FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 7 december 2011

Marsrover bereidt zich voor op winter

De Marsrover Opportunity bereidt zich voor op de winter door een plek te zoeken waar hij voldoende zonlicht kan ontvangen om zijn batterijen op te laden. De rover verkent sinds augustus de rand van een gigantische krater en moet daar de koude wintermaanden doorkomen.

De Opportunity en zijn tweelingbroer Spirit landden in januari 2004 op de Rode Planeet, ieder aan een andere kant. Eerder dit jaar verklaarde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA de missie van de Spirit definitief ten einde, omdat zij meermaals tevergeefs had geprobeerd het contact met de rover te herstellen.

De Opportunity houdt vooralsnog vol en kan zich verblijden op uitbreiding van het roverbestand op Mars. Volgende zomer arriveert daar de Curiosity, een megarover van NASA.

Oostenrijk doneert miljoenen aan Auschwitz

Het parlement van Oostenrijk heeft woensdag een donatie van zes miljoen euro goedgekeurd voor de renovatie van het voormalige nazi-vernietigingskamp Auschwitz, dat tegenwoordig een herdenkingscentrum herbergt.

Het herdenkingscentrum deed in 2008 een oproep voor hulp en vroeg honderdtwintig miljoen euro voor de restauratie van het kamp. De barakken, de gaskamers en andere gebouwen zijn in de loop der jaren behoorlijk aangetast. Bovendien hebben de gebouwen te lijden onder de ruim een miljoen bezoekers die het museum jaarlijks trekt.

Eind vorig jaar zegde Duitsland al zestig miljoen euro toe voor de instandhouding van Auschwitz.

Kaarten Lowlands vanaf 4 februari verkrijgbaar

Kaarten voor Lowlands gaan op 4 februari in de verkoop. De twintigste editie van het festival vindt plaats op 17, 18 en 19 augustus in Biddinghuizen. Een normaal festivalticket gaat voor 185 euro van de hand, een stijging van twintig euro ten opzichte van de vorige editie.

De verhoging van de ticketprijs is volgens de organisatie te wijten aan de btw-verhoging op tickets. "Dankzij deze maatregel uit Den Haag neemt minister De Jager alvast een extra plak van de verjaardagscake, terwijl we hem toch echt niet hebben uitgenodigd", schrijft de organisatie op haar website.

Kaarten voor Lowlands 2011, waar artiesten als Arctic Monkeys en Skunk Anansie kwamen opdraven, waren eind vorig jaar in een razend tempo uitverkocht. De tickets gingen toen extra vroeg in de verkoop om de btw-verhoging, die op 1 juli van kracht werd, te omzeilen.

Heineken gaat samenwerken met Facebook

Heineken en netwerksite Facebook kondigen woensdag een mondiale partnerovereenkomst aan. De twee bedrijven gaan samenwerken aan de digitale campagnes voor de bierbrouwer.

Volgens de overeenkomst zal Facebook het Nederlandse bedrijf voorzien van een mondiaal marketingplatform dat miljoenen mensen bereikt. De samenwerking voorziet Heineken tevens van de nieuwste producten van Facebook.

"Omdat onze volwassen consumenten steeds meer tijd besteden aan de digitale ruimte en sociale media, is het belangrijk dat onze merken actief zijn in deze omgeving", zegt Alexis Nasard, chief commercial officer bij Heineken.

Anonymous

Eén van de grootste schrijvers ooit is de Brit William Shakespeare. Onder andere de meesterwerken Romeo & Juliet, Macbeth en Hamlet zijn enorm bekend en zijn ook een aantal keren verfilmd. Maar wie zegt dat het echt Shakespeare was die de stukken schreef? Was het bijvoorbeeld geen pseudoniem of kwamen de verhalen eigenlijk van iemand anders? Regisseur Ronald Emmerich (2012) geeft antwoord in Anonymous.

Zwemster Rice denkt aan stoppen

De pas 23-jarige zwemster Stephanie Rice denkt nu al aan stoppen. De Australische denkt erover om na de Olympische Spelen in Londen haar carrière te beëindigen.

"Volgend jaar ben ik 24. Het wordt dan tijd voor nieuwe uitdagingen", aldus Rice in de krant Courier Mail in Brisbane. "Zoals ik er nu tegenaan kijk, denk ik niet dat ik nog eens vier jaar door kan gaan tot de Spelen van 2016."

Rice won op de Olympische Spelen van 2008 drie keer goud, namelijk op de 200 en 400 meter wisselslag en de 4x200 vrij. In 2010 onderging ze een schouderoperatie, maar ze voelt zich nu weer helemaal fit.

Uitslagen Champions League (07/12/2011)

Vanavond stonden de laatste wedstrijden in de groepsfase van de Champions League op het programma. In de groepen A tot en met D deden zich verrassingen voor, waaronder de uitschakeling van Ajax. De Amsterdammers zijn nu aangewezen op de Europa League.

Groep A

Manchester City (Eng) - Bayern München (Dui) 2-0
36' Silva 1-0
52' Y. Touré 2-0

Villarreal (Spa) - Napoli (Ita) 0-2
65' Inler 0-1
76' Hamsik 0-2

Eindstand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Bayern München (Dui)* 6 4 1 1 13 11-6
2 Napoli (Ita)* 6 3 2 1 11 10-6
3 Manchester City (Eng)** 6 3 1 2 10 9-6
4 Villarreal (Spa) 6 0 0 6 0 2-14

Groep B

Lille (Fra) - Trabzonspor (Tur) 0-0

Internazionale (Ita) - CSKA Moskou (Rus) 1-2
50' Doumbia 0-1
51' Cambiasso 1-1
86' V. Berezutski 1-2

Eindstand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Internazionale (Ita)* 6 3 1 2 10 8-7
2 CSKA Moskou (Rus)* 6 2 2 2 8 9-8
3 Trabzonspor (Tur)** 6 1 4 1 7 3-5
4 Lille (Fra) 6 1 3 2 6 6-6

Groep C

FC Basel (Zwi) - Manchester United (Eng) 2-1
9' Streller 1-0
84' A. Frei 2-0
89' Jones 2-1

Benfica (Por) - Otelul Galati (Roe) 1-0
7' Cardozo 1-0

Eindstand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Benfica (Por)* 6 3 3 0 12 8-4
2 FC Basel (Zwi)* 6 3 2 1 11 11-10
3 Manchester United (Eng)** 6 2 3 1 9 11-8
4 Otelul Galati (Roe) 6 0 0 6 0 3-11

Groep D

Ajax (NED) - Real Madrid (Spa) 0-3
14' Callejón 0-1
41' Higuaín 0-2
90+2' Callejón 0-3

Dinamo Zagreb (Kro) - Olympique Lyonnais (Fra) 1-7
28' Leko (2xGeel) (Dinamo)
40' Kovacic 1-0
45' Gomis 1-1
47' Gonalons 1-2
48' Gomis 1-3
52' Gomis 1-4
64' López 1-5
70' Gomis 1-6
75' Briand 1-7

Eindstand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Real Madrid (Spa)* 6 6 0 0 18 19-2
2 Olympique Lyonnais (Fra)* 6 2 2 2 8 9-7
3 Ajax (NED)** 6 2 2 2 8 6-6
4 Dinamo Zagreb (Kro) 6 0 0 6 0 3-22

*= door naar achtste finales
** = door naar Europa League

Goedgekleed of sexy, that's the question

De Bestgeklede man van 2011 is bekend. Felix Maginn van de band Moke. Mannenblad Esquire heeft kennelijk het voorrecht dat te mogen bepalen. Of zou Esquire soms de enige zijn die zich geroepen voelt daar een punt van te maken? Of überhaupt bij machte is om verschillen tussen de kandidaten te zien, en vooral om ze belangrijk te maken op een manier die aannemelijk overkomt op de doelgroep.

Rutte: niet meer macht naar Brussel

Premier Mark Rutte (VVD) is niet tegen een wijziging van de Europese verdragen om strengere straffen in te voeren voor eurolanden die de begrotingsregels overtreden. Rutte ontkent dat in dat geval sprake is van de overdracht van macht aan Brussel.

Rutte heeft liever geen verdragswijziging, omdat dat ertoe kan leiden dat alle EU-lidstaten hun wensenlijst op tafel leggen. "Dat zou een enorm gedoe zijn", zei Rutte woensdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer over de Nederlandse inzet bij de komende Europese top, donderdag en vrijdag in Brussel.

"Het gaat Nederland om striktere begrotingsdiscipline. Als daar een verdragswijziging voor nodig is, kan ik daarmee leven, mits het een beperkte wijziging is", zei Rutte. Volgens hem is ook in dat geval geen sprake van de overdracht van macht aan Brussel, waar de Tweede Kamer tegen is. De PvdA wil nieuwe verkiezingen als het zo ver komt.

Volgens Rutte gaat het er alleen om dat landen kunnen worden gehouden aan afspraken die in het verleden zijn gemaakt. "Ik begrijp werkelijk niet hoe dit kan worden gezien als de overdracht van soevereiniteit", zei Rutte.

Rutte wil dat er zogeheten automatische sancties komen. Dat betekent dat landen weinig tot geen mogelijkheden hebben om onder straf uit te komen als ze de regels overtreden over de maximale hoogte van het begrotingstekort en de staatsschuld. Volgens de laatste plannen kan een land alleen onder een straf uitkomen als een grote meerderheid van de overige EU-landen dat expliciet toestaat.

Rutte zei verder dat op de eurotop moet worden geregeld dat er voldoende geld komt in het noodfonds EFSF. Hij herhaalde dat Nederland tegenstander is van zogeheten eurobonds, gezamenlijke Europese staatsleningen. De Europese Centrale Bank is onafhankelijk en moet zelf besluiten over haar rol in de bestrijding van de crisis, zei Rutte verder.

Ook zei Rutte dat hij alleen afspraken wil maken met alle 27 EU-landen, en niet met alleen de zeventien eurolanden.

Je geaardheid uitdragen in FIFA 12

Toen ik in mijn review vertelde dat de nieuwe Impact Engine van FIFA 12 de game soms een wat homo-erotische tint gaf, had ik nog niet eens het topje van de ijsberg gezien. Het onderstaande filmpje laat zien hoe blij spelers kunnen zijn als ze een goal gescoord hebben...

Nou is het uitdragen van je geaardheid verder geen probleem, maar het wat er in het onderstaande filmpje gebeurt met nota bene de keeper van de tegenstander is een beetje ongepast. 

Bekijk het filmpje hieronder.

FOK! verkiezingen 2011: anders dan anders

Ook dit jaar zijn er weer FOK! verkiezingen. Echter, in andere vorm dan voorheen. Op veler verzoek gaan we het dit jaar namelijk anders aanpakken. Jij, als user, kunt namelijk bepalen welke vragen er gesteld gaan worden!

Het is simpel. Ga naar dit topic en laat weten welke vraag jij zou willen terugzien in de FOK! verkiezingen van 2011. Uiteraard bepaal jij ook welke antwoorden er komen. In dit topic kun je vervolgens discussiëren over elkaars vragen en antwoorden. De verkiezingen gaan over heel FOK!. Vragen over de subsites Frontpage, Sport, Games, Film en Weblog zijn meer dan welkom!

Brand los en zie jouw vraag terug in de FOK! verkiezingen van 2011!

"Huntelaar is van wereldklasse"

Horst Heldt, sportief directeur van Schalke 04, vindt Klaas-Jan Huntelaar een spits van wereldklasse.

"Klaas-jan is in het strafschopsgebied één van de beste spelers die er te vinden is", vertelt Heldt tegen het Duitse Kicker. "Hij is van wereldklasse en voelt zich hier goed. Maar hij heeft grotere doelen, hij wil natuurlijk graag in de Champions League spelen."

"We zullen snel met hem in gesprek gaan", vertelt de directeur. Het contract van Huntelaar loopt tot medio 2013. De club uit Gelsenkirchen zal de Nederlander maar al te graag voor langere tijd vastleggen, daar hij dit seizoen goed op schot is. Voor zijn mede-aanvaller, Raúl, is interesse vanuit Qatar.

De Spanjaard is in het bezit van een aflopend contract. De behendige aanvaller kan naar verluidt zijn carriere afbouwen in Qatar. "Er is geen aanbieding voor hem binnengekomen", beweert Heldt echter. "Voor niemand bij Schalke trouwens. We hebben duidelijke afspraken met hem gemaakt. In januari gaan we met hem om de tafel."


Heldt vindt Huntelaar van wereldklasse (Foto: Pro Shots)

Wilders komt op voor vrije meningsuiting Dibi

PVV-leider Geert Wilders vindt het zeer kwalijk dat radicale moslims woensdagavond een debat over geloven in Amsterdam, waar ook GroenLinks-Tweede Kamerlid Tofik Dibi aan deelnam, hebben verstoord. "Dibi verdient geen eieren van radicale moslims of verstoring van de bijeenkomst. Hij moet kunnen zeggen wat hij wil", stelde Wilders in een reactie.

Wilders komt op voor vrije meningsuiting Dibi
Wilders komt op voor vrije meningsuiting Dibi (Foto: ANP)

[CL] Uitslag AFC Ajax - Real Madrid

Het leek aanvankelijk een eenvoudige avond voor Ajax te worden. De Amsterdammers hadden aan een puntje genoeg in de wedstrijd tegen Real Madrid, maar verloren in eigen huis met 3-0. Saillant detail; in de eerste helft werden twee goals onterecht afgekeurd.

Olympique Lyon en Ajax waren tot vandaag nog in de race om een plekje in de tweede ronde. De Fransen deden echter wat ze moesten doen en wonnen met 7-1 van Dinamo Zagreb, dat in de eerste helft al met tien spelers kwam te staan. Leko pakte namelijk twee keer geel, waardoor de ploeg uit Lyon vrij spel kreeg en over de Kroaten heen walste.


José Callejón viert de openingstreffer (Foto: Pro Shots)

Ajax slaagde er voor de thee niet in om de B-ploeg van Real Madrid, dat dit weekend ook nog tegen FC Barcelona speelt, zijn wil op te leggen. Dit resulteerde na een kwartier spelen al in de openingstreffer, die Callejón op zijn naam schreef. Nog voor de pauze verdubbelde de Spanjaarden hun voorsprong. Na een fraaie dieptepass van Benzema maakte Higuaín het tweede doelpunt voor de bezoekers.

De twee goals stonden echter in schril contrast met de twee treffers, die Ajax tussendoor nog maakte. Beide doelpunten werden namelijk afgekeurd, vanwege buitenspel. Op de beelden was echter te zien dat de assistent-scheidsrechter er in beide gevallen naast zat.

Na de thee vielen de doelpunten in Zagreb in hoog tempo, waardoor zich boven de Amsterdam ArenA steeds meer donkere wolken samenpakten. Ajax ging in elk geval op jacht naar de aansluitingstreffer en kreeg via onder meer Vertonghen en Sulejmani goede mogelijkheden.


Nog voor de pauze maakte Higuaín het tweede doelpunt (Foto: Pro Shots)

Real Madrid bleef echter kalm en wachtte het juiste moment af. Zo moest Vermeer in actie komen bij een pogging van Granero. Een kwartier voor tijd kwam echter het bericht dat Olympique Lyon op 7-1 was gekomen, waardoor het voor Ajax al min of meer over was. Dit werd nog maar eens bekrachtigd door de derde treffer van de Spanjaarden, die wederom door Callejón werd gemaakt.


AFC Ajax

0 - 3

Real Madrid


   14' Callejón
 41' Higuaín
90+2' Callejón
 
 Gele kaart: Vertonghen (AFC Ajax), Arbeloa (Real Madrid)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.557
Arbiter: De Sousa (Por)
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
van der Wiel
Blind
Vertonghen
Anita
Eriksen
Enoh
Janssen (Klaassen/76)
Sulejmani
Lodeiro (Boelykin/74)
Ebecilio
  Adán
Arbeloa (Mendes/67)
Albiol
Varane
Coentrão
Callejón
Sahin
Kaká
Granero (Xabi Alonso/59)
Benzema (Hamit Altintop/54)
Higuaín

Handbalsters verliezen van titelverdediger

De Nederlandse handbalsters hebben op het WK in Brazilië hun tweede nederlaag geleden. Titelverdediger Rusland was met 35-26 een maatje te groot. Nederland staat na vier wedstrijden derde in de poule. De formatie van bondscoach Henk Groener is al zeker van een plaats in de achtste finales.

Nederland leed de schade vooral in de eerste helft. Bij rust was de achterstand al opgelopen tot acht punten: 10-18. Pearl van der Wissel was met zeven goals topscorer bij Oranje. Danick Snelder viel uit met een enkelblessure. Vrijdag is Zuid-Korea de laatste tegenstander in de poule.

Rusland wil raketten in Kaliningrad plaatsen

Rusland is van plan S-400 luchtdoelraketten te plaatsen in Kaliningrad, de westelijke exclave die grenst aan Polen en Litouwen. Dat hebben de persbureaus ITAR-Tass en Interfax-AVN woensdag gemeld.

Andrei Bobroen, woordvoerder van het Russische leger, zei dat de S-400's momenteel worden getest in de zuidelijke regio Astrachan waarna ze naar Kaliningrad worden gebracht. Wanneer dat laatste gebeurt, is nog niet bekend. S-400's zijn mobiele luchtdoelraketten met een bereik van 120 tot 400 kilometer.

De plaatsing van de raketten valt samen met het door de Verenigde Staten geïnitieerde plan voor een raketschild in Europa. De Russische president Dmitri Medvedev dreigde vorige maand nog om in Kaliningrad en andere regio's raketten te plaatsen die gericht zouden zijn op plekken waar de VS het raketschild willen plaatsen.

Landelijke digitale bibliotheek op komst

Er komt een landelijke digitale bibliotheek. Nog voor het einde van volgend jaar moet ieder lid van een openbare bibliotheek de mogelijkheid hebben om via internet e-books te huren. Dat laat staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) dinsdag weten.

Zijlstra ziet zowel efficiëntie- als kostenvoordelen wanneer niet iedere bibliotheek een digitale collectie opzet, maar als dit landelijk gebeurt. De bibliotheekbranche is verantwoordelijk voor de content, de rijksoverheid zorgt voor een goed functionerende site.

Bibliotheken kunnen een subsidie krijgen als ze zich aansluiten bij het project. Op een na hebben alle bibliotheken dit gedaan, meldt de staatssecretaris.

Lowlands discrimineerde Polen

De organisatoren van Lowlands en het beveiligingsbedrijf van het muziekfestival hebben zich schuldig gemaakt aan discriminatie. 23 bezoekers, op een persoon na afkomstig uit Polen of van Poolse afkomst, zijn volgens de Commissie Gelijke Behandeling van het terrein verwijderd op basis van hun afkomst.

Het ging hierbij om een verboden onderscheid op grond van nationaliteit, zo oordeelde de commissie in een uitspraak eind vorige maand. De 23 betalende bezoekers werden vorig jaar van het festivalterrein verwijderd. Beveiligingsmedewerkers hadden daarvoor gevraagd om hun nationaliteit.

Organisatoren Mojo Concerts en Loc7000 ontkennen dat de bezoekers van het festival werden verwijderd omdat ze Pools zijn. De bezoekers zouden in strijd met de regels statiegeldbekers hebben verzameld.

De commissie zei dat het de organisatoren en het beveiligingsbedrijf The Security Company niet is gelukt te bewijzen dat ze geen onderscheid hebben gemaakt. De klagers gaven bovendien 'nagenoeg eenduidige verklaringen' over het voorval.


Lowlands discrimineerde Polen (Foto: Novum)

PvdA: verkiezingen als EU meer macht krijgt

De PvdA vindt dat er verkiezingen moeten worden gehouden als het kabinet veel macht overdraagt aan de Europese Unie. Dat heeft PvdA-leider Job Cohen woensdag gezegd.

"Als er werkelijk veel bevoegdheden worden overgedragen, moet je dat aan de kiezers voorleggen door middel van verkiezingen", zei Cohen tegen de NOS. Hij wilde niet ingaan op de vraag of de PvdA de steun aan het Europese beleid van het kabinet intrekt als het kabinet weigert verkiezingen uit te schrijven.

De Tweede Kamer debatteert woensdagavond over de Nederlandse inzet bij de Europese top van donderdag en vrijdag. Daar worden plannen besproken om de financiële crisis te bestrijden.

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk zei tijdens het debat dat de PvdA het kabinet zal blijven steunen bij de aanpak van de crisis. "We steunen het kabinet als het uitrukt om de brand te blussen, maar we gaan niet een heel traject in om de Europese verdragen te wijzigen terwijl de tweede partij in de gedoogcoalitie blijft zeggen: we zijn het er niet mee eens."

Plasterk wees erop dat in het regeerakkoord staat dat er deze kabinetsperiode geen macht aan Brussel wordt overgedragen. Het kabinet houdt zich daar niet aan als het instemt met de plannen van Frankrijk en Duitsland om de Europese verdragen te wijzigen om onder andere te regelen dat overtreding van de begrotingsregels automatisch worden bestraft.

SP-Kamerlid Ewout Irrgang stelde dat het dreigement van de PvdA weinig om het lijf heeft als de partij steun blijft geven aan het eurobeleid van het kabinet als premier Mark Rutte (VVD) weigert naar de koningin te gaan om zijn ontslag aan te bieden. D66-Kamerlid Wouter Koolmees noemde het PvdA-standpunt tegenstrijdig. "Als de premier terugkomt met een goed resultaat, gaat de PvdA verkiezingen eisen."

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) wilde voorafgaand aan het debat niet reageren op de uitlatingen van Cohen.

Persbureaus moeten niet rekenen op subsidie

De grote nationale persbureaus hoeven niet te rekenen op subsidie. Dat zou te veel inmenging betekenen van de overheid in de vrije pers, heeft minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA), die ook over mediazaken gaat, laten weten in reactie op een rapport over persbureaus.

De overheid stelt zich al tientallen jaren afstandelijk en terughoudend op als het om de nieuwsvoorziening door de media gaat, zegt Van Bijsterveldt. In het rapport ziet zij 'geen aanleiding deze gedragslijn te heroverwegen'.

In het rapport, geschreven door onderzoekers van TNO, staat dat subsidie niet nodig is om te voorkomen dat een persbureau op de fles gaat. In het verleden was er ook sprake van een nieuwsmarkt met maar een dominant persbureau, maar dat heeft niet geleid tot grote problemen.

Persbureaus ANP, Novum en GPD mogen dan een 'publiek goed' zijn, toch is hun bestaanszekerheid in Nederland niet meer zeker. Dat komt volgens de onderzoekers onder meer doordat nieuwsmedia, zoals dagbladen, steeds meer nieuws online kunnen vinden en zich minder afhankelijk voelen van persbureaus.

Twee jaar geleden opperde het CDA het idee voor subsidie aan het ANP. De onderzoekers waarschuwen echter dat overheidssteun aan een van de nationale persbureaus zou kunnen leiden tot een oneerlijk voordeel.

Amerikanen herdenken aanval op Pearl Harbor

Enkele duizenden mensen, onder wie zo'n 120 overlevenden, hebben woensdag de Japanse aanval op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor, op 7 december 1941, herdacht. Om 08.00 uur plaatselijke tijd, het tijdstip dat de eerste Japanse vliegtuigen aanvielen, hielden zij een moment stilte.

President Barack Obama riep woensdag uit tot Nationale Pearl Harbor Herdenkingsdag. "Hun onverzettelijkheid gaf vorm aan deze grootse generatie en hun moed maakte iedereen die in de Tweede Wereldoorlog diende sterker. Als land kijken we naar 7 december 1941 om kracht te putten uit het voorbeeld dat deze patriotten gaven en om al diegenen te eren die offers brachten voor onze vrijheid", zei hij.

De Verenigde Staten verloren twaalf vaartuigen bij de aanval. Twee van deze schepen liggen nog altijd als een gedenkteken in de haven. De Japanse aanval was een belangrijk omslagpunt in de oorlog, omdat de Amerikanen hierna ook een militaire rol op zich namen en hun bijdrage in Europa van doorslaggevend belang was aan het westfront.


Amerikanen herdenken aanval op Pearl Harbor (Foto: Novum)

Prijswinnaars van de maand November!

Hier een overzicht van gelukkige users die een prijsvraag hebben gewonnen in de maand november! De winnaars zijn per PM ook op de hoogte gebracht en de meeste spullen zijn al verstuurd, maar toch nog even een overzicht van de uitslagen van de laatste acties:

Scream 4 pakket
onkel Chris
ZigoSOS
Keuntje
Tijnes
GuitarJJ
Refurb
caro123
Eghnim
Vaeones
Len2926

T-shirt van QuoteShirts.nl
Bluezz
SugarRay
Dreuzel
supermama
bigbass
Docie
bballer89
CrazyChicken
SorbyForce
Gerbersjo

Passepartouts London Calling
qu63
darkde28e
Fuszy

Rabbids: Alive & Kicking voor Xbox 360
3Dino

Batman: Arkham City T-shirts
ohandeleng
TonyMalony
Speedy_Nick
Ritchi3
Lekkerbekkie
unox_worst
phex85
Chop-Soy
lolxdlolxd
Bartie66

Batman: Arkham City Collectors Edition voor PlayStation 3
Rubensanti

Assassin's Creed: Revelations voor Xbox 360
SorbyForce

Slow Cooking kookboeken
p_iglet
s10eke
nectarientje
LovelyLady
Peerpizza

Disney Universe
Xbox 360-variant 

debuurvrouw
repeltje
ProFlamer
KoningPoedel
waiUmadbro

PlayStation 3-variant
Fallen
Bait00
knoffel
3Dino
GhostWhisperer

Rayman Origins
Metonae

Anno 2070
RTB

Harry Potter lookalike actie
Hoofdprijswinnaars Deluxe Box

Moira.
Katja94
iTjeerd

BLU-RAY
Njosnavelin
Zaterdag
yd1
Mayemin
Myzzzl.
Jopvdsteen
GhostWhisperer
Patch
DrNick
Smack-a-Jack
Ai_KaRaMBa
Sisiorange94
Lovelyone
Muis006
sir_stirling_mosley
Cheekz
Miniem

DVD
Debuurvrouw
Tchock
Bilvis
De_Taartjesfee
MavRick
kaykay5
Kruimel_20
Hermioleen
Zanziee
Haarlemmerrr
Twiney
Alwayshappy
Rewimo
meprins
08gnoT.
cristelhartog
wilderminnie
kis2001
kinggeorge
Charloupe
soapie
PunkyFishGirl
polyjuicepotion
Toboe
Jeffrey_San
Monkiej
tweetingsander
LunaGonnie
MrManiak
Evilwitch
BHRYANEAU
onkel
Ken_X

The Constant Gardener
fleuril
FabFabFabFab
Frommie
Dreamer67
Irissie

De meeste prijzen zijn allang verzonden en dus al in jullie bezit! De overige prijzen worden zo spoedig mogelijk verzonden. Als je nou binnen een maand nog steeds geen prijs hebt ontvangen moet je even mailen naar pr@fok.nl

Namens het PR-team van FOK! wil ik iedereen van harte feliciteren met de gewonnen prijzen! Bedankt voor het meedoen en blijf natuurlijk meedoen aan alle prijsvragen op FOK!

Ruiz: "Ik wilde alleen maar naar Fulham"

Bryan Ruiz spreekt zijn eerder gedane uitspraken tegen Voetbal International tegen. Hij zou vanwege financiële redenen naar Fulham zijn vertrokken. Dat is niet waar, zegt hij nu.

"Ik wil aan de supporters van Fulham duidelijk maken dat ik toen ik hoogte kreeg van de interesse van mijn huidige club, ondanks belangstelling van andere clubs, alleen maar hierheen wilde", laat de man uit Costa Rica weten in officiele verklaring.

"Ik herhaal hiermee wat ik vlak na mijn overstap heb gezegd. De ambities van Fulham en de kans om onder Martin Jol te spelen, trokken mij erg aan", zegt de aanvaller. "Fulham maakte een veel warmere indruk op mij dan de andere clubs. Na het gesprek was ik ook niet van plan om nog met andere clubs te gaan praten."

"Ik ben blij dat ik nu voor Fulham speel", besluit hij in zijn statement. Ruiz maakte afgelopen zomer de overstap van FC Twente naar de Londense club. Vooralsnog heeft hij nog geen potten kunnen breken. Hij moet het veelal doen met invalbeurten.

Nederlands onderzoekscentrum op Zuidpool

Nederland krijgt een eigen onderzoekslaboratorium op Antarctica. Dat meldt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) woensdag. Het onderzoekscentrum opent begin 2013.

Nederlandse onderzoekers op de Zuidpool liftten voorheen altijd mee met internationale partners. Projectleider Liesbeth Noor noemt het heel belangrijk dat Nederland nu een eigen laboratorium krijgt, overigens wel in samenwerking met een Brits station. Vier mobiele laboratoria worden per schip vanuit Nederland naar Antarctica vervoerd.

De onderzoekers gaan zich onder meer bezighouden met een onderzoek naar de toename van smeltwater.

Moslimextremisten verstoren debat in Amsterdam

Een debat in het Amsterdamse debatcentrum De Balie is woensdagavond verstoord door moslimextremisten. Agenten hebben hierbij moeten ingrijpen, bevestigt een woordvoerder van de politie.

Bij het debat spraken de Canadese schrijfster Irshad Manji en GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi over modernisering binnen de islam. Volgens Manji waren het Belgische extremisten die de bijeenkomst verstoorden.

Zo'n twintig radicale moslims riepen leuzen en gooiden met eieren, zo schrijven aanwezigen op Twitter. Ook eisten ze dat Manji het podium zou verlaten.

Queen wil toeren met Adam Lambert

De bandleden van Queen willen graag weer samenwerken met Adam Lambert. De Britse band trad twee jaar geleden al eens op met de 29-jarige zanger, tijdens de finale van talentenjacht American Idol. De samenwerking beviel zo goed, dat er gesproken wordt over gezamenlijke optredens.

"Hij is gegroeid tot een zeer goede performer met een geweldige stem en enorm bereik", vertelt Queen-drummer Roger Taylor aan het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard. "We willen graag weer met hem werken."

Taylor laat weten dat ze momenteel met Lambert in gesprek zijn. "Er is nog niets getekend, maar we praten al over data voor optredens. Het kan geweldig worden."

De legendarische frontman Freddie Mercury overleed in 1991 aan aids. Paul Rodgers was tussen 2004 en 2009 de zanger van Queen. Sinds zijn vertrek stonden Brian May en Roger Taylor zelden op het podium.

Dode man Heerde geen slachtoffer misdrijf

De 20-jarige man die maandagochtend dood werd aangetroffen in een gracht in het Gelderse Heerde is omgekomen door een ongeval. Er is geen misdrijf in het spel, meldt de politie woensdag.

Het lichaam van de man werd maandag door een bewoner in de gracht bij een woning aan de Bonenburgerlaan gevonden. Aanvankelijk was niet duidelijk of sprake was van een misdrijf, een ongeval of een ander incident. De politie startte daarom een uitgebreid onderzoek.

Indonesiër steekt zichzelf in brand

Een Indonesische man heeft zichzelf woensdag voor het presidentieel paleis in de hoofdstad Jakarta in brand gestoken. Dat heeft de Indonesische politie gezegd.

De man, die volgens de politie een jaar of 40 was, had zichzelf met benzine overgoten voor hij zich naar de entree van het Nationale Monument in hartje Jakarta begaf. Toen hij daar zijn kleding in vlam zette snelden agenten toe om het vuur met mineraalwater te doven. Zij haastten zich vervolgens met de man naar het ziekenhuis.

De politie weigerde te zeggen of de zelfmoordpoging verband hield met een demonstratie van dorpshoofden die een uur eerder even verderop plaatsvond.

4000 fps video's met gewone camera's

Soms zie je op Discovery Channel fraaie slow motion videos van vallende druppels water op een oppervlakte, of een geweer die een kogel afschiet. Speciale camera's die heel veel frames per seconde kunnen schieten worden hiervoor gebruikt.

Er is nu een programma verkrijgbaar genaamd 'Twixtor', die gewone beelden omzet door er frames tussen te plakken. Dit zijn eigenlijk niet echt geschoten frames maar Twixtor vult op basis van de andere frames in hoe ze eruit zouden kúnnen hebben gezien. Dit zijn de resultaten:

Uitslag Excelsior - AZ

Excelsior en AZ hebben vanavond de resterende 45 minuten van het onderlinge duel tegen elkaar volgemaakt. De eerste 45 minuten werden enkele weken gespeeld, maar het duel werd vanwege dichte mist gestaakt. Hieronder vind je de uitslag.


Rasmus Elm in actie tegen Excelsior (Foto: Pro Shots)

Excelsior

0 - 0

AZ

 
 Gele kaart: de Graaf, (Excelsior), Moisander, (AZ)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.500
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
de Ruiter
de Graaf
Smith
Nieveld
Scheimann
Vorthoren (Mattheij/ 90)
Broerse
Alberg
Jansen
van Steensel (te Vrede/85)
v.Buren (Maatsen/78)
  Esteban
Reijnen
Moisander (Benschop/78)
Viergever
S. Poulsen
Wernbloom
Maher (Gudmundsson/84)
Elm
Beerens
Altidore
Holman

Comaschopper verdacht van poging tot doodslag

De amateurvoetballer die afgelopen zaterdag een bejaarde in coma heeft geschopt, wordt verdacht van poging tot doodslag. De rechter-commissaris in Amsterdam besloot woensdag dat zijn voorarrest met twee weken wordt verlengd, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

De 32-jarige voetballer van Sporting Noord werd van het veld gestuurd tijdens een wedstrijd tegen OSV. Toen het slachtoffer, een supporter van OSV, liet blijken dat hij het met de beslissing van de scheidsrechter eens was, ging de voetballer door het lint. Hij sprong over de reclameborden en deelde met twee benen een karatetrap uit tegen de borstkas van de man.

De 77-jarige voetbalfan is inmiddels bijgekomen uit zijn coma. De man ligt nog in het ziekenhuis.

Politie San Francisco ontruimt Occupy-kampement

De Amerikaanse politie is dinsdagnacht begonnen aan de ontruiming van een plein vol Occupy-demonstranten in hartje San Francisco. Tientallen politieauto's, brandweerwagens en ambulances trokken bij verrassing op en grendelden het tentenkamp van de actievoerders af, berichtte het plaatselijke radiostation KCBS.

Volgens demonstrante Katt Hoban bivakkeerden in het kampement van zo'n tweehonderd tenten honderden betogers. Zij werden in de vroege woensdagochtend omsingeld door tweehonderd agenten in relbestendige uitrusting. De politie gaf de actievoerders de tijd om hun biezen te pakken en te vertrekken voor het plein werd schoongeveegd, aldus KCBS.

Het is niet bekend of bij de ontruiming gewonden zijn gevallen of aanhoudingen verricht.


Politie San Francisco ontruimt Occupy-kampement (Foto: Novum)

Oplossend kalksteen oorzaak problemen 't Loon

De problemen bij winkelcentrum 't Loon in Heerlen komen mogelijk doordat kalksteen in de bodem is opgelost door zuur water. Een andere optie die wordt genoemd is dat zand wegloopt langs een breuk naar een plek waar ooit steenkool is weggehaald.

Dat blijkt woensdag uit vrijgegeven correspondentie tussen verschillende partijen. In de correspondentie zit onder meer een verslag van een gesprek met Staatstoezicht op de Mijnen, waarin de kalksteenoptie wordt genoemd.

Ook is op te maken uit het zogenoemde logboek dat al vanaf de jaren negentig in de grond onder het winkelcentrum bewegingen plaatsvinden. In 2002 zijn al eens drie kolommen vervangen. Van 2002 tot en met 2011 is het parkeerdek van het centrum dertien tot achttien centimeter gezakt. Eerdere zoektochten naar de oorzaak, leverden niets op.

Als mogelijke oplossing voor de problemen in Heerlen werd het injecteren van bepaalde middelen in de grond genoemd. Hier is het echter niet van gekomen. Op 29 november werden zo veel alarmerende zaken tegelijkertijd vastgesteld, dat werd besloten tot het ontruimen van een deel van het centrum.

Op dat moment werden nieuwe scheuren ontdekt, onder meer in een kolom in de parkeergarage. Ook bleek dat de constructie onder oplopende spanning stond en waren er bij de winkel Promiss scheuren in de wanden ontdekt.

De eerste scheuren in kolommen van de garage werden overigens 30 augustus al waargenomen. In de weken daarna is geprobeerd met onder meer stutten en het injecteren van een bepaald soort hars in kolommen de situatie te stabiliseren. Dat lukte niet.

Woensdag zijn slopers begonnen met het afbreken van een deel van het centrum. De gemeente achtte de sloop de beste optie, omdat zo voorkomen kan worden dat dit deel spontaan instort.

MASH-acteur Harry Morgan (96) overleden

Acteur Harry Morgan is woensdag op 96-jarige leeftijd overleden. Na een longontsteking is Morgan in zijn huis in Brentwood, Californië gestorven.

Morgan is vooral bekend van MASH, waar hij van 1974 tot 1983 in te zien was. In deze serie vertolkte hij de rol van colonel Sherman T. Potter.

Naast MASH speelde hij in negen andere tv-series, vijftig films en stond hij op Broadway. Morgan was in 1987 met Tom Hanks te zien in de film Dragnet. Ook verscheen hij op het witte doek met tegenspelers als Henry Fonda, John Wayne en Elvis Presley.

Skyrim-update 1.3 nu te downloaden

Voor pc-gebruikers is er nu de 1.3 patch voor Skyrim te downloaden. In deze patch zit nog niet de fix voor de PS3-gebruikers, die komt pas in de volgende patch. Wanneer de 1.3 patch naar de consoles komt is niet bekendgemaakt, hij ligt momenteel bij Microsoft en Sony voor goedkeuring.

Bekijk hieronder patchnotes van de 1.3 patch.

  • General stability improvements
  • Optimize performance for Core 2 Duo CPUs (PC)
  • Fixed Radiant Story incorrectly filling certain roles
  • Fixed magic resistances not calculating properly
  • Fixed issue with placing books on bookshelves inside player purchased homes
  • Fixed dragon animation issues with saving and loading
  • Fixed Y-look input to scale correctly with framerate

Ook Sauber verlaat FOTA

Na Ferrari en Red Bull Racing heeft ook Sauber bekendgemaakt de Formula One Teams' Association te verlaten. De Zwitserse renstal heeft dit enkele dagen geleden aan de organisatie laten weten. Daarnaast zou ook Toro Rosso op het punt staan de FOTA de rug toe te keren.

Sauber wil de redenen voor vertrek niet toelichten, maar het ligt in de lijn der verwachting dat het uitblijven van een akkoord over het Resource Restriction Agreement, een akkoord over het beperken van de uitgaven, de aanleiding voor het opstappen van de Zwitsers is. Mocht ook Toro Rosso er de brui aan geven dan bestaat de FOTA nog maar uit zeven leden.

Een akkoord over het RRA is nog niet helemaal van de baan, want binnen twee weken willen Ferrari, Red Bull, McLaren en Mercedes GP bijeen komen om te proberen te plooien glad te strijken en een akkoord te sluiten.

Van Buyten verwacht heet avondje

Daniel van Buyten speelt vanavond tegen zijn oude werkgever. Met Bayern München neemt hij het op tegen Manchester City. De verdediger verwacht een sfeervolle avond.

Van Buyten speelde in het seizoen 2003/04 in het shirt van The Citizens. Met Bayern is hij al zeker van plaatsing voor de knock-outfase. De Belg kijkt uit naar de wedstrijd in het City of Manchester Stadium, maar verwacht niet dat er emoties of sentimenten naar boven komen.

"Van de spelers waar ik destijds mee speelde, zit er volgens mij geen één meer bij de club", vertelt de mandekker aan Voetbal International. "Alleen de man die altijd schoenen poetst en misschien nog een fysio zijn daar nog", aldus Van Buyten.

"Van de sfeer verwacht ik wel veel. Het is een prachtig stadion met goede supporters. Ze blijven altijd achter de ploeg staan, zelfs bij een 3-0 achterstand. Ik denk dat het een heet avondje gaat worden. Zij zullen City naar voren schreeuwen. Voor de neutrale toeschouwer reken ik op een mooie pot", besluit hij.

City staat momenteel op de derde plaats in groep A van de Champions League. Er werden tot op heden zeven punten behaald. Een overwinning is dus noodzakelijk. Daarnaast is de ploeg uit Manchester afhankelijk van het resultaat bij Villarreal - Napoli.

Janssen baalt over falen als controleur

Theo Janssen blikt terug op zijn prestaties bij Ajax. De middenvelder baalt naar eigen zeggen van het feit dat hij zich niet heeft kunnen bewijzen als controlerende middenvelder.

De 30-jarige Janssen, die afgelopen zomer overkwam van FC Twente, had graag het ongelijk laten zien. "Ik baal dat ik niet heb kunnen laten zien dat ik een prima controlerende middenvelder kan zijn", vertelt hij aan Voetbal International. "Aan het begin van het seizoen ging het een paar keer goed, vooral in de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen mijn oude ploeg Twente. Maar over langere periode genomen, bracht ik te weinig."

Toch is Janssen er van overtuigd dat een dergelijke rol nog steeds voor hem is weggelegd. "Ik had die strijd best wat langer aan willen gaan. Als je ziet hoe bijvoorbeeld Xabi Alonso die positie bij Real Madrid invult. Dat is net als ik geen typische killer. Hij is vooral een spelverdeler. En dat was ook mij bij de bedoeling. Maar ik speel net zo lief als linkshalf."

"We hebben goede alternatieven in de selectie en nu kom ik veel vaker aan de bal", waarmee hij doelt op de verschuiving die trainer Frank de Boer heeft toegepast. Janssen staat nu een linie naar voren. "Ik kan beslissender zijn en meer risico in mijn spel leggen. Bovendien was ik zo in één klap van dat gezeik af. Zo simpel werkt de voetballerij", besluit hij.

Mythbuster schiet mis

Een door Discovery Channels Mythbusters afgevuurde kanonskogel heeft onbedoeld een woonhuis en een busje in Californië getroffen. De bewoners bleven ongedeerd. Zij ontwaakten pas toen het stof was neergedaald.

De producers van de populair-wetenschappelijke experimentenshow schoten het projectiel dinsdagavond af op het oefenterrein van de politie van Alameda. De kogel had een stel watertanks en ten slotte een betonnen muur moeten raken. Maar het weerspannige ding miste de watervaten, doorboorde de muur en 'werd door een erg onfortuinlijke stuit hemelwaarts geslingerd', zei politieman J.D. Nelson, die de Mythbusters bij het experiment bijstond.

Tweehonderd meter verder raakte de kogel de aarde weer, ramde vervolgens de voordeur van een naburige woning en liet het huis zonder achterwand achter. Het projectiel stuitte nog zeker een keer alvorens in een geparkeerd busje tot stilstand te komen.

Volgens Nelson had het kanon bij vijftig eerdere salvo's steeds zonder mankeren gehoorzaamd.

Svärd per direct weg bij Roda JC Kerkrade

Sebastian Svärd maakt per direct geen deel meer uit van de selectie van Roda JC. De Deense speler stond bij de ploeg uit Kerkrade op een zijspoor, waarna hij met de clubleiding in gesprek ging.

Uiteindelijk is het contract van Svärd, dat nog tot medio 2013 doorliep, in goed overleg ontbonden. In de afgelopen twee jaar kwam de middenvelder niet verder dan twaalf optredens in de hoofdmacht van Roda JC Kerkrade. Dit seizoen speelde de voetballer nog niet.

Svärd kwam in januari 2010 transfervrij over van het Duitse Borussia Mönchengladbach en kwam daarvoor ook nog uit voor FC Kopenhagen, Brøndby IF (Denemarken), Vitória Guimarães (Portugal) en Hansa Rostock (Duitsland).

Zaterdag brengt ons Spider-Man-Trailer

Ontwikkelaar Beenox is momenteel bezig met The Amazing Spider-Man. Deze game over Spider-Man moet komende zomer tegelijkertijd met de nieuwe film uitkomen. Uitgever Activision heeft bekendgemaakt dat er zaterdag een nieuwe trailer getoond zal gaan worden van de game.

De nieuwe trailer zal uitgezonden worden bij de Video Game Awards die aanstaande zaterdagavond in Amerika wordt uitgezonden. De game is een openwereld-game die geschreven is door Seamus Kevin Fahey bekend van onder andere Spartacus: Gods of the Arena en Battlestar Galactica.

Volgende Assassin's Creed-DLC aangekondigd

Volgens Gamestop komt Assassin's Creed: Revelations met een DLC onder de naam Mediterranean Traveler Map Pack. De DLC komt volgens de store van Gamestop op 24 januari uit voor een prijs van USD 9,99. Ubisoft heeft over deze DLC nog geen uitspraken gedaan.

Op de website staan geen verdere details over inhoud van de DLC. Volgens de Assassin's Creed-wiki bevat het Mediteranean Pack nieuwe multiplayermaps in Siena, Jeruzalem, Dyers, San Donato, Firenze en Constantinopel.

De verwachting is dat er meer details worden vrijgegeven nadat de Ancestors Character Pack-DLC op 13 december is uitgebracht.

'Justitieminister Oekraïne in gestolen auto'

De Oekraïense minister van Justitie Aleksander Lavrinovitsj rijdt rond in een gestolen Mercedes uit Duitsland. Dat meldden media in het Oost-Europese land woensdag.

De auto is vorig jaar als gestolen opgegeven in het Duitse Stuttgart en staat op een lijst van de politieorganisatie Interpol, aldus de krantenberichten. Een partijgenote van Lavrinovitsj vermoedt dat de auto als smokkelwaar Oekraïne binnenkwam, waarna de staat er beslag op legde. Ze eist een onderzoek.

NS neemt onduidelijkheid trajectkaart weg

Maatschappij Voor Beter OV sloeg een paar weken geleden alarm wegens het niet meer verkrijgbaar zijn van de tweesterrensuppletie bij de NS-trajectkaarten. In reactie daarop, heeft de NS in overleg met de stads- en streekvervoerders besloten, deze suppletie vooralsnog te blijven leveren. Wel liet NS weten, dat de tariefstelling van deze suppletie (die namens de stads- en streekvervoerders door de NS wordt toegevoegd aan trajectkaarten) nog onduidelijk was.  

Er is inmiddels opschudding over de forse prijsstijging van deze suppletie. Ook Voor Beter OV vindt de prijsstijging onaanvaardbaar hoog, en het laatste woord is daar nog niet over gezegd. Maar het is niet de NS die daar over gaat; de stads- en streekvervoerders en hun opdrachtgevers bepalen dit tarief. 

Jongstleden maandag kwam bij Voor Beter OV een klacht van een reiziger binnen: de tweesterrensuppletie is volgens de website van de NS nog steeds niet leverbaar. Reden om opnieuw contact met de NS op te nemen. 

De NS heeft vandaag in een reactie daarop laten weten, dat de desbetreffende reizigers morgen allemaal een e-mail krijgen, waarin de zaak wordt opgehelderd en waarin ook staat, hoe ze een een-, twee- of driesterrensuppletie kunnen bestellen. Voor Beter OV hoopt dat de NS er nu alsnog in zal slagen, de reiziger een goed product, alsmede een handig verkoopkanaal te blijven aanbieden.

'Microsoft onmogelijk aan te klagen'

Vandaag is het nieuwe Xbox Live Dashboard online gegaan en hiermee ook nieuwe voorwaarden voor gebruikers. In deze voorwaarden staat onder andere dat je Microsoft voor de service niet kunt aanklagen en dat eventuele schadevergoedingen nooit meer kunnen zijn dan €5,-

Gratis gebruikers van Xbox Live zullen niet eens de mogelijkheid hebben om een schadevergoeding te krijgen. Microsoft is niet de eerste die dit soort regels in zijn voorwaarden opneemt. Sony maakte in september ook al een verandering in de voorwaarden nadat ze aangeklaagd werden vanwege de gehackte PSN-service.

De nieuwe voorwaarden worden gepresenteerd op het moment dat het Dashboard geüpdatet is.

Mogelijk onderzoek OM naar Buma/Stemra

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) sluit niet uit dat het Openbaar Ministerie een onderzoek start naar Jochem Gerrits. Het bestuurslid van Buma/Stemra stapte vorige week per direct op na een uitzending van Pownews waarin een telefoongesprek te horen was waarin hij zijn diensten aanbood in ruil voor geld.

De zaak wordt momenteel onderzocht door het College van Toezicht collectieve beheersorganisaties Auteurs- en naburige rechten. Na afloop van dat onderzoek zou het 'heel goed kunnen zijn' dat het OM aanleiding ziet voor een onderzoek, zei Teeven woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer. Momenteel doet het OM dat niet; het is niet bekend of aangifte is gedaan.

In het telefoongesprek zei Gerrits dat hij zich wilde inzetten voor een miljoenenclaim van de componist Melchior Rietveldt. In ruil daarvoor vroeg Gerrits een derde van de opbrengst. Gerrits ontkent niet dat hij in het gesprek te horen is, maar laat weten zich niet te herkennen in de berichtgeving, liet Buma/Stemra daarop weten. Hij is teruggetreden 'om zijn handen vrij te hebben' voor zijn verdediging.

'Dronken PVV'er wil terug in europarlement'

Voormalig PVV-europarlementariër Daniël van der Stoep wil terug in het Europees Parlement. Dat heeft hij gezegd tegen het weekblad Elsevier. Van der Stoep stapte in augustus op als europarlementariër, nadat hij onder invloed van alcohol een aanrijding had veroorzaakt.

Van der Stoep meldde in augustus dat hij van mening was dat hij zichzelf had gediskwalificeerd als volksvertegenwoordiger. Inmiddels is hij van mening dat hij een tweede kans verdient. Van der Stoep zegt het liefst weer namens de PVV in het europarlement te gaan, maar desnoods voor zichzelf te beginnen.

Nederland krijgt binnenkort een zetel extra in het Europees Parlement, als gevolg van het Verdrag van Lissabon. De PVV heeft recht op die zetel. Van der Stoep komt in aanmerking. PVV-leider Geert Wilders en Kamerlid Louis Bontes stonden hoger op de kandidatenlijst, maar de kans lijkt klein dat zij naar het europarlement gaan.

VGA-trailer The Last of Us is in-game

Geoff Keighley, de presentator van de Video Game Awards komende zaterdag, heeft bekendgemaakt dat de trailer van The Last of Us een in-game-trailer zal zijn. Het zal geen teaser worden, geen tussenfilmpjes maar gewoon in-game personages die voorgesteld gaan worden en een blik op de wereld.

De exclusieve game zal voor de PlayStation 3 zijn en Sony heeft nog niet bekendgemaakt welke ontwikkelaar bezig is met de game. De website van de game, lastofus, toont de datum van vandaag maar wat er bekendgemaakt gaat worden moeten we nog zien. Bekijk hieronder de teaser van de game die vorige week vrijgegeven is.

OM haalt opruiende website uit de lucht

De website van een activiste die oproept tot geweld tegen minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) is uit de lucht gehaald. De 47-jarige vrouw uit Krommenie werd in september al aangehouden, maar weigerde tot op heden de opruiende teksten van haar site JokeKaviaar.nl te halen. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) woensdag gemeld.

De vrouw schreef ook dat de ministerraad onschadelijk gemaakt moest worden. "Het wordt tijd de aanval in te zetten en de stekker eruit te trekken", was op haar site te lezen. Ook riep ze op tot een bestorming van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Britse sprinter wil via eBay naar Spelen Londen

In de hoop aan de Olympische Spelen van Londen mee te kunnen doen heeft James Ellington zichzelf op de online veilingsite eBay gezet. De Britse sprinter is te koop voor ruim 35 duizend euro, waarvan de helft voor reis-, verblijf- en kledingkosten is en de andere helft voor loon.

"Alles wat ik nu nodig heb is een commerciële sponsor, zodat ik mij volledig kan toeleggen om in het Britse team te komen en hopelijk een medaille kan winnen", zegt Ellington. In ruil voor het geld wil Ellington kleding met de sponsornaam dragen tijdens de training en op media-evenementen.

Ellington beschikt momenteel niet over een grote sponsor, mede doordat hij de afgelopen vier jaar geteisterd werd door blessureleed. Dit seizoen liep hij echter met 20,52 seconden een persoonlijk record op de 200 meter, waardoor zijn droom op olympisch succes nieuw leven werd ingeblazen.

Oddworld: Stranger's Wrath HD krijgt datum

Just Add Water heeft bekendgemaakt dat Oddworld: Stranger's Wrath HD vanaf 21 december te downloaden zal zijn via het Europese PSN. De ontwikkelaar heeft wel toegegeven dat vanwege tijdsgebrek er nog geen 3D- en Move-ondersteuning in het spel zal zitten.

Deze twee features, met enkele andere kleine extra's, zullen later te downloaden zijn met een patch. Daarnaast heeft de ontwikkelaar aangegeven dat als je de Platinum Trophy wil verkrijgen je waarschijnlijk meer dan twaalf uur in de game zal moeten steken. De game zal €12,99 gaan kosten en is dus vanaf 21 december te downloaden op het PlayStation Network.

Ajax en kamp Cruijff lijnrecht tegenover elkaar

De aanstelling van Louis van Gaal, Danny Blind en Martin Sturkenboom als directeuren van Ajax is onrechtmatig. Dat betoogden de advocaten van Johan Cruijff en twaalf jeugdtrainers woensdag in het kort geding tegen de directie en Raad van Commissarissen van de Amsterdamse club. Na de 4,5 uur durende zitting was duidelijk dat partijen lijnrecht tegenover elkaar staan.

Omdat Cruijff niet tijdig werd geïnformeerd zijn volgens zijn advocaten de regels voor corporate governance en de eigen statuten overtreden. De raadsman van Ajax ontkende de aantijgingen.

Inzet van het kort geding was het stopzetten dan wel terugdraaien van de benoemingen van het drietal. De rechter doet komende maandag uitspraak. Diezelfde dag is ook de aandeelhoudersvergadering van Ajax.

'Battlefield 3 pakt aandeel Modern Warfare 3 af'

Peter Moore van Electronic Arts heeft aangegeven dat hij zeker weet dat Battlefield 3 een deel van het marktaandeel van Modern Warfare 3 heeft weggenomen. Alhoewel het nog vroeg is en er nog geen cijfers zijn bekendgemaakt durft Moore het wel aan te geven.

Moore geeft aan dat beide games ook het genre hebben doen groeien met tien miljoen verkopen voor Modern Warfare 3 en vijf miljoen voor Battlefield 3. Die vijf miljoen gamers moeten ergens vandaan komen en komen die niet bij Modern Warfare vandaan, dan hebben ze vijf miljoen nieuwe gamers op de markt gezet.

Peter Moore heeft deze uitspraken gedaan voor Black Friday in Amerika en de schatting van verkochte Battlefield 3-exemplaren staat nu al op acht miljoen. Moore wacht het kwartaal af om conclusies te kunnen trekken. Analisten hebben geschat dat Modern Warfare 3 de 25 miljoen zal gaan halen.

FIA maakt reddingsplan voor WRC

Autosportfederatie FIA werkt aan een plan om de toekomst van het World Rally Championship te verzekeren. De FIA doet dit omdat het moederbedrijf van commerciële rechtenhouder North One, Convers Sports Initiatives, vorige maand surseance van betaling heeft aangevraagd.

De baas van CSI, Vladimir Antonov, is vorige maand gearresteerd naar aanleiding van een onderzoek naar verduistering en fraude bij de Litouwse Bankas Snoras. Antonov is als grootaandeelhouder van de bank een van de hoofdverdachten in deze zaak.

De FIA wil het rallykampioenschap nog lange tijd behouden en zet daarom alles op alles om de sport in 2012 door te kunnen laten gaan. Consequentie hiervan is in ieder geval dat teams nu tot 19 december hebben om zich aan te melden voor het jaar 2012.

War Horse-actrice bang voor paarden

Emily Watson heeft haar angst voor paarden geheim gehouden toen ze bij regisseur Steven Spielberg auditie deed voor een rol in War Horse. "Ik ben niet goed met dieren in het algemeen", geeft de Britse actrice nu toe.

Watson wilde haar angsten overwinnen omdat ze heel graag in de film van Spielberg wilde spelen. Ze vertelde de regisseur pas over haar fobie toen de opnamen van het drama al in volle gang waren. "Ik hou van huisdieren, maar niet van grote dieren die mij pijn kunnen doen", vertelt de actrice. "Ik ben een watje."

De 44-jarige Watson is bekend van films als Breaking the Waves en Red Dragon. In War Horse is ze te zien als Rose Narracott, de moeder van hoofdpersoon Albert. De jonge man, gespeeld door Jeremy Irvine, bouwt tijdens de Eerste Wereldoorlog een bijzondere band op met een paard.

War Horse draait vanaf 2 februari in de Nederlandse bioscopen.

Tecmo Koei neemt Gust over

Tecmo Koei heeft bekendgemaakt dat ze ontwikkelaar Gust hebben overgenomen. Tecmo Koei heeft alle aandelen van het bedrijf opgekocht voor iets meer dan €200.000. De deal zal binnen nu en twee weken definitief plaatsvinden.

Tecmo Koei hoopt de games van Gust nog populairder te kunnen maken door ze aan een breder publiek voor te kunnen stellen. Gust is vooral bekend van de Atelier-games waarvan verschillende al in Amerika en in Europa zijn uitgekomen.

Tatjana deed Joling niet

Tatjana Simic heeft nooit seks gehad met Gerard Joling. Ze ontkrachtte woensdag het verhaal dat zij en Joling een affaire zouden hebben beleefd. De zanger bracht dit gerucht vorige week zelf de wereld in.

"Als er iemand ter wereld is die het nooit met een vrouw zou doen, dan is het onze Geer wel", lacht Tatjana het verhaal weg op radiozender FunX. Het is volgens de diva nooit spannender tussen de twee geworden dan een fotoshoot in een bed.

Joling liet vorige week tijdens de presentatie van Tatjana's kalender vallen dat hij en Simic in een verleden een avontuurtje hadden beleefd. Daar is volgens de 48-jarige actrice niets van waar, Joling zei het alleen 'om een bommetje te gooien'.

Tom Cruise maakt geen half werk van filmstunt

Tom Cruise heeft kosten noch moeite gespaard voor een spectaculaire stunt in zijn nieuwste film Mission: Impossible - Ghost Protocol. In een scène beklimt zijn personage Ethan Hunt de Burj Khalifa in Dubai, het hoogste gebouw ter wereld. De acteur stond erop de stunt zelf te verrichten.

Cruise bereidde zich vier maanden lang voor op de stunt. "Ik moest als het ware leren vliegen", zegt hij doelende op de sterke wind. "Ik moest uitvinden hoe mijn voeten te gebruiken als roer, want de eerste paar keer klapte ik tegen het gebouw aan." Daarnaast moesten de opnamen plaatsvinden in de schaduw, anders zou de acteur zich branden aan de door de zon verhitte panelen van het gebouw.

Mission: Impossible - Ghost Protocol is het vierde deel in de Mission: Impossible-reeks. De film verschijnt eind deze maand in de Nederlandse bioscopen.


De 2e trailer vppr Mission Impossible - Ghost Protocol.

Mojang-games gekoppeld aan één account

Ontwikkelaar Mojang heeft aangekondigd dat ze één account gaan gebruiken voor spelers die Minecraft, Cobalt en Scrolls willen spelen. Mensen die al een Minecraft-account hebben kunnen kiezen tussen een Mojang-account of hun oude account. Nieuwe spelers kunnen alleen een Mojang-account maken.

Door deze opzet is het voor gamers makkelijker toegang te krijgen tot gekochte Mojang-games. Spelers hoeven dan niet meer per game apart in te loggen maar gebruiken één inlog voor alle Mojang-games. Een account zal bestaan uit verschillende profielen die gekoppeld zijn aan de games. Zo zal je als je alledrie de Mojang-games bezit drie profielen hebben om uit te kiezen.

"The idea is that you use this Mojang account (where the username would be your e-mail address) to sign in to Minecraft, to Scrolls and to Cobalt. After that you would proceed to choosing which profile you’d like to play as—for Minecraft this would correspond to today’s accounts (premium status, display name, skin etc)."

De dienst zal later deze maand samen met Cobalt van start gaan, de Minecraft-integratie komt in 2012.

Schiphol kampt met annuleringen door storm

Schiphol heeft woensdag ruim 35 vluchten moeten annuleren vanwege de storm. Ook kampt de Amsterdamse luchthaven met veel vertragingen. Deze kunnen oplopen tot ruim een uur, zegt een woordvoerder.

De annuleringen betreffen vluchten naar Europese bestemmingen. De luchthaven verwacht niet dat de problemen in de loop van de avond zijn opgelost.

Schiphol annuleerde dinsdag al twintig vertrekkende vluchten. De luchthaven verwacht ook donderdag weer problemen door de storm.

'Zoon Gadhafi wilde naar Mexico vluchten'

De Mexicaanse inlichtingendienst heeft voorkomen dat Al-Saadi Gadhafi, een van de zonen van wijlen Moammar Gadhafi, en zijn gezin onder valse namen naar Mexico vluchtten. Dat maakte het Mexicaanse ministerie van binnenlandse zaken woensdag bekend.

De vluchtplannen, waar een criminele bende van 'internationale omvang' bij betrokken zou zijn geweest, werden in september al verijdeld, zei minister Alejandro Poire.

Al-Saadi Gadhafi, die niet wordt gezocht door het Strafhof maar wel een sanctie van de Verenigde Naties opgelegd heeft gekregen, staat momenteel in Niger onder huisarrest.

Donner gaat niet in op bespioneren Wilders

Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) doet geen mededelingen over het bericht dat het vorige kabinet het idee heeft besproken om PVV-leider Geert Wilders te laten bespioneren. Dat heeft hij woensdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Uit een documentaire van de omroep Human blijkt dat toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) de inlichtingendienst AIVD wilde inzetten om meer te weten te komen over de plannen van Wilders voor diens antikoranfilm Fitna. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) zou dat hebben tegengehouden.

De Tweede Kamer eiste dinsdag tekst en uitleg, maar Donner bevestigt noch ontkent het bericht. De Kamer kan er volgens hem van uit gaan dat het kabinet 'alle mogelijkheden en maatregelen heeft overwogen die nodig en dienstig kunnen zijn', en dat het kabinet 'datgene heeft besloten wat geëigend en rechtmatig is'.

Verder wijst Donner erop dat de inhoud van vergaderingen van de ministerraad geheim zijn. Hetzelfde geldt voor gevallen waarin de AIVD wordt ingezet.

Downloadverbod alleen bij grote schade

Internetters die films en muziek downloaden zonder daarmee grote schade aan te richten, hoeven niet bang te zijn dat producenten hen voor de rechter gaan slepen. Alleen fanatieke downloaders krijgen last van het downloadverbod dat staatssecretaris Fred Teeven (Veligheid en Justitie) wil instellen.

Dat zei Teeven woensdag in de Tweede Kamer. De Kamer is tegen een downloadverbod omdat mensen die slechts mondjesmaat liedjes van internet halen, hier ook last van krijgen. Door een schadebedrag in de wet op te nemen, wil Teeven een onderscheid maken tussen kleine en grote downloaders.

'Mensen kijken niet rationeel naar kunst'

De manier waarop we naar kunst kijken is niet rationeel. Dat zegt een hoogleraar van Oxford University op basis van onderzoek naar de manier waarop mensen kunst ervaren. Daarbij werden de hersenen van proefpersonen gescand terwijl ze naar een schilderij van Rembrandt keken.

In de Britse krant The Telegraph zei hoogleraar kunstgeschiedenis Martin Kemp dinsdag dat we een schilderij anders bekijken als we weten dat het is gemaakt door een bekende kunstenaar.

Toen de veertien proefpersonen te horen kregen dat het werk een echte Rembrandt was, bleek het hersendeel dat over belonende activiteiten gaat, zoals het proeven van lekker eten, actiever. Kregen mensen te horen dat het schilderij waarschijnlijk nep was, bleek dat niet het geval.

De studie suggereert dat mensen bij esthetische oordelen ook worden beïnvloed door wat andere mensen zeggen of vinden. De resultaten worden deze week gepubliceerd in het blad Frontiers in Human Neuroscience.

NAC drie maanden zonder middenvelder Gudelj

NAC Breda kan pas in maart weer beschikken over Nemanja Gudelj. De 20-jarige Serviër werd woensdagochtend succesvol geopereerd aan de buitenmeniscus van zijn knie en staat zeker drie maanden buitenspel.

Gudelj liep ruim twee weken geleden in de uitwedstrijd tegen Ajax een knieblessure op. Een operatie bleek onvermijdelijk. "Er zit nu een spalk aan mijn knie, zodat deze onbelast blijft. Ik moet vier weken met krukken lopen en mag daarna het revalidatieproces beginnen", zei de middenvelder na de geslaagde ingreep.

De lange absentie van Gudelj is een tegenvaller voor NAC-trainer John Karelse. De jeugdinternational, die vorig seizoen debuteerde in de hoofdmacht, is onder hem een vaste waarde.

Radical over de bruine held in Prototype 2

Blanke protagonists zie je tegenwoordig bijna in elke actiegame, met uitzondering in onder andere GTA: San Andreas. Maar er zijn weinig games die als hoofdpersoon een donkergekleurd iemand hebben. Radical Entertainment, ontwikkelaar van het opkomende Prototype 2, legt in een interview met Official PlayStation Magazine uit waarom ze ervoor gekozen hebben om geen blanke protagonist in het spel te stoppen.

Ken Rosman, het hoofd van Radical Entertainment, geeft toe dat Sgt. James Heller in eerste instantie blank was. Het personage was eerst bedoeld als een soort van samensmelting tussen Hugh Jackman en Clint Eastwood, twee zeer beroemde mannen in de filmwereld. Het eindresultaat werd iets dat leek op James Marsden, dus dacht het team van Radical: toch maar niet.

Tijdens de ontwikkeling van de protagonist, was er iets aan het concept van een blanke man dat gewoon niet klopte, aldus Rosman. Naar dit feit werd het hele team steeds meer toegetrokken, en zo eindigden ze met Heller. Volgens Rosman heeft het niks met het ras zelf te maken, maar meer met hoe het Afrikaans-Amerikaanse volk zich afbeeldt.

Prototype 2 staat gepland voor een release op 24 april 2012, voor de Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

prototype 2

New Kids Nitro vanaf 8 december in de bioscoop

New Kids Nitro is de nieuwe speelfilm van de populaire white trash uit het Brabantse Maaskantje. Ze krijgen het aan de stok met de hangjeugd uit Schijndel. Het is inmiddels de tweede film over de vijf populaire Brabantse nietsnutten.

New Kids Nitro komt op 8 december in de bioscoop.  Gisteren is de film in premiere gegaan in Eindhoven.   Theo Maassen, Reinout Oerlemans, Kim Holland en natuurlijk Corry Konings kwamen dinsdagavond voorbij over de rode loper van de Pathé bioscoop aan het Eindhovense Stationsplein.  De eerste film van de Maaskanters Richard Batsbak, Rikkert Biemans, Gerrie van Boven, Barrie Butsers en Robbie Schuurmans, New Kids Turbo, was een immens succes met meer dan een miljoen bioscoopbezoekers en een omzet van 7,5 miljoen euro.

Fotograaf geslagen

Tijdens de opnames van de film ontstond in juli van dit jaar ophef, omdat een fotograaf op de set mishandeld zou zijn. Producent Eyeworks ontkende dit. 'Hij is door iemand uit het publiek aangevallen.'
De freelance-fotograaf heeft aangifte gedaan en liet in eerste instantie via Twitter weten dat hij door iemand van de filmploeg was mishandeld. Maar later zei hij dit niet zeker te weten. 'Het kan ook iemand uit het publiek zijn geweest.'

Dansende Indonesische YouTube-agent ontslagen

Een Indonesische agent die dit jaar wereldberoemd werd toen hij dansend en playbackend op Bollywoodmuziek op internet verscheen, is ontslagen. Dat meldden Indonesische media dinsdag.

De man, Norman Kamaru, hoeft niet meer terug te komen omdat hij na zijn plotselinge beroemdheid 85 dagen verzuimde. Kamaru reageerde opgetogen. "In een politie-uniform moest ik me altijd gedragen", aldus de ex-agent, die blij is dat hij nu zichzelf kan zijn.

Kamaru heeft een muziekcontract op zak ter waarde van 100.000 dollar (74.000 euro), terwijl hij bij de politie ongeveer 100 dollar (74 euro) per maand verdiende.

De politie op het eiland Sulawesi reageerde verbolgen: "Hij denkt misschien dat zijn nieuwe carrière beter is dan het beroep van politieman, maar hij heeft het mis". Het filmpje waarin Kamaru het nummer Chaiyya Chaiyya vertolkte is meer dan 2,7 miljoen keer bekeken op YouTube.


Dansende Indonesische YouTube-agent ontslagen

 

MW3 bijna net zo veelbesproken als Steve Jobs' dood

Er is een lijst verschenen met de meeste populaire onderwerpen van 2011 van Facebook. De lijst is nog niet compleet aangezien december nog niet meegerekend is, maar het geeft een goed beeld van het afgelopen jaar. Opvallend hierin is dat de game Call of Duty: Modern Warfare 3 een mooie achtste plaats heeft weten te bemachtigen.

De dood van Steve Jobs staat op de vijfde plek en de überheld van het internet Charlie Sheen staat op de vierde plek. Het is overduidelijk dat de Amerikanen een groot aandeel hebben in Facebook, want plekken twee en drie zijn gereserveerd voor typische Amerikaanse gebeurtenissen. Bekijk de lijst hieronder.

facebooklist

Wapens en gadgets in Gotham City Impostors

Vandaag geven Warner Bros. Interactive Entertainment en DC Entertainment een nieuwe animatievideo vrij van Gotham City Impostors, met daarin een impressie van het arsenaal aan gadgets en vuurwapens dat door de Bats en Jokerz in hun strijd om Gotham City wordt ingezet.

Het spel is een first-person multiplayershooter waar maximaal twaalf spelers strijden voor controle over een losgeslagen Gotham City dat wordt overspoeld door bedriegers, geïnspireerd op Batman en The Joker. Spelers maken hun persoonlijke good guy of schurk die veel weg heeft van Batman of The Joker. Dit doen ze door gebruik te maken van de vele aanpassingsmogelijkheden, zoals kostuums, zelfgemaakte gadgets en een breed scala aan traditionele en zelfbedachte wapens. De mappen zijn herkenbaar voor de Batmanliefhebbers, want deze zijn allen gebaseerd op het universum van The Caped Crusader.

Gotham City Impostors is een 'download only'-titel die vanaf 10 januari 2012 beschikbaar is voor Xbox LIVE Marketplace, PlayStation Network en Windows.

Kopstuk maffia opgepakt

De Italiaanse politie heeft dinsdag een maffiabaas opgepakt die al zestien jaar op de vlucht was. De 53-jarige Michele Zagaria had zich verborgen in een bunker in zijn woonplaats Casapesenna, in de buurt van Napels.

Zagaria zou het hoofd zijn van de Casalesi-clan, die zich bezig houdt met drugssmokkel en corruptie in de bouw. De Casalesi-clan stond centraal in het boek Gomorra, dat in 2008 ook verfilmd is. De clan maakt deel uit van de Camorra, de Napolitaanse maffia.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Anna Maria Cancellieri noemt de arrestatie van Zagaria 'een groot succes van de staat'. "Zijn arrestatie is niet alleen een enorme treffer tegen de Casalesi-clan, maar tegen de gehele Camorra." Bij zijn arrestatie verklaarde Zagaria: "Jullie hebben gewonnen. De staat heeft gewonnen."

Volgens maffia-aanklager Piero Grasso heeft Zagaria vermoedelijk jarenlang vlakbij huis ondergedoken gezeten, omdat 'maffiabazen hun macht alleen uit kunnen oefenen in een omgeving die hen beschermt'. Zagaria was naar alle waarschijnlijkheid het hoogste kopstuk van de Camorra dat nog op vrije voeten was.

Zagaria is bij verstek al tot meerdere keren levenslang veroordeeld voor onder meer moord, afpersing en ontvoering. Tegelijk met hem zijn nog 47 personen, waaronder een parlementslid van Berlusconi's partij Forza Italia, opgepakt op verdenking van lidmaatschap van de Casalesi-clan.

'Schuldeisers willen Endemol overnemen'

De schuldeisers van het Nederlandse Endemol willen de controle over het mediabedrijf overnemen. Daarnaast willen ze de schuld omzetten in aandelen om die vervolgens te verkopen. Dat meldt het Italiaanse zakenblad Il Sole 24 Ore woensdag.

In de aanloop naar de deadline van dinsdag om tot een oplossing te komen over de schuldenlast van 2,8 miljard euro van het mediabedrijf 'wint het plan om de schuld te converteren in aandelen aan kracht onder de schuldeisers', waaronder hedgefondsen, aldus Il Sole.

De schuldeisers 'zouden meerderheidsaandeelhouder worden' om vervolgens het bedrijf in de uitverkoop te zetten. Een optie die een overname van voormalig premier Silvio Berlusconi's bedrijf Mediaset zou verwerpen, meldt Il Sole.

Endemol is in handen van Mediaset, Goldman Sachs en Cyrte Investments, het investeringsfonds van Endemol-oprichter John de Mol. Alle partijen hebben een belang van 33 procent in het Nederlandse bedrijf.

"Verschillende Europese en Amerikaanse mediagiganten", waaronder het Britse ITV en het Duitse RTL zijn geïnteresseerd in het productiebedrijf, aldus Il Sole.

Nog uren nablussen in Kampen

Het nablussen van de grote brand in Kampen neemt nog uren in beslag. Dat meldt de brandweer woensdagmiddag. Het vuur dat dinsdagavond ontstond in een winkel in de Hofstraat legde een schoenen- en een modezaak in de as. De grote brand was na enkele uren onder controle, maar woensdagmiddag zijn er nog steeds kleine vuurhaarden die geblust moeten worden.

Delen van de Hofstraat, de Geerstraat en de Oudestraat zijn afgesloten. Ook zijn uit veiligheidsoverwegingen gas en elektriciteit afgesloten. Woningen in de buurt van de brandhaard worden een voor een geïnspecteerd en als ze veilig zijn weer vrijgegeven, zo meldt de gemeente.

Winkeliers die naar aanleiding van de rook twijfelen aan de kwaliteit van hun etenswaren mogen dit voedsel niet verkopen. Ze moeten zo snel mogelijk een melding doen bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), die de waren dan controleert.

Bij de brand is geen asbest vrijgekomen. De oorzaak van de brand is onbekend.

Catherine komt 10 februari

Goed nieuws voor de fans van Catherine, de game komt namelijk 10 februari naar Europa toe. De game is al een tijdje uit in Japan en werd daar goed ontvangen. We moesten even wachten maar vanaf februari kunnen we dan eindelijk aan de slag. Als je je vriend(in) nu al lief aankijkt, kan je de game zelfs vragen voor Valentijn.

Catherine komt uit op PlayStation 3 en Xbox 360. Bekijk hieronder de versie met een vreemde Engelse meneer die de game tracht te spelen.

 

Gevolgen storm voor treinen vallen nog mee

De storm die woensdag over het land trekt heeft vooralsnog weinig gevolgen voor het treinverkeer. Op drie plaatsen waaiden bomen op het spoor, maar van grote landelijke overlast is rond 16.00 uur geen sprake. Wel staan extra onderhoudsteams paraat om in te grijpen bij problemen, zegt een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail.

Het grootste gevaar voor het treinverkeer vormen bomen en takken die door de wind tegen bovenleidingen of op het spoor terechtkomen. Ook blikseminslagen zorgen voor problemen, maar onweer is niet voorspeld.

Tussen Utrecht Centraal en Veenendaal rijden minder treinen door een boom op het spoor. Dat duurt naar verwachting tot 18.00 uur. Op het spoor tussen Leeuwarden en Hurdegaryp ligt ook een boom; dat duurt nog een halfuur langer. In Noord-Holland is een boom inmiddels van het spoor verwijderd.

ProRail heeft op twee plaatsen in het land diesellocomotieven klaarstaan om gestrande treinen te hulp te schieten. Ook zijn aannemers van werkzaamheden aan het spoor gewaarschuwd om spullen vast te zetten, zodat die niet op de rails waaien.

Van een aangepaste dienstregeling is voorlopig geen sprake. "Hier moet het spoor tegen bestand zijn."

Hond en ezel krijgen hulp na '144 red een dier'

De Gelderse politie heeft deze week een verwaarloosde ezel en hond ontdekt. Via de meldingslijn '144 red een dier' werden de dierenpolitie en de inspectie van de Dierenbescherming gewaarschuwd, zegt een politiewoordvoerder woensdag. Een ezel bleek sterk vergroeide hoeven te hebben en een hond had geen deugdelijk nachthok.

De hoeven aan de voorbenen van de ezel, die werd aangetroffen in het buitengebied van Wapenveld, waren volgens de politie al zolang niet bekapt, dat ze op sultanschoenen begonnen te lijken. De ezel had zichtbaar last van de vergroeiingen. De eigenaar heeft een boete gekregen en heeft een week de tijd om de hoeven te laten kappen.

De hond werd aangetroffen in Nijbroek. Het dier lag vast aan een ketting, had geen looplijn en zat in de nattigheid. De baas van de hond heeft drie weken de tijd om de overtredingen te verbeteren.

Het meldnummer '144, red een dier' werd vorige maand opengesteld. Mensen kunnen bij het nummer terecht met meldingen over dierenleed. Dat het nummer er zou komen was afgesproken in het gedoogakkoord dat CDA en VVD sloten met de PVV.

Stel je vraag aan.. Peter van Hal (Eurosport)

Al verschillende keren kon je op FOK!sport vragen stellen aan bekende mensen binnen de sport. Ditmaal kun je je vragen stellen aan Peter van Hal, oud-schansspringer en tegenwoordig commentator op Eurosport.

Peter van Hal

Peter van Hal is sinds 1999 werkzaam bij Eurosport, waar hij de commentator is van het schansspringen. Elk weekend verzorgt hij de (live)verslagen als de Greogor Schlierenzauers en Andreas Koflers van de wereld van de schans af springen in de hoop een zo ver mogelijke afstand te behalen.

Van Hal zelf was begin jaren 90 één van de beste Nederlandse schansspringers. In die periode werd hij driemaal Nederlands kampioen en was hij ook eenmaal de ‘Lowlander Champion'. Verder was Van Hal de eerste Nederlander die meedeed aan het WK schansspringen. Op het wereldkampioenschap van 1995 eindige hij zowel op de K120 als de K90 schans op de 56e plaats.

Sinds het begin van het nieuwe millennium ligt het Nederlandse schansspringen deels op zijn gat, maar daarin probeert de Nederlandse skivereniging het schansspringen op een hoger niveau te tillen. Daarvoor heeft het in 2007 een talentontwikkelingsgroep opgezet voor acht talentvolle schansspringers. Sinds dit seizoen zijn deze springers verenigd in een nationale selectie.

Stel nú je vraag!

Heb je een vraag die je aan Peter van Hal zou willen stellen over iets wat je altijd over hem of over het schansspringen wilde weten? Stel dan je vraag voor 11 december 15:00 en misschien wordt jouw vraag straks wel aan Peter gesteld! De redactie zal de leukste en beste vragen selecteren en die aan de schansspringcommentator gaan voorleggen.

Reorganisatie Saab strandt

De bewindvoerder van Swedish Automobile staakt de reorganisatieplannen. Dat meldt de autobouwer woensdag. Het bedrijf is verantwoordelijk voor de herstructurering van het noodlijdende Saab.

Het bedrijf meldt dat bewindvoerder Guy Lofalk een aanvraag zal indienen bij de rechtbank in Vänersborg om de vrijwillige reorganisatie van Saab en twee dochterondernemingen te beëindigen.

Saab en zijn schuldeisers zullen ongeveer vijf tot zes dagen hebben om hun standpunten over te brengen aan de rechtbank. Dat moet gebeuren voordat het gerechtshof een definitief besluit neemt over beëindiging van de reorganisatie.

Saab genoot bescherming tegen schuldeisers terwijl de autofabrikant probeerde te reorganiseren, voor de tweede keer sinds de autofabrikant te koop werd gezet door de voormalige eigenaar General Motors. De productie van Saab ligt al sinds april stil, omdat de financiële middelen ontbreken om toeleveranciers en werknemers te betalen.

De met schulden belaste autofabrikant blijft proberen financiering aan te trekken en blijft in gesprek met de Chinese investeerder Youngman, aldus Swedish Automobile.


Reorganisatie Saab strandt (Foto: Novum)

[Upd] A7 dicht door ernstig ongeluk met truck

De A7 van Joure naar Sneek is afgesloten doordat woensdag rond het middaguur een tankwagen met veevoer is gekanteld. De politie spreekt van een ravage. De chauffeur raakte ernstig gewond en zat drie kwartier na het ongeluk nog altijd bekneld.

"De brandweer is druk bezig hem los te krijgen", zegt de politiewoordvoerder. Daarna wordt het volgens hem nog een hele klus de tankwagen van de rijbaan te krijgen. Het zou zeker tot 16.30 uur kunnen duren voordat de rijbaan vrij kan worden gegeven.

Het ongeluk gebeurde net voor de tunnel onder het Prinses Margrietkanaal, nabij Sneek.

Update 15.26 uur
Inmiddels is bekendgemaakt dat de vrachtwagenchauffeur is overleden aan zijn verwondingen.

Maandag uitspraak in kort geding Cruijff

De rechtbank in Haarlem doet maandag uitspraak in het kort geding dat Johan Cruijff heeft aangespannen tegen Ajax nv en de vier leden van de Raad van Commissarissen Steven ten Have, Marjan Olfers, Paul Römer en Edgar Davids. Dat werd woensdag duidelijk, nadat het kort geding vroeg in de middag van start ging.

Cruijff stapte naar de rechter, omdat hij door zijn medecommissarissen niet werd gekend in de benoemingen van Louis van Gaal, Danny Blind en Martin Sturkenboom. Volgens de voormalig nummer veertien zijn de aanstellingen niet rechtsgeldig en in strijd met het voetbaltechnisch beleid bij de club. Hij krijgt steun van tien jeugdtrainers, onder wie Wim Jonk en Dennis Bergkamp.

rechtszaak
Maandag uitspraak in kort geding Cruijff (Foto: Pro Shots)

Storm teistert noordelijke kustgebieden

De kustgebieden in Noord-Holland en Vlieland hebben woensdagmiddag te maken met een storm. In onder meer IJmuiden en Hoek van Holland is windkracht 9 rond 14.00 uur bereikt. De zwaarste windstoot van 94 kilometer per uur is vooralsnog gemeten op Vlieland, meldt weeronline.nl.

Ook de kustgebieden in Friesland krijgen de komende uren te maken met stormachtig weer, in het binnenland blijft het naar verwachting waaien met windkracht 6. Wel kunnen ook in het binnenland harde windstoten van tachtig kilometer per uur voorkomen.

Het stormachtige weer in de Waddengebieden en de noordkust van Nederland houdt naar verwachting nog tot na de avondspits aan. "Pas in de loop van de avond wordt het wat minder", verwacht meteoroloog Johnny Willemsen.

Vrijdag krijgen de kustgebieden in het noordwesten in de loop van de middag opnieuw te maken met stormachtig weer. Die gaat naar verwachting tot vrijdag door. "Deze storm wordt heftiger dan die van woensdag. Maar Nederland krijgt niet de zwaarste delen over zich heen. Wij verwachten dat de storm in onder meer Denemarken vrijdag flink zal huishouden", aldus Willemsen.

Assad schuift schuld voor geweld af op medewerkers

De Syrische president Bashar Assad acht zich niet verantwoordelijk voor het bloedige optreden van het Syrische leger tegen demonstranten. Assad zei in een woensdag uitgezonden interview met het Amerikaanse televisiestation ABC dat hij het bevel niet voert over de strijdkrachten.

De Syrische president hield staande dat hij het leger nooit heeft bevolen 'te moorden en wreedheden te begaan'. "Het zijn mijn troepen niet", verweerde de Syrische president zich. "Het zijn troepen die onder de regering vallen. Ik bezit ze niet. Ik ben president. Het land is niet mijn eigendom." Die stelling is opmerkelijk, omdat de president in Syrië ook het opperbevel heeft over de strijdkrachten. De Verenigde Naties schatten dat, sinds de opstand tegen het bewind van Assad in maart aanving, meer dan vierduizend mensen zijn omgekomen. Assad veegde die schattingen en aantijgingen van marteling van tafel. "Wie zegt dat de Verenigde Naties een geloofwaardige instelling zijn?" Hij bezwoer dat hij nog altijd de steun van het Syrische volk geniet. "Zonder hun steun kun je deze positie niet bekleden. Syrië is niet gemakkelijk (...) het is zonder steun van de bevolking een erg moeilijk bestuurbaar land."

Volgens het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken ontduikt Assad zijn verantwoordelijkheid. "Het is te gek voor woorden dat hij tracht zich te verschuilen achter de bewering dat hij het in zijn eigen land niet voor het zeggen heeft", aldus het ministerie


Assad schuift schuld voor geweld af op medewerkers (Foto: Novum)

Survival-mode naar Minecraft Pocket Edition

De 'Pocket Edition' van blokjesgame Minecraft krijgt binnenkort een 'survival-mode' welke een aantal van de core-release 'survival features' toe zal voegen aan de game. Het lang achterwege laten van additionele functies op de 'Pocket Edition' is een bewuste keuze geweest, zo legde Daniel Kaplan uit.

In een post op Mojang's blog vertelde Kaplan dat de Android-versie van de game het tot nu toe nog zonder updates heeft moeten stellen. Dit omdat de ontwikkelaar wou voorkomen dat er grote verschillen kwamen tussen de Android-versie en de iOS-versie van de game. Nu dat de games redelijk op gelijke grond staan kan er gekeken worden naar uitbreidingen.

Er staan nog geen datums gepland voor releases maar de todo-lijst van de ontwikkelaar ziet er in ieder geval als volgt uit:

  • A new file system - to make sure we can support items and mobs in the world
  • Item system - to be able to pick up items
  • Crafting - we know you want this This will probably need some iterations since the interface will be customized for the touch devices
  • Inventory system
  • Mobs - animals and enemies!
  • Optimizing rendering code - we are experimenting with caves but need to make it work better before we are able to release it
  • Clean up of code and overall optimization

Bos: Belgen vertelden ons niets

België heeft Nederland weinig tot geen informatie verstrekt over Fortis, toen dat concern in het najaar van 2008 in grote problemen kwam. Dat heeft voormalig minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) woensdag verklaard voor de parlementaire enquêtecommissie-De Wit, die de aanpak van de kredietcrisis onderzoekt.

"Het intrigeert mij tot de dag van vandaag hoe weinig we van de Belgen te horen kregen, of dat nu de Belgische minister van financiën was of de Belgische toezichthouder", zei Bos. "Ik kreeg al mijn informatie over wat er in België gebeurde van De Nederlandsche Bank of van onze eigen mensen."

Nederland kreeg het zelfs niet te horen toen België en Luxemburg in het laatste weekend van september 2008 concrete plannen hadden om geld te steken in Fortis, terwijl daarover wel steeds sterkere geruchten gingen. "Het eind van het liedje was dat we gewoon maar zelf naar Brussel zijn gereden. Op zondag dachten we: nu moeten we erop af."

Bos weet niet waarom België niets vertelde. Hij houdt het voor mogelijk dat de Belgen hun zaken niet op orde hadden, maar het kan ook zijn dat het een bewuste strategie was bij de onderhandelingen met Nederland over de redding van Fortis. De relatie tussen DNB-president Nout Wellink en de Belgische toezichthouder Jean-Paul Servais was in elk geval niet best. "Ik herinner me telefoongesprekken tussen die twee waarbij de hoorn een halve meter van het oor gehouden moest worden."

Bos ontkende met klem dat hij met opzet de indruk heeft gewekt dat de Belgen hem overal buiten lieten. Die suggestie, opgeworpen door commissievoorzitter Jan de Wit (SP), betitelde Bos als "totale onzin".

Op 28 september 2008 namen België, Nederland en Luxemburg een belang van 49 procent in Fortis, dat een jaar eerder ABN Amro had overgenomen. Nog geen week later bleek die reddingsoperatie ontoereikend en werd Fortis door de drie landen genationaliseerd. Nederland kocht ABN Amro voor 16,8 miljard.


Bos: Belgen vertelden ons niets (Foto: Novum)

PvdA wil nieuw crisispakket

De PvdA wil dat het kabinet een nieuw crisispakket opstelt ter grootte van een miljard euro. Dat betoogde de fractieleider van de grootste oppositiepartij Job Cohen woensdag tijdens een debat over de gevolgen van crisis en de bezuinigingen van het kabinet.

Cohen verwees naar het pakket dat het vorige kabinet - waarin ook de PvdA zat - opstelde tijdens de kredietcrisis. Dat bevatte een aantal 'belangrijke maatregelen'. Premier Mark Rutte (VVD) zou zich daarom aan dit pakket moeten 'spiegelen' bij het opstellen van een nieuw crisispakket.

De PvdA'er wil het pakket uitsmeren over 2012 en 2013. Hij denkt aan de invoering van de deeltijd-ww, investeringen in de bouw door het opknappen van scholen en huizen en ervoor zorgen dat jongeren die geen baan kunnen krijgen verder gaan studeren. Cohen wil dit bekostigen door onder meer milieubelastingen weer in te voeren.

Cohen hekelde het 'rechtse beleid' van dit kabinet en betitelde Rutte als 'kampioen van de armoede'. Aanleiding voor het debat is het rapport De Sociale Staat van Nederland 2011, dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vorige maand uitbracht. Het instituut stelde dat Nederlanders er de afgelopen jaren weliswaar op vooruit zijn gegaan, maar vanaf volgend jaar de gevolgen van de crisis zullen voelen.

De PvdA en de oppositiepartijen GroenLinks, D66 en SP grepen het debat aan om opnieuw hun bezwaren tegen het kabinet-Rutte te uiten. Jolande Sap (GroenLinks) ageerde opnieuw tegen de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget, passend onderwijs en de kinderopvang. "Alles van waarde wordt stukgesnoeid", zei Sap die sprak van 'kil boekhouderschap' van Rutte.

Guns N' Roses en Chili Peppers in Hall of Fame

Guns N' Roses en de Red Hot Chili Peppers krijgen een plekje in de Rock and Roll Hall of Fame. De twee bands worden op 14 april opgenomen in het Amerikaanse museum voor muziekgeschiedenis.

Voormalig Guns N' Roses-drummer Steven Adler laat aan muziektijdschrift Rolling Stone weten dat 'een droom uitkomt' met de toetreding tot de Hall of Fame. Ook Anthony Kiedis, de frontman van de Red Hot Chili Peppers, is blij. "Daardoor besef ik weer hoeveel ik van m'n vak houd."

Andere artiesten die volgend jaar opgenomen worden in de Rock and Roll Hall of Fame zijn hiphoptrio Beastie Boys, wijlen zangeres Laura Nyro en zanger Donovan, en rockband The Small Faces, ook wel bekend als The Faces.

Artiesten die wel genomineerd waren voor een plek in de Hall of Fame maar de lijst niet hebben gehaald, zijn onder anderen bluesgitarist Freddie King, punkband The Cure en discozangeres Donna Summer.

Om in aanmerking te komen voor een plaats in het museum voor muziekgeschiedenis moet de eerste plaat van een band minstens een kwarteeuw oud zijn. De genomineerden worden gekozen door een commissie, waarna een jury van vijfhonderd muziekkenners de uiteindelijke keuze bepaalt.

Guns N' Roses bracht zijn eerste album Appetite for Destruction in 1987 uit, waarvan Welcome to the Jungle een grote hit werd. Red Hot Chili Peppers kwam in 1984 al met zijn debuutalbum, maar brak in pas in 1991 door met hitsingles Give It Away en Under the Bridge.

Nieuw privacy-initiatief gelanceerd

Woensdag is de website ImproveYourPrivacy.com (IYP) gelanceerd, een nieuw initiatief om de privacy van Nederlandse burgers te vergroten.

Op de website is een kennisdatabase te vinden waarin uitleg wordt gegeven over hoe men privacy kan verbeteren en waarborgen in zowel de analoge als digitale wereld. IYP roept internetgebruikers op om net zoals op Wikipedia de kennisdatabase uit te breiden met eigen inbreng.

Met dank aan OldJeller voor de herschreven submit!

'Gegluur oud-bisschop Gijsen onbetamelijk'

Oud-bisschop Jo Gijsen heeft in 1959 de privacy van een kostschooljongen 'op grove wijze' geschonden en 'onbetamelijk' gehandeld. Dat staat in een oordeel van de klachtencommissie voor seksueel misbruik in de katholieke kerk, meldt NRC Handelsblad woensdag.

Gijsen zou in 1959 als surveillant bij seminarie Rolduc meerdere keren de jongen hebben begluurd toen die zichzelf aan het bevredigen was. Het verhaal van de nu 65-jarige jongen wordt door de commissie gezien als geloofwaardig en oprecht.

De commissie kan zich voorstellen dat de klager zich destijds 'bijzonder onplezierig, opgelaten en bekeken heeft gevoeld. De klacht is echter niet-ontvankelijk verklaard omdat het gluren niet valt onder de definitie van seksueel misbruik.

De inmiddels 79-jarige Gijsen is de bekendste kerkbestuurder die tot nu toe wordt beschuldigd van misbruik. Hij ontkent dat hij heeft gegluurd en stelt dat hij nooit heeft gesurveilleerd op de slaapzaal. Een tweede klacht tegen hem van een andere jongen is nog in behandeling. Gijsen zou deze jongen seksueel hebben misbruikt.

Xbox Dashboard-update online

Goed nieuws voor de mensen die stonden te springen voor een nieuw likje verf over hun Xbox360 Dashboard, Microsoft heeft sinds vanmorgen de nieuwe update online gezet. Eerder berichtte Mayor Nelson nog dat de update was uitgesteld.

Het nieuwe Dashboard is gemaakt met het zicht op de volgende filosofie binnen Microsoft: "All the entertainment you want, with the people you care about, made easy." Dus brandt los. Mooi groen is niet lelijk? Vierkant is het nieuwe rond? Toch liever een PlayStation 3?

WK clubteams kent vijf debutanten

Op het komende wereldkampioenschap voor clubteams zullen vijf van de zeven deelnemende voetbalploegen hun debuut maken op het toernooi. Alleen FC Barcelona en Auckland City FC uit Nieuw-Zeeland deden eerder mee aan het kampioenschap. Beide ploegen waren deelnemer in 2006 en 2009.

Behalve deze twee ploegen maken ook Kashiwa Reysol (Japan), Espérance Sportive de Tunis (Tunesië), CF Monterrey (Mexico), Al-Sadd (Qatar), Santos FC (Brazilië) hun opwachting. Op Kashiwa na wisten al deze teams op hun eigen continent de Champions League te winnen.

Kashiwa Reysol opent donderdag als regerend kampioen van Japan in eigen land het toernooi tegen Auckland City. De winnaar hiervan plaatst zich voor de kwartfinale, waarin Monterrey de tegenstander is.

Trine 2 vanaf vandaag verkrijgbaar

Door het geweld van de grote namen zou je bijna vergeten dat er ook waarde schuilt in de kleinere releases. Vanaf vandaag is namelijk Trine 2 te koop voor pc. De voorganger van deze puzzle-platformer deed het overigens goed en staat tot aan vandaag op een totaal van 1.1 miljoen verkochte exemplaren.

In de Trine-reeks speel je de rol van een dief, ridder of tovenaar en puzzel je je een weg door allerlei omgevingen. Trine 2 zal ook nog verschijnen op PSN (20 december) en XBLA (21 december) en biedt ondersteuning voor 3-player cross platform co-op. Onze preview was erg lovend.

Clasie verlengt contract bij Feyenoord

Feyenoord heeft met Jordy Clasie een principeakkoord bereikt over de verlenging van zijn contract tot de zomer van 2014. Zijn huidige verbintenis, die tot en met medio 2014 loopt, zal per 1 juli volgend jaar worden opengebroken en met een seizoen verlengd.

Clasie is de vierde Feyenoorder in korte tijd die zijn contract weet te verlengen. Martin van Geel is blij met de middenvelder, die afgelopen zomer overkwam van Excelsior: "Hij profileert zich dit seizoen ontzettend goed. Vorig seizoen bij Excelsior heeft Jordy al laten zien dat hij een hele goede speler is. Dit seizoen heeft hij in zeer korte tijd bewezen ook van toegevoegde waarde voor Feyenoord te kunnen zijn. Daarom willen we graag verder met Jordy. Daar past ook een opwaardering van zijn contract bij."

Ninety-Nine Nights Online wordt 2D-MMORPG

De eerder aangekondigde pc en Japan-only game Ninety-Nine Nights Online is vannacht gespecificeerd in een trailer. Publisher Q Entertainment heeft laten weten dat de game een 2D sidescrolling-MMORPG zal worden. De ontwikkeling zal vallen in de handen van UserJoy Technology.

De game zal het Free-to-Play model hanteren en zal middels microtransacties voor wapens en items omzet genereren. Voor een stukje gameplay kunnen jullie terecht bij de trailer hieronder.

Gore Verbinski gaat spel maken voor Kinect

Gore Verbinski, de regisseur van de Pirates of the Caribbean-films, gaat een game maken voor de Xbox 360. Verbinski maakt met zijn eigen mediabedrijf Blind Wink, verantwoordelijk voor de animatiefilm Rango, een downloadbaar spel dat gebruikmaakt van Kinect. Het eerste spel van Verbinski wordt eind volgend jaar verwacht.

De regisseur wil zijn talent voor films naar de Xbox 360 brengen, maar of zijn game er ook echt als een film uit zal zien/of zijn game ook echt gebruik zal maken van filmtechnieken is niet bekend. Naast het spel overweegt hij ook andere applicaties voor Microsoft te ontwerpen. Dat hoeven niet per definitie spellen te zijn.

Ook andere filmregisseurs zijn bezig met games. Zo werkt Guillerme del Toro voor uitgever THQ aan het horrorspel Insane, dat op z'n vroegst eind 2013 op de markt komt. Steven Spielberg heeft meegewerkt aan het puzzelspel Boom Blox voor de Wii.


Gore Verbinski gaat spel maken voor Kinect (Foto: Novum)

Franse rechtszaak tegen Von Trier geseponeerd

De openbaar aanklager van de Franse stad Grasse heeft de aanklacht tegen filmmaker Lars von Trier laten vallen. "De zaak is officieel gesloten", zegt Jean-Michel Cailleau tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

"We hebben oprechte excuses gekregen en willen de zaak verder laten rusten." Von Trier werd in augustus door de autoriteiten in de Zuid-Franse stad beschuldigd van het rechtvaardigen van oorlogsmisdaden. De Deense filmmaker zou voor zijn lofzang op Adolf Hitler een celstraf van vijf jaar kunnen krijgen.

Cailleau benadrukt dat de Franse autoriteiten de uitspraken van het enfant terrible verwerpen. "We zijn natuurlijk geschokt door zijn woorden", aldus de openbare aanklager. Von Trier zei tijdens het filmfestival van Cannes dat hij een nazi was en Hitler wel begreep. Kort daarop verklaarde hij dat het om een slechte grap ging.

De rebelse regisseur werd door het Franse festival tot persona non grata verkaard. Hij zei door de ophef nooit meer met de pers te willen spreken. Zaterdag won zijn film Melancholia de European Film Award voor beste film. Von Trier liet zijn vrouw de prijs ophalen en vroeg haar zo min mogelijk te zeggen.


Franse rechtszaak tegen Von Trier geseponeerd (Foto: Novum)

Bethesda haalt statement Skyrim onderuit

Eerder deze week meldde Obsidian medewerker Josh Sawyer dat hij wist waarom de huidige PlayStation 3-versie van Bethesda's Skyrim te kampen heeft met problemen. Vandaag laat Bethesda's vice-president Pete Hines weten dat de uitspraken van Sawyer niet de juiste situatie weergeven.

Sawyer herleidde de huidige problemen terug naar vergelijkbare problemen tijdens de ontwikkeling van Fallout 3: New Vegas. Aangezien een vergelijkbare engine gebruikt wordt voor Skyrim was de link snel gelegd. Hines weet nu te vertellen dat ze deze problemen al lang gefixed hadden. Op twitter vertelt hij het volgende:

"Josh Sawyer did not work on Skyrim nor this engine and his comments don't reflect how the current tech works."

Later voegde hij daar aan toe:

"No, it isn't true. He brings up issues we solved long ago."

Bethesda lijkt overigens wel te weten waar de problemen door veroorzaakt worden. PlayStation 3-gebruikers moeten overigens nog even wachten voordat ze fatsoenlijk aan de slag kunnen, want de fix staat voorlopig nog niet online.

PS3-fix Skyrim niet in volgende patch

Ondanks de laatste paar patches en updates hebben spelers van de PlayStation 3-versie van Skyrim nog steeds te kampen met problemen. Bij ontwikkelaar Bethesda zijn ze in ieder geval op de hoogte en doen ze er alles aan om het gedoe te verhelpen.

"While the 1.2 update fixed the long-term play issues for most PS3 users, we are aware that is not the case for some," aldus Bethesda op haar blog.

"We've been reaching out to a number of those users to collect save games, so we can take a look at their specific issues. Right now we know it's not one thing, but a combination of smaller ones that some folks are seeing, but others are not."

De optionele autosave lijkt een van de boosdoeners te zijn van de problemen voor de PlayStation 3, welke, mocht je lag-problemen hebben, uit te zetten is in het optie-menu. Verder heeft Bethesda ook gemeld dat er problemen zijn met 'SPU AI-updates' en 'dynamic system memory allocation'. Dure woorden voor iets dat niet werkt.

Ondanks dat ze weten waar het dus aan ligt zal het nog even wachten zijn voordat alles is verholpen. De fix voor de problemen zal namelijk niet in de aanstaande patch zitten.

"These fixes are not in the current 1.3 update that is in final testing, but will be in future ones."

"We understand how frustrating it can be when your game is having issues, and we thank all of you for your continued feedback and patience. Rest assured we take your gameplay experience seriously and will continue working on this until it's resolved."

Nog even geduld dus.

Thor 2 op zoek naar nieuwe regisseur

Patty Jenkins (Monster) is niet langer betrokken bij de verfilming van Thor 2. Als reden worden creatieve meningsverschillen met Marvel genoemd. 

Nadat eerder Kenneth Branagh al had aangegeven geen interesse te hebben om de vervolgfilm te regisseren (eveneens vanwege creatieve meningsverschillen) haalde Marvel Jenkins binnen voor de film. Jenkins zou hiermee de eerste vrouwelijke regisseur worden die een Marvelfilm ging maken.

In een interview met het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter zegt de regisseuse: "Ik vond het geweldig om met Marvel samen te werken. We zijn op een goede manier uit elkaar gegaan en ik kijk vooruit om weer met hun te mogen werken."

Het vertrek van Jenkins kwam als een verrassing aangezien ze afgelopen maandag nog vol lof was over haar superheldenfilm. De studio is momenteel op jacht naar een nieuwe kandidaat voor Thor 2 die voor 2013 gepland staat.

Leenparaplu's massaal gejat bij Bosch' ziekenhuis

De leenparaplu's die het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft aangeschaft voor rokers, verdwijnen in rap tempo. Het ziekenhuis in Den Bosch wil de gestolen paraplu's dan ook graag terug.

Patiënten en bezoekers klaagden met regelmaat over de rookzones die ver van de ingang zijn. Een overkapte rookzone is in januari klaar. Omdat de rokers het hoofd tot die tijd graag droog houden, schafte het ziekenhuis de paraplu's aan. Maar die blijken dus massaal mee naar huis te worden genomen.

"Roken doe je in de rookzone en een leenparaplu neem je niet mee naar huis", aldus een lid van de commissie Rookbeleid van het ziekenhuis. Het ziekenhuis deelt donderdag folders uit om rokers op de regels te wijzen.

Bulykin beste Russische voetballer in buitenland

Dmitry Bulykin heeft in zijn vaderland Rusland een individuele prijs in ontvangst mogen nemen. De boomlange Rus kreeg de titel van beste Russische voetballer in het buitenland.

De aanvaller van Ajax nam speciaal daarvoor vandaag een filmpje op met een Russisch camerateam. "Ik ben gekozen tot de beste speler van Rusland, die in het buitenland speelt, maar kan vanwege de Champions League wedstrijd niet bij het gala in Moskou zijn. Daarom spreek ik nu iets in", aldus Bulykin.

De aanvaller kampte de laatste weken met een blessure, maar is fit genoeg bevonden om vanavond in actie te komen tijdens de cruciale Champions League-wedstrijd tegen Real Madrid.

Bulykin
Bulykin beste Russische voetballer in buitenland (Foto: Pro Shots)

De Nooijer: "Er is geen man overboord"

Soms heeft een gelijkspel toch winnaars en verliezers. Na de 3-3 tussen Nederland en Nieuw-Zeeland waren het de Kiwi's die feest vierden en hingen de Oranjemannen verslagen in de dug-out.

"Als je 3-0 voor staat en toch niet wint is dat wel heel zonde", zei Teun de Nooijer. "Zeker omdat we nu maar een punt meenemen naar de winnaarsgroep. We hebben een goede wedstrijd gespeeld, maar hadden op het einde geen vat op die powerplay van Nieuw-Zeeland."

"En zelf hebben we gewoon te weinig uit onze kansen gehaald. Mogelijkheden genoeg, maar daar gingen we niet goed genoeg mee om. Maar ja, er is geen man overboord. Uiteindelijk gaan we nog steeds ongeslagen door naar de volgende ronde."

De Nooijer kreeg na afloop ook nog een leuk bericht van de FIH. De recordinternational is namelijk weer genomineerd voor de titel wereldspeler van het jaar. "Dat is leuk, ja. Wie er moet winnen? Dat is lastig. Er is dit jaar niet zo heel veel gebeurd."

Hij vervolgde: "Van de zomer het EK en nu deze Champions Trophy. En sommige Duitsers die heel goed waren op het Europees kampioenschap zijn er hier niet bij. Dan wordt het lastig kiezen. Zei Jamie dat hij het mij gunde? Leuk. Maar ik gun het hem eigenlijk ook wel. Zou wel een goede keuze zijn als Jamie het weer wordt."

Gore Verbinski gaat spel maken voor Kinect

Gore Verbinski, de regisseur van de Pirates of the Caribbean-films, gaat een game maken voor Xbox 360. Verbinski maakt met zijn eigen mediabedrijf Blind Wink, verantwoordelijk voor de animatiefilm Rango, een downloadbaar spel dat gebruikmaakt van Kinect. Het eerste spel van Verbinski wordt eind volgend jaar verwacht.

De regisseur wil zijn talent voor films naar Xbox 360 brengen, maar of zijn game er ook echt als een film uit zal zien/of zijn game ook echt gebruik zal maken van filmtechnieken is niet bekend. Naast het spel overweegt hij ook andere applicaties voor Microsoft te ontwerpen. Dat hoeven niet per definitie spellen te zijn.

Ook andere filmregisseurs zijn bezig met games. Zo werkt Guillerme del Toro voor uitgever THQ aan het horrorspel Insane, dat op z'n vroegst eind 2013 op de markt komt. Steven Spielberg heeft meegewerkt aan het puzzelspel Boom Blox voor de Wii.


Gore Verbinski gaat spel maken voor Kinect (Foto: Novum)

Makers Modern Warfare 3 bezig met nieuw spel

De makers van Call of Duty: Modern Warfare 3 werken aan een nieuwe game binnen de schietspelserie. Sledgehammer Games zoekt naar een leidinggevend programmeur voor een nieuwe Call of Duty voor Xbox 360 en PlayStation 3. Dat blijkt uit een vacature die de gamestudio online heeft geplaatst.

Het is niet bekend of de gamestudio werkt aan een Call of Duty die volgend jaar moet verschijnen of de versie die in 2013 op de markt komt. Doorgaans wordt de productie om het jaar afgewisseld tussen verschillende gamestudio's. Volgens die lijn van werken zou Treyarch, de makers het vorig jaar verschenen spel Call of Duty: Black Ops, de volgend jaar te verschijnen versie maken.

Call of Duty: Modern Warfare 3, dat begin november werd uitgegeven, is een grote hit voor uitgever Activision. De game leverde de uitgever in vijf dagen 775 miljoen dollar op. Zeker tien miljoen gamers zouden het schietspel gekocht hebben. Analisten verwachten dat uiteindelijk 25 miljoen gamers Modern Warfare 3 in huis halen.


Makers Modern Warfare 3 bezig met nieuw spel (Foto: Novum)

[CL] Ajax uitgeschakeld bij gelijke stand met Lyon

Ondanks dat Ajax in een goede uitgangspositie verkeert om de tweede ronde van de Champions League te bereiken, zal de ploeg op haar hoede moeten zijn voor Olympique Lyon.

Mochten de Fransen bijvoorbeeld met 0-4 van Dinamo Zagreb winnen en Ajax verliest zelf met 0-3 van Real Madrid, dan zijn Ajax en Olympique Lyon volledig in balans. Beide ploegen hebben dan acht punten, zes gescoorde doelpunten en zes tegentreffers.

In dat geval delven de Amsterdammers het onderspit. De UEFA-coëfficiëntenlijst biedt bij een volledig gelijke stand uitkomst. Deze lijst geeft de prestaties van een club over de afgelopen vijf jaren weer. Deze prestaties zijn in het voordeel van Lyon, waardoor de Fransen in dat scenario doorbekeren.

Ajax heeft plaatsing echter nog in eigen hand. De Amsterdammers hebben aan een punt genoeg om de volgende ronde van de Champions League te bereiken. Bij een nederlaag moet de ploeg hopen dat Lyon niet een grote zege in Zagreb behaalt. Het verschil is momenteel drie punten en zeven doelpunten in het voordeel van Ajax.

Tony Hawk hint naar nieuwe game

Tony Hawk, bekend van de uitmelkfranchise Tony Hawk Pro Skater, heeft op twitter gehint naar een nieuwe game die naar alle waarschijnlijkheid zijn naam zal dragen. De tweet had het over "something new", en wat dat precies mag zijn is nog onduidelijk.

Aankomende zaterdag op de Spike Video Game Awards zal blijken waar meneer Hawk het over had. Begin april van dit jaar maakte Tony Hawk bekend dat er een nieuwe game zal komen welke gepland zou staan voor 2012. Deze hint zal ongetwijfeld daar mee te maken hebben. We houden jullie op de hoogte.

'Levensteken van Tanja Nijmeijer'

De NOS zendt woensdagavond een interview uit met de Nederlandse Tanja Nijmeijer. Het interview is vorige maand opgenomen in de jungle in Colombia, meldt de NOS. Haar groep werd in september gebombardeerd, waarbij haar commandant om het leven kwam. Het was lang onzeker of ze nog in leven was.

In het interview zegt Nijmeijer dat ze trouw blijft aan de Colombiaanse guerrillabeweging FARC. Ze sloot zich in 2002 bij de beweging aan. "De enige reactie op de continue bombardementen en het geweervuur is schieten", zou ze zeggen. Het interview wordt uitgezonden in het achtuurjournaal en Nieuwsuur.

Ruiz: "Ik wilde niet naar Fulham"

Bryan Ruiz maakte afgelopen zomer de overstap van FC Twente naar de Engelse Premier League. De Costa Ricaan stond lange tijd in de belangstelling van Tottenham Hotspur, maar deze interesse werd niet concreet. Mede daardoor koos de aanvaller ervoor om naar Fulham te verkassen.

In Voetbal International geeft Ruiz nu toe dat hij deze stap eigenlijk niet wilde maken. "Ik wilde eigenlijk helemaal niet naar Fulham. Met de eerdere interesse van Tottenham Hotspur was ik blij. Dat was een droomclub, zo één waartegen je zonder aarzelen ja zegt, maar Tottenham werd nooit concreet."

Ruiz kent in Londen wat aanpassingsproblemen, maar hoopt snel meer minuten te maken om zo in het ritme te komen. "Ik speel veel te weinig. Wat me echt zou helpen, is een reeks wedstrijden spelen waardoor ik weer lekker in mijn ritme kan komen."

Vinokourov onderneemt juridische stappen

Alexandre Vinokourov gaat het Zwitserse tijdschrift l'Illustre voor de rechter slepen. Het magazine beschuldigde de Kazachstaanse wielrenner deze week in een artikel van omkoping. Vino zou in 2010 Alexandre Kolobnev 100.000 euro hebben betaald om Luik-Bastenaken-Luik te winnen.

Vinokourov en Kolobnev reden in de slotfase van de wielerkoers beiden aan kop. Toen de coureur van Astana in de laatste kilometer aanzette voor zijn sprint, reageerde Kolobnev niet. l'Illustre weet nu te melden dat de twee onderweg een deal hebben gesloten. In ruil voor 100.000 euro mocht Vinokourov de koers winnen.

De Kazach is woedend over de beschuldiging en heeft besloten om het tijdschrift aan te klagen. "Dit soort onzinverhalen kan ik niet accepteren en over me heen laten komen. Bepaalde mensen proberen me bewust te beschadigen. Volgens mij is het geen toeval dat deze beschuldiging naar buiten komt, vlak nadat ik besloten heb om me kandidaat te stellen voor verkiezingen in Kazachstan. Mijn advocaten pakken iedereen aan die mijn integriteit in twijfel trekt."

Kortfilm: 12 Drawings A Day

Er is een mooi animatiefilmpje verschenen van de Franse animator Denis Chapon. De man werkte drie jaar aan de vier minuten durende tekenfilm 12 Drawings a Day, an animated diary. Chapon, een voormalig leerling aan Emile Cohl’s Animatieschool in Lyon, werkt als leraar op de Deense animatieschool The Animation Workshop.

Op 23 juni 2008 ontdekt Chapon een enorme stapel eenzijdige printjes naast het kopieerapparaat op zijn werk. Hij besluit het papier op de meest lucratieve wijze te recyclen en maakt vanaf die dag elke dag twaalf tekeningen. Dat levert elke dag één seconde aan beeldmateriaal op. Voor 12 Drawings a Day, an animated diary maakte Chapon niet gebruik van een scenario of storyboard, maar keek naar de laatste drie tekeningen van de dag ervoor om de continuïteit te behouden. Voor de tekeningen maakte Chapon gebruik van een onuitwisbare pen en achteraf werd er niks verandert aan de volgorde van de meer dan 2700 tekeningen die de animator voor de tekenfilm maakte.

Kijk hieronder voor het prachtige animatiefilmpje.


12 Drawings a Day, an animated diary.

Van Dijk staat open voor terugkeer bij VVV

Jan van Dijk staat open voor een terugkeer als trainer van VVV-Venlo. De Limburgse ploeg is na het vertrek van Glenn de Boeck op zoek naar een nieuwe oefenmeester.

"Het is heel triest dat de club nu alweer naar een nieuwe coach op zoek moet", zegt Van Dijk tegen Voetbal International. Met zeven punten staat VVV onderaan in de Eredivisie. Vorig jaar behaalde Van Dijk tien punten en kreeg toen zijn ontslag. "Het is wel opmerkelijk dat ze nu minder punten hebben. Ik ben namelijk best wel jaloers op deze selectie, die is aardig versterkt sinds mijn tijd. Maar voor de club zijn de recente ontwikkelingen een slechte zaak."

Van Dijk is van mening dat een structureel foutief beleid ten grondslag ligt aan de slechte prestaties op het veld. "Door het succes en de lucratieve verkoop van Keisuke Honda is bij VVV het beleid omgegooid. Dat is nu gestoeld op het aantrekken van jonge buitenlandse spelers en die weer zo snel mogelijk verkopen."

Daarnaast vindt Van Dijk de uitspraken van voorzitter Hai Berden niet reëel, die met VVV in de toekomst kampioen wil worden. "Hij gaat dat zelf in ieder geval niet meer meemaken. Het stadion is te klein, de begroting te laag, de kwaliteit van de spelers te laag en de visie is niet goed. Misschien moeten we over dertig jaar nog maar eens kijken of de titel erin zit."

Van Dijk wil 'zijn' VVV uit de brand helpen. "Ik zou er morgen al weer instappen bij VVV. Ik kon en kan heel goed met die spelers omgaan en de mensen bij VVV zijn altijd goed voor me geweest. De club spreekt mij enorm aan, ik word er nog altijd met open armen ontvangen."

Groot applaus bij aankomst Cruijff

Johan Cruijff is vanmiddag aanwezig bij het kort geding dat hij en dertien betrokkenen hebben aangespannen tegen Ajax NV en de overige commissarissen.

Naast Cruijff zijn onder meer ook jeugdtrainers Ronald de Boer en Marc Overmars aanwezig bij de rechtbank in Haarlem. Het kort geding dient om 13.00 uur en is inmiddels begonnen . Namens de Raad van Commissarissen zijn Steven ten Have en Marjan Olfers aanwezig. Commercieel directeur Henri van der Aat is namens Ajax NV in de rechtzaal.

Met het kort geding probeert Cruijff de aanstelling van algemeen directeur Louis van Gaal onrechtsgeldig te verklaren. Ook de aanstelling van directeuren Danny Blind en Martin Sturkenboom staat op de tocht. Bij binnenkomst in de rechtbank was er een groot applaus voor de legendarische nummer 14.

Dat Ajax vanavond nog tegen Real Madrid voetbalt is volgens Cruijff belangrijk. "Maar wat hier vanmiddag in de rechtszaal gebeurt, is belangrijker voor de toekomst van de club. Ik hoop dat het voetbalverstand wint."

De zitting heeft plaats in Haarlem omdat Steven ten Have adviseur is van de rechtbank van Amsterdam. Om de schijn van partijdigheid te voorkomen is daarom uitgeweken naar de hoofdstad van Noord-Holland. De uitspraak volgt komende maandag.

Voorwaardelijke schorsing voor doelman De Ruiter

Excelsior-doelman Wesley de Ruiter heeft een voorwaardelijke schorsing van één duel gekregen voor de middelvinger die hij afgelopen zaterdag opstak richting het publiek van Ajax in de Amsterdam ArenA.

De keeper is akkoord gegaan met het schikkingsvoorstel dat de aanklager betaald voetbal aan hem deed. Excelsior ging afgelopen weekend met 4-1 onderuit bij Ajax. De 25-jarige De Ruiter liet zijn frustraties merken en toonde bij het verlaten van het veld zijn middelvinger aan de fans van Ajax.

Formule 1 in 2012 naar Bahrein en VS

Komend seizoen zal de Formule 1 definitief terugkeren in de Verenigde Staten. De internationale autosportfederatie FIA heeft tijdens een vergadering in New Dehli de eerdere gepubliceerde kalender voor 2012 vastgesteld.

Het was lang onduidelijk of er volgend seizoen op het nieuwe circuit van Austin zal worden geracet, maar de FIA maakte vandaag aan alle onzekerheid een eind. Ook de Grote Prijs van Bahrein keert terug op de agenda. Afgelopen seizoen ging deze vanwege de politieke onrust in het land niet door.

Alderweireld: "Voor mijn gevoel tot winterstop uitgeschakeld"

Toby Alderweireld raakte tijdens een training in aanloop naar de Champions League-wedstrijd tegen Real Madrid geblesseerd. Na een duel met Aras Özbiliz liep de verdediger een hamstringblessure op. De Belg kan daardoor niet meedoen tegen de Spaanse topclub.

Alderweireld rekent zelf op een lange afwezigheid. "Morgen wordt een mri-scan gemaakt. Maar voor mijn gevoel lig ik er zeker tot de winterstop uit. "Het is verschrikkelijk om zo’n mooie wedstrijd tegen Real Madrid te missen."

Hij hoopt na de winterstop ook Champions League-voetbal te mogen spelen: "Ik hoop dat het de ’jongens’ lukt om de knock-outfase van de Champions League te halen. Maar daar heb ik het volste vertrouwen in. Dan kan ik in februari weer aan de bak."

Bijna twee miljoen euro winst voor N.E.C.

N.E.C. Nijmegen heeft over het seizoen 2010-2011 een winst van 1,7 miljoen euro geboekt. Dat maakte de nummer vijftien van de Eredivisie woensdag bekend. N.E.C. hoopt door de zwarte cijfers nog dit kalenderjaar categorie 1 te verlaten, waar noodlijdende clubs onder curatele van de KNVB staan.

De zwarte cijfers zijn vooral te danken aan de verkoop van Björn Vleminckx voor ruim drie miljoen euro aan Club Brugge. De opbrengsten van de transfers van Jasper Cillessen naar Ajax en Ramon Zomer naar Heerenveen zijn nog niet verwerkt in het resultaat van het afgelopen seizoen.

Amerika gelooft in Europa

De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner sprak woensdag zijn vertrouwen uit in Europa om de schuldencrisis te bezweren. Hij zegt veel vertrouwen te hebben in de acties van Duitsland en Frankrijk om meer begrotingsdiscipline te krijgen in de eurozone.

Geithner ziet alvast 'bemoedigende tekens', enkele dagen voor de belangrijke Europese top donderdag en vrijdag. De minister is positief gestemd door de ontwikkelingen van de laatste twee weken. Hij verwijst onder andere naar de hervormingen in Italië en Griekenland.


Timothy Geithner (Foto: US Government; public domain)

Fans Utrecht niet meer welkom in Enschede

Die maatregel heeft burgemeester Peter den Oudsten van Enschede laten doorschemeren, meldt RTV Utrecht. Afgelopen weekend liep het tijdens de wedstrijd FC Utrecht - FC Twente (6-2) compleet uit de hand, zowel binnen als buiten het stadion.

De wedstrijd werd een kwartier stilgelegd omdat het onveilig was binnen en buiten het stadion. Ook na de wedstrijd bleef het onrustig. Supporters keerden zich tegen de politie. Er werden waarschuwingsschoten gelost. Acht agenten raakten gewond.

De beslissing van burgemeester Den Oudsten is nog niet definitief. De knoop zal in februari worden doorgehakt. De eerstvolgende ontmoeting tussen de twee clubs in Enschede vindt plaats op zondag 26 februari.

Kritiek op tolk Joran van der Sloot

Deskundigen vinden de tolk die Joran van der Sloot na zijn arrestatie kreeg toegewezen onbetrouwbaar en ongeschikt. De tolk blijkt hem op internet onder meer een 'psychopaat' te hebben genoemd, schrijft Metro woensdag.

Toen Van der Sloot na de dood van Stephany Flores werd opgepakt in Chili, schreef de tolk als reageerder op de website van de Peruaanse krant El Comercio dat het 'zeer verdacht' was dat Van der Sloot het land had verlaten. "Laten we hopen dat er deze keer gerechtigheid zal zijn." Dat lijkt een verwijzing naar de verdwijning van Natalee Holloway, een zaak waarin Van der Sloot nog altijd hoofdverdachte is.

Vlak na de dood van Flores had de tolk al in een reactie geschreven dat het slachtoffer 'een psychopaat' tegen het lijf was gelopen. Een dag daarna werd Van der Sloot opgepakt. Drie dagen later werd de man aangewezen als tolk bij de eerste politieverhoren. Hij had justitie al vaker als tolk bijgestaan.

De uitlatingen maken de tolk volgens hoogleraar strafprocesrecht Theo de Roos onbetrouwbaar. "Hij was daardoor ongeschikt om te vertalen, dat staat als een paal boven water. Maar het is aan de verdediging om daar werk van te maken", zegt hij in de krant.

Ook advocaat Adèle van der Plas ziet in de reacties van de tolk een bewijs van partijdigheid. Hoogleraar Internationaal Strafrecht Göran Sluiter verwacht dat opnames van het verhoor duidelijkheid kunnen scheppen. "De rechter moet de verklaringen van Joran in ieder geval kritisch bekijken."


Kritiek op tolk Joran van der Sloot (Foto: Novum)

Passagiersvervoer Air France-KLM toegenomen

Het passagiersvervoer van Air France-KLM is met 2,5 procent toegenomen in november in vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar. Dit ondanks een staking waar het Franse onderdeel op de eerste twee dagen van de maand mee werd geconfronteerd, meldt de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij woensdag.

Air France-KLM meldt dat de capaciteit met 1,7 procent is toegenomen in de afgelopen maand. Dit leidde tot een toename van 0,6 procentpunt in de bezettingsgraad naar 79,7 procent. Het bedrijf baseerde zich op deze gegevens toen de overdracht van bepaalde capaciteiten van de eenheid Martinair naar KLM tot stand kwam.

De luchtvaartmaatschappij verwacht dat de staking, die drie dagen aanhield in oktober en twee dagen in november, het bedrijf ongeveer 28 miljoen euro aan kosten opleverde.

Air France-KLM vervoerde in november 5,87 miljoen passagiers. De omzet per stoel is licht gestegen. Hierbij is de impact van wisselkoerseffecten niet meeberekend. De toename was te gering om de effecten van de stijgende oliekosten te kunnen compenseren.

Air France-KLM geeft verder aan dat het vrachtvervoer met 8,1 procent daalde, terwijl de bezettingsgraad 4,3 procentpunt daalde tot 68,2 procent.


Passagiersvervoer Air France-KLM toegenomen (Foto: Novum)

Bayern heeft zijn buik vol van Zuid-Amerikanen

Bayern München gaat geen jonge Zuid-Amerikaanse voetballers meer aantrekken. Volgens voorzitter Karl-Heinz Rummenigge heeft 'dat toch geen zin' en gaat de Rekordmeister in plaats daarvan zijn scoutingapparaat in de buurt uitbreiden. Bayern heeft de laatste jaren slechte ervaringen met Zuid-Amerikanen.

Tot flops van Bayern behoren de Argentijn Jose Ernesto Sosa en Julio dos Santos uit Paraguay. Ook de Braziliaan Breno is geen groot succes. De verdediger speelde in vijf seizoenen pas 21 duels. Bovendien werd hij in september gearresteerd op verdenking van brandstichting in zijn eigen huis. Hij werd begin oktober op borgtocht vrijgelaten.

Kerstbomen zagen om natuur te helpen

Bezoekers van de Hoge Veluwe kunnen in december kerstbomen zagen om de natuur te helpen. In het nationaal park staan dennen op vlaktes die dichtgroeien als de bomen niet snel worden weggehaald.

Verschillende diersoorten verdwijnen als de bomen de open stuifzandgebieden overnemen. Dennen verspreiden zich erg snel. Met deze actie hoopt het park een dennenbos tegen te gaan.

Bezoekers mogen niet in het wilde weg een boom omzagen. Tot de kerst kunnen mensen op vier dagen een boom uitzoeken en omzagen. De boom is gratis. Wel moet voor de entree van het park worden betaald. Bezoekers hoeven geen eigen zaag mee te nemen: die liggen klaar in het bezoekerscentrum.

Sms-bom politie om doodgeschoten kickbokser

De politie heeft woensdagochtend een sms-bom verstuurd naar aanleiding van de schietpartij in juni in Amsterdam Zuidoost waarbij een 21-jarige kickbokser omkwam. Tweeduizend mensen die toen in de buurt waren kregen een oproep contact op te nemen als ze iets hebben gezien.

Het slachtoffer was lokaal bekend als kickbokser. Hij was meerdere keren in aanraking gekomen met politie, maar of dat verband houdt met de schietpartij is volgens de politie onduidelijk.

De Amsterdammer werd 22 juni op klaarlichte dag doodgeschoten op het Sophie Redmondplein in een woonwijk. De politie heeft wel al met enkele getuigen gesproken, maar hoopt met de sms-bom meer informatie binnen te krijgen.

Webber: "GP Bahrein gaat niet door"

Red Bull Racing-coureur Mark Webber denkt niet dat de Grand Prix van Bahrein in 2012 doorgang zal gaan vinden. De Australiër weet dat afgelopen seizoen vanwege de politieke onrust de wedstrijd geschrapt werd en ook volgend jaar verwacht hij problemen. "Ik denk dat je die race kan vergeten," zei hij.

De 2012-kalender telt twintig races, maar Webber verwacht dat er wel een af gaat vallen. "Ik denk dat Bernie (Ecclestone) daarom zoveel races op de kalender heeft staan. Hij weet dat er een paar mogelijk niet doorgaan, of dat nou is vanwege commerciële of politieke redenen zoals bij Bahrein," zei de Australiër die weet dat vandaag duidelijk wordt of de race in Austin, Texas, door zal gaan of niet. Daarnaast verkeert de organisatie van de wedstrijd in Zuid-Korea in zware financiële problemen.

Theo Maassen: ik was braaf jongetje

Theo Maassen heeft naar eigen zeggen nooit veel kattenkwaad uitgehaald. "Ik heb een keer belletje getrokken en dat is het ergste wat ik ooit heb uitgespookt", zei de cabaretier die ooit de UEFA Cup van PSV stal, dinsdagavond tegen Novum Nieuws bij de première van New Kids Nitro in Eindhoven.

In de film rond het groepje overjarige hangjongeren uit Maaskantje wordt flink gescholden, maar ook daar houdt Maassen zich verre van. "Ik ben welopgevoed en zou dat nooit doen", zegt hij met een glimlach. "Daarom vind ik het wel eens leuk om te zien hoe andere mensen dat dan aanpakken."

Maassen stal de UEFA Cup die PSV in 1978 won tijdens de opnamen van de tv-serie All Stars in 2001. Hij gaf de prijs terug aan de club, maar kreeg wel een taakstraf. Ook smeet hij in het verleden eens het fototoestel van een journalist kapot.

Op de rode loper in Eindhoven waren weinig grofgebekte BN'ers te vinden. Kim Holland zegt ook nooit schuttingtaal te gebruiken. "Ik scheld eigenlijk nooit." Zangeres Corry Konings, die voor New Kids Nitro de titelsong Hoeren Neuken Nooit Meer Werken zong, laat zich in het verkeer wel eens gaan. "Godverdomme of kut, weet je wel."

New Kids Nitro is de tweede film over de vijf werkloze vrienden die al hun energie steken in een oorlog tegen buurdorp Schijndel. In Friesland is ondertussen een grote zombieplaag. Als de Friese zombies een Brabants slachtoffer maken, moeten de groepen uit Schijndel en Maaskantje samenwerken. De film draait vanaf donderdag in de bioscopen.

Conducteur smeekt reizigers klaagbrief te schrijven

Een conducteur heeft reizigers in een overvolle trein dinsdag gesmeekt een klaagbrief naar de directie van de NS te schrijven. "Zo kan het niet langer", klonk het volgens het AD door de geluidsinstallatie in de trein op het traject Dordrecht-Venlo.

De conducteur had al drie keer zijn excuses gemaakt voor de overvolle trein. Uiteindelijk zei hij dat zijn collega nog zó om een extra treinstel had gevraagd, maar dat dat niet was toegewezen.

Een woordvoerder van de NS laat weten dat het incident wordt onderzocht. Het optreden van de conducteur is volgens hem 'niet gebruikelijk'. "Het is gebruikelijk om het aan de planning door te geven als een trein overvol is. Zo nodig kunnen wij dan extra treinen inzetten."

De woordvoerder kon niet zeggen of de oproep al tot brieven of mails heeft geleid. De conducteur hoeft volgens hem geen reprimande te verwachten. "Deze oproep getuigt in elk geval van grote betrokkenheid."


Conducteur smeekt reizigers klaagbrief te schrijven (Foto: Novum)

Kroes verrast door steunmaatregelen ING

Neelie Kroes werd tijdens de kredietcrisis verrast door de steunmaatregelen die werden getroffen voor ING. Al doende en pratende kwamen er 'nieuwe zaken op tafel', verklaarde de toenmalig eurocommissaris voor mededinging woensdag voor de commissie-De Wit.

ING kreeg in het najaar van 2008 een kapitaalsinjectie van tien miljard euro. Die maatregel werd begin 2009 gevolgd door een garantieregeling voor de risicovolle hypotheken die de bank in de Verenigde Staten bezat. Kroes moest toetsen of die maatregelen aan de Europese eisen voor staatssteun voldeden.

De garantieregeling was niet vanaf dag één bekend, zei Kroes. "Daarmee neem ik de vrijheid te zeggen dat het dus niet een glad verlopen dossier was." Pas bij de officiële aanvraag voor goedkeuring werd 'in volle omvang' duidelijk hoe de regeling eruitzag. "Dat was in ieder geval een feit dat niet over het hoofd gezien kon worden."

Het leidde tot 'pittige discussies' tussen Nederland en Brussel, aldus Kroes. De Europese Commissie tikte Nederland in september 2009 op de vingers vanwege de maatregelen. Die werden beschouwd als verkapte staatssteun. ING zag zich genoodzaakt de verzekeringstak en de bank te splitsen om alsnog goedkeuring te krijgen voor de steun.


Kroes verrast door steunmaatregelen ING (Foto: Novum)

Ben 10 Galactic Racing

Toen Ben 10 Galactic Racing op mijn deurmat plofte, moest ik even gaan googelen. Mijn kennis van tekenfilms is niet meer wat het ooit geweest was. Ik ben opgegroeid met Bikermice from Mars, Animaniacs, Xmen, Transformers en Beavis and Butthead. Ik heb me dus even moeten inlezen, maar na mijn lange leessessie was ik klaar voor de game. Helaas was de game zelf nog niet klaar.

Piranha's doden Boliviaan

Een 18-jarige Boliviaan is vorige week overleden na te zijn aangevallen door piranha's. Dat heeft de Boliviaanse politie gemeld.

Het slachtoffer zou in beschonken toestand uit een kano de rivier de Yata in zijn gedoken. Na door de vissen te zijn aangevallen bloedde hij dood, aldus de politie in Guayaramerin, in het noordoosten van Bolivia. Omdat het slachtoffer visser was en geweten moet hebben dat het in de rivier wemelt van de piranha's houdt de politie rekening met de mogelijkheid dat het om zelfmoord ging.

Henry krijgt standbeeld van Arsenal

Thierry Henry is een van de drie Arsenal-legendes die een standbeeld krijgen bij het Emirates Stadium. Dat meldt de BBC woensdag. Ook Tony Adams en Herbert Chapman worden met een standbeeld geëerd. Arsenal bestaat deze maand 125 jaar.

De 34-jarige Franse spits Henry speelde tussen 1999 en 2007 380 duels voor Arsenal, waarin hij 226 keer scoorde. Daarmee heeft hij het clubrecord in handen. Verdediger Tony Adams (45) speelde zijn hele carrière voor Arsenal, van 1983 tot 2002. Daarin kwam hij tot 669 optredens en won hij tien prijzen.

Henry werd in 2008 tot grootste speler in de geschiedenis van Arsenal gekozen. Adams kwam in de verkiezing op de derde plaats uit, achter de standbeeldloze Dennis Bergkamp.

Chapman was van 1925 tot zijn plotselinge dood in 1934 trainer van Arsenal. In 1927 leidde hij de ploeg naar een eerste FA Cupfinale, maar die werd verloren. Drie jaar later was de trofee alsnog voor de Gunners. Een jaar later won Arsenal de titel en in 1932 werd weer een FA Cupfinale verloren.

In 1933 werd de club weer kampioen, maar het seizoen erna overleed Chapman plotseling aan een longontsteking. In 1934 en 1935 werd het team waar hij de fundamenten voor had gelegd opnieuw kampioen. Chapman wordt gezien als een van de eerste moderne coaches in het Engelse voetbal.


Thierry Henry krijgt standbeeld van Arsenal (Foto: Novum)

Record aan prijzengeld voor Djokovic

Novak Djokovic heeft in 2011 een record aan prijzengeld bijeen geslagen. De nummer één van de wereld verdiende dit jaar 12,6 miljoen dollar (9,4 miljoen euro) en verbrak hiermee het record dat Rafael Nadal (2010) en Roger Federer (2007) met 7,5 miljoen euro op hun naam hadden staan.

Djokovic heeft in zijn gehele carrière al 25 miljoen euro verdiend. Recentelijk streek hij nog een bonus van 1,2 miljoen euro op omdat hij de beste speler van 2011 was.

UFC Undisputed 3 voorspelt aanstaand gevecht

Komende zondag verdedigt  Jon Jones zijn Light Heavyweighttitel tegen Lyoto Machida tijdens UFC 140. De mensen van THQ hebben de uitslag voorspeld door deze wedstrijd vijfentwintig keer te simuleren in het spel UFC Undisputed 3. Of de voorspelling klopt met de werklijkheid weten we zondagavond.

UFC Undisputed 3 komt 14 februari uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Saudi-Arabië veroordeelt Australiër voor blasfemie

Een Australiër is dinsdag in Saudi-Arabië tot vijfhonderd zweepslagen en een jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens godslastering. Dat heeft het Australische ministerie van buitenlandse zaken woensdag bekendgemaakt.

De man, de 45-jarige Mansor Almaribe, werd vorige maand tijdens de hadj gearresteerd in de heilige stad Medina. Hij zou zijn veroordeeld omdat hij metgezellen van de profeet Mohammed beledigd zou hebben. Volgens zijn zoon werd hij gearresteerd toen hij samen met anderen gebeden declameerde.

De Australische ambassadeur in Saudi-Arabië heeft de autoriteiten in dat land om clementie gevraagd. Het ministerie van buitenlandse zaken gaf een verklaring uit waarin stond dat Australië tegen lijfstraffen is.

Batman: Arkham City krijgt een patch

De pc versie van Batman: Arkham City heeft een patch gekregen via steam. Deze patch moet ervoor zorgen dat spelers ook op DirectX 11 kunnen spelen.

Toch is dit niet voor iedereen van toepassing. Spelers met een Windows Vista of Windows 7 32bit-versie worden aangeraden hier nog geen gebruik van te maken. Deze spelers zullen nog steeds gebruik moeten maken van DirectX 9 tot er weer een nieuwe patch verschijnd.

De volledige patchnotes staan hieronder

  • Performance / hitching issues have been greatly improved for running in DX 11.
  • An issue with players running out of Video Memory or encountering a Rendering Thread Exceptions has been address. This was primarily affecting 32-bit Operating Systems.
  • A progression block after defeating Ra's Al Ghul has been fixed. This was issue occurred primarily on lower end computer setups and described as Batman not readying his Reverse Batarang.
  • A crash that occurred when scrolling between the Character Bios and Arkham City Stories has been fixed.
  • A crash that occurred when selecting "Press Start" immediately when available at the Title Screen has been fixed. The issue was described as crashing/hard locking around the DLC (Downloadable Content) check.

Soulzanger Howard Tate (72) overleden

Soulzanger Howard Tate is op 72-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan scoorde eind jaren zestig en begin jaren zeventig enkele hits, waarvan Get It While You Can de bekendste is. Hij stierf vrijdag een natuurlijke dood in zijn woning in New Jersey.

Het leven van Tate kende hoge pieken en diepe dalen. Zijn hits leverden niet het geld op dat hij verwachte, waarop de zanger uit de muziekwereld stapte. Vervolgens kwam zijn dochter om bij een brand en liep zijn huwelijk op de klippen. Hij raakte verslaafd aan alcohol en drugs en had enige tijd geen vast onderkomen.

In 2001 ontmoette een afgekickte Tate een oude collega uit de muziekwereld en besloot opnieuw de studio in te duiken. Dat resulteerde in het album Rediscovered, dat prompt werd genomineerd voor een Grammy Award.

Strengere regels voor gebruik isoleercel

De regels voor het gebruik van isoleercellen in psychiatrische instellingen worden aangescherpt. Meer deskundigen moeten bekijken of het terecht is dat een patiënt in de isoleercel zit en de patiënten moeten 24 uur per dag iemand kunnen aanspreken, zegt een woordvoerder van GGZ Nederland.

Als een patiënt langer dan een week in de isoleercel zit, moet een tweede psychiater of verpleegkundige naar zijn zaak kijken. Na een maand isoleercel moet een psychiater of verpleegkundige van buiten de instelling een oordeel geven. Ook moeten instellingen vanaf eind volgend jaar iedere separatie achteraf bespreken met de patiënt.

Zo moet het aantal separaties worden teruggedrongen. Nederland zit internationaal gezien al jaren in de top als het gaat om het aantal separaties. Jaarlijks worden ongeveer achttienduizend patiënten in een isoleercel gestopt.

Eenzame opsluiting kan traumatiserend werken. Het gaat volgens hem niet om gewone criminelen maar om geesteszieke mensen. "Een isoleercel zal nooit kunnen verdwijnen. Sommige mensen zijn zo agressief dat ze een groot gevaar voor zichzelf en voor anderen zijn."


Strengere regels voor gebruik isoleercel (Foto: Novum)

Verstappen: "Schumacher had hulpmiddelen in 1994"

Volgens Jos Verstappen heeft Michael Schumacher zijn eerste wereldtitel in de Formule 1 niet op eerlijke wijze verkregen. Volgens de Limburger maakte zijn voormalige Benetton-teamgenoot in 1994 gebruik van verboden elektronische hulpmiddelen als launch control en traction control.

Dat de rentree van Schumacher tegenvalt verbaast Verstappen niets. "Je ziet nu: Michael is ook gewoon afhankelijk van het materiaal. Voor de meeste mensen was hij God. Dat is nu toch een beetje aan het verdwijnen. Hij is geen superman. Nooit geweest. Als ik met hem ging karten won hij nooit van mij. Ik weet wat er is gebeurd toen wij in 1994 samen bij Benetton reden," zei de Nederlander tegen NUsport.

Zelf kende Verstappen in zijn debuutjaar met tien punten vergeleken met zijn teamgenoot een matig seizoen. "Dan denken de mensen dat ik een excuus aan het zoeken ben. Ik weet gewoon dat zijn auto destijds anders was dan mijn auto. Ik dacht steeds: dit kan gewoon niet! Ik rem op de limiet en ga zo hard mogelijk de bocht in. Wat moet ik nog meer doen? Bij Schumacher lukte het wel en bij mij niet. Dat klopte niet."

De Limburger weet wel waar het aan lag. "Elektronische hulpmiddelen. Ze zullen dat nooit toegeven, maar ik ben daar van overtuigd. Ik heb het later nog eens aan Flavio Briatore gevraagd, die mij naar Benetton had gehaald en daar toen teammanager was. Hij zei: 'Laten we er maar niet over praten.' Dan weet ik genoeg. Ik heb dat jaar een paar keer in Michaels auto gereden, zoals in Hockenheim, toen ik er af spinde. Zoals die auto was afgesteld, kon hij nooit zo hard gaan. Maar ja, dat systeem waar hij dan mee reed, zat er toen net even niet in."

Voor de start van het seizoen 1994 werden hulpmiddelen zoals launch control, traction control en ABS verboden. De software die veel hulpmiddelen mogelijk maakte was echter nog wel in de motoren van onder meer Benetton en Ferrari aanwezig. Autosportfederatie FIA kon echter niet bewijzen dat het systeem in races was ingezet en sprak de teams vrij.

De Boeck: "VVV is geen profclub"

Glen De Boeck stapte gisteren op als hoofdtrainer van VVV-Venlo. De Belg vindt dat er bij de hekkensluiter in de Eredivisie een gebrek aan professionaliteit is en vindt zelfs dat de club uit Venlo profclub onwaardig is.

De Boeck had die mening al langer en begin oktober na de 4-0 nederlaag in een oefenwedstrijd tegen Fortuna Düsseldorf was de maat vol. Hij gaf zijn assistenten Ben van Dael en Wil Boessen aan op te willen stappen. "Ik heb toen gevraagd of het niet beter was om weg te gaan, zodat VVV twee spelers kon kopen van mijn salaris," zei de oefenmeester.

Veel geld voor versterkingen is er namelijk niet. "Zolang er geen spelers worden verkocht, kan VVV geen nieuwe jongens binnenhalen," zei voorzitter Hai Berden tot onsteltenis van van De Boeck die een kwaliteitsinjectie noodzakelijk acht voor VVV om niet te degraderen uit de Eredivisie.

"Dit is geen profclub. Er gebeuren hier dingen die ik nog nooit heb meegemaakt bij een voetbalclub. Voor de wedstrijd tegen Ajax belde voorzitter Hai Berden mij op dat ik Michael Uchebo moest opstellen, omdat er scouts uit Rusland kwamen kijken. Dat heb ik geweigerd, maar door een blessure van een andere speler begon Uchebo toch in de basis."

Vrouw mept bedriegende vriend in trein

Passagiers die in een trein zaten in de buurt van de Amerikaanse stad Philadelphia keken wel erg vreemd op toen een ruzie tussen een stelletje op extreme wijze werd uitgevochten. De vrouw van 26 gaf haar roodharige vriend er flink van langs in de trein vol met passagiers, omdat hij haar bedrogen zou hebben. Buiten de klappen om kreeg de man ook trappen op zijn hoofd en werd er op hem gespuugd. "Tijdens de arrestatie zou de vrouw zich flink hebben verzet", aldus de online krant HLN.be. 

De getuigen van het incident keken vreemd op toen de 26-jarige Lisa Alyunes, die al een strafblad heeft, haar vriend een flink pak rammel gaf, en riepen de vrouw toe dat ze moest stoppen. Door het incident kregen honderden treinreizigers te maken met een vertraging van 20 minuten. Ook andere treinen liepen door het incident flinke vertragingen op.

De politie die werd verwittigd had moeite om de vrouw  tot bedaren te krijgen en haar handboeien om te doen. De vrouw is aangeklaagd voor verzet bij arrestatie, een aanval op een agent, huiselijk geweld en ongepast gedrag.


Vrouw geeft vriend klappen in trein

'Groen licht voor Blankenburgtunnel'

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) heeft groen licht gegeven voor de aanleg van de Blankenburgtunnel. Dat meldt RTL Nieuws op basis van ingewijden.

De tunnel moet de A15 en de A20 bij Rotterdam verbinden. Hij gaat tussen Maassluis en Vlaardingen onder de Nieuwe Waterweg door en komt bij Rozenburg weer naar boven. Het traject loopt door een natuurgebied, daarom zijn milieuorganisaties fel tegen.

Een andere optie om voor een verbinding te zorgen was de Oranjetunnel.

Storm dreigt avondspits te verstoren

De storm die woensdagmiddag wordt verwacht kan de avondspits aardig in de war gooien. Vooral het vrachtverkeer kan last hebben van de windstoten tot 75 kilometer per uur, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID).

De storm bouwt naar verwachting vanaf het middaguur op. "Vanaf 16.00 uur zal het afnemen, dus het is moeilijk te voorspellen hoeveel last de avondspits hier van gaat hebben", zegt een woordvoerder.

De ochtendspits viel mede door het al onstuimige weer een behoorlijk stuk zwaarder uit dan verwacht. Op het hoogtepunt stond 309 kilometer file terwijl de VID op 265 kilometer had gerekend.

Op de A44 richting Amsterdam kwam het ter hoogte van knooppunt Burgerveen tot een kettingbotsing. Op de A2 gebeurden bij Zaltbommel en Waardenburg in beide richtingen een ongeluk. Door een fikse hagelbui tussen Vinkeveen en Abcoude was dezelfde snelweg wit geworden.

"En vanmiddag wordt het alleen maar erger", zegt een woordvoerder. De VID raadt weggebruikers aan de verkeerssituatie en de weersverwachting goed in de gaten te houden.

Ajax-clubarts niet verbaasd over blessures

Ajax-clubarts Edwin Goedhart heeft diverse verklaringen voor de vele spierblessures waarmee de spelers van de club kampen. "Het lijkt wel een epidemie", zegt de arts.

"Maar ik val niet achterover van verbazing. Er zijn voldoende verklaringen voor", zegt Goedhart tegen De Telegraaf. "Het heeft met onze drukke agenda te maken, waarbij het ook nog eens meespeelt dat we een jonge ploeg hebben", verklaart Goedhart de vele blessures.

Dinsdag liep Toby Alderweireld een hamstringblessure op en de Belg mist hierdoor de wedstrijd tegen Real Madrid. Jan Vertonghen, Nicolai Boilesen, Siem de Jong, Theo Janssen, Christian Eriksen, Miralem Sulejmani, André Ooijer, Eyong Enoh en Dmitri Bulykin gingen hem voor met een zelfde soort blessure.

De ophef die hiermee is ontstaan begrijpt Goedhart wel. "Ons probleem is dat de blessures geclusterd zijn, kort achter elkaar vielen. En nog eens bij spelers die elkaars positie moeten invullen."

Volgens de medicus is er ook nog een andere verklaring aan te wijzen voor de blessuregolf. "Daarnaast heeft UEFA-onderzoek uitgewezen dat een trainerswissel door de nieuwe manier van trainen extra blessures oplevert. En bij Ajax hebben we de laatste jaren veel nieuwe coaches gehad."

Britt Dekker: ik heb geen talent

Britt Dekker vindt zelf dat ze geen talent heeft. De realityster weet dat ze niet zoveel publieke aandacht krijgt omdat ze iets kan, maar omdat ze zichzelf is.

"Dat vind ik best stoer", vertelt de 19-jarige blondine aan Viva. "Als ik een politicus was, zou ik moeten denken: ik moet dit zeggen en dat uitstralen. Doodvermoeiend lijkt me dat." Britt, die onlangs een fotoshoot voor Playboy deed, kan naar eigen zeggen bij een tv-show gaan zitten en 'lekker kletsen'. "Daar hoef ik niets voor te kunnen."

Dekker, die bekend werd als deelneemster van onder meer Take Me Out en Echte Meisjes in de Jungle, wordt niet onzeker van het feit dat ze haar carrière te danken heeft aan haar karakter. "Juist niet", legt ze uit. "Ik denk dat mensen met een speciale persoonlijkheid pas echt iets bereiken in de televisiewereld. Kijk naar mij: ik ben niet succesvol omdat ik bijvoorbeeld kan zingen, want dat kan ik niet. Ik ben succesvol doordat ik er als persoon uitsprong bij Echte Meisjes in de Jungle."

Britt wist als jong meisje niet wat ze wilde worden en werkte, tot ze een nationale bekendheid werd, fulltime op een manege. "Soms riep ik dat ik bij de hondenbrigade wilde, dan zou ik weer bij de bereden politie gaan solliciteren", vertelt ze. Inmiddels probeert ze 'uit te vinden of ik talent heb en bij de tv kan blijven werken'.

Guardian Heroes-makers maken 3DS brawler

De ontwikkelaars achter Guardian Heroes werken nu aan een brawler voor de 3DS genaamd Code of Princess. Dit meldt website CVG.

Het spel bevat vier speelbare personages: Solange, Ali Vava, Lady Zozo en Allegro Nantabile Cantabile. Weinig is bekend over deze personages, afgezien van het feit dat ze stuk voor stuk hun eigen krachten hebben. Naarmate spelers vorderen in het spel stijgen ze ook in niveau, met betrekking tot zes verschillende attributen: vitality, piety, speed, defense, attack en mind.

Code of Princess verschijnt in het eerste kwartaal van 2012 in Japan voor de Nintendo 3DS. Of en wanneer de brawler in andere regio's verschijnt is nog onbekend. Het persbericht is echter in het Engels verstuurd, wat kan worden opgevat als interesse van de uitgever om ook in andere regio's het spel in de schappen te leggen.

Drukke ochtendspits door slecht weer

Automobilisten hebben woensdag last van een drukke ochtendspits door het slechte weer dat over Nederland raast. Rond kwart over 8 stond er 250 kilometer file. Normaal gesproken staat in deze tijd van het jaar maximaal 150 tot 160 kilometer file in de ochtendspits.

Als het woensdagmiddag en -avond gaat stormen zoals het KNMI verwacht, wordt het naar verwachting ook tijdens de avondspits druk. Volgens een woordvoerder van de ANWB rijden mensen vanwege de weersomstandigheden minder hard en houden ze meer afstand.

Drukke ochtendspits door slecht weer
Drukke ochtendspits door slecht weer (Foto: ANP)

Sloop deel winkelcentrum't Loon begonnen

Met groot materieel is woensdagochtend begonnen met de sloop van een deel van winkelcentrum 't Loon in Heerlen. Tien winkels en een deel van parkeergarage en parkeerdek gaan tegen de vlakte.

De sloop voorkomt ongecontroleerde instorting van dit deel als gevolg van de verzakking van de ondergrond. Op 23 december moet de sloop zijn afgerond en gaan de resterende 40 winkels weer open. Aannemersbedrijf Beelen uit Harderwijk doet de sloopwerkzaamheden. De slopers haalden om te beginnen een deel van een filiaal van C&A weg, inclusief de inventaris.

De sloper heeft de hele nacht gewerkt aan de voorbereidingen. Zo zijn er grote lampen opgesteld om het werk in het volle licht te zetten. Ook werden onder meer kranen en aggregaten opgesteld.

Buren van 't Loon meldden woensdagochtend 'veel spektakel en harde dreunen'. De slopers lijken van de harde wind en regen geen hinder te ondervinden.

Sloop deel winkelcentrum't Loon begonnen
Sloop deel winkelcentrum't Loon begonnen (Foto: ANP)

Final Fantasy XIII-2 gebruikt savebestand van XIII

Final Fantasy XIII-2 gebruikt het savebestand van de vorige game om spelers van bonussen te voorzien. Dit meldt de producer van de game, Yoshinori Kitase, tegenover website Andriasang.

Spelers van Final Fantasy XIII krijgen een aantal bonussen bij de start van XIII-2, namelijk dat ze beter zijn in de gokspelletjes in het spel, evenals een aantal decoraties voor hun monsters. Kitase liet ook wat meer informatie kwijt over de episodische aard van het spel. Zo zijn de episodes niet meer dan drie uur lang, en het bevat een autosave-systeem. Natuurlijk kunnen spelers er nog zelf voor kiezen om op bepaalde punten hun spel op te slaan.

Voor mensen die straks besluiten het spel voor een tweede keer te spelen, wist Kitase los te laten dat het een New Game Plus-modus bevat, waarin spelers extra items en monster decoraties kunnen verwachten. Final Fantasy XIII-2 komt volgende week uit in Japan. Wij Europeanen kunnen er vanaf 3 februari mee aan de slag.

'Maxi López in winter naar AC Milan'

AC Milan kan na de winterstop beschikken over spits Maxi López. Dit maakte zijn huidige ploeg Catania bekend via de officiële kanalen. De Argentijn zal de rest van het seizoen op huurbasis uitkomen voor Milan.

Pietro Lo Monaco, algemeen directeur van Catania, liet weten dat er een akkoord is bereikt met de huidig Italiaans landskampioen: "We hebben een akkoord bereikt met AC Milan. Het enige wat nog besloten moet worden is wanneer de transfer definitief wordt afgerond."

Mocht de spits in de smaak vallen bij Milan, dan heeft de Italiaanse topclub een optie om hem in de zomer definitief over te nemen. De geruchten gaan echter rond dat de transfer niet doorgaat als Carlos Tévez over komt van Manchester City.

López staat sinds de zomer van 2010 onder contract bij Catania. Daarvoor speelde de Argentijnse spits bij River Plate, FC Barcelona en FC Moskou.

Neymar beste speler van Braziliaanse competitie

Neymar is verkozen tot beste speler van de Braziliaanse competitie. De aanvaller van Santos bleef in het klassement verdediger Dede van Vasco de Gama en Corinthians-aanvaller Liedson voor. De 19-jarige Braziliaan wist dit seizoen dertien keer het doel te vinden.

Neymars uitverkiezing is opvallend, omdat hij slechts in 21 van de 38 competitiewedstrijden in actie kwam. De vijftienvoudig international werd veelvuldig gespaard voor de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse variant van de Champions League. Mede door een goal van Neymar in de return van de finale won Santos dat toernooi.

Neymar kon de prijs niet persoonlijk in ontvangst nemen, omdat hij zich momenteel met Santos voorbereidt op het WK voor clubteams in Japan, dat eind december plaatsheeft.

Vermoedelijk is dat toernooi het laatste kunstje van het Braziliaanse wonderkind voor Santos. Neymar staat in de belangstelling van diverse Europese topclubs en liet al diverse keren weten na het WK over zijn toekomst te beslissen.

[CL] Been trots op prestaties Genk

Mario Been is trots op de prestaties van zijn Racing Genk in de Champions League. De oefenmeester verlaat het kampioenenbal met opgeheven hoofd. Tegen Leverkusen werd het 1-1.

In de wedstrijd tegen Valencia kreeg de Belgische formatie nog flink aan de broek. In het Mestalla werd het maar liefst 7-0 voor de Spanjaarden. "Ik vond dat de spelers verplicht waren om vanavond nog iets te tonen tegenover dit fantastische publiek", vertelt Been tegenover 2BE.

"We hebben in eigen stadion laten zien dat Racing Genk wel thuishoort op dit niveau", gaat de keuzeheer verder. "We mogen trots zijn op wat we tijdens deze campagne hebben gebracht", aldus de Nederlander. "We waren nog dichtbij een eerste zege in de Champions League."

"Als we het beter uitspelen, dan had het hij rust zelfs al 2-0 kunnen staan. Maar dan zie je dat spelers een gevoel hebben van 'het zal toch niet' en kruipen ze achteruit. Dan kun je in de problemen komen", meent Been. "Één keer zijn we niet attent geweest en ligt de bal in het mandje."

FOK!filmtip van de dag: The Hurt Locker

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... The Hurt Locker

Hurt Locker

Vlak na de val van Saddam Hoessein is Irak het toneel van talloze aanslagen. Eenheden van de Amerikaanse explosieve opruimingsdienst proberen deze te voorkomen. Een van die eenheden staat centraal in The hurt locker. De drie mannen in het team krijgen tijdens hun werk te maken met levensgevaarlijke situaties en groot menselijk leed. Hierdoor komen ook de onderlinge relaties onder de druk te staan.

Barre omstandigheden
Regisseur Karthyn Bigelow koos ervoor om The hurt locker te filmen in Jordanië, vlakbij de grens met Irak. De omstandigheden waren daar zwaar: het was er bloedheet, er waren maar weinig voorzieningen en cast en crew werden geteisterd door voedselvergiftiging, ziektes en ongelukken. Hoofdrolspeler Mark Renner vertelt aan The Times dat de barre omstandigheden het project zelfs bijna de das om deden “Iedereen had moeite om zijn werk fatsoenlijk gedaan te krijgen. Mensen wilden ermee stoppen.”

In deze film uit 2008 spelen onder andere:  Jeremy Renner, Anthony Mackie en Brian Geragthy 

The Hurt Locker is vanavond te zien op RTL 7 om 20:30

Adriano verlengt contract bij Corinthians

De 29-jarige Adriano heeft zijn contract bij Corinthians met één jaar verlengd. De bonkige aanvaller staat nu tot 2012 onder contract bij de Braziliaanse kampioen.

Dat nieuws maakt Corinthians bekend op de officiële clubsite. Dat de Braziliaanse club de speler langere tijd vastlegt, wil overigens niet zeggen dat de prestaties van Adriano tot tevredenheid hebben geleid. President Andres Sanchez verwacht komend seizoen meer van de voormalig spits van onder meer Internazionale en AS Roma.

"Dat moge duidelijk zijn. Ik ga hier niet hypocriet zitten doen. Hij had een vervelende blessure en heeft slechts een paar minuten gespeeld", aldus Sanchez tegenover diverse Braziliaanse media. "Ik hoop dat hij volgend jaar beter terugkomt." Vervolgens grapte de preses toen hem werd gevraagd of Corinthians komend seizoen nog meer spelers met zwaargewicht zou gaan vastleggen.

"Niet zo zwaar als hem in ieder geval, misschien wat lichter. Adriano had veel ongeluk in zijn loopbaan, Ronaldo is daarentegen uniek. Je kunt hem met niemand vergelijken. Adriano had een zware blessure en het duurde daarom lang voor hem om te herstellen."

3D-films opnemen met je 3DS

In Amerika is een 3DS-update uitgerold waarmee je onder andere de mogelijkheid krijgt om 3D-filmpjes te maken met de handheld. De update maakt het mogelijk om een 3D-filmpje te maken van maximaal tien minuten en om je eigen stop-motionfotografie te maken.

Een andere functie die de update meebrengt is het overzetten van bundels data van de ene 3DS naar de andere. Er komt ook een nieuwe StreetPassfunctie waarmee je op een kaart kan zien waar je andere Mii hebt ontmoet.

De update staat in Europa gepland voor 8 december.

Japan gebruikt rampenfonds voor walvisjacht

De Japanse overheid heeft 2,3 miljard yen (22 miljoen euro) uit het rampenfonds voor slachtoffers van de tsunami gebruikt om de walvisjacht te stimuleren. Dat schrijft de Australische krant The Sydney Morning Herald woensdag.

Japanse milieu- en consumentenorganisaties protesteren tegen deze maatregel, die volgens de Japanse overheid nodig is, omdat traditionele walvisvaardersdorpen in maart zwaar getroffen zijn door de tsunami. Met het geld wordt de walvisvloot extra beveiligd en bewapend, om zo de strijd aan te kunnen met milieuactivisten van Sea Shepherd. De vloot vertrok dinsdag richting de Zuidpool.

Japan gebruikt rampenfonds voor walvisjacht
Japan gebruikt rampenfonds voor walvisjacht (Foto: ANP)

Vijftigduizend euro voor ondernemers 't Loon

Ondernemers die door de verzakking van winkelcentrum 't Loon in Heerlen schade ondervinden, kunnen een vergoeding van maximaal vijftigduizend euro krijgen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van Heerlen dinsdag bepaald. De gemeenteraad is dinsdag akkoord gegaan met het voorstel.

Ondernemers van alle vijftig winkels in het winkelcentrum kunnen een vergoeding krijgen van kosten die ze moeten maken om hun schade te beperken. Als ze door de gedwongen ontruiming niet aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen kunnen ze bovendien een aanvullende vergoeding krijgen.

De ondernemers van de tien winkels die moeten worden gesloopt, krijgen daarnaast een vergoeding voor de kosten die ze moeten maken om naar een andere locatie in Heerlen te verhuizen. Op de uiteindelijke vergoeding kunnen de winkeliers ook alvast een voorschot krijgen.

De gemeente heeft in totaal drie miljoen euro uitgetrokken. Een woordvoerder legt uit dat er in het maximum van vijftigduizend euro voor de vijftig ondernemers een speling van een halve ton zit voor 'zeer uitzonderlijke gevallen'. Inmiddels hebben zich al drie ondernemers gemeld. De gemeente is met hen in gesprek.

Zestien ondernemers hebben daarnaast voor vooralsnog 75 medewerkers aanspraak gemaakt op de regeling werktijdverkorting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hierdoor zou personeel tijdelijk een werkloosheidsuitkering krijgen tot ze weer aan de slag kunnen bij hun werkgever. De regeling werd oorspronkelijk in het leven geroepen om bedrijven te helpen, die vanwege de crisis tijdelijk minder personeel konden inzetten. De regeling kan echter ook aangesproken worden bij een calamiteit.

Een deel van winkelcentrum 't Loon is aan het verzakken door instabiele grond. Door de verzakking zijn momenteel alle winkels in het complex gesloten, evenals de flat bij 't Loon. De sloop van tien winkels in het onveilige deel begint woensdag. Uiterlijk 23 december moet dit klaar zijn. Als de sloop gereed is, kunnen de overige veertig winkels waarschijnlijk weer open.

Straf huishoudster dode 'bezeten' peuter definitief

Een huishoudster is definitief veroordeeld tot vijf jaar cel voor medeplichtigheid aan de dood van een meisje van 1 jaar. De Hoge Raad heeft dinsdag het cassatieberoep van de vrouw verworpen.

Het 1-jarige meisje werd in januari 2006 zwaargewond een ziekenhuis in Den Haag binnengebracht. Ze was zo ernstig mishandeld dat ze dezelfde avond overleed aan haar verwondingen.

Het kind bleek ruim een jaar lang stelselmatig te zijn mishandeld door haar ouders, het echtpaar bij wie de ouders inwoonden en door de huishoudster. Zij meenden dat de mishandelingen nodig waren om een boze geest uit het kind te verdrijven.

Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde de huishoudster vorig jaar tot vijf jaar cel voor haar aandeel in de zaak. De ouders en het andere echtpaar kregen toen celstraffen tot acht jaar. De advocaat van de huishoudster stelde in zijn cassatieberoep dat het hof te weinig rekening had gehouden met de culturele achtergrond van de verdachte.

Zowel de vrouw als de andere betrokkenen komen uit India. De huishoudster komt uit een lagere kaste dan haar werkgevers en zou zich daardoor in een afhankelijke positie hebben bevonden, waarbij zij werd uitgebuit, onderdrukt en mishandeld.

De Hoge Raad vindt echter dat de vrouw ondanks de druk waaronder zij stond naar mogelijkheden had moeten zoeken om het leven van het kind te sparen en acht het cassatieberoep daarom ongegrond.

Ook een beroep op een bepaling uit een verdrag ter bestrijding van mensenhandel gaat volgens de Hoge Raad niet op. In die bepaling staat dat slachtoffers van mensenhandel niet gestraft hoeven te worden voor misdrijven die ze onder dwang begaan. Er bestaat volgens de Hoge Raad echter onvoldoende verband tussen het werk dat de huishoudster onder dwang moest verrichten en de mishandelingen van het kind.

Politie lost schot bij arrestatie woedende man

De politie heeft maandagavond in Roosendaal een schot gelost in een poging een 26-jarige man die met een mes stond te zwaaien aan te houden. Dat meldt de politie dinsdag.

De man ging door het lint tijdens een ruzie over een kapotte laptop met een 41-jarige vriendin bij wie hij wel eens logeerde. Hij sloeg de vrouw in het gezicht in haar woning aan de Kalsdonksestraat, waarna zij gillend naar buiten rende.

De politie werd gebeld en een hondengeleider die kort daarop arriveerde zag een man met een mes achter een vrouw aan rennen. De agent trok zijn wapen en beval de man het mes te laten vallen en op zijn knieën te gaan zitten. De verdachte gehoorzaamde aanvankelijk, maar stond even later op en kwam met zijn mes op de hondengeleider af, roepend dat de agent hem neer moest schieten.

De politieman loste een waarschuwingsschot, waarop de verdachte een woning binnenging en de deur sloot. De politie doorzocht vervolgens de woning, maar de man bleek via de achterzijde het pand verlaten te hebben. De bewoonster van de woning is de 41-jarige vrouw.

De 26-jarige Roosendaler kon rond 02.30 uur worden opgepakt in een woning aan de Sint Jansstraat. Hij was kort daarvoor de woning aan de Kalsdonksestraat opnieuw ingegaan en had de bewoonster nog een keer mishandeld.

Racistische moeder met kerst in cel

De Britse moeder die een ware internethit werd met een YouTube-filmpje waarin ze racistisch tekeer gaat, moet de feestdagen in bewaring doorbrengen. Een aanvraag voor borg werd afgewezen vanwege zorgen over haar veiligheid.

De 34-jarige Emma West stond dinsdag in het beklaagdenbankje, terwijl het gewraakte, in de tram opgenomen filmpje werd vertoond. Daarin schreeuwt West tegen een aantal zwarte medepassagiers onder meer dat ze niet in Engeland thuishoren en naar hun eigen land terug moeten gaan. De vrouw moest naar verluidt huilen in de rechtszaal.

Of dat door schaamte over de vertoonde beelden kwam of door de uitkomst van de zitting is onduidelijk. De vrouw kreeg namelijk te horen dat ze vanwege haar veiligheid niet op borgtocht zou worden vrijgelaten. Ze zal in ieder geval tot 3 januari in bewaring blijven, en dus met kerstmis en oudejaarsavond in de cel zitten.


Inmiddels ruim 11 miljoen maal bekeken...

Extra stadionconcert Guus Meeuwis in juni

Guus Meeuwis geeft op 17 juni een extra Groots met een Zachte G-show in het Philips Stadion. De zanger staat ook op 8, 9 en 15 juni in Eindhoven met zijn concertreeks.

Tijdens de optredens op 9 en 17 juni worden de EK-duels van het Nederlands elftal tegen Denemarken en Portugal op een groot scherm in het stadion uitgezonden. "Ik wil zelf natuurlijk ook voetbal kijken", reageert de zanger.

Het is niet de eerste keer dat wedstrijden van het nationale elftal worden gecombineerd met een show van Meeuwis. "Zowel in 2006, 2008 als 2010 heeft het Nederlands elftal alle wedstrijden die we combineerden met een Groots-concert, gewonnen. Toeval of niet, het is een traditie die we graag voortzetten."

Gewonde bij botsing met politieauto

Een 51-jarige vrouw is dinsdagmiddag gewond geraakt bij een botsing met een politieauto in Eindhoven. De burgerauto was op weg naar de Noord-Brabantlaan en botste op de kruising met de Beukenlaan op de auto van de Eindhovense vrouw, die van rechts kwam.

De vrouw raakte bekneld in haar wagen en moest door de brandweer worden bevrijd. Ze is met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht. De politie onderzoekt het ongeval.

Madame Tussauds zet Rembrandt buiten

Madame Tussauds in Amsterdam zet volgende week vrijdag schilder Rembrandt van Rijn buiten de deur. Hij staat dan zelf eenmalig in de rij om aandacht te vragen voor de laatste drie weken dat de zeventiende eeuwse wassenwereld kan worden bezocht, meldt Madame Tussauds dinsdag. Het huis met wassenbeelden is namelijk bezig met een grootschalige vernieuwing.

Bij deze vernieuwing wordt de Gouden Eeuw op de vierde verdieping onder meer vervangen door gethematiseerde ruimtes over geschiedenis en het koningshuis. Hierbij zijn ook diverse films en televisieprogramma te zien.

Met het 'buiten de deur zetten' van Rembrandt neemt Madame Tussauds symbolisch afscheid van de Gouden Eeuw. Rembrandt keert overigens wel terug, hij mengt zich straks tussen een internationaal kunstenaarsgezelschap die bestaat uit onder anderen Piet Mondriaan en Salvador Dalí. De overige wassen beelden uit de Gouden Eeuw zijn nog tot 8 januari te zien.

PvdA: verantwoordelijkheid natuur weg bij Bleker

De verantwoordelijkheid voor de natuur moet worden overgedragen aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dat vindt de PvdA. De partij heeft er geen vertrouwen in dat staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) zorg kan dragen voor de natuur.

Tweede Kamerlid Lutz Jacobi trekt die conclusie uit het korten van het budget met 75 procent, de 'onkundige omgang' met de provincies en onduidelijkheid rond het Oostvaarderswold. Het Kamerlid vindt dat de natuur bij dit kabinet sowieso niet in goede handen is, maar denkt dat de toekomst van de natuur er bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu net iets rooskleuriger uitziet dan bij staatssecretaris Bleker. "De natuurwet die hij in voorbereiding heeft lijkt meer op een wet Weg met de natuur."

Door de zorg voor natuur bij het departement van minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) onder te brengen wordt de kans op eenduidig beleid groter, stelt Jacobi. "Dan kan de minister wegen om de natuur heen aanleggen, in plaats van er dwars doorheen."

Een ander voordeel van de verschuiving van de verantwoordelijkheid is volgens Jacobi dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu voldoende geld heeft om de natuur te behouden. Van het zogenoemde infrastructuurfonds, dat is bestemd voor de aanleg van wegen, spoorwegen en water, kan volgens Jacobi makkelijk ook een deel gebruikt worden voor natuur. "Bij een ministerie dat over miljarden gaat is 250 miljoen voor natuur peanuts."


PvdA: verantwoordelijkheid natuur weg bij Bleker (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.