FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 12 januari 2012

Google terug in China

Google is bezig om zijn aanwezigheid in China weer flink te vergroten. De zoekgigant trok zich twee jaar geleden grotendeels terug uit het land vanwege een aantal confrontaties met de overheid omtrent censuur. Het stopte bijvoorbeeld met Google.cn, de Chinese variant van de zoekmachine.

Op dit moment is Google bezig om technici, verkopers en product managers aan te nemen. Volgens Daniel Alegre, het hoofd van Google in Azië, is het een logische stap. ''Er zijn zeer veel zakelijke mogelijkheden in China en de directie erkent dat.''

Het bedrijf zal zich in China vooral richten op online advertenties en de mobiele markt met hun besturingssysteem Android.

Sony teleurgesteld in Move-verkopen

Sony is teleurgesteld in de verkopen voor hun PlayStation Move-controllers en accessoires. De algehele verkopen over 2011 in het Verenigd Koninkrijk zijn onder de verwachtingen die ze zelf hadden.

Exacte aantallen zijn helaas niet bekend, maar in november stond de teller verscheepte units op negen miljoen. Ondanks de tegenvallende verkopen is Sony wel van mening dat er een markt voor bestaat en beseffen ze dat software de doorslaggevende factor is voor het succes. De game Sport Champions is verregweg de meest succesvolle Move-titel en ging een 'paar honderduizend' keer over de toonbank. Andere games verkochten beduidend minder.

Wat betreft aankomende titels verwacht men veel van Sorcery, een game waarin je Move-controller verandert in een toverstokje. In de tussentijd blijven ze bij Sony druk bezig om leuke titels te maken voor PlayStation Move.

Ter vergelijking, Microsoft onthulde onlangs dat er 18 miljoen Kinect-sensoren verkocht zijn. De meest succesvolle accessoire voor Nintendo Wii is het Balance Board met 42 miljoen verkochte units.

'Bonden splitsen zich af van CNV'

Politiebond ACP en vakbond voor defensiepersoneel ACOM hebben de vakcentrale CNV een opzegbrief gestuurd. ACP gaat zich echt afsplitsen, ACOM denkt er nog over na. Dat meldt dagblad Trouw vrijdag.

De tweede vakcentrale van Nederland verliest met ACP en ACOM twee van de negen bonden en ongeveer 36.000 van de 340.000 leden.

De belangrijkste reden voor de politievakbond om te vertrekken is dat de bond met 25.000 leden te weinig invloed zou hebben op het beleid van het CNV. ACP-voorzitter Gerrit van der Kamp stelt dat het niet lukt binnen de vakcentrale het minderheidsstandpunt te laten horen. De ACP heeft flinke offers moeten brengen vanwege de collectieve benadering van het CNV, zegt hij in de krant.

De vakbond voor defensiepersoneel moet formeel nog een besluit nemen. De opzegbrief werd alvast gestuurd, omdat de vakcentrale de opzegtermijn met een jaar wilde verlengen, zegt ACOM-voorzitter Jan Kleian.

Kleian stelt te merken dat de ergernis onder de leden over voorzitter van de vakcentrale Jaap Smit groot is. Smit zou de bond het zwijgen opleggen als ACOM het niet eens is met CNV-standpunten, maar ondertussen de situatie van de leden onvoldoende kennen. Zo zou hij zeggen dat de leden op 56-jarige leeftijd met een wachttijdregeling kunnen, terwijl ze door moeten gaan tot ze 60 jaar zijn.

Smit stelt het vertrek van de bonden te zien in het bredere kader van de ontwikkelingen in de vakbeweging. Ook de vakcentrale vindt volgens hem dat vakbonden zich het beste langs de lijn van beroep of sector kunnen organiseren. "Maar soms moet je ook gezamenlijk kunnen optrekken. En dan winnen en verliezen we allemaal wel eens."

Google-televisies omarmen gamedienst OnLive

De online gamedienst OnLive wordt ingebouwd in televisies die gebruikmaken van Google TV. Dat heeft de OnLive donderdag bekendgemaakt. De samenwerking betekent dat games in een hoge beeldkwaliteit, vanaf het internet geladen worden op televisies, blu-ray-spelers en andere apparaten die gebruikmaken van Googles televisiebesturingssoftware.

De besturingssoftware maakt het onder meer mogelijk applicaties te installeren alsof het een computer betreft. De software van Google wordt alleen gebruikt bij televisies die op het internet aangesloten kunnen worden, de zogenoemde smarttelevisies. Op dit moment is alleen de Onlive Viewer-applicatie beschikbaar. Hiermee kunnen televisiekijkers online meekijken met andere gamers. Wanneer de televisiebezitters zelf spellen via Onlive kunnen spelen is onduidelijk.

Woensdag werd bekend dat Gaikai, een concurrent van OnLive, een samenwerking is aangegaan met LG. Beide diensten maken het mogelijk games te spelen zonder dat er lokaal iets geladen hoeft te worden. Berekingen worden door online computers gedaan en de beelden worden via internet binnengehaald op het beeldscherm van de gebruiker.


Google-televisies omarmen gamedienst Onlive (Foto: Novum)

Ninja Gaiden 3 collector's edition getoond

Ninja Gaiden 3 krijgt een collector's edition en Tecmo heeft nu laten weten wat we allemaal kunnen verwachten in deze speciale uitgave van de game die op 23 maart 2012 in de winkels moet komen te liggen.

  • Demo voor Dead or Alive 5 waarin je kunt spelen als Ryu, Hitomi, Ayane of Hayate
  • Artbook
  • Soundtrack op cd
  • Figurine 'Duel of the Masked'
De complete set gaat je $99,- kosten. Een Europese release en/of prijs is nog niet bekendgemaakt.
ng

Microsoft schrapt Xbox-televisie

Microsoft heeft plannen voor een eigen Xbox-televisiekanaal in de ijskast gezet. De softwaregigant heeft volgens het tijdschrift Computer and Videogames meer dan een jaar gesproken met potentiële contentpartners, maar de licentiekosten die gevraagd werden zouden te hoog zijn.

Het televisiekanaal dat Microsoft wilde opzetten, zou te bedienen zijn met bewegingen en stemcommando's. Hiervoor zou dan gebruik worden gemaakt van Kinect. Door de hoge licentiekosten zou Microsoft te veel geld moeten vragen aan zijn klanten. Dat zag de softwaregigant niet zitten.

Het Amerikaanse bedrijf wil graag dat zijn spelcomputer films, televisie en games kan afspelen. Gamers kunnen al films huren of kopen via het filmkanaal Zune op de Xbox 360. Wereldwijd zijn 66 miljoen exemplaren van de Xbox 360 verkocht.


Microsoft schrapt Xbox-televisie (Foto: Novum)

Unit 13 mist Vita-launch

Sony heeft bekendgemaakt dat Unit 13, een third person shooter voor PlayStation Vita, pas op 7 maart in de winkels zal liggen. De game mist de launch van de handheld dus met twee weken waar eerder aangenomen werd dat het een launchgame zou zijn.

Unit 13 wordt ontwikkeld door Zipper Interactive, bekend van MAG en SOCOM. In onderstaande video zie je een walkthrough van de game, inclusief uitleg. 

Pato: "Ik wil bij Milan blijven"

Alexandre Pato heeft een einde gemaakt aan de geruchten over een transfer van AC Milan naar Paris Saint-Germain. Op de officiële website van de club vertelde hij: "Ik wil bij Milan blijven".

"Milan is mijn thuis. Ik wil blijven bijdragen aan de historie en toekomstige successen van deze club. Het voetballen hier geeft me veel plezier en motiveert me om te blijven winnen en scoren. Ik wil president Silvio Berlusconi en alle supporters bedanken voor het vertrouwen dat ik altijd gehad heb", vertelde de spits.

Eerder leek het erop dat een transfer naar Frankrijk slechts een kwestie van tijd zou zijn. PSG en AC Milan waren het zelfs al eens over een transferbedrag van naar verluidt 28 miljoen euro.

Hulk Hogan wil snor kwijt, snorrenclub baalt

Het nieuws dat Hulk Hogan zijn snor wil afscheren is niet in goede aarde gevallen bij het American Mustache Institute. Volgens de organisatie, die zich inzet voor een grotere acceptatie van de snor, zou het leiden tot 'grote chaos en zware depressies onder besnorde Amerikanen'.

Dr. Aaron Perlut van het American Mustache Institute stelt bovendien dat 'engelen in de hemel sterven en naar de aarde vallen, zoals dat in de bijbel staat' als Hogan zijn snor afscheert. "Wij hopen dat meneer Hogan, voor wie wij groot eerbied hebben, het scheren van zijn bovenlip heroverweegt, omdat de miljoenen mensen die hij heeft geïnspireerd zwaar teleurgesteld zullen zijn", aldus Perlut tegen website TMZ.

Hogan maakte deze week bekend zijn snor af te scheren. Hij hoopt met zijn nieuwe look een door hem begeerde filmrol in de wacht te slepen.

Rotterdam wil wereldrecord marathon terug

Rotterdam gaat op 15 april proberen het wereldrecord op de marathon weer in handen te krijgen. Dit is althans het doel van de gecontracteerde Kenianen Moses Mosop en Sammy Kitwara.

Ze zullen tijdens de 32e ABN AMRO Marathon steun krijgen van 'superhaas' en landgenoot  Peter Cheruiyot Kirui. Het huidige wereldrecord staat met 2.03.38 op naam van Patrick Makau. Hij liep die tijd afgelopen jaar in Berlijn. Mosop was echter al eens sneller. Hij werd vorig jaar in de gedenkwaardige marathon van Boston tweede in 2.03.06, 4 seconden achter landgenoot Geoffrey Mutai. Het hoogteverschil van het parcours was echter te groot om er een officieel wereldrecord te kunnen lopen.

Marathondirecteur Mario Kadiks presenteerde Mosop, Kitwara en Kirui donderdag tijdens de nieuwjaarsreceptie als de absolute sterren van de editie 2012. "Wij zijn erg blij dat we Mosop hebben kunnen contracteren. 'Londen' had ook grote belangstelling. We gaan voor een wereldrecord", aldus Kadiks. Rotterdam had al eerder het wereldrecord in handen tussen 1985 en 1998.

Mogelijk krijgsraad voor Bradley Manning

De voorzitter van een Amerikaanse militaire rechtbank heeft een aanbeveling gedaan om de Amerikaanse militair Bradley Manning door een militaire rechtbank te laten berechten. Dat heeft het Amerikaanse leger donderdag gezegd.

Manning wordt ervan beschuldigd in 2009 een grote hoeveelheid staatsgeheimen te hebben gelekt naar klokkenluidersorganisatie WikiLeaks. Die publiceerde de documenten vervolgens op haar website.

De advocaten van de 24-jarige Manning zijn van mening dat hun cliënt het zo moeilijk had met zijn homoseksualiteit dat hij nooit de verantwoordelijkheid had moeten krijgen voor vertrouwelijke documenten van het Amerikaanse leger.

Van de Laak terug bij FC Groningen

Koen van de Laak heeft na ruim een jaar blessureleed zijn rentree bij FC Groningen gemaakt. De 29-jarige aanvaller viel 25 minuten voor tijd in tijdens een oefenduel tegen Quick Boys (5-0). Van de Laak stond sinds 3 december 2010 aan de kant met een kwetsuur aan zijn kruisband.

De doelpunten van Groningen kwamen op naam van Leandro Bacuna (2), Virgil van Dijk, Danny Holla en Hyun-Jun Suk. De ploeg van trainer Pieter Huistra bereidt zich momenteel op Tenerife voor op de tweede seizoenshelft.

Turnster Masela pakt brons in Londen

Turnster Wyomi Masela heeft bij het Olympisch Test Event in Londen brons gewonnen op het onderdeel sprong. Masela strijdt samen met de nu geblesseerde Celine van Gerner om het enige beschikbare olympische ticket voor Nederland.

Masela moest in de finale als eerste in actie komen en kwam bij haar eerste sprong tot een score van 14.533. Haar tweede sprong was met 13.833 beduidend minder. Toch kwamen veel concurrentes niet aan haar gemiddelde van 14.183.  Het goud ging uiteindelijk naar de Braziliaanse Jade Fernandes Barbosa met 14.799 en terwijl Valeriia Maksiuta met 14.600 het zilver won.

"Mijn eerste sprong ging beter dan tijdens de kwalificaties, daar ben ik blij mee", reageerde Masela op de website Gympower.nl. "Bij mijn tweede sprong landde ik iets naar voren, waardoor ik eentiende aftrek kreeg."  

Duitse politie doet invallen bij neonazi's

De Duitse politie heeft donderdag invallen gedaan in 44 huizen. De bewoners worden verdacht van deelname aan een illegale parade van neonazi's in het oosten van Duitsland. Dat heeft de politie gezegd. Er werden geen arrestaties verricht.

De politie meent dat de bewoners van de huizen in september deel hebben genomen aan een parade in het stadje Stolpen, ten oosten van Dresden. De deelnemers waren gekleed in zwarte kappen en witte maskers en droegen fakkels met zich mee. Neonazi's gebruiken dergelijke optochten om hun ideologie aan de man te brengen, aldus de politie.

Volgens een politiewoordvoerder waren er 190 politieagenten betrokken bij de invallen in Sachsen, Sachsen-Anhalt, Thüringen en Brandenburg. Of er bewijsmateriaal is aangetroffen tegen de 41 verdachten werd niet bekendgemaakt.

Strootman volledig hersteld van knieblessure

Goed nieuws voor PSV. De Eindhovense club kan weer beschikken over middenvelder Kevin Strootman.

Strootman raakte dinsdag geblesseerd tijdens de oefenwedstrijd tegen het Spaanse Real Murcia (1-0 winst). Een dag later werkte de middenvelder de individuele training af. Inmiddels is Strootman volledig hersteld van zijn kwetsuur en traint hij weer volledig mee met de Eindhovenaren.

PSV is momenteel op trainingskamp in het Spaanse La Manga en maakt het nieuws bekend via de clubsite. Alleen Orlando Engelaar is nog afwezig bij de huidige nummer twee van de Eredivisie. De middenvelder is inmiddels teruggekeerd naar Nederland vanwege een enkelblessure.

Massa: "Ik denk aan de titel"

Ferrari-coureur Felipe Massa is ervan overtuigd dat hij kan gaan voor de wereldtitel in de Formule 1. De Braziliaan laat vanuit het skioord waar Ferrari op vakantie weten dat hij dit jaar moet presteren en legt hierbij de lat hoog.

"We willen deze jaargang meer laten zien, en dat geldt zeker voor mij. Ik heb vorig jaar en ook in 2010 niet voldoende gepresteerd. Ik wil competitief zijn. Hopelijk zit het niet te veel tegen, zoals vorig seizoen regelmatig gebeurde," zei Massa die al eens in 2008 vice-wereldkampioen was.

"Ik heb genoeg motivatie, ik ben enorm gedreven. Ik ben positief over mezelf en dit is wat ik wil. Natuurlijk sta ik onder druk, dat is gebruikelijk bij Ferrari, maar druk om voor het kampioenschap te gaan is goed. Ik wil competitief zijn, zoveel mogelijk races winnen en voor de titel vechten zoals ik vaker gedaan heb."

Belangrijk voor de Braziliaan is dat hij zijn teamgenoot Fernando Alonso klopt. "Ik ben overtuigd dat ik het kan. Op circuits waar de bandenslijtage minder groot was, was het verschil te verklaren door rijstijl. Als we dit jaar weer een competitieve auto hebben verdwijnt dat gat. Ik weet zeker dat ik Fernando kan verslaan."

Massa weet dat hij onder druk staat en dat er al geschermd wordt met eventuele opvolgers en daarom weet hij dat hij moet presteren. "Ik denk aan de titel. Dan is het noodzakelijk om vanaf de eerste race over een competitieve auto te beschikken. Als je vijf of zes races mindere resultaten behaalt, dan loop je achter de feiten aan en dat is lastig goed te maken. Wat mij betreft, het verloop van de eerste helft van het seizoen is van bepalend voor mijn toekomst."

Iran: VN moet aanslag op wetenschapper veroordelen

De Iraanse regering heeft de Verenigde Naties donderdag opgeroepen de moord op een Iraanse kernwetenschapper te veroordelen. Iran noemt de liquidatie een 'terreurdaad' en heeft buitenlandse krachten ervan beschuldigd achter de moord te zitten.

De Iraanse wetenschapper, de 32-jarige Mostafa Ahmadi Roshan, kwam woensdag om het leven als gevolg van een bomexplosie. De bom was aan de auto van Roshan vastgemaakt door een passerende motorrijder.

In een brief aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de Iraanse VN-ambassadeur Mohammad Khazaee de VN gevraagd de moord en twee eerdere aanslagen op kernwetenschappers in de felste bewoordingen af te keuren. Er is volgens Khazaee stevig bewijs dat bepaalde buitenlandse krachten achter de aanslagen zitten. De terreurdaden zouden zijn uitgevoerd om het vreedzame Iraanse kernprogramma schade toe te brengen, in de volgens de ambassadeur verkeerde overtuiging dat diplomatie alleen daarvoor niet voldoende is.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft iedere betrokkenheid van de VS bij de aanslagen uitgesloten. Israëlische functionarissen hebben echter gezinspeeld op geheime operaties in Iran zonder direct toe te geven betrokken te zijn geweest bij de aanslag.

[Lakeside] Harms bereikt halve finales

Wesley Harms heeft de halve finales van het BDO World Darts Championship 2012 bereikt. In de kwartfinales rekende onze landgenoot met Paul Jennings (5-3). Hiermee volgt Harms zijn landgenoot Niels de Ruiter op, die in 2007 als laatste Nederlander de halve finales van het BDO WK wist te halen.

Harms kwam in de eerste set met 2-0 voor in legs, maar het was Jennings die uiteindelijk de eerste set wist te pakken. In de tweede set wist Harms zijn eigen legs te behouden en kwam terug tot 1-1. In de derde set had onze landgenoot aan één break genoeg om 2-1 in sets voor te komen. Een set later was de stand echter weer gelijk, want Jennings wist Harms eenmaal te breaken.


Harms bereikt halve finales BDO WK (Foto: Pro Shots)

De zesde set ging opnieuw naar Harms. Hij wist Jennings tot tweemaal toe te breaken en won daardoor de set knap met 3-0 in legs. Ook de zesde set ging naar Harms, die ook vanavond weer een sterke partij stond te gooien. Hij wist Jennings in de vierde leg van de set te breaken. Daardoor kwam de Nederlander op 4-2 en had hij slechts nog één set nodig om de halve eindstrijd van het BDO WK te bereiken.

Ook in de zevende set was het Harms die zijn opponent wist te breaken. Dit deed hij direct in de eerste leg. Een leg later wist Jennings echter direct terug te breaken en kreeg daardoor het initiatief weer terug in deze set. Jennings behield vervolgens zijn eigen leg en met een 11-darter brak hij Harms. Daardoor kwam de Engelsman terug tot 4-3 in sets.

In de achtste set, die Harms begon, wist onze landgenoot zijn eerste twee legs te behouden. In de vierde leg wist onze landgenoot Jennings te breaken en plaatsing voor de halve finales werd daardoor een feit. Daarin treft hij de als eerste geplaatste Martin Adams of Tony O'Shea, die in Frimley Green als achtste ingeschaald is.

'Iran bereid over kernprogramma te praten'

Iran is bereid te praten over aantijgingen dat het land in het geheim werkt aan de ontwikkeling van een kernwapen. Dat hebben diplomatieke bronnen donderdag tegen persbureau AP gezegd.

Iran weigert al jaren te praten het mogelijke bestaan van een Iraans kernwapenprogramma. Het onderwerp zal bovenaan de agenda staan tijdens een bezoek van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) aan Iran op 28 januari, aldus de bronnen. Deze datum is nog niet officieel bekendgemaakt.

De bronnen bedongen anonimiteit omdat het om vertrouwelijke informatie gaat.

Sniper en Little Princess stoppen met Oh Oh Cherso

Sniper en Little Princess stappen uit Oh Oh Cherso. De twee zijn klaar met de realityserie die draait om de avonturen van een groep jongeren op vakantie. Dat hebben zij laten weten aan RTL Boulevard.

Sniper en Little Princess, die eigenlijk Vincent van der Lans en Roos van Gelder heten, willen zich 'gewoon niet meer met de groep associëren'. "Vin en ik zijn bezig met onze eigen levens", zegt Roos, die een relatie heeft met Vincent.

"We doen er dus niet meer aan mee en voor zover ik weet staat er nog geen nieuwe Oh Oh aan te komen", stelt Princess. Oh Oh Cherso was twee jaar geleden een onverwacht kijkcijfersucces voor RTL 5, waarna twee vervolgen verschenen.

Exclusieve Mass Effect 3-DLC bij beeldjes

BioWare stopt exclusieve in-game content bij beeldjes van Mass Effect 3, althans daar lijkt het op. Een oplettend lid van het BioWare-forum viel het op dat Bigbadtoystore.com bij verschillende Mass Effect 3-beeldjes blijkbaar ook 'exclusieve in-game content' doet.

"Each has a pack-in card and bonus downloadable in-game content, which is exclusive and different for each character", zegt de productbeschrijving op de website. Het is niet duidelijk om wat voor soort DLC het gaat en of het misschien toch een foutje is van de winkel.

Think different, Think FOK!

FOK!kers worden vaak gezien als rare mensen. Er zijn bizarre topics in ONZ, mensen klagen over alles en zichzelf in KLB en de gerechten die 's avonds worden gegeten worden besproken in CUL. Voor leuke filmpjes, spelletjes en andere onzin komen de FOK!kers naar onze weblog en voor al hun nieuws komen ze naar de frontpage en de verschillende subsites. Ons aller Stefan heeft dit samengevat in een prachtige remake.

Advocaat hoopt op 23 jaar cel voor Van der Sloot

De advocaat van Joran van der Sloot, Jose Jimenez Navarro, hoopt dat zijn cliënt vrijdag tot 23 jaar cel wordt veroordeeld. Dat zei hij donderdag. Justitie heeft dertig jaar cel geëist tegen Van der Sloot, maar Jimenez hoopt dat de veroordeling lager uitvalt omdat hij heeft bekend en spijt heeft betuigd.

Als de drie vrouwelijke Peruaanse rechters geen of nauwelijks strafvermindering toepassen, wil de raadsman in hoger beroep gaan. De verdediging van de omgebrachte Stephany Flores liet eerder al weten juist in hoger beroep te gaan als de celstraf voor Van der Sloot twintig jaar of lager is.

Een hoger beroep van een van beide partijen kan volgens een woordvoerder van de rechtbank maanden duren.

Achtergronden over deze zaak kun je ook op ons forum vinden.

CZ gaat bij minister klagen over tandartsen

Zorgverzekeraar CZ gaat zich volgende week beklagen bij minister Edith Schippers van Volksgezondheid over het gedrag van tandartsen. CZ heeft dat donderdag gezegd. Tandartsen mogen sinds het begin van het jaar bij wijze van experiment zelf hun prijzen bepalen.

Volgens CZ worden er bij veelvoorkomende behandelingen forse prijsstijgingen in rekening gebracht, die in sommige gevallen oplopen tot 70 procent. Dat is slecht voor de betaalbaarheid van de zorg. De tandartsrekeningen worden via de ziektekostenpolissen immers betaald door alle Nederlanders.

Het experiment met vrije prijzen is bedoeld om de tandartsen aan te moedigen om betere kwaliteit te leveren tegen een scherpe prijs. Minister Schippers heeft eerder gedreigd het experiment meteen stop te zetten als de tandartsen het experiment gebruiken om de prijzen fors op te drijven.

Channing Tatum realistisch over acteerprestaties

Channing Tatum weet dat zijn acteerprestaties nog te wensen overlaten. "Ik weet dat ik niet de beste acteur ben", geeft de 31-jarige G.I. Joe-acteur toe.

"Ik heb geen acteeropleiding gevolgd, dus mijn kennis van verhaal, filmen en personage komt slechts van het op de set zijn en mijn werk doen", zegt hij in het Amerikaanse tijdschrift Details. "Maar ik hoop dat de personages die ik neerzet beter worden."

Tatum was te zien in uiteenlopende films als Step Up, Dear John en G.I. Joe: The Rise of Cobra. Komende zomer verschijnt het vervolg op de laatstgenoemde film.

De acteur is net klaar met de opnamen van Magic Mike, over mannelijke strippers. De film is gebaseerd op de jonge jaren van Tatum, die ooit stripper was.

Catherine Deneuve krijgt oeuvreprijs in New York

Catherine Deneuve wordt in New York geëerd met een Chaplin Award. De Franse actrice krijgt de prijs op 2 april tijdens een speciaal gala van de filmsociëteit van cultuurinstituut Lincoln Center.

De 68-jarige Deneuve krijgt de prijs voor haar hele oeuvre dat meer dan honderd films beslaat. De actrice brak in 1964 door met de musical Les Parapluies de Cherbourg en speelde daarna in klassiekers als Repulsion en Belle de Jour.

De prijs is genoemd naar de Britse filmmaker Charlie Chaplin die de prijs in 1972 ontving. Eerder ontvingen onder anderen Martin Scorsese, Meryl Streep, Diane Keaton, Elizabeth Taylor en Alfred Hitchcock de prijs. Vorig jaar kreeg Sidney Poitier de Chaplin Award.


Catherine Deneuve door de jaren heen.

'Deal over Griekse schulden nabij'

De onderhandelingen tussen Griekenland en private obligatiehouders over de afwaardering van de Griekse staatsschuld leveren mogelijk aan het einde van de week een deal op. Dat heeft een bron bij het Griekse ministerie van financiën donderdag gezegd.

De Griekse regering probeert obligatiehouders zo ver te krijgen om vijftig procent van de schulden kwijt te schelden. Volgens de bron wordt een overeenkomst mogelijk begin februari bekendgemaakt. De tijd dringt, aangezien Griekenland eind maart weer een deel van zijn schulden moet aflossen.

Kritiek op filmdebuut deert Jan Smit niet

Jan Smit maakt zich niet druk om de kritiek die hij krijgt op zijn acteerdebuut. De Volendammer speelt de hoofdrol in de Nederlandse film Het Bombardement, wat onder anderen acteur Robert de Hoog verbaasde.

De Hoog sneerde dinsdag naar Smit door op Twitter te roepen dat hij niet snapt dat de Volendammer de hoofdrol kreeg. "Als dit alles is", reageerde Smit donderdag in Koffietijd. "Ik heb de afgelopen jaren wel meer kritiek voor m'n kiezen gehad."

Smit noemt alle reacties voorbarig. "Zolang ik nog niets gedaan heb, vind ik het voorbarig om je mening te geven." Zeker De Hoog heeft volgens Smit geen recht van spreken. "Hij speelde in Nova Zembla met Doutzen Kroes, die haar filmdebuut maakte, zijn eigen tegenspeelster had daarvoor nog niets gedaan."

De Volendammer zegt dat kritiek hem alleen maar motiveert. Smit traint al een halfjaar voor de rol van amateurbokser Vincent de Graaf. Voordat de zanger de filmrol accepteerde, twijfelde hij zelf ook. "Ik heb twee keer nee gezegd, maar toen kwamen de regisseur en producent naar me toe. Ze zeiden: we gaan het doen, maar alleen met jou. Toen dacht ik: dan moeten we het maar doen."

Smit is benieuwd naar zijn filmdebuut. "Als je iets niet geprobeerd heb, kun je er geen oordeel over vellen." Bokser De Graaf wordt in Het Bombardement verliefd op een Duitse vrouw, een rol van musicalactrice Noortje Herlaar. "Ja, er is een zoenscène", onthult Smit. "Daarvoor moet ik nog wel oefenen met Liza, ik heb nog nooit gefilmzoend."

Liza, met wie Smit in november trouwde, heeft geen enkel probleem met de intieme scène. "Ze doet er niet moeilijk over. Ze zei: alles voor de film. Het is een heel mooi script over een onmogelijke liefde, een heel dramatisch verhaal. Een zoenscène hoort erbij."

Katy Perry grossiert in People's Choice Awards

Katy Perry is de grote winnaar geworden van de People's Choice Awards. De zangeres won woensdag bij de Amerikaanse publieksprijzen in vijf categorieën. Ze werd onder meer uitverkozen tot beste zangeres en maakte met 'E.T.' het beste nummer van het jaar.

Perry liet wegens haar huwelijksperikelen met haar ex-man Russell Brand verstek gaan, maar bedankte eerder deze week op Twitter al de fans die op haar stemden. Sinds Perry en Brand vorige maand uit elkaar gingen, is ze niet meer in het openbaar verschenen.

Naast Perry viel ook de laatste Harry Potter-film in de smaak bij het Amerikaanse publiek. De apotheose van de filmreeks, Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2, won vier prijzen voor onder meer meest favoriete film en beste actiefilm. De People's Choice Awards werden voor de 38e keer uitgereikt in Los Angeles.


Katy Perry grossiert in People's Choice Awards (Foto: Novum)

Man steelt tweehonderd poststukken

De politie heeft in het Brabantse Son een 27-jarige man uit Veldhoven opgepakt die ruim tweehonderd poststukken had gestolen. Dat heeft de politie donderdag gemeld.

Medewerkers van een postbedrijf op het industrieterrein Ekkersrijt waarschuwden woensdagmiddag de politie omdat de man zich verdacht gedroeg. Agenten hielden hem aan, waarna bleek dat hij meer dan tweehonderd poststukken in zijn tas had. De man is weer op vrije voeten. Hij moet binnenkort voor de rechter komen.

Theo Maassen voelt zich thuis op filmset

Theo Maassen voelt zich steeds meer thuis op filmsets. Acteren gaat de 45-jarige cabaretier een stuk gemakkelijker af dan toen hij tien jaar geleden zijn debuut maakte. "Als ik naar Minoes kijk, een van mijn eerste rollen, vind ik wel dat ik het oké doe. Ik voel me steeds gemakkelijker op een set", zegt hij vandaag in Spits.

Maassen vindt dat hij is gegroeid in zijn acteerprestaties, vooral omdat hij in zijn beginperiode veel werd afgeleid. "In het begin van mijn filmcarrière werd ik nogal vaak afgeleid door een man met een geluidshengel." Ook had hij nogal last van de vele mensen die op de set rondliepen. "Nu vind ik dat juist prettig, want daar maak ik dan gebruik van."

Maassen houdt zijn filmcarrière overigens strikt gescheiden van zijn theatershows. "Dat is ook iets individueels van mij. Ik vind het leuker om dingen te vertellen die anderen ook meegemaakt zouden kunnen hebben."

'Benzine evenaart recordprijs 2011'

De benzineprijs evenaart vrijdag de hoogste prijs die er ooit voor is betaald. Dat stelt directeur Paul van Selms van het consumentencollectief United Consumers. Met het huidige prijsniveau zou een gemiddelde automobilist dit jaar ongeveer honderd euro meer kwijt zijn aan brandstofkosten dan vorig jaar.

De adviesprijs van benzine is 1,757 euro per liter. Dat is even hoog als het prijsrecord, dat dateert uit april vorig jaar. "Hoewel veel tankstations een iets lagere prijs aan de pomp hanteren dan de adviesprijs, staat de pompprijs ook op een recordniveau. In april 2011 waren de kortingen aan de pomp immers niet wezenlijk anders", zegt Van Selms.

Een terugkeer naar een benzineprijs van onder de 1,50 euro per liter, het niveau van 2009, is volgens Van Selms voorlopig ver weg. Oorzaken van de hoge prijs zijn de volgens Van Selms 'enorme' belastingen op brandstof en de structureel hoge olieprijs. De zwakke euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar drijft de prijs verder op.

Ook de prijzen voor LPG (0,817) en diesel (1,493 per liter) zijn volgens United Consumers hoog. Deze prijzen liggen een tot enkele eurocenten lager dan de recordprijzen hiervoor.

FOK! Whatpulse team update

WhatPulse? Ja, WhatPulse, de tool die jouw toetsaanslagen en muisbewegingen meet en je exact kunt vertellen hoeveel jij op een dag typt en klikt!

Na bijna 5,5 miljard keys staat het FOK!team op Whatpulse inmiddels op een prominente derde plaats. Maar jouw hulp heeft FOK! hard nodig! Team Gameforce komt namelijk erg dichtbij met haar 5,3 miljard keys.

Uiteraard is dit niet het enige nieuws omtrent onze Whatpulsers, de teamverdeling is ook anders geworden, wat van origine een lijst was verdeeld in provincies (en wat uitzonderingen hier en daar), is het nu opgedeeld in forumcategoriën.

Neem dus gerust een kijkje in het betreffende topic en doe mee!

De Nooijer: "Het moet allemaal nog bezinken"

"Soms is sport keihard", zei Teun de Nooijer als eerste reactie op zijn afvallen bij het Nederlands elftal. "Dan moet je er toch doorheen."

"Nee, ik heb dit niet zien aankomen", vervolgde de vedette van het Nederlandse hockey, in wie bondscoach Paul van Ass geen plaatsje meer heeft gereserveerd in de nationale ploeg ter voorbereiding op de Olympische Spelen van Londen. "Ik ben dan ook behoorlijk verrast. Ik zal dit moeten laten bezinken. Ik vind het nog altijd fantastisch om te hockeyen. Ik focus me voorlopig maar op mijn club Bloemendaal."

De Nooijer heeft twee gesprekken gevoerd met de bondscoach. "Dat was vorige week. Ik moet zeggen: het waren heel goede gesprekken. Paul was daarin ook heel duidelijk. Wat ik van de beslissing vind om me niet langer te selecteren? Het gaat er niet om wat ik ervan vind. Het was de beslissing van Paul. Gedeeltelijk begrijp ik hem ook wel. Maar goed, zoals ik zei: het moet nog allemaal bezinken."

"Of ik nog beschikbaar ben, mocht Paul later alsnog een beroep op mij doen? Dat weet ik ook niet. Laten we eerst die twee trainingsstages afwachten van de jongens. Ik hoop echt dat ze het in Spanje en Australië fantastisch gaan doen."

Ruime meerderheid steunt Beatrix

Een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking stoort zich er niet aan dat koningin Beatrix bij haar bezoeken aan moskeeën in Abu Dhabi en Oman het hoofd heeft bedekt. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Van de ondervraagden vindt 79 procent dat Beatrix goed heeft gehandeld. Twintig procent vindt dat Beatrix het hoofd niet had moeten bedekken. Een kleine meerderheid van 53 procent vindt dat Beatrix ook bij een bezoek aan een moskee in Nederland een sluier zou moeten dragen.

Van de PVV-stemmers vindt 53 procent dat Beatrix geen sluier had moeten dragen. Van de CDA-stemmers is 25 procent deze mening toegedaan en van de VVD-stemmers 19 procent. Bij de linkse oppositiepartijen zijn er nauwelijks mensen die problemen hebben met de hoofdtooi van het staatshoofd.

Ruim zeventig procent vindt het goed dat Beatrix zich donderdag heeft uitgesproken tegen de kritiek van de PVV op het feit dat ze een hoofddoek droeg. Een kwart vindt dat de koningin te politieke uitspraken heeft gedaan. Van de PVV-stemmers vindt 62 procent dat de uitspraken van Beatrix duidelijk tegen de PVV gericht waren. Verder is alleen bij het CDA een meerderheid deze mening toegedaan.

Nederland is verdeeld over de vraag of het koningschap een puur ceremoniële functie moet worden, blijkt verder uit de peiling. Van alle ondervraagden is 48 procent voor en 49 procent tegen. De meeste voorstanders zitten bij de PVV-stemmers, met 82 procent. Verder is er alleen een meerderheid onder de achterban van GroenLinks (58 procent) en SP (52 procent).

Beatrix was de afgelopen dagen op staatsbezoek in de Verenigde Arabische Emiraten en Oman. Ze bezocht twee moskeeën, en droeg bij deze gelegenheden een sjaal over haar hoed. PVV-leider Geert Wilders noemde dat een 'trieste wanvertoning', omdat Beatrix zo het onderdrukken van vrouwen zou legitimeren.

Beatrix zei donderdag tegen journalisten dat zij de ophef over haar sluier onzin vond. In Oman is de hoofddoek helemaal geen teken van vrouwenonderdrukking, verklaarde Beatrix. Premier Mark Rutte (VVD) liet in antwoord op Kamervragen weten dat de koningin de kledingvoorschriften respecteert als zij een godshuis bezoekt.

Nieuwe Ferrari niet door crashtest

De nieuwe Formule 1-bolide van Ferrari is bij de eerste poging niet door de crashtests van de FIA gekomen, zo wordt door verschillende media gemeld. De Italianen zullen deze week een nieuwe poging met de 663 doen, zoals de interne codenaam voor de 2012-auto luidt.

Ferrari zal de bolide, die als lelijk omschreven wordt, bij de technische faciliteiten van CSI in Bollate nabij Milaan opnieuw gaan testen. Volgens Yahoo Italië/Eurosport is de auto versterkt met extra carbonlappen.

Er is ook positiever nieuws voor Ferrari, want het team heeft haar variant op het nieuwe rijhoogtesysteem waar ook Lotus Renault GP mee wil gaan racen vrijwel af. Het systeem reageert op het remmen en zorgt dat de voorkant stabieler blijft. Waar Lotus al toestemming heeft moet Ferrari daar nog op wachten.

Dzsudzsák verruilt Anzhi voor Dinamo Moskou

Balázs Dzsudzsák zet zijn loopbaan voort bij Dinamo Moskou. De 25-jarige vleugelaanvaller tekende donderdag een contract bij de Russische club tot de zomer van 2016. Hij komt over van Anzhi Makhachkala, waar hij slechts acht competitieduels in actie kwam. Daarin wist hij niet te scoren.

Dzsudzsák verruilde PSV afgelopen zomer voor Anzhi, maar kon daar niet aan de verwachtingen voldoen. De Hongaar speelde 3,5 seizoen in Eindhoven en werd eenmaal landskampioen met PSV. Eerder was hij actief bij Debrecen in zijn geboorteland.


Dzsudzsák verruilt Anzhi voor Dinamo Moskou (Foto: Novum)

[Dakar] Depres loopt uit op Coma

Cyril Depres heeft ook de elfde etappe van de Dakar-rally op zijn naam geschreven. De Fransman was in de etappe over 478 kilometer van Arica naar Arequipa ruim anderhalve minuut sneller dan de Spanjaard Gerard Farres Guell. Frans Verhoeven was de beste Nederlander op de elfde plaats op bijna elf minuten achterstand.

In het klassement verstevigde Depres door zijn zege uiteraard zijn leidende positie. Hij liep twee minuten uit op zijn directe concurrent, die nu op 2.22 volgt. Verhoeven staat nu twaalfde in het klassement op ruim vier uur.

Veerboot vastgelopen op verschoven zandbank

Zestig passagiers hebben donderdagmiddag ongeveer twee uur vastgezeten op een veerboot die tussen Lauwersoog en Schiermonnikoog op een zandbank was gelopen. De zandbank bleek te zijn verplaatst door de meest recente storm, meldt een woordvoerder van Wagenborg Passagiersdiensten.

De Monnik, die onderweg was van Lauwersoog naar Schiermonnikoog, heeft geen schade opgelopen. Ook is niemand gewond geraakt. De passagiers hebben van de veerdienst eten en drinken gekregen. De veerboot is inmiddels aangekomen op Schiermonnikoog.

Volgens de woordvoerder gebeurt het vaker dat zandplaten verschuiven. "Dan onderneemt Rijkswaterstaat actie. Maar in dit geval was het nog maar net gebeurd." Vroeger gebeurde het vaker dat boten stuitten op verplaatste zandplaten. "Maar tegenwoordig worden de vaarwegen veel beter bijgehouden, dus komt het niet zo vaak meer voor."

Armored Core V krijgt releasedatum

Namco Bandai heeft de releasedatum bekendgemaakt voor Armored Core V. Het spel van FromSoftware zal vanaf 23 maart in de Europese winkels te koop zijn. Armored Core V zal gaan uitkomen op Xbox 360 en PlayStation 3.

De mensen die het spel in Amerika via pre-order kopen bij Gamestop krijgen er het heavy Assault Pack bij, waarmee je toegang krijgt tot extra wapens en onderdelen.

Fiona draait Skyrim op ultra high

Razer is bezig met een nieuwe tablet die voorlopig nog 'Project Fiona' heet. Deze tablet heeft een eigen controller ingebouwd en zal behoorlijk krachtig worden. Zo kan de tablet Skyrim op ultra high draaien met een resolutie van 1280 x 800. Bekijk de tablet hieronder in actie.

Alhoewel we op ultra high wel wat enkele framedrops zien is aangegeven dat het spel op high volledig soepel speelt.

Priester vergreep zich 280 keer aan jongens

Een 46-jarige rooms-katholieke priester uit de Duitse stad Salzgitter heeft donderdag voor de rechter toegegeven dat hij zich in totaal 280 keer aan drie jongens heeft vergrepen. Hij heeft de jongens, die nu 9 tot 15 jaar oud zijn, onder meer misbruikt tijdens hun voorbereiding op de eerste communie.

De rechtbank heeft de priester toegezegd dat hij tot een gevangenisstraf van 6 tot 6,5 jaar zal worden veroordeeld, als hij een bekentenis zou afleggen. De priester, die inmiddels door de kerkleiding is geschorst, zei donderdag dat hij er niet aan heeft gedacht dat hij de jongens deed lijden. "Het was niet mijn bedoeling de jongens te versieren", zei de man.

Priester vergreep zich 280 keer aan jongens
Priester vergreep zich 280 keer aan jongens (Foto: ANP)

Gerrard tekent nieuw contract bij Liverpool

Steven Gerrard heeft een nieuwe verbintenis bij Liverpool getekend. De 31-jarige middenvelder speelt al zijn hele carrière voor de Reds. Hij kwam donderdag overeen om in een ambassadeursrol aan Liverpool verbonden te blijven na zijn loopbaan. "Dit is de club waar ik van houd en die ik al steun sinds ik een kleine jongen ben", zei Gerrard.

Gerrard kwam op achtjarige leeftijd in de jeugdopleiding van Liverpool terecht. Hij maakte in het seizoen 1997-1998 zijn debuut en kwam in vijftien jaar tot dusverre tot 394 competitiewedstrijden. Hij vond daarin 86 keer het net.

"Het is geweldig om aanvoerder van Liverpool te zijn. Ik ga iedere dag met een glimlach naar mijn werk en hoop nog veel mooie momenten mee te maken", laat de 89-voudig Engels international weten. Liverpool doet geen uitspraken over de duur van het contract, maar Gerrard lijkt zijn carrière op Anfield Road af te sluiten.


Gerrard tekent nieuw contract bij Liverpool (Foto: Novum)

Wellens mag vrijdag het ziekenhuis verlaten

De Belgische veldrijder Bart Wellens mag vrijdagavond het ziekenhuis verlaten. Dat meldt zijn ploeg Telenet-Fidea. De 33-jarige coureur kampte sinds zaterdag met een infectie, die een ontsteking aan de hartspier veroorzaakte. Wellens verkeerde enige tijd in levensgevaar en moest uiteindelijk zes dagen in het ziekenhuis blijven.

"Op dit moment heeft Bart heel veel hoofdpijn wat zich eerst moet oplossen. Hij is ook vlug vermoeid, maar dat is een logisch gevolg van wat hij heeft meegemaakt", liet zijn arts Peter T'Seyen woensdag nog weten. Telenet-Fidea meldt dat Wellens op tijd thuis is voor de verjaardag van zijn dochter op zaterdag.

Omroepbaas haalt uit naar Den Haag

Voorzitter van de publieke omroep Henk Hagoort vreest voor de onafhankelijkheid van de zendgemachtigden. Hij haalde donderdagmiddag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak uit naar politiek Den Haag, dat zich volgens hem te veel bemoeit met de programmering en de politieke kleur van omroepen.

Hagoort laakt de bemoeizucht van politici. "Hilversum is een Haagse hobby geworden", vindt hij. "Maar de publieke omroep is niet van de politiek maar van het publiek." De omroepbaas zou graag zien dat Den Haag zich druk maakt over de toekomst van het medialandschap. Daar liggen volgens hem de 'echte thema's'.

Hagoort maakt zich zorgen over de groeiende macht van buitenlandse mediagiganten als Google, Apple en YouTube. Zo werd vorig jaar een applicatie van Uitzendinggemist geweigerd, omdat deze niet aan de regels van Apple voldeed.

"Hoe zorgen we in de toekomst dat commerciële overwegingen niet de overhand nemen bij het online vindbaar maken van kritische consumentenprogramma's als Radar of Kassa?", vraagt Hagoort zich af. "Daar heb ik nog nooit een Kamervraag over gezien."

Hagoort wil dat Den Haag opkomt voor de positie van de Nederlandse media in het buitenland. Dat lukt volgens hem alleen met een 'gezonde verhouding' tussen Hilversum en Den Haag.

In november maakte de PVV er bezwaar tegen dat de 'linkse' VARA extra geld zou krijgen na een fusie met BNN. Vorige week ontstond ophef toen SP-Kamerlid Jasper van Dijk kenbaar maakte Kamervragen te overwegen over de selectie van kandidaten voor het songfestival.

Afgelopen zomer nam de Tweede Kamer een motie aan die de omroep ertoe dwingt meer Nederlandstalige muziek te draaien.

Details SWTOR-update

Er is meer informatie bekendgemaakt over de eerste game-update voor Star Wars: The Old Republic. Eerder meldden we al wat er allemaal in de patch gaat komen. Deze update komt 17 januari uit en heet Rise of the Rakghouls.

Rise of the Rakghouls bevat nieuwe higher level group content, uitbreidingen van gamefeatures en oplossingen voor bugs en balans-issues. Bioware komt zijn belofte aan de community na en zal gedurende het hele jaar regelmatig game-updates uitbrengen voor de abonnees. De volgende update is gepland voor maart 2012 en zal naast nieuwe gamesystemen ook nieuwe Flashpoints, Operations en WarZones bevatten.

"Bij de lancering van het Early Game Access program voor Star Wars: The Old Republic, nu een maand geleden, hebben we onze fans beloofd dat dit slechts het begin was van een gezamenlijk avontuur", zegt Dr. Greg Zeschuk, algemeen manager van de BioWare MMO Business Unit en mede-oprichter van BioWare. "Rise of the Rakghouls voegt enorm veel elementen toe waar onze community om heeft gevraagd, waaronder higher level group content, functies als anti-aliasing, PvP-bracketing en nog veel meer. Toekomstige game-updates zullen nog veel groter zijn. We gaan The Old Republic niet alleen verder uitbreiden, maar ook de gameplay verbeteren met het volledige Legacy System en nieuwe Guild-functies."

De aankomende update introduceert een nieuwe Flashpoint en een nieuwe Operation en voert ook wijzigingen door in de gehele game, waaronder Level 50-bracketing voor PvP-WarZones, toevoeging van anti-aliasing en Open World PvP op Ilum.

De nieuwe Flashpoint genaamd Kaon Under Siege is een groepsgevecht-ervaring die plaatsvindt op de planeet Kaon in de Tion Hegemony, een neutrale sector in het heelal die van groot strategisch belang is. Teams van maximaal vier Republic- of Imperial-spelers reizen af naar Kaon om een Rakghouls-uitbraak de kop in te drukken en zo de Tion Hegemony voor zich te winnen. Deze Flashpoint is alleen beschikbaar voor Level 50-personages en kan worden gespeeld in de niveaus Normal en Heroic.

Karagga's Palace is het vervolg van de tweede Operation van de game. In deze Operation nemen teams van acht of zestien spelers het op tegen Karagga en het Hutt Cartel nadat de Hutts hun neutraliteit hebben verspeeld door verdragen met zowel de Republic als het Empire te schenden. Beide kampen maken zich zorgen over een derde partij in de galactische oorlog en sturen teams met hun meest ervaren strijders naar Karagga om te achterhalen wat zijn intenties zijn. Deze Operation kan worden gespeeld op de niveaus Normal, Heroic en Nightmare.

Vanaf 17 januari kunnen de higher levels hun hart weer ophalen met nieuwe content.

SWTORSWTOR

SWTORSWTOR

SWTOR

Kennis is macht in The Secret World

Ontwikkelaar Funcom is bezig met MMORPG The Secret World waar de echte wereld en een fantasiewereld samensmelten tot één. In deze wereld zijn er verschillende facties en er is nu een trailer voor de 'Illuminati'-factie van het spel.

Kennis is macht en dat wordt gebruikt om te handelen of bepaalde doelen te behalen. Bekijk de trailer hieronder, de MMORPG zou in april 2012 uit moeten komen.

Dekking zoeken in X-COM: Enemy Unknow-screens

Zoals vorige week bekendgemaakt is, is Firaxis bezig met een nieuwe X-COM-game genaamd X-COM: Enemy Unknown. In twee nieuwe screenshots zien we een stukje van het turn based-gevechtssysteem en in het derde screenshot zien we wat lijkt op een fabriekshal.

De game zal opgedeeld zijn in een RTS-deel waar je personages een training geeft en onderzoeksgeld spendeert. In de turn based-gevechten zal je het opnemen tegen de buitenaardse wezens. Wanneer de game uitkomt is niet bekendgemaakt.

X-COM X-COM 

X-COM

Multiplayer en zombies genoeg in Raccoon City

Capcom kondigt de multiplayermodi aan voor Resident Evil: Operation Raccoon City. Spelers zullen in staat zijn om online 4 tegen 4 teambattles te spelen als lid van de Umbrella Security Service (USS) of US Spec Ops.

Je kunt de rol kiezen van de bad guys met USS-leden Vector, Beltway, Lupo, Four-Eyes, Spectre of Bertha. Natuurlijk kun je ook als lid van de Amerikaanse Spec Ops spelen. Tweed, Dee-ay, Harley, Willow, Shona of Party Girl zijn hiervoor beschikbaar. Je moet het met je team niet alleen opnemen tegen het andere team, er zijn genoeg zombies in Raccoon City te overmeesteren.

Er zijn verschillende multiplayermodi in het spel. In Team Deathmatch strijd je om de meeste kills in de chaos van de stad. De Biohazardmodus vraagt van het team om monsters met het G-virus veilig terug te laten keren naar hun basis terwijl ze tegengewerkt worden door het andere team.

In Survivormode moet je zien te overleven totdat er een helikopter arriveert om je team te evacueren. Terwijl de tegenstander en natuurlijk de zombies je het leven zuur gaan maken moet jij tijd rekken om uiteindelijk Raccoon City levend te verlaten. Uiteraard is er ook de eerder aangekondigde Heroes Mode die het mogelijk maakt als een van je favoriete Resident Evil-personages te spelen, waaronder Leon S. Kennedy, Hunk of Jill Valentine.

Resident Evil: Operation Raccoon City zal beschikbaar zijn voor PlayStation 3 en Xbox 360 op 23 maart in heel Europa.

'Tandartskosten kind niet meer volledig vergoed'

Tandartskosten voor kinderen dreigen niet meer altijd volledig te worden vergoed vanuit de basisverzekering. De drie grootste verzekeraars hebben maximale vergoedingen vastgesteld. Als de kosten hoger uitvallen, moeten de ouders bijbetalen.

De NOS meldt donderdag dat verzekeraars Achmea, VGZ en CZ voor het maximum hebben gekozen omdat tandartsen sinds dit jaar zelf hun tarieven mogen vaststellen. Van de grote verzekeraars vergoedt Menzis nog wel alle mondzorg voor kinderen.

Babe met kettingzaag in Lollipop Chainsaw

Warner Bros Interactive heeft een nieuwe trailer uitgebracht waarin de bad guy van Lollipop Chainsaw wordt voorgesteld. Swan vindt de wereld een verrotte plaats, dus zorgt hij voor genoeg rottende lichamen om de wereld over te nemen.

Iedere school heeft zijn buitenbeentjes en op San Romero High is er geen uitzondering. Swan is bewoner van Goth Geek Bastard die walgt van de mens en maatschappij. Swan gaat op een missie om de wereld over te nemen en neemt wraak op de mensen die hem afgewezen en belachelijk gemaakt hebben. Maar op een ding heeft hij niet gerekend: Juliet, San Romero's cheerleader en zombiejager, die haar kettingzaag maar al te graag gebruikt.

Lollipop Chainsaw komt dit jaar uit voor PlayStation 3 en Xbox 360.

'Vuelta doet in 2015 Nederland weer aan'

Volgens koersdirecteur Javier Guillén is de start van de Ronde van Spanje in 2015 in Nederland reëel. De Spanjaard liet bij de bekendmaking van het routeschema voor de komende Vuelta a España weten dat hij zich hard maakt voor een terugkeer van de wielerkoers in Drenthe.

"De zaak is nog niet beklonken, maar ik kan wel zeggen dat het er goed uit ziet", aldus de woorden van Guillén. Hij heeft een ploegentijdrit en drie etappes in gedachten door de noordelijke provincies Drenthe, Friesland en Groningen.

In 2009 ging de Ronde van Spanje ook al van start in Drenthe. Toen werd het startschot gegeven op het TT-circuit in Assen.

Dhalsim te winnen in restaurants

Street Fighter-personage Dhalsim doet mee aan een promotie voor de game Street Fighter X Tekken. Als je tussen 17 januari en 29 februari bij CoCo Ichibanya-restaurants in Japan de Grand Mother Curry bestelt kan je wat leuks winnen.

Zo kan je kans maken op een lepel met Dhalsim of een beker met de flexibele man er op. Van de lepels worden er 110.000 weggegeven, van de beker zullen er minder weggegeven gaan worden. Bekijk hieronder de lepel en de beker die je kan winnen.

Dhalsim
Dhalsim

Dhalsim

Utrecht-supporters dienen klacht in tegen politie

Supporters van FC Utrecht dienen een klacht in over de manier waarop de politie relschoppers rond de wedstrijd tegen FC Twente in de kraag probeert te grijpen. De politie heeft op grote schaal foto's van vermeende hooligans op internet gezet. Vijf opgepakte supporters vinden deze methode te ver gaan.

Volgens hun advocaat Ruth Jager zijn haar cliënten aangehouden op basis van heel vage beelden. De supporters zeggen niets met de ongeregeldheden te maken te hebben. Ze zouden ten onrechte een nacht in de cel hebben doorgebracht.

Jager dient een klacht in tegen burgemeester Aleid Wolfsen en de hoofdofficier van justitie in Utrecht. Ook wordt er een brief voorbereid aan het College Bescherming Persoonsgegevens. De foto's die online staan tonen volgens Jager veel supporters die niet betrokken waren bij de rellen.

De politie laat in een reactie weten dat tegen iedereen van wie de foto op internet is gezet een serieuze verdenking bestaat. "Wat overigens niet in de weg staat dat iedereen een klacht mag indienen. Maar wat ons betreft zijn er geen grenzen overschreden", aldus een woordvoerder.

Inmiddels zijn al 59 verdachten aangehouden die zich tijdens de wedstrijd op 4 december zouden hebben misdragen.

Wapens Groninger James Bond in beslag genomen

De marechaussee in Groningen heeft een bruut einde gemaakt aan de prille carrière van een Groninger James Bond. Op een filmset van leerlingen van de school voor de kunsten werden alle nepwapens in beslag genomen.

De leerlingen maakten opnames voor hun eigen James Bond-film. Deze gaat volgende maand in première in de Stadskanaalse bioscoop Smokey.

De actiehelden in de dop komen er overigens goed vanaf. De marechaussee is namelijk niet van plan hen te vervolgen voor verboden wapenbezit. Wel hebben ze een reprimande gekregen en worden hun wapens vernietigd.

Erik de Zwart roept op tot bomenkap in Laren

Erik de Zwart roept op om bomen op de Brink in Laren te kappen. Hij is woedend dat de gemeente er geen evenementen meer wil organiseren omdat de drukte niet goed zou zijn voor de bomen. De radio-dj van Veronica ziet nog liever dat alle bomen verdwijnen en roept iedereen op om te gaan kappen. "Ik zeg: allemaal gratis openhaardhout halen!"

"Er is weer eens een overijverige ambtenaar die ervoor heeft gezorgd dat de mooie bomen op de Brink niet langer tegen de drukte kunnen", uit De Zwart zijn verontwaardiging donderdag op Twitter. "De grond wordt te veel ingedrukt door al die nare mensen en daarom is dat slecht voor de bomen."

De Zwart vreest zelfs dat straks de poffertjeskraam moet wijken voor het welzijn van de natuur. "Die zal misschien ook wel weg moeten, te vette lucht voor de boompjes." Volgens de dj zijn ze geheel in de war bij de gemeente.

Afellay zet revalidatie voort bij Barcelona

Ibrahim Afellay heeft zijn herstelperiode in Nederland afgesloten en is teruggekeerd bij FC Barcelona. De revalidatie van de 25-jarige aanvallende middenvelder ligt volgens de medische staf van de Catalanen op schema.

Afellay raakte eind september geblesseerd aan zijn linkerknie. Tijdens een training scheurde hij een kruisband in het gewricht. Afellay staat naar verwachting tot april aan de kant.

De 36-voudig international van het Nederlands elftal heeft dan genoeg tijd om fit te geraken voor het Europees kampioenschap in Oekraïne en Polen. Hij kan waarschijnlijk ook de beslissende fase van Barcelona in de competitie meemaken.

Mahlers Negende afgebroken wegens beltoon

Een iPhone heeft dinsdagavond in New York de uitvoering van de Negende Symfonie van Gustav Mahler onderbroken. Dirigent Alan Gilbert zag zich, omdat de hinderlijke beltoon minutenlang aanhield, gedwongen het New York Philharmonic af te slaan.

Het orkest bracht het beroemde slotdeel van Mahlers zwanenzang ten gehore toen vanaf de eerste rij de voor iPhones karakteristieke Marimba-beltoon klonk. Maestro Gilbert liet het aanvankelijk bij een geërgerde hoofdbeweging, maar de opdringerige telefoon liet zich niet zo gemakkelijk het zwijgen opleggen. De dirigent legde daarop de uitvoering stil en vroeg of de stoorzender kon worden uitgeschakeld.

Volgens het New York Philharmonic is het nooit eerder voorgekomen dat een concert moest worden afgebroken omdat een beltoon of een andere dissonant het verstoorde.


Mahlers Negende afgebroken wegens beltoon (Foto: Novum)

Consumptie van vlees afgenomen

Nederlanders hebben vorig jaar minder vlees gegeten. De gemiddelde hoeveelheid per persoon is gedaald van 86,3 kilo in 2010 naar 85,1 kilo in 2011. Dat heeft het Productschap Vee en Vlees donderdag gemeld.

De bestedingen aan vlees bleven met 2,43 miljard euro ongeveer op hetzelfde niveau. Dit komt waarschijnlijk doordat vlees iets duurder is geworden en er weinig meer wordt gestunt met de prijs van vlees.

SP evenaart PvdA in peiling

In de eerste Politieke Barometer van dit jaar evenaart de SP de PvdA. De fractie van Emile Roemer komt uit op 22 zetels, een stijging van vier zetels sinds de laatste peiling van 2011. De laatste keer dat de socialisten zo hoog stonden was in maart 2008, toen Jan Marijnissen de fractie in de Tweede Kamer nog aanvoerde.

Verlies is er voor de PVV van Geert Wilders. In de week dat de gedoogpartner kritiek uitte op koningin Beatrix vanwege het dragen van een hoofddoek in een moskee in Abu Dhabi verliest de partij drie zetels en komt uit op 24. De VVD van premier Mark Rutte wint er twee en staat nu op 35.

De recente ontwikkelingen binnen het CDA over de koers en het leiderschap vertalen zich niet in de peiling van Ipsos Synovate: de partij blijft stabiel op vijftien zetels. De gedoogcoalitie haalt met 74 zetels net geen meerderheid.

De PvdA (22), D66 (dertien), GroenLinks (zeven) en ChristenUnie (vijf) verliezen alle één zetel ten opzichte van de vorige peiling. De SGP en de PvdD blijven stabiel met respectievelijk twee en vier zetels. De ouderenpartij 50Plus doet ook weer mee en krijgt één zetel.

'Partizan verkiest Grant boven E. Koeman'

Partizan Belgrado gaat toch niet in zee met Erwin Koeman. De Serviërs kiezen volgens diverse media voor de Israëliër Avram Grant. De lijstaanvoerder in de Servische competitie is ondanks de koppositie op zoek naar een nieuwe trainer.

Koeman zou op aanraden van Mateja Kezman (ex-PSV) in beeld zijn gekomen. Kezman, vrijwel zeker de nieuwe technisch directeur van Partizan, kent Koeman uit zijn tijd in Eindhoven.

Kezman speelde tussen 2000 en 2004 voor PSV en kwam Koeman tegen als assistent-trainer. De kans dat de oud-trainer van RKC Waalwijk, Feyenoord en FC Utrecht naar Servië gaat is echter zeer klein. Partizan lijkt meer oren te hebben naar de komst van Grant, ex-manager van Chelsea.

De Israëliër moet de opvolger worden van Aleksandar Stanojevic, die het veld moest ruimen na een conflict met de clubleiding. Stanojevic presteerde sterk in de eerste seizoenshelft. Partizan staat tien punten voor op rivaal Rode Ster Belgrado. Grant werd eerder gelinkt aan FC Twente.

Tentakels in Touch Shot: Love Application

Touch Shot: Love Application is een Japanse dating-sim waar je met behulp van je yPhone de gedachten en emoties van verschillende meisjes kan ontrafelen.

Met behulp van de yPhone kan je bijvoorbeeld in een later stadium de muur om een meisje haar hart doorbreken door eerdere gesprekken aan te halen. Dat de muur om haar hart vormgegeven wordt als een mengelmoes van blauwe tentakels laten we maar even voor wat het is.

Bekijk hieronder een vijf minuten durend filmpje over het spel, de tentakels zie je rond de drie minuten door het beeld heen komen. De game komt 23 februari uit voor de PS3 in Japan.

Basso richt pijlen op Giro d'Italia

Ivan Basso gaat in mei op jacht naar zijn derde eindzege in de Ronde van Italië. De 34-jarige ronderenner won de Giro al eens in 2006 en 2010, maar gaf vorig jaar de voorkeur aan de Tour de France. "Het is mijn grote doel voor het eerste deel van het seizoen", liet de Italiaan donderdag weten bij de teampresentatie van Liquigas.

Basso eindigde in 2011 als achtste in de Tour, maar slaat de ronde dit jaar over. Zijn ploeggenoot Vincenzo Nibali gaat wel de strijd aan in Frankrijk. De winnaar van de Vuelta in 2010 rijdt de Giro mogelijk als voorbereiding om Basso bij te staan. De 27-jarige Nibali kwam in 2009 voor het laatst in actie in de Tour. Hij werd toen zevende.


Basso richt pijlen op Giro d'Italia (Foto: Novum)

Rooney oneens met torenhoge geldboete

Wayne Rooney is het niet eens met de beslissing van Sir Alex Ferguson, die hem onlangs uit de wedstrijdselectie hield. Rooney was op Boxing Day een avondje uit geweest met teamgenoten Darron Gibson en Jonny Evans. De volgende dag verschenen ze niet helemaal scherp op de training.

Ferguson hield het drietal buiten de selectie voor het duel met Blackburn (2-3 nederlaag) en hij hield een weeksalaris in (voor Rooney zo'n 240.000 euro). "Je kunt niet altijd in harmonie met elkaar leven. Ja, ik was boos op Ferguson, om redenen die ik hier niet kan noemen", vertelt Rooney in de Daily Mail. "Ik accepteerde het. Bij de volgende wedstrijd (tegen Newcastle, 3-0 nederlaag, red.) was ik gespannen. Volgens mij was dat ook wel te zien."

Verder ontkent Rooney ook dat hij zondag bij de arbitrage om een rode kaart vroeg voor Vincent Kompany (Manchester City). "Het was gewoon een rode kaart, getuige de vier duels schorsing en het afgewezen beroep", aldus de Engelse spits.

Nadal begint blessurevrij aan de Australian Open

Rafael Nadal heeft tegen de Britse nieuwszender BBC gezegd dat hij blessurevrij is. De Spanjaard heeft geen last meer van zijn schouderblessure. Deze blessure hinderde hem het eind van vorig jaar.

"Ik verkeer in een perfecte conditie", aldus de meervoudig Grand Slam-winnaar tegen de BBC. "De laatste tijd heb ik veel werk gezet. Nu ben ik er klaar voor om de beste spelers tegemoet te treden."

Nadal houdt bij de Australian Open niet alleen rekening met Novak Djokovic, van wie hij vorig jaar zes finales verloor. "Er zijn meer spelers die ertoe doen. En wat betreft die slechte balans: ik stond wel vaak in de eindstrijd, zo eenvoudig is dat niet."

De Australian Open gaat aanstaande maandag van start.

Sony aangemoedigd door succes 3DS

Ondanks de wat trage start van PlayStation Vita blijft Sony hoop houden. Jim Ryan, CEO van Sony Computer Entertainment Europe, geeft aan dat het recente succes van de handheld van concurrent Nintendo een goed teken is, ook voor hun eigen handheld.

"One of the encouraging things about 3DS' sales performance at Christmas is that it is confounding the naysayers who say that there is no room in the market for a dedicated handheld gaming device, and to that extent we were encouraged by how 3DS did over the last month", aldus Ryan.

Verder geeft Ryan aan dat hij geen voorspellingen gaat doen over de verkoop van Vita in de rest van de wereld op basis van de verkoop in Japan. "One of the things we have learnt over a long period of time, is that whether it is PS1, PS2, PSP or PS3, it is dangerous to the point of impossible to take any experience from the Japanese market and try and extrapolate it, and propose upon what will happen in Europe or North America. Not withstanding the fact that it is just way too early to make any conclusions. The markets are now just so different, I actually think they are diverging to a greater extent than they were different in the past - if that's even possible."

Rivaldo vervolgt loopbaan in Angola

Rivaldo kan maar niet genoeg krijgen van voetballen. De 39-jarige spits uit Brazilië heeft een nieuwe werkgever in Angola gevonden. Hij gaat nu een avontuur aan bij Kabuscorp nadat hij afgelopen jaar bij São Paulo vertrok.

Kabuscorp is de nummer twee van de Angolese eredivisie en is content met de transfer van Rivaldo. "Iedereen wil zich versterken en dat geldt dus ook voor ons", vertelde Bento Kamgamba, voorzitter van de Angolese club, aan L'Equipe. "Natuurlijk is Rivaldo niet meer de jongste, maar met zijn ervaring en technische vaardigheden zal hij zeker van waarde zijn."

Rivaldo beleefde tussen 1997 en 2002 zijn beste jaren als voetballer. Destijds kwam hij uit voor het Spaanse FC Barcelona. De 74-voudig international van Brazilië behaalde in 1999 de Gouden Bal. Daarna speelde hij nog voor onder meer AC Milan en Olympiakos Piraeus.

Van Geel positief over contract Koeman

Technisch directeur Martin van Geel van Feyenoord verwacht dat Ronald Koeman snel voor langere tijd vastgelegd wordt.

Feyenoord en Koeman zijn dichtbij een akkoord over een langere verbintenis. De zaakwaarnemer van de trainer arriveerde donderdag in het Spaanse Marbella, waar Feyenoord overwintert. De clubleiding van de Rotterdammers zal in de loop van de dag de onderhandelingen hervattten.

Van Geel verwacht weinig obstakels. "Het lijkt me sterk dat dit niet rond komt", zei de technisch directeur van Feyenoor tegen Voetbal International. Koeman liet zelf al weten zich goed te voelen in Rotterdam-Zuid. De oud-international wil dan ook graag zijn contract verlengen bij Feyenoord.

"Het gaat niet alleen om het financiële plaatje, want als dat zo zou zijn was ik vorig jaar niet eens trainer van Feyenoord geworden. Ik heb hier en daar wel wat meer verdiend in mijn carrière", zei Koeman eerder. Feyenoord staat met Koeman vijfde en hervat de competitie tegen VVV-Venlo.

Vriend van Constanza Breukhoven uit cel

De vriend van Constanza Breukhoven is weer op vrije voeten. Mohammed K. en zijn broer Ibrahim werden dinsdag gearresteerd, nadat zij een 33-jarige man uit Berlicum hadden bedreigd en achtervolgd.

De politie ziet geen reden om hem langer vast te houden, laat een woordvoerder weten. "Het is aan het OM om te bepalen wat er verder met hen gebeurt."

Mohammed zou een autohandelaar hebben bedreigd om een auto, schreef De Telegraaf donderdagochtend. Naar verluidt drongen hij en zijn broer de woning van de man binnen en werd een pistool tegen het hoofd van de vrouw des huizes gezet. In de achtervolging die volgde heeft Mohammed mogelijk ook een fietser tegen de vlakte gereden. De politie is op zoek naar getuigen.

De arrestatie kan gevolgen hebben voor de voogdij over hun twee kinderen. Mohammed en Constanza, de pleegdochter van Connie Breukhoven, moesten zich vorig jaar voor de rechter verantwoorden voor het legen van de kluis van Constanza's vader Hans.

Constanza kreeg voor de kluiskraak een celstraf van 38 dagen en een werkstraf van 240 uur. Conny ontfermde zich al die tijd over de kleintjes, maar zag hen in november terugkeren naar Mohammed en Constanza.

Yes-R maakt titelsong Zombibi

Yes-R heeft de titelsong Als Er Geen Morgen Meer Was geschreven voor de zombiekomedie Zombibi. Dat laat producent A-Film donderdag weten. De 25-jarige neef van Ali B speelt in de zogenoemde zomedy ook een bijrol.

Yes-R begon op 12-jarige leeftijd te rappen. Hij scoorde de afgelopen jaren verschillende hits, zoals Rampeneren, Hey Schatje, Uit Elkaar en Een Beetje Verliefd. Behalve met zijn neef werkte hij ook samen met artiesten als The Partysquad, Lange Frans, Chantal Janzen en de Amerikaanse rapper Akon. In 2006 won hij de TMF award voor beste nieuwkomer, en drie jaar later de TMF Pure Award. Zijn acteerdebuut had Yes-R in 2006 met de hoofdrol in de romkom 'n Beetje Verliefd.

In Zombibi stort een Russisch ruimteschip neer op Nederlandse bodem, waardoor duizenden mensen worden geïnfecteerd met een virus en in zombies veranderen. De twee Marokkaanse broers Mo en Aziz uit Amsterdam-West moeten het opnemen tegen de meute hongerige herseneters en ook nog Aziz' vriendinnetje Tess zien te redden.

De hoofdrollen worden gespeeld door acteurs Gigi Ravelli, Yahya Gaier, Mimoun Ouled Radi en Sergio Hasselbaink. Naast Yes-R zijn ook zanger Ben Saunders en presentator Carlo Boszhard in bijrollen te zien.

Zombibi verschijnt op 16 februari in de Nederlandse bioscopen.


Yes-R maakt titelsong Zombibi (Foto: Novum)

Carice van Houten leent stem aan Sneeuwwitje

Carice van Houten gaat de stem van Sneeuwwitje inspreken in de Nederlands gesproken versie van de sprookjesfilm Snow White. Irene Moors neemt de stem van de boosaardige koningin op zich. Dat laat producent A-Film donderdag weten. In de Amerikaanse versie zijn Lily Collins en Julia Roberts te zien en horen in deze rollen.

Snow White, die in de Verenigde Staten uitkomt als Mirror Mirror, is een verfilming van het wereldberoemde sprookje, ditmaal met een komische inslag. Ook Sean Bean, Armie Hammer en Nathan Lane zijn in de film te zien.

Van Houten is een van Nederlands bekendste actrices. Vorig jaar won ze haar vijfde Gouden Kalf voor haar rol als de Zuid-Afrikaanse schrijfster Ingrid Jonker in Black Butterflies. Irene Moors is vooral bekend van tv-programma's, met name met haar vaste collega Carlo Boszhard. Ze was vorig jaar te zien in haar eerste speelfilm Bennie Stout, waarin ze een schooljuf speelde.

De film moet niet worden verward met Snow White and the Huntsman, die andere film over hetzelfde sprookje. In die juist zeer duistere versie spelen Kirsten Stewart en Chris Hemsworth de hoofdrollen van Sneeuwwitje en de Jager.

Snow White verschijnt op 25 april in de Nederlandse bioscopen.

Pirates-regisseur verfilmt sprookjesmusical

Rob Marshall gaat de Broadwaymusical Into the Woods verfilmen voor producent Disney. Hij werkte eerder met de producent samen aan de vierde Pirates of the Caribbean-film. Into the Woods combineert de verhaallijnen van meerdere sprookjes zoals Roodkapje, Assepoester en Raponsje en gaat over een bakker die met zijn vrouw een gezin wil stichten.

Musicals zijn voor de 51-jarige Marshall zeer bekend terrein. Zo werd hij zesmaal genomineerd voor een Tony Award en won hij vier Emmy's. Hij maakte in 2002 de verfilming van de musicalklassieker Chicago, die hem een Oscarnominatie voor beste regie opleverde, en in 2009 de musicalfilm Nine.

Marshall kreeg het idee voor de verfilming toen hij bezig was met de montage van Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, die hij ook voor Disney maakte. "Ik heb met Disney besproken waar het verhaal precies voor staat", zegt Marshall tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. "Het gaat vooral over familie en is daarmee eigenlijk nog altijd actueel."

Wanneer de film uitkomt is nog onduidelijk. "Disney was zeer bereid me alle ruimte geven", zegt Marshall. Wellicht dat de wereldwijde opbrengst van een miljard dollar van de Pirates-film hiermee te maken heeft.

Stephen Sondheim, die de liedjes voor de musical schreef, gaat waarschijnlijk enkele nieuwe schrijven voor de verfilming. "Hij is geniaal als het om muziek schrijven gaat", zegt Marshall over Sondheim. "Maar zijn grote kracht is dat hij alle aspecten van het theater, zoals het verhaal, de muziek, en de productie, snapt."

Seksvideo BBC 'pure porno'

De BBC is in zwaar weer geraakt wegens een door hen geproduceerde voorlichtingsvideo. Volgens een Britse politica is de film van de anders zo keurige omroep 'pure porno'.

'The Sex and Relationship Education CD-Rom' is gemaakt om kinderen tussen de negen en elf jaar de fijnste kneepjes van vleselijk samenzijn bij te brengen. Volgens de conservatieve Andrea Leadsom is het materiaal 'te expliciet'. "Het brengt de onschuldigheid van kinderen in gevaar", zo waarschuwt ze.

Op de CD-ROM is onder andere een tekenfilmpje te zien waarop twee poppetjes de liefde bedrijven. Ook zijn er een naakte man en vrouw te zien, om het verschil tussen beide seksen te laten zien. Daarnaast vindt men er informatie over natte dromen, masturberen en gedetailleerde foto's van geslachtsdelen.

Leadsom is geschokt door de beelden en heeft inmiddels kamervragen gesteld. De minister van Educatie heeft gezegd naar de film te zullen kijken. De Britse staatsomroep is echter niet van plan de video uit de schappen te halen.

Benieuwd naar de ophef? Enkele foto's zijn te zien in het bronartikel

Cave Story voor DSiWare weer vertraagd

Ontwikkelaar Nicalis heeft bevestigd dat Cave Story voor DSiWare weer vertraging heeft opgelopen in Europa. In Amerika kunnen ze al sinds november 2010 genieten van deze old skool indie-platformer maar wij moeten nog even wachten.

In de tweet van Nicalis geven ze aan dat de game niet door de kwaliteitscontrole is gekomen omdat er iets mis was met de digitale handleiding. Nintendo eist van elke developer een digitale handleiding bij de game welke van goede kwaliteit moet zijn en in verschillende talen in Europa.

Deze maand gaat Nicalis de game weer aanbieden voor controle en hopelijk kunnen we dan binnenkort aan de slag met deze game. Voor 3DS is er wel al een remake te koop. Deze remake heeft een compleet grafische make-over gekregen en ligt sinds afgelopen najaar in de winkels.

DICE komt met maatregel tegen cheaters in BF3

DICE heeft een nieuwe maatregel ingesteld die het nog gemakkelijker moet maken om cheaters bij Battlefield 3 te bannen. Je kunt nu op een simpele manier valsspelers verklikken via battlelog.

Je kunt via de profielpagina van de cheater klikken op een geel driehoekje. Daar kun je aangeven op welke manier er is valsgespeeld. De maatregel volgt op een eerdere serie van stat resets en player bans.

Meer informatie is te vinden op het Battlefield-blog.

'Frankrijk krijgt 40.000 Vita-units op launch'

Het lijkt erop dat er op 22 februari 40.000 Vita-units beschikbaar zijn voor de winkels. Een bron dicht bij Sony zou dit verteld hebben tegen PlayPortable-Live, een Franse website voor games. De verdeling moet 75% - 25% worden in het voordeel van het wifi-model.

Volgens dezelfde bron was Sony aanvankelijk van plan om 80.000 units beschikbaar te stellen, maar na tegenvallende verkopen in Japan is dit aantal gehalveerd. Hoeveel units er voor de Nederlandse markt beschikbaar zijn in februari is nog niet bekend.

Maxwell tekent voor 3,5 jaar bij PSG

Paris Saint-Germain heeft de Braziliaan Maxwell aangetrokken. De linksback komt over van Barcelona en tekende een contract voor 3,5 jaar bij de Franse club. Maxwell werd donderdag gepresenteerd door technisch directeur Leonardo. PSG en Barcelona hebben geen uitspraken gedaan over de hoogte van de transfersom.

De 30-jarige Maxwell, die zijn carrière begon bij Cruzeiro, speelde in totaal 89 duels voor Barcelona en won tien prijzen met de Spaanse club. De linksback had nog een contract tot medio 2014 bij de Catalanen. In het verleden speelde de Braziliaan 114 competitiewedstrijden voor Ajax. Daarnaast kwam hij drie seizoenen uit voor Internazionale.

Ook Ziggo in beroep tegen vonnis Pirate Bay

Internetprovider Ziggo gaat net als XS4ALL in beroep tegen het vonnis dat de rechtbank in Den Haag woensdag velde. Daarin wordt het bedrijf opgedragen haar klanten de toegang tot de website The Pirate Bay te ontzeggen.

De zaak is vorig jaar aangespannen door auteursrechtenorganisatie Brein tegen Ziggo en XS4ALL. De rechtbank stelde Brein in het gelijk en sommeerde de twee providers om de toegang tot The Pirate Bay binnen tien dagen voor al hun gebruikers te blokkeren. XS4ALL gaf woensdag al aan in hoger beroep te gaan.

In een verklaring stelt Ziggo dat het bedrijf niet voor politieagent wenst te spelen. "Dat is een taak van justitie." Bovendien opent het vonnis volgens de provider deuren voor verdere 'ongewenste ontwikkelingen, die een inperking van internetvrijheid vormen'. "Daarbij komt dat een blokkade door een internet service provider in de praktijk niet effectief is."

Vooralsnog zijn alleen Ziggo en XS4ALL gesommeerd om The Pirate Bay te blokkeren. Andere providers ontspringen de dans, al ruikt Brein nu wel kansen om hen ook aan te pakken. Volgens Brein maakt circa 30 procent van de klanten van Ziggo en 4,5 procent van de klanten van XS4ALL inbreuk op auteursrechten via The Pirate Bay.

'EA komt met nieuwe Medal of Honor en NFS'

Winkelketen GAME uit het Verenigd Koninkrijk heeft via Twitter verklapt dat er dit jaar een nieuwe Medal of Honor en Need for Speed verschijnen. De tweet is inmiddels verwijderd, maar dankzij een retweet kunnen we het origineel nog lezen.

GAME zou aanwezig geweest zijn bij een EA-presentatie voor retailers waar beide games aangekondigd zijn. De laatste Medal of Honor stamt uit 2010 en was een reboot van de serie. In februari 2011 is een vervolg al aangekondigd, maar daarna werd het stil rondom de game.

Need for Speed verschijnt jaarlijks en het lijkt erop dat Criterion nu weer aan de beurt is. Criterion maakte eerder al het uitstekende Need for Speed Hot Pursuit, eveneens uit 2010.

Kid Icarus wordt geleverd met houder

In Japan krijgen gamers die Kid Icarus kopen een 3DS-houder meegeleverd. Deze houder moet er voor zorgen dat je het apparaat goed kunt vasthouden tijdens het spelen. Het extra comfort dat de houder zou moeten bieden zorgt voor meer precisie.

Lead designer Sakurai onthulde de houder afgelopen nacht op Twitter. Het is nog niet bekend of wij in Europa de stand ook krijgen. Kid Icarus verschijnt begin maart voor Nintendo 3DS en ondersteunt de Circle Pad Pro-uitbreiding voor linkshandige gamers.

houder

Vita krijgt simlock in USA

Het lijkt er op dat de Amerikaanse 3G-variant van PlayStation Vita een simlock krijgt. AT&T is de exclusieve aanbieder voor de 3G-service voor het apparaat en andere simkaarten zullen niet gaan werken.

Dit heeft provider AT&T bekendgemaakt door Glenn Lurie, Embedded Device President bij AT&T. De eerste units kreeg men zo'n vier of vijf maanden geleden van Sony. Hiermee kon het netwerk getest worden. Sony en AT&T hebben nauw samengewerkt om te zorgen dat alles perfect werkt als het apparaat eenmaal in de winkels ligt.

Er zijn twee abonnementen beschikbaar in Amerika. De eerste heeft een datalimiet van 250MB voor 15 dollar en de tweede geeft 2GB voor 25 dollar. 

Samenvattend is een Vita dus regiovrij voor games, simlocked voor AT&T en kun je één PSN-account tegelijk draaien.

Beide Avatar-vervolgfilms uitgesteld

Avatar 2 en 3 laten langer op zich wachten. De eerste vervolgfilm op de kaskraker is voorlopig uitgesteld tot 2016, zegt producent Jon Landau tegen de Amerikaanse filmsite Bleeding Cool. De film stond gepland voor 2014.

Landau zegt dat Avatar 2 over vier jaar te zien zal zijn. Avatar 3 zou in 2015 uitkomen, maar die datum wordt niet gehaald. Regisseur James Cameron en filmstudio 20th Century Fox kondigden anderhalf jaar geleden aan twee vervolgfilms op Avatar te willen maken.

Cameron maakte de 3D-film over Na'vi-wezens op de planeet Pandora met revolutionaire filmtechnieken. Avatar uit 2009 is met bijna 2,8 miljard dollar de film met de hoogste opbrengst ooit.

Vrouwen niet blij met borsten: mannen wel

In het kader van 'Open deur is open' heeft een vrouwenblad onderzocht wat mensen van borsten vinden. Hieruit is gebleken dat maar liefst 70 procent van de vrouwen wel wat te zeiken heeft over hun tieten. Weinig verrassende uitkomst: mannen hebben er helemaal geen problemen mee.

Volgens het blad Bodytalk, dat hun lezers het hemd van het lijf vroeg, zien de meeste vrouwen wel minpunten aan hun twee grootste pluspunten. Zo is de vorm niet goed, ze zijn te slap of de grootte stuit hen tegen de borst.

Mannen blijken echter bijzonder content met borsten. Over de borstomvang van hun partner hebben ze dan ook geen klachten. Bijna 60 procent vindt de voorgevel van hun vrouw of vriendin prima.

Volgens het gros van de mannen is een 'bos hout voor de deur' zoals die van Christina Hendricks uit 'Mad Men' helemaal niet nodig. Zij zijn al tevreden met 'een handje vol'. Uit hetzelfde onderzoek blijkt overigens dat mannen sneller een stijfje krijgen van een knap gezichtje.


'Grote tieten niet nodig...'

Sinéad O'Connor doet zelfmoordpoging

Sinéad O'Connor heeft opnieuw geprobeerd een einde aan haar leven te maken. De 45-jarige zangeres heeft vorige week met opzet een overdosis genomen, zo biecht ze op aan de Britse boulevardkrant The Sun.

O'Connor nam de overdosis vorige week donderdag. Toen ze later in een ziekenhuis was opgenomen voor een gebroken enkel probeerde de zangeres zich nogmaals van het leven te beroven. Ook die poging mislukte. "Blijkbaar wil God dat ik hier nog even moet blijven, maar waarom is mij volstrekt onduidelijk", zegt ze tegen de krant.

Deze week ging het opnieuw niet goed met O'Connor. Via Twitter vroeg ze of iemand een psychiater in Dublin of Wicklow kende. "Ik voel me niet goed en ik ben in gevaar", meldde ze daarbij.

O'Connor, onder meer bekend van de hit Nothing Compares 2 U, worstelt al jaren met zelfmoordneigingen en ondernam al eerder een poging. Eerder werd al vastgesteld dat ze manisch-depressief is.

De privéperikelen van de zangeres helpen ook niet echt bij een rustig leventje. O'Connor trouwde vorige maand voor de vierde keer, maar na zestien dagen wilden ze alweer een eind maken aan het huwelijk. Daar kwam ze even later weer op terug.

SP doet voorstel lager salaris Kamerleden

De SP-fractie in de Tweede Kamer gaat volgende week een voorstel doen om, net als in België, het salaris van politici te verlagen. Dat heeft Kamerlid Jasper van Dijk (SP) donderdag gezegd in reactie op de Belgische beslissing.

"De SP is enthousiast over het voorstel van de Belgen", aldus Van Dijk. Volgens hem is het niet meer dan normaal dat Kamerleden en ministers ook naar hun eigen salaris kijken, nu er fors wordt bezuinigd als gevolg van de economische crisis.

De Belgische afgevaardigden verlagen hun salaris met 5 procent.

SP doet voorstel lager salaris Kamerleden
SP doet voorstel lager salaris Kamerleden (Foto: ANP)

'Sony of Microsoft stopt met games'

Als we de uitspraken van cloud-gamingservice Gaikai moeten geloven gaat één van de grote consolefabrikanten uit de gamingindustrie stappen. Deze uitspraak komt tijdens een interview op de CES in Las Vegas. Eerder al heeft Sony ontkend dat zij met de aankondiging van de PlayStation 4 gaan komen op de komende E3.

Tijdens een interview op de CES heeft Nanea Reeves, chief product officer bij Gaikai, voorspeld dat één van de consolemakers helemaal niet meer met een volgende generatie gameconsoles gaat komen, "Not all of the current console makers will have one more generation. That will be the big news at E3", aldus Reeves.

Als dit gerucht zou kloppen zou dit minimaal het grootste nieuws van de afgelopen tien jaar gaan worden. Met de zekerheid van de aankondiging van Wii U op de E3 door Nintendo zou dit gerucht alleen op Sony of Microsoft kunnen slaan.

Wat hier van waar is en of deze interpretatie van de uitspraken van Reeves klopt is even zoveel giswerk als het gerucht zelf.

Huntelaar gelooft in landstitel Schalke 04

Klaas-Jan Huntelaar heeft er alle vertrouwen in dat Schalke 04 dit seizoen kampioen van Duitsland kan worden. Huntelaar en Schalke hebben na zeventien speelronden maar drie punten minder dan koploper Bayern München.

"Natuurlijk kunnen we kampioen worden", zegt de spits daarom tegen Kicker. "We hebben in de eerste seizoenshelft vrij stabiel onze punten gepakt." Met vijftien treffers heeft Huntelaar dit seizoen een groot aandeel in de doelpuntenproductie van de club uit Gelsenkirchen. "Als we die lijn doortrekken, kan er een positieve flow ontstaan." Naast Schalke doet ook rivaal Borussia Dortmund volop mee. De regerend kampioen heeft evenveel punten als Schalke.

Schalke 04 hervat de Bundesliga volgende week zaterdag met een thuiswedstrijd tegen VfB Stuttgart. Een week later gaan Die Königsblauen op bezoek bij 1. FC Köln. De club van Huntelaar werd zeven keer landskampioen, maar de laatste titel dateert al van 1958.

Grote klopjacht na gevangenisuitbraak Japan

In de Japanse stad Hiroshima is een enorme klopjacht op touw gezet nadat een Chinese crimineel uit de gevangenis was ontsnapt. Bijna achthonderd agenten werden ingezet om op trein- en busstations en parken te zoeken naar Li Guolin.

Scholen adviseerden kinderen alleen in groepen over straat te gaan. Agenten verspreidden foto's van Li in woonwijken en plaatsten een beschrijving van hem op internet.

Li ontsnapte woensdag alleen gehuld in zijn witte gevangenisondergoed uit een detentiecentrum in Hiroshima. In 2005 werd hij wegens poging tot moord op een agent en andere misdrijven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 23 jaar.

De grootschalige politieoperatie kan worden verklaard met het gegeven dat er sinds 1989 niemand meer uit een Japanse gevangenis was ontsnapt. Li wist waarschijnlijk te ontsnappen door er tijdens een sportsessie in de buitenlucht tussenuit te knijpen en over twee muren van de gevangenis te klimmen. Vanwege reparatiewerkzaamheden waren de sensoren op de muur uitgeschakeld.

Oma (90) danst op 'Party Rock Anthem'

Dit moet haast wel de bazigste bejaarde vrouw van Amerika zijn. De vrouw is met haar dans kunsten een ware YouTube-hit geworden. Al dansend op het nummer 'Party Rock Anthem' van 'LMFAO' filmt de kleinzoon van deze stoere oma al haar kunstjes en besloot deze dus op YouTube te plaatsen.  "Mijn oma is zo goed als blind en haar gehoor is ook slecht", aldus haar kleinzoon.

De populaire band 'LMFAO' had dit al snel opgepikt en plaatste de filmpjes al op hun Facebookpagina, zo heeft de hoogbejaarde vrouw nu een YouTube-hit met meer dan 1,2 miljoen views.

In een reactie op een video laat de 90-jarige vrouw weten, dat ze erg blij wordt van dansen. Ook is ze blij verrast dat ze nu een heleboel nieuwe fans heeft.


Stoere oma (90) danst op 'Party Rock Anthem' van 'LMFAO' 


Oma praat tegen haar fans

PvdA verbaasd over politieke uitspraak Beatrix

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt vindt dat koningin Beatrix 'heel politieke uitspraken' heeft gedaan toen ze donderdag in Oman zei dat een hoofddoek geen symbool van vrouwenonderdrukking is. Recourt verwacht dat premier Mark Rutte (VVD), die politiek verantwoordelijk is voor de uitlatingen van de koningin, haar snel in bescherming neemt.

Beatrix reageerde op de ophef die was ontstaan nadat ze zondag tijdens een bezoek aan een moskee in Abu Dhabi een sluier droeg. PVV-leider Geert Wilders sprak van een 'trieste wanvertoning' en vindt dat de koningin hiermee vrouwenonderdrukking legitimeert. Beatrix, die donderdag in een moskee in de Omaanse hoofdstad Musqat opnieuw een sluier droeg, deed dit af als onzin.

Recourt denkt dat Beatrix getergd was door de uitspraken van Wilders en dat zij zich onvoldoende verdedigd voelde door Rutte. De PvdA'er vindt het terecht dat Beatrix een hoofddoek droeg, maar noemt de uitspraak over vrouwenonderdrukking 'een beetje zorgeloos', en bovendien niet in lijn met de opvatting van het kabinet en van de gedoogpartij PVV hierover. "Rutte mag nu gaan uitleggen waarom de koningin iets anders zegt dat het kabinet vindt".

Rutte liet donderdag in antwoord op Kamervragen van de PVV weten dat hij er geen problemen mee heeft dat Beatrix een hoofddoek droeg. "Bij een bezoek van H.M. de Koningin aan een godshuis worden de daarbij behorende kledingvoorschriften gerespecteerd." Eerder had minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) zich al in dezelfde termen uitgelaten.

Geert Wilders heeft nog niet gereageerd op de kwestie. Hij was onbereikbaar voor commentaar.

Duitse schaatsster verdacht van bloeddoping

Een vooralsnog onbekende Duitse schaatsster wordt verdacht van het gebruik van bloeddoping, zo meldde het Duitse antidopingagentschap NADA aan schaatsen.nl. De rijdster zou zich hebben laten behandelen door een voormalig arts van het olympisch steunpunt in Erfurt.

"Er loopt inderdaad een onderzoek tegen een schaatsster. Maar omdat het een lopende zaak is kunnen we geen namen noemen of inhoudelijke informatie verstrekken," zei het NADA in een reactie op het nieuws dat door dradio.de naar buiten is gebracht. Het Openbaar Ministerie van Bundesland Thüringen is al in april van 2011 begonnen tegen de betreffende arts die wielrenners, atleten en ook schaatsers begeleidde en doping zou hebben verstrekt aan sporters.

De arts zou bloed af hebben genomen bij zijn sporters en dit behandeld hebben met UV-straling. Dit bloed werd teruggeplaatst, waarna het een positief effect op de zuurstofopname van de sporter zou hebben. Dit gaat in tegen de regels van wereldantidopingorganisatie WADA.

Eén van de Duitse schaatssters die al eens wegens schommelende bloedwaarden veroordeeld is geweest is Claudia Pechstein. De 39-jarige rijdster keerde vorig jaar terug en heeft ontkend ooit doping te hebben gebruikt. Ze wil haar naam zuiveren, maar voordat het Openbaar Ministerie in München een onderzoek tegen haar introk stond in het dossier dat ze mogelijk een band had met een onbekende arts uit Erfurt. Tegenover dradio.de wilde ze in april vorig jaar niet zeggen of ze onder behandeling van de betreffende arts stond. Zij zou in deze zaak niet verdacht worden.

Eén miljoen deelnemers voor Amber Alert

Met de aanmelding van de 9-jarige Nina uit Hoensbroek heeft Amber Alert één miljoen deelnemers. Het meisje meldde zich aan voor ontvangst van Amber Alerts via Hyves.

De aanmelding van de miljoenste deelnemer komt vlak voor de internationale Dag van Amber Alert, die jaarlijks op 13 januari plaats heeft. Voor deze datum is gekozen omdat op 13 januari 1996 de toen 9-jarige Amber Hagerman uit Arlington, Texas, werd ontvoerd. Enkele dagen later werd zij vermoord teruggevonden. De moord op Amber leidde tot de totstandkoming van het Amber Alert in de VS en later in Nederland.

Het Amber Alert is de grootste alerteringsdienst van Nederland en werd in november 2008 gelanceerd door toenmalig minister van Justitie Hirsch Ballin. Sindsdien is het systeem 11 keer ingezet. In meer dan de helft van die gevallen werd het kind teruggevonden dankzij of mede dankzij tips die binnenkwamen. Het systeem wordt sinds eind 2010 ook gebruikt om aandacht te vragen voor andere, minder urgente kindervermissingen, daarvoor wordt onder anderen gebruik gemaakt van Hyves, Facebook en Twitter.

Dat we nu één miljoen deelnemers en deelnemende organisaties tellen is geweldig. Doordat ook grote organisaties zoals de NS, Connexxion, ANP en de Publieke Omroep meedoen, bereikt een Amber Alert binnen enkele minuten miljoenen Nederlanders. Dat is belangrijk, want hoe meer mensen uitkijken naar een vermist kind, hoe groter de kans dat het snel en heelhuids wordt teruggevonden. Tijd blijkt immers steeds weer de grootste vijand van een ontvoerd kind te zijn,” aldus Frank Hoen, oprichter van Amber Alert Nederland.


Carlo Schippers, initiatiefnemer van Amber Alert Nederland vanuit het Korps landelijke politiediensten (KLPD) zegt: "In het kader van de internationale Dag van Amber Alert wil ik ouders er op wijzen dat het belangrijk is dat ze altijd en overal snel toegang hebben tot een recente digitale portretfoto van hun kind. Zet bijvoorbeeld ieder jaar een nieuwe foto van je kind in een mailbox waar je online toegang toe hebt of draag de foto bij je op een USB-stick. Mocht je kind onverhoopt eens vermist raken, dan is het heel belangrijk dat de politie snel over zo’n foto kan beschikken."


Nina uit Hoensbroek is één miljoenste deelnemer Amber Alert

Rode Kruis legt voedselhulp Somalië stil

Het Internationale Rode Kruis heeft de voedselhulp aan Somalië stilgelegd. De noodhulp wordt pas hervat als de lokale autoriteiten beter samenwerken bij de distributie. Dat werd donderdag bekendgemaakt.

Volgens het hoofd van de Rode Kruis-delegatie in Somalië, Patrick Vial, is het besluit tot opschorting genomen, omdat de lokale autoriteiten hulp tegenhouden. Daardoor zijn 240 duizend mensen in het midden en zuiden van Somalië afgesneden van voedsel en zaden.

Vial zei dat er geen voedselhulp meer wordt geboden 'totdat we garanties hebben ontvangen van de autoriteiten die deze gebieden besturen dat distributie ongehinderd kan plaatsvinden en de hulp die mensen bereikt die het nodig hebben, zoals eerder afgesproken'.

Het Rode Kruis is een van de weinige organisaties die humanitaire hulp bieden in het midden en zuiden van Somalië. Sinds oktober heeft de organisatie al 1,1 miljoen mensen geholpen.

Iraanse krant wil wraak op Israël om liquidatie

Iran moet wraak nemen op Israël voor de liquidatie van de Iraanse kernwetenschapper Mostafa Ahmadi Roshan. Dat heeft de hoofdredacteur van de radicale Iraanse krant Kayhan donderdag bepleit.

Provocerende toespelingen uit Israël hebben de indruk onder Iraniërs versterkt dat de moord deel uitmaakt van een clandestiene campagne om het Iraanse atoomprogramma te saboteren. De Verenigde Staten en hun bondgenoten verdenken Iran ervan kernwapens te willen vervaardigen, maar de regering in Teheran ontkent dat.

Hoofdredacteur Hossein Shariatmadari vroeg zich donderdag af waarom zijn land niet terugslaat. "Liquidaties van Israëlische militairen en regeringsmedewerkers zijn eenvoudig uit te voeren", schreef de chef van Kayhan in een commentaar.

Roshans auto explodeerde woensdag nadat twee mannen op een motorfiets magnetische bommen aan het voertuig hadden bevestigd. De 32-jarige atoomgeleerde was op slag dood. Aan de aanslag op Roshan gingen de afgelopen twee jaar zeker drie aanvallen op Iraanse kernwetenschappers vooraf. Teheran beschuldigde onmiddellijk Israël en diens bondgenoten de VS en Groot-Brittannië van de moord.

De Amerikaanse regering heeft elke betrokkenheid echter ontkend. Washington dringt wel aan op strengere sancties tegen Iran. Turkije toonde zich donderdag niet geestdriftig over nieuwe sancties. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zei zich enkel gebonden te achten aan de strafmaatregelen die de Verenigde Naties Iran eerder hebben opgelegd.

Karzai eist bestraffing mariniers VS

President Hamid Karzai van Afghanistan is 'diep geschokt' door de video waarin vier Amerikaanse mariniers lijken te urineren over de lijken van drie vermeende Talibanstrijders. Hij eist dat de daders zo zwaar mogelijk worden bestraft. Dat blijkt uit een verklaring die hij donderdag gaf.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie doet onderzoek naar de video, die woensdag opdook. De mariniers lijken niet alleen boven de lijken te plassen, maar ook spottende opmerkingen te maken.

De authenticiteit van het filmpje, dat op allerlei sites is geplaatst, moet nog worden vastgesteld. Volgens een bijschrift waren de in gevechtstenue gehulde mariniers leden van een team van sluipschutters, dat vorig jaar actief was in Afghanistan. De militairen zouden in september vorig jaar zijn teruggekeerd naar de VS.

De Taliban hebben het filmpje als barbaars bestempeld. "In de laatste 10 jaar zijn er honderden vergelijkbare incidenten geweest die niet bekend zijn geworden", aldus een zegsman van de extremistische beweging. Hij benadrukte dat de video de voorzichtige contacten met de Amerikanen niet zou beïnvloeden. Momenteel wordt achter de schermen gesproken over het uitwisselen van gevangenen, aldus de zegsman.

Motörhead komt met dranklijn

De rockers van Motörhead stappen in de drankbusiness. Wat een ander kan dat kunnen wij ook, moeten ze gedacht hebben.

Via internet is momenteel een Australische Motörhead-Shiraz te krijgen en ook een rosé en wodka staan op de planning. "My advice is – approach with caution. I mean wine is deceptive, anything can happen”, aldus frontman Lemmy Kilmister die zelf ook wel een glaasje lust.

Naast de verkoop aan de fans neemt de band ook de productie voor zijn rekening. De alcoholische versnaperingen zijn in de hele Europese Unie te verkrijgen.

Hockeybondscoach zet topduo uit selectie

De bondscoach van de Nederlandse hockeyers, Paul van Ass, heeft op een persconferentie bekendgemaakt dat Teun de Nooijer en Taeke Taekema uit de nationale selectie zijn gezet. Aanleiding hiervoor is de matige derde plaats die het team in december bij de Champions Trophy pakte.

De 35-jarige De Nooijer is recordinternational met 445 duels en 217 treffers voor het Nederlandse team. De voormalig aanvoerder van het team wist in 1996 en 2000 olympisch hockeygoud te pakken en speelde mee op vele grote toernooien.

De 31-jarige Taekema speelde 240 interlands, heeft 220 treffers op zijn naam staan en was de strafcornerspecialist van het Nederlandse team. Hij deed net als De Nooijer mee aan de Spelen van Athene 2004 (zilver) en in Peking 2008 (vierde). Bij het laatste toernooi in de Champions Trophy in Auckland stelde Taekema teleur.

"Natuurlijk besef ik dat Teun en Taeke heel veel ervaring hebben en bijzonder veel hebben betekend voor het Nederlandse hockey. Er moet echter ruimte worden gecreëerd in het team om andere spelers te laten groeien en te laten opstaan. Ik wil terug naar de energie van afgelopen zomer. Op de Olympische Spelen wil ik beschikken over het best mogelijke team en dat zijn niet automatisch de beste achttien spelers", zei Van Ass hierover op de persconferentie.

De vernieuwde selectie van Oranje gaat op trainingsstage die begint op maandag 16 januari, als het team van Van Ass vertrekt naar Spanje. Daar blijft Nederland tot en met 25 januari. De tweede trainingsstage van Oranje is in Australië en duurt van 31 januari tot en met 20 februari.

New Kids Nitro hit in Duitsland

New Kids Nitro heeft in een week tweehonderdduizend bezoekers naar de Duitse bioscopen getrokken. Dat heeft producent Eyeworks bekendgemaakt. De film is in 280 Duitse bioscoopzalen te zien. Voorganger New Kids Turbo werd ook een hit bij de oosterburen.

De komedie staat op de zevende plaats van bioscooplijst in Duitsland. New Kids Nitro haalde in het openingsweekend ruim 160.000 bezoekers. Op de eerste plaats staat Sherlock Holmes: A Game of Shadows die het weekeinde ruim 335.000 bioscoopbezoekers trok. New Kids Turbo haalde in het openingsweekend met Pasen vorig jaar 203.000 bezoekers.

De hoofdrolspelers hebben de Duitse versie van New Kids Nitro net als het eerste deel zelf nagesynchroniseerd. Corry Konings zong het titelnummer Huren Bumsen Nie Mehr Schuften ook in het Duits in.

In Nederland hebben sinds de premiere vier weken geleden meer dan vierhonderdduizend bioscoopbezoekers New Kids Nitro bekeken. De film behaalde daarvoor de status van platina film.


New Kids Nitro - De Duitse trailer

Kelly Clarkson zingt volkslied bij Super Bowl

Kelly Clarkson mag dit jaar het Amerikaanse volkslied zingen tijdens de Super Bowl, de finale van de National Football League. Dat zegt een bron dichtbij de organisatie. Eerder werd al bekend dat Madonna het pauzeprogramma voor haar rekening neemt.

Het is te hopen voor Clarkson dat het haar beter afgaat dan Christina Aguilera. De zangeres sloeg vorig jaar een flater toen ze de tekst vergat en een regel dubbel zong. Eerder ging Macy Gray de mist in toen ze in 2001 de woorden van het volkslied brabbelde. Het publiek jouwde haar vervolgens uit.

De Super Bowl is in de Verenigde Staten het grootste televisie-evenement van het jaar. Er kijken ruim honderd miljoen Amerikanen naar. In het verleden mochten al diverse grote artiesten het volkslied zingen. Onder meer Whitney Houston, Billy Joel, Diana Ross, Neil Diamond, Mariah Carey en Beyoncé gingen Clarkson voor.

De Super Bowl vindt op 5 februari plaats in het Lucas Oil Stadium in Indianapolis.

Jongetje (9) mist hand na vuurwerkexperiment

Het 9-jarige jongetje uit Oss dat woensdagavond zwaar gewond raakte door zwaar illegaal vuurwerk moet zijn linkerhand missen. Hij is buiten levensgevaar. Vermoedelijk heeft hij zitten experimenteren met het vuurwerk dat hij heeft gekregen van een ander jongetje. De politie heeft dat donderdag desgevraagd gemeld.

De politie laat de zaak voorlopig rusten uit respect voor het jongetje en zijn ouders. Als het slachtoffer in staat is om vragen te beantwoorden, komt de politie op de zaak terug.

Rutte: geen excuses voor 'negeren' jodenvervolging

Het kabinet is niet van plan om excuses aan te bieden voor de vermeende slappe reactie van de regering in ballingschap op de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Dat blijkt uit het antwoord van premier Mark Rutte (VVD) op Kamervragen van de PVV.

Geert Wilders vindt dat excuses wel op zijn plaats zijn. De gedoogpartner van het minderheidskabinet kwam tot dat oordeel na lezing van een recent verschenen boek over de rol van de regering in ballingschap ten aanzien van de jodenvervolging. Daaruit zou blijken dat dit een onderwerp was dat weinig aandacht had van de regering en koningin Wilhelmina.

Rutte schrijft dat er geen breed gedragen advies ligt dat noopt tot excuses. Het toenmalige kabinet-Kok kwam in 2000 wel met een spijtbetuiging over hoe de joden na de oorlog in Nederland zijn behandeld. De adviezen waarop dit was gebaseerd bevatten echter geen conclusies over de houding van de Nederlandse regering in Londen ten tijde van de jodenvervolging, aldus de premier.

Ruim duizend schoonmakers bij Haagse protestmars

Ruim duizend schoonmakers zijn donderdagmiddag in Den Haag bijeengekomen om actie te voeren voor een betere cao. Ze lopen een 'mars van respect' door het centrum van de stad. De schoonmakers overhandigden Tweede Kamerleden voorafgaand aan de protestmars een zogenoemd witboek met oplossingen voor hun problemen.

De schoonmakers voeren sinds vorige week actie voor onder meer een hoger loon. Ook willen ze worden doorbetaald bij ziekte, een reiskostenvergoeding en opleidingen kunnen volgen tijdens werktijd. Vorige week hielden ze al ook al een protestmars in Amsterdam.

Na afloop van de mars willen de betogers met voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Bernard Wientjes spreken en hem om steun vragen.

De schoonmakers zijn niet van plan te stoppen met actievoeren, omdat de schoonmaakbedrijven en hun opdrachtgevers weigeren over een oplossing te spreken. Vanaf dinsdag wordt opnieuw gestaakt op veel plekken in het land. Bedrijven als Philips, ING en SNS, maar ook de panden van de Belastingdienst en verschillende ministeries worden niet meer schoongemaakt. Woensdag volgen acties op de stoep van enkele opdrachtgevers.

Aston Villa huurt Keane van LA Galaxy

Robbie Keane keert tijdelijk terug naar Engeland. Aston Villa huurt de spits tot 25 februari van Los Angeles Galaxy. De 31-jarige Keane trainde al enige tijd mee met de Premier League-club. Mogelijk kan hij zaterdag al debuteren voor zijn nieuwe ploeg.

Dan speelt Aston Villa tegen Everton, waar zijn Galaxy-ploeggenoot Landon Donavon overwintert. Keane is dolblij met zijn tijdelijke terugkeer naar de Premier League. "Ik weet dat ik hier een geweldige tijd ga hebben. Het is slechts voor een kleine twee maanden, maar in die periode ga ik mijn absolute best doen. Villa is een grote club, met een grote historie en Villa Park is een van de leukste stadions waar ik gespeeld heb."

Zijn werkgever Los Angeles Galaxy begint op 22 februari aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen met een wedstrijd tegen New England Revolution. Keane stroomt een paar dagen later weer in bij de Amerikaanse club. 

De Ier verliet Tottenham Hotspur vorig jaar augustus voor de Verenigde Staten en kende een succesvol debuutseizoen. Met LA Galaxy won hij de Amerikaanse landstitel.

Baghdatis verrast met zege op Del Potro

Marcos Baghdatis heeft voor een verrassing gezorgd op het ATP-toernooi van Sydney. De Cyprioot schakelde in de kwartfinales de als eerste geplaatste Juan Martin Del Potro uit. De nummer 43 van de wereld versloeg de Argentijn met 7-6(7) en 6-4.

De overwinning van de Cyprioot leek er lang niet in te zitten. Del Potro kon op 5-4 de eerste set binnenhalen. De 26-jarige Baghdatis knokte zich echter terug en dwong een tiebreak af. Daarin nam Del Potro een 6-4 voorsprong, maar opnieuw was de Argentijn zijn zenuwen niet de baas.

In het tweede bedrijf brak Baghdatis Del Potro in de zevende game. De Cyprioot serveerde daarna de wedstrijd uit en liep na een uur en veertig minuten als winnaar van de baan. Baghdatis treft in de halve finale de winnaar van het duel tussen de Fransman Julien Benneteau en de Rus Alex Bogomolov jr., die eerder Robin Haase uitschakelde.

Tunnelincident tussen Gerrard en Mancini

Manchester City-coach Roberto Mancini is voor de tweede keer in een week tijd negatief in het nieuws gekomen. Ditmaal had de trainer na afloop van het League Cup-duel van zijn club tegen Liverpool (0-1) een aanvaring met Steven Gerrard, aanvoerder van de Reds.

Mancini beschuldigde vorige week Manchester United-speler Wayne Rooney ervan dat hij City-speler Vincent Kompany na diens zware tackle een rode kaart had aangesmeerd, iets wat Rooney met klem ontkende. Dit keer had de oefenmeester zijn pijlen gericht op Liverpool-verdediger Glen Johnson die met twee benen ingekomen zou zijn op Joleon Lescott en ook rood verdiende. Mancini vond de tackle van Johnson nog erger dan die van Kompany.

Gerrard ergerde zich aan deze uitspraken die Mancini nog tijdens de wedstrijd tegen Liverpool deed. Na afloop kwam de aanvoerder van de Reds dan ook verhaal halen. "Johnson won het duel met een eerlijke tackle," zei Gerrard die de woorden van de City-trainer hekelde. "Laatst probeerde hij ook al Wayne Rooney van het veld gestuurd te krijgen en nu dit weer. Niet netjes."

Nederland betaalt huur Strafhof langer

De Nederlandse regering betaalt de huur van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag zes maanden langer dan was afgesproken. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag weten.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) komt hiermee tegemoet aan de wens van een Kamermeerderheid. Alexander Pechtold (D66) diende vorig jaar een breed gesteunde motie in die de regering opriep tot een 'substantiële extra bijdrage' aan het ICC.

Bij de oprichting van het Strafhof in 2002 heeft Nederland toegezegd de huur voor tien jaar te betalen. Die termijn loopt halverwege dit jaar af. Het rijk is bereid een halfjaar langer betalen. De huurkosten na 2012 zijn vervolgens een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de verdragspartijen van het ICC, aldus Rosenthal. De huur bedraagt ongeveer zes miljoen euro per jaar.

Pechtold is blij dat het kabinet blijft betalen, maar gaat ervan uit dat Nederland ook na 2012 de huur overmaakt. "Goed gastheerschap beperkt zich niet tot een jaar. Ik ga ervan uit dat Nederland tot het moment dat het Strafhof in 2015 haar intrek neemt in een nieuw pand, zich maximaal blijft inspannen om aan de behoeften van het Strafhof tegemoet te komen."

Behalve de huur betaalt Nederland als verdragspartij ook jaarlijks contributie aan het ICC. Vorig jaar ging het om ongeveer 2,8 miljoen euro. Daarnaast ondersteunt de regering regelmatig kleinere activiteiten van het ICC, aldus Buitenlandse Zaken.


Nederland betaalt huur Strafhof langer (Foto: Novum)

Veel animo voor herkansing Ajax - AZ

Basisscholen en sportverenigingen hebben zich massaal aangemeld voor de replay van het bekerduel tussen Ajax en AZ. De Amsterdamse club heeft ruim veertienduizend aanmeldingen binnengekregen en daarmee was het maximale aantal kaarten vergeven. Voor het duel van 19 januari mogen kinderen tot 12 jaar de Amsterdam ArenA gratis bezoeken. Per zes kinderen mag er één begeleider mee.

"We hebben de aanmeldprocedure stopgezet, omdat we eerst voldoende stewards moeten hebben. De veiligheid is gezien het recente verleden zeer belangrijk", meldt een woordvoerder van Ajax. De Amsterdamse club heeft moeite om vrijwilligers te vinden, omdat de bekerwedstrijd om 14.30 uur wordt gespeeld.

Ajax houdt de optie open om ook de tweede ring in de Arena te gebruiken. "Maar dat ligt er dus aan hoeveel stewards we kunnen inzetten", benadrukt de woordvoerder. De Amsterdam ArenA heeft capaciteit van ruim 52 duizend zitplaatsen.

Het bekerduel tussen Ajax en AZ werd eind december na 38 minuten gestaakt nadat een dronken fan AZ-doelman Esteban had belaagd. De Alkmaarders voelden zich daarna niet meer veilig en weigerden verder te spelen.

De winnaar van de replay plaatst zich voor de kwartfinale van de KNVB Beker. Daarin moet Ajax of AZ het opnemen tegen de amateurs van GVVV.

Huizenprijzen ruim 4 procent gedaald in 2011

De gemiddelde prijs van verkochte woning is het afgelopen jaar met ruim 4 procent gedaald. In het vierde kwartaal ging er 1,7 procent van de prijs af, meldde de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag.

In totaal werden er 118.000 huizen verkocht in 2011, een daling van 7 procent ten opzichte van 2010. Ook in het vierde kwartaal werden er minder huizen verkocht. Het aantal verkochte woningen bedroeg in totaal 29.400. Dat betekent een daling van 13 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2010.

Volgens NVM-voorzitter Ger Hukker is er sprake van een dalende trend in het aantal transacties.

Huizenprijzen ruim 4 procent gedaald in 2011
Huizenprijzen ruim 4 procent gedaald in 2011 (Foto: ANP)

Staphorst verwijdert abortusinformatie van website

Op de website van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) van de gemeente Staphorst wordt niet langer doorverwezen naar informatie over abortus. Op verzoek van de ChristenUnie-fractie in de streng gereformeerde gemeente zijn teksten op de site over abortus aangepast en zijn de links naar stichting Fiom, dat hulp biedt bij vrouwen die abortus willen plegen, verwijderd.

De inhoud van de ruim tweehonderd gemeentelijke CJG-websites wordt in opdracht van de rijksoverheid gevuld door Stichting Opvoeden. Onder het kopje 'onbedoeld zwanger' worden suggesties gegeven voor onbedoelde zwangerschap, zoals het kind toch zelf opvoeden, de baby afstaan of de zwangerschap beëindigen. Voor hulp wordt verwezen naar Fiom.

De ChristenUnie stelde in november vragen over de site. Hierin liet de partij weten zich 'met verdriet bewust is dat men in Nederland het recht heeft op zwangerschapsafbreking'. "Maar dat recht hoeft niet tot in alle details gepropagandeerd te worden op een website die in principe bedoeld is voor het bevorderen van een zo ongestoord mogelijk opgroeien en opvoeden van kinderen in een veilige omgeving."

Het gemeentebestuur reageerde begripvol op de zorgen van de ChristenUnie en vindt ook dat er niet verwezen mag worden naar informatie 'die niet in lijn is met opvattingen van de Staphorster bevolking'. De website is deze maand aangepast.

Stichting Opvoeden is niet te spreken over het veranderen van de site. "Niet voor niets leveren we gestandaardiseerde informatie", zegt een woordvoerder. "Het is niet de bedoeling dat iedere gemeente dit naar eigen inzicht gaat invullen."

Directeur van Stichting Opvoeden Els Verkerk laat in een reactie aan Binnenlands Bestuur weten verbaasd te zijn over het handelen van de gemeente. "Het kan niet zo zijn dat een ouder in de ene gemeente andere informatie krijgt dan in een andere gemeente."

Koningin: uitspraak PVV over hoofddoek onzin

Koningin Beatrix vindt de commotie rond de sjaal die zij drapeerde om haar hoed bij een bezoek aan de Grote Moskee in Abu Dhabi 'echte onzin'. Dat zei de vorstin donderdagmiddag (plaatselijke tijd) tijdens haar staatsbezoek aan Oman.

De PVV keurde de hoofddoek af, omdat de partij dit als een symbool ziet van onderdrukking van de vrouw. Echt onzin zei koningin Beatrix gedecideerd. Al was het alleen maar omdat in deze streek vrouwen helemaal niet worden onderdrukt. Het dragen van de hoofdbedekking had de vorstin geen probleem gevonden, ze toonde ermee aan eerbied te hebben voor de religie van het gastland. Dat had ze graag gedaan.

Ook bij het bezoek aan de Sultan Qaboos moskee in Muscat donderdagmorgen droeg de koningin een sjaal.

Koningin: uitspraak PVV over hoofddoek onzin
Koningin: uitspraak PVV over hoofddoek onzin (Foto: ANP)

Arie Boomsma stapt naar dierenclub om bontruzie

Arie Boomsma stapt naar de organisatie Bont voor Dieren om zijn gelijk te halen in zijn bontruzie met Georgina Verbaan. De actrice is boos dat Boomsma een bontjas droeg in zijn programma, maar de presentator houdt vol dat het om diervriendelijk bont gaat.

Om een einde aan de discussie te maken wil Arie zijn gelijk halen bij Bont voor Dieren. "Ik wil weten of het klopt. Als het waar is wat Georgina zegt, zal ik uiteraard mijn conclusies trekken", zei hij donderdag in de ochtendshow van Giel Beelen. "Tot nu toe hoor ik geen goede argumenten. Ik doe straks gewoon m'n jas weer aan."

De Bont voor Dieren is een protestorganisatie die campagne voert tegen het dragen van bont. De club houdt bij welke merken echt bont in hun kleding verwerken.

Volgens Boomsma is zijn jas gemaakt van coyotes uit Canada en de Verenigde Staten. Ze worden afgemaakt omdat ze anders een hongerdood zouden sterven. Die wijze is goedgekeurd door dierenorganisaties. Verbaan weet dat de beesten worden gedood met klemmen en dat de dieren een uiterst pijnlijke dood sterven. Ze vindt dat het daarom helemaal niet om 'goed bont' gaat.

"Bovendien heeft Arie een voorbeeldfunctie", voegde Verbaan aan haar betoog toe in de show van Beelen. "Mensen denken dat het oké is als hij bont draagt." Boomsma is het daar niet mee eens. "Mensen die mij volgen moeten nadenken en niet argeloos dingen doen die ik ook doe."

Japan wil minder olie uit Iran importeren

Japan is van plan minder olie af te nemen van Iran. De beslissing spruit voort uit de sancties die de Verenigde Staten hebben ingesteld tegen de Islamitische Republiek.

De Japanse minister van financiën Jun Azumi kondigde het besluit aan na overleg met de bezoekende Amerikaanse minister van financiën Timothy Geithner.

Japan importeert zo'n tien procent van zijn olie uit Iran. "We begrijpen de Amerikaanse sancties", zei de Japanse minister. Het Iraanse atoomprogramma kan volgens hem langer niet door de wereld worden genegeerd.


Japan wil minder olie uit Iran importeren (Foto: Novum)

[AO] Ook Schoofs naar tweede kwalificatieronde

Ook Bibiane Schoofs heeft zich weten te plaatsen voor de tweede kwalificatieronde van de Australian Open. De Nederlandse was na een thriller met 6-4, 3-6, en11-9 te sterk voor Yaroslava Shvedova uit Kazachstan.

Schoofs nam in de derde set een voorsprong van 5-2, maar zag de Kazakse terugkomen tot 5-5 en op 7-7 zelfs een break voorsprong pakken. Schoofs toonde veerkracht en brak direct terug. Daarna had ze de overhand, maar had uiteindelijk vijf matchpoints nodig om de wedstrijd naar zich toe te trekken.

Schoofs is na Jesse Huta Galung, Thiemo de Bakker, Igor Sijsling en Kiki Bertens de vijfde Nederlander die door is naar de tweede ronde in de kwalificatie. Robin Haase, Michaella Krajicek en Aranxta Rus zijn direct geplaatst voor het hoofdtoernooi.

Caterham: "Nieuwe auto grote sprong voorwaarts"

Het Caterham F1 Team begint in 2012 aan een belangrijk seizoen, want dit jaar moet de renstal de onderste regionen definitief verlaten een aansluiting bij het middenveld gaan vinden. Dit moet gebeuren met de CT-01, de opvolger van de T128 die eind vorig jaar al bijna aansluiting met het middenveld had.

"De nieuwe bolide is veel moderner dan de vorige twee ontwerpen. De CT-01 vertegenwoordigt waarschijnlijk een grotere stap voorwaarts dan zijn voorganger. In 2010 was onze auto vrij standaard, aangezien we weinig tijd hadden om ons voor te bereiden. We zeiden steeds dat we voor 2011 een grote stap zouden zetten en dat hebben we gedaan. Maar het is voor mij opwindend dat we voor 2012 nog meer progressie gaan boeken, zoals het er nu naar uitziet," zei technisch directeur Mike Gascoyne tegen Sky Sports.

"In de laatste race van 2011 kwalificeerden we ons vier tienden achter Williams. We deden dat met een auto zonder KERS, wat feitelijk het verschil verklaart. We sloten het jaar af aan de achterkant van de middenmoot. Daar willen we nu de draad weer oppikken, misschien zelfs nog iets hoger."

"Vorig jaar begonnen we met anderhalve seconde achterstand op de middenmoot en we eindigden met vier tienden achterstand. Het doel is om het seizoen nu aan te vangen met aansluiting bij de middenmoot en dan dezelfde mate van vooruitgang boeken," zei Gascoyne die weet dat Heikki Kovalainen en Jarno Trulli hiervoor op de baan moeten zorgen.

Tomtom in de fout met privacygegevens

Tomtom is door het College bescherming Persoonsgegevens (CBP) op de vingers getikt over het gebruik van locatiegegevens van gebruikers. Tomtom-kastjes sturen automatisch gegevens door om verkeer en wegen in kaart te brengen, maar volgens de privacywaakhond moet vooraf om toestemming worden gevraagd.

Volgens het CBP zijn locatiegegevens die gekoppeld kunnen worden aan personen persoonsgegevens. Daarvoor geldt dat die niet zomaar verspreid mogen worden. Tomtom vraagt deels wel om toestemming, maar is te vaag over waarvoor de gegevens worden gebruikt.

Tomtom-apparaten die verbonden zijn met internet, zoals applicaties op smartphones, sturen continu informatie naar computers van Tomtom. Offline navigatiekastjes delen gegevens wanneer ze aan een computer worden gekoppeld voor een update.

Volgens het CBP heeft de fabrikant van navigatieapparatuur inmiddels toegezegd de werkwijze vanaf volgende maand aan te passen, zodat wordt voldaan aan de wettelijke eisen. Gebruikers moeten dan instemmen met het versturen van hun gegevens. Tomtom stuurt ook gegevens naar derden, zoals de politie, maar gaat daarbij niet in de fout. Volgens het CBP zijn die gegevens voldoende geanonimiseerd.


Tomtom in de fout met privacygegevens

League of Legends tegen SOPA

Er staan steeds meer uitgevers op om tegengas te geven tegen de omstreden SOPA-wetgeving. Riot Games, ontwikkelaar van het populaire League of Legends, heeft nu ook kritiek geuit.

Los van de gebruikelijke redenen om tegen de SOPA-wetgeving te zijn, heeft Riot Games onderstaande lijst samengesteld waarin staat wat SOPA specifiek zou kunnen betekenen voor spelers van League of Legends.

- Kills streaming. If any single streamer plays copyrighted music (or alt tabs into a movie or other owned content) on their stream, there is a significant risk of the entire streaming service being taken down. In some cases, it could even result in criminal penalties for the streamer.

- Threatens independent content creation. Services we all use to create and share League of Legends related content, such as YouTube, Reddit, DeviantArt, streaming websites such as Own3d and Twitch, and more would be at risk of shutting down or greatly restricting the scope of legitimate content allowed on their sites.

- Attacks our community. Aspects of our service such as the official forums and potentially even in-game chat, could be taken down or have their features reduced based on user behavior.

- Other harmful effects. SOPA/PIPA undermine established intellectual property legislation like the DMCA, raise serious constitutional free speech issues, and could even compromise the basic security infrastructure of the internet.

Wat wel eens goed zou kunnen uitpakken voor de tegenstanders van SOPA is dat een lid van het Amerikaanse Congres, vertegenwoordiger van Colorado Jarid Polis, een fervent League of Legends-speler is en het opneemt voor Riot Games. "I'm particularly concerned that SOPA might stifle the kind of innovation that brings us games we love, such as LoL," schrijft Polis. "The bill makes it far too easy for angry competitors to sue good law abiding companies out of existence."

Terminator T-1 in GTA IV

Grand Theft Auto V is alweer in aantocht, maar mensen zijn deel vier nog steeds niet vergeten. Sterker nog op de pc zijn er tal van mods te vinden om het spel op te leuken.

Heb je bijvoorbeeld genoeg van Niko Bellic, kijk dan eens naar de mods van William Peddell. De fanatieke modder laat je onder andere spelen met personage uit Resident Evil, Batman, Uncharted en zelfs als de Terminator T-1. Om een indruk te geven hoe dat eruit ziet hieronder een filmpje.

Interesse om zijn mods uit te proberen, neem dan hier een kijkje.

Valencia knikkert Sevilla uit beker

Valencia heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van de Copa del Rey. De bekerwinnaar van 2008 was over twee duels te sterk voor Sevilla, dat twee jaar geleden met de nationale beker aan de haal ging. Valencia verloor woensdagavond weliswaar de uitwedstrijd met 2-1, maar kon zich dat door de 1-0 thuiszege van een week geleden veroorloven.

Espanyol voegde zich met de hakken over de sloot bij de laatste acht. Een 4-2 thuiszege tegen tweededivisionist Cordoba was net genoeg om de 2-1 nederlaag van vorige week weg te poetsen. Levante, dat uit bij Alcorcon eveneens met 2-1 had verloren, stelde in eigen huis overtuigender orde op zaken: 4-0.


Valencia knikkert Sevilla uit beker (Foto: Novum)

GSC werkt door aan S.T.A.L.K.E.R. 2

Ontwikkelaar GSC heeft op de S.T.A.L.K.E.R. 2-Facebookpagina aangekondigd dat men na de kerst verder is gegaan met de ontwikkeling van S.T.A.L.K.E.R. 2 in de hoop de vrees van veel fans weg te nemen dat de ontwikkeling was stopgezet.

Eind vorig jaar kwamen er berichten dat de gamestudio zou worden gesloten en dat de medewerkers in ieder geval tot februari niet betaald zouden krijgen. Hierbij werd ook aangegeven dat de ontwikkeling van S.T.A.L.K.E.R. 2 was stopgezet.

Het lijkt er dus nu op dat er een goed einde is gekomen aan de problemen rondom GSC. S.T.A.L.K.E.R. 2 wordt eind 2012 verwacht op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

'Adriaanse in beeld bij Ajax als directeur'

Co Adriaanse is volgens Ajax1.nl in beeld om bij Ajax de nieuwe algemeen directeur te worden. De clubloze trainer werd vorige week door FC Twente op straat gezet. Adriaanse was in het verleden al tweemaal eerder aan Ajax verbonden.

Louis van Gaal is op dit moment aangedragen om de nieuwe algemeen directeur van Ajax te worden, maar een werkbare situatie lijkt uitgesloten voor de voormalig succestrainer van de Amsterdammers. De nieuwe directie bereikte al een akkoord met Van Gaaal, maar dit besluit werd gemaakt zonder dat Johan Cruijff er van wist. Cruijff spande vervolgens een rechtzaak aan.

Adriaanse gaf onlangs zijn mening over de situatie bij Ajax: "Het mooiste is als Van Gaal en Cruijff samen Ajax gaan dienen. Eigenlijk zouden ze de club, net als bij sommige landen, in tweeën moeten delen. Johan zou dan De Toekomst kunnen doen en Louis de ArenA. Eén keer per week een overleg moet dan voldoende zijn, ze denken hetzelfde over voetbal."

Vrouw crasht tijdens borstvoeding

Een Zweedse vrouw wordt verdacht van criminele handelingen na een bizar ongeluk afgelopen woensdag. De vrouw ramde haar auto vol in een vrachtwagen toen ze haar drie weken oude baby achter het stuur de borst gaf.

De 30-jarige vrouw reed met haar drie kinderen over de E20 bij Skara. Twee kinderen zaten keurig op de achterbank in de gordels. Haar kersverse baby hield ze op schoot en gaf deze borstvoeding.

De tankauto die voor de moeder reed, trapte plotseling op de rem. De Zweedse, afgeleid door het gesabbel aan haar tepel. had niets in de gaten en boorde haar auto vol in de vrachtauto. Van de auto is weinig meer over, maar er is niemand ernstig gewond geraakt. Wel werden moeder en koters overgebracht naar het ziekenhuis.

De politie van Lidköping heeft gisteren bekendgemaakt dat ze de vrouw officieel meedelen dat ze wordt verdacht van een misdrijf. "Hier zullen we even mee wachten tot ze uit het ziekenhuis is ontslagen", aldus een politiewoordvoerder. Hoewel de moeder nog aan de tand moet worden gevoeld, heeft ze al wel bekend dat ze tijdens de crash haar kind de borst gaf.

[NBA] Dallas Mavericks grijpt overwinning in slotfase

Dallas Mavericks heeft een benauwde zege geboekt in de NBA. In Boston werden de Celtics opzijgezet door het team van forward Dirk Nowitzki. De twee teams stonden 25 seconden voor tijd nog op gelijke hoogte. Nowitzki bezorgde de Mavericks in de slotfase echter de zege met een lay-up en vrije worp. Jason Terry bepaalde de eindstand op 90-85.

Philadelphia 76ers ging na zes zeges op rij weer eens onderuit. New York Knicks was in eigen huis met 85-79 te sterk voor de bezoekers uit Philadelphia. Carmelo Anthony drukte zijn stempel op het duel met 27 punten, negen rebounds en vijf assists. Voor Philadelphia was het de derde nederlaag in tien duels.

Los Angeles Lakers boekte de achtste overwinning van het seizoen. De Lakers wonnen bij Utah Jazz in de extra tijd met 90-87. Topscorer aan de zijde van de bezoekers was Kobe Bryant met veertig punten. Paul Millsap tekende voor 29 punten namens Utah, maar kon daarmee de nederlaag niet voorkomen.

Overige uitslagen NBA:

Toronto Raptors - Sacramento Kings 91 - 98

Indiana Pacers - Atlanta Hawks 96 - 84

Chicago Bulls - Washington Wizards 78 - 64

San Antonio Spurs - Houston Rockets 101 - 95

Denver Nuggets - New Jersey Nets 123 - 115

New Orleans Hornets - Oklahoma City Thunder 85 - 95

Portland Trail Blazers - Orlando Magic 104 - 107

Los Angels Clippers - Miami Heat 95 - 89


Dallas Mavericks grijpt overwinning in slotfase (Foto: Novum)

Gers Pardoel droomt van Rihanna

Gers Pardoel droomt ervan ooit samen te werken met echt grote sterren. De 30-jarige rapper is ondanks zijn succes zijn produceerambities nog niet vergeten en ziet een samenwerking met Rihanna of Lady Gaga wel zitten.

"Rihanna mag me wel bellen. Ik heb wel een wereldhitje voor haar liggen", zegt hij donderdag in Spits. "Lady Gaga mag me trouwens ook bellen. De main thing is voor mij niet direct op de voorgrond staan. Ik wil gewoon doen waar ik goed in ben."

Ondanks dat Pardoel momenteel een hit scoort in België ziet hij een internationale doorbraak niet snel gebeuren. "Alleen wat produceren betreft. Je wilt mij niet horen rappen in het Engels. Ik heb natuurlijk een accent enzo", relativeert hij.

Marsrover NASA neemt belangrijke bocht

De Marsrover Curiosity heeft woensdagavond Nederlandse tijd het belangrijkste keerpunt in zijn bestaan genomen. Met een drie uur durende krachtsinspanning van zijn stuwraketten verlegde het ruimtevaartuig van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zijn koers, en stuurt nu aan op Mars.

Als het bijsturen van de Curiosity niet was geslaagd was de rover Mars voorbij gevlogen. De oorspronkelijke koers voerde bewust niet naar Mars om te voorkomen dat de reeds afgeworpen raket waarmee de Curiosity werd gelanceerd neerstortte op het Marsoppervlak. Het is de bedoeling dat de Marsrover in augustus contact maakt met het oppervlak van de Rode Planeet. In maart wacht eerst nog een kleinere koerswijziging.

De Curiosity mikt op een krater met een doorsnee van ruim 154 kilometer, nabij de evenaar van Mars. Middenin de krater staat een grote berg. De rover, die door kernenergie wordt aangedreven, gaat aan de voet van deze berg onderzoeken of het gebied ooit geschikt is geweest voor de ontwikkeling van micro-organismen. Hij is onder meer uitgerust met een drilboor en een laser om door gesteente te snijden.

Aangezien de Marsrover te zwaar is om met behulp van een parachute te landen zal hij een speciaal kraansysteem gebruiken om voet op Mars te zetten. Dezelfde techniek gebruiken vrachthelikopters op aarde om zwaar materieel op afgelegen plekken te krijgen. Het zal de eerste keer zijn dat NASA deze techniek gebruikt.

De Curiosity legt in totaal 566 miljoen kilometer af, maar de koerswijziging van woensdag was cruciaal. Dergelijke manoeuvres zijn in het verleden vaker uitgevoerd met andere ruimteverkenners, maar het blijft mikken op de bullseye. "We hebben een belangrijke stap op weg naar Mars gezet", reageerde Brian Portock van het Voortstuwingslaboratorium van NASA op de geslaagde koerswijziging.


Marsrover NASA neemt belangrijke bocht (Foto: Novum)

Gemeenten vrezen verpaupering na verkoop huurhuizen

Gemeenten vrezen voor de verpaupering van woonwijken als woningcorporaties worden verplicht driekwart van hun huizenbestand te verkopen. Dat zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) donderdag in het Nederlands Dagblad. Het kabinet maakte de plannen over de verkoop van sociale woningen eind december bekend.

Door de verkoop van huurwoningen worden problemen in wijken moeilijker beheersbaar voor corporaties, menen de gemeenten. Gemeenten en corporaties pakken deze problemen nu vaak gezamenlijk aan. Dat wordt bemoeilijkt als ook particuliere woningbezitters bij de wijkenaanpak betrokken moeten worden. Ook het plegen van groot onderhoud wordt daardoor lastiger.

Vooral in achterstandswijken kunnen de plannen van het kabinet tot grote problemen leiden, vreest VNG. Die angst wordt gedeeld door de huurdersvereniging Woonbond en de woningcorporaties.

'Conservatieve CDA'ers zinspelen op afsplitsing'

Binnen het conservatieve deel van het CDA gaan stemmen op over een afsplitsing. Nadat woensdag bekend werd dat het partijbestuur een linksere koers van het CDA voorstaat, wordt vooral bij afdelingen in het zuiden van het land gezinspeeld op de vorming van een conservatieve zusterpartij. Dat bevestigt de Limburgse CDA-senator René van der Linden in het AD.

De partijtop zou op de hoogte zijn van de onvrede over de nieuwe koers die het CDA wil inzetten. Een ruk naar links zorgt er volgens de critici voor dat het CDA nog meer terrein verliest aan de VVD en de PVV. Onduidelijk is hoe breed deze kritiek wordt gedragen binnen de partij.

De zuidelijke CDA'ers zouden ook verbolgen zijn over de manier waarop vicepremier Maxime Verhagen zou zijn afgeserveerd. Vorige week maakte hij duidelijk dat hij niet beschikbaar was voor het partijleiderschap. Volgens zijn aanhangers werd vanuit de partij voortdurend zijn integriteit aangevallen.

Volgende week vrijdag worden de bevindingen van het strategisch beraad van het CDA gepresenteerd. Hierin staat wat de nieuwe koers van de christendemocraten zou moeten zijn. Volgens uitgelekte berichten pleit de commissie onder leiding van Aart-Jan de Geus voor een linksere koers, voor het aanpakken van de hypotheekrenteaftrek en voor het omarmen van de multiculturele samenleving. Een dag later vindt een partijcongres plaats.

Eurotop wijkt vanwege stakende Belgen

Leiders van de Europese Unie overwegen de EU-top naar 29 januari te verplaatsen. Dat meldde de Deense premier woensdag. De EU heeft woensdag de top van 30 januari afgelast vanwege een staking in België.

Premier Helle Thorning-Schmidt bevestigde tijdens een openingsceremonie voor het Deense EU voorzitterschap, dat de annulering alleen te wijten is aan de staking.

"We denken nu aan de 29e", als een alternatief voor de dertigste, stelde de Deense premier.

De EU-top aan het einde van januari is gericht op de invoering van een nieuw EU-pact voor aangescherpte begrotingsdiscipline.

DLC Gran Turismo 5 bekendgemaakt

Op 18 januari zal er een nieuwe Gran Turismo 5-DLC beschikbaar komen. Dit heeft Sony bekendgemaakt.

In de DLC zitten zes nieuwe auto's namelijk de Lamborghini Aventador, Jaguar XJR9, Aston Martin V12 Vantage 2011, VW 1200 1966, Mini Countryman S 2011 en tot slot de Nissan Leaf. De kosten voor deze DLC zijn € 5,99.

Verder zal er ook een extra DLC beschikbaar komen met een nieuwe track en een nieuwe functie. Deze DLC heeft de naam "Speed Test Pack" en zal een ovale baan bevatten waar je de performance van de auto ook meteen op kan laten meten.

Lichaam Kim Jong Il permanent opgebaard

Het lichaam van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il wordt niet ter aarde besteld, maar permanent aan het publiek getoond in het herdenkingspaleis in Pyongyang waar ook zijn vader Kim Il Sung ligt. Dat meldde het staatspersbureau KCNA donderdag.

Het gebalsemde lichaam van Kim komt te liggen in het herdenkingspaleis Kumsusan. Kim Il Sung, die in 1994 overleed, werd hier in 1995 opgebaard.

Kim Jong Il overleed op 17 december aan een hartaanval. Zijn jongste zoon Kim Jong Un is naar voren geschoven als diens opvolger en wordt bijgestaan door zijn meer ervaren oom en tante.

KCNA meldde tevens dat een standbeeld van Kim Jong Il wordt opgericht en portretten van de overleden leider worden opgehangen. Daarnaast worden overal in het land 'torens van zijn onsterfelijkheid' gebouwd.


Lichaam Kim Jong Il permanent opgebaard (Foto: Novum)

Cave stapt over naar social games

De Japanse game-ontwikkelaar Cave heeft in haar meest recente financiële verslag een verandering van haar bedrijfsstrategie aangekondigd. De ontwikkelaar heeft om financiële redenen besloten een aantal lopende consoleprojecten te stoppen en over te stappen naar social games.

Cave heeft de prognoses voor het lopend boekjaar behoorlijk naar beneden aangepast. Het bedrijf verwacht een jaaromzet van 1,3 miljard yen, ruim 100 miljoen yen minder dan de verwachting was in juli 2011. Men verwacht nu een verlies te maken van 31 miljoen yen in plaats van de verwachte 10 miljoen yen winst die men eerst voor ogen had. 

Volgens Cave is de gamesmarkt aan het verzadigen en nemen winkeliers steeds minder hoeveelheden af. Een paar van Caves meest geliefde games zijn DonPachi en DeathSmiles.

[AO] Wozniacki kan spelen en blijft op 1

Grote opluchting voor de Deense tennisster Caroline Wozniacki. De aanvoerster van de wereldranglijst kan gewoon meedoen aan de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van 2012.

De polsblessure die ze woensdag opliep in het toernooi van Sydney, is niet ernstig. Onderzoek wees donderdag uit dat er sprake is van een lichte ontsteking. Enkele dagen rust moet voldoende zijn om te herstellen, zei een woordvoerster van tennisorganisatie WTA.

Er volgde donderdag nog meer goed nieuws voor Wozniacki, want ze begint volgende week nog steeds als nummer 1 van de wereld aan de Australian Open. Petra Kvitova had bij winst van het toernooi in Sydney de koppositie overgenomen, maar de Tsjechische verloor donderdag in de halve finale van de Chinese Li Na: 6-1 5-7 2-6.

Engelaar verlaat trainingskamp PSV

Orlando Engelaar heeft woensdagavond het trainingskamp van PSV in het Spaanse La Manga verlaten. De middenvelder heeft te veel last van een enkelblessure. Dat meldt PSV op zijn website.

Engelaar ontbrak dinsdag al in de oefenwedstrijd tegen Real Murcia. In dat duel haakte international Kevin Strootman af met een pijnlijke knie. Zijn blessure lijkt niet ernstig, want hij stond woensdag weer op het trainingsveld. Hij oefende wel apart van de groep.

Universiteit leert buitenlanders poepen

Je zou denken dat er niets zo simpel is als poepen, maar daar kun je je nog wel eens in vergissen. Volgens een Australische universiteit weten buitenlandse studenten niet hoe je dat zo hygiënisch mogelijk moet doen. De Macquarie University leert hun nu middels een grote poster hoe ze het beste de rug kunnen snuiten.

De posters hangen al 15 maanden op de bewuste toiletten, maar ze zijn plotseling wereldnieuws naar aanleiding van een Australische politica die vindt dat buitenlanders stinken. De posters zijn in het leven geroepen na een reeks klachten van schoonmakers. Die vonden dat buitenlandse studenten de wc's in een ranzige toestand achterlieten.

Op de posters is een poppetje te zien dat gehurkt op de bril staat met een streep erdoor. Op een ander plaatje zie je het zelfde poppetje dat een bout draait op de vloer. Ook dit mag niet. Ook maandverband in de pot gooien is uit den boze.

Wat mag dan wel, zul je je vast afvragen. Nou, je moet normaal op de pot zitten. Ook gebruikt maandverband hoort in de vuilnisbak. Tenslotte moet je doorspoelen en je handen wassen.

De lachwekkende poster heeft wel zijn doel bereikt. Volgens een woordvoerder van de universiteit worden er geen ranzige plees meer aangetroffen in de universiteit.

[AO] Bertens, De Bakker en Sijsling verder

Kiki Bertens, Thiemo de Bakker en Igor Sijsling hebben zich geplaatst voor de tweede kwalificatieronde van de Australian Open. Bertens had weinig moeite met de geblesseerde Vesna Dolonts. De Russische, als eerste geplaatst bij de kwalificaties, moest bij een 6-0 en 4-0 achterstand opgeven. In de tweede ronde treft Bertens morgen Olga Savchuk uit Oekraïne.

De Bakker had de meeste moeite van de drie Nederlanders. De Westlander wist na drie lange sets af te rekenen met de Jamaicaanse Duitser Dustin Brown; 7-6(3), 4-6 en 8-6. In de tweede ronde treft hij de Spanjaard Javier Marti.

Sijsling hoefde vandaag maar enkele games te spelen. Gisteren werd zijn partij bij een 6-3 en 5-4 stand afgebroken, waarna hij vandaag de klus in drie games klaarde. In de volgende ronde treft hij echter een lastige kluif met de als vijfde geplaatste Igor Andreev.

Later vandaag komt ook Bibiane Schoofs nog in actie. Ze moet spelen tegen Yaroslava Shvedova uit Kazachstan.

'Einde aan automatisch vast contract'

Het vaste contract dat automatisch volgt op drie tijdelijke arbeidscontracten verdwijnt. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) wil dat werkgevers straks na korte tijdelijke contracten eerst nog een meerjarig contract kunnen aanbieden. Dat meldt de Volkskrant.

Volgens Kamp zorgt de flexibilisering van arbeidscontracten ervoor dat werkgevers worden geprikkeld te investeren in trainingen en scholing van werknemers. Werknemers met een tijdelijk contract voor enkele jaren zullen ook sneller geneigd zijn zich bij te scholen.

Bovendien biedt een tijdelijk contract van langere duur volgens de minister meer zekerheid dan een automatisch vast contract. "Een kortdurend contract gevolgd door een langdurig tijdelijk contract, biedt de werknemer meer zekerheid dan drie opeenvolgende tijdelijke contracten van een jaar."

Kamp schrijft in een brief aan de Kamer dat hij werkgevers en vakbonden zal raadplegen over het voornemen. In de krant reageert de FNV alvast afwijzend op het plan. "Dat geeft niet alleen onzekerheid op lange termijn maar ook problemen met een hypotheek." Werkgeversorganisatie VNO-NCW is wél tevreden.

Veel scheidingen na kerst en oud en nieuw

Het aantal scheidingen vertoont een flinke piek na de feestdagen en de jaarwisseling. Dat blijkt uit een rondgang van het Nederlands Dagblad langs scheidingsadvocaten in het hele land. Volgens Cohen van Daniëls Advokaten uit Sittard gaat het om stellen bij wie al langer iets sluimert en voor wie de irritaties tijdens de decembermaand te hoog oplopen.

Cohen zegt dat op 2 januari de eerste al aan de telefoon hing. In een heel jaar melden zich ongeveer honderd klanten, maar dat zijn er in de eerste anderhalve week al vijf.

Jean-Marie Vullings, advocaat bij Du Fossé, Sanders en Vullings advocaten uit Eindhoven denkt dat de piek ook komt omdat veel echtparen met kinderen de feestdagen nog uitzingen vanwege de kinderen. "Soms hebben ze al geboekt. Of ze hopen in de vakantie nader tot elkaar te komen, maar vaak lukt dat niet door de stress van de kerstdagen."

Ook na de zomervakantie is vaak een tijdelijke stijging te zien, blijkt uit cijfers van de vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) waarbij 930 advocaten zijn aangesloten. De organisatie denkt dat niet lichtzinnig wordt gedacht over scheiden.

De crisis is een lastige factor bij scheiden. Omdat huizen vaak langer te koop staan, moeten noodoplossingen worden bedacht. Zo trekken voormalige echtelieden tijdelijk bij vrienden of familie in of wordt er verbouwd zodat apart wonen onder een dak mogelijk is.

Schoonmakers voeren actie in Den Haag

Zo'n tweeduizend schoonmakers demonstreren donderdag in Den Haag. Ze bieden Kamerleden een zogenoemd witboek aan met oplossingen voor hun problemen en willen ook spreken met de voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Bernard Wientjes. Dat laat FNV Bondgenoten weten.

De schoonmakers voeren sinds vorige week al actie tegen wat zij een 'ongezonde prijzenoorlog' noemen. Ze verwijten grote opdrachtgevers als de rijksoverheid, Philips en ING dat ze voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Daardoor hebben schoonmakers volgens de bonden een laag salaris en slechte secundaire arbeidsomstandigheden.

De 'mars van respect' door het centrum van Den Haag begint om 12.00 uur bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Koningin houdt hoofd bedekt bij bezoek moskee

Koningin Beatrix draagt donderdagmorgen bij haar bezoek aan de grote moskee van Oman in Muscat een rode sjaal over haar hoed. Daarmee houdt zij zich evenals begin deze week in Abu Dhabi aan de kledingvoorschriften voor het bezoeken van een moskee. Ook prinses Maxima heeft haar hoofd bedekt.

De visite aan de naar Sultan Qaboos vernoemde moskee is het voorlaatste onderdeel van het driedaagse staatsbezoek aan Oman. De hoofdbedekking van de koningin was zondag aanleiding voor de PVV om Kamervragen te stellen.

Koningin houdt hoofd bedekt bij bezoek moskee
Koningin houdt hoofd bedekt bij bezoek moskee (Foto: ANP)

Nederland zakt fors op economieranglijst

Nederland gaat in de komende decennia fors dalen op de ranglijst van economieën in de wereld. De huidige 15e positie is in 2050 afgegleden naar de 24e plaats. Die voorspelling doet de onderzoeksafdeling van de bank HSBC in een rapport dat donderdag werd gepubliceerd.

De Amerikaanse nieuwszender CNN berichtte over het HSBC-onderzoek. De bank gaat er vanuit dat China de Verenigde Staten over vier decennia zal hebben ingehaald als belangrijkste economie. In 2050 is India de derde economie, gevolgd door Japan en Duitsland.

Groot-Brittannië, Brazilië, Mexico, Frankrijk en Canada completeren halverwege deze eeuw de top 10 van economieën.

Nederland zakt fors op economieranglijst
Nederland zakt fors op economieranglijst (Foto: ANP)

Vuur en bloed in Ninja Gaiden-multiplayer

Er is een trailer uitgebracht voor Ninja Gaiden 3: Razors Edge. Hierin zijn gameplaybeelden te zien uit de multiplayer van het spel. De gameplay bevat verrassend genoeg veel bloed, maar ook veel vuur. En mocht je het niet meer zien zitten, dan blijkt dat het spel ook hara-kiri niet schuwt.

Ninja Gaiden 3: Razors Edge komt in maart uit op Xbox 360 en PlayStation 3. Later volgen versies voor PlayStation Vita en Wii U.

Dovemansoren

"MIJN VROUW ZEGT DAT IK EEN GEHOORTEST MOET LATEN DOEN!" zei ik tegen het wichtje achter de toonbank.
Ze keek me aan met een kop van: 'Nou, u hoeft niet zo te schreeuwen hoor, meneer.' "Dat kan," zei ze.
Ik bekeek haar eens. Het was helemaal geen wichtje. Het was een madam die een beetje flink stond te wezen en mij nu naar een desk met een hoofdtelefoon erop wees.
"U zet de hoofdtelefoon op en hoort dan allerlei piepjes," legde ze uit.
Ik zette de hoofdtelefoon op en hoorde niet meer wat ze verder zei. Ik zette de hoofdtelefoon weer af. "Pardon," zei ik. "Kunt u even opnieuw beginnen? Ik hoorde niet meer wat u verder zei."

Anonymous legt Brein plat

De website van de stichting Brein is niet bereikbaar. De site is naar aanleiding van de door de stichting gewonnen rechtszaak tegen Xs4all en Ziggo aangevallen. De hackersgroep Anonymous plaatste kort na de uitspraak al oproepen om Brein lam te leggen.

Na de bekendmaking van het vonnis, waarmee de isp's worden verplicht The Pirate Bay te blokkeren, verschenen oproepen om de stichting aan te vallen. Hackers konden dat niet alleen doen door hun pijlen op de website van Brein, www.anti-piracy.nl te richten, maar ook door het faxnummer te bestoken. In eerste instantie verscheen evenwel het nummer van een gelijknamig bedrijf uit Haaksbergen online, maar dat werd later gecorrigeerd. Ook privéadressen van bestuursleden werden online geplaatst.

Anonymous-maskers (bron: Wikimedia, foto: James Harrison, licentie: publiek domein)Het gewraakte vonnis staat Brein toe om zelf domeinnamen van The Pirate Bay aan te dragen, die de providers moeten blokkeren. De stichting mag echter tevens met ip-addressen komen die ontoegankelijk dienen te worden gemaakt. Vooral over dit laatste zijn de leden van het hackerscollectief  verbolgen. "Anonymous zal niet stilzitten terwijl Brein stukken van ons internet wegneemt. Laat je oorlogsschepen te water!", schrijven ze.

Op het moment van schrijven is de webstek van Brein nog onbereikbaar. De aanval is door de auteursrechtenwaakhond bevestigd. "De site is even offline vanwege alle fanmail. We'll be back", zo heeft de stichting via Twitter laten weten.

Twiter: #operationpayback n.a.v. Brein vs. Xs4all/Ziggo
Tweets over de aanval op Brein

Grote vraagtekens bij wijnonderzoek

Een toonaangevende onderzoeker, die wereldwijd opzien baarde met claims over een verband tussen het drinken van rode wijn en een lange levensduur, blijkt op grote schaal data te hebben vervalst. Dat meldde de universiteit van Connecticut woensdag (lokale tijd) op de eigen website.

De universiteit heeft 11 wetenschappelijke tijdschriften op de hoogte gesteld van de uitkomst van een diepgaand intern onderzoek naar de werkwijze van wetenschapper Dipak K. Das. Hij was hoofd van het cardiovasculaire onderzoekscentrum van de universiteit in de noordoostelijke staat van de Verenigde Staten. Das is op non-actief gesteld en zal worden ontslagen.

Het onderzoek naar Das werd opgezet na een anonieme tip in 2008. Sindsdien werden alle activiteiten van de wetenschapper over een periode van zeven jaar gecontroleerd. Resultaat was een 60.000 pagina's tellend rapport. Daarin staat dat Das zich in zeker 145 gevallen schuldig heeft gemaakt aan het verzinnen en vervalsen van onderzoeksgegevens.

Grote vraagtekens bij wijnonderzoek
Grote vraagtekens bij wijnonderzoek (Foto: ANP)

Trailer: Finding Nemo 3D

Een paar maanden geleden wisten we al te melden dat Disney Beauty and the Beast, Finding Nemo, Monsters Inc. en the Little Mermaid opnieuw op het witte doek gaat brengen. Na het succes van de heruitgave van the Lion King, besloot Disney om een viertal klassieke tekenfilms opnieuw in 3D uit te willen brengen. Vandaag verscheen de trailer van Finding Nemo 3D op het wereldwijde web.

In Finding Nemo zien we de lotgevallen van de jonge clownvis Nemo. Op zekere dag raakt Nemo verdwaald en moeten vader Marlin en de vergeetachtige doktersvis Dory op zoek naar de kleine vis. Bij hun avontuurlijke reis komet het tweetal in aanraking met een curieus stel zeebewoners. Finding Nemo werd in 2003 voor het eerst uitgebracht en was de op één na meest succesvolle bioscoopfilm van dat jaar. Finding Nemo 3D zal vanaf 14 september in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

Kijk hieronder voor de nieuwe trailer van de Pixar klassieker.

Onderzoek VS naar wangedrag mariniers

Het Amerikaanse ministerie van Defensie doet onderzoek naar een video die woensdag opdook, en waarin wangedrag te zien zou zijn van vier mariniers. Zij zouden urineren over de lijken van drie Talibanstrijders en spottende opmerkingen maken, zo meldden media in de Verenigde Staten.

De authenticiteit van het filmpje, dat op allerlei sites is geplaatst, moet nog worden vastgesteld. Volgens een bijschrift waren de in gevechtstenue gehulde mariniers leden van een team van sluipschutters, dat vorig jaar actief was in Afghanistan. De militairen zouden in september vorig jaar terug zijn gekeerd naar de VS.

Onderzoek VS naar wangedrag mariniers
Onderzoek VS naar wangedrag mariniers (Foto: ANP)

The Hobbit na 45 jaar uit de kluis

Er is een twaalf minuten durende film opgedoken van The Hobbit, die meer dan 45 jaar in de kluis heeft gelegen. In 1966 maakte de Amerikaanse illustrator Gene Deitch als eerste ter wereld een tekenfilm van The Hobbit samen met de Tsjechische illustrator Adolf Born.

De Amerikaan Deitch was in de zestiger jaren woonachtig in Praag waar hij afleveringen produceerde voor onder meer Tom & Jerry en Popeye. in 1958 ontving de regisseur zelfs een Oscar nominatie voor zijn tekenfilm Sidney's Family Tree. Van 1947 tot 2006 maakte Deitch meer dan 100 films.

In 1964 maakt Deitsch kennis met William L. Snyder die hem kennis laat maken met het op dat moment nog onbekende boek The Hobbit. Snyder was al bij een aantal filmmaatschappijen langs geweest maar die zagen geen heil in het verhaal van Tolkien. Terug in Praag krijgt Deitsch in 1966 een telefoontje van Snyder. Snyder had de rechten op The Hobbit voor een habbekrats gekocht, maar er zat een addertje onder het gras. Teneinde de rechten te behouden, om de film uit te brengen, moest de hele film in 30 dagen gemaakt kunnen worden. Eind juni 1966 presenteerden Deitsch en Snyder hun twaalf  minuten durende film in New York en kreeg Snyder de mogelijkheid om de inmiddels populaire rechten van de Lord Of The Rings-verhalen aan de erfgenamen van Tolkien terug te verkopen voor 100.000 dollar.

Kijk hieronder voor de psychedelische uitvoering van The Hobbit uit 1966.

Khloé Kardashian walgt van roddels over vader

Khloé Kardashian vindt het verschrikkelijk dat verhalen de ronde doen dat Robert Kardashian niet haar biologische vader is. "Dit is heel erg laag", reageert de 27-jarige socialite via Twitter. "Je bent walgelijk!"

Khloé richt haar woorden aan mensen die 'zelf weten wie ze zijn'. Twee ex-geliefden van de vader van Khloé, Kim en Kourtney Kardashian beweren dat Khloé het resultaat is van een buitenechtelijke relatie van haar moeder Kris. "Zo onbeschoft om de naam van mijn vader op zo'n manier te misbruiken. Je moet je schamen", zegt Khloé.

Het is geen geheim dat zowel Robert als Kris tijdens hun huwelijk vreemdging. Dat onthulde Kris in haar meest recente boek. Robert overleed in 2003 op 59-jarige leeftijd.

Daan en Emma populairste kindernamen

Daan en Emma waren vorig jaar de populairste kindernamen. Dat heeft de Sociale Verzekeringsbank (SVB) woensdag bekendgemaakt.

Na Daan waren achtereenvolgens Sem, Milan, Levi en Luuk de populairste jongensnamen. Bij de meisjes wordt Emma gevolgd door Julia, Sophie, Lotte en Isa. In 2010 was Sem de populairste jongensnaam en Sophie de favoriete meisjesnaam.

De SVB keert de kinderbijslag uit en weet zodoende de namen van alle kinderen die worden geboren. In 2011 zijn er 180.311 kinderen geboren, waarvan 92.337 jongens en 87.974 meisjes.

Kortfilm: Electroshock

Er is een prachtige kortfilm verschenen van een vijftal studenten van de befaamde Franse animatieschool ESMA (Ecole Superieure des Metiers Artisiques) in Montpellier. In Electroshock is de sukkelige Buck verliefd op een beeldschone jongedame. Zij ziet hem echter niet staan en is op zoek naar haar superheld.

electroshock

Electroshock is gemaakt door Elliot Maren, Bastien Morteleque, Valentin Michel, Pascal Chandelier en Hugo Jackson. Voor Electroshock liet het vijftal zich inspireren door Marvel-films en de animatiefilm Cloudly With A Chance Of Meatballs. De stemmen in het filmpje worden verzorgd door Christophe Lemoine, Arianne Aggiage, Michel Vigné, Laetitia Barbara, Philippe Peythieu en Veronique Augereau.

Voor meer informatie is er ook een pagina op Facebook Kijk hieronder voor de verbluffende animatiefilm.


Electroshock.

Game Of The Year 2011 - 8: Battlefield 3

Op achthonderd meter hoog vlieg jij in je ‘Jet’ achter de vijand aan. Hij had je net al goed te pakken, dus dit keer wil je wraak. Vanuit het niets verschijnt er een andere vijand achter je, hij raakt je vleugel en je stort neer. Je kunt nog net op de ‘Eject-knop’ drukken en je gaat langzaam dus je parachute naar beneden. Ondertussen hebben de terroristen je ontdekt en proberen een paar ons lood in je te schieten. Nadat je dit hebt overleefd land je op de grond en zie je beschadigde gebouwen, brandende auto’s en vooral veel lijken. De kogels vliegen om je oren en je hoort overal bombardementen. Wanneer de chaos het grootst is en je hartslag richting de 180 gaat, ben je bang dat je het niet meer overleeft. Dus druk je even op de pauzeknop om een glaasje cola te drinken.  Battlefield 3 is geen simpele game, maar een beleving.

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.