Geen 'hé, jij daar!' tegen koekenbakkers

Koekenbakkers van De Banketgroep mogen door hun chefs niet meer aangesproken worden met 'hé jij daar', schrijft het Algemeen Dagblad. Het bedrijf heeft unieke afspraken gemaakt met de vakbond waarin zwart-op-wit staat dat medewerkers elkaar respectvol moeten benaderen. Er mag niet meer over en weer over de de werkvloer geschreeuwd worden, en chefs moeten medewerkers aanspreken met hun naam.

Leo van Beekum, vakbondsbestuurder zoetwaren bij FNV Bondgenoten, onderzocht de klachten van dertig productiemedewerkers van het bedrijf. Vervolgens ging hij met de directie om tafel, en werden de afspraken gemaakt. "We komen helaas bij meer bedrijven dit soort verhalen tegen. Toch heb ik in al mijn 27 jaar vakbondswerk niet meegemaakt dat we snel met de directie goede manieren vastleggen en bijhouden. Dit is leuker dan onderhandelen over een cao. Dat is geld. Hier gaat het erom dat mensen met plezier naar hun werk gaan", stelt Van Beekum.

Ronald Poos, algemeen directeur van De Banketgroep, is blij met de ontwikkeling. Het geschreeuw op de werkvloer vond hij niet bij het bedrijf passen. "Er moet gewerkt worden - we maken miljoenen stroopwafels - maar wel graag samen. Binnenkort ga ik weer kijken hoe het gaat. Met de vakbond."