Europese boete voor Microsoft valt iets lager uit

Microsoft moet 860 miljoen euro boete betalen vanwege het misbruiken van zijn monopoliepositie. Het bedrag valt 39 miljoen euro lager uit dan de boete van bijna 900 miljoen euro die de Europese Commissie het bedrijf oplegde. Het Europees Gerechtshof in Luxemburg acht het Amerikaanse computerbedrijf wel schuldig aan het machtsmisbruik, blijkt uit de uitspraak in het door Microsoft aangespannen hoger beroep.

De boete is technisch gezien een straf voor het niet navolgen van een verzoek van de kartelwaakhond van de Europese Commissie. Die beval Microsoft in 2004 om de code beschikbaar te stellen van zijn serversoftware, zodat concurrenten hun programma's beter konden laten samenwerken met de software.

Alle bezwaren van Microsoft tegen het oordeel van de commissie zijn door het gerechtshof afgewezen. De boete is echter wel met vier procent verlaagd omdat de commissie Microsoft in 2005 in een brief de ruimte had gegeven om een niet-gepatenteerde code die elders ook verkrijgbaar was niet vrij te geven. Die brief gaf Microsoft volgens het gerechtshof het onterechte idee dat de manier van handelen van voor 2004 wel toegestaan was.