Kritiek op filmdebuut deert Jan Smit niet

Jan Smit maakt zich niet druk om de kritiek die hij krijgt op zijn acteerdebuut. De Volendammer speelt de hoofdrol in de Nederlandse film Het Bombardement, wat onder anderen acteur Robert de Hoog verbaasde.

De Hoog sneerde dinsdag naar Smit door op Twitter te roepen dat hij niet snapt dat de Volendammer de hoofdrol kreeg. "Als dit alles is", reageerde Smit donderdag in Koffietijd. "Ik heb de afgelopen jaren wel meer kritiek voor m'n kiezen gehad."

Smit noemt alle reacties voorbarig. "Zolang ik nog niets gedaan heb, vind ik het voorbarig om je mening te geven." Zeker De Hoog heeft volgens Smit geen recht van spreken. "Hij speelde in Nova Zembla met Doutzen Kroes, die haar filmdebuut maakte, zijn eigen tegenspeelster had daarvoor nog niets gedaan."

De Volendammer zegt dat kritiek hem alleen maar motiveert. Smit traint al een halfjaar voor de rol van amateurbokser Vincent de Graaf. Voordat de zanger de filmrol accepteerde, twijfelde hij zelf ook. "Ik heb twee keer nee gezegd, maar toen kwamen de regisseur en producent naar me toe. Ze zeiden: we gaan het doen, maar alleen met jou. Toen dacht ik: dan moeten we het maar doen."

Smit is benieuwd naar zijn filmdebuut. "Als je iets niet geprobeerd heb, kun je er geen oordeel over vellen." Bokser De Graaf wordt in Het Bombardement verliefd op een Duitse vrouw, een rol van musicalactrice Noortje Herlaar. "Ja, er is een zoenscène", onthult Smit. "Daarvoor moet ik nog wel oefenen met Liza, ik heb nog nooit gefilmzoend."

Liza, met wie Smit in november trouwde, heeft geen enkel probleem met de intieme scène. "Ze doet er niet moeilijk over. Ze zei: alles voor de film. Het is een heel mooi script over een onmogelijke liefde, een heel dramatisch verhaal. Een zoenscène hoort erbij."