Strip: Storm 27 - De Wisselwachters

Storm: een populaire strip die de laatste jaren aan een revival bezig is, en misschien zijn eigen populariteit aan het evenaren is. Door een nieuw team van schrijvers en tekenaars is de strip weer een fris leven geschonken. Wordt dit waargemaakt in het nieuwste album, De Wisselwachters?

Storm cover

Storm is een populaire sciencefiction strip die in de jaren 70 werd gestart. Martin Lodewijk, bekend van onder andere Agent 327, schreef het scenario waarop Don Lawrence de tekeningen maakte. Lawrence had al faam gemaakt met de reeks Trigië, welke schitterde door de bijzondere tekenstijl. Lawrence tekende namelijk niet gewoon met een simpel potlood, maar maakte van elke afbeelding een waar schilderij. Hierdoor kreeg je een album met sprekende gezichten en ontzettend veel details. De reeks Storm werd jaren voorgepubliceerd in Eppo en Don Lawrence heeft dan ook 22 delen van de reeks getekend. Na zijn overlijden werd het echter stil rondom Storm.

In 2007 werd de serie echter opgepakt door tekenaar Romano Molenaar, die ook meewerkte aan diverse X-Men comics. Jorg de Vos verzorgt de inkleuring in dit nieuwe team. Het scenario van De Wisselwachters is ook onder anderen verzorgd door De Vos, samen met Rob van Bavel. In dit deel beleven Storm, Roodhaar en Nomad een avontuur waarin de zogenaamde Wisselwachters één voor één worden vermoord, waardoor verschillende golven de verkeerde richting op gaan, met verschrikkelijke gevolgen.

Storm afbeelding

Een afbeelding uit 'De Wisselwachters'

Dit gegeven klinkt bizar, en dat is het ook. De wereld van Storm is dan ook zeer apart te noemen. Het ligt dichter tegen fantasy aan dan echte sciencefiction. Wel komt dit het beste naar voren in deze schilderstijl. De plot is dan ook een gegeven om de schitterende tekeningen te ondersteunen. Deze is het beste in de landschappen en wezens terug te zien. Gezichtsuitdrukkingen lijken soms niet over te komen zoals zou moeten, voornamelijk wanneer de personages aan het lachen zijn. Ook in overzichtstekeningen zit er weinig detail in de uitdrukkingen. De landschappen zijn echter, zoals eerder gezegd, schitterend en een gigantische tekening halverwege de strip maakt dit dan ook ruimschoots goed.

De Wisselwachters is inmiddels het vijfde deel van dit team en ze krijgen een steeds betere eigen grip op de reeks. De laatste jaren is er in stripblad Eppo een mooie vooruitgang te zien. Don Lawrence is eigenlijk niet te evenaren, maar dit team stapt zeker in zijn voetsporen en verdient een kans om deze reeks succesvol te maken. Gezien de populariteit gaat dit zeker lukken!