Van Marwijk stopt als bondscoach

Bert van Marwijk stopt als bondscoach van het Nederlands elftal. Op verzoek van de oefenmeester heeft de KNVB het tot 2016 lopende contract beëindigd. Van Marwijk kreeg veel kritiek na het EK in Polen en Oekraïne, waar Nederland zonder een punt te pakken in de groepsfase werd uitgeschakeld.

Na het desastreus verlopen EK in Polen en Oekraïne voerde Van Marwijk twee evaluatiegesprekken met de KNVB. Na goed overleg legde de bondscoach zijn functie woensdag neer. "Ik heb hevig getwijfeld, maar toch besloten om deze stap te moeten nemen", zo laat Van Marwijk weten. 

Directeur betaald voetbal van de KNVB, Bert van Oosterveen, over het vertrek: "De KNVB is Van Marwijk bijzonder erkentelijk: hij heeft uitzonderlijk goed gepresteerd met een finaleplaats op het WK en een eerste plaats op de FIFA-ranking. Ik kijk persoonlijk met een heel goed gevoel terug op onze samenwerking. Natuurlijk is het spijtig om vroegtijdig afscheid van elkaar te nemen, maar we moeten realistisch zijn."


Bert van Marwijk stopt als bondscoach (Foto: Pro Shots)

Onder Van Marwijk werd Nederland tweede op het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika in 2010. De kwalificatie voor het Europees Kampioenschap van dit jaar in Polen en Oekraïne verliep vlekkeloos. Echter werden alledrie de wedstrijden in de poulefase, respectievelijk tegen Denemarken, Duitsland en Portugal, verloren. Daarmee was vroege uitschakeling een feit, terwijl vooraf Nederland als een van de favorieten gold voor de titel.

Statistieken onder Van Marwijk

Resultaat Aantal
Winst 34
Gelijkspel 10
Verlies 8
Totaal 52