Buma wil geld van site voor links naar radiozenders

Buma/Stemra heeft de site op.fm - met links naar live-uitzendingen van radiostations - laten opnemen in een bodemprocedure tegen het bedrijf Nederland.fm. De auteursrechtenorganisatie wil dat het bedrijf gaat betalen voor de muziek die via op.fm en nederland.fm te beluisteren is.

Bezoekers van op.fm kunnen door op het logo van een zender te klikken de zogeheten livestream van de zender in een apart venster van het betreffende radiostation openen. Bij nederland.fm, de eerste site waar Buma/Stemra juridisch stappen tegen ondernam, zit de livestream van radiostations ingesloten in een eigen speler.

Buma/Stemra vindt dat muziekauteurs recht hebben op een stuk van de opbrengsten van de site. Die 'verdient zijn geld immers dankzij deze muziek'. De organisatie wil de grenzen van auteursrechten toetsen bij de rechter.

Volgens Nederland.fm richt Buma/Stemra zijn pijlen op het 'hyperlinken', waarbij op een site kan worden doorgeklikt naar een volgende.

Buma/Stemra kondigde eerder al aan dat sites moeten gaan betalen voor het embedden van filmpjes waarvoor al, meerdere malen vaak, rechten zijn afgedragen, maar wegens hevige kritiek werd dat plan toen tijdelijk de ijskast in geschoven.

Ook kinderen die voor de hobby een radiostationnetje draaien voor een handjevol luisteraars krijgen gepeperde rekeningen van zo'n 2300 euro per jaar.