FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 26 juni 2012

McClaren verwacht Douglas woensdag terug

Douglas ontbrak deze week nog op de training bij FC Twente, maar trainer Steve McClaren verwacht de verdediger woensdag terug.

FC Twente versloeg dinsdag amateurclub WVC in een oefenduel met 0-7. Douglas ontbrak daarbij, net als de afgelopen week op de training in Enschede ook het geval was. De mandekker verbleef langer in Brazilië omdat zijn moeder moest worden geopereerd, maar liet hierna niets meer van zich horen. Dit tot woede van coach McClaren.

Na afloop van het gewonnen oefenduel liet McClaren weten Douglas woensdag terug te verwachten in het trainingskamp van FC Twente. De Braziliaan, die volgende maand een Nederlands paspoort zal krijgen, gaf al eerder aan toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. Mogelijk vertrekt hij deze zomer uit Enschede.

'BŁttner gaat tekenen bij QPR'

Queens Park Rangers lijkt volgend seizoen een beroep te kunnen doen op Alexander Büttner. De linksback van Vitesse kon rekenen op meerdere geïnteresseerde clubs.

De Engelse club heeft in Arnhem een serieus bod neergelegd om Büttner over te kunnen nemen. Dat schrijft De Gelderlander. Er zou op het hoogste niveau zijn onderhandeld. Zelf sprak de talentvolle linkspoot al met Queens Park Rangers-manager Mark Hughes.

Vorige week deed ook Fulham nog een bod op Büttner. De club van de Nederlandse manager Martin Jol, wilde twee miljoen euro betalen, maar dit vond de eredivisionist te weinig. Queens Park Rangers heeft wel meer geld over voor de 23-jarige Büttner.

QPR eindigde afgelopen seizoen één punt boven de degradatiestreep in de Premier League en handhaafde zich zodoende. De club uit Londen heeft sinds januari ook Djibril Cissé onder contract staan.

Olcay Gulsen en Edgar Davids verbreken relatie

Modeontwerpster Olcay Gulsen en ex-voetballer Edgar Davids hebben hun relatie beëindigd. Dat meldt een woordvoerder van Gulsen dinsdagavond.

Het stel was drie jaar samen. Reden voor de breuk is volgens de woordvoerder dat de twee vanwege hun drukke schema's te weinig tijd met elkaar konden doorbrengen.

In maart gaf Gulsen nog aan kriebels te krijgen en moeder te willen worden. "Zelf zou ik een soort nomadenkindje krijgen, dat met me meereist", vertrouwde ze toe aan Grazia. Davids zou dan fulltime gaan vaderen, zo droomde ze. "Waarom zou het de vrouw moeten zijn die haar leven verandert?", vroeg de zakenvrouw zich af.

[WBD] Murray naar tweede ronde

Andy Murray heeft probleemloos de tweede ronde van Wimbledon bereikt. De Brit (4) ondervond voor eigen publiek weinig last van voormalig wereldtopper Nikolay Davydenko: 6-1, 6-1 en 6-4. Murray stond in zijn partij tegen Davydenko niet eens een breakpoint toe, laat staan een break.

Ook Jo-Wilfried Tsonga bereikte de tweede ronde. De Fransman (5) versloeg voormalig winnaar Lleyton Hewitt met 6-3, 6-4 en 6-4. Het is voor het eerst sinds 1938 dat het toernooi al vanaf de tweede ronde zonder Australiërs verder moet.

Ook in het vrouwentoernooi lieten de favorieten geen steek vallen. Titelverdedigster Petra Kvitova (4) won met 6-4 en 6-4 van Akgul Amanmuradova. Victoria Azarenka (2), die het vorig jaar tot de halve finale schopte, klopte Irina Falconi met 6-1 en 6-4. Marion Bartoli, verliezend finaliste in 2007, leverde tegen Casey Dellacqua eveneens geen set in: 6-2 en 6-4.

RiccÚ in beroep tegen lange schorsing

Riccardo Riccò heeft de hoop om terug te keren in het peloton nog niet opgegeven. De Italiaanse wielrenner heeft bij het internationaal sporttribunaal CAS beroep aangetekend tegen zijn schorsing van twaalf jaar. Riccò kreeg de straf in april vanwege een bij zichzelf toegepaste bloedtransfusie.

De schorsing van Riccò viel extra hoog uit omdat hij al vaker in de fout ging. In de Tour van 2008 werd de klimmer al eens positief bevonden op het gebruik van het dopingmiddel cera. Vacansoleil bood hem een nieuwe kans, maar na de tweede misstap werd de 28-jarige renner direct ontslagen.

FBI rolt creditcardbende op

De FBI heeft in samenwerking met politiediensten in Europa, Azië en Australië een internationale zwarte markt voor creditcard- en bankgegevens en andere financiële informatie opgerold. Na een twee jaar durend onderzoek werden in vier continenten tientallen verdachten opgepakt.

Janice Fedarcyk, hoofd van de FBI in New York, zei dat met de arrestaties 'de ondergrondse economie aanzienlijk is verstoord'. De zaak maakt volgens haar duidelijk dat criminelen 'zich niet achter gemaskeerde IP-adressen en privéforums kunnen verschuilen en uit handen van de FBI kunnen blijven'.

Volgens de aangifte die dinsdag in Manhattan openbaar werd gemaakt, verhandelden de verdachten hack-programma's en gestolen informatie via beveiligde websites. Undercoveragenten zetten een eigen webforum op 'als een online ontmoetingsplaats, waar de FBI cybercriminelen kon lokaliseren en hun activiteiten kon onderzoeken'. Gebruikers van de lokwebsite moesten bij de registratie onder meer akkoord gaan met de voorwaarde 'dat hun activiteiten op de site voor elk doel konden worden gevolgd'.

Explosie verwoest huis bij Manchester

Een zware explosie heeft dinsdag een woonhuis in Noordwest-Engeland in puin gelegd. Een jongetje van 2 kwam om het leven en een man raakte zwaargewond. De politie denkt niet aan terrorisme, maar bestempelt het overlijden van het kind wel als 'verdacht'.

De brandweer onderzoekt de oorzaak, maar vermoedt sterk dat het gaat om een gasexplosie. Omwonenden hadden voor de explosie in Oldham bij Manchester geklaagd over een gaslucht.

Door de explosie raakten vijf huizen zwaar beschadigd. Honderd woningen zijn ontruimd.

Minder geld naar Europese ruimtevaart

Nederland stelt de komende jaren minder geld beschikbaar voor het Europese ruimtevaartprogramma. Het bedrag dat Nederland inlegt loopt terug van honderd miljoen euro in 2008 naar 63 miljoen euro in 2015, schrijft minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De vermindering van de bijdrage is een van de afspraken die VVD, CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie hebben gemaakt in het Lenteakkoord en zou noodzakelijk zijn om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.

Na aftrek van bijdragen aan verplichte programma's blijft er voor de optionele programma's van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) minder dan een derde over van het budget dat Nederland in 2008 beschikbaar stelde. Verhagen stelt dat de inschrijvingen voor ESA-programma's dit najaar daarom bescheiden zullen zijn vergeleken met 2008.

Voorlopige lijst developers TGS 2012

De E3 is nog maar net geweest en Gamescom moet nog beginnen of we kijken al weer naar de Tokyo Game Show. Dit jaar wordt deze gehouden van 20 tot 23 september in Tokyo. De voorlopige lijst aanwezige developers en uitgevers is als volgt:

- ARC SYSTEM WORKS Co., Ltd.
- ASCII MEDIA WORKS INC.
- Capcom Co.,Ltd.
- D3 PUBLISHER INC.
- ENTERBRAIN, INC.
- GameSalad
- GREE, Inc.
- HAPPINET CORPORATION
- KONAMI
- LEVEL-5 Inc.
- MEDAROT INC
- MORI GAMES CO., LTD.
- NAMCO BANDAI Games Inc.
- PROTOTYPE CO., LTD.
- SEGA CORPORATION
- Sony Computer Entertainment Inc.
- SQUARE ENIX CO., LTD.
- TECMO KOEI GAMES CO., LTD.

D66 en GL: homo's niet uitzetten naar Irak

D66 en GroenLinks willen dat geen homo's, lesbiennes, bisksuelen en transgenders meer terug worden gestuurd naar Irak. Uit een dinsdag verschenen ambtsbericht blijkt volgens Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks) en zijn D66-collega Gerard Schouw dat het er niet veilig is voor deze groep mensen.

Ook homobelangenorganisatie COC Nederland wil dat geen homo's, lesbiennes, bisksuelen en transgenders meer worden uitgezet naar Irak. In Irak leeft deze groep mensen volgens de organisatie in constante angst voor discriminatie, afwijzing door familieleden, sociale isolatie en geweld.

COC-bestuurslid Eunice den Hoedt zegt dat het ambtsbericht het beeld bevestigt van een 'gruwelijke situatie'. Homo's, lesbiennes, bisksuelen en transgenders uit Irak moeten volgens het COC worden beschouwd als personen die behoren tot een groep die systematisch wordt blootgesteld aan een 'praktijk van onmenselijke behandeling'. Momenteel wordt deze groep mensen aangemerkt als kwetsbare minderheidsgroep. Daardoor blijft uitzetting naar Irak volgens het COC echter mogelijk.

PlayStation Vita krijgt YouTube

Sony heeft aangegeven dat vanaf vandaag PlayStation Vita over een YouTube-app beschikt. YouTube is gratis te downloaden via het PlayStation Network waarmee gamers via een PlayStation Vita hun favoriete filmpjes kunnen bekijken.

Filmpjes zijn via de app te bekijken in full screen en small screen. In full screen, is zoals de naam al aangeeft mogelijk om op het volledige beeld een filmpje te bekijken. Hierbij is het mogelijk om in HD (tot 720p) filmpjes te bekijken indien dat gewenst is. In small screen krijg je aan de rechterkant onder andere comments te zien tijdens het bekijken van een filmpje.

YT

Joran wil dat proces wordt overgedaan

Joran van der Sloot dient een 'buitengewoon verzoek tot herziening’ in. Hij wil dat het proces wegens de moord op Stephany Flores in zijn geheel wordt overgedaan. Dat heeft zijn advocaat Máximo Altez tegen het ANP gezegd.

,,Als we eenmaal het antwoord op het verzoek tot hoger beroep hebben, dienen we een buitengewoon verzoek tot herziening in wegens de motieven die Joran in zijn brief noemt”, aldus Altez. Van der Sloot vindt dat zijn toenmalige advocaat hem heeft misleid.

Van der Sloot schreef vorige week twee brieven. In de ene betuigde hij spijt aan de familie van Stephany Flores. Hij beriep zich erop dat hij onder invloed van alcohol en drugs verkeerde en nooit de bedoeling had gehad de Peruaanse vrouw te doden. In de andere stelde hij dat zijn toenmalige advocaat, José Jiménez, hem verkeerd heeft geadviseerd.

Van der Sloot wil dat proces wordt overgedaan
Van der Sloot wil dat proces wordt overgedaan (Foto: ANP)

Waterschapsbesturen blijven twee jaar langer zitten

De besturen van de waterschappen blijven twee jaar langer aan. Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten. De waterschapsbesturen hoeven nu pas in januari 2015 opnieuw te worden verkozen.

Eigenlijk zouden de nieuwe verkiezingen in november moeten plaatsvinden. Die zouden echter geschrapt worden als de Waterschapswet werd aangenomen. In dat wetsvoorstel staat dat de besturen van de waterschappen niet meer rechtsreeks door burgers, maar door gemeenteraadsleden moeten worden gekozen.

Toen het kabinet viel, en het ernaar uitzag dat de wet niet door het parlement zou komen, was er te weinig tijd om de verkiezingen nog te houden in november. Door het mandaat van de waterschappen met twee jaar op te rekken is er nu genoeg tijd om de wet te behandelen, zodat de besturen daarna door gemeenteraden kunnen worden gekozen.

Atsma vreesde eerder voor het onbestuurbaar worden van de waterschappen. "Wettelijk is bepaald dat de besturen per 3 januari 2013 aftreden. Als er dan geen nieuw bestuur is, kunnen geen rechtsgeldige besluiten meer worden genomen", zei hij vorige maand. "Ook ambtenaren kunnen geen rechtshandelingen meer verrichten omdat zij dit krachtens mandaat namens het bestuur doen. Het waterschap kan dan feitelijk niet meer functioneren."

Oudste melkkoe gaf ruim 140.000 liter

De voor zover bekend oudste melkgevende koe van Nederland heeft in haar leven 141.430 liter melk gegeven. Anna 49 is 20 jaar oud en loopt nog gewoon in de wei met haar soortgenoten. Melkkoeien worden in Nederland gemiddeld bijna 6 jaar, maar die leeftijd gaat volgens vakgroep LTO Melkveehouderij geleidelijk omhoog.

Vakgroepvoorzitter Kees Romijn zette dinsdagmiddag zowel de winnares als haar eigenaar, rundveebedrijf Sikkema uit het Friese dorp Harkema, in het zonnetje. Anna 49 werd geboren op 26 januari 1992 en bleef haar Friese leeftijdgenoot Geeske 38 uit Gersloot voor. Die werd geboren op 25 juli 1992 en geeft ook nog steeds melk. De Groningse koe Jansje 103 uit Tolbert, geboren op 8 oktober 1992, werd derde.

De winnares heeft tot nu toe 10.960 kilo vet en eiwit geproduceerd. Ze werd al eerder gehuldigd toen ze grens van tien ton vet en eiwit overschreed. De LTO-vakgroep laat weten het belangrijk te vinden dat niet alleen wordt gefokt op verhoging van de melkproductie, maar ook op 'robuustheid'.

Vriendelijke buurman Spider-Man redt Manhattan

Over een paar dagen slingert The Amazing Spider-Man in de winkels, en dat laat Activision weten met een launchtrailer. In de game neemt de gamer de controle over Spider-Man waarin Manhatten een grote speeltuin is. De gebeurtenissen spelen zich kort af na de gelijknamige film. The Amazing Spider-Man is vanaf 29 juni in de winkels te verkrijgen voor PlayStation 3, Xbox 360, Wii, DS en 3DS.Intensieve controles op wegen vanwege TT Assen

De politie gaat vanaf donderdag het verkeer richting de TT in Assen intensief controleren. Tientallen politievoertuigen, zowel opvallend als onopvallend, gaan de weg op om de verkeersstroom richting het Drentse motorevenement in goede banen te leiden en te controleren op gevaarlijk rijgedrag, alcohol en snelheid.

In het verleden leidde stuntgedrag van groepen motorrijders tot gevaarlijke situaties en hinder voor het overige verkeer. Sinds de politie controleert, is het aantal gevaarlijke verkeerssituaties volgens het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) aanzienlijk afgenomen.

Overal in het land worden vanaf donderdag grote alcoholcontroles gehouden, bijvoorbeeld bij boten die vanuit Engeland aankomen in Hoek van Holland. Iedereen die aan de kant wordt gezet, moet blazen. Zondagochtend, de dag na de TT, wordt op restalcohol gecontroleerd.

Dit jaar is er bovendien speciale aandacht voor de zichtbaarheid van kentekenplaten. Die worden volgens het KLPD soms expres zo gemonteerd dat ze slecht leesbaar zijn.

Messi siert cover van FIFA 2013

Electronic Arts heeft vandaag aangegeven dat FIFA 13 vanaf 27 september in de winkels ligt. Gamers die dit jaar op zoek zijn naar een FIFA-game met Rooney op de boxart komen bedrogen uit, vanaf dit jaar is het Messi die de boxart van FIFA siert.

Gamers die een pre-order plaatsen voor FIFA 13 krijgen 24 gouden FIFA Ultimate Team-pakketten verdeeld over 24 weken, een per week. In de pakketten krijg je nieuwe spelers, stadiums, contracten, managers en meer om zo je ultieme team samen te stellen. Daarnaast voegt EA er 10.000 EA Sports Football Club-credits bij waarmee gamers items kopen. Denk hierbij aan vreugdedansen en eigenschapboosts voor een virtuele prof.

Als laatst ontvangt elke gamer met een pre-order een code voor het exclusieve adidas All Star-team met daarin 23 topspelers waaronder Lionel Messi, Karim Benzema en Nani. De laatste twee extra's zitten ook in elke nieuw exemplaar.

FIFA 13


[WBD] Haase verliest in vier sets van Del Potro

Robin Haase is in de eerste ronde van Wimbledon uitgeschakeld. De enige Nederlandse deelnemer aan het herenenkelspel bood de als negende geplaatste Argentijn Juan Martin del Potro goed partij, maar ging uiteindelijk toch in vier sets onderuit: 4-6, 6-3, 6-7 (3) en 5-7.

Haase kende een moeizame aanloop naar Wimbledon met nederlagen op gras tegen Mikhail Youzhny en Mate Pavic. Tegen Del Potro ging het aanvankelijk ook niet van een leien dakje, maar na het verlies van de eerste set kwam Haase beter in zijn spel. Mede dankzij zijn uitstekende service won de Hagenaar de tweede set met 6-3 en pakte hij in de derde een break voorsprong.

Del Potro sleepte uiteindelijk toch een tiebreak uit het vuur en trok daarin met 7-3 aan het langste eind. Een break in het voordeel van de Argentijn leek de wedstrijd vroeg in de vierde set te beslissen, maar op het moment dat Del Potro serveerde voor de wedstrijd knokte Haase zich nogmaals terug. Een nieuwe servicebreak werd de nummer 41 van de wereld kort daarop alsnog fataal.

Haase schopte het vorig jaar nog tot de derde ronde van Wimbledon. Dat was zijn beste prestatie ooit op het heilige gras.

Duitse rechter noemt besnijdenis mishandeling

Het besnijden van jonge jongens staat gelijk aan het toebrengen van lichamelijk letsel, ook als de ouders toestemming geven voor de ingreep, meldde het Duitse persbureau dpad.

Dat heeft een Duitse rechter gezegd. Volgens de rechter is het recht van een kind op lichamelijke bescherming belangrijker dan vrijheid van religie en de rechten van ouders.

De zaak draaide om de besnijdenis van een 4-jarige islamitische jongen. De operatie leidde later tot complicaties. De arts werd echter vrijgesproken en de Duitse aanklagers hebben aangegeven geen beroep aan te zullen tekenen.

De president van de Duitse Centrale Joodse Raad, Dieter Graumann, noemde de uitspraak van de rechter 'ongehoord en ongevoelig'. Hij riep de Duitse Bondsdag op helderheid te scheppen 'om de vrijheid van religie te beschermen tegen aanvallen'.

Oscar regisseur Casablanca onder de hamer

De Oscar voor Beste Regisseur die Michael Curtiz in 1943 ontving voor de filmklassieker Casablanca wordt deze week geveild. Een woordvoerder van veilinghuis Nate D. Sanders zei maandag te verwachten dat de opbrengst tussen de 2,5 en 3 miljoen dollar zal liggen.

De Oscar die de in 1961 overleden regisseur Curtiz ontving, komt op 28 juni in Los Angeles onder de hamer. Sinds vorige week kon er al online geboden worden op het beeldje. Daarbij kwam een bod van 369.000 dollar binnen, aldus Sanders. Het veilinghuis verwacht echter dat de daadwerkelijke opbrengst hoger zal zijn.

De veiling is opmerkelijk, aangezien er een regel bestaat dat Oscars alleen voor het symbolische bedrag van 1 dollar aan de Academy mogen worden verkocht.

Casablanca wordt nog altijd beschouwd als een van de meest iconische en romantische films aller tijden.

Oscar regisseur Casablanca onder de hamer
Oscar regisseur Casablanca onder de hamer (Foto: ANP)

BenŪtez en Sampdoria nog niet concreet

Rafa Bení­tez zou weleens de nieuwe trainer van Sampdoria kunnen worden. De oud-trainer van Liverpool en Internazionale is geïnteresseerd, maar nog niets is concreet, zegt de club. De Spaanse coach Benítez zou zelf ook wel oren hebben naar een herkansing in de Serie A.

Bij Internazionale mislukte hij twee seizoenen geleden volledig, nadat hij jarenlang behoorlijk succesvol was geweest bij Liverpool. Riccardo Garrone, eigenaar van Sampdoria, bevestigt de interesse in de Spanjaard.

"Benítez? Die mogelijkheid bespreken we", oordeelde Garrone in gesprek met Sky Sport Italia. "We zitten nog in een voorbereidende fase. Er is ook interesse van zijn kant, maar niets is concreet." Sampdoria promoveerde afgelopen seizoen naar de Serie A onder leiding van Giuseppe Iachini. De club wil echter een grote naam aantrekken om het komende seizoen door te komen. Benítez geldt daarbij als een zeer belangrijke kandidaat.

De 52-jarige Benítez is sinds zijn ontslag bij Internazionale in december 2010 clubloos. Volgens eerdere berichtgeving is een overeenkomst met Sampdoria in aantocht, maar de reactie van Garrone wijst daar niet op. In de komende weken zal er meer duidelijkheid komen.

VVD en D66 stijgen, SP en CDA dalen in peiling

De VVD blijft stijgen in de peiling van TNS NIPO. De partij van demissionair premier Mark Rutte staat deze week op 34 zetels, twee meer dan een week geleden en vijf meer dan eind mei. De SP zakt twee zetels ten opzichte van een week eerder en komt uit op dertig zetels. D66, dat vorige week zijn partijprogramma en kandidatenlijst presenteerde, stijgt van vijftien naar achttien.

Het CDA zakt weg en scoort deze week veertien zetels, drie minder dan vorige week. De PVV stijgt van zeventien naar achttien, de PvdA zakt van twintig naar negentien. GroenLinks blijft op vijf staan, de ChristenUnie stijgt van zes naar zeven.

De Partij voor de Dieren houdt haar twee zetels, net als de SGP. Als er nu verkiezingen zouden zijn zou 50Plus met een zetel de Kamer binnenkomen.

Zaakwaarnemer Elm: ''Interesse enorm"

Het zal voor AZ niet makkelijk zijn om Rasmus Elm in Alkmaar te houden. De interesse in de middenvelder is enorm, zegt zijn zaakwaarnemer in de Zweedse media. De international van Zweden heeft zich in de kijker gespeeld bij clubs als Manchester United, Liverpool en Hamburger SV. De verleiding om een stap te maken is dus groot voor de Zweed.

Elm heeft nog een éénjarige verbintenis in Alkmaar en is zodoende interessant voor andere clubs. "De interesse voor Rasmus is nog altijd enorm", sprak makelaar Patrick Mörk tegenover het Zweedse Sportbladet. "Waarschijnlijk beslist hij spoedig of hij bij AZ blijft of een transfer maakt."

De 24-jarige middenvelder heeft bij AZ de kans gekregen om opnieuw samen te spelen met broer Viktor. Laatstgenoemde werd deze zomer transfervrij overgenomen van sc Heerenveen. Elm speelde deze zomer echter met Zweden op het EK, wat een transfer dichterbij laat komen. Al in de groepsfase werd de formatie uitgeschakeld.

Fonds voor sloop leegstaande kantoren

Om de leegstand van kantoorpanden tegen te gaan komt er een fonds waaruit de sloop van die panden wordt gefinancierd. Dat plan is een onderdeel van het Convenant Aanpak Leegstand Kantoren dat woensdag wordt gesloten tussen demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) en kantooreigenaren.

Volgens Spies moet het 'kantorenfonds' niet door de overheid worden gevuld, maar met private middelen worden opgezet. Tijdens een debat in de Tweede Kamer wilde zij dinsdag nog niets kwijt over het fonds en de inhoud van het convenant.

Verschillende partijen uitten tijdens het debat hun zorgen over de leegstand van 'zeven miljoen vierkante meter kantoorpand'. Volgens GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi vormt die leegstand een gevaar voor de economie, omdat er een 'vastgoedbubble' kan ontstaan als eigenaren besluiten hun handen van lege kantoren af te halen.

In het debat werd ook het kraken van al dan niet-leegstaande gebouwen aan de kaak gesteld. Betty de Boer (VVD) kondigde eerder aan dat zij actie wil ondernemen om krakers al tijdens de bezwaarprocedure tegen hun verwijdering uit te kunnen zetten. Volgens Spies heeft de Hoge Raad zich daarover uitgesproken en kunnen de kraakpanden niet tijdens de acht weken dat een kort geding duurt worden geruimd. De Boer zei daarop verder te blijven zoeken naar mogelijkheden om haar plan te laten slagen.

Truckchauffeur merkte niets van fataal ongeluk A73

De man uit Nijmegen die wordt verdacht van het doodrijden van een vrachtwagenchauffeur op de A73 heeft naar eigen zeggen niets van een aanrijding gemerkt. Dat heeft hij tijdens een verhoor tegen de politie verklaard, laat een woordvoerder weten.

Bij de aanrijding kwam donderdagochtend een 30-jarige man uit Bakel om het leven. Hij was op de vluchtstrook zijn lading aan het checken toen hij werd aangereden. De 26-jarige Nijmegenaar, eveneens een vrachtwagenchauffeur, werd later op de dag aangehouden. Hij werd een dag later vrijgelaten.

Zomerse items in LittleBigPlanet 2

Sony heeft vandaag bekendgemaakt dat alleen aankomende week er gratis content te downloaden is voor LittleBigPlanet 2. Het zogenaamde Summer Creator's Kit maakt de game helemaal klaar voor de zomer die er aan komt.

De content omvat 26 stickers, vier objecten, vier versiersels en een geheel nieuw materiaal om te gebruiken. De content is gratis en alleen komende week te downloaden via de PS Store.

LittleBigPlanet 2

PvdA hekelt presentatie rapport kredietcrisis

De PvdA heeft kritiek op de wijze waarop de commissie-De Wit haar bevindingen van de parlementaire enquête over de aanpak van de kredietcrisis heeft gepresenteerd. Dat had 'echt wat evenwichtiger' gekund, zei Kamerlid Ed Groot dinsdag tijdens het debat over het rapport.

Tijdens de presentatie legde commissievoorzitter Jan de Wit volgens Groot er bijvoorbeeld 'duimendik' bovenop dat de staat te veel heeft betaald voor de nationalisatie van ABN AMRO, terwijl die conclusie volgens hem niet op basis van het rapport kan worden getrokken.

De Wit velde bij de presentatie van het rapport in april een snoeihard oordeel. Er zijn tijdens de kredietcrisis 'grote fouten' gemaakt, luidde zijn conclusie. Niet alleen werd te veel betaald voor ABN AMRO, ook werd de Tweede Kamer te laat en onvolledig geïnformeerd over de maatregelen die werden genomen door toenmalig minister van Financiën Wouter Bos (PvdA).

Ed Groot wees erop dat medewerkers van het ministerie van Financiën tijdens de crisis maandenlang dag en nacht hebben gewerkt. Het vormde een 'zware aanslag' op het privéleven van de minister en zijn staf. Daarbij was de kans om 'pek en veren' te oogsten veel groter dan de lauwerkrans. Het uiteindelijke oordeel moet zijn dat het resultaat er mag zijn en dat Nederland is behoed voor een ramp, aldus de PvdA'er.

Tijdens het debat klonk Kamerbreed lof voor het werk van de commissie. Mark Harbers (VVD) wees nog wel op het gevaar dat met de kennis van nu een oordeel is gevormd over het overheidshandelen tijdens de crisis. Hij wilde weten of dit is meegewogen in de conclusies. De Wit komt donderdag aan het woord.

Nederlanders willen stop op uitkering fraudeur

Ruim negen op de tien Nederlanders vinden dat de uitkering van iemand die meerdere keren fraudeert, moet worden stopgezet. Bijna vier op de tien vinden dit echter nog niet streng genoeg, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dinsdag op basis van onderzoek.

Van de ondervraagden vindt 93 procent dat als mensen met een uitkering frauderen, zij het ten onrechte ontvangen bedrag moeten terugbetalen. Ook negentig procent van de bijstandsgerechtigden vindt dat bij fraude de uitkering tijdelijk moet worden stopgezet.

Herhaalde fraude komt geregeld voor. Uitkeringsinstantie UWV stuit jaarlijks 2500 keer op gevallen waarbij de uitkeringsgerechtigde binnen twee jaar opnieuw de fout in ging.

De Tweede Kamer behandelt woensdag een wetsvoorstel van staatssecretaris Paul de Krom (VVD) en minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de kwestie. In het voorstel staat onder meer dat mensen met een uitkering die voor de eerste keer worden betrapt, vanaf 1 januari het ten onrechte ontvangen bedrag en een even hoge boete moeten gaan ophoesten.

Bij herhaalde fraude kunnen de boetes tien keer hoger uitvallen dan nu het geval is. De boete wordt verrekend met de uitkering, waardoor mensen tijdelijk minder of geen uitkering ontvangen.

[WBD] Nadal naar tweede ronde

Rafael Nadal heeft op Wimbledon de tweede ronde bereikt. De Spanjaard versloeg de Braziliaan Thomaz Bellucci met 7-6, 6-2 en 6-3.

Nadal, die het toernooi won in 2008 en 2010, kwam in de eerste set verrassend op een 0-4 achterstand. Daarna kwam de Spanjaard goed in zijn spel en trok in het vervolg alsnog eenvoudig de partij naar zich toe.

In de tweede ronde moet hij het nu opnemen tegen de winnaar van de partij tussen de Kroaat Ivan Dodig en de Tsjech Lukas Rosol.

Nog geen toestemming NMa overdracht reisinfo naar NS

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat vooralsnog niet akkoord met de definitieve overdracht van de reisinformatie van ProRail naar de NS. Naar aanleiding van bezwaren die tegen deze overdracht zijn ingediend door de Maatschappij Voor Beter OV, zal het onderzoek van de NMa op 1 juli nog niet zijn afgerond. Dat betekent dat er ook nog geen toestemming wordt verleend voor deze de marktconcentratie.

De NMa en de NS hebben het voorlopig uitblijven van de toestemming aan Voor Beter OV bevestigd. Ook is het betrokken personeel ingelicht.  

Voor Beter OV is verheugd over het uitstel. "Reisinformatie is van wezenlijk belang voor de reiziger, en moet dus pico bello in orde zijn. Daarnaast is het raar, als een spoorwegmaatschappij ook de reisinformatie voor zijn concurrenten zou gaan verzorgen. Zonder heel goede afspraken over eerlijke kostenberekening is de markt verstoord. Daarom hebben wij onze zorgen aan de NMa kenbaar gemaakt. Het is goed dat de NMa dit gedegen onderzoekt."

Buurmannen laten honden slepende ruzie uitvechten

Twee buurmannen uit Breda hebben maandagavond hun honden hun lopende ruzie laten uitvechten. Toen ze elkaar tegenkwamen bij het uitlaten van de dieren, stuurde de een zijn Duitse herder af op de honden van de ander, meldt de politie dinsdag.

De vechtpartij ontstond toen een 52-jarige man zijn twee honden rond 23.00 uur uitliet en daarbij een 60-jarige man die zijn Duitse herder aan de lijn had tegen het lijf liep. De laatste liet zijn herder los op de honden van zijn buurman. Ook de twee mannen gaven elkaar klappen.

Beide mannen zijn aangehouden toen de politie arriveerde. Op dat moment bleek dat de 60-jarige man in zijn buik was gestoken. Hij is opgenomen in een ziekenhuis. Zijn buurman raakte lichtgewond en moest de nacht in een cel doorbrengen.

Snelheid rond grote steden vanaf maandag weer 100

Op de snelwegen bij Amsterdam, Rotterdam en Den Haag mag vanaf volgende week weer 100 kilometer per uur worden gereden. Demissionair minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) liet de Kamer dinsdag weten er een einde komt aan de 80-kilometerzones op de A12, de A10 en de A13.

Schultz schuift de bezwaren van de drie gemeenten opzij en voert de snelheidsverhoging per 2 juli door. Volgens haar is de luchtvervuiling door het schoner worden van auto's aanzienlijk verminderd.

Wel gaat er bij Rotterdam in noordelijke richting een zogeheten dynamische limiet gelden, waarbij de maximumsnelheid soms wel kan worden teruggebracht naar 80 kilometer per uur. Dit kan de filedruk tijdens de spits fors verminderen, denkt Schultz.

'Maher heeft zinnen op PSV gezet'

Adam Maher lijkt AZ na één volledig seizoen alweer te verlaten. Dit meldt Voetbal International vanavond. Volgens het medium heeft de 19-jarige voetballer laten weten nu al toe te zijn aan de volgende stap in zijn carrière.

"Er is een club die zich heeft gemeld en daar wil ik heen", aldus Maher, die zich overigens niet uit wilde laten over de naam van de club. "Ik laat het aan mijn zaakwaarnemer over. Maar het kan soms snel gaan."

PSV is de ploeg die momenteel veelvuldig genoemd wordt en zou de interesse al kenbaar hebben gemaakt bij de zaakwaarnemer van Maher, Sigi Lens. Het is echter wel zo dat de Eindhovenaren nog geen officieel bod op tafel hebben gelegd. Er gaan geruchten dat de ploeg uit Eindhoven een bedrag tussen de zes en zeven miljoen voor de jonge aanvaller over heeft. Volgens AZ zijn gesprekken bij dit bedrag absoluut niet aan de orde.

Maher, die de potentie heeft om uit te groeien tot een grote voetballer, heeft bij AZ nog een contract dat tot medio 2013 doorloopt. De Alkmaarder formatie hoopt de speler in elk geval binnenboord te houden en heeft een bedrag van twaalf miljoen euro op het hoofd van het talent gezet. Daarnaast zullen concurrenten van de ploeg uit de Kaasstad volgens trainer Gertjan Verbeek nog dieper in de buidel moeten tasten. "Maar dat gaat Ajax niet doen. En PSV kan hem niet betalen."

De komst van Maher zou er overigens op duiden dat een vertrek van Ola Toivonen in de maak is. De Zweedse aanvaller gaf eerder al te kennen te willen vertrekken in Eindhoven en heeft de interesse van een aantal ploegen gewekt. De eventuele transfersom zou vervolgens gebruikt kunnen worden om de aanvaller van AZ te halen.

Gaga koopt rechtszaak Japan-actie af

Lady Gaga doneert 107.500 dollar aan slachtoffers van de aard- en zeebeving in Japan in maart 2011. Dat is het resultaat van een schikking die ze heeft getroffen, schrijft de Amerikaanse krant The Detroit News.

De zangeres werd vorig jaar juni door een advocatenkantoor in Michigan beschuldigd van oplichting bij de verkoop van armbandjes, waarvan de volledige opbrengst naar hulp voor de slachtoffers zou gaan.

Gaga's website verkocht voor vijf dollar door haar zelf ontworpen armbandjes met de tekst We Pray For Japan. Via de site konden ook extra donaties worden gedaan. Alle opbrengsten zouden direct naar de hulpverlening in Japan gaan.

Aan de armbandjes waren ook omzetbelasting en 3,99 dollar aan verzendkosten verbonden. Het advocatenkantoor had aangevoerd dat een deel van de opbrengst werd achtergehouden. Volgens de rechtbank werd minimaal anderhalf miljoen dollar opgehaald voor de slachtoffers.

Epic Games kreeg hulp van Pixar

Epic Games heeft voor het verhaal van Gears of War: Judgement een dag lang hulp gehad van Pixar. Het bedrijf liet de ontwikkelaar zien hoe hun omgingen met het ontwikkelen van een verhaal voor hun films zoals Toy Story en The Incredibles.

Volgens Epic Games was de dag erg interessant en heeft het ze enkele ogen geopend. Gears of War: Judgement plaatst de speler in de schoenen van Damon Baird vlak na Emergence Day, het begin van de gehele Gears of War-serie. Bekijk een filmpje over het ontwikkelen van het verhaal hier.

'Slechts 20% van de spelers haalt het einde van Hitman: Absolution'

IO interactive heeft statistieken bekendgemaakt van hun aankomende game Hitman: Absolution, waaruit blijkt dat slechts 20% van de spelers het laatste level van de game zal halen. Directeur Tore Blystad noemt de cijfers 'bedroevend'.

"De gemiddelde gamer zal het spel waarschijnlijk nooit uitspelen en dat is heel jammer," aldus Blystad. "Of ze spelen de game maar één keer, terwijl deze gemaakt is voor mensen die alle hoekjes en gaatjes willen ontdekken."

Volgens Tore Blystad komt het omdat spelers niet de vele uren die het kost om het spel uit te spelen aan één game willen besteden. "Dat geldt niet alleen voor deze game, maar voor alle games. Te weten dat slecht 20% van de spelers het laatste level zullen zien, is verschrikkelijk. Het maakt de mensen die aan de game werken erg verdrietig."

Blystad geeft verder aan dat deze informatie normaal gesproken gebruikt zou worden om de game aan te passen, maar de verhaallijn van Hitman: Absolution laat het niet toe dat dingen veel verschoven worden. "Het is heel moeilijk om stukken die in een groter geheel horen veel heen en weer te schuiven. We kunnen niet zoveel aanpassen, omdat het verhaal alle levels aan elkaar verbindt."

Toch is er ook goed nieuws voor de game: "In de gebruikerstests die we hebben gehouden, werd ons vertelt dat de herspeelbaarheid juist komt door de situaties en humor van de game. Dat is de reden dat spelers een level opnieuw spelen, omdat ze meer willen zien en alles willen vinden. Daar zijn we blij om, want het kost veel tijd om al die dingen in de game te stoppen."

Hitman: Absolution komt in november uit voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Star Wars: the Old Republic 'Allies'-patch is uit

Vandaag is de nieuwe patch voor Star Wars: the Old Republic, genaamd Allies uitgekomen. De belangrijkste verandering die met de patch meekomt, is de langverwachte Group Finder.

Met de Group Finder wordt het makkelijker voor spelers om groepen samen te stellen voor flashpoints en operations. Ook wordt met deze patch het Legacy System van de vorige patch uitgebreid. Naast vele andere (kleine) aanpassingen, zou ook de performance van de game verbeterd moeten zijn.

Hoewel Bioware het eerder ontkende, lijkt het aantal spelers van de game behoorlijk gedaald. Het is te hopen dat de nieuwe patch weer wat leven in de brouwerij brengt.

Ondanks dat de patch net uit is, heeft Bioware alweer volop plannen voor verbetering: een nieuwe operation, verhoogde level cap, en een nieuwe companion. Bekijk hieronder de video die op de E3 een voorproefje gaf op wat er gaat komen.

UCI zet tweede Chinese koers op kalender

De Ronde van Hangzhou staat de komende vier jaar op de Worldtour-kalender. De nieuwe Chinese wielerkoers kreeg voor die periode een licentie, maakte de internationale wielerunie UCI bekend. De koers is de tweede Chinese ronde op het hoogste wielerniveau na de Ronde van Beijing. Die werd vorig jaar voor het eerst verreden.

De Ronde van Hangzhou, een miljoenenstad die ongeveer tweehonderd kilometer ten zuidwesten van Shanghai ligt, duurt vijf dagen. De eerste editie staat van 17 tot en met 21 oktober op de kalender. Daarmee valt de nieuwe koers samen met de najaarsklassieker Ronde van Lombardije. Die wordt dit jaar op 20 oktober verreden. De Ronde van Beijing wordt vlak daarvoor afgewerkt, van 10 tot en met 14 oktober.

The Last of Us grote winnaar E3

Na de E3 worden er vaak nog enkele prijzen uitgedeeld en volgens de Game Critics Awards is The Last of Us de grote winnaar van de E3 in 2012. De winnaars worden gekozen door 34 verschillende bedrijven/websites/media-outlets.

Bekijk hieronder de winnaar per categorie en daaronder een plaatje met degenen die mochten stemmen.

Best of Show

 • The Last of Us – (Naughty Dog/SCEA for PlayStation 3)

Best Original Game

 • The Last of Us – (Naughty Dog/SCEA for PlayStation 3)

Best Console Game

 • The Last of Us – (Naughty Dog/SCEA for PlayStation 3)

Best Handheld/Mobile Game

 • Sound Shapes – (Queasy Games/SCEA for PSVita, PS3)

Best PC Game

 • XCOM: Enemy Unknown – (Firaxis Games/2K Games for PC, PS3, Xbox 360)

Best Hardware/Peripheral

 • Wii U – (Nintendo)

Best Action Game

 • Halo 4 – (343 Industries/Microsoft Studios for Xbox 360)

Best Action/Adventure Game

 • The Last of Us – (Naughty Dog/SCEA for PlayStation 3)

Best Role Playing Game

 • South Park: The Stick of Truth – (Obsidian Entertainment/THQ for PC, PS3, Xbox 360)

Best Fighting Game

 • Injustice: Gods Among Us – (NetherRealm Studios/WBIE for PS3, Xbox 360, Wii U)

Best Racing Game

 • Need for Speed Most Wanted – (Criterion Games/EA for PC, PS3, Xbox 360)

Best Sports Game

 • FIFA Soccer 13 – (EA Canada/EA Sports for PC, PS3, Xbox 360)

Best Strategy Game

 • XCOM: Enemy Unknown – (Firaxis Games/2K Games for PC, PS3, Xbox 360)

Best Social/Casual Game

 • Dance Central 3 – (Harmonix/Microsoft Studios for Xbox 360)

Best Motion Simulation Game

 • Dance Central 3 – (Harmonix/Microsoft Studios for Xbox 360)

Best Online Multiplayer

 • Halo 4 – (343 Industries/Microsoft Studios for Xbox 360)

Best Downloadable Game

 • Unfinished Swan – (Giant Sparrow/SCEA for PlayStation 3)

Special Commendations for Graphics

 • Star Wars 1313 – (LucasArts for TBD Platforms)
 • Watch Dogs – (Ubisoft Montreal/Ubisoft for PC, PS3, Xbox 360)

Special Commendation for Sound

 • The Last of Us – (Naughty Dog/SCEA for PlayStation 3)

Special Commendation for Innovation

 • Watch Dogs – (Ubisoft Montreal/Ubisoft for PC, PS3, Xbox 360)

GCA

Deadmau5 trapt dj-debuut Paris Hilton de grond in

Deadmau5 is niet te spreken over het dj-debuut van Paris Hilton van afgelopen weekeinde. "Zoals ik al zei: het is voorbij", schreef de Canadese dj op Twitter, waar hij ook een link van een YouTube-filmpje zette. In dat filmpje is het debuut van Hilton in Brazilië te zien.

Paris mocht zaterdag optreden op het POP Music Festival in São Paolo. Het debuut van de erfgename verliep niet vlekkeloos. Op het filmpje is te zien dat de overgang tussen twee nummers niet soepel verloopt. Ook schallen er twee nummers tegelijk uit de speakers en heeft Hilton hulp nodig van een technicus.

Deadmau5 deelde ook een sneer uit naar Afrojack, die de blondine heeft geholpen met haar dj-carrière. "Bedankt Afrojack, we waarderen het. Echt waar. Je bent de man. Bedankt."

Regisseur Battleship vond Avengers in de weg staan

Regisseur Peter Berg denkt dat het Amerikaanse publiek zijn film Battleship niet kon vinden, omdat de bioscopen overstroomden door bezoekers van The Avengers. "Battleship kreeg nauwelijks zuurstof", zegt Berg tegen de Amerikaanse muziekzender MTV.

"Ik had graag gezien dat mijn film in de VS drie weken voor The Avengers uitkwam, zoals dat internationaal gebeurde", gaat de regisseur verder. Battleship verscheen eerder dit jaar en kostte 209 miljoen dollar om te maken. De film bracht internationaal meer dan 235 miljoen dollar op, waarvan slechts een bescheiden 62 miljoen dollar uit de VS kwam.

De 50-jarige Berg staat toch open voor een vervolg. "Wat ik dan nodig heb is dat iedereen naar Battleship gaat, nu ze The Avengers al vijf keer hebben gezien", zegt Berg. "Als ze dat doen, kunnen we zeker een vervolg maken." De regisseur verheugt zich op een eventueel vervolg op de actiefilm. "Ik vond het een geweldige film om te maken."


Regisseur Battleship vond Avengers in de weg staan (Foto: Novum)

'Hangover-acteur Zach Galifianakis verloofd'

Zach Galifianakis gaat trouwen met zijn vriendin Quinn Lundberg. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite Celebuzz op basis van een uitnodiging voor de bruiloft. De acteur staat op 11 augustus voor het altaar.

De 42-jarige Galifianakis, vooral bekend van de The Hangover-films, en zijn 29-jarige vriendin hebben voor een uitnodiging met een knipoog gekozen. "De kaart bevat de formele informatie, maar is ook erg grappig", vertelt een ingewijde. "Zach heeft een tekening van zichzelf en zijn aanstaande gemaakt. Hij is een kleine trol, zij een mooie, lange, blonde prinses."

Wanneer de 42-jarige Galifianakis zijn dertien jaar jongere vriendin ten huwelijk vroeg is niet bekend. Woordvoerders van de acteur willen niet reageren op de berichten.

Regisseur voor Popeye-verfilming

Genndy Tartakovsky gaat de 3D-animatiefilm over Popeye regisseren. De scenaristen David Ronn en Jay Scherick beginnen in september aan het script, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

De Rus Tartakovsky werkt nog aan de komische animatiefilm Hotel Transylvania, die in december uitkomt. De filmmaatschappij lijkt geen haast te hebben met het Popeye-project. De film werd twee jaar geleden al aangekondigd.

Popeye was voor het eerst te zien in het stripboek Thimble Theater uit 1929. In 1980 kroop Robin Williams nog in de huid van de zeeman die supersterk wordt van spinazie en meteen uit zijn pakje scheurt als hij een blikje naar binnen giet. Popeye werd geregisseerd door Robert Altman.

De nieuwe film over de pijprokende zeeman wordt gemaakt met motion capture, een techniek waarbij de bewegingen van acteurs worden omgezet in animatie. Wanneer de film in productie gaat, is nog onbekend.


Regisseur voor Popeye-verfilming (Foto: Novum)

Epic toont binnenkort meer van Fortnite

Epic Games heeft vandaag bekendgemaakt dat ze op 12 juli, op de Comic Con, meer bekend zullen maken van Fortnite. De game is eind vorig jaar aangekondigd tijdens de VGA's maar is sinds toen redelijk buitenbeeld gebleven.

Cliff Bleszinski, Tanya Jessen en Pete Ellis zullen meer vertellen over de inspiratie voor de game, de gameplay er van en waarom het Epic Games in een klassieke, nieuwe richting zal duwen. Bekijk hieronder nogmaals de aankondigingstrailer van Fortnite.

Veldmate verkast van Sparta naar Heracles

Heracles Almelo heeft zich versterkt met verdediger Jeroen Veldmate. De 23-jarige back komt over van Sparta Rotterdam en tekent een contract voor drie seizoenen. Veldmate, die uit de jeugd van FC Groningen komt, speelde eerder ook voor Helmond Sport. De centrale verdediger speelde slechts een seizoen in Rotterdam.

Directeur Nico Jan Hoogma geeft hoog op van Veldmate. "Jeroen is een linksbenige centrale verdediger die ook voetballend veel kwaliteit heeft. Hij is een groot talent in wie wij toekomst zien." Veldmate zelf spreekt van een goed gevoel bij Heracles. "Als je kijkt naar de club en de speelwijze, dat past bij mij."

Naam dader steekpartij school vrijgegeven

De 42-jarige Jeffrey Carel Kroes die wordt verdacht van de fatale steekpartij in een school in Rotterdam verblijft mogelijk in het buitenland. Dat meldt de politie in een opsporingsbericht dat dinsdag is uitgegeven. De politie waarschuwt daarin dat de man mogelijk een mes bij zich heeft en gewelddadig kan zijn.

De steekpartij van vrijdag volgde op een ruzie die de man op straat had met zijn 29-jarige ex-vrouw. Zij zocht hulp in een school aan de Josephstraat. Een 30-jarige vriendin die haar probeerde te helpen, werd doodgestoken door de man. De 29-jarige vrouw raakte gewond, maar mocht zaterdag het ziekenhuis verlaten. Ze is naar een plek gebracht die niet bekend is bij de dader, liet de politie maandag weten.

Fans Beyoncť boos over vriendschap met Kardashian

Fans van Beyoncé zijn niet te spreken over de vermeende vriendschap van de zangeres met Kim Kardashian. De twee werden afgelopen weekeinde gespot bij een optreden van hun geliefden, rappers Jay-Z en Kanye West, in Birmingham.

"Kim Kardashian is niet het type vriendin dat fans van Beyoncé voor ogen hebben", zegt een ingewijde tegen de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online. "Beyoncé straalt klasse en finesse uit, terwijl Kim beroemd is vanwege een sekstape en een mislukt huwelijk."

De zangeres en realityster komen elkaar tegenwoordig regelmatig tegen omdat hun liefjes bevriend zijn en samen muziek maken. "Als Kim Kardashian je rolmodel is, kan ik je niet serieus nemen", twitterde een Beyoncé-fan. "Beyoncé is een beter voorbeeld. Zij respecteert zichzelf."

Haase met Rojer ook in dubbel op Spelen

Tennisser Robin Haase komt op de Olympische Spelen zowel in het enkelspel als het dubbelspel uit. In het mannendubbel komt hij samen met Jean-Julien Rojer op de baan. Dat blijkt uit de plaatsingslijst voor het olympische tennistoernooi die dinsdag werd vrijgegeven door de internationale tennisfederatie ITF. Op basis van zijn plaats op de wereldranglijst was al duidelijk dat Haase geplaatst was voor het enkelspel.

Drie van de vier goudenmedaillewinnaars uit Beijing doen in Londen weer mee. Rafael Nadal verdedigt zijn titel in het mannenenkelspel en ook de beide dubbelkampioenen, Stanislas Wawrinka en Roger Federer en de zusjes Williams, zijn weer van de partij. Elena Dementieva was in Beijing de beste in het vrouwenenkelspel, maar hing sindsdien haar racket aan de wilgen.

Het olympische tennistoernooi in Londen wordt van 28 juli tot en met 5 juli op de banen van Wimbledon gespeeld.


Haase met Rojer ook in dubbel op Spelen (Foto: Novum)

Prandelli's ItaliŽ geprezen door Capello en Ancelotti

Het Italiaans nationale elftal oogst op dit Europees kampioenschap veel lof. De Italiaanse toptrainers Fabio Capello en Carlo Ancelotti prijzen het team van Cesare Prandelli dat zich afgelopen zondag plaatste voor de halve finale.

Capello sprak tegenover Sky Sports. "Ik ben verrast door de kwaliteit van het Italiaanse team en de bescheidenheid waarmee ze voetballen. Wel missen we een echte spits die kan scoren. Ik zag een uitstekend Italië tegen Engeland, maar we misten onze kansen. Cassano is een speler van grote kwaliteit en klasse, maar je kan geen lading doelpunten van hem verwachten." Toch moet hij in de wedstrijd tegen Spanje weer naast Mario Balotelli in de spits beginnen. Pirlo gedraagt zich volgens hem als de echte leider van het team. Hij vormt met Daniele De Rossi het hart van het Italiaanse middenveld.

Ancelotti prijst tegenover La Gazetta dello Sport met name Pirlo. "Zijn penalty keerde het momentum in de strafschoppenreeks, daar ben ik van overtuigd. Italië was tot dan toe erg ongelukkig, maar toen was daar Pirlo om het probleem op te lossen. Als een speler zoiets doet, kan dat de tegenstander uit zijn spel halen. Andrea is een geweldige speler, alleen een genie doet dat soort dingen."

Cannabismarkt groeit in Europa

De productie van cannabis in Europa groeit en ook de daarmee gepaard gaande criminaliteit. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van het Europese Monitorcentrum voor Drugs en Drugsverslaving (Emcdda) in Lissabon.

Criminele organisaties stortten zich op de cannabishandel omdat er grote winsten mee worden behaald, aldus Emcdda-directeur Wolfgang Götz. "Waar u ook in Europa leeft is het waarschijnlijk niet ver lopen naar een plek waar cannabis is te kopen of te verkopen".

Vooral in Nederland, België, Denemarken, Finland en Groot-Brittannië was de groei de afgelopen twee decennia sterk. Daarbij moet aangetekend worden dat het marktaandeel marihuana steeg en dat van hasj juist daalde.

Cannabismarkt groeit in Europa
Cannabismarkt groeit in Europa (Foto: ANP)

Kraan verstoort treinverkeer Zuid-Holland

Tussen Delft en Rijswijk rijden dinsdag sinds het einde van de middag geen treinen. Een kraan raakte bij Delft een bovenleiding, waardoor die beschadigd raakte en er geen spanning op staat, meldt spoorbeheerder Prorail. Monteurs zijn ter plaatse.

Reizigers tussen Delft en Den Haag Centraal moeten rekening houden met een vertraging van dertig tot zestig minuten. Mensen die tussen Rotterdam Centraal en Den Haag Centraal reizen kunnen omreizen via Gouda.

De verstoring is naar verwachting rond 20.00 uur verholpen.

Deskundigen zoeken naar betere hulp autisten

Een groep deskundigen gaat op verzoek van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) bekijken wat er beter kan bij de hulp en ondersteuning van mensen met autisme.

Veldhuijzen van Zanten maakte dinsdag bekend dat de werkgroep tot eind 2015 actief zal zijn. Volgens haar is het de bedoeling innovatieve zorgaanbieders uit te dagen goede zorg in natura voor mensen met autisme te ontwikkelen. "Ik wil pioniers stevig ondersteunen. Groei moet innovatief zijn", aldus Veldhuijzen van Zanten.

In Nederland zijn naar schatting 190.000 mensen met een vorm van autisme. Het aantal mensen bij wie autisme daadwerkelijk is vastgesteld, is snel gegroeid in de afgelopen jaren.

Deskundigen zoeken naar betere hulp autisten
Deskundigen zoeken naar betere hulp autisten (Foto: ANP)

Hackers doen mislukte aanval op banken

Twee Nederlandse banken zijn in maart aangevallen door hackers in een poging ruim 35 miljoen euro van vijfduizend zakelijke bankrekeningen af te halen. Dat zeggen computerbeveiligingsbedrijven McAfee en Guardian Analytics in een rapport. De Nederlandsche Bank bevestigt het voorval maar benadrukt dat de aanval mislukt is.

De hackers omzeilden via een Trojaans paard beveiligingsmaatregelen bij de communicatie tussen banken, stelt McAfee. De hackers hebben zich volgens de beveiligingsbedrijven gericht op zakelijke rekeningen omdat daar minder hoge transferlimieten op staan.

De Nederlandse Vereniging van Banken benadrukt in een reactie dat banken jaarlijks geconfronteerd met vele hackpogingen. "De schade blijft meestal beperkt door de vele preventieve maatregelen", zegt een woordvoerder. Ook DNB zegt dat de meeste pogingen worden opgevangen door de banken.

Of de hackpoging bij ABN AMRO, ING en Rabobank is gedaan willen hun woordvoerders niet zeggen. ING geeft aan het specifieke soort Trojaanse paard wel te herkennen, maar het schadebedrag niet en ook niet dat de daders het speciaal op zakelijke rekeningen hadden gemunt. "We hebben onze beveiliging meteen aangepast toen we deze nieuwe variant ontdekten."

Vorig jaar kostte internetfraude Nederlandse banken in totaal 35 miljoen euro. Na de zomer komt de NVB met nieuwe cijfers.

Turnster Masela naar rechter om plaats op Spelen

Turnster Wyomi Masela stapt naar de rechter om deelname aan de Olympische Spelen af te dwingen. Dat laat de sprongspecialiste dinsdag weten aan Nusport. Maandag maakte de KNGU nog bekend dat Masela een olympische stage in Parijs voortijdig had afgebroken. De 18-jarige gymnaste bereidt zich in Nederland voor op haar rol als reserve tijdens de Spelen.

Masela werd in januari door de turnbond aangewezen voor de Olympische Spelen. In navolging van Jeffrey Wammes, die dat bij de mannen deed, vocht Van Gerner die beslissing aan. Volgens de rechter moest de KNGU de resultaten van het EK en een aantal Challenge Cupwedstrijden ook nog meewegen. Daarin toonde Van Gerner beter en zij werd alsnog aangewezen.

Big Ben omgedoopt tot Elizabeth Tower

De beroemde klokkentoren van het Britse parlement, beter bekend als de Big Ben, krijgt een nieuwe naam. De toren wordt vernoemd naar Queen Elizabeth II en krijgt de welluidende naam Elizabeth Tower. Dat heeft een commissie van het Lagerhuis dinsdag bekendgemaakt.

De klokkentoren waarin de Big Ben, de beroemde 13,5 ton wegende klok, hangt krijgt de nieuwe naam ter ere van het diamanten jubileum van Queen Elizabeth. Volgens de Britse premier David Cameron is de nieuwe naam 'een gepast eerbetoon aan de koningin en alles wat ze voor het land heeft gedaan'.

De klokkentoren kwam gereed in 1858 en werd al snel een van beroemdste herkenningspunten van Londen.


Big Ben omgedoopt tot Elizabeth Tower (Foto: Novum)

Instemming senaat met urennorm wekt teleurstelling

Het Landelijk Aktie Komité Scholieren (LAKS) is teleurgesteld dat de Eerste Kamer dinsdag heeft ingestemd met de wet Onderwijstijd. De wet regelt onder meer een urennorm voor het middelbaar onderwijs, iets waarvoor volgens het LAKS in het onderwijsveld geen draagvlak is.

Het LAKS denkt dat de wet de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede komt en het aantal 'ophokuren' alleen maar toeneemt. Eerder dit jaar staakten tienduizenden leraren al tegen de in hun ogen onhaalbare urennorm van 1040 uur. Het LAKS verwacht een 'stortvloed aan klachten' over de nieuwe wet.

Ook de Algemene Onderwijsbond (AOb) is boos. "Er is geen draagvlak in het onderwijs: werkgevers uitten hun ongenoegen en scholieren verzetten zich", zegt AOb-vicevoorzitter Ton Rolvink. "Maar kennelijk vinden de minister en de rechtse senatoren dat allemaal minder interessant."

De AOb wil dat minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) aanschuift bij de cao-onderhandelingen omdat ze de VO-raad buitenspel heeft gezet. "De rechtse partijen staan een wet toe die volledig indruist tegen de heersende mores over arbeidsvoorwaarden en staan de minister toe rechtstreeks in te grijpen in zaken als werktijd", zegt Rolvink. "Als ze consequent is, wijzigt ze nu ook het overlegbesluit en komt ze zelf aan tafel om met de AOb te onderhandelen over een nieuwe cao."

De PVV is blij dat de wet is aangenomen. De partij vindt dat leerlingen door 1040 lesuren per jaar te handhaven meer kans krijgen om hun achterstanden weg te werken. "Het aannemen van deze wet is een stap in de goede richting", zegt PVV-Kamerlid Harm Beertema. "Onze leerlingen moeten weer correct Nederlands leren lezen en schrijven en goed leren rekenen."

Politie Gaza vernietigt pijnstillers

De Hamas-politie in Gaza heeft dinsdag meer dan twee miljoen in beslag genomen tabletten van de pijnstiller Tramadol verbrand. Daarnaast werden ook cocaïne, hasj en alcohol vernietigd.

Tramadol is bij de inwoners van de Gazastrook populair omdat het volgens hen de pijn van hun dagelijks leven verzacht. Het middel, dat tot de opioïden wordt gerekend, is in de Gazastrook alleen op recept verkrijgbaar.

De politie toonde de partij op een persconferentie, waarna de pillen in een verbrandingsoven van een ziekenhuis werden gegooid. De in beslag genomen alcohol werd uitgegoten over een grasveld.

Ook Moss en Go Back to the Zoo op Lowlands

Moss en Go Back to the Zoo staan in augustus op Lowlands. De organisatie van het festival in Biddinghuizen maakte dinsdag verschillende nieuwe acts bekend, waaronder ook rappers Fresku en Dio.

Moss was eerder dit jaar te zien op Pinkpop, waar de Amsterdamse band de opening verzorgde. Andere nieuwe namen zijn onder meer The Kik, de nieuwe huisband van De Wereld Draait Door, en The Black Seeds.

Lowlands duurt dit jaar van 17 tot en met 19 augustus.

Miljoenen voor vertrekkende ziekenbestuurders

Dertien bestuurders van ziekenhuizen die vorig jaar vertrokken kregen samen 3,3 miljoen euro mee. Voormalig bestuurder van de Gelre Ziekenhuizen Maarten Imkamp kreeg met bijna vier ton de hoogste vertrekpremie mee. Vier gouden handdrukken kwamen boven de norm van maximaal een jaarsalaris uit.

Dat meldt vakblad Medisch Contact dinsdag na een inventarisatie van de jaarverslagen van 88 ziekenhuizen. De jaarverslagen werden onlangs bij uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Volksgezondheid CIBG gedeponeerd. Van het Langeland Ziekenhuis in Zoetermeer ontbraken de gegevens. Het is het tweede jaar dat het vakblad dergelijke gegevens inventariseert.

Het percentage ziekenhuisbestuurders dat vorig jaar een afkoopsom kreeg, is met ruim zes procent ongeveer even groot als het jaar ervoor. De afkoopsommen zijn wel minder hoog geworden. De gemiddelde vertrekpremie daalde met 23 procent. Dat komt deels doordat de vertrokken bestuurders hun functie minder lang hebben uitgevoerd.

Medisch Contact meldt verder dat in lang niet alle gevallen sprake is van optimale transparantie rond vertrekregelingen. Zo betalen ziekenhuizen ex-bestuurders geregeld gewoon het reguliere salaris door. Deze afkoopsommen, of delen daarvan, komen dan in de jaarverslagen niet te staan onder het kopje ontslagvergoeding en vallen daardoor minder op.

Smartphone in de strijd tegen Britse criminelen

Scotland Yard heeft dinsdag een smartphone-applicatie onthuld die de inwoners van Londen in staat stelt te helpen verdachten op te sporen. De applicatie, Facewatch, bevat de foto's van vijfduizend mensen die gezocht worden in verband met een overtreding of vanwege de rellen van vorig jaar zomer in de hoofdstad.

Gebruikers van de applicatie kunnen hun postcode invoeren en krijgen vervolgens de foto's te zien van de verdachten in hun buurt. Ze kunnen door de foto's bladeren en een naam doorgeven als ze een van de personen op de foto's herkennen.

Geen Europese release Journey: Collector's Edition

Journey: Collector's Edition komt niet naar Europa. De lokalisatie van de compilatie met alle drie de games van gamestudio Thatgamecompany zou volgens de ontwikkelaar teveel geld kosten. Dat laat het bedrijf via Twitter weten.

Journey: Collector's Edition bevat Journey, Flower en Flow. Naast de games krijgen gamers ook de soundtrack van elk spel, een making-of van Journey en een aantal mini-games in handen. Bovendien zit er een code voor een maand gratis PlayStation Plus in het pakket. De collectie ligt vanaf 28 augustus in Amerikaanse winkels.

In 2006 ging Thatgamecompany een contract aan met Sony Computer Entertainment voor drie spellen. Het bedrijf maakte Flower, Flow en bracht dit jaar Journey op de markt voor de PlayStation 3. Journey is het best verkochte spel ooit dat verspreid is via het Playstation-netwerk.

Het volgende spel van Thatgamecompany is al in productie. Waar alle voorgaande spellen alleen voor de PlayStation gemaakt werden, kan dit spel op meerdere spelcomputers verschijnen.


Geen Europese release Journey: Collector's Edition

Senaat perkt urenlange noodfondsspreektijd PVV in

De vertragingstactiek van de PVV in de Eerste Kamer bij het debat over het ESM is mislukt. De partij probeerde aanvankelijk om het debat over het permanente noodfonds voor de euro uit te stellen. Toen dit mislukte wilde de PVV-senatoren negen uur lang het woord voeren. De rest van de Eerste Kamer stak daar een stokje voor.

Geert Wilders probeerde eerder al met een gang naar de rechter en het aanvragen van meerdere hoofdelijke stemmingen in de Tweede Kamer de ratificatie van het verdrag onmogelijk te maken. Het onderwerp kwam toch door de Tweede Kamer heen. Dinsdag buigt de senaat zich over het ESM.

Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf meldde bij aanvang van het debat dat hij de PVV-fractie twee keer dertig minuten spreektijd wilde geven. De aangevraagde spreektijd van negen uur past volgens hem niet bij de gewoonten die gelden in de senaat. Een uur spreektijd voor een fractie is volgens hem al dubbel zo veel als normaal wordt toegestaan.

PVV-Eerste Kamerlid Marcel de Graaff verzette zich met hand en tand tegen de beslissing van een meerderheid van de senaat. "Dit is een inperking van de democratie", zei hij. "Een meerderheid legt de minderheid het zwijgen op." Volgens hem wordt de PVV monddood gemaakt.

Uiteindelijk legde de PVV-fractie zich morrend neer bij de verbod op de aangekondigde filibuster en kon het debat starten. Naar verwachting stemt een meerderheid voor ondertekening van het ESM-verdrag. Volgende week wordt gestemd.

Agenten schopincident Rotterdam weer aan het werk

De twee agenten die betrokken waren bij het schopincident in Rotterdam gaan weer aan de slag. Het tweetal heeft zich weer beter gemeld, laat een woordvoerder van de politie dinsdag weten.

Of de agenten al aan het werk zijn kan de woordvoerder niet zeggen, vanwege het wisselende rooster van politiemensen. Wanneer de agenten zich beter hebben gemeld, zegt de zegsvrouw evenmin te weten.

Dinsdag werd bekend dat de agente, die vorige week in een filmpje opdook waarbij ze een 29-jarige arrestant schopte, niet wordt vervolgd. Volgens justitie heeft zij correct en volgens de regels gehandeld en daarmee geen strafbare feiten gepleegd. Korpschef Frank Paauw van de politie in Rotterdam liet weten blij te zijn en noemt de beslissing van het OM 'niet meer dan terecht.'

UEFA klaagt Rusland en Spanje aan om leuzen

De UEFA heeft de Spaanse en de Russische voetbalbond aangeklaagd wegens racistische leuzen van hun fans. De supporters van beide landen hebben zich misdragen tijdens de poulewedstrijden op het EK in Polen en Oekraïne. Een door de Europese voetbalbond aangestelde disciplinaire commissie doet donderdag uitspraak over de kwestie.

Spaanse fans zouden in de wedstrijd tegen Italië oerwoudgeluiden naar de donkere Italiaanse aanvaller Mario Balotelli geroepen hebben. De Russen worden beschuldigd van het racistische beledigen van Tsjechië-verdediger Theodor Gebre Selassie, zoon van een Ethiopiër.

Rusland werd al eerder beboet wegens misdragingen van zijn fans tijdens het EK. Beide bonden krijgen waarschijnlijk een boete als de zaak bewezen wordt. Mogelijk krijgen ze ook zes punten in mindering in de kwalificatie voor het WK in 2014.


UEFA klaagt Rusland en Spanje aan om leuzen (Foto: Novum)

Ferrari heeft nog veel werk aan de winkel

Het Formule 1-team Ferrari won afgelopen zondag met Ferrari de Grand Prix van Europa in Valencia. De Italiaanse renstal weet echter ook na dit weekend dat er veel werk aan de winkel is omdat Red Bull heeft laten zien over de snelste auto van het veld te beschikken.

Ferrari-teambaas Stefano Domenicali is na de overwinning realistisch. "Red Bull Racing was zonder twijfel het snelst afgelopen weekend. In de wedstrijd waren zij in staat om continu een strak tempo te hanteren, ze waren heel sterk. We weten dat ons doel, het kampioenschap, pas in november beslist wordt, maar we weten ook dat Red Bull Racing de zaakjes heel goed voor elkaar had in Valencia. De betrouwbaarheid liet nog te wensen over, maar qua performance waren wij niet van hetzelfde niveau. We leiden wel het kampioenschap en dat is handig voor de motivatie voor de mensen in Maranello."

Eén punt waar Ferrari zich op moet richten is de kwalificatie. In Valencia grepen de scharlakenrode bolide met een elfde en dertiende tijd naast Q3. "In de kwalificaties moeten we top zijn en we zijn eerlijk genoeg om toe te geven dat we dat momenteel niet zijn. De auto is in elk geval anders dan de wagen waarmee we begonnen, we zijn de juiste richting in geslagen. Daar ben ik trots op, maar we houden beide benen op de grond en focussen ons op verdere progressie."

[Upd] Dropping Nederlanders scholieren eindigt niet in drama

Een dropping met Nederlandse scholieren bij het Duitse Heimbach, ongeveer 70 kilometer ten zuidoosten van Maastricht, is op een drama uitgelopen. Vijf jongens verdwaalden en twee van hen vielen van een steile helling. Een van hen raakte daarbij zwaargewond, de ander licht.

Dat heeft de politie in Heimbach dinsdag bekendgemaakt. De gewonde jongens moesten door de brandweer uit hun benarde positie worden bevrijd.

De scholieren waren in groepjes van vijf met kaarten en kompassen op pad gestuurd vanaf een stuwdam in het riviertje de Roer bij Heimbach. Ze moesten de weg naar de camping vinden. Vijf jongens verdwaalden.

Ze belden met mobiele telefoons om raad. De verbinding was erg slecht en daarom werd aangeraden naar een dorp of stadje te gaan. Ze deden dat dwars door het bos en twee stortten meters naar beneden van een helling. De telefoonverbinding deed het toen weer en zo konden reddingswerkers hen traceren na het hachelijke avontuur van ruim 3 uur.

Update 16.30 uur:

In tegenstelling tot het bericht hierboven blijkt het allemaal reuze mee te vallen met het 'drama'. Teamleider Richard Kerver vertelt vanuit Heimbach: "Tijdens de dropping gisteren zijn twee jongens inderdaad uitgegleden op een helling. En eentje is vanochtend door zijn vader opgehaald, omdat hij wat kneuzingen bij zijn heup had, maar van zwaargewond is geen sprake hoor! Hij heeft een nachtje ter observatie in het ziekenhuis doorgebracht, en is 's ochtends met zijn vader mee naar huis gegaan. Er zijn nog foto's gemaakt, maar er waren geen breuken of iets dergelijks op te zien. De scholieren die gisteren bij de dropping betrokken waren, zitten nu weer gewoon in de kano."

De jongens zijn wel van een helling gegleden en hebben vervolgens 112 gebeld, waarna de politie erbij is gekomen. Een woordvoerder van de school van de jongens vermoedt dat de feiten misschien wat 'opgeleukt' zijn via social media. 

Ajax krijgt transfermiljoenen terug van fiscus

Ajax hoeft minder belasting te betalen over de transfers van Shota Arveladze en Michael Laudrup in 1997. De Amsterdammers hebben dinsdag van het gerechtshof in Arnhem te horen gekregen dat Ajax geen 5,2 miljoen euro, maar slechts 2,1 miljoen naheffing hoeft te betalen.

Nadat Ajax in 2009 werd veroordeeld tot het betalen van het miljoenenbedrag, ging de club in beroep. Het gerechtshof verklaarde het beroep gegrond, waarna het bedrag werd verminderd.

Ajax betaalde het totale bedrag vorig jaar februari al. De 31-voudig landskampioen kan daarom 3,2 miljoen euro tegemoetzien.

D66 eist Europees vergezicht van Rutte

Premier Mark Rutte (VVD) moet een brief aan de Tweede Kamer sturen waarin hij zijn mening geeft over diverse ontwikkelingen rondom de Europese schuldencrisis. Dat gebeurt op verzoek van D66-leider Alexander Pechtold. De Kamer debatteert woensdag over de Europese top van regeringsleiders die donderdag en vrijdag plaatsvindt.

Rutte moet onder meer ingaan op de mogelijke komst van een fonds om economische groei in de eurozone te stimuleren. Ook moet de premier zijn mening geven over de informele gesprekken over de toekomst van de EU, die plaatsvinden onder leiding van de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle. Namens Nederland schuift diens demissionaire collega Uri Rosenthal (VVD) aan.

Ook eist D66 een reactie op het voornemen van de nieuwe Griekse regering om te heronderhandelen over de bezuinigingen die het land moet doorvoeren. De Grieken willen het wat rustiger aandoen. Ten slotte wil Pechtold een reactie op de plannen van de voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy over institutionele hervormingen.

"Ik hoor graag Europese vergezichten van het kabinet zodat we morgen een goed debat kunnen voeren", sneerde Pechtold. Rutte reageerde de afgelopen weken namelijk meermalen afwijzend op plannen die leiden tot verdere politieke integratie van Europa. Hij zit niet te wachten op 'institutionele vergezichten', zei hij. Het is belangrijker dat nu de crisis wordt aangepakt.

Rutte ligt onder vuur vanwege zijn Europapolitiek. Het CDA opende vorige week de aanval op hem, omdat hij met twee tongen zou spreken. "In Europa wil hij meehobbelen met de stappen die worden genomen en in Nederland trekt hij er dan een heel vies gezicht bij", zei partijleider Sybrand van Haersma Buma (CDA). Rutte deed die kritiek af als verkiezingsretoriek.

Nauwere nucleaire samenwerking VS en Rusland

De Verenigde Staten en Rusland gaan nauwer samenwerken bij het ontwerpen van kernreactoren. Dat heeft de Amerikaanse onderminister van energie Daniel Poneman dinsdag gezegd. Daarnaast blijven de twee landen samen optrekken om te voorkomen dat radioactief materiaal in verkeerde handen valt.

Poneman, die dinsdag voor overleg in Rusland was, zei dat Washington en Moskou een 'sterk partnerschap' op dit gebied hebben opgebouwd. De twee landen halen brandstofstaven uit door hen gebouwde kernreactoren in het buitenland terug om deze te verwerken. Hiermee moet worden voorkomen dat hoogverrijkt uranium in de verkeerde handen valt.

De chef van Rosatom, het Russische agentschap voor kernenergie, zei dat Moskou al het hoogverrijkte uranium heeft weggehaald uit Oekraïne en dat Oezbekistan en Vietnam binnenkort volgen.

EU-kopstukken pleiten voor begrotingsautoriteit

De eurolanden moeten een Europese autoriteit de macht geven om hun nationale begrotingen aan te passen. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd plan voor versterking van de eurozone van EU-president Herman Van Rompuy, Commissie-voorzitter José Manuel Barroso, eurogroepvoorzitter Jean-Claude Juncker en ECB-president Mario Draghi.

De Europese kopstukken willen niet direct overgaan tot de invoering van euro-obligaties. Ze zien dat op de middellange termijn, en mits gekoppeld aan serieuze vooruitgang op het gebied van fiscale integratie, als een serieuze mogelijkheid. Dat kan worden gezien als een tegemoetkoming aan Duitsland, dat zich altijd op het standpunt heeft gesteld pas over euro-obligaties te willen spreken als sprake is van een fiscale unie.

Van Rompuy en consorten stellen voor om lidstaten die niet voldoen aan de Europese begrotingsregels onder curatele te stellen. Landen met te hoge tekorten en schulden zouden volgens het plan geen nieuw schuldpapier meer mogen uitgeven zonder voorafgaande toestemming van de Europese Commissie.

Ook schetsen de vier de contouren van een bankenunie waarbij een Europese autoriteit deposito's van banken garandeert. Die autoriteit krijgt dan bovendien de mogelijkheid om banken direct te herkapitaliseren. De vier Europese kopstukken stellen overigens niet expliciet dat deze autoriteit het nieuwe permanente Europese reddingsfonds ESM wordt. Duitsland heeft zich altijd verzet tegen het uitbreiden van de bevoegdheden van het ESM.

Het geld dat in de toekomst nodig is om de banken te redden moet volgens het plan door de Europese banken zelf in een fonds worden gestort. Op die manier zouden de grote banken voortaan zelf verantwoordelijk worden voor hun redding, zodat de Europese belastingbetaler daar niet meer voor hoeft op te draaien.

Van Rompuy benadrukt in zijn inleiding dat het document geen 'definitief plan' is, maar eerder een bouwsteen voor verder overleg. Wel verwacht hij dat de Europese regeringsleiders, die eind deze week bijeenkomen in Brussel, snel een 'gezamenlijk standpunt' gaan innemen.


EU-kopstukken pleiten voor begrotingsautoriteit (Foto: Novum)

Japanner serveert eigen genitaliŽn

De Japanse politie onderzoekt of een inwoner van de hoofdstad Tokio strafbaar is, omdat hij zijn eigen genitaliën heeft gekookt en tegen betaling heeft geserveerd. Dat meldde een woordvoerder van de politie dinsdag.

De kunstenaar liet zijn genitaliën in maart operatief verwijderen en invriezen. In mei serveerde hij de lichaamsdelen aan vijf mensen, die omgerekend 200 euro neertelden voor een portie.

De politie kwam de man op het spoor toen de burgemeester van het stadsdeel Suginami liet weten dat inwoners zich 'oncomfortabel' voelden door het hoogst ongebruikelijke menu.

De man zei zeker te weten dat hij met zijn daad geen enkele wet overtrad. Zo liet hij de lichaamsdelen onderzoeken op infecties voordat hij ze serveerde.

AZ haalt Berghuis als opvolger Holman

Steven Berghuis heeft een contract voor vijf jaar getekend bij AZ. De 20-jarige buitenspeler wordt overgenomen van FC Twente. De jeugdinternational werd de tweede helft van afgelopen seizoen verhuurd aan VVV-Venlo. In Alkmaar moet hij de naar Aston Villa vertrokken Brett Holman doen vergeten.

"We waren na het vertrek van Brett Holman op zoek naar een specifieke linksbuiten", zegt directeur voetbalzaken Earnest Stewart op de website van AZ. "Steven kan goed tussen de linies spelen en heeft een heel goede techniek. Hij is al met al echt een aanwinst voor AZ." De club heeft geen financiële details bekendgemaakt.

Knokpartijen in gevangenis Tilburg door volle cellen

In de gevangenis in Tilburg breken regelmatig gevechten uit tussen gedetineerden. Dat komt vooral doordat soms wel acht gevangenen samen in een cel zitten. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van het Europees Comité voor de Preventie van Foltering (CPT).

Volgens het comité kampt de gevangenis met een 'ernstig probleem van geweld tussen gevangenen'. De spanningen worden vooral veroorzaakt doordat gevangenen van verschillende nationaliteiten, leeftijden, culturen en religies bij elkaar in een cel zitten. Dat leidt tot frustraties, die kunnen uitlopen op geweld. Het comité adviseert minder gevangen in een cel op te sluiten.

In de gevangenis, waar plek is voor 675 gedetineerden, zitten alleen illegalen en criminelen uit België vast, omdat dat land een groot tekort aan cellen heeft. Nederland kampt juist met een cellenoverschot.

GunLord uitgekomen op Dreamcast

De game GunLord is sinds vorige week verkrijgbaar op Dreamcast. De 16-bits shooter is gemaakt door NG:DEV.TEAM, die alleen werkt aan games voor de Dreamcast en NEO GEO. Hoewel de gewone versie al te koop is, is het nog steeds mogelijk om een Collector's Edition te preorderen op PlayAsia.

GunLord is regiovrij en is dus op elke Dreamcast te spelen. Er zijn negen stages te ontdekken. Hieronder is een trailer te zien van de game.

Gerechtshof staat verkoop e-sigaret toe

De verkoop van elektronische sigaretten mag doorgaan. Het gerechtshof in Den Haag bevestigde daarmee dinsdag het oordeel van de rechtbank, die in maart in een kort geding bepaalde dat e-sigaretten geen geneesmiddel zijn. Het verbod op reclame voor de elektronische sigaret komt te vervallen.

Het restrictieve beleid van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) voor fabrikanten en importeurs van e-sigaretten staat daarmee op losse schroeven. Het ministerie wilde het importverbod voor e-sigaretten in maart gaan handhaven, en de verkoop in juni.

Het ministerie wil het vonnis eerst grondig bestuderen. "De beslissing van het hof geldt voor vijf merken van een fabrikant en lijkt daarmee nog niet geldig voor alle e-sigaretten", zegt een woordvoerder. "Maar voor we stappen ondernemen moeten we de uitspraak eerst met onze advocaat bekijken." Dat het ministerie in cassatie gaat tegen het oordeel van het hof, sluit de zegsvrouw niet uit.

Schippers had de elektronische sigaret in december als geneesmiddel gekwalificeerd, waardoor verkopers van de e-sigaretten een vergunning van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen nodig hebben. Het hof vindt dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor een farmacologisch effect van de sigaret, dat vereist is om iets een geneesmiddel te noemen, en oordeelt verder dat de e-sigaret wordt gebruikt als genotsmiddel en niet als geneesmiddel.

De United Tabacco Vapor Group (UTVG) had de rechtszaak aangespannen. Eigenaar en topman Ray Story zei in maart dat het ministerie deel uitmaakt van de lobby van 'Big Tobacco', waarbij hij verwees naar de grote tabaksfabriek in Bergen op Zoom. Hij en andere spelers in de sector waren erg ingenomen met de uitspraak van de rechtbank in maart.

Een elektronische sigaret bevat geen tabak. Omdat er geen verbranding plaatsvindt, komen er geen schadelijke stoffen als koolmonoxide en teer in het lichaam. Niet in alle vullingen voor elektronische sigaretten zit nicotine, maar er is ook nicotinehoudende vulling te koop.

Fitch houdt kredietoordeel Nederland toch op AAA

Fitch heeft het oordeel over de kredietwaardigheid van Nederland op AAA gehouden, met een stabiel vooruitzicht. Dat blijkt uit een bericht van de kredietbeoordelaar dinsdag. In april dreigde Fitch nog met een verlaging.

Het bureau toont zich tevreden met het begrotingsakkoord van de Kunduz-coalitie. De dreiging in april met een verlaging naar triple-A met een negatief vooruitzicht was een gevolg van het uitblijven van een begrotingsakkoord tussen de VVD, het CDA en de PVV.

Fitch noemt de Nederlandse economie "flexibel, divers, hoogwaardig en concurrerend". Een dramatische verslechtering van de crisis in de eurozone zou echter wel ernstige negatieve gevolgen hebben voor de Nederlandse economie. Indien dat gebeurt, komt de Nederlandse rating wel onder druk te staan.


Fitch houdt kredietoordeel Nederland toch op AAA (Foto: Novum)

Politie lost waarschuwingsschoten in Rotterdam

De politie heeft dinsdagochtend drie waarschuwingsschoten gelost om een 36-jarige Rotterdammer aan te houden. De man had zijn ex-vrouw rond 11.00 uur bedreigd in de Johan in 't Veltstraat in IJsselmonde en was er in zijn auto vandoor gegaan.

Toen de Rotterdammer de politie in het oog kreeg, ging hij lopend verder, waarna andere agenten hem op de Dwarsdijk onderschepten. Omdat de verdachte bleef doorrennen, losten ze de waarschuwingsschoten. De verdachte kon daarna worden ingerekend.

Fractie Hero Brinkman in Noord-Holland valt uiteen

Hero Brinkman verliest zijn twee fractiegenoten in de Provinciale Staten van Noord-Holland. Monica Nunes en Gerton van Unnik splitsen zich af, zo bevestigde Brinkman dinsdag. Hij zei verbaasd te zijn over het besluit van de twee.

De zeskoppige PVV-fractie in Noord-Holland viel dit voorjaar uiteen in drie fracties. Twee Statenleden bleven loyaal aan Brinkman, die uit de PVV was gestapt. Twee anderen bleven bij de PVV. Eén Statenlid ging als eenmansfractie door.

Brinkman zegt niet te weten waarom Nunes en Van Unnik nu uit zijn fractie stappen. "Ik krijg geen contact meer met ze", zei Brinkman dinsdag in de Tweede Kamer.


Fractie Hero Brinkman in Noord-Holland valt uiteen (Foto: Novum)

Britt Dekker rijdt droomauto in de prak

Britt Dekker heeft haar roze droomauto in de prak gereden.

De realityster, die slechts twee maanden van de wagen mocht genieten, raakte een flinke steen. "Tijdens opnames met Ymke met m'n autootje op een steen gereden. Baal zo erg", twittert Britt.

De blondine spoedt zich naar de garage. "Mijn god, sta doodsangsten uit. Heel ijzeren ding hangt los aan de onderkant. Hopen dat-ie snel gemaakt wordt." Britt schrijft dat ze niets aan het ongelukje kon doen. "Ik ging achteruit en toen zat er ineens een hoge driehoekige steen in het gras."

Britt haalde eind april haar rijbewijs, een prestatie waar ze zelf versteld van stond. "Mensen, dit geloven jullie niet", twitterde ze destijds. Al voordat Britt het felbegeerde roze pasje in de wacht sleepte, had ze haar droomauto aangeschaft. De roze Ford Ka heeft bijna drie maanden op zijn nieuwe baasje moeten wachten.

Lampre heeft selectie voor Tour op papier

Lampre-ISD heeft als één na laatste team de opstelling voor de Tour de France bekendgemaakt. De Italiaanse formatie hoopt met sprinter Alessandro Petacchi en klimmer Michele Scarponi op etappezeges. Alleen dat andere Italiaanse WorldTour-team, Liquigas, heeft nu nog geen negental op papier voor de Tour. 

De Italianen Petacchi en Scarponi worden ondersteund door hun landgenoten Marco Marzano, Simone Stortoni en Davide Vigano, de Duitser Danilo Hondo, de Fransman Yuriy Krivtsov en de Australiër Matthew Lloyd. 

Velits vervangt Vandenbergh in Tour

Stijn Vandenbergh heeft moeten afhaken voor de Tour de France. De Belgische wielrenner kampt met aanhoudende problemen aan het zitvlak. Vandenbergh wordt vervangen door de Slowaak Martin Velits, die in de Tour ook zijn tweelingbroer en tevens ploeggenoot Peter terugziet.

Vandenbergh lichtte de beslissing zelf toe: "Ik kamp al tien dagen met dit probleem en het leek opgelost, maar tijdens het nationale kampioenschap van afgelopen zondag verergerde het probleem zich weer. Samen met de medische staf van het team hebben we besloten geen risico's te nemen."

Martin Velits maakt nu zijn debuut in de Ronde van Frankrijk. De 27-jarige renner reed dit jaar al wel de Giro d'Italia, maar daarin staakte hij de strijd na de zeventiende etappe.

Miss Montreal covert houseklassieker

Miss Montreal, oftewel Sanne Hans, heeft de houseklassieker Wonderful Days gecoverd. Ze deed dat in het kader van de Foute Vrijdag van Q music.

Het origineel is van Charlie Lownoise en Mental Theo maar Sanne Hans gaf haar eigen draai eraan. Overigens leert Wikipedia ons dat het housenummer een sample bevat van Help! Get Me Some Help van de Nederlandse zanger Tony Ronald. De cover van Sanne Hans is geen dansnummer meer maar country-achtig liefdesliedje. Eerder scoorde Triggerfinger een hit door een eigen draai te geven aan de danshit I Follow. En vier jaar terug scoorde de belg Milow een hit met zijn cover van een 50 cent rapnummer. Of deze versie van Miss Montreal op single uitkomt is niet bekend.

 

Jubileumseizoen Bundesliga begint met topper

Het vijftigste Bundesligaseizoen begin met de topper tussen kampioen Borussia Dortmund en Werder Bremen. Die wedstrijd staat op vrijdag 24 augustus op het programma. Dat blijkt uit het speelschema dat dinsdag bekend werd gemaakt. De openingswedstrijd wordt precies 49 jaar na het eerste Bundesligatreffen tussen beide clubs gespeeld.

Bayern München moet in het eerste weekeinde op bezoek bij promovendus SpVgg Greuther Fürth. Ook Eintracht Frankfurt, dat terugkeert in de Bundesliga na een jaar op het tweede niveau, begint voor eigen publiek. Bayer Leverkusen komt langs in Frankfurt. De derde promovendus, Fortuna Düsseldorf, gaat op bezoek bij FC Augsburg.

Het Schalke 04 van Klaas Jan Huntelaar ontvangt in de vierde speelronde, eind september, Bayern München. De Kohlenpottderby tussen Dortmund en Schalke staat een maand later op het programma. Bayern München - Borussia Dortmund wordt vervolgens in het eerste weekeinde van december afgewerkt.

De winterstop in Duitsland duurt van 17 december tot en met 17 januari. Het seizoen eindigt met de 34e speelronde op 18 mei.

Militair gepakt voor reeks inbraken

De politie heeft vorige week een militair aangehouden voor een reeks inbraken in Groningen, Friesland en Drenthe. Ook een handlanger is opgepakt, meldt de politie dinsdag.

De twee 25-jarige mannen uit Hoogezand-Sappemeer werden betrapt toen zij zich verdacht ophielden in een stilstaande auto in de berm op de Dorpsstraat in Tynaarlo. In de auto bleek na controle diverse inbrekersgereedschappen te liggen. Ook trof de politie gestolen goederen aan.

Na onderzoek in samenwerking met de marechaussee bleek dat de twee verantwoordelijk waren voor inbraken in Tynaarlo, Drachten, Hoogezand en Groningen. De buit bestond onder meer uit serviesgoed, gereedschap, zaagmachines, paintballgeweren en aggregaten. Ook had het duo een speedboot, een aanhangwagen en twintig fietsen gestolen.

De spullen werden gevonden in twee gehuurde garageboxen in Hoogezand-Sappemeer. De verdachten zijn zondag na overleg met justitie vrijgelaten. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Darkness 2-studio werkt aan gratis online shooter Warframe

Gamestudio Digital Extremes werkt aan een gratis online schietspel met de naam Warframe. Dat laat de ontwikkelaar op zijn website weten. Digital Extremes is vooral bekend geworden met de begin dit jaar uitgebrachte horrorshooter The Darkness 2.

In Warframe werken maximaal vier spelers samen om vijanden in willekeurig gegenereerde missies overhoop te schieten. Gedurende het spel verdienen spelers steeds meer 'Warframe Augmentations', die speciale mogelijkheden ontgrendelen.

Het verhaal van Warframe draait om het gevaarlijke buitenaardse ras Tenno dat op het punt van uitsterven staat na jarenlange onderdrukking door de monsterlijke Grineer. Na het ontwikkelen van Warframes, een exoskelettechnologie die alleen door de Tenno gebruikt kan worden, ontstaat er een grootschalige opstand.

De game moet deze winter op de pc uitkomen. Op de website van de ontwikkelaar kunnen gamers zich inschrijven voor een gesloten bèta die in de herfst van start gaat.


Darkness 2-studio werkt aan gratis online shooter Warframe

Kerkleider Singapore opgepakt voor fraude

In Singapore is de oprichter van een van de grootste evangelische kerken in het land gearresteerd wegens het aanwenden van miljoenen euro's aan kerkfondsen voor de muzikale carrière van zijn vrouw. Dat heeft de Singaporese politie dinsdag gezegd.

De arrestant, Kong Hee, wordt woensdag aangeklaagd voor samenzwering met het doel om misbruik te maken van vertrouwen. Vier andere kerkleiders worden vervolgd voor vertrouwensbreuk en samenzwering met het doel om bankfraude te plegen.

Er zou omgerekend ruim achttien miljoen euro aan kerkfondsen zijn gestoken in de carrière van de vrouw van Kong, een popzangeres die in het Mandarijn zingt.

Voorlopig geen nieuwe Resistance-games

De schietspelserie Resistance lijkt ten einde te zijn gekomen. Zes jaar nadat Sony Resistance: Fall of Man op de PlayStation 3 uitbracht, zegt een woordvoerder van de elektronicagigant geen plannen te hebben om nieuwe delen uit te brengen.

"Het was erg leuk om aan Resistance te werken, maar voorlopig zullen we geen nieuwe delen uitbrengen", aldus de woordvoerder in gesprek met het tijdschrift Official Playstation Magazine. Hiermee lijkt Sony de spelserie voorgoed te begraven.

Er zijn in totaal vijf Resistance-spellen uitgebracht. Hiervan verschenen er drie op de PlayStation 3, een op de PSP en een op de
Playstation Vita. De in mei uitgekomen Playstation Vita-game Resistance: Burning Skies wist weinig critici te overtuigen en verkocht ook minder exemplaren dan Sony vooraf gehoopt had.


Voorlopig geen nieuwe Resistance-games 

Ontslagen posterplakker beboet voor plakactie

Een 49-jarige man uit Leeuwarden moet vijfhonderd euro boete betalen omdat hij verkiezingsborden had beplakt met kranten. Ook moet hij de gemeente 750 euro schadevergoeding betalen. De gemeente, de eigenaar van de borden, had ruim 1800 euro geëist.

De Fries beplakte de borden in februari vorig jaar omdat de gemeente hem had ontslagen als posterplakker. Zijn advocaat had betoogd dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk zou moeten worden verklaard, omdat zo'n onbelangrijke zaak in haar ogen geen strafrechtelijke vervolging verdient.

De advocaat voerde ook aan dat de verkiezingsborden niet kapot zijn gegaan en er gewoon posters over de kranten konden worden geplakt. De politierechter in Leeuwarden oordeelde echter dat de plakactie strafbaar is, omdat de borden tijdelijk onbruikbaar waren.

Of de Leeuwarder in hoger beroep gaat is nog niet bekend, laat het advocatenkantoor van de raadsvrouw weten.

Britse actrice Camilla Luddington wordt Lara Croft

De Britse actrice Camilla Luddington wordt de stem en belichaming van Lara Croft in de aankomende Tomb Raider-game. Luddington speelde eerder in de Amerikaanse televisieseries True Blood en Californication.

In de nieuwe Tomb Raider wordt er voor het eerst gebruikgemaakt van 'performance capture'. Dat betekent dat niet alleen de stem, maar ook alle bewegingen van Luddington naar de virtuele Lara Croft worden gekopieerd. De makers hopen met deze relatief nieuwe technologie op overtuigende wijze emoties te kunnen overbrengen.

De nieuwe Tomb Raider belicht voor het eerst de jonge jaren van Lara Croft. Ze is zwakker dan gamers van haar gewend zijn, waardoor de nadruk van het spel ligt op het overleven van de gevaren in de wildernis. Tomb Raider ligt begin maart in de winkel voor de pc, Xbox 360 en PlayStation 3.


Britse actrice Camilla Luddington wordt Lara Croft

[WBD] Bertens stunt in eerste ronde

Kiki Bertens heeft op overtuigende wijze de tweede ronde van Wimbledon bereikt. Onze landgenote versloeg in de eerste ronde de als negentiende geplaatste Lucie Safarova opvallend gemakkelijk in twee sets: 6-3 en 6-0.

In het begin ging de partij gelijk op, maar bij een stand van 2-2 wist Bertens haar Tsjechische tegenstandster voor het eerste te breaken. Safarova wist de break meteen weer weg te werken, maar kon niet voorkomen dat Bertens een game later opnieuw een break pakte.

Bij een stand van 3-4 werkte Bertens drie breakpoints weg en kwam daarmee op 5-3. Met wederom een break werd de eerste set uiteindelijk erg knap met 6-3 door de Nederlandse gewonnen.

Ook in het tweede bedrijf was Bertens niet te stuiten. Vooral in de lange rally's was Bertens duidelijk sterker dan haar Tsjechische opponente. Safarova kwam er totaal niet meer aan te pas en Bertens wist de tweede set daardoor zeer overtuigend met 6-0 te winnen. In de volgende ronde treft ze de winnares van de partij tussen de Zuid-Afrikaanse Chanelle Scheepers en Jaroslava Shevdova uit Kazachstan.

Zaak vuurwerkramp Enschede definitief niet heropend

De zaak van een van de veroordeelde oud-directeuren van vuurwerkopslag SE Fireworks in Enschede blijft definitief gesloten. De Hoge Raad ziet geen aanleiding tot herziening van de zaak van Rudi Bakker, die in 2003 in hoger beroep werd veroordeeld tot een jaar cel en een geldboete. Het hoogste rechtscollege liet die uitspraak in 2005 in stand.

De oud-directeur vindt dat de zaak moet worden herzien omdat volgens hem is geknoeid met het bewijsmateriaal. Justitie is volgens hem niet-ontvankelijk omdat onder meer tapgesprekken zouden zijn vernietigd. Ook zou onrechtmatig en onzorgvuldig zijn gehandeld in het opsporingsonderzoek tegen de toenmalige hoofdverdachte, André de V.

De Hoge Raad vindt dat geen van de argumenten die Bakker aandraagt tot niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie had kunnen leiden.

De vuurwerkramp kostte in mei 2000 aan 23 mensen het leven toen de fabriek ontplofte. Door de explosie werd de gehele wijk Roombeek weggevaagd. Bijna duizend mensen raakten gewond. Mede-eigenaar van SE Fireworks Willy Pater kreeg net als Bakker een jaar gevangenisstraf.

Rechter houdt Boonstra van Spelen

Marathonloopster Miranda Boonstra doet definitief niet mee aan de Olympische Spelen. De 39-jarige atlete kreeg dinsdag ongelijk van de rechter in een kort geding dat ze tegen NOCNSF had aangespannen. Boonstra claimde dat de olympische limiet niet volgens de statuten van de sportkoepel tot stand was gekomen. Ook vond ze haar afwijzing in strijd met de redelijkheid en billijkheid.

Boonstra bleef dit voorjaar in Rotterdam met een persoonlijk record van 2:27.32 uur slechts acht seconden boven de limiet. De weersomstandigheden in de havenstad waren echter zwaar. Aangemoedigd door opmerkingen van NOC*NSF-baas Maurits Hendriks dat de 'menselijke maat' zou meewegen, droeg de Atletiekunie Boonstra alsnog voor, maar dat werd direct afgewezen.

Boonstra kondigde het kort geding vorige week aan. Een volledige uitspraak laat nog tot vrijdag op zich wachten.

Nasri kan lange schorsing verwachten

Het lijkt erop dat Samir Nasri de komende twee seizoenen niet uit zal kunnen gaan komen voor het Franse nationale elftal. De Franse voetbalbond FFF wil hem hard straffen voor zijn misdragingen tijdens het EK voetbal, zo melden Franse media.

Nasri kreeg na afloop van de verloren kwartfinalewedstrijd tegen Spanje ruzie met journalisten en bijna liep dit uit op een handgemeen. Bovendien zouden de Franse spelers zich in de kleedkamer geërgerd hebben aan het gedrag van de middenvelder van Manchester City.

Naast Nasri zouden ook Hatem Ben Arfa, Yann M'Vila en Jérémy Ménez kunnen rekenen op straffen vanwege hun misdragingen op het EK.

TomTom en ANWB gaan verkeersinformatie delen

TomTom en de ANWB gaan samenwerken door verkeersinformatie uit te wisselen. TomTom maakte dinsdag bekend dat de ANWB de realtime-informatie van het navigatiesysteembedrijf gaat gebruiken als basis voor de eigen verkeersinformatie. TomTom op zijn beurt gaat zogenoemde incidentgegevens van de ANWB gebruiken om zijn dienst HD Traffic te verrijken.

Bij die dienst kunnen gebruikers zien waar de doorstroming van het verkeer stokt. TomTom volgt hiervoor de bewegingen van geanonimiseerde Vodafone-mobieltjes. Zo kan een inschatting gemaakt worden van de vertraging die een file veroorzaakt.

"Dit verrijkt de verkeersinformatie die we aan onze leden kunnen bieden", zegt ANWB-directeur Guido van Woerkom. De ANWB wil verder geen toelichting op de samenwerking geven.

Topman Harold Goddijn van TomTom stelt dat automobilisten voortaan beter kunnen worden ingelicht over de oorzaak van vertragingen. Het bedrijf wil niet zeggen of en hoeveel geld is gemoeid met de deal.

Arsenal haalt Frans international Giroud

Arsenal heeft de Fransman Olivier Giroud van Montpellier aangetrokken. De 25-jarige spits heeft dinsdag in Londen een meerjarige verbintenis getekend. De duur van het contract werd niet bekendgemaakt. Giroud kroonde zich afgelopen seizoen met 21 doelpunten tot topscorer van de Ligue 1 en werd met zijn club landskampioen.

Giroud behoorde tot de selectie van Frankrijk die actief was op het EK in Polen en Oekraïne. De aanwezigheid van trainer Arsène Wenger bracht de aanvaller uiteindelijk naar Arsenal.

Met het aantrekken van Giroud speelt Arsenal in op een mogelijk vertrek van Robin van Persie. De topscorer en beste speler van het afgelopen seizoen heeft in Londen nog een contract tot het einde van het volgende seizoen.


Arsenal haalt Frans international Giroud (Foto: Novum)

Duitsland leent meer vanwege ESM-contributie

Duitsland gaat in het derde kwartaal 3 miljard euro meer lenen dan gepland. Het extra geld is bedoeld om de bijdrage aan het permanente noodfonds ESM te betalen.

Dat maakte het Finanzagentur, vergelijkbaar met het Nederlandse Agentschap van de Generale Thesaurie, dinsdag bekend.

In de planning voor dit jaar, die in december bekendgemaakt werd, stond voor het derde kwartaal een financieringsbehoefte van 68 miljard euro. Dat wordt nu dus 71 miljard euro. Duitsland wil het extra geld ophalen door meer 10-jarige en 30-jarige staatsobligaties te verkopen.

Duitsland haalde in het tweede kwartaal al 2 miljard euro meer op dan gepland. In maart stemde het kabinet in met een aanvullende begroting van 8,7 miljard euro voor betalingen aan het ESM.

Duitsland leent meer vanwege contributie ESM
Duitsland leent meer vanwege contributie ESM (Foto: ANP)

BMW: "Honda en Yamaha draaien MotoGP nek om"

BMW-motorsportbaas Bernhard Godmayer heeft hard uitgehaald naar Honda en Yamaha. Volgens de Duitser draaien beide Japanse bedrijven onder de huidige regels de MotoGP de nek om. BMW is momenteel in de sport actief bij Forward Racing MotoGP dat Duitse motoren in het Suter CRT-chassis heeft gehangen.

Godmayer was tegenover Motosprint niet mild. "Het is een complex verhaal, maar als je het beknopt wilt zeggen dan komt het erop neer dat het niveau van de technologie in de MotoGP op dit moment extreem hoog is en dat de investeringen om competitief te worden extreem hoog zijn. Als de situatie niet verandert dan is BMW niet geïnteresseerd om de MotoGP te betreden, tenzij de regels veranderen ...."

"In mijn ogen draaien Honda en Yamaha de MotoGP de nek om. Het is de waarheid. De Japanners hebben een andere racevisie dan dat wij hebben. Zij denken alleen maar aan het bereiken van technologisch leiderschap. Hun doel is om de concurrentie te verslaan: als deze sportieve oorlog de show ruïneert dan maakt dat niet uit. Wij geloven dat het racen een aantal dingen moet bevatten: de show, het runnen van een bedrijf en een manier om het publiek te vermaken."

Dat het in de MotoGP niet goed gaat blijkt uit het aantal fabrieksmachines dat aan de start staat. Naast Honda en Yamaha runt alleen Ducati nog een fabrieksteam. Verder zijn er nog een aantal klantenmotoren. De rest van het veld wordt aangevuld met CRT's om toch nog een vol veld te hebben. Bedrijven als BMW richten zich in plaats van de MotoGP op de Superbikes waar de motoren meer standaard zijn en waar een competitief veld aan de start staat.

Proef met bonus voor spitsmijdende treinforenzen

Reizen met de trein buiten de spits kan binnenkort geld gaan opleveren. NS, Syntus en Veolia beginnen in september met een proef waarin reizigers die de spits mijden per reis drie tot zeven euro terugkrijgen. Als de aanpak werkt, krijgt de proef mogelijk een permanent karakter, meldt een woordvoerder van de NS dinsdag.

Voor de vier maanden durende proef worden drieduizend reizigers geselecteerd met een jaartrajectkaart in de regio's Arnhem-Nijmegen, Roermond-Maastricht, Amsterdam, Overijssel en Gelderland. De deelnemers moeten op hun smartphone aangeven wanneer ze reizen.

Welk bedrag de deelnemers ontvangen per reis is afhankelijk van het aantal gemaakte kilometers. Het totaalbedrag kan oplopen tot bijna zeshonderd euro. "Hoe de reizigers de bonus daadwerkelijk ontvangen is nog niet bekend, maar waarschijnlijk wordt die op hun bankrekening gestort", laat de woordvoerder weten.

De proef borduurt voort op een kleiner experiment in 2009 op het traject tussen Utrecht en Den Haag. Toen kregen 124 proefpersonen een goedkoop dalurenabonnement in plaats van hun trajectkaart. De effecten van het vorig jaar ingevoerde dalurenabonnement op de spits zijn nog niet bekend en staan volgens de woordvoerder los van het huidige experiment.

De spoorvervoerders sluiten niet uit dat de beloning om de spits te mijden standaard gaat gelden. "Maar daarvoor moeten eerst de resultaten van deze proef bekend zijn", meldt de woordvoerder. Naar verwachting verschijnt in maart het evaluatierapport.


Proef met bonus voor spitsmijdende treinforenzen (Foto: Novum)

Van Vliet selecteert Gesink voor Spelen

De lokroep van Robert Gesink om toch naar de Olympische Spelen te gaan, is niet zonder succes geweest. Bondscoach Leo van Vliet heeft de Achterhoeker opgenomen in de selectie voor de olympische wegrit. Gesink komt op 28 juli in actie samen met Lieuwe Westra, Niki Terpstra, Lars Boom en Sebastian Langeveld.

Westra en Terpstra zullen ook de tijdrit rijden, die op 1 augustus gehouden wordt. Bondscoach Van Vliet had de twee in een eerder stadium al aangewezen. Na het Nederlands kampioenschap van afgelopen weekend heeft hij Boom (tweede op het NK), Langeveld (vijfde) en Gesink (zesde) aan de selectie toegevoegd.

Raadslid Rotterdam: politiegeweld geen uitzondering

Het schopincident van een Rotterdamse agente vorige week staat niet op zichzelf. Dat meldt het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte dinsdag. Volgens hem komt buitensporig politiegeweld in Rotterdam veel vaker voor.

De Rotterdamse afdeling van GroenLinks lanceerde na het incident de website politieknuppel.nl, waarop melding gemaakt kan worden van buitensporig politiegeweld. Daar kwamen de afgelopen week ruim twintig meldingen binnen, waarvan vijf concreet en zorgwekkend waren, laat Bonte weten. "Het gaat dan om slaan en schoppen of haren die uit het hoofd worden getrokken."

Dinsdag werd bekend dat justitie de Rotterdamse agente niet vervolgt, omdat er volgens de regels werd gehandeld en geen strafbare feiten werden gepleegd. "Als justitie zo oordeelt heb ik dat te accepteren, maar als politicus vind ik het onwenselijk gedrag."

De gemeenteraad in Rotterdam houdt donderdag een spoeddebat over het incident met de schoppende agente. Bonte zal dan pleiten voor het aanscherpen van de huidige gedragsregels bij de politie. Volgens hem is het een 'hardnekkig misverstand' dat de samenleving vraagt om harder politieoptreden. "Wat de politie harder nodig heeft, is een cursus sociale vaardigheden."

'Cofidis ontslaat ploegbaas Boyer'

Eric Boyer is niet langer ploegbaas van Cofidis. De Franse ploeg gaat, minder dan een week voor de start van de Tour de France, verder onder de leiding van Yvon Sanquer. Dat meldt de Franse sportkrant L'Équipe dinsdag. Oud-renner Boyer had Cofidis zeven jaar onder zijn hoede, maar uitblijvende resultaten nekten hem.

Sanquer was eerder in diverse functies betrokken bij de wielerploegen Festina, Astana en recent FdJ. Tussendoor werkte hij ook voor de Franse wielerbond en tourorganisatie ASO. Hij moet Cofidis, dat in 2008 met twee Tourzeges zijn succesvolste jaar kende, weer aan zeges helpen.

Ziekenhuispersoneel met mes bedreigd

Een 56-jarige man heeft maandagochtend in een ziekenhuis in Vlissingen een mes getrokken en verschillende mensen bedreigd. Een medewerker van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis moest wegspringen om een messteek te ontwijken. Dat meldt de politie.

De man uit Vlissingen bedreigde ook politieagenten die op het incident afkwamen. De politie riep hem op zijn wapen te laten vallen, maar daar gaf de man geen gehoor aan. De agenten trokken daarop hun wapen en konden de man uiteindelijk met pepperspray overmeesteren.

De Vlissinger zit vast op het politiebureau. Hij wordt later maandag verhoord.

Man overleden tijdens storing alarmnummer 112

Een man die woensdagnacht het alarmnummer 112 niet kon bereiken door een storing, is overleden aan hartfalen. Pas bij een tweede poging, vier minuten later, kon de man contact krijgen met de meldkamer. Een ambulance was weliswaar negen minuten na de melding ter plaatse, maar de man overleed alsnog. Er komt een onderzoek naar de zaak.

Wanneer de man exact overleed wordt in het belang van het onderzoek niet gemeld. Het onderzoek dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag aankondigde wordt uitgevoerd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Veiligheid en Justitie.

De 112-storing vond plaats tussen 00.15 uur en 06.20 uur, waardoor 164 mobiele bellers het alarmnummer niet konden bereiken. Vanaf vaste nummers was de alarmcentrale wel bereikbaar. De storing was ontstaan bij onderhoudswerkzaamheden.

Erdogan dreigt SyriŽ met militair antwoord

De Turkse strijdkrachten zullen iedere schending van het Turkse grondgebied door de Syriërs beantwoorden. Dit heeft Turkse premier Recep Tayyip Erdogan dinsdag gezegd.

Erdogan zei dat het Turkse luchtruim de laatste tijd al vijf maal door Syrische helikopters is geschonden en dat Ankara tot dusverre heel terughoudend is geweest. Hij zei ook dat de Syriërs het onbewapende Turkse RF-4E verkenningsvliegtuig dat vrijdag werd neergehaald doelbewust hebben neergeschoten. Het ging om een puur vijandige daad, aldus de premier.


Erdogan dreigt Syrië met militair antwoord (Foto: Novum)

Boek: Bart: Live fast, die young

Bart de Graaff. Het mannetje dat al tijdens zijn leven een kleine legende werd door in de tieten van Patty Brard te knijpen, een baksteen door de ruit van een benzinestation te keilen en een eigen omroep op te richten. En later door als Teringtubbie z'n reet af te vegen aan een lief schattig konijntje, bekende Nederlanders in het holst van de nacht uit hun bed te bellen of een weerman genaamd Gilles de la Tourette te spelen. 25 mei jongstleden was het alweer tien jaar geleden dat de (b)ere-voorzitter van BNN met zijn immer kwakkelende gezondheid op 35-jarige leeftijd overleed. En naar aanleiding daarvan is er nu een boek over hem: Bart - Live fast, die young.

Wii U krijgt 'redelijke' prijs

Gamers die naar de Wii U uitkijken hoeven dit najaar waarschijnlijk niet al te diep in de buidel te tasten. Dat laat Nintendo-directeur Satoru Iwata weten aan de Japanse krant Yomiuri Shimbun Daily. Volgens de topman komt de Wii U voor een 'redelijke prijs' in de winkel te liggen. De exacte releasedatum en prijs van de nieuwe spelcomputer van Nintendo is officieel nog steeds niet bekend.

In het interview zegt Iwata niet dezelfde fout te willen maken als met de Nintendo 3DS. De vorig jaar op de markt gebrachte draagbare spelcomputer verkocht vlak na de release zeer slecht. De gamegigant moest de vraagprijs verlagen om de verkoop te stimuleren.

Het techweblog Forget The Box gaf eerder aan dat Nintendo goedkope hardware gebruikt voor zijn Wii U-spelcomputer. De totale waarde van de onderdelen van de nog te verschijnen Wii U werd geschat op ongeveer 180 dollar, omgerekend 144 euro.

Met de introductie van de Wii U waagt Nintendo zich voor het eerst aan de ondersteuning van HD-televisies. Naast de hogere kwaliteit beelden moet de spelcomputer ook meer gebruikmaken van online functies. Nintendo wil de Wii U dit najaar in Japan, de Verenigde Staten en Europa op de markt hebben.


Wii U krijgt 'redelijke' prijs 

Rode cijfers geen reden voor inhouden bonus

Bij de meeste verlieslijdende bedrijven wordt toch een bonus uitgekeerd. Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot naar de beloning bij beursgenoteerde bedrijven. Volgens de onderzoekers ontbreekt een logische relatie tussen de prestaties van een bedrijf en de bonus van de topman en de overige bestuurders.

Ongeveer twintig procent van de aan de AEX en AMX genoteerde bedrijven leed vorig jaar verlies. Van die tien hebben er twee geen bonus uitgekeerd aan de bestuurders. De rest van die bedrijven keerde nog altijd een bonus uit van gemiddeld 212.000 euro voor de topman en 147.000 euro voor een bestuurslid.

Van de onderzochte bedrijven zag bijna de helft de winst afnemen. Gemiddeld daalde de winst met 140 procent. Toch kregen bestuurders van die bedrijven een bonus van gemiddeld 220.000 euro. De hoogte van de bonus daalde weliswaar met zestien procent, maar dat lijkt volgens de onderzoekers niet in verhouding te staan tot de afname van de winst.

Volgens onderzoeker Christian Gort blijkt uit die cijfers dat de kortetermijnbonus niet altijd gerelateerd is aan de prestaties van het bedrijf. "De bonus lijkt overwegend een middel om topbestuurders aan de onderneming te binden."


Rode cijfers geen reden voor inhouden bonus (Foto: Novum)

Interim-managers zien inkomsten teruglopen

Ruim driekwart van de Nederlandse interim-managers heeft zijn inkomen het afgelopen jaar zien dalen. Ze hebben last van het slechte economische klimaat en de overheidsbezuinigingen. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van Atos Interim Management en de Nyenrode Business Universiteit.

De interimmers verwachten dat de marktomstandigheden dit jaar nog verder zullen verslechteren. Slechts vijftien procent ziet een toename van de vraag naar tijdelijke managers. Een belangrijke reden voor de malaise onder interim-managers is de sterke terugval van overheidsopdrachten. Doordat er minder werk is, staan ook de vergoedingen onder druk.

Door de schaarste aan opdrachten wordt het voor interim-managers belangrijker om hun ondernemerskwaliteiten aan te spreken. "Zelfstandigen zonder personeel zouden meer moeten pionieren, en hun ondernemerschap actief moeten ontplooien om succesvol te blijven", stelt directeur van Atos Interim Management Piet Hein de Sonnaville. Hoe de interim-managers dan precies hun ondernemerschap beter tot wasdom kunnen laten komen, laat De Sonnaville echter in het midden.

Uit het onderzoek blijkt overigens dat 84 procent van de interim-managers zich een capabele zelfstandig ondernemer vindt. "Wij constateren hier een discrepantie tussen beleving en werkelijkheid en dat baart zorgen", aldus de Atos-directeur.

Junker en Enevoldsen definitief naar KV Mechelen

Thomas Enevoldsen en Mads Junker maken definitief de overstap naar KV Mechelen. Beide Deense internationals doorstonden de medische keuring, meldt de Belgische club dinsdag. Junker komt transfervrij over van Roda JC, terwijl Enevoldsen nog een doorlopend contract bij FC Groningen had.

De 31-jarige Junker komt in Mechelen trainer Harm van Veldhoven tegen, met wie hij samenwerkte bij Roda. Afgelopen seizoen miste hij geen enkele competitiewedstrijd voor de Limburgers. De aanvaller kwam in Nederland ook nog vier jaar voor Vitesse uit.

Enevoldsen (24) kwam in 2009 over van Aalborg BK naar Groningen. De middenvelder kon in zijn eerste twee seizoenen nog rekenen op een basisplaats, maar raakte afgelopen jaar uit beeld bij trainer Pieter Huistra. Hij kwam in totaal tot 69 competitiewedstrijden en scoorde elf doelpunten.


Junker en Enevoldsen naar KV Mechelen (Foto: Novum)

Zes maanden cel voor woordvoerder Sharia4Belgium

De woordvoerder van Sharia4Belgium, Fouad Belkacem, is in Antwerpen veroordeeld tot zes maanden cel. De rechter acht hem schuldig aan het beledigen van agenten en het aanzetten tot haat en geweld. Dat meldden Belgische media. De woordvoerder van de fundamentalistische moslimorganisatie werd begin deze maand opgepakt.

Belkacem is veroordeeld voor drie incidenten uit 2007 en 2008 in Boom en Antwerpen. De Belg had daarbij de politie uitgescholden.

Belkacem is ook in Nederland omstreden. De radicale moslim zou eind vorige maand spreken op een congres in Amsterdam. Daarop liet minister van veiligheid en justitie Ivo Opstelten weten dat hij in Nederland zou worden aangehouden omdat Marokko hem zoekt in verband met drugshandel.

Stallone wint plagiaatzaak om The Expendables

Sylvester Stallone heeft het scenario van The Expendables niet overgeschreven. De Amerikaanse krachtpatser heeft de rechtszaak die schrijver Marcus Webb tegen hem had aangespannen, maandag gewonnen. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Volgens de rechter lijken de twee verhalen slechts in grote lijnen op elkaar.

De advocaten van Stallone wezen de rechter er ook op dat Webb met zijn scenario The Cordoba Caper begon toen Stallone en zijn coscenarist David Callaham al met The Expendables bezig waren. Bovendien kon niet voldoende bewezen worden dat Stallone en de zijnen van het bestaan van Webbs scenario op de hoogte waren.

Beide scripts gaan over huurlingen op leeftijd die de opdracht krijgen om een dictator af te zetten. Callaham schreef de eerste versies van The Expendables, later nam Stallone zijn werk onderhanden. Hij schrapte een aantal verhaallijnen, personages en scènes om er zo veel mogelijk actie in te verwerken.

De 65-jarige Stallone werd in oktober aangeklaagd door Webb. Stallone schreef het scenario, regisseerde The Expendables en speelde de hoofdrol. Het vervolg op de actiefilm draait vanaf 16 augustus in de Nederlandse bioscopen.

Whitmarsh: "Hamilton had het anders moeten doen"

Lewis Hamilton werd in de slotronde van de Grand Prix van Europa in Valencia uit de wedstrijd getikt door Williams-coureur Pastor Maldonado. McLaren-teambaas Martin Whitmarsh zag een goede puntenfinish in rook opgaan en denkt dat Hamilton in het duel met de Venezolaan eieren voor zijn geld had moeten kiezen.

"Als je kijkt naar hoe hij verdedigde ten opzichte van Grosjean en Raikkonen, deed hij niets anders bij Maldonado. Het resultaat was anders, maar zelf deed hij niets anders. In mijn ogen was het dan ook Maldonado zijn schuld en dat is natuurlijk erg frustrerend. Achteraf gezien had Lewis het bij een dergelijke coureur anders moeten aanpakken, maar je kan er eigenlijk ook niet op anticiperen."

Waar Hamilton in de bandenstapels eindigde kwam Maldonado nog als tiende over de streep. De Williams-coureur kreeg van de stewards twintig strafseconden aan zijn broek voor de aanrijding en zag daardoor het laatste punt gaan naar zijn teamgenoot Bruno Senna.

Ecuador onderzoekt implicaties asielaanvraag Assange

Op verzoek van de Ecuadoraanse regering bestuderen juristen momenteel de politieke en wettelijke implicaties van een eventuele asielverlening aan WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Dat heeft de Ecuadoraanse minister van buitenlandse zaken Ricardo Patino gezegd.

Patino zei niet wanneer een besluit over de asielaanvraag van Assange te verwachten is. De Ecuadoraanse ambassadeur in Groot-Brittannië keerde in het weekeinde terug naar zijn vaderland en sprak maandag met Patino en president Rafael Correa over Assange.

Assange zocht een week geleden zijn toevlucht in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, in een poging te voorkomen dat hij wordt uitgeleverd aan Zweden, dat hem wil verhoren in verband met een verkrachtingszaak. Eenmaal in de ambassade vroeg Assange asiel aan in Ecuador, dat hem eind 2010 een verblijfsvergunning aanbood, maar daar al snel op terugkwam.

Assange zegt niet naar Zweden te willen omdat hij bang is uiteindelijk aan de Verenigde Staten te worden uitgeleverd, die hem zouden willen vervolgen voor het openbaar maken van geheime diplomatieke documenten door WikiLeaks. De VS hebben niet om zijn uitlevering verzocht.

Arrestaties om bekladden holocaustmonument

De politie in Israël heeft drie ultraorthodoxe joden aangehouden in verband met de bekladding van het holocaustmonument Yad Vashem in Jeruzalem en twee legermonumenten. De verdachten hebben bekend antizionistische graffiti te hebben aangebracht op de monumenten, aldus de politie dinsdag.

Naast de woorden 'Hitler, bedankt voor de Holocaust' viel op het holocaustmonument onder meer ook de mededeling 'Joden, wordt wakker, het kwaadaardige zionistische regime beschermt ons niet, het brengt ons in gevaar' te lezen. Een leus was ondertekend met 'ultraorthodox jodendom'.

Veel ultraorthodoxe joden zijn fel antizionistisch. De huidige joodse staat is in strijd met hun geloofsovertuiging. Zij geloven namelijk dat pas na de komst van de messias een joodse staat mag worden gesticht.

Schoppende agente niet vervolgd

De agente die vorige week in opspraak kwam door bij een arrestatie op een man in te trappen, wordt niet vervolgd. Volgens de officier van justitie heeft de vrouw goed en volgens de regels gehandeld en zijn daarbij geen strafbare feiten gepleegd. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam dinsdag.

De vrouw werkte de arrestant op de Riederlaan met enkele gerichte trappen tegen de grond omdat hij zich had losgerukt toen hem handboeien werden omgedaan. De boeien zaten daardoor maar aan één hand vast. Omdat pepperspray niet werkte, gebruikte de agente geweld met het oog op het gevaar van de rondzwaaiende boeien. Justitie erkent dat dat nodig was en vervolgt de vrouw daarom niet.

De 29-jarige dronken arrestant gedroeg zich bovendien agressief en schopte en sloeg om zich heen toen de agenten hem tot bedaren probeerden te brengen. Dat is ook bevestigd door omstanders, onder wie de maker van het filmpje. In het filmpje was alleen het schopgedeelte te zien.

De arrestant zegt zich niets meer van het incident te kunnen herinneren. Hij verklaarde tegenover de politie zeker dertig glazen bier en wodka te hebben gedronken. De man deed na het incident aangifte, maar die is door het OM geseponeerd. Volgens justitie heeft hij geen letsel aan de schoppen overgehouden.

Ex Sterretje geeft programmamakers schuld van breuk

De relatie van Tony 'Sterretje' Wyczynski en Mandy liep op de klippen door de programmamakers. Dat beweert de Limburgse, die het programma In Love With Sterretje won, althans in het AD.

"Wij kwamen op 1 april hoteldebotel terug van Gran Canaria en mochten elkaar toen tot de laatste aflevering op 4 juni niet zien", vertelt Mandy. "Dat deden we heel soms stiekem toch, maar we groeiden al direct uit elkaar. Niet echt een goede start van een relatie."

Tony maakte dit weekeinde bekend dat hij weer vrijgezel is. "De vlinders die ik had op Gran Canaria, moet je dan in de wacht zetten hier in Nederland", legde de realityster, die bekend werd dankzij Oh Oh Cherso, uit. Ook de afstand zou de twee parten hebben gespeeld, Mandy woont in Limburg, Tony in Den Haag.

Hoewel Tony klaar is met de relatie, hoopt Mandy stiekem nog op een hereniging. "Nog steeds krijg ik kriebels als ik Tony zie of spreek. Aan mij ligt het niet. Over een paar weken zal ik Tony weer eens bellen. Wie weet komt het nog wel goed, je weet nooit."

Doelman De Winter van De Graafschap naar AZ

AZ heeft met keeper Yves de Winter van De Graafschap overeenstemming bereikt over een driejarig contract. De 25-jarige Belgische doelman werd overgenoemen door de club uit Alkmaar voor de gelimiteerde afkoopsom van tweehonderdduizend euro.  

Na het vertrek van Niki Mäenpää naar VVV-Venlo zocht AZ naar een keeper die met Erik Heijblok de strijd kan aangaan voor de rol van stand-in voor eerste keuze Alvarado Esteban.  De Winter verdedigde slechts één jaar het doel van de degradant uit de eredivisie. Daarvoor keepte hij vijf jaar voor het Belgische Westerlo.

Hoogerland wacht nog op schadevergoeding

Johnny Hoogerland is nog altijd niet gecompenseerd voor de valpartij die hij vorig jaar in de Tour de France beleefde, zo meldt NUsport. De renner van Vacansoleil werd net als Juan Antonio Flecha in de negende etappe aangereden door een auto van de Franse televisie en belandde in het prikkeldraad.

De beelden van een huilende Hoogerland gingen de hele wereld over. Inmiddels is de veroorzaker van het ongeval, een chauffeur in dienst van Euromedia, veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijk. Zowel Hoogerland als Flecha proberen nu onafhankelijk van elkaar een schadevergoeding op te eisen, maar Euromedia weigert tot nu toe ondanks afspraken tot een schikking te komen. Het bedrijf verwijst hierbij naar de eigen verzekeringsmaatschappij en de maatschappij waarvan de auto gehuurd is. De op vandaag gestelde deadline om eruit te komen zal verlopen.

Sinds het ongeval kampt Hoogerland volgens zijn manager Aart Vierhouten en zijn advocaat Marjan Olfers met slapeloosheid, rugpijn en stemmingswisselingen. Ze willen dan ook een vergoeding van de juridische en medische kosten en vanwege inkomstenderving. Hoogerland zat op het moment van de aanrijding in een kopgroep en had de etappe kunnen winnen. Ook kon de Nederlander door de opgelopen verwondingen later in de Tour geen aanspraak meer maken op de bolletjestrui, de trui waar hij jacht op maakte.

Volgens Olfers lijkt er nu een rechtszaak in het verschiet te liggen. "We hebben te maken met een vrij onwillige partij die zich erg verschuilt achter een verzekeringsmaatschappij, terwijl, ik vind: het is hun verantwoordelijk als onderneming. En ik voel me niet gebonden aan eerder genoemde bedragen. Of we veel ruimte hebben tussen de boven- en ondergrens ga ik niet openbaar maken. Maar als de ondergrens niet gehaald wordt, gaan wij in de vechtmodus en dan laten we onze tanden zien."

In een reactie aan NUsport en NRC heeft Euromedia-directeur Luc Geoffroy laten weten dat de zaak hem niet lekker zit. "Wij zitten ook met de zaak in onze maag. Ik word erg ongelukkig als ik er aan denk. Ik erken de schade die een van onze werknemers heeft aangericht, daarom wilden wij een regeling treffen met monsieur Hoogerland, en ook met monsieur Flecha. Maar toen we het schikkingsvoorstel zagen... tja... ik snap het bedrag, maar dat kunnen wij niet betalen. Dan zouden we de hele Tour voor niets hebben gedaan!"

Geoffroy verwijst het kamp Hoogerland dan ook naar de verzekeringsmaatschappijen van Euromedia zelf en die van het autoverhuurbedrijf. Zowel Vierhouten als Olfers willen liever direct zaken doen met Euromedia. "Zo werkt dat volgens het Franse recht. De verzekeringen moeten er met elkaar uitkomen."

Het ongeval waar Hoogerland en Flecha bij betrokken waren

'Schoolklassen worden weer voller'

Veel klassen in het basis- en voortgezet onderwijs gaan opnieuw groeien. Dat komt doordat scholen dit jaar opnieuw gaan bezuinigen op leraren, meldt het adviesorgaan voor het onderwijs CPS na onderzoek onder bijna achthonderd scholen. Vorig jaar groeiden de klassen ook al door de aanhoudende crisis.

Op zowel basis- als middelbare scholen zeggen acht op de tien directeuren te willen snijden in het budget voor leraren. Daardoor verdwijnen meer klassen en worden andere voller, verwacht het CPS.

Volgens directeur Suzan Koning wordt het voor veel scholen een uitdaging om genoeg aandacht te geven aan alle kinderen. "Des te meer omdat de Onderwijsinspectie eerder dit jaar nog constateerde dat leraren moeite hebben met deze 'complexe vaardigheden'", zegt ze in een reactie.

Scholen bezuinigen ook op andere posten, zoals het ondersteunend personeel, ict, management en onderhoud. Ook voor 2013 voorzien de scholen flinke bezuinigingen.

Oplage kranten weer in de min

De betaalde papieren oplage van de landelijke dagbladen is in het eerste kwartaal met vier procent gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Vooral het Nederlands Dagblad, het Financieele Dagblad en De Telegraaf leverden in. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Het Oplage Instituut (HOI).

Het ND leverde elf procent aan betaalde oplage in, het FD tien procent. De Telegraaf zag het aantal betalende abonnees met zes procent afnemen, maar blijft wel de grootste krant met net meer dan een half miljoen abonnees. Enige krant met een plus was opnieuw NRC Handelsblad, dat het kwartaal met een procent in de plus afsloot.


Oplage kranten weer in de min (Foto: Novum)

[WBD] Haase en Bertens vandaag in actie

Robin Haase en Kiki Bertens zullen vandaag in de eerste ronde van Wimbledon in actie komen. Beide Nederlanders kunnen zich voegen bij Arantxa Rus die zich gisteren voor de tweede ronde van het grastennistoernooi wist te plaatsen.

Bertens zal als eerste gaan spelen, want zijn moet het in de openingspartij op baan vier op gaan nemen tegen de als negentiende geplaatste Tsjechische Lucie Safarova. Ook Haase krijgt een zware dobber om de tweede ronde te halen, want hij is gekoppeld aan de als negende geplaatste Argentijn Juan Martin del Potro. Die wedstrijd staat als derde ingeprogrammeerd op baan twee.

Narsingh kan bij PSV tekenen

Luciano Narsingh lijkt sc Heerenveen niet te verruilen voor Ajax, maar voor PSV, zo meldt Voetbal International. De Eindhovenaren zouden de vleugelaanvaller benaderd hebben en deze zou openstaan voor een overgang naar de club van Dick Advocaat.

Ajax leek eerder de beste papieren in handen te hebben om Narsingh naar Amsterdam te halen, maar kon het met Heerenveen niet eens worden over de voorwaarden voor een overgang van de aanvaller naar de hoofdstad.

Aanhouding voor fraude met schijnrelaties

Een 48-jarige Amsterdammer is eind mei opgepakt omdat hij betrokken zou zijn bij het sluiten van schijnrelaties tussen West-Afrikaanse mannen en Europese vrouwen. Bij de aanhouding van de man in zijn woning in Amsterdam-West werden valse documenten, computers en telefoons in beslag genomen. Dat meldt de politie dinsdag.

De man, die zich uitgaf als advocaat en juridisch adviseur, liet zich inhuren door West-Afrikaanse mannen die een legale verblijfsstatus in Nederland wilden, om zo vrij door Europa te kunnen reizen. De man vervalste daartoe een samenlevingscontract en ronselde een vrouw uit het buitenland, die vervolgens als zogenaamde partner van de man bij de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) verscheen.

Per klant streek de fraudeur bijna duizend euro op, waarvan hij enkele honderden euro's betaalde aan de medeplichtige vrouwen. In het onderzoek naar de man, die wordt verdacht van mensensmokkel, oplichting en valsheid in geschrifte, kwamen 32 schijnrelaties aan het licht. De fraude kwam aan het licht toen de IND vervalste notariële aktes aantrof in dossiers.

Transfer Vertonghen naar Tottenham in impasse

Jan Vertonghen is nog altijd in afwachting van zijn transfer naar Tottenham Hotspur. Ajax is er met de Engelsen uit, maar wil dat de verdediger van zijn aandeel in de transfersom afziet. Vertonghen hoopt op een oplossing, zegt hij dinsdag in het AD. Hij heeft in Amsterdam nog een contract tot volgend jaar zomer.

"Ik had gedacht dat het veel eerder rond zou komen", zegt de 25-jarige Belgisch international."Ik rekende erop. Tottenham was snel, serieus en concreet. Dat het zo lang zou duren, had ik niet verwacht."

Mocht de overgang naar Tottenham op niets uitlopen, dan meldt Vertonghen zich volgende week maandag zonder te morren voor de eerste training in Amsterdam. "Ik meld me nu gewoon op 2 juli. Ajax heeft een goede trainer die mij kent, weet wat hij aan mij heeft en ik kom in een goede, stabiele ploeg terecht. Dan maar drie keer op een rij kampioen worden met Ajax."


Transfer Vertonghen naar Tottenham in impasse (Foto: Novum)

Jansen nieuwe bondscoach basketballers

Jan Willem Jansen is de nieuwe bondscoach van de Nederlandse basketballers. De 59-jarige is door de NBB aangesteld tot het einde van het jaar. Jansen was bij de bond al in dienst als topsportcoördinator. Hij volgt de Israëliër Gadi Kedar op, wiens contract in april niet werd verlengd.

"Jansen is voor het bestuur altijd een zeer serieuze optie geweest om dit jaar het mannenteam te gaan coachen", laat de NBB weten. "De bond is blij met een gelouterde coach als Jansen."

Jansen wil zich met het Nederlandse team plaatsen voor het EK dat volgend jaar in het Sloveense Ljubljana wordt gehouden. De voorbereiding op dat toernooi begint op 15 juli.

Boschker en Landzaat jaar langer door bij Twente

Sander Boschker en Denny Landzaat gaan nog een jaar door bij FC Twente. De twee routiniers hebben hun aflopende verbintenis met een jaar verlengd, meldt de eredivisionist maandagavond. Boschker gaat daardoor zijn 23e seizoen in bij Twente, Landzaat zijn derde.

De 41-jarige Boschker debuteerde in november 1989 voor Twente en kwam sindsdien tot 555 competitieduels. Tussendoor stond de eenmalig international nog een jaar onder contract bij Ajax, waar hij niet in actie kwam. Boschker fungeerde de afgelopen twee seizoenen als reservekeeper achter de Bulgaar Nikolay Mihaylov.

De vijf jaar jongere Landzaat kwam twee jaar terug over van Feyenoord en kwam sindsdien tot 43 competitieduels en twee goals. De 38-voudig international speelde eerder ook voor Ajax, MVV, Willem II, AZ en Wigan Athletic.

Gesink wil toch naar Londen

Robert Gesink wil toch meedoen aan de wegwedstrijd op de Olympische Spelen. Dat zegt de renner van Rabobank dinsdag in De Telegraaf. De Varssevelder besloot eerder zich niet beschikbaar te stellen omdat hij dacht dat het parcours in Londen te veel voor sprinters zou zijn.

"Ik hoor nu steeds meer kenners dat het toch een zware wedstrijd is. Dat heeft me doen besluiten om toch terug te komen op mijn eerdere besluit. Ik hoop dat bondscoach Leo van Vliet me alsnog opneemt in de selectie", zegt Gesink.

De Raborenner zou het niet erg vinden om in de Engelse hoofdstad in dienst van teamgenoot Lars Boom te rijden. "Ik heb dat ook op het NK in Kerkrade gedaan. Boom was daar beter dan ik en dan heb ik er geen probleem mee om me weg te cijferen."

DNB dringt aan op sparen en aflossen

Mensen moeten in de komende jaren geld sparen of de hypotheek snel aflossen. Daar dringt de Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag op aan in het AD. De bank wil, met het zicht op de crisis, voorkomen dat Nederlanders in de problemen komen als ze met pensioen gaan. Nu denken nog te weinig mensen na over hun portemonnee.

"Wees bewust dat het er de komende jaren niet gemakkelijker op wordt", waarschuwt DNB-directeur Joanne Kellermann in de krant. "Het is belangrijk dat iedereen zich bewust wordt van de risico's en nu gaat nadenken over zijn eigen oudedagvoorziening."

Volgens Kellermann is dat vooral verstandig als je nog onder de 50 jaar bent. "Dan heb je nog jaren de gelegenheid om je financiële positie te verbeteren. Word financieel zelfredzaam is het advies."


DNB dringt aan op sparen en aflossen (Foto: Novum)

Hoogleraar Erasmus ontkent fraude

Dirk Smeesters, de hoogleraar van de Erasmus Universiteit in Rotterdam die is betrapt op fraude, ontkent dat hij gegevens heeft verzonnen. Volgens hem heeft hij slechts een wetenschappelijke fout begaan. Dat zegt Smeesters dinsdag in het AD.

"Ik ben geen Stapel. Ik heb geen gegevens verzonnen", aldus de gevallen hoogleraar consument en samenleving, die daarmee verwees naar de Tilburgse wetenschapper Diederik Stapel, die jarenlang onderzoeksdata verzon. "Ik heb een wetenschappelijke fout begaan door gegevens weg te laten en niet te rapporteren wat ik heb weggelaten. Dat ik nu zo word neergezet doet me pijn."

Maandag werd bekend dat Smeesters op fraude was betrapt na een onderzoek van een integriteitscommissie. De van oorsprong Vlaamse hoogleraar heeft enkele artikelen geschreven op basis van onderzoeksresultaten die 'hoogst onwaarschijnlijk' zijn, zo luidde de conclusie.

Dat hij ontslag zou hebben genomen naar aanleiding van het onderzoek, klopt volgens Smeesters niet. Hij stapte in januari al op vanwege 'persoonlijke omstandigheden'. "Dat heeft niets met de zaak te maken", aldus Smeesters.

Just Dance 4 krijgt releasedatum

Ubisoft heeft de releasedata bekendgemaakt voor hun dansspel Just Dance 4. Het spel komt 2 oktober uit in Europa en op 9 oktober in Amerika. De data gelden overigens alleen voor de versies op Xbox 360, PlayStation 3 en Wii. De versie voor Wii U komt volgens de uitgever gedurende de releaseperiode van de nieuwe console uit.

De nummers die tot nu zijn bekendgemaakt voor Just Dance 4 zijn:

 • Call Me Maybe - Carly Rae Jepsen
 • Disturbia - Rihanna 
 • Good Feeling - Flo Rida
 • Maneater - Nelly Furtado 
 • Moves Like Jagger - Maroon 5 ft.  Christina Aguilera
 • Never Gonna Give You Up - Rick Astley
 • Rock Lobster - The B-52's
 • So What - P!nk 
 • Super Bass - Nicki Minaj
 • You're The First, The Last, My Everything - Barry White
 • What Makes You Beautiful - One Direction 
 • Wild Wild West - Will Smith

'Kwart miljoen doden door Mexicaanse griep'

De Mexicaanse griep heeft in 2009 waarschijnlijk meer dan een kwart miljoen mensen het leven gekost. Dat is 15 keer zoveel als de 18.500 die aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn gemeld.

Dat blijkt uit een studie van een groep epidemiologen en artsen waarover het medische tijdschrift The Lancet Infectious Diseases dinsdag publiceert. Zij gebruikten een statistisch model dat volgens hen een nauwkeuriger beeld van de gevolgen van de pandemie biedt.

Volgens de belangrijkste auteur van de studie, Fatimah Dawood van de Centra voor de Beheersing en Preventie van Ziekten van de Amerikaanse regering, zijn in het onderzoek in tegenstelling tot eerdere studies schattingen gemaakt van de sterfgevallen in landen in Zuid-Oost-Azië en Afrika waar cijfers over doden door influenza niet zeer betrouwbaar zijn.

De onderzoekers schatten dat in de 12 maanden na april 2009 284.500 mensen aan de Mexicaanse griep zijn gestorven, maar zij sluiten niet uit dat het er twee keer zoveel (575.400) waren. 80 procent was jonger dan 65 jaar. In Nederland kostte de epidemie in 2009 aan naar schatting 60 mensen het leven. Meestal betrof het mensen wier gezondheid door andere oorzaken al was verzwakt.

De WHO riep in juni 2009 de Mexicaanse griep tot een pandemie uit. In augustus 2010 sprak de VN-organisatie uit dat zij voorbij was.

Ouders negeren leerplichtwetten rond vakantie

Het aantal ouders dat de leerplichtwetten in vakantietijd negeert is vorig jaar met tien procent toegenomen. In totaal werden 6500 kinderen een dag eerder dan de officiële start van de vakantie mee op vakantie genomen of kwamen een dagje later terug. Het ministerie van Onderwijs zet vanaf dinsdag sociale media in om deze aantallen terug te dringen.

Via Twitter en Facebook kunnen ouders vragen stellen aan het ministerie over wat wel en niet mag volgens de Leerplichtwet. Volgens Minister van Onderwijs Marja Van Bijsterveldt (CDA) hebben ouders een voorbeeldfunctie voor hun kinderen. "We gaan daarom ouders nog beter informeren over wat wel en niet is toegestaan."

Er is sprake van zogeheten 'luxeverzuim' als een leerling buiten de schoolvakanties zonder toestemming en uit eigen belang van ouders of kind niet in de klas zit. Bij luxeverzuim kunnen ouders worden vervolgd of een boete krijgen. Die boete kan oplopen tot bijna vierduizend euro.

Basisschoolleerlingen en leerlingen in het voortgezet onderwijs in regio Zuid hebben dit jaar als eerste vakantie, op 29 juni. Een week later volgt regio midden Nederland en voor regio Noord start de zomervakantie op 14 juli.

IsraŽl ontruimt illegale nederzetting

Israël heeft dinsdag een begin gemaakt met de ontruiming van de illegale nederzetting Ulpana. Zo'n dertig gezinnen, ongeveer de helft van de bevolking van Ulpana, moeten dinsdag vertrekken, de rest volgt later deze week.

In tegenstelling tot gewelddadigere ontruimingen in het verleden, hebben de kolonisten in Ulpana gezegd op vreedzame wijze het veld te zullen ruimen. Ze worden voorlopig ondergebracht in tijdelijke woningen. Israël heeft beloofd hun appartementengebouwen te verplaatsen naar een plek niet ver van de nederzetting op de Westelijke Jordaanoever.

Het Israëlische hooggerechtshof beval de ontmanteling van de nederzetting, omdat die was verrezen op particuliere Palestijnse grond. Israël verbiedt de bouw op dit soort grond, maar staat wel toe dat nederzettingen elders op de Westoever worden opgericht. De Palestijnen beschouwen de Westoever als onderdeel van een toekomstige Palestijnse staat.

Slachtoffer schietpartij Amsterdam overleden

De 41-jarige man die maandagmiddag zwaargewond raakte bij een schietpartij in Amsterdam-West, is in een ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de politie dinsdag.

Het incident vond even voor 17.00 uur plaats in de portiek van een woning op de Geuzenkade, ter hoogte van de Jan van Galenstraat. Even na de schietpartij werd een verdachte in de buurt aangehouden, maar die bleek na verhoor niets met de zaak te maken te hebben. De man is maandagavond vrijgelaten. De politie tast nog in het duister over de toedracht van de schietpartij.

Bijna tienduizend meldingen van spooknota's

Het Steunpunt Acquisitiefraude (SAF) heeft dit jaar al bijna tienduizend meldingen binnengekregen over nepfacturen. Dat is zo'n tachtig procent van alle fraudemeldingen die er binnenkomen, zegt een woordvoerder dinsdag in de Volkskrant.

Spooknota's worden verzonden door malafide bedrijven die hopen dat ondernemers klakkeloos de rekening betalen. Een dergelijke factuur lijkt op andere rekeningen en wordt zo opgesteld dat de suggestie wordt gewekt dat er een klantrelatie is. Volgens het steunpunt bedraagt de jaarlijkse schade zo'n vierhonderd miljoen euro.

Het SAF werkt samen met onder meer het ministerie van Veiligheid en Justitie en MKB Nederland om de praktijken tegen te gaan. Maar volgens de woordvoerder is dat nog niet zo makkelijk. "Het is erg lastig om iets aan de spooknota's te doen. Geloof het of niet, de discussie of het strafbaar is, loopt nog steeds."

In werkelijkheid is een spooknota een aanbod om een dienst af te nemen. Die nuance wordt vaak weggemoffeld in kleine letters onderaan de brief. Daardoor is het voor de overheid vaak moeilijk om de afzender te pakken. Omdat ondernemers geld overmaken, is er in feite een akkoord gesloten.

Ferrell en Galifianakis presenteren campagne posters

Will Ferrell en Zach Galifianakis zitten midden in hun strijd voor een zetel in het parlement. Vandaag zijn er twee nieuwe campagne posters naar buiten gebracht van de twee 'politici'.

Op de posters laten beiden heren zien uit welk hout ze gesneden zijn; Ferrell met een machtige adelaar aan zijn zijden en Galifianakis met twee schattige mopshondjes in zijn armen. Het mogen duidelijk zijn wie deze campagne gaat winnen.

In The Campaign gaat VVV medewerker  Marty Huggings (Galifianakis) de strijd aan met parlementslid Cam Brady (Ferrell). Brady is betrokken bij een seksschandaal, hierdoor ziet Hugings de kans schoon om hem uit te dagen voor zijn zetel in het parlement. The Campaign gaat 30 augustus in première.

 

VS.

Zuid-Korea legt olie-import Iran noodgedwongen stil

Zuid-Korea legt de import van olie uit Iran per 1 juli stil. De beslissing komt voort uit de weigering van de Europese Unie olietankers met Iraanse ruwe olie aan boord nog langer te verzekeren. Zuid-Korea dekt het risico voor zijn tankers af bij Europese verzekeringsmaatschappijen.

Onderhandelingen met de EU over een uitzonderingspositie voor Zuid-Koreaanse olietankers zijn op niets uitgelopen, liet de regering in Seoul dinsdag weten.

Zuid-Korea is een van de vier grote Aziatische opkopers van Iraanse ruwe olie. In 2011 importeerde het land 87 miljoen vaten ruwe olie uit Iran, 9,4 procent van de totale Zuid-Koreaanse olie-import.

FBI redt 79 tieners uit prostitutie

De FBI heeft in drie dagen tijd 79 tieners in de hele Verenigde Staten uit de prostitutie gered. Dat meldden autoriteiten maandag. In totaal werden 104 pooiers in 57 steden opgepakt. De kinderen variëren van 13 tot 17 jaar oud en onder hen zijn niet alleen meisjes, maar ook twee jongens. Een van de slachtoffers zou al sinds haar elfde jaar in de prostitutie gedwongen zijn.

Volgens de autoriteiten gaat het om een georganiseerd netwerk van criminelen dat vaak via social media contact met de kinderen zocht. Vervolgens werden de slachtoffers of hun familie bedreigd, waarna ze door het hele land werden getransporteerd om betaalde seks te hebben.

De bevrijde kinderen hebben onderdak gekregen van de FBI totdat ze bij pleeggezinnen en andere instanties geplaatst kunnen worden.

FBI redt 79 tieners uit prostitutie
FBI redt 79 tieners uit prostitutie (Foto: ANP)

Familie Flores: brieven Joran zijn mediastrategie

De familie van Stephany Flores denkt dat de brieven, waarin Joran van der Sloot zijn excuses aanbiedt voor de moord op hun dochter, niet oprecht zijn. Volgens hun advocaat, Edward Alvarez, wil de verdediging van de Nederlander de media bespelen in het licht van het hangende hoger beroep.

Van der Sloot zou brieven hebben gestuurd aan de ouders van de 21-jarige Peruaanse, die hij in mei 2010 in een hotelkamer in Lima om het leven bracht. Hij vraagt daarin om vergiffenis en biedt zijn excuses aan. Hij beweert zijn daad in dronken en gedrogeerde toestand te hebben gepleegd. "Zij geloven er niet in en willen er niks van weten", zegt Alvarez. "Bovendien wijst niets erop dat hij onder invloed was."

De advocaat van Van der Sloot, Maximo Altez, citeerde op de Peruaanse televisie uit de brieven. Volgens Edward Alvarez heeft de familie Flores de brieven nog helemaal niet ontvangen. Alvarez stelt dat de brieven enkel als strategie dienen om het hoger beroep te beïnvloeden in de strafzaak.

Van der Sloot wil een lagere straf, maar volgens experts is het beroep kansloos. Tijdens zijn proces in januari, waar hij tot 28 jaar cel werd veroordeeld, geloofde de rechter hem niet toen hij ook in de rechtszaal zijn excuses aanbood. Wanneer het hoger beroep dient is nog niet bekend.

Ondertussen loopt er ook een uitleveringsprocedure tegen Van der Sloot. De Verenigde Staten willen hem laten uitleveren omdat hij ervan verdacht wordt de moeder van de op Aruba verdwenen tiener, Natalee Holloway, te hebben afgeperst. Van der Sloot, die nog altijd hoofdverdacht is in de zaak, zou voor 250 duizend dollar de vindplaats van de tiener prijsgeven. Hij hield zijn woord echter niet en vertrok met een fractie van het bedrag naar Peru, waar hij nu vastzit voor de moord op Flores.


Familie Flores: brieven Joran zijn mediastrategie (Foto: Novum)

Prinses Alexia 7 jaar

Prinses Alexia, de tweede dochter van prins Willem-Alexander en prinses Máxima, is dinsdag 7 jaar geworden. Ze viert haar verjaardag samen met haar ouders en beide zusjes thuis in villa De Eikenhorst op landgoed De Horsten in Wassenaar.

Overdag moet Alexia nog gewoon naar school. De prinses gaat sinds juni 2009 naar de Openbare Bloemcampschool in Wassenaar. Haar oudere zus Amalia (8) en haar jongere zus Ariane (5) zitten ook op deze school. Buiten schooltijd vermaakt Alexia zich met pianospelen, paardrijden, hockey, tennis en ballet. Op maandag 9 juli begint de zomervakantie voor de prinsessen.

Alexia, geboren op 26 juni 2005 in Den Haag, is na haar vader en zus Amalia de derde in lijn van troonopvolging. Mondjesmaat woont ze officiële optredens bij. Zo was ze begin juni op een woensdagmiddag samen met haar zussen en ouders aanwezig bij een muziekevenement in de Heineken Musical Hall in Amsterdam.

Prinses Alexia 7 jaar
Prinses Alexia 7 jaar (Foto: ANP)

Van Es lijstduwer voor GroenLinks

Oud-Kamerlid Andrée van Es wordt tijdens de komende Tweede Kamerverkiezingen lijstduwer voor GroenLinks. Dat heeft de partij maandagavond bekendgemaakt.

Van Es, nu wethouder in Amsterdam, staat op plaats 42. Ze was in de jaren tachtig fractievoorzitter van de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP), een van de vier partijen die uiteindelijk opging in GroenLinks.

Naast van Es heeft GroenLinks nog zestien andere lijstduwers op de lijst gezet. Zo staan onder meer de voltallige GroenLinks-eurofractie en Pascal ten Have, voorzitter van de landelijke studentenvakbond LSVb, op de lijst.

GroenLinks presenteerde eerder al de eerste 25 plaatsen van de kandidatenlijst. De lijst, die wordt aangevoerd door fractievoorzitter Jolande Sap, wordt zaterdag op het congres definitief vastgesteld.

Gezochte crimineel gepakt in Amsterdam

Een van de meest gezochte criminelen van Nederland is opgepakt. De man, Karim el M., stond enige tijd op de nationale opsporingslijst en is in Amsterdam door een arrestatieteam aangehouden, melden bronnen aan de NOS.

El M. wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij een gewelddadige overval op een bank in Driebergen in mei vorig jaar. De politie wil de aanhouding bevestigen noch ontkennen.

Activision komt met spel rond Wreck-It Ralph

Activision heeft aangekondigd met een spel te komen rond de aanstaande Disney-film Wreck-It Ralph. De uitgever wil nog niet zeggen welke ontwikkelaar het spel gaat maken en er zijn nog geen beelden of video's vrijgegeven.

Wreck-It Ralph wordt een sidescrolling platformer op Nintendo DS, 3DS en Wii. In de Wii-versie zit een tweespeler co-op, terwijl je in de handheldversie enkel in je eentje kunt spelen. Het verhaal van het spel gaat verder waar de film zal gaan eindigen.

Wreck-It Ralph komt in de herfst van 2012 uit, gelijktijdig met de film.

Zeer grote brand in winkelgebied Leeuwarden

Er woedt dinsdagnacht een zeer grote uitslaande brand in een winkelpand aan de Schrans in Leeuwarden. Dat liet een woordvoerder van de gemeente Leeuwarden weten. In het gebied zijn de gebouwen dicht tegen elkaar aangebouwd, waardoor de kans op het overslaan van de vlammen zeer groot is.

De brandweer in Leeuwarden krijgt bij het bestrijden van de brand hulp van veel korpsen uit de regio, onder andere uit Heerenveen en Drachten.

Het bedrijfspand kan als verloren worden beschouwd volgens de woordvoerder.

Zeer grote brand in winkelgebied Leeuwarden
Zeer grote brand in winkelgebied Leeuwarden (Foto: ANP)

Capcom en Hexa Drive maken Okami HD

Gamesite Joystiq bevestigt dat de Zelda look-a-like Okami HD wordt ontwikkeld door Capcom samen met Hexa Drive. Okami HD is een opgepoetste versie van de PlayStation 2-titel Okami die in 2007 uitkwam. 

Een remake van een game pakt niet altijd goed uit, dus om een beter beeld te krijgen moet er even naar de ontwikkelaars gekeken worden. In dat geval heeft Hexa Drive met de Xbox Live Arcade-game REZ:HD goed werk geleverd. 

De Japanse studio wordt geleid door Masakazu Matsushita. De beste man heeft onder andere gewerkt aan Capcom's Devil May Cry 3 en Lost Planet. Hexa Drive heeft ook samen met Square Enix gewerkt aan de titel The 3rd Birthday voor de PSP. 

Okami HD komt deze herfst naar PSN voor ongeveer 20 euro. 

Hof VS oordeelt donderdag over 'Obamacare'

Het Amerikaanse Hooggerechtshof velt waarschijnlijk donderdag een oordeel over de zorgwet van president Barack Obama. Het arrest zal een belangrijke rol spelen in de strijd om het Amerikaanse presidentschap in november. Republikeinen zijn bijna zonder uitzondering tegen en Obama's vermoedelijke rivaal Mitt Romney zegt dat hij de wet terug zal draaien als hij de verkiezingen wint.

De belangrijkste steen des aanstoots in de Affordable Care Act (ACA) is dat de wet iedere Amerikaan verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Die eis zou in strijd zijn met de grondwet.

De regering-Obama zette de ACA desondanks door, en ventte wat in de volksmond 'Obamacare' is gaan heten uit als een de belangrijkste wapenfeiten van Obama's ambtsperiode. De wet zou een einde maken aan het debat over publieke gezondheidszorg, dat in de VS al een eeuw woedt.

Politie opgedeeld in 10 regio's en 43 districten

De nationale politie gaat bestaan uit 10 regio's, 43 districten en 168 basisteams. Dat staat in de plannen die demissionair minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag naar de Eerste Kamer stuurde.

Ieder basisteam bestaat uit ongeveer zestig tot tweehonderd voltijdbanen. Zij gaan over een wijk van een grote stad of meerdere kleine gemeenten. Zogeheten flexteams kunnen de basisteams aanvullen als er gebrek aan mankracht dreigt.

Amsterdam, Rotterdam en Den Haag krijgen ieder hun eigen regio, de provincies Friesland, Groningen en Drenthe vormen samen een regio. Den Haag heeft de meeste districten (zeven) en basisteams (29), Oost-Brabant met drie districten en negen basisteams de minste.

'Van Marwijk gaat schoon schip maken bij Oranje'

Mocht Bert van Marwijk aanblijven als bondscoach van het Nederlands elftal, dan komt een fors aantal spelers niet meer voor in zijn plannen. Naast de op leeftijd zijnde Mark van Bommel en Joris Mathijsen zouden ook Rafael van der Vaart, John Heitinga en Klaas-Jan Huntelaar moeten vrezen voor hun plaats bij Oranje. Dat vertelde voetbalanalist Johan Derksen maandagavond bij het televisieprogramma VI Oranje op basis van bronnen binnen het Nederlands elftal.

Volgens Derksen zou Heitinga geslachtofferd worden vanwege zijn zwakke prestaties op het EK. Huntelaar en Van der Vaart moeten het veld ruimen, omdat ze op een verkeerde manier hun onvrede over hun reserverol geuit zouden hebben. Naar verluidt kunnen ook Wilfred Bouma, Khalid Boulahrouz en Dirk Kuijt Oranje uit hun hoofd zetten.

De toekomst van het Nederlands elftal staat ter discussie, nadat ernstig werd teleurgesteld op het EK. Alle groepswedstrijden werden verloren en na de uitschakeling kwamen al verschillende verhalen over de slechte sfeer binnen de selectie naar buiten.

Het is nog onduidelijk of Van Marwijk de teleurstellende prestaties moet bekopen met een vertrek. Volgens het Algemeen Dagblad blijft Van Marwijk in principe aan. Van Marwijk en de KNVB zouden wel in gesprek zijn over een bijstelling van het huidige beleid. KNVB-directeur Bert van Oostveen liet direct na het debacle al weten dat Van Marwijk wel wat krediet verdient.

Medal of Honor: Warfighter

Gespeeld op pc. Ook beschikbaar voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Schieten in games is een ding, een groot ding. Soms zou je zelfs het idee kunnen krijgen dat er meer shooters te koop zijn dan geweren. Toch heeft uitgever Electronic Arts het idee dat deze markt nog altijd niet verzadigd is, want zij brengen ons alweer het zestiende deel in de Medal of Honor-serie. Op de E3 heb ik namens FOK!games het multiplayergedeelte mogen uitproberen. Weet Medal of Honor: Warfighter een vernieuwing in het genre te brengen? Of wordt dit een spel van dertien in dozijn?

Laatste reviews en specials
preview
Fall Guys: Ultimate Knockout
special
Lowlands 2019 in beeld
preview
Borderlands 3
preview
NBA 2K20
preview
Heave Ho
review
This War of Mine Stories: Fading Embers
©FOK.nl e.a.