'Corporaties waren gewaarschuwd voor speculatie'
Woningcorporaties zijn al in 2003 gewaarschuwd voor de gevaren van speculatie met derivaten. Het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) wees toen in een rapport op de risico's, maar door een sterke lobby wisten de corporaties scherpere regels te voorkomen. Dat zegt directeur van het CFV Jan van der Moolen woensdag in een interview in het AD.
Het toenmalige ministerie van VROM had volgens Van der Moolen wel oren naar een verbod op speculatie en ook de banken waren positief. "Er was zelfs al een conceptregeling. Maar de corporaties vonden dat dit hun 'ondernemersgedrag' zou belemmeren. Ze wilden bedrijfje spelen. Maar het zijn helemaal geen bedrijven. Ze hebben een maatschappelijke taak."
De corporaties wisten het verbod tegen te houden en daar wordt volgens Van der Moolen nu een zware prijs voor betaald. De grootste woningcorporatie van Nederland, Vestia, raakte door speculatie met derivaten in zware financiële problemen.
Een faillissement werd vorige week afgewend. Vestia sloot toen met elf banken een overeenkomst voor de afwikkeling van derivatencontracten. Naast Vestia zitten nog vijf corporaties in financiële nood.
Het is volgens Van der Moolen niet met zekerheid te zeggen dat de voorgestelde regels uit 2003 deze problemen hadden kunnen voorkomen. "Maar ik heb gedacht: verdorie, hadden ze maar..."
Er zou sprake zijn van doorgeslagen ondernemerschap. Dit zou ook terug te zien zijn in allerlei risicovolle projecten zoals het aanleggen van een tunnel in Deventer, het neerzetten van universiteitsgebouwen. en het exploiteren van de SS Rotterdam. Ze zouden zich weer moeten richten op hun kerntaak. "Solide huizen neerzetten en onderhouden."
Nu speculatie binnenkort wordt verboden, zou ook het toezicht op dit soort projecten strenger moeten worden.