FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 11 januari 2012

Kind zwaargewond door illegaal vuurwerk

In het Brabantse Oss is woensdag een 9-jarige jongen uit die plaats zwaargewond geraakt bij het afsteken van zwaar illegaal vuurwerk. Dat heeft een woordvoerder van de politie gezegd.

Het incident gebeurde aan het einde van de middag in de Potgieterstraat. Het slachtoffer liep flinke verwondingen over zijn hele lichaam op en is naar een ziekenhuis gebracht. Het is nog niet duidelijk hoe de knul aan het vuurwerk kwam.


Kind zwaargewond door illegaal vuurwerk (Foto: Novum)

Ruim 47.000 drugsmoorden in Mexico sinds 2006

Sinds het aantreden van de Mexicaanse president Félipe Calderon in 2006 heeft aan drugs gerelateerd geweld aan meer dan 47.000 mensen het leven gekost. Dat heeft de Mexicaanse procureur-generaal woensdag bekendgemaakt.

Calderon trad in december 2006 aan en zette duizenden militairen in om de strijd met de machtige drugskartels aan te gaan. Sindsdien zijn 47.515 mensen omgekomen.

Tussen januari en september 2011 werden 12.903 mensen gedood, een stijging van elf procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Volgens de cijfers van de Mexicaanse regering heeft nu drie kwart van alle moorden in Mexico met drugs te maken.

Het kantoor van de procureur-generaal benadrukte het positieve nieuws dat in de cijfers te vinden is. "Het is het eerste jaar (sinds 2006) dat het aantal drugsmoorden minder hard is gestegen dan het jaar ervoor." In 2010 was er nog sprake van een stijging van zeventig procent vergeleken met 2009.

Griekenland wil hulp van Arabische 'vrienden'

De Arabische landen moeten het noodlijdende Griekenland te hulp schieten omdat ze "historische vrienden" van de Grieken zijn. Dat zei de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos op een Grieks-Arabische handelsconferentie in Athene woensdag.

"We hebben bondgenoten gevonden in de partners in de eurozone en de EU, maar zij zijn niet genoeg. Onze traditionele en historische vrienden moeten ook aan onze kant komen staan en wij zullen altijd aan hun kant staan. En die vrienden zijn in de Arabische wereld. Ik weet zeker dat onze Arabische vrienden die oproep zullen beantwoorden", aldus Venizelos.

Het forum werd bijgewoond door de minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en een groot aantal bedrijven uit de VAE, Abu Dhabi en Dubai.

Griekenland wil hulp van Arabische'vrienden'
Griekenland wil hulp van Arabische'vrienden' (Foto: ANP)

EuroparlementariŽrs vrezen nieuw ontwerpakkoord

Drie leden van het Europees Parlement, alledrie van een andere partij, hebben vraagtekens geplaatst bij de nieuwste ontwerpversie van het akkoord dat ervoor moet zorgen dat lidstaten binnen hun bestedingsruimte blijven. De drie zijn van mening dat het ontwerp niet in lijn is met bestaande verdragen van de Europese Unie.

De europarlementariërs zijn met name bezorgd dat na implementatie van de nieuwe verdragtekst binnen de Unie parallelle structuren ontstaan die bevoegdheden van gekozen vertegenwoordigers en de Europese Commissie inperken.

"Het ontwerp garandeert geenszins dat om het even welke beslissing over implementatie van de nieuwe overeenkomst genomen wordt via de normale procedures, die in de EU-verdragen zijn vastgelegd om de gebruikelijke democratische controlemechanismen en verantwoordingsplicht te garanderen", zeiden Elmar Brok, lid van de centrumrechtse Europese Volkspartij, Roberto Gualtieri van de socialisten en de liberale Guy Verhofstadt in een gezamenlijke verklaring.

Hun waarschuwing onderstreept een trend die met de ontwikkeling van de Europese schuldencrisis steeds nadrukkelijker aan de oppervlakte is gekomen. Belangrijke beslissingen om de crisis te beteugelen worden op Europese toppen genomen door staatshoofden en regeringen - vaak onder druk van de leiders van Duitsland en Frankrijk - waarna ze in de vorm van een alles-of-niets-pakket aan nationale parlementen worden voorgelegd.

Leiders van de eurozone spraken in december af een nieuw verdrag uit te werken, maar nadat Groot-Brittannië had gedreigd deze stap met een veto te vellen werd besloten tot een afzonderlijk akkoord.

[Premier League] Spurs nadert ploegen uit Manchester

Door een 2-0 overwinning op Everton doet Tottenham Hotspur weer helemaal mee in de titelstrijd. De Londense ploeg staat na twintig speelrondes derde op gelijke hoogte met nummer twee Manchester United. Koploper Manchester City heeft een voorsprong van drie punten.

Aaron Lennon wist tien minuten voor rust de Spurs, waar Rafael van der Vaart een basisplaats had, op 1-0 te zetten. Na ruim een uur spelen bepaalde Benoit Assou-Ekotto de eindstand door de 2-0 te scoren. Everton, waar waar John Heitinga negentig minuten speelt en Royston Drenthe als invaller binnen de lijnen kwam, blijft door de nederlaag op de elfde plaats staan in de Premier League.

[League Cup] Liverpool verslaat Manchester City

Dankzij een benutte strafschop van Steven Gerrard heeft Liverpool een belangrijke stap gezet richting de finale van The League Cup. In Manchester wonnen The Reds met 0-1 van Manchester City. Over twee weken is de return op Anfield Road.

Liverpool kreeg de penalty in de dertiende minuut toegekend na een overtreding van Stefan Savic op Daniel Agger. De winnaar van het tweeluik treft in de finale Crystal Palace of Cardiff City. Crystal Palace wist gisteren de eerste ontmoeting met 1-0 te winnen.

Lotus mag innovatief rijhoogtesysteem gebruiken

Lotus Renault GP heeft van autosportfederatie FIA toestemming gekregen om een innovatief rijhoogtesysteem te mogen gebruiken. Het Formule 1-team heeft een manier bedacht om de rijhoogte tijdens het remmen gelijk te houden in plaats van dat de auto dan voorover duikt.

Lotus zou het systeem vorig jaar al tijdens de test voor jonge coureurs uitgeprobeerd hebben en de legaliteit ervan werd betwijfeld omdat de coureur zelf invloed op de rijhoogte uit zou moeten oefenen. Dit zou in strijd zijn met de artikelen 3.15 en 3.18 in de technische reglementen, maar volgens Autosport weet te melden dat de betere aerodynamische prestaties en betere stabiliteit onder het remmen komen door een systeem dat op het remmen van de auto reageert en verbonden is met de vering van de auto.

Juist de reden dat het systeem automatisch reageert en niet door de coureur aangestuurd wordt is de reden dat het toegestaan is. Eerder werden voor het aanpassen van de rijhoogte massadempers gebruikt, maar deze zijn niet toegestaan omdat ze te boek staan als beweegbaar aerodynamisch object. Doordat de nieuwe vinding toegestaan is zullen meer teams zich hier nu op gaan richten. In ieder geval een van de topteams is al bezig met een eigen variant van het nieuwe rijhoogtesysteem.

Gelijkspel tegen Estland domper handballers

De Nederlandse handballers zijn in de WK-kwalificatie tegen een flinke domper aangelopen. In de thuiswedstrijd tegen Estland werd met 35-35 gelijkgespeeld.

Nederland werd vooraf gezien als de sterkere ploeg en bij een overwinning in Geleen zou het zeker zijn van play-offs. Oranje begon ook goed aan de wedstrijd en nam een voorsprong van van vijf goals. Daarna kwam Estland echter terug en bij rust hadden de bezoekers zelf een 19-20 voorsprong. In de tweede helft bleef het moeizaam gaan en tegen het eind van de wedstrijd keek Nederland tegen een 30-33 achterstand aan. Uiteindelijk werd er in de slotminuut toch nog een gelijkspel uitgesleept.

Nederland moet om zich nu te plaatsen voor de play-offs komende zaterdag in de uitwedstrijd weer minimaal gelijkspelen.

Amish-baardenknippers ontkennen schuld

Twaalf leden van een Amish-gemeenschap die worden verdacht van haatmisdrijven tegen andere Amish hebben woensdag in de rechtbank in Ohio gezegd onschuldig te zijn. De twaalf zouden de baarden en het haar van andere Amish hebben afgeknipt.

Voor Amish, die op grond van een strikt letterlijke uitleg van de Bijbel moderne techniek schuwen en na hun huwelijk hun baard moeten laten staan of lang haar moeten dragen, zijn dat zeer grove beledigingen. De rechter verwierp een verzoek om de vermoedelijke leider van de groep en diens zoon op borgtocht vrij te laten.

Ruim helft aardbevingshulp HaÔti besteed

Van de 111 miljoen euro die twee jaar geleden binnenkwam op Giro 555 na de zware aardbeving op Haïti is ruim de helft uitgegeven. Dat hebben de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) woensdag bekendgemaakt. Aan noodhulp en wederopbouw is tot nu toe 67,8 miljoen euro uitgegeven.

Het geld is vooral uitgegeven aan onderdak, voedsel- en watervoorzieningen. Van het bedrag dat op Giro 555 binnenkwam, kwam 41 miljoen euro van de overheid. De rest is bijeengebracht door burgers.

De SHO-deelnemers willen de resterende ruim 43 miljoen euro voor eind 2014 opmaken. Zo moeten huizen gebouwd en gerepareerd worden en waterleidingen worden hersteld. Ook staan er projecten op stapel om de werkgelegenheid te stimuleren en het onderwijs te verbeteren.

De Algemene Rekenkamer concludeerde in november dat de verantwoording over de besteding van het geld voor Haïti beter is dan bij eerdere acties waarbij Giro 555 werd opengesteld. Wel moesten de hulporganisaties meer inzicht geven in het geld dat doorgesluisd wordt naar buitenlandse partnerorganisaties.

Bij de aardbeving, donderdag precies twee jaar geleden, vielen meer dan tweehonderdduizend doden en driehonderdduizend gewonden. Anderhalf miljoen mensen raakten dakloos.

Twee jaar later leven nog meer dan een half miljoen mensen in als tijdelijk bedoelde opvangkampen. Volgens de OCHA, het VN-bureau voor de coördinatie van huminatire hulp VN is alleen al in 2012 ruim 180 miljoen euro nodig.


Ruim helft aardbevingshulp Haïti besteed (Foto: Novum)

[Dakar] Gordon mogelijk gediskwalificeerd

Hummer-rijder Robby Gordon wordt mogelijk gediskwalificeerd in de Dakar Rally 2012. De Amerikaan zou een illegale aanpassing aan zijn ventilatie- en bandenvulsysteem hebben aangebracht. De stewards ontdekten dit tijdens een technische inspectie aan het voertuig van Gordon.

Het systeem is gekoppeld aan zijn motor en zou gebruikt kunnen worden om extra lucht in de motor te krijgen. Dit zorgt voor een betere verbranding, wat een hogere snelheid van de auto als gevolg heeft. Volgens de organisatie is dit systeem niet toegestaan en daardoor wordt Gordon naar alle waarschijnlijkheid gediskwalificeerd.

Gordon ontkent dat het systeem aan zijn auto illegaal is en is in beroep gegaan. Volgens hem is de auto met het huidige systeem gewoon door de technische keuring gekomen. Aangezien Gordon beroep heeft aangetekend mag hij zijn vierde positie in de etappe van vandaag en zijn derde stek in het algemeen klassement voorlopig behouden. De FIA zal de definitieve beslissing nemen in deze zaak. 

Redknapp: ''Deur altijd open voor Beckham''

David Beckham is transfervrij en heeft de clubs voor het uitkiezen. Paris Saint-Germain werd al afgewezen. Harry Redknapp zet de deur voor Becks wagenwijd open.

De manager van Tottenham Hotspur zou de superster maar al te graag verwelkomen. Vorig jaar trainde Beckham al een tijdje mee bij de Spurs. in de winterstop van het Amerikaanse voetbalseizoen.

"Als David hier wil komen voetballen, kan dat", aldus Redknapp. "Dan is-ie meer dan welkom. We hebben nog niet met elkaar gesproken, maar de deur staat hier altijd open voor hem."

Redknapp beseft dat er meer kapers op de kust zijn. "Ik weet zeker dat er meer geïnteresserde Premier League-clubs zijn. Kijk maar naar Paul Scholes: maakt zijn rentree bij Manchester United. Thierry Henry bij Arsenal. Robbie Keane keert terug bij Aston Villa. Oudere spelers zijn nog steeds in trek."

"Ik weet niet of zijn komst financieel mogelijk is. Vorig seizoen zijn we er helaas niet uitgekomen. Maar het was al geweldig om David hier aan het trainen te hebben. Jongere spelers leren daar veel van. Wie weet komt het nu wel tot een overgang."

'Lindsay Lohan ontduikt belasting'

Naaktmodel en actrice Lindsay Lohan is toch al ruim drie dagen niet meer in het nieuws geweest. Het is dus tijd om daar verandering in te brengen. De blonde schone blijkt haar administratie niet op orde te hebben.

De Amerikaanse belastingdienst zegt nog ruim 90.000 dollar te krijgen van het 'konijntje'. Dit bedrag zou ze nog moeten betalen over haar inkomsten uit het jaar 2009.

Mensen om Lindsay heen zeggen dat ze zich totaal niet bewust was van de betalingsachterstand. Ze dacht dat ze mensen in dienst had die deze 'shit voor haar zouden regelen'.

Om dergelijke 'foutjes' in de toekomst te voorkomen heeft Lohan een groot deel van haar personeel ontslagen en vervangen door meer capabele mensen.

Een gebrek aan geld is niet de waarschijnlijke oorzaak. De drugsverslaafde, afgekickte, schone harkte met wat foto's van haar lichaam in een mannenblaadje ruim een miljoen dollar binnen.

[Lakeside] Kist gooit zich naar kwartfinales

In navolging van Wesley Harms heeft Christian Kist zich als tweede Nederlander geplaatst voor de kwartfinales van het BDO World Darts Championship 2012. De bedwinger van Jan Dekker in de eerste ronde won met 4-2 van de Belgische Geert de Vos.

Het begin van de partij kon niet beter voor onze landgenoot, die in de eerste ronde het hoogste gemiddelde gooide. De debutant op de Lakeside wist zijn Belgische opponent in de eerste set direct tweemaal te breken en zodoende won Kist de eerste set erg simpel met 3-0 in legs. Ook in de tweede set leek er niets aan de hand voor Kist, maar hij in de vijfde leg van deze set miste hij een aantal darts om op 2-0 te komen. De Vos profiteerde optimaal en brak Kist. De Belg kwam daardoor op 1-1 in sets.

Ook in de derde set lieten de dubbels Kist in de steek. Onze landgenoot brak weliswaar zijn Belgische opponent direct, maar twee legs later profiteerde De Vos van een aantal missers van Kist. Via dubbel-20 sleepte De Vos de beslissende vijfde leg binnen en kwam daardoor op 2-1 in sets. In de vierde set leek De Vos uit te lopen naar 3-1 in sets nadat hij Kist wist te breaken. Onze landgenoot brak direct terug en sleepte een leg later de vierde set binnen; 2-2.


Christian Kist naar de kwartfinales van het BDO WK (Foto: NDB)

In de vijfde set kwam Kist met 0-2 achter in legs, maar onze landgenoot vocht zich erg knap terug in de set. In de vijfde en beslissende leg wist hij zijn Belgische opponent voor de tweede maal in deze set te breaken en pakte daardoor een 3-2 voorsprong in de partij. Nadat Kist zijn eigen leg behield, wist hij De Vos in de tweede leg te breaken. Zodoende had onze landgenoot aan één leg genoeg om de partij te winnen. Dit wist hij te presteren en daardoor treft hij in de kwartfinales de winnaar van de partij tussen Alan Norris en de als derde geplaatste Dean Winstanley.

Eerder vanavond plaatste ook titelfavoriet Ted Hankey zich voor de kwartfinales van het BDO WK. In een spannende partij wist hij de als tweede geplaatste Scott Waites met 4-3 te verslaan. The Count kwam tot tweemaal toe op achterstand in sets, maar Hankey wist zich telkens weer terug te knokken. In de zevende en beslissende set sloeg hij alsnog toe.

3JS: kandidaten terecht naar Nationaal Songfestival

De 3JS vinden het terecht dat Raffaëla Paton, Joan Franka, Ivan Peroti, Pearl Jozefzoon, Kim de Boer en Tim Douwsma naar het Nationaal Songfestival gaan. Eerder ontstond een discussie omdat vier van de zes kandidaten vorig jaar meededen aan The Voice of Holland. Producent John de Mol, die The Voice bedacht, produceert dit jaar het Nationaal Songfestival.

"Ze zijn niet onervaren, ze hebben met programma's meegedaan waar ze klaargestoomd worden voor groot publiek", zegt 3JS-zanger Jan Dulles in Shownieuws. "De jury heeft gekozen, dus het is terecht dat deze mensen door zijn."

De 3JS, die vorig jaar de finale van het Eurovisie Songfestival niet wisten te halen, hebben geen nare bijsmaak overgehouden aan het liedjesfestijn. "We hebben gewoon het boek dichtgedaan", zegt Jaap Kwakman. "Je Vecht Nooit Alleen is nog steeds een mooi liedje. Al zingen we het nooit meer in het Engels."

Het Nationaal Songfestival wordt 26 februari uitgezonden door de TROS. De winnaar vertegenwoordigt Nederland drie maanden later op het Eurovisie Songfestival in Azerbeidzjan. Meer lezen over de deelnemers en alles dat met het Songfestival te maken heeft? Kijk dan op het forum.

Sterren vrezen lompe grappen Gervais niet

De genomineerden voor de Golden Globes bereiden zich mentaal voor op de uitreiking van de prijzen zondag. De show wordt gepresenteerd door de Britse komiek Ricky Gervais en die liet voorgaande jaren geen schandaal onbesproken. "Hij gaat me vast belachelijk maken, maar dat vind ik niet erg", aldus een relaxte Elton John.

"Ik ben Brits, ik kan het aan", zegt de zanger die is genomineerd voor de muziek van de animatiefilm Gnomeo & Juliet. Ryan Murphy, bedenker van de tv-serie Glee, verheugt zich op de lompe grappen. "Het is altijd goed om een onverwacht element te hebben in een show, en daar zorgt hij voor."

Seth Rogen, ster en producent van het drama 50/50 heeft zich voorbereid door Gervais' presentatie van vorig jaar te bekijken. Toen introduceerde de Brit Robert Downey Jr. door te wijzen op zijn verleden in afkickklinieken en gevangenissen en kraakte de acteerprestaties van Johnny Depp en Angelina Jolie in The Tourist af.

Christopher Plummer, genomineerd voor zijn bijrol in Beginners, vindt de sneren van Gervais wel grappig. "Ik denk dat iedereen moet concluderen dat hij het niet gemeen bedoelt, maar dat het wel erg grappig is." De Franse acteur Jean Dujardin is genomineerd voor zijn hoofdrol in de stomme film The Artist. Ook hij vreest Gervais niet. "Als hij me belachelijk maakt, moet hij dat zonder woorden doen."

Gervais zette dinsdag al een foto van zichzelf online bij een plastisch chirurg met daarbij de tekst 'nog wat voorbereidingen op het laatste moment." De komiek moet zondagnacht aan de bak, dan worden de Golden Globes in Los Angeles uitgereikt.


Sterren vrezen lompe grappen Gervais niet (Foto: Novum)

Trailer: Djinn

Met horrorklassiekers als the Texas Chainsaw Massacre, Salem's Lot en Poltergeist heeft regisseur Tobe Hooper in het verleden bekendheid vergaard. Met zijn nieuwe film Djinn is hij weer helemaal terug met een unieke spookhuisthriller die gaat over de duistere waarheid achter de klassieke sprookjes over geesten.

Djinn gaat over een jong stel dat na een reis naar de Verenigde Staten terugkeert in hun luxe appartement. Ze komen er al snel achter dat er geesten in hun huis wonen die bekend staan als de "djinn". 

De Koninklijke familie van Abu Dhabi is van mening dat de film een verkeerde politieke boodschap uitdraagt en wil dat de film niet wordt uitgebracht. De film is echter al in post-productie en zal naar verwachting later dit jaar in de bioscopen verschijnen. Bekijk hieronder de trailer. Na 0:15 begint de trailer daadwerkelijk.

Paus noemt homohuwelijk een bedreiging voor de mensheid

Volgens Paus Benedictus XVI is het homohuwelijk een bedreiging voor het gezin, en daardoor voor de 'toekomst van de mensheid zelf'. De paus zei dit maandag in een toespraak voor de diplomaten van het Vaticaan.

De Pontifex Maximus hamerde op het belang van het traditionele kerngezin, dat hij de 'kiemcel van iedere samenleving' noemde. "Dit is niet zomaar een eenvoudige sociale conventie, maar een fundamenteel pijler van elke gemeenschap. Een beleid dat het gezin ondermijnt, bedreigt de menselijke waardigheid en de toekomst van de mensheid zelf".

In dit pleidooi, dat gekenmerkt werd door een pleit voor de religieuze tolerantie, ageerde de bisschop van Rome tegen het Westen, waar religie volgens hem gemarginaliseerd wordt, ondanks de pluriformiteit en tolerantie. Dit komt onder meer naar voren in de verboden om in enkele beroepen kruizen en crucifixen te dragen, en om in sommige professies een beroep te doen op het christelijke geloof. Daarnaast is religie volgens de Paus geen bron van geweld. Sterker nog, de plaatsvervanger van God op aarde stelt dat de oprechte zoektocht naar God heeft bijgedragen aan de menselijke waardigheid. "De kerk zoekt geen privileges, maar vraagt eenvoudigweg om haar zending in vrijheid te kunnen uitoefenen”, zo eindigde Benedictus XVI zijn toespraak.

Nieuwe album Madonna heet M.D.N.A.

Madonna onthult dat haar nieuwe album de titel M.D.N.A. draagt. De zangeres maakte dat woensdag bekend in de Britse talkshow van Graham Norton, melden verschillende Britse media. Ook bevestigt Madonna in het programma dat ze van plan is om het komende jaar weer te gaan toeren.

Tot groot ongenoegen van de 53-jarige zangeres was de single Give Me All Your Love al in november uitgelekt. De cd M.D.N.A. komt in maart uit.

Producer William Orbit heeft meegewerkt aan de nieuwe plaat van Madonna. Orbit is ook verantwoordelijk voor een groot deel van Madonna's hitalbum Ray of Light uit 1998. Op de cd zijn ook M.I.A. en Nicki Minaj te horen.

Het nieuwe album wordt de opvolger van Hard Candy uit 2008. Madonna toerde drie jaar geleden voor het laatst.

Marsrover NASA mikt op landing in augustus

Een ruimtevaartuig van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zal woensdagavond Nederlandse tijd met behulp van zijn stuwraketten zijn koers verleggen ter voorbereiding op zijn landing op Mars. Het is de bedoeling dat de Marsrover Curiosity in augustus contact maakt met het oppervlak van de Rode Planeet.

De Curiosity legt in totaal 566 miljoen kilometer af, maar de koerswijziging van woensdag is cruciaal. Dergelijke manoeuvres zijn in het verleden vaker uitgevoerd met andere ruimteverkenners, maar het blijft mikken op de bullseye. "Hoewel we deze route naar Mars vaker hebben afgelegd (...) wil ik er toch voor waken dat deze ervaring ons gemakzuchtig maakt", zei Arthur Amador van NASA.

Technici van NASA hebben dinsdag nieuwe instructies gestuurd naar het ruimtevaartuig, dat zijn acht stuwraketten drie uur lang zal ontsteken. Als de Curiosity zijn koers niet bijstelt, zal de rover Mars voorbij vliegen. De oorspronkelijke koers voerde bewust niet naar Mars om te voorkomen dat de reeds afgeworpen raket waarmee de Curiosity werd gelanceerd neerstort op het Marsoppervlak.

De Curiosity mikt op een krater met een doorsnee van ruim 154 kilometer, nabij de evenaar van Mars. Middenin de krater staat een grote berg. De rover, die door kernenergie wordt aangedreven, gaat aan de voet van deze berg onderzoeken of het gebied ooit geschikt is geweest voor de ontwikkeling van micro-organismes. De Curiosity is onder meer uitgerust met een drilboor en een laser om door gesteente te snijden.

Aangezien de Marsrover te zwaar is om met behulp van een parachute te landen zal hij een speciaal kraansysteem gebruiken om op Mars te landen. Dezelfde techniek wordt op aarde gebruikt om zwaar materieel op afgelegen plekken te krijgen. Het zal de eerste keer zijn dat NASA deze techniek gebruikt.

Cadeautip: een Kanker-Barbie

Met een beetje geluk ligt er rond Sinterklaas een origineel cadeau in de speelgoedwinkel. Op Facebook is men namelijk een actie gestart om Mattel ertoe te bewegen een Kanker-Barbie op de markt te brengen.

De actie is begonnen naar aanleiding van het zielige verhaal rond Kaylee Rider. Het zevenjarige meisje uit de Texaanse Austin draagt momenteel een hoofddoek. Zij is namelijk opnieuw kaal geworden omdat bij haar voor de tweede keer kanker is geconstateerd.

Hierop heeft men besloten Mattel te verzoeken de Beautiful and Bald Barbie, een kale Barbie-pop, te produceren. "Het toont kinderen dat het oké is om kaal te zijn", verklaart Kaylees moeder. "Ook als je geen haar hebt, kun je mooi zijn. Ik vind het een briljant idee."

Indien de speelgoedgigant de pop op de markt brengt, dan hoopt men dat zij een deel van de opbrengsten aan een kinderziekenhuis schenken. Of de Kanker-Barbie er komt, is nog maar de vraag. Inmiddels hebben al bijna 16.000 mensen de groep 'geliked'.

Kankerbarbie
'Kaal is ook mooi!'

Rossi: "We moeten het stap voor stap doen"

Valentino Rossi is wat terughoudend in de aanloop naar het tweede seizoen bij Ducati. De Italiaan zegt zich eerste stap voor stap te moeten verbeteren voor hij aan overwinningen kan gaan denken.

"Ik sta hier nu met een heel ander gevoel dan vorig jaar", aldus The Doctor. "Vorig jaar was ik tijdens Wrooom nog aan het herstellen van een schouderoperatie. Het seizoen verliep daarna niet zoals we gehoopt hadden. Voor dit seizoen heeft Ducati een heel andere motor gebouwd. Het team zet bovendien alles op alles om de motor op tijd af te krijgen voor de eerste test. Ik heb het ontwerp op de computer bekeken. Het ziet er geweldig uit."

"We verwachten niet gelijk een perfecte motor te hebben bij de eerste test, maar het zou mooi zijn als we daar bevestigd zouden krijgen dat we op de goede weg zijn", ging Rossi verder. "Ons doel voor dit jaar is om stap voor stap het gat met de concurrentie te dichten. We zijn daar heel realistisch in. We zullen eerst de basis op orde moeten hebben en vervolgens moeten we aan de details werken, voor we competitief kunnen zijn en voor de zeges kunnen gaan."

[Lakeside] Van der Wiel onderuit

Voor de derde maal op rij zijn de achtste finales het eindstation voor Willy van der Wiel tijdens de BDO World Darts Championship. Onze landgenoot, als tiende geplaatst in Frimley Green, ging met 4-2 ten onder tegen de ongeplaatste Engelsman Martin Atkins.

Van der Wiel begon dramatisch aan de partij en stond binnen een mum van tijd met 3-0 achter in sets. In de vierde set vond de Nederlander zijn goede vorm terug en kwam terug tot 3-2. Het mocht echter niet baten voor Free Willy, want Atkins wist de zesde set naar zich toe te trekken en zich daarmee bij de laatste acht te scharen van het BDO WK.

Domenicali: "RRA geldt nog altijd"

Ferrari-teambaas Stefano Domenicali heeft aangegeven dat ondanks dat zijn team uit de Formula One Teams' Association gestapt is het Resource Restriction Agreement nog altijd geldt. Dit akkoord moet de uitgaven in de Formule 1 beperken. Het al dan niet naleven hiervan zorgde vorig jaar voor een fikse ruzie.

Domenicali weet dat eenheid binnen de sport dit jaar vereist is, niet alleen om een nieuw RRA-akkoord te sluiten, maar ook om een nieuw Concorde Agreement te bereiken. "Alle teams beseffen dat dit een erg belangrijk jaar is. Het is ook duidelijk dat er maar één voorstel ligt en dat er geen alternatieve plannen zijn uitgewerkt. De komende maanden moeten we verder praten over de toekomst van de overeenkomst. De discussies lopen nog, met name tussen de grotere teams, over de kostenbesparingen," zei de Italiaan.

"We moeten niet vergeten dat de RRA nog altijd van kracht is. Wat we alleen nog moeten vaststellen, en daarover hebben we het op korte termijn, is of we ons moeten houden aan de oorspronkelijke versie uit 2009 of de aangepaste versie die we in 2010 in Singapore hebben opgetekend. De eerste bevat drastische besparingen voor 2012, het jaar dat de overeenkomst afloopt, terwijl de andere geldig is tot 2017 en gewijzigde bedragen bevat."

Domenicali wil in ieder geval dat de overtreders van de RRA aangepakt zullen gaan worden. "Nu is er alleen een financiële straf, maar wellicht is het beter om ook iets op sportief vlak te doen. In dat geval moeten we beslissingen nemen over de gevolgen."

'VS niet betrokken bij aanslag Iran'

De Verenigde Staten hebben niets te maken met de aanslag op een Iraanse kerngeleerde die woensdag plaatshad in Teheran. Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis woensdag gezegd.

De woordvoerder zei dat de VS 'alle gewelddadige handelingen afkeuren, waaronder het geweld dat vandaag wordt gemeld'. Eerder op de dag wilde een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken niet zeggen of Washington betrokken was bij de moord op Mostafa Ahmadi Roshan.

De aanslag op Roshan was het werk van twee mannen op een motorfiets. Zij bevestigden magnetische bommen aan de auto van Roshan, die daardoor explodeerde. Roshan was op slag dood.

Munsterman vreest late transfers

FC Twente-voorzitter Joop Munsterman is bang dat zijn club te maken krijgt met late transfers, deze maand. De club hoopt niet op een Bryan Ruiz-scenario.

De Costa Ricaan vertrok afgelopen zomer op het allerlaatste moment naar Fulham, waardoor de Tukkers te weinig tijd hadden om een waardig vervanger aan te trekken. Munsterman is bang dat iets dergelijks deze maand opnieuw gebeurt.

"Ik ben bang van wel. Dat vrees je ook een beetje, maar het is niet anders. We hebben er weinig invloed op", aldus de preses in gesprek met RTV Oost. Hij verwacht dat verschillende spelers van Twente op de nominatie staan om te vertrekken naar grote buitenlandse clubs.

Twente heeft die kandidaten, vindt Munsterman. "Dat hebben we met Ruiz ook gezien. Wat we nooit hebben verwacht is dat hij zou vertrekken naar Fulham en toch gebeurt het je. Op de allerlaatste dag. Dan kan je natuurlijk weinig meer doen."

'Fiorentina meldt zich voor El Hamdaoui'

Voetbal International weet te melden dat Fiorentina zich afgelopen week officieel bij Ajax heeft gemeld voor Mounir El Hamdaoui. De Marokkaanse spits kan bij de Amsterdammers niet rekenen op een plaats in de selectie en maakt sinds begin dit seizoen deel uit van Jong Ajax.

El Hamdaoui heeft al diverse malen een aanvaring gehad met trainer Frank de Boer en daardoor speelt hij het laatste halfjaar voor de beloften van Ajax. De afgelopen dagen werd El Hamdaoui in verband gebracht met diverse clubs. Behalve Fiorentina zou ook Red Bull Salzburg interesse hebben in de voormalig spits van onder meer AZ en Tottenham Hotspur. Ook Olympique Marseille en Espanyol zouden hem volgen.

'Opheffen TLS is slechts schijnoplossing'

Het opheffen van Translink Systems, zoals door veel partijen in de Tweede Kamer wordt gepropageerd, is niet de gedroomde oplossing voor de problemen met de OV-chipkaart. Het échte probleem zit hem in een gebrek aan aandacht voor het belang van de reiziger. Dat besef is vaak afwezig bij TLS, de vervoerders en de overheid. Dat vindt de Maatschappij Voor Beter OV. 

Het valt natuurlijk niet te ontkennen, dat Translink Systems (TLS) maandag een slechte beurt heeft gemaakt doordat per internet gedane en betaalde bestellingen door reizigers niet op de chipkaarten konden worden gezet. Maar ook vervoerbedrijven laten steken vallen. Zo werd nabij het grote studenten-wooncomplex Uilenstede door het Amsterdamse GVB bij studenten onterecht saldo van de kaart afgeboekt. TLS opheffen, zonder een aantal zaken goed te regelen, is dus geen oplossing. Het is bovendien niet onlogisch, dat de dataverwerking van de reisgegevens van een landelijk systeem op een centrale plek dient te geschieden. 

Een stevige reorganisatie bij TLS zou wel op zijn plaats zijn. Om te beginnen vindt Voor Beter OV dat TLS dient te worden omgevormd tot een coöperatie, die wordt bestuurd door alle in ons land opererende vervoerbedrijven in plaats van door slechts enkele aandeelhouders. Op die manier wordt een einde gemaakt aan de situatie dat sommige vervoersmaatschappijen amper invloed hebben op wat bij TLS gebeurt, en mede daardoor wel erg makkelijk erg harde kritiek uiten. Er komt dan ook een einde aan het gebruik dat vervoerders bij reizigersonvriendelijke maatregelen zich verschuilen achter vermeende beperkingen bij TLS. Het toezicht op die coöperatie zou moeten worden gehouden door een OV-autoriteit, waarin naast de overheid ook reizigers zitting hebben. 

TLS, de vervoerders en de overheid dienen nu gewoon keihard aan de slag te gaan om het gehele systeem zodanig in te richten dat het voor de gebruikers, de reizigers dus, makkelijk in gebruik is. Dus geen aparte paaltjes of deurtjes per vervoerder, bij overstappen geen verplichte uit-en-weer-incheck, transparante ritprijzen die eerlijk berekend worden in plaats van op basis van de door de bus gereden afstand inclusief omwegen en geen rare tekortkomingen in de tarieven die de NS nu hanteert. Het systeem dient uiteraard storingsvrij te functioneren. 

Overigens werd ook gesuggereerd, dat er een protocol zou moeten komen, hoe te handelen bij storingen. “Protocol”  is een overdreven term: wat Voor Beter OV betreft, past dat protocol in zes woorden: Bij Storing De Reizigers Gewoon Meenemen.

[Dakar] De Rooy verstevigt koppositie

Trucker Gerard de Rooy heeft vandaag tijdens de tiende etappe van de Dakar Rally weer afstand genomen van zijn directe concurrentie. Onze landgenoot eindigde in Chili op de derde plaats, ruim twee minuten van winnaar Artur Ardavichus uit Kazachstan.

Andrei Karginov wist tweede te worden, vijf seconden voor De Rooy. In het algemeen klassement liep De Rooy verder weg van land- en teamgenoot Hans Stacey, die in de tiende etappe de zesde plaats wist te pakken. Hij verloor bijna twaalf minuten op De Rooy, die nu bijna een uur (59.27 minuten) losstaat van zijn Iveco-ploeggenoot.

Ardavichus, rijdend voor Kamaz, staat derde op één uur en vier minuten achterstand op De Rooy.

Man heeft seks met 10 paarden en 1 koe

Paul Ganter moet een weekendje de cel in. De 44-jarige man uit de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft bekend de liefde te hebben bedreven met tien paarden. Als toetje vergeep hij zich ook nog aan een koe.

Ganter blijkt een hardnekkige dierenliefhebber. De beste man kreeg vorig jaar januari een voorwaardelijke celstraf opgelegd met een proeftijd van een jaar. Deze tijd zat er bijna op toen hij wederom zijn lusten botvierde op een groot aantal dieren op een boerderij in Main Township.

Ganter, die ook zijn amoureuze onderonsjes met viervoeters heeft gefilmd, wordt door reclasseringsambtenaren omschreven als een toonbeeld van goed gedrag. Alle boetes worden betaald en alle afspraken komt hij keurig na. De rechtbank van Columbia County heeft hem gisteren een weekend op water en brood gezet.

Maxwell op weg naar Paris Saint-Germain

Maxwell staat op het punt de overstap te maken naar de Franse Ligue 1. Zijn huidige ploeg FC Barcelona en Paris Saint-Germain hebben een akkoord bereikt over de transfersom voor de Braziliaan.

Maxwell heeft van Barcelona toestemming gekregen om naar de Franse hoofdstad af te reizen om de contractonderhandelingen te voeren. Mochten deze achter de rug zijn, dan zal alleen de medische keuring nog roet in het eten kunnen gooien. Over de overeengekomen transfersom hebben beide partijen geen mededelingen gedaan.

In de zomer van 2009 kwam Maxwell over van Internazionale, waar hij na zijn Ajax-periode drie jaar heeft gevoetbald. Hij slaagde er in Barcelona nooit in om een vaste basisplaats veroveren. Tot nu toe kwam de Braziliaanse verdediger tot 57 competitiewedstrijden, waarin hij geen enkel doelpunt wist te scoren. In 32 andere wedstrijden (Spaanse beker, Spaanse Super Cup, Champions League en wereldbeker voor clubteams) scoorde hij twee treffers.

[Dakar] Etappewinst Roma, Ten Brinke knap vijfde

Joan Roma heeft de tiende etappe in de Dakar-rally gewonnen bij de auto's. In de etappe van Iquique naar Arica was de Spanjaard 21 seconden sneller dan de Franse klassementsleider Stephane Peterhansel. Peterhansel wist wel bijna een kwartier uit te lopen op Robby Gordon, die voor de etappe nog tweede stond.

Gordon kwam na een inhaalpoging bij Peterhansel, die niet opzij ging, vast te zitten in een greppel. Daarnaast had de Amerikaan ook nog last van twee lekke banden. Een knappe vijfde plaats was er voor Bernhard ten Brinke, die op een klein half uur finishte van Roma. Ze evenaarden daarmee de beste prestatie ooit van een Nederlander bij de auto's in Dakar.

In het klassement wist Roma ordon te passeren. Het verschil tussen beiden is echter miniem; 46 seconden. Ze staan ruim negentien minuten achter Peterhansel. Ten Brinke klom in het klassement op naar de achtste plaats op een kleine vier uur. Ook Erik van Loon wist een plekje te winnen en staat nu negende.

Xs4all in beroep tegen Pirate Bay-vonnis

Xs4all heeft bekendgemaakt beroep aan te tekenen tegen de eis van de rechtbank dat The Pirate Bay moet worden geblokkeerd. De isp laat weten dat het vonnis 'lijnrecht tegen de principes van Xs4all ingaat'. Ziggo beraadt zich nog.

De provider erkent dat torrentsites zoals The Pirate Bay een 'lastig probleem' vormen. "Mensen downloaden via torrentsites muziek en films zonder dat de artiesten daarvoor betaald krijgen. Dat kan niet", aldus directeur Theo de Vries. Hij vindt echter dat The Pirate Bay via de rechtszaak van Brein momenteel een 'stoorzender' in een discussie is geworden die volgens hem over vrije informatie gaat, en de isp nu tot censuur dwingt.

Logo Xs4all op kantoor (bron: Wikimedia, foto: Pachango, licentie: CC BY-SA)"Je moet je aanpassen aan die werkelijkheid in plaats van je ertegen te verzetten door blokkades te eisen", aldus De Vries. Hij stelt dat de oplossing voor het auteursrechtprobleem moet worden gezocht in nieuwe zakelijke modellen, maar laat verder in het midden hoe die eruit moeten zien.

De isp wijst er voorts op dat de blokkade die aan Xs4all en Ziggo is opgelegd, ook informatie ontoegankelijk maakt waar helemaal geen copyright op rust, en dat deze bovendien gemakkelijk te omzeilen is 'voor wie het echt wil'.

Logo Stichting BreinOp welke basis de zaak in hoger beroep gaat worden gevoerd moet worden afgewacht, maar Tweakers.net wijst er alvast op dat het door Brein aangevoerde bewijs aan alle kanten rammelt. Dat Xs4all in beroep zou gaan was overigens te verwachten: Brein had immers oorspronkelijk enkel Ziggo voor de rechter gesleept. Xs4all voegde zich om principiële redenen bij de gedaagde partij.

Het hoger beroep betekent niet dat de blokkade tot de nieuwe uitspraak kan worden opgeschort. Het vonnis is namelijk 'uitvoerbaar bij voorraad', wat betekent dat de twee providers The Pirate Bay met ingang van 25 januari zullen moeten blokkeren.

FIA toegelaten tot de olympische familie

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de internationale automobielfederatie (FIA) opgenomen in de olympische familie. Dit maakte de FIA vandaag zelf bekend. Voorlopig zal het voor twee jaar deel uitmaken van de groep.

Als het een permanente erkenning wil krijgen dan zal de FIA, onder andere organisator van het WK Formule 1 en WK rally, een atletencommissie op moeten stellen. Het heeft al eerder ingestemd met het olympisch handvest, wat tevens een vereiste is.

Vooralsnog is er geen sprake van dat er in de toekomst een autosport terug te vinden zal zijn op de Olympische Spelen. Wel zullen het IOC en de FIA in 2014 samenkomen in Sochi, waar dan net de Olympische Winterspelen gehouden zijn. De Formule 1 zal immers daar gebruik gaan maken van de olympische faciliteiten als de eerste Grand Prix van Rusland wordt verreden.

[Dakar] Barreda wint, Coma nadert Despres

Joan Barreda Bort heeft zijn eerste Dakar-etappe op zijn naam geschreven. De Spanjaard was in de tiende etappe van Iquique naar Arica 1.32 minuten sneller dan titelverdediger Marc Coma. Deze liep op zijn beurt ruim twee minuten in op klassementsleider Cyril Despres.

Omdat Despres de sporen uit moest zetten wist Coma wat hem te doen stond en de Spanjaard joeg de Fransman dan ook meteen op. Toch waren zij niet de snelsten van de dag, want Paulo Goncalves reed lang aan de leiding tot de Portugees terugviel. Daarna nam Barreda Bort het stokje over om de etappe te winnen. Beste Nederlander was Frans Verhoeven met een negende plaats op een kwartier van de dagwinnaar. Henk Knuiman werd vijftiende op 33 minuten van Barreda Bort.

In het algemeen klassement leidt Despres nog steeds, maar de Fransman heeft nog maar 21 seconden voorsprong op Coma. Derde staat de Portugees Helder Rogrigues op 45 minuten van de twee kemphanen. Verhoeven klom naar de zestiende plaats in het klassement op bijna vier uren van Despres. Knuiman staat hier twee plaatsen achter met een half uur meer achterstand.

Mannen Groot-BrittanniŽ aangeklaagd voor homohaat

Vijf mannen zijn in Groot-Brittannië aangeklaagd omdat ze folders verspreidden waarin werd opgeroepen tot het doden van homoseksuelen. Onder een nieuwe wet zijn dergelijke daden een haatmisdrijf.

De mannen zouden folders hebben uitgedeeld met de titel 'De doodstraf' en daarop een strop en de tekst dat homoseksuelen gestraft moeten worden. Twee andere folders werden uitgedeeld om te protesteren tegen een homomars in Derby in 2010.

Het was volgens justitie de eerste keer dat tot haat werd opgeroepen op basis van seksuele geaardheid sinds de wet tegen haatmisdrijven in maart 2010 van kracht werd. Het is al sinds jaar en dag verboden op te roepen tot haat op basis van handicaps, ras of religie. De maximumstraf voor de misdaad is een gevangenisstraf van zeven jaar.

Het openbaar ministerie zei dat Ihjaz Ali (42), Mehboob Hussain (45), Umar Javed (38), Razwan Javed (27) en Kabir Ahmed (28) folders uitdeelden bij een moskee in Derby en ze in brievenbussen deden. Aanklager Bobbie Cheema noemde de folders 'angstaanjagend en hatelijk'. "Deze vijf aangeklaagden maken deel uit van een kleine groep mannen die vreselijke, dreigende teksten verspreidden, met religieuze citaten en afbeeldingen, die bedoeld waren om haat te zaaien en op te roepen tot geweld tegen homoseksuelen", zei ze.

Skirmish mogelijk in Age of Empires Online

Microsoft heeft een Skirmish Boosterpack voor Age of Empires Online beschikbaar gemaakt. Met dit Skirmish-pack kunnen gamers het samen opnemen tegen maximaal vier computerbestuurde tegenstanders.

Spelers hebben toegang tot alle eenheden in het spel in de Skirmish-mode en er zijn acht verschillende leiders die je kan kiezen. Elke leider zal zo zijn eigen tactieken meebrengen en beloningen geven als je ze verslaat. Bekijk hieronder de trailer van deze mode en bekijk hier veel meer informatie over de mode.

'Selah Sue beste nieuwe Europese artiest'

Muziekliefhebbers in heel Europa hebben de Vlaamse zangeres Selah Sue uitgeroepen tot beste nieuwe Europese artiest van 2011. Dat werd woensdagavond in Groningen bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de European Border Breakers Awards (EBBA's). Selah Sue ging aan de haal met de publieksprijs.

Begin oktober kende de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, al EBBA's toe aan de Nederlandse dj Afrojack, de Deense Agnes Obel, het Zweedse collectief Swedish House Mafia, Elektro Guzzi (Oostenrijk), de Ierse James Vincent McMorrow, Alexandra Stan uit Roemenië, Ben L'Oncle Soul (Frankrijk), het Duitse duo Boy, de Britse Anna Calvi en Selah Sue. Muziekliefhebbers mochten uit de EBBA-winnaars de afgelopen maanden een publieksfavoriet kiezen.

Met de awards zet de Europese Commissie Europees muziektalent in het zonnetje, dat in het afgelopen jaar buiten het eigen land succes boekte met zijn of haar debuutalbum. Dat succes wordt bepaald aan de hand van onder meer verkoopcijfers en airplay in het buitenland en optredens op Europese festivals.

De EBBA's werden woensdag voor de negende keer uitgereikt tijdens het muziekfestival Eurosonic Noorderslag in Groningen. De awardshow wordt elk jaar gepresenteerd door de bekende BBC-presentator Jools Holland en live uitgezonden in een groot aantal Europese landen. Vorig jaar kende het publiek de Duitse groep The Baseballs de publieksprijs toe.


Selah Sue - Raggamuffin

'Verzekeraar bepaalt waar huisarts zich vestigt'

Huisartsengroepen die nieuwe huisartsen laten solliciteren voor een vestigingsplek doen dat in opdracht van de zorgverzekeraars. Dat zou blijken uit documenten van zorgverzekeraars VGZ, Agis, Menzis en Azivo waar de NOS de hand op heeft weten te leggen.

Maandag kreeg de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) nog een boete van 7,7 miljoen euro opgelegd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De vereniging krijgt de boete omdat ze haar leden zou hebben geadviseerd de vestigingsvrijheid in te perken.

VGZ en Menzis zeggen volgens de NOS dat de verzekeraar na overleg met lokale huisartsen uiteindelijk het besluit neemt of een nieuwe huisarts zich ergens mag vestigen. Een verzekeraar kan zijn macht doen gelden omdat een huisarts een contract moet sluiten om consulten van patiënten vergoed te krijgen.

3DS heerst in Japan

De 3DS doet het goed in Japan volgens de cijfers van Media Create. Met een eerste plek in de hardware-verkopen en de eerste vier plaatsen in de software top twintig blijft de handheld aan de top. De PS Vita komt niet voor in de softwarelijst.

Hardware: (tussen haakjes de cijfers van de week daarvoor)

 • 1. 3DS: 240,819 (197,952)
 • 2. PS3: 74,459 (67,199)
 • 3. PSP: 71,033 (62,746)
 • 4. Wii: 49,525 (33,208)
 • 5. PSV: 42,915 (42,648)
 • 6. DSi LL: 3,971 (3,356)
 • 7. X360: 2,738 (2,453)
 • 8. DSi: 3,565 (2,418)
 • 9. PS2: 1,323 (1,659)

Software: (tussen haakjes de totaal cijfers tot nu toe)

 • [3DS] 01. Mario Kart 7 (Nintendo, 12/01): 157,188 (1,317,357)
 • [3DS] 02. Super Mario 3D Land (Nintendo, 11/03): 119,093 (1,199,285)
 • [3DS] 03. Monster Hunter 3G (Cacpom, 12/10): 98,355 (1,083,853)
 • [3DS] 04. Inazuma Eleven Go (Level-5, 12/15): 56,134 (325,358)
 • [PS3] 05. Musou Orochi 2 (Tecmo Koei, 12/22): 42,464 (316,516)
 • [WII] 06. Just Dance Wii (Nintendo, 10/13): 37,266 (490,677)
 • [PS3] 07. Final Fantasy XIII-2 (Square Enix, 12/15): 35,325 (739,561)
 • [WII] 08. Wii Party (Nintendo, 07/08/2010): 33,174 (2,256,803)
 • [WII] 09. Hoshi no Kirby Wii (Nintendo, 10/27): 33,040 (570,168)
 • [WII] 10. Wii Sports Resort Wiimote Plus Pack (Nintendo, 11/11/2010): 30,783 (833,757)
 • [WII] 11. Go Vacation (Namco Bandai,, 10/20): 26,852 (208,017)
 • [WII] 12. Mario Kart Wii (Nintendo, 04/10/2008): 26,346 (3,474,659)
 • [3DS] 13. Nintendogs + Cats (Nintendo, 02/26): 24,514 (467,914)
 • [WII] 14. Inazuma Eleven Strikers 2012 Extreme (Level-5, 12/22): 23,521 (127,410)
 • [WII] 15. Taiko Drum Master Wii Ultimate Version (Namco Bandai,, 11/23): 23,422 (197,003)
 • [NDS] 16. Magician's Quest: The Merchant's Store of Sorcery (Konami, 12/10): 19,574 (165,962)
 • [NDS] 17. One Piece Gigant Battle! 2 New World (Namco Bandai, 11/17): 18,789 (290,002)
 • [PSP] 18. Monster Hunter Portable 3rd PSP the Best (Capcom, 09/22): 18,293 (154,438)
 • [WII] 19. Minna no Rhythm Tengoku (Nintendo, 07/21): 15,903 (670,305)
 • [PSP] 20. Winning Eleven 2012 (Konami, 11/03): 15,689 (173,093)

Geocaching met Lara Croft

Crystal Dynamics, de Square Enix-studio die nu bezig is met de reboot van Tomb Raider, heeft vandaag bekendgemaakt dat ze samen gaan werken met Groundspeak, bekend van Geocaching.com, om hun game te gaan promoten.

Door middel van diverse initiatieven in de komende jaren gaan Crystal Dynamics en Groundspeak samenwerken aan een serie unieke locatie-gebaseerde avonturen die zorgen dat je jezelf als een ontdekkingsreiziger zoals Lara voelt worden. Voor de ontwikkeling van deze avonturen zal Crystal Dynamics gebruikmaken van zowel de traditionele Geocaching.com-formaat, maar ook van de laatste trend op basis van foto's, het zogenaamde Geocaching Challenges van Groundspeak.

"We zijn enthousiast om samen met Groundspeak te werken aan een serie van exclusieve gaming-initiatieven", zegt Karl Stewart, global brand director voor Tomb Raider en Crystal Dynamics. "Als een oude fan van Geocaching, vind ik het een perfecte bij Tomb Raider passen en om een reeks van wereldwijde Geocaching-schattenjacht voor Tomb Raider te kunnen maken gaat heel leuk worden."

"Velen van ons hebben Tomb Raider gespeeld sinds het eerste spel dat gelanceerd is in 1996, en we zijn blij dat Geocaching.com samenwerkt met Crystal Dynamics aan dit project", zegt Jeremy Ierse, CEO van Groundspeak. "Tomb Raider gaat helemaal over exploratie en ontdekking. Het inspireert de avonturier in ieder van ons, net zoals geocaching dat doet, en we zijn enthousiast over de kansen die dit project biedt voor zowel de geocachers als Tomb Raider-fans wereldwijd."

Tomb Raider komt ergens in 2012 uit op Windows, PlayStation 3 en Xbox 360.

Tomb Raider

Succesvol debuut Reis voor Vitesse, blessure Kashia

Jonathan Reis heeft een sterk debuut gemaakt voor zijn nieuwe club Vitesse. De Braziliaan, oud-speler van PSV, scoorde twee keer in een oefenduel van de Arnhemmers tegen het Cypriotische AEL Limassol, dat in 9-0 eindigde.

De andere goals van Vitesse werden gemaakt door Mart Lieder (2), Mike Havenaar, Marcus Pedersen, Wimilio Vink, Alexander Büttner en Julian Jenner. Grote tegenvaller was de blessure van Guram Kashia. De aanvoerder moest het veld verlaten met mogelijk een zware enkelblessure.

Kubica breekt rechterbeen

Formule 1-coureur Robert Kubica kan zijn rentree in de auto voorlopig vergeten. De Pool heeft vandaag in Italië zijn been gebroken, zo liet het persbureau ANSA weten. Het zou om zijn rechterbeen gaan dat in februari vorig jaar bij een rallyongeval ook al brak.

Kubica was in Italië om te herstellen van de crash van vorig jaar en was bijna weer fit. Volgens de Britse media zou hij nabij zijn huis in Pietrasanta over ijs uitgegleden zijn en naar het lokale ziekenhuis afgevoerd zijn. Het been zou op ongeveer dezelfde plaats gebroken zijn als in 2010. Volgens ANSA heeft de Pool het ziekenhuis alweer verlaten en is hij naar Pietra Lagura gegaan waar hij vorig jaar ook al behandeld werd.

Kubica had deze winter een aflopend contract bij Lotus Renault GP en is daar vervangen door Kimi Räikkönen en Romain Grosjean. Nog onduidelijk is wat de beenbreuk zal gaan betekenen voor zijn verdere loopbaan in de sport.

UCI: "Vos mag niet in mannenpeloton rijden"

Gisteren werd door ploegleider Jeroen Blijlevens geopperd dat Marianne Vos als wijze van uitdaging enkele keren per jaar zal mee moeten koersen bij de mannen. Nog voordat dit plan in werking kon worden gebracht kan het alweer in de koelkast. De UCI zegt namelijk dat het tegen de regels is dat een vrouw meerijdt in het mannenpeloton.

"Het is simpelweg niet mogelijk", vertelde UCI-woordvoerder Enrico Carpani tegen VeloNation. "Marianne Vos is een van de succesvolste vrouwen in de historie van de wielersport, maar ze is een vrouw en zal bij de vrouwen moeten blijven koersen."

Vos pakte afgelopen zondag haar tweede nationale titel bij het veldrijden en vergaarde de afgelopen jaren al vele wereldtitels op de weg, baan en in het veld. Deze zomer wil de Rabobank-renster haar palmares vergroten met een olympische titel op de weg.

Niks op je scherm in Hitman: Absolution

IGN heeft een korte preview van Hitman Absolution op hun website gezet met daar in enkele nieuwe beelden. Daarnaast leren we ook van een 'Purest-mode' waarin de hele UI weg is en je zelfs moet onthouden hoeveel kogels je wapen in het magazijn heeft zitten.

Hitman Absolution staat gepland voor dit jaar maar een exacte datum is niet bekendgemaakt. De game komt uit voor PS3, Xbox 360 en Windows.

'Sporting laat Van Wolfswinkel niet gaan'

Pas bij een bod van twintig miljoen euro is Sporting Lissabon bereid te onderhandelen over een vertrek van Ricky van Wolfswinkel. Onder meer Fiorentina zit achter de spits aan. Vorige week probeerde Fiorentina de 22-jarige spits tevergeefs los te weken bij Sporting. Dat schrijft Voetbal International. De club uit Florence was bereid tien miljoen euro neer te tellen voor de voormalig speler van FC Utrecht en Vitesse.

Zijn zaakwaarnemer Louis Laros bracht Van Wolfswinkel op de hoogte van de interesse. "Maar de technisch directeur was direct heel duidelijk", aldus Laros. Carlos Freitas vond het bod van de Italianen veel te laag om te gaan onderhandelen.

Sporting zelf moest afgelopen zomer 5,4 miljoen euro aan Utrecht overmaken om de spits aan de selectie toe te kunnen voegen. Zijn marktwaarde lijkt dus in een half jaar verviervoudigd. Van Wolfswinkel kende een droomstart in Portugal met een uitverkiezing tot Speler van de Maand en acht goals in negen wedstrijden. Zijn contract in de hoofdstad loopt nog door tot 2016.

Feyenoord wil door met Martins Indi

Bruno Martins Indi kan binnenkort een contractverlenging tegemoet zien bij Feyenoord. De club is tevreden over de verdediger en wil in Marbella met hem om de tafel.I n de badplaats in Spanje belegt Feyenoord momenteel een trainingskamp. Technisch directeur Martin van Geel zal daar praten met Martins Indi, over wie hij tevreden is. "Bruno verdedigt goed en wordt per week slimmer", aldus Van Geel. "Hij is talentvol en heeft nog maar een tweejarig contract, dus met hem gaan we deze week om de tafel."

"Hij doet het goed", vindt ook trainer Ronald Koeman. "Wat ik een voordeel vind, is zijn linkerbeen. Zo speel je met een links- en rechtspoot in het centrum", aldus de trainer. Van Geel praat in Marbella ook met Jerson Cabral en Kelvin Leerdam. Ook zij liggen nog vast tot medio volgend jaar.

"Als je een week lang bij elkaar zit, heb je de tijd om met iedereen eens van gedachten te wisselen", zei Van Geel. "Dus een onderhoud met Jerson en Kelvin, die goed bezig zijn, staat in mijn agenda."

Militairen plassen op dode moslims

Op internet is sinds kort een behoorlijk schokkend filmpje waarin de Amerikaanse krijgsmacht zijn ware aard toont. Hierin is te zien hoe vier jonge soldaten hun blaas legen over enkele gesneuvelde Taliban.

Op de schokkende beelden zijn drie overleden moslimstrijders te zien naast een omgevallen kruiwagen. In plaats van hen de laatste eer te bewijzen, openen de Amerikanen hun gulp.

De soldaten halen hun jongeheer te voorschijn en vernederen de lijken met een 'golden shower'. Wel heeft een van de soldaten uit eerbied zijn helm afgenomen. Na het plassen gaat deze weer op en lopen de militairen weg.

Op het forum wordt inmiddels verbolgen gereageerd op het flmpje. "Beetje respect voor de doden mag ook wel, is niet om grappen over te maken. Wie is hier nou de barbaar?", vraagt een FOK!ker zich af. "En er dan foto's van maken", vindt een ander. "Zo zie je maar, als je te dom bent om te schijten ga je maar het leger in."


Het bewuste filmpje. (beelden kunnen als schokkend worden ervaren!)

Stormloop op kaarten Ajax - AZ

Ruim 8000 kinderen onder de 13 jaar hebben zich woensdagmiddag al aangemeld voor het bekerduel van donderdag 19 januari tussen Ajax en AZ. Ze mogen de replay van de gestaakte wedstrijd gratis bezoeken. Basisscholen en sportverenigingen kunnen tot vrijdagmiddag tot 17.00 uur via de website van de Amsterdamse club een kaartje bemachtigen.

De kinderen krijgen behalve een gratis ticket ook een lespakket over "voetbalveiligheid." Reisorganisatie OAD, geldschieter van Ajax, bood aanvankelijk gratis busvervoer aan. De 40 beschikbaar gestelde bussen zijn echter al volgeboekt.

Garmin vindt in Barracuda nieuwe cosponsor

Wielerploeg Garmin-Cervélo gaat dit seizoen als Team Garmin-Barracuda door het leven. Het Amerikaanse bedrijf Barracuda Networks, dat netwerkapparatuur maakt, verbindt zich als tweede sponsor aan het team. Fietsenmaker Cervélo, dat nooit tweede sponsor was, kreeg vorig jaar bij afwezigheid van een cosponsor het tweede deel van de teamnaam.

Teambaas Jonathan Vaughters is verguld met het binnenhalen van Barracuda. "We zijn altijd op zoek naar partners die, net als Garmin, onze passie voor en toewijding aan de beste technologische innovaties delen", stelt hij. "Barracuda Networks past daar perfect bij. De samenwerking is voor de lange termijn en het bedrijf staat ons toe andere cosponsoren te blijven zoeken."

Bij Garmin-Barracuda rijden drie Nederlanders. Thomas Dekker maakt dit jaar voor de Amerikaanse ploeg zijn rentree op het hoogste niveau na twee jaar dopingschorsing. Martijn Maaskant en Michel Kreder reden al voor de ploeg.

Rusland waarschuwt voor aanval op Iran

Het Westen moet zich verre houden van een aanval op Iran, omdat dit grote gevolgen kan hebben voor de mondiale veiligheid. Dat heeft de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabkov woensdag gezegd.

Militaire actie tegen Iran zou 'een grote vergissing' zijn met verstrekkende gevolgen voor de regionale en wereldwijde stabiliteit, aldus Ryabkov. Rusland is fel gekant tegen nieuwe sancties tegen Iran. Unilaterale acties van sommige westerse landen schaden volgens Moskou pogingen om de kwestie van het Iraanse atoomprogramma door middel van een dialoog op te lossen.

Mass Effect in je Amalur of andersom

Van plan om Mass Effect 3 en Kingdoms of Amalur te gaan gamen let dan op. Speel je één van de twee demo's dan krijg je voor de andere game gratis extra content voor in het spel. Dus speel je de Mass Effect 3-demo dan krijg je content voor in het volledige spel van Kingdoms of Amalur.

Al deze content is vormgegeven door Todd McFarlane bekend van de Spawn-comics. Hieronder staan meer details over wat je kan krijgen en daaronder enkele screenshots van de content.

Speel de demo van Kingdoms of Amalur: Reckoning en krijg het volgende in Mass Effect 3:

 • Reckoner Knight Armor: This armor will maximize damage done in close-quarters combat while a beefed–up power cell feeds energy into weapon systems to increase projectile velocity.
 • The Chakram Launcher: This weapon uses a fabricator to manufacture lightweight, explosive ammunition discs. This weapon is earned after completing the Reckoning demo and watching the trailer at the end.

Speel de demo van Mass Effect 3 en krijg het volgende in Kingdoms of Amalur: Reckoning

 • N7 Armor: Players can unlock special armor inspired by Commander Shepard’s iconic N7 battle armor including Helm, Cuirass, Gauntlets, Chausses and Greaves.
 • Onmiblade Daggers: A holographic blade stemming from Commander Shepard’s Omni-Tool, the Omni-blade allows players to stab enemies in close combat. Once players install and play the Mass Effect 3 demo, they will unlock the daggers.

De demo van Kingdoms of Amalur: Reckoning zal 17 januari uitkomen voor Windows, PS3 en Xbox 360. Wanneer de demo voor Mass Effect 3 uitkomt is nog niet bekendgemaakt.

MEMEME

ME

ME

ME

Hamas veroordeelt Palestijn ter dood

Hamas heeft woensdag een Palestijn ter dood veroordeeld, omdat hij zou hebben gecollaboreerd met Israël. Dat maakte een lid van Hamas, dat anoniem wilde blijven, bekend. De Palestijn wordt middels het vuurpeloton geëxecuteerd.

Palestijnen die samenwerken met Israëlische inlichtingendiensten worden verafschuwd in de Palestijnse gemeenschap.

Volgens het Palestijnse Centrum voor Mensenrechten heeft Hamas sinds het in 2007 aan de macht kwam in de Gazastrook 36 mensen ter dood veroordeeld. Ongeveer vijftien executies zouden inmiddels zijn uitgevoerd.

De mensenrechtenorganisatie zei zich 'ernstige zorgen' te maken over de doodstraffen die worden opgelegd door Hamas, maar ook door de Palestijnse Autoriteit, die aan de macht is op de Westelijke Jordaanoever.

Resten Duitse soldaat WOII geborgen

De landmacht heeft deze week de stoffelijke resten van een Duitse soldaat uit de Tweede Wereldoorlog geborgen. De resten lagen in een veldgraf in een bosgebied bij het Noord-Limburgse dorp Plasmolen. Het gaat gezien zijn uitrusting vermoedelijk om een gewondenverzorger, meldt het Ministerie van Defensie woensdag.

Het ongeveer 20-jarige slachtoffer lag begraven in een schuttersput. Bij de stoffelijke resten werd een herkenningsplaatje gevonden, waaruit kon worden opgemaakt dat de man behoorde tot een Duitse eenheid die in september 1944 in het gebied vocht.

De resten zijn overgebracht naar het laboratorium van de bergings- en identificatiedienst van de landmacht in Soesterberg, waar zijn identiteit wordt vastgesteld. De soldaat wordt naar verwachting volgend jaar begraven op de Duitse militaire begraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn.


Resten Duitse soldaat WOII geborgen (Foto: Novum)

Doodslag

Theo Maassen als acteur. Een paar jaar geleden nog vrij zeldzaam, maar de laatste tijd verschijnt de cabaretier steeds vaker in films en tv-series. Dat doet hij zeker niet onverdienstelijk. In 2008 speelde hij een prachtige rol in de thriller TBS en eind vorig jaar schreef en acteerde hij in de serie Geen Probleem! van de VPRO. Pieter Kuijpers (regisseur van TBS) werkt nu opnieuw samen met Theo in de thriller Doodslag

The Darkest Hour

Acteur Emile Hirsch speelde in de jaren '90 al gastrollen in series als ER en 3rd Rock From The Sun, maar zijn echte bekendheid verwierf hij natuurlijk in de film Into the Wild. Voor de rol viel hij bijna 20 kilo af en werd hij door de recensenten al snel aangewezen als kandidaat voor een Oscar. Nu is Emile te zien in de alienfilm The Darkest Hour, waar hij samen met vier andere jongeren een buitenaardse aanval probeert te overleven in Moskou. O ja, uiteraard in 3D.

Georgina Verbaan baalt van Arie met bont

Georgina is er niet blij mee dat Arie Boomsma bont draagt. "Net Uit de Kast gekeken, mooi programma", zegt Verbaan, die zich geregeld inzet voor het welzijn van dieren. "Wel erg jammer van die bontkraag van Arie Boomsma."

Arie reageert dat hij geen problemen heeft met het dragen van leer en bont. "Ik wil het productieproces kennen en verantwoordelijkheid kunnen nemen", zegt de presentator via Twitter.

Boomsma koos bewust voor zijn outfit. "Een van mijn zwakke punten is een gebrek aan impulsiviteit. Men mag er daarom van uitgaan dat ik nadenk over dingen die ik doe en draag." Hij weet dan ook dat het bont van zijn jas gemaakt is van coyotes uit Canada en de Verenigde Staten en is goedgekeurd door dierenorganisaties.

De 37-jarige presentator hoopt dat de discussie mensen aanzet tot nadenken en geeft in zijn betoog een tip. "Wees ook kritisch op jezelf. Geen bont, dan ook geen leer, vis of vlees."

Verbaan geeft aan niet overtuigd te zijn van het gelijk van Arie. "Jij zegt te willen aanzetten tot nadenken, maar ik geloof dat je bio hier op Twitter 'het optimisme grenst aan onverantwoordelijkheid' treffender is", zegt de 32-jarige Verbaan. "Maar goed, mijn repliek volgt."

Minder sneeuwproblemen in Alpen

De problemen door de recordhoeveelheid sneeuw in de Alpen zijn woensdag iets afgenomen, omdat er geen nieuwe neerslag is gevallen. Veel ingesneeuwde dorpen zijn inmiddels weer bereikbaar, aldus Oostenrijkse media. Wel blijft er redelijk veel lawinegevaar.

Door het zonnige droge weer en de vele sneeuw zijn het juist nu het prachtige dagen voor skiërs. Wel was er flink hinder door een kapotte skilift in Zillertal. Zo'n 150 skiërs zaten vast op een bergstation. Ze werden met een helikopter naar beneden gebracht. De skilift raakte waarschijnlijk defect door de vele sneeuw van de afgelopen dagen, aldus de eigenaar.

Minder sneeuwproblemen in Alpen
Minder sneeuwproblemen in Alpen (Foto: ANP)

Man schiet aanklager dood in Duitse rechtbank

Een officier van justitie is woensdag doodgeschoten in de rechtbank van Dachau in Duitsland. Dat meldde het Beierse ministerie van Justitie in München.

De schutter is een 54-jarige man. Hij trok plotseling een wapen en vuurde enkele schoten af. Hij zou ook op de rechter hebben geschoten, voordat hij de aanklager met drie kogels trof. De man kon na zijn daad worden overmeesterd door justitiebeambten.

Het zou gaan om een alimentatiezaak.

Aparte game krijgt een nog apartere downloadable game

In Japan, waar anders, komt binnenkort de game If I Were in a Sealed Room with a Girl, I'd Probably XXX uit. Mensen die de eerste editie kopen krijgen gratis een downloadbare game bij genaamd: If Kokoro Changed Into a Swimsuit.

If Kokoro Changed Into a Swimsuit zal hetzelfde concept als If I Were in a Sealed Room with a Girl, I'd Probably XXX gebruiken. Je komt in een soort droomwereld waar het hoofdpersonage een elfje wordt dat een meisje moet helpen ontsnappen uit een afgesloten kamer. Jij als elfje bent klein en behendig en kan daardoor makkelijk alle meisjes begluren terwijl je ze de kamer uit helpt.

In If Kokoro Changed Into a Swimsuit zal je op bezoek zijn bij een meisje genaamd Kokoro waar je niet lekker wordt en bewusteloos raakt. In die tijd droom je dat je in de kamer bij Kokoro bent terwijl ze haar nieuwe zwemkleding gaat passen. If I Were in a Sealed Room with a Girl, I'd Probably XXX komt 15 maart uit voor de 3DS.

Kokoro
Kokoro

Nederlandse journalist gewond in SyriŽ

Een Nederlandse journalist is woensdag gewond geraakt in de Syrische stad Homs toen een groep journalisten werd getroffen door granaten of raketten. Bij het geweld kwam een Franse journalist van de televisiezender France 2 om het leven.

De Nederlander raakte lichtgewond en heeft het ziekenhuis inmiddels mogen verlaten, zegt een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het gaat volgens haar om een freelancer die donderdag weer op het vliegtuig naar Nederland stapt.

Christina Curry wil weg uit Hollywood

Christina Curry denkt erover weg te gaan uit Hollywood. Ze wil verhuizen naar Austin in de Amerikaanse staat Texas, waar haar vader Adam Curry met zijn vriendin Micky Hoogendijk woont. De dochter van Patricia Paay is al op zoek naar woonruimte, schrijft ze in haar column in Hitkrant.

De 21-jarige Christina bracht de kerst met haar vader door bij een familievriend in Austin. "Ik genoot zo van mijn tijd in Austin, dat ik nu naar appartementen kijk die ik misschien kan huren nadat mijn huurcontract in Hollywood in maart afloopt", schrijft Christina.

Patricia Paay heeft het er moeilijk mee dat haar dochter Nederland heeft verlaten. Christina verhuisde na de scheiding van haar ouders in 2009 met haar vader naar de Verenigde Staten. Paay gaf eerder haar ex de schuld dat ze haar dochter door de afstand zo weinig ziet. "Dat je als vader niet wat meer rekening houdt met mij, als moeder van ons kind, vind ik pijnlijk."

'Russische sonde stort hopelijk neer in oceaan'

De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos hoopt dat delen van de ruimtesonde Phobos-Ground zondag neerstorten in de Indische Oceaan, ver van de bewoonde wereld. Zondag om 10.18 uur (Nederlandse tijd) zal de satelliet zich boven de Indische Oceaan bevinden, aldus Roscosmos.

De 133 miljoen euro kostende Phobos-Ground had een van de twee manen van Mars, Phobos, moeten verkennen. Roscosmos verloor kort na de lancering in november echter het contact met de sonde. Sindsdien zit Phobos-Ground vast in een baan rond de aarde. Pogingen van de Russen en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA om de sonde zijn missie te doen hervatten zijn mislukt.

De sonde weegt 13,2 ton, waarvan elf ton zeer giftige brandstof. Deskundigen waarschuwen dat als de brandstof is bevroren, het een terugkeer door de dampkring kan doorstaan en een serieuze bedreiging kan vormen als de sonde in een bewoond gebied neerstort. Roscosmos zegt echter zeker te zijn dat alle brandstof in de dampkring verbrandt.


'Russische sonde stort hopelijk neer in oceaan' (Foto: Novum)

Resident Evil: Revelations op een bootje

Resident Evil: Revelations komt over twee weken in Europa, Japan en Amerika uit en op het Japanse 3DS Nintendo-kanaal is nu het introfilmpje van de game te bekijken. Het Japanse filmpje toont weinig actie behalve de twee hoofdpersonages op een boot.

De game zal zich afspelen tussen het vierde en vijfde deel in de Resident Evil-serie en zal zich gaan richten op de survival-horror-gameplay waarmee de eerdere delen zo bekend zijn geworden. Bekijk hieronder het filmpje.

Eeckelaert: "Problemen HRT door verhuizing"

Volgens de technisch directeur van HRT, Jackie Eeckelaert, zal het seizoen 2012 voor zijn renstal een lastig jaar gaan worden. De Spaanse renstal verplaatste deze winter haar technische activiteiten van Duitsland naar Valencia, waardoor het team daar weer vanaf nul moet beginnen.

Tot eind vorig jaar werd de uitvalsbasis van voormalig teambaas Colin Kolles in het Duitse Greding gebruikt, maar hij is nu vervangen door Luis Pérez-Sala die aangesteld is door de nieuwe teameigenaar Thesan Capital. Nu is op een industrieterrein in Valencia een nieuw hoofdkwartier betrokken, maar dit gaat niet zonder gevolgen zijn.

"Een gevolg van de verhuizing is dat zo'n negentig procent van het in Duitsland werkzame personeel daar ook blijft en niet meekomt naar Spanje. Dit is spijtig, want hoewel onze oude bolide niet bijster goed was, begon het team wel goed op elkaar ingespeeld te raken en samen te werken. Hierdoor is het dus een beetje alsof we als team weer helemaal opnieuw moeten beginnen," zei Eeckelaert tegen La Libre.

De auto voor 2012 is in ieder geval nog in Duitsland gemaakt. "We hebben een compleet eigen auto geconstrueerd in onze fabriek in Duitsland, en deze zal worden aangedreven door een Cosworth-krachtbron. Met de nieuwe auto hopen we onze strijd met Marussia te kunnen vervolgen. Op meer kunnen we momenteel niet hopen, want we zijn pas in september met de nieuwe auto begonnen. Dat is later dan de andere teams van start zijn gegaan met hun bolide, dus we moeten realistisch blijven en mogen niet gaan dromen."

Voor 2012 heeft HRT in ieder geval Pedro de la Rosa vastgelegd. "We zoeken een jongere coureur met potentie. Het is niet in het belang van het team om een pensioengerechtigde rijder aan te nemen, terwijl het ook niet zo is dat we per se een tweede Spaanse coureur moeten vastleggen," zei Eeckelaert die uitsloot dat Vitantonio Liuzzi terug zou keren, omdat de Italiaan zijn kans niet gegrepen heeft.

Square Enix kondigt Gunslinger Stratos aan

Square Enix heeft een nieuwe arcade-game aangekondigd voor in Japan. De game zal niet naar XBLA of PSN komen maar echt in de arcadehallen die daar te vinden zijn. De game, genaamd Gunslinger Stratos, zal te spelen zijn met twee pistolen en zal vier tegen vier actie bevatten.

Square Enix is van plan om door het hele land heen wedstrijden te organiseren en gamers kunnen ook clans oprichten voor de game. Gamers kunnen de twee pistolen los van elkaar gebruiken maar de twee pistolen ook 'samenvoegen' voor het gebruik van machinegeweren en raketwerpers.

Gamers zullen een profiel aanmaken voor het spel dat gekoppeld wordt aan een website. In het spel zelf zal je punten verdienen die je via de website kan spenderen om je personage nieuwe kleding, wapens of accessoires te geven. Dit soort dingen kunnen alleen gedaan worden met punten die in het spel verdiend worden.

Bekijk hier de trailer van het spel met veel actie daar in. Hier beneden zie je een plaatje van de arcade-apparaten zoals ze er uit komen te zien. De game moet in de zomer van 2012 naar de arcadehallen toe komen.

Gunslinger

George Lucas spreekt zich uit over Red Tails

Afgelopen maandag was George Lucas te gast in het programma The Daily Show van Jon Stewart. Lucas was aanwezig om promotie te maken voor zijn nieuwe film Red Tails.

In het interview met Stewart vertelt Lucas onder meer waarom het 23 jaar duurde voor de film eindelijk voltooid kon worden. Daarnaast geeft de bebaarde regisseur aan dat, indien het eerste deel een succes wordt, er een prequel en sequel van het verhaal zullen verschijnen.

Kijk hieronder voor het interview met George Lucas.

Joran verklaart zich schuldig aan alles

Joran van der Sloot heeft zich woensdag voor de rechtbank in Lima schuldig verklaard aan alles wat hem wordt verweten. Nu hij dat heeft gedaan, komt hij in aanmerking voor strafvermindering. De openbaar aanklager wil dat hij 30 jaar de gevangenis in gaat voor de roofmoord op Stephany Flores, 1,5 jaar geleden.

Volgens zijn advocaat voelt Joran zich vervolgd door de hele wereld. De raadsman zei dat zijn cliënt 'onderhevig is aan een diep emotioneel trauma door wat er is gebeurd'.

Joran verklaart zich schuldig aan alles
Joran verklaart zich schuldig aan alles (Foto: ANP)

Saving Private Ryan-scenarist schrijft Thor 2

Robert Rodat gaat het scenario van de superheldenfilm Thor 2 onderhanden nemen. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De laatste versie is van Don Payne, die ook de eerste Thor schreef. Rodat is vooral bekend van zijn scripts voor de oorlogsdrama's Saving Private Ryan en The Patriot.

De keuze van producent Marvel voor Rodat lijkt samen te hangen met de komst van regisseur Alan Taylor, bekend van de tv-serie Game of Thrones. Hij verving Monster-regisseuse Patty Jenkins, die om onbekende redenen uit de productie werd gezet.

In Thor 2 neemt Chris Hemsworth weer de titelrol als Noorse dondergod op zich. De film moet eind volgend jaar in de bioscoop verschijnen.


Saving Private Ryan-scenarist schrijft Thor 2 (Foto: Novum)

Vier maanden cel voor bespuiten agenten

De 35-jarige man die op 31 december vier agenten in Utrecht met een bijtende vloeistof in het gezicht heeft gespoten, is woensdag veroordeeld tot vier maanden cel. Daarnaast moet de man de vier ieder een schadevergoeding van vierhonderd euro betalen. De straf is gelijk aan de eis van justitie.

De man verzette zich bij zijn aanhouding en bespoot het viertal. Het is nog niet duidelijk wat voor vloeistof het was. Volgens de agenten leek het op pepperspray, maar dan sterker. Twee van hen konden korte tijd niets zien.

Het wordt lastig voor de belager zijn streken volgend jaar te herhalen. Hij heeft tijdens de jaarwisseling huisarrest opgelegd gekregen.

Bondscenarist werkt aan filmmusical Jersey Boys

John Logan is gevraagd om de filmbewerking te schrijven van de musical Jersey Boys: The Story of Frankie Valli & The Four Seasons. De schrijver werkte hiervoor aan de Bondfilm Skyfall en kan zich meteen storten op de muziekfilm, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Jersey Boys won zes jaar geleden vier Tony Awards en heeft al voor meer dan 1 miljard dollar aan kaartjes opgehaald. De musical gaat over Frankie Valli & The Four Seasons die in de jaren zestig en zeventig hits hadden als 'Big Girls Don't Cry', 'Walk Like a Man' en 'Beggin'.

De 50-jarige Logan is een grote naam in Hollywood. Naast Skyfall schreef hij ook het scenario van Lincoln, de film over de Amerikaanse president Abraham Lincoln die Steven Spielberg momenteel filmt. Martin Scorsese's Hugo, ook op basis van een scenario van John Logan, draait vanaf 16 februari in de Nederlandse bioscopen.

Wanneer Jersey Boys in productie moet gaan, is nog onbekend.


Bondscenarist werkt aan filmmusical Jersey Boys (Foto: Novum)

Nederlandse turnploeg niet naar Spelen

De Nederlandse turnsters zijn er niet in geslaagd om zich als team te kwalificeren voor de Olympische Spelen. De turnploeg staat op het olympisch kwalificatietoernooi na twee groepen vijfde. Nederland had bij de eerste vier van de acht deelnemende landen moeten eindigen om zich te plaatsen voor de Spelen.

De turnsters behaalden een score van 212,061 punten, maar dat bleek niet voldoende. Canada, Frankrijk, België en Spanje scoorden hoger dan de Nederlandse ploeg. Italië, Zuid-Korea en Brazilië komen later woensdag nog in actie.

Door de uitschakeling van de turnploeg mag Nederland nog wel een individuele turnster naar de Spelen afvaardigen. De strijd voor het olympische ticket gaat tussen Celine van Gerner en Wyomi Masela, die in Londen op het onderdeel sprong aan de kwalificatie-eis van het NOC*NSF voldeed.

[Dakar] Loprais breekt ruggenwervels

Ales Loprais is de negende etappe van de Dakar Rally niet ongeschonden doorgekomen. De Tsjech brak twee ruggenwervels toen zijn Tatra in de etappe van Antofagasta en Iquique op de verbindingsroute meermalen over de kop sloeg. Op dat moment stond hij tweede in het vrachtwagenklassement.

Ten tijde van het ongeval zat Loprais zelf niet achter het stuur om zo even wat rust te pakken. Monteur Petr Almasi bestuurde de auto en liep bij de crash een hersenschudding op. Navigator Michal Ernst kwam met de schrik vrij. Almasi dommelde even weg, waarna de vrachtwagen van de weg raakte een meermalen over de kop sloeg. Daarbij eindigde de Tatra op zijn dak.

"Ik werd wakker toen de truck richting de ravijn denderde. Ik schreeuwde naar Almasi, maar hij reageerde niet. De klap was gigantisch. Beide voorwielen braken meteen af en de truck sloeg een aantal keer over de kop," zei Loprais op zijn website. De Tsjech werd samen met zijn teamgenoten door een helikopter naar het ziekenhuis vervoerd. Daar werd het letsel geconstateerd. "Het transport duurde drie uur. We hebben meer dan uur gewacht op de helikopter."

Bek dicht bij audiŽntie paus

De paus had woensdag een bijzondere bezoeker bij de algemene audiëntie in Rome. Medewerkers van de dierentuin Bioparco in Rome hadden een 30 centimeter lange babykrokodil uit Cuba meegenomen. De medewerkers wilden zo de aandacht vragen voor de 100e verjaardag van de dierentuin.

De medewerkers zorgden ervoor dat het dier zijn bek dichthield tijdens de audiëntie. Het dier wordt later in Cuba vrijgelaten. Paus Benedictus XVI bezoekt Cuba in maart. Bij de audiëntie waren dit keer ook acht jonglerende clowns en artiesten.

Bek dicht bij audiëntie paus
Bek dicht bij audiëntie paus (Foto: ANP)

Hof RoemeniŽ verwerpt euthanaseren zwerfhonden

Een omstreden Roemeense wet die het euthanaseren van zwerfhonden mogelijk maakt is woensdag door het Roemeense Hooggerechtshof verworpen. Volgens het hof druist de wet in tegen de grondwet.

Het Roemeense parlement sprak in november zijn goedkeuring uit over de wet. Onder de wet mogen lokale autoriteiten zwerfhonden van de straat plukken en in asielen stoppen. Als lokale bewoners vervolgens in een referendum voor het afmaken zouden stemmen, zouden de dieren kunnen worden geëuthanaseerd. Het parlement moet zich nu opnieuw over de wet gaan buigen.

De rechters zijn van mening dat het al dan niet euthanaseren van zwerfhonden gebaseerd moet zijn op duidelijke regels, niet op lokale referenda.

In de Roemeense hoofdstad Boekarest lopen naar schatting zo'n vijftigduizend zwerfhonden rond. Dierenrechtenactivisten roepen al langer om meer geld voor sterilisatie van de dieren.


Hof Roemenië verwerpt euthanaseren zwerfhonden (Foto: Novum)

Sexy blondine heeft 2 vagina's

Hazel Jones is de ideale vrouw voor een trio met een kameraad. De 27-jarige blondine heeft namelijk twee vagina's. Ook bezit ze twee baarmoeders.

Jones lijdt aan een zeer zeldzame aandoening die slechts een op de miljoen vrouwen treft. Toch zit de knappe jongedame er niet mee. "Zodra ik erachter kwam, vertelde ik het aan iedereen die het maar horen wilde", zo vertelt de Britse. "Het doet het altijd goed op feestjes. Als vrouwen het willen bekijken, zijn ze welkom."

De bizarre aandoening bleef haar hele jeugd onopgemerkt. Toen ze vanaf haar veertiende begon te menstrueren, bloedde ze eerst uit het ene gat en daarna uit het andere. "Pas op mijn achttiende ontdekte ik dat ik anders was. Mijn eerste vriendje zei dat er iets niet klopte. Ik ging door het lint en ging checken of hij gelijk had."

Gelukkig heeft ieder nadeel zijn voordeel. Zo is de mooie blondine tweemaal ontmaagd. Beide vagina's waren namelijk voorzien van een maagdenvlies, die beide zijn doorbroken.

Hoewel Jones vrede heeft met haar aandoening, moet ze wel oppassen tijdens een zwangerschap. Het is namelijk mogelijk om onafhankelijk van elkaar zwanger te worden. "Ik heb dan meer kans op complicaties tijdens de zwangerschap."

De gelukkige bezitster van twee vagina's is al meerdere malen een operatie aangeboden. Dit heeft ze altijd geweigerd. De dame in kwestie is dankzij haar bizarre aandoening namelijk een gewild model voor kinky fotoreportages.

Waalse regering: "Toekomst Spa snel duidelijk"

De Waalse regering wil dat er snel duidelijkheid komt over de toekomst van het circuit Spa-Francorchamps op de Formule 1-kalender. De Grand Prix van België is al jaren verlieslijdend, waardoor nu diverse scenario's worden bekeken om de wedstrijd toch te kunnen behouden.

Een van de mogelijkheden is het afwisselen van de race met Frankrijk. De Fransen hebben deze mogelijkheid geopperd maar tot op heden nog geen besluit hierover genomen. Volgens de Waalse minister van Economie Jean-Claude Marcourt zijn ze nu bezig om de plannen rond te maken, waarna over een maand duidelijk zal zijn wat de toekomst van de race in België is. Het huidige contract met F1-baas Bernie Ecclestone loopt eind dit jaar af.

Vier mannen vast voor groepsverkrachting Arnhem

De politie heeft vier mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een groepsverkrachting begin november in Arnhem. De verdachten zijn 29 tot 32 jaar en komen uit Rotterdam en Barendrecht.

Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedde dinsdagavond aandacht aan de verkrachting die plaatsvond in de nacht van 5 op 6 november in de St. Janskerkstraat in de wijk Klarendal. De vrouw was voor de tweede keer wezen stappen met een man, die ze meenam naar haar woning, waar hij later vrienden binnenliet. Ze werd vervolgens door vier negroïde mannen verkracht.

Naar aanleiding van de uitzending meldden twee van de mannen zich woensdagochtend zelf bij de politie in Rotterdam. De twee andere verdachten werden later aangehouden.

Poolse onderscheiding voor Wim Kok

Oud-premier Wim Kok (PvdA) heeft woensdag op de Poolse ambassade in Den Haag een onderscheiding in ontvangst genomen voor zijn steun aan de Poolse vakbond Solidariteit ten tijde van het communisme. Dat heeft een woordvoerder van de Poolse ambassade gezegd.

Kok behoort tot de ruim driehonderd niet-Polen die zijn onderscheiden met de zogeheten Dankbaarheidsmedaille. Kok heeft de onderscheiding vooral gekregen voor zijn activiteiten als voorzitter van de vakbond FNV in de jaren tachtig.

De medailles zijn een initiatief van het Europees Centrum voor Solidariteit, dat de waarden van de vakbond wil uitdragen. De medailles zijn toegekend door een jury onder leiding van de voormalige leider van Solidariteit en oud-president van Polen Lech Walesa. Kok ontving de medaille uit handen van de Poolse ambassadeur in Nederland.

Ubisoft verkoopt meer spellen dan verwacht

De Franse game-uitgever Ubisoft heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar 50 miljoen euro meer omgezet dan verwacht. De uitgever haalde onder meer met de actiegame Assassin's Creed: Revelations en de dansgame Just Dance grofweg 650 miljoen euro binnen. Dat heeft het Franse bedrijf dinsdag bekendgemaakt.

"Assassin's Creed Revelations presteerde naar verwachting, terwijl Just Dance 3 uitstekende verkoopcijfers haalde", verklaarde voorzitter Yves Guillemot van Ubisoft. Ook de verkoop van digitaal gedistribueerde spellen zit volgens de voorzitter in de lift.

Ubisoft denkt dit boekjaar, dat eind maart afloopt, een klein verlies te draaien. Vorig jaar draaide de Franse uitgever nog een verlies van 52 miljoen euro. Dit jaar kan nog sprake zijn van een klein verlies. Guillemot verwacht dat zijn bedrijf volgend jaar weer winst gaat maken. Onder meer het schietspel Ghost Recon: Future Soldier, dat is uitgesteld tot mei dit jaar, moet daaraan bijdragen.

De game-uitgever maakt 15 februari zijn cijfers over het derde kwartaal van het boekjaar bekend.


Ook Sneijder fit genoeg voor derby

Na Clarence Seedorf is ook Internazionale-middenvelder Wesley Sneijder fit genoeg om komend weekend de Derby della Madonnina te spelen. De Oranje-international werkte woensdag zonder problemen de gehele groepstraining van de Nerazzurri af.

Na afloop van de oefensessie toonde trainer Claudio Ranieri zich opgetogen. "Sneijder geeft ons iets extra's", aldus de Italiaanse coach. Sneijder ontbrak de afgelopen weken bij Internazionale wegens een slepende spierblessure. Het duel met Parma afgelopen zaterdag kwam dan ook te vroeg voor de spelverdeler en hij bleef uit voorzorg buiten de wedstrijdselectie.

AC Milan wist woensdag te melden dat ook Clarence Seedorf fit genoeg is om de derby te spelen. De Rossoneri hebben momenteel acht punten voorsprong op aartsrivaal Inter. "Je voelt aan de stad dat er iets bijzonders staat te gebeuren", keek Ranieri vast vooruit op het treffen.


Sneijder fit genoeg voor derby (Foto: Pro Shots)

Monti wil transactietaks voor hele EU

De Italiaanse premier Mario Monti wil zich achter een nieuwe belasting op financiële transacties scharen. Dat liet hij woensdag na een gesprek in Berlijn met de Duitse bondskanselier Angela Merkel weten. Voorwaarde is wel dat de nieuwe maatregel voor de hele Europese Unie geldt.

Monti wil niet dat de belasting alleen wordt ingesteld voor de zeventien lidstaten van de eurozone. "We staan ervoor open om dit initiatief op EU-niveau te steunen", zei hij. Merkel besprak de maatregel maandag met de Franse president Nicolas Sarkozy, maar gaf toen aan de maatregel alleen in te willen voeren voor de eurozonelanden.

De regering van Monti's voorganger Silvio Berlusconi was altijd tegen de zogenaamde transactietaks, maar Monti liet eerder al doorschemeren het initiatief in overweging te nemen.

Zwevende fietsrotonde bij Eindhoven blijkt onveilig

Kruispunt de Hovenring bij Eindhoven is maandag afgesloten. Kabels van de fietsbrug die boven de rotonde is gebouwd kunnen loskomen, wat een gevaar kan opleveren voor auto's die eronder rijden. Dat meldt de gemeente.

De kabels waaraan het fietsersviaduct hangt kunnen bij bepaalde weersomstandigheden gaan trillen. Door deze trillingen bestaat de kans dat de bevestiging van de tuien kapotgaat. Onduidelijk is nog bij welk weer dit gebeurt en om ieder risico uit te sluiten heeft de gemeente besloten de kruising af te sluiten.

De zwevende fietsrotonde zelf loopt geen risico in te storten, maar zolang de kabels trillen kan de veiligheid van de constructie niet worden gegarandeerd. De gemeente laat weten dat naar een oplossing wordt gezocht. Onduidelijk is nog hoe lang dit gaat duren.

De Hovenring tussen Veldhoven en Eindhoven is de eerste zwevende fietsersrotonde ter wereld. De constructie hangt met kabels aan een kolom van zeventig meter hoog.


Zwevende fietsrotonde bij Eindhoven blijkt onveilig (Foto: Novum)

"Het hele jaar door Wii U-informatie"

Nintendo of America-baas Reggie Fils-Aime geeft aan dat we niet per se tot de E3 hoeven te wachten op meer informatie over Nintendo's aankomende console, Wii U.

"Essentially, we will be sharing information throughout the entire year", aldus Fils-Aime in een interview op de Consumer Electronics Show, waar Nintendo de Wii U en toebehoren achter gesloten deuren aan de pers toont. "I won't say you're going to have to wait until E3, but certainly we're not breaking any news here; no launch date, no launch price, no game line-up. We will be sharing a whole lot of information all through the year on how we will be driving Wii U into households this year", voegt hij hier aan toe.

Nintendo Wii U staat gepland voor dit jaar en zal waarschijnlijk uitkomen tussen de E3 en het eind van het jaar.

Los Angeles wil condooms bij pornoacteurs verplichten

De gemeenteraad van Los Angeles heeft dinsdag een verordening voor het verplicht stellen van condoomgebruik door pornoacteurs voorlopig goedgekeurd. De verordening werd met elf stemmen tegen één aangenomen. Voor de definitieve goedkeuring moet volgende week nog een keer worden gestemd.

In de verordening staat dat acteurs in pornofilms verplicht zijn condooms te gebruiken. Gebeurt dat niet, dan krijgen productiebedrijven geen vergunning om films op te nemen in de stad. Als het voorstel definitief wordt goedgekeurd dan is dat een overwinning voor de AIDS Healthcare Foundation. De stichting pleit al lange tijd voor de maatregel.

The Free Speech Coalition, de handelsorganisatie voor de pornoindustrie, hekelde de beslissing van de gemeenteraad en de bemoeienis van de overheid. Volgens de directeur van de organisatie, Diane Duke, voldoen de bestaande veiligheidsvoorschriften, die de industrie zelf heeft opgesteld. Ze zegt dat zich in de pornoindustrie niet veel soa-besmettingen voordoen en dat er de afgelopen vijf jaar niemand besmet is geraakt met hiv.

Pornoacteur Derrick Burts bleek in december 2010 seropositief te zijn. Hij acteerde in de maanden ervoor in verschillende pornofilms waarin hij seks had met zowel mannen als vrouwen. Hij zei bij de opnames hiv te hebben opgelopen. Duke bestrijdt dit echter en zegt dat Burts de ziekte buiten werktijd heeft opgelopen.

Burts zelf noemde het besluit van het stadsbestuur van Los Angeles 'een grote, grote stap in de goede richting'.


Los Angeles wil condooms bij pornoacteurs verplichten (Foto: Novum)

Regering Nigeria waarschuwt voor anarchie

De stakingen in Nigeria kunnen alleen maar leiden tot anarchie. Dat heeft de Nigeriaanse regering woensdag gezegd. Demonstraties tegen de hoge brandstofprijzen gingen hun derde dag in.

Aan de stakingen gerelateerd geweld heeft al negen mensen het leven gekost. In Lagos, de commerciële hoofdstad van het land, hebben betogers barricades opgeworpen op wegen die voeren naar woonwijken waar de elite huist. "We hebben op hen gestemd. Ze moeten ons gehoorzamen", zei de 16-jarige Godwin Bassey.

Procureur-generaal Mohammed Bello Adoke noemde de stakingen van de grote vakbonden illegaal en waarschuwde dat de regering de salarissen van ambtenaren die niet op hun werk verschijnen niet zal uitbetalen. Of het dreigement succes zal oogsten is de vraag. In Nigeria krijgen ambtenaren als gevolg van corruptie en wanbeleid soms wekenlang geen loon uitbetaald.

Babatunde Ogun, voorzitter van een grote vakbond van medewerkers in de olieindustrie, wil de stakingen uitbreiden. "Het betekent op de korte termijn dat er geen export van aardgas zal zijn", zei hij woensdag. "Alles zal tot stilstand komen."

Overvallers schieten op agenten in Leiden

Een politieauto is woensdag in Leiden beschoten door verdachten van een overval op een winkel. De agenten in de wagen werden niet geraakt, maar raakten wel lichtgewond door glasscherven. Dat heeft de politie gemeld.

Verschillende daders, vermoedelijk drie, overvielen aan het einde van de ochtend een winkel in de Haarlemmerstraat. Zij openden het vuur op de politiewagen en gingen er vervolgens vandoor. Een van de verdachten, een 21-jarige Amsterdammer, is later aangehouden. Twee anderen zijn ook opgepakt, maar of zij met de overval te maken hebben is nog onduidelijk.

Spaans parlement keurt bezuinigingen goed

Het Spaanse parlement heeft woensdag de eerste reeks bezuinigingsmaatregelen goedgekeurd. De bezuinigingen van 8,9 miljard euro zijn gericht op het terugbrengen van de enorme staatsschuld.

De maatregelen, waaronder de verhoging van de inkomsten- en onroerendgoedbelasting, werden woensdag goedgekeurd door 197 van de 350 leden in het Spaanse Congres van Afgevaardigden. Daar heeft de regerende conservatieve Volkspartij (PP) een absolute meerderheid sinds de partij de verkiezingen van 20 november met een straatlengte voorsprong op de andere partijen won.

Minister van financiën Cristobal Montoro zei dat de bezuinigingen, die de regering op 30 december aankondigde, zwaar maar noodzakelijk zijn. Volgens hem zijn ze het noodzakelijke gevolg van het economisch wanbeleid van de vorige, socialistische, regering. Hij zei ook dat Spanje op het punt staat in een recessie terecht te komen en dat de economie, met 21,5 procent werkloosheid, stagneert.

Scholten van Aschat vindt Maassen lui en sloom

Gijs Scholten van Aschat zegt geen hoge pet op te hebben van zijn Doodslag-collega Theo Maassen. "Theo is een heel luie, slome man en hij is erg vol van zichzelf", grapt de 51-jarige acteur voor de camera van Novum Nieuws.

Toneelspelen kan de cabaretier ook al niet volgens Scholten van Aschat. "Hij snapt niks van acteren, dus ik heb hem echt alles moeten bijbrengen," zegt de acteur. Toch hebben de twee een leuke tijd gehad op de set van het drama Doodslag. "Nee, Theo is geweldig, hij is een goede vriend en we hebben ontzettend veel plezier gehad."

In Doodslag slaat ambulancechauffeur Max, de rol van Maassen, een jongen dood nadat hij talloze keren door omstanders is tegengewerkt. Maryam Hassouni heeft de rol van de nieuwe collega van Max. Scholten van Aschat speelt een cabaretier die op televisie ambulancepersoneel opruit om in actie te komen. Het drama is geregisseerd door Pieter Kuijpers, die met Maassen de misdaadfilm TBS maakte.

Ter voorbereiding op de film hebben Maassen en Hassouni een dag meegedraaid met ambulancepersoneel. Maassen vond het prachtig. "Keihard rijden naar het ziekenhuis, dat is natuurlijk mooi vol gas en je mag door rood rijden en je mag overal parkeren. Dat is toch de droom van iedere man?" Hassouni vond dat scheuren maar niks. "Ik was echt kotsmisselijk, maar ik heb het overleefd."

Agenten bezoeken jonge twitteraar met nepwapen

Een 17-jarige jongen uit Oosterhout die een foto van zichzelf met een wapen op Twitter had geplaatst kreeg daarop een bezoekje van de politie. Die was in actie gekomen omdat het nepwapen er verdacht echt uitzag.

De jonge Brabander richtte het wapen op de foto die de politie dinsdag ontdekte op de camera. Toen de politie erachter was gekomen wie de jongen was en hem thuis bezocht, moest hij het wapen afgeven, waarop bleek dat het een reproductie van een echt wapen was. Omdat die in Nederland verboden zijn, krijgt de jongen een proces-verbaal.

Vuelta 2012 blijft in Noord-Spanje

De Vuelta blijft dit jaar in het noorden van Spanje. Dat is woensdag tijdens de presentatie van het parcours in startplaats Pamplona gebleken. De Baskische stad is plaats van handeling van een 16,2 kilometer lange ploegentijdrit op 18 augustus. Op 9 september finisht de ronde in Madrid. Vorig jaar keerde de Vuelta na dertig jaar afwezigheid terug in Baskenland.

Na de start trekt de Spaanse wielerronde eerst naar het oosten, waar Andorra en Barcelona worden aangedaan. Vervolgens vliegt het peloton naar Galicië in het uiterste noordwesten en wordt westwaarts de noordkust gevolgd. Vanaf Santander wordt vervolgens koers naar het zuiden gezet om, zoals de traditie het wil, in Madrid te finishen.

De 3300 kilometer lange koers is er een voor de klimmers. Naast de ploegentijdrit en een individuele tijdrit van veertig kilometer, zijn er slechts zes vlakke etappes. Dertien keer moeten de renners midden- en hooggebergte doorkruisen. Daarbij worden 37 bergen beklommen en zes keer ligt de finish bergop.


Vuelta 2012 blijft in Noord-Spanje (Foto: Novum)

Wozniacki verliest in Sydney

Caroline Wozniacki kan zich voor gaan bereiden op de Australian Open. De Deense nummer één van de wereld ging in de kwartfinale van het WTA-toernooi in Sydney onderuit tegen de Poolse Agnieszka Radwanska. Het werd na 2,5 uur zwoegen 3-6, 7-5 en 6-2.

Radwanska staat nu in de halve finale tegenover de Wit-Russin Victoria Azarenka die de Française Marion Bartoli met 6-4 en 7-5 klopte. In de andere halve finale staan Petra Kvitova uit Tsjechië en de Chinese Li Na.


Wozniacki snel uitgeschakeld in Sydney (Foto: Pro Shots)

[Upd] Providers moeten Pirate Bay blokkeren

Internetaanbieders Ziggo en XS4ALL moeten hun klanten de toegang tot de website The Pirate Bay ontzeggen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald in een procedure die was aangespannen door stichting Brein.

Vorig jaar ving auteursrechtenorganisatie Brein in een kort geding over dezelfde kwestie nog bot bij de rechter.

Via The Pirate Bay kunnen internetters legaal muziek en films, en illegaal software uitwisselen. De rechtbank acht bewezen dat 30 procent van de klanten van Ziggo en 4,5 procent van de klanten van XS4ALL dat recent heeft gedaan en zo inbreuk heeft gepleegd op auteursrechten.

Dat rechtvaardigt naar het oordeel van de rechtbank het door Brein gevraagde bevel tot blokkering van de toegang tot de website. Daarnaast is Brein nu door de rechter gerechtigd nieuwe domeinnamen en ip-adressen te overhandigen aan Ziggo en XS4ALL, welke binnen 24 uur dienen te worden geblokkeerd.

Brein kan wel aansprakelijk worden gesteld indien zij verkeerde ip-adressen of domeinnamen aangeven, maar de bewijslast is hiermee dus omgekeerd. Brein kan bijvoorbeeld het ip-adres of de domeinnaam fok.nl opgeven aan Ziggo en XS4ALL en FOK! zou dan geblokkeerd worden tot wij een rechtzaak aanspannen. Hiermee heeft Brein een machtig wapen in handen om het internet te censureren.

In hoeverre de rechter verwacht dat de blokkade op The Pirate Bay daadwerkelijk te handhaven valt is niet bekend. The Pirate Bay is vooralsnog gewoon bereikbaar, en zal dat later waarschijnlijk zijn via diensten als freeproxy, surfert en hidemyass.

De volledige uitspraak vind je hier.

Update 14.44 uur:
Brein-directeur Tim Kuik noemt de uitspraak 'terecht', zo zegt hij tegenover tech-site Tweakers.net. De 'copyrightwaakhond' ziet in de uitspraak mogelijkheden andere providers ook te dwingen de site te blokkeren. 

Internetproviders moeten Pirate Bay blokkeren
Internetproviders moeten Pirate Bay blokkeren (Foto: ANP)

'Fysiek medium onmisbaar voor consoles'

De nummer twee topman bij Sony, Kaz Hirai, schoot eerder vandaag de geruchten over een aankondiging van de PS4 op de E3 dit jaar af. Wanneer we de opvolger van de PS3 voor het eerst zien blijft dus speculeren. Hirai laat echter weten dat ook de komende jaren een console gebaseerd op discs de norm zal zijn.

Tijdens CES in Las Vegas vertelde Hirai dat het belangrijk is dat ze consoles in de huiskamer krijgen, maar dat het onmogelijk is om alle content alleen via een netwerk aan te bieden. Voor veel consumenten is het namelijk nog moeilijk om even 50GB aan data binnen te halen. Deze uitspraak is een verlengde van wat hij afgelopen jaar in augustus zei, toen gaf hij ook al aan dat een fysiek medium nog onmisbaar is voor hun business.

Volgens Hirai is het wel erg extreem om te denken dat we over twee, drie of zelfs tien jaar alles zullen downloaden.  De geruchten rond de PS4 mogen dan uit de wereld zijn geholpen, voor nu althans, het mag duidelijk zijn dat we in de volgende console van Sony nog steeds een disc kunnen stoppen.

Spielberg mist kwaliteit in eigen vervolgfilms

Regisseur Steven Spielberg vindt dat hij nog geen goede vervolgfilm heeft gemaakt. "Mijn vervolgfilms zijn nog nooit beter geweest dan het origineel", zegt hij in een interview met de Britse krant The Independent. "Ik heb nog geen The Godfather II gemaakt."

Hij neemt een voorbeeld aan zijn collega Francis Ford Coppola, die met zijn vervolgfilm The Godfather II volgens velen zijn origineel ruimschoots oversteeg. "The Godfather II is de crème de la crème en zoiets heb ik nog nooit gemaakt." Spielberg heeft onder meer vervolgfilms gemaakt op zijn dinofilm Jurrasic Park en de Indiana Jones-film Raiders of the Lost Ark.

"Volgens het publiek is de derde Indiana Jones-film de beste van de vier, maar ik vind alle films minder dan de eerste." De 65-jarige Spielberg promoot momenteel zijn oorlogsfilm War Horse. De inspiratie voor die film komt van zijn vader die in de Tweede Wereldoorlog heeft gevochten. "Ik ben opgegroeid met die verhalen", zegt Spielberg.

War Horse, waarin een jongen zich tijdens de Eerste Wereldoorlog probeert te herenigen met zijn lievelingspaard, draait vanaf 2 februari in de Nederlandse bioscopen.

150 automobilisten kandidaat voor alcoholslot

Ruim 150 automobilisten komen tot nu toe in aanmerking voor een alcoholslot. Zij zijn de afgelopen tijd met een forse slok op achter het stuur aangehouden. Dat zegt een woordvoerder van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) woensdag.

Automobilisten die worden aangehouden met een promillage van 1,3 of hoger kunnen sinds 1 december een alcoholslot in hun wagen krijgen. Het slot is een blaasapparaat dat ervoor zorgt dat de auto niet start als de bestuurder te veel heeft gedronken.

Het CBR heeft nog geen enkel slot geïnstalleerd, omdat de procedure ongeveer drie maanden duurt. Het eerste exemplaar zou dus begin maart kunnen worden aangebracht. Volgens de woordvoerder kan dit alleen als de automobilist niet in hoger beroep gaat en hij geen rijontzegging heeft gekregen.

Overtreders krijgen het slot in eerste instantie voor twee jaar in de auto. Dit kan meerdere keren met zes maanden worden verlengd.

In Friesland is het eerste bezwaar tegen het zogeheten alcoholslotprogramma (ASP) een feit. Een 41-jarige Fries die onlangs werd aangehouden op verdenking van rijden onder invloed, wil geen slot in zijn auto. Hij werkt met behoud van bijstandsuitkering voor een installatiebedrijf en rijdt daarvoor in bedrijfsauto's.

Zijn advocaat laat weten dat bij het CBR bezwaar wordt aangetekend, maar advocatenkantoor Anker & Anker bestudeert ook of het ASP in strijd is met het Europese recht, omdat het programma geen draagkrachtbeginsel kent. "Dat houdt in dat de kosten voor een miljonair even hoog zijn als voor een uitkeringsgerechtigde. Bovendien kan het opleggen van het ASP verlies van het werk opleveren."

Naast de ongeveer duizend euro voor het alcoholslotprogramma moet de drankrijder ook zo'n 2500 betalen voor de in- en uitbouw, huur en uitleessessies van het alcoholslot, aldus Anker & Anker.


150 automobilisten kandidaat voor alcoholslot (Foto: Novum)

Verbod op grote honden in Chinese toeristenstad

Inwoners van de bij toeristen populaire Chinese stad Xi'an mogen niet langer grote honden hebben. Dat heeft het stadsbestuur bekendgemaakt.

Het verbod gaat in per 1 februari en geldt volgens het staatspersbureau Xinhua voor 34 soorten honden, waaronder Duitse herders. Binnen de ring van Xi'an zijn de honden niet langer toegestaan en ook op sommige plekken buiten de ring, zoals in woonwijken en bij scholen, ziekenhuizen en monumenten. Het is onduidelijk waarom het verbod wordt ingevoerd, maar andere Chinese steden voerden strengere regels in voor het bezit van honden vanwege zorgen over rabiës en problemen met wilde honden.

Huisdierbezit was ooit een zeldzaamheid in China omdat de Communistische Partij dat bourgeois vond. Ook konden de meeste Chinezen zich geen kat of hond veroorloven. Vooral in grote steden groeit huisdierbezit nu echter spectaculair.

Xinhua zei dat honden als groot worden beschouwd als ze een schofthoogte hebben van meer dan vijftig centimeter. In mei vorig jaar legde Shanghai al beperkingen op aan het bezit van honden. Daar geldt nu een limiet van één hond per gezin.

Xi'an, gelegen in centraal China, staat bekend om zijn duizenden levensgrote strijders van terracotta, een van de belangrijkste archeologische vondsten van de twintigste eeuw.

Supermarktbrand Kwintsheul werk van 8-jarige

Een 8-jarige jongen is woensdag aangehouden op verdenking van brandstichting bij een supermarkt in het Zuid-Hollandse Kwintsheul. Het vuur legde de vestiging van Albert Heijn aan Raaphorst afgelopen zaterdag volledig in de as. De jongen werd om 07.30 uur opgepakt in een woning in Kwintsheul, meldt de politie.

Door de brand, die iets voor 17.55 uur uitbrak, moesten 55 woningen worden ontruimd. De supermarkt is na de brand gesloopt.

Uit camerabeelden van bewakingscamera's en getuigenverklaringen kon de identiteit van de verdachte worden vastgesteld. De jongen kan vanwege zijn leeftijd niet strafrechtelijk worden vervolgd. Wel is hij in een kindvriendelijke studio door rechercheurs verhoord. Daarna is hij weer naar huis gebracht.

"Hier heb ik maar één woord voor: triest", reageert burgemeester van Westland Sjaak Van der Tak.

'Khloť is geen Kardashian'

Khloé is geen zus van Kim en Kourtney Kardashian. De 27-jarige realityster is het resultaat van een buitenechtelijk avontuurtje van haar moeder Kris. Dat zeggen twee ex-geliefden van de vader van de realitysterren tegen het Amerikaanse roddelblad Star Magazine.

"Khloé is niet zijn kind, daar was hij heel stellig over", zegt Jan Ashley, een ex van Robert Kardashian. Volgens Ashley was het geen geheim dat zowel Robert als Kris tijdens hun huwelijk vreemdging. In haar meest recente boek bekent Kris dat zij haar echtgenoot Robert inderdaad niet trouw was.

Khloé zou zelf weten dat ze eigenlijk geen Kardashian is, beweert de weduwe van Robert Kardashian. "Ze had het er heel vaak over", zegt Ellen Kardashian, die de advocaat twee maanden voor diens plotselinge dood trouwde. "Ze lijkt ook niet op de andere kinderen, ze is langer, heeft een andere lichaamsbouw en ander haar."

Kim, Kourtney en Khloé hebben hun mode-imperium opgebouwd rond hun achternaam. Zo heten hun boetiekjes Dash en krijgen kledinglijnen vaak een naam met dubbele k. Wie Khloés biologische vader is en wat haar werkelijke achternaam zou zijn, is niet bekend.

Nieuwe slangensoort ontdekt in Tanzania

Zo'n twee jaar geleden is in het zuidwesten van Tanzania een nieuwe slangensoort ontdekt. Dat werd vorige maand bevestigd in het wetenschappelijke tijdschrift Zootaxa. De slang is vernoemd naar een 7-jarig meisje en heeft de soortnaam Matilda's Hoornadder (Atheris matildae) gekregen.

De afgelopen dertig jaar zijn in Afrika maar drie nieuwe addersoorten ontdekt. De precieze vindplaats wordt niet bekendgemaakt om te voorkomen dat de soort een gewilde jachttrofee wordt, zei de Wildlife Conservation Society (WCS). Matilda's Hoornadder is geel-zwart gekleurd, heeft groene ogen en twee puntige hoorntjes op zijn kop.

Tim Davenport, directeur van de WCS, maakte deel uit van het onderzoeksteam dat de nieuwe hoornadder vond. "Mijn dochter, die toen 5 jaar oud was, was gefascineerd door het dier en kon er urenlang naar kijken en hielp ons het dier te verzorgen", zei hij woensdag. "We noemden de slang toen Matilda's adder (...) en die naam is blijven hangen."

Hoeveel Matilda's Hoornadders er in het wild zijn is niet bekend. Er leven er twaalf in gevangenschap en er wordt een fokprogramma opgezet.

"Dit dier ziet er woest uit en is waarschijnlijk giftig (hoewel de meeste adderbeten niet dodelijk zijn)", liet Davenport in een chatsessie weten. "Het is echter een bijzonder rustig beestje en geenszins agressief."

Europa keurt Belgische begroting goed

De Europese Commissie heeft de Belgische begroting over 2012 goedgekeurd. Ook Cyprus, Malta en niet-euroland Polen krijgen een voldoende van de commissie. De ontwikkelingen in deze landen worden wel in de gaten houden. De begroting van Hongarije is afgekeurd. Dat meldt de Europese Commissie woensdag.

De commissie waarschuwde de vijf landen begin november dat zij onder de nieuwe begrotingsregels van de EU mogelijk sancties tegemoet konden zien. De Belgische begroting leek vorige week nog onvoldoende voor de commissie. Sindsdien heeft België een miljard aan uitgaven bevroren.

De nieuwe regels van het versterkte Stabiliteits- en Groeipact, het zogeheten sixpack, zijn 13 december ingegaan. Onderdeel daarvan waren onder meer straffende sancties en een boete bij falend beleid. Momenteel scherpen de lidstaten de regels verder aan.

Hongarije kreeg een onvoldoende van de commissie en kan sancties opgelegd krijgen. Het land heeft volgens de commissie alleen eenmalige maatregelen genomen om binnen de budgetregels te blijven. Zonder die maatregelen was het begrotingstekort in 2011 juist flink gegroeid.

Jan Mulder maakt tentoonstelling over voetbalidolen

Jan Mulder gaat aan de slag als gastconservator bij het Museum Twentsewelle in Enschede. De oud-voetballer gaat elf bekende Nederlanders vragen naar hun voetbalidool. De bijbehorende verhalen worden gebruikt voor een tentoonstelling, meldt het museum.

Mulder zoekt via de site van Twentsewelle ook naar de voetbalidolen van gewone Nederlanders. Op basis van hun voorkeur gaat hij een top honderd van de beste voetballers maken. Ook die krijgt een plaats in het museum.

De tentoonstelling heet 1-1, Elf Idolen en Jan Mulder en opent in september.

Nederlandse turnsters voorlopig tweede op OKT

De Nederlandse turnsters staan bij het olympisch kwalificatietoernooi na een subdivisie tweede achter Canada. Het team van bondscoach Gerben Wiersma behaalde een score van 212,061 punten. "De ploeg heeft een goede score neergezet, maar met nog drie divisies te gaan wordt plaatsing voor de Spelen lastig", meldt een woordvoerder van de KNGU.

Nederland moet bij de eerste vier van de acht deelnemende landen eindigen om de Olympische Spelen te bereiken. In de loop van woensdag komen de resterende zes deelnemende landen in actie.

PVV wil extraatje voor AOW'ers

De PVV in Flevoland wil dat 65-plussers die alleen AOW krijgen jaarlijks een extraatje van honderd euro tegemoet kunnen zien. Fractieleider van de Provinciale Staten en Tweede Kamerlid Joram van Klaveren bevestigt woensdag berichtgeving over deze 'Flevosnip' in De Telegraaf.

Van Klaveren vindt de 972 euro netto die de mensen zonder aanvullende pensioenuitkering krijgen 'heel erg weinig'. Hij wijst op rapporten waaruit blijkt dat deze ouderen maar een of twee keer per week vlees kunnen eten. Een extraatje kunnen zij daarom goed gebruiken. Hij zal het voorstel voor de 'Flevosnip' binnenkort doen in een vergadering van Provinciale Staten.

In Flevoland gaat het om zo'n 7800 mensen. Het jaarlijkse douceurtje zou de provincie ongeveer acht ton kosten. Dat bedrag kan volgens van Klaveren worden betaald uit het potje voor duurzaamheid, waar nog miljoenen inzitten. Hij hoopt dat veel provincies het voorbeeld van Flevoland volgen. Hij is daarover in gesprek met andere PVV-fracties.

Partijleider Geert Wilders vindt het een 'geweldig initiatief' van de PVV-Flevoland. "Hoop dat vele provincies volgen!", twittert hij.

Verkeersproblemen rond Amsterdam door afgesloten A9

Door een ongeluk op de A9 stond woensdag in de ochtendspits meer dan 25 kilometer file rond Amsterdam. De rijbaan vanuit Diemen richting Utrecht en Alkmaar werd rond 06.45 uur bij knooppunt Holendrecht afgesloten door een ongeluk met een auto. Omdat er twee gewonden vielen, duurde het tot even voor 08.30 uur voordat de rijbaan helemaal kon worden vrijgegeven, zegt een ANWB-woordvoerder.

Er moest onder meer een onderzoek naar de oorzaak worden gedaan. Door de afsluiting ontstonden flinke files. Even voor 08.45 uur stond op de A2 van Utrecht naar Amsterdam tussen Vinkeveen en Holendrecht zeventien kilometer file. Verkeer werd aangeraden om te rijden via de ringweg A10, maar daar liep het al snel ook vast. Op de A10 stond acht kilometer file.

Monsterfiles bleven uit. Dat komt mede doordat woensdag een relatief rustige verkeersdag is.

Justin Bieber brandt zich niet aan seks en drugs

Justin Bieber wordt binnenkort 18 jaar, maar belooft dat hij niet plots uit de band springt. De zanger wil een goed voorbeeld zijn voor jongeren en heeft geen haast om volwassen te worden.

"Ik probeer me niet te schikken naar wat mensen willen dat ik ben en ga niet opeens feesten en alcohol drinken", zegt Bieber in het Amerikaanse tijdschrift V. "Ik wil het doen in mijn eigen tempo."

"Ik wil doen wat Michael Jackson deed: hij zong altijd nette teksten en was daardoor altijd geliefd bij kleine kinderen, maar ook bij hun grootouders", vervolgt de zanger. "Ik wil niet zingen over dingen als seks, drugs of schelden. Ik ben van de liefde."

Puber richt voor ton schade aan in bussen Eindhoven

De politie heeft dinsdag een 13-jarige jongen uit Veldhoven aangehouden die voor ruim honderdduizend euro schade zou hebben aangericht aan elektrische bussen. Hij wordt ervan verdacht apparatuur en meubilair in meerdere stadsbussen met verf te hebben beklad, meldt de politie.

De zogeheten Phileas-bussen, die worden geleid door in het wegdek verwerkte magneten, werden beklad in een aantal weekenden in december op de remise aan de Prof. Dr. Dorgelolaan. De jongen werd dinsdag rond 08.30 op het hoofdpolitiebureau in Eindhoven aangehouden. Hij is vastgezet voor nader onderzoek.

Grote brand bij afvalverwerkingsbedrijf Harderwijk

Bij een afvalverwerkingsbedrijf in Harderwijk wordt een grote brand. Grote rookwolken zijn in de wijde omgeving te zien. De brandweer kan nog geen details geven over het incident.

Het vuur ontstond iets na 12.00 uur bij afvalverwerkingsbedrijf Gebroeders Post aan de Snelliusstraat, melden ooggetuigen op Twitter. Een berg afval zou in brand staan. De oorzaak van de brand is onbekend.

Het zelfregulerend vermogen van parochies is kut

Volgens sommigen ligt de verantwoordelijkheid voor problemen binnen bepaalde etnische groepen altijd binnen het geheel van die etnische groepen. Men erkent dan nog wel dat de grootste problemen vooral door de rotte appels worden veroorzaakt, maar in feite krijgt de rest weer de schuld van het feit dat zij er niets aan doen. Omdat zij hun vaders, broers, neven, vrienden, kennissen of buurtgenoten niet aanspreken op hun daden. Ik vind dat heel gek.

Puyol: "Wij kunnen Real Madrid inhalen"

Carles Puyol heeft nog altijd veel vertrouwen in het behalen van de landstitel met Barcelona. De aanvoerder van Barça denkt koploper Real Madrid nog in te kunnen halen.

Real Madrid blijft maar winnen. Afgelopen weekend werd Granada met 5-1 aan de kant gezet. Barcelona begon minder goed aan 2012. In de stadsderby tegen Espanyol kwam de ploeg van trainer Josep Guardiola niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Hierdoor is de achterstand op koploper Real Madrid opgelopen tot vijf punten.

Desondanks denkt Puyol dat de titelrace nog lang niet gespeeld is. Volgens de Spaanse verdediger is er nog een lange weg te gaan. "Vijf punten is een groot gat. Maar er is nog een lange weg te gaan. We maken steeds minder fouten", zegt Puyol op een persconferentie.

"We geven niet op. We blijven tot aan het einde van de competie strijden. Hoewel Real Madrid er uitstekend voor staat, is het voor ons niet onmogelijk", aldus Puyol.

Barcelona bereidt zich momenteel voor op de return tegen Osasuna in de Copa del Rey. De heenwedstrijd werd al met 4-0 gewonnen. In de volgende ronde wacht Real Madrid.


Puyol: Wij kunnen Real inhalen (Foto: Pro Shots)

Kamer neigt naar opheffing TransLink

De Tweede Kamer neigt naar het opheffen van het bedrijf TransLink Systems, zoals dat nu verantwoordelijk is voor de ov-chipkaart.

De SP maakte zich er al langer sterk voor, omdat het bedrijf in de ogen van Kamerlid Farshad Bashir 'flink en vaak heeft gefaald' en bovendien 'ongetalenteerde' bestuurders heeft die boven de Balkendenorm verdienen.

Hij vindt nu de PvdA en de VVD in zekere zin aan zijn zijde.

Kamer neigt naar opheffing Translink
Kamer neigt naar opheffing TransLink (Foto: ANP)

Demo Final Fantasy XIII-2 nu beschikbaar

Square Enix kondigt aan dat vanaf vandaag de demo te downloaden is van Final Fantasy XIII-2 via Xbox Live Marketplace voor de Xbox 360 en via het PlayStation Network voor de PlayStation 3-gamers.

Deze Final Fantasy XIII-2 demo geeft gamers de tijd om het nieuw ontwikkelde gevechtssysteem uit te proberen en de spelers alvast een kijkje te laten nemen in de nieuwe wereld.

"We are very pleased to give our fans the opportunity to play this game already," aldus Yoshinori Kitase, producer van Final Fantasy XIII-2.

In de demo loop je in de Bresha Ruins waar Noel en Sera het opnemen tegen Atlas. Verder is het mogelijk om nieuwe features uit te proberen, waaronder de nieuwe actiescenes in gevechten, de nieuwe gebieden en natuurlijk de nieuwe feature "Monster Recruitment System". Met het Monster Recruitment System kan je verslagen tegenstanders rekruteren en toevoegen aan je bestaande party.

Final Fantasy XIII-2 zal op 3 februari 2012 uitkomen en is het vervolg op Final Fantasy XIII.

Geen nieuw bewijs in zaak Natalie Wood

De politie heeft geen nieuwe bewijzen kunnen vinden in de zaak rond de mysterieuze dood van Natalie Wood dertig jaar geleden. Dat heeft de politie van Los Angeles woensdag bekendgemaakt. De politie oordeelde in 1981 dat haar verdrinking een ongeluk was.

De afgelopen weken hebben diverse gesprekken en onderzoeken plaatsgevonden, zegt politiechef William McSweeney tegen de Amerikaanse krant Los Angeles Times. De zaak rond de dood van Wood is nog niet definitief afgerond en de politie zoekt nog steeds naar mogelijke bewijzen van een misdaad.

Wood overleed in 1981 op 43-jarige leeftijd nadat ze van haar jacht viel en verdronk. Ze had een ruzie tussen haar man Robert Wagner en collega Christopher Walken verlaten en haar man merkte pas na een tijd dat ze was verdwenen. Van Wood was bekend dat ze watervrees had en niet kon zwemmen. De politie oordeelde destijds dat haar dood een ongeluk was. Ze zou zijn uitgegleden en daarbij een fatale wond aan haar hoofd hebben opgelopen.

Woods zaak werd in november heropend nadat reddingswerker Roger Smith vertelde dat Wood gered had kunnen worden als de autoriteiten eerder op de hoogte waren gebracht van haar vermissing. Volgens Smith heeft ze haar val in het water overleefd en verdronk ze pas later.


Geen nieuw bewijs in zaak Natalie Wood (Foto: Novum)

Skiester Burke in coma na val

De Canadese Sarah Burke is gisteren tijdens een training in Park City (Utah) zwaar ten val gekomen. Burke, één van 's werelds beste freestyle-skiesters, kwam zeer ongelukkig op haar hoofd terecht. Ze werd met de helikopter overgebracht naar het ziekenhuis in Salt Lake City, waar ze volgens verschillende media in coma ligt.

"Ze landde op haar voeten onderaan de piste maar viel daarna op haar hoofd", liet Peter Judge, de CEO van de Canadian Freestyle Ski Association, weten. Volgens Judge zag het er in eerste instantie niet zo ernstig uit, maar is de situatie van Burke op dit moment kritiek.

De 29-jarige Burke is viervoudig winnares van de X Games, de belangrijkste competitie in het freestyleskiën. Voor de komende Olympische SPelen van 2014 in het Russische Sotchi gold de Canadese als specialise voor de halfpipe als een belangrijke kandidate voor het goud.

Sony reorganiseert Britse gamestudio's

Sony sluit de deuren van de Britse gamestudio Bigbig Studios en kort op het personeel van Sony Cambridge. Dat heeft de Britse tak van de hardwaregigant bevestigd tegenover gamevakblad Develop.

Bigbig Studios heeft net het spel Little Deviants voor de PlayStation Vita, die vanaf 22 februari in de winkel ligt, afgerond. Ondertussen wordt er in Cambridge met minder personeel gewerkt aan actiespellen in de Killzone-reeks voor dezelfde draagbare spelcomputer.

Het is niet bekend hoeveel personeel op straat komt te staan als gevolg van de reorganisatie. Volgens het vakblad staan andere gamestudio's, waaronder Media Molecule en Sony Liverpool, niet onder druk.

Bigbig Studios is niet de eerste gamestudio die wordt gesaneerd. Vorig jaar oktober werd bekend dat Electronic Arts gamestudio Bright Light zou opdoeken. Disney sloot onder meer de deuren van Black Rock Studios.

Veel gamebedrijven verruilen de Britse markt voor landen met meer belastingvoordeel. Zo is de Canadese stad Montreal uitgegroeid tot een walhalla voor game-ontwikkelaars. Onder meer Ubisoft, Warner Bros, THQ en Electronic Arts behoren tot de gamebedrijven die miljoenen besparen in het belastingparadijs voor de game-industrie.


Sony reorganiseert Britse gamestudio's (Foto: Novum)

[AO] Sijsling vlakbij tweede ronde kwalificatie

Igor Sijsling staat met anderhalf been in de tweede ronde van het kwalificatietoernooi voor de Australian Open. Onze landgenoot kon zijn partij tegen de Fransman Axel Michon vanwege regen niet afmaken.

Op het moment dat de wedstrijd werd gestaakt stond Sijsling met 6-3 en 5-4 voor. Morgen zullen de partijen hervat worden. Eerder plaatste Jesse Huta Galung zich al voor de tweede ronde van het kwalificatietoernooi.

WikiPad aangekondigd, Android-tablet voor games

Er is een nieuwe Android-tablet aangekondigd die zich vooral richt op games. De WikiPad draait op Android 4.0, toont 3D beelden zonder dat je er een bril voor nodig hebt en krijgt standaard een controller-uitbreiding om mee te gamen.

De WikiPad is hiermee de eerste tablet die 3D-beelden kan laten zien zonder bril en de eerste die standaard een gamecontroller ondersteunt. Het scherm is 8" groot en er zit 8GB flash geheugen in dat via micro SD uitbreidbaar is met maximaal 64GB.

Het is mogelijk om tot 1080p video te bekijken en alle codecs, zoals H.264, FLV en VC1, worden ondersteund. Qua aansluitingen beschikt het apparaat over mini HDMI en USB 2.0 en tevens zijn er camera's aan de voor- en achterkant voor het nemen van foto's, het maken van video's of videochat.

De WikiPad moet in de lente van 2012 wereldwijd in de winkels liggen en zal tevens te koop zijn via de site van WikiPad Inc

wikipad

Herstelde Seedorf fit voor duel met Inter

Clarence Seedorf is op tijd hersteld van zijn blessure om zondag in actie te komen in de competitiewedstrijd tegen rivaal Internazionale. De stadsderby staat komende zondag op het programma.

Seedorf kwam dit seizoen negen competitiewedstrijden uit in het elftal van trainer Massimiliano Allegri. Afgelopen weekend moest hij echter geblesseerd vanaf de tribune toekijken hoe Atalanta Bergamo met 2-0 werd verslagen. Seedorf heeft de training inmiddels hervat.

De terugkeer van Seedorf is niet het enige goede nieuws voor trainer Allegri. Ook Ignazio Abate verscheen weer op het trainingsveld. De 25-jarige verdediger start dit seizoen regelmatig in de basis, en kan ook zondag spelen tegen Inter.

Op de clubsite van AC Milan wordt gemeld dat Seedorf en Abate allebei zondag inzetbaar zijn. Milan gaat momenteel aan kop in de Serie A met 37 punten uit zeventien wedstrijden. De voorsprong op Inter is acht punten.

Loeb had in 2009 in Abu Dhabi kunnen racen

Veelvoudig wereldkampioen rallyrijden Sébastien Loeb heeft laten weten dat hij ruim twee jaar geleden bijna zijn racedebuut in de Formule 1 had gemaakt. De Fransman had voor Toro Rosso in Abu Dhabi kunnen racen, maar autosportfederatie FIA gaf hem geen superlicentie.

Loeb reed in 2007 voor het eerst in een F1-bolide toen hij de Renault van Heikki Kovalainen uit mocht proberen. De Fin op zijn beurt nam plaats in de Citroën rallywagen. In 2008 behaalde Loeb zijn vijfde wereldtitel waarna hij een test van Red Bull cadeau kreeg. De Fransman werd een jaar later genoemd om Sébastien Bourdais op te volgen, maar Toro Rosso koos voor Jaime Alguersuari. Loeb zou wel de race in Abu Dhabi mogen rijden, maar de FIA voorkwam dit.

De Fransman lijkt er niet mee te zitten. "Ik had tijdens mijn tests met Red Bull een paar goede rondetijden gereden en ze waren van plan om mij ook een paar races te laten rijden, maar dat bleek niet mogelijk. Ik had in Abu Dhabi voor Scuderia Toro Rosso kunnen racen, maar dat was geen auto waarmee races gewonnen konden worden. Bovendien was er geen mogelijkheid om eerst te testen, ik had meteen in de auto moeten springen," zei Loeb in het Red Bullitin.

'Uitsluiting Europees voetbal voor PAOK'

Mocht de Griekse voetbalploeg PAOK Saloniki niet snel een einde maken aan zijn financiële problemen, dan zal de ploeg de komende jaren geen EUropees voetbal mogen spelen. Dit heeft de tuchtcommissie van de Europese voetbalbond UEFA besloten.

PAOK heeft tot 30 juni de tijd gekregen om aan de financiële verplichtingen te voldoen. De Griekse ploeg moet een boete betalen van 250.000 euro, waarvan 200.000 euro voorwaardelijk. Daarnaast zal PAOK geen Europees voetbal mogen spelen, met een proeftijd van drie jaar.

Deze wordt definitief als de problemen niet zijn opgelost. Dit seizoen bereikte PAOk de laatste 32 van de Europa League.

'Newcastle vraagt 18 miljoen voor Krul'

Newcastle United wil doelman Tim Krul niet zomaar laten gaan. De Nederlandse keeper blinkt wekelijks uit bij de Premier League, iets wat andere ploegen ook is opgevallen. Naar verluidt zou Krul in de belangstelling staan van Chelsea en Tottenham Hotspur.

Newcastle wil er alles aan doen om Krul te behouden en vraagt volgens The Sun een bedrag van achttien miljoen euro voor de jonge keeper. "Tim is momenteel een van de beste keepers van de Premier League. Wij vinden dat hij 18 miljoen euro waard is", aldus een bron bij Newcastle tegenover de Engelse krant.

Krul beleeft op dit moment een uitstekend seizoen bij Newcastle en de doelman is inmiddels ook erg populair bij de fans van de Engelse ploeg geworden. De doelman kan daardoor nauwelijks meer normaal over straat in het noorden van Engeland.

Iraanse kernwetenschapper vermoord

Een belangrijke Iraanse scheikundige is woensdag in Teheran bij een bomaanslag om het leven gekomen. Hoogleraar Mostafa Ahmadi Roshan (32) was leidinggevende bij de uraniumverrijkingsfacilitieit van Natanz. Dat heeft het persbureau Fars woensdag gemeld.

De aanslag was het werk van twee mannen op een motorfiets. Zij bevestigden magnetische bommen aan de auto van Roshan, die daardoor explodeerde. Roshan was op slag dood. Twee mensen die bij hem in de auto zaten raakten gewond.

De aanslag lijkt sterk op eerdere aanslagen op vooraanstaande wetenschappers die werkzaam zijn voor het Iraanse nucleaire programma. Volgens de autoriteiten zijn het westerse machten en hun bondgenoten die clandestiene operaties uitvoeren en het Iraanse kernprogramma schade willen toebrengen. Eerder werden de Verenigde Staten en de Israëlische Mossad van de aanslagen beschuldigd. Zij hebben die aantijgingen ontkend.

De uraniumverrijkingsinstallatie in Natanz, in Centraal-Iran, heeft bijna achtduizend centrifuges. Vorige week werd bekend dat ook in het Fordo-complex gestart wordt met de verrijking van uranium. De centrifuges daar zouden volgens berichten veel efficiënter zijn.

Uraniumverrijking vormt de kern van Irans problemen met het Westen. De technologie kan worden gebruikt om kernenergie op te wekken, maar ook om nucleaire wapens mee te maken. Iran zegt dat de reactoren alleen gebruikt worden om energie op te wekken en om onderzoek te doen. Het land weigert het programma te beëindigen.

[Upd] Werknemers in Xbox-fabriek dreigen met zelfmoord

Een aantal werknemers in een Xbox 360-productiefabriek in China dreigen met zelfmoord. Foxconn, het bedrijf achter de fabriek, wilde geen loonsverhoging doorvoeren en liet de werknemers kiezen: blijven tegen de huidige voorwaarden of opzouten.

In totaal zijn er ongeveer 300 werknemers die gedreigd hebben om zich van het dak van het gebouw te storten uit protest op de starre houding van de directie. De burgemeester van Wuhan, waar het voorval zich voordeed, heeft uiteindelijk de werknemers op een veilige manier naar beneden weten te praten.

Hoe het nu verder gaat met Foxconn en haar werknemers is onbekend. Microsoft heeft in een verklaring laten weten dat ze vertrouwen houden in Foxconn. Wel blijft de gezondheid en welgesteldheid van de werknemers een belangrijk gegeven.

Update 11.21 uur
Microsoft heeft een nieuwe verklaring afgegeven waarin ze aangeven dat ze een onderzoek instellen naar dit voorval.

"Microsoft neemt werkomstandigheden in de fabrieken waar haar producten gemaakt worden heel serieus, en op dit moment hebben we een onderzoek ingesteld naar dit probleem.

We hebben een strenge gedragscode waarin onze verwachtingen staan en we houden de werkomstandigheden nauwlettend in de gaten. Microsoft staat achter een eerlijke behandeling van en veiligheid voor de werknemers van onze partners."

PVV'er Graus krijgt circusprijs

PVV-Kamerlid Dion Graus ontvangt zaterdag de Gouden Chapiteau Sleutel, een prijs van de Nederlandse circusbranche. Dat heeft de Vereniging van Nederlandse Circus Ondernemingen (VNCO) bekendgemaakt.

Graus krijgt de onderscheiding 'voor zijn verdiensten voor het Nederlandse circus en voor zijn activiteiten voor dieren'. Eerdere winnaars zijn onder anderen producent en roddeljournalist Henk van der Meyden en het gemeentebestuur van Oss.

Voorzitter Adri Lammers van de VNCO zegt dat Graus de circusbranche de weg heeft gewezen in politiek Den Haag. Graus heeft onder meer contact gelegd tussen de VNCO en staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA). "Dankzij Graus praten wij nu mee over regelgeving rondom bijvoorbeeld dierenwelzijn. Voorheen kregen we alleen de uitkomsten te horen. Daarvoor zijn wij hem zeer erkentelijk", zegt Lammers.

Graus ontvangt de prijs zaterdag in Uden, uit handen van onder anderen Lenie 't Hart van de Zeehondencrèche.


PVV'er Graus krijgt circusprijs (Foto: Novum)

DLC voor Dark Souls in aantocht?

Heb je de helse ervaring van Dark Souls overleefd en smacht je naar meer, dan is er wellicht goed nieuws. Volgens een bron die nauw bij het project betrokken is komt er binnenkort DLC uit voor deze duivels moeilijke game.

Vooralsnog gaat het om een gerucht afkomstig van EGM. From Software en Namco Bandai gaven eerder aan dat er geen extra content zou komen voor Dark Souls, maar volgens een betrouwbare bron heeft EGM gehoord dat er wel degelijk DLC zit aan te komen. De DLC kan wel eens de naam Yama No Mori krijgen, wat kan worden vertaald als Dark Forest. Een naam die From Software vorig jaar ook liet vastleggen. Volgend de bron zou de DLC ergens in het eerste kwartaal van dit jaar moeten verschijnen. Verdere details wist EGM niet te melden. De director van Dark Souls, Hidetake Miyazaki, vertelde eerder dat er geen content gepland stond voor de launch, maar gaf wel een hint dat het team interessante kansen omtrent de online functionaliteit niet zou laten liggen.

Dark Souls

Iwema maakt doorstart in Moto3

Jasper Iwema doet ook komend seizoen mee aan het wereldkampioenschap wegrace. Dat maakte de Drentse coureur woensdag bekend. Iwema gaat voor het Tsjechische team MotoFGR rijden in de nieuwe Moto3, dat de 125cc-klasse vervangt. De Drent debuteerde in 2007 op het WK en is sinds 2009 vaste deelnemer aan de lichtste klasse.

De 22-jarige Iwema werd vorig seizoen 23e in het eindklassement van de 125cc. De Drent is komend seizoen de enige coureur van MotoFGR op het WK.

[AO] Huta Galung verder in kwalificaties

Jesse Huta Galung heeft de tweede ronde bereikt van het kwalificatietoernooi voor de Australian Open. De Haarlemmer versloeg in de eerste ronde de Duitser Simon Greul. Huta Galung was met 6-3, 3-6, 6-3 te sterk voor de nummer 154 van de wereld.

In de volgende ronde neemt de Nederlander het op tegen de winnaar van het duel tussen de Duitser Peter Torebko en Caio Zampieri uit Brazilië. Igor Sijsling komt woensdag nog in actie. De nummer 196 van de wereld speelt tegen de Fransman Axel Michon (263).

De partij van Thiemo de Bakker (211) is uitgesteld tot donderdag. De Westlander moet het in de eerste ronde opnemen tegen Dustin Brown, die 160e staat op de wereldranglijst. Robin Haase is al verzekerd van een plaats in het hoofdtoernooi.

De vrouwen beginnen donderdag aan de kwalificaties. Kiki Bertens (181) treft in de eerste ronde een zware opponent in Vesna Dolonts. De Russin is als eerste geplaatst voor het kwalificatietoernooi. Bibiane Schoofs, de nummer 162 van de wereld, moet het opnemen tegen Yaroslava Shvedova (207) uit Kazachstan.

Arantxa Rus en Michaëlla Krajicek zijn al zeker van een plek in het hoofdtoernooi. De Australian Open begint maandag en is het eerste grandslamtoernooi van het jaar.

'Vertrouwen in medemens neemt toe'

Nederland is in een aantal opzichten steeds positiever gaan denken. Een meerderheid van de bevolking heeft vertrouwen in elkaar, in de politiek, in de politie en in het rechtsstelsel. Uit woensdag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat dit vertrouwen in de periode 2002-2010 is toegenomen.

Ons land loopt daarmee binnen Europa samen met de Scandinavische landen voorop in wat het CBS 'het sociale, politieke en institutionele vertrouwen’ noemt. In 2010 zei 67 procent van de Nederlanders vertrouwen te hebben in de medemens tegen 58 procent in 2002.

Griekse schuldendeal moeilijk af te ronden

Een deal voor Griekenland, waarbij vijftig procent van de schulden kwijtgescholden wordt, is moeilijk af te ronden. Dit omdat er onzekerheid blijft of de deal voldoende is om het land economisch uit het slop te trekken. Dat zeggen personen bekend met de situatie.

Hoewel banken en overheden momenteel over de deal onderhandelen, blijven Europese overheden zich zorgen maken dat het kwijtschelden van de helft van de Griekse schulden niet genoeg is voor het land om de schuldenlast te dragen.

Dit heeft voor een deel te maken met de verslechtering van de Griekse economie maar ook het onvermogen om het begrotingstekort te verkleinen en kapitaal te vergaren door activa te verkopen aan private investeerders.

Daarmee wordt het risico dat overheden Griekenland naast het kwijtschelden van schulden extra financieel moeten ondersteunen vergroot en vooral de noordelijke eurozonelanden zien dit niet zitten.

In oktober 2011 kwamen leiders van de eurozone en de belangrijkste schuldeisers van Griekenland overeen om vijftig procent van de schulden die het land heeft uitstaan bij private obligatiehouders kwijt te schelden door een zogenaamde obligatieswap. Hierbij wordt het huidige schuldpapier ingeruild voor nieuw schuldpapier met de helft van de waarde en een looptijd die ver in de toekomst ligt.

Het hoofd van het instituut van International Finance (IIF) is deze week in Athene om te praten over de details van de obligatieswap, zoals bijvoorbeeld het vaststellen van de hoogte van het rendement op de obligaties.

Dit is belangrijk want afhankelijk daarvan kunnen landen inschatten hoeveel geld ze Griekenland moeten lenen zodat die de rente kunnen betalen. IIF-officials hopen dat de deal nog deze week rondkomt.

Maar zelfs wanneer dit ook daadwerkelijk lukt, doen zich al direct weer nieuwe problemen voor. Niet alleen zal Griekenland in 2014 rond de 435 miljard euro aan schulden hebben openstaan, waarvan ongeveer tweederde bij eurozonelanden, maar ook moet het op 20 maart zo'n 14,5 miljard euro aan obligatieleningen terugbetalen.

Dit geld heeft Griekenland niet. En zonder extra kapitaal van andere Europese overheden, is een herstructurering of een uitstel van betaling nodig om een default van Griekenland te voorkomen. Officials waarschuwen dat het weken tijd kost om zo'n herstructureringsplan uit te voeren.

Tijdens een nieuwe eurotop op 30 januari staan de problemen in Griekenland opnieuw op de agenda.

Bryan Ferry (66) getrouwd met 29-jarige

Bryan Ferry is vorige week in het geniep getrouwd. De 66-jarige voormalige Roxy Music-frontman beloofde eeuwige trouw aan de 29-jarige Amanda Sheppard.

De bruiloft vond woensdag plaats op de Turks- en Caicoseilanden. Het was een 'simpele privéceremonie', laat een woordvoerder van Ferry weten aan de Britse krant Daily Telegraph.

Ferry heeft sinds 2009 een relatie met Sheppard. Zes jaar eerder kwam na 21 jaar een einde aan zijn eerste huwelijk, waaraan hij vier zoons overhield.

UFC Undisputed 3 heeft 150 speelbare personages

THQ maakte elke dag één division roster bekend. Nu hebben ze uiteindelijk het complete roster vrij gegeven en dus blijkt dat UFC Undisputed 3 150 worstelaars heeft.

Deze worstelaars zijn verdeeld over de UFC en Pride modus. Tevens zal het ook mogelijk zijn mirror-matches te houden waardoor je allebei hetzelfde personage kan selecteren. Verder bestaat het roster uit 7 verschillenden gewichtsklassen met de daarbij behorende worstelaars.

Geruchten PlayStation 4 de kop in gedrukt

Sony zal de PS4 niet aankondigen op de E3 in 2012. Andy House (PlayStation-baas) vertelde dit al eerder. Nu heeft Kaz Hirai (verantwoordelijk voor de helft van Sony) dit nogmaals benadrukt.

Geruchten kwamen naar aanleiding van de website MCV. Zij hebben een tip binnen gekregen van een volgens hun uitermate goede bron binnen Sony.

"I've always said a 10-year life cycle for PS3, and there is no reason to go away from that," aldus Kaz Hirai.

Occupy-park New York weer open

De omheining om het park in New York waar betogers van Occupy Wall Street bivakkeerden is dinsdag verwijderd. Demonstranten grepen die gelegenheid direct aan het Zucotti-park in Manhattan weer binnen te gaan.

Een aantal Occupyers zei te willen overnachten in het park, maar het is onduidelijk of ze dat zonder tenten en slaapzakken willen doen. Die zijn in het park namelijk niet meer toegestaan sinds de politie het kamp op 15 november ontruimde. Voor het park op 17 september werd bezet, was alleen fietsen en skaten verboden, nu van alles, van het opzetten van tenten tot het liggen op bankjes.

Maandag dienden burgerrechtenbewegingen een klacht in bij de autoriteiten omdat de omheining de wet op toegang tot de openbare ruimte zou schenden. "We zijn blij dat de stad het park eindelijk teruggeeft aan de bevolking", zei Donna Lieberman van New Yorkse Bond voor Burgervrijheden. "We hopen dat het Zucotti-park zijn plaats weer kan innemen als een plek voor ontmoetingen en protest in New York." De autoriteiten zeiden de omheining niet langer nodig te achten.

Sinds de ontruiming half november mochten mensen alleen het park binnen via twee controleposten die door agenten en beveiligers werden bemand.

De sfeer was rustig toen zo'n driehonderd demonstranten een paar uur nadat de omheining was neergehaald het park betraden. "Het nieuws verspreidde zich snel en we zijn meteen hier naartoe gerend", zei betoger Lauren DiGioia. Beveiligers, die eerder nog de omheining bewaakten, stonden van een afstandje toe te kijken, samen met een handvol politieagenten. Het was een kleine overwinning voor de demonstranten die betogen tegen economische ongelijkheid en inhaligheid in het bedrijfsleven.


'Occupy-park' New York weer open (Foto: Novum)

Alan Wake's American Nightmare binnenkort te downloaden

Alan Wake's American Nightmare is vanaf 15 februari te downloaden via Xbox Live Arcade. Dit maakt Microsoft bekend.

Deze actiegeoriënteerde-game is de eerste in de reeks van vier vertelt Microsoft verder. De woensdagen daarop zullen namelijk andere games te downloaden zijn. Op 22 februari zal de surival-game I am Alive te downloaden zijn. THQ first-person shooter Nixiuz komt op 29 februari gevolgd door EA's Warp op 7 maart.

Verder zal Microsoft ergens in februari de games Splinter Cell: Conviction, Need for Speed: Hot Pursuit, Toy Soldiers: Boot Camp, Chickens Can't Fly en BulletAsylum beschikbaar stellen voor de Windows 7-telefoons.

Releasedatum Tiger Woods PGA Tour 13

EA Games heeft de releasedatum van Tiger Woods PGA Tour 13 bekendgemaakt. Tiger Woods komt elk jaar op de markt dus heel onverwachts is het niet.

Tiger Woods PGA Tour 13 zal op 27 maart 2012 op de markt komen voor de Xbox 360 en PlayStation 3. Hierbij is het ook mogelijk om gebruik te maken van Kinect en PlayStation Move. Verder zal er naar alle waarschijnlijkheid ook een limited edition op de markt komen waar diverse extra banen in zitten.

[NBA] 76ers boekt zesde zege op rij

Philadelphia 76ers heeft de zesde overwinning op rij geboekt in de NBA. Aan de hand van forward Elton Brand werd Sacramento Kings in eigen huis met 112-85 opzijgezet. Brand maakte 21 punten en was goed voor tien rebounds.

Philadelphia liet de zevende zege in negen duels noteren. Ook Chicago Bulls blijft het uitstekend doen. De leider in de Eastern Conference won van de Minnesota Timberwolves met 111-100. Derrick Rose eiste weer een hoofdrol op met 31 punten en elf assists.

Kobe Bryant won met Los Angeles Lakers van Phoenix Suns. Bryant scoorde 48 punten in de 99-83 thuiszege. Dallas Mavericks pakte de vijfde overwinning van het seizoen. De titelhouder was met 100-86 te sterk voor Detroit Pistons.

Overige uitslagen NBA:

Washington Wizards - Toronto Raptors 93 - 78

Charlotte Bobcats - Houston Rockets 70 - 82

Milwaukee Bucks - San Antonio Spurs 106 - 103

Memphis Grizzlies - Oklahoma City Thunder 95 - 100

Utah Jazz - Cleveland Cavaliers 113 - 105

Portland Trail Blazers - Los Angeles Clippers 105 - 97

Golden State Warriors - Miami Heat 111 - 106


Philadelphia 76ers boekt zesde zege op rij (Foto: Novum)

Negen clubs onder scherp toezicht KNVB

Negen clubs uit het betaald voetbal staan onder verscherpt toezicht van de KNVB. Daarvan spelen er momenteel drie in de Eredivisie. Feyenoord, Roda JC en NAC Breda hebben hun financiële huishouding niet op orde. Dat meldt de KNVB woensdag.

Vitesse, N.E.C. en Excelsior zijn in veiliger vaarwater gekomen. Deze clubs behoren vergeleken met de vorige publicatie van half augustus nu tot categorie 2. Die categorie krijgt van de KNVB het predikaat voldoende.

De clubs uit de laagste categorie 1 dienen op basis van een plan van aanpak, die de KNVB goed moet keuren, binnen drie jaar orde op zaken te stellen, anders raken ze hun betaaldvoetballicentie mogelijk kwijt. Tot die clubs behoren naast Feyenoord, Roda JC en NAC Breda ook de Jupiler League-teams AGOVV, FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Emmen, Helmond Sport en SC Veendam

Ajax is gestegen naar de gezondste categorie 3 en behoort tot de zeven clubs die hun zaakjes goed op orde hebben. FC Twente, Go Ahead Eagles, MVV, FC Oss, Telstar en FC Volendam blijven ook binnen het budget.

Isner verrassend uitgeschakeld in Sydney

John Isner is er niet in geslaagd om de kwartfinales te bereiken van het ATP-toernooi in Sydney. De als tweede geplaatste Amerikaan ging in de tweede ronde verrassend onderuit tegen landgenoot Bobby Reynolds. De qualifier was met 3-6, 6-4 en 6-3 te sterk voor Isner. Reynolds speelt in de kwartfinales tegen Jarkko Nieminen. De Fin versloeg Radek Stepanek uit Tsjechië met 7-6(5), 5-7 en 6-1.

Juan Martin Del Potro (1) verzekerde zich wel van een plaats bij de laatste acht. De Argentijn versloeg de Pool Lukasz Kubot in twee sets: 6-4 en 6-2. Del Potro treft in de kwartfinales Cyprioot Marco Baghdatis die Matthew Ebden uit Australië met 3-6, 7-5 en 7-6 (3) de baas was.

Ook de als derde geplaatste Richard Gasquet bereikte de kwartfinales. De Fransman was in de tweede ronde met 6-2 en 6-1 veel te sterk voor de Italiaan Fabio Fognini. Gasquet treft nu Denis Istomin uit Oezbekistan.

Binnenkort gamen op je tv

Een serie nieuwe televisies van het Koreaanse bedrijf LG wordt uitgerust met een ingebouwde spelcomputer. Dat heeft LG dinsdag bekendgemaakt tijdens de Consumer Electronic Show in Las Vegas. De televisies maken gebruik van Gaikai, een internetservice die alleen de beelden van spellen naar de gebruiker stuurt.

Alle spellen die gespeeld worden, worden geladen op de servers van Gaikai. Die 'cloudservice' is ook beschikbaar voor bijvoorbeeld de pc. Hierdoor is het mogelijk de nieuwste spellen op oude apparatuur te spelen en is een nieuwe, dure computer dus niet vereist. Gaikai wordt vanaf dit jaar ingebouwd in onder meer Cinema 3D SmartTV's van LG.

Tot op heden konden alleen spellen als Angry Birds of andere smartphone-spellen direct via internet gespeeld worden op een televisie. Door Gaikai te integreren, kunnen televisiebezitters grote games spelen, zoals het voetbalspel FIFA 12, het rollenspel The Witcher 2 en het schietspel Crysis 2.


Televisies met ingebouwde spelcomputer in aantocht (Foto: Novum)

Onderwijs en politie kritisch over onderzoek SCP

De conclusie van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat het onderwijs en de politie niet navenant beter zijn geworden door er meer geld in te steken stuit op fel verzet. "Wij zijn verbijsterd over de slechte kwaliteit van dit rapport", zegt voorzitter van de Algemene Vereniging van Schoolleiders Ton Duif. Politievakbond ACP wijst erop dat bij het onderzoek veel buiten beschouwing is gelaten.

De SCP-onderzoekers wijzen erop dat de kosten voor onderwijs, zorg en veiligheid sinds 1995 ieder jaar met ongeveer vier procent toenamen. De kwaliteit zou niet evenredig met die kosten zijn gestegen.

Duif is het niet eens met de onderzoeksmethode. "De positieve constateringen van de onderwijsinspectie worden weggestreept tegenover de oudertevredenheid die zakte van 7,9 naar 7,3. Alsof dat even zwaar weegt, en gezien de ontwikkelingen in de samenleving is dit geen slecht resultaat." Ook kan hij zich niet vinden in de kritiek dat de score van de Citotoets niet is gestegen. "Wij roepen al decennia dat dit niet dé indicator is."

Dat meer aan personeel wordt uitgegeven, is volgens hem eveneens logisch. "In de jaren negentig was er een overschot op de arbeidsmarkt. Toen kon de overheid het zich nog veroorloven om lage lonen te betalen. Omdat later een tekort aan onderwijspersoneel ontstond, moest hier veel in worden geïnvesteerd."

Verder wijst hij erop dat het onderwijs er in de onderzochte periode meer dan vijftig taken bij heeft gekregen. "Voorlichting over obesitas, condoomgebruik, homoseksualiteit, burgerschap, aandacht voor techniek", somt Duif op. Het rapport is volgens hem koren op de molen van het kabinet.

"Dat wil natuurlijk aantonen dat de scholen met minder toe kunnen, terwijl het water ons aan de lippen staat. De aanschaf van nieuw materiaal ligt al jaren op de nullijn."

Voorzitter van politievakbond ACP Gerrit van de Kamp zei op Radio 1 dat de onderzoekers alleen hebben gekeken naar het percentage misdrijven dat wordt opgelost. "Maar dat is niet het enige dat bijdraagt aan de veiligheid. Wijkagenten doen bijvoorbeeld ook veel aan het bewaren van de rust, terwijl ze relatief weinig mensen oppakken."

Lokale lasten stijgen met 2,3 procent

Inwoners van de 35 grootste gemeenten betalen dit jaar gemiddeld 659 euro aan lokale lasten. Dat is een stijging van 2,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit woensdag verschenen onderzoek van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo) van de Rijksuniversiteit Groningen.

De stijging is volgens de onderzoekers laag in vergelijking met eerdere jaren. De onderzoekers bekeken de onroerendezaakbelasting (ozb), de reinigingsheffing en de rioolbelasting. De grootste stijging werd in Rotterdam geconstateerd: 9,2 procent. In Eindhoven dalen de lasten het meest, met 2,4 procent.

'CDA maakt zich op voor ruk naar links'

Het CDA maakt zich op voor een ruk naar links en wil op cruciale punten afstand nemen van het huidige kabinetsbeleid. Aanpassing van de hypotheekrenteaftrek is 'onvermijdbaar' en er moet meer aandacht komen voor duurzaamheid. Dat staat in conceptstukken van de nieuwe toekomstvisie van de partij, schrijft het AD woensdag op basis van ingewijden.

Ook zou er minder aandacht moeten zijn voor culturele verschillen tussen allochtonen en autochtonen. De definitieve visie moet 21 januari worden gepresenteerd op het partijcongres.

Het is nog maar de vraag in hoeverre werk kan worden gemaakt van deze visie. De VVD is bijvoorbeeld fel tegen aanpassing van de hypotheekrenteaftrek. PVV-leider Geert Wilders heeft al gedreigd met nieuwe verkiezingen als de regeling wordt aangepast.

De toekomstvisie is mede opgesteld op initiatief van CDA-voorzitter Ruth Peetoom. De visie zou al een rol gaan spelen bij de onderhandelingen over extra bezuinigingen in februari. "Het zou mooi zijn als de huidige CDA-ministers onze bevindingen omzetten", zegt een lid van het zogenoemde Strategisch Beraad dat de visie opstelt.

De wensen van het beraad botsen ook met het kabinetsbeleid als het gaat om het terugdringen van de CO2-uitstoot. Het beraad wil de uitstoot verder terugdringen, terwijl het kabinet de doelstellingen naar beneden heeft bijgesteld.

'Leerplichtambtenaren in kielzog zeilmeisje'

Leerplichtambtenaren zijn al druk bezig met het eind van de wereldreis van het 16-jarige zeilmeisje Laura Dekker. Ze hebben haar vader Dick Dekker ontboden voor een gesprek omdat zijn dochter niet genoeg werk zou maken van school, schrijft de Volkskrant woensdag.

Omdat de vader weigerde op te komen dagen, dreigde het Regionaal Bureau Leerplicht Oosterschelderegio in november een melding te doen bij de Raad voor de Kinderbescherming. Uiteindelijk is dit niet gebeurd.

Het leerplichtbureau zou zich roeren omdat Laura in september tegenover de NOS zei dat ze is gestopt met school. Ze zou het te druk hebben met zeilen. Daarnaast zou Laura 'al weken' geen huiswerk terugsturen naar haar school, de Wereldschool in Lelystad.

De actie van de leerplichtambtenaren heeft er volgens de vader voor gezorgd dat de argwaan van Laura richting de Nederlandse overheid tot een hoogtepunt is gebracht. Ze zou het gevoel hebben dat ambtenaren alles doen om haar feestelijke inhuldiging te verpesten. Als alles goed gaat, wordt ze over twee weken op Sint Maarten ingehaald als jongste solozeiler die de wereld rondde.

In het NOS Jeugdjournaal zei het meisje donderdag al niet terug te willen naar Nederland, maar naar Nieuw-Zeeland te willen. "De mentaliteit is daar beter."

De Nederlandse vlag heeft ze vervangen door de vlag van Nieuw-Zeeland. Haar advocaat Peter de Lange is volgens de Volkskrant furieus dat de leerplichtambtenaren zich zo vlak voor het einde van de reis weer roeren. Met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur wil hij alle documenten in de zaak openbaar krijgen.

Laura heeft naast de Nederlandse nationaliteit ook de Duitse en de Nieuw-Zeelandse nationaliteit. Omdat ze zich voor aanvang van haar solotocht uit heeft geschreven bij de gemeentelijke basisadministratie is ze niet leerplichtig in Nederland, zegt een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs in de krant.

Het Regionaal Bureau Leerplicht Oosterschelderegio kijkt daar anders naar. Een woordvoerder zegt in de krant dat slechts de leerplicht uit wordt gevoerd. "Het kan niet zo zijn dat we nu een uitzondering maken." Advocaat De Lange ziet er meer achter. "Je kunt je niet voorstellen dat een ambtenaar zomaar op een blauwe maandagochtend besluit: ik ga maar eens een briefje schrijven, vlak voor het einde van de reis."


'Leerplichtambtenaren in kielzog zeilmeisje' (Foto: Novum)

Al 50 meldingen corrupte politici Noord-Holland

Verschillende bestuurders en politici in de provincie Noord-Holland worden door ambtenaren verdacht van corruptie of het aannemen van gunsten van zakenpartners. Bij de driekoppige commissie die integriteitsschendingen onderzoekt zijn tot nu toe meer dan vijftig meldingen binnengekomen, zegt voorzitter Hans van den Heuvel woensdag in de Volkskrant.

Onder degenen die worden verdacht zijn ook oud-bestuurders. De commissie is ingesteld naar aanleiding van de affaire rond voormalig VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers. Hij wordt sinds september 2010 verdacht van omkoping en corruptie.

De meldingen bij de commissie gaan niet alleen over Hooijmaijers, zegt Van den Heuvel. Ook andere gedeputeerden en leden van de provinciale staten worden verdacht. De commissievoorzitter wil in de krant geen namen noemen of zeggen waar de meldingen over gaan. Wel noemt hij vijftig meldingen 'veel'. Er is volgens hem veel werk te doen om de onderste steen boven te krijgen. Het onderzoek richt zich onder meer op aankopen van onroerend goed waarbij de provincie tussen 2003 en 2011 betrokken is geweest.

De zogenoemde operatie Schoon Schip moet voor de zomer worden afgerond.

Google's Android ook in de koelkast

Google ziet software van Android in de toekomst niet meer alleen smartphones, tabletcomputers en televisies besturen, maar ook andere apparaten in huis. Google-bestuurder Eric Schmidt onthulde zijn visie dinsdag (lokale tijd) tijdens de elektronicabeurs CES.

"Er zijn zelfs bedrijven die Android in hun koelkast stoppen", zei Schmidt. "Koelkasten hebben ook besturing nodig."

"Wat je echt wil kunnen is dat, terwijl je met je Android-apparaat je huis in loopt, alle apparaten waar computers in zitten zich automatisch aanpassen."

El Hamdaoui kan Afrika Cup vergeten

Mounir El Hamdaoui hoeft niet meer te hopen op een uitnodiging voor de nationale ploeg van Marokko voor de Afrika Cup. Dat meldt bondscoach Erik Gerets.

Gerets baalt dat hij El Hamdaoui geen plek kan geven in de voorhoede van Marokko. "Maar een speler die zo lang aan de kant staat en geen wedstrijdritme heeft, kan ik onmogelijk laten spelen", zegt Gerets. "Mounir speelt niet. Hij komt niet in actie voor Ajax 1."

De Belgische trainer van Marokko kan het tegenover andere internationals niet maken om El Hamdaoui bij de groep te halen. "Zonde, want hij kan wel doelpunten maken. Die jongen heeft gewoon een doelpunteninstinct. Hij scoort zo makkelijk."

Gerets hoopt dat El Hamdaoui snel vertrekt bij Ajax. Espanyol zou de Marokkaan wel willen overnemen. "Gaat het nu door of niet?", vraagt Gerets aan De Telegraaf.

El Hamdaoui werd anderhalf jaar geleden voor vijf miljoen euro naar Amsterdam gehaald. Naar verluidt moet de aanvaller nu drie miljoen kosten.

[AO] Ook afmelding Petkovic

De organisatoren van de Australian Open zien het deelnemersveld bij de vrouwen met de dag zwakker worden. Woensdag meldde de website van het tennisevenement dat Andrea Petkovic, op het moment de beste tennisspeelster van Duitsland, zich heeft teruggetrokken wegens een rugblessure.

Maandag had de Amerikaanse tennisster Venus Williams al bekendgemaakt dat ze niet meedoet aan het eerste grandslamtoernooi van het jaar. De voormalige nummer 1 van de wereld voelt zich nog niet fit genoeg om deel te nemen aan het toernooi in Melbourne, dat komende maandag begint.

De 31-jarige Amerikaanse onthulde eind augustus, na haar uitschakeling in de eerste ronde van de US Open, dat ze lijdt aan het syndroom van Sjögren, een auto-immuunziekte die haar energie aantast en gewrichtspijnen bezorgt.

Van der Sloot opnieuw voor de rechter

Joran van der Sloot staat woensdag om 16.00 uur Nederlandse tijd weer voor de rechter. Hij moet verklaren of hij zich wel of niet schuldig acht aan alle punten van de aanklacht. Als Van der Sloot de moord op de Peruaanse Stephany Flores bekent, kan hij strafvermindering krijgen en volgt het vonnis binnen 48 uur. Zo niet, dan kan de zaak nog maanden duren.

De zitting werd vrijdag, de eerste dag van het proces, verdaagd omdat Van der Sloot wilde nadenken over de aanklacht van het Openbaar Ministerie. Hij liet doorschemeren de moord te willen bekennen, maar het niet eens te zijn met een aantal omschrijvingen in de aanklacht, zoals de gewelddadigheid waarmee hij de studente zou hebben omgebracht.

Ook de raadsman van de verdachte, José Jimenéz Navarro, liet na afloop weten dat Van der Sloot schuld wilde bekennen. Als Van der Sloot woensdag inderdaad bekent, wordt de zitting waarschijnlijk direct verdaagd. De drie vrouwelijke rechters, onder leiding van Victoria Montoya, spreken dan binnen 48 uur op een nieuwe zitting het vonnis uit.

Justitie in Peru heeft in de zaak dertig jaar cel en een boete van ongeveer vijftigduizend euro geëist. Als Van der Sloot akkoord gaat met de hele aanklacht van justitie komt hij in aanmerking voor een strafvermindering. Het is dan aan de rechters om een passende verlaging toe te passen.

Hoewel het de rechters vrij staat een zeer geringe aftrek te geven, kan de straf zelfs lager uitvallen dan de minimumstraf van vijftien jaar. Als Van der Sloot in de gevangenis zijn handen uit de mouwen steekt, kan hij nog eerder vrijkomen. Voor twee dagen werk krijgt hij een dag aftrek van zijn straf.

De familie Flores heeft er altijd op aangedrongen dat Van der Sloot vervolgd moet worden voor roofmoord. Op dat misdrijf staat in Peru levenslang. Het is onwaarschijnlijk dat justitie de aanklacht nu nog wijzigt, laat strafrechtdeskundige Giovanna Gismondi desgevraagd weten. Ricardo Flores, de vader van Stephany, zei vrijdag te hopen dat de zaak snel voorbij is zodat zijn familie rust krijgt.

Rockstar laat inspiratie voor Max Payne 3 zien

Rockstar Games laat in een blogpost de inspiratie zien voor Max Payne 3. In een zij-aan-zijvergelijking is te zien hoe de Braziliaanse special forces in het spel geïnspireerd zijn op een speciale politie-eenheid. Ook is te zien hoe de ontwikkelaars naar Sao Paolo zijn geweest om de omgeving in het spel goed weer te kunnen geven.

Max Payne 3 komt in maart uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Max Payne 3 vergelijking 1

Max Payne 3 vergelijking 2

Heroskills in Amalur-video

38 Studios heeft een trailer uitgebracht voor Kingdoms of Amalur: Reckoning. In de video wordt het hoe en wat uitgelegd van de verschillende skills die je jouw personage kunt meegeven. 

In het spel kan jouw personage zich via zijn of haar skills specialiseren in specifieke richtingen. Door je bijvoorbeeld diplomatiek te ontwikkelen kun je beter onderhandelen en eventueel jezelf uit de gevangenis praten terwijl dievenskills weer erg handig zijn om die lastige schatkisten open te krijgen.

Kingdoms of Amalur: Reckoning komt 10 februari uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Winnaar FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maakte je kans op een exemplaar van de Kinect-game Your Shape Fitness Evolved inclusief T-shirt! Het enige wat je moest doen om kans te maken is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Hoe heet de online site van deze game? Het antwoord is Your Shape Center.

De gelukkige die de sportieve prijs in de brievenbus mag verwachten is BasOne. Gefeliciteerd, de prijs wordt zo spoedig mogelijk opgestuurd! Volgende week maandag is er weer een prijsvraag, tot dan!

Prijs

Mitt Romney wint ook in New Hampshire

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney heeft dinsdag ook de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat New Hampshire gewonnen. Dat meldde de nieuwszender CNN op basis van een exitpoll.

Eerder schreef Romney de voorverkiezingen in Iowa op zijn naam. Als zijn zegereeks zich doorzet kan Romney zich opmaken om het tijdens de presidentsverkiezingen op te nemen tegen het huidige Democratische staatshoofd Barack Obama.

De verkiezingen hebben plaats op dinsdag 6 november.

Fraudeur gepakt na Hyvesberichten

Een man uit het Gelderse Geesteren zijn een paar Hyvesberichten duur komen te staan. De stratenmaker stelde na een ongeluk op zijn werk arbeidsongeschikt te zijn, maar daar bleek na onderzoek van AEGON niets van waar.

De rechtbank in Almelo heeft besloten dat de fraudeur 75.000 euro terug moet betalen aan de verzekeraar. Uit de Hyvesberichten bleek onder andere dat de beste man mee had gedaan aan verschillende wielertochten van vele kilometers. Vandaar dat AEGON zegt dat de 'loonvormende werkzaamheden door hem hadden kunnen worden verricht'.

Dolfinarium schiet zeehondencrŤche te hulp

Het Dolfinarium in Harderwijk schiet de Zeehondencrèche in Pieterburen te hulp. Een zeehondenverzorger van het Dolfinarium reist binnen enkele dagen voor minimaal een week naar Groningen om te helpen met de talrijke zeehonden die de laatste weken zijn opgevangen. Daarna wordt gekeken of de hulp nog langer gewenst is.

Het opvangcentrum van Lenie 't Hart is door de harde storm van afgelopen week overspoeld met meer dan 350 gestrande zeehonden, waarop de hulp van deskundigen werd ingeroepen. Naast kennis schenkt het Dolfinarium ook een pallet vis voor de zeehondjes.


Dolfinarium schiet zeehondencrèche te hulp (Foto: Novum)

Beyoncť en dochter verlaten ziekenhuis

Beyoncé en haar pasgeboren dochter hebben het ziekenhuis verlaten. De zangeres ging dinsdag, drie dagen na de bevalling, samen met haar man Jay-Z en hun kindje Blue Ivy naar huis.

Het gezin verliet het ziekenhuis in een geblindeerde auto. Volgens de Amerikaanse krant The New York Post hadden Beyoncé en Jay-Z een flink aantal veiligheidsmaatregelen getroffen in het ziekenhuis. De ramen van de kamer waar Beyoncé beviel hadden kogelvrij glas en de 30-jarige zangeres werd constant bewaakt door bodyguards.

"Haar geboorte was emotioneel en erg vredig, we zijn in de zevende hemel", lieten Beyoncé en Jay-Z na de komst van hun eerste kind weten. Blue Ivy zag zaterdag het levenslicht in het Lenox Hill Hospital in New York.

Subsidie na overval blijft bestaan

Slachtoffers van overvallen kunnen ook dit jaar aanspraak maken op een subsidie. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft besloten om de regeling die sinds 2010 geldt te verlengen tot het einde van het jaar.

De subsidieregeling is bedoeld voor bewoners en winkeliers die slachtoffer zijn geworden van een overval. Zij lopen een verhoogde kans om opnieuw beroofd te worden en kunnen met een subsidie van maximaal duizend euro preventiemaatregelen nemen.

Opstelten noemt de regeling een succes en besloot haar daarom met een jaar te verlengen. Dinsdag overhandigde hij de eerste subsidie van 2012 aan een overvallen supermarkt in Maastricht.

Kosten overheid stijgen sneller dan baten

De jarenlange stijging van de overheidsuitgaven voor onderwijs, zorg en veiligheid heeft lang niet altijd geleid tot betere prestaties. Die conclusie trekt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een woensdag verschenen rapport.

Op veel gebieden werd tussen 1995 en 2010 vooruitgang geboekt, maar het ziet er niet naar uit dat het rendement net zo hard is gestegen als de kosten, stelt het SCP. De negatieve effecten van allerlei geplande bezuinigingen zouden volgens het adviesorgaan van de overheid daarom ook wel eens minder hard kunnen uitpakken dan veel mensen denken.

Dat de kosten sneller stijgen dan de baten, wil niet zeggen dat er geen successen zijn geboekt. Zo helderde de politie meer zaken op, verdwenen in ziekenhuizen de wachtlijsten nagenoeg en verbeterde de veiligheid voor patiënten aanzienlijk. De kans om in een ziekenhuis om het leven te komen, daalde tussen 2003 en 2008 bijvoorbeeld met een kwart. Verpleging en verzorging buiten zorginstellingen werd relatief gezien steeds goedkoper: tegen de trend in daalden de relatieve kosten met 1 procent per jaar.

De prijs die voor publieke diensten werd betaald, steeg in de onderzochte jaren telkens een paar procent meer dan de inflatie, terwijl de gemiddelde arbeidsproductiviteit daalde. Dat komt onder meer doordat het personeelsbestand fors groeide. In het basisonderwijs kwamen bijvoorbeeld meer mensen te werken. Klassen werden enigszins verkleind, maar of dat veel heeft opgeleverd valt volgens het SCP te betwijfelen. Leerlingen gingen in ieder geval niet aantoonbaar beter presteren.

Burgers en mensen die in de onderzochte sectoren werken, zagen weinig tot geen kwaliteitsverbeteringen. Volgens het SCP is dat deels terecht, maar kan hun oordeel ook gekleurd zijn doordat media over het algemeen de nadruk leggen op dingen die fout gaan.

Kosten overheid stijgen sneller dan baten
Kosten overheid stijgen sneller dan baten (Foto: ANP)

[Copa del Rey] Real Madrid wint weer van MŠlaga

Real Madrid heeft ook de return in de achtste finale van de Copa del Rey gewonnen van Málaga CF. In Málaga won de Koninklijke met 1-0 via een doelpunt van Karim Benzema in de 71e minuut. Bij Málaga had zowel Joris Mathijsen als Ruud van Nistelrooy een basisplaats. Vorige week was de heenwedstrijd in Santiago Bernabeu in 3-2 geëindigd.

Mirandes stuntte met de uitschakeling van Racing Santander. De koploper uit de Segunda Division B2, het derde Spaanse niveau, speelde met 1-1 gelijk in Santander. Thuis had Mirandes echter met 2-0 gewonnen. Racing kwam dinsdag wel op voorsprong via Pedro Munitis. Pablo Infante maakte echter vanaf de strafschopstip gelijk.

Real Mallorca bereikte de kwartfinale met een overtuigende 6-1 zege op Real Sociedad. De Baskische ploeg had het eerste duel nog met 2-0 gewonnen en nam dinsdag ook een voorsprong via Diego Ifran. Voor rust had Mallorca er via twee keer Chori Castro, Tomer Hemed en Jose Nunes binnen zeven minuten al vier ingeprikt. In de tweede helft maakte Alejandro Alfrao de 5-1 en tekende Hemed met zijn tweede voor het slotakkoord.

Turner Zonderland dicht bij Spelen

Turner Epke Zonderland is vrijwel zeker van deelname aan de Olympische Spelen. De Fries werd dinsdag met een score van 84,631 punten dertigste tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Londen. Op de geschoonde lijst voldeed hij daarmee aan de eis voor kwalificatie voor de Spelen.

Ook Jeffrey Wammes, die 48e werd met 82,881 punten, voldeed aan de eisen, maar de KNGU mag maar een man afvaardigen. De turnbond zal nu bepalen welke atleet er aangewezen wordt. Waarschijnlijk gebeurt dat nog deze maand.

De Nederlanders zaten dinsdag al in de eerste startgroep. Ze moesten nog twee groepen met concurrenten afwachten voordat ze wisten wat hun prestatie in de O2 Arena waard was.

[League Cup] Crystal Palace op weg naar finale

Crystal Palace heeft dinsdag een voorzichtige stap gezet richting de finale van de League Cup. De Londense ploeg won thuis het heenduel in de halve finale met 1-0 van Cardiff City. Anthony Gardner scoorde de enige goal. Beide ploegen spelen in het Championship, het tweede niveau in Engeland. De return in de Welshe hoofdstad staat over twee weken op de agenda.

De andere halve finale in het tweede bekertoernooi van Engeland gaat tussen Tottenham Hotspur en Everton. De twee Premier Leagueploegen spelen woensdag in Londen hun eerste duel.


Crystal Palace wint in League Cup (Foto: Novum)

[Dakar] Dagzege voor Biasion,Loprais valt uit

Gerard de Rooy lijkt de zege in de Dakar Rally alleen bij pech nog te kunnen ontgaan. Dinsdag werd de trucker in zijn Iveco pas derde in de negende rit, maar toch deed hij goede zaken in het klassement. Zijn naaste concurrent Ales Loprais viel door een ongeluk op de verbindingsroute uit.

De Rooy stond dinsdag met twee teamgenoten op het podium na de negende etappe. Miki Biasion won met twintig tellen voorsprong op Hans Stacey. De klassementsleider gaf zelf 54 seconden toe op zijn Italiaanse ploeggenoot. De Rooy deed het in het slot van de etappe rustig aan nadat hij eerder op de dag twee reactiearmen van de vooras krom had gereden.

In het algemeen klassement heeft De Rooy 47.32 minuten voorsprong op Stacey. Artur Ardavichus uit Kazachstan is in zijn Kamaz derde. Hij heeft 1:06.40 uur achterstand. Pieter Versluis is met een negende plaats op ruim zes uren van De Rooy ook de top tien binnengedrongen.

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.