The Hobbit na 45 jaar uit de kluis

Er is een twaalf minuten durende film opgedoken van The Hobbit, die meer dan 45 jaar in de kluis heeft gelegen. In 1966 maakte de Amerikaanse illustrator Gene Deitch als eerste ter wereld een tekenfilm van The Hobbit samen met de Tsjechische illustrator Adolf Born.

De Amerikaan Deitch was in de zestiger jaren woonachtig in Praag waar hij afleveringen produceerde voor onder meer Tom & Jerry en Popeye. in 1958 ontving de regisseur zelfs een Oscar nominatie voor zijn tekenfilm Sidney's Family Tree. Van 1947 tot 2006 maakte Deitch meer dan 100 films.

In 1964 maakt Deitsch kennis met William L. Snyder die hem kennis laat maken met het op dat moment nog onbekende boek The Hobbit. Snyder was al bij een aantal filmmaatschappijen langs geweest maar die zagen geen heil in het verhaal van Tolkien. Terug in Praag krijgt Deitsch in 1966 een telefoontje van Snyder. Snyder had de rechten op The Hobbit voor een habbekrats gekocht, maar er zat een addertje onder het gras. Teneinde de rechten te behouden, om de film uit te brengen, moest de hele film in 30 dagen gemaakt kunnen worden. Eind juni 1966 presenteerden Deitsch en Snyder hun twaalf  minuten durende film in New York en kreeg Snyder de mogelijkheid om de inmiddels populaire rechten van de Lord Of The Rings-verhalen aan de erfgenamen van Tolkien terug te verkopen voor 100.000 dollar.

Kijk hieronder voor de psychedelische uitvoering van The Hobbit uit 1966.