FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 27 juni 2012

Bijna zesduizend meldingen van kinkhoest

Het aantal gevallen van kinkhoest is ten opzichte van vorige jaren flink gestegen. In de eerste vijf maanden van 2012 kwamen er bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bijna zesduizend meldingen binnen, meldt het instituut woensdag.

Het aantal gevallen van kinkhoest varieert jaarlijks tussen de 2400 en 9300. In de afgelopen drie jaar noteerde het RIVM beduidend minder gevallen dan in 2012. Alleen al in mei kwamen er zo'n veertienhonderd meldingen binnen, bijna vier keer zo veel als een jaar eerder.

Volgens het RIVM is er elke twee tot drie jaar een piek in het aantal kinkhoestgevallen. Hoewel de piek zich langzaam verplaatst naar het voorjaar, is de huidige toename dus niet ongewoon. De stijging doet zich voor in alle leeftijdscategorieën maar is het sterkst bij kinderen vanaf 8 tot 16 jaar.

De meeste kinderen zijn gevaccineerd tegen de ziekte, maar de kinkhoestbacterie heeft zich in de loop van de tijd zo aangepast dat het vaccin niet altijd meer bescherming biedt. Kinkhoest is vooral gevaarlijk bij baby's. In de afgelopen vijftien jaar overleden in totaal acht zuigelingen aan de ziekte.


Bijna zesduizend meldingen van kinkhoest (Foto: Novum)

'Zorgen over klimaat overtrokken'

De wereldwijde zorgen over klimaatverandering, olie- en aardgasboringen en de afhankelijkheid van olierijke landen zoals Saudi-Arabië zijn overtrokken. Dat heeft Rex Tillerson, topman van oliegigant ExxonMobil woensdag gezegd.

Tillerson erkende dat het verbranden van fossiele brandstoffen de temperatuur op aarde opdrijft, maar zei dat de samenleving in staat is zich aan te passen. De risico's van boren naar olie en gas zijn bekend en kunnen worden verlaagd, aldus Tillerson. En afhankelijk zijn van landen met veel olie is volgens hem geen probleem zolang toegang tot die olie maar verzekerd is.

De in Tillersons ogen overtrokken bezorgdheid wordt volgens hem veroorzaakt door een 'analfabetische' bevolking als het op wetenschap en wiskunde aankomt, een 'luie' pers en belangengroepen die 'angst creëren'.


Topman ExxonMobil: zorgen over klimaat overtrokken (Foto: Novum)

Nieuwe burgemeester voor Middelburg

De gemeenteraad van Middelburg heeft Harald Bergmann voorgedragen als burgemeester van de Zeeuwse hoofdstad. De 46-jarige VVD'er is sinds november 2005 burgemeester van Albrandswaard in Zuid-Holland en werkte daarvoor bij de gemeente Rotterdam en in het bedrijfsleven.

De vertrouwenscommissie van de raad oordeelde dat Bergmann uitstekend past bij het profiel, waarin wordt gevraagd om een verbinder en netwerker. Bergmann is volgens de gemeente erg enthousiast over de aanbeveling en wil graag in augustus aan de slag in Middelburg.

De benoeming wordt naar verwachting medio juli bekrachtigd door het kabinet.


Nieuwe burgemeester voor Middelburg (Foto: Novum)

[1/2 finale] Uitslag Portugal - Spanje

Spanje heeft zich als eerste land geplaatst voor de finale van het Europees kampioenschap voetbal. De regerend kampioen nam vandaag na een 0-0 tegen Portugal in de halve eindstrijd de strafschoppen iets beter. Spanje zal het in de finale op moeten gaan nemen tegen Duitsland of Italië.

Spanje begon sterk aan het duel met Portugal, maar kon niet echt gevaarlijk worden, omdat de Portugezen verdedigend hun zaken goed op orde hadden. Er vielen in de beginfase dan ook slechts enkele schoten van Arbeloa en Iniesta. Aan de andere kant groef Spanje zich in als de Portugezen via Nani en Cristiano Ronaldo aan het aanvallen waren. Hierdoor konden ook zij weinig uitrichten in het eerste bedrijf. Toch belandde één van de schoten van Ronaldo in het zijnet.

Na rust schroefden beide ploegen het tempo fors op, maar meer dan gele kaarten leverde deze drift niet op, waarna de ploegen weer hun voorzichtige spel van de eerste helft op gingen pakken. Ronaldo was nog de gevaarlijkste man, want zijn twee vrije trappen en in de laatste minuut een schot gingen over het doel van Casillas heen.

Omdat er in de reguliere speeltijd niet gescoord werd was een verlenging noodzakelijk. Hierin was Spanje de beste, maar Rui Patrício redde uitstekend op grote kansen van Navas en Iniesta. Hierdoor werden strafschoppen noodzakelijk. Xabi Alonso en Moutinho misten de eerste twee strafschoppen, waarna het gelijk op ging tot Bruno Alves namens Portugal op de lat schoot. Hierna was het voor Fàbregas een koud kunstje om zijn land naar de derde grote finale in vier jaar tijd te schieten.

Portugal

0 - 0

Spanje*

 
Moutinho
Pepe
Nani
Bruno Alves

Spanje wint na strafschoppen met 2-4

Xabi Alonso
Iniesta
Piqué
Ramos
Fàbregas
 
 Gele kaart: Coentrão, Pepe, Pereira, Alves, Veloso, (Portugal), Ramos, Busquets, Arbeloa, Xabi Alonso, (Spanje)
 
Stadion: Donbass Arena, Donetsk
Toeschouwers: 50.000
Arbiter: Çakir (Tur)
 
Opstelling:   Opstelling:
Rui Patrício
Coentrão
Bruno Alves
Pepe
Pereira
Moutinho
Veloso (Custódio/106)
Meireles (Varela/113)
C. Ronaldo
Almeida (Oliveira/81)
Nani
  Casillas
Alba
Ramos
Piqué
Arbeloa
Alonso
Busquets
Xavi (Pedro/87)
Iniesta
Negredo (Fábregas/54)
Silva (Navas/60)

Dodental aardverschuivingen Bangladesh gestegen

Het dodental als gevolg van aardverschuivingen en overstromingen in het zuiden van Bangladesh is gestegen tot 91. Dat heeft de Bengalese regering woensdag bekendgemaakt.

Reddingswerkers waren woensdag met man en macht op zoek naar vermisten en hebben versterking gekregen van het leger. Hulpverleners delen voedsel en water uit aan de honderden mensen die ontheemd zijn geraakt.

Drie dagen van onafgebroken regenval zorgden dinsdagnacht voor modderstromen en aardverschuivingen en veel huisjes werden bedolven onder grote brokken aarde. Aan de voet van de heuvels leven daarnaast, ondanks waarschuwingen van de autoriteiten, veel daklozen. Onder de doden zijn veel vrouwen en kinderen.

Zo'n tweehonderd mensen zijn geëvacueerd en ondergebracht in schoolgebouwen in hogergelegen gebied.


Dodental aardverschuivingen Bangladesh gestegen (Foto: Novum)

Schultz wil echt af van dubbel opstaptarief

Als de vervoerders komende week niet zelf tot afspraken komen over het afschaffen van het dubbel opstaptarief in het openbaar vervoer, trekt minister Melanie Schultz van Haegen desnoods zelf de portemonnee. "Dit moet gewoon worden gerealiseerd. Het is technisch en financieel haalbaar", stelde de minister in een overleg met de Tweede Kamer.

Reizigers betalen nu twee keer een opstaptarief als ze overstappen van een trein van de NS naar een andere aanbieder. Daar wil Schultz vanaf, net als de Kamer en veel reizigers. Ze toonde zich geïrriteerd over het gebrek aan daadkracht in de sector. "Niemand wil de financiële gevolgen dragen van het afschaffen van het dubbele tarief", constateerde ze. "Het enige wat ik kan doen is een zak met geld trekken om het zelf te regelen."

Schultz wil echt af van dubbel opstaptarief
Schultz wil echt af van dubbel opstaptarief (Foto: ANP)

Doden bij aanslag op treinstation Pakistan

Een aanslag op een treinstation in het zuidwesten van Pakistan heeft woensdag aan zeker vijf mensen het leven gekost. Dat heeft de Pakistaanse politie bekendgemaakt. Ten minste twintig mensen liepen verwondingen op.

De bomexplosie had plaats in de stad Sibbi in de provincie Baluchistan. De bom explodeerde enkele minuten nadat een trein het station binnen was gelopen. Veel treinreizigers kochten op het station voedsel en drinken.

Vooralsnog is de aanslag niet opgeëist.

McLaren heeft snelste pitsstops

Begin dit jaar werd Ferrari in de Formule 1 geroemd om de snelle pitsstops, maar inmiddels heeft McLaren de nieuwe standaard gezet. Desondanks faalde de Britse renstal ook wederom met een stop van Lewis Hamilton, waardoor de Brit in Valencia kostbare plaatsen verloor.

Sportief directeur Sam Michael meldde vol trots tegen Autosport dat de eerste stop van Hamilton slechts 2,6 seconden duurde. "Onze jongens negeren de kritiek want ze weten dat ze goed zijn en we hadden al een record van de kortste tijd stil staan in Montreal, voordat we naar Valencia afreisden. Onze crew levert momenteel geweldig werk en ik wist dat het er aan zat te komen. We hebben intern veel gedaan aan de procedures en het materiaal, en we pushen onze mensen enorm. Nu bevinden we ons in de wereld van de milliseconden. Het is net zo competitief als het spel der aerodynamica."

Vorig jaar in Zuid-Korea behaalde Mercedes ook al eens een stop van 2,6 seconden, maar McLaren vindt dat zij toch net iets sneller waren.

Teaser Alles is Familie

Onlangs is een teaser verschenen van de nieuwe film Alles is Familie. De film van Joram Lürsen en scenarist Kim van Kooten is een vervolg op Alles is Liefde. Het vervolg heeft lang op zich laten wachten omdat Van Kooten door een langdurige ziekte en chronisch gebrek aan inspiratie een uitzonderlijk lange tijd aan het scenario heeft gewerkt. Uiteindelijk heeft ze gekozen voor minder verhaallijnen dan in Alles is Liefde zodat ze dieper kon ingaan op de personages. De onderstaande teaser laat misschien al zien of dit gelukt is.

Alles is Familie komt op 22 november 2012 in de Nederlandse bioscoop.

Politie krijgt tips over steekpartij school

De politie in Rotterdam heeft tot nu toe 14 tips ontvangen over de voortvluchtige verdachte van de dodelijke steekpartij van vrijdag op een basisschool in de stad. De informatie kwam binnen nadat de politie dinsdag de identiteit en een foto van de vermoedelijke dader had vrijgegeven.

Dat heeft een woordvoerster van de politie woensdag gezegd. De tips gaan vooral over de mogelijke verblijfplaats van de 42-jarige Jeffrey Carel Kroes. In de rk-basisschool Augustinus werd vrijdag een 30-jarige vrouw doodgestoken. Een 29-jarige vrouw raakte gewond. De vrouw die overleed, was de moeder van een 10-jarige leerlinge van de school.

Volgens de politie is de verdachte gewelddadig en mogelijk in het bezit van een mes. Niet uitgesloten wordt dat hij naar het buitenland is gevlucht. De verdachte, een ex-partner van de vrouw die gewond raakte, is eerder in aanraking geweest met justitie. Waarvoor dat was, willen de politie en het Openbaar Ministerie niet zeggen.

Politie krijgt tips over steekpartij school
Politie krijgt tips over steekpartij school (Foto: ANP)

Gabon verbrandt vijf ton ivoor

President van Gabon Ali Bongo heeft woensdag een berg in beslag genomen ivoor in brand gestoken. Met deze daad wilde Bongo een voorbeeld stellen in de strijd tegen het stropen van olifanten in Afrika.

De berg ivoor woog ongeveer vijf ton. Het ging om bijna dertienhonderd stukken ruw ivoor en bijna achttienduizend stukken bewerkt ivoor. Voor de enorme hoeveelheid ivoor sneuvelden ongeveer 850 olifanten. Volgens Bongo hanteert Gabon een zerotolerancebeleid als het aankomt op stroperij.

Jaarlijks worden tienduizenden olifanten gedood vanwege hun slagtanden. De slagtanden worden vervolgens verscheept naar Azië waar de vraag naar het ivoor enorm is.


Gabon verbrandt vijf ton ivoor (Foto: Novum)

Nederlandse EU-ambtenaar de cel in voor corruptie

Een Nederlander die werkte bij de landbouwdirectie van de Europese Commissie is veroordeeld tot veertig maanden cel voor het doorspelen van vertrouwelijke informatie. De rechtbank in Brussel legde hem woensdag ook een boete op van 55.000 euro, melden Vlaamse media.

Karel B. had vertrouwelijke informatie over het Europese landbouwbeleid aan Franse en Nederlandse bedrijven doorgespeeld, die daarmee contracten konden binnenslepen. In ruil voor informatie over graanprijzen kreeg de Nederlander, die in 2003 werd aangehouden, geld, reizen, etentjes en uitstapjes naar champagnebars.

Met B. stonden zestien anderen terecht, onder wie lobbyisten en leiders van landbouwbedrijven. Een aantal van hen werd veroordeeld tot straffen oplopend tot twee jaar cel. De bedrijven Union Invivo en Glencore Grain Rotterdam werden volgens de krant elk tot een half miljoen euro boete veroordeeld.

Britse dreigtwitteraar krijgt steun Stephen Fry

De Brit Paul Chambers, die werd veroordeeld tot een boete vanwege een dreigtweet, heeft steun uit onverwachte hoek gekregen. Hij werd woensdag naar de rechtszaal begeleid door de Britse komieken Stephen Fry en Al Murray.

Chambers stuurde in 2010 een tweet waarin hij dreigde de luchthaven Robin Hood, in het noorden van Engeland, op te blazen als zijn vlucht zou worden geannuleerd. Hij kreeg een boete wegens het sturen van een dreigend of beledigend bericht, maar ging hiertegen in beroep. Volgens Chambers was het slechts een grapje.

Woensdag diende de beroepszaak van Chambers. De advocaat van Chambers betoogde tegenover de rechter dat de beroemde Britse schrijver William Shakespeare ook veroordeeld had moeten worden toen hij schertsend zei: laten we alle juristen vermoorden. "Dat was een goede grap in 1600 en dat is het nog steeds", antwoordde een van de rechters.

Van Marwijk stopt als bondscoach

Bert van Marwijk stopt als bondscoach van het Nederlands elftal. Op verzoek van de oefenmeester heeft de KNVB het tot 2016 lopende contract beëindigd. Van Marwijk kreeg veel kritiek na het EK in Polen en Oekraïne, waar Nederland zonder een punt te pakken in de groepsfase werd uitgeschakeld.

Na het desastreus verlopen EK in Polen en Oekraïne voerde Van Marwijk twee evaluatiegesprekken met de KNVB. Na goed overleg legde de bondscoach zijn functie woensdag neer. "Ik heb hevig getwijfeld, maar toch besloten om deze stap te moeten nemen", zo laat Van Marwijk weten. 

Directeur betaald voetbal van de KNVB, Bert van Oosterveen, over het vertrek: "De KNVB is Van Marwijk bijzonder erkentelijk: hij heeft uitzonderlijk goed gepresteerd met een finaleplaats op het WK en een eerste plaats op de FIFA-ranking. Ik kijk persoonlijk met een heel goed gevoel terug op onze samenwerking. Natuurlijk is het spijtig om vroegtijdig afscheid van elkaar te nemen, maar we moeten realistisch zijn."


Bert van Marwijk stopt als bondscoach (Foto: Pro Shots)

Onder Van Marwijk werd Nederland tweede op het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika in 2010. De kwalificatie voor het Europees Kampioenschap van dit jaar in Polen en Oekraïne verliep vlekkeloos. Echter werden alledrie de wedstrijden in de poulefase, respectievelijk tegen Denemarken, Duitsland en Portugal, verloren. Daarmee was vroege uitschakeling een feit, terwijl vooraf Nederland als een van de favorieten gold voor de titel.

Statistieken onder Van Marwijk

Resultaat Aantal
Winst 34
Gelijkspel 10
Verlies 8
Totaal 52

'Slechts drie teams bij rookietest Silverstone'

De steun voor een rookietest op Silverstone brokkelt af. Nog slechts drie teams willen na de Grand Prix van Groot-Brittannië de jonge coureurs aan de tand voelen, zo bericht Autosport.

Alleen Williams, Marussia en HRT willen op donderdag en vrijdag na de race in actie komen. Er wordt nog geprobeerd om ook de woensdag te kunnen testen, omdat het circuit die dag nog niet vrijgegeven is door de organisatie van Formule 1-baas Bernie Ecclestone. Mocht dat lukken, dan zal ook Lotus zich mogelijk nog bij de drie teams voegen.

Red Bull, Toro Rosso en McLaren zullen in ieder geval bij de officiële Young Driver Test in Abu Dhabi in actie gaan komen. Ferrari kiest voor een test na afloop van het seizoen op Jerez. Van de andere teams is nog niet bekend wat ze zullen gaan doen.

Prandelli droomt van winst op Duitsland

Cesare Prandelli droomt van het bereiken van de EK-finale. Dan zal Italië donderdagavond moeten winnen van Duitsland. De bondscoach van Italië gelooft in een overwinning, maar beseft dat het uitermate lastig wordt tegen Die Mannschaft.

"Als ik mijn ogen sluit en droom, droom ik altijd van de meest fantastische dingen", meent de oefenmeester op de persconferentie. "Ik zal nu dromen van een fantastische en wonderbaarlijke avond."

Prandelli erkent dat hij met een zo goed als fitte selectie kan aantreden tegen de Duitsers. "We zijn zowel mentaal als fysiek helemaal fit", aldus de bondscoach. "Ik denk niet dat we negatieve gedachten hoeven te hebben."

Mocht het spel van de Italianen morgenavond een stuk minder aantrekkelijk zijn dan in de voorgaande duels, dan zal Prandelli daar niet om malen. "Mensen zeggen dat het morgen een open wedstrijd wordt, maar we kunnen niet te diep spelen. We hebben hier twee jaar voor gewerkt en het zou zonde zijn om het weg te gooien door ons spel te wijzigen."


Cesare Prandelli, bondscoach van Italië, gelooft dat zijn team Duitsland kan verslaan. (Foto: Pro Shots)

Zeker vierduizend man bij stille tocht Sittard

Zeker vierduizend mensen hebben woensdagavond in Sittard meegelopen met de stille tocht voor de door mishandeling omgekomen Glenn van Haen. "De sfeer was eerbiedig, rustig en sereen", zegt burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen, die onder de indruk was.

De stille tocht leidde via de plek des onheils naar de Markt, waar Cox een toespraak hield. De tocht stond op verzoek van de familie van het slachtoffer in het teken van respect en stilte. "Dit was een indrukwekkende stimulans om Sittard een mooie uitgaansplaats te laten worden en blijven", laat Cox telefonisch weten.

De 23-jarige man uit Munstergeleen werd vrijdagnacht op de Putstraat in Sittard mishandeld. Hij werd zodanig toegetakeld dat hij even later aan zijn verwondingen overleed. Er waren geen wapens in het spel.

Direct na de mishandeling op de Putstraat werden twee mannen van 22 en 25 jaar uit Sittard aangehouden. Zaterdagavond werd een derde verdachte, een 25-jarige man uit dezelfde stad, opgepakt. Twee van de drie zijn zondag vrijgelaten, maar blijven wel verdachte in de zaak.

Politie lost waarschuwingsschot in Ulft

De politie heeft woensdagmiddag een waarschuwingsschot gelost om een man uit het Gelderse Silvolde in toom te houden. De man en zijn vrouwelijke passagier zijn aangehouden.

Bij de politie was een diefstalmelding binnenkomen, met daarbij het kentekennummer van de auto van de verdachten. Toen agenten de auto rond 17.00 uur zagen op de N317 bij Ulft, gedroeg de 51-jarige bestuurder zich zeer agressief, waarop de agenten pepperspray gebruikten.

Daar reageerde hij niet op, de man liep dreigend op de agenten af en probeerde de pepperspray van een van de agenten af te pakken. De andere agent loste daarop een waarschuwingsschot in de lucht. De man en de 54-jarige vrouw zijn aangehouden en overgebracht naar een politiebureau.

Wildschut heeft geen trek in Middlesbrough

Yanic Wildschut heeft bedankt voor het Engelse Middlesbrough. Zijn zaakwaarnemer bevestigt dat tegenover Voetbal International. Wildschut was afgelopen seizoen een van de smaakmakers van VVV en dat leverde hem de interesse op vanuit binnen- en buitenland.

Ook Middlesbrough, dat uitkomt in de Championship, hengelde naar de diensten van de vleugelaanvaller, maar diens zaakwaarnemer laat weten dat Wildschut geen interesse heeft in een overstap.

"We hebben het VVV-bestuur gemeld dat het onze wens is om Yanic een stap hogerop in de Eredivisie te bezorgen", aldus Johan Wins tegenover Voetbal International. "Als dat niet lukt, kunnen we altijd nog verder kijken. Natuurlijk zou een langer verblijf bij VVV ook geen ramp zijn, maar momenteel kijken we naar de volgende stap in zijn carrière."

Vanuit Nederland toonden eerder FC Groningen en AZ al belangstelling in de watervlugge aanvaller, die de jeugdopleiding van Ajax doorliep. Ook het Belgische Standard Luik, onder leiding van trainer Ron Jans, zou interesse hebben.


Yanic Wildschut heeft geen interesse in een verblijf bij Middlesbrough. (Foto: Pro Shots)

[WBD] Clijsters overtuigend langs Hlavackova

Kim Clijsters is bij haar laatste optreden op Wimbledon doorgedrongen tot de derde ronde. De Belgische, die aan het eind van het seizoen een punt zet achter haar carrière, sloeg zich met 6-3 en 6-3 langs Andrea Hlavackova uit Tsjechië. Clijsters gaf vorige week in Rosmalen nog op met een buikspierblessure.

Agnieszka Radwanska maakte haar status als geplaatste speelster wel waar. De Poolse (3) had minder dan een uur nodig om Elena Vesnina uit Rusland met 6-2 en 6-1 te verslaan en staat in de derde ronde. Haar zus Urszula, verliezend finaliste in Rosmalen, ging dinsdag al in de eerste ronde onderuit.


Clijsters overtuigend langs Hlavackova (Foto: Novum)

Danny Buijs kiest voor Sparta Rotterdam

Danny Buijs heeft een éénjarig contract ondertekend bij Sparta Rotterdam. De middenvelder komt over uit Schotland. Buijs speelde afgelopen seizoen voor Kilmarnock. Komend seizoen zal de 30-jarige middenvelder met Sparta actief zijn in de Jupiler League, zo meldt de Rotterdamse club op haar officiële website. Voor Buijs wordt Sparta zijn vijfde Nederlandse club.

Eerder speelde de middenvelder voor SBV Excelsior, FC Groningen, Feyenoord en ADO Den Haag. Voor Sparta is Buijs de derde aankoop van de week. Eerder legde de club verdediger Robert van Boxel en middenvelder Jens van Son vast.

Van Boxel komt over van SC Cambuur tekent voor twee jaar op Het Kasteel. Van Son is afkomstig van FC Eindhoven en verbindt zijn toekomst voor drie jaar aan de Rotterdamse club.

'El-Akchaoui dichtbij akkoord RC Genk'

Youssouf El-Akchaoui vertrekt mogelijk naar de Belgische competitie. De linksback zou dichtbij een akkoord zijn met Racing Genk. El-Akchaoui staat momenteel onder contract bij sc Heerenveen, maar speelde afgelopen seizoen bij NAC, waar tot veertien competitiewedstrijden kwam.

Volgens Het Belang van Limburg heeft Genk inmiddels bijna een akkoord bereikt met de linksback. De trainer van de Belgische club, Mario Been, kent El-Akchaoui nog goed van zijn tijd bij N.E.C. Nijmegen, waar het tweetal samenwerkte. De verdediger moet bij Genk een stand-in worden voor de vaste linksback Tshimanga.

Eerder speelde El-Akchaoui voor SBV Excelsior, FC Union Berlin, ADO Den Haag, N.E.C. en FC Augsburg. In 2010 verhuisde hij naar Heerenveen, waar hij nog tot 2013 onder contract ligt.

[WBD] Wozniacki snel onderuit

Caroline Wozniacki is verrassend al in de eerste ronde van Wimbledon uitgeschakeld. De Deense, in Londen als zevende geplaatst, was niet opgewassen tegen Tamira Paszek uit Oostenrijk.

De eerste set ging nog met 7-5 naar Wozniacki, waarna de tweede set met een tiebreak beslist moest gaan worden. Hierin kreeg  De voormalige nummer één van de wereld twee matchpoints, maar slaagde er niet in deze te benutten. Paszek profiteerde en won de set. De beslissende derde set ging vervolgens lang gelijk op, maar uiteindelijk was het de nummer 37 van de wereld die de wedstrijd met 6-4 naar zich toe trok.

Paszek treft in de tweede ronde Alizé Cornet uit Frankrijk. Zei versloeg eerder Nina Brattsjikova uit Rusland.

Gordon zegt kinderwens definitief vaarwel

Gordon heeft definitief besloten dat hij geen kinderen wil. "Ik heb gewoon geaccepteerd dat het voor mij niet is weggelegd", zegt de 43-jarige zanger in 100% NL Magazine.

Gordon twijfelde een halfjaar geleden nog over zijn kinderwens. "Een goede vriendin van me was bereid om een kind voor me te nemen. Toen dacht ik opeens: wat kan ik dat kind nou bieden?"

De zanger zou een kind willen voor de stabiliteit en rust, maar besloot zijn wens uit 'egocentrisch oogpunt' opzij te zetten. "Ik heb al moeite om de honden te onderhouden", bekent de presentator. "Ik zou een hele leuke papa zijn, dat weet ik honderd procent zeker. Maar nee, het is voor mij gewoon niet te doen."

De vrijgezelle Gordon, die eerder dit jaar vreemdging waardoor zijn relatie met Raoul strandde, onthult al in geen tijden meer verliefd te zijn geweest. "Ik heb drie grote liefdes in mijn leven gehad, maar dat gevoel heb ik de laatste jaren niet meer gehad."

Hij zit voorlopig niet op een vaste relatie te wachten. "Ik kan het niet meer opbrengen om weer iets met iemand op te bouwen. Om weer aan iemand te vragen hoe hij zijn koffie drinkt. Alsjeblieft, laat me even met rust."

Siena stelt Cosmi aan als nieuwe trainer

Siena heeft in de ervaren Serse Cosmi een nieuwe trainer gevonden. De 54-jarige oefenmeester stond afgelopen seizoen aan het roer bij Lecce, maar liet na de degradatie weten dat als de club geen nieuwe aankopen zou doen, hij zou opstappen. Cosmi hield woord en tekende woensdag een tweejarig contract bij Siena.

"Serse Cosmi is de nieuwe trainer van Siena", zo valt er te lezen op de clubsite. "De officiële presentatie zal volgende week volgen." De ervaren Cosmi heeft al een hele rij clubs achter zijn naam. Zo begon de oefenmeester zijn trainerscarrière in 1990 bij ASD Pontevechhio. Vervolgens stond de oefenmeester aan het roer bij AC Arezzo, AC Perugia, CFC Genua, Udinese, Brescia, Livorno en Palermo.

Google onthult eigen tablet

Technologieconcern Google heeft woensdag een tabletcomputer onthuld die de eigen merknaam mag dragen. Hiermee wil het concern de concurrentie met andere tablets, en met name de populaire iPad van Apple, verscherpen.

De Nexus 7, met een doorsnede van 7 inch (17,8 centimer), is gemaakt door het Taiwanese Asus. De prijs is vanaf 199 dollar (159 euro). De tablet draait op de nieuwe versie van Android, genaamd Jelly Bean.

Googles besturingssysteem Android is de nummer 1 ter wereld als het gaat om smartphones, maar op de tabletmarkt blijft Google nog achter op Apple. Volgens geruchten zou Apple in het najaar ook met een iPad komen van 7 inch. De bestaande iPads zijn 9,7 inch.

Google onthult eigen tablet
Google onthult eigen tablet (Foto: ANP)

'Half-Life 3 concept art gelekt'

Schetsen van een besneeuwde omgeving, een goed ingepakte Alyx Vance en een paar andere geschilderde concepttekeningen van Half-Life 3 zijn vandaag op het net verschenen. De tekeningen zouden zijn 'gelekt' door een 'medewerker van Valve'. 

De art zou volgens berichten op de fansite ValveTime.net uit 2008 stammen. De schetsen hebben een duidelijke link met de serie, vooral door de kleding die de personages dragen, de referenties naar de Combine en de besneeuwde setting.

Van Half-Life (episode) 3 is al ruim 5 jaar praktisch niets meer vernomen. Onlangs heeft Gabe Newell, mede-oprichter van ontwikkelaar Valve, in een interview met vage bewoordingen verteld dat de radiostilte rondom de game 'het beste is voor de gamers'.

Kijk hieronder voor alle concept art en oordeel zelf.

HL3

alyx1

alyx2

alyx3

alyx4

alyx5

alyx6

hl3

hl3

alyx7

hl3

hl3

hl3

hl3

combine

combine

hl3

alyx8

helo

hl3

helo

alyx9

alyx10

alyx11

alyx12

alyx13

Koeman wordt geen bondscoach van Oranje

Ronald Koeman zal niet de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal worden. Na het mislukte EK werd zijn naam genoemd als mogelijke opvolger, maar de oefenmeester liet op de eerste trainingsdag van zijn club Feyenoord weten dit seizoen bij de Rotterdammers te blijven.

"Ik ga geen bondscoach worden. Ik ben trainer bij Feyenoord en ik blijf hier." Koeman weet dat het verwachtingspatroon bij de Rotterdammers na de tweede plaats van vorig seizoen omhoog is gegaan. "Dat geldt niet alleen voor mij, maar voor de hele selectie. Dat betekent dat we nog harder moeten werken om op zijn minst in de buurt te komen van de prestatie van vorig seizoen."

Aan een doelstelling voor komend seizoen waagt de trainer zich nog niet. "Die formuleren we pas op het moment dat we definitief weten hoe de selectie voor dit jaar eruitziet. Maar ik denk dat we onszelf nu iets hoger mogen inschatten dan aan het begin van vorig seizoen."

Koeman wordt geen bondscoach van Oranje (Foto: Pro Shots)

Spits Negredo krijgt basisplaats bij Spanje

De Spaanse bondscoach Vicente del Bosque heeft voor de halve finale van het EK tegen Portugal een basisplaats ingeruimd voor Alvaro Negredo. De spits van Sevilla krijgt verrassend de voorkeur boven Fernando Torres en Cesc Fàbregas. Negredo kwam tot nu toe alleen in de groepswedstrijd tegen Kroatië vijf minuten in actie.

Op de ene wijziging na speelt Spanje in dezelfde opstelling als in de kwartfinale tegen Frankrijk. De bondscoach van Portugal Paulo Bento houdt ook vast aan zijn vertrouwde formatie. Alleen de geblesseerde spits Helder Postiga ontbreekt. Hugo Almeida, die ook al mocht invallen tegen Tsjechië, is zijn vervanger.

Blije Immers: "Dit is tien keer mooier dan ADO"

Lex Immers keek zijn ogen uit bij de eerste training van Feyenoord. De nieuweling was onder de indruk van het grote aantal aanwezige fans. Immers stond na afloop van de eerste training, waar ongeveer achtduizend supporters op af waren gekomen, de camera's van RTV Rijnmond te woord.

"Het is apart om op dit veld te staan. Ik ben wel wat gewend van ADO, maar dit is tien keer zo groot en tien keer mooier." De aanvaller kijkt met een goed gevoel op de eerste training bij zijn nieuwe club. "Het was een hele leuke eerste training. Ik heb een lange vakantie gehad en leefde hier ontzettend naar toe, ik stond te trappelen om weer te beginnen."

Immers is vastbesloten om voor zijn kans te vechten bij Feyenoord. "Ik ben heel gretig. Ik wil aan het publiek laten zien wat ik waard ben en waarom Feyenoord mij heeft aangetrokken. Natuurlijk gaan we proberen het vorige jaar te evenaren bij Feyenoord. Maar ik had het ook bij ADO, we werden eerst zevende en draaiden daarna een dramatisch seizoen."


Lex Immers in het shirt van Feyenoord (Foto: Pro Shots)

Rutte bij herdenking slavernijverleden

Premier Mark Rutte (VVD) houdt zondagmiddag een toespraak bij de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden. Hij doet dat bij het nationaal slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam. Ook burgemeester Eberhard van der Laan houdt een toespraak.

De herdenking wordt georganiseerd door het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (Ninsee). Dat gebeurt dit jaar voor de elfde keer.

De herdenking gaat om 13.00 uur van start, waarna wintideskundige Marianne Markelo een traditioneel plengoffer brengt. Na de toespraken, kransleggingen en een muzikaal optreden sluit Joan Ferrier, voorzitter van Stichting Slavernijherdenking 2013, de plechtigheid af. Daarna wordt het Keti Koti Festival afgetrapt, dat kraampjes, eten en optredens biedt. Keti koti is een Surinaams begrip dat duidt op verbroken ketenen.

De slavernij werd op 1 juli 1863 afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Daarmee kwam een einde aan ruim tweehonderd jaar slavernij in die gebieden.

Het Ninsee maakte eerder deze maand bekend dat het op 1 augustus zijn deuren sluit. De organisatie krijgt geen rijkssubsidie meer en kan zonder dat geld niet voortbestaan. De herdenking van het slavernijverleden wordt wel voortgezet.

[WBD] Rus in derde ronde tegen Chinese Shuai

Arantxa Rus neemt het in de derde ronde op het heilige gras van Wimbledon op tegen Peng Shuai. De Chinese tennisster versloeg in de tweede ronde haar Aziatische tegenstandster, Ayumi Morita uit Japan, met 7-6 (4) en 6-3. 

De wedstrijd werd enige tijd gestaakt door de regenval die al eerder partijen parten speelden. Eerder op de dag won Rus verrassend van de als vijfde geplaatste Samantha Stosur uit Australië. Voor Rus is het de tweede ontmoeting met de 26-jarige Chinese. In 2008 verloor de Nederlandse op het toernooi van Tashkent.

Taakstraf voor Russische activist

De Russische oppositieleider Sergej Oedaltsov is woensdag tot een taakstraf van 240 uur veroordeeld voor het slaan van een pro-Kremlin-activist. Dat heeft Oedaltsov, die stelt onschuldig te zijn, gezegd.

Een 20-jarige activiste van de Jonge Garde, een jongerenbeweging die het Kremlin steunt, heeft Oedaltsov ervan beticht haar tijdens een demonstratie in april te hebben geslagen. Oedaltsov ontkent schuld en zei op Twitter dat hij beroep gaat aantekenen tegen het 'schandelijke' proces.

De 35-jarige Oedaltsov is geen onbekende van de Russische politie. Hij is al meer dan honderd keer gearresteerd en heeft maanden achter de tralies doorgebracht.

F. de Boer: "Luxeproblemen nekten Van Marwijk"

Het luxeprobleem van veel goede spelers is een van de oorzaken van de slechte prestaties van Oranje op het EK. Dat denkt Ajax-trainer Frank de Boer. De oud-verdediger, die in 2010 nog bij de trainersstaf van het Nederlands elftal zat, stelde woensdag dat het in Zuid-Afrika nog veel makkelijker was om keuzes te maken tussen spelers. "Van der Vaart en Huntelaar speelden toen bijna nooit."

"Nu heb je de topscorer van de Bundesliga, je hebt de topscorer van de Premier League. Ja, dan wordt het natuurlijk wel ietsje anders", weet De Boer. "Om keuzes te maken tussen veel spelers die het fantastisch hebben gedaan bij hun club is een luxeprobleem. Soms heb je dat liever niet."

Als je buiten de ploeg wordt gelaten is dat niet makkelijk als speler. "Je maakt niet zo heel veel EK's en WK's mee en als je topscorer bent van de Premier League of de Bundesliga, dan wil je dat kunstje natuurlijk ook laten zien op het hoogste niveau."

Bale jaar langer bij Tottenham

Gareth Bale speelt tot 2016 bij Tottenham Hotspur. De Welshe vleugelaanvaller had al een contract voor de komende drie seizoenen, maar kreeg een verbeterde aanbieding van de Londense club. Bale is bij de Spurs een ploeggenoot van Rafael van der Vaart.

De club zit wel zonder trainer na het plotselinge vertrek van Harry Redknapp. André Villas-Boas zou de voornaamste kandidaat zijn om hem op te volgen. De 22-jarige Bale werd in 2007 door Tottenham weggeplukt bij Southampton.

Inmiddels ziet hij de club als zijn thuis. "Ik ben hier al vijf jaar en heb van iedere minuut genoten. De fans zijn altijd goed voor me geweest en ik wil ze terugbetalen en mijn uiterste best voor hen doen. De club gaat vooruit en daar wil ik bij betrokken blijven."


Gareth Bale jaar langer bij Tottenham (Foto: Novum)

Bayern contracteert Kroatië-spits Mandzukic

Bayern München heeft zich versterkt met Mario Mandzukic. De 26-jarige aanvaller komt over van VfL Wolfsburg, waar hij de afgelopen twee seizoenen in 56 duels twintig keer scoorde. Hij had bij de club van trainer Felix Magath nog een contract tot de zomer van 2014.

Op het EK was Mandzukic een van de blikvangers van de Kroatische ploeg. Met drie doelpunten is hij met Mario Gómez, Cristiano Ronaldo en Alan Dzagoev nog altijd gedeeld topscorer. Ondanks de scoringsdrift van Mandzukic sneuvelde Kroatië al in de groepsfase.

Mandzukic gaf eerder al te kennen graag bij Wolfsburg te willen vertrekken. Volgend seizoen komt Bas Dost bij de Duits kampioen van 2009 de aanval versterken.


Bayern contracteert spits Mandzukic (Foto: Novum)

[EK] Licht zevende op 5.000 meter

Dennis Licht is bij het EK atletiek in Helsinki zevende geworden op de 5000 meter. De 28-jarige Apeldoorner liep een tijd van 13.37,99 minuten. De Brit Mohamed Farah maakte zijn favorietenrol waar door in 13.29,91 zijn Europese titel te prolongeren. De Duitser Arne Gabius en de Turk Polat Kemboi Arikan werden tweede en derde.

Licht bleef tot het begin van de slotronde in het spoor van de favorieten, maar de laatste tempoversnelling was hem te machtig. De andere Nederlandse deelnemer, Jesper van der Wielen, stelde teleur. Hij stapte halverwege de race uit.

Nederlandse moordverdachte opgepakt in Kroatië

Een 39-jarige Nederlander die al veertien jaar werd gezocht voor een moord in België is vrijdag opgepakt in Kroatië. De Kroatische politie hield hem aan na een tip van een Ier, laat de internationale politieorganisatie Interpol woensdag weten.

Morgan S. wordt ervan verdacht een vrouw te hebben omgebracht die hij in november 1999 had ontmoet in een bar. Hij stond hoog op de opsporingslijst van Interpol, dat het publiek om informatie had gevraagd.

Het vermoeden was dat hij zich in Ierland of Italië bevond. Toen de Ierse politie zijn foto had vrijgegeven, kwam er een tip binnen over de verblijfplaats van S. Hij werd opgepakt in de plaats Rovinj in Kroatië in het bezit van een Italiaans paspoort en rijbewijs en een Italiaanse identiteitskaart. Die waren alle drie vals.

Greenpeace blokkeert vistrawler in IJmuiden

Greenpeace heeft woensdagavond een grote vistrawler geblokkeerd in de haven van IJmuiden. De milieuorganisatie wil voorkomen dat de Margiris naar Australië vertrekt om daar visgronden leeg te vissen.

Actievoerders hebben rond 18.50 uur een ketting om de schroef gelegd, laat een woordvoerder weten. Twee van hen zijn in de trossen van het schip geklommen. Greenpeace wil met de actie protesteren tegen de in zijn ogen veel te grote Europese vissersvloot.

Voor schepen als de 142 meter lange Margiris zwemt er volgens Greenpeace niet genoeg vis in de Europese zeeën. Om uit de kosten te komen, zoeken de supertrawlers andere visgronden, zoals de West-Afrikaanse kust en de Stille Zuidzee. "Dit soort monsterschepen laat een spoor van vernieling na in alle uithoeken van de wereld", zegt campagneleider Pavel Klinckhamers.

Greenpeace vindt dat overbevissing en het overschot aan schepen in de plannen van Europese ministers onvoldoende wordt aangepakt. Het Europese visserijbeleid wordt momenteel hervormd. De blokkade moet demissionair staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA) en zijn Europese collega's ertoe brengen de overcapaciteit echt aan te pakken.

'Nuketown komt terug'

Britse gamers hebben bij de website CVG gemeld dat winkelketen GAME de multiplayermap Nuketown 2025 gratis aanbied als pre-order-bonus voor Black Ops 2. Activision wil geen commentaar geven op de pre-order-bonus.

Call of Duty: Black Ops 2 komt 13 november uit voor PS3, Xbox 360 en Windows. Tijdens de E3 is bekendgemaakt dat de game voor een tijdelijke periode exclusieve DLC zal hebben voor de Xbox 360.

'Syrië hield Turks toestel voor Israëlisch toestel'

Het Syrische leger heeft het Turkse gevechtsvliegtuig dat vrijdag werd neergeschoten mogelijk aangezien voor een toestel van de Israëlische luchtmacht. Dat heeft de Syrische minister van informatie Omran al-Zoebi woensdag gezegd tegen de Turkse televisiezender A Haber. Al-Zoebi zei dat Syrië 'geen crisis wil met Turkije'.

Volgens de minister zijn Turkse en Israëlische gevechtsvliegtuigen overwegend van Amerikaanse makelij. Dit heeft er mogelijk toe geleid dat het Syrische leger dacht dat het vliegtuig dat vrijdag het Syrische luchtruim binnenvloog een Israëlisch toestel was.

Turkije heeft Syrië dinsdag gewaarschuwd militairen weg te houden van de grens tussen de twee landen. Syrië riskeert militair ingrijpen als de waarschuwing wordt genegeerd.

Tankink wegkapitein bij Raboploeg

Bram Tankink heeft zijn contract bij de Rabobank-wielerploeg verlengd tot eind 2014. De renner rijdt momenteel al vijf seizoenen voor de bankiersformatie en zal in de komende jaren wegkapitein bij de ploeg worden. Deze rol neemt hij in de komende Tour de France ook al op zich.

Technisch directeur van de Raboploeg Erik Breukink is blij dat hij Tankink langer heeft kunnen binden. "Wanneer je een renner van 33 nog twee jaar aan de ploeg bindt, spreekt daar een bepaalde waardering uit. De inbreng van Bram in de ploeg is altijd erg goed geweest. Hij is verder doorgegroeid. Bram heeft de rol van wegkapitein dik verdiend."

De renner zelf ziet zijn opdracht voor de komende jaren wel zitten. "Vorig jaar heb ik laten weten, dat ik mijzelf heel geschikt vind voor die functie. Nico Verhoeven en Louis Delahaye hebben zich er ook hard voor gemaakt. Het gaat me dit seizoen erg goed af."

Superioritymodus uitgelegd in World of Warplanes dev diary

Gamestudio Wargaming.net heeft een developer diary uitgebracht voor hun aanstaande online shooter World of Warplanes. In de video leggen leden van het ontwikkelteam onder andere uit hoe de grootste spelmodus superiority werkt.

World of Warplanes draait vanaf 31 mei in een bèta en start binnenkort met een alphatest. Hiervoor hebben zich al meer dan 100.000 mensen ingeschreven.

Eerste servers The Secret World bekendgemaakt

Funcom gooit voor mensen met vroege toegang tot The Secret World alvast wat servers online. In de MMORPG is een server hetzelfde als een 'dimension' en hieronder zie je de namen van deze dimensions.

 • Cerberus
 • Daemon
 • Faerie (RP dimension)
 • Grim
 • Huldra
 • Drac (French dimension)
 • Kobold (German dimension)

Iedere speler kan op elke server spelen maar mensen die Frans en Duits spreken worden geadviseerd op Drac of Kobold te spelen. Aangezien je jouw eigen taalinstellingen kan aanpassen is de Franse en Duitse server alleen bedoeld voor de mensen die in die taal chatten.

De servers hebben redelijk hoge capaciteit waardoor er momenteel maar één server per taal online is. Mocht het druk worden dan kan Funcom snel een extra server neerzetten. De mensen met vroege toegang kunnen vanaf vrijdag aan de slag, de MMORPG komt aanstaande dinsdag officieel uit.

Volgende week Max Payne 3-DLC

Rockstar Games heeft bekendgemaakt dat Max Payne 3 volgende week de Local Justice-DLC zal krijgen. De DLC is vanaf 3 juli te downloaden voor PS3 en Xbox 360. De Windows-versie van de DLC komt 17 juli.

De DLC brengt drie nieuwe multiplayermaps mee, een nieuw wapen, een nieuwe factie, een nieuw voorwerp en nieuwe achievements. Wat er exact in zal zitten kan je in onderstaand overzicht zien.

 • 55th Battalion HQ-map voor alle modi
 • The Imperial Palace/Departure Lounge-maps voor Deathmatch, Team Deathmatch en Payne Killer
 • Light Fingers-voorwerp voor sneller looten
 • M4 Assault Rifle met bijbehoren
 • São Paulo Police-factie met gerelateerde opties voor Avatars

De DLC stond eerst gepland voor in juni maar is iets verlaat. Vanwege de vertraging is de DLC in de releaseweek iets goedkoper dan normaal. Voor mensen met een Rockstar Pass is de DLC gratis. Op 3 juli zal naast deze DLC ook alle pre-order-content beschikbaar zijn om aan te schaffen.

Buma wil geld van site voor links naar radiozenders

Buma/Stemra heeft de site op.fm - met links naar live-uitzendingen van radiostations - laten opnemen in een bodemprocedure tegen het bedrijf Nederland.fm. De auteursrechtenorganisatie wil dat het bedrijf gaat betalen voor de muziek die via op.fm en nederland.fm te beluisteren is.

Bezoekers van op.fm kunnen door op het logo van een zender te klikken de zogeheten livestream van de zender in een apart venster van het betreffende radiostation openen. Bij nederland.fm, de eerste site waar Buma/Stemra juridisch stappen tegen ondernam, zit de livestream van radiostations ingesloten in een eigen speler.

Buma/Stemra vindt dat muziekauteurs recht hebben op een stuk van de opbrengsten van de site. Die 'verdient zijn geld immers dankzij deze muziek'. De organisatie wil de grenzen van auteursrechten toetsen bij de rechter.

Volgens Nederland.fm richt Buma/Stemra zijn pijlen op het 'hyperlinken', waarbij op een site kan worden doorgeklikt naar een volgende.

Buma/Stemra kondigde eerder al aan dat sites moeten gaan betalen voor het embedden van filmpjes waarvoor al, meerdere malen vaak, rechten zijn afgedragen, maar wegens hevige kritiek werd dat plan toen tijdelijk de ijskast in geschoven.

Ook kinderen die voor de hobby een radiostationnetje draaien voor een handjevol luisteraars krijgen gepeperde rekeningen van zo'n 2300 euro per jaar.

[1/2 finale] Vooruitblik: Portugal - Spanje

Vanavond staat de eerste halve finale van het EK voetbal op het programma en dat is meteen een kraker. De wedstrijd gaat namelijk tussen Spanje en Portugal. De aftrap vindt om 20.45 uur in Donetsk plaats.

Portugal lijkt vooral te gaan gokken op Cristiano Ronaldo. De aanvalsleider van de Portugezen kende een matige start en scoorde in de eerste twee groepswedstrijden niet. Daarna kwam de vedette van Real Madrid op stoom en trof in de duels tegen Nederland (2) en Tsjechië (1) driemaal doel. Het Spaanse spel richt zich vooral op onbaatzuchtig combinatievoetbal.

De laatste keer dat beide landen tegenover elkaar stonden, was twee jaar geleden tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika. Spanje won deze confrontatie uiteindelijk met 1-0 door een doelpunt van David Villa. Vier maanden later haalde Portugal zijn gram door zijn buurman tijdens een oefeninterland met 4-0 opzij te zetten.

Real Madrid en Barcelona zullen vanavond het best vertegenwoordigd zijn. Naar verwachting levert de club uit Madrid liefst zeven spelers, waar de Catalaanse ploeg vijf spelers aan de start van het duel heeft staan.Vermoedelijke opstellingen:

Portugal:
Patrício, Pereira, Pepe, Alves, Coentrão, Meireles, Veloso, Moutinho, Nani, Almeida, Ronaldo
 
Spanje:
Casillas, Arbeloa, Ramos, Piqué, Alba, Xavi, Busquets, Alonso, Silva, Fàbregas, Iniesta

CIDI vraagt om minuut stilte bij Olympische Spelen

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) wil dat het NOC*NSF en het kabinet zich inzetten voor een minuut stilte bij de opening van de Olympische Spelen in Londen. Met die minuut moet het bloedbad bij de Spelen in München veertig jaar geleden herdacht worden.

De voorzitter van het IOC Jacques Rogge heeft eerder aangegeven niets in het voorstel voor de openingsceremonie te zien. Het CIDI heeft er bij NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis en staatssecretaris van Sport Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) op aangedrongen alles in het werk te stellen om de minuut stilte toch te houden.

In de Tweede Kamer vindt het pleidooi van het CIDI een gewillig oor bij de ChristenUnie. Volgens Kamerlid Joël Voordewind is het gepast de aanslag veertig jaar en tien Spelen later te herdenken. "De herdenking van deze aanslagen zou niet alleen getuigen van respect richting de nabestaanden van degenen die zijn omgekomen, maar ook van historisch besef."

Bij de Spelen van 1972 gijzelde een groep Palestijnen de Israëlische sporters. De gijzeling liep uit op een bloedbad waarbij de elf sporters, een Duitse politieman en vijf gijzelaars uiteindelijk omkwamen.

Sector belooft leegstand kantoren aan te pakken

De leegstand van kantoren in Nederland wordt aangepakt. Na jaren van oproepen vanuit gemeentes en marktorganisaties hebben verschillende brancheorganisaties woensdag een convenant getekend met het rijk, de provincies en de gemeenten.

Oude kantoren worden in de voornemens gesloopt. Er komen regionale sloopfondsen waar de bouwers van nieuwe kantoren geld in kunnen storten om de sloop te financieren. De overheid stort niet in de fondsen en marktpartijen dragen voorlopig vrijwillig bij. Het rijk onderzoekt nog of de bijdrage verplicht kan worden.

In het convenant worden ook afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat kantoren verhuurbaar blijven. Huurders en verhuurders moeten vaker overleggen of een kantoor aangepast kan worden, om onnodig verhuizen te voorkomen. De marktpartijen beloven verder dat grote kantoren die drie jaar of langer leeg staan worden omgebouwd.

Nederland scoort slecht op het gebied van leegstaand vastgoed. Vooral in de grote steden staan veel kantoorpanden leeg. Veertig procent van de bijna negenhonderd volledig en negentienhonderd gedeeltelijk leegstaande kantoren staat in die grote steden. In Amsterdam is de leegstand met achttien procent het grootst. In de andere regio's gaat het om tien tot vijftien procent.


Sector belooft leegstand kantoren aan te pakken (Foto: Novum)

Reis nog vier jaar bij Vitesse

Aanvaller Jonathan Reis speelt ook de komende vier jaar voor Vitesse. De Braziliaan, die eerder voor PSV speelde en daar na een zware blessure en een eerdere drugsverslaving een nieuw contract kon tekenen, koos in de winterstop onverwachts voor Vitesse.

"Komend seizoen wil ik ook doen wat de supporters van mij verwachten: doelpunten maken", liet Reis weten. De 23-jarige spits debuteerde eind januari voor de Arnhemse club in de streekderby tegen N.E.C. Nijmegen. In totaal kwam hij afgelopen seizoen negen keer in actie voor FC Hollywood aan de Rijn, waarvan drie keer in de basis. Scoren deed hij niet. Slechts een keer speelde hij de volledige negentig minuten.

Duitsland streeft naar begrotingsevenwicht in 2016

Het Duitse begrotingstekort moet in 2016 op nul procent uitkomen. Voor komend jaar heeft de Duitse regering zich voorgenomen al flink minder te lenen, blijkt uit de woensdag door de regering goedgekeurde begroting.

De plannen werden gepresenteerd door minister van financiën Wolfgang Schäuble. Duitsland moet volgend jaar 18,8 miljard euro lenen om de begroting op orde te krijgen. Dit jaar had Duitsland hier nog 32,1 miljard euro voor nodig.

In maart ging de Duitse regering er nog van uit volgend jaar op een tekort van 19,6 miljard euro uit te komen, en in 2016 op 1,1 miljard. Duitsland heeft het begrotingstekort weten terug te brengen doordat de economie groeide, er meer belastinginkomsten waren en een lage rente op staatsobligaties betaalde.

Van het tekort van ruim achttien miljard volgend jaar wordt ongeveer negen miljard veroorzaakt door het bedrag dat Duitsland moet storten in de Europese noodfondsen. Voor dit jaar heeft Duitsland hier ongeveer tien miljard euro voor gereserveerd.

Alle landen binnen de Europese Monetaire Unie streven in principe naar een begrotingsevenwicht. In Nederland wordt gestreefd naar een evenwicht in 2017. Het Centraal Planbureau becijferde eerder deze maand dat het begrotingstekort dat jaar met de huidige plannen op 2,6 procent uitkomt.

Wozniak en Dotcom halen uit naar VS

Een van de oprichters van computerbedrijf Apple, Steve Wozniak, meent dat de rechtszaak die in de Verenigde Staten is aangespannen tegen Kim Dotcom, de drijvende kracht achter Megaupload.com, 'gekunsteld' is. Bovendien is de zaak volgens Wozniak een bedreiging voor de innovatie op internet.

Wozniak en Dotcom leverden woensdag felle kritiek op de rechtszaak. Dotcom wordt er door de Amerikaanse federale autoriteiten van beschuldigd op grote schaal piraterij op internet te hebben gefaciliteerd. Hij is bovendien beschuldigd van afpersing en witwassen. Dotcom verblijft op dit moment in Nieuw-Zeeland en probeert uitlevering aan de VS te voorkomen.

Wozniak bracht vorige maand een bezoek aan Nieuw-Zeeland voor een toespraak. Hij kreeg toen te horen dat Dotcom niet aanwezig kon zijn, omdat hij onder huisarrest is geplaatst. Daarop bracht Wozniak een bezoek aan Dotcom en sindsdien onderhouden de twee via e-mail contact.

"Het is eigenlijk gewoon idioot wat ze hem hebben aangedaan", aldus Wozniak in een telefonisch interview met persbureau Associated Press. "Enorm veel kiwi's (inwoners van Nieuw-Zeeland, red.) steunen hem. De Amerikaanse regering begeeft zich op glad ijs."

Volgens Wozniak moet Megaupload worden vergeleken met een snelweg en diegenen die illegaal materiaal delen met automobilisten die te hard rijden. "Je sluit ook niet een hele weg af, omdat iemand te snel rijdt", aldus Wozniak.

De Amerikaanse autoriteiten stellen in hun aanklacht dat Dotcom en Megaupload bewust pogingen om illegale bestanden te verwijderen hebben gedwarsboomd. Dotcom en een aantal anderen zouden met advertenties op de site en betalingen voor downloads zo'n honderdveertig miljoen euro hebben opgestreken.

Dotcom schrijft in een e-mail aan AP dat de aanklachten verzonnen zijn. "Hoe meer mensen over de zaak te weten komen, hoe meer ze zich realiseren dat dit soort onenigheid over auteursrechten tussen Hollywood en (aanbieders van, red.) nieuwe technologie voor opslag in de cloud een politiek debat is, niet iets dat thuishoort in de rechtszaal. En zeker niet iets dat het intrappen van mijn deur rechtvaardigt."

Dotcom schreef tevens dat Megaupload juist hulde toegezwaaid kreeg voor de wijze waarop het omging met illegale bestanden. Hij erkende echter dat het mogelijk was dat er op Megaupload illegale bestanden stonden. "Wat mensen uploaden en downloaden naar hun eigen opslaggedeelte bepalen ze zelf. Het legale mp3-bestand van de een, is mogelijk een illegaal mp3-bestand voor de ander", zei Dotcom.

Wozniak zei van mening te zijn dat mensen moeten betalen voor content, maar hij zei tevens dat het internet open moet blijven om zo innovatie aan te moedigen. Pogingen om sites zoals Megaupload uit de lucht te halen zijn volgens Wozniak zinloos. "Als er een grote stoomwals aan komt rijden, dan moet je niet proberen die te stoppen, dan moet je die uit de weg gaan."

Oprah Winfrey in realityserie Kardashians

Oprah Winfrey krijgt een gastrolletje in Keeping Up with the Kardashians. De talkshowhost lijkt een hechte band te hebben opgebouwd met de realityfamilie, aan wie ze onlangs een bezoek bracht voor haar programma Oprah's Next Chapter.

"Ze kon het vooral erg goed vinden met Khloé", vertelt een ingewijde aan het Amerikaanse blad Us Weekly. "Oprah lag op de grond van het lachen door haar." De 58-jarige Winfrey had naar verluidt zo'n klik met de Kardashians dat ze meteen afsprak een keer voorbij te komen in Keeping Up with the Kardashians. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet bekend.

Oprah voelde eerder deze maand onder meer zussen Kim, Khloé, Kourtney en hun broer Rob aan de tand. Daarbij vertelde Kim over haar mislukte huwelijk met Kris Humphries en haar nieuwe vriend Kanye West.

Almelo wil schadevergoeding van gijzelnemer

De gemeente Almelo wil een schadevergoeding van de man die in juni 2008 vijf mensen gijzelde in het gemeentehuis. Het college van burgemeester en wethouders eist een bedrag van 37.500 euro voor 'de geleden materiële en immateriële schade', laat een woordvoerder van de gemeente woensdag weten.

Almelo telde na het incident een schadepost van enkele tonnen, maar laat het bij een schadevergoeding van bijna veertigduizend euro. Volgens het college heeft de dader te weinig geld om het hele bedrag te vergoeden.

De verdachte, Ahmet O., werd in december 2010 tot elf jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de gijzeling en poging tot moord. Voorafgaand aan de gijzeling stak hij uit woede over een conflict over een vergunning eerst zijn eigen restaurant en auto in brand. Daarna hield hij onder bedreiging van twee vuurwapens vijf mensen, onder wie een wethouder, vast op het stadhuis. Hij was daar in eerste instantie gekomen om een andere wethouder te doden.

Mitch Winehouse stuurt dochter nog steeds sms'jes

De vader van Amy Winehouse stuurt zijn overleden dochter nog regelmatig berichtjes waarin hij vraagt of ze naar huis wil komen. "Ze komt alleen niet terug en daar moet ik mee leren leven", doet hij uit de doeken in de Britse uitgave van Grazia.

Mitch Winehouse laat weten dat hij wel opgelucht is dat hij zich geen zorgen meer hoeft te maken over zijn dochter. "Toen ze aan drugs verslaafd was, was ik erg bezorgd om haar." De vader van Amy slaapt nu beter, omdat hij meer rust heeft.

De 60-jarige Mitch heeft de laatste elf maanden besteed aan het schrijven van een boek over Amy's leven. "Het schrijven was moeilijk en het bracht veel herinneringen boven." Ook het leeghalen van haar huis bracht de nodige emoties met zich mee.

"Ik ben er drie maanden niet geweest." Amy's vader vond het er te stil. Het zwaarst vond hij het om haar lade met snoep te legen. "Het brak mijn hart. Ze hield van snoepjes en er was nog een lade vol van. Als snoep eten een olympische sport was geweest, had ze zo kunnen meedoen."

Amy Winehouse werd vorig jaar juli dood aangetroffen in haar huis in Noord-Londen. De as van de aan een alcoholvergiftiging overleden zangeres is nog niet uitgestrooid. "Ik heb het bewaard. Op een dag strooi ik haar as uit met die van mijn moeder Cynthia. Dan zijn ze voor altijd samen."

Poetin wil Federale Raad hervormen

De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag opdracht gegeven tot de hervorming van de Federale Raad, het hogerhuis van het Russische parlement. De Raad, die zelden tegen het Kremlin ingaat, bestaat voornamelijk uit voormalige functionarissen en zakenlieden uit Moskou, die weinig of geen binding hebben met de regio die ze vertegenwoordigen.

De leden van de Federale Raad worden momenteel gekozen door lokale wethouders. Het wetsvoorstel van Poetin, dat hoogstwaarschijnlijk wordt aangenomen door het parlement, geeft regionale gouverneurs de macht een lid van de Federale Raad te benoemen. Poetin zei in een toespraak dat de hervormingen de Raad 'democratischer' moeten maken. Hij zei tevens dat potentiële leden van de Raad moeten hebben gediend in hun lokale volksvertegenwoordiging en de afgelopen vijf jaar inwoner moeten zijn geweest van de regio die ze vertegenwoordigen.


Poetin wil Federale Raad hervormen (Foto: Novum)

Oud-judoleraar hoort zes jaar eisen voor misbruik

Een 59-jarige sportschoolhouder uit Rotterdam heeft woensdag zes jaar celstraf tegen zich horen eisen. Vijf mensen hebben aangifte gedaan tegen de voormalige judoleraar. Daarnaast hebben zeven mensen een verklaring afgelegd over ontucht door Joop ter H., maar zij hebben geen aangifte gedaan.

Ter H. beriep zich tijdens de zitting op zijn zwijgrecht. Hij heeft eerder ontkend, waarbij hij beweerde dat sprake is van een groot complot als gevolg van een zakelijk conflict.

De verdachte werd in september aangehouden, maar een paar maanden geleden door de rechter op vrije voeten gesteld. Pogingen van het Openbaar Ministerie om hem achter de tralies te houden werden afgewezen.

Een van de slachtoffers die aangifte heeft gedaan is naar eigen zeggen misbruikt sinds 1990, toen hij 8 jaar oud was. Volgens hem ging het misbruik door tot vorig jaar. Voor de ouders van de toenmalige minderjarige selectieleden werd na de aanhouding in september een besloten bijeenkomst georganiseerd. Hieruit zijn geen nieuwe aangiften voortgevloeid, laat een woordvoerder van het OM weten.

De officier van justitie heeft overwogen de man een beroepsverbod op te leggen, maar dat is heel moeilijk, omdat hij als sportschoolhouder ondernemer is. Hij geeft geen judoles meer. Als dat wel het geval was, had hem wel een beroepsverbod kunnen worden opgelegd.

De rechtbank in Rotterdam doet over twee weken uitspraak.

Jessie J aangeklaagd wegens plagiaat hit Domino

Jessie J heeft een aanklacht aan haar broek hangen omdat ze het liedje Domino niet zelf zou hebben bedacht. Zanger Will Loomis beweert dat grote delen van haar hit afkomstig zijn van zijn nummer Bright Red Chords, uit 2008.

"Meneer Loomis heeft nooit toestemming gegeven om dit liedje te gebruiken", laat de advocaat van de zanger weten aan het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard. "We kijken ernaar uit dat de rechter deze overtreding herstelt."

In de aanklacht wordt onder meer ook platenmaatschappij Universal Music Group aangewezen als schuldige. Om zijn gelijk te bewijzen heeft Loomis op YouTube een video gezet, waarin delen van beide nummers achter elkaar zijn gezet.

De 24-jarige Jessie J, die eigenlijk Jessica Cornish heet, bracht Domino vorig jaar op single uit. Ze schreef het nummer met onder anderen de Zweedse muziekproducent Max Martin. Eerder scoorde de Britse zangeres hits met onder meer Price Tag en Nobody's Perfect. In de Britse versie van The Voice zat Jessie J achter de jurydesk.


Jessie J aangeklaagd wegens plagiaat hit Domino (Foto: Novum)

Al-Maliki dreigt met vervroegde verkiezingen

Als de rivaliserende politieke partijen in Irak geen einde maken aan de impasse waarin de Iraakse politiek is beland, dan worden er vervroegde verkiezingen gehouden. Daarmee heeft de Iraakse premier Nouri al-Maliki woensdag gedreigd. De verkiezingen kunnen de greep op de macht van Al-Maliki vergroten.

In een verklaring zei de sjiitische Al-Maliki dat herhaalde weigeringen van politieke tegenstanders om plaats te nemen aan de onderhandelingstafel hem geen andere keus laten dan nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Een mogelijke datum wilde de premier niet noemen.

De dreiging van Al-Maliki is een reactie op de roep om zijn aftreden van soennitische, Koerdische en sommige sjiitische politieke leiders. Zij menen dat ze op een zijspoor zijn gezet.

De parlementsverkiezingen in Irak staan voor 2014 op de planning. Volgens de Iraakse grondwet moeten 325 parlementariërs instemmen met de ontbinding van het parlement en het uitschrijven van vervroegde verkiezingen.

'Monster Loch Ness ontkracht evolutietheorie'

Scholieren in de Amerikaanse staat Louisiana krijgen aangeleerd dat het monster van Loch Ness echt bestaat. Leraren van christelijke privéscholen voeren het mythische monster aan om de evolutietheorie te ontkrachten. Dat heeft de Schotse krant The Scotsman gemeld.

Volgens de door Charles Darwin opgestelde evolutietheorie veranderen of verdwijnen soorten in de loop van de tijd onder meer door leefomstandigheden. Volgens wetenschappers stierven dinosaurussen 65 miljoen jaar geleden massaal uit. Tegenstanders beweren nu dat 'Nessie' bestaat om zo aan te tonen dat dinosaurussen wel degelijk tegelijkertijd leefden met de mens, die volgens de evolutietheorie pas 200.000 jaar geleden opdook.

'Monster Loch Ness ontkracht evolutietheorie'
'Monster Loch Ness ontkracht evolutietheorie' (Foto: ANP)

Moslimradicalen opgepakt in Spanje

De politie in Spanje heeft twee vermoedelijke moslimradicalen aangehouden die gezocht worden voor de moord op twee dissidente leden van hun groepering. Ook zouden ze vrijwilligers hebben gerekruteerd om terreurtrainingen te volgen in landen als Afghanistan. Dat heeft de Spaanse minister van binnenlandse zaken Jorge Fernandez Diaz woensdag gezegd.

De twee arrestanten, Spanjaarden van Noord-Afrikaanse afkomst, spiegelden zich aan de zeven moslimextremisten die in 2004 bomaanslagen pleegden op het metronetwerk van Madrid en daarmee 192 slachtoffers maakten. Deze twee verdachten, Rachid Abdellah Mohamed en Nabil Mohamed Chaib, zijn ook in staat zeer wrede daden te begaan, zei de minister.

Beiden werden gearresteerd in Melilla, de Spaanse enclave in het noorden van Marokko. Ze zouden de twee dissidenten in 2008 in het Marokkaanse Nador om het leven hebben gebracht.

De Devil May Cry als hij dit hoort

Capcom heeft bekendgemaakt dat ze met de bands Noisia en Combichrist de muziek hebben gemaakt voor DmC: Devil May Cry in samenwerking met hen en Ninja Theory. 

De muziek van Noisia en Combichrist wordt gebruikt tijdens de filmpjes en gameplay, ook in gevechten. Daarnaast werd er een licentie genomen op de al bestaande muziek van Combichrist.

"Het was een geweldige ervaring om aan het spel te werken met Ninja Theory. We hadden grote vrijheid, maar zijn ook gebonden aan bepaalde typisch regels in de gamewereld. Dit zijn uitdagende grenzen (bijvoorbeeld; consistentie in geluid in meer dan honderdtachtig minuten muziek), maar ook veel ruimte in termen van dynamiek en vooruitgang en onze bandleden die in staat waren om soundscapes te maken zonder zich zorgen te maken over de aandacht van een dansvloer. Hun muziekman was geweldig om mee te werken, een goede wisselwerking. Het is geweldig als je de kans krijgt   op je sterke punten te spelen. Ook het spel kicks ass!", is de reactie van Noisia.
 
Andy LaPlegua, de zanger van Combichrist voegt toe: "Als een fervent gamer vond ik het een eer om gevraagd te worden om te werken aan dit project. Ik had veel lol om mezelf in de psyche van Dante te verdiepen om de muziek van de vechtscènes passend te maken en ben net zo enthousiast over de licentie van bestaande Combichrist-muziek. Ik kijk uit om het afgewerkte spel te spelen wanneer het uitkomt."

DmC: Devil May Cry vertelt het verhaal van Dante, de onbezonnen protagonist van de Devil May Cry-serie. De game wordt ontwikkeld door studio Ninja Theory, in samenwerking met Capcom, onder toezicht van teamleden die hebben gewerkt aan eerdere titels uit de franchise. Het spel komt 15 januari uit op pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Voor de niet-kenners: in de trailer hieronder hoor je in wat voor genre Combichrist valt.

Bonttas van Olsen-tweeling kost 17.000 dollar

Wie een aankoop wil doen uit Mary-Kate en Ashley Olsens kleding- en accessoirelijn The Row moet flink in de buidel tasten. Aan een rugtas uit de najaarscollectie hangt een prijskaartje van 16.900 dollar, schrijft het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

De tas bestaat uit verschillende stukken bont en is ook in andere varianten verkrijgbaar. Zo ontwierp de tweeling de tas ook met een zwart glimmende koeienhuid, een grijs glimmende slagenhuid en een zwarte slangenhuid.

De 26-jarige tweeling won eerder deze maand een prestigieuze modeprijs voor hun kledinglijn The Row. Mary-Kate en Ashley werden uitgeroepen tot beste ontwerpers van vrouwenkleding. De voormalige kindersterretjes wonnen de prijs tijdens de Council of Fashion Designers of America Fashion Awards.

Mogelijk derde verdachte in moordzaak Vollenhove

De politie heeft een derde persoon op het oog die mogelijk betrokken is geweest bij de gewelddadige moord op een echtpaar uit het Overijsselse Vollenhove in september 2009. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Zwolle woensdag bekendgemaakt.

Volgens justitie zijn er aanwijzingen dat er een derde verdachte is. In verband met het onderzoek, worden er geen verdere mededelingen gedaan. Het OM roept getuigen op zich bij de politie te melden.

Voor de moord zit een 37-jarige man uit Emmen vast. Hij werd eerder deze maand opgepakt nadat misdaadverslaggever Peter R. de Vries in zijn programma aandacht aan de zaak besteedde. De verdachte blijft voorlopig vastzitten. Zijn voorarrest is woensdag met negentig dagen verlengd.

Een tweede verdachte, de jongste zoon van het echtpaar, werd in april 2010 aangehouden. Hij zit inmiddels niet meer vast, maar is nog wel verdachte in de zaak.

De lichamen van het echtpaar werden in september 2009 gevonden in hun woning aan De Weyert in Vollenhove. De twee bleken te zijn neergeschoten en -gestoken.

[WBD] Federer simpel voorbij Fognini

Roger Federer heeft zich woensdag eenvoudig geplaatst voor de derde ronde van Wimbledon. De als derde geplaatste Zwitser had geen enkele moeite met de Italiaan Fabio Fognini: 6-1, 6-3 en 6-2. Hij neemt het in de volgende ronde op tegen de winnaar van de partij tussen Michael Russell en Julien Benneteau.

Ook David Ferrer sloeg zich een ronde verder. De als zevende geplaatste Spanjaard rekende in zijn openingspartij op het Londense gras af met de Duitser Dustin Brown: 7-6 (5), 6-4 en 6-4. De Argentijn Juan Monaco (15) won in de tweede ronde met 6-2, 3-6, 6-3 en 7-6 (7) van de Fransman Jeremy Chardy.


Federer simpel voorbij Fognini (Foto: Novum)

BMW tekent intentieverklaring NedCar

BMW heeft een belangrijke stap voor de overname van NedCar gezet. Het Duitse bedrijf heeft een intentieverklaring ondertekend en daarmee bevestigd dat het auto's wil bouwen in de Limburgse fabriek. Dat meldt omroep L1 woensdag.

Vakbond FNV Bondgenoten noemt het tekenen van de intentieverklaring een 'belangrijke stap'. Bussenbouwer VDL heeft namelijk interesse in de overname van NedCar, maar leek daarvoor wel een officiële bevestiging van de interesse van BMW af te wachten.

Wanneer BMW de fabriek in gebruik wil nemen, is nog niet bekend. Ook is niet bekend om hoeveel auto's het gaat.

Jeugdfilm Nono, Het Zigzag Kind opent Filmfestival

Nono, Het Zigzag Kind opent in september het Nederlands Film Festival in Utrecht. De Nederlandse jeugdfilm van Vincent Bal, waarin ook Isabella Rossellini een rol heeft, is woensdag 26 september de eerste film van het festival. De Vlaamse regisseur leverde eerder films af als Minoes en Man van Staal.

De Nederlands- en Engelstalige film gaat over de 14-jarige Nono, gespeeld door Thomas Simon. In een treinreis ontdekt hij de geschiedenis van zijn familie. Zijn vader, een rol van Fedja van Huêt, is de beste politieman van de wereld en dat wil Nono ook worden. Rossellini speelt een zangeres en de Duitse Burghart Klaussner, bekend als pastoor uit Das Weisse Band, speelt de man die Nono meeneemt op reis.

Nono, Het Zigzag Kind is gebaseerd op het boek Zigzag Kid van de Israëlische schrijver David Grossman. Producent Burny Bos is trots dat zijn film het festival opent. "Het is een duidelijk signaal dat de Nederlandse familiefilm volwassen is geworden."

Nono, Het Zigzag Kind draait vanaf 3 oktober in de Nederlandse bioscopen. Het 32e Nederlands Film Festival vindt plaats van 26 september tot en met 5 oktober.

Nederlandse jeugdfilm wint prijs in Polen

De Nederlandse film Tony 10 heeft op een festival voor jeugdfilms in het Poolse Galicja de internationale competitie gewonnen. De productie nam het in Polen op tegen zeven speelfilms waaronder de eveneens Nederlandse films Dolfje Weerwolfje en Patatje Oorlog. Dat maakte producent Lemming Films woensdag bekend.

Tony 10 werd in februari in de Nederlandse bioscopen uitgebracht. Het gaat over Tony van bijna 10 die denkt dat zijn vader verliefd is geworden op de koningin. Hij doet er alles aan om zijn ouders weer bij elkaar te krijgen, en krijgt daarbij hulp van het Koninklijk Huis.

Mischa Kamp regisseerde de film naar een scenario van Mieke de Jong. Tony 10 is op veel internationale festivals te zien geweest. Volgende maand verschijnt de film op dvd.

Nederlandse jeugdfilm wint prijs in Polen
Nederlandse jeugdfilm wint prijs in Polen (Foto: ANP)

Opruiming pedoclub Martijn begonnen

De website van de verboden pedofielenvereniging Martijn is woensdagmiddag uit de lucht gehaald. Daarmee is begonnen aan het 'opruimen van de vereniging', zegt advocaat Jeroen Reiziger, die door de rechtbank eerder die dag als vereffenaar werd aangesteld.

Het uit de lucht halen van de site was een van de eerste prioriteiten van Reiziger. Donderdag gaat hij in overleg met het bestuur van Martijn om de rest van de vereniging te ontbinden. Reiziger krijgt dan onder meer zicht op de administratie met mogelijke schulden en bezittingen zoals een huurcontract.

Reiziger verwacht dat de opruiming niet al te veel tijd in beslag gaat nemen. "Ik heb begrepen dat het een redelijk overzichtelijke club is. Dan kan de vereniging in principe vrij snel worden opgedoekt."

De rechtbank in Assen verbood de pedofielenvereniging nadat justitie een zaak had aangespannen tegen de club. Volgens het Openbaar Ministerie verheerlijkte Martijn pedofilie en pedoseksualiteit.

Volgens de rechter maakte Martijn ernstig inbreuk op de heersende waarden en goede zeden in de Nederlandse samenleving en moet de club daarom verboden worden. De vereniging heeft drie maanden de tijd om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

'Ambtenaren maken veel zinloze reizen'

Ambtenaren en politici maken vaak buitenlandse reizen zonder dat duidelijk wordt wat het nut daarvan is. Het doel is niet duidelijk en ook wordt nooit bekend wat de reizen hebben opgeleverd. Dat schrijft het weekblad Elsevier na uitgebreid onderzoek.

Elsevier vroeg met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) duizenden documenten op die betrekking hebben op zeventienhonderd reizen van zo'n drieduizend ambtenaren en bestuurders van het rijk, provincies en grote gemeenten. De reizen gingen naar Brazilië, Rusland, India en China. De zogeheten BRIC-landen zijn populaire reisdoelen.

De reizen kostten samen zo'n vijftien miljoen euro. Bij de meeste reizen is volgens Elsevier niet bekend waarom ze worden ondernomen en zijn resultaten onbekend. Er wordt nauwelijks verantwoording over afgelegd. De Tweede Kamer, Provinciale Staten en gemeenteraden vragen daar ook nauwelijks naar.

Racepartij met Ferrari kost Belg rijbewijs

Een 49-jarige Belg heeft zijn Ferrari dinsdagnacht flink de sporen gegeven. De snelheidsduivel reed met bijna 200 kilometer per uur over de A59 en A27, waar maximaal 120 is toegestaan.

De automobilist is omstreeks 02.45 uur in de buurt van Ulvenhout aan de kant gezet en is zijn rijbewijs voorlopig kwijt, laat de Brabantse politie weten. Zijn vrouw heeft het stuur overgenomen. De Belg krijgt een proces-verbaal.

Hagenaar meldt zich na ombrengen echtgenote

Een 33-jarige Hagenaar heeft zich woensdagmiddag gemeld bij de politie met de mededeling dat hij zijn zeven jaar oudere vrouw had omgebracht. Agenten gingen poolshoogte nemen bij de echtelijke woning aan het Simon Carmiggelthof en troffen daar het stoffelijk overschot aan.

De man, die zich rond 13.20 uur aangaf op het Bureau Leidschenveen-Ypenburg, is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn vrouw. Een rechercheteam onderzoekt wat er is gebeurd.

Gordon 'deskundig' op gebied van afwijzingen

Gordon kan zich goed inleven in kandidaten die in de nieuwe talentenjacht Beat the Best worden afgewezen. "Ik ben een ervaringsdeskundige", zegt de 43-jarige presentator voor de camera van Novum Nieuws. "Er is niemand zo vaak afgewezen als ik." Beat the Best, dat Gordon met Chantal Janzen presenteert, wordt vanaf 18 augustus uitgezonden.

Door de vele afwijzingen kan Gordon inmiddels als geen ander omgaan met tegenslagen. "Ik weet nog goed de teleurstelling na het Eurovisie Songfestival met De Toppers", zegt de zanger, die met René Froger en Jeroen van der Boom de finale van de wedstrijd niet wist te bereiken. Slechts vijf landen kregen in 2009 in de halve finales minder punten. "Het heeft vijf minuten geduurd en daarna heb ik me helemaal gehergroepeerd en dacht ik: oké, het was leuk."

Om kandidaten die in Beat the Best van de jury negatief commentaar krijgen te steunen, voert Gordon na een optreden 'zalvende gesprekken' met afgewezen kandidaten. "Dat hoort er allemaal bij", zegt Gordon, die een andere rol heeft als presentator dan als jurylid in bijvoorbeeld Holland's Got Talent. "Ik praat gewoon het programma aan elkaar."

Jeroen van Koningsbrugge, die naast danser Timor Steffens en Angela Groothuizen de jury vormt in het programma, is volgens Gordon nog te lief. "Hij vindt het heel erg eng en vervelend om mensen iets te vertellen wat misschien minder leuk is om te horen. Dat moet groeien."

Lampre-renner Bertagnolli betrapt op doping

Lampre-renner Leonardo Bertagnolli is betrapt op dopinggebruik. Dat heeft de internationale wielerunie UCI woensdag gemeld. De 34-jarige Italiaan viel op door afwijkende waarden in zijn biologische paspoort. Sinds 2010 was er niemand meer op basis van het biologisch paspoort aangeklaagd.

Bertagnolli was niet opgenomen in de tourploeg van Lampre. De veteraan boekte in 2007 met winst in de Clasica San Sebastian de grootste zege uit zijn loopbaan.

De dopingzaak tegen Bertagnolli is pikant. Vorige week werd zijn ploegmaat Michele Scarponi nog verhoord vanwege zijn vermeende banden met dopingarts Michele Ferrari.

Van der Vorst weg bij vrouwenteam Rabobank

Monique van der Vorst vertrekt per 1 juli bij de vrouwenploeg van Rabobank. De Nederlandse, die internationaal opzien baarde door als verlamde atlete toch weer op de fiets te stappen, heeft het advies gekregen om niet verder te koersen.

Van der Vorst is niet onomstreden. In eerste instantie deed ze het voorkomen alsof ze plotseling weer kon lopen, na lange tijd invalide te zijn geweest. Later bleek dat deze versie van het verhaal niet geheel waarheidsgetrouw was en dat Van der Vorst nooit volledig verlamd was geweest. "De Rabobank Vrouwenploeg neemt per 1 juli afscheid van Monique van der Vorst", liet Rabobank op woensdag weten.

"Het medisch kader van de ploeg heeft haar geadviseerd niet aan wielerwedstrijden deel te nemen, de ploeg neemt dat advies over. Daarmee vervalt het traject om Van der Vorst op te leiden tot wielrenster en heeft het geen zin meer haar in de ploeg te houden. Rabobank zorgt voor een goede afwikkeling en ondersteuning. Het besluit is in goed overleg met Van der Vorst en haar management genomen."

[WBD] Errani wint na zeven seconden

De Italiaanse tennisster Sara Errani heeft woensdag slechts zeven seconden nodig gehad om de tweede ronde van Wimbledon te bereiken. Ze hoefde daarvoor bovendien geen bal te slaan. Coco Vandeweghe uit de Verenigde Staten sloeg een dubbele fout. De wedstrijd was dinsdagavond op matchpunt voor Errani onderbroken door de regen.

Errani, de nummer tien van de plaatsingslijst, was eerder deze maand verliezend finalist op Roland Garros. Zowel de Italiaanse als Vandeweghe kon de humor van de situatie wel inzien. Beide vrouwen stonden lachend aan het net na de korte hervatting. De eindstand was 6-1 en 6-3 voor Errani.

Doelman Zoet opnieuw verhuurd aan RKC

Jeroen Zoet verdedigt ook komend seizoen het doel van RKC Waalwijk. De 21-jarige doelman wordt nog een jaar gehuurd van PSV, hebben de Waalwijkers woensdag gemeld. Zoet speelde afgelopen seizoen ook al voor RKC en keepte alle 34 competitiewedstrijden. De eerste doelman van Jong Oranje liep met RKC net Europees voetbal mis.

Hoofdscout Janus van Gelder noemt Zoet een 'uitstekende keeper'. "Hij heeft zich afgelopen seizoen stormachtig ontwikkeld", prijst Van Gelder de jonge Groninger. "Jeroen voelt zich prettig bij onze club, is erg te spreken over de samenwerking met onze keeperstrainer Ed de Goeij en krijgt hier in Waalwijk de kans de ervaring op te doen die hij nodig heeft om als keeper verder door te groeien."

Vergne moet boete zelf betalen

Jean-Eric Vergne moet van Toro Rosso de boete die hij in Valencia kreeg zelf betalen. De Fransman kreeg een boete van 25.000 euro voor het aanrijden van Heikki Kovalainen en het terugrijden van zijn auto naar de pits, waarbij veel onderdelen op de baan terechtkwamen.

Het jaarsalaris van Vergne wordt geschat op 400.000 euro, wat betekent dat hij een aantal weekenden voor niets gewerkt heeft. Red Bull-teambaas Christian Horner vindt het niet meer dan logisch dat Vergne moet betalen. "Als het de fout van de coureur is, dan moet hij het geld ophoesten. Als de coureur echter een boete krijgt omdat hij bijvoorbeeld te snel door de pitstraat rijdt omdat de limiter niet goed werkt, dan zal het team waarschijnlijk de boete betalen."

Chemisch bedrijf Uithoorn ontruimd na lek

Vier medewerkers van Quaker Chemicals in Uithoorn zijn woensdagmiddag onwel geworden nadat de stof bodoxin was vrijgekomen. Het bedrijf is uit voorzorg ontruimd. Er waren ongeveer honderd mensen aanwezig, laat de brandweer weten.

De stof, een zogeheten biocide, kwam vrij toen rond 14.30 uur een vat omviel en een lekkage ontstond. Ambulancepersoneel heeft de vier ter plaatse behandeld. De situatie was snel weer onder controle. Een gespecialiseerd bedrijf komt de vrijgekomen stof later in de middag opruimen.

Zonsondergang in Arborea

Deep Silver geeft vandaag de trailer vrij van Risen 2: Dark Waters waarin de rustgevende zonsondergang op Arborea, gelegen in de zuidelijke zeeën, te zien is.

Het glinsterende water, de weelderige bossen, het felle zonlicht en de donderende water-vallen zorgen voor een idylische omgeving in de Zuidelijke Zeeën. De rust in dit mooie en intrigerende land zal niet lang duren, als het piratenavontuur begint.

In Risen 2: Dark Waters stuurt de Inquisitie de held uit op zoek naar een remedie tegen de zeemonsters die steeds de rederijen verstoren, waardoor het eiland ver-stoken blijft van de noodzakelijke toevoer van goederen en middelen. De piraten lijken te weten hoe ze met deze beestjes om moeten gaan… maar ze willen niet echt meewerken.

Nieuwe gameplay elementen bouwen verder op de diversiteit van Risen 2: zo kunnen spelers nu bijvoorbeeld ook vuurwapens gebruiken. En als piraten kunnen de avonturiers ook nieuwe vaardigheden gebruiken, zoals Dirty Tricks, waarmee ze hun vijanden in gevecht kunnen verwarren of aanvallen.

Risen 2: Dark Waters is nu uit op pc en komt uit op 3 augustus 2012 voor Xbox 360 en PlayStation 3.

Vorig jaar 4,7 miljard naar ontwikkelingshulp

Nederland heeft vorig jaar 4,7 miljard euro uitgegeven aan ontwikkelingssamenwerking. Het kabinet heeft daarmee het bezuinigingsdoel voor 2011 gehaald. Dat meldt de Algemene Rekenkamer in een woensdag verschenen rapport.

Voorheen ging 0,8 procent van het nationaal inkomen naar ontwikkelingshulp. Het kabinet heeft afgesproken dat terug te brengen naar 0,75 procent vorig jaar en 0,7 procent vanaf dit jaar. Vorig jaar is die bezuiniging gehaald met uitgaven van 4,7 miljard euro, meldt de Rekenkamer. In 2010 gaf Nederland nog 4,9 miljard euro uit.

Het kabinet wil ook meer samenhang in de uitgaven voor ontwikkelingshulp. Zo wordt het aantal landen dat hulp krijgt, teruggebracht van 33 naar vijftien en moet de hulp worden geconcentreerd rond een aantal thema's. Daarvan is in de uitgaven nog weinig te zien, zegt de Rekenkamer.

Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) kan zich vinden in de bevindingen van de Rekenkamer. Het streven om meer focus aan te brengen is een proces dat tijd nodig heeft, zegt hij.

Vrouw vriest 38 kittens in

In Zweden is een vrouw veroordeeld voor dierenmishandeling. In een periode van drie jaar heeft de vrouw 38 kittens gedood door ze levend in haar vriezer te stoppen, schrijft het Algemeen Dagblad. Ze moet een boete betalen en mag voortaan geen dieren meer houden.

Voor de rechter verklaarde de vrouw geen geld te hebben om de beestjes in te laten slapen. Ze belde dus niet de dierenarts, maar dronk zichzelf moed in. Daarna stopte ze de jonge katjes in een zak, die ze vervolgens in haar vriezer legde. Ze liep daarna weg voor het gemiauw van de dieren, dat ze niet aan kon horen.

De vrouw bekende het doden van de dieren, maar stelde dat ze de dieren niet had willen laten lijden. Een dierenarts getuigde echter dat het invriezen juist een lange en pijnlijke dood betekende voor de kittens.

Lief dagboek #2 van Spec Ops-ontwikkelaars

2K Games en Yager hebben vandaag de nieuwe Spec Ops: Behind the Line-trailer uitgegeven. Hierin leggen de ontwikkelaars uit hoe het team, waarmee je aan de slag gaat, samengesteld is en krijg je meer achtergronden over keuzes in Spec Ops: The Line.

Dubai is verzwolgen door zandstormen en jouw team onder leiding van Martin Walker zoekt naar overlevenden die de laatste evacuatie aan het voorbereiden waren onder leiding van kolonel Konrad. Ze vinden naast heel veel zand ook heel veel soldaten die op een lugubere manier aan hun einde zijn gekomen. Door keuzes te maken en ook tactisch te werk te gaan kom je meer te weten over de gebeurtenissen in Dubai en over de persoonlijkheid van de hoofdrolspeler.

Spec Ops: The Line komt 29 juni uit voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Twee procent loonsverhoging voor zorgmedewerkers

Medewerkers in de zorg krijgen de komende anderhalf jaar 2,2 procent loonsverhoging. Dat staat in de nieuwe zorg-cao die woensdag werd gesloten tussen de werkgevers en de vakbonden, zo heeft werkgeversorganisatie Actiz bekendgemaakt.

Verder worden de jeugdlonen de komende tijd gefaseerd afgeschaft en zijn afspraken gemaakt over onder meer opleidingen en het terugdringen van flexwerk. Volgens Actiz steunt twee derde van de zorgmedewerkers het cao-akkoord, hoewel de grootste vakbond Abvakabo FNV heeft de cao niet heeft ondertekend. Abvakabo FNV vindt onder meer dat de werkgevers te weinig willen doen aan verlaging van de werkdruk.

Nummer Muse vertegenwoordigt Olympische Spelen

Het nieuwe nummer van Muse, Survival, wordt het officiële lied van de Olympische Spelen in Londen. "Matt heeft dit lied geschreven met de Spelen in zijn achterhoofd", schrijft de band op zijn website over frontman Matt Bellam. "Het gaat over overtuiging en de pure vastberadenheid om te winnen."

Survival zal door de speakers schallen als een atleet het stadion betreedt en voorafgaand aan medaille-uitreikingen. Verder wordt het gebruikt als themanummer voor internationale tv-uitzendingen rond de Olympische Spelen.

Survival gaat woensdagavond in première op BBC Radio 1. "We zijn vereerd dat ons nummer is gekozen om de Olympische Spelen officieel te vertegenwoordigen", aldus de Britse rockband.

Politie vindt geweld nieuw filmpje 'proportioneel'

Het geweld dat een Rotterdamse agent gebruikt in een woensdag opgedoken filmpje, is door de chef van dienst 'proportioneel' bevonden. Op het filmpje is te zien dat de agent een arrestant een klap in het gezicht geeft, als deze zich omdraait tijdens zijn aanhouding.

De arrestatie vond zaterdagochtend plaats om 04.15 uur. De agenten meldden bij terugkomst op het bureau dat zij geweld gebruikt hadden bij de aanhouding. Daarop toetste de chef van dienst de mate van het gebruikte geweld en concludeerde dat de klap in het gezicht niet buitensporig was, meldt een woordvoerder van de politie woensdag.

De agenten vermoedden zaterdagochtend dat een 20-jarige man uit Zwijndrecht, die met zijn auto op de Karel Doormanstraat reed, te veel had gedronken. De man bleek na een blaastest inderdaad te veel alcohol op te hebben, waarop werd besloten de man mee te nemen naar het bureau voor een nauwkeuriger blaastest. Toen de agenten de man wilden boeien, draaide de Zwijndrechtenaar zich om, waarop de agent anticipeerde met zijn klap.

Het alcoholpromillage van de man bleek op het bureau vijf keer hoger dan toegestaan. De man is verhoord, moest de nacht doorbrengen in de cel en mocht rond het middaguur weer naar huis. Het rijbewijs van de man werd ingetrokken

Het is het tweede filmpje in korte tijd dat opduikt waarin Rotterdamse agenten geweld gebruiken bij een arrestatie. Politievakbond ACP stuurde woensdag een brief aan Nationaal Ombudsman Alex Brenninkmeijer, die op basis van een eerder filmpje waarin een agente geweld gebruikt, een onderzoek is begonnen. De bond klaagt dat de ombudsman bij de aankondiging van het onderzoek de agenten al in 'het verdachtenbankje' heeft geplaatst en vraagt zich nu af in hoeverre het onderzoek objectief zal zijn.

De Rotterdamse korpschef Frank Paauw zei na de ophef over het filmpje van de schoppende agente al 'verbaasd en geïrriteerd' te zijn over het feit dat zo veel mensen een mening over het incident hebben gevormd, zonder het volledige verhaal te kennen.

Zoektocht in duinen naar Heerhugowaarder

De politie en een aantal militairen zijn woensdagochtend in de duinen bij Hargen aan Zee een zoekactie gestart naar een 23-jarige man uit Heerhugowaard. Hij vertrok op 7 maart vanaf zijn huis aan de Vera Bondamtuin en is sindsdien spoorloos.

De politie kreeg onlangs nieuwe informatie binnen, die aanleiding gaf in de duinen te gaan zoeken. De zoekactie naar Frank Temme duurt mogelijk meerdere dagen, laat de Noord-Hollandse politie weten.

Intellectuelen Rusland in de bres voor Pussy Riot

Tientallen Russische intellectuelen hebben een open brief gestuurd naar het Kremlin. Ze vragen om de vrijlating van drie vrouwelijke punkrockers die een gevangenisstraf van zeven jaar boven het hoofd hangt voor een grap over president Poetin.

De leden van punkformatie Pussy Riot werden in maart opgepakt nadat ze de kansel van de belangrijkste Russisch-orthodoxe kerk van Moskou, Christus Verlosser, hadden bestormd. Ze zongen daar 'Moeder Maria, verdrijf Poetin' en baden tot Maria om Rusland te verlossen van een derde presidentstermijn van Poetin.

De orthodoxe kerk vond de stunt niet grappig. De kerk vindt dat Nadezjda Tolokonnikova (23), Jekaterina Samoetsevitsj (29) en Maria Alechina (24) moeten worden vervolgd voor 'godslastering'. Poetin is inmiddels herkozen.

De brief, die woensdag werd vrijgegeven, is ondertekend door ten minste 112 schrijvers, filmsterren en muzikanten. Zij waarschuwen dat de rechtszaak de Russische samenleving zal verdelen.

Joe Danger komt naar iPhone

De grappige racegame Joe Danger komt binnenkort naar de iPhone. De game krijgt nieuwe personages, vijftig levels en een speciale aanraakbesturing. Dat maakt gamestudio Hello Games op zijn website bekend.

In Joe Danger speel je een stuntman die met zijn crossmotor allerlei capriolen moet uitvoeren om punten te verdienen. De game combineert tweedimensionale graphics met 3D-beelden.

De eerste Joe Danger verscheen in 2010 op de PlayStation 3. Een uitgebreidere Xbox 360-versie volgde een jaar later. Het vervolg, Joe Danger 2: The Movie, moet later dit jaar uitkomen.


Joe Danger komt naar iPhone (Foto: Novum)

Bieber wilde choqueren met nieuw nummer

Justin Bieber wilde iedereen choqueren met zijn nieuwe liedje over de vrouw die beweerde dat het tieneridool de vader van haar baby was. "Ik wilde aan anderen vertellen hoe ik me voelde", liet Bieber weten in de Amerikaanse talkshow Bethenny.

De Canadese zanger wilde graag zijn kant van het verhaal vertellen, weet het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. "Mijn woorden worden altijd verdraaid." Het nummer Maria begint met een aantal fragmenten van journalisten en daarna begint de 18-jarige Bieber te zingen.

De zin 'dat is niet mijn baby, dat is niet mijn meisje' komt vaak terug in het nummer, dat is vernoemd naar de 20-jarige Mariah Yeater die de zanger voor de rechter sleepte omdat hij de vader van haar kind zou zijn. Ook 'waarom lieg je als ik je nog nooit heb ontmoet' is meerdere keren te horen.

Yeater stelde dat zij in 2010 zwanger raakte van Bieber raakte na een concert van hem. Het tieneridool leverde eind november zijn dna in om aan te tonen dat hij niet de vader is van het kind.

Maria staat op Biebers nieuwe album Believe, dat vorige week verscheen. De cd is het vierde nummer 1-album van de zanger in de Verenigde Staten in tweeënhalf jaar tijd. Het tieneridool is de enige artiest die in zo'n korte tijd zo vaak de toppositie bereikte. Believe is bovendien het snelst verkopende album in de Verenigde Staten dit jaar.

Inzamelactie voor Hartstichting via Zelda-marathon komt terug

In december 2011 haalde het team van Zelda Marathon NL binnen 121 uur €5962,68 euro op voor de Nederlandse Hartstichting. Na het succes van het eerste initiatief, is de crew van Zelda Marathon NL terug voor een tweede editie. Het zevental gamers zal zich vanaf 24 oktober 2012 opnieuw inzetten om zoveel mogelijk geld op te halen voor de Nederlandse Hartstichting, onder het motto 'Gamen met je hart'.

De Zelda Marathon is bedoeld als inzamelactie. Middels een camera in de huiskamer waar de zeven gamers zullen spelen zijn de gamers gedurende het hele evenement live te volgen. De livestream waarop dit allemaal te zien is zal onder andere geplaatst worden op http://www.zeldamarathon.nl. Tijdens de marathon zullen de zeven gamers volgers oproepen om geld te doneren voor de Nederlandse Hartstichting. Er wordt nauwkeurig bijgehouden wie hoeveel heeft gedoneerd en hoeveel er al in totaal is opgehaald. De gamers proberen door middel van interactie de community er zoveel mogelijk bij te betrekken. Hiervoor houdt het team de chat en social media kanalen in de gaten, maar ook zullen er bijvoorbeeld diverse winacties klaar staan voor onze donateurs.

De vraag van de community is een half jaar na het houden van het eerste evenement nog steeds erg groot, maar buiten dat gegeven is het vooral een gevalletje; omdat het kan. De crew heeft er de tijd voor om een tweede editie te realiseren en om nogmaals een fantastisch bedrag op te halen is voor hen genoeg motivatie om het evenement een vervolg te geven.

Waarom de Hartstichting en Zelda Vanwege een persoonlijke ervaring met iemand met hartproblemen heeft het team gekozen om dit te doen voor de Nederlandse Hartstichting. Zij vinden het zaak dat dit thema meer aan de (jongere) man komt. De Zelda reeks is een logische keuze geweest voor de gamers, aangezien het in dit spel zaak is dat je 'heart-containers' verzamelt. Hartjes staan in het spel gelijk voor leven. Daarnaast is Zelda een zeer populaire reeks bij een zeer grote groep gamers, wat het leuk maakt om ernaar te kijken en vooral om te spelen!

Het evenement van vorig jaar liet zien waar gamers tot in staat zijn. Dit zou echter nooit gelukt zijn zonder de hulp van de community en partners. Om dit evenement wederom tot een succes te brengen zal het team zijn community er nóg meer bij betrekken en hopelijk flink uitbreiden. Ook is het team van plan om meer samenwerkingen aan te gaan met diverse game-sites en partners om de kijker zoveel mogelijk unieke content te bieden.

Tijdens de marathon kunt u de gamers volgen via live streams op de website www.zeldamarathon.nl. Op deze website kunnen mensen te zijner tijd donaties doen om het project te ondersteunen. U kunt op de hoogte blijven van dit initiatief via www.twitter.com/ZeldaMarathonNL en http://www.facebook.com/ZeldaMarathonNL.

Breivik krijgt eigen psychiatrische kliniek

In het geval de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard blijft hij gewoon binnen dezelfde gevangenismuren waar hij al sinds de aanslagen van juli vorig jaar vastzit. In de gevangenis wordt dan speciaal voor de 33-jarige Breivik een psychiatrische kliniek gebouwd, zei de Noorse gezondheidsdienst woensdag.

Breivik beroofde vorig jaar 77 mensen van het leven met een bomaanslag in Oslo en een bloedige schietpartij op het eilandje Utøya. Omdat over de schuldvraag geen twijfel bestaat, spitst het proces zich toe op de vraag of de Noor ontoerekeningsvatbaar moet worden verklaard. De rechters doen 24 augustus uitspraak in het proces.

[WBD] Rus slaat Stosur naar huis

De Nederlandse Arantxa Rus heeft op Wimbledon de nummer vijf van de wereld, Samantha Stosur, verslagen. In de tweede ronde van de Grand Slam was ze de Australische met 6-2, 0-6 en 6-4 de baas.

Rus begon zenuwachtig en sloeg in haar eerste servicebeurt maar liefst twee dubbele fouten. Ze werd dan ook meteen gebroken en nadat Stosur haar eigen service zeer eenvoudig gehouden had, leek Rus bij voorbaat al kansloos.

De nummer 72 van de wereld knokte zich echter terug in de set en won met enige moeite haar eigen servicebeurt. Daarna ging het hard; de Australische sloeg talloze ongedwongen fouten en Rus won alle vijf daaropvolgende games, waardoor ze de eerste set met 6-2 binnensleepte.

In de tweede set waren de rollen geheel omgedraaid. Alles wat Stosur sloeg viel binnen en Rus had zeer veel moeite in de rally's, waardoor ze geen enkele game pakte in de tweede set; 0-6.

In de beslissende derde set begon Arantxa Rus sterk. Ze brak de Australische, won haar eigen servicebeurten en liep zo uit naar 3-0. Uiteindelijk werd het 5-3, waarbij Rus de wedstrijd kon uitserveren, maar Stosur overleefde twee matchpunten en leek weer geheel terug in de wedstrijd toen ze de Nederlandse brak. Bij een 5-4 stand kwam ze op 40-15 om gelijk te komen in games, maar Rus won alle daaropvolgende punten, waardoor ze de laatste set met 6-4 won.

Het is de tweede keer dat Rus een tennisster uit de top tien weet te verrassen op een Grand Slam. In 2011 versloeg ze op Roland Garros Kim Clijsters, toen de nummer twee van de wereld.

De volgende ronde wacht Rus de winnares van de wedstrijd tussen de Chinese Shuai Peng en de Japanse Ayumi Morita.

RusRus verrast opnieuw een speelster uit de top tien (Foto: Pro Shots)

'El Hamdaoui moet Giroud opvolgen bij Montpellier'

Ajax lijkt deze zomer verlost te kunnen worden van Mounir El Hamdaoui. De aanvaller waarmee trainer Frank de Boer in onmin leeft staat in de belangstelling van de Franse landskampioen Montpellier, zo melden Franse media. Hij moet daar de opvolger worden van de naar Arsenal vertrokken Olivier Giroud.

El Hamdaoui komt al anderhalf jaar lang niet meer aan spelen toe in het eerste van Ajax. Nadat de Marokkaan zich eerst ziek had gemeld ging hij aan de slag bij de beloften van de Amsterdammers. Hij stond eerder onder meer in de belangstelling van Fiorentina, maar een transfer naar de Italiaanse club ketste op het laatste moment af.

Wel in de A-selectie van Ajax zitten inmiddels Davy Klaassen (19), Jöel Veltman (19), Stefano Denswil (20) en doelman Mickey van der Hart (18). Van hen speelde alleen Klaassen afgelopen seizoen al enkele malen in het eerste. Van der Hart zal derde doelman worden. Hij werd afgelopen seizoen in Amsterdam uitgeroepen tot meest talentvolle jeugdspeler van de club.

Wilders noemt Roemer halve eurofiel

Geert Wilders vindt de fractievoorzitter van de SP Emile Roemer een halve eurofiel. Roemer staat 'met een been in Brussel', omdat hij de komst van een Europese politieke unie niet principieel wil uitsluiten, zei Wilders woensdagmiddag tijdens het debat over de Europese top van regeringsleiders die donderdag begint.

"Ik wil u geen eurofiel noemen, maar het ligt niet heel ver daar vandaan", zei Wilders over Roemer, die te boek staat als eurosceptisch politicus. Zo streed de SP nog zij aan zij met de PVV van Wilders tegen de ratificatie van het permanente noodfonds van de euro ESM.

Ook tijdens het debat fulmineerde Roemer tegen voorstellen van de voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy voor meer politieke integratie, die tijdens de top op tafel liggen. "Dat is iets wat ik pertinent niet wil", zei Roemer bijvoorbeeld over het plan om Brussel zeggenschap te geven over de Nederlandse pensioenen.

Niettemin wilde hij geen ontwikkelingen uitsluiten, die zouden kunnen leiden tot een politieke unie. Daarop zei Wilders dat de SP ook met 'twee gezichten' over Europa spreekt. Dat verwijt krijgt ook demissionair premier Mark Rutte (VVD). D66 grijpt het debat daarom aan om een visie op de toekomst van de EU te ontlokken bij de premier. "Wat wil Rutte?", vroeg Alexander Pechtold meerdere malen tijdens het debat.

Rutte heeft de afgelopen tijd meermalen de discussie over de toekomst van de Europese samenwerking weggewuifd. Belangrijker is volgens hem dat de huidige schuldencrisis wordt aangepakt. De problemen worden niet opgelost met allerlei 'institutionele vergezichten', aldus de premier.

Pathé Thuis uitgebreid naar tablets en Xbox 360

Binnenkort wordt de 'video on demand'-dienst van Pathé bioscopen ook beschikbaar op tablets van Apple, Samsung en Panasonic. Ook heeft Pathé een deal gesloten met Microsoft om de dienst voor Xbox 360 in te zetten.

Pathé Thuis, zoals de dienst genoemd wordt, was tot nu toe alleen beschikbaar op de Samsung Smart TV. Gebruikers kunnen films 'huren' en rechtstreeks op hun televisie bekijken. Vanaf juli is dit ook mogelijk via de iPad en vanaf september op de tablets van Samsung en Panasonic. De Xbox 360-dienst volgt als laatste, in november.

Daarnaast wordt in juli Pathé Thuis verder aangepast zodat films niet alleen 'gehuurd' kunnen worden, maar ook 'gekocht', zodat gebruikers een film meer dan één keer kunnen bekijken.

Dertien dode apen aangetroffen op Schiphol

Op Schiphol zijn vorige week dertien dode apen aangetroffen. Ze maakten deel uit van een transport van in totaal 39 roodhandtamarins dat van Guyana op weg was naar Thailand en in Nederland een tussenstop maakte. De 26 nog levende apen zijn na de vondst naar een opvang gebracht, waar drie dieren alsnog overleden.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat woensdag weten de doodsoorzaak van de apen te onderzoeken. De dieren hadden in elk geval geen infectieziekte, zo bleek uit onderzoek. De NVWA denkt daarom aan transportstress of veranderingen in temperatuur of omgeving als doodsoorzaak.

Mogelijk wordt ook strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Zoals het er nu naar uitziet was het transport echter legaal en waren alle vereiste documenten voor het vervoer van de apen aanwezig.

De 23 overgebleven apen bleken gezond en zijn dinsdagavond weer op een vliegtuig gezet naar Thailand.

CD: Joe Jackson - The Duke

In de muziekwereld komen we zo nu en dan muzikanten tegen waarbij de benaming kameleon wel toepasselijk is. Van die artiesten die zich binnen elk heersend muziekgenre weten te bewegen op een manier alsof ze zich daar al jaren mee bezig houden. De uit Burton-upon-Trent afkomstige Joe Jackson is daar een goed voorbeeld van. Op zijn nieuwe album The Duke breng de muzikant op onnavolgbare wijze een eerbetoon aan orkestleider Duke Ellington. Dat is swingen geblazen.

Maak gratis een flipperkast van je iPhone of iPad

Massive Finger heeft een gratis game uitgegeven voor iPhone en iPad. Pinball Maniacs is een flipper-game met lichte RPG-elementen. Je speelt de game als Justin, een kleurrijke bever die zijn vrienden probeert te redden.

Door te flipperen moet je hordes vijanden verslaan, waaronder piraten en draken, kun je power-ups krijgen en schatten verzamelen. "We wilden de fans een nieuwe manier van flipperen bieden," vertelt Laurent Mascherpa, baas van Massive Finger. "Pinball Maniacs is een verslavende game waarin je niet alleen aan het flipperen bent, maar ook een avontuur beleeft."

Pinball Maniacs is nu beschikbaar voor iOS-apparaten. Over een paar maanden zal ook een Android-variant uitkomen.

Weer donder voorspeld voor donderdag

De donderdag doet zijn naam deze maand eer aan. Voor komende donderdag wordt opnieuw donder en bliksem verwacht. Dat is na 7 en 21 juni de derde keer deze maand, laat weeronline.nl woensdag weten.

Waar en hoe hevig het onweer zal toeslaan is nog niet duidelijk. Donderdag wordt het in eerste instantie benauwd warm met temperaturen tussen de 23 en 28 graden. 's Middags neemt de kans op buien, hagel en onweer toe. Daarna wordt het een stuk koeler.

Van de drie eerdere donderdagen in juni was het twee keer eerder raak. Op 7 juni bleef het onweer beperkt tot het noorden en het oosten van het land. Vorige week werd zelfs een waarschuwing voor extreem weer afgegeven en waren vrijwel in het hele land flink wat 'donders' te horen. Donderdag heeft zijn naam te danken aan dondergod Donar, die in andere landen ook wel bekend is als Thor of Jupiter.


Weer donder voorspeld voor donderdag (Foto: Novum)

Leger moet cyberaanval kunnen uitvoeren

De Nederlandse krijgsmacht moet leren digitale aanvallen uit te voeren. Dat heeft minister van Defensie Hans Hillen (CDA) woensdag gezegd. Hillen presenteerde in Breda de 'cyberstrategie' van Defensie.

Defensie gaat meer aandacht besteden aan digitale oorlogsvoering, kondigde Hillen aan. Een digitale aanval kan de samenleving 'op tal van manieren ontregelen', bijvoorbeeld doordat het banksysteem uitvalt. "Tegen deze dreiging moet onze samenleving zich wapenen."

Digitale zelfverdediging krijgt volgens de plannen meer aandacht. Daarbij gaat het om het beschermen van netwerken, het analyseren van dataverkeer, het herkennen van digitale aanvallen en het afslaan daarvan.

Het leger gaat echter ook 'offensieve operationele capaciteiten' ontwikkelen. "Het uitschakelen van een tegenstander blijft de bijzondere taak van de krijgsmacht. Ook in het digitale domein", zei Hillen.

Hoe deze digitale wapens eruitzien, is nog onduidelijk. Hetzelfde geldt voor digitale oorlogsvoering in het algemeen. Voor het leger is het onbekend terrein: zo is er geen fysiek geweld en geen afgebakend oorlogsgebied. Ook is de tegenstander niet per se bekend. "We kunnen het ons echter niet veroorloven lijdzaam af te wachten en maar te zien wat anderen bedenken", zei Hillen.

Gladbach haalt Spaanse verdediger Dominguez

Borussia Mönchengladbach heeft zich versterkt met verdediger Alvaro Dominguez. De 23-jarige Spanjaard tekende woensdag een contract tot de zomer van 2017. Hij was afgelopen seizoen een vaste waarde bij Atlético Madrid. Hoeveel Gladbach voor de linksbenige mandekker betaalt, is niet bekendgemaakt.

Dominguez won zowel in 2010 als 2012 de Europa League met Atlético, waar hij de jeugdopleiding doorliep. Hij viel op het laatste moment af in de Spaanse selectie voor het EK in Polen en Oekraïne. Dominguez is bij Gladbach de opvolger van Dante, die naar Bayern München is vertrokken.

Gladbach maakte afgelopen seizoen indruk met een knappe vierde plaats in de Bundesliga. De ploeg van trainer Lucien Favre kwalificeerde zich daardoor voor de Champions League.

PEC Zwolle vindt nieuwe technisch directeur

PEC Zwolle heeft in Gerard Nijkamp een nieuwe technisch directeur gevonden. Nijkamp volgt bij de eredivisionist Bert Konterman op. De voormalige international kondigde zijn vertrek aan na het behalen van het kampioenschap in de Jupiler League.

Nijkamp was eerder bij Zwolle werkzaam als hoofd opleidingen, jeugdtrainer en assistent-coach van het eerste elftal. Hij was in 2003 al eens tijdelijk eindverantwoordelijke, na het ontslag van Peter Boeve.

Nijkamp trok in 2007 de deur bij Zwolle achter zich dicht voor een avontuur in Qatar. Daar werkte hij tot vorig jaar als technisch directeur bij Al Rayyan.

BMX'ster Klaus verliest geding om deelname Spelen

BMX'ster Lieke Klaus heeft een kort geding om deelname aan de Olympische Spelen af te dwingen verloren. De 22-jarige Gelderse was het niet eens met de beslissing van wielerbond KNWU om Laura Smulders voor te dragen bij het NOC*NSF. Ze haalde woensdag bakzeil bij de rechter. Smulders gaat daardoor naar Londen.

Klaus en Smulders hebben allebei aan de nominatie-eisen voldaan, maar er is slechts een olympisch ticket beschikbaar. Klaus staat hoger op een interne ranking van de KNWU en was daarom van mening dat zij recht had op deelname aan de Spelen.

Omdat Smulders het afgelopen jaar beter presteerde en hoger staat op zowel de ranglijst van de UCI als die van de wereldbeker, oordeelde de rechter in Utrecht dat zij mocht worden voorgedragen. Klaus blijft reserve.

Evacuaties in Colorado vanwege bosbrand

Meer dan 32.000 inwoners van de Amerikaanse stad Colorado Springs zijn geëvacueerd vanwege een snel oprukkende bosbrand. Ook de luchtmachtacademie is ontruimd.

Een aantal huizen is al verwoest, zei Jackie Kirby, woordvoerder van de sheriff van El Paso. Er zijn sinds de brand dinsdag de stad bereikte voor zover bekend geen gewonden gevallen, aldus Kirby.


Evacuaties in Colorado vanwege bosbrand (Foto: Novum)

Nasri biedt excuses aan voor scheldpartij

Samir Nasri heeft woensdag zijn excuses gemaakt voor zijn gedrag na de wedstrijd tegen Spanje. De international van Frankrijk schold na afloop van het kwartfinaleduel op het EK enkele journalisten uit. Nasri daagde de verslaggevers zelfs uit tot een vechtpartij.

"Supporters, en vooral kinderen, moeten weten dat ik spijt heb van mijn grove uitlatingen na de wedstrijd", liet hij weten via Twitter. "Voor de rest is het een persoonlijke zaak tussen mij en een paar journalisten."

Bondscoach Laurent Blanc bekritiseerde al eerder het gedrag van de speler van Manchester City. Mogelijk kan hij een lange schorsing van de Franse nationale voetbalbond tegemoet zien.


Nasri biedt excuses aan voor scheldpartij (Foto: Novum)

Robocop-acteur Peter Weller cynisch over remake

Peter Weller heeft weinig vertrouwen in de remake van Robocop. "Die nieuwe film interesseert me geen fluit", zegt de Amerikaanse acteur tijdens het Hero Complex Film Festival in Los Angeles. Weller speelde de hoofdrol van de politieagent - half mens, half robot - in het origineel uit 1987 en het vervolg uit 1990.

"Ze mogen het van mij proberen hoor", gaat de inmiddels 65-jarige Weller verder. "Natuurlijk kunnen ze er een berg computeranimaties tegenaan gooien, maar het subtiele verhaal en de moraliteit die eraan ten grondslag ligt, zijn heel moeilijk na te maken."

In de remake, die volgend jaar in de bioscoop verschijnt, is de Zweed Joel Kinnaman in de rol van Robocop te zien. Hij speelde eerder in de tv-serie The Killing en de Zweedse misdaadfilm Snabba Cash. De rest van de cast bestaat uit grote namen als Gary Oldman, Samuel L. Jackson, Hugh Laurie en Abbie Cornish.

"Het lukt ze nooit", sneert Weller, die zich tegenwoordig toelegt op de regie van tv-series als House en Sons of Anarchy. "Maar ik wens ze veel succes."


Robocop-acteur Peter Weller cynisch over remake (Foto: Novum)

Meest bloedige week in Syrië tot nu toe

Met 916 dodelijke slachtoffers in zeven dagen is de afgelopen week de meest bloedige sinds het begin van de opstand in Syrië. Dat liet het Syrische Observatorium voor Mensenrechten woensdag weten.

Sinds maart 2011 kwamen er volgens de cijfers van de groepering in Syrië 15.804 mensen om. Daarvan stierven er 4681 na het ingaan van het vredesplan van de Verenigde Naties en de Arabische Liga op 12 april 2012.

Abdel Rahman, directeur van het in Londen gevestigde Observatorium, zei dat het aantal doden zo hoog heeft kunnen oplopen dankzij "het zwijgen van de internationale gemeenschap over de misdaden van het regime".

FOK!filmtips van de dag: Frequency / BTTF part III

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Het gaat een heerlijke filmavond worden. Om half 9 start op RTL8 de film Frequency. John Sullivan (James Caviezel) is een politieagent in New York die de dood van zijn vader Frank (Dennis Quad) nooit heeft kunnen verwerken. In 1969 is de brandweerman overleden toen Frank nog maar een kind was. Als John met de oude HAM-radio van zijn vader speelt raast er op dat moment een hevige zonnevlam naar de Aarde. Door de samenhang van omstandigheden kan John zijn vader in 1969 via de radio spreken. Hij kan hem nu waarschuwen voor het naderende gevaar, waardoor John in de tegenwoordige tijd weer een vader kan hebben. Maar is het wel slim om te knoeien met het verleden?

Na de eerste FOK!filmtip van de dag gaat bij ons de televisie nog niet uit. Rond de klok van 23.00 uur begint op RTL7 de film Back To The Future Part III. Marty McFly (Michael J. Fox) ontvangt in 1955 een brief van Docter Emmett Brown (Christopher Lloyd). Het vreemde is: de brief komt uit 1885. Brown is door een blikseminslag in het Wilde Westen belandt waar hij ieder moment kan worden omgelegd. Het is aan McFly om de DeLorean-tijdmachine te gebruiken om terug naar het verleden te reizen en Brown levend naar het heden te krijgen.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Geen 'hé, jij daar!' tegen koekenbakkers

Koekenbakkers van De Banketgroep mogen door hun chefs niet meer aangesproken worden met 'hé jij daar', schrijft het Algemeen Dagblad. Het bedrijf heeft unieke afspraken gemaakt met de vakbond waarin zwart-op-wit staat dat medewerkers elkaar respectvol moeten benaderen. Er mag niet meer over en weer over de de werkvloer geschreeuwd worden, en chefs moeten medewerkers aanspreken met hun naam.

Leo van Beekum, vakbondsbestuurder zoetwaren bij FNV Bondgenoten, onderzocht de klachten van dertig productiemedewerkers van het bedrijf. Vervolgens ging hij met de directie om tafel, en werden de afspraken gemaakt. "We komen helaas bij meer bedrijven dit soort verhalen tegen. Toch heb ik in al mijn 27 jaar vakbondswerk niet meegemaakt dat we snel met de directie goede manieren vastleggen en bijhouden. Dit is leuker dan onderhandelen over een cao. Dat is geld. Hier gaat het erom dat mensen met plezier naar hun werk gaan", stelt Van Beekum.

Ronald Poos, algemeen directeur van De Banketgroep, is blij met de ontwikkeling. Het geschreeuw op de werkvloer vond hij niet bij het bedrijf passen. "Er moet gewerkt worden - we maken miljoenen stroopwafels - maar wel graag samen. Binnenkort ga ik weer kijken hoe het gaat. Met de vakbond."

Amsterdam overweegt bodyscanners op straat

De gemeente Amsterdam bekijkt de mogelijkheid om bodyscanners met röntgenstraling in te zetten op straat. Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) geeft donderdag in de gemeenteraad uitleg over het onderzoek van de Amsterdamse politie naar de mogelijkheden tot het inzetten van zogeheten 'scanpalen' als aanvulling op het preventief fouilleren.

De Amsterdamse D66-fractie wil dat de gemeente direct stopt met het onderzoek. D66 vindt de aantasting van de privacy te groot. De partij vindt preventief fouilleren al een zwaar middel en noemt de bodyscanner die met straling door kleding heen kan kijken 'echt een aantal stappen te ver'. "De politie hoeft niet alles van de Amsterdammer te weten", reageert D66-fractievoorzitter Jan Paternotte woensdag.

Volgens de burgemeester maakt het onderzoek naar de 'naaktscans' deel uit van een bredere, landelijke discussie over de inzet van wapencontroles. "In Amsterdam willen we voorkomen dat onschuldige mensen worden gefouilleerd en tegelijkertijd de pakkans vergroten van mensen die wel wapens bij zich dragen. Daar zouden deze technologische middelen aan kunnen bijdragen", aldus een woordvoerder van Van der Laan. Ook de inzet van 'handdetectoren', zoals in de beveiliging gebruikt worden, behoort tot de mogelijkheden.

De Erasmus Universiteit en de TU Delft zijn door het politiekorps Rotterdam-Rijnmond en het ministerie van Binnenlandse Zaken in 2010 gevraagd de juridische en technische haalbaarheid van de bodyscans te onderzoeken.

Op luchthaven Schiphol wordt sinds 2007 gebruik gemaakt van een scan waarbij zonder fouilleren gezien kan worden of een persoon bijvoorbeeld wapens, drugs of diamanten bij zich heeft. De scan maakt met de weerkaatsing van golven op de huid een beeld van de contouren van het lichaam.

'Zwarte dag voor vrijheid van meningsuiting'

De beslissing van de rechtbank in Assen om pedofielenvereniging Martijn te verbieden en te ontbinden, maakt het woensdag "een zwarte dag voor de vrijheid van meningsuiting en voor de rechtsstaat". Dat zei voormalig bestuurslid van de vereniging, Marthijn Uittenboogaard, in een reactie op de uitspraak.

De vereniging stelde steeds dat ze geen strafbare feiten pleegde en was in de veronderstelling dat ze daarom niet kon worden verboden. Ook vond de vereniging dat de vrijheid van meningsuiting en van vereniging zwaarder moest wegen dan de bezwaren van burgers.

Pedovereniging Martijn neemt alle tijd die nodig is om een besluit te nemen of het in beroep gaat tegen het vonnis van de rechter in Assen om de vereniging te verbieden en te ontbinden.

"We overleggen met onze advocaat wat we gaan doen. Dat is niet alleen een juridische afweging, maar ook een financiële en maatschappelijke.’’ stelt Marthijn Uittenboogaard. Advocaat Bart Swier wilde de media niet te woord staan. Er stond woensdag wel een gesprek gepland tussen Swier en een bestuurslid van Martijn.

De vereniging heeft drie maanden de tijd om beroep aan te tekenen. Ondertussen kan de vereniging wel gewoon worden ontbonden.

'Zwarte dag voor vrijheid van meningsuiting'
'Zwarte dag voor vrijheid van meningsuiting' (Foto: ANP)

Politie Oostenrijk onderschept gestolen knoflook

De politie in Oostenrijk heeft 9500 kilo gestolen knoflook in beslag genomen. Waarschijnlijk zijn de geurige witte bollen in Spanje ontvreemd. De waarde wordt op dertigduizend euro geschat.

Drie volgeladen bestelbusjes stonden woensdag op het punt om, bijna door hun assen zakkend, de grens met Hongarije over te steken. Dit zaakje stinkt, dachten Oostenrijkse agenten en ze hielden de voertuigen staande. Hun reukorgaan bedroog hen niet. De busjes waren tot de nok toe afgeladen met knoflookbollen.

De vijf inzittenden keken lelijk op hun neus. Allen zijn na verhoor aangeklaagd voor heling.

Dat er een luchtje aan het transport zat, was wel duidelijk, zei een politiewoordvoerder. "Alle drie de voertuigen meurden echt naar knoflook."

Musical Charlie Kaufman in de problemen

De productie van de filmmusical Frank or Francis van Charlie Kaufman zit in de problemen. Het filmproject is nog niet afgeschreven, maar hoofdrolspeelster Elizabeth Banks is pessimistisch. "Alles was klaar, maar zoals zo vaak gebeurt, stortte het op het laatste moment in elkaar', zegt ze tegen entertainmentsite Indiewire.

Volgens Kaufman is zijn filmproject niet afgeblazen, maar is het uitgesteld. De scenarist van films als Adaptation en Eternal Sunshine of the Spotless Mind werkt ook aan een HBO-komedieserie en zijn eerste roman.

Kevin Kline, die ook heeft getekend voor een rol in de film, zei in april dat de financiering van Frank or Francis nog niet helemaal rond is. "Het is ingewikkeld, want ze blijven de productiedatum verschuiven", zei Kline. "Ik heb Charlie Kaufman in geen vier of vijf maanden gesproken. Ik wacht de datum af voor ik het serieus neem."

In Frank or Francis zou Steve Carell de pretentieuze filmmaker Frank spelen en Jack Black de rol van Francis, een internetcolumnist die hem bekritiseert.


Musical Charlie Kaufman in de problemen (Foto: Novum)

Theaterinstituut overweegt gang naar rechter

Het Theater Instituut Nederland (TIN) overweegt juridische stappen tegen het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het sectorinstituut wil afdwingen dat het zijn eigen vermogen van vier miljoen euro mag gebruiken om de theatercollectie veilig te stellen.

Het instituut wil het geld dat met de verkoop in 2008 van TIN-panden aan de Herengracht in Amsterdam is vrijgekomen, gebruiken voor de toekomst. De organisatie krijgt vanaf volgend jaar geen rijkssubsidie meer en wil de collectie onderbrengen bij de Universiteit van Amsterdam (UvA)

Het ministerie van OCW blokkeert volgens het instituut de mogelijkheid om het eigen vermogen in te zetten. "Terwijl juist met de inzet van dit geld de collectie kan blijven bestaan, zonder dat het de overheid extra geld kost", schrijft het TIN woensdag. Met het geld van de verkoop zou het instituut de verhuizing en vier jaar onderdak bij de UvA kunnen betalen, zegt een woordvoerder.

Zonder de vrijgekomen miljoenen 'staat de theatergeschiedenis van Nederland straks bij het grof vuil', aldus het TIN. Het instituut heeft een brandbrief geschreven aan staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) om het geld 'per direct' vrij te geven.

Het TIN wil dat het ministerie de gesprekken over het zogeheten bestemmingsfonds en de borging van de collectie binnen een week hervat. Gebeurt dat niet, dan stapt het instituut naar de rechter, waarmee een eerder gestarte juridische procedure weer wordt voortgezet.


Theaterinstituut overweegt gang naar rechter (Foto: Novum)

Europa keurt Spaanse noodsteun Bankia goed

De Europese Commissie heeft groen licht gegeven voor de noodsteun van de Spaanse regering aan de noodlijdende spaarbank Bankia. Dat liet Europees commissaris van mededinging Joaquin Almunia woensdag weten.

De steun behelst de omzetting van preferente aandelen van de Spaanse staat ter waarde van 4,5 miljard euro in eigen vermogen voor Bankia, en een liquiditeitsgarantie van negentien miljard euro voor de moedermaatschappij van de bank. Almunia stelt als voorwaarde voor de goedkeuring van de steun dat Spanje binnen zes maanden met een herstructureringsplan voor Bankia komt.

"Bankia moet een grondige herstructurering ondergaan om weer levensvatbaar te worden zonder afhankelijk te zijn van voortdurende staatssteun", aldus Almunia. De goedkeuring van de staatssteun heeft nog geen betrekking op de liquiditeitsinjectie van negentien miljard euro waar Bankia de Spaanse overheid eerder deze maand om vroeg.

Die aanvraag noopte Spanje in Brussel aan te kloppen voor een bedrag van maximaal honderd miljard euro aan noodsteun voor zijn banken. Die dreigen zonder noodhulp failliet te gaan, omdat ze lijden onder grote aantallen slechte vastgoedleningen.

Een dezer dagen moet officieel bekend worden hoeveel steun de Spaanse banken in totaal nodig hebben. Naar schatting gaat het om een bedrag van 62 miljard euro.


Europa keurt Spaanse noodsteun Bankia goed (Foto: Novum)

CDA te laat met 'kruisjesverbod' voor agenten

Het CDA is te laat met een voorstel om al het uiterlijk vertoon van religie voor rechters en agenten te verbieden. Zowel bij de politie als in de rechtbank geldt al enkele jaren een richtlijn van die strekking, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdag na een bericht dat het partijbestuur van het CDA het voorstel wil opnemen in het verkiezingsprogramma.

"Er is al een gedragscode voor agenten waarin staat dat zij geen zichtbare uitingen van onder meer levensovertuiging, religie, politieke overtuiging en geaardheid mogen dragen", aldus de woordvoerder. "Bij rechters geldt eenzelfde regeling."

Religieuze uitingen als tulbanden, keppeltjes en hoofddoeken worden dus niet geaccepteerd. Verder mogen agenten geen accessoires dragen die op enige wijze letsel kunnen opleveren, zo staat in de code. Het dragen van bijvoorbeeld een ketting met een kruisje zou gevaarlijk kunnen zijn als een arrestant eraan gaat trekken.

Politiebond ACP reageert verbaasd op het voorstel van het CDA. "We begrijpen niet goed hoe men hierbij komt", zegt voorzitter Gerrit van de Kamp. Volgens hem heeft de bond enkele jaren terug nog met toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) een discussie gehad over onder meer religieuze uitingen. "Toen is uiteindelijk besloten om een richtlijn in te stellen", aldus Van de Kamp. "De Tweede Kamer is daar uitvoerig over geïnformeerd."

Het CDA liet woensdagochtend weten dat het partijbestuur overweegt het voorstel op te nemen in het verkiezingsprogramma. Het idee is overgenomen van de lokale afdeling in de stad Utrecht. Volgens de partij is een dergelijk verbod een manier om de neutraliteit te waarborgen.

Het CDA was woensdagmiddag niet direct bereikbaar voor nader commentaar.

Debat over Eurotop vertraagd

Het debat over de Europese top van regeringsleiders begint woensdagmiddag later dan gepland. De Tweede Kamer eist eerst een nieuwe brief van demissionair premier Mark Rutte (VVD) waarin hij ingaat op de Nederlandse opstelling tijdens een beraad over de toekomst van de Europese Unie.

Het betreft gesprekken tussen een aantal EU-landen die plaatsvonden op initiatief van de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle. Namens Nederland schoof daar zijn collega Uri Rosenthal (VVD) aan. Een Kamermeerderheid onder aanvoering van D66-leider Alexander Pechtold wil weten welke standpunten Rosenthal daar heeft ingenomen. Het kabinet zwijgt daarover, zei hij.

Het debat zou om 13.00 uur beginnen, maar is nu uitgesteld tot 14.15 uur.

VN: geweld in Syrië erger dan voor bestand

Het geweld in Syrië is net zo erg als of zelfs erger dan voordat op 12 april een staakt-het-vuren werd overeengekomen. Het zespuntenplan van Kofi Annan 'wordt duidelijk niet ten uitvoer gelegd'. Dit heeft Jean-Marie Guéhenno, Annans tweede man als VN-gezant voor Syrië, woensdag gezegd tegen de VN-Mensenrechtenraad in Genève.

De Syrische regering en de rebellengroepen die haar bestrijden moeten te verstaan krijgen dat het niet nakomen van de bepalingen van Annans vredesplan consequenties heeft, zo betoogde Guéhenno.

Zaterdag bespreken de grootmachten in de wereld de situatie in Syrië. Deze besprekingen vinden plaats in Genève. Rusland en de Verenigde Staten hebben beide laten weten Annan terzijde te willen staan, hoewel Rusland samen met China eerder voorkwam dat de VN sancties instelden tegen het regime in Damascus.

De uitnodigingen voor deelname aan de gesprekken in Genève gaan waarschijnlijk woensdag de deur uit. Naast de permanente leden van de Veiligheidsraad zullen ook buurlanden van Syrië aanschuiven. Annan liet weten ook een uitnodiging naar Teheran te willen sturen. Iran heeft een sterke invloed in Damascus, waardoor het land een belangrijke rol kan spelen bij een oplossing voor het conflict. Rusland ziet dat wel zitten, maar de VS zijn fel tegen.

Akkoord sociaal plan Jumbo met CNV

Jumbo heeft met vakbond CNV Dienstenbond een akkoord bereikt over een nieuw sociaal plan voor het kantoorpersoneel dat door de overname van C1000 door Jumbo moet verdwijnen. Dat maakte vakbond CNV Dienstenbond woensdag bekend. Voor vakbond FNV Bondgenoten is het sociaal plan voorlopig echter nog onvoldoende.

Volgens het nieuwe sociaal plan, dat loopt tot en met december 2016, krijgen de medewerkers in de distributiecentra een werkgelegenheidsgarantie tot 1 januari 2016. Voor medewerkers die boventallig worden en van wie de werkplek vervalt, wordt daarnaast geïnvesteerd in de begeleiding van werk naar werk.


Akkoord sociaal plan Jumbo met CNV (Foto: Novum)

Eusebio ontslagen uit ziekenhuis in Polen

De Portugese voetballegende Eusebio heeft woensdag het ziekenhuis in het Poolse Poznan verlaten. De 70-jarige Eusebio werd er zaterdag opgenomen, omdat hij onwel was geworden in het Portugese spelershotel. Onderzoek sloot een hartaanval uit, maar volgens artsen verkeerde Eusebio in slechte gezondheid.

Eusebio werd woensdag na enkele dagen rust ontslagen. Hij vliegt zo snel mogelijk terug naar Portugal. Eusebio was in Polen om zijn land aan te moedigen op het EK. Portugal staat woensdagavond in de halve finale tegenover Spanje.

Leenkosten Italië naar hoogste stand sinds december

De rente die Italië op nieuwe staatsleningen moet betalen is woensdag gestegen naar het hoogste niveau sinds december vorig jaar. Italië moest investeerders bij een veiling van staatspapier met een looptijd van zes maanden een rente van bijna drie procent beloven.

De Italiaanse schatkist wist negen miljard euro aan staatsleningen aan de man te brengen tegen een rente van 2,96 procent. De rente was bijna anderhalf keer zo hoog als bij de vorige vergelijkbare veiling een maand geleden, toen een rente van 2,10 procent nog genoeg was om de staatsleningen kwijt te kunnen.

De veiling komt een dag nadat bondskanselier Angela Merkel nog eens benadrukte helemaal niets te zien in euro-obligaties, die de leenkosten van Italië moeten drukken. Een gemeenschappelijke Europese schuldgarantstelling komt er niet 'zolang als ik leef', zei Merkel. De Italiaanse premier Mario Monti is juist een uitgesproken voorstander van eurobonds.

Fiscus moet meer belasting ophalen

De Belastingdienst moet meer werk maken van het innen van belasting. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) laat een plan maken dat ertoe moet leiden dat verschuldigde belasting ook echt wordt opgehaald. Dat zegde hij woensdag toe tijdens een debat met de Tweede Kamer.

Onlangs bleek uit een rapport van vakbond Abvakabo FNV dat de dienst steeds meer geld laat liggen, doordat controles achterwege blijven vanwege een tekort aan personeel. Het zou gaan om een tot vier miljard euro per jaar. De Tweede Kamer eist verbetering. "Als we het niet geïnde bedrag verminderen, hoeven we niet meer te praten over btw-verhogingen en zijn er misschien ook minder bezuinigingen nodig", zei CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Weekers heeft de top van de Belastingdienst gevraagd te kijken hoeveel extra belasting er kan worden opgehaald als er 'gerichte investeringen' worden gedaan. Het plan moet dit najaar klaar zijn.

Het plan zal onder meer inhouden dat het aantal boekenonderzoeken weer zal toenemen, zei Weekers. De afgelopen jaren is dat gedaald, doordat de Belastingdienst steeds meer 'horizontaal toezicht' toepast. Deze aanpak is gebaseerd op afspraken tussen de fiscus en bedrijven vooraf, in plaats van controle achteraf. "Op onderdelen komt er straks weer wat meer controle", zei Weekers. Hij wil in het algemeen wel vasthouden aan het horizontaal toezicht.

De Kamer verbaasde zich bovendien over het feit dat de Belastingdienst er geen werk van maakt om relatief kleine bedragen binnen te halen. Particulieren die voor minder dan vijftienhonderd euro in het krijt staan bij de fiscus hoeven niet te vrezen dat de Belastingdienst dat geld echt komt halen. Voor bedrijven is dat vijfduizend euro.

Weekers zei dat het afgelopen moet zijn met deze praktijken. "Het zou betekenen dat kleine krabbelaars ongemoeid worden gelaten, terwijl die ook moeten worden aangepakt." Hij tekende er wel bij aan dat de fiscus altijd voorrang zal geven aan zaken waarin het om veel geld gaat. "Zaken van twee dubbeltjes doe je dan later."

Volgens het rapport van Abvakabo FNV wordt er minder gecontroleerd doordat er al jaren wordt bezuinigd op de Belastingdienst, waardoor het aantal medewerkers steeds verder daalt. Weekers zei dat hij vasthoudt aan de bezuiniging van vierhonderd miljoen euro per jaar die de komende jaren moet worden doorgevoerd.


Fiscus moet meer belasting ophalen (Foto: Novum)

Bleker wil vanaf najaar geen post meer op maandag

De postbezorging op maandag moet in het najaar geschrapt worden. Dat wil demissionair staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA). Hij zei woensdag in een debat in de Tweede Kamer dat de postwet toe is aan modernisering vanwege de teruglopende aantallen in de postbezorging.

PostNL wil net als Bleker al langer stoppen met de bezorging op maandag. Het achterhouden van post om pas op dinsdag te bezorgen is nu nog verboden. Momenteel wordt door toezichthouder OPTA onderzocht of PostNL zich daaraan schuldig heeft gemaakt. Bleker zei dat dit onderzoek volgende maand wordt afgerond. De Tweede Kamer gaf in het debat aan eerst het onderzoek van de OPTA af te willen wachten.

Afgelopen december was een Kamermeerderheid nog tegen de afschaffing van de postbezorging op maandag. Toen werd Bleker verweten alleen een kostenbesparing te willen doorvoeren om een prijsverhoging van postzegels te voorkomen, zonder te kijken naar de dienstverlening voor burgers en bedrijven. De staatssecretaris gaf nu toch aan dat het kabinet de postwet in de zomer naar de Raad van State stuurt voor advies. Hij verwacht dat het wetsvoorstel in het najaar door de Tweede Kamer kan worden behandeld.

Veel doden door aardverschuivingen Bangladesh

Aardverschuivingen en overstromingen in het zuiden van Bangladesh hebben aan zeker 76 mensen het leven gekost. Reddingswerkers waren woensdag met man en macht op zoek naar vermisten, aldus de autoriteiten. Verwacht wordt dat het dodental nog zal stijgen.

Drie dagen van onafgebroken regenval zorgden dinsdagnacht voor modderstromen en aardverschuivingen en veel huisjes werden bedolven onder grote brokken aarde. Aan de voet van de heuvels leven daarnaast, ondanks waarschuwingen van de autoriteiten, veel daklozen. Onder de doden zijn veel vrouwen en kinderen.

Zo'n tweehonderd mensen zijn geëvacueerd en ondergebracht in schoolgebouwen in hogergelegen gebied.


Veel doden door aardverschuivingen Bangladesh (Foto: Novum)

Bodyguard Rihanna slaat fotograaf knock-out

Een lijfwacht van Rihanna heeft een paparazzo bewusteloos geslagen. Het incident gebeurde zondagavond, toen de 26-jarige zangeres een Londense nachtclub verliet en naar haar auto liep. Buiten de club stonden allerlei mensen en fotografen die maar wat graag in de buurt wilden komen van Rihanna.

Rihanna's beveiliger nam geen enkel risico en sloeg een paparazzo die volgens hem te dicht bij de superster in de buurt kwam. De fotograaf ging voor korte tijd knock-out. Rihanna heeft alle actie gemist want zij zat in de auto toen de klappen vielen, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Het is niet de eerste keer dat een bodyguard van een beroemdheid op de vuist gaat met een paparazzo. Een beveiliger van Justin Bieber heeft in februari gevochten met een fotograaf die niet luisterde naar de lijfwacht. Ook Chris Browns bodyguard verkocht eerder een mep aan een paparazzo omdat die ongewenst foto's maakte van Rihanna's ex.

Europese boete voor Microsoft valt iets lager uit

Microsoft moet 860 miljoen euro boete betalen vanwege het misbruiken van zijn monopoliepositie. Het bedrag valt 39 miljoen euro lager uit dan de boete van bijna 900 miljoen euro die de Europese Commissie het bedrijf oplegde. Het Europees Gerechtshof in Luxemburg acht het Amerikaanse computerbedrijf wel schuldig aan het machtsmisbruik, blijkt uit de uitspraak in het door Microsoft aangespannen hoger beroep.

De boete is technisch gezien een straf voor het niet navolgen van een verzoek van de kartelwaakhond van de Europese Commissie. Die beval Microsoft in 2004 om de code beschikbaar te stellen van zijn serversoftware, zodat concurrenten hun programma's beter konden laten samenwerken met de software.

Alle bezwaren van Microsoft tegen het oordeel van de commissie zijn door het gerechtshof afgewezen. De boete is echter wel met vier procent verlaagd omdat de commissie Microsoft in 2005 in een brief de ruimte had gegeven om een niet-gepatenteerde code die elders ook verkrijgbaar was niet vrij te geven. Die brief gaf Microsoft volgens het gerechtshof het onterechte idee dat de manier van handelen van voor 2004 wel toegestaan was.

Tony 10 wint prijs in Polen

De jeugdfilm Tony 10 heeft de juryprijs gewonnen van het Children's Film Festival Galicja in Polen. Dat maakte producent Lemming Film woensdag bekend. Acht films dongen mee naar de prijs, waaronder de Nederlandse producties Dolfje Weerwolfje en Patatje Oorlog.

Het festival in het Poolse Krakau liep van 17 tot 21 juni. Tony 10 van regisseur Mischa Kamp kwam op 15 februari uit en is geselecteerd voor diverse internationale filmfestivals.

De film gaat over een jongetje dat de beste van vader van de wereld heeft, gespeeld door Jeroen Spitzenberger. Hun leven komt op zijn kop te staan als Tony ontdekt dat zijn pa misschien wel verliefd is geworden op de Koningin.

Tony 10 wint prijs in Polen

Geen naakte Sims door Diesel

EA heeft een trailer van het De Sims 3 Diesel Accessoirespakket online gezet. Door deze uitbreiding heb je de nieuwste opvallende karakteristieke kleding en meubels van Diesel en hun jongste lifestylemerk 55DSL voor je Sims.

De Sims 3 Diesel Accessoirespakket geeft je de mogelijkheid om je Sims de nieuwste vrouwen- en herenkleding van Diesel en 55DSL aan te trekken. Bovendien kun je de huizen van je Sims inrichten met meubels van Diesel, die je recht vanuit de showroom in je hippe appartement kunt plaatsen. Dankzij de vele moderne en verfijnde kledingcombinaties en tientallen karakteristieke woonspullen, heb je met het De Sims 3 Diesel Accessoirespakket flink wat keuze om je Sims een eigen stijl te geven.

De game ligt vanaf 12 juli in de winkels.

Opnieuw filmpje politiegeweld Rotterdam

Er is opnieuw een filmpje opgedoken van een aanhouding in Rotterdam waarbij een agent geweld gebruikt. Op de beelden is te zien hoe de agent een arrestant een klap in het gezicht geeft.

De Rotterdamse politie zou volgens het AD zaterdagavond een man hebben aangehouden omdat hij dronken over straat liep. Een omstander filmt hoe de arrestant tegen een auto wordt gezet om te worden gefouilleerd. Wanneer de man zich half omdraait, geeft een agent hem een klap in het gezicht.

Volgens een woordvoerder van de Rotterdamse politie is in het filmpje zichtbaar dat de arrestant zijn aanhouding probeert te voorkomen en dat de agent daarop anticipeert. Hij kon woensdag niet zeggen wanneer de aanhouding plaatsvond.

Het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte noemt het nieuwe filmpje 'verbijsterend'. Volgens hem is de 'flinke dreun' die wordt uitgedeeld, nog schokkender dan het geweld uit het filmpje dat eerder opdook. "Het illustreert dat het schopincident niet op zichzelf stond." In een raadsvergadering donderdag wil Bonte pleiten voor een aanpassing van de geweldsinstructie voor agenten.

Het is het tweede filmpje in korte tijd dat opduikt waarin een Rotterdamse agent geweld gebruikt bij een arrestatie. Het eerdere filmpje, waarin te zien is dat een agente een arrestant in zijn kruis schopt, zorgde voor veel kritiek. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg, ex-gevangenisdirecteur, laat woensdag op Twitter weten die beelden te hebben bekeken. "Getrainde professionals hebben andere middelen om iemand uit te schakelen", reageert zij.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries sluit zich daarbij aan. "Als TWEE agenten één dronkenlap alleen maar kunnen uitschakelen door hem in elkaar te trappen, mankeert er iets aan de politieopleiding", twittert hij woensdag.

De agente uit het eerdere filmpje wordt niet vervolgd, zo werd dinsdag duidelijk. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de vrouw volgens de regels gehandeld en is geen strafbaar feit gepleegd.


Het betreffende filmpje

'Tomb Raider-reboot gaat sequels krijgen'

Karl Stewart, global brand director van Crystal Dynamics, heeft in een interview met Videogamer bevestigd dat de aankomende Tomb Raider-reboot de eerste game van een nieuwe serie gaat worden. De jonge en onervaren Lara zal aan het einde van de game uitgroeien tot een sterke vrouwelijke avonturier.

Op vragen over de toekomst van de franchise antwoordde Stewart als volgt: “I have to be careful because I know exactly where she’s going. You have to look at the future, you have to look at where… It’s not just one game."

“At the end of this game we want her to be that strong female character that is willing to go and seek out mysteries and seek out tombs. She’s going to be going to plenty of tombs in this game, but we’re going to have somebody who wants to go on that adventure, who wants to be the person that she now is. That’s the goal.”

Stewart heeft verder niets losgelaten: “I don’t want to say anymore on it because I’ll have the game director of the next game going, ‘What the fuck are you saying?’”

Tomb Raider komt op 5 maart 2013 uit voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

'$100 voor Wii U-games is gegokt'

Nintendo heeft gemeld dat de prijzen die winkels aangeven voor Wii-games 'slechts fictieve prijzen zijn'.

Online winkels zoals Amazon en Gamestop geven aan Wii U-games Pikmin 3 en Lego City Undercover te verkopen voor een hoge prijs van 100 dollar, omgerekend zo'n 80 euro. Nintendo heeft GameSpot echter laten weten dat dit pure speculatie is. 

"Winkels beginnen al met de voorverkoop, maar omdat er nog geen prijzen bekend zijn van de Wii U en de software, zijn de prijzen voor deze games slechts fictief. Wanneer de prijzen voor de software worden aangekondigd door ons, weten we zeker dat deze winkels hun verkoopprijzen zullen aanpassen", laat Nintendo weten in de statement aan GameSpot. 

Gezwel van 15 kilo verwijderd bij 2-jarig jongetje

Mexicaanse artsen hebben een goedaardig gezwel van vijftien kilo op het lichaam van een 2-jarig kind verwijderd. Arts Gustavo Hernandez zei dat op het moment van de operatie op 14 juni het gezwel zwaarder was dan het kind zelf, dat twaalf kilo woog.

Het jongetje uit de noordelijke staat Durango werd geboren met een tumor die de rechterkant van zijn lichaam van oksel tot heup bedekte. Het kostte artsen van het La Raza-ziekenhuis in Mexico-Stad tien uur om het gezwel te verwijderen.

Het jongetje maakt het goed, zei Hernandez. Het was de eerste keer dat Mexicaanse artsen een tumor hebben verwijderd die groter was dan de patiënt zelf.


Gezwel van 15 kilo verwijderd bij 2-jarig jongetje (Foto: Novum)

Meer buitenlandse toeristen deze zomer

Ruim 2,6 miljoen buitenlandse toeristen brengen deze zomer hun vakantie door in Nederland. Met een stijging van twee procent zijn dat er vijftigduizend meer dan vorig jaar. De stijging komt met name doordat meer Duitsers en Belgen voor hun buurland kiezen in economisch slechtere tijden, meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) woensdag.

Bijna de helft van alle buitenlandse toeristen komt uit Duitsland en België. De andere helft komt onder meer uit het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje en de Verenigde Staten. Gezamenlijk besteden de buitenlandse toeristen tijdens de zomer bijna een miljard euro in Nederland.

Nederlanders gaan met 9,8 miljoen vakanties dit jaar iets minder vaak weg dan vorig jaar. Ook hier speelt de economische crisis een rol, denkt het NBTC. In totaal worden 4,2 miljoen vakanties in eigen land ondernomen, waarbij ongeveer 850 miljoen euro wordt uitgegeven.

De zuidelijke regio van Nederland heeft dit jaar als eerste zomervakantie. Die start op 30 juni en eindigt 12 augustus. Een week later start de vakantie voor de regio midden. Tot slot heeft de regio Noord vakantie van 21 juli tot en met 2 september.

Sony-baas legt functie als PlayStation-baas neer

Kazuo Hirai heeft zijn functie bij Sony Computer Entertainment als representative director en lid van de raad van bestuur neergelegd. Dit meldt GamesIndustry vandaag op haar website. Hirai is sinds april dit jaar de grote baas bij  Sony en houdt het bij de PlayStation-divisie nu voor gezien.

Hirai blijft volgens de berichtgeving nog wel in een part-time functie verbonden aan de raad van bestuur van de PlayStation-tak. Naast Hirai heeft ook Howard Stringer zijn part-time functie als lid van de raad van bestuur neergelegd. De huidige baas van Sony Japan, Hiroshi Kawano, is als nieuw lid van de raad van bestuur van Sony Computer Entertainment benoemd.

Kantoor Microsoft in Athene aangevallen

Onbekenden hebben woensdagochtend vroeg het kantoor van Microsoft in het noorden van Athene aangevallen. Ze ramden met een busje de voordeur en stichtten brand waardoor de pui van het pand werd verwoest. Er vielen geen gewonden, aldus de politie.

Volgens de politie zaten er vermoedelijk drie personen in het busje. Alvorens met het voertuig de voordeur te rammen dwongen ze twee beveiligers te vertrekken. Eenmaal binnen ontstaken ze in de bus campinggasflesjes en jerrycans met benzine.

De verantwoordelijkheid is niet opgeëist en de autoriteiten zeiden vooraf geen waarschuwing te hebben ontvangen.

Griekenland kampt al decennia met aanslagen door kleine gewapende, soms anarchistische, terreurbewegingen die het meestal op banken of overheidsgebouwen hebben voorzien. Daarbij vallen zelden gewonden.


Kantoor Microsoft in Athene aangevallen (Foto: Novum)

Douane ontdekt pepperspray in Chinese lipsticks

De douane in Rotterdam heeft eind vorige maand een opmerkelijk vondst gedaan. Een pakket met daarin op het oog vijftig lipsticks, bleek in werkelijkheid een lading pepperspray. De 26-jarige Leidschendammer voor wie het pakket bestemd was, heeft bekend de pepperspray te hebben besteld, meldt de politie woensdag.

De man had de vijftig lipsticks, die gevuld waren met pepperspray, uit China besteld. Hij legde zaterdag op het politiebureau een bekennende verklaring af, waarop proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt. Ook kreeg de Leidschendammer een boete van zevenhonderd euro, die hij direct betaalde.

De lipsticks zijn in beslag genomen en vernietigd.


Douane ontdekt pepperspray in Chinese lipsticks (Foto: Novum)

'Red Bull maar net door technische keuring'

De Red Bull Racing RB8 is in Valencia naar nu blijkt maar net door de technische keuring gekomen, zo meldt Autosprint. De nieuwe achterwielophanging van de Oostenrijkse renstal zorgde bijna voor een diskwalificatie van Mark Webber in de Grand Prix van Europa.

De nieuwe achterwielophanging is aan een uitgebreid onderzoek onderworpen en Red Bull kreeg toestemming om er mee te racen. De Oostenrijkse renstal was met Sebastian Vettel tot aan zijn uitvalbeurt dominant dankzij een voorsprong van twintig seconden op de nummer twee tot de safety car in de baan kwam. Vettel: "De updates betekenden een grote stap voorwaarts, we hebben simpelweg meer grip overal. En dat heeft weer een positieve uitwerking op de slijtage van de banden."

Brammetje Baas

Brammetje Baas is anders dan de andere kinderen, hij is heel slim en hij wil uitvinder worden. Nu hij zes is mag hij eindelijk naar groep drie van de basisschool. Brammetje verheugt zich heel erg op groep drie maar het valt erg tegen. Hij kan zich moeilijk concentreren en stil zitten, de meester wordt daar boos om en ook van zijn ouders krijgt Brammetje op zijn donder. Op het moment dat alles tegen lijkt te zitten komt er een nieuwe meester.

Channing Tatum gevraagd als Lego-superman

Channing Tatum is gevraagd om de stem van Superman in te spreken in een nieuwe Lego-film. De 21 Jump Street-acteur heeft een druk schema en heeft daarom nog niet toegezegd, schrijft het Amerikaanse filmvakblad Variety. Will Arnett is al gecast als Batman in Lego: The Piece of Resistance.

De 32-jarige Tatum is binnenkort te zien in de stripperfilm Magic Mike. Hij heeft vijf filmprojecten in de pijplijn, waaronder de actiefilm G.I. Joe: Retaliation en het misdaaddrama The Bitter Pill van Steven Soderbergh. Lego-superman zou het eerste animatiepersonage zijn dat Tatum inspreekt.

Chris Pratt, bekend van de komedieserie Parks and Recreation, spreekt de stem in van hoofdrolspeler Emmet. Zijn personage is een doodgewone Lego-figuur die wordt aangezien voor de beste bouwer in de wereld. Hij wordt opgenomen in een troep vol helden die het universum moet redden van een snoodaard die alles in het universum aan elkaar wil lijmen.

Phil Lord en Christopher Miller, die samen de animatiefilm Cloudy with a Chance of Meatballs maakten, voeren de regie van Lego: The Piece of Resistance. De film is al in 2008 aangekondigd door Warner Bros, die al een tijdje met Lego samenwerkt aan speelgoed en videogames over Lego Batman.

Lego: The Piece of Resistance moet in 2014 in de bioscopen draaien.


Channing Tatum gevraagd als Lego-superman (Foto: Novum)

[EK] Rietveld staakt tienkamp

Meerkamper Pelle Rietveld heeft woensdag bij de Europese kampioenschappen atletiek in Helsinki al na het tweede onderdeel de tienkamp afgebroken. De atleet uit Zoetermeer kreeg last van zijn hamstring.

De 27-jarige Rietveld begon uitstekend. Zijn 10,85 seconden op de 100 meter was een aanzienlijke verbetering van zijn beste seizoenstijd. Na de eerste sprong tijdens het verspringen moest hij de strijd staken. Rietveld wilde via dit EK zich plaatsen voor de Olympische Spelen. Hij had daarvoor minstens 8220 moeten halen.

Rechter verbiedt pedoclub Martijn

De rechtbank in Assen heeft pedofielenvereniging Martijn woensdag verboden. De vereniging is ook meteen ontbonden. De rechtbank heeft ook bepaald dat de uitspraak meteen geldig is; een eventueel hoger beroep van Martijn heeft geen uitstellende werking.

Volgens de rechtbank is wat Martijn doet, zegt en uitdraagt over seksueel contact tussen volwassenen en kinderen in strijd met de algemeen aanvaarde normen en waarden die in de Nederlandse maatschappij gelden.

Martijn streeft voor de leden seksueel contact met kinderen na. "Dat druist in tegen de rechtsorde en daarmee tasten ze de integriteit van kinderen aan. Daar hoort de Nederlandse rechtstaat geen ruimte aan te bieden", concludeert de rechter. De rechtbank zegt dat kinderen niet weerbaar zijn en daarom moeten worden beschermd.

Iniesta heeft respect voor Portugal

FC Barcelona-middenvelder Andrés Iniesta heeft respect voor de spelers van Portugal en zegt tegenover The Sun dat het elftal niet alleen uit Cristiano Ronaldo bestaat. De Spanjaard weet dat zijn team genoeg middelen heeft om het wonderkind uit Portugal te stoppen.

Volgens Iniesta bestaat Portugal niet alleen uit Ronaldo. De vleugelspeler van Real Madrid wordt door veel mensen geobsedeerd maar volgens El Blanquito is Portugal ook gevaarlijk op meerdere plaatsen in het veld.

"We hebben respect voor Ronaldo, maar we zijn niet van plan om oorlog te voeren tegen één man. Simpelweg omdat we denken dat dat ons de overwinning gaat brengen. Portugal is gevaarlijk op een aantal plekken in het veld en het zal in hun gedachte blijven dat wij ze uit het wereldkampioenschap hebben gegooid, maar als je geobsedeerd bent met iets, ga je dingen uit het oog verliezen en dat leidt je tot de ondergang", aldus Iniesta.

Vanavond staan de twee Zuid-Europese landen tegenover elkaar in Donetsk. De winnaar speelt zondag in Kiev tegen de winnaar van de wedstrijd Duitsland - Italië. 

Liquigas met Nibali, Basso en Sagan naar Tour

Liquigas heeft voor de komende Tour de France enkele sterke troeven in handen. De Italiaanse ploeg neemt Vincenzo Nibali, Ivan Basso en Peter Sagan mee naar Frankrijk. Daniel Oss, Kristijan Koren, Alessandro Vanotti, Sylvester Szmyd, Frederick Canuti en Dominik Nerz maken de negenkoppige selectie compleet.

Nibali moet hoge ogen gooien in het algemeen klassement. Basso, die al de Giro d'Italia in de benen heeft, moet hem daarbij helpen. Met Sagan gokt Liquigas op minimaal een ritzege. De Slowaak rijgt dit seizoen de zeges aaneen, vooral dankzij zijn goede sprint.

De Tour de France begint zaterdag in Luik.

Podolski: "Afrekenen met Italianen"

Lukas Podolski was er in 2006 bij toen Duitsland op dramatische wijze door Italië werd uitgeschakeld op het WK. Zo ver wil de aanvaller het nu niet laten komen. Italië was destijds in Dortmund na verlenging met 2-0 te sterk en bereikte zo de finale van het WK, waarin Frankrijk na strafschoppen werd verslagen. Lukas Podolski was één van de spelers in het Duitse nationale team en kan zich deze uitschakeling nog goed heugen.

"Het wordt tijd dat we afrekenen met de Italianen", zegt Podolski tegen Bild. "Sinds 2006 hebben we enorme stappen gemaakt. Vandaag de dag hebben we een heel andere filosofie en een ander team. De Italianen weten dat ook."

Duitsland won nog nooit van Italië op een eindronde, een statistiek die ongetwijfeld steekt. "Het is duidelijk, we willen in de finale komen dus moeten we Italië verslaan. Hopelijk wordt dit het einde van de Italianen op het EK." 

Matt Damon en Jeremy Renner mogelijk samen in vervolg 'The Bourne Legacy'

Jason Bourne (Damon) en Aaron Cross (Renner) zullen mogelijk samen in het vervolg op The Bourne Legacy te zien zijn. Deze wens spreekt producer Frank Marshall uit tegenover Empire.

“Er zijn verschillende programma’s in de film, elk met verschillende ‘skill sets’. We staan open voor alle mogelijkheden. Mijn droom is dat we in de volgende Bourne-film, Matt en Jeremy zien samenwerken!”, aldus Marshall.

The Bourne Legacy draait om Aaron Cross; een militair die zich heeft ingeschreven voor het Outcome programma. Nadat Jason Bourne de vuile was van het Treadstone- en Blackbiar programma heeft buiten gehangen, besluit de organisatie achter deze programma’s om hun overige agenten uit te schakelen. Cross slaat op de vlucht voor zijn voormalig werkgever.

Douglas wegens privé-omstandigheden later bij Twente

FC Twente kan Douglas vanaf vandaag verwachten op de training. De centrale verdediger sluit zich vanwege privé-omstandigheden later bij de groep aan. Volgens zijn begeleider Gert Peerik heeft dit ook te maken met een 'cultuurkwestie'.

"Zijn verlate terugkeer heeft helemaal niets te maken met zijn wens om naar een andere club te gaan, maar wordt veroorzaakt door een gezondheidsprobleem van zijn moeder", zegt Peerik in De Telegraaf.

De beleider van Douglas is niet helemaal content met de late terugkeer van de geboren Braziliaan. "Het is niet verstandig van Douglas, dat hij zich niet aan de afspraken met de club heeft gehouden. Maar het is ook een cultuurkwestie. Het blijkt voor Brazilianen telkens weer lastig om na de vakantie familie en vrienden achter te laten. Ook voor een Braziliaan die het Nederlandse inburgeringsexamen heeft gehaald."

Aduriz verruilt Valencia voor Athletic

Aritz Aduriz keert na vier jaar terug bij Athletic Club de Bilbao. De 31-jarige aanvaller maakt de overstap van Valencia. Hij tekent een contract voor drie seizoenen bij de Basken, waar hij de jeugdopleiding doorliep en tussen 2006 en 2008 al actief was.

Aduriz was in twee seizoenen Valencia goed voor zeventien treffers in 58 competitieduels. De eenmalig Spaans international kwam eerder ook uit voor Real Mallorca en Valladolid.


Aduriz verruilt Valencia voor Athletic (Foto: Novum)

Hoogerland start met gemengde gevoelens in Tour

Johnny Hoogerland staat dit weekend met gemengde gevoelens aan de start van de Tour de France. De Vacansoleil-renner werd vorig jaar in de negende etappe door een auto aangereden en heeft hier nog altijd last van. Toch wil hij zich weer op het belangrijkste wielerpodium laten zien.

"Ik heb het in de Ronde van Zwitserland ook weer gemerkt. De mensen kijken naar mijn benen, wijzen er naar. Daar herkennen ze me aan. Mijn littekens zijn voor hen de handtekening van Johnny Hoogerland. Ik realiseer me dat ik altijd dat stempel zal blijven dragen. Maar dat neemt niet weg dat ik daar met sportieve prestaties een streep onder wil zetten. Ik wil proberen in meerdere etappes mee te strijden om de zege. En een gooi doen naar de bolletjestrui. En ook Wout Poels bijstaan in een goede eindklassering."

"Ik start met gemengde gevoelens, dat mag je best weten. Door het jaar heen is het best wel een paar keer door mijn hoofd geschoten of ik wel in de Tour wilde starten. Twijfels waren er. Maar ja, dit is wel de Ronde van Frankrijk hè? Als wielrenner wil je je op het hoogste podium laten zien. Dan moet je de Tour de France rijden. Heel simpel. Maar als dit in een andere wielerkoers gebeurd zou zijn, zou ik er echt nooit meer starten."

Die gemengde gevoelens worden nog versterkt door het feit dat Euromedia nog altijd geen schikking heeft getroffen met Hoogerland. Een chauffeur van het bedrijf reed de renner aan die hierdoor in het prikkeldraad belandde. De deadline voor een akkoord verliep gisteren, waardoor het kamp Hoogerland nu naar de rechter stapt om alsnog genoegdoening te halen.

[WBD] Rus in actie op baan één

Arantxa Rus is woensdag in de tweede ronde op Wimbledon in het tweede tennisstadion van het tenniscomplex actief. De 21-jarige Nederlandse neemt het op court 1 op tegen de Australische Samantha Stosur. Beiden spelen de eerste partij van de dag op die grasbaan. Aanvang is 14.00 uur Nederlandse tijd.

De 28-jarige Stosur is als vijfde geplaatst op Wimbledon. Rus is desondanks vol vertrouwen. "Ik ga weer proberen mijn eigen spel te spelen. Ik hoop haar onder druk te kunnen zetten." Rus speelt voor de eerste keer in de tweede ronde van Wimbledon. Ze kwam nog nooit tegen Stosur uit. Roger Federer komt woensdag in actie tegen de Italiaan Fabio Fognini. Titelverdediger Novak Djokovic speelt tegen  de Amerikaan Ryan Harrison.

NAC huurt Twente-speler Leugers

FC Twente-speler Thilo Leugers komt komend seizoen uit voor NAC Breda. De Duitse middenvelder wordt voor een jaar gehuurd door de Brabanders. Leugers (21) is gehaald als vervanger voor de naar Twente vertrokken Robbert Schilder.

"Na het vertrek van Robbert, zien wij in Thilo een welkome versterking voor het nieuwe seizoen", zegt technisch directeur Jeffrey van As op de website van de club. "Thilo is een jonge, creatieve middenvelder/linkshalf, die bij FC Twente ook linksback gespeeld heeft."

Leugers doorliep vanaf 2002 de jeugdopleiding van Twente en debuteerde in 2010 in het eerste elftal. In totaal speelde hij 21 officiële wedstrijden voor de Tukkers.

'Verzoek herziening proces Van der Sloot kansloos'

Een verzoek van Joran van der Sloot om zijn proces over te doen zal nooit door het Peruaanse hooggerechtshof worden geaccepteerd. Dat denkt de advocaat van de familie Flores, Edward Alvarez. Van der Sloot wil volgens zijn raadsman, Maximo Altez, het proces over laten doen.

"Wij wachten het hoger beroep af en daarna komen wij met een buitengewoon verzoek tot herziening", vertelt Altez. Volgens de advocaat is Van der Sloot door zijn vorige advocaat, José Jiménez Navarro, misleid. In brieven die via Peruaanse media naar buiten kwamen, schreef hij Stephany Flores onder invloed van drank en drugs te hebben omgebracht. Dit kwam bij het proces van Van der Sloot in januari niet aan bod.

In de brieven bood hij ook excuses aan de familie Flores aan, maar volgens Alvarez is dit enkel strategie om zijn zaak te beïnvloeden. "Zijn advocaat kan zeggen wat hij wil, maar er komt toch geen nieuw proces. Hij zoekt naar nieuwe wegen, maar die zijn er niet", zegt Alvarez. Het proces, waarin Van der Sloot in januari tot 28 jaar cel werd veroordeeld, is volgens de advocaat correct verlopen. "Hij had een Nederlandse vertaalster. Er zijn geen fouten gemaakt".

In een reactie op de brieven van Van der Sloot liet Alvarez eerder al weten dat niets er op wees dat de Nederlander ten tijde van de moord onder invloed was. De familie Flores beschouwt de zaak volgens de advocaat dan ook als gesloten. Hij verwacht dat het aangekondigde beroep van Van der Sloot pas over een half jaar wordt behandeld. Altez verwacht dit al eerder.

Ajax en Aissati definitief uit elkaar

Ismaïl Aissati vertrekt definitief bij Ajax. De Amsterdammers hebben besloten de 23-jarige middenvelder geen nieuw contract aan te bieden. Aissati is verbaasd over de gang van zaken bij Ajax, laat hij weten aan de Telegraaf.

Ajax deed Aissati eerder een nieuwe verlaagde aanbieding voor drie jaar. De voormalig PSV'er wees het voorstel af en wachtte zoals afgesproken op een nieuwe aanbieding van de club. Ajax zag hier echter vanaf en bedankte hem voor bewezen diensten.

Aissati maakte vorig seizoen lange tijd geen deel uit van de plannen van trainer Frank de Boer en speelde zijn wedstrijden in Jong Ajax. Na zijn goede prestaties en een golf van blessures in het eerste elftal haalde de oefenmeester hem toch bij de hoofdmacht. Aissati dwong een basisplaats af en had een belangrijk aandeel in de 31e landstitel van de club.

Waar de toekomst van Aissati ligt is nog onduidelijk. Hij staat in de belangstelling van Vitesse en voerde zelfs al een gesprek met eigenaar Merab Jordania.


Ajax en Aissati definitief uit elkaar (Foto: Novum)

Aanhouding in Frankrijk voor moord op Hagenaar

De politie heeft in Frankrijk een verdachte aangehouden voor de moord op een 80-jarige Hagenaar eerder deze maand. De verdachte is een 44-jarige man zonder vaste verblijfplaats. De Franse politie heeft hem op verzoek van de Haagse politie aangehouden.

Er wordt een overleveringsverzoek ingediend. "We verwachten dat hij relatief snel naar Nederland komt", zegt een politiewoordvoerder. Het is niet bekend waar in Frankrijk de man is aangehouden.

De bejaarde Hagenaar werd twee weken geleden dood gevonden in zijn huis aan de Falckstraat, enkele dagen voor hij op vakantie zou gaan. Hij bleek met messteken om het leven gebracht.

In de zaak werden stoepborden geplaatst in de hoop dat tipgevers of getuigen zich zouden melden, maar dat leverde niets op. Het rechercheonderzoek leidde uiteindelijk naar de nu aangehouden verdachte.

Amerikaanse ban op verkoop Samsung-tablet

Een van de tabletcomputers van Samsung, de Galaxy Tab 10.1, mag voorlopig niet meer verkocht worden in de Verenigde Staten. Naar het oordeel van een Amerikaanse rechter lijkt het ontwerp van de Zuid-Koreanen te veel op de iPad van Apple en is een verkoopverbod daarom gerechtvaardigd.

Het verbod is een tussenstap in de rechtszaak tussen Apple en Samsung in de Verenigde Staten. De rechters moeten zich nog definitief buigen over de claim dat Samsung het ontwerp van de iPad illegaal heeft gekopieerd.

Volgens de rechter heeft Apple 'een sterke zaak'. "Alhoewel Samsung het recht heeft om te concurreren, is het bedrijf niet gerechtigd om dat op een oneerlijke manier te doen door de markt te overspoelen met inbreukmakende producten", schreef Lucy Koh in haar besluit.

Apple zou volgens Koh ernstige hinder ondervinden als de Galaxy in de winkels zou mogen blijven liggen. Het Amerikaanse bedrijf heeft wel een borgstelling van 2,6 miljoen dollar (2,1 miljoen euro) moeten betalen mocht het oordeel uiteindelijk toch in het voordeel van Samsung uitvallen.

Samsung reageerde teleurgesteld op het verkoopverbod. "We denken echter niet dat het besluit een significant invloed zal hebben op ons bedrijf, omdat we over veel meer Galaxy-types beschikken." Naast de 10.1-inchversie voert Samsung ook kleinere modellen.

De twee fabrikanten zijn in tien landen verwikkeld in juridische gevechten. Apple beschuldigt de Zuid-Koreaanse technologiefabrikant ervan de ontwerpen van de iPad en de iPhone te hebben gekopieerd. Samsung zegt dat Apple 'gratis meelift' op de 3G-technologie. Recent werd Apple in Nederland veroordeeld tot het betalen voor gebruik van de 3G-patenten van Samsung.


Amerikaanse ban op verkoop Samsung-tablet (Foto: Novum)

[EK] Smith als beste naar finale kogelstoten

Voor Rutger Smith was het woensdag bij de Europese kampioenschappen atletiek in Helsinki al bij zijn eerste poging raak. De Groninger stootte in de kwalificaties meteen over de vereiste afstand van 20,30 meter om de finale te halen. Smith kwam tot een afstand van 20,55. Hij was daarmee ook de beste van alle deelnemers. De Duitser David Storl noteerde met 20,30 de tweede afstand.

"Dit is niet verkeerd. Het was heel solide", reageerde de krachtatleet tevreden. "Maar ik voelde me de laatste week ook al erg goed." Smith moest al om 7.00 uur opstaan, omdat de wedstrijd al om 9.45 uur begon. "Ik hoop niet dat ik vrijdag in de eerste groep bij de kwalificatie discuswerpen zit, want die begint al om 9.00 uur", zei de man die in 2005 nog zilver veroverde bij de WK. Diezelfde dag is 's avonds de finale kogelstoten. "Een druk programma."

Smith moest wegens klachten aan de bovenbenen de NK van twee weken geleden aan zich voorbij laten gaan. "Het gaat nu goed. Ik voel steeds minder pijntjes. Dat is ook met het oog op de Olympische Spelen heel gunstig."Smith doet in Londen ook mee aan kogelstoten en discuswerpen.

Schrijfster en filmmaakster Ephron (71) overleden

De Amerikaanse schrijfster en filmmaakster Nora Ephron is dinsdag aan leukemie overleden. Ephrons zoon Jacob Bernstein heeft dat bevestigd. Ze is 71 jaar geworden.

Ephron was een van de invloedrijkste schrijvers van haar generatie. Ze begon als journalist, schreef bestsellers en was een succesvolle regisseur. Ze schreef onder meer de scenario's voor de films When Harry Met Sally, Sleepless in Seattle en Julie & Julia. De laatste twee regisseerde ze ook.

Ze schreef het boek Hartzeer en maagzuur, over haar huwelijk met Washington Post-journalist Carl Bernstein, en populaire essaybundels als Wat baal ik van mijn hals en Daar staat mij niets van bij.


Schrijfster en filmmaakster Ephron (71) overleden (Foto: Novum)

Steeds meer onveilige aanstekers verkocht

Het aantal onveilige aanstekers dat in Nederland wordt verkocht, is de afgelopen maanden sterk toegenomen. Zo meldde de Europese branchevereniging EFLM eind 2011 nog dat ongeveer de helft van de aanstekers onveilig was. In een woensdag naar buiten gebracht onderzoeksrapport is die raming opgelopen tot bijna twee derde van het totaal.

Jaarlijks worden er via de Rotterdamse haven ongeveer 400 miljoen aanstekers geïmporteerd uit het Verre Oosten. Volgens EFLM zijn deze van mindere kwaliteit en voldoet vrijwel 90 procent van de aanstekers daardoor niet meer aan de internationale veiligheidsnormen. Omdat toezichthouder NVWa - ondanks herhaaldelijke verzoeken van de Europese Commissie - niet zou ingrijpen, blijft het aantal onveilige exemplaren toenemen. Vooral de zogenaamde XXL/JUMBO-aanstekers wordt door EFLM als gevaarlijk bestempeld.

Rijdende automobilist neergeschoten in Amsterdam

Een automobilist is neergeschoten toen hij dinsdagnacht door Amsterdam reed. Nadat de 25-jarige man op het Scheldeplein was geraakt, reed hij tegen een boom.

Het slachtoffer is met onbekende verwondingen afgevoerd naar een ziekenhuis. De politie was woensdagochtend nog bezig met sporenonderzoek en kon nog niet meer over de zaak zeggen. Het is niet duidelijk of het om een poging tot afrekening gaat of dat het slachtoffer willekeurig is gekozen.

'Commissarissen Van Gansewinkel weg uit onvrede'

Twee commissarissen bij afvalbedrijf Van Gansewinkel stappen op vanwege onvrede over hun zeggenschap binnen het bedrijf en zorgen over de gevolgen van een reorganisatie. Dat schrijft het Financieele Dagblad woensdag op basis van ingewijden.

Bestuursvoorzitter van Boskalis Peter Berdowski en voormalig bestuursvoorzitter van Vopak Carel van den Driest zetten hun stap gezamenlijk. De eigenaren, private-equitypartijen KKR en CVC, hebben Van Gansewinkel volgeladen met schuld en willen nu kostenbesparingen doorvoeren.

Bij de reorganisatie verdwijnen mogelijk enkele honderden banen. Twee bestuursleden stapten al eerder op omdat zij geen zin hadden de reorganisatie door te voeren. Bij Van Gansewinkel werken nu 7500 mensen.

Amsterdam vraagt vaak te veel erfpacht

De gemeente Amsterdam vraagt inwoners vaak om te veel erfpacht te betalen. Het gaat daarbij om honderden euro’s per jaar. Dat concludeert de Rekenkamer Amsterdam in een woensdag gepubliceerd rapport.

De meeste grond in Amsterdam is in het bezit van de gemeente. Eigenaren van een huis of ander gebouw moeten dan een soort huur (erfpacht) betalen over de grond waarop het staat. De prijs hiervoor wordt om de 50 of 75 jaar opnieuw vastgesteld. De gemeente doet dan vaak eerst een aanbod. Gaat de zogeheten erfpachter hier niet mee akkoord, dan moet een commissie van deskundigen een prijs vaststellen.

Amsterdam vraagt vaak te veel erfpacht
Amsterdam vraagt vaak te veel erfpacht (Foto: ANP)

The Amazing Spider-Man

Superheldenfilms zijn helemaal in op dit moment. Een aantal weken geleden verbrak The Avengers nog alle records aan de kassa en is het op dit moment de op twee na best verdienende film ooit. De vraag is of dat zo blijft, aangezien in juli het langverwachte slot van Christopher Nolans Batman-trilogie The Dark Knight Rises in de bioscopen verschijnt. Ook een andere superheld keert terug in de bioscopen, namelijk Spider-Man. Geen Tobey Maguire meer, maar de jongere Andrew Garfield is de spinneman in The Amazing Spider-Man.

Nog meer Ville van Zynga

Mark Pincus, baas van uitgever Zynga, heeft gisteren een aantal nieuwe social games aangekondigd op hun eigen hoofdkantoor tijdens het 'Zynga Unleashed'-event.

Het bedrijf lanceerde Matching with Friends, een nieuwe puzzelgame met kleuren in de populaire With Friends-franchise, en een casinospel, Zynga Elite Slots. Het nieuwe casinospel laat ook vrienden delen in elkaars winst en beschikt over meerdere personages en scènes.

The Ville zal gaan lijken op de The Sims van EA. In deze game maak je je eigen personage om vervolgens scoiaal te doen met andere spelers. Daarnaast toonde Zynga ChefVille, waar de spelers restaurants ontwerpen, recepten koken, klanten bedienen en de klanten vermaken. Wanneer je de gerechten helemaal onder de knie hebt verdien je echte gerechten als beloning. Pincus liet ook een preview van Farmville 2 zien, het vervolg op het spel dat Zynga de gamemarkt op facebook te veroveren.

"We hebben nog een lange weg te gaan in het verbinden van mensen door middel van spelletjes" zei Pincus tijdens de presentatie. "Wij denken dat als we op de belofte van echte sociale waarde door spelletjes te spelen waar kunnen maken, dan kunnen we het een we het een geliefde activiteit maken, waarvan mensen zich geen leven zonder kunnen voorstellen."

Chefville

CDA wil verbod op alle religieuze symbolen agent

Al het uiterlijk vertoon van religie moet voor rechters en agenten worden verboden. Naast tulbanden, keppeltjes of hoofddoeken mogen ze ook geen kruisje meer om de hals dragen, vindt het CDA. Het partijbestuur wil dit voorstel opnemen in het verkiezingsprogramma, schrijft het Nederlands Dagblad woensdag.

De CDA-leden kunnen hier zaterdag bij het partijcongres over beslissen. Het idee is overgenomen van de CDA-afdeling in de stad Utrecht. Het verbod is volgens vicevoorzitter van het Utrechts bestuur Janneke Beumer een manier om de neutraliteit te waarborgen.

Bij agenten en rechters is het volgens haar belangrijk dat ze neutraliteit uitstralen. "Voor andere ambtenaren, bijvoorbeeld die bij een gemeentebalie, maakt dat niet zo veel uit."

Het is volgens haar niet frappant dat juist een christelijke partij met een voorstel komt om kruisjes te verbieden. "Het gaat erom hoe politie en de rechterlijke macht in onze samenleving de mensen goed kunnen dienen, onpartijdig. En wij denken dat dat het beste kan zonder een teken van een religie."


CDA wil verbod op alle religieuze symbolen agent (Foto: Novum)

Movil dichter bij einddoel aandeel KPN

America Movil heeft via een serie aan transacties het belang in KPN verhoogd van 20,92 naar 23,43 procent. Het Mexicaanse bedrijf van de rijkste man op aarde Carlos Slim is hiermee dichter bij zijn einddoel gekomen om bijna 28 procent van de aandelen in het Nederlandse telecombedrijf in handen te krijgen. America Movil betaalde gedeeltelijk buiten de beurs om een prijs van 7,52 tot 7,55 euro per aandeel.

Woensdag loopt de termijn van het overnamebod van America Movil op KPN af. Het Mexicaanse bedrijf biedt acht euro per aandeel KPN. KPN adviseert haar aandeelhouders om niet in te gaan op het bod door America Movil. "De huidige en potentieel toekomstige waarde van KPN wordt niet weerspiegeld in het bod", aldus het telecombedrijf.

Door een belang na te streven van minder dertig procent hoeft Movil geen bod te doen op het gehele bedrijf. Aangezien op de aandeelhoudersvergadering van KPN vaak minder dan de helft van de aandeelhouders aanwezig is, kan Movil wel een doorslaggevende stem hebben binnen het bedrijf. Voor Movil vormt KPN een mooie basis voor expansie naar Europa.

Hugh Grant in Brussel voor actie tegen Britse media

Hugh Grant is twee dagen in Brussel voor zijn actie tegen de Britse media. De 51-jarige acteur wil dat Europa de pers aanpakt. Volgens hem zijn te veel kranten in handen van een uitgever.

"Er zijn medische dossiers gestolen, de politie is omgekocht", zegt Grant tegen de NOS. "Vijf Britse regeringen zijn geïntimideerd door mediabedrijven."

De acteur wil donderdag het Europees parlement overtuigen van zijn standpunt. "We maken meer kans om die machtsconcentraties aan te pakken hier in Brussel, dan de media aan te pakken op nationaal niveau." Europees commissaris Neelie Kroes laat weten dat er een debat gevoerd moet worden over dit onderwerp, met mogelijke consequenties voor de regelgeving.

Het is al langer bekend dat kranten als News of the World, die inmiddels is opgeheven, telefoons van beroemdheden en politici hebben afgeluisterd. Hugh Grant gaf meerdere keren aan dat hij vermoedt dat ook hij slachtoffer is geweest.

'Corporaties waren gewaarschuwd voor speculatie'

Woningcorporaties zijn al in 2003 gewaarschuwd voor de gevaren van speculatie met derivaten. Het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) wees toen in een rapport op de risico's, maar door een sterke lobby wisten de corporaties scherpere regels te voorkomen. Dat zegt directeur van het CFV Jan van der Moolen woensdag in een interview in het AD.

Het toenmalige ministerie van VROM had volgens Van der Moolen wel oren naar een verbod op speculatie en ook de banken waren positief. "Er was zelfs al een conceptregeling. Maar de corporaties vonden dat dit hun 'ondernemersgedrag' zou belemmeren. Ze wilden bedrijfje spelen. Maar het zijn helemaal geen bedrijven. Ze hebben een maatschappelijke taak."

De corporaties wisten het verbod tegen te houden en daar wordt volgens Van der Moolen nu een zware prijs voor betaald. De grootste woningcorporatie van Nederland, Vestia, raakte door speculatie met derivaten in zware financiële problemen.

Een faillissement werd vorige week afgewend. Vestia sloot toen met elf banken een overeenkomst voor de afwikkeling van derivatencontracten. Naast Vestia zitten nog vijf corporaties in financiële nood.

Het is volgens Van der Moolen niet met zekerheid te zeggen dat de voorgestelde regels uit 2003 deze problemen hadden kunnen voorkomen. "Maar ik heb gedacht: verdorie, hadden ze maar..."

Er zou sprake zijn van doorgeslagen ondernemerschap. Dit zou ook terug te zien zijn in allerlei risicovolle projecten zoals het aanleggen van een tunnel in Deventer, het neerzetten van universiteitsgebouwen. en het exploiteren van de SS Rotterdam. Ze zouden zich weer moeten richten op hun kerntaak. "Solide huizen neerzetten en onderhouden."

Nu speculatie binnenkort wordt verboden, zou ook het toezicht op dit soort projecten strenger moeten worden.

Russische activist wil asiel in Nederland

De Russische activist Aleksander Dolmatov heeft politiek asiel aangevraagd in Nederland. Dat melden de Volkskrant en de NOS.

In Rusland zou hij hebben gewerkt als ontwerper voor een bedrijf dat tactische raketten maakt. Vanwege zijn oppositiewerk voor de niet geregistreerde oppositiepartij Het Andere Rusland zou de 35-jarige activist zijn gevolgd en bedreigd door de Russische geheime dienst.

"Een leidinggevende van het bedrijf waar ik werk zei vandaag tegen een journalist van Izvestia dat ze mij zullen vermoorden", zegt hij in de Volkskrant in een telefonisch interview vanuit een asielzoekerscentrum in Nederland.

Op 6 mei werd Dolmatov tijdens een demonstratie tegen de derde ambtstermijn van president Vladimir Poetin opgepakt omdat hij instructies van de politie niet zou hebben opgevolgd. Sinds 9 juni zit hij in Nederland. Een dag later werd bij een golf huiszoekingen ook het huis van zijn ouders doorzocht. Dat gaf voor hem de doorslag asiel aan te vragen, wat hij op 13 juni deed.

The Walking Dead Episode 2 komt deze week uit

Eerder al heeft Telltale Games aangekondigd dat de tweede aflevering van The Walking Dead eind juni zou uitkomen en die belofte gaan zij precies op tijd nakomen. De tweede aflevering komt vandaag uit op Xbox Live Arcade en 29 juni voor pc en PlayStation 3.

De tweede aflevering van The Walking Dead gaat 4,99 dollar kopen. Je kunt ook een season pass kopen voor 12,99 dollar.

Winnaar FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maakte je kans op goodiepakket met daarin een t-shirt, petje en zaklamp van Act of Valor weg. Het enige wat je moest doen om kans te maken is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Welke beroemde auteur is executive producer van Act of Valor en heeft over de film een boek geschreven? Het antwoord is Tom Clancy.

De gelukkige die het goodiepakket in de brievenbus mag verwachten is keldex. Gefeliciteerd, de prijs wordt zo spoedig mogelijk opgestuurd! Volgende week maandag is er weer een prijsvraag, tot dan!

Prijs

Durant, Griffin en Rose sieren cover NBA 2K13

2K Sports heeft bekendgemaakt dat Kevin Durant van de Oklahoma City Thunder’s, Blake Griffin van de Los Angeles Clippers en Derrick Rose van de Chicago Bulls bekroond zullen worden als cover atleten voor NBA 2K13.

"Bekroond worden als één van de atleten op de cover van NBA 2K13 is een grote eer en iets waar ik altijd al van gedroomd heb", zegt Durant, die zijn derde straight scoring titel heeft gewonnen en de Thunders naar hun eerste NBA finale heeft geleid sinds 1996. "Het maakt me nederig om de cover te sieren na grote namen als Michael Jordan, Magic Johnson en Larry Bird."

"Er loopt zo veel jong talent rond bij de NBA, dus ik ben erg blij dat ze mij gekozen hebben voor NBA 2K’s 'New Dynasty' naast Kevin en Derrick,” zegt Griffin. Griffin hielp de Clippers naar hun eerste nacompetitie sinds 2006. “De NBA 2K-games zijn altijd mijn eerste keuze geweest als ik ging gamen.”

"Om een van de atleten te zijn op de cover van NBA 2K13 is een droom die uitkomt", zegt Rose, die uitgeroepen is tot meest waardevolle speler van NBA 2010-2011. Rose leidde zijn team de Bulls naar een nieuw competitie record (50-16). "Ik heb nauw samengewerkt met 2K Sports sinds NBA 2K10, en ik ben vereerd om als eerste Chicago Bull op de cover te verschijnen na Michael Jordan."

In hun jonge maar indrukwekkende carrières hebben Rose, Durant en Griffin de NBA veroverd. Ze hebben alle drie al een keer de NBA Rookie of the Year Award gewonnen en bij elkaar acht All-Star posities, drie titels als beste scoorder en één 'meest waardevolle speler'-titel vergaard.

"Er zijn vandaag de dag zo veel jonge supersterren bij de NBA, maar we hebben drie geweldige atleten geselecteerd voor op de cover van NBA 2K13 die de NBA geweldig vertegenwoordigen", concludeert Jason Argent, vice president Marketing van 2K Sports. "Voor ons is het duidelijk dat Blake, Derrick en Kevin het meeste recht hebben om het stokje van Jordan, Magic en Bird over te nemen."

NBA 2K13 wordt ontwikkeld door Visual Concepts, een 2K Sports studio. De game ligt vanaf 5 oktober in de winkel voor pc, PlayStation Portable, PlayStation 3, Xbox 360 en Wii. De Wii U-versie  zal verkrijgbaar zijn tijdens de feestdagenperiode.

Packshot

Cameron wil drie Avatar-films in één keer opnemen

Het was al een tijd bekend dat James Cameron twee vervolgen wilde maken voor zijn megasucces Avatar. Via de website van Showbiz411 vernemen we dat de succesvolle filmmaker drie Avatar-films in één keer op wil gaan nemen.

Afgelopen mei gaf Cameron al aan zich volledig te willen gaan richten op de vervolgfilms voor zijn succesvolle sciencefiction avontuur Avatar en niet beschikbaar te zijn voor andere projecten. In een interview met Showbiz411 zegt actrice Sigourney Weaver, die ook in de eerste Avatar te zien was, dat ze zich momenteel aan het voorbereiden is voor opnames van drie vervolgfilms. Weaver zit momenteel in de afronding van de opnames voor de tv-film Political Animals.

Het maken van meerdere vervolgfilms in één keer is niet nieuw in Hollywood. Zo zagen we dit al gebeuren bij Back To The Future II en III, The Matrix Reloaded en The Matrix Revolutions, Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 1 en 2, The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1 en 2 en het nog te verschijnen The Hobbit: An Unexpected Journey en The Hobbit: There and Back Again. Het maken van drie films in één keer komt een stuk minder vaak voor. Bekende voorbeelden hiervan zijn onder meer Krzysztof Kieślowski's Trois Couleurs-trilogie en Peter Jackson's Lord Of The Rings.

Avatar 2 stond oorspronkelijk gepland voor 2014, maar zal hoogstwaarschijnlijk niet voor 2016 in de bioscopen arriveren. Mocht Cameron zijn plan doorzetten om drie films in een keer op te nemen dan is de kans groot dat de verschijningsdatum weer aangepast zal moeten worden.

Schrijfster When Harry Met Sally overleden

De Amerikaanse regisseur en scenarioschrijfster Nora Ephron is op 71-jarige leeftijd overleden. Ephron, bekend van haar scripts voor onder meer When Harry Met Sally en Sleepless In Seattle, overleed aan de gevolgen van leukemie, aldus de Washington Post.

Ephron stond bekend om haar verhalen waarin vrouwen vaak een sterke rol hadden, zoals Silkwood (1983), over de anti-nucleaire activiste Karen Silkwood, en Cookie (1989), over de eigenwijze gangsterdochter Cookie Voltecki. Nadat Rob Reiner Ephron's scenario voor When Harry Met Sally in 1989 had verfilmd ontving de schrijfster een Oscar nominatie voor haar verhaal.

Ephron was gedurende haar leven driemaal getrouwd. Van 1967 tot 1976 was ze gehuwd met schrijver Dan Greenburg, in 1976 stond ze voor de tweede keer voor het huwelijksaltaar, ditmaal met onderzoeksjournalist Carl Bernstein, van wie ze een viertal jaren later weer zou scheiden. Vanaf 1987 was Ephron, tot aan haar dood, getrouwd met misdaadjournalist en schrijver Nicholas Pileggi, die we ook kennen als de schrijver van Goodfellas.


Nora Ephron: 1941 - 2012.

Archeologen doen miljoenenvondst op Jersey

Archeologen hebben op het Britse eiland Jersey een grote verzameling waardevolle Romeinse en Keltische munten opgegraven. Volgens kenners hebben de muntstukken een waarde die kan oplopen tot meer dan 12 miljoen euro. Dat meldde de Britse omroep BBC dinsdag.

Het precieze aantal munten is niet bekend, maar archeologen zeggen dat de munten samen ongeveer driekwart ton wegen. Dat zou gelijk staan aan ongeveer 50.000 geldstukken, die volgens experts allemaal tussen de 125 euro en 250 euro waard zouden zijn.

Archeologen doen miljoenenvondst op Jersey
Archeologen doen miljoenenvondst op Jersey (Foto: ANP)

'Juncker blijft voorzitter eurogroep'

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker blijft waarschijnlijk voorlopig voorzitter van de eurogroep, het samenwerkingsverband van de ministers van Financiën van de eurolanden. Dat zeiden ingewijden dinsdag tegen persbureau Reuters.

De termijn van Juncker loopt eind deze maand af. Algemeen werd verwacht dat hij op dat moment zou aftreden en zou worden opgevolgd door de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble.

Binnen Europa bestaat echter weerzin tegen diens benoeming omdat Duitsland daarmee een wel erg dominante positie zou krijgen binnen Europa. Daardoor zouden steeds meer landen aansturen op het aanblijven van Juncker.

'Juncker blijft voorzitter eurogroep'
'Juncker blijft voorzitter eurogroep' (Foto: ANP)

Arrestaties voor diefstal 4600 harde schijven

Vijf verdachten van diefstal van 4600 harde schijven bij een bedrijf in Venlo zijn dinsdag opgepakt. De politie kwam ze op het spoor, nadat een particulier onderzoeksbureau onderzoeksresultaten aan de politie overhandigde. De Brabantse politie laat dinsdag weten dat dit landelijk het eerste succesvolle voorbeeld is van een samenwerkingsproef tussen particuliere onderzoeksbureaus, de politie en het Openbaar Ministerie.

De harde schijven werden 30 april gestolen. De verdachten zijn een 26-jarige man uit Maasbracht, een 27-jarige man uit Thorn, een 26-jarige man uit Belfeld en twee Tilburgers van 40 en 42 jaar. De Tilburgers worden verdacht van heling, de anderen van betrokkenheid bij de diefstal.

In het onderzoek zijn onder meer de woningen van de verdachten doorzocht. Daarbij is een deel van de harde schijven teruggevonden. Drie auto's en waardevolle eigendommen zijn in beslag genomen. In de woning in Thorn werd een wietkwekerij met 255 planten gevonden. De kwekerij is geruimd. In een woning in Weert is een vuurwapen gevonden. De verdachten zitten nog vast.

De arrestaties vormen het eerste succes van de 1 mei gestarte proef waarbij particuliere onderzoeksbureaus, politie en het OM samenwerken in de aanpak van criminaliteit. De proef loopt in vier politieregio's en richt zich op zaken als ladingdiefstal, heling en diefstal bij bedrijven door eigen personeel.

PlayStation All-Stars Battle Royale

Beschikbaar op PlayStation 3 en PlayStation Vita.

Beter goed gepikt dan slecht verzonnen. Na het succes van de Super Smash Bros.-serie van concurrent Nintendo was het wachten op de cross-overbrawler van Sony. Deze gaat eraan komen in de vorm van PlayStation All-Stars Battle Royale. Weet Sony zich te onderscheiden van het spel van Nintendo of is dit echt een schaamteloze kloon? Op de E3-beurs heb ik in een hands-offdemonstratie het geheel mogen aanschouwen.

Laatste reviews en specials
review
Collection of Mana
special
Krezip over comeback: 'We moesten het nog allemaal kunnen en willen'
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
©FOK.nl e.a.