CDA-prominent: partijvoorzitter is amateur

CDA-prominent Hans Gualthérie van Weezel vindt partijvoorzitter Ruth Peetoom een 'politieke amateur'. Hij stelt haar medeverantwoordelijk voor het verlies van het CDA bij de verkiezingen. In een interview in Elsevier noemt Van Weezel Peetoom 'een goedwillende politieke amateur die weinig gevoel heeft getoond voor de complexe samenstelling van de partij'.

Van Weezel haalt ook uit naar CDA'ers die kritiek bleven geven op de samenwerking met de PVV, nadat het partijcongres had ingestemd met de gedoogconstructie. "Partijgenoten die zich toen dit besluit eenmaal was genomen, zijn blijven verzetten, zoals Herman Wijffels, hebben de partij geen goed gedaan", vindt hij. "Politieke randfiguren als Koppejan en Ferrier wakkerden de verdeeldheid nog aan, in plaats van de gifbeker van Wilders zo veel mogelijk samen met de VVD leeg te drinken."

Van Weezel was van 1977 tot 1992 Kamerlid, eerst namens de CHU en later voor het CDA, waarin de CHU in 1980 opging. Momenteel is hij voorzitter van de Commissie Integraal Toezicht Terugkeer, die de regering adviseert over vreemdelingenzaken.

Van Weezel pleit voor meer grenscontroles. "Cameracontrole moet gewoon permanent kunnen. Waarom wel op de weg bij snelheidscontroles en niet bij de grens?", vraagt hij zich af. Hiervoor moet het Verdrag van Schengen worden aangepast.


CDA-prominent: partijvoorzitter Peetoom amateur (Foto: Novum)