'Bijna helft koopt minder door btw-verhoging'

Bijna de helft van de Nederlanders is van plan minder spullen te gaan kopen door de aanstaande verhoging van het hoge btw-tarief van 19 naar 21 procent. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van onderzoeksbureau GfK in opdracht van het AD.

Woonwinkels lijken het meest te gaan lijden onder de btw-verhoging. Driekwart van de respondenten die aangeven vanaf maandag, als de verhoging ingaat, minder te gaan kopen, willen dan minder woonaccessoires aanschaffen.

Ook de uitgaven aan elektronica, kleding en vrijetijdsbesteding worden omlaag geschroefd, met ongeveer twee derde. Opvallend genoeg wil bijna een vijfde ook minder geld uitgeven aan voedingsmiddelen, hoewel het btw-tarief op voeding gewoon op zes procent blijft.

GfK-onderzoeker Gino Thuij noemt het in het AD opvallend dat zo veel mensen van plan zijn door de btw-verhoging hun uitgavenpatroon aan te passen. "Het is slechts een stijging van twee procentpunt. Maar mensen hebben al het gevoel dat alles steeds duurder wordt en zien dat zij aan het eind van de maand steeds minder overhouden."