Vorig jaar 4,7 miljard naar ontwikkelingshulp

Nederland heeft vorig jaar 4,7 miljard euro uitgegeven aan ontwikkelingssamenwerking. Het kabinet heeft daarmee het bezuinigingsdoel voor 2011 gehaald. Dat meldt de Algemene Rekenkamer in een woensdag verschenen rapport.

Voorheen ging 0,8 procent van het nationaal inkomen naar ontwikkelingshulp. Het kabinet heeft afgesproken dat terug te brengen naar 0,75 procent vorig jaar en 0,7 procent vanaf dit jaar. Vorig jaar is die bezuiniging gehaald met uitgaven van 4,7 miljard euro, meldt de Rekenkamer. In 2010 gaf Nederland nog 4,9 miljard euro uit.

Het kabinet wil ook meer samenhang in de uitgaven voor ontwikkelingshulp. Zo wordt het aantal landen dat hulp krijgt, teruggebracht van 33 naar vijftien en moet de hulp worden geconcentreerd rond een aantal thema's. Daarvan is in de uitgaven nog weinig te zien, zegt de Rekenkamer.

Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) kan zich vinden in de bevindingen van de Rekenkamer. Het streven om meer focus aan te brengen is een proces dat tijd nodig heeft, zegt hij.