Krant bestrijdt cartoons met cartoons

Temidden van alle protesten tegen het beledigen van de islam heeft een Egyptische krant besloten cartoons met cartoons te bestrijden. De krant Al Watan reageert op de spotprenten die vorige week werden gepubliceerd in het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo.

Al Watan noemt zichzelf het 'fatsoenlijke' alternatief voor de gewelddadige protesten in de moslimwereld tegen de anti-islamfilm Innocence of Muslims die aan 51 mensen het leven hebben gekost. 'Verbranden en doden' is niet de juiste manier om op het beledigen van de islam te reageren, zei redacteur Mohamed el Barguti woensdag.

"Niets bestrijdt cartoons beter dan cartoons", staat boven de spotprenten te lezen, die twee pagina's van de krant vullen. Op een van de cartoons, met de kop 'Westerse bril op de moslimwereld', is een bril getekend waardoor de brandende WTC-torens in New York zijn te zien. Op een andere cartoon staat een zaklamp gewikkeld in een Amerikaanse vlag die schijnt op een afbeelding van een boze man met een tulband en een mes. Een afbeelding van een vreedzame moslim wordt genegeerd.

De cartoons lijken te suggereren dat het enige beeld dat het Westen van de moslimwereld heeft dat van terrorisme is.

In zowel westerse als moslimlanden is naar aanleiding van de protesten tegen de anti-islamfilm een debat gaande over de vrijheid van meningsuiting.


Egyptische krant bestrijdt cartoons met cartoons (Foto: Novum)