook zijn 81-jarige huisbaas dood werd aangetroffen. Lewis zou de vrouw vermoord hebben en daarna van het dak zijn gevallen of gesprongen, schrijft entertainmentsite TMZ.

De 28-jarige Lewis, bekend van series als Sons of Anarchy en The O.C., werd aangetroffen in Los Feliz, een buurt in Los Angeles. De bejaarde vrouw werd in haar woning gevonden.

Volgens verschillende bronnen hoorden buren de oude vrouw schreeuwen, waarna ze een jonge man, die later werd geïdentificeerd als Lewis, buiten twee mensen zagen aanvallen met een stuk hout. Hij klom daarna op het dak van het huis van de vrouw.

Lewis, die in 2006 een kortstondige relatie had met Katy Perry, huurde een kamer bij de oude vrouw. Politiebronnen vertellen TMZ dat Lewis de enige verdachte is in de moordzaak van de vrouw.

Vorm blijft tot 2016 bij Swansea City

Doelman Michel Vorm heeft zijn contract bij Swansea City opengebroken en met twee jaar verlengd. De nieuwe verbintenis loopt in de zomer van 2016 af, meldt de Welshe club. De 28-jarige international, vorig jaar overgekomen van FC Utrecht, is bezig aan zijn tweede seizoen bij de Premier Leagueclub.

Beide partijen waren er snel uit. "Ik heb het hier erg naar mijn zin. Ik zie veel positieve dingen gebeuren zoals het langer vastleggen van meerdere topspelers", laat de Utrechter, op het EK tweede keeper achter Maarten Stekelenburg, optekenen op de clubsite. Naast Vorm spelen ook Dwight Tiendalli, Jonathan de Guzman en Kemy Agustien voor de Swans.

Vorm, die zes seizoenen uitkwam voor FC Utrecht en tussendoor nog een jaar op huurbasis uitkwam voor FC Den Bosch, roemt de supporters van Swansea. "De Premier League is fantastisch. De club betekent heel veel voor de supporters. Door hen is elke wedstrijd een feest."


Michel Vorm blijft tot 2016 bij Swansea City (Foto: Novum)

Kelly Osbourne heeft geen spijt van dure nagellak

Kelly Osbourne betreurt haar peperdure nagels voor de Emmy's niet. De 27-jarige realityster verscheen zondag op de rode loper met een nagellakje met zwarte diamanten. Ondanks de vele kritiek is Kelly blij met haar lak.

"Ik merk dat mijn nagellak sommigen tegen de borst stuit", twitterde Kelly donderdag. De dochter van rocker Ozzy kreeg veel kritiek te verduren omdat ze in tijden van crisis peperdure nagellak promootte. "Ik begrijp jullie punt, maar het was iets wat ik een keer in mijn leven mee wilde maken."

Osbourne verscheen op de rode loper met nagellak van juwelier Azature. Hij stopte zwarte diamanten van 267 karaat in het lakje. Voor een flesje moet volgens The Hollywood Reporter 250 duizend dollar worden betaald. Kelly betaalde echter geen cent. "Ik was gewoon de gelukkige die gekozen was om het te dragen."

Via Twitter verontschuldigt Kelly zich aan mensen die zich beledigd voelen. "Maar vergeef me dat ik er geen spijt van heb. Ik voelde me een koningin."

Bezoek informateurs is 'beleefdheidsbezoek'

Het bezoek dat de informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA) vrijdag brengen aan koningin Beatrix is niet meer dan "een beleefdheidsbezoek" waarin zij niet zullen spreken over de inhoud of het tijdspad van de kabinetsformatie. Dat zei Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg donderdag na afloop van overleg met de fractievoorzitters.

Een aantal fractievoorzitters voelde zich overvallen door de mededeling dat Van Miltenburg de koningin voorgesteld had om de informateurs uit te nodigen voor een gesprek. Van Miltenburg heeft beloofd bij volgende stappen daar de fractievoorzitters eerst van in kennis te stellen.

Die afspraak zorgde voor tevredenheid bij de fractieleiders. Een aantal van hen weet de ontstane ophef aan de nieuwe procedure bij de formatie waaraan iedereen nog moet wennen. Anders dan in het verleden heeft niet het staatshoofd maar de Tweede Kamer deze keer de regie in handen.

"Het is een lerend proces", stelde VVD-leider Mark Rutte na het overleg met Van Miltenburg. Ook PvdA-leider Diederik Samsom zei er vanuit te gaan dat het de volgende keer beter zal gaan.

Bezoek informateurs is'beleefdheidsbezoek'
Bezoek informateurs is'beleefdheidsbezoek' (Foto: ANP)

Pink Panther-acteur Herbert Lom (95) overleden

De Britse acteur Herbert Lom is vandaag op 95-jarige leeftijd overleden. Dat laat zijn familie weten. De van oorsprong Tsjechische acteur was vooral bekend als hoofdinspecteur Dreyfus, de baas van inspecteur Clouseau, uit de Pink Panther-films.

Lom vluchtte in 1939 naar Londen en speelde in meer dan honderd films, waaronder klassiekers als Spartacus, El Cid en The Ladykillers. Zo was hij te zien naast onder anderen Charlton Heston en Kirk Douglas. Zijn laatste reprise van Dreyfus was in 1993, op 70-jarige leeftijd, in Son of the Pink Panther.

Lom publiceerde in 1971 zijn eerste boek, over toneelschrijver Christopher Marlowe. 21 jaar later publiceerde hij een boek over de Franse revolutie. Daarvan zijn de filmrechten verkocht, hoewel het tot nu toe nog niet daadwerkelijk tot een verfilming leidde.

Volgens zijn zoon Alec wilde Lom nooit getypecast worden en was hij altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen als acteur. Lom overleed in zijn slaap.


Pink Panther-acteur Herbert Lom (95) overleden (Foto: Novum)

Cage verdedigt uitgever huurmoordenaarshandleiding

Nicolas Cage heeft de hoofdrol gescoord in de misdaadthriller Amicus. Dat meldt het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. Het verhaal is op feiten gebaseerd en gaat over een huurmoordenaar die zich laat inspireren door een boek, waarna de uitgever wordt aangeklaagd. Cage speelt de advocaat van de uitgever.

Cage' personage Rodney Smolla neemt het op voor de uitgever van Hit Man: A Technical Manual for Independent Contractors. Het boek was de inspiratiebron van huurmoordenaar James Perry, die meerdere moorden pleegde totdat hij werd ingehuurd door Lawrence Horn. Deze platenbaas wilde dat Perry zijn vrouw, kind en kindermeisje zou ombrengen om zo twee miljoen dollar verzekeringsgeld op te strijken.

Detectives kwamen Perry echter op het spoor voordat hij de opdracht van Horn kon uitvoeren. Nadat bekend werd dat Perry het bewuste boek had gebruikt om zich op zijn bloederige klussen voor te bereiden, spanden de families van de eerdere slachtoffers een rechtszaak aan.

De spraakmakende en schokkende zaak zou uiteindelijk vijf jaar. Perry werd in 1995 ter dood veroordeeld. Horn zit levenslang vast.

Amicus staat onder regie van Richard Kelly, vooral bekend van het mysterieuze drama Donnie Darko uit 2001. De opnames moeten in januari van start gaan.

De 58-jarige Cage is momenteel bezig met de opnames van Kick-Ass 2, waarin hij wederom de rol van Damon Macready en zijn gemaskerde alter ego Big Daddy op zich neemt. Daarnaast zou hij in beeld zijn voor The Expendables 3 en ook National Treasure 3 is al aangekondigd.


Cage verdedigt uitgever huurmoordenaarshandleiding (Foto: Novum)

Vakbonden zien weinig problemen in overname HTM

De vakbonden reageren gematigd positief op de geplande gedeeltelijke overname van de Haagse stadsvervoerder HTM door de NS. Bestuurder Burg Anker van vakbond CNV Vakmensen heeft vertrouwen in de NS omdat die 'het thema vervoer diep in de vezels heeft zitten'. FNV Bondgenoten houdt er echter rekening mee dat de NS wegloopt als het slechter gaat.

"NS is een onderneming die weet wat vervoeren is", zegt Anker. "Omdat ook de arbeidsvoorwaarden voor HTM'ers ongemoeid blijven, zie ik vooralsnog geen apen en beren."

Ook FNV Bondgenoten is blij dat de arbeidsvoorwaarden niet worden aangetast, maar stelt wel vraagtekens bij de betrouwbaarheid van NS als samenwerkingspartner. "Als het straks eventueel slechter gaat met HTM, trekt NS zijn handen er misschien weer vanaf", zegt een woordvoerder. "Dat hebben we eerder gezien toen NS zijn samenwerking met Syntus beëindigde."

Reizigersorganisatie Rover oordeelt positief over de overname. Rover verwacht dat de intensievere samenwerking tussen HTM en NS die daarvan het gevolg is, ertoe leidt dat de dienstregeling van bus, tram en trein beter op elkaar aansluiten.

Lil' Wayne passeert 'The King'

Lil' Wayne is lang niet in alle delen van de samenleving even geliefd. Toch heeft hij gedaan waar velen van dromen: meer succesvolle nummers opnemen dan Elvis Presley. Hij kreeg het voor elkaar om voor de 109e keer een nummer in de Billboard Hot 100 te krijgen. The King of Rock-'n Roll behaalde 'slechts' 108 hits.

Dit heeft Lil' Wayne, wiens echte naam Dwayne Michael Carter Jr. is, echter niet geheel op eigen kracht gedaan. Bij de 109 hits van de rapper zaten 67 nummers waar anderen ook hun aandeel in hebben gehad. Typerend is misschien wel het nummer waarmee hij Elvis passeerde: de single Celebration is een productie van Lil' Wayne, The Game, Chris Brown, Tyga en Wiz Khalifa.

Het is overigens nog maar zeer de vraag of Lil' Wayne daadwerkelijk meer hits heeft gescoord dan Elvis. Toen in 1958 de Billboard Hot 100 werd opgericht was Elvis namelijk al een tijdje zeer actief. Hierdoor zijn wereldwijd bekende nummers als 'Heartbreak Hotel' niet meegenomen in de telling.

Om de meest succesvolle artiest te worden zal Lil' Wayne nog een tijdje hard moeten doorwerken. De meestgenoteerde artiest in de Amerikaanse hitlijst is de cast van de muziekserie Glee. Zij hebben 204 noteringen op hun naam staan.

Eindstreep Amstel Gold Race mogelijk verplaatst

De Amstel Gold Race finisht mogelijk niet meer op de Cauberg. Bondscoach en organisator Leo van Vliet overweegt om de eindstreep te verplaatsen. De nieuwe meet komt dan waarschijnlijk net zoals op het afgelopen WK net na de Cauberg te liggen. Sinds 2003 wordt er op de bekendste Nederlandse heuvel gefinisht.

Van Vliet benadrukt dat nog niets zeker is. "Het idee zit in mijn hoofd. We gaan het op korte termijn bespreken. Willen we het volgend jaar al dan moeten er snel dingen worden beslist."

Het aantal mensen dat op de Cauberg past zit volgens Van Vliet aan zijn limiet. "We hebben tijdens het WK gezien dat het ook anders kan wat gastvrijheid betreft. In Berg en Terblijt, de finishplaats van het WK, is veel meer ruimte om mensen te ontvangen."

Of het koersverloop zou veranderen durft de oud-wielrenner niet te zeggen. Van Vliet maakt zich daar minder zorgen over. "Je ziet dat dezelfde renners die normaal gesproken op de Cauberg goed voor de dag komen nu ook van voren zaten. Misschien dat een grotere groep renners kans maakt. Een WK is wel altijd anders dan een klassieker."

De Belg Philippe Gilbert, ook al tweemaal winnaar van de Gold Race, liet zondag op de Cauberg met een splijtende demarrage iedereen staan en reed in de laatste dalende anderhalve kilometer naar de eindstreep onbedreigd naar de regenboogtrui. De Noor Edvald Boasson Hagen pakte het zilver, voor de Spanjaard Alejandro Valverde.


Eindstreep Amstel Gold Race mogelijk verplaatst (Foto: Novum)

Ook Utrecht tegen komst wietpas

Utrecht ziet de komst van de wietpas niet zitten. De gemeente is bang dat de invoering van de pas voor veel overlast en illegale straathandel gaat zorgen, zegt een woordvoerder van burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) donderdag.

Utrecht is van mening dat de pas niet nodig is in de stad. "Wij hebben het probleem niet waar de wietpas oorspronkelijk voor bedoeld is", aldus de woordvoerder. "Het is een medicijn waar we niet ziek van zijn maar zo wel de bijwerkingen van krijgen", doelt ze op de overlast. "Dat willen we niet."

De pas is sinds 1 mei officieel verplicht in de grensprovincies Limburg, Brabant en Zeeland om de overlast van het aantal buitenlandse drugstoeristen terug te dringen. De invoering leidde echter tot meer overlast. Vooral de illegale straathandel nam fors toe.

Eerder deze week liet de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb ook al weten fel tegenstander van de wietpas te zijn, om dezelfde redenen. Ook Amsterdam, Haarlem en Maastricht zien niets in de maatregel.

In Utrecht wordt donderdagavond een debat gehouden over de komst van de pas. De lokale partijen willen van Wolfsen weten hoe de gemeente tegenover de invoering staat.

Criminaliteit in Leidsche Rijn sterk gestegen

De criminaliteit in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn is van januari tot augustus sterk toegenomen ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar. Het totaal aantal misdrijven steeg er met twaalf procent. Dat blijkt uit een brief die het college van burgemeester en wethouders in Utrecht donderdag aan de gemeenteraad stuurde.

Het aantal woninginbraken in de Vinex-wijk nam in de eerste acht maanden toe met 32 procent. Het aantal autokraken steeg met ruim een kwart. Het aantal geweldsdelicten kende wel een daling, van vijftien procent.

De gemeente verklaart de forse stijging met het sterk stijgende inwonersaantal van Leidsche Rijn. Ook benadrukt de gemeente dat de wijk vorig jaar nog 'met afstand de veiligste wijk was', als gekeken wordt naar het aantal misdrijven per duizend inwoners. Toch laat de gemeente weten de ontwikkelingen 'scherp in de gaten te houden'.

Ook opvallend is de sterke toename in het aantal geweldsdelicten in Utrecht-West. Dat steeg met 32 procent. Het totaal aantal misdrijven nam daar echter licht af. De wijk Vleuten-De Meern valt op met een grote stijging in het aantal woninginbraken, 26 procent, en het aantal autokraken, 29 procent.

In de hele stad nam de criminaliteit de afgelopen acht maanden met veertien procent af ten opzichte van vorig jaar. Van januari tot en met april werd nog een lichte stijging geconstateerd, van vier procent. Die daling verklaart een woordvoerder van de gemeente door de intensieve samenwerking van politie, gemeente en justitie met burgers om criminaliteit tegen te gaan.

Amateurkampioen promoveert verplicht naar Jupiler League

De amateurkampioen is met ingang van het seizoen 2015-2016 verplicht om te promoveren naar de Jupiler League. Alle betrokken besturen hebben hierover volledige overeenstemming bereikt, meldt de spelersvakbond VVCS donderdag. Voor de hekkensluiter van de Jupiler League betekent dat een verplichte degradatie naar de Topklasse.

De degradatieregeling werd in het seizoen 2009-2010 in het leven geroepen, maar kende voor de amateurclub altijd een vrijblijvend karakter. Tot nu toe maakte geen enkele amateurclub gebruik van de mogelijkheid om te promoveren. Alleen betaaldvoetbalorganisatie FC Oss, dat een jaar eerder was gedegradeerd naar de Topklasse, waagde twee seizoenen geleden de stap omhoog.

De VVCS is blij dat het vrijblijvende karakter in 2015 wordt ingeruild voor een verplichting. De nieuwe regeling betekent niet dat het onderzoek naar de haalbaarheid van een tweede divisie, bestaande uit beloftenelftallen, wordt gestaakt. De KNVB is bezig met het samenstellen van een werkgroep om dat te onderzoeken.

Hollande wil snel interventie in Mali

In Mali moet een militaire interventie door Ecowas worden gerealiseerd. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties moet daartoe zo snel mogelijk beslissen. Dit heeft de Franse president François Hollande gezegd.

Ecowas, het samenwerkingsverband van West-Afrikaanse staten, heeft drieduizend man klaar staan voor een interventiemacht in het noorden van Mali, waar radicaalislamitische rebellen de macht hebben overgenomen. Het wachten is op een mandaat van de Veiligheidsraad.

Hollande zei dat Frankrijk en de Afrikaanse Unie logistieke setun zullen bieden aan de Ecowas-troepenmacht.


Hollande wil snel interventie in Mali (Foto: Novum)

'Grasmaaien langs snelweg als taakstraf'

Als het aan Reclassering Nederland ligt gaan veroordeelden met een werkstraf het gras langs de snelwegen maaien. Dat voorstel doet directeur Sjef van Gennip als reactie op de aankondiging dat Rijkswaterstaat gaat bezuinigen op het groenonderhoud.

Van Gennip vindt dat hij van de nood een deugd maakt. "Onze cliënten hebben een werkstraf gekregen om iets zinnigs terug te doen voor de maatschappij", zegt hij donderdag. "Ze knappen al speeltuinen op, ruimen zwerfvuil op en schoffelen onkruid op plantsoenen. Waarom ook niet met een grasmaaier langs de snelweg aan de slag?", vraagt de directeur zich af.

Een veroordeelde kan voor een licht vergrijp een werkstraf tot maximaal 240 uur worden veroordeeld. Reclassering Nederland regelt per jaar ongeveer 25 duizend plaatsingen van werkgestraften bij bedrijven en houdt toezicht op het werk.

Van Gennip benadrukt dat de werkgestraften niet worden betaald voor het trimmen van de snelwegbermen. "We pikken geen banen in. Als de overheid geen geld heeft voor een betaalde kracht, kan ze de afweging maken voor ons te kiezen." De topman van Reclassering Nederland wil op korte termijn met Rijkswaterstaat om tafel gaan zitten om zijn voorstel te bespreken. "Trouwens, het is niet zo dat automobilisten straks personen met een ketting om hun enkels aan het werk zien. Ze gaan alleen gehuld in een fluorescerend hesje."

Rijkswaterstaat moet tot en met 2020 een kleine twee miljard euro besparen. Het agentschap denkt kosten te reduceren door onder meer werknemers overdag langer te laten werken, op bepaalde snelwegen het licht 's nachts uit te doen en slecht eenmaal per jaar het groen langs de snelweg te maaien.

Zenit zet aanvoerder uit selectie

Het grote geld regeert in het Russische voetbal, dat heeft Zenit St. Petersburg-aanvoerder Igor Denisov ook ondervonden. De Rus klaagde in de Russische media over de torenhoge salarissen van aankopen Hulk en Axel Witsel. Hij werd hiervoor uit de selectie van het eerste elftal gezet.

Zenit-voorzitter Maxim Mitrofanov probeert in Sport Express de onrust weg te nemen. "Wij proberen om uitstekende voetballers aan te trekken en hen een goed salaris te bieden, maar dat ligt zeker niet hoger dan dat van onze beste Russische spelers. Voetballers als Kherzakov en Shirokov verdienen evenveel als Hulk en Danny. Witsel? Zijn loon ligt zelfs aanzienlijk lager dan dat van Denisov."

Denisov valt door zijn onrust voorlopig uit de gratie. "De deur is nog niet gesloten. Als hij zijn excuses aanbiedt aan het team, dan kan hij wat mij betreft opnieuw aansluiten bij de A-selectie. Igor is een goede kerel met veel kwaliteiten. Maar hij moet zich niet alleen op het veld gedragen, ook daarbuiten."

Eerste beelden Goblin King uit The Hobbit

De Goblin King in The Hobbit: An Unexpected Journey wordt gespeeld door Barry Humphries, maar niemand weet nog hoe dit personage er uit gaat zien. Totdat er vandaag afbeeldingen verschenen van het speelgoedfiguur.

Peter Jackson zei eerder over het personage: "Barry Humphries gaat de Goblin King spelen op de manier waarop Andy Serkis Gollem speelde… We hebben er alle vertrouwen in dat hij het personage van de Goblin King eigen maakt en invult met gevoeligheid en de emotionele diepte die dit personage verdiend."

The Hobbit: An Unexpected Journey verschijnt op 13 december in de bioscoop

Goblin King

Goblin King

Eerste Apple-fans al in de rij

De eerste Apple-fanaten wachten sinds donderdagochtend voor de Apple Store in Amsterdam in de rij voor de iPhone 5. Apple meldt dat het gaat om een handjevol mensen. De smartphone is vanaf vrijdagochtend te koop. Fans die niet in de rij willen wachten kunnen de iPhone 5 reserveren via de website van Apple.

Degenen die reserveren via de website krijgen donderdagavond per e-mail te horen hoe laat ze hun smartphone op kunnen halen. De techgigant benadrukt niet te kunnen garanderen dat mensen die vrijdag op de bonnefooi naar de Apple Store aan het Leidseplein komen daadwerkelijk een nieuwe iPhone mee naar huis kunnen nemen.

De iPhone 5 is de opvolger van de vorige jaar verschenen iPhone 4S. De nieuwe smartphone is dunner, krachtiger en heeft een groter scherm. Andere smartphones, waaronder die van concurrent Samsung, beschikken over een groter scherm dan dat van de iPhone 5.

Naar alle waarschijnlijkheid moet de goedkoopste versie van de iPhone 5 ongeveer zeshonderd euro kosten. Via telefoonaanbieder KPN is de goedkoopste versie van de smartphone te leasen voor 37 euro per maand bij een tweejarig contract. Daarnaast moet nog wel een telefoonabonnement worden afgesloten. Bij Vodafone is de iPhone 5 bij het goedkoopste tweejarige abonnement voor 409 euro verkrijgbaar, terwijl de smartphone bij het goedkoopste abonnement van T-Mobile 330 euro kost.

In de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië was de telefoon vorige week vrijdag al te koop.

KNMI waarschuwt voor onweer

In het noorden van het land kan het donderdagmiddag flink gaan onweren. Daarvoor waarschuwt het KNMI. Voor de noordelijke provincies is code geel afgekondigd.

Noord-Holland, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe worden met code geel door het weerinstituut gewaarschuwd voor gevaarlijk weer. Donderdagmiddag trekken zware regenbuien vanuit het westen naar het oosten van het land.

In de Randstad kan wel dertig tot veertig millimeter regen vallen, meldt Weeronline. Doordat de buien in snelheid toenemen, is de verwachting dat de regenval in het oosten minder overvloedig zal zijn.


KNMI waarschuwt voor onweer (Foto: Novum)

Elijzen: "Geen halve-prijs-rijders meer bij Rabobank"

De nieuwe ploegleider bij de Rabobank-wielerformatie Michiel Elijzen vindt dat zijn nieuwe werkgever de renners bij het aantrekken moet selecteren op persoonlijkheid. Nu wordt voornamelijk nog gelet op de prestaties van een coureur.

Elijzen, nu nog ploegleider bij Lotto-Belisol, sprak met NUsport. "Misschien moet je met psychologen en mental coaches werken voordat je een renner aantrekt. Van die halve-prijs-rijders krijg ik de schijt. Als je knecht bent, ben je knecht. Nee, het is niet leuk als je niets wint, maar je wordt dik betaald en dan help je een ander om te winnen in plaats van zelf proberen 22e te worden."

De Rabobankploeg kondigde onlangs aan een koerswijziging door te voeren. Elijzen werkt hieraan mee. Hij noemt als voorbeeld van het oude beleid het aantrekken van renner Mark Renshaw. Deze snelle Australiër moet in de ogen van de nieuwe ploegleider de sprint aantrekken voor Theo Bos in plaats voor eigen kansen te gaan.

De buitenlandse renners moeten zich vooral schikken in hun rol als knecht. "Zodra een buitenlander bij Rabobank in de weg gaat rijden van Nederlanders, wordt het toch lastig voor ze. Niet dat ze die mannen wegpesten, maar je trekt dit soort renners aan terwijl je in de koersen die hen liggen juist alles inzet op die Nederlandse jongens. Toch?"

Tarantino heeft cameo in Django Unchained

Rex Linn staat bekend om zijn rol als detective Frank Tripp in CSI: Miami en als Palmer in The Walking Dead. In januari verschijnt Linn voor het eerst in de bioscoop met de spaghettiwestern Django Unchained, waar volgens de acteur de regisseur een cameo in heeft.

"Quentin [Tarentino] vertelde mij dat hij de scene zo leuk vond dat hij er zelf ook in wilde zitten en een paar van mijn zinnen zou overnemen", zo zegt Linn tegen NewsOK.com. "We zijn on screen met Don Johnson en Jonah Hill. De scenes zijn weliswaar niet lang, maar je gaat ze herinneren."

Django (Jamie Foxx) is een slaaf met een brute geschiedenis. Twee jaar voor de Burgeroorlog komt hij oog in oog te staan met de Duitse premiejager Dr. King Schultz (Christopher Waltz). Schultz is op het spoor van de moorddadige Brittle-broers, waar alleen Django hem toe kan leiden. De onorthodoxe dokter koopt Django met de belofte hem vrijheid te geven als de Brittles zijn gepakt – levend of dood. Na enige tijd wordt Django vrijgelaten, maar Schultz en de slaaf verlaten elkaar niet. Sterker, Schultz jaagt met Django op de meest gezochte criminelen van het Zuiden. Ondertussen heeft Django een eigen missie: het vinden en bevrijden van Broomhilda (Kerry Washington), de vrouw die hij tijdens de slavenhandel uit het oog is verloren.

Django Unchained verschijnt op 24 januari in de bioscoop.

Django Unchained

Vijftien agenten gewond door rellen Haren

Bij de rellen in Haren zijn vijftien agenten gewond geraakt. Een agent kreeg glas in zijn oog. Het is nog niet te zeggen of hij hier blijvende schade aan overhoudt, zegt een woordvoerder van de Groningse politie donderdag.

Een andere agent brak zijn middenvoetsbeentje. Verder liepen de agenten voornamelijk kneuzingen op. Bij het uit de hand gelopen Facebookfeest werden vrijdagavond en -nacht ook agenten uit andere korpsen ingezet. Daarom moest eerst een inventarisatie worden gemaakt voordat duidelijkheid kon worden gegeven over het aantal gewonden.

Eerder bleek al dat tientallen burgers gewond raakten, onder wie een bejaarde man die een klap kreeg met een stoeptegel. Er zijn meer dan dertig mensen aangehouden. De politie onderzoekt nog uren aan beeldmateriaal en verwacht snel meer arrestaties te verrichten.

Politiebond ACP heeft woensdag een meldpunt geopend voor de ongeveer vijfhonderd agenten die in Haren zijn ingezet. De uitkomsten worden anoniem en zonder details gedeeld met de evaluatiecommissie onder leiding van Job Cohen.

Echtpaar opgepakt voor mishandeling 'schoonzoon'

Een echtpaar heeft woensdagavond in het Gelderse Huissen de vriend van hun dochter mishandeld. Twee vrienden van de vader zouden daarbij hebben geholpen. De politie heeft het viertal opgepakt.

De 17-jarige dochter waarschuwde rond middernacht de politie omdat haar vriend, een 23-jarige man uit Herwen, zou zijn geslagen door haar vader en moeder en de twee vrienden. Agenten ontdekten even later rode plekken op het lichaam van de jongeman. De vier zitten nog vast voor nader onderzoek.

Doden en gewonden bij busongeluk Duitsland

Bij een verkeersongeluk met een bus met Poolse schoolkinderen en vier vrachtwagens op een autosnelweg bij Potsdam in Duitsland zijn woensdagnacht twee doden en negentien gewonden gevallen, meldt de politie. De bus had afgeremd vanwege een opstopping, maar dit werd niet opgemerkt door de chauffeur van een vrachtwagen die er achter reed.

De vrachtauto ramde de bus, die door de vangrail werd gedrukt. Drie andere vrachtwagens reden op de ravage in.

De doden zijn de chauffeur van de eerste vrachtwagen en diens bijrijder. Onder de gewonden zijn zeventien Poolse scholieren, de 23-jarige Poolse buschauffeur en de chauffeur van een van de andere vrachtauto's. Op drie na mochten de gewonde Poolse kinderen het ziekenhuis na behandeling verlaten.

De Poolse bus was met 54 kinderen, vier leraren, een reisbegeleider en twee chauffeurs op weg van Poznan naar Londen.

Soundtrack Bellicher: Cel door Don Diablo

Vanaf vandaag is de soundtrack Cell van Don Diablo met de bijbehorende videoclip beschikbaar. Don Diablo schreef het nummer speciaal voor de film Bellicher: Cel, die volgende week in de bioscoop te zien is.

Hoe bestrijd je iemand die jouw identiteit gebruikt? Michael is 's nachts getuige van een raadselachtig auto-ongeluk met fatale afloop. Na te zijn verhoord, wordt hij tot zijn stomme verbazing aangehouden. Waarom is niet duidelijk, maar de politie is ervan overtuigd dat ze hem moeten hebben. Alles wat Michael zegt, lijkt zich tegen hem te keren. Hij wordt overgebracht naar een politiebureau in het Westland, waar hij te maken krijgt met een bizarre aanklacht, twee spijkerharde rechercheurs en een advocate die hem niet gelooft. Michael ontkomt en gaat koortsachtig op zoek naar antwoorden: wie heeft zijn identiteit gestolen en waarom?

Bellicher: Cel verschijnt vanaf 4 oktober in de bioscoop.

Vrachtwagen lekt zoutzuur op A58

Een vrachtwagen heeft donderdagochtend zoutzuur gelekt op de A58 bij Bergen op Zoom. Enkele van de 1026 vaten met de bijtende stof die de truck vervoerde bleken lek. Hulpverleners zijn in actie om de lekke vaten te lokaliseren, laat de politie weten. Afrit 27 naar het centrum van Bergen op Zoom blijft dicht tot de situatie is afgehandeld.

De vrachtwagen werd rond 08.00 uur door de politie van de weg gehaald. Aanleiding was de damp die uit de vrachtwagen kwam. De truck werd begeleid naar een veilig gebied op de Ruytershoveweg. Hoewel de vrijkomende damp giftig is, bestond voor de omgeving volgens de politie geen gevaar. Wel dragen de hulpverleners beschermende kleding en gasmaskers.

De op- en afritten van en naar Bergen op Zoom werden vanwege het incident afgesloten. Behalve de afrit naar het centrum van de Brabantse stad zijn die inmiddels weer open.

Weer storing bij mobiel bankieren Rabobank

Klanten van de Rabobank kunnen donderdagmiddag voor de tweede keer in vier dagen tijd geen nieuwe betaalopdrachten versturen of uitstaande opdrachten inzien via hun smartphone. Dat komt door een storing die rond 12.30 uur de kop opstak, zegt een woordvoerder.

Klanten gebruiken mobiel bankieren volgens hem vooral om hun saldo te checken. "Dat kan gelukkig nog wel." Er wordt volgens hem hard gewerkt aan een oplossing. De bank kampte recentelijk vaker met storingen. Maandagochtend konden klanten geen bankzaken regelen via smartphones. Toen lag ook internetbankieren er uit. Vorige week maandag lag het internetgedeelte plat.

Het is niet duidelijk of de storing van donderdag verband heeft met eerdere storingen. "We willen eerst het probleem oplossen, dan volgt later wellicht een analyse."

Jennifer Garner vergeet vaak haar kinderen

Jennifer Garner heeft moeite om te onthouden waar ze haar kinderen laat. "Je bent met de twee andere kinderen bezig en dan denk je: ik heb ergens een baby neergelegd", zei de actrice in de talkshow van Ellen DeGeneres. "Dan ga je je zoon zoeken en als je hem vindt is hij altijd blij."

Ook vindt de vrouw van Ben Affleck het niet makkelijk haar kind bij de juiste naam te noemen. "Dan kijk ik naar mijn dochter en zeg ik: Violet, Martha, Sam, Martha, Ben, nee. Violet. Jij bent Violet."

De moeder van drie kinderen twijfelt of zij en haar echtgenoot de beste voorbeelden zijn voor andere ouders. Ze vertelt dat Affleck tijdens theefeestjes met zijn dochters geregeld bijna in slaap valt. "Praat maar met Brad en Angelina. Die hebben het volgens mij goed voor elkaar."

Garner is niet van plan om haar gezin nog eens uit te breiden. "Maar mijn man heeft wondersperma", aldus de actrice, die te zien was in onder meer Valentine's Day en Daredevil. "Dus je weet het niet."

'Eerlijke Verhoeven hielp actiefilm Crusade om zeep'

Paul Verhoeven was zo eerlijk tegen de filmproducenten van het geplande kruisvaardersepos Crusade dat ze besloten de film af te blazen. "Soms moet je gewoon even je mond houden", zegt Arnold Schwarzenegger tegen het Britse filmblad Empire. Hij zou in de film, omschreven als 'Spartacus meets Conan', de hoofdrol spelen.

Crusade is wellicht een van de grootste films die nooit gemaakt is. In de eerste helft van de jaren negentig gonsden de geruchten en leek de film er te komen. Zowat alle Arnie-fans hadden slapeloze nachten over deze ultieme actiefilm waarin Schwarzenegger, groot geworden als Conan de barbaar, voor de laatste keer met een zwaard zou zwaaien.

Verhoeven had in 1985 al het bloederige Flesh+Blood gemaakt, dus hij had ervaring met het ongekuist verfilmen van de middeleeuwen. Het plan was om ook in Crusade alles te laten zien, inclusief het antisemitisme en de haat van Arabieren waar de kruisvaarders om bekendstonden.

De sets waren al gebouwd in Spanje en grote namen als Robert Duvall, Jennifer Connelly, John Turturro en Christopher McDonald waren al gecast. Maar het project kwam nooit van de grond, omdat Verhoeven tijdens een bespreking zijn mond niet kon houden.

"We waren helemaal klaar om te starten", vertelt de inmiddels 65-jarige Schwarzenegger. "Toen ging Paul los." De filmbazen vroegen of Verhoevens geplande budget van honderd miljoen dollar, zeker toen een zeer royaal bedrag, niet zou oplopen tot 130 miljoen.

"Wat wil je nou, een garantie?", zou Verhoeven getierd hebben. "Hij begon te ratelen over dat je niet eens zeker weet of je morgen nog leeft", vertelt Schwarzenegger daarover. "Dat hij geen God was en geen controle had over het weer. Natuurlijk kon het budget oplopen als het drie maanden zou stormen, enzovoorts."

De acteur beschrijft hoe hij Verhoeven onder tafel schoppen verkocht om ervoor te zorgen dat hij zijn mond zou houden. Maar het mocht niet baten. En dat betekende het einde van de film.

"Paul probeerde altijd volkomen eerlijk te zijn, maar soms moet je een beetje selectief zijn om te zorgen dat een project doorgang vindt. Het was doodzonde."

Het is mogelijk dat deze misser eventuele verdere samenwerking tussen Verhoeven en Schwarzenegger in de kiem heeft gesmoord. Feit is dat de mannen na Total Recall uit 1990 nooit meer samen een film hebben gemaakt.

Beatrix bijgepraat door Kamervoorzitter

De nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, heeft donderdagochtend een bezoek gebracht aan koningin Beatrix op paleis Huis ten Bosch. Dat meldt de Tweede Kamer.

Van Miltenburg heeft Beatrix gevraagd om binnenkort fractievoorzitters te ontvangen die ze nog niet eerder in die rol heeft gesproken. Het gaat om Diederik Samsom (PvdA), Sybrand van Haersma Buma (CDA), Arie Slob (ChristenUnie), Jolande Sap (GroenLinks) en Henk Krol (50Plus).

De Kamervoorzitter heeft Beatrix ook verzocht om een gesprek te plannen met informateurs Henk Kamp en Wouter Bos. De Kamer neemt het voortouw in de formatie van het nieuwe kabinet, terwijl de koningin voorheen een belangrijke rol speelde in dit proces.

D66-leider Alexander Pechtold heeft om een brief gevraagd van Van Miltenburg over haar verzoek aan Beatrix om de informateurs te ontvangen. D66 was de partij die ervoor zorgde dat bij de formatie de rol van Beatrix werd teruggedrongen en het initiatief bij de Kamer kwam te liggen.


Beatrix bijgepraat door Kamervoorzitter (Foto: Novum)

Mosasaurus opgegraven in Maastricht

In Maastricht is een deel van het skelet van een heuse Mosasaurus opgegraven. Het skelet is vorige week gevonden in een groeve van cementfabriek ENCI.

Met behulp van wetenschappers van het Natuurhistorisch Museum is inmiddels ongeveer een derde van het geraamte van het haptandenmonster opgegraven. De rest van de dino is waarschijnlijk al eerder verdwenen tijdens mergelwinning in de groeve.

Toch zijn de afstoffers-in-spé erg blij, want de kop van het dier is grotendeels teruggevonden. Verder hebben ze onder andere het sleutelbeen gevonden en een kiemtand (onvolgroeide opvolger van melktanden).

Het verre neefje van de mosasaurus in betere tijden.

De voordelen van een stapelbed

Nieuwsgierig kijken mijn zussen en ik toe hoe mijn vader het ijzeren stapelbed in mekaar zet. Het nieuwe bed voor mijn zus en mij. Natuurlijk mag zij het bovenste bed hebben, want zij is de oudste. Je kan maar beter het oudste kind in een gezin zijn, dan krijg je alle privileges. Mijn moeder snapt mijn teleurstelling wel en probeert de voordelen van het onderste bed op te noemen. Ik kan er zelf maar eentje bedenken: ik hoef niet mijn bed uit te klimmen om mijn bril op een veilig plekje neer te leggen. Verder vind ik het gewoon stom.

Vrees het (on)bekende van Paranormal Activity 4

Vandaag is er een tweede, voor Nederland tijdelijk exclusieve trailer van Paranormal Activity 4 vrijgegeven. Eindelijk weten we meer over het verhaal van de vierde film.

Paranormal Activity 4

Katie (Katie Featherston), de hoofdrolspeelster in de eerste twee films en als jongere versie in de derde, is vijf jaar na de gebeurtenissen van Paranormal Activity 2 met haar zoon opgedoken in een rustige wijk. Binnen korte tijd belandt Katie in het ziekenhuis en komt Hunter (Brady Allen), die na enkele jaren nu Robbie heet, tijdelijk in het huis van de buren te wonen. Dochter Alice (Kathryn Newton) is nog erg argwanend over de tijdelijke nieuwe bewoner. Zij lijkt gelijk te krijgen over haar gevoel: binnen de kortste keren gebeuren de meest vreemde dingen in het huis. Als de activiteiten steeds grootser en agressiever worden lijkt niemand van de ooit zo vredige familie nog veilig. Voert Robbie dit allemaal uit of heeft hij een speciale gast met zich meegenomen?

De eerste Paranormal Activity gaf de intentie dat er een bepaalde klopgeest alleen een bepaalde fixatie op Katie had. Met ieder nieuw deel in de reeks werd het steeds duidelijker wie of wat de entiteit is en wat het doel is. Kennelijk is Hunter de laatste stap van het grote plan die de heksengroep (te zien in Paranormal Activity 3) in petto heeft. Na drie films weten we dat de occulte groep vrouwen van een bepaalde bloedlijn een demon hebben toegewezen en de eerste mannelijke erfgenaam in deze bloedlijn opeisen als betaling voor iets of iemand. 'Alle activiteiten hebben tot dit geleid…'

Paranormal Activity 4 verschijnt op 25 oktober in de bioscoop.

Tsjechië versoepelt verkoopverbod sterke drank

De Tsjechische regering gaat het verkoopverbod op sterke drank versoepelen. Dat heeft de Tsjechische premier Petr Necas gezegd. Tot het verbod was overgegaan nadat 26 mensen waren omgekomen, omdat ze sterke drank hadden gedronken die was aangelengd met methanol.

Volgens Necas is sterke drank die voor 2012 is geproduceerd veilig. De verkoop daarvan kan donderdag worden hervat. Andere drank moet een certificaat hebben waarop de afkomst staat vermeld. Bedrijven die sterke drank produceren zijn sinds kort verplicht gebruik te maken van stempels die door de overheid verstrekt zijn.

Sijsling verrast Lopez in Maleisië

Igor Sijsling heeft zich verrassend geplaatst voor de kwartfinale van het ATP-toernooi van Kuala Lumpur. De Nederlander versloeg op het hardcourt in Maleisië de als vijfde geplaatste Spanjaard Feliciano Lopez in twee tiebreaks: 7-6 (0) en 7-6 (2). Sijsling is de nummer 97 van de wereld, Lopez staat met zijn 32e plaats beduidend hoger.

Beide spelers wonnen in de eerste set eenvoudig hun servicegames, waarna Sijsling zich oppermachtig toonde in de tiebreak. Ook in de tweede set waren er geen breaks te noteren, al moest de Nederlander wel zes breakpoints ongedaan maken. Lopez voorkwam zelf drie keer op het nippertje een break, maar voor de Spanjaard bleek dat slechts uitstel van executie.

Sijsling wacht in de kwartfinale mogelijk een confrontatie met David Ferrer. De als eerste geplaatste Spanjaard moet dan wel eerst zien af te rekenen met Alex Bogomolov uit Rusland.

Ex Dutroux wil gesprek met vader slachtoffer

Michelle Martin, de ex van kindermoordenaar Marc Dutroux, wil in gesprek met de vader van een van de slachtoffers. Ze heeft dat via een brief laten weten aan Denis Lejeune. Dat melden Belgische media.

De vader van de vermoorde Julie stelt daar nu nog niet aan toe te zijn. "Ik had haar in een brief gevraagd de waarheid te vertellen. Ik had gehoopt dat ze een antwoord zou opsturen, maar nu wil ze me ontmoeten", aldus Lejeune. "Ik ben daar niet klaar voor. Ik wil niet door haar gemanipuleerd worden."

Wel laat hij weten goed na te denken over een mogelijke ontmoeting. De advocaat van Martin stelt dat een persoonlijke ontmoeting het beste is, omdat daarin geen nuances verloren gaan. Een voorwaarde voor een eventueel gesprek is dat er niets mag uitlekken.

Martin kwam eind augustus voorwaardelijk vrij. Sindsdien verblijft ze in het klooster van de Arme Klaren in Malonne, in de buurt van de stad Namen. Martin, die al sinds 1996 vastzat, werd in 2004 veroordeeld tot dertig jaar cel voor haar aandeel in de ontvoering van zes meisjes en de dood van vier van hen. Haar ex Dutroux zit een levenslange gevangenisstraf uit.

F1-teams trekken aan Frijns

Robin Frijns staat in de belangstelling van meerdere Formule 1-teams. De 21-jarige Limburger gaat in zijn debuutseizoen aan de leiding in de World Series by Renault en dat is vele autosportvolgers niet ontgaan.

Frijns mag op belangstelling van Williams en Sauber rekenen en ook Lotus zou zich inmiddels bij zijn management gemeld hebben. Het zou bij deze teams om de positie van testcoureur gaan. Zijn woordvoerder Armand Caenen zou inmiddels al bevestigd hebben dat de Nederlander begin november bij de Young Driver Test een dag voor Sauber mag gaan testen. Mocht hij de World Series by Renault winnen dan komt daar een dag voor Red Bull bij.

Caenen werkte in het verleden samen met Jos Verstappen en Christijan Albers. "Ik heb het bij een Nederlandse coureur nog niet eerder meegemaakt dat er zoveel belangstelling voor hem is als bij Robin nu het geval is."

Zwaargewonde man gevonden in brandende woning Uden

Bij een woningbrand in het Brabantse Uden is woensdagnacht een zwaargewonde man in huis gevonden. Hij is vermoedelijk slachtoffer geworden van een geweldsdelict, meldt de politie donderdag.

De brand brak rond middernacht uit in het appartementencomplex aan de Harpstraat. Terwijl omwonenden in veiligheid werden gebracht, ging de brandweer naar binnen. Volgens de politie was sprake van grote rookontwikkeling.

In huis werd de 59-jarige man aangetroffen. Wat er precies is gebeurd, kan de politie nog niet zeggen. De politie gaat uit van een misdrijf. Het slachtoffer is met spoed naar een ziekenhuis gebracht, waar hij direct is geopereerd. Getuigen worden opgeroepen zich te melden.

Val uit hoogwerker wordt schilder (65) fataal

Een 65-jarige Schiedammer is woensdagavond overleden nadat hij van een hoogwerker was gevallen. De man was in zijn eentje bezig met verfwerkzaamheden in een bedrijfspand.

Een familielid trof het slachtoffer rond 20.00 uur aan in het pand aan de Kommiezenlaan in Schiedam, laat de politie weten. Het slachtoffer werd bewusteloos en zwaargewond naar een ziekenhuis overgebracht, waar hij enkele uren later overleed.

De Inspectie SZW stelt een onderzoek in.

New Kids Nitro wint komedieprijs in Texas

De Nederlandse komedie New Kids Nitro heeft op het Amerikaanse filmfestival Fantastic Fest in Austin de prijs voor beste komedie in de wacht gesleept. Dat maakte producent Eyeworks donderdag bekend. Het festival in de Texaanse hoofdstad is toonaangevend op het gebied van genrefilms.

Regisseurs en scenaristen Steffen Haars en Flip van der Kuyl namen de prijs woensdagavond in ontvangst. Ze lieten weten zeer vereerd te zijn. Het is niet de eerste keer dat de mannen er met een award vandoor gaan. Vorig jaar wonnen ze met voorganger New Kids Turbo de prijs voor beste regie van een komedie.

In New Kids Nitro moeten de vrienden uit Maaskantje het opnemen tegen een zombieplaag die Nederland dreigt te overrompelen. Ondertussen moet er ook nog even stevig gebakkeleid worden met het nabijgelegen Schijndel.

De film trok in Nederland bijna een half miljoen bezoekers en was ook in België en Duitsland een grote hit. Daarnaast is New Kids Nitro een van de zeventien titels die kans maken op een Gouden Kalf voor de publieksprijs.

'GL-raadslid overtrad wet en schaadde aanzien'

GroenLinks-raadslid in Rotterdam Judith Bokhove heeft het aanzien van het raadslidmaatschap geschaad door een nevenfunctie bij energiebedrijf Greenchoice aan te nemen. Ze had kunnen voorzien dat haar aantreden tot afkeurende reacties zou leiden, concludeert het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten.

Het energiebedrijf, onderdeel van Eneco, was ernstig in opspraak geraakt omdat het jarenlang systematisch klanten had gedupeerd. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) legde een boete van ruim zeven miljoen euro op. De boete was verlaagd omdat twee directieleden, onder wie de man van Bokhove, hadden toegezegd terug te treden.

Bokhove nam van eind februari tot eind april de plaats van haar man in. Ze was toen de enige directeur van het bedrijf. Het ligt volgens het integriteitsbureau niet voor de hand dat iemand zonder kennis en ervaring in de sector in zo'n situatie de plaats van haar man inneemt. Het BING wijst erop dat de rechter oordeelde dat dit niet strookte met de toezegging aan de NMa.

Bokhove heeft ook de wet overtreden door de nevenfunctie te laat te melden bij de gemeente. Volgens het BING heeft ze de consequenties onderschat, maar heeft ze zich niet schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling.

Bokhove erkent op de website van haar partij dat ze de functie achteraf beter niet had kunnen aannemen. Ze kwam vorige maand in opspraak toen het Financieele Dagblad schreef dat ze een nevenfunctie bij Greenchoice te laat had aangemeld. GroenLinks gaf BING daarom een opdracht tot een integriteitsonderzoek.

Voorzitter van de GroenLinks-raadsfractie Arno Bonte stelt dat Bokhove 'ruiterlijk' heeft erkend dat ze een verkeerde inschatting heeft gemaakt. "Maar van belangenverstrengeling is in de verste verte geen sprake geweest. GroenLinks had en heeft het volste vertrouwen in Judith als raadslid. Ik ben blij dat ze nu snel weer aan de slag kan."

Vrijspraak in zaak dode peuter Utrecht

De moeder van het kind dat vorig jaar overleed in Utrecht na een zware mishandeling is donderdag vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van de jongen. Ook haar ex-vriend is vrijgesproken. Wel krijgen ze beiden zes maanden cel voor het mishandelen van de jongen.

De rechtbank heeft onvoldoende bewijs dat de twee verantwoordelijk zijn voor de dood van de peuter. Er kan niet worden bewezen dat een van hen het fatale letsel heeft toegebracht. Ook kan niet worden gezegd of ze gezamenlijk verantwoordelijk zijn. De rechter spreekt van een 'uitermate onbevredigende uitkomst'.

De 3-jarige Nouafel overleed vorig jaar maart. Uit de lijkschouwing bleek dat het letsel niet het gevolg van een ongeluk kon zijn. Het jongetje was zo hard in zijn buik geslagen of geschopt dat er twee perforaties in zijn maagwand zaten. Hij overleed uiteindelijk aan een buikvliesontsteking.

Het Openbaar Ministerie had tegen de man acht jaar cel geëist. Tegen de moeder was tweeënhalf jaar gevangenisstraf geëist vanwege medeplichtigheid. Beide verdachten ontkennen het kind te hebben mishandeld.

Mogelijk is nog een derde persoon betrokken geweest bij de mishandeling, maar die is onvindbaar. De rechtbank gaat ervan uit dat de schuldige een van deze drie personen is. "Het is moeilijk te geloven dat niet minimaal een van hen de ware toedracht zou kennen'', aldus de rechtbank.

Een of beide verdachten veroordelen was volgens de rechtbank geen optie. Daarmee zou de kans bestaan dat een onschuldige zou worden veroordeeld.

Letterkundig Museum krijgt schilderij Boudewijn Büch

Het Letterkundig Museum in Den Haag heeft een schilderij van Boudewijn Büch gekregen. Het werk werd aangeboden op de Oude Kunst- en Antiekbeurs, die dit jaar deels in het teken staat van de in 2002 overleden schrijver.

Het schilderij Boudewijn Büch, 'n Rolling Stone uit 2007 werd aangeboden door een antiquair uit Maastricht. De Stichting Oude Kunst- en Antiekbeurs Delft kocht het werk woensdag vrijwel direct na de opening aan en schonk het aan het Letterkundig Museum. De voorzitter van de beurs is de broer van Büch.

Het Letterkundig Museum richtte op de beurs een tentoonstelling in over de fantasierijke publicist, die een bibliotheek naliet met ruim honderdduizend boeken. Op de expositie zijn ook persoonlijke bezittingen te zien die hij naliet aan het Haagse museum. De beurs werd geopend door biograaf Eva Rovers. Büchs tiende sterfjaar wordt op 23 november herdacht.

Homecoming grap

Wat als een gemene grap begon om een buitenbeentje op school te kwetsen is volledig omgeslagen in een hartverwamend verhaal.

Whitney Kropp is een 16-jarig meisje op de High School van West Branch Michigan. Zoals we wel kennen van de films worden op een High School ieder jaar een Homecoming King en Queen gekozen. Meestal zijn dit de meest populaire leerlingen en als meisje zonder veel vrienden dat altijd op zichzelf is, was Whitney dan ook verrast toen bleek dat zij als Homecoming Queen was gekozen. In eerste instantie was ze zo gelukkig met de verkiezing dat ze voor zichzelf niet toegaf dat er iets vreemds aan de hand was, tot ze erachter kwam dat het een grap was van de andere leerlingen die geregeld hadden dat er juist gestemd werd op de minst populaire leerling van school. Whitney werd het mikpunt van spot, maar in West Branch laten ze iets wat kan eindigen in een stil drama niet zomaar over hun kant gaan

Stosur rekent af met Sharapova-complex

Samantha Stosur won vandaag haar kwartfinalewedstrijd op het WTA-toernooi van Tokyo van Maria Sharapova. Voor de Australische was dat een afrekening met een angstgegner. Van alle elf voorgaande ontmoetingen won ze er slechts één. Ditmaal werd het 6-4, 7-6 (10) in het voordeel van Stosur.

Beide speelsters maakten in de wedstrijd veel onnodige fouten, maar Stosur trok in de eerste set aan het langste eind door Sharapova op 5-4 te breken.

In de tweede set ging de Russische eerst nog aan de leiding, maar Stosur draaide de rollen om en kon op 5-3 de partij uitserveren. Dat lukte echter niet en na een lange tiebreak vol gemiste kansen gunde Sharapova Stosur de wedstrijd met weer een onnodige fout.

De Australische staat derhalve in haar vierde halve finale van dit jaar. Daarin neemt ze het op tegen Nadia Petrova, die eerder vandaag Sara Errani met 3-6, 7-5 en 6-3 won.

Van der Gun hoopt op begrip voor FC Utrecht

Cedric van der Gun hoopt dat zijn club FC Utrecht een zware sanctie voor het gedrag van de eigen supporters in de bekerwedstrijd tegen Ajax ontloopt. "Utrecht doet er alles aan om dit tegen te gaan", weet de aanvaller, die de door zijn club met 3-0 verloren wedstrijd korte tijd gestaakt zag worden omdat er voorwerpen op het veld werden gegooid.

Volgens Van der Gun speelt het probleem met supporters niet alleen bij FC Utrecht. "Ik heb dit in mijn carrière al vaker zien gebeuren. Bij Ajax, Feyenoord, Den Haag, noem maar op. Dit gebeurt overal." De speler benadrukt dat dergelijke incidenten uitgebannen moeten worden. "Maar Utrecht mag hier niet de dupe van worden. Het kan, maar het zou heel vervelend zijn."

Terwijl het duel stil lag zag Van der Gun ook nog een supporter het veld opkomen die met de cornervlag ging zwaaien. "Het zijn mensen die blijkbaar toch het stadion binnenkomen", concludeert hij. "Het is heel vervelend. Dit hoort niet bij het voetbal. Iedereen baalt ervan."

Ajacied Derk Boerrigter dacht zelfs even terug aan de bekerwedstrijd van vorig seizoen tegen AZ. Bas Nijhuis, ook woensdagavond in de Galgenwaard de scheidsrechter van dienst, moest het duel toen definitief staken omdat AZ na een aanval op doelman Esteban weigerde verder te spelen. "We zagen nu vanuit de catacomben dat er weer iemand op het veld stond", zegt Boerrigter. "Maar gelukkig heeft deze jongen geen spelers aangevallen."

Thailand wil Formule 1-race in 2014

Thailand hoopt in 2014 de Formule 1 binnen te halen. Volgens de Bangkok Post is er zelfs al een principe-akkoord afgesloten met Formule 1-baas Bernie Ecclestone.

"Het zal een stratenrace in Bangkok worden zoals in Singapore en Monaco. En het zal een avondrace worden”, aldus de hoogste functionaris van de Thaise sportautoriteit in de krant.

De overeenkomst is nog niet geheel rond, aangezien er nog onderhandeld moet worden over de kosten voor de organisatierechten. Volgens de functionaris vraagt Ecclestone een bedrag van ongeveer dertig miljoen euro voor het gastheerschap.

Trainer AS Roma spaart Stekelenburg na blunder

Maarten Stekelenburg stond woensdag op negatieve wijze in de schijnwerpers. De AS Roma-doelman blunderde opzichtig tijdens het 1-1 gelijkspel tegen Sampdoria.

Coach Zdenek Zeman neemt de Nederlander ondanks zijn kostbare blunder niets kwalijk. "Die dingen gebeuren in het voetbal. Ik ben blij met het optreden van mijn ploeg", zei de trainer tegen Sky Italia.

Stekelenburg tastte mis bij een voorzet, waarna Gianni Munari de gelijkmaker kon binnentikken namens Sampdoria. De doelman hoeft na zijn uitglijder niet te vrezen voor zijn positie. Zeman: "Over het algemeen doet Stekelenburg het goed. Er is geen reden om te veronderstellen dat hij het volgende duel niet speelt."

De goalie verloor onlangs zijn basisplaats bij het Nederlands elftal. Tegen Turkije nam Tim Krul de plek onder de lat in. Door een blessure van de Newcastle-doelman kreeg Stekelenburg een paar dagen later tegen Hongarije weer het vertrouwen van Louis van Gaal.

[Upd] PSV in beroep tegen schorsing Manolev

Stanislav Manolev mag de komende drie wedstrijden van Jong PSV niet meedoen. De Bulgaarse vferdediger kreeg afgelopen maandag tegen Jong FC Den Bosch de rode kaart vanwege natrappen.

In die periode mag Manolev ook niet uitkomen voor het eerste elftal van de ploeg. Vanwege het speelschema van Jong PSV houdt dat in dat Manolev vijf duels van het eerste langs de kant staat.

Update 10:40 uur:

PSV gaat niet akkoord met het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal. De Eindhovenaren zijn het er niet mee eens dat Manolev de straf pas heeft uitgezeten als de beloftes drie duels achter de rug hebben. In de tussentijd is hij ook niet inzetbaar voor de hoofdmacht vam Dick Advocaat. De KNVB verwacht volgende week uitspraak te doen in de zaak. Tot die tijd is Manolev geschorst.

Kindertekeningen moeten Antwerpse hardrijder afremmen

De Antwerpse politie gooit het over een iets andere boeg in de strijd tegen wegpiraten in de stad. Automobilisten krijgen als ze geflitst worden bij te hard rijden of door rood rijden uiteraard nog steeds gewoon een bekeuring op de deurmat, maar de komende tijd krijgen ze er ook iets anders bij: een kindertekening.

Antwerpse basisschoolkinderen hebben tekeningen gemaakt, waarvan de politie er vervolgens 450 heeft geselecteerd. Bij elkaar zijn er 30.000 afdrukken van de tekeningen gemaakt, allen voorzien van de tekst 'merci om trager te rijden', die de komende tijd hun weg zullen vinden naar geflitste Antwerpenaren.

De politie hoopt dat de tekeningen de automobilisten in kwestie aan het nadenken zetten over hun weggedrag. Een soortgelijke actie werd eerder dit jaar door de Nederlandse gemeente Landsmeer gehouden, zij het dat de automobilisten daar geen boete kregen.

Man overleden bij oversteken snelweg

Een man die donderdagochtend de snelweg probeerde over te steken in Amsterdam is overleden. Hij werd geschept door een motorrijder. Waarom de man de weg op liep is nog onduidelijk, meldt een woordvoerder van de politie.

Het ongeluk vond plaats op de toerit van de A2 naar de A10 bij knooppunt Amsterdam Amstel.De motorrijder is met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht.

Het ongeluk leidde tot files. De verbindingsweg werd enige tijd afgesloten en rond 08.15 uur weer vrijgegeven.

'Leger had moeten ingrijpen bij rellen Haren'

Het 'verjaardagsfeestje' in Haren was vorige week nooit uit de hand gelopen als het leger voortijdig was ingezet. De rellen die ontstonden hadden dan voorkomen kunnen worden. Dat stelt de vereniging van officieren en burgerpersoneel GOV/MHB in een brief aan informateurs Wouter Bos en Henk Kamp.

GOV/MHB hamert er bij de informateurs op dat de veiligheid in Nederland hoog op de politieke agenda moet staan. De vereniging herinnert hen eraan dat de krijgsmacht middelen en mensen heeft om hier mede inhoud aan te geven.

"Vijfduizend militairen staan op afroep van de civiele autoriteiten gereed. In onze beleving had Haren dan ook niet mogen gebeuren", schrijft de vereniging. "Goede wederzijdse ondersteuning en een goede planning, waar de expertise en de capaciteit van de krijgsmacht had kunnen ondersteunen, zouden dit hebben kunnen voorkomen."

Als er nog verder wordt bezuinigd bij Defensie kan het leger de veiligheidsdiensten niet meer ondersteunen en kunnen calamiteiten als Haren niet meer het hoofd worden geboden, betoogt de vereniging verder.

[Video] Klose laat zijn doelpunt afkeuren

Miroslav Klose heeft zich gisteren van zijn sportiefste kant laten zien. De spits van Lazio Roma kwam in de competitiewedstrijd tegen Napoli al na drie minuten tot scoren, maar liet hem zelf afkeuren. Klose bekende namelijk dat hij met zijn hand had gescoord.

Klose hielp zijn ploeg er totaal niet mee, want Napoli wist vervolgens de wedstrijd met 3-0 te winnen. Niettemin kreeg Klose alleen maar lof toegezwaaid. "Hij verdient een prijs voor fair-play", aldus Napoli-aanvoerder Paolo Cannavaro. De Italiaanse krant Gazetta dello Sport kopte vandaag: "Bravo Klose, wat een mooi gebaar."

Hieronder de (niet scherpe) beelden van de actie van Klose:

Miroslav Klose laat zijn eigen doelpunt afkeuren (Bron: YouTube)

WK kortebaan 2016 niet naar Eindhoven

Eindhoven is niet langer in de race om het WK kortebaan zwemmen in 2016 te organiseren. De verschillende overheden beschikken op dit moment niet over de financiële garanties die de wereldzwembond FINA eist.

"Hoewel iedereen bereid is zich in te spannen voor de gevraagde bijdragen, vergt dit in tijden van bezuinigingen nadere besluitvorming", is er in een verklaring te lezen. "Verder speelt mee dat het rijksbeleid voor topsportevenementen vanwege de wisseling van de wacht is opgeschort. Zonder definitieve garanties is het nu niet opportuun om een bid in te dienen."

Terugslag voor slachtoffers gifranja Tilburg

De twee meisjes die vorige maand in Tilburg zwaargewond raakten nadat ze vaatwasmachinereinigingsmiddel hadden gedronken in plaats van ranja hebben een grote terugslag gehad. Dat laat hun familie weten, schrijft het Brabants Dagblad donderdag.

Hun slokdarm is ernstig vernauwd waardoor ze niet zelf kunnen eten en drinken. Met ballonnetjes wordt geprobeerd de slokdarm op te rekken. Vermoedelijk moeten ze nog een aantal keer onder het mes. Artsen hopen dat ze over acht maanden weer vast voedsel kunnen innemen. De gevolgen op de lange termijn zijn nog onduidelijk.

De 16-jarige meisjes kregen het giftige reinigingsmiddel binnen tijdens een introductieavond op een roc-vestiging in de Brabantse stad. Vermoedelijk was het spul per ongeluk in de ranjabekertjes terechtgekomen. Het gif veroorzaakte ernstige brandwonden in hun keel.

De politie liet eerder weten uit te gaan van een triest ongeval. Uit onderzoek bleek dat geen sprake was van een strafbaar feit. Niemand wordt vervolgd.

Directeur FC Utrecht: "Misschien geen Ajax-fans meer toelaten"

De bekerwedstrijd tussen FC Utrecht en Ajax werd gisteren na een klein uur spelen gestaakt. Ajax-keeper Jasper Cillessen werd door Utrecht-supporters van de Bunnikside met vanalles bekogeld. Scheidsrechter Bas Nijhuis staakte naar aanleiding daarvan de wedstrijd voor tien minuten.

Wilco van Schaik, directeur van FC Utrecht, kwam vervolgens het veld op om de supporters tot rust te bedaren. In de Telegraaf liet hij weten flink te balen van het gedrag van zijn fans. "Dit valt niet goed te praten. Ja, ik schaam me daar voor."

De directeur overweegt zelfs om de fans van Ajax niet meer toe te laten. "Ik werk nu een jaar hier en verbaas me wat er allemaal rond zo'n wedstrijd met Ajax moet gebeuren. Begrijp me niet verkeerd, het lag nu echt aan onze fans. Maar misschien is het toch maar beter om geen fans van Ajax meer toe te laten. Ze maken hier kennelijk veel los."

Boerrigter: "Kali zal nu wel anders praten"

Derk Boerrigter keek met een goed gevoel terug op de bekerwedstrijd tegen FC Utrecht. De Ajax-aanvaller zag dat zijn ploeg in De Galgenwaard wel degelijk over 'bikkels' beschikt.

FC Utrecht-speler Anouar Kali had voorafgaand aan het duel met Ajax wat olie op het vuur gegooid door te stellen dat de Amsterdammers geen echte bikkels in de selectie hebben. "Ik heb ook een of ander artikel gezien voor de wedstrijd over dat Ajax geen bikkels heeft", zegt Derk Boerrigter tegen Goal.com. "Hij (Kali, red.) mag zeggen wat hij wil, maar hij zal nu wel anders over ons praten."

"Zagen een fan het veld op komen"
De manier waarop Ajax benaderd wordt in Utrecht doet de aanvaller niet veel. "We hebben onze les geleerd van de wedstrijd tegen ADO Den Haag en we hebben bewezen dat we goed met een strijdlustige ploeg kunnen omgaan." Het duel met de Domstedelingen werd door spreekkoren nog enige tijd stilgelegd, maar Boerrigter hield zich er niet teveel mee bezig.

"Wij stonden in de catacomben toen er gestaakt werd. Ik hoorde aan het publiek dat er wat gebeurde en toen zagen we ook dat er nog een fan op het veld kwam. Toen was de wedstrijd al gespeeld dus het deerde ons weinig."

"Wij hebben gewoon ons eigen spel gespeeld. We waren sterk in de duels en dat heeft tot een goede wedstrijd van onze kant geleid. Als je hier met 0-3 wint, dan doe je dus gewoon goede zaken. Nu ga je met veel vertrouwen de wedstrijd tegen FC Twente (zaterdag, red.) in. Het is onze taak om te laten zien dat we dit door kunnen zetten."

"Kom beter in mijn spel"
Boerrigter was over zijn eigen spel wel tevreden. De linksbuiten kende enkele moeizame wedstrijden, maar is op de goede weg. "Natuurlijk wil je een goaltje meepikken of een assistje geven maar uiteindelijk ben ik wel tevreden over mijn eigen wedstrijd. Ik heb toch een paar goede acties gemaakt en Siem de Jong kopt mijn voorzet op de lat. Dat is jammer, maar dat komt vanzelf wel goed", zegt de vleugelaanvaller met een knipoog. "Ik begin zelf in ieder geval steeds beter in mijn spel te komen dus kan zeker tevreden zijn."

Ook over de samenwerking met Ryan Babel, die tegen FC Utrecht in het centrum van de aanval speelde, is Boerrigter tevreden. "Hij is erg sterk, snel en balvast. Als er ruimte achter de verdediging ligt dan hebben we met Ryan en mij echt een gevaarlijk wapen."

Gouden Kalf voor Willeke van Ammelrooij

Actrice Willeke van Ammelrooy heeft woensdagavond het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2012 uitgereikt gekregen. Ze kreeg de prijs op de openingsavond van het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht.

Het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs wordt toegekend door het bestuur van de Stichting Nederlands Film Festival aan personen of instanties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur.

De winnaar van de Filmprijs van de Stad Utrecht 2012, de prijs voor de beste debuutfilm van het festival gaat dit jaar naar regisseur Jeroen S. Rozendaal. Hij won de prijs voor zijn korte documentaire Interzone - gedichten van Bart Chabot.

Het tiendaagse evenement opende met de première van de speelfilm Nono, het zigzag kind. Het filmfestival, de 32e editie, is verspreid over vijftien locaties en bioscopen in de stad.

Gouden Kalf voor Willeke van Ammelrooij
Gouden Kalf voor Willeke van Ammelrooij (Foto: ANP)

Project Eternity zet nieuwe doelen neer

Obsidian heeft met hun Kickstarterproject, Project Eternity, meer dan twee miljoen dollar opgehaald. Ze hebben nu een nieuw doel online gezet om de 2.3 miljoen te halen. Dit nieuwe doel bevat nieuwe moeilijkheidsgraden en een nieuw ras om mee te spelen.

Als het openstaande doel gehaald wordt krijgt de game drie nieuwe moeilijkheidsgraden er bij:

  • Expert Mode: Alle hulp staat uit, gameplay-elementen gaan dieper en dingen zoals goudstukken zullen een gewicht meekrijgen waardoor je dus extra moet opletten wat je draagt. Deze mode is vergelijkbaar met de Hardcore-mode van Fallout: New Vegas.
  • Trial of Iron: De gamer krijgt één savegame, daar moet je alles mee doen. Ga je dood, dan wordt de savegame gewist.
  • Path of the Damned: Er wordt geen rekening gehouden met welke vijanden je tegenkomt op welk level. Dit houdt dat je dus sterkere vijanden kunt verwachten op elk moment van het spel. Dit is een spirituele opvolger van de Heart of Fury-mode uit Icewind Dale.

Naast de drie moeilijkheidsgraden komen er ook nieuwe rassen, de Godlike-rassen. In Dungeons & Dragons-termen zijn het de 'Planetouched'. Veel informatie is er nog niet maar dit komt in de loop van tijd naar voren.

Bekijk een filmpje waar alles in uitgelegd wordt op deze pagina.

Bouwsector vraagt groot stimuleringspakket

De bouwsector wil dat het nieuwe kabinet met een groot stimuleringspakket komt. Ook wil de sector dat er voor de bouw een vorm van deeltijd-ww wordt ingevoerd. Dat schrijven vijftien partijen, waaronder de vakbonden en de brancheorganisaties van projectontwikkelaars en bouwbedrijven, in een brief aan de Tweede Kamer.

De bouwsector vraagt het rijk om een jaarlijkse extra bijdrage van veertig miljoen euro voor startersleningen. Daarnaast zou er een subsidieregeling moeten komen om de bouw en verbouw van energiezuinige woningen te stimuleren. In de brief wordt geen suggestie gedaan waar dat geld vandaan moet komen.

Ook wil de sector dat het nieuwe kabinet terugkomt op de voorgestelde beperking van de hypotheekrenteaftrek. De prijsdaling die deze maatregel tot gevolg heeft, zou 'het herstel van de woningmarkt ernstig bemoeilijken'.

De briefondertekenaars pleiten niet alleen voor behoud van de hypotheekrenteaftrek. Ze willen die zelfs uitbreiden door de financiering van een restschuld voor doorstromers ook aftrekbaar te maken.

Volgens voorzitter Charley Ramdas van FNV Bouw kan zo'n regeling bijdragen aan het in beweging brengen van de woningmarkt. Veel woningbezitters die het afgelopen decennium een huis hebben gekocht, blijven zitten vanwege hun restschuld. Het standpunt van FNV Bouw is opvallend, aangezien vakcentrale FNV juist voorstander is van inperking van de hypotheekrenteaftrek.

De bouwsector wil verder onder meer dat het rijk er bij toezichthouder AFM op aandringt het toezicht op hypotheekverstrekkers te versoepelen, zodat die makkelijker leningen gaan verstrekken. Ook zou de overheid volgens de briefondertekenaars de hypotheekverstrekking buiten banken om moeten stimuleren, om zo de rentetarieven omlaag te krijgen.

Tenslotte pleiten de briefschrijvers voor invoering van deeltijd-ww tot en met 2014. Dit om te voorkomen dat duizenden bouwvakkers door de malaise op de woningmarkt hun baan verliezen, terwijl ze over een paar jaar misschien weer hard nodig zijn.


Bouwsector vraagt groot stimuleringspakket (Foto: Novum)

Castle Crashers uit op Steam

Castle Crashers is vanaf vandaag te koop op Steam. De game kwam vier jaar geleden al uit voor XBLA en heeft nu zijn weg gevonden naar de pc. De game kost €11,99 met twee extra DLC-pakketten voor €0,99 per stuk als je die wil aanschaffen.

In Castle Crashers kun je met drie andere vrienden de prinses beschermen, je land verdedigen en met een groot aantal personages en wapens andere kastelen kapotmaken.

Kopstuk Zetas-drugskartel gearresteerd

De Mexicaanse marine heeft een van 's lands meest gezochte drugsbonzen gearresteerd. Het gaat om Ivan Velazquez Caballero, ook wel bekend als El Taliban of Z-50, de leider van een afgesplitste factie van het Zetas-drugskartel.

Velazquez Caballero was de drijvende kracht achter een interne strijd binnen het kartel, vooral gericht tegen Zetas-topman Miguel Angel Trevino Morales. Deze machtsstrijd had een vloedgolf van moordpartijen tot gevolg. Hij werd gearresteerd in de staat San Luis Potosi. Er stond een prijs van dertig miljoen peso (een kleine twee miljoen euro) op zijn hoofd.

De arrestatie van El Taliban is niet alleen voor de Mexicaanse autoriteiten een opsteker. Trevino Morales, die Zetas leidt samen met Heriberto Lazcano, ofwel El Lazca, haalt vermoedelijk ook opgelucht adem, nu hij deze gevaarlijke concurrent kwijt is.

'Boek Rowling is gruwelijk en obsceen'

Het nieuwe boek van de Britse topauteur J.K. Rowling, waar wereldwijd naar werd uitgekeken, is volgens recensenten behoorlijk gruwelijk en obsceen. Het staat vol taferelen met seks en drugs. Zo is te lezen hoe een tienermeisje wordt verkracht door de Heroïnedealer van haar moeder, een prostituee.

De Engelse versie van het boek The Casual Vacancy verscheen donderdag in de winkels. De inhoud was tot donderdag strikt geheim, maar toch zijn al een miljoen exemplaren besteld. Rowling schreef eerder de wereldberoemde Harry Potter-kinderboeken.

De recensent van de Britse krant The Telegraph zei dat ze dit boek zou weghouden van haar kinderen. Krant The Mirror schrok van het vele gebruik van schuttingtaal in het boek. Critici zijn wel lovend over de mooie beschrijvingen van de karakters en de sociale boodschap van de roman.

'Boek Rowling is gruwelijk en obsceen'
'Boek Rowling is gruwelijk en obsceen' (Foto: ANP)

Politie vindt vuurwapen en bom bij wapenhandelaars

In de auto van drie van wapenhandel verdachte mannen heeft de politie woensdagavond in Zandvoort een pijpbom en een vuurwapen gevonden. De zelfgemaakte bom is op het strand van Zandvoort tot ontploffing gebracht, meldt de politie.

Rond 18.30 uur zagen agenten een auto langs het politiebureau rijden. Bij de politie waren aanwijzingen binnengekomen dat de inzittenden worden verdacht van illegale wapenhandel. Toen de auto was geparkeerd aan de Hogeweg, hebben agenten met getrokken pistool de drie mannen uit de auto gedirigeerd.

De mannen zijn ingesloten. Na de vondst van het vuurwapen en de pijpbom werden explosievenexperts ingeschakeld. Zij hebben de bom rond 23.00 uur laten ontploffen op het strand.

Google is jarig

Een klein feestje in internetland. De grootste zoekmachine van het web, Google, viert vandaag zijn veertiende verjaardag.

De zoekmachine begon 14 jaar geleden onder de naam Backrub als project naast school. Oprichters Lrary Page en Sergey Brin hadden toen niet kunnen dromen dat datzelfde project uit zou groeien tot een miljardenbedrijf. Naast een zoekmachine biedt het bedrijf ook diensten aan als het mobiele besturingssysteem Android, de browser Chrome en het sociale netwerk Google+ .

Ondanks dat de verjaardag vandaag wordt gevierd is niet bekend wanneer Google nou werkelijk is 'geboren'. Op 7 september 1998 werd Google in Californië als bedrijf geregistreerd en 8 dagen later werd de domeinnaam google.com geregisteerd. Zelf claimt de zoekmachine zijn verjaardag op 27 september, al wil dit ook wel eens op andere dagen gevierd worden. "Wij vieren onze verjaardag wanneer de mensen zin hebben in taart", aldus Google zelf.

Net als voorgaande jaren viert de zoekmachine zijn verjaardag met een zogenaamde 'doodle'. Op de voorpagina is een taart te vinden die enkele seconden later wordt omgetoverd tot het Google-logo. Het aanpassen van het logo naar een bepaald thema is inmiddels een traditie. In 1998 werd de eerste doodle geplaatst om men te laten weten dat Page en Brin niet op kantoor aanwezig waren, maar op het Burning Man festival.

Resident Evil 2-remake hangt van fans af

Yoshiaki Hirabayashi van Capcom heeft aangegeven dat als genoeg fans van Resident Evil 2 een remake van het spel willen zien dat Capcom er over na zal denken om dit te doen. Het tweede deel in de serie kwam alweer veertien jaar geleden uit voor verschillende platformen.

Hirabayashi heeft aangegeven, om geruchten te voorkomen, dat Capcom momenteel niet werkt aan een remake van het spel. Wat vinden jullie FOK!gamers er van? Moet er een remake van deel twee komen? Een ander deel? Of moeten ze hun handen thuishouden!?

Mass Effect Trilogy krijgt geen FemShep-cover

Electronic Arts kreeg de vraag of de Mass Effect Trilogy ook een alternatieve cover zou krijgen met FemShep. EA heeft aangegeven dat er alleen een versie zal komen met de mannelijke versie van Shepard, BroShep.

Nadat fans van de serie op Twitter vragen gingen stellen over het hoe, wat en waarom er geen FemShep-versie zou komen kwam EA met een reactie. Er komt namelijk een verrassing voor FemShep en die zal niks met de cover van de Trilogy-game te maken hebben. Wat het precies zal zijn is nog niet bekend.

De Mass Effect Trilogy komt 6 november uit voor Windows en Xbox 360. De PS3-versie komt later.

Stelling: Introduceer een fastfoodbelasting

Overgewicht begint een steeds groter probleem te worden wereldwijd. Ook in Nederland zijn er steeds meer en vooral jongere mensen die last hebben van ernstig overgewicht. Daarnaast komen de fastfoodrestaurants met de ene goedkope aanbieding na de andere waardoor het voordelig is om vooral vet te blijven eten.

De stelling voor vandaag luidt daarom als volgt:

Fastfood moet extra belast worden.

Proef met rechtbanktelevisie bij grote processen

Rechtszaken moeten in de toekomst live via televisie of internet te volgen zijn. Dat stelt Erik van den Emster, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, donderdag in het AD. Het gaat vooral om geruchtmakende processen als grote moordzaken. De raad start volgend jaar met een eerste proef.

Burgers zouden zo meer begrijpen hoe rechters te werk gaan en hoe zij tot een bepaalde straf komen. "Het doel is dat men ziet wat we doen. En waarom. Het begrip voor ons werk zal daarmee groeien", denkt Van den Emster.

Volgend jaar moeten de eerste beelden via de website van de raad worden uitgezonden bij wijze van experiment. Bestaande media moeten daarnaast meer gelegenheid krijgen om te filmen bij processen.

Bonnie St. Claire is klaar met drankimago

Bonnie St. Claire is het zat dat haar naam altijd in verband wordt gebracht met drank. "Als het over mij gaat, gaat het altijd over drank", klaagt de 62-jarige zangeres donderdag in De Telegraaf. "En daar wil ik vanaf, want het is maar een heel klein stukje van mijn verleden."

St. Claire is klaar met alle geruchten die over haar de ronde doen. "Wat er ook allemaal wordt beweerd: ik wil niet dood en ik ben al helemaal niet de hele dag onder invloed." Volgens de blondine gaan er dagen voorbij dat ze geen druppel drinkt. "En af en toe, als ik zelf vind dat het moet kunnen, neem ik een roseetje."

De zangeres geeft toe dat haar internist haar geen toestemming heeft gegeven om alcohol te drinken. "Die man kijkt wel uit!", aldus St. Claire. "Het is wel zo dat ik het hem heb gemeld dat ik af en toe wil kunnen proosten. Ik weet van mezelf dat ik de boel in de hand houd en allesbehalve labiel ben. Ik ben een volwassen vrouw, die heel goed weet wat wel en niet kan."

Bonnie belandde vier jaar geleden in het ziekenhuis toen haar lever nog amper functioneerde. Ze heeft vervolgens naar eigen zeggen keihard op de rem getrapt. "Ik ben toch niet achterlijk?", zegt ze. "Ik wil nog heel lang in goede gezondheid leven. Als iemand beseft dat dat niet hand in hand kan gaan met grote hoeveelheden drank, dan ben ik het."

'Tienduizenden huurwoningen naar vrije sector'

Tienduizenden sociale huurwoningen in de regio Amsterdam worden de komende jaren zo duur dat ze in de vrije sector terechtkomen. In Utrecht, Haarlem, het Gooi, Leiden, Culemborg en Wageningen worden goedkope woningen aanzienlijk duurder, concludeert de Volkskrant donderdag uit een rondgang langs woningcorporaties.

Sinds oktober mogen woningcorporaties de maandelijkse huurprijs voor nieuwe huurders in gebieden met een tekort aan woningen met maximaal 120 euro verhogen. Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) wilde de huren in de sociale sector zo meer in lijn brengen met de prijzen van andere woningen.

Sociale huurwoningen mogen niet duurder zijn dan 664 euro per maand. In Amsterdam zou een vijfde van de sociale huurwoningen door deze grens schieten als de nieuwe regel wordt toegepast.

Dit gebeurt echter pas als er een nieuwe huurder in de woning gaat zitten. Bij zittende huurders mag de huur niet plotseling zo sterk worden verhoogd. Overigens maken niet alle corporaties gebruik van de mogelijkheid om de huur voor een nieuwe huurder sterk te verhogen.

Directeur Hans van Harten van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties verdedigt in de krant dat een vijfde van de sociale huurwoningen naar de vrije sector gaat. Hij wijst erop dat de huurprijzen nog ver onder de marktwaarde liggen als wordt gekeken naar de werkelijke prijs van de woning.

Ook wordt volgens hem niet de maximaal mogelijke verhoging doorgevoerd. "Anders zou bijna veertig procent van de woningen in de vrije sector belanden." De Utrechtse koepel van corporaties RWU stelt in de krant te waken dat de huur niet door de grens van 664 euro gaat.

Vorige maand stelden de Woonbond en enkele andere organisaties al dat sociale huurwoningen door de nieuwe maatregelen onbetaalbaar zijn geworden. Bij een meldpunt van de organisaties waren 750 klachten binnengekomen, voornamelijk van mensen die geen betaalbare woning konden vinden.

Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) stelde daarop dat geen sprake is van explosieve huurstijgingen. Het rapport van de Woonbond is volgens haar niet representatief.

Ecuador wil Assange desnoods jaren herbergen

Ecuador is bereid de oprichter van WikiLeaks Julian Assange desnoods jaren onderdak te geven in zijn ambassade in Londen. Dat zei de minister van Buitenlandse Zaken Ricardo Patino woensdag op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Donderdag zit Assange 100 dagen in de ambassade, nadat hij daar zijn toevlucht zocht uit angst uitgeleverd te worden aan Zweden. Daar is een aanklacht tegen hem ingediend wegens verkrachting. Assange vreest via Zweden uitgeleverd te worden aan de Verenigde Staten, waar hem een straf wacht wegens het onthullen van geheime documenten.

Japan executeert moordenaars

In Japan zijn donderdag twee veroordeelde moordenaars geëxecuteerd. Het land heeft de uitvoering van de doodstraf in maart van dit jaar hervat na een onderbreking van 20 maanden. Met de executies van donderdag meegerekend komt het aantal executies dit jaar op zeven.

Critici hebben niet alleen principiële bezwaren, maar hekelen ook het harde regime in de dodencel. Gevangenen die in Japan ter dood zijn veroordeeld, krijgen doorgaans pas uren van tevoren te horen dat hun laatste dag is aangebroken.

Het Japanse persbureau Kyodo meldde dat er in Japan in april 132 mensen in dodencellen zaten.

Japan executeert twee moordenaars
Japan executeert twee moordenaars (Foto: ANP)

Helft bevolking niet bezig met pensioen

De helft van de Nederlanders heeft zich nog nooit met zijn pensioen beziggehouden. Dat blijkt uit een onderzoek van Wijzer in geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën.

Ruim zeventig procent van de Nederlanders heeft geen idee over hoeveel geld ze op hun oude dag beschikken. Volgens een woordvoerder komt dit doordat veel mensen het pensioen als een 'ver-van-mijn-bedshow' zien. "Zelfs negen van de tien jongeren laten dit onderwerp links liggen. Zij redeneren vaak: het duurt nog zo lang voordat ik met pensioen ga. Het komt wel." De 45-plussers die nog geen actie hebben ondernomen, vinden de materie vaak ingewikkeld.

Drie van de tien ondervraagden leggen extra geld bij voor hun oudedagsvoorziening. Daarbij is het sparen via een levensloopregeling het populairst. Een kleine groep verlaagt zijn toekomstige uitgaven door nu te beginnen de hypotheek af te lossen.

Een vijfde van de ondervraagden vreest na zijn pensionering te moeten doorwerken, om genoeg inkomsten te krijgen. Terwijl een derde huivert van dat idee, is een kwart absoluut van plan dat te doen. De woordvoerder herkent in deze cijfers de groeiende acceptatie dat werken na de pensioengerechtigde leeftijd normaler begint te worden.

Consumenten kunnen de komende drie dagen tijdens de Pensioen3daagse zich laten informeren over hun oudedagsvoorziening. Ruim tweehonderd organisaties geven door het hele land voorlichting op de werkvloer of op publieke plaatsen zoals stadscentra. "Als consumenten bewuster worden van hun financiële situatie na hun betaalde loopbaan, zijn ze sneller geneigd tot actie over te gaan", aldus de zegsman.

'Tekort aan studentenkamers groter'

Door de forse toename van het aantal studenten wordt het tekort aan studentenkamers de komende jaren groter. Tot 2020 groeit het aantal studenten met 85 duizend en daar zijn 33 duizend extra kamers voor nodig, zegt directeur Vincent Buitenhuis van de brancheorganisatie voor studentenhuisvesting Kences tegen de NOS. De organisatie presenteert donderdag een onderzoek.

Vorig jaar is afgesproken dat er tot 2016 zestienduizend kamers bij komen. "Dat gaat lukken, maar er is nog heel wat werk aan de winkel om er 33 duizend van te maken", zei Buitenhuis. "We hebben nog een jaar of acht om dat voor elkaar te krijgen. Wij hopen dat investeerders, beleggers, gemeenten en andere partijen willen helpen om dit gerealiseerd te krijgen."

Als er niets gebeurt, moeten studenten volgens hem langer wachten voordat ze op kamers kunnen. "En in het ergste geval kunnen ze helemaal niet op kamers." De organisatie wil hierover praten met de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken.

De organisatie vroeg volgens de NOS 35 duizend studenten naar hun woonwensen. De helft geeft aan een eigen douche, toilet en eventueel een eigen keuken te willen. Twee derde van de studenten woont nu in een kamer waarbij ze deze voorzieningen moeten delen.

Immers: "Ideaal moment voor goal"

Lex Immers won vanavond het Feyenoord-publiek voor zich door in de slotminuut van de verlenging tegen N.E.C. Nijmegen de 2-3 te scoren. Hij blijft nuchter onder zijn heldenrol.

"Ik zag dat Guyon Fernandez de bal alleen nog maar kon terugkoppen vanaf de achterlijn”, legt Immers uit aan De Telegraaf. "Ik deed een stap naar achteren en nam die bal vol op mijn pantoffel. Een ideaal moment. N.E.C. had geen tijd meer om nog een keer terug te knokken. De wedstrijd was gespeeld."

Immers oogste verbazing door na de nederlaag tegen PSV positief te spreken over zijn eigen spel. Tegen N.E.C. was hij redelijk onzichtbaar, maar door zijn doelpunt zette hij zichzelf in de schijnwerpers. "Hoe ik tegen N.E.C. heb gespeeld? Nou gewoon, zoals iedereen. Zoals het moet."

Feyenoord bekerde door tegen N.E.C. na een verrassende wedstrijd. De Rotterdammers keken eerst tegen een achterstand aan, maar konden die in de tweede helft ombuigen naar een 1-2 voorsprong. Nog geen minuut later zette Leroy George de stand op 2-2, waardoor het op verlengen aankwam.

FOK! wat een weer...Wat meer buien.

Goedemorgen! Vandaag kunnen jullie wat natter gaan worden dan gisteren. Bleven de meeste buien gisteren boven zee, vandaag komen ze wél het land op. Dit komt doordat de wind van zuid naar zuidwest gaat draaien en bovendien trekt er een storing door het land. Achter deze storing klaart het weer op.

In het westen vallen de meeste buien vanochtend en zal het aan het begin van de middag langzaam droog gaan worden. Dit gebied trekt dan verder over het land en bereikt als laatste de provincie Limburg. Bij deze buien is er kans op onweer. De meeste opklaringen verwacht ik dan ook langs de kust, maar er staat daar wel een windkracht 6 uit het zuidwesten en eigenlijk is dat heerlijk weer om even een flinke strandwandeling te maken. Probleem hierbij is dat we midden in de werkweek zitten. De temperatuur zal vanmiddag rond de 16 graden liggen.

Nog even een kleine terugblik op de storm van maandag. Viel het in ons land met de regen wel mee, in Engeland was dat wel even anders. In Ravensworth viel maar liefst 123 mm en ook in Wales viel bijna 100 mm. Dit leverde veel problemen door wateroverlast op. In het zuiden van Europa hebben ze hier helemaal niets van gemerkt, want op Sicilië was het in Catania de afgelopen dagen rond de 35 graden en was er geen wolkje aan de lucht.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Buien op het meer.Rico zat op het water en maakte deze mooie foto van naderende buien.

Alle Ezio's exclusief naar PlayStation 3

Sony heeft aangekondigd dat er een bundeling komt van alle Assassin's Creed-spellen met Ezio Auditore de Firenze in de hoofdrol. Assassin's Creed Ezio Trilogy komt op 13 november exclusief uit op PlayStation 3 voor een adviesprijs van veertig dollar.

Assassin's Creed Ezio Trilogy bevat Assassin's Creed II met alle beschikbare DLC, Assassin's Creed: Brotherhood en Assassin's Creed: Revelations. Vanaf 13 november kun je dus alle avonturen van Ezio herbeleven vanaf één disc.

Ontmoet Vaas en Buck in Far Cry 3-trailer

In de meest recente trailer voor Far Cry 3 laat gamestudio Ubisoft je kennis maken met twee van de bruutste inwoners van het tropische eiland, Vaas en Buck. Vaas is de psychopathische leider van de piraten en Buck is een wrede huurling voor drugskoning Hoyt Volker.

Je zult je van beide personages moeten ontdoen in het spel en dat zal aan de trailer te zien niet zonder het nodige geweld en bloed gaan.

Far Cry 3 komt 30 november uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Macversie Torchlight 2 duurt nog even

De Mac-versie van Torchlight II is het volgende waar Runic mee bezig gaat, maar het kan zeker een paar maanden duren voordat dat af is. Dat zegt de baas van de ontwikkelstudio Matt Schaefer.

Runic wil deze opvolger graag in een Humble Indie Bundle hebben, wat betekent dat ze nog een Mac-versie en een Linux-versie moeten maken en geen DRM moeten gebruiken.

Torchlight II is deze week uitgekomen voor pc.

Ex-Rare wil een Banjo Kazooie maken

Ex-medewerkers van Rare hebben wel zin om een spirituele opvolger te maken van Banjo Tooie. Rare zelf is druk bezig geweest met Kinect Sports-franchise en laat nog niets van zich horen.

Het lijkt erop dat Grant Kirkhope en artiest Steven Hurst mee gaan werken en dat de Unity-Engine gebruikt gaat worden voor de ontwikkeling van deze game. Door het Twitteraccount van het team te volgen laat je zien dat je achter het idee staat.

[League Cup] Chelsea loot Manchester United

Woensdagavond werd er na de laatste wedstrijden geloot voor de vierde ronde van de Engelse League Cup. Alexander Büttner en Robin van Persie mogen met Manchester United op bezoek bij Champions League-winnaar Chelsea.

Swansea City, waar Michel Vorm onder de lat staat, neemt het op tegen het Liverpool van Oussama Assaidi. Ron Vlaar en Karim El Ahmadi mogen met Aston Villa op bezoek bij Swindon Town, dat uitkomt in de League One.

Loting achtste finales League Cup:

Thuis Uit
Sunderland Middlesbrough
Swindon Town Aston Villa
Wigan Athletic Bradford City
Leeds United Southampton
Norwich City Tottenham Hotspur
Liverpool Swansea City
Chelsea Manchester United
Reading Arsenal

Zombies knallen in Black Ops 2

Activision heeft na wat teasewerk eindelijk een trailer getoond van de zombies in Call of Duty: Black Ops II. Deze trailer presenteert 'NukeTown Zombies', een bonus map van het nieuwe spel.

Veel zombies, veel kogels, veel bloed, de formule is bekend als er zombies in het spel worden gebracht, dus dat is hier niet anders. Als je de game pre-ordert krijg je de map kado.

Call of Duty: Black Ops II zal op 13 november wereldwijd worden uitgebracht op Xbox 360, PlayStation 3, pc en 30 november voor de Wii U.

Bevestiging volledige launch line-up voor de Wii U

Nintendo heeft vandaag de officiële launch line-up bekendgemaakt van de Wii U. Deze bevat onder meer Call of Duty: Black Ops II, New Super Mario Bros U, Epic Mickey 2, ZombiU, Assassin's Creed III, Just Dance 4, en nog 29 andere games vanaf 31 maart.

Nintendo kondigde vandaag 23 games aan die met de console op 18 november beschikbaar zullen zijn in Noord-Amerika. Het bedrijf legde uit dat er plannen zijn voor nog eens 29 games tijdens de 'launch window', die volgens het bedrijf loopt tot en met 31 maart 2013. Het totaal zou dus op 52 games komen.

De Wii U is beschikbaar in Europa en Australië op 30 november en een Japanse launch staat gepland voor 8 december. Het is niet duidelijk of de launch line-up hetzelfde is voor elke regio. Een Nintendo-vertegenwoordiger was niet beschikbaar voor commentaar.

De volledige Wii U launch line-up staat hieronder:

Launch-day Wii U games:

  • Call of Duty: Black Ops II
  • Skylanders Giants
  • Transformers Prime
  • Wipeout 3
  • Disney Epic Mickey 2: The Power of Two
  • FIFA Soccer 13
  • Tekken Tag Tournament 2 Wii U Edition
  • New Super Mario Bros U
  • Ninja Gaiden 3: Razor's Edge
  • Nintendo Land
  • Zing Party
  • Sonic & All-Stars Racing Transformed
  • Warriors Orochi 3 Hyper
  • Darksiders II
  • Assassin's Creed III
  • ESPN Sports Connection
  • Just Dance 4
  • Rabbids Land
  • Your Shape: Fitness Evolved 2013
  • ZombiU
  • Scribblenauts Onbeperkt
  • Game Party Champions
  • Batman: Arkham City Armored Edition

Launch-maand Wii U games:

  • Chasing Aurora
  • Cloudberry Koninkrijk
  • Madden NFL 13
  • Trine 2: Director's Cut
  • Mighty Switch Force HD
  • TANK! TANK! TANK!
  • Nano Assault Neo
  • Little Inferno
  • Toki Tori 2

Wii U-games in januari:

  • Runner2: Future Legend of Rhythm Alien

Wii U-games die ergens tussen 18 november 2012 en 31 maart 2013 uitkomen:

  • Funky Barn
  • NBA 2K13
  • 007 Legends
  • Dangerous Hunts 2013 Cabela's
  • Rapala Pro Bass Fishing
  • Rise of the Guardians: The Video Game
  • Familie Party: 30 Great Games Obstacle Arcade
  • Mass Effect 3
  • Game & Wario
  • LEGO City: Undercover
  • Pikmin 3
  • Wii Fit U
  • De Wonderful 101 Aliens: Colonial Marines
  • Jeopardy!
  • Rad van Fortuin
  • Marvel Avengers: Battle for Earth
  • Rayman Legends

'ISS dreigt te botsen met ruimtepuin'

Het internationale ruimtestation ISS dreigt te worden geraakt door brokstukken van een oude, Russische satelliet. Dat heeft een anonieme ingewijde woensdag gezegd tegen het Russische persbureau Interfax.

De mogelijke botsing staat de komende dagen wellicht te gebeuren. Om dat te voorkomen, zou een speciale operatie ophanden zijn om het ISS uit zijn baan te brengen en zo een botsing te voorkomen, aldus de anonieme bron.

De Nederlandse astronaut Andre Kuipers verbleef bijna 200 dagen in het internationale ruimtestation ISS. Hij keerde deze zomer veilig terug op aarde.

Chemie-Pack: bodemvervuiling schuld brandweer

Chemie-Pack meent dat de veiligheidsregio, de gemeente Moerdijk, Shell en Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM) de bodemsanering moeten betalen die nodig is na de brand bij het bedrijf begin 2011. Het bedrijf zegt dat de bodemverontreiniging is ontstaan door het blussen van de brand met miljoenen liters water door de regiobrandweer en de bedrijfsbrandweer van ATM en Shell in Moerdijk.

Chemie-Pack is van plan om drie of vier van de genoemde partijen te dagvaarden, kondigde advocaat Robert van’t Zelfde woensdag aan. Hij legde uit dat de brand bij Chemie-Pack tegen alle afspraken is geblust met water.

'NS neemt groot belang in HTM'

De Nederlandse Spoorwegen (NS) nemen een groot deel van de aandelen in de Haagse stadsvervoerder HTM over van de gemeente Den Haag. Het gaat om iets meer dan veertig procent van de aandelen. Met de transactie zouden tientallen miljoenen euro's gemoeid zijn. Dat meldt Omroep West woensdagavond op basis van meerdere 'goed ingevoerde' bronnen.

HTM Personenvervoer is een naamloze vennootschap, waarvan nu alle aandelen nog in handen zijn van de gemeente Den Haag. De gemeente zou de plannen vrijdag naar buiten willen brengen. Wat voor gevolgen de verkoop van de aandelen heeft voor het HTM-personeel is nog onbekend. HTM heeft circa 2400 mensen in dienst en zou jaarlijks 137 miljoen mensen vervoeren.

De overname zou passen in de strategie van de NS, die zich meer zou willen richten op het uitbaten van buslijnen. De NS is al voor bijna de helft eigenaar van QBuzz. HTM en Qbuzz verzorgen onder de naam van het nieuwe bedrijf HTMbuzz vanaf december het busvervoer in Den Haag.

'Stel blasfemie werelwijd strafbaar'

 De internationale gemeenschap moet godslastering strafbaar stellen. Dat heeft het hoofd van de Arabische Liga, Nabil Elaraby, woensdag tegen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gezegd. Hij zei dat het beledigen van een religie een ernstige bedreiging vormt voor wereldwijde vrede en veiligheid.

Elaraby veroordeelde het geweld dat uitbarstte naar aanleiding van de anti-islamfilm Innocence of Muslims, maar zei dat als er geen blasfemiewetgeving komt, dergelijke incidenten opnieuw kunnen plaatsvinden.

Hij benadrukte dat de 22 leden tellende Arabische Liga vrijheid van meningsuiting belangrijk vindt, maar zei 'geen relatie te zien tussen enerzijds de vrijheid van meningsuiting gericht op het verrijken van cultuur en op het bouwen aan een beschaving en anderzijds activiteiten die slechts de overtuigingen, de cultuur en de beschaving van anderen beledigen en kwetsen'.


Arabische Liga: stel blasfemie strafbaar (Foto: Novum)

Vader dode overvaller wil vervolging om dood zoon

De vader van de overvaller die eind 2010 om het leven kwam in Moerkapelle, wil dat een rechter zich buigt over de vraag of voor de dood van zijn zoon iemand moet worden vervolgd. Daarvoor is een speciale procedure opgestart, meldde advocaat Bas Martens van de vader woensdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Het Openbaar Ministerie besloot eerder niemand te vervolgen voor de dood van de overvaller. De overval werd gepleegd door twee Delftenaren van toen 19 en 20 jaar, die de supermarkt aan de Dorpsstraat binnendrongen. Ze bedreigden de toen 62-jarige eigenaar, zijn zoon, een medewerkster en een bakker die brood kwam brengen.

De zoon werd gedwongen de kluis te openen, waarna de overvallers de vier opsloten in het kantoor en via een trap naar beneden vertrokken. De zoon trapte een ruit in en zette met zijn vader de achtervolging in. Daarop gooide hij vanaf de trap een gereedschapskist naar beneden. De 20-jarige overvaller viel en kwam om. Het OM stelde eerder dat niet vaststaat dat zijn val door de gereedschapkist kwam.

Volgens Martens heeft het OM ten onrechte van vervolging afgezien. "De vader wil dat de rechter ernaar kijkt, niet dat de beslissing bij het OM blijft."

Martens zat woensdag bij Nieuwsuur om een reactie te geven op de uitspraak van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) over het 'inbrekersrisico'. Teeven deed zijn uitspraak naar aanleiding van de dood eerder deze week van een inbreker na een vechtpartij met de bewoners van een huis in het Noord-Brabantse Diessen. De staatssecretaris stelde dat de inbreker zelf het risico heeft opgezocht.

De opmerking kwam Teeven op kritiek te staan. Zo zei Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) dat de slachtoffers zich wel degelijk moeten verantwoorden voor het gebruikte geweld.

Armin van Buuren weer beste trance-dj

Armin van Buuren heeft dinsdagavond twee DJ Awards gewonnen. De Nederlandse plaatjesdraaier werd uitgeroepen tot beste trance-dj en beste internationale dj, tijdens een awardshow in club Pacha op Ibiza.

Het is de vijfde achtereenvolgende keer dat Van Buuren de prijs voor beste trance-dj in de wacht sleept. Hij is nu op basis van wereldwijde stemmen drie keer verkozen tot beste internationale dj.

Van Buuren maakt zich momenteel op voor zijn nieuwe wereldtournee, A State of Trance 600. Hij maakt de data en steden van de toer op 18 oktober bekend tijdens een live-uitzending van zijn radioshow, vanuit de Amsterdamse club Escape.


Armin van Buuren weer beste trance-dj (Foto: Novum)

Kremlincriticus Lebedev aangeklaagd

De regeringskritische Russische zakenman Aleksandr Lebedev is aangeklaagd voor 'hooliganisme en mishandeling'. Dat heeft de hoogste onderzoekscommissie van Rusland woensdag gezegd.

Meer dan een jaar geleden sloeg Lebedev in een televisieprogramma een andere zakenman en naar dat incident is nu een gerechtelijk onderzoek ingesteld.

Lebedev, wiens vermogen wordt geschat op 1,1 miljard dollar, financiert de krant Novaja Gazeta, die zeer kritisch bericht over het Kremlin, en de Britse kranten The Independent en Evening Standard. Zoon Jevgeni twitterde dat zijn vader 'op de korrel wordt genomen door mensen die zijn anticorruptiehouding niet leuk vinden en Novaja haten'.

De kritische houding van Novaja heeft sinds 2000 al aan vier verslaggevers van de krant het leven gekost, onder wie Anna Politkovskaja. Zij schreef zeer kritisch over het Kremlin en het beleid in Tsjetsjenië en werd in 2006 bij haar appartement in Moskou doodgeschoten.

Lebedev schaarde zich ook achter Alexej Navalni, een charismatische blogger die strijdt tegen corruptie en de drijvende kracht was achter de demonstraties afgelopen winter tegen president Vladimir Poetin.

De zakenman, die net als Poetin een KGB-veteraan is, heeft tot dusverre vermeden de schuld bij de president te leggen en beschuldigt de Russische veiligheidsdiensten van een campagne tegen hem.


Kremlincriticus Lebedev aangeklaagd (Foto: Novum)

'Dikke' Lady Gaga gelukkiger dan ooit

Lady Gaga is naar eigen zeggen gelukkiger dan ooit. "Als ik eet, gezond ben en me niet zo druk maak over mijn uiterlijk, ben ik gelukkig", schrijft de zangeres, die onder vuur kwam te liggen wegens haar gewichtstoename, naar haar fans.

Ook Gaga's vriend Taylor Kinney is blij met de extra kilo's. "Hij heeft me graag wat ronder", zegt de 26-jarige zangeres, die naar verluidt ruim elf kilo is aangekomen.

Gaga onthulde eerder dit jaar dat ze al sinds haar vijftiende worstelt met boulimia. "Mijn gewichtstoename en -afname hebben me verscheurd sinds ik een kind was. Geen enkele therapie heeft die pijn ooit kunnen verzachten, maar jullie wel."

De zangeres roept onder meer via Twitter op tot een 'body revolution'. Ze vraagt fans foto's van zichzelf op haar website te plaatsen om lef en medeleven te stimuleren. "Ik hou van jullie en wil dat jullie trots zijn op jezelf, ongeacht je uiterlijk."


'Dikke' Lady Gaga gelukkiger dan ooit (Foto: Novum)

[Primera División] Falcao belangrijk voor Atlético

Mede dankzij twee treffers van Radamel Falcao heeft Atlético de vierde overwinning van dit seizoen geboekt. Op bezoek bij Real Betis kwamen de Madrilenen tweemaal op achterstand, maar uiteindelijk werd er toch gewonnen; 2-4.

Falcao had met twee treffers, eentje voor rust en een strafschop na de pauze, een belangrijk aandeel in de overwinning van de ploeg van trainer Diego Simeone. Inmiddels staat de teller op zeven doelpunten uit vijf duels, eentje meer dan Lionel Messi.

Betis eindigde het duel overigens met negen spelers. Verdediger Damien Perquis kreeg direct rood, terwijl invaller Joel Campbell twee gele kaarten ontving. Door de overwinning steeg Atlético naar de tweede positie in de Primera División.

Krant bestrijdt cartoons met cartoons

Temidden van alle protesten tegen het beledigen van de islam heeft een Egyptische krant besloten cartoons met cartoons te bestrijden. De krant Al Watan reageert op de spotprenten die vorige week werden gepubliceerd in het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo.

Al Watan noemt zichzelf het 'fatsoenlijke' alternatief voor de gewelddadige protesten in de moslimwereld tegen de anti-islamfilm Innocence of Muslims die aan 51 mensen het leven hebben gekost. 'Verbranden en doden' is niet de juiste manier om op het beledigen van de islam te reageren, zei redacteur Mohamed el Barguti woensdag.

"Niets bestrijdt cartoons beter dan cartoons", staat boven de spotprenten te lezen, die twee pagina's van de krant vullen. Op een van de cartoons, met de kop 'Westerse bril op de moslimwereld', is een bril getekend waardoor de brandende WTC-torens in New York zijn te zien. Op een andere cartoon staat een zaklamp gewikkeld in een Amerikaanse vlag die schijnt op een afbeelding van een boze man met een tulband en een mes. Een afbeelding van een vreedzame moslim wordt genegeerd.

De cartoons lijken te suggereren dat het enige beeld dat het Westen van de moslimwereld heeft dat van terrorisme is.

In zowel westerse als moslimlanden is naar aanleiding van de protesten tegen de anti-islamfilm een debat gaande over de vrijheid van meningsuiting.


Egyptische krant bestrijdt cartoons met cartoons (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.