Greenpeace blokkeert vistrawler in IJmuiden

Greenpeace heeft woensdagavond een grote vistrawler geblokkeerd in de haven van IJmuiden. De milieuorganisatie wil voorkomen dat de Margiris naar Australië vertrekt om daar visgronden leeg te vissen.

Actievoerders hebben rond 18.50 uur een ketting om de schroef gelegd, laat een woordvoerder weten. Twee van hen zijn in de trossen van het schip geklommen. Greenpeace wil met de actie protesteren tegen de in zijn ogen veel te grote Europese vissersvloot.

Voor schepen als de 142 meter lange Margiris zwemt er volgens Greenpeace niet genoeg vis in de Europese zeeën. Om uit de kosten te komen, zoeken de supertrawlers andere visgronden, zoals de West-Afrikaanse kust en de Stille Zuidzee. "Dit soort monsterschepen laat een spoor van vernieling na in alle uithoeken van de wereld", zegt campagneleider Pavel Klinckhamers.

Greenpeace vindt dat overbevissing en het overschot aan schepen in de plannen van Europese ministers onvoldoende wordt aangepakt. Het Europese visserijbeleid wordt momenteel hervormd. De blokkade moet demissionair staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA) en zijn Europese collega's ertoe brengen de overcapaciteit echt aan te pakken.