FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 28 juni 2012

Iran op de vingers getikt om antisemitisme

Internationaal is met afkeuring gereageerd op uitlatingen van de Iraanse vicepresident Mohammad Reza Rahimi. Hij gaf op een door de Verenigde Naties gesteunde anti-drugsconferentie in Teheran de joden de schuld van de internationale drugshandel.

Catherine Ashton, buitenlandchef van de Europese Unie, veroordeelde de uitspraken donderdag. In een verklaring zei ze diep veronrust te zijn over de racistische en antisemitische uitlatingen. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon verklaarde dat de vicepresident zich in het vervolg moet onthouden van dergelijke uitspraken.

Chileense studenten demonstreren voor hervormingen

Chileense studenten en scholieren zijn donderdag de straat op gegaan in de hoofdstad Santiago. Ze eisen hervormingen van het onderwijssysteem.

Al meer dan een jaar eisen de studenten en scholieren dat het onderwijssysteem in Chili op de schop gaat. De regering is de betogers tegemoet gekomen met enkele hervormingen, maar dat gaat de betogers niet ver genoeg.

In Chili is het openbaar onderwijs van slechte kwaliteit. Er zijn privé-universiteiten, maar deze zijn erg duur. Veel Chileense studenten hebben dan ook een grote studieschuld.

Eva Longoria en Eduardo Cruz definitief uit elkaar

Eva Longoria en Eduardo Cruz hebben definitief een punt gezet achter hun relatie. Dat vertelt de woordvoerder van Cruz aan het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly. De reden van de breuk is niet bekendgemaakt.

De 37-jarige actrice en de broer van Penelope Cruz kregen begin vorig jaar een relatie. De twee gingen drie maanden geleden uit elkaar, maar besloten even later hun relatie toch weer nieuw leven in te blazen. Ze werden vorige week nog zoenend op de gevoelige plaat vastgelegd.

Longoria scheidde twee jaar geleden van basketballer Tony Parker. Ze waren ruim drie jaar getrouwd, maar nadat ze ontdekte dat Parker haar had bedrogen, zette de actrice hem aan de kant.

Slechte weer blijft grotendeels uit

Het slechte weer dat voor donderdagavond was voorspeld, is grotendeels uitgebleven. Hier en daar waren wel een paar flinke onweersbuien, maar de zwaarste buien vielen vooral in de omringende landen, meldt weeronline.nl. "De grootste intensiteit is er inmiddels wel uit, maar misschien dat er nog wel een klap onweer voorkomt", vertelt een woordvoerder.

Het publiek van het Nijmeegse Goffertpark, waar donderdagavond de Red Hot Chili Peppers optreden, werd getrakteerd op een klein beetje verkoeling door een spatje regen. "Maar een heftiger gedeelte van de bui trok verder noordelijk over Nijmegen", aldus een zegsman.

Inmiddels heeft het KNMI de code geel, waarmee een weerwaarschuwing wordt gegeven, ingetrokken voor Noord- en Zuid-Holland, Flevoland, Utrecht, Noord-Brabant en Zeeland. In de rest van het land is omstreeks 22.00 uur nog wel code geel van kracht.

Door het uitblijven van fikse buien blijft het naar verwachting wat langer zwoel donderdagnacht. "De verkoeling komt pas in de loop van de nacht, als een koufront Nederland binnentrekt", zegt de woordvoerder van weeronline.nl.

Vrijdag wordt het naar verwachting wisselend bewolkt, met in de middag regen- en onweersbuien langs de oostgrens. In de rest van het land blijft het droog. Aan zee wordt het zo'n 20 graden, in het oosten kan het kwik oplopen tot 25 graden.


Slechte weer blijft grotendeels uit (Foto: Novum)

[WBD] Nadal na twee rondes al naar huis

Rafael Nadal gaat na twee rondes Wimbledon al naar huis. Vandaag was de nummer honderd van de wereld, Lukas Rosol, te sterk voor de Spanjaard. De Tsjech had daarvoor wel vijf sets en drie en een half uur nodig.

De eerste set ging naar een tiebreak die Nadal met veel moeite won; 11-9. Rosol wist de Spanjaard in de daaropvolgende twee sets echter steeds eenmaal te breken en won twee keer met 6-4.

Nadal was inmiddels behoorlijk getergd omdat de Tsjech volgens hem steeds wat raar bewoog voordat de Spanjaard een return sloeg. Bij een pauze tussen de games botsten de spelers bijna tegen elkaar op omdat ze stoïciijns langs het net doorliepen.

De nummer twee van de wereld wist de vierde set echter naar zich toe te trekken na enkele zeer slechte ballen van Rosol. Bij een smash van Nadal maakte de Tsjech vervolgens een groot drama van het uit de weg gaan. Nadal excuseerde zich nog, maar Rosol leek furieus. De Spanjaard won de set echter wel, met 6-2, en iedereen in het stadion maakte zich op voor zijn winst.

Vervolgens werd er gepauzeerd om het dak te sluiten en de lichten aan te doen. Na de onderbreking van een half uur maakte iedereen in het stadion zich op voor Nadals winst, maar geheel tegen alle verwachtingen in brak Rosol Nadal meteen in de allereerste game. De Tsjech serveerde vervolgens zeer sterk en sloeg menige ace om zijn servicebeurt te behouden, waardoor hij de laatste set met 6-4 naar zich toe trok.

Het is de eerste keer sinds 2005 dat Nadal er in de tweede ronde uit vliegt op Wimbledon, en de vierde keer dat hij überhaupt na twee rondes al een Grand Slam verlaat. De andere twee keren waren in 2003 en 2004 op de US Open.

Lukas Rosol mag zich opmaken voor de derde ronde. Daarin wacht de Duitse Philipp Kohlschreiber.

Rafael Nadal gaat na twee rondes Wimbledon al naar huis (Foto: Pro Shots)

Raad geeft schoppende agente bloemetje

De agente die vorige week bij de arrestatie van een dronken man schoppen uitdeelde, krijgt een bloemetje van de Rotterdamse gemeenteraad. Bijna alle partijen waren het er donderdagavond in een spoeddebat over eens dat zij juist had gehandeld. Alleen GroenLinks vond dat de arrestant ook een bloemetje moet krijgen.

De agente gaat maandag weer aan de slag, zei burgemeester Ahmed Aboutaleb. De dronken man, een Let, heeft een boete gekregen van 480 euro.

Onderzoek door het Openbaar Ministerie pleitte de agente vrij van het gebruik van excessief geweld. Beelden van de gebeurtenis op YouTube leidden tot commotie. GroenLinks sprak van buitensporig politiegeweld, Leefbaar Rotterdam vond dat de agente moest worden ontslagen.

Raad geeft schoppende agente bloemetje
Raad geeft schoppende agente bloemetje (Foto: ANP)

Griekenland pakt valsemunters op

De politie heeft in het noorden van Griekenland twee mannen opgepakt die ervan verdacht worden tienduizend 2-euromunten te hebben nagemaakt. De verdachten zijn een 59-jarige Bulgaar en een 41-jarige man die vermoedelijk uit Griekenland komt. Naar een derde verdachte wordt nog gezocht.

De politie nam duizenden stukken nikkel en koper in beslag die gebruikt werden om de munten te slaan. Ook de machine die gebruikt werd voor de valsemunterij werd meegenomen.

De arrestaties volgden op een tip van de Bulgaarse autoriteiten. Bij de arrestaties werd samengewerkt met Europol.

[1/2 finale] Uitslag Duitsland - Italië

Vanavond werd in Warschau beslist wie zondag de tegenstander is van Spanje in de finale van EURO 2012. Italië won enigszins verrassend van Duitsland met 2-1. Voor rust scoorde Balotelli twee keer. In de blessuretijd van de tweede helft scoorde Özil van elf meter nog tegen. 

Duitsland begon aanvallend aan de wedstrijd en het kreeg een paar goede mogelijkheden waarbij het ingrijpen door de doelman van Italië Buffon er niet goed uit zag. Italië kon daar niet veel tegen over brengen afgezien van een schotje van Montolivo

Toch werd Italië sterker en dat resulteerde in de twintigste minuut in een voorsprong. Na zwak ingrepen achterin bij Duitsland kon Mario Balotelli zich vrij maken van Badstuber en de bal achter Neuer koppen. Door dit doelpunt leek Duitsland aangeslagen en kon het niet echt meer imponeren. 

Balotelli onderweg naar de 2-0 (Foto: Pro Shots)

In de 36e minuut kon Balotelli na een mislukte buitenspelval van Lahm vrij doorlopen op Neuer. Met een prachtig schot liet hij de doelman van Bayern München kansloos en verdubbelde hij zo de voorsprong voor Italië. Dit zou tevens de ruststand zijn.

Na de rust en de nodige ingrepen van de Duitse bondscoach Löw gingen onze oosterburen opzoek naar de aansluiting. Doordat ze de aanval zochten kwam er steeds meer en meer ruimte voor de Italianen om op 3-0 te komen, maar het was aanvallend te slordig en vergat zodoende de wedstrijd te beslissen. Met name Di Natale kreeg een paar uitgelezen mogelijkheden.

Schweinsteiger in duel met Pirlo (Foto: Pro Shots)

Toen vrijwel iedereen dacht dat er niet meer gescoord zou worden, kreeg Duitsland in de blessure tijd nog een strafschop na een handsbal. Deze werd benut door Özil en even leek de spanning terug in de wedstrijd, maar de tijd was te kort om nog voor de gelijkmaker te zorgen.

De finale gaat dus tussen Spanje en Italië. Deze twee landen troffen elkaar al eerder in de groepsfase, toen het 1-1 werd. De finale zal zondag om 20.45 beginnen en gespeeld worden in Kiev. 

Duitsland

1 - 2

Italië

 90+2' Özil(pen)    20' Balotelli
 36' Balotelli
 
 Gele kaart: Hummels (Duitsland), Balotelli, Bonucci, De Rossi, Motta (Italië)
 
Stadion: Nationaal Stadion, Warschau
Toeschouwers: 50.000
Arbiter: Lannoy (Fra)
 
Opstelling:   Opstelling:
Neuer
Boateng (Müller/71)
Hummels
Badstuber
Lahm
Kroos
Schweinsteiger
Özil
Khedira
Podolski (Reus/46)
Gómez (Klose/46)
  Buffon
Balzaretti
Barzagli
Bonucci
Chiellini
Marchisio
Pirlo
Montolivo (Motta/64)
De Rossi
Balotelli (Di Natale/70)
Cassano (Diamanti/58)

Barclays fors beboet voor rentemanipulatie

De Amerikaanse toezichthouder Commodity Futures Trading Commission (CFTC) heeft de Britse bank Barclays een boete van tweehonderd miljoen dollar (160 miljoen euro) opgelegd wegens rentemanipulatie en valse winstrapportages. Dat liet de toezichthouder oensdag weten.

De beurswaakhond acht bewezen dat Barclays de rentetarieven Libor en Euribor heeft geprobeerd te manipuleren. Libor en Euribor zijn internationale rentetarieven die onder meer bepalen tegen welke rente banken elkaar geld kunnen uitlenen.

Daarnaast zou de bank gerapporteerde winsten met zijn derivatenportefeuille hebben vervalst om handelsvoordelen te behalen. Volgens het vonnis heeft Barclays van medio 2007 tot begin 2009 ook cijfers gemanipuleerd om de door de kredietcrisis aangetaste reputatie van de bank te beschermen. Dit gebeurde volgens de CFTC op instigatie van het topmanagement van de bank.

Vrouw rijdt trap op in Wageningen

Een 24-jarige vrouw uit Wageningen is donderdagavond gewond geraakt toen ze in haar woonplaats met een auto een trappenhuis was ingereden. De wagen is daadwerkelijk ook een aantal treden naar boven gereden, meldt de politie.

Het voorval had rond 20.00 uur plaats in een trappenhuis van een flat aan de Elstar. De vrouw reed door nog onbekende oorzaak met haar auto over twee paaltjes heen het trappenhuis is.

De vrouw liep verwondingen op aan haar kaak, doordat ze met haar hoofd op het stuur botste. Ze is naar een ziekenhuis gebracht. Een 14-jarig meisje dat ook in de auto zat, raakte niet gewond.

Fulham versterkt zich met Petric

Fulham-trainer Martin Jol kan komend seizoen beschikken over Mladen Petric. De 31-jarige Kroaat komt transfervrij over van Hamburger SV en tekende een contract voor een jaar. Petric kwam de afgelopen vier seizoenen voor HSV tot 38 competitiegoals in 99 wedstrijden.

Jol en Petric werkten al eens samen, in het seizoen 2008-2009 bij HSV. "Ik ken de manager goed", zegt Petric op de clubsite van Fulham. "Ik weet dat hij altijd op zoek is naar opties om zijn aanval te versterken." Petric speelde eerder ook voor onder meer Borussia Dortmund, FC Basel en Grasshoppers.

Munsterman is Douglas zat

Douglas hoeft niet meer te rekenen op krediet van zijn werkgever FC Twente. Voorzitter Joop Munsterman is bij een volgende fout van de verdediger onberispelijk. "Douglas heeft al drie jaar een goed excuus. Na de derde keer geloof je het wel", zei Munsterman over de verlate terugkeer van de Braziliaanse Nederlander.

Douglas keerde een week te laat terug in Enschede doordat hij naar eigen zeggen zijn geopereerde moeder bijstond. Of er een staartje aan het incident komt in de vorm van een transfer, wil Munsterman niet zeggen. De kans is wel aanwezig, bevestigt hij. "Maar dat geldt ook voor Roberto Rosales en Luuk de Jong. Die kunnen ook zomaar Enschede verlaten."

In het belang van de Twentse ambities zal er voor een aderlating hoe dan ook een speler terugkomen. "Vooralsnog gaan we geen nieuwe spelers kopen, maar als er een speler vertrekt, dan zullen we een vervanger moeten zoeken. Wij gaan voor een plek bij de eerste drie. Dat moet met deze ploeg zeker mogelijk zijn", zegt hij tegen NUsport.

Ajax verhuurt Fins talent aan Almere

Henri Toivonaki speelt in het komende seizoen op huurbasis in het shirt van Almere City. Hij komt over van Ajax. Het Finse talent symboliseert de intensivering van Ajax' samenwerkingsverband met Almere City. Hij speelde in het voorbije seizoen bij de beloften van de Amsterdammers en had nog geen zicht op een plek in de hoofdmacht.

In de Jupiler League mag hij ervaring op het hoogste niveau opdoen. Ajax nam Toivonaki in januari 2011 over van FC Lahti. Hoewel de transfer nog niet helemaal in kannen en kruiken zit, kan het bijna niet meer misgaan. "Het is bijna rond. Alleen de laatste loodjes moeten we nog rondmaken. Maar ik ga ervan dat het snel rond komt", zei zijn zaakwaarnemer tegen Ajax Showtime.

Helemaal definitief bevestigen wil hij de transfer nog niet. "Als het helemaal rond is, zal Ajax het via haar officiële kanalen publiceren. Tot die tijd houden we nog enkele kleine slagen om de arm."

[WBD] Titelverdedigster Kvitova door

Petra Kvitova heeft donderdagavond de derde ronde op Wimbedon bereikt. De titelverdedigster uit Tsjechië ondervond alleen in de tweede set tegenstand van de Britse Elena Baltacha: 6-0, 6-4. Kvitova (4) mag nu met de Amerikaanse Varvara Lepchenko strijden om een plaats in de vierde ronde.

Ook Victoria Azarenka maakte indruk. De Wit-Russische nummer twee van de plaatsingslijst won met 6-2, 6-0 van Romina Oprandi uit Zwitserland. Azarenka speelt in de volgende ronde tegen de Spaanse Anabel Medina Garrigues (26) of de Slowaakse Jana Cepelova.

Ook Ana Ivanovic maakte geen fout. In tegenstelling tot Kvitova en Azarenka moest de Servische (14) wel vechten voor de zege. Ze won uiteindelijk met 6-3, 7-6 (3) van Kateryna Bondarenko uit Oekraïne. Ivanovic' volgende tegenstander is Julia Görges (22), die met 7-6 (3), 6-2 Anastasia Jakimova uit Wit-Rusland de voet dwars zette.

Ben Saunders ramt auto met nieuwe motor

Ben Saunders heeft met zijn splinternieuwe motor brokken gemaakt. "En ja hoor, volop met nieuwe Harley achterop een auto gereden bij een rotonde, omdat een fietser twijfelde en de auto dus ook!", liet de zanger donderdag weten via Twitter.

Saunders is ongedeerd en blij dat ook zijn motor er zonder schade vanaf is gekomen. "Ik had een helm op en geen krasje of deukje in de motor." De auto waar de 28-jarige zanger op inreed, hield een deuk over aan het incident.

Saunders kocht onlangs het nieuwe voertuig, dat hij zelf heeft ontworpen. Voor de versiering liet hij zich onder meer inspireren door maori tatoeages.

CONI wil Pozzato voor één jaar schorsen

Het Italiaans Olympisch Comité wil wielrenner Filippo Pozzato voor één jaar gaan schorsen. De wielrenner heeft nauwe banden met de omsteden arts Michele Ferrari en daarvoor wil het CONI hem straffen.

De Italiaan moest vorige week op het matje komen bij de anti-doping afdeling van het CONI omdat hij tussen 2005 en 2010 contacten had gehad met Ferrari. Volgens eigen zeggen was dat alleen voor traininsschema’s, maar de aanklager oordeelde dit anders. Er was volgens hem sprake van "continue en herhaalde schending van de wet" en "gebruikmaken van de raad en voorbereiding van een geschorst persoon". Hierop legde de aanklager een eis neer van één jaar schorsing.

[WBD] Rus klaar in damesdubbel

Arantxa Rus heeft zich samen met haar partner Eléni Daniilídou niet weten te plaatsen voor de tweede ronde van het damesdubbel op Wimbledon. Het Nederlands/Griekse duo legde het in twee sets af tegen de Russinen Makarova en Vesina; 6-3 en 6-2.

Rus komt hierdoor alleen nog maar in actie in het enkelspeltoernooi, waar ze al de derde ronde bereikte. Daarin treed ze morgen aan tegen de Chinese Pen Shuai.

Direct aspirine toedienen helpt niet bij herseninfarct

Patiënten met een herseninfarct zijn er niet bij gebaat als ze meteen aspirine toegediend krijgen. Dat blijkt uit een Nederlandse studie waarvan de resultaten donderdag zijn verschenen in de online uitgave van medisch vakblad The Lancet, meldt het Academisch Medisch Centrum (AMC).

Patiënten met een hartinfarct, waarbij een van de kransslagaderen verstopt is geraakt, krijgen behalve stolseloplossende medicijnen ook meteen aspirine toegediend. Daarbij is het bewezen dat aspirine voorkomt dat het bloedvat opnieuw dicht gaat zitten. Of dit bij patiënten met een herseninfarct, die nu pas na 24 uur aspirine toegediend krijgen, ook zo werkt, was tot nog toe onduidelijk.

Aan het onderzoek deden 37 ziekenhuizen mee met in totaal 650 patiënten. Patiënten die tijdens de studie naast de stolseloplossers ook direct aspirine kregen, bleken echter na drie maanden niet beter hersteld dan degenen die alleen de stolseloplossers werd toegediend. Bovendien leverde het gebruik van aspirine zelfs iets meer bloedingen op als bijwerking van de behandeling.

Tien maanden geëist voor steekpartij op schoolplein

Tegen een 21-jarige man uit Deventer is donderdag tien maanden cel geëist voor het neersteken van een 17-jarige jongen in maart op een schoolplein in zijn woonplaats. Het slachtoffer overleefde het steekincident. Volgens de officier van justitie in Zwolle had de 21-jarige man niet de bedoeling het slachtoffer te doden.

De steekpartij vond in maart plaats op een schoolplein van het ROC Aventus in Deventer. Getuigen zeggen dat aan het incident een vechtpartij tussen het slachtoffer en de verdachte voorafging. Omstanders haalden de kemphanen uit elkaar, waarna de verdachte een mes pakte en het slachtoffer onder zijn oksel stak.

De steekpartij had volgens de officier van justitie niet alleen een enorme impact op de school en de omgeving, maar ook daarbuiten. "De laatste jaren is er meer en meer sprake van geweld op school en helaas vaak met het gebruik van wapens. Dit schokt de maatschappij enorm en daar moet hard tegen worden opgetreden." Behalve de tien maanden cel eiste de officier van justitie ook vijf maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Veel overlast door overstromingen Groot-Brittannië

Plotselinge overstromingen als gevolg van zware regenval hebben donderdag tot veel problemen geleid in Groot-Brittannië. Huizen en wegen zijn onder water gelopen en de beide spoorlijnen tussen Engeland en Schotland moesten worden gesloten als gevolg van aardverschuivingen.

Zware regenval, die volgde op weken van regen, waren de oorzaak van de overstromingen. Een 60-jarige man uit Ludlow kwam om het leven toen hij door het water werd gegrepen. In Noord-Ierland liepen huizen onder water en kwamen zo'n duizend huishoudens zonder stroom te zitten.

[EK] Lemaitre prolongeert titel op 100 meter

Christophe Lemaitre heeft bij de Europese kampioenschappen atletiek in Helsinki zijn titel op de 100 meter geprolongeerd. De Fransman kwam tot een tijd 10,09.

Lemaitre, die twee jaar geleden in Barcelona de titels won op 100 meter, 200 meter en 4x100 meter estafette, bleef vandaag zijn landgenoot Jimmy Vicaut 0,03 seconde voor. De derde plaats ging naar de Noor Jaysuma Saidy Noure in een tijd van 10,17.

Bij het speerwerpen ging de titel naar De Tsjech Vitezslav Veseli dankzij een afstand van 83,72 meter. De Duitser Pascal Behrenbruch kroonde zich tot Europees kampioen op de tienkamp met een puntentotaal van 8.558.

Sylvia 'Emmanuelle' Kristel opgenomen na infarct

Sylvia Kristel verkeert in een zorgelijke situatie nadat ze onlangs is getroffen door een herseninfarct. De 59-jarige Emmanuelle-actrice vecht momenteel voor haar leven in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis.

"Verder weet niemand nog wat voor schade het infarct heeft aangericht. Wat voor narigheid ze er aan overhoudt, wat de toekomst haar zal brengen? Het is allemaal in het ongewisse", laat haar agente donderdag weten in De Telegraaf.

Kristel werd tien jaar geleden getroffen door kanker. De ziekte keerde vorig jaar terug, waarna eerder dit jaar bekend werd dat die was uitgezaaid. Haar behandeling tegen kanker is voorlopig gestaakt. "Daar is Sylvia te zwak voor", zegt haar agente, die haar toestand omschrijft als 'onveranderd zorgelijk'.

Kristel werd in de jaren zeventig bekend dankzij haar hoofdrol in de Franse erotische Emmanuelle-films. De actrice ging vervolgens door diepe dalen, mede door drank en drugs.


Gevolgen herseninfarct Sylvia Kristel onduidelijk (Foto: Novum)

80% vindt verbieden Martijn terecht

Maar liefst 80 procent van de stemmers op de FOK!poll vindt het verbod op pedovereniging Martijn meer dan terecht. Er stemden tot nu toe meer dan 2500 mensen op de poll.

16 procent vindt een verbod niet terecht en 4,5% heeft geen of een andere mening. En de meningen zijn verdeeld, hoewel de reacties onder de poll genuanceerder zijn dan de uitslag van de poll doet vermoeden. MrTorture: "Symboolpolitiek. Het echte probleem wordt hiermee niet aangepakt. De afzonderlijke leden deden waarschijnlijk meer fout dan de vereniging op zich. Vrijheid van meningsuiting wordt beperkt." Een andere mening is: "Ja terecht verboden, het had alleen helemaal niet zover moeten komen dat het verboden moest worden, dit soort clubs moeten direct op het moment ze bij de KvK aankloppen tegen gehouden worden. En niet alleen pedo clubs, gewoon alle clubs en verenigingen die zich in het schijn duister ophouden."

En user Rikketik tot slot: "Als de club was verboden omdat er aantoonbaar illegale activiteiten plaatshadden, zoals het doorgeven van kinderporno, dan was het volledig terecht geweest. Maar iets verbieden omdat het in strijd is met de algemeen aanvaarde normen en waarden in Nederland... als ik heel eerlijk ben: dat vind ik behoorlijk eng."

 Stem hier of bekijk meer reacties.
 

Rick Engelkes weer gewond tijdens opnames

Rick Engelkes is tijdens opnames van avonturenprogramma Fort Boyard in het ziekenhuis beland. De acteur moest voor een opdracht aan het plafond hangen en via touwen, ringen en stokken naar de andere kant zien te komen, maar kwam verkeerd terecht toen hij op matrassen viel.

Even later werd hij overvallen door hevige pijnen en raakte even buiten westen. "Ik ben toen per ambulance afgevoerd in een harnas, en heb een paar uur in het ziekenhuis doorgebracht", vertelde de 52-jarige acteur donderdag aan RTL Boulevard.

In een ziekenhuis in Frankrijk, waar de opnames plaatsvinden, zijn foto's gemaakt die uitwezen dat er niets gebroken is. Engelkes is woensdag in Nederland nog een keer onderzocht. Artsen hebben geadviseerd om het zes weken rustig aan te doen.

Vorige week belandde Engelkes ook al in een ziekenhuis, tijdens opnames voor de film Verliefd op Ibiza. Hij gleed uit toen hij op een boot wilde stappen, en raakte vervolgens bijna zijn wijsvinger kwijt.

Fort Boyard wordt vanaf september uitgezonden bij de AVRO. Ook onder anderen Birgit Schuurman, Lola Brood, musicalster Lone van Roosendaal en The Voice of Holland-finalist Chris Hordijk doen mee aan het programma. De presentatie is dit jaar in handen van Gerard Ekdom en Lauren Verster.

The Expendables 2 deze zomer naar XBLA, PSN en pc

Ubisoft heeft aangegeven dat The Expendables 2 deze zomer voor PlayStation Network, Xbox Live Arcade en pc moet verschijnen. De release zal ongeveer gelijktijdig met de film uit moeten komen, die vanaf 16 augustus te zien is op het witte doek.

In The Expendables 2 krijgen gamers de opdracht om een gekidnapte miljonair te redden. Een simpele klus, wat uitloopt tot hevige explosies in een mix van testosteron en kerosine. In de game is het mogelijk om te spelen als Barney Ross (Sylvester Stallone), Gunner Jensen (Dolph Lundgren), Hale Caesar (Terry Crews) en Yin Yang (Jet Li).

The Expendables 2 is daarnaast te spelen in co-op met maximaal vier gamers, waarin de co-op zowel online als offline speelbaar is. Een prijs is op dit moment nog niet bekend, wel zijn er aantal screenshots vrijgegeven.

EX2EX2

EX2EX2

EX2EX2

Gorter tekent voor vier jaar bij AZ

Donny Gorter vervolgt zijn voetbalcarrière bij AZ. De 24-jarige linkerflankspeler komt over van NAC Breda en heeft zich voor vier jaar verbonden aan de Alkmaarders. Met de komst van Gorter speelt AZ in op het vermoedelijke vertrek van linksback Simon Poulsen, die veel belangstelling geniet.

Gorter kwam de afgelopen vijf jaar tot 111 competitieduels en tien treffers voor NAC. De voormalig jeugdinternational vindt dat hij toe is aan een stap hogerop. "Ik hoorde anderhalve week geleden van de interesse van AZ en ik wist gelijk dat ik deze stap wilde maken", zegt hij op de clubsite. "AZ is een grote club, daar hoef je niet over na te denken."


Donny Gorter met het shirt waar hij komend seizoen in zal spelen. (Foto: Pro Shots) 

Republikeinen blijven tegen 'Obamacare' strijden

De Republikeinen blijven strijden tegen de zorgwet van president Barack Obama. Dat heeft de voorzitter van de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, donderdag bezworen. "Wij zullen Obamacare niet accepteren", liet Boehner op Twitter weten.

De Republikeinen willen dat de gehele wet verdwijnt, dus niet alleen de verplichting om een zorgverzekering af te sluiten.

Obama komt om kwart over zes (Nederlandse tijd) met een verklaring.

[WBD] Murray boekt moeizame zege op Karlovic

Andy Murray heeft zonder te overtuigen de derde ronde op Wimbledon bereikt. De Britse hoop op de eindzege stak donderdag tegen de Kroaat Ivo Karlovic niet in grootse doen, maar won wel in vier sets: 7-5, 6-7 (5), 6-2 en 7-6 (4). Murray speelt in de volgende ronde tegen de Bulgaar Grigor Dimitrov of Marcos Baghdatis uit Cyprus.

De als zevende geplaatste David Ferrer stond ook in de tweede ronde geen set af. De Spanjaard won met 7-6 (1), 6-2 en 6-4 van de Fransman Kenny de Schepper. Ferrer, winnaar van het grastoernooi in Rosmalen, treft nu de Amerikaan Andy Roddick (30). De drievoudig finalist zegevierde eveneens in drie sets tegen de Duitser Björn Phau: 6-3, 7-6 (1) en 6-3.

De Fransman Gilles Simon, als dertiende ingeschaald, sneuvelde verrassend. De Belg Xavier Malisse zette hem met 6-4, 6-4 en 7-6 (5) de voet dwars. Malisse treft nu de Spanjaard Fernando Verdasco.

Marvel toont The Avengers Blu-ray-collectie

Marvel heeft vandaag een preview vrijgegeven voor de aankomende, gelimiteerde, tiendelige Blu-ray-collectie van The Avengers. De box heeft de titel Marvel Cinematic Universe: Phase One - Avengers Assembled.

Hoewel er nog geen details of verschijningsdatum bekend is gemaakt is er met zekerheid te zeggen dat alle zes de Marvel Studios-films tot op heden in de box zijn opgenomen. Dit zijn Iron Man (Blu-ray), The Incredible Hulk (Blu-ray), Iron Man 2 (Blu-ray), Thor (Blu-ray 3D en Blu-ray), Captain America: The First Avenger (Blu-ray 3D en Blu-ray) en The Avengers (Blu-ray 3D en Blu-ray) plus de bonus Phase One Archives. De collectie gaat voor $219 over de toonbank.

Meer informatie over de gelimiteerde box wordt op 15 juli verwacht, de laatste dag van de Comic-Con International.

The Avengers-collectie

KNMI waarschuwt voor forse onweersbuien

Het KNMI waarschuwt donderdagavond voor forse onweersbuien, net name in de zuidelijke provincies. Dat zei een woordvoerder van het weerinstituut. De buien kunnen gepaard gaan met hagel en zware windstoten.

Het onweer bereikt in de loop van de avond de zuidwestelijke provincies, waarna de buien over de rest van Nederland trekken. Vooralsnog geldt nog steeds de minder zware code geel. Een week geleden gold voor vijf provincies de wat zwaardere code oranje.

Birma wil af van kindsoldaten

Birma heeft een overeenkomst getekend met de Verenigde Naties waarmee het land de rekrutering van kindsoldaten in de ban doet. Alle huidige kindsoldaten worden uit hun dienst ontslagen. Dat maakte het VN-kantoor in Rangoon donderdag bekend.

In de hele wereld maken nog enkele tientallen landen gebruik van kindsoldaten, aldus de VN. Zij overtreden daarmee internationale wetgeving over de rechten van kinderen in gewapende conflicten. In Birma gaat het om zeven etnische guerrilla-groeperingen.

De overeenkomst is het resultaat van jaren onderhandelen met een speciale taakgroep, die is samengesteld uit vertegenwoordigers van diverse VN-organisaties en de groepen World Vision en Save the Children.

Bethesda niet bezig aan nieuwe Skyrim-DLC

Bethesda werkt nog niet aan een volgende uitbreidingspakket voor Skyrim, dat geeft de ontwikkelaar aan in een interview. Dit komt voornamelijk omdat Bethesda nog niet beslist heeft wat de content gaat bevatten in de volgende DLC.

Op dit moment is Bethesda volledig gefocust op Dawnguard die sinds gisteren te downloaden is op Xbox Live Marketplace. Dawnguard is de eerste DLC voor Skyrim en blijft de eerste dertig dagen exclusief voor Xbox 360 dankzij een deal tussen Microsoft en Bethesda. Na dertig dagen zal Dawnguard ook voor PlayStation 3 en pc het levenslicht zien. Een specifieke release heeft Bethesda nog niet aangegeven.

Volgens Mark DeSanto, lead artist van Skyrim was de keuze voor vampiers in Dawnguard een keuze wat goed genoeg was voor DLC. In Dawnguard, die zo'n twintig uur duurt is het mogelijk om een keuze te maken tussen het helpen van vampiers, of de Dawnguard meehelpen met het uitroeien van vampiers. In de toekomst zal Bethesda ongetwijfeld met meer DLC komen voor Skyrim, maar dat zal waarschijnlijk dus nog een tijdje duren.

CU-Kamerlid Voordewind meest 'faire' politicus

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind is uitgeroepen tot 'Fair Politician of the Year'. Hij kreeg de award donderdag omdat hij volgens de Evert Vermeer Stichting het 'meest eerlijke beleid ten opzichte van ontwikkelingslanden' heeft gevoerd het afgelopen parlementaire jaar.

Volgens de jury heeft Voordewind zich voortvarend ingezet tegen kinderarbeid, dubieuze wapenhandel en belastingontwijking door Nederlandse bedrijven in het buitenland. Arjan El Fassed (GroenLinks) werd vorig jaar nog eerste, maar eindigt nu op een tweede plek. Zijn fractiegenoot Bruno Braakhuis heeft de derde prijs gewonnen.

De jury benoemde ook van elke fractie het meest 'faire' Kamerlid. De winnaars in die categorie zijn Sharon Gesthuizen (SP), Kathleen Ferrier (CDA), Wassila Hachchi (D66), Klaas Dijkhoff (VVD), Kees van der Staaij (SGP), Roland van Vliet (PVV), Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) en Sjoera Dikkers (PvdA).

De Evert Vermeer Stichting, die de prijs uitreikt, is gelieerd aan de PvdA en zet zich in voor internationale solidariteit. Bij de keuze van de winnaar wordt gekeken naar debatten in de Tweede Kamer, Kamervragen en voorstellen van parlementariërs.


CU-Kamerlid Voordewind meest 'faire' politicus (Foto: Novum)

Filmacademie lanceert filmfestival-app

De Filmacademie heeft met ontwikkelaar 3po.nl een mobiele applicatie ontwikkeld voor het Keep an Eye Filmacademie Festival. Dit heeft de academie vandaag bekendgemaakt.

De applicatie geeft een overzicht van de te verschijnen eindexamenfilms, trailers, foto's en overige projecten van de bachelor- en masterstudenten. In de app is er een onderscheid gemaakt tussen de sectoren Bachelor, Master en Eindwerk. Bij het aanklikken van een project kan de gebruiker trailers en stills, lezen wie er aan heeft meegewerkt en wanneer het geheel tentoon wordt gesteld.

De NFTA-app is gratis te downloaden voor de iPhone en de Android. Mochten de links niet werken of handig zijn, dan is de applicatie in de App Store (iPhone) en Google Play (Android) te vinden.

APP

Rijkswaterstaat ontruimt kantoor A12 om trillingen

Rijkswaterstaat heeft donderdagmiddag uit voorzorg zijn enorme kantoor Westraven langs de A12 in Utrecht ontruimd en gesloten. Omdat medewerkers melding maakten van trillingen tijdens de werkdag, is op advies van de Rijksgebouwendienst besloten het gebouw om 17.00 uur te ontruimen.

Binnen een halfuur waren alle medewerkers uit het gebouw. Wat de oorzaak is van de trillingen en of er gevaar dreigt, is nog onduidelijk. De Rijksgebouwendienst onderzoekt wat er aan de hand is. Het kantoor is op dit moment voor iedereen gesloten.

Het in 1975 gebouwde pand werd na renovatie in 2007 weer in gebruik genomen en staat sindsdien met spiegelende gevels langs de snelweg. Het gebouw heeft een bruto vloeroppervlak van 53 duizend vierkante meter.

'Werelderfgoed Timboektoe in gevaar'

Twee plekken in Mali die op de Werelderfgoedlijst van Unesco, de culturele organisatie van de Verenigde Naties staan, lopen gevaar als gevolg van het gewapende conflict tussen twee rebellengroepen die in het noorden van Mali aan de macht zijn. Het gaat om de stad Timboektoe en de Tombe van Askia in de stad Gao.

De 21 landen die lid zijn van de Werelderfgoedcommissie, die op dit moment bijeen is in Rusland, hebben donderdag ingestemd met een verzoek van de Malinese regering om de Tombe van Askia en Timboektoe op de lijst met bedreigd werelderfgoed te zetten. De regering van Mali wil dat er actie wordt ondernomen.

De Werelderfgoedcommissie heeft er bij de Afrikaanse Unie en de internationale gemeenschap op aangedrongen te helpen bij het beschermen van de culturele schatten. In een verklaring zegt de commissie ook de buurlanden van Mali te hebben gevraagd om te voorkomen dat culturele schatten worden verhandeld of gesmokkeld.

Eis levenslang voor moorden Middelburg

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag voor de rechtbank in Middelburg een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de 29-jarige Fred B. Hij wordt verdacht van de moord op het echtpaar Henk (59) en Trees (55) Schroevers, op 19 juli vorig jaar.

De slachtoffers werden vorig jaar in hun woning aan de Hooge Meestraat in Middelburg doodgestoken. Kort daarna arresteerde de politie Fred B., de ex-vriend van de dochter van het echtpaar. Volgens het OM heeft B., "geobsedeerd door de verbroken relatie", het paar ,,afgeslacht".

[EK] Lathouwers naar finale 800 meter, Kupers niet

Robert Lathouwers heeft zich op het EK atletiek in Helsinki geplaatst voor de finale van de 800 meter. De 28-jarige Rotterdammer eindigde in zijn serie met 1.48,49 minuten als tweede. De beste twee van de in totaal drie series en de twee tijdsnelsten plaatsten zich voor de finale. Thijmen Kupers redde het niet. Hij werd met 1.50,37 laatste in zijn serie.

Lathouwers liep een sterke race. Hij pakte in de laatste bocht de kop en zag op de meet alleen nog Andreas Bube passeren. De Deen kwam een honderdste eerder binnen. Lathouwers heeft al een olympisch startbewijs voor de 800 meter op zak.

De tweede Nederlander in de halve finales, Kupers, schoot ruimschoots tekort. Het talent kwam de eerste ronde als derde door, maar eindigde door een inzinking in de laatste tweehonderd meter uiteindelijk als laatste. Kupers bleef ver verwijderd van zijn beste seizoensprestatie, die op 1.46,46 staat.

Van der Laan mocht FC Utrecht-fans terugsturen

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan stond in zijn recht toen hij in februari 2010 besloot supporters van FC Utrecht terug te sturen naar de domstad. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank bepaald.

Ongeveer 650 supporters waren met een gecombineerd kaartje met de trein naar Amsterdam gereisd. Nadat ze de trein hadden verlaten, besloot Van der Laan ze terug naar Utrecht te sturen, omdat ze ongewenste spreekkoren aanhieven en leuzen riepen. Volgens de burgemeester dreigde de openbare orde ernstig te worden verstoord. De politie dreef de supporters terug naar de trein, die hen weer naar Utrecht bracht.

In totaal 111 supporters vochten het noodbevel dat Van der Laan uitvaardigde aan. De rechtbank stelt dat Van der Laan mocht vrezen voor ernstige wanorde, aangezien twee weken eerder een wedstrijd tussen Feyenoord en FC Utrecht was gestaakt vanwege spreekkoren van de Utrecht-aanhang. Om escalatie te voorkomen waren volgens de rechter geen minder verstrekkende maatregelen voorhanden.

Dat alle supporters werden teruggestuurd, acht de rechter niet disproportioneel. "Het was in de gegeven omstandigheden ondoenlijk om te bepalen wie precies degenen waren die de discriminerende liederen zongen en hen op dat moment uit de groep van ongeveer 650 supporters te isoleren."

Potentiële terreurverdachten opgepakt in Londen

In Londen zijn twee tot de islam bekeerde mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij terroristische praktijken. Dat heeft een bron bij de Britse veiligheidsdiensten donderdag gezegd. Of er een verband is met de naderende Olympische Spelen, die in Londen worden gehouden, is onbekend.

Extremistische groeperingen hebben de laatste tijd meer contact met elkaar, maar van een specifieke of geloofwaardige dreiging is geen sprake, aldus de inlichtingendiensten. Het terreurniveau staat op substantieel, zoals het hele afgelopen decennium het geval was.

De politie van Londen komt binnenkort met een verklaring over de arrestaties.

'Release in februari voor Gears of War: Judgment'

Een anonieme bron vanuit de website CVG heeft aangegeven dat Gears of War: Judgment hoogstwaarschijnlijk in februari in de winkels ligt. Een specifieke datum voor een release in februari in Europa en Amerika is nog niet bekend.

Microsoft heeft in een statement aangegeven dat er op dit moment geen informatie wordt vrijgegeven wat betreft een release. Meer informatie en beelden van Gears of War: Judgment zijn wel te verwachten op de San Diego Comic-Con, die plaatsvindt tussen 12 en 15 juli. Daarnaast komt Epic ook met de eerste beelden van haar andere game, Fortnite. Gears of War: Judgment is een prequel op de Gears of War-trilogie waarin we dit keer met Damon Baird het opnemen tegen de Locust Horde.

GoW


Misbruik gemeld op speciale school Utrecht

De politie onderzoekt twee meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag met twee leerlingen van een school voor speciaal onderwijs in Utrecht. Dat meldt een politiewoordvoerder. Of een stagiair van de school is geschorst, zoals RTV Utrecht meldt, weet de woordvoerder niet.

De eerste melding kwam een paar weken geleden binnen. Het onderzoek daarnaar is in volle gang, zegt de zegsvrouw. Het betreffende kind moet nog worden gehoord. Dat gaat in de komende weken gebeuren. "Ook zijn we nog niet in het stadium beland van het aanwijzen van een verdachte", vertelt de woordvoerder.

Een tweede melding volgde donderdagochtend, nadat ouders van leerlingen woensdag een brief van de school ontvingen. De school Het Keerpunt, die donderdagmiddag niet meer bereikbaar was, houdt volgens de politiewoordvoerder donderdagavond een informatieavond voor de ouders.

RTV Utrecht meldt dat de stagiair drie leerlingen zou hebben betast. De zegsvrouw zegt echter dat bij de politie vooralsnog twee meldingen zijn binnengekomen.

Snoop Dogg met wiet aangehouden in Noorwegen

Snoop Dogg is donderdag aangehouden op het Noorse vliegveld Kjevik. De 40-jarige rapper is gepakt met drugs op zak.

De politie laat aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ weten dat Snoop Dogg acht gram wiet bij zich had. De rapper kwam er, omdat hij minder dan vijftien gram op zak had, van af met een boete van 1980 dollar.

Snoop Dogg, die eigenlijk Calvin Cordozar Broadus jr. heet, heeft de boete direct betaald. De Amerikaan geeft donderdag een optreden op het Noorse Hove Festival.

Snoop Dogg verdween al meerdere keren achter de tralies wegens drugsbezit. Hij werd in januari nog in de Amerikaanse staat Texas in de boeien geslagen, toen in zijn bus joints waren gevonden. Snoop Dogg heeft nooit een geheim gemaakt van zijn liefde voor marihuana.

Samenwerking filmfestivals Utrecht en Oostende

Het Filmfestival van het Belgische Oostende (FFO) en het Nederlands Filmfestival in Utrecht (NFF) gaan samenwerken. Beide festivals zullen jaarlijks een aantal films uitwisselen. Dat maakten ze donderdag bekend.

De overeenkomst tussen de festivals is dat ze films van eigen bodem vertonen. De organisaties hopen dat de samenwerking leidt tot een grotere belangstelling voor deze films in beide landen.

De uitwisseling begint dit najaar. Donderdag 13 september vindt een Nederlandse avond plaats in Oostende en op donderdag 4 oktober een Vlaamse avond in Utrecht.

Het FFO bestaat nog maar 6 jaar en trekt jaarlijks 25.000 bezoekers. Het NFF kent dit jaar z'n 32e editie en kan rekenen op gemiddeld 150.000 bezoekers. In Oostende worden de Vlaamse Filmprijzen uitgereikt, in Utrecht draait het om de Gouden Kalveren.

The Beach Boys komen mogelijk met nieuw album

The Beach Boys praten erover om een nieuwe cd uit te brengen. "Het staat niet zwart op wit, maar er is een aantal ideeën", doet zanger Mike Love uit de doeken in het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard.

"We vermaken ons wel in de studio en we zien wel waar we mee komen en wat we kunnen doen in de toekomst." Ook heeft de band genoeg materiaal liggen, waaronder nummers uit 1998. Het platenlabel van The Beach Boys is 'erg enthousiast' over wat de band nog meer kan verzinnen. Ook de concertpromotor wil meer zien van de mannen.

Brian Wilson, Mike Love, Al Jardine, Bruce Johnston en David Marks kwamen dit jaar bij elkaar en gingen op tournee om hun vijftigjarige jubileum te vieren. De Amerikaanse rockband bracht ook het album That's Why God Made the Radio uit.

The Beach Boys werd in 1961 opgericht en scoorde hits als Surfin' USA en Good Vibrations. De groep viel in 1998 uit elkaar, na de dood van bandlid Carl Wilson. Brian Wilson toerde vervolgens rond als soloartiest.

[1/2 finale] Vooruitblik: Duitsland - Italië

Vanavond staat de tweede halve finale van het EK voetbal op het programma. Spanje won gisteren na strafschoppen van Portugal en treft zondag in de finale in Kiev de winnaar van vanavond; Duitsland of Italië. Hieronder volgt een vooruitblik.

Duitsland is de torenhoge favoriet voor het behalen van de Europese titel, maar de resultaten uit het verleden zouden de Duitsers iets minder hoopvol moeten stemmen. Die Mannschaft wist namelijk maar zeven keer van de Italiaanse formatie te winnen. Bovendien dateert de laatste zege alweer van 1995, aangezien de laatste zeven duels tijdens een groot toernooi niet werden gewonnen.

De vraag blijft welke spits vanavond in de basis zal starten. Is het Mario Gomez, die tijdens dit EK voetbal al een aantal keer scoorde, of krijgt Miroslav Klose een basisplaats? Daarnaast is Bastian Schweinsteiger weer volledig hersteld van een blessure aan zijn enkel en kan dus in actie komen.

Italië kreeg in zijn afgelopen vier wedstrijden slechts twee goals om de oren. Bovendien lijkt bondscoach Cesare Prandelli vlak voor de belangrijke wedstrijd met Duitsland over een volledig fitte selectie te beschikken. Ignazio Abate, Giorgio Chiellini, Daniele de Rossi en Thiago Motta keren allen terug van een blessure. Christiano Maggio is de enige die niet in actie komt, vanwege een schorsing.



Vermoedelijke opstellingen:

Duitsland:
Neuer, Boateng, Badstuber, Hummels, Lahm, Schweinsteiger, Khedira, Reus, Özil, Podolski, Gomez
 
Italië:
Buffon, Abate, Barzagli, Bonucci, Chiellini, Marchisio, Pirlo, De Rossi, Montolivo, Balotelli, Cassano

Trailer Max Payne 3 DLC: Local Justice

De eerste downloadable content voor Max Payne 3, Local Justice, komt voor de Xbox 360 en de PS3 op 3 juli uit. PC-gamers moeten wachten tot 17 juli, maar Rockstar heeft wel een trailer van de DLC uitgebracht om een idee te krijgen van wat Local Justice biedt.

De trailer is hier te zien:

Local Justice kent drie nieuwe multiplayer maps, een nieuw wapen, een nieuwe multiplayer factie en een boel achievements en trophies. 

Ophef over Jezus-film van Verhoeven

In de Verenigde Staten is ophef ontstaan over de controversiële film over Jezus Christus die Paul Verhoeven maakt. "We krijgen steeds te horen dat Hollywood niet antichristelijk is, maar de bewijzen dat het wel zo is, stapelen zich op", zegt directeur Don Gainor van het conservatieve Cultuur en Media Instituut tegen de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online.

Gainor is helemaal klaar met Hollywood. "Christenen en het christelijke geloof worden al jaren aangevallen door het hedonistische Hollywood, dat wanhopig zijn immorele cultuur toont", briest Gainor. "Natuurlijk gaan alle media deze film straks ophemelen en wordt aan christenen gevraagd de beledigende aanvallen te tolereren."

Het filmproject van Verhoeven verkeeert nog in een pril stadium. De Nederlandse regisseur heeft deze maand een producent gevonden en vindt het nog veel te vroeg voor kritiek op zijn film. "Er is nog geen script en zolang dat er nog niet is, valt er niets te bediscussiëren", zegt een woordvoerder. Het scenario wordt over zes maanden verwacht.

De film van Verhoeven is gebaseerd op zijn boek Jezus van Nazarath - Een Realistisch Portret, dat in 2007 verscheen. Daarin suggereert hij dat Jezus niet het resultaat is van een onbevlekte ontvangenis, maar dat Maria werd verkracht door een soldaat. Ook trekt hij wonderen die aan Jezus worden toegeschreven in twijfel.

Bijbelverfilmingen zijn hot in Hollywood. Zo werken Ridley Scott en Steven Spielberg afzonderlijk van elkaar aan films over Mozes en is Black Swan-regisseur Darren Aronofsky bezig met een film over Noach en de zondvloed.

Paul Verhoeven ontevreden over eigen publieksfilm

Paul Verhoeven is niet tevreden over de productie van de nieuwe korte film Steekspel. De Nederlandse regisseur vroeg de input van het publiek voor het project. "Er kwamen al met al een paar duizend scripts binnen", vertelt de regisseur aan het tijdschrift Park Magazine. "Er zat niet één script bij dat ik wilde verfilmen."

De nieuwe manier van films maken is Verhoeven niet bevallen. Hij concludeert dat talentenjachten voor film niet werken. "Zingen is veel natuurlijker dan een script schrijven, regisseren of componeren", concludeert Verhoeven.

De regisseur vindt dat het idee achter het project niet bleek te werken. "Maar het publiek heeft tegelijkertijd veel interessante scènes en visuele details verzonnen die ik zelf nooit zou hebben bedacht." De 73-jarige Verhoeven is niet van plan nogmaals op deze manier met zijn publiek samen te werken.

Hij zou wel nog een keer in zee willen gaan met het team waarmee hij Steekspel maakte. "Als Kim van Kooten morgen belt en zegt: Paul, ik heb een mooi verhaal voor je en we kunnen de film met precies dezelfde crew maken, dan zeg ik al mijn andere afspraken af."

Van Kooten schreef de eerste drie minuten van het scenario van de film. Daarna werd aan het publiek gevraagd de volgende korte delen te schrijven. Uit alle inzendingen kozen Verhoeven en scenarist Robert Alberdingk Thijm het beste scenario uit. Het publiek heeft zelf ook een versie van de film gemaakt.

De twee versies van Steekspel gaan in november in première.


Paul Verhoeven ontevreden over eigen publieksfilm (Foto: Novum)

Gewonden bij explosie op woonboot in Amsterdam

In het centrum van Amsterdam heeft zich donderdag een explosie voorgedaan. Op de kruising van de Korte Koningsstraat en de Oudeschans is een woonboot ontploft. Volgens een gemeentewoordvoerder zijn er zeker acht gewonden gevallen, van wie twee ernstig.

Op Twitter maken ooggetuigen melding een luide knal en gesprongen ramen rondom de Nieuwmarkt. De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. Een traumahelikopter is ter plaatse.

Kwik bereikt tropische hoogten in Limburg

In het Limburgse Ell heeft het kwik donderdag de tropische grens van 30 graden overschreden. Rond 17.45 uur was het daar 30,1 graden. Ook in Woensdrecht werd het tropisch warm met exact 30 graden, meldt weeronline.nl donderdag. Donderdagavond moet Nederland zich echter opmaken voor forse onweersbuien.

Voor het hele land heeft het KNMI code geel uitgegeven, waarmee een waarschuwing van kracht is. Vooral in het zuiden bestaat kans op fikse onweersbuien met hagel en zware windstoten tot 80 kilometer per uur.

Hooggerechtshof: 'Obamacare' mag

Het Amerikaanse Hooggerechtshof acht de verplichte ziektekostenverzekering voor alle Amerikanen niet strijdig met de grondwet. Daarmee blijft het belangrijkste element in de zorgwet van president Barack Obama in stand. Vijf van de negen rechters steunden deze opvatting over de wet, vier waren tegen. Dat heeft de voorzitter van het hof, John Roberts, donderdag bekendgemaakt.

De uitspraak is een grote overwinning voor Obama. De hervorming van het ziektekostenstelsel is zijn belangrijkste resultaat op binnenlands politiek terrein. In november worden presidentsverkiezingen gehouden, waarin de Democraat Obama het opneemt tegen de Republikeinse kandidaat, vrijwel zeker Mitt Romney. Roberts, bekend als conservatief, behoorde tot de vijf rechters die zich voor een verplichte verzekering uitspraken.

Hooggerechtshof: verplichte verzekering mag
Hooggerechtshof: verplichte verzekering mag (Foto: ANP)

Final Fantasy III beschikbaar voor Android

Vandaag heeft Square Enix stiekem een 'nieuwe' game uitgebracht voor Android: Final Fantasy III. De game was plots beschikbaar in Google Play; Square heeft tot op heden nog geen bericht vrijgegeven omtrent de release. Final Fantasy III is beschikbaar voor een kleine dertien euro.

Wat? Dertien euro? Ja, 13 euro. Square heeft ooit al aangegeven een prijskaartje aan te hangen omdat volgens hen dit de game is waarmee het beroemde vechtsysteem ooit mee is begonnen. Vooralsnog lijkt de game een directe port avn de iOS-versie al staat er in de beschrijving wel dat er 'story sequences' inzitten specifiek voor Android. 

Nieuwe bondscoach

Bert van Marwijk is gestopt als bondscoach van het Nederlands elftal. Een begrijpelijke keuze, gezien de resultaten op het EK en de onrust binnen de selectie. Nu is het dus tijd voor een nieuwe bondscoach die echt weer op moet bouwen. Spelers als Heitinga, Mathijsen, Van Bommel en Kuijt moeten vervangen worden en als het klopt dat Van der Vaart, Huntelaar en Van der Wiel niet goed liggen in de selectie moeten ook daar vervangers voor gevonden worden. Kortom: we beginnen opnieuw, met een nieuwe coach en nieuwe spelers. Wie moet dat gaan doen?

Duidelijkheid over breuk Eidos en Sports Interactive

Sports Interactive staat al jaren bekend als de ontwikkelaar van de Football Manager-games. SI was echter ooit onderdeel van Eidos maar besloot in 2003 zich af te splitsen. Het is nooit helemaal duidelijk geworden waarom deze breuk optrad, tot vandaag. Studio Director Miles Jacobson heeft voor het eerst meer uitleg gegeven.

De hele reden voor de breuk is terug te brengen tot miscommunicatie. In 2003 kreeg Jacobson het gerucht te horen dat Eidos een nieuwe partij wilde introduceren - Beautiful Game Studios - die Championship Manager ging overnemen. Tegelijkertijd kreeg Eidos-director Ian Livingstone te horen dat Sports Interactive zich wilde afsplitsen en besloot vast contact op te nemen met een nieuwe partij ... Beautiful Game Studios.

Jacobson: “I’m sure there are two sides to this story. We have never spoken about in the past. At the time we felt there was a lack of respect that we did for our work from Eidos. There seemed to be an attitude at the time in the industry that anyone could make games. Eidos wanted more control. We wanted more control. We were asking for high royalties. Eidos set up Beautiful Game Studios nine months before Championship Manager 4 was due to come out. They told me that BGS were making a platform game. I thought our number was up.”

In de nasleep van de breuk ging Jacobson lunchen met de toenmalige CEO van SEGA. Deze deed een bod om Sports Interactive over te nemen. Jacobson ging hier uiteraard niet op in: “I kept telling them we were not for sale. I told them they would have to double the offer for me to even discuss it with Paul and Ov Collyer. The following day, SEGA doubled the offer, securing the studio’s financial future and enabling the studio to retain independence."

Crossplatform gamen op Xbox, Windows 8 en Windows Phone

17-Bit heeft aangekondigd dat gamers binnenkort crossplatform tegen elkaar kunnen strijden. 17-Bit is druk bezig met Skulls of the Shogun en vandaag is bekendgemaakt dat gamers de mogelijkheid hebben om tegen elkaar te strijden. De game gaat uitkomen op Xbox Live Arcade, Windows 8 pc's en Windows Phone/Windows 8-tablets.

Het zal mogelijk zijn om met vier spelers in co-op samen te werken om ondode samurais af te slachten. Aangezien de game turnbased is, zal je een seintje krijgen wanneer het jouw beurt is. Je hoeft dus zelfs niet constant de game open te hebben. Het enige nadeel is dat de game meerdere keren gekocht moet worden, zou je op alle platformen willen spelen. Dat betekent echter ook dat je als één speler op drie platformen samen kan werken, speciaal voor de Forever Aloners onder ons.

Sony bezig met de toekomst van Vita

Andrew House, de chief executive van PlayStation, heeft aangegeven dat het bedrijf veel resources inzet voor PlayStation Vita-projecten.

Na klachten dat de E3-persconferentie van Sony weinig details over PS Vita-projecten bekendmaakte, heeft Andrew House in een interview met CVG dat er een aantal mededelingen aan zitten te komen. "We zullen de nieuwe projecten laten zien wanneer de tijd rijp is", zei hij. "Je kunt ervan verzekerd zijn dat, of het nu van ons of van derden is, er een goede reeks van content in de maak is", voegde hij eraan toe.

House, die morgen een jaar geleden werd benoemd tot baas van Sony Computer Entertainment, zei ook dat er veel andere diensten en applicaties zijn die zullen profiteren van de PlayStation Vita. "Ik denk dat we op de E3 ook hebben laten zien dat er ondersteuning van netwerkdiensten anders dan games moet zijn, of het nu YouTube of Hulu Plus is, die niet de kern van het aanbod van de PS Vita zijn, maar zorgen voor extra comfort en plezier."

"Als ons verweten wordt dat we niet genoeg tijd aan de PlayStation Vita gespendeerd hebben op de E3, dan neem ik dat in beraad, maar je kunt er zeker van zijn dat het niet door gebrek aan een gevoel van totale toewijding komt", voegt hij nog toe. "We weten dat goede games dit apparaat doen verkopen."

Vita-menu

Schippers wil door met vrije tandartstarieven

Edith Schippers (VVD) ziet er niets in om direct te stoppen met het experiment met vrije tarieven bij tandarts, zoals een meerderheid van de Tweede Kamer wil. Dat is onzorgvuldig, betoogde de minister van Volksgezondheid donderdag tijdens een debat over het experiment.

Eerder deze week werd al duidelijk dat de Kamer het experiment beu is. Uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bleek namelijk dat de tarieven in het eerste kwartaal gemiddeld zo'n zes procent zijn gestegen. Die stijging vindt ook Schippers te groot, en ze gaf tandartsen en mondhygiëniste dan ook een laatste waarschuwing. De prijzen moeten voor het einde van het jaar omlaag, anders beëindigt zij het experiment.

De Kamer wil zo lang niet wachten. Attje Kuiken (PvdA) zei meteen 'de rotte kies' te willen trekken. "We moeten hier van af en wel zo snel mogelijk", zei ook Linda Voortman (GroenLinks). Ook het CDA was kritisch. "Het valt ons niet mee." De regeringspartij wil wachten tot september, om op basis van de halfjaarcijfers een oordeel te kunnen vellen.

VVD'er Anne Mulder wees erop dat de cijfers van de NZa nog voorlopig zijn en het daarom nog te vroeg is om conclusies te trekken. Niettemin staan ook bij hem de 'signalen op rood'. Ook de PVV wil dat er een direct eind komt aan de proef met marktwerking. Fleur Agema (PVV) hielp de tegenstanders aan een meerderheid.

Schippers wees erop dat de Tweede Kamer toestemming heeft gegeven voor een experiment van drie jaar, en dat het dan wel heel voorbarig is om op op basis van cijfers over drie maanden de stekker eruit te trekken. De tandartsen zijn pas net klaar met het aanpassen van hun systemen. Ook zijn de cijfers van de NZa nog zeer voorbarig.

Zij riep de Kamer daarom op om in elk geval tot november te wachten met een definitief besluit. Dan zijn meer cijfers beschikbaar. Per direct stoppen is sowieso niet mogelijk, zei de bewindsvrouw. De NZa moet eerst nieuwe tarieven vaststellen en de tandartsen moeten hun systeem weer aanpassen. Daar is zeker vier maanden voor nodig.

Het is ook niet zorgvuldig naar de tandartsen toe. "Je kunt niet naar de sector zeggen, we hebben ons even bedacht en u zoekt het verder maar uit." Op zijn vroegst in november zou het experiment dan kunnen worden stopgezet. De bewindsvrouw wees ook nog op de positieve effecten van het experiment. Zo heeft de kwaliteitsontwikkeling een 'enorme impuls' gekregen en is er meer transparantie gekomen over de tarieven.

Schippers wist de Kamer niet te overtuigen. Kuiken kondigde aan een motie te zullen indienen waarin zij het kabinet oproept om per direct te stoppen met het experiment.

Door trein overreden dronkaard overleeft

Een 48-jarige dronken man uit het Duitse Schüttorf heeft een ongeluk met een trein ternauwernood overleefd. Hij hield slechts enkele schaafwonden en blauwe plekken over aan het incident, zo meldt RTV Oost.

De man dacht een stuk van zijn route af te kunnen snijden door over het spoor te lopen. Tijdens zijn wandeling struikelde de man, en hij belandde tussen de rails. De machinist van een aanstormende goederentrein zag de man liggen, en probeerde nog te remmen. De trein kwam echter niet op tijd tot stilstand en reed over de man heen. Wonder boven wonder overleefde hij dat en kwam hij met de schrik vrij.

Het slachtoffer is uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. De machinist van de trein was zo geschrokken van het voorval, dat hij niet meer verder kon rijden. Pas nadat een vervangende machinist bij de trein was aangekomen, kon het treinverkeer weer opgestart worden.

Spanjaard Sanchez twee jaar langer bij Rabobank

Luis Leon Sanchez rijdt ook de komende jaren voor Rabobank. De 28-jarige Spanjaard heeft zijn contract tot eind 2014 verlengd, meldt de bankiersploeg donderdag. Sanchez is bezig aan zijn tweede seizoen bij Rabobank. Vorig jaar won hij een etappe in de Tour de France.

Sanchez is content met zijn contractverlenging. "Dit is echt een goede ploeg en ik voel veel waardering en vertrouwen vanuit de ploeg. Ik heb het hier erg naar mijn zin." Woensdag tekende Bram Tankink ook al voor twee jaar bij. Beide coureurs maken deel uit van de tourselectie, waar Rabobank vanaf zaterdag inzet op een goed klassement van Robert Gesink, Bauke Mollema en Steven Kruijswijk.

Technisch directeur Erik Breukink verwacht veel van Sanchez. "Luis Leon heeft aangetoond een van de toppers van het peloton te zijn, hij zit niet voor niets in de Spaanse olympische selectie", zegt hij. "Hij heeft nu vijf overwinningen behaald voor ons, waarvan drie World Tourzeges."

Sanchez pakte dit seizoen al ritzeges in Parijs-Nice, Ronde van Castilië en León en de Ronde van Romandië. Bovendien kroonde hij zich vorige week voor de vierde keer in zijn carrière tot Spaans tijdritkampioen.

'Tietendokter' liet zich contant betalen

Een plastisch chirurg van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heeft zich contant laten betalen voor medische ingrepen. Medewerkers van het ziekenhuis waren daar destijds van op de hoogte. Dat meldt het ziekenhuis donderdag na onderzoek. Of de man het geld stiekem in zijn zak stak en of het ziekenhuis is benadeeld, is echter onduidelijk gebleven.

In februari meldde De Telegraaf dat de inmiddels overleden chirurg jarenlang illegaal borstimplantaten inbracht bij vrouwen. Hij zou zich zwart hebben laten uitbetalen en patiënten zouden geen nazorg hebben gekregen. Bij een deel van de vrouwen gebruikte de man, die ook wel 'tietendokter' werd genoemd, implantaten die sneller zouden scheuren dan andere merken. Het ging volgens de krant om de omstreden PIP-implantaten.

Het ziekenhuis liet naar aanleiding van de berichtgeving het Instituut voor Financieel Onderzoek uit Amersfoort de zaak onderzoeken. Uit dat onderzoek blijkt dat de man zich inderdaad contant heeft laten betalen voor medische ingrepen die in het voormalige Bosch Medicentrum (BMC)), de voorloper van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, plaatsvonden. Volgens het ziekenhuis was het echter niet ongebruikelijk dat niet-verzekerde zorg contant werd betaald.

Of de arts, die van 1972 tot aan zijn pensioen medio 2011 de enige plastisch chirurg in het BMC was, het geld achteroverdrukte is echter onduidelijk gebleven. Administratieve stukken die hierover helderheid hadden kunnen verschaffen, zijn niet meer voorhanden. Die stukken hebben een bewaartermijn van zeven jaar en de kwestie speelde elf jaar en langer geleden.

Of het ziekenhuis is benadeeld, is ook onbekend. "Op die vraag richtte het onderzoek zich ook niet", aldus een zegsvrouw van het ziekenhuis. Wel is uit het doorspitten van vooralsnog twintigduizend van de 25 duizend patiëntendossiers van de arts gebleken dat geen sprake is van het gebruik van PIP-implantaten.

Uitgebreide E3-demo van Dishonored

Bethesda heeft de Dishonored-gameplayvideos vrijgegeven, die in de E3-presentatie vertoond werden. In deze video's geven Co-Creative Directors Raphael Colantonio en Harvey Smith je een demo hoe op 2 verschillende manieren het level 'The Golden Cat' door te komen.

In de eerste video wordt de opdracht, het uitschakelen van twee corrupte aristocraten, uitgevoerd als sluipmoordenaar. In de tweede hanteer je een veel directere stijl in het ombrengen van je targets. Naast 'the Golden Cat', maak je ook een schermutseling mee met de Tallboys die door de straten van 'the Flooded District' patrouilleren.

In Dishonored ben je een huurmoordenaar met bovennatuurlijke krachten, gedreven door wraak. Je kunt je vijanden op een creatieve manier om het leven helpen, door je bovennatuurlijke krachten combineren met de wapens en gadgets die tot je beschikking staan. Het eindresultaat van de opdrachten hangt af van de keuzes die jij maakt.

Dishonored komt in Europa op 12 oktober uit voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Konami's line-up op gamescom

Dit jaar staat Konami weer op de gamescom met haar nieuw uit te brengen titels en zendt tijdens de vijf dagen van het evenement 'Konami onAir' uit.

De gamescom in Keulen vindt plaats van 15 tot en met 19 augustus. Metal Gear Rising: Revengeance, PES 2013 en Castlevania: Lords of Shadow - Mirror of Fate zijn speelbaar op de beursvloer. 

Daarnaast maakt Konami tijdens de beurs gebruik van een speciale virtuele studio. In deze studio worden de belangrijkste talenten achter de Konami-games geïnterviewd. Daarnaast verzorgt de studio trailers en de verslaglegging van gamescom op de social mediakanalen van Konami.

"Innovatie en sterke merken – daar draait het bij Konami dit jaar om bij de gamescom", aldus Martin Schneider, General Manager van Konami Digital Entertainment GmbH. "De gamers zullen dit jaar kennismaken met de beste merken van Konami met een nieuwe versie van Pro Evolution Soccer, Metal Gear en Castlevania: Lords of Shadow. Via Konami onAir staan we in ons direct contact met onze community en kan Konami gamers over de gehele wereld bereiken. Het wordt een spannende interactie die nog nooit eerder is vertoond."

Konami is van 15 tot en met 19 augustus aanwezig in hal 7. Meer details over de programma’s worden binnenkort bekendgemaakt.

Metal Gear Rising: Revengeance

Wereld trapt weer in BTTF-hoax

Het is niet de eerste keer dat internetters over de hele wereld trappen in de Back to the Furture-hoax dat de dag was bereikt dat Marty McFly de toekomst in ging. 

Overal werden screenshots geplaatst met de datum dat de 17-jarige MCFly op 27 juni 2012 zijn trip naar de toekomst maakt. De echte datum is echter 21 oktober 2015. De eerste keer dat mensen in de grap trapten was 5 juli 2010. We moeten dus nog echt drie jaar wachten op zwevende auto's en skateboarden.

 

Rutte wil EU-begroting omlaag

Als het aan premier Mark Rutte (VVD) ligt gaat de EU-begroting met tien procent omlaag in de periode 2014 tot 2020. Dat zei Rutte bij aankomst in Brussel, waar donderdag en vrijdag een Europese top plaatsvindt.

Rutte zei tegen de NOS dat hij het niet meer dan normaal vindt dat als landen bezuinigen, dit ook gebeurt in Brussel. De premier pleit ook voor het terugbrengen van de Nederlandse bijdrage aan de Europese begroting.

Rutte benadrukte opnieuw niets te voelen voor het overdragen van bevoegdheden aan Brussel. Wel wil hij dat er beter financieel toezicht komt en meer controle plaatsvindt of landen hun begrotingsafspraken nakomen.

In april werd duidelijk dat de Europese Commissie de EU-begroting, die dit jaar zo'n 129 miljard euro bedraagt, komend jaar met zeven procent wil verhogen. Niet alleen Nederland, maar ook Duitsland en Groot-Brittannie reageerden hier uiterst kritisch op.

Petten start materiaaltesten voor kernfusiereactor

De kernreactor in Petten is donderdag begonnen met het testen van materialen die mogelijk gebruikt gaan worden in de experimentele kernfusiereactor ITER, die in het Franse Cadarache wordt gebouwd. Kernfusie is potentieel een zeer goedkope energiebron, aangezien de brandstof uit zeewater kan worden gewonnen.

Bij kernfusie worden lichte atoomkernen samengesmolten, waarbij energie vrijkomt. Dit proces, hetzelfde als in sterren, vindt plaats bij een temperatuur van honderdvijftig miljoen graden. Bij dit soort temperaturen verandert materie in plasma, een heet gas van geladen deeltjes. Het reactorvat moet van binnen met speciale gekoelde tegels zijn bekleed om de warmte en straling binnen te houden.

Rusland en China hebben beide testwanden ontwikkeld. In Petten worden de komende twee maanden diverse wandonderdelen getest. Er wordt onder meer gekeken hoe het materiaal reageert op de grote hoeveelheid neutronen die vrijkomt bij kernfusie. Vervolgens gaan de wandonderdelen naar een Duits onderzoekscentrum waar de wandonderdelen aan extreem hoge temperaturen worden blootgesteld.

Loonsverhoging gemeenteambtenaren definitief

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft donderdag ingestemd met de nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. Hiermee is de nieuwe cao een feit. Slechts negen gemeenten waren tegen, meldt VNG.

De leden van vakbond Abvakabo FNV stemden vorige maand al in met het akkoord. De VNG en de bonden gaan nu snel een begin maken met de verdere uitwerking van de afspraken.

Ambtenaren krijgen er volgens het akkoord met terugwerkende kracht per 1 januari en nog eens per 1 april 2012 structureel één procent salaris bij. Daarnaast krijgen gemeenteambtenaren een eenmalige uitkering van twee- of vierhonderd euro, afhankelijk van de functieschaal.

Ook wordt de periode van begeleiding van werk naar werk verlengd van zeven naar 24 maanden. Boventallige medewerkers die binnen twee jaar geen nieuwe baan vinden, krijgen maatwerk op basis van advies van een loopbaanbegeleider.

Verder beloven gemeenten het aantal externen terug te dringen, volgens Abvakabo FNV om de kwaliteit van het werk te verbeteren. Tevens stellen gemeenten een plan van aanpak op om interne bureaucratie te verminderen.

De nieuwe cao loopt met terugwerkende kracht van 1 juni 2011 tot en met 31 december dit jaar. Leden van de vakbonden moeten zich nog uitspreken over het akkoord. Onder de cao gemeenten vallen 180 duizend medewerkers.

SEGA Europe gaat reorganiseren

SEGA Europe heeft vandaag bevestigd dat het bedrijf haar focus als gevolg van de recente reorganisatie gaat verleggen naar de ontwikkeling van nieuwe en bestaande digitale content en het stimuleren van belangrijke IP voor verpakte producten.

SEGA heeft haar bedrijfsstrategie daarom gewijzigd en zal overgaan tot sluiting van haar kantoren in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Australië en de Benelux. "SEGA gaat een nieuwe en spannende fase tegemoet die het bedrijf zal positioneren als een contentgestuurde organisatie die het maximale uit de verkoop haalt met sterke en gebalanceerde IP, zoals Sonic the Hedgehog, Total War, Football Manager en de Aliens-franchise", aldus Jurgen Post, COO van SEGA Europe. "Het bedrijf zal profiteren van een duidelijke focus en een vernieuwde strategie voor onze digitale en verpakte producten, en we weten zeker dat dit ons succes in de toekomst zal veiligstellen."

SEGA zal de verkoop, marketing en distributie van London 2012, de officiële videogame van de Olympische Spelen gewoon voortzetten. Dit spel wordt uitgebracht op 29 juni voor de pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

SEGA-logo

[WBD] Bertens redt het niet tegen Shvedova

Tennisster Kiki Bertens is op Wimbledon uitgeschakeld. In de tweede ronde kon de slordig spelende Wateringse niet op tegen Yaroslava Shvedova uit Kazachstan: 6-4 en 6-4. In de eerste ronde had Bertens, die debuteerde op het Londense gras, nog indruk gemaakt met een fraaie zege op Lucie Safarova (19).

In de eerste game werkte Bertens nog een breakpunt weg, maar een game later sloeg Shvedova wel toe. Die break bleek voldoende om ook de eerste set binnen te slepen.

In het tweede bedrijf speelde Bertens iets beter, maar ze bleef te veel fouten slaan om het de Kazachse lastig te kunnen maken. De enige breakpunten die ze zelf kreeg liet ze onbenut en op 4-4 leverde ze zelf haar opslag in. Shvedova serveerde de partij vervolgens uit en neemt het in de derde ronde op tegen Roland Garros-finaliste Sara Errani.

Verliezend Roland Garros-finaliste Errani had een simpele dag. De Italiaanse (10) gunde de thuisspelende Anne Keothavong maar twee games: 6-1 en 6-1. Angelique Kerber (8) bereikte de derde ronde ten koste van Ekaterina Makarova uit Rusland. De Duitse won met de setstanden 7-5 en 6-3.

Serena Williams en Maria Sharapova zijn ook door naar de derde ronde van Wimbledon. Williams, als zesde geplaatst, rekende in haar tweederondepartij af met Melinda Czink uit Hongarije: 6-1 en 6-4. Sharapova, de nummer een van de plaatsingslijst, had drie sets nodig om zich van Tsvetana Pironkova uit Bulgarije te ontdoen: 7-6 (3), 6-7 (3) en 6-0.

Vijfde editie Firstlook op 6 en 7 oktober

Firstlook 2012 zal dit jaar op zaterdag 6 en zondag 7 oktober plaatsvinden in de Jaarbeurs in Utrecht. Het games-evenement zit dit jaar in de grootste hal. Welke games en uitgevers op de vloer aanwezig zullen zijn wordt waarschijnlijk na de gamescom bekendgemaakt.

De organisatoren van Firstlook verwachten dat games zoals Assassin's Creed III, Call of Duty: Black Ops II, Company of Heroes 2, Dishonored, Forza Horizons, Halo 4, Resident Evil 6 en The Last of Us allemaal speelbaar zijn op de beursvloer. De Wii U moet rond deze periode uitkomen en er is een grote kans dat deze tijdens Firstlook uit te proberen is.

Het is tot 1 augustus mogelijk om de zogenaamde 'Early Birds'-tickets te kopen voor acht euro. Ook zijn er VIP-kaarten beschikbaar waarmee je twee uur eerder naar binnen mag en op je gemak alles kan uitproberen.

Man dood na val van Akropolis

Een man is donderdag van de Akropolis in Athene gevallen en heeft dit niet overleefd. Dat zei de politie, die een onderzoek naar het ongeluk heeft ingesteld.

Het slachtoffer was een 42-jarige bankmedewerker. Hij liep bij zijn val een dusdanig ernstige hoofdwond op dat hij het leven liet.

De Akropolis is een heuvel in het centrum van de Griekse hoofdstad, waarop de eeuwenoude tempels, waaronder het Parthenon, en andere bouwwerken staan.

Vrouw uur vastgelijmd op wc supermarkt

Een vrouw heeft deze week een angstig uur beleefd op het toilet in een vestiging van supermarktketen Walmart in de Amerikaanse staat Kentucky. Toen zij was gaan zitten, merkte zij dat ze was vastgelijmd. Het duurde een uur totdat de klant uit haar benarde positie werd bevrijd.

Dat meldden Amerikaanse media donderdag. De politie onderzoekt de zaak. "Wij kijken ernaar. Ik ben niet bereid te zeggen of het een ongeluk of opzet was", aldus de politiewoordvoerder.

Vrouw uur vastgelijmd op wc supermarkt VS
Vrouw uur vastgelijmd op wc supermarkt VS (Foto: ANP)

Expats behouden Nederlands paspoort

Expats met twee paspoorten kunnen hun Nederlandse paspoort behouden. De VVD en het CDA hebben zich donderdag uitgesproken voor een voostel van D66-Kamerlid Gerard Schouw om te voorkomen dat Nederlanders die in het buitenland wonen, hun paspoort verliezen.

Het plan van het kabinet om dubbele paspoorten af te schaffen, leek ook Nederlanders in het buitenland te treffen. Met steun van de VVD en CDA is er nu een Kamermeerderheid om een uitzondering te maken voor expats en hun kinderen. PvdA en GroenLinks waren al eerder voor het D66-plan.

Expats vreesden ongewild voor de keuze gesteld te worden tussen het paspoort van het land waar ze werken of het Nederlandse paspoort. Een petitie om 'de roof van het Nederlandse staatsburgerschap' te voorkomen werd bijna 25.000 keer ondertekend.

Expats hebben in de aanloop naar de verkiezingen al meer aandacht gekregen. Zo staat de op nummer 25 van de lijst van D66 Eelco Keij, een Nederlandse New Yorker, die de belangen van expats wil behartigen. VVD-Kamerlid Joost Taverne opende een helpdesk voor hulp aan expats bij stemmen vanuit het buitenland.

Karadzic vrijgesproken van één genocide-aanklacht

Het Joegoslaviëtribunaal heeft Radovan Karadzic donderdag vrijgesproken van betrokkenheid bij de moord op en de verdrijving en vervolging van moslims en Kroaten in Bosnische stadjes door Servische troepen tussen 1992 en 1995. De tweede aanklacht tegen Karadzic wegens genocide, die op duizenden moslimmannen en -jongens in Srebrenica, blijft overeind, evenals een tiental andere aanklachten.

De aanklagers hebben onvoldoende bewijsmateriaal aangedragen om te komen tot een veroordeling wegens genocide in de Bosnische stadjes, zei voorzittend rechter Oh-Gon Kwon.

In mei rondden de aanklagers de presentatie van hun bewijsmateriaal af. Eerder deze maand verzocht Karadzic de rechters van het tribunaal de aanklachten tegen hem te verwerpen. Het requisitoir van de aanklagers is nergens op gebaseerd, aldus de voormalige Bosnisch-Servische leider.

Karadzic (67) ontkent schuld en zegt dat hij niet had kunnen voorzien dat er in 1995 in Srebrenica duizenden moslimmannen en -jongens zouden worden omgebracht. Ook zei hij dat hij niets van de massamoord wist, zelfs niet op het moment dat deze plaatsvond.

Karadzic was in juli 1995 president van de separatistische Republika Srpska, die later krachtens de Dayton-akkoorden opging in Bosnië en Herzegovina. Datzelfde jaar werden hij en de voormalig Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic aangeklaagd. Beiden sloegen op de vlucht. Pas in 2008 werd Karadzic gearresteerd. De arrestatie van Mladic liet vervolgens nog drie jaar op zich wachten.

Het proces tegen Karadzic, dat in 2009 aanving, wordt later dit jaar vervolgd. Vanaf 16 oktober presenteert de verdachte zijn eigen bewijsmateriaal. Als Karadzic schuldig wordt bevonden kan hij een levenslange gevangenisstraf krijgen.


Karadzic vrijgesproken van één genocide-aanklacht (Foto: Novum)

Velpenaar meldt zich bij politie voor ontucht

Een 62-jarige man uit Velp is zaterdag aangehouden omdat hij wordt verdacht van ontucht. De man meldde zichzelf op het bureau. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Arnhem donderdag.

De man vertelde de politie dat hij in de gemeente Bronckhorst meerdere keren ontucht zou hebben gepleegd. Inmiddels is drie keer aangifte gedaan tegen de man. Het OM in Arnhem wil in verband met het onderzoek geen uitspraken doen over de aard van het ontucht en de slachtoffers.

De rechtbank in Zutphen bepaalde donderdag dat de man in afwachting van de inhoudelijke behandeling van zijn zaak voorlopig vrij mag blijven. Wel blijft de man verdachte in de zaak.

Remake Starship Troopers minder gewelddadig

De remake van Starship Troopers wordt minder gewelddadig dan het origineel. Dat zegt producent Toby Jaffe tegen het Britse filmblad Empire. De film van Paul Verhoeven uit 1997 staat bekend om het extreme geweld waarbij menselijke soldaten op allerlei manieren worden verminkt en afgeslacht door buitenaardse insecten.

"Verhoeven heeft het boek van Robert Heinlein uit 1959 op zijn geheel eigen, extreme wijze verfilmd en er bijna iets komisch van gemaakt", vindt Jaffe. "Wij zullen proberen iets dichter bij het bronmateriaal te blijven."

"De versie van Verhoeven was duidelijk kritiek op het fascisme", gaat Jaffe verder. "Heinlein schreef juist vanuit het perspectief van een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog. Zo zie je maar, de een z'n fascisme is de ander z'n patriottisme."

Ook vormen de steeds stijgende kosten van speciale effecten een barrière voor filmproducenten. Extreem geweld spreekt maar een bepaald publiek aan en is dus niet geschikt voor de massa. "Hoe duurder de film, hoe moeilijker het wordt om hem zo gewelddadig te maken", zegt Jaffe, die tevens de remake van Total Recall, ook een film van Verhoeven, produceert.

"Bij Total Recall hebben we er duidelijk voor gekozen het verhaal minder gewelddadig te maken, waardoor het nu meer lijkt op een thriller als Minority Report", legt de producent uit. "Daarmee heeft de studio ook meteen de mogelijkheid om het verhaal op een geheel eigen wijze te vertellen en geen platgetreden pad te bewandelen."

Starship Troopers staat gepland voor 2014. Total Recall verschijnt op 9 augustus in de Nederlandse bioscopen.

Barcelona betaalt veertien miljoen voor Alba

Jordi Alba is de komende vijf jaar speler van FC Barcelona. De 23-jarige verdedigende middenvelder kost de Catalanen veertien miljoen euro en komt over van Valencia. Volgende week moet Alba, die met Spanje op het EK speelt, nog wel een medische keuring ondergaan bij de grootmacht uit zijn geboorteplaats.

Alba kwam op zijn tiende in de jeugdopleiding van Barcelona terecht, maar vertrok toen hij zestien was. Op zijn achttiende werd hij door Valencia aangetrokken, dat hem in eerste instantie bij het tweede team stalde. Na een seizoen bij Gimnastic de Tarragona debuteerde Alba in 2009 voor Valencia.


Barcelona betaalt veertien miljoen voor Jordi Alba (Foto: Novum)

Novarama-baas haalt uit naar freemium games

Op een conferentie over mobile games in Barcelona heeft Dani Sánchez-Crespo, CEO van de ontwikkelstudio Novarama, flink uitgehaald naar de zogenaamde freemium games. Hij claimde dat ontwikkelaars van dat soort spellen de hele gamesindustry 'vernederen'.

Hij ging in zijn speech zelfs zo ver om te beweren dat games die het freemium model gebruiken helemaal geen games genoemd mogen worden. "Als je zo'n app koopt, is dat geen game. Je denkt dat het een game is, maar dat is het niet. Het is een veredelde manier van verhuren," vertelde Sánchez-Crespo via zijn vertaler. Hij noemde het systeem ook wel een 'taxi-model': games waar je bij aanschaf niets voor hoeft te betalen, maar waar je nooit echt eigenaar van bent.

Freemium games zijn games waar in principe niets voor betaald hoeft te worden. Bij veel games kan er echter wel echt geld gebruikt worden om extra's en uitbreidingen aan te schaffen. Één van de succesvolste freemium games op het moment is World of Tanks.

Sánchez-Crespo legde vooral de nadruk op het verschil in kwaliteit dat er zou bestaan tussen freemium games en 'premium console games'. "Ik krijg er de kriebels van als ik zie dat zowel Farmville als Uncharted een 'game' wordt genoemd," aldus Sánchez-Crespo.

Novarama, de ontwikkelstudio van Dani Sánchez-Crespo, legt zich vooral toe op 'Augmented Reality'-titels. De studio heeft een deal met Sony en heeft als onderdeel daarvan één van de eerste titels voor de PS Vita gemaakt: Reality Fighters.

FOK!filmtips van de dag: King Arthur/Mongol

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Ook vanavond zijn er weer een aantal prachtige films te bewonderen op de beeldbuis. Zo start om half 9 op Veronica, King Arthur (2004). De film geeft een iets realistischere kijk op de alom bekende legende van, hoe kan het ook anders, koning Arthur! Romein Arthur (Clive Owen) kan niet wachten om het regenachtige Brittannië in te ruilen voor het zonovergoten Rome, voordat het zover is heeft hij nog één levensgevaarlijke missie te volbrengen: Het Britse volk te beschermen tegen de kwaadaardige Saksen. Op zijn reis naar het noorden komt Arthur een palet aan kleurrijke personages tegen, waaronder Guinevere (Keira Knightley) en Merlin (Stephen Dillane). Mocht je op zoek zijn op een avontuurlijk drama, stem dan vanavond je televisie af op Veronica.

Koning Arthur: Monthy Pyton style!

Op RTL7 is op hetzelfde tijdstip het historische drama Mongol (2007) te zien. De Oscargenomineerde film verteld het waargebeurde verhaal van Temudzhin, leider van de Mongoolse stammen Genghis Khan. Temudzhin wist maar liefs de helft van de toen (in het jaar 1200) bekende wereld te veroveren. De historisch accurate film is geen Hollywoodproductie; verwacht dus onbekende acteurs die Mongools spreken, in plaats van Hollywoodsterren die met een nep Brits accent de geschiedenis proberen na te vertellen. Laat je vooral niet afschrikken door de über-Amerikaanse trailer hieronder.

"History, tells of a warrior, who was born to rule an empire."

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Onderscheiding voor vertrekkende Van Uhm

Peter van Uhm is donderdag benoemd tot Commandeur in Orde van Oranje Nassau met de zwaarden. Dat gebeurde op het Binnenhof, waar hij in aanwezigheid van minister van Defensie Hans Hillen (CDA), honderden militairen en andere genodigden het commando van de krijgsmacht overdroeg aan Tom Middendorp.

De nieuwe commandant der strijdkrachten Tom Middendorp omschreef Van Uhm als een 'leider die het woord vertrouwen in hoofdletters schrijft'. "Jij was de juiste man op de juiste plaats", zei hij tegen zijn voorganger. Hillen prees Van Uhm zijn loyaliteit en leiderschap. "Het was een voorrecht met hem te mogen samenwerken."

Zowel Van Uhm als Middendorp sprak zijn zorg uit over de bezuinigingen op Defensie. "De krijgsmacht bevindt zich in zwaar weer", waarschuwde de 52-jarige Middendorp. Hillen onderstreepte het belang van het leger voor de stabiliteit in de wereld.

Van Uhm, die in 1972 aantrad bij Defensie, had sinds 17 april 2008 de militaire leiding over de strijdkrachten. Een dag later overleed zijn 23-jarige zoon in Uruzgan door een aanslag met een bermbom.

OM eist 2,5 jaar cel voor beroven eigen geldwagen

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft donderdag tweeënhalf jaar cel geëist tegen Fakri el H. wegens het beroven van zijn eigen geldwagen. El H. en een handlanger maakten in november 637.000 euro buit, aldus het OM.

Terwijl zijn collega's in Ridderkerk een partij geld ophaalden opende El H. de deur van de Brink's-geldwagen voor zijn handlanger, zo blijkt uit camerabeelden. Binnen tien minuten waren zowel El H. als zijn kompaan vertrokken.

De verdachte werd op 31 oktober aangehouden. Enkele weken later bekende hij de diefstal, maar hij zei gedwongen te zijn door een Nigeriaanse man bij wie hij gokschulden had. Het OM vond echter geen bewijzen voor deze bewering en noemt de verklaring van El H. volstrekt ongeloofwaardig. Van de buit en de handlanger van El H. ontbreekt ieder spoor.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

EA Sports brengt Innovation Lab naar universiteit Florida

EA Sports werkt samen met de Florida Interactive Entertainment Academy, onderdeel van de Universiteit van Centraal-Florida, aan het Innovation Lab. Studenten aan de universiteit krijgen zo de kans om te werken aan de nieuwste games.

"Het doel van de universiteit en het EA Sports Innovation Lab is om meer banen te creëren voor afgestudeerden in Florida, in het centrum van Florida zelf," vertelde Daryl Holt, vice-president van EA Sports. "Door de studenten rechtstreeks te verbinden met bestaande, lokale mediabedrijven kunnen we voor steeds meer banen zorgen in de staat."

Gouverneur Rick Scott is blij met EA Sports: "Florida heeft het geluk dat veel high-tech bedrijven zoals EA Sports hier elk jaar miljoenen dollars investeren en zo de economie in de staat bevorderen. De samenwerking van EA Sports en UCF gaat voor steeds meer lokale talenten zorgen."

Studenten aan de universiteit kunnen stage lopen bij EA Sports en de nieuwste development kits gebruiken die beschikbaar zijn. De Universiteit van Centraal-Florida is de tweede grootste universiteit van de Verenigde Staten met maar liefst 58.000 studenten.

3D-clip The Opposites exclusief op 3DS

Nadat we eerst een hoop 3D-games en 3D-films op de Nintendo 3DS hebben gehad, komt er nu nog een mediavorm bij, namelijk muziek. De Nederlandse rapgroep The Opposites zal hun nieuwe videoclip, genaamd Slapeloze Nachten, een week lang exclusief tonen op de Nintendo 3DS.

Het is de eerste videoclip van eigen bodem die in 3D is opgenomen. Het liedje zal op 19 juli uitkomen en is te downloaden via de eShop. Slapeloze Nachten wordt dit keer ook niet alleen uitgegeven door raplabel Top Notch, maar ook door Nintendo zelf.

Na een week zal de clip ook overal in 2D verschijnen.

opposites

Releasedatum Guild Wars 2 bekend

NCsoft en ArenaNet kondigen aan dat Guild Wars 2 op 28 augustus 2012 zal verschijnen in zowel Europa als Noord Amerika.

Van het eerste deel werden meer dan zeven miljoen exemplaren verkocht. Guild Wars 2 is een MMO met op actie georiënteerde gevechten en een wereld vol met constant ontwikkelende dynamische events. Bovendien bevat de game aan te passen verhaallijnen die uniek zijn per speler, 'player vs. player'-gevechten tussen kleine teams of immense legers en biedt bovenal een gedeelde online wereld waar spelers kunnen samenwerken als bondgenoten. Dit alles zonder maandelijkse abonnementskosten.

"We bieden gamers een ervaring die de belofte van online gaming met een echt sociale ervaring in een immense, gedeelde wereld nakomt," aldus Mike O'Brien, voorzitter en mede-oprichter van ArenaNet. "Na vijf jaar ontwerpen, ontwikkelingen en polijsten, is de aankondiging van de lanceerdatum van Guild Wars 2 is een enorme mijlpaal voor ons, maar waar we het meest naar uitkijken is het moment dat gamers van over de hele wereld deze wereld gaan verkennen en beginnen met het maken van hun eigen verhalen."

Scherm 3DS XL vergeleken met 3DS en PS Vita

In een filmpje laat Nintendo het verschil zien tussen het scherm van de 3DS en de 3DS XL. De site Gameusagi.com heeft zelf een vergelijking gemaakt met een andere handheld, de PS Vita. Het filmpje en de afbeelding zijn hieronder te zien.

Het scherm van de 3DS XL is maar liefst 90% groter dan die van de gewone 3DS maar draait games wel op dezelfde resolutie: 400x240, of 800x240 met 3D. De PS Vita heeft een iets kleiner scherm maar wel een hogere resolutie: 960x544.

3DS XL / Vita

Fritsma: aangifte Albayrak principiële zaak

PVV-Kamerlid Sietse Fritsma heeft donderdag aangifte gedaan tegen oud-voorzitter van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) Nurten Albayrak. Zijn aangifte wordt vrijdagochtend om 10.00 uur in behandeling genomen, zo liet Fritsma weten aan Novum Nieuws nadat hij bij het politiebureau was geweest.

Tijdens het Kamerdebat over de misstanden bij het COA verliet Fritsma op hoge poten de vergaderzaal. "Als de minister niet bereid is om aangifte te doen, dan ga ik het doen. En wel nu", zei hij. Leers zegde vervolgens wel toe dat hij de landsadvocaat gaat vragen om de mogelijkheid tot aangifte te onderzoeken, maar dat is voor Fritsman onvoldoende.

Fritsma ontkent dat het enkel een publicitaire stunt is. "Het is een principiële kwestie", vindt hij. "Als Henk en Ingrid de Belastingdienst oplichten moeten ze ook direct op de blaren zitten. Ik begrijp niet waarom dit niet zou moeten gelden voor hotemetoten."

Volgens GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi speelt mee dat Albayrak van Turkse komaf is. "Verschrikkelijke onzin", vindt Fritsma. "Ik zou ook aangifte hebben gedaan als Albayrak meneer Jansen had geheten."

Albayrak werd in september op non-actief gesteld vanwege klachten over de angstcultuur die zou heersen bij het COA. De commissie-Scheltema kwam vervolgens in april met een vernietigend rapport over haar optreden en het werkklimaat. Ze bleek ook teveel salaris te hebben ontvangen en haar dienstauto gebruikt te hebben voor privégebruik.

Boze treinreiziger bevreemdt Schultz

Melanie Schultz (VVD) heeft er moeite mee dat treinreizigers boos worden wanneer er grote problemen zijn op het spoor. Dat zegt de bewindsvrouw donderdag in een interview met NRC Handelsblad.

"De reiziger pikt het nog steeds niet als het systeem stilligt", zegt de minister van Infrastructuur. "Die wordt daar heel boos over. Soms bevreemdt mij dat." Als voorbeeld noemt zij de problemen als gevolg van het winterweer. "In december 2010 stond er bijna negenhonderd kilometer file op de weg en moesten mensen op Schiphol op veldbedjes overnachten. En toch fixeerde de hele discussie zich weer op het spoor."

De afgelopen jaren veroorzaakte het winterweer steevast grote problemen op het spoor. Ook andere storingen leidden vaak tot stationshallen vol gestrande reizigers. Zo legde donderdagochtend een stroomstoring het treinverkeer rondom Schiphol nog plat.

De bewindsvrouw heeft er begrip voor dat treinreizigers zich dan machteloos en hulpeloos voelen. "Maar iedereen moet ook beseffen dat het spoor geen product is waar je nul risico loopt. Zeker niet als het gaat om de natuur. Die overwint ons nogal eens."

Reizigersclub Voor Beter OV toont zich verbijsterd over de  uitlatingen van Schultz: "Of de treinreiziger zo vriendelijk wil zijn, op te houden met klagen? Bij twee centimeter sneeuw staat hij drie uur voor Piet Snot op het perron. Bij twee dagen strenge vorst is de treindienst twee weken uitgedund. Na een computerstoring duurt het uren en uren tot de trein weer volgens het spoorboekje rijdt. Hij wordt regelmatig als haringen in een ton vervoerd in te korte IC's, ook op lange afstanden. Reisinformatie is vaak totaal mis. In treinen waar dat niet hoort, wordt toch materieel zonder toilet ingezet."  

Voor Beter OV heeft bij het ministerie van I en M om opheldering gevraagd over de uitspraken van de minister.


Zó ga je om met sneeuw op het spoor!

Veel Pokémon te vangen in oktober

In oktober kun je weer in de wereld van Pokémon duiken, want dan verschijnen twee nieuwe Pokémon-spellen voor de Nintendo DS én een downloadbare Pokémon-titel voor de Nintendo 3DS.

De opvolgers van Pokémon Black en Pokémon White Version, Pokémon Black Version 2 Version en Pokémon White Version 2, komen op vrijdag 12 oktober uit voor Nintendo DS-systemen. Deze zijn ook speelbaar op Nintendo 3DS. De spellen brengen spelers terug naar de Unova-regio, twee jaar na de gebeurtenissen in de eerdere delen. Er zijn vele nieuwe gebieden te ontdekken en bekende plaatsen zijn aangepast.

Op dezelfde dag is Pokémon Dream Radar beschikbaar als betaalde downloadbare titel in de Nintendo eShop. In dit spel kunnen Nintendo 3DS-bezitters via gebruik van camera’s, bewegingsbesturing en augmented reality-technologie hun favoriete Pokémon, inclusief enkele zeer zeldzame varianten, vangen en overzetten naar Pokémon Black Version 2 en Pokémon White Version 2.

Deze herfst verschijnt in de eShop van de Nintendo 3DS ook de betaalde downloadbare titel Pokédex 3D Pro. Deze verbeterde versie van de originele Pokédex 3D bevat gedetailleerde informatie over elke bekende Pokémon uit de geschiedenis van de Pokémonserie.

[EK] Hinkstapspringer Florant mist finale

Hinkstapspringer Fabian Florant is deelname aan de finale van het EK in Helsinki net misgelopen. De Nederlands kampioen indoor kwam in de Finse hoofdstad tot 16,35 meter en leek daarmee net de finale te gaan bereiken. De Rus Aleksey Fyodorov ging daar echter in zijn laatste sprong net overheen, waardoor Florant dertiende werd. De finale was alleen voor de eerste twaalf weggelegd.

Later donderdag komen Robert Lathouwers en Thijmen Kupers nog in actie in Helsinki. De twee staan in de halve finale van de 800 meter die even na 17.00 uur Nederlandse tijd wordt afgewerkt.

Joyrider (13) opgepakt

In Bergen op Zoom is woensdag een dertienjarige joyrider opgepakt. Dat meldt Omroep Brabant. De jongen moet zich waarschijnlijk melden bij bureau Halt.

De jongen werd woensdagmiddag door getuigen gezien, terwijl hij in een auto reed. Deze getuigen waarschuwden de politie. Agenten vonden de auto terug in de Wierlaan, maar de bestuurder was ervandoor gegaan.

De agenten besloten over te gaan tot een huisbezoek. Daar gaf de jongen toe dat hij een stukje was gaan rijden met de auto van zijn ouders, die op vakantie zijn.

Britse verdachte seksueel misbruik niet uitgezet

Het Britse hooggerechtshof heeft de uitzetting naar de Verenigde Staten van een man die wordt verdacht van seksueel misbruik geblokkeerd. Twee rechters accepteerden donderdag het beroep dat Shawn Sullivan had aangetekend.

Sullivan (43), die zowel de Ierse als Amerikaanse nationaliteit heeft, wordt ervan beschuldigd in de jaren negentig in Minnesota een 14-jarige meisje te hebben verkracht en twee 11-jarige meisjes te hebben misbruikt. In Ierland is Sullivan veroordeeld voor het aanranden van twee 12-jarige meisjes.

De rechters hielden de uitzetting tegen omdat de Amerikaanse autoriteiten weigerden te garanderen dat Sullivan niet in een controversieel programma voor daders van seksueel misbruik wordt geplaatst. Het hooggerechtshof oordeelde dat er een groot risico is dat Sullivan wel degelijk in het programma terechtkomt. Zijn rechten zouden dan worden geschonden.

Sullivan verliet de Verenigde Staten nadat de aanklachten tegen hem waren ingediend. Hij werd in 2010 in Londen opgepakt.

Paparazzo dreigt Paris Hilton aan te klagen

De fotograaf die is aangevallen door Paris Hilton en haar beveiligers denkt erover om juridische stappen te nemen tegen de hotelerfgename. "Het is niet mijn stijl, maar eerlijk gezegd heb ik veel pijn", laat paparazzo Billy Barrera weten aan de entertainmentzender E! "Mijn nek en oren doen veel pijn."

Barrera kwam Hilton woensdagochtend tegen in een parkeergarage en begon haar te filmen. "Ik had niet verwacht dat ze me zou aanvallen. Ik heb haar al vaak gefilmd en ik ben altijd aardig tegen haar", zei de plaatjesschieter eerder tegen de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online.

De 31-jarige blondine was niet gediend van de fotograaf en probeerde zijn camera af te pakken. Ook vielen volgens Barrera haar vrienden hem aan. "Ik wist op de volgende verdieping te komen. Daar riep ik om hulp en toen kwamen er andere fotografen."

'Vriendelijk prijsje voor Wii U'

Hoewel het nog altijd speculeren blijft, zal de Wii U volgens geruchten voor een vriendelijk prijsje van ongeveer £ 250,- in de schappen komen te liggen. 

Om te voorkomen dat de Wii U hetzelfde lot begaat als de Nintendo 3DS, zal de nieuwe console van Nintendo voor een vriendelijk prijsje de winkels ingaan. Eerder deze maand heeft Nintendo of America-directeur Reggi Fils-Aime al verteld dat men 'plezierig verrast' zal zijn door de launchprijs van de Wii U. 

Amazon had eerder al de Wii U in de pre-order gezet voor een prijs van £ 199,-, maar alle geplaatste pre-orders moesten worden geannuleerd omdat de prijs nog niet bekend is. Het is nog even afwachten wat de uiteindelijke prijs zal zijn van het nieuwe paradepaardje van Nintendo, maar we zullen er voor het einde van dit jaar nog achter komen. 

Eerste zomerse dag in zomer een feit

De eerste zomerse dag van deze zomer is een feit. Van een zomerse dag kan worden gesproken als in De Bilt een temperatuur van 25 graden wordt bereikt, en dat was even voor 13.00 uur het geval, meldt het KNMI.

In de lente werden overigens al op 22 mei zomerse temperaturen bereikt. In de meteorologische zomer, die 1 juni begon, bleef het kwik tot nu toe onder de 25 graden. De verwachting is dat het donderdag in het zuiden van het land tot 30 graden kan worden.

Wie meteen wilde plannen krijgt om donderdagavond een barbecue te organiseren, komt bedrogen uit. De zomerse dag eindigt in zwaar onweer, waarschuwt een woordvoerder van weeronline.nl. De eerste onweersbuien trekken aan het begin van de avond Zeeland binnen en gaan gepaard met zware windstoten en flinke hagelbuien.

Mogelijk komen er in de middag al buien. "Door de warmte kan dit extra krachtig uitpakken."

Het KNMI krijgt door een storing bij Vodafone niet van alle meetstations gegevens binnen. "Maar er zijn er nog genoeg in de lucht om heftig weer aan te zien komen", zegt een woordvoerder. "Als het nodig is, kunnen we dus op tijd waarschuwen."

Zeldzame Zweedse atlas na tien jaar terecht

Een zeldzame atlas die tien jaar geleden uit de koninklijke bibliotheek van Zweden werd gestolen door een daar werkzame bibliothecaris is terecht. Het 415-jaar oude boek werd teruggevonden in New York en is inmiddels weer bij de rechtmatige eigenaar.

Het gaat om de Wytfliet Atlas, gemaakt door Cornelius van Wytfliet, waarin de eerste kaarten van de Amerika's zijn opgenomen. Het werk maakte al meer dan driehonderd jaar deel uit van de collectie van de Zweedse bibliotheek. Van de Wytfliet Atlas bestaan volgens de instelling slechts acht exemplaren.

De atlas was niet het enige boek dat werd ontvreemd door Anders Burius, hoofd van de manuscriptenafdeling van de koninklijke bibliotheek. Burius stal in de periode tussen 1995 en 2004 56 zeldzame boeken. De atlas is het eerste werk dat is teruggevonden.

Toen de bibliotheek begon te vermoeden dat diefstal had plaatsgevonden, bekende Burius zijn daden, alvorens zich - na zijn arrestatie in 2004 - van het leven te beroven. In de atlas uit 1597 staan negentien kaarten.


Zeldzame Zweedse atlas na tien jaar terecht (Foto: Novum)

LEGO krijgt MMO

Online game-ontwikkelaar Funcom heeft vandaag bekendgemaakt dat het een deal heeft gesloten met LEGO om een MMO te maken gebaseerd op de alom bekende LEGO-poppetjes. De minifiguurtjes zijn de bewoners van het LEGO-universum en zijn al decennia een vaste waarde.

Bij de bekendmaking werd het volgende gemeld: "The massively multiplayer online game that Funcom will develop based on the LEGO Minifigures franchise will focus on maximum accessibility. Funcom and the LEGO Group will work together to make the game available to consumers in their online channels and will be coordinating activities to provide a broad and enhanced experience for the product line."

Trond Arne Aas, CEO van Funcom, voegt daar nog aan toe: "The market for family-friendly online experiences intended for children and youngsters is brimming with potential. Being able to work with a world-renowned brand such as the LEGO brand to develop an MMO for this audience is incredibly exciting to us as game developers and for Funcom as a company. This is source material we all know and love and we simply cannot wait to get started working with the LEGO Group on realizing this exciting project."

In 2010 werd al eerder een LEGO-MMO uitgebracht door ontwikkelaar NetDevil, maar de servers van deze game werden eerder dit jaar uit de lucht gehaald. 

Beckham niet naar Olympische Spelen

David Beckham kan deelname aan de Olympische Spelen vergeten. De 37-jarige middenvelder is afgevallen voor de definitieve Britse selectie. Dit nieuws heeft hij zelf naar buiten gebracht. 

Coach Stuart Pearce mag achttien spelers meenemen naar het olympische voetbaltoernooi. De voetballers moeten na 1 januari 1989 geboren zijn. Van de achttien spelers mogen er drie houder dan 23 jaar zijn. Volgens Sky Sports zijn Ryan Giggs, Craig Bellamy en Micah Richards de aangewezen dispensatiespelers bij de Britten. 

''Ik was erg vereerd geweest als ik deel van dit unieke Britse team had mogen uitmaken'', reageert Beckham bij Sky Sports. ''Uiteraard ben ik zeer teleurgesteld. Maar er zal geen grotere supporter van het team zijn dan ik. Laten we hopen dat ze goud winnen.''

De verwachting in Groot-Brittannië was dat Beckham met de 38-jarige Manchester United-speler Giggs en de 32-jarige Liverpool-aanvaller Bellamy het dispensatietrio zou vormen.  De 24-jarige speler van Manchester City Richards krijgt echter de voorkeur boven Beckham. Deze verwachting werd mede gewekt omdat David Beckam ook officieel ambassadeur is van de Olympische Spelen.

Nintendo gaat third-parties beter ondersteunen

In de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Nintendo heeft president Satoru Iwata wat informatie vrijgegeven. Tijdens de vergadering beantwoordde Iwata enkele vragen over de aankomende Wii U, de 3DS en third-party ondersteuning.

De Wii U heeft betere third-party ondersteuning nodig dan de Wii. Nintendo is begonnen met het verspreiden van informatie over het ontwikkelen voor de Wii U. Interne en externe studio's krijgen deze informatie nu ongeveer rond dezelfde tijd. Daarnaast houdt Nintendo ook seminars en gaat het meer samenwerken met andere studio's. Iwata gaf de samenwerking met Namco Bandai en Super Smash Bros. aan als voorbeeld.

Het is onwaarschijnlijk dat online services voor de Wii U geld gaan kosten. Er is gedacht aan een betaalde dienst waarmee je met allerlei apparaten kunt verbinden met Nintendo Network, maar dit is voor de doelgroep van Nintendo geen goed idee. Iwata wil dat alle gebruikers toegang hebben tot Miiverse wat zorgt voor meer mond-tot-mondreclame en uiteindelijk meer verkopen.

Er zijn op dit moment geen plannen voor een nieuw 3DS-model. De 3DS XL werd gemaakt omdat er veel behoefte was voor een groter scherm. Nog meer modellen zouden consumenten kunnen verwarren. Iwata gaf toe dat er zorgen zijn over de verkoop van de 3DS. In de vergadering noemde hij de verkoop van de 3DS in de Verenigde Staten en Europa 'zwak'.

Iwata ontkende ook geruchten dat Miyamoto binnenkort van plan was om met pensioen te gaan. Er werd ook gevraagd waarom er weinig zichtbare vrouwelijke managers zijn bij Nintendo. Hierop antwoordde Iwata dat er wel vrouwelijke managers en werknemers zijn waar goed naar geluisterd wordt. Dat zou misschien ook de reden kunnen zijn dat veel vrouwen producten van Nintendo kopen.

Als je zelf de volledige vragensessie wil teruglezen kun je hier een zeer duidelijke vertaling vinden.

Deetman onthutst door conclusie over internaat

De conclusies van het Openbaar Ministerie over de sterfgevallen in het Limburgse internaat Sint Joseph zijn 'indringend'. Dat laat de commissie-Deetman die onderzoek deed naar het misbruik in de katholieke kerk donderdag weten in een reactie.

Het OM acht het waarschijnlijk dat 37 verstandelijk gehandicapte minderjarige jongens in het Limburgse internaat Sint Joseph tussen 1952 en 1954 door een misdrijf om het leven zijn gekomen. Deetman zette het OM op het spoor; de commissie stuitte op een aantal sterfgevallen van minderjarigen dat boven het jaarlijkse gemiddelde lag.

Deetman maakte er melding van in zijn eindrapport. Eerder waren de betreffende documenten al overgedragen aan het OM voor nader onderzoek. "De commissie stelt nu met onthutsing vast dat een aantal van de vermoedens die aanleiding waren om de documenten over te dragen aan het OM terecht is gebleken."

Ecclestone wil F1-race door straten Londen

Formule 1-baas Bernie Ecclestone wil een grand prix door de straten van Londen. Dat meldt The Times donderdag. Volgens de krant wordt de route, die langs iconische plekken als Buckingham Palace, Trafalgar Square, het parlement en de Londen Eye moet voeren, later donderdag officieel bekendgemaakt. Er zouden 120 duizend toeschouwers langs het parcours kunnen plaatsnemen.

Ecclestone wil een kleine 44 miljoen euro neerleggen om te zorgen dat de race doorgang vindt. De Britse tachtiger denkt zelf dat de race 'fantastisch' zou zijn. "Goed voor Londen, goed voor Engeland. Veel beter dan de Olympische Spelen."

De laatste jaren worden meer en meer stratencircuits toegevoegd aan de F1-kalender. Vanaf volgend jaar moet er bijvoorbeeld in New Jersey geracet worden met uitzicht op de skyline van New York.

Makers vuurwerkbommen opgepakt in Groningen

De politie in het Groningse Uithuizen heeft zeven jongeren opgepakt die ervan worden verdacht vuurwerkbommen te hebben afgestoken rond de jaarwisseling. Dat meldt de politie donderdag. Met de vuurwerkbommen werd voor duizenden euro's schade aangericht.

De politie hield in januari al een 17-jarige verdachte aan. Ondervraging van de verdachte leidde tot de aanhouding van de zes anderen. Een filiaal van Albert Heijn raakte door de vuurwerkbommen ernstig beschadigd. In het naburige Uithuizermeeden werd een boom in tweeën geblazen met een vuurwerkbom.

De ondervraging van de verdachten zorgde tevens voor een doorbraak in een andere zaak. Een van hen bleek betrokken te zijn geweest bij een inbraak in Uithuizen in 2011, waarbij onder meer geld uit een kluis werd meegenomen. Twee mededaders zijn aangehouden en het merendeel van het geld is inmiddels terug bij de rechtmatige eigenaar. De daders achter de diefstal hebben bekend.

[Video] [EK] Sprinter breekt knie

Voor sprinter Georgi Kirilov Georgiev is het EK atletiek in Helsinki gisteren uitgelopen op een persoonlijk drama. De Bulgaar brak namelijk in de series voor de 100 meter zijn knie.

Georgiev was goed op weg in de wedstrijd toen hij na ongeveer zeventig meter in moest houden met naar wat het lijkt een hamstringblessure. Bij het uitlopen naar de finish kwam hij echter ook nog eens ongelukkig terecht waarbij hij zijn rechterknie brak.

Het voorval werd vastgelegd op beeld. Mensen met een zwakke maag wordt afgeraden de video te bekijken.

Huiszoeking bij Kim Dotcom onwettig

De huiszoekingsbevelen waarmee de Nieuw-Zeelandse politie in januari in staat was computers in beslag te nemen in de woning van Kim Dotcom, oprichter van Megaupload.com, waren niet rechtsgeldig. Dat heeft een rechter in Nieuw-Zeeland besloten.

Dotcom wordt er door de Amerikaanse justitie van beschuldigd op grote schaal piraterij op internet te hebben gefaciliteerd. Hij is bovendien beschuldigd van afpersing en witwassen. Dotcom probeert momenteel in Nieuw-Zeeland uitlevering aan de VS te voorkomen.

De huiszoekingsbevelen waren veel te omvangrijk opgesteld, zei de rechter donderdag. Bovendien overschreed justitie de wet door de FBI digitale kopieën te doen toekomen.

De rechter heeft nog geen gevolgen verbonden aan het oordeel, waartegen waarschijnlijk beroep wordt aangetekend.


Huiszoeking bij Kim Dotcom onwettig (Foto: Novum)

Amazing Spider-Man voor pc vertraagd

De releasedatum van de pc-versie van Activisions nieuwe Spider-Man-game is zes weken verschoven. De game komt deze week nog uit voor alle andere platforms, maar pc-gamers moeten tot 10 augustus wachten tot ze met Spidey aan de gang kunnen.

Waarom de pc-versie vertraagd is, heeft Activision niet laten weten. Wel is bekendgemaakt dat The Amazing Spider-Man naar Steam komt en er een aantal Steam-achievements, zoals spinnetjes in je slippers, zullen zijn voor pc-gamers. 

Voor alle fans hieronder nog even de launchtrailer.

OM eist 4 jaar cel tegen contact Robert M.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag 4 jaar cel geëist tegen Flóvin O. De 38-jarige verdachte zou een baby hebben misbruikt samen met Robert M., de hoofddader in de Amsterdamse zedenzaak. Daarnaast wordt hij ook verdacht van het bezitten en verspreiden van kinderporno.

Tegen O.'s medeverdachte Matthijs van der M. (33) eiste het OM 9 maanden cel. Hij wordt verdacht van het bezit van kinderporno. De twee mannen deelden tot hun arrestatie begin vorig jaar een huis in Amstelveen.

Voorlopig geen homo's terug naar Irak

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) stuurt voorlopig geen homoseksuele asielzoekers terug naar Irak. Dat heeft minister voor Asiel Gerd Leers (CDA) donderdag aan de Tweede Kamer laten weten.

De IND neemt geen beslissingen in asielprocedures totdat Leers een besluit heeft genomen over het terugsturen van homo's naar Irak en de Tweede Kamer dat heeft goedgekeurd. Leers wil zo snel mogelijk een besluit nemen. De aanleiding is een nieuwe analyse van het ministerie van Buitenlandse Zaken, waarin staat dat het nergens in Irak mogelijk is openlijk homoseksueel te zijn zonder gevaar te lopen.

De homobelangenorganisatie COC Nederland pleitte er eerder deze week voor geen homo's meer uit te zetten naar Irak. In hun land van herkomst worden zij het slachtoffer van discriminatie en systematisch geweld. De autoriteiten beschermen hen niet, maar zouden juist meewerken aan geweld tegen homo's.

Homoseksuele asielzoekers uit Irak gelden nu als 'kwetsbare minderheidsgroep'. Ze komen daardoor relatief snel in aanmerking voor asiel. Het COC vindt dit niet voldoende, omdat afwijzing van een asielverzoek en uitzetting naar Irak tot de mogelijkheden blijft behoren.

Dna-onderzoek zaak Van den Hurk levert niets op

Nieuwe dna-technieken hebben geen match opgeleverd met het profiel van de moordenaar van Nicole van den Hurk. Het onderzoek naar de dood van het meisje in 1995 werd vorig voorjaar hervat door een coldcaseteam. Sindsdien hebben meerdere mannen vrijwillig dna afgestaan, maar daar zat geen match bij.

Onder de mannen die dna afstonden bevond zich ook de in Engeland woonachtige stiefbroer van Van den Hurk, die zich begin vorig jaar bij de politie meldde. Hij werd als verdachte aangemerkt maar later weer op vrije voeten gesteld. Omdat ook zijn dna-profiel onvoldoende overeenkomsten bleek te hebben met dat van de moordenaar, wordt hij door justitie niet langer als verdachte gezien in de zaak.

Toen het lichaam van Van den Hurk in september vorig jaar werd opgegraven, werden nieuwe en oude sporen onderzocht met nieuwe dna-technieken. Nu dit niets heeft opgeleverd, heeft de politie geen aanknopingspunten meer voor verder onderzoek.

De destijds 15-jarige Eindhovense Van den Hurk fietste in de vroege morgen van 6 oktober 1995 vanaf het adres van haar oma naar de supermarkt waar zij werkte in het Eindhovense winkelcentrum Woensel. Ze kwam daar nooit aan. Op 22 november van dat jaar werd haar lichaam gevonden in de bossen langs de Mierloseweg in Lierop.

De gouden tip die leidt tot de oplossing van de dood van Nicole van den Hurk wordt door justitie beloond met vijftienduizend euro.

Atari viert veertigste verjaardag met gratis iOS-games

Atari viert haar veertigste verjaardag. Veertig jaar geleden werd Atari opgericht en zag Pong het levenslicht. Vier jaar later kwam de eerste console van Atari op de markt: de Atari 2600, waarvan bijna 30 miljoen exemplaren zijn verkocht totdat de productie werd stopgezet in 1992.

Met de app Atari's Greatest Hits kunnen iOS-gebruikers tijdelijk gratis honderd spelletjes downloaden. De aanbieding is alleen nog vandaag geldig, maar zodra je de games hebt gedownload blijven ze gratis. Bijna alle games die uit zijn gekomen op de Atari 2600 zijn te downloaden.

Er is ook een mooie tijdlijn gemaakt door Atari waarop je de hele geschiedenis van het bedrijf kunt zien. Enkele feitjes hieruit: Steve Jobs en Steve Wozniak hebben samen de allereerste Breakout gemaakt en Atari was te zien in meer dan 90 series en films.

Er staan nog meer festiviteiten gepland maar hierover maakt Atari later meer bekend. Gefeliciteerd Atari!

Atari taart

Rapport: digitale veiligheid overheid moet beter

Overheidsorganisaties hebben hun digitale veiligheid niet in alle gevallen op orde en kunnen de veiligheid daardoor niet waarborgen. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een donderdag gepubliceerd rapport over de hack bij Diginotar.

Het kabinet gaf de opdracht voor het onderzoek naar aanleiding van de hack bij internetbeveiligingsbedrijf Diginotar, vorig jaar zomer. Door beveiligingscertificaten te vervalsen, konden internetters onbewust op onveilige sites belanden. Het bedrijf beveiligde veel websites van Nederlandse overheden.

De hack bij Diginotar kon zulke verstrekkende gevolgen hebben, omdat de overheidsorganisaties er geen rekening mee hadden gehouden dat een leverancier van certificaten onbetrouwbaar zou worden, stelt het rapport.

Veilig elektronisch gegevensverkeer is een basisvoorwaarde voor het functioneren van veel overheidsorganisaties. Hiermee is het een directe verantwoordelijkheid voor bestuurders. Maar zij zijn vaak niet in staat om die goed in te vullen, stelt de onderzoeksraad. Dat komt omdat zij zich te weinig bewust zijn van de bedreigingen die op de loer liggen.

"Risico is bij digitale veiligheid de maat en niet de uitzondering", schrijft de raad. "De overheid moet zich daarvan bewust zijn en daar ook naar handelen." De aanbeveling luidt dan ook om 'actief sturing' te geven aan digitale veiligheidszorg met een openbare verantwoordingsplicht. Ook moeten overheidsorganisaties digitale veiligheid meer systematisch waarborgen. De afspraken daarover moeten beter worden nageleefd.

De Inspectie Veiligheid en Justitie concludeert in een ander rapport dat het rijk tijdens de Diginotar-crisis 'doeltreffend' heeft gefunctioneerd. De overheid heeft volgens dit rapport vanaf het begin alert gereageerd. De mogelijke gevolgen werden snel onderkend en het crisisteam heeft 'doortastend' opgetreden. De belangrijkste aanbeveling is dat het ministerie van Veiligheid en Justitie moet blijven investeren in de een 'rijkscrisisorganisatie'.

Ryan Reynolds is nieuwe Highlander

Ryan Reynolds heeft getekend voor de rol van Connor MacLeod in de remake van Highlander. Dat schrijft de filmsite Joblo. De rol van de onsterfelijke Schot werd in het origineel uit 1986 gespeeld door Christopher Lambert, die met de film een cultstatus verwierf en zijn acteercarrière lanceerde.

Het verhaal van Highlander, dat uiteindelijk werd verteld in meerdere films en tv-series, gaat over enkele bijna onsterfelijke krijgers die door de eeuwen heen elkaar bestrijden. Alleen door hem te onthoofden kan een tegenstander worden uitgeschakeld. Uiteindelijk zal slechts één ultieme krijger overblijven die daarmee werkelijk onsterfelijk wordt.

De regie is in handen van de Spanjaard Juan Carlos Fresnadillo, vooral bekend als schrijver en regisseur van de zombiefilm 28 Weeks Later. Het scenario is van Art Marcum en Matt Holloway, die samen de eerste Iron Man schreven, en van Melissa Rosenberg, vooral bekend als scenariste van de Twilight-films.

Reynolds was onlangs te zien in de thriller Safe House met Denzel Washington. De 35-jarige Canadees heeft naast Highlander nog een film over superheld Deadpool op de planning staan. Wanneer Highlander in de bioscoop verschijnt is nog onbekend.


Ryan Reynolds is nieuwe Highlander (Foto: Novum)

Leers onderzoekt aangifte tegen Albayrak

Demissionair minister voor Asiel Gerd Leers (CDA) gaat bekijken wat de mogelijkheden zijn om aangifte te doen tegen oud-voorzitter van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) Nurten Albayrak. Hij gaat de landsadvocaat vragen dit te onderzoeken. Ook gaat Leers kijken of geld kan worden teruggevorderd van Albayrak en bij leden van de voormalige raad van toezicht van het COA.

Leers laat binnen twee weken aan de Kamer weten wat de uitkomst is van het overleg met de landsadvocaat. PVV'er Sietse Fritsma had dit geduld niet, hij verliet donderdag met veel misbaar het Kamerdebat om direct aangifte te gaan doen op het politiebureau. Hij noemde het 'gesjoemel' met de vergoedingen van Albayrak 'te laag voor woorden'.

In het debat over de misstanden bij het COA kraakte de Kamerfracties harde noten. CDA-Kamerlid Raymond Knops eiste dat de leden van de voormalige raad van toezicht, die onder leiding stond van VVD'er Loek Hermans, het geld terugbetalen dat Albayrak te veel ontving. Leers liet weten dat dit juridisch erg moeilijk zal zijn, maar toonde zich wel bereid de mogelijkheden te bekijken.


Leers onderzoekt aangifte tegen Albayrak (Foto: Novum)

Spider-Man-acteur vond spandexpakje frusterend

Andrew Garfield heeft weinig plezier beleefd aan zijn strakke Spider-Man-pak. "Spandex is echt niet grappig", klaagde de Amerikaans-Britse acteur tegenover Jon Stewart in zijn The Daily Show. "Ik was op een gegeven moment zo gefrustreerd door dat pak, dat ik het nodig vond om iets stoms te doen."

De acteur heeft vervolgens een fotoreportage gemaakt in zijn blauw-rode pakje, over het dagelijks leven van Spiderman. Zo is de superheld te zien in de rij voor de lunch. "We hebben gewoon een rondje gelopen en ik denk dat er ook een foto is waarop ik met dat pak op de wc zit."

De acteur beseft dat het een voorrecht is om de spinnenheld te spelen, maar wil toch benadrukken dat de outfit een drama is. "Het is moeilijk om erin te plassen", verklapt hij. De 28-jarige Garfield moest zich uit zijn strakke pakje wurmen om zijn behoefte te kunnen doen. "Je moet dat ding echt ontvluchten."

The Amazing Spider-Man draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.

Giro-fiets Vos gestolen in Italië

De fiets van Marianne Vos is gestolen in Italië. Dat meldt de wielrenster donderdag op Twitter. Vos was op weg naar de Giro Donne die vrijdag in Napels van start gaat. "Ik kijk uit naar negen dagen koersen in Italië. Mijn fiets was daar al, maar ik heb het nieuws gekregen dat die is gestolen", schrijft de Brabantse Raborenner.

Vos won vorig jaar de Ronde van Italië voor vrouwen. Ze won vijf van de tien etappes in de rittenkoers. Dit jaar is ze nog herstellende van een sleutelbeenbreuk die ze eind mei opliep. Op het NK afgelopen weekeinde werd ze tweede.

De Giro Donne duurt dit jaar een dag korter dan vorig jaar. Op zaterdag 7 juli komt het peloton aan in Bergamo en is de winnaar bekend.

Tribes: Ascend bereikt Steam

Tribes: Ascend is nu verkrijgbaar op Steam. De free-to-play shooter is nog steeds gratis maar je kunt wel wapens en andere upgrades kopen. Steam heeft tot 4 juli ook een aanbieding voor de Tribes Starter Pack.

In de Starter Pack zitten twee klassen, twaalf wapens, vier perks en 800 gold om andere upgrades mee te kopen. Daarnaast krijg je ook permanent een 50% experience boost als je de Starter Pack koopt.

Tandartstarieven ook in tweede kwartaal gestegen

De tandartstarieven zijn in het tweede kwartaal van dit jaar opnieuw gestegen. Dat blijkt donderdag uit een analyse van vergelijkingssite ZorgKiezer.nl. Ten opzichte van vorig jaar gaat het om een stijging van 11,9 procent. Dat is ruim twee procent meer dan de stijging van 9,6 procent in het eerste kwartaal die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vorige week bekendmaakte.

De verschillen tussen de tarieven zijn volgens de site enorm. Zo kost een tweevlaksvulling bij de goedkoopste tandarts van Nederland in Grijpskerk 43,50 euro, waar de duurste collega in Blaricum met 110 euro ruim tweeënhalf keer meer vraagt. De site baseert haar onderzoek op de prijzen van ruim drieduizend tandartspraktijken, zo'n zestig procent van alle tandartsen in Nederland.

Volgens ZorgKiezer.nl is in het tweede kwartaal zichtbaar dat de marktwerking op gang komt. Dure tandartsen verlagen hun tarieven en consumenten 'shoppen' steeds meer bij tandartsen door de grote onderlinge prijsverschillen.

De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) zegt donderdag toe dat er eind dit jaar geen stijging meer zal zijn in de tandartstarieven ten opzichte van vorig jaar. De NMT garandeert de prijzen niet meer te laten stijgen dan de inflatie van 3,5 procent.

De beroepsgroep laat weten tegemoet te willen komen aan de waarschuwing die minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) hen vorige week gaf. Zij kondigde vorige week aan te overwegen het experiment met de vrije tarieven in de mondzorg, dat 1 januari dit jaar van start ging, vroegtijdig te stoppen, vanwege de gestegen tarieven in het eerste kwartaal.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer met minister Schippers over het experiment met de vrije tarieven in de mondzorg. Eerder deze week werd duidelijk dat een meerderheid het experiment met de vrije tarieven wil beëindigen. Het experiment zou eigenlijk drie jaar duren.

Directeur Peter Ruys van ZorgKiezer.nl zou het zonde vinden als het experiment met de tandartstarieven nu wordt gestopt. "De boodschap bij de tandartsen dat de tarieven lager moeten is inmiddels aangekomen. Onze ervaring met notarissen en fysiotherapeuten is dat de marktwerking enige tijd nodig heeft om op gang te komen."

Dierenrechtenclub neemt Olsen-tweeling onder vuur

Mary-Kate en Ashley Olsen hebben zich de woede op de hals gehaald van PETA. De dierenrechtenorganisatie is witheet over een nieuw artikel van hun modelijn The Row: een door de beroemde tweeling zelf ontworpen tas ter waarde van zeventienduizend dollar, bedekt met stukken vacht van meerdere dieren.

PETA noemt de voormalige kindersterretjes in een verklaring aan entertainmentzender E! de 'Trolsen-tweeling'. "De Olsens proberen hun gebrek aan creativiteit goed te maken door te choqueren. Helaas wordt de prijs hiervoor betaald door de vossen, kalveren en krokodillen die hun vacht kwijtraken terwijl ze nog bij kennis zijn en pijn voelen."

De inmiddels 26-jarige zusjes wonnen eerder deze maand nog een prestigieuze modeprijs. Ze werden door de beroepsvereniging van Amerikaanse modeontwerpers uitgeroepen tot beste ontwerpers van vrouwenkleding, voor hun lijn The Row.

Sterfgevallen internaat Sint Joseph door misdrijf

De dood van 37 minderjarige jongens tussen 1952 en 1954 in het Limburgse internaat Sint Joseph was verdacht. Dat is de conclusie van het een onderzoek van het Openbaar Ministerie naar de sterfgevallen. Het OM acht het waarschijnlijk dat de jongens door een misdrijf om het leven zijn gekomen.

Hoewel de misdrijven zijn verjaard werden de sterfgevallen toch onderzocht, 'vanwege de grote maatschappelijke beroering', schrijft het OM. Uit archiefstukken van het internaat in Heel bleek dat ook in de jaren vijftig al vragen werden gesteld over het aantal sterfgevallen in het internaat.

Airbus plant fabriek in de VS

De Europese vliegtuigbouwer Airbus is van plan een fabriek op te richten in de Verenigde Staten. De eerste fabriek binnen de Amerikaanse grenzen moet in de staat Alabama komen. Dat bevestigen anonieme bronnen aan persbureau AP, na berichtgeving hierover in The New York Times.

Airbus heeft bevestigd dat het wil uitbreiden, en dat een plek in het zuiden van de VS hierbij de voorkeur heeft. "We hebben er geen geheim van gemaakt dat we wereldwijd willen uitbreiden", zegt een woordvoerder. Het bestuur van Airbus zou echter nog geen definitieve beslissing hebben genomen.

Airbus wil in de nieuwe fabriek het vliegtuig van het type A320 gaan bouwen. De A320 wordt veel gebruikt door Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen zoals Delta en US Airways. Door de fabriek in de VS te zetten worden de productiekosten flink verlaagd. Tot nu werd de A320 in elkaar gezet in Toulouse en Hamburg en in China.


Airbus plant fabriek in de VS (Foto: Novum)

Swiebertje-acteur Piet Ekel (90) overleden

Acteur Piet Ekel is donderdagochtend gestorven. Ekel, die bekend werd door zijn vertolking van Malle Pietje in de tv-serie Swiebertje, werd 90 jaar oud. Hij was al enige tijd terminaal ziek.

"Hij had een sterk hart, maar het heeft niet langer mogen duren", laat Ekels vrouw weten aan RTL Boulevard. "Hij is vredig ingeslapen." De acteur, die aan maag- en longkanker leed, bracht de laatste maanden van zijn leven thuis door, omdat hij uitbehandeld was. "Hij wilde graag thuis zijn, en zo is het ook gegaan."

Ekel speelde van 1968 tot 1975 in Swiebertje. Ook sprak hij de stem in van de vader van Calimero in de gelijknamige tekenfilmserie.

Jonge pubers drinken minder

Steeds minder jonge pubers drinken alcohol. In 2003 had nog bijna een derde van de 12-jarigen de afgelopen maand alcohol gedronken, vorig jaar was dat nog maar acht procent. Het beleid om alcoholgebruik bij jongeren onder te 16 te voorkomen lijkt zijn vruchten af te werpen, concludeert het Trimbos-instituut donderdag in een onderzoek dat om de vier jaar verschijnt.

Bij jongeren boven de 16 is geen verbetering te zien. Zij drinken nog steeds 'onrustbarend veel'. Bijna twee derde van de 16-jarige jongens gaf in het onderzoek aan de afgelopen maand in één avond vijf of meer glazen te hebben gedronken. Een op de vijf drinkt in een weekeinde meer dan twintig glazen.

Het instituut pleit daarom opnieuw voor een leeftijdsgrens van 18 jaar om het alcoholgebruik onder 16-plussers terug te dringen. Ook zou alcohol op minder plaatsen moeten worden verkocht.

Nederlandse pubers van 15 en 16 jaar blowen veel vaker dan hun leeftijdsgenoten in de rest van Europa. Vijftien procent geeft aan de afgelopen maand te hebben geblowd. Dat is twee keer zo hoog als het Europese gemiddelde.

Vergeleken met andere Europese landen scoren de Nederlandse jongeren ook hoog als het gaat om de hoeveelheid drank die ze de laatste keer hebben genuttigd. Ze zitten op het gemiddelde als wordt gekeken naar het percentage dat de laatste maand heeft gedronken en laag als het gaat om de leeftijd waarop ze begonnen met drinken.

Voor het eerst werd vorig jaar ook naar internetverslaving en het gebruik van energiedrankjes gekeken. Van de 13-jarigen heeft zestig procent de afgelopen maand energiedrankjes gebruikt.

Een derde van de 16-jarigen heeft de drankjes in combinatie met alcohol gebruikt. Dat is volgens de onderzoekers niet zonder risico, omdat door het opwekkende effect van de energiedrank de effecten van alcohol worden onderschat.

Zo'n vier procent van de scholieren lijkt moeilijk zonder internet te kunnen. Zijzelf of hun omgeving heeft last van het veelvuldige computergebruik. De onderzoekers noemen het opvallend dat twee procent dagelijks via internet pokert.


Jonge pubers drinken minder (Foto: Novum)

De Boer waarschuwt Ajacieden met aflopend contract

Bij Ajax overheerst momenteel het realisme. De Amsterdammers trekken dan ook niet meer zomaar de beurs. "Wij kunnen niet meer voldoen aan enorme salariseisen of transfersommen. Spelers en clubs zullen hier rekening mee moeten houden", zegt trainer Frank de Boer. "Als club willen we financieel gezond blijven. We geven geen geld uit voordat het binnen is", zegt Frank de Boer in het AD donderdag.

Ook wil De Boer spelers niet meer gratis laten vertrekken. Bijvoorbeeld Gregory van der Wiel die een langer verblijf in Amsterdam mogelijk met weinig plezier zal gaan beleven. "We willen spelers die nog één jaar onder contract staan, niet gratis laten vertrekken. We geven spelers ook tijdslimieten aan en voeren een serieus gesprek. Als ze de aanbieding niet accepteren, nemen we maatregelen. Nee, niet naar het tweede elftal, maar misschien dat ze wel minder aan spelen toekomen," waarschuwde De Boer.

Ook Johan Cruijff liet al weten dat spelers als Vertonghen en Van der Wiel op de bank zouden kunnen belanden. "Als je bij Ajax een opleiding hebt gehad, kan je niet voor niks weglopen. Je moet niet bijtekenen om een jaar langer te blijven, maar om de club de mogelijkheid te geven de investering terug te verdienen", stelde de clublegende.

Van der Wiel staat nog een jaar onder contract bij Ajax, maar heeft te kennen gegeven dat hij weg wil. De clubs staan echter niet in de rij voor de rechtsback, die op het afgelopen EK weinig heeft laten zien. Ook Miralem Sulejmani heeft nog maar een jaarcontract. De Serviër liet afgelopen seizoen zijn beste spel voor de Amsterdammers zien, maar raakte geblesseerd aan de knie en is nog herstellende. Ajax bood hem contractverlenging aan, maar de Serviër heeft nog niet gereageerd op de aanbieding waarin een salarisverlaging opgenomen is.

'Mercedes uit F1 door omkoopschandaal Ecclestone'

Mercedes heeft laten weten haar positie in de Formule 1 te gaan heroverwegen als F1-baas Bernie Ecclestone wordt veroordeeld in het omkoopschandaal dat momenteel in de sport speelt, zo meldt Handelsblatt. In de zaak is de voormalige Duitse bankier Gerhard Gribowsky al veroordeeld tot 8,5 jaar cel.

Gribowsky liet zich bij de overdacht van de Formule 1-aandelen aan CVC Capital in 2005 voor ongeveer 44 miljoen dollar omkopen. Hij zou strafverlaging krijgen als hij toegaf dat hij geld van Ecclestone had ontvangen. Dat de straf toch nog hoog uitvalt komt doordat Gribowsky ook veroordeeld is voor belastingontduiking en het plegen van vertrouwensbreuk.

Ecclestone beweert op zijn beurt dat hij afgeperst is door Gribowsky die openbaar dreigde te maken dat Bambino Holdings, een bedrijf van Ecclestone, belasting had ontdoken. De Brit ontkent dit, maar de openbaar aanklager Christoph Rodler is het niet met die ontkenning eens. Hij vindt Ecclestone medeplichtig aan corruptie en heeft een onderzoek ingesteld. Ecclestone is nog geen verdachte in de zaak.

Mocht het wel tot een veroordeling van de Brit komen, dan kan Mercedes op basis van de statuten van moederbedrijf Daimler de stekker uit het F1-project trekken. In de statuten staat dat het bedrijf 'immorele of corrupte praktijken van haar werknemers of zakelijke partners niet tolereert'.

Ecclestone zou in dit geval onder de noemer zakelijke partner kunnen vallen, zo vinden juridische experts. Een woordvoerder van Mercedes legt hun standpunt tegenover Bild uit. "We verwelkomen de evaluatie van de recente beschuldigingen in de Formule 1 en wachten nu op ophelderingen van de betreffende autoriteiten."

Crackdown 2-developer werkt mee aan Crytek Kinect-game

Crackdown 2-developer Ruffian assisteert waarschijnlijk bij de ontwikkeling van Cryteks Kinect-game Ryse. Ryse werd op de E3 2011 aangekondigd, maar was afgelopen jaar één van de grote afwezigen op de Amerikaanse gamesbeurs.

Een medewerker van Ruffian heeft op zijn cv aangegeven dat hij aan een 'onaangekondigde Kinect-game' voor Microsoft en Crytek werkt. Hij werkt voor deze game aan 'multiplayer arenas'. De cv van een andere medewerker meldt dat er gewerkt wordt aan 'a multiplayer map for a first person melee combat game based in the CryEngine' voor Xbox 360. Zeer waarschijnlijk wordt hiermee Ryse bedoeld.

Ruffian werkte eerder mee aan Star Wars Kinect en Nike+ Kinect Training. Ryse is een first-person actiegame die zich afspeelt in het oude Rome. Wanneer de game zal verschijnen is nog onbekend.

Red Bull: "Duidelijkheid over DRS-gebruik bij gele vlaggen"

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner heeft aan het Oostenrijkse ServusTV laten weten dat hij duidelijkheid wil omtrent het gebruik van het Drag Reduction System bij gele vlaggen. Hij vindt dat afgelopen weekend in Valencia de regels hierover niet goed toegepast zijn.

Met nog enkele ronden te gaan crashten Pastor Maldonado en Lewis Hamilton aan het eind van een DRS-zone, waarna daar een gele vlag hing. Mercedes-coureur Michael Schumacher ging dat gebied in met zijn achtervleugel open, terwijl de achter hem zittende Red Bull-rijder Mark Webber dit niet deed. De Australiër klaagde hier over, waarna Red Bull een protest indiende bij de wedstrijdleiding. Dat werd afgewezen, omdat uit de data bleek dat Schumacher in dat gebied duidelijk ingehouden had.

Horner: "Naar aanleiding van de straf die Sebastian in Barcelona kreeg, hebben we met z'n allen om de tafel gezeten en afgesproken dat DRS en KERS niet gebruikt mogen worden als er gele vlaggen uithangen, dus het verbaast me dat Schumacher wel DRS heeft gebruikt en er zonder straf vanaf is gekomen. Het is wel zo dat Schumacher aantoonbaar langzamer was onder de gele vlaggen, maar als in de regels staat dat je in zo'n situatie geen DRS mag gebruiken, dan lijkt het me toch duidelijk wat er wel en niet mag."

Horner duidt op de situatie waarbij Schumacher geen straf kreeg en Sebastian Vettel eerder dit jaar in Barcelona in volgens hem een soortgelijke situatie wel. Toch verschillen beide situaties, want Vettel liet onder geel met behulp van het DRS een snelste sectortijd noteren, terwijl er bij Schumacher geen sprake van was. Daarnaast had Webber in Valencia geen nadeel van het gebruik van DRS door Schumacher omdat de Australiër vanwege de gele vlaggen geen inhaalpoging mocht wagen.

Jackie Chan toch weer in actiekomedie

Jackie Chan komt terug op zijn beslissing nooit meer in een actiefilm te spelen. De Chinese acteur produceert een Engelstalige actiekomedie waarin hij ook de hoofdrol gaat spelen. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Het idee voor de film komt van de 58-jarige Chan zelf. Hij speelt in de komedie een detective die een Amerikaanse gokker moet zien te vinden die een casino een berg geld is verschuldigd. Om de verslaafde Amerikaan te vinden moet Chan de hele wereld over reizen.

Vorige maand zei Chan nog niet meer de actieheld te willen uithangen. "Ik werk mijn hele leven al in actiefilms, nu ben ik moe", aldus de filmmaker. De Chinese kungfuheld verkondigde tijdens het filmfestival van Cannes nog dat Chinese Zodiac, die eind dit jaar uitkomt, zijn laatste actiefilm zou worden. Daar komt de acteur nu dus alweer op terug.

Chan maakte eerder actiekomedies als Rush Hour 1, 2 en 3 met Chris Tucker en Shanghai Noon met Owen Wilson. De nieuwe actiekomedie van Chan wordt geschreven door de relatief onbekende Jay Longino. Wanneer het nog titelloze filmproject in productie gaat, is onbekend.


Jackie Chan toch weer in actiekomedie (Foto: Novum)

Williams tegen budgetlimiet

Sir Frank Williams liet op de officiële site van de Formule 1 weten tegen de invoering van een budgetlimiet in de F1 te zijn. Zijn renstal Williams is de afgelopen jaren afgegleden naar de middenmoot, vanwege de grotere budgetten van andere teams, maar won dit jaar weer een race.

"Eigenlijk ben ik tegen elke bemoeienis van buitenaf. Ik wil niet dat externe mensen alles van het team gaan controleren. Het is alsof je elke dag wacht op de belastingcontroleur. Williams wil dus niet meer restricties, maar ik heb vaker gezegd dat we wel beter moeten nadenken over de salarissen van de coureurs. Elk team heeft andere middelen tot zijn beschikking. Ik ben er ook behoorlijk pissig over dat er mensen zijn met meer geld dan ik, maar ik moet er maar mee leven!"

"De Formule 1 is erg duur en het is altijd een moeilijk verhaal om sponsoren en geld te vinden. Misschien dat alleen Ferrari daar geen moeite mee heeft." Williams heeft veel meer moeite met het vinden van sponsoren en heeft daarom met Pastor Maldonado en Bruno Senna twee betalende rijders in dienst. Williams ontkent echter dat ze puur vanwege het geld gehaald zijn. "Mensen die me daarvan beschuldigen, weten niet waar ze het over hebben. Een Formule 1-team kost veel meer geld dan vroeger en het geld moet ergens vandaan komen. Sommige coureurs nemen wat meer geld mee. Daar is niets mis mee."

HET IS VANDAAG CAPSLOCKDAY

VANDAAG IS HET INTERNATIONALE CAPSLOCKDAY. EEN DAG IN HET LEVEN GEROEPEN OM EEN DAG TE MOGEN SCHREEUWEN. DEZE DAG WORDT OVER DE HELE WERELD GEVIERD.

JE HEBT MEER RARE DAGEN, COEN EN SANDER BEDACHTEN BIJVOORBEELD DE COMIC SANS-DAY, EEN LETTERTYPE DAT OVER DE HELE WERELD WORDT GEHAAT. DE ECHTE FANS ZULLEN VANDAAG COMIC SANS IN CAPSLOCK ZETTEN. OVERDADIG CAPSLOCKGEBRUIK OP HET INTERNET WORDT GEZIEN ALS SCHREEUWEN. WAARVAN AKTE.

Europcar ontkent dopingpraktijken

Team Europcar heeft bij monde van ploegleider Jean-René Bernaudeau ontkennend gereageerd op beschuldigingen van dopinggebruik. De Franse krant L'Équipe meldde gisteren dat de Parijse openbaar aanklager Dominique Perard een vooronderzoek is gestart naar de wielerploeg.

Het zou mogelijk gaan om dopinggebruik in augustus vorig jaar. De officier van justitie van Parijs liet weten dan de prestaties van enkele Europcar-renners in de afgelopen Tour de France de interesse hebben gewekt. Zo werd Thomas Voeckler vierde na in het geel in de bergen lang stand te hebben gehouden en Pierre Rolland won de rit naar Alpe d'Huez. Perard: "Er staat nog niets vast. We doen veel oriënterend onderzoek en vaak leidt dat tot niets."

Bernaudeau vindt het mogelijke onderzoek zo aan de vooravond van de komende Tour de France maar overdreven. "Ik heb meteen mijn advocaat gebeld. We hebben een schoon geweten en zullen elke vraag beantwoorden, zoals we altijd hebben gedaan."

Corinthians haalt remise bij Boca Juniors

Corinthians heeft zich woensdag een goede uitgangspositie verworven in de finale van de Copa Libertadores. De Braziliaanse ploeg redde door een late treffer van Romarinho een punt in de eerste wedstrijd van de eindstrijd van de Zuid-Amerikaanse Champions League. Facundo Roncaglia had het thuisspelende Boca Juniors in de 73e minuut op voorsprong gezet.

Corinthians kan nu volgende week in het eigen stadion in São Paulo op jacht naar de eerste zege in het prestigieuze toernooi. Het Argentijnse Boca Juniors heeft al zeven zeges in de Copa Libertadores op zijn naam staan.


Corinthians haalt remise bij Boca Juniors (Foto: Novum)

Jonker als assistent-trainer naar VfL Wolfsburg

Andries Jonker gaat de technische staf van VfL Wolfsburg versterken. De Amsterdammer wordt assistent van Felix Magath. Vorig seizoen gaf de 49-jarige trainer nog leiding aan het tweede elftal van Bayern München. 

Jonker moest wijken voor clubicoon Mehmet Scholl die komend seizoen het tweede elftal zal gaan leiden. Het aanbod om het hoogste jeugdelftal van Bayern München onder zijn hoede te nemen wees de vroegere coach van FC Volendam, MVV en Willem II af. De voorbije periode werd hij ook genoemd als kandidaat voor het hoofdtrainerschap van Hertha BSC.

In 2009 werd Jonker aangesteld als rechterhand van Louis van Gaal. In het seizoen 2010/2011 na het ontslag van Van Gaal werd de Amsterdammer aangesteld als interim-coach en loodste de hoofdmacht naar de voorronde van de Champions League.

De komst van een nieuwe co-trainer in Wolfsburg was gewenst. Bij Magaths terugkeer in maart 2011 bleef diens vaste assistent Seppo Eichkorn werkzaam voor Schalke 04. En Pierre Littbarski werkt intussen alleen nog als scout voor Die Wölfe. De kampioen van Duitsland in het seizoen 2008/2009 heeft al eerder twee nieuwe spelers vastgelegd. Bas Dost kwam over van sc Heerenveen en de Kroatische aanvaller Ivica Olic werd transfervrij overgenomen van Bayern München.

CD: Maxïmo Park - The National Health

Maximo Park behoort tot een van de bands die de revival van de Britpop aan het begin van de 21e eeuw karakteriseert. Met de albums A Certain Trigger (2005) en Our Earthly Pleasures (2007) gooide de band hoge ogen in de alternatieve scene. Optredens van deze band bleken onvergetelijk te zijn. Muzikaal was het niet altijd even sterk, maar de energie van deze band en met name frontman Paul Smith deed vele fans doen flauwvallen en maakte deze band tot een graag geziene gast op festivals. Na de mislukte derde plaat Quicken The Heart (2009) vonden de heren uit Newcastle het tijd voor een pauze. Nu, drie jaar later, is er eindelijk de opvolger. Heeft The National Health de energie van de eerste twee albums of is Maximo Park vergane glorie?

Maher treurt ook om vertrek Van Marwijk

Adam Maher zat in de voorbereiding op het EK dicht tegen het Nederlands elftal aan, maar werd uiteindelijk niet geselecteerd door Bert van Marwijk.

De 18-jarige middenvelder kreeg van de oud-bondscoach wel een kans om zich te bewijzen, daarom treurt Maher dan ook om het vertrek van Van Marwijk. "Jammer, Bert van Marwijk stopt als bondscoach", laat Maher weten via Twitter.

"Heb door hem een kans gekregen en leuke en mooie tijden meegemaakt", vervolgt de AZ-speler. Lange tijd was het onzeker of Maher zou kiezen voor het Nederlands elftal of het Marokkaanse nationale team. Na gesprekken waarin Van Marwijk zijn vertrouwen uitsprak in de jongeling, besloot Maher om voor Oranje te kiezen.

Maher debuteerde nog niet officieel voor Oranje en staat daarom nog op nul interlands. Wel mocht de middenvelder meedoen in het onofficiële oefenduel tussen Bayern München en het Nederlands elftal, afgelopen mei. 

Chris Hemsworth: ik ben meer dan een hunk

Chris Hemsworth hoopt dat zijn gespierde torso niet de enige reden is dat hij wordt gevraagd voor films. Dat vertelt de acteur, die onder meer in Thor en The Avengers speelde, aan het Amerikaanse mannenblad GQ.

"Het heeft me zeker geholpen bij mijn werk", zegt de 28-jarige Hemsworth, die vorige maand voor het eerst vader werd, over zijn lijf. "Maar hopelijk is dat niet het enige."

De Australiër is momenteel te zien in Snow White and the Huntsman. Om zich in te kunnen leven in zijn personage, een 'verloren ziel en dronkenlap', besloot hij voorafgaand aan bepaalde scènes rondjes te draaien. "Alles wordt even door elkaar geschud, je voelt je levendiger", legt hij uit. "Ik ging op een gegeven moment ook rondtollen voor scènes waarin ik niet dronken was."

Chris Hemsworth: ik ben meer dan een hunk

Kamer niet overtuigd door Europaverhaal Rutte

Mark Rutte (VVD) heeft de Tweede Kamer er niet van weten te overtuigen dat hij een duidelijke politiek over Europa voert.

D66-leider Alexander Pechtold diende aan het eind van het debat een motie in waarin hij de demissionaire premier oproept om 'helder en eenduidig' te communiceren over het kabinetsbeleid dat in Europa wordt gevoerd.

De premier kreeg tijdens het debat van verschillende kanten te horen dat hij met twee tongen praat en in Brussel een positiever verhaal houdt over Europa dan in Nederland.

Het lukte Rutte niet om de Kamer te overtuigen van het tegendeel. In de motie staat dat de uitleg die de premier in Nederland geeft over maatregelen die in EU-verband zijn genomen 'niet geheel overeenkomt' met zijn optreden in Europees verband.

De motie is behalve door Pechtold ondertekend door Geert Wilders (PVV), Diederik Samsom (PvdA), Emile Roemer (SP) en Jolande Sap (GL), samen goed voor een meerderheid.

Deze partijen eisen verder dat de regering de Tweede Kamer ook tijdens het reces 'structureel' zal informeren over nieuwe ontwikkelingen in Europa.

'Ajax dicht bij aanstellen Overmars'

Marc Overmars wordt hoogstwaarschijnlijk door Ajax aangesteld als verbindingsman tussen het technisch hart en de directie. Dat meldt De Telegraaf donderdagochtend. De nieuwe Raad van Commissarissen gaat binnenkort met de oud-international om de tafel en moet de benoeming officieel goedkeuren.

Overmars, oud-speler van onder meer Ajax, Arsenal en Barcelona, werd door Johan Cruijff naar voren geschoven. De 39-jarige voormalige vleugelspits stopte aan het einde van het seizoen bij Go Ahead Eagles als technisch directeur. Hij was toe aan een nieuwe uitdaging.

Turks luchtafweergeschut bij grens met Syrië

Turkije stationeert luchtafweergeschut bij de grens met Syrië. De maatregel komt nadat de Syrische luchtmacht vorige week een verkenningsvliegtuig van de Turkse luchtmacht had neergeschoten.

De eerste batterijen luchtafweergeschut zijn al ter plekke. Dit heeft de Turkse staatstelevisie donderdag gemeld.

Ankara heeft Damascus eerder deze week gewaarschuwd dat het geen schendingen van Turks grondgebied door de Syrische strijdkrachten zal tolereren.

Ongelijke traptrede

Dean Peterson struikelde wel eens als hij met de trap omhoog liep uit een bepaald metrostation in New York. Hij merkte op dat een trede net iets hoger is dan de andere. Deze trede zit bijna bij het einde van de trap als je vanuit het station omhoog loopt. Iedereen struikelt erover, niet alleen Dean. Da's niet zo gek als je je even voorstelt dat je een bepaald ritme te pakken krijgt als je ongeveer op de helft bent en dan ineens een trede tegenkomt die hoger is dan alle voorgaande.

Cellen in Nederland zitten weer vol

Een nieuw cellentekort dreigt. Gemiddeld is 95 procent van de cellen bezet en soms zitten alle cellen vol, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie na een bericht in het AD.

Jarenlang had Nederland een cellenoverschot. Toenmalig staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak besloot in 2009 acht gevangenissen te sluiten.

De bezettingsgraad is volgens de woordvoerder ook hoger geworden door een grotere pakkans. De vollere cellen zouden nog niet tot problemen hebben geleid.

Wel moeten maatregelen worden genomen. "We gaan vaker meerdere gedetineerden in één cel plaatsen. Ook gaan we de reservecapaciteit in gebruik nemen", zegt de woordvoerder. Het kost volgens hem wat tijd dat op te starten. "Het gaat vaak om leegstaande cellen die we opnieuw moeten inrichten."

Omdat eerder sprake was van een cellenoverschot, zijn gedetineerden uit Belgiëi in een gevangenis in Tilburg geplaatst. Het is echter geen optie hen terug te sturen. "Hier zijn afspraken over gemaakt en die kun je niet zomaar opzeggen."

De hoge bezettingsgraad is volgens hem eigenlijk een goede zaak. "Het is efficiënter om volle gevangenissen te hebben dan gebouwen die voor een groot deel leeg staan."


Cellen in Nederland zitten weer vol (Foto: Novum)

Stroomstoring legt treinverkeer Schiphol plat

Door een stroomstoring is donderdagochtend geen treinverkeer mogelijk van en naar Schiphol. Reizigers moeten rekeningen houden met een vertraging van meer dan een uur, meldt Prorail. Naar verwachting is de storing rond 10.30 uur verholpen.

De stroomstoring ontstond rond 8.30 uur. Reizigers die van Amsterdam Centraal door willen reizen naar Leiden Centraal wordt geadviseerd om te rijden via Haarlem.

Ook tussen Delft en Den Haag Hollands Spoor rijden donderdagochtend geen treinen door een brandmelding bij Rijswijk. Van en naar Rijswijk moet rekening worden gehouden met een vertraging van meer dan een uur.

Reizigers tussen Rotterdam Centraal en Den Haag Centraal wordt geadviseerd om te reizen via Gouda. Naar verwachting rijden de treinen rond 10.30 uur weer volgens de normale dienstregeling, meldt Prorail.

[WBD] Bertens speelt op baan 17

Kiki Bertens zal vandaag op Wimbledon op baan zeventien in haar tweederondepartij gaan spelen tegen Yaroslava Shvedova. De Kazachse is de huidige nummer 65 van de wereld, terwijl Bertens 86e staat. De wedstrijd staat als tweede geprogrammeerd, na het enkelspel tussen de Japanse Kei Nishikori en Française Florent Serra.

In het dubbelspel staat Arantxa Rus samen met de Griekse Elena Daniilidou als derde geprogrammeerd op baan vijf. Zij staan tegenover de als vijfde geplaatste Russinnen Ekaterina Makarova en Elena Vesnina.

De gisteren door de regen uitgestelde dubbelpartij van Robin Haase en de Fin Jarkko Nieminen tegen de als tweede geplaatste Amerikaanse broers Bob en Mike Bryan zal in ieder geval vandaag nog niet gespeeld worden. Wel door ging gisteren de dubbelpartij van de als achtste geplaatste Jean-Julien Rojer en de Pakistaan Aisam-Ul-Haq Qureshi. Zij rekenden met 7-6(3), 6-2 en 6-4 af met de Britten Josh Goodall en James Ward.

Aedes schorst elf corporaties na weigeren visitatie

De vereniging van woningcorporaties Aedes schorst elf leden omdat zij een controlebezoek hebben geweigerd. De schorsing gaat in per 1 juli, meldde Aedes donderdag.

De afgelopen vier jaar heeft Aedes 332 leden gecontroleerd. "Het is belangrijk in de corporatiesector te weten hoe de corporaties presteren", legt voorzitter Marc Calon uit. "De corporaties staan immers onderling borg voor elkaar en moeten hun verantwoordelijkheid nemen."

Vijftien corporaties kregen dispensatie voor de controle van Aedes. De elf geschorste corporaties hebben de visitatiecommissie steeds de deur gewezen. Zes hiervan hebben het lidmaatschap opgezegd per januari volgend jaar. De overige vijf worden ook per die datum uit de vereniging gezet als zij de visitatie blijven weigeren.

De onderlinge solidariteit van de woningcorporaties is de afgelopen maanden danig op de proef gesteld. De corporaties moeten de komende jaren gezamenlijk zevenhonderd miljoen euro ophoesten vanwege de afkoopsom die Vestia heeft moeten betalen aan banken voor risicovolle derivatencontracten. Die hadden de Zuid-Hollandse corporatie aan de rand van faillissement gebracht.

Sneijder: "Besluit Van Marwijk best wel snel"

Voor Wesley Sneijder sloeg het nieuws dat Bert van Marwijk per direct opstapt als bondscoach van Oranje in als een bom. Na enkele evaluatiegesprekken met de KNVB besloot Van Marwijk woensdagavond om per direct de handdoek in de ring te gooien.

Het teleurstellend verlopen EK, waarin Nederland puntloos onderaan eindigde in de groep, was de belangrijkste reden voor het ontslag van de oefenmeester. Tegenover de NOS reageerde Sneijder verrast op het nieuws.

"Na de uitschakeling zijn er heel veel dingen geroepen", aldus de middenvelder van Internazionale. "Dat het nu al tot een besluit is gekomen, vind ik echter best wel snel. Hoe ik Van Marwijk rondom deze groep heb zien bewegen was erg positief. We weten allemaal dat bondscoach zijn niet makkelijk is. Je hebt niet alleen te maken met de media, maar ook met de zestien miljoen bondscoaches thuis. Dat is de druk die je hebt."

Vooral in de social media wordt er volop gespeculeerd over de vervanger van Van Marwijk. Sneijder vindt het nog te vroeg om daar over na te denken. "Ik stap net een restaurant in en wordt plotseling gebombardeerd met telefoontjes. Voor mij, en ik denk voor iedereen, is dit nieuw. Ik zou mijn God niet weten wie zijn opvolger moet worden."

Valve introduceert Source Filmmaker

Je zult het misschien wel gezien hebben: na het Meet the Pyro-filmpje werd kort even het logo van 'Source Filmmaker' in beeld gebracht. Valve heeft nu bekendgemaakt dat deze later dit jaar gratis naar Steam zal komen. Volgens Valve zijn bijna alle Source-gebaseerde games met deze tool 'verfilmd'.

Door gebruik te maken van je eigen game-pc kun je realtime al je filmbeelden aanpassen en monteren. Alle bronnen die een game als Team Fortress 2 inzet zullen dus ook te gebruiken zijn in Source Filmmaker. Kijk hieronder voor een introductie en klik op de bron voor een tutorial.

Rapport over affaire DigiNotar gepubliceerd

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) publiceert donderdag de resultaten van het onderzoek dat zij de afgelopen maanden deed naar aanleiding van de affaire rond het inmiddels failliete bedrijf DigiNotar.

Het onderzoek richtte zich op de vraag hoe de overheid, die gebruikmaakte van beveiligingscertificaten van het gehackte bedrijf, de digitale veiligheid van burgers waarborgt.

De kwestie DigiNotar begon vorig jaar zomer met een hacker die bij het bedrijf inbrak. DigiNotar gaf veiligheidscertificaten uit voor (overheids)websites die die veiligheid dus niet bleken te garanderen. De zaak veroorzaakte grote commotie over de (on)veiligheid van de digitale contacten met de overheid.

De OVV deed het onderzoek op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De onderzoekers keken ook hoe lokale overheden met digitale veiligheid om gaan.

Rapport over affaire DigiNotar gepubliceerd
Rapport over affaire DigiNotar gepubliceerd (Foto: ANP)

Utrecht bant oude auto's uit binnenstad

Utrecht wil nog voor 2015 oude auto's uit de binnenstad weren. Dieselwagens ouder dan acht jaar en benzinewagens ouder dan 12 jaar zijn dan niet meer welkom. De stad wil zo de luchtkwaliteit verbeteren, zegt een woordvoerder donderdag.

Nederland moet in 2015 aan Europese normen voor luchtkwaliteit voldoen. Utrecht heeft grote moeite die normen te halen. "Met deze maatregel zijn we in een klap op de helft van wat we nog binnen moeten halen", legt de woordvoerder uit. Het gemeentebestuur wil volgens hem het liefst een schonere lucht dan Europees is afgesproken. "Hoe schoner, hoe gezonder."

Duitsland heeft al strenge milieuzones voor de binnensteden. "De oudere auto's zijn daardoor in Duitsland minder gewild en worden voor een prikkie aan Nederlanders verkocht. Het zijn degelijke auto's dus je kunt er nog jaren mee rijden. Maar hierdoor importeren wij de Duitse luchtvervuiling."

Eerder probeerde Amsterdam oude auto's uit de binnenstad te weren, maar dat stuitte op zo veel verzet dat het plan sneuvelde. In Utrecht en Amsterdam worden nu alleen vervuilende vrachtwagens geweerd.

De oudere wagens worden in Utrecht niet meteen geweerd. "We gaan het opbouwen, bijvoorbeeld door eerst geen parkeervergunningen voor deze wagens meer te verstrekken."

De milieuzone is een van de plannen om de luchtkwaliteit te verbeteren. De plannen worden donderdag gepresenteerd. "Dit is het moment dat we aan de stad vragen: wat vinden jullie?"

Wethouder Frits Lintmeijer (GroenLinks) zei op Radio 1 dat goed is gekeken naar hoe het gaat in Duitsland, waar vervuilende auto's al langer uit binnensteden worden geweerd. "Daar is de maatregel juist goed voor de omzet in de binnensteden."

Geen co-op in hoofdverhaallijn The Last of Us

Gamestudio Naughty Dog heeft nogmaals bevestigd dat er geen co-opmultiplayer komt in de hoofdverhaallijn van hun spel The Last of Us. In een interview met Gaming Examiner heeft game director Neil Druckmann weliswaar gezegd dat het spel een multiplayer krijgt, maar hij heeft niet gezegd in welke vorm.

De Uncharted-serie van Naughty Dog kent ook een multiplayer buiten de verhaallijn, dus de kans is aanwezig dat deze optie ook bij The Last of Us zal gaan voorkomen.

The Last of Us komt in 2013 uit op PlayStation 3. Mensen die meer over het spel willen weten kunnen hier de preview lezen.

3DS XL krijgt een Circle Pad Pro

Nintendo heeft recent de 3DS XL aangekondigd en één van de teleurstellingen onder gamers was het gebrek aan een tweede circle pad op de handheld. Uit een publicatie in het Japanse Famitsu over de accessoires voor de 3DS XL blijkt dat de handheld wel een eigen Circle Pad Pro gaat krijgen.

Uit het artikel in Famitsu blijkt ook dat de 3DS XL data transfer mogelijk maakt tussen de 3DS XL en de 3DS, net zoals nu ook mogelijk tussen twee DS-en.

De Franse website Puissance Nintendo heeft daarnaast een korte video online gezet waarin één van de medewerkers aan het spelen is op een Nintendo 3DS XL. Hierin is goed te zien hoe groot de nieuwe handheld is.

Gewonde door explosie op jacht

Bij een explosie op een boot in de jachthaven van het Zuid-Hollandse Herkingen is in de nacht van woensdag op donderdag een vrouw gewond geraakt. Dat meldde een een woordvoerster van veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

De brand die uitbrak na de explosie is onder controle maar de kajuit van het 11 meter lange jacht is verwoest. De vrouw is met tweedegraads brandwonden naar het ziekenhuis gebracht. De oorzaak van de explosie is nog niet bekend.

Gewonde door explosie op jacht
Gewonde door explosie op jacht (Foto: ANP)

Zieke R. Kelly zegt verplichtingen af

R. Kelly heeft al zijn verplichtingen voor woensdag afgezegd. De zanger, die onder meer aanwezig zou zijn bij de lancering van zijn boek Soulacoaster, heeft last van complicaties nadat hij vorig jaar werd geopeerd aan zijn stembanden.

Een woordvoerder van de zanger laat aan entertainmentsite TMZ weten dat Kelly onderweg was naar New York toen hij ziek werd. Hij wordt in Chicago behandeld. "Het is niet duidelijk hoelang Kelly uit de running is."

Naast de boeklancering zou Kelly verschijnen in de Jimmy Fallon Show. Daarnaast laat hij ook een optreden in de NBC-show Today schieten.

De 45-jarige Kelly liet vorige zomer een abces uit zijn keel verwijderen. Het duurde ruim vier maanden voor hij weer kon optreden.

Zes vast voor moord op Nederlander in Tanzania

In Tanzania zijn zes verdachten aangehouden voor de overval waarbij een Nederlandse man en een Tanzaniaan omkwamen. De politie benadrukt in lokale media dat het onderzoek nog volop loopt.

De Nederlander werd vorige week donderdag gedood bij een overval op de rand van het beroemde Serengeti National Park in het noorden van het land. Een groep gewapende overvallers overviel het toeristenverblijf waar de Nederlander bivakkeerde. De Tanzaniaan die werd gedood werkte bij het kamp, waar op dat moment ongeveer veertig gasten verbleven.

Meerdere gasten raakten bij de overval gewond. Na het incident werd een speciaal politieteam naar het gebied gestuurd om de moordenaars op te sporen. De verdachten zijn op verschillende politiebureaus in het park ingesloten. De autoriteiten spreken de komende tijd met bewoners van kampen en hotels in de buurt van het overvallen kamp om te praten over de veiligheid.

Goedkope huurhuizen verdwijnen uit dorpen

Woningcorporaties willen op termijn al hun huizen uit dorpen in krimpgebieden verkopen of slopen. Ze trekken zich terug uit dorpen en buurtschappen op het platteland. Dat schrijft Trouw donderdag op basis van onderzoek van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV), dat binnenkort wordt gepubliceerd.

De onderzoekers vonden met uitzondering van Oost-Drenthe, Twente en het Groene Hart in alle krimpgebieden corporaties met een 'terugtrekstrategie'. Ze besloten hiertoe om financiële redenen, maar ook omdat ze denken dat de vraag naar goedkope huurhuizen in dorpen met weinig voorzieningen afneemt.

"Dertig of veertig jaar geleden zijn in dorpen heel veel seniorenwoningen gebouwd die naar huidige maatstaven veel te klein zijn, of slecht onderhouden", zegt SEV-programmaregisseur Anne-Jo Visser in de krant. "Moet je daar nu nog geld in steken terwijl je weet dat de bus er straks niet meer komt?"

Het voornemen van de woningbouwverenigingen leidt volgens Trouw tot ophef in de lokale politiek. De corporaties relativeren de maatregel en benadrukken dat het om kleine aantallen huizen gaat, die in de loop van tientallen jaren geleidelijk worden afgestoten. De stuurgroep gaat een advies maken voor verantwoorde terugtrekking uit de dorpen.

Geheime wereld

Ik duw mijn rug tegen de grote glazen deur en laat me door mijn knieën zakken. Langzaam schuif ik omlaag tot mijn billen de grond raken. Mijn tas zet ik naast mij neer. Ik leg mijn arm eroverheen en sluit mijn ogen. Zou het lukken om te slapen? Ik ben bang van niet. Daarom doe ik mijn ogen ook maar weer open. Onopvallend kijk ik rond.
Ik ben niet de enige.

Acteur Don Grady overleden

De Amerikaanse acteur en zanger Don Grady is gisteren op 68-jarige leeftijd overleden. Grady overleed in zijn woonplaats Thousand Oaks in Californië aan de gevolgen van kanker, aldus the Hollywood Reporter.

Grady begon zijn loopbaan op 13-jarige leeftijd in de tv-serie The New Adventures of Spin and Marty in 1957. Hij zou daarna in vele series te zien zijn zoals Law Of A Plainsman (1959), The Rifleman (1959/1960) en Wagon Train (1960). Grady's bekendste rol was die van Robbie Douglas in de serie My Three Sons. Tussen 1960 en 1971 zou de acteur in 356 afleveringen te zien zijn.

Naast acteur was Grady ook muzikant. Na de folkrockband The Palace Guard speeld Grady in de groep Yellow Balloon waarmee hij in 1967 een bescheiden hitje had. Grady ging daarna solo verder en schreef hits voor artiesten zoals Herbie Hancock, Della Reese, Dianne Schuur en Bobby McFerrin. Daarnaast componeerde Grady muziek voor onder meer HBO, George Lucas Productions en Universal.


Yellow Balloon - Yellow Balloon.

Moslimraad Duitsland laakt vonnis besnijdenis

Een vooraanstaande vereniging van islamieten in de Duitse Bondsrepubliek, de Coördinatieraad van Moslims in Duitsland, heeft een rechterlijke uitspraak dat besnijdenis mishandeling inhoudt, woensdag fel afgewezen. Het is een ernstige aanval op de vrijheid van godsdienst, stelde de raad woensdag.

De rechter gaat volkomen voorbij aan het feit dat moslims en joden al heel lang religieuze besnijdenis toepassen, aldus woordvoerder Ali Kivanzilkya van de raad, die circa 4 miljoen leden telt.

Dinsdag bepaalde een rechter in Keulen in hoger beroep dat de besnijdenis van jonge kinderen om religieuze redenen neerkomt op ernstige mishandeling. Ook het centrale orgaan van de joden in Duitsland heeft verontwaardigd op de uitspraak gereageerd.

Moslimraad Duitsland laakt vonnis besnijdenis
Moslimraad Duitsland laakt vonnis besnijdenis (Foto: ANP)

[WBD] Titelverdediger Djokovic naar derde ronde

Novak Djokovic heeft de derde ronde van Wimbledon bereikt. De titelverdediger en nummer één van de wereld had op het overdekte Centre Court tegen het Amerikaanse talent Ryan Harrison in alle sets aan één break voldoende: 6-4, 6-4 en 6-4. De 20-jarige Harrison liet de zes breakkansen die hij kreeg allemaal liggen.

De volgende tegenstander van Djokovic komt uit de ontmoeting tussen Benjamin Becker en Radek Stepanek (28). Die partij werd bij een stand van 6-2 en 5-6 in het voordeel van Becker gestaakt wegens duisternis.

De nummer één van de wereld bij de vrouwen, Maria Sharapova, moet donderdag nog terugkomen om haar plaats in de derde ronde veilig te stellen. De partij tussen de winnares van 2004 en de Bulgaarse Tsvetana Pironkova werd in de tweede set gestaakt. Sharapova leidt met 7-6 en 3-1.

Ontmoet de Pyro

Het is ein-de-lijk tijd om de grootste maniak van het Team Fortress 2-slagveld te ontmoeten. De gemaskerde gemenerik is altijd een groot mysterie gebleven en nu wordt dan eindelijk duidelijk wat er in dat gestoorde hoofd van de angstaanjagende pyromaan afspeelt. Niemand weet het. Behalve hij zelf.

Meet the Pyro komt samen met een grootse update voor Team Fortress 2. De Pyromania-update zal meerdere dagen beslaan waar er telkens nieuwe mapsmodi en wapens onthuld worden. Installeer het snel, want het is gewoon hartstikke gratis (en nog vermakelijk ook).

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.