Bijna zesduizend meldingen van kinkhoest

Het aantal gevallen van kinkhoest is ten opzichte van vorige jaren flink gestegen. In de eerste vijf maanden van 2012 kwamen er bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bijna zesduizend meldingen binnen, meldt het instituut woensdag.

Het aantal gevallen van kinkhoest varieert jaarlijks tussen de 2400 en 9300. In de afgelopen drie jaar noteerde het RIVM beduidend minder gevallen dan in 2012. Alleen al in mei kwamen er zo'n veertienhonderd meldingen binnen, bijna vier keer zo veel als een jaar eerder.

Volgens het RIVM is er elke twee tot drie jaar een piek in het aantal kinkhoestgevallen. Hoewel de piek zich langzaam verplaatst naar het voorjaar, is de huidige toename dus niet ongewoon. De stijging doet zich voor in alle leeftijdscategorieën maar is het sterkst bij kinderen vanaf 8 tot 16 jaar.

De meeste kinderen zijn gevaccineerd tegen de ziekte, maar de kinkhoestbacterie heeft zich in de loop van de tijd zo aangepast dat het vaccin niet altijd meer bescherming biedt. Kinkhoest is vooral gevaarlijk bij baby's. In de afgelopen vijftien jaar overleden in totaal acht zuigelingen aan de ziekte.


Bijna zesduizend meldingen van kinkhoest (Foto: Novum)