'Einde aan automatisch vast contract'

Het vaste contract dat automatisch volgt op drie tijdelijke arbeidscontracten verdwijnt. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) wil dat werkgevers straks na korte tijdelijke contracten eerst nog een meerjarig contract kunnen aanbieden. Dat meldt de Volkskrant.

Volgens Kamp zorgt de flexibilisering van arbeidscontracten ervoor dat werkgevers worden geprikkeld te investeren in trainingen en scholing van werknemers. Werknemers met een tijdelijk contract voor enkele jaren zullen ook sneller geneigd zijn zich bij te scholen.

Bovendien biedt een tijdelijk contract van langere duur volgens de minister meer zekerheid dan een automatisch vast contract. "Een kortdurend contract gevolgd door een langdurig tijdelijk contract, biedt de werknemer meer zekerheid dan drie opeenvolgende tijdelijke contracten van een jaar."

Kamp schrijft in een brief aan de Kamer dat hij werkgevers en vakbonden zal raadplegen over het voornemen. In de krant reageert de FNV alvast afwijzend op het plan. "Dat geeft niet alleen onzekerheid op lange termijn maar ook problemen met een hypotheek." Werkgeversorganisatie VNO-NCW is wél tevreden.