Poetin doet verkiezingsprogramma uit de doeken

De Russische premier Vladimir Poetin heeft donderdag beloofd dat, als hij wordt herkozen als president, de Russische regering meer verantwoording gaat afleggen aan de bevolking. Hij deed donderdag op zijn website zijn verkiezingsprogramma uit de doeken. Poetin lijkt daarmee het initiatief over te willen nemen van Russen die protesteren tegen corruptie en de gecentraliseerde regering.

Sommige punten uit het programma van Poetin komen overeen met het programma dat president Dmitri Medvedev presenteerde toen hij in 2008 het stokje overnam van Poetin. Zo wil Poetin net als Medvedev de corruptie gaan aanpakken, het investeringsklimaat verbeteren en de economie moderniseren. Poetin erkende dat deze kwesties nog steeds de belangrijkste uitdagingen zijn waar Rusland voor staat.

Poetin beloofde tevens om het publiek meer controle te geven over onderdelen van de overheid die het meest gevoelig zijn voor corruptie, zoals het aanbesteden van overheidsprojecten, de wegenbouw, rechtshandhaving en gemeentelijke diensten. De premier heeft voorgesteld om administratieve hoven op te richten die klachten van burgers over de overheid gaan behandelen. Dat maakt het voor de bevolking makkelijker om haar stem te laten horen.

"We moeten het hele systeem voor het beschermen van publieke belangen heroverwegen en stoppen met het benadrukken van onderdrukking", aldus Poetin.

In de twaalf jaar dat Poetin aan het roer stond in Rusland, hetzij als president, hetzij als premier, waren het Russische parlement en de gerechtshoven vaak instrumenten van het Kremlin in plaats van onafhankelijke regeringsonderdelen. De oppositie werd gemarginaliseerd en protesten van de oppositiebeweging werden door de politie beëindigd.

De laatste tijd is de protestbeweging echter op stoom gekomen als gevolg van de parlementsverkiezingen van vorig jaar. Die werden volgens waarnemers ontsierd door fraude in het voordeel van Poetins partij Verenigd Rusland.

Ondanks het toegenomen verzet tegen Poetin is het nog steeds de verwachting dat hij bij de presidentsverkiezingen op 4 maart met de winst aan de haal gaat.