Iran: VN moet aanslag op wetenschapper veroordelen

De Iraanse regering heeft de Verenigde Naties donderdag opgeroepen de moord op een Iraanse kernwetenschapper te veroordelen. Iran noemt de liquidatie een 'terreurdaad' en heeft buitenlandse krachten ervan beschuldigd achter de moord te zitten.

De Iraanse wetenschapper, de 32-jarige Mostafa Ahmadi Roshan, kwam woensdag om het leven als gevolg van een bomexplosie. De bom was aan de auto van Roshan vastgemaakt door een passerende motorrijder.

In een brief aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de Iraanse VN-ambassadeur Mohammad Khazaee de VN gevraagd de moord en twee eerdere aanslagen op kernwetenschappers in de felste bewoordingen af te keuren. Er is volgens Khazaee stevig bewijs dat bepaalde buitenlandse krachten achter de aanslagen zitten. De terreurdaden zouden zijn uitgevoerd om het vreedzame Iraanse kernprogramma schade toe te brengen, in de volgens de ambassadeur verkeerde overtuiging dat diplomatie alleen daarvoor niet voldoende is.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft iedere betrokkenheid van de VS bij de aanslagen uitgesloten. Israëlische functionarissen hebben echter gezinspeeld op geheime operaties in Iran zonder direct toe te geven betrokken te zijn geweest bij de aanslag.