'Met Allahs hulp komt er een nieuwe wereldorde'

De Iraanse leider Mahmoud Ahmadinejad heeft een visie voor een nieuwe wereldorde zonder de 'hegemonie van arrogantie'. Dat zei hij woensdag tegen de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. In een interview met Associated Press, een dag eerder, zei hij te hopen op een nieuwe wereldorde zonder Amerikaanse pesterij en heerschappij.

Ahmadinejad, bekend om zijn anti-Amerikaanse en anti-Israëlische retoriek, noemde de 'voortdurende dreiging van de onbeschaafde zionisten die hun toevlucht nemen tot militaire actie tegen onze grote natie' een duidelijk voorbeeld van de 'bittere realiteit'.

"Met Allahs hulp komt er een nieuwe orde", zei hij dinsdag in het interview. "Ik denk echt dat het imperialistische systeem heeft afgedaan."

Israël heeft gedreigd met een militaire aanval tegen Iraanse atoominstallaties. Volgens de VS is er nog tijd om het geschil met Teheran over diens kernprogramma door middel van diplomatie op te lossen.

Woensdag demonstreerden duizenden mensen in de buurt van het gebouw van de Verenigde Naties in New York tegen het Iraanse regime.