"Lekker, zo'n jong meisje"

Even met Veilig Verkeer Nederland gebeld: "Goedemorgen, Oplopers hier. De heer Van Hasselt in de buurt?" De telefoniste vertelde mij, dat de heer Van Hasselt niet op het hoofdkantoor werkte, maar voorzitter was van de afdeling Amstelveen. Of ik zelf even het juiste nummer wilde bellen. Dat wilde ik.

De Amstelveense verkeersveiligheidsgoeroe vroeg mij, wat hij voor mij kon betekenen. "Je bent nogal de kluts kwijt hè? Zelden nam ik kennis van zulke belachelijke opvattingen als de jouwe." Nico van Hasselt vroeg mij, wat ik in vredesnaam bedoelde. "Je hebt een wel heel verwrongen beeld van verkeersveiligheid. Je wilt dat de Amstelveense sneltram wordt verbouwd omdat fietsers nu eenmaal door rood rijden. Dan moet je wel echt zelfs je laatste restje realiteitszin kwijt zijn geraakt." Chagrijnig wierp de Veilige Afdelingsvoorzitter tegen, dat het levensgevaarlijke situaties opleverde. Omdat fietsers nu eenmaal steeds door rood rijden, vond de heer Van Hasselt dat de sneltram voortaan stapvoets moet rijden. Wel zo veilig. Hoog tijd voor mij om enkele vergelijkingen te maken: "O, en je wilt zeker ook dat het trottoir voortaan verboden wordt voor voetgangers, omdat een alcomobilist wel eens met z'n dronken kop de stoep op zou kunnen karren? Mensen van benedenwoningen mogen niet meer in hun voorkamer zitten, omdat een te zwaar beladen vrachtwagen met versleten remmen wel eens uit de bocht zou kunnen vliegen en daardoor de gevel zou kunnen rammen?" Gepikeerd riep Nico van Hasselt dat ik zijn veiligheidsvisie met mijn vuige opmerkingen belachelijk maakte. Dat was ik natuurlijk niet met hem eens: "Nee, jij maakt het hele veiligheidswezen belachelijk. De tram de schuld geven van ongelukken die worden veroorzaakt door fietsers die maling hebben aan stoplichten. Man, je bent niet goed snik." Scheldend smeet Nico van Hasselt de hoorn op de haak. Dat vond ik eigenlijk wel best. Want waarom zou ik mij nog moeten vermoeien met een zinloos gesprek met een wereldvreemde idioot? Van Hasselt is erin geslaagd, het toch al zo gedeukte imago van Veilig Verkeer Nederland een nieuwe slag toe te brengen. Die club maakte zichzelf een aantal jaren geleden al belachelijk, toen hun woordvoerder betrapt werd met een snelheid van zo'n 150 kilometer op een 80-weg of iets in die geest. Maar nu wordt de naam dus te grabbel gegooid door een zeloot die vindt dat het verkeer veiliger kan worden door fietsers niet langer voor rood te laten stoppen. De wereld op zijn kop!

Of je verbiedt een meisje gewoon om verkering te nemen met autocoureur Jos Verstappen. Want als de liefde weer over is, rijdt ‘ie je gewoon dood, als ‘ie de kans krijgt. En dat wil Veilig Verkeer Nederland natuurlijk niet. Dus niet doen. Nooit een relatie nemen met die engerd, die inmiddels wordt verdacht van een waslijst aan misdrijven. Want problemen met Jos' geslachtsverkeer leiden tot narigheid in het wegverkeer. Nu valt er wel meer te giechelen over mannen in het relationele vlak. Henk Bleker. Die dacht "Lekker, zo'n jong meisje" en heeft nu verkering met een krantenjournaliste van dik 30 jaar jonger dan hijzelf. Dat leeftijdsverschil als zodanig vind ik trouwens geen punt. Die deerne is 26 jaar oud, dus ze weet waar ze aan begint. Waar ik echter helemaal niets van begrijp, is dat iemand in de kracht van haar leven verkering wil met de man die veruit de meest onaantrekkelijke CDA'er is. Er wordt wel gezegd, dat baasjes op hun dieren gaan lijken. Dat klopt als een bus, bij die Bleker. Qua paardenbek dus. Grappig wel. Ik probeer mij de humor in Blekers liefdesnestje voor te stellen. Tijdens de hete nachten hijgt Henkie als een paard. Als Henk vergeet, voor zijn lieffie ook een kopje koffie in te schenken, mompelt hij iets over het beste paard van stal. Als ze hun kapotte auto moeten aanduwen, iets mompelen over het paard achter de wagen spannen. En van die wandtegeltjes. Zoals het paard is, vertrouwt hij zijn gasten. Eigen paard, goud waard. En als je het over het verliefde stel hebt, kun je natuurlijk gewoon man en paard noemen! En ja, Henkies nieuwe vlam heeft haar naam wel mee, natuurlijk. Barbara Rijlaarsdam. Goed invetten! Maar goed, met die grappen zal Barbara moeten leren leven, al respecteer ik haar vrijheid tot het maken van belachelijke keuzes en wens ik haar veel geluk met haar eigen staatssecretaris van Innovatie.

Zijn ministerie gaat ook over de innovaties op het internet. Dáár gebeurden pas écht bezopen dingen, deze week. Je kunt als enge viezerik gewoon naar de website van Kinderclub Martijn kijken. Maar een liedje downloaden, dat mag dus niet. De pederast heeft in ons land dus meer rechten dan de digitale muziekliefhebber. Om je dood te schamen. Heel goed, dat internetbedrijven naar de rechter gaan om beroep aan te tekenen tegen die bespottelijke gang van zaken. Meer internet-ellende: op de website van het Centrum voor Jeugd en Gezin van de gemeente Staphorst wordt niet langer doorverwezen naar informatie over abortus. Op verzoek van de ChristenUnie. Schandalig. Het weghouden van informatie is kwalijk. Heel erg kwalijk. De taak van de overheid is, burgers volledig te informeren. Het ontmoedigen van abortus is vervolgens de taak van de dominee, de ouderling of de strenge vader. En wat wordt de volgende censuurmaatregel van de gemeente Staphorst? Dat ook informatie over het Meldpunt Kindermishandeling van de gemeentewebsite wordt verwijderd? Nog zo'n gereformeerd stokpaardje...