Nieuw advies over vitamine D

Kinderen tot 4 jaar moeten dagelijks tien microgram extra vitamine D binnenkrijgen. Voor 70-plussers is dat twintig microgram. Dat staat in een woensdag verschenen advies van de Gezondheidsraad.

Voor kinderen en ouderen is 'overduidelijk bewezen' dat extra vitamine D helpt, staat in het nieuwe advies. Bij kinderen beschermt het tegen de botaandoening rachitis. Ouderen lopen minder snel botbreuken op. Extra vitamine D is ook goed voor mensen die een donkere huid hebben, gezichtsbedekkende kleding dragen of weinig buiten komen, omdat die van zichzelf te weinig vitamine D aanmaken.

Extra vitamine D wordt ook aangeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen tussen 50 en 70 jaar. Voor deze groepen wordt aangenomen dat extra vitamine D helpt, maar het bewijs is minder hard dan bij kinderen en ouderen. Deze nuancering stond niet in het vorige advies van de Gezondheidsraad, dat uit 2008 dateert.

Mensen krijgen gemiddeld ongeveer een derde van hun behoefte aan vitamine D binnen via hun voeding. De meeste mensen halen de rest uit zonlicht. Daarvoor is het voldoende om vijftien tot dertig minuten per dag in de buitenlucht te zijn, met hoofd en handen onbedekt.