PvdA verbaasd over politieke uitspraak Beatrix

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt vindt dat koningin Beatrix 'heel politieke uitspraken' heeft gedaan toen ze donderdag in Oman zei dat een hoofddoek geen symbool van vrouwenonderdrukking is. Recourt verwacht dat premier Mark Rutte (VVD), die politiek verantwoordelijk is voor de uitlatingen van de koningin, haar snel in bescherming neemt.

Beatrix reageerde op de ophef die was ontstaan nadat ze zondag tijdens een bezoek aan een moskee in Abu Dhabi een sluier droeg. PVV-leider Geert Wilders sprak van een 'trieste wanvertoning' en vindt dat de koningin hiermee vrouwenonderdrukking legitimeert. Beatrix, die donderdag in een moskee in de Omaanse hoofdstad Musqat opnieuw een sluier droeg, deed dit af als onzin.

Recourt denkt dat Beatrix getergd was door de uitspraken van Wilders en dat zij zich onvoldoende verdedigd voelde door Rutte. De PvdA'er vindt het terecht dat Beatrix een hoofddoek droeg, maar noemt de uitspraak over vrouwenonderdrukking 'een beetje zorgeloos', en bovendien niet in lijn met de opvatting van het kabinet en van de gedoogpartij PVV hierover. "Rutte mag nu gaan uitleggen waarom de koningin iets anders zegt dat het kabinet vindt".

Rutte liet donderdag in antwoord op Kamervragen van de PVV weten dat hij er geen problemen mee heeft dat Beatrix een hoofddoek droeg. "Bij een bezoek van H.M. de Koningin aan een godshuis worden de daarbij behorende kledingvoorschriften gerespecteerd." Eerder had minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) zich al in dezelfde termen uitgelaten.

Geert Wilders heeft nog niet gereageerd op de kwestie. Hij was onbereikbaar voor commentaar.