FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 6 december 2011

Inwoners Tripoli moeten wapens inleveren

De inwoners van de Libische hoofdstad Tripoli hebben tot het eind van december om hun wapens in te leveren bij de autoriteiten. Dat heeft Abdel-Rafik Bu Hajjar, hoofd van de gemeenteraad van Tripoli, dinsdag gezegd. Het particuliere wapenbezit leidde tot grote veiligheidsproblemen.

"Alle personen moeten hun wapens inleveren en terugkeren naar een burgerlijk leven of zich melden bij het ministerie van defensie of binnenlandse zaken om zich aan te sluiten bij de veiligheidstroepen", aldus Hajjar.

De revolutionaire brigades die gedurende de val van Tripoli in augustus de stad binnenstroomden hebben tot 20 december om te vertrekken. De afdeling in Tripoli moet zichzelf aan het einde van de maand opheffen, zei Hajjar.

De Libische Nationale Overgangsraad heeft voor een voorzichtige benadering van de ontwapening gekozen. Vorige maand zei interim-premier Abdel-Raheem el-Keib dat hij strijders niet kan ontwapenen totdat er een alternatief kan worden geboden. Het kantoor van El-Keib verklaarde dinsdag wel achter het initiatief van de gemeenteraad van Tripoli te staan.

Londen dreigt nieuw EU-verdrag te blokkeren

De Britse regering dreigt een eventueel nieuw EU-verdrag te blokkeren als bepaalde Britse eisen niet worden ingewilligd. De Britse premier David Cameron zei dinsdag dat als de landen van de eurozone "Europese instanties" willen gebruiken om de euro te redden, er wel rekening moet worden gehouden met de Britse wensen.

Groot-Brittannië is wel lid van de Europese Unie, maar gebruikt niet de euro. Het land heeft bij verscheidene Europese verdragen al verscheidene aparte voorwaarden bedongen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy willen de komende maanden een nieuwe Europees verdrag sluiten waarmee de begrotingsdiscipline van deelnemende landen wordt gegarandeerd.

Londen dreigt nieuw EU-verdrag te blokkeren
Londen dreigt nieuw EU-verdrag te blokkeren (Foto: ANP)

Nederland geeft weer meer aan goede doelen

Het gaat goed met de Nederlandse goede doelen, ondanks de kortingen op de subsidies van het afgelopen jaar. De opbrengsten uit eigen fondsenwerving zijn de afgelopen 10 jaar met gemiddeld 3,8 procent per jaar gestegen. Vorig jaar was er zelfs een bovengemiddelde stijging van 4,7 procent. Dat blijkt dinsdag uit het jaarlijkse verslag van financiële gegevens van het Centraal Bureau Fondsenwerving.

De stijging in 2010 compenseerde de terugval in subsidies voor een groot deel. Die subsidies daalden sterk, met 9,6 procent. "Dit compensatiegedrag is een uitzondering", stelt René Bekkers, onderzoeker van Geven in Nederland aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. ,,De afgelopen decennia hebben we gezien dat Nederlanders juist minder gaan geven op het moment dat er minder subsidie naar goede doelen gaat."

Bij 831 instellingen, waaronder het Leger des Heils, Cordaid en Oxfam Novib, kwam in totaal 3,8 miljard aan baten binnen. Daarvan kwam 1,4 miljard euro van eigen fondsenwerving, 1,3 miljard van overheidssubsidies en 1,1 miljard uit overige baten (waaronder 457 miljoen aan bijdragen van loterijen). In 2009 kwam er in totaal nog 3,7 miljard euro binnen.

Uit de World Giving Index 2010 van de Charities Aid Foundation blijkt dat Nederland een Europese koploper is wat betreft geefbereidheid: 77 procent van de Nederlanders geeft aan goededoelenorganisaties. In de Europese top vijf staan verder nog hoog genoteerd Groot-Brittannië (73 procent), Ierland (72), Zwitserland (71) en Oostenrijk (69).

Handbalsters ruim langs Kazachstan op WK

De Nederlandse handbalsters zijn zo goed als zeker van de achtste finales op het WK in Brazilië. De groepswedstrijd tegen Kazachstan ging ruim met 32-20 gewonnen.

De dames van bondscoach Groener maakten tegen Kazachstan een sterke indruk. Vooral dankzij een sterke dekking en enkele mooie reddingen van Van der Wal liep Nederland snel uit naar een grote voorsprong. Bij rust leidde de dames al met 18-8. Na rust werd deze voorsprong vastgehouden. Wel kende de ploeg een paar tegenvallers, aangezien Van der Wissel en Kramer met blessures uitvielen.

VARA zet DWDD-uitzending toch online

De VARA heeft de De Wereld Draait Door-aflevering van maandag 5 december toch online gezet. Eerder op de dinsdag was de uitzending lange tijd niet online terug te vinden op zowel de DWDD-site als Uitzending Gemist, tot ophef van verschillende media en sommige kijkers.

DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk werd namelijk onwel tijdens de uitzending. VARA-woordvoerster Claudia Siebe zei eerder op de dinsdag dat het niet beschikbaar zijn van de uitzending niets te maken had met falende techniek.

Wat is de reden dan wel, vroeg tijdschrift PCM zich af. "We zijn nog bezig met het formuleren van een antwoord", aldus Siebe 's middags tegen het blad.

Het bleef een uur stil en rond 15.15 uur kreeg PCM het verlossende antwoord: "We hebben het overlegd met Matthijs van Nieuwkerk. Na de uitzending is hij ziek naar huis gegaan en we wilden eerst met hem gaan overleggen over het wel of niet online beschikbaar stellen." Later op de dinsdag verscheen de uitzending alsnog zoals beloofd door de woordvoerster op de DWDD-site.


VARA zet DWDD-uitzending toch online (Scheet op 0:11)

Nep-biovoedsel uit Italië naar Nederland

De Italiaanse politie heeft zeven arrestaties verricht en 2500 ton voedsel in beslag genomen na een onderzoek naar nep-biovoedsel dat ook in Nederland en andere Europese landen is verkocht.

Volgens de politie heeft de bende sinds 2007 zo'n 700.000 ton voedsel voor bijna 300 miljoen euro als biologisch in de handel gebracht terwijl het dat niet was. Het nep-bio-eten werd niet alleen in Italië verkocht, mar ook in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Hongarije.

Nep-biovoedsel uit Italië naar Nederland
Nep-biovoedsel uit Italië naar Nederland (Foto: ANP)

Uitslagen Champions League (06/12/11)

Vanavond werden de laatste groepswedstrijden afgewerkt in de groepen E tot en met H. Alleen in Groep G was de beslissing al gevallen welke ploegen er naar de achtste finales gaan. Hieronder een overzicht van de uitslagen en eindstanden in de groepen E tot en met H.


Groep E

Chelsea - Valencia 3-0
3' Drogba 1-0
22' Ramires 2-0
76' Drogba 3-0

RC Genk - Bayer Leverkusen 1-1

30' Vossen 1-0
79' Derdiyok 1-1

Eindstand:

# Club Wedstrijden Punten Goals
1 Chelsea* 6 11 13-4
2 Bayer Leverkusen* 6 10 8-8
3 Valencia** 6 8 12-7
4 Racing Genk 6 3 2-16


Groep F

Olympiakos Piraeus - Arsenal 3-1
16' Djebbour 1-0
36' Torrijos 2-0
57' Benayoun 2-1
89' Modesto 3-1

Borussia Dortmund - Olympique Marseille 2-3
23' Blaszczykowski 1-0
32' Hummels 2-0
45' Remy 2-1
85' Ayew 2-2
89' Valbuena 2-3

Eindstand:

# Club Wedstrijden Punten Goals
1 Arsenal* 5 11 7-6
2 Olympique Marseille* 5 10 7-4
3 Olympiakos Piraeus** 5 9 8-6
4 Borussia Dortmund 5 4 6-12


Groep G

FC Porto - Zenit St. Petersburg 0-0

APOEL Nicosia - Shaktar Donetsk 0-2
62' L. Adriano 0-1
78' Seleznyov 0-2

Eindstand:

# Club Wedstrijden Punten Goals
1 APOEL Nicosia* 6 9 6-6
2 Zenit St. Petersburg* 6 9 7-5
3 FC Porto** 6 8 7-7
4 Shaktar Donetsk 6 5 6-8


Groep H

FC Barcelona - BATE Borisov 4-0
35' Roberto 1-0
60' Montoya 2-0
63' Pedro 3-0
88' Pedro (pen.) 4-0

Viktoria Pilzen - AC Milan 2-2
47' Pato 0-1
49' Robinho 0-2
89' Bystron 1-2
90+3' Duris 2-2

Eindstand:

# Club Wedstrijden Punten Goals
1 FC Barcelona * 6 16 20-4
2 AC Milan * 6 9 11-8
3 Viktoria Plzen **
6 5 4-11
4 BATE Borisov 6 2 2-14

* naar achtste finales Champions League
** naar Europa League

Tévez en AC Milan persoonlijk rond

AC Milan heeft een persoonlijk akkoord met Carlos Tévez bereikt om hem het komende halfjaar van Manchester City te huren. Dat maakte vice-voorztter Adriano Galliani dinsdag bekend. Milan heeft Tévez' werkgever City inmiddels ook al een aanbod gedaan. "We willen hem gratis huren, met een optie tot koop", zei Galliani. Milan zou Tévez een salaris van drie miljoen euro willen betalen.

"Tévez wil graag komen, de helft van de deal is al gedaan. Het is nu wachten op een reactie van City", zegt Galliani. "Als hij het bij ons goed doet, zullen we de optie tot koop zeker lichten." Volgens Italiaanse media zou de landskampioen een afkoopsom van twintig miljoen euro willen bedingen.

Tévez is in Manchester in ongenade gevallen. De Argentijn zou eind september een invalbeurt in de Champions League hebben geweigerd. Sindsdien speelde hij niet meer voor de Citizens. Eerder deze maand vertrok hij plotseling naar Argentinië, zonder dat hij daar toestemming voor had.


Milan persoonlijk akkoord met City-spits Tévez (Foto: Novum)

Veel arrestaties bij betogingen Rusland

De Russische politie is dinsdag in het centrum van Moskou slaags geraakt met betogers. Die probeerden voor de tweede dag op rij een demonstratie te houden uit protest tegen de uitslag van de verkiezingen die zondag plaatshadden. Ten minste 250 mensen zijn gearresteerd, aldus de politie.

Ook in St. Petersburg en Rostov-aan-de-Don werden pogingen gedaan demonstraties op touw te zetten. In St. Petersburg werden zeker tweehonderd personen opgepakt, in Rostov-aan-de-Don werden 25 betogers in de kraag gevat.

Maandag werden de Russische autoriteiten al verrast door grootschalige protesten tegen de verkiezingsuitslag. Betogers menen dat er sprake was van stembusfraude bij de verkiezingen die zondag plaatshadden en duizenden mensen gingen maandagavond de straat op om hun woede kenbaar te maken. De demonstranten scandeerden 'Rusland zonder Poetin!'.

Honderden agenten hebben dinsdag een kordon gelegd rondom het Triomfplein in Moskou, dat naast de belangrijkste boulevard in de hoofdstad ligt. Betogers die zich rond het plein ophielden werden opgejaagd en zeker 250 mensen werden opgepakt, van wie sommigen ruw in politiebusjes werden gesmeten. Onder de gearresteerden was volgens het Russische persbureau Interfax ook de prominente oppositieleider Boris Nemtsov.

Op het Triomfplein waren eerder dinsdag honderden jongemannen bijeen. Sommigen droegen kleding met het embleem van de Jonge Garde, de jeugdafdeling van Verenigd Rusland, de partij van premier Vladimir Poetin en president Dmitri Medvedev.

Ook de omgeving rond een monument voor de Russische Revolutie van 1905 werd hermetisch afgesloten. Eerder vonden er bij het monument grootschalige protesten plaats.

Verenigd Rusland verloor zondag de absolute meerderheid in de Doema. Toch wist de partij bijna de helft van de zetels te bemachtigen. Velen hebben hun vraagtekens gezet bij de uitslag, maar volgens de Russische autoriteiten is er geen sprake van overtredingen van de kiesregels.


Veel arrestaties bij betogingen Rusland (Foto: Novum)

De Jager: grote onzekerheid over euro-exit

De gevolgen van het uiteenvallen van de euro zijn onzeker, maar de kosten zullen hoog zijn. Dat stelt minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) in een brief die hij dinsdagavond aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De Jager heeft de uitkomsten op een rij gezet van een aantal onderzoeken naar verschillende scenario's voor de toekomst van de euro. De Tweede Kamer vroeg hem daar vorige maand om, nadat de PVV een onderzoek had aangekondigd naar herinvoering van de gulden.

"De uiteenlopende uitkomsten van de onderzoeken tonen aan dat er een grote onzekerheid is over de economische gevolgen van het uiteenvallen van de euro", schrijft De Jager. "Gemene deler is dat er hoge directe kosten zijn vanwege wisselkoersfluctuaties en financiële instabiliteit. Op lange termijn komen daar de kosten van het mislopen van de baten van de euro bij."

De onderzoeken gaan niet of nauwelijks in op de niet-economische gevolgen van de terugkeer van nationale munten, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, voegt De Jager toe.

De Jager citeert onder meer de OESO, die 'vernietigende' kosten voorziet als een of meer landen uit de euro stappen. De Zwitserse bank UBS heeft de kosten concreet gemaakt: zesduizend tot achtduizend euro per inwoner van een sterk euroland alleen al in het eerste jaar. Volgens een onderzoek van ING leidt een exit van Griekenland tot twaalf procent inkomensverlies in Nederland.

Duizenden Colombianen protesteren tegen FARC

Tienduizenden Colombianen hebben dinsdag een protestmars gehouden om hun onvrede over ontvoeringen van de linkse rebellenbeweging FARC kenbaar te maken. De betogers zijn boos over de ontvoering van burgers en het jarenlang vasthouden van militairen en agenten die gebruikt worden als politiek wisselgeld.

De protestmarsen zijn georganiseerd door nabestaanden van gijzelaars. Aanleiding vormde de dood van vier gijzelaars vorige maand. De FARC executeerde de vier leden van de veiligheidsdiensten, die al meer dan tien jaar werden vastgehouden. De regering van president Juan Manuel Santos en de belangrijkste Colombiaanse media hebben zich achter de protestmarsen geschaard.

In februari werd 2008 werden vergelijkbare marsen georganiseerd via Facebook. De marsen trokken miljoenen deelnemers.

Actrice Els Ingeborg Smits overleden

Gisteravond is toneel-, televisie- en filmactrice Els Ingeborg Smits in haar woonplaats Amsterdam overleden. De 67-jarige actrice overleed, na een ziekbed, aan de gevolgen van kanker.

Smits was tussen 1973 en 1984 lid van de Toneelgroep "Baal" van Leonard Frank. In die hoedanigheid was ze te zien in stukken als Oidipoes, Sydroom en Driesprong. Vanaf het einde van de jaren zeventig is ze te zien in diverse film- en televisieproducties, waaronder Thomas en Senior, Pleidooi, Jiskefet, Grijpstra & De Gier, De Daltons, de jongensjaren en films als Ik ga naar Tahiti, Van God Los en Timboektoe.

De laatste film waarin Smits te zien was, was Richting West uit 2010.


Richting West, de laatste film met Els Ingeborg Smits.

Stormloop op identiteitskaarten kinderen

Gemeenten hebben momenteel te maken met een stormloop op de Nederlandse identiteitskaart voor kinderen. In november werden er zestienduizend aanvragen voor gedaan, ongeveer vier keer zo veel als in dezelfde maand vorig jaar. Een een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een bericht hierover van RTL Nieuws dinsdagavond bevestigd.

De kosten voor de kaart voor kinderen tot en met 13 jaar gaan per 1 januari fors omhoog. Kost de kaart voor hen nu nog 9,20 euro, vanaf 1 januari is dat dertig euro, zo werd begin november bekendgemaakt. De prijs stijgt omdat veel meer jongeren de kaart aanvragen dan bij de invoering was voorzien.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken verwachtte al dat veel ouders nog voor het einde van het jaar een identiteitskaart voor hun kinderen zouden aanvragen. Gemeenten spelen al in op de grotere vraag. Zo is de gemeente Weert deze maand twee avonden extra open, speciaal voor de aanvraag van identiteitskaarten en paspoorten. Volgens de woordvoerder van Binnenlandse Zaken leidt de grotere vraag niet tot problemen.

'Vinokourov kocht zege Luik-Bastenaken-Luik'

Alexandre Vinokourov zou in 2010 zijn zege in Luik-Bastenaken-Luik niet eerlijk hebben gewonnen. De Kazach zou volgens het Zwitserse magazine l'Illustre een bedrag van 100.000 euro hebben betaald aan de Rus Alexandre Kolobnev om de wedstrijd te winnen.

Kolobnev zou in ruil daarvoor zijn benen stil hebben gehouden in de eindsprint tussen de twee. l'Illustre komt met dit bericht naar buiten op basis van het e-mailverkeer tussen beide coureurs na de koers. Kolobnev zou in een e-mail hebben verteld dat hij nooit een zege zou verkopen, behalve aan Vinokourov. Ook zou hij daarbij zijn rekeningnummer hebben gegeven.

Vinokourov ontkent in alle aarden over de vermeende omkoping: "Dit heb ik in mijn carrière nooit gedaan, ik vocht altijd tot het uiterste om te winnen." De coureur van Astana spreekt niet tegen het bedrag betaald te hebben aan Kolobnev. Het zou volgens de Kazach om een lening gaan. "Het had niets met mijn overwinning te maken. Ik leen geregeld geld uit hier en daar. Dit is niets anders dan een verhaal om mij zwart te maken."

De inmiddels 38-jarige Vinokourov, die Luik-Bastenaken-Luik in 2005 ook op zijn naam wist te schrijven, besloot onlangs om ook in 2012 wedstrijden te koersen.


Omkoping of niet? Oordeel zelf

Rutten wacht op beslissing PSV

Het contract van Fred Rutten, trainer van PSV, loopt na dit seizoen af. De oefenmeester is aan zijn derde seizoen in Eindhoven bezig en wacht momenteel op een besluit van zijn huidige werkgever.

Volgens Kees Ploegsma, zaakwaarnemer van Rutten, is het gebruikelijk dat de club op een gegeven moment iets laat weten. "Wanneer dat is, weet ik niet. Er is op dit moment in ieder geval niets gepland."

Daarnaast wilde Ploegsma niet ingaan op de wensen, die Rutten aan een eventuele nieuwe overeenkomst met PSV bindt. Bovendien zouden verschillende ploegen uit ons eigen land geïnteresseerd zijn in de diensten van de trainer. Zijn zaakwaarnemer wil dit echter niet bevestigen.

PSV staat op dit moment op de tweede plaats in de Eredivisie en heeft een zes punten achterstand op koploper AZ, dat de eerste wedstrijd van het seizoen van de Eindhovenaren won (3-1). Vervolgens slaagde de ploeg uit de Lichtstad er niet in om de opgelopen achterstand weg te poetsen.

Afgelopen week werden technisch directeur Marcel Brands en algemeen directeur Tiny Sanders gevraagd naar de toekomst van Rutten bij PSV. Beide heren weigerden hier echter op in te gaan.

Reservekeeper Real: "Spelen tegen Ajax is een droom"

Antonio Adán, reservekeeper van Real Madrid, zal naar alle waarschijnlijkheid morgenavond het doel verdedigen in de Champions League-wedstrijd tegen Ajax. Op de persconferentie blikte hij vooruit op het treffen met de Amsterdammers.

"Ik zie spelen tegen Ajax als een kleine droom. Het is een kans voor mij om ervaring op te doen. Het is een speciale dag voor mij", aldus de reservekeeper van Real Madrid. "Ik heb voldoende zelfvertrouwen voor de wedstrijd tegen Ajax."

Adán profiteert van de afwezigheid van eerste keeper Iker Casillas. Trainer José Mourinho geeft hem rust met het oog op komend weekend. Dan ontvangen de Madrilenen in eigen huis FC Barcelona.

Kruijswijk gaat debuteren in Tour

Steven Kruijswijk zal in 2012 gaat debuteren in de Tour de France. Hij zal volgend jaar daarom geen Giro d'Italia rijden, de ronde waarin hij het afgelopen jaar negende werd.

Naast die  prestatie werd Kruijswijk afgelopen seizoen ook nog derde in de Ronde van Zwitserland. "Vorig jaar was inderdaad een doorbraak", aldus Kruijswijk tegen NUsport. "Ik ben blij dat het zo goed ging in de Giro en ik een mooie klassering behaalde. Dit jaar sla ik de Giro als het goed is over, want in principe rijd ik de Tour." De verwachtingen zijn voor zijn eerste Tour niet te hooggespannen. "Het is mijn eerste Tour, een koers die anders is dan alle andere wedstrijden. Ik wil vooral veel ervaring op doen."

Ook voor Bauke Mollema, afgelopen seizoen vierde in de Vuelta, is de Tour het hoofddoel. "Het was lekker om met zo'n Vuelta de winter door te komen. Of ik in 2012 weer in Spanje aan de start verschijn weet ik nog niet. De Tour is mijn absolute hoofddoel. Ik wil zo goed mogelijk door de klassiekers en het voorjaar heen komen. Met dezelfde route als vorig jaar: eerst de Dauphiné of de Ronde van Zwitserland, dan het NK en dan de Tour."

Nieuw bij de Rabobank is Mark Renshaw. De Australiër was de afgelopen seizoen bij HTC-Highroad de meesterknecht van Mark Cavendish maar mag bij Rabobank voor eigen kans rijden. "Er zal veel druk op me komen te liggen. Dat was ik bij Cavendish ook gewend. De jongens bij Rabobank moeten het vertrouwen krijgen dat ik ook voor ze kan winnen", Hij hoopt op een duel met Cavendish in de Tour. "Ik kan Cavendish verslaan. Hij is misschien sneller, maar als ik het slim speel heb ik een kans. De afgelopen jaren verraste Alessandro Petacchi hem wel eens. Als ik tien procent kans tegen Cavendish krijg, ben ik al heel blij. Hij verliest niet veel, maar mijn kracht ligt vooral in het positie kiezen. En dat weet hij."

Haagse moskee verdedigt 'pedo-imam'

De Marokkaanse imam Mohammed al-Maghraoui, die binnenkort wil spreken in de Haagse As Soennah-moskee, bepleit geen seks met kinderen. Dat heeft voorzitter Abdelhamid Tahiri van het bestuur van de moskee gezegd tegen persbureau Novum.

Al-Maghraoui is omstreden vanwege een fatwa waarin hij stelt dat huwelijken met meisjes vanaf 9 jaar zijn toegestaan. Volgens Tahiri wordt daarmee echter niet gedoeld op geslachtsgemeenschap, maar op een contract om op latere leeftijd een huwelijk aan te gaan.

"In de Arabische wereld, en ook veel andere delen van de wereld, is het de gewoonte dat een meisje al op jonge leeftijd een huwelijkscontract aangaat", stelt Tahitri. "Dat betekent niet dat ze op die leeftijd al gemeenschap mogen hebben. Het gaat om een contract, niets meer en niets minder." Volgens Tahiri komt deze praktijk ook onder Turken in Nederland voor.

De Tweede Kamer wil dat Al-Maghraoui geen visum krijgt. Tahiri heeft er vertrouwen in dat de imam desondanks naar Den Haag zal komen, waar hij uitgenodigd is om eind deze maand een lezing te geven op een Arabischtalige conferentie in de orthodoxe As Soenah-moskee. "Hij heeft geen misdaad gepleegd. We gaan zien hoe vrij en tolerant Nederland is", zegt Tahiri.

Nuytinck mogelijk terug tegen FC Twente

Bram Nuytinck keert mogelijk terug in de thuiswedstrijd tegen FC Twente. De verdediger van N.E.C. Nijmegen stond enkele weken aan de zijlijn, vanwege een knieblessure. Vandaag sloot de speler weer aan bij de selectie.

Of Pastoor kan beschikken over Stef Nijland is nog onzeker. De van PSV-gehuude aanvaller kampt nog met een irritatie aan de onderkant van zijn voet. De kans is aanwezig dat hij deze week nog aansluit bij de groepstraining, maar of hij de wedstrijd tegen Twente haalt is onzeker.

Ook Rémy Amieux kan zich opmaken voor zijn rentree. Maandag maakte hij zijn rentree in een wedstrijd van de beloften van N.E.C. Nijmegen/FC Oss.

Zes keer platina voor debuutplaat Caro Emerald

Caro Emerald boekt opnieuw muzikaal succes. De zangeres kreeg dinsdag uit handen van Matthijs van Nieuwkerk haar zesde platina plaat voor haar debuutalbum Deleted Scenes from the Cutting Room Floor. Dat betekent dat in Nederland meer dan driehonderdduizend exemplaren zijn verkocht van het album, dat sinds 29 januari vorig jaar te koop is.

Deleted Scenes from the Cutting Room Floor ging in heel Europa in totaal ruim een miljoen keer over de toonbank. Het album deed het vooral goed in Groot-Brittannië en Duitsland, waar het respectievelijk driehonderdduizend en tweehonderdduizend keer werd verkocht.

De 30-jarige Emerald weet nog niet wanneer de opvolger van haar debuutplaat in de winkels ligt. "We zijn wel bezig met schrijven", vertelt ze in De Wereld Draait Door. "Maar ik ga er niet echt uitspraken over doen. Ik moet eerst helemaal tevreden zijn en er zijn nu honderdduizend plannen die allemaal door elkaar lopen."

De zangeres mag binnenkort optreden in het Britse televisieprogramma Hootenanny van pianist Jools Holland. Jaarlijks verschijnen grote artiesten in de BBC-show, die wordt uitgezonden op oudejaarsavond. "Superspannend vind ik het."

Trailer en poster voor Zombibi

Er zijn een trailer en poster verschenen voor de komische horrorfilm Zombibi. In de trailer voor de film van Erwin van den Eshof en Martijn Smits vliegen de lichaamsdelen je om de oren maar valt er ook genoeg te lachen.

Zombibi

Zombibi oftewel gaat over de broers Mo en Aziz. Mo klooit wat aan en ligt de hele dag bij een zwembad terwijl Aziz hard aan het werk is op kantoor. Mo is namelijk bij Tess, een collega op wie hij stiekem verliefd is. Als Aziz door toedoen van zijn broer wordt ontslagen gaat hij verhaal halen in het zwembad. Dit loopt echter verkeerd af en de twee broers belanden samen met twee geharde Surinaamse criminelen.

Diezelfde nacht stort een Russische satelliet neer op Amsterdam. Al snel merken de mannen dat de stad vol met zombies is. Net op het moment dat ze willen ontsnappen krijgt Mo een voicemail met een noodkreet van Tess. Hij moet haar gaan helpen maar hoe krijgt hij zijn vrienden zo gek hun leven te wagen voor een onbekende.

Van den Eshof maakte eerder naam in het undergroundcircuit met zijn horrorfilm Doodeind en daarna bij een breder publiek met de film Snuf de hond en het spookslot. Voor Smits is dit de eerste lange speelfilm. Zombibi draait vanaf 16 februari in de bioscoop.


De trailer voor Zombibi ziet er veelbelovend uit.

Meer informatie over de film kan je vinden op de officiële Facebook pagina.

Haagse PVV niet op 'dure' nieuwjaarsreceptie

De gemeenteraadsfractie van de PVV in Den Haag boycot opnieuw de nieuwjaarsreceptie in de stad. Dat liet raadslid Machiel de Graaf dinsdag weten. Ook op de vorige nieuwjaarsreceptie lieten de PVV'ers zich wegens de hoge kosten niet zien.

Den Haag heeft voor de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie 125.000 euro begroot. ,,De PVV vindt dat een belachelijke hoop geld, zeker in tijden van crisis’’, aldus De Graaf. Hagenaars kunnen zich voor de bijeenkomst aanmelden via de website. Er is beperkt plaats.

Haagse PVV niet op'dure' nieuwjaarsreceptie
Haagse PVV niet op'dure' nieuwjaarsreceptie (Foto: ANP)

Jonge huizenbezitters in gevaar

Vooral jonge huisbezitters hebben weinig overwaarde op hun huis en zijn daardoor kwetsbaar in hun vermogenspositie. Dat zegt De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag.

Over het algemeen ligt de prijs van Nederlandse huizen aanzienlijk hoger dan de bijbehorende hypotheek. Halverwege dit jaar bedroeg de totale woningwaarde in Nederland zo'n 1.100 miljard euro. Daar stond een hypotheekschuld van 644 miljard euro tegenover.

Maar de daling van de huizenprijzen de afgelopen jaren zorgt voor een ongunstige verhouding tussen schuld en vermogen. Dit trof vooral jongere huiseigenaren die over weinig overwaarde bleken te beschikken.

Volgens DNB is het ook opvallend dat de groep huishoudens met een lage overwaarde ook over relatief weinig spaartegoed beschikt om de hypotheek mee af te lossen.


Jonge huizenbezitters in gevaar (Bron: RTL Z)

South Park: The Game zal kinderen laten sterven

Feargus Urquhart, CEO bij Obsidian, heeft aangegeven dat South Park: The Game veel scheldwoorden en stervende kinderen zal bevatten. Hoe de keuringsorganisaties hier op zullen reageren maakt Urquhart nog niet uit, dat zien ze wel als dat moment is aangebroken.

Urquhart geeft aan dat de game echt als South Park aan moet voelen en dat de ontwikkelaar dus zichzelf geen restricties oplegt momenteel. Daarnaast geeft de ontwikkelaar aan dat de makers van South Park zelf naar Obsidian gekomen zijn met een verzoek voor een game. Normaliter is het omgedraaid en benadert de ontwikkelaar een bedrijf als ze interesse hebben in een game.

Normaliter krijgt de ontwikkelaar een stapeltje boeken of films om te bekijken hoe alles er uit ziet en alles in elkaar steekt. Nu kunnen de ontwikkelaars de schrijvers van South Park zelf aanspreken die al vijftien jaar werken aan de serie. De game zal een aanvulling zijn op wat South Park nu is en niet proberen de serie te veranderen.

Aanklager onderzoekt middelvinger De Ruiter

De aanklager betaald voetbal van de KNVB is op basis van beeldmateriaal een vooronderzoek gestart naar Wesley de Ruiter. De doelman van Excelsior stak zaterdagavond na afloop van de wedstrijd in de Amsterdam Arena tegen Ajax zijn middelvinger op naar het publiek.

De aanklager heeft een verklaring opgevraagd bij de Rotterdamse club, die tot woensdagmiddag 12.00 uur de tijd heeft om te reageren. Excelsior verloor het duel met 4-1.

Renshaw: "Ik kan Cavendish kloppen"

Mark Renshaw was jarenlang de gangmaker voor topsprinter Mark Cavendish. Nu mag de Australische coureur eindelijk voor zijn eigen kansen gaan. Waar Cavendish verkaste naar Sky, stapte Renshaw over naar de Rabobank-ploeg.

"Er zal veel druk op me komen te liggen. Dat was ik bij Cavendish ook gewend. De jongens bij Rabobank moeten het vertrouwen krijgen dat ik ook voor ze kan winnen”, liet Renshaw weten bij de presentatie van de wielerploeg in Utrecht. Hij hoopt op sprintduels met zijn voormalig teamgenoot in de Tour.

"Ik kan Cavendish verslaan. Hij is misschien sneller, maar als ik het slim speel heb ik een kans. De afgelopen jaren verraste Alessandro Petacchi hem wel eens. Als ik 10 procent kans tegen Cavendish krijg, ben ik al heel blij. Hij verliest niet veel, maar mijn kracht ligt vooral in het positie kiezen. En dat weet hij.”

De man van staal in je broekzak

Er komen dagelijks allerhande games uit op iOS. Maar af en toe zie je personen via je iPhone in je broekzak verdwijnen die je daar niet verwacht. Zo is er nu een Superman-game uit op iPhone en iPad. En gelet op het feit dat de combinatie Superman en games niet altijd even succesvol is geweest is dat toch onverwacht.

Met redelijk simpele en overzichtelijke controls vliegt de man van staal in achttien levels door Metropolis heen om de boevenbende van Lex Luthor te bevechten.

Superman is tegen betaling van EUR 0,79 te downloaden in de Appstore.

Gesink herstelt volgens plan

Robert Gesink herstelt goed van de bovenbeenbreuk die hij half september opliep. De wielrenner van de Rabobankploeg viel bij een training op nat wegdek ongelukkig op zijn heup, maar is inmiddels al zodanig ver met zijn revalidatie dat hij vandaag bij de ploegpresentatie lachend aan kwam lopen.

"Het gaat best goed. Ik heb ook al weer op de fiets gezeten. Wel voorzichtig nog, maar maandag zat ik vier uur op de crosstrainer. Dat is best een mijlpaal in het herstel," zei Gesink die niet alleen op zijn wielerfiets traint. "Af en toe pak ik weer een mountainbike, maar ook dat erg voorzichtig. Ik probeer wel zo vaak mogelijk toerfietsers wat moraal af te nemen door ze keihard voorbij te gaan."

'3DS haalt de vier miljoen voor verjaardag'

Satoru Iwata heeft aangegeven dat de 3DS dichtbij de drie miljoen verkochte exemplaren zit. Hij verwacht nog voordat de 3DS één jaar op de markt is dat ze de vier miljoen zullen halen. Als de 3DS binnenkort de drie miljoen haalt loopt hij weken voor op zijn voorganger, de DS.

Naast dit nieuws maakte Iwata ook bekend dat Mario Kart 7 in de eerste week in Japan zo'n 420.000 stuks verkocht heeft. Exacte cijfers worden later deze week bekendgemaakt. Als de cijfers kloppen betekent dit een verdubbeling van de DS-versie die de helft verkocht heeft in de eerste week.

Hogenkamp eruit in ITF Buenos Aires

Richel Hogenkamp heeft de tweede ronde van het ITF-toernooi in Buenos Aires niet weten te behalen. Onze landgenote verloor in de Argentijnse hoofdstad met duidelijke cijfers van Adriana Perez uit Venezuela; 1-6 en 2-6.

Hogenkamp is niet de enige Nederlandse deelneemster in Buenos Aires. Angelique van der Meet wist via de kwalificaties het hoofdtoernooi te bereiken. Zij neemt het in de eerste ronde op tegen de Braziliaanse Teliana Pereira.

Oud-wielerprof Van der Vleuten (68) overleden

Jos van der Vleuten is op 68-jarige leeftijd overleden. De oud-wielrenner stierf in de nacht van maandag op dinsdag in zijn vakantiehuis in de Dominicaanse Republiek aan de gevolgen van een hersenbloeding, meldt het Eindhovens Dagblad. Van der Vleuten werd vrijdag tijdens een fietstochtje onwel en raakte tijdens een spoedoperatie in coma.

Van der Vleuten was vooral succesvol in de Ronde van Spanje. Hij won in de Vuelta drie etappes en in 1966 het puntenklassement. De Helmonder, die tussen 1965 en 1973 beroepsrenner was, reed het overgrote deel van zijn carrière in dienst van diverse toprenners, waaronder tourwinnaar Jan Janssen.

Winnaar FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maakte je kans op Your Shape Fitness Evolved 2012 te winnen! Het enige wat je moest doen om kans te maken was de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Hoeveel uur aan activiteiten zit er ongeveer in het spel? Het antwoord is negentig.

De gelukkige die het spel in de brievenbus mag verwachten is nat2402. Gefeliciteerd, de prijs wordt zo spoedig mogelijk opgestuurd! Volgende week maandag is er weer een prijsvraag, tot dan!

 

'Informatica moet beter op Britse scholen'

Michael Gove, een hoogstaand figuur in het Britse Department of Education, heeft aangegeven dat hij een toekomst ziet in informatica-lessen voor Britse scholen. Gove geeft aan dat het huidige lesplan te oud is voor een industrie die continu verandert.

Hoe de informatica-lessen gegeven moeten worden en waar de lesstof over gaat moet nog besproken worden. Gove wil dit samen met ICT-experts en jongeren doen om te kijken wat verstandig is. Dit bericht volgt na een rapport van eerder dit jaar waar Ian Livingstone, bekend van Eidos Interactive, aan heeft meegeschreven.

In het rapport wordt gekeken naar het volledige Britse scholensysteem en de invloed van games en andere media. In het rapport kwam ook het advies om informatica-lessen te gaan geven op de Britse scholen. Livingstone gaat nog in gesprek met onder andere Gove over het gehele project en het rapport.

Nintendo detailleert kapotmakende Zelda-bug

Nintendo heeft bekendgemaakt dat Zelda: Skyward Sword een bug bevat die het spel kapot kan maken. Door een probleem in een quest kan het voorkomen dat je niet verder kunt en in zijn geheel opnieuw moet beginnen als je geen oudere savegames hebt.

Lees hieronder verder over de problemen en hoe je het kunt voorkomen. Let wel op, onderstaande tekst kan spoilers bevatten.

In de 'Song of the Hero Quest' moeten spelers terug naar drie grote gebieden waar spelers eerder zijn geweest. In elk gebied moeten ze een lied bemachtigen. Het probleem ontstaat als spelers eerst naar Lanaryu Desert gaan en met Golo de Goron spreken om het Thunder Dragon-lied te bemachtigen. Als spelers deze hebben en daarna weer met Golo spreken dan worden de twee andere gebieden plotseling onbespeelbaar.

Dit probleem ontstaat niet als spelers eerst de twee andere liederen bemachtigen, de Fire en Water Dragon-liederen. Ben je nog niet bezig met deze queeste of ben je er al voorbij, dan kan het geen kwaad om met Golo te spreken. Het spel gaat alleen kapot als je dus met Golo spreekt in die specifieke queeste voordat je de andere twee liederen hebt bemachtigd.

Nintendo is nog bezig met informatie verzamelen, of er een patch komt is niet bekendgemaakt.

Wekelijkse Nintendo-downloads

Nintendo heeft elke week een aantal nieuwe titels die je kunt downloaden voor jouw DSi of 3DS in de vorm van DSiWare. 3DS heeft daarnaast ook oude klassiekers die je kunt downloaden via de Virtual Console. Dit is de lijst met titels die vanaf donderdag in de eShop staan.

  • Pullblox (3DS) - €6
  • Blaster Master Enemy Below (3DS Virtual Console) - €5
  • Bloons TD 3 (DSiWare) - €5 of 500 DSi Punten
  • Christmas Wonderland (DSiWare) - €8 of 800 DSi Punten
  • Crazy Hamster (DSiWare) - €2 of 200 DSi Punten
  • Paper Wars Cannon Fodder (WiiWare) - 500 Wii Punten

Frankrijk wil hoerenlopen verbieden

Het Franse parlement werkt aan wetgeving om prostitutie te verbieden. De praktijk zou moeten worden uitgebannen door het kopen van seks strafbaar te stellen maar de verkoop ervan niet.

De maximale straffen die worden voorgesteld zijn zes maanden cel en drieduizend euro boete. De wet zou volgens de opstellers nodig zijn omdat negen van de tien vrouwen in de seksindustrie slachtoffer van mensenhandel zouden zijn. Het voorstel volgt onder meer op een petitie onder de naam ZeroMacho, van mannen die zich als de 'stille meerderheid' omschrijven welke geen gebruik maakt van prostituees.

De Franse volksvertegenwoordigers die zich achter het voorstel scharen, zijn van mening dat in landen zoals Nederland, waar de industrie wordt gereguleerd, juist meer misstanden zijn ontstaan. Een verbod zou de enige reëele optie zijn. De vakbond van prostituees voelt zich echter genegeerd, en pleit voor een duidelijker wettelijk onderscheid tussen vrijwillig en gedwongen sekswerk. De bond vreest dat het werk van prostituees er door een verbod op hoerenlopen niet veiliger op zal worden. Ook gedwongen prostitutie zou er niet mee verdijnen.

In Zweden is hoerenlopen sinds 1999 verboden. Ook in Nederland verandert het politieke klimaat, en pleit onder meer de ChristenUnie voor vergelijkbare wetgeving. In Amsterdam probeert te gemeente de prostitutie in het Wallengebied terug te dringen. Ook zijn aanduidingen als 'spannend' en 'ondeugend' uit de toeristenfolders geschrapt en staan er waarschuwingen over louche praktijken voor in de plaats.

The Witcher en The Witcher 2 samen in kerstbundel

Good Old Games, oftewel GOG.com, komt donderdag met een actie waarbij The Witcher en The Witcher 2 samen in een bundel zitten voor £14.99. Deze bundel geeft je 40% korting The Witcher 2 en je krijgt de 'Enhanced Version' van The Witcher er gratis bij.

De actie duurt tot aanstaande zaterdag middernacht dus wees er snel bij mocht je de games nog niet hebben maar wel willen. Deze kortingsactie is het startschot van de feestdagen die er aan komen bij GOG.com. Er zullen namelijk vanaf zaterdag ook verschillende acties gehouden worden waar games worden weggegeven en vanaf maandag starten de kortingen op games in de gehele catalogus.

De acties zullen tot 2 januari duren.

Juve-spits Vucinic moet zich richten op 2012

Juventus kan dit kalenderjaar niet meer beschikken over Mirko Vucinic. De 28-jarige spits heeft een spierblessure opgelopen en staat minimaal twintig dagen aan de kant, meldt de Italiaanse voetbalclub. Omdat Juventus op 21 december zijn laatste wedstrijd van 2011 speelt, komt de aanvaller pas volgend jaar weer in actie voor de koploper van de Serie A.

Vucinic is aan zijn eerste seizoen bezig bij de Oude Dame. De Montenegrijn speelt al twaalf jaar in Italië. In 2000 begon de huidige ploeggenoot van Eljero Elia aan zijn Italiaanse avontuur bij Lecce, waarna hij in 2006 op huurbasis naar AS Roma vertrok. De Romeinen namen hem een jaar later definitief over.


Juve-spits Vucinic moet zich richten op 2012 (Foto: Novum)

Leven architect Frank Lloyd Wright verfilmd

De moord op de minnares van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright wordt verfilmd. Bruce Beresford gaat de biografische film Taliesin regisseren, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De titel Taliesin is de naam van het zomerhuis dat de architect in 1911 bouwde om samen te wonen met zijn minnares Martha Borthwick. Wright, die onder meer het Guggenheim Museum in New York ontwierp, was getrouwd maar wilde scheiden van zijn vrouw. Een gestoorde knecht van Wright vermoordde Borthwick, haar twee kinderen en vier personeelsleden in 1914 door hen en zichzelf op te sluiten en het huis in brand te steken.

Beresford is bekend van films als Paradise Road uit 1997 en Driving Miss Daisy uit 1989. De 73-jarige regisseur is enthousiast over Taliesin. "Het is een heel goed scenario." Hij heeft al een hoofdpersoon in gedachte, maar wil nog niet zeggen wie het is.


Leven architect Frank Lloyd Wright verfilmd (Foto: Novum)

Bepaal wat je betaalt voor indie-bundel

Binnenkort komt er van Engelse Indie-ontwikkelaars de Little Big Bunch-bundel. Deze bundel verzamelt verschillende indie-games en de koper kan zelf bepalen wat voor een prijs ze betalen voor de gehele bundel.

Kopers kunnen naast hun eigen prijs bepalen ook bepalen hoeveel geld ze van het bedrag naar een goed doel willen sturen of naar de ontwikkelaars. Het zal ook mogelijk zijn om het volledige aankoopbedrag aan het goede doel te geven. Het goede doel genaamd GamesAid verzameld geld door middel van verschillende acties en distributeert dit geld onder verschillende goede doelen die het geld kunnen gebruiken.

In de Little Big Bunch-bundel zullen games zitten zoals Frozen Synapse, Explodemon en Oddworld: Munch's Oddysee. De bundel is vanaf 14 december te downloaden vanaf hier en dit kan tot 2 januari.

Robert Downey jr. raadt geslacht van baby verkeerd

Robert Downey jr. krijgt tegen zijn verwachting in een zoon. De acteur voorspelde vorig jaar dat als hij een baby zou krijgen, dit een dochter zou worden. Downey jr. verklapte maandagavond het geslacht van zijn ongeboren kind aan Jay Leno in de Tonight Show.

De acteur voorspelde de komst van zijn nieuwe spruit vorig jaar al. "Binnen achttien maanden zit ik vuistdiep in de doo-doo", riep de acteur toen tijdens promotiewerk voor de film Due Date.

De acteur was er toen zeker van dat de nieuwe aanwinst voor zijn gezin een meisje zou worden. "Ik vind het tijd voor een dochter, want ik wil niet nog een man in mijn leven waarmee ik moet concurreren."

De 46-jarige acteur kondigde in augustus aan voor de tweede keer vader te worden. De acteur, bekend van Iron Man en Sherlock Holmes, heeft al een 17-jarige zoon uit een eerder huwelijk. Zijn eerste kindje met zijn vrouw Susan verwacht hij in februari.

Bay wil Wahlberg en The Rock in sportkomedie

Mark Wahlberg en Dwayne 'The Rock' Johnson zijn in gesprek met Transformers-regisseur Michael Bay voor de film Pain and Gain. Bay wil de twee acteurs in de hoofdrol van zijn donkere komedie over bodybuilders, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Wahlberg en Johnson zouden in de film die Bay in juni aankondigde twee aan steroïden verslaafde spierbundels uit Florida moeten spelen. De twee raken betrokken bij een afpersingszaak en een ontvoering die vreselijk misgaat. De twee acteurs waren vorig jaar samen te zien in de actiekomedie The Other Guys.

Wanneer Pain and Gain gemaakt zou kunnen worden is nog de vraag, want de drie heren hebben volle agenda's. Michael Bay werkt momenteel aan een vierde Transformers-film. Johnson heeft getekend voor G.I. Joe 2 en een zesde The Fast and The Furious-film en Wahlberg heeft ook vijf films in de planning.


Bay wil Wahlberg en The Rock in sportkomedie (Foto: Novum)

FOK! Kerstverhalenwedstrijd 2011

Sinds 2004 organiseert FOK! ieder jaar een kerstverhalenwedstrijd. Ook dit jaar wordt die traditie voortgezet. In het KSW-forum kun je terecht voor alles wat betrekking heeft op de wedstrijd. Heb je een verhaal geschreven maar ben je nog niet tevreden en wil je feedback van anderen? Of heb je bijvoorbeeld vragen aan de organisatie? Open gerust een topic.

Onderwerp
Het onderwerp voor de kerstverhalenwedstrijd is dit jaar 'Kerst zal nooit meer hetzelfde zijn'. Dit onderwerp kan natuurlijk zowel positief als negatief worden uitgelegd, en je mag het zo ruim interpreteren als je zelf wilt, zo lang het onderwerp maar wel duidelijk herkenbaar is in het verhaal.

Prijzen
De 5 beste verhalen worden beloond met een boekenpakket, beschikbaar gesteld door Uitgeverij Augustus, met daarin de volgende boeken:

 

Meedoen
Wil je meedoen aan deze wedstrijd, klik dan hier voor het wedstrijdtopic, waarin je alle relevante informatie vindt.

Dochter Lenny Kravitz in film Will Smith

Zoë Kravitz hoopt in de sciencefictionfilm One Thousand A.E. met Will Smith en zijn zoontje Jaden te kunnen spelen. De dochter van zanger Lenny Kravitz is in onderhandeling voor een rol in de film, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De 23-jarige Kravitz zou de dochter van de 40-jarige Will Smith spelen. De actrice maakte op 19-jarige leeftijd haar acteerdebuut in de romantische film No Reservations met Catherine Zeta-Jones. Dit jaar was ze te zien in X-Men: First Class.

De Britse Sophie Okonedo onderhandelt over de rol van de vrouw van Will Smith in One Thousand A.E. In de film zijn mensen van de planeet aarde verjaagd. Vader Smith is de held en de 13-jarige Jaden wil maar geen goede krijger worden. Als de twee door een noodlottig ongeluk op aarde belanden, moet de zoon zijn vader redden.

De sciencefictionfilm wordt geregisseerd door M. Night Shyamalan, bekend van films als The Sixth Sense en Unbreakable. De opnamen staan gepland voor begin volgend jaar en One Thousand A.E. moet in juni 2013 in de bioscopen draaien.


Dochter Lenny Kravitz in film Will Smith (Foto: Novum)

'Xbox Dashboard-update is vertraagd'

Larry Hryb, beter bekend als Major Nelson, heeft aangegeven dat er problemen zijn met het updaten van het Xbox Dashboard. Vandaag, 16:00 uur, zou het nieuwe dashboard online gaan maar er zijn kleine probleempjes laat Hyrb weten via Twitter.

"We are still working to get the release out. Stay tuned, we’ll have an update this afternoon (PT) on when it will begin rolling out." Aldus een tweet van zo'n dertig minuten geleden.

Man opgepakt voor seksueel misbruik via webcam

Een 35-jarige man uit Helmond is maandag aangehouden op verdenking van seksueel misbruik via internet. De politie vermoedt dat de man zich de afgelopen jaren heeft voorgedaan als een jonge vrouw. Hij legde zo contact met honderden meisjes uit Nederland en België en vroeg ze om seksuele handelingen te verrichten via de webcam. Dat meldt de politie dinsdag.

De seksueel getinte handelingen werden door de verdachte bekeken en opgenomen. Hij gebruikte de beelden om andere meisjes over te halen hetzelfde te doen.

Bij de politie kwamen sinds april drie aangiften binnen van meisjes uit Eindhoven, Veldhoven en Uden die door de man waren benaderd. De meisjes zijn op zijn voorstellen ingegaan en zo slachtoffer geworden. De politie verwacht dat tientallen meisjes dit is overkomen.

Het onderzoek loopt nog en de man zit nog vast.

Rijtest voor gebruikers antidepressiva

Chronische gebruikers van antidepressiva kunnen binnenkort een rijtest ondergaan. Daaruit moet blijken of hun medicijngebruik de rijvaardigheid op negatieve wijze beïnvloedt of dat het veilig is om aan het verkeer deel te nemen. Dat laat minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) de Tweede Kamer dinsdag weten.

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) merkte op dat mensen die medicijnen gebruiken waarbij het advies luidt om niet te rijden, soms een normale rijvaardigheid hebben. Het ontzeggen van de rijbevoegdheid is in die gevallen dan ook niet nodig. De KNMP pleit ervoor om deze mensen aan een rijtest te onderwerpen, zodat zij alsnog een rijbewijs kunnen krijgen.

Schultz gaat deze maand nog de regels zo aanpassen dat bij langdurig gebruik van antidepressiva een rijtest kan worden ondergaan. Zo hoeven chronische gebruikers van deze geneesmiddelen niet automatisch rijongeschikt te zijn. Het CBR gaat een protocol voor deze rijtest ontwikkelen.

'Alleen acteurs kunnen oordelen over Shakespeare'

Rhys Ifans is van mening dat vooral acteurs de teksten van Shakespeare kunnen doorgronden. Zij hebben dagelijks met Shakespeare te maken en zijn meer gekwalificeerd dan welke academicus dan ook om over Shakespeares werk te oordelen, stelt de Welshe acteur tegen Novum Nieuws. Zijn nieuwe film Anonymous gaat over de vraag wie de teksten van Shakespeare werkelijk heeft geschreven.

In Anonymous zitten meerdere grote namen als Derek Jacobi, Vanessa Redgrave en Mark Rylance, acteurs die bekendstaan om hun enorme Shakespeare-repertoire. Rylance was tot 2005 zelfs directeur van het Shakespeare's Globe theater in Londen. Hun aanwezigheid geeft deze film een grote mate van autoriteit, vindt Ifans.

De 43-jarige Ifans speelt de rol van Edward de Vere, graaf van Oxford. Volgens de filmmakers was hij degene die in werkelijkheid de teksten schreef, terwijl William Shakespeare ze slechts tegen betaling onder zijn eigen naam publiceerde. Shakespeare wordt zelfs neergezet als een ongeletterde, aan alcohol verslaafde acteur met chronische geldproblemen.

Natuurlijk wordt zijn domheid in deze film overdreven. Dat was precies de bedoeling, lacht Ifans. Regisseur Roland Emmerich heeft de oude boeken over Shakespeare van de plank gehaald en de dikke laag stof in de gezichten van die 'deskundigen' geblazen. Als ze daar kwaad om worden vind ik dat alleen maar mooi. Het feit dat Roland ook nog een Duitser is, is helemaal fantastisch. Daar worden die Engelsen knettergek van.

De kritiek op een van de grootste auteurs uit de wereldgeschiedenis zorgde bij groepen als de Shakespeare Birthplace Trust voor veel opschudding. Ifans vindt dat al die zogenaamde Shakespeare-deskundigen hun mond moeten houden. Dat zijn geen experts, ze bewaken alleen een merk.

Tot we een ondertekend document hebben uit die tijd weet niemand het zeker, gaat hij verder. Het is eigenlijk niet eens zo belangrijk wie werkelijk de schrijver was, maar het is essentieel dat we het ons kunnen afvragen. Zonder dat bepaalde belangengroepen proberen ons de mond te snoeren.

Anonymous draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.


?Alleen acteurs kunnen oordelen over Shakespeare? (Foto: Novum)

GTA III komt volgende week

GTA III: 10 Year Anniversary Edition zal volgende week uitkomen. Vanaf 15 december zal de game te downloaden zijn voor iOS en Android en zal $4,99 gaan kosten. De game komt opnieuw uit om te vieren dat GTA III zijn tienjarig jubileum viert.

Bekijk hieronder een lijstje met alle telefoons en tablets die de game zal ondersteunen.

  • Apple iOS apparaten: iPad 1 & 2, iPhone 4 & 4S, iPod touch 4th Generation
  • Android telefoons: HTC Rezound, LG Optimus 2x, Motorola Atrix 4G, Motorola Droid X2, Motorola Photon 4G, Samsung Galaxy R, T-Mobile G2x
  • Android tablets: Acer Iconia, Asus Eee Pad Transformer, Dell Streak 7, LG Optimus Pad, Motorola Xoom, Samsung Galaxy Tab 8.9 and 10.1, Sony Tablet S, Toshiba Thrive

Sienna Miller in film over obsessieve Hitchcock

Sienna Miller gaat de actrice Tippi Hedren spelen in de film The Girl, over het leven van Alfred Hitchcock. De Britse regisseur deed in de jaren zestig obsessieve pogingen om haar te versieren. Toby Jones kruipt in de huid van Hitchcock. Dat meldt de Britse omroep BBC.

Hitchcock castte Hedren in 1962 voor zijn film The Birds. Een opmerkelijk keuze, want de film had een groot budget en Hedren was een nog onbekend model. Hij deed tijdens de opnamen van de film Marnie, waarin ze ook de hoofdrol speelde, wanhopige pogingen om haar liefde te winnen. Hedren is de moeder van Melanie Griffith.

Scenariste Gwyneth Hughes heeft uitgebreid gesproken met Hedren en andere bekenden van Hitchcock. "Ik weet dat Tippi het net als ik geweldig vind dat Miller haar gaat spelen." Wie de film gaat regisseren en wanneer de film uitkomt, is nog onbekend.


Sienna Miller in film over obsessieve Hitchcock (Foto: Novum)

Nieuwe deadline voor Occupy-Amsterdam

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft onvoldoende concrete verbetering gezien op het Beursplein, waar de Amsterdamse Occupy-betogers op 15 oktober neerstreken. Ze krijgen tot donderdag 10.00 uur de tijd om aan de voorwaarden van Van der Laan te voldoen. Dat schrijft de burgemeester dinsdag in een brief aan de betogers.

De burgemeester kondigde zaterdag tijdens een bezoek aan het tentenkamp aan dat de betogers tot maandag hadden om de overlast die het tentenkamp bezorgt aan te pakken. De betogers beloofden gehoor te geven aan de verzoeken, maar Van der Laan ziet vooralsnog te weinig verbetering.

De betogers moeten onder meer driekwart van het plein vrijmaken. Ook wil de burgemeester dat er nog maximaal vier personen op het plein overnachten. Verder moeten de sanitaire voorzieningen voldoen aan de eisen van de GGD en moet de brandveiligheid worden verbeterd.

De overlast van het tentenkamp nam voor de omliggende ondernemingen de laatste weken toe. Het terrein werd vaak bezocht door zwervers en drugsgebruikers. Politie, brandweer en GGD gaan de situatie donderdagochtend opnieuw beoordelen. Mocht er dan te weinig verbetering zijn, worden maatregelen genomen.

Pantsu in Gal Gun

De Japanse game Gal Gun is voor de Xbox 360 gecensureerd met een patch na de release van het spel waardoor er geen slipjes zichtbaar zijn. Nu komt het spel opnieuw uit in Japan, voor de PlayStation 3 en die krijgt geen censuur waardoor Japanners kunnen genieten van het ondergoed.

Gal Gun is een serieuze Rail Shooter waarin de speler belaagd wordt door meisjes die hun liefde willen geven. Jij zult deze meisjes neerschieten met een 'Feromonengeweer' en de meisjes laten bezwijken voor je voeten. Met goed mikken mag je tegen de eindbazen, knappe dames die je nu volledig kunt bekijken. Bekijk de PS3-trailer hieronder.

Duitsland wuift mogelijke afwaardering S&P weg

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft dinsdag de waarschuwing van kredietbeoordelaar Standard & Poor's over een mogelijke afwaardering van vijftien eurozonelanden, waaronder Duitsland, weggewuifd.

Het moment van de waarschuwing van S&P was opmerkelijk, namelijk vlak nadat Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy bekend hadden gemaakt een nieuw Europees verdrag te willen voor de 27 lidstaten van de Europese Unie. Als een dergelijk verdrag niet mogelijk is, zou er in elk geval voor de zeventien eurolanden een nieuw verdrag moeten worden gesloten.

In het verdrag moet zijn opgenomen dat automatisch sancties van kracht worden voor landen die tegen de afspraken in hun begrotingstekort tot meer dan drie procent laten oplopen. Een strakkere politieke en economische coördinatie onder de eurolanden wordt gezien als een voorbode van meer financiële hulp van de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Het bericht dat mogelijk de AAA-rating van Duitsland wordt verlaagd, is verrassend. Het Duitse staatspapier wordt beschouwd als het veiligste ter wereld. Een afwaardering zou het noodfondssysteem van de eurozone in gevaar brengen, omdat de regio leunt op AAA-obligaties van Duitsland en Frankrijk om goedkoop geld te krijgen.

"We ontmoeten elkaar donderdag en vrijdag als Europeanen en nemen de beslissingen die we juist achten en daardoor zullen we de eurozone stabiliseren en het vertrouwen herwinnen", zei Merkel over de eurotop die eind deze week plaatsheeft.

Dinsdag werd bekend dat S&P ook de status van het Europese noodfonds EFSF gaat herzien. Het steunfonds wordt gegarandeerd door de zes Europese landen met een AAA-rating. S&P kan het EFSF afwaarderen met één of twee stappen, afhankelijk van de uitkomst van de herziening van de AAA-landen Duitsland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, Finland en Luxemburg.


Duitsland wuift mogelijke afwaardering S&P weg (Foto: Novum)

Oud-directeur 't Hofnarretje dient schadeclaim in

De oud-directeur van het kinderdagverblijf 't Hofnarretje heeft een claim ingediend bij de gemeente Amsterdam. Albert Drent vindt dat hij schade heeft geleden door de aanpak van de zedenzaak en stelt de gemeente en burgemeester Eberhard van der Laan aansprakelijk.

Na de arrestatie van hoofdverdachte Robert M., die werkzaam was bij 't Hofnarretje, greep de gemeente in bij het kinderdagverblijf. Volgens Drent is hij 'ten aanzien van de bedrijfsvoering machteloos gemaakt' waardoor hij geen actie kon ondernemen op de inspectierapporten van de GGD.

De gemeente is verrast door de claim. Een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan noemt het 'de wereld op z'n kop'. Volgens hem greep de gemeente op nadrukkelijk verzoek van de ouders in bij 't Hofnarretje. "Een deel van de ouders pakte direct nadat het verhaal bekend werd de biezen, maar er waren ook ouders die aan de burgemeester vroegen of hij kon zorgen dat de crèche openbleef."

Drent zou dan ook eerder profijt dan schade hebben gehad van het ingrijpen van de gemeente, vindt de woordvoerder. "Een bedankje was meer op z'n plaats geweest dan een juridische claim."

Dinsdag werd bekend dat 't Hofnarretje een boete van dertigduizend euro moet betalen omdat een van de vestigingen niet aan de alle opgelegde eisen voldoet. Zo hebben de opvangkrachten nog geen cursus gevolgd in het stimuleren van de persoonlijke ontwikkeling van de kinderen.

De problemen kwamen in de zomer aan het licht toen vanwege zedenzaak een extra controle werd uitgevoerd. "Er is wel vaker wat mis bij een crèche, maar omdat zij zo onder het vergrootglas liggen wilden we zeker weten dat alles daar op orde was", zegt een woordvoerder van het Amsterdamse stadsdeel Zuid. "Helaas bleek dat niet het geval."

Een woordvoerder van Drent stelt dat de gemeente 'in feite zichzelf een dwangsom heeft opgelegd'. "Zij hebben feitelijk het gehele jaar het management van het kinderdagverblijf in handen gehad. Zij hebben de verantwoordelijkheid voor de medewerkers, de ouders en de kinderen op zich genomen."

EA kondigt The Sims 3 Showtime aan

EA heeft vandaag aangekondigd dat in maart 2012 een nieuwe uitbreiding voor The Sims 3 zal komen. De uitbreiding, genaamd Showtime, zal draaien om het verhaal van Sims die met niks beginnen en eindigen als supersterren.

In de nieuwe uitbreiding zal het mogelijk zijn om je vrienden op de hoogte te houden van ontwikkelingen door een in-game-feed. Je kunt natuurlijk ook met je sim op bezoek bij je vrienden en daar optredens houden. Spelers bepalen zelf met welk beroep je sim beroemd gaat worden. Door zelf voorwerpen en podia te creëren beïnvloed je je sim en hoe zijn voortgang zal zijn.

De game is vanaf vandaag direct te verkrijgen als pre-order. Wie er snel bij is krijgt gratis de Limited Edition van de uitbreiding die een extra podium, met voorwerpen, voor je sim aanbiedt. Maart 2012 komt de uitbreiding uit en bekijk hieronder de aankondigingstrailer.

Nederlanders kiezen liever voor echte kerstboom

Bij aankoop van een kerstboom kiezen Nederlanders massaal voor een echte boom. Van alle huishoudens die een boom in huis halen zegt 88 procent geen kunstkerstboom te kopen. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van het Productschap Tuinbouw. Het onderzoek werd onder ruim 550 Nederlanders gehouden.

Ruim driekwart van de huishoudens zet dit jaar weer een kerstboom neer. De geur van een boom is een belangrijke reden om een echte kerstboom aan te schaffen. Daarbij wint de kerstboom met kluit het nog steeds aan populariteit

Voor de feestdagen worden dit jaar rond de drie miljoen echte en kunstbomen gekocht. De meeste kerstbomen worden gehaald in het tuincentrum.


Nederlanders kiezen liever voor echte kerstboom (Foto: Novum)

'Veel gemeentegeld naar opvang uitgeprocedeerden'

Er gaat nog altijd veel gemeentegeld naar noodopvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat blijkt uit onderzoek van het Radio 1-programma Dit is de dag. Zeker veertien gemeenten bieden noodopvang, terwijl dat sinds begin vorig jaar niet meer mag. Ze geven er in totaal 3,5 miljoen euro aan uit.

Noodopvang wil zeggen dat gemeenten onderdak bieden aan afgewezen asielzoekers die niet terugkunnen naar hun eigen land. Volgens het radioprogramma hebben de gemeenten nog zeker vijfhonderd opvangplekken.

De grootste bedragen worden uitgegeven door Leiden (een miljoen euro), Utrecht (zes ton), Den Haag (vier ton) en Amsterdam (drie ton). De gemeenten bieden noodopvang, omdat ze merken dat nog steeds mensen op straat worden gezet, ondanks dat het rijk extra opvangplekken heeft geopend.

VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen liet in het programma weten over de kwestie vragen te gaan stellen aan minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA).

Pagina 23

Tijdens het 48 Hour Film Project in Utrecht hebben Jeroen Houben, Tim Arts en Stefan van den Boogaard een korte film gemaakt over het leven van enkele modellen in een reclamefolder. De film moest in 48 uur geschoten worden. Erg knap gedaan dus..

De dingen die per se aan bod moesten komen in de film:
 
Genre: Sci-Fi
Verplicht voorwerp: Bril
Verplichte zin: ''Schitterend mooi, maar hopeloos onpraktisch''
Verplicht personage: Inge Talis, vrijwilliger

Tour 2013 blijft drie dagen op Corsica

De eerste drie etappes van de Tour de France van 2013 worden gereden op Corsica. Dat maakte Tourdirecteur Christian Prudhomme vandaag bekend. Vorige maand werd al onthuld dat de openingsrit van de honderdste Tour op het eiland in de Middellandse Zee wordt verreden.

De Tour van 2013 kent geen proloog. Op 29 juni wordt begonnen met een tweehonderd kilometer lange rit van Porto-Vecchio naar Bastia. Een dag later moeten in de etappe van Bastia naar Ajaccio drie cols worden beklommen. Maandag start het peloton in Ajaccio om 145 kilometer verder in Calvi te finishen.

Het volledige rittenschema wordt pas volgend najaar bekend. De Tour de France van volgend jaar start op 30 juni in Luik.

'Ubisoft bezig met MMORPG voor Wii U'

Ubisoft zoekt nieuwe mensen om aan een MMORPG, ontwikkeld door Ubisoft Quebec, te werken. Ze zoeken meerdere mensen en in sommige beschrijvingen wordt ook de Wii U genoemd. Alleen is het niet duidelijk of de banen voor de Wii U ook bedoeld zijn voor de MMORPG.

Nintendo heeft aangegeven dat uitgevers zelf verantwoordelijk zijn voor hun online praktijken. Ubisoft ziet veel in de nieuwe Nintendo-console en het is goed mogelijk dat ze bezig zijn met een MMORPG voor de Wii U. We zullen nog even op duidelijkheid moeten wachten maar bekijk hier ondertussen de functies waarvoor ze mensen zoeken.

Platini: 'WK 2022 in de winter'

Volgens UEFA-president Michel Platini moet het WK van 2022 in de winter plaatsvinden. Volgens Platini kan het WK in Qatar niet in de zomer gespeeld worden, de tempraturen lopen dan namelijk op tot wel 50 graden Celsius.

''Het WK is het belangrijkste evenement op voetbalgebied. Als de fans er niet heen kunnen komen om daar plezier te hebben, is dat geen goede zaak.''

Wanneer het WK in de winter gespeeld gaat worden heeft dit grote gevolgen voor de verschillende competities, die zouden dan allemaal omgegooid moeten worden. Volgens Platini kunnen de Europa League en de Champions League echter ook een maand later eindigen. ''In plaats van door te spelen tot mei, kunnen we doorgaan tot juni.''

''Het is gewoon leuk om het toernooi eens aan de andere kant van de wereld te hebben, bij mensen die anders nooit op het WK zullen komen. Het was een goede beslissing om voor Qatar te kiezen, maar ik vind wel dat we onze planning nu moeten aanpassen.''

Auto met agenten slaat over de kop op oefencircuit

Een auto met twee agenten is dinsdagmiddag over de kop geslagen op het oefencircuit in Lelystad. De agenten zijn afgevoerd naar het ziekenhuis, de ernst van de verwondingen is nog onduidelijk. Dat zegt een politiewoordvoerder.

De brandweer moest komen om een van de agenten uit zijn benarde positie te bevrijden. De andere kon zelf uit de auto komen. Het circuit wordt gebruikt om politieagenten te trainen. Wat precies is gebeurd is nog onduidelijk.

Griekse scholieren slaags met politie

Demonstrerende Griekse scholieren zijn dinsdag in Athene de confrontatie aangegaan met de politie. Dat gebeurde tijdens de herdenking van de dood van een tiener die in 2008 door een politiekogel om het leven kwam.

Zeker tweeduizend jongeren kwamen bij het parlementsgebouw bijeen en gooiden stenen, flessen, stoeptegels en sinaasappelen naar de politie. De jongeren gooiden ook ten minste twee brandbommen naar de politie waarop ze met traangas uiteen werden gedreven. Er waren zeker vijfduizend politieagenten op de been. Ook in Thessaloniki was het onrustig.

Op 6 december 2008 werd de 15-jarige Alexis Grigoropoulos doodgeschoten door de politie, waarop twee weken van hevige rellen volgden. Vorig jaar veroordeelde een rechtbank een agent tot levenslang voor de dood van Grigoropoulos en een tweede tot tien jaar gevangenisstraf.

[CL] Real gunt zeven basisspelers rust

Real Madrid gunt woensdagavond zeven basiskrachten rust in het Champions Leagueduel met Ajax. De Spanjaarden, die al geplaatst zijn voor de volgende ronde, reizen zonder Cristiano Ronaldo, Lass Diarra, Marcelo, Sergio Ramos, Iker Casillias, Pepe en Sami Khedira af naar Amsterdam

Ondanks het ontbreken van de vaste krachten kan Real alsnog een aardig elftal op de been brengen. Zo zal Kaka in de Arena in actie komen. De Braziliaan is onder de coach Jose Mourinho niet meer zeker van een plaats in de basis, maar mag in de Champions League zijn minuten pakken. Daarnaast ruimde de trainer ook een plaats in voor Angel di Maria, Mesut Ozil en de spitsen Gonzalo Higuain en Karim Benzema.

Drie dagen na het duel met de Amsterdammers treft Real op zaterdag aartsrivaal FC Barcelona. Koploper Madrid heeft een voorsprong op de huidige landskampioen van drie punten, maar Barcelona heeft een wedstrijd meer gespeeld dan de Madrilenen.

Arsenal gaat voor Gourcuff in januari

Arsenal hoopt zich in januari te versterken met Olympique Lyon-middenvelder Yoann Gourcuff. The Gunners willen de Fransman op huurbasis overnemen.

Gourcuff is bij Lyon niet altijd zeker van een basisplaats, mede door zijn blessuregevoeligheid. De Braziliaanse international Ederson krijgt de laatste weken de voorkeur. Arsenal heeft de Franse topclub nu benaderd om de middenvelder in januari te huren. Dat meldt Goal.com.

Lyon-president Jean-Michel Aulas heeft een verkoop van Gourcuff uitgesloten. In een interview met OLTV zette hij dinsdag de deur op een kier voor een eventueel verhuur. "Yoann is Lyonnais", zei Aulas. ''Hij zit bij Lyon op 31 december, waarschijnlijk tot aan 30 juni, en zeker daarna."

Wenger gaf eerder al aan graag een aanvallende middenvelder aan zijn selectie toe te voetban. Esteban Granero van Real Madrid is een andere optie.

Gary Speed vrijdag begraven

Gary Speed wordt vrijdag in besloten kring begraven. Dat melden Britse media. De bondscoach van Wales en oud-speler van onder meer Leeds United, Everton en Newcastle United overleed zondag 27 november op 42-jarige leeftijd. Hij pleegde zelfmoord.

Ook supporters krijgen de gelegenheid om Speed de laatste eer te bewijzen. Er zal binnenkort een herdenkingsdienst worden gehouden. De exacte datum daarvoor is nog niet bekend.


Gary Speed vrijdag begraven (Foto: Novum)

Tetris verslaat Angry Birds

Het puzzelspel Tetris voor de iPhone heeft Angry Birds van de eerste plaats gestoten als meest gedownloade spel van het moment. Dat blijkt uit de hitlijst die wordt bijgehouden door Apple. De nieuwste versie van Tetris werd vorige week uitgegeven en introduceert nieuwe spelfuncties, waaronder de mogelijkheid het spel online tegen vrienden te spelen.

Gamers kunnen nu in Tetris een abonnement afsluiten. Hiermee verdienen spelers onder meer extra punten voor de wereldranglijst. Het abonnement voor het puzzelspel kost 2,39 euro per maand of 23,99 euro voor een jaar. Het spel zelf kost tachtig cent.

Electronic Arts heeft wereldwijd voor verschillende telefoons 132 miljoen exemplaren van verschillende versies van het in de jaren tachtig in de Sovjet-Unie bedachte Tetris verkocht. Daarmee is Tetris alles bij elkaar genomen minder populair dan Angry Birds. Het puzzelspel waarbij spelers vogels op het kasteel van biggetjes moeten lanceren om die te verslaan, is wereldwijd vijfhonderd miljoen keer gedownload voor verschillende apparaten.


Tetris verslaat Angry Birds (Foto: Novum)

Ricciardo verwacht geen plaats bij Toro Rosso

Daniel Ricciardo houdt er rekening mee dat hij volgend Formule 1-seizoen nog niet zal gaan racen voor Scuderia Toro Rosso. De jonge Australiër denkt dat Red Bull besluit om ook in 2012 het zusterteam met de coureurs Sébastien Buemi en Jaime Alguersuari te laten starten.

"Het lijkt er op dat Toro Rosso doorgaat met de coureurs waarmee zij het afgelopen jaar ook reed. Honderd procent zeker weet ik dat niet, maar dat maakte ik in ieder geval op uit de woorden die tegen mij gezegd zijn. De kans is dus groot dat ik volgend jaar opnieuw voor een team rijdt dat geen directe banden heeft met Red Bull. Het goede nieuws is echter dat ik volgend jaar ook onder contract sta bij Red Bull. Ze willen dus graag met mij verder," zei Ricciardo tegen The West Australian.

Ricciardo mocht dit jaar elf races rijden voor HRT. Volgens de geruchten kan de 22-jarige Australiër Jarno Trulli vervangen bij Caterham F1 Team. "Dat is misschien een mogelijkheid, maar voorlopig ook niet meer dan dat. Maar het zou niet verkeerd zijn, het zou een stap vooruit zijn ten opzichte van dit jaar. Ik denk niet dat dat team volgend jaar voor de punten mee zal doen, maar er wordt wel goede progressie geboekt. Bovendien zou Heikki Kovalainen een teamgenoot zijn waar ik mij aan op kan trekken."

Kamer eist opheldering over spionage Wilders

De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk opheldering over het verzoek dat toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) deed om PVV-leider Geert Wilders te laten bespioneren. Huidig minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) moet uitleggen wat er is gebeurd in aanloop naar het uitkomen van de film Fitna.

Uit een reconstructie van omroep HUMAN is naar voren gekomen dat Verhagen, die nu minister van Economische Zaken is, de AIVD wilde inzetten om meer te weten te komen over de plannen van Wilders voor zijn anti-islamfilm Fitna. Hij zou ook de toenmalige Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTB) Tjibbe Joustra met een soortgelijk verzoek hebben benaderd. Zijn verzoeken werden geweigerd.

Wilders reageerde maandag mild. "Politieke controle door de AIVD hoort niet maar is dus ook niet gebeurd", meldde hij op Twitter.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt noemde de gang van zaken dinsdag 'ongelooflijk ernstig'. "Dit raakt de democratie in het hart", zei hij.

Donderdag debatteert de Kamer over de AIVD. De PvdA, SP, GroenLinks willen dat behalve Donner ook Verhagen hierbij aanwezig is. Coalitiepartijen VVD en CDA, evenals de PVV en de SGP hebben hier geen behoefte aan. Wel willen ze een brief van het kabinet. D66 en de Partij voor de Dieren willen deze brief afwachten en pas daarna beslissen welke bewindspersonen zich in een debat moeten verantwoorden.


Kamer eist opheldering over spionage Wilders (Foto: Novum)

Rollenspel Game of Thrones komt naar Europa

Een rollenspel rond de boekenserie Game of Thrones, van schrijver George R.R. Martin, wordt volgend jaar ook uitgegeven in Europa. Dat maakt uitgever Focus Home Interactive bekendgemaakt. In november onthulde uitgever Atlus dat zij de game uitgeven in de Verenigde Staten. Het spel wordt gemaakt voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

De game is niet gebaseerd op de veelgeprezen televisieserie over Game of Thrones. Toch gebruikt gamestudio Cyanide de herkenbaarheid van de acteurs uit de serie om het spel herkenbaar te maken. Onder meer Lena Headey, die koningin Cersei speelt, en James Cosmo, die de rol van ridder Jeor Mormont van de Night's Watch op zich neemt, zijn in het spel verwerkt.

Game of Thrones laat spelers in de schoenen stappen van Mors, de trouwe broeder van de Night's Watch, en Alester, een priester op zoek naar vergiffenis. Het spel zit vol gevechten, maar volgens de uitgever kan een scherpe tong gevaarlijker zijn dan het zwaard.


Kamer stemt in met nationale politie

De Tweede Kamer heeft unaniem ingestemd met de wet die de invoering van de nationale politie regelt. Behalve de coalitiepartijen VVD, CDA en PVV stemden alle oppositiepartijen voor het plan van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

De oppositie verwacht niet dat met de wet alle problemen bij de politie zijn opgelost, maar denkt wel dat de organisatiestructuur erop vooruitgaat. "Er zijn straks nog altijd niet genoeg agenten, maar daar is dan tenminste de minister verantwoordelijk voor", zei SP-Kamerlid Ronald van Raak.

De wet houdt in dat de huidige 26 politiekorpsen verdwijnen. Zij gaan op in een nationale politie met tien regionale eenheden. De politie wordt landelijk geleid, met een nationale korpschef en met de minister als eindverantwoordelijke. Burgemeesters blijven verantwoordelijk voor de lokale inzet van agenten.

De nationale politie had er per 1 januari moeten zijn, maar dat wordt niet gehaald. De Eerste Kamer moet er nog over spreken en dat is niet voor het einde van het jaar afgerond, bleek onlangs. Wanneer de nationale politie een feit zal zijn, is nog onduidelijk.

Gratis spel bevat achtbaan van zestig euro

Gamers op de iPhone kunnen hun virtuele pretpark in de gratis game Theme Park voor zestig euro verrijken met een achtbaan. Spelers kunnen ook op een andere manier aan de achtbaan komen. Wie veel tijd investeert in het spel kan de attractie ook verdienen. Dat schrijven Canadese gamemedia.

Binnen enkele weken is het pretparkspel, dat in 1994 voor het eerst op pc verscheen, ook in Nederland verkrijgbaar via de Appstore. Uitgever Electronic Arts hoopt geld te verdienen door spelers virtuele voorwerpen aan te bieden, waarvan de achtbaan van zestig euro een prijzig voorbeeld is.

Zestig euro voor een virtueel voorwerp is een hoog bedrag in vergelijking met gelijksoortige spellen. Meestal kosten dergelijke dingen een habbekrats. Zo kost een kerstboom in The Sims Social, dat gespeeld wordt via Facebook, ongeveer een euro.

De achtbaan is zelfs duur in vergelijking met een aanschaf van vijftig euro die in Lord of the Rings Online gedaan kan worden. Daarvoor krijgt de gamer niet slechts een achtbaan, maar toegang tot nieuwe gebieden, honderden nieuwe missies en nieuwe eindbazen.

Overigens schrikken hoge prijzen gamers niet per se af. Uitgever Bigpoint, dat twee weken geleden in het online spel Battlestar Galactica een virtueel ruimteschip aanbood voor duizend euro, wist dat in een week tijd tweeduizend keer te verkopen.


EA: "Online codes verlopen niet"

Electronics Arts heeft tegen Shacknews gezegd dat de online activeringscodes die zij bij games leveren niet horen te verlopen. Zolang de bewuste spellen nog worden ondersteund horen de codes te kunnen worden geactiveerd. De uitgever is zoekt nog naar een oplossing voor de recente problemen met bepaalde codes.

Eerder werd bekend dat bepaalde online codes voor Need for Speed: Hot Pursuit niet meer geldig waren. De geruchten gingen daarbij rond dat de codes na een bepaalde tijd zouden verlopen. Een woordvoerder van EA heeft dat nu ontkend. Mensen die problemen ondervinden met de online codes worden geadviseerd contact op te nemen met de helpdesk van Electronic Arts.

VS: zorgen vrijheid van meningsuiting Thailand

De Verenigde Staten maken zich zorgen over een uitspraak van een Thais hof die in strijd zou zijn met de internationale normen voor de vrijheid van meningsuiting. Op 23 november veroordeelde een Thaise rechtbank de 61-jarige Amphon Tangnoppakul tot twintig jaar gevangenisstraf voor het sturen van vier sms-berichten die beledigend zouden zijn voor de Thaise koningin Sirikit, de vrouw van koning Bhumibol. Amphon werd veroordeeld onder strenge wetgeving die bedoeld is om de monarchie te beschermen.

Amphon ontkent de berichten te hebben verstuurd en zei niet eens te weten hoe hij sms-berichten moet versturen. Ook ontkent hij de ontvanger van de berichten, een secretaris van toenmalig premier Abhisit Vejjajiva, te kennen. De berichten zouden vorig jaar tijdens de politieke onrust in het land zijn verstuurd.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft geprotesteerd tegen de draconische straffen voor belediging van het koningshuis en heeft Thailand opgeroepen de wet te wijzigen.

Zeker vijftig doden in Syrische stad Homs

Bij nieuw geweld in de Syrische stad Homs zijn binnen 24 uur zeker vijftig mensen gedood. Ten minste 34 lichamen werden maandagnacht op straat gedumpt, meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten dinsdag. Eerder maandag vond in Homs een golf van ontvoeringen en moorden plaats, aldus activist Mohammed Saleh. Homs is het centrum van de opstand tegen het Syrische regime en regeringstroepen belegeren de stad al maanden.

Al bijna negen maanden wordt de antiregeringsopstand gewelddadig neergeslagen door veiligheidstroepen van president Bashar Assad. Er zijn steeds meer tekenen dat de gewapende opstand en toenemend sektarisch geweld het land in een burgeroorlog zullen storten.

Volgens de Verenigde Naties kwamen tot nog toe meer dan vierduizend mensen om het leven bij het geweld.


Zeker vijftig doden in Syrische stad Homs (Foto: Novum)

Trucker zat etmaal achter het stuur

Een 32-jarige trucker is maandagavond in Rotterdam aangehouden omdat hij 24 uur achter elkaar aan het rijden was. De trucker had gefraudeerd met de tachograaf, meldt de politie dinsdag.

De man werd rond 21.45 uur aangehouden bij de Rotterdamse Waalhaven. Bij controle merkten de agenten dat de gegevens van de tachograaf niet klopten. Onder het dashboard vonden ze een stekker waarmee het signaal naar de tachograaf onderbroken werd. Ze stelden vast dat de man uit Doesburg al een volle dag in touw was.

Tegen de trucker is proces-verbaal opgemaakt. De politie verwacht dat hij een boete van 5500 euro moet betalen voor het houden van te weinig rust, het manipuleren van de tachograaf en fraude.

De Boeck stapt op als trainer VVV

Glen de Boeck stapt per direct op als trainer van VVV-Venlo. De 40-jarige Belg komt na een evaluatie met de technische staf en het bestuur tot de conclusie dat het beter is om te vertrekken. De Boeck was pas bezig aan zijn eerste seizoen in Venlo. VVV staat na vijftien wedstrijden onderaan in de Eredivisie.

"Ik kan niet brengen wat ik zelf wil", zo laat de trainer weten op de officiële clubsite. "Het is een weloverwogen besluit dat volledig bij mij ligt." Het bestuur van de Limburgse club zegt het besluit van de oefenmeester te betreuren, maar ook te respecteren.

Aan hetzelfde medium laat technisch directeur Mario Captein weten dat er "een vervelende situatie is ontstaan". Wie de opvolger van de voormalig trainer van Cercle Brugge en Germinal Beerschot wordt is nog niet bekend.

Poetin: minder steun voor partij onvermijdelijk

De Russische premier Vladimir Poetin is tevreden over de resultaten van zijn partij Verenigd Rusland, ook al verloor die bij de parlementsverkiezingen een aanzienlijk aantal zetels. Poetin sprak dinsdag zijn aanhangers toe en zei dat de partij een 'stabiele' meerderheid in het parlement heeft behouden. Hij zei dat een vermindering van steun onvermijdelijk is.

Poetin zei volgens persbureau Itar-Tass ook dat er na de presidentsverkiezingen van maart grote wijzigingen in de regering zullen plaatsvinden. "De volgende stap na de presidentsverkiezingen, zal de vorming van de regering zijn. Er zullen grote veranderingen in de regering plaatsvinden", zei Poetin, die van plan is in maart met baan te ruilen van de huidige president Dmitri Medvedev.

Verenigd Rusland kreeg zondag ongeveer vijftig procent van de stemmen, mogelijk een geflatteerde uitslag omdat er volgens waarnemers op grote schaal is gefraudeerd. In 2007 stemde 64 procent van de stemgerechtigde Russen nog op Poetins partij. Rusland lijkt genoeg te krijgen van Poetin en Verenigd Rusland, die de politiek al tien jaar domineren, alsmede van de wijdverbreide corruptie in het land. Duizenden Russen gingen maandag de straat op om het aftreden van Poetin te eisen. In Moskou werden zeker driehonderd mensen opgepakt.

In de aanloop naar mogelijk nieuwe protesten werd dinsdag in Moskou de aanwezigheid van veiligheidstroepen flink opgeschroefd.


Poetin: minder steun voor partij onvermijdelijk (Foto: Novum)

Kabinet houdt vast aan JSF

Het kabinet is niet van plan terug te komen op de aanschaf van een tweede JSF-testtoestel. Dat heeft staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) dinsdag gezegd tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

Knapen moest naar de Kamer komen naar aanleiding van uitspraken van de Amerikaanse admiraal die het JSF-programma leidt. Die zei vorige week dat de productie wordt vertraagd, omdat er in het toestel scheurtjes en andere zwakke plekken aan het licht zijn gekomen. Dat leidt tot kosten die 'de wind uit je longen zuigen', zei hij.

"Hoeveel signalen heeft het kabinet nog nodig?" vroeg GroenLinks-Kamerlid Arjen El Fassed zich af. "De Verenigde Staten kunnen niet stoppen met de JSF. Wij wel." Ook de overige linkse partijen zijn tegen de JSF.

Knapen zei dat Nederland alleen twee testtoestellen heeft gekocht. Een definitief besluit over de aanschaf van de JSF als opvolger van de F16 wordt pas door het volgende kabinet genomen.

"Het is logisch, verstandig en raadzaam om de ontwikkelingen in de VS goed te volgen, maar heel veel bijzonderheden zijn er niet te melden", zei Knapen. De uitspraken van de admiraal ziet hij vooral als een waarschuwing aan de leverancier van de JSF.

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) gaat volgende maand naar de VS, onder andere om zich te laten bijpraten over de JSF.


Kabinet houdt vast aan JSF (Foto: Novum)

Directeuren Brabants afvalbedrijf opgepakt

Twee directeuren van een Brabants afvalbedrijf zijn dinsdag aangehouden bij een inval in het bedrijf. Ze worden ervan verdacht huishoudelijk afval illegaal te hebben geëxporteerd naar Azië, laat het functioneel parket van het Openbaar Ministerie weten. Het zou gaan om papierverwerkingsbedrijf Van Puijfelik in Breda.

De export van huishoudelijk afval naar Azië is verboden, omdat er geen zicht is op de manier waarop het afval daar wordt verwerkt. Afval dat te hergebruiken is mag wel naar Azië geëxporteerd worden.

Het bedrijf zou huishoudelijk afval uit Groot-Brittannië en Ierland voor de export naar Azië vermengen met ander afval dat op een goede manier te hergebruiken is. Zo wilde het bedrijf volgens justitie de ware aard van het afval verhullen en grote winsten behalen.

Ook de woningen van de verdachten van 48 en 50 jaar zijn doorzocht. Administratie en computers werden in beslag genomen. Justitie is een strafrechtelijk financieel onderzoek gestart. Het geld dat het bedrijf heeft verdiend door zich niet aan de regels te houden, wordt mogelijk afgepakt.

Kijkcijfers BNN-satire ingestort

De kijkcijfers van het nieuwe satirische programma Vrijdag Op Maandag zijn ingestort. Volgens Stichting KijkOnderzoek keken er maandag nog maar 262.000 mensen naar de BNN-show versus 481.000 mensen vorige week bij de première.

Het is een domper voor de publieke jongerenomroep, dat zijn voorganger Comedy Live van presentator Jan Jaap van der Wal ook finaal zag floppen. Nu de presentatie in handen is van ex-Vliegende Panter Remko Vrijdag lijkt ook de opvolger ook geen doorslaand succes.

Vorige week zei de cabaretier in de VARA-talkshow De Wereld Draait Door om van Vrijdag Op Maandag 'een instituut te maken'. Reacties op sociale media en het FOK!-forum zijn echter veelal negatief.

Ook een recensie op de komediesite Camedy.nl is weinig te spreken over Vrijdag Op Maandag en noemt Comedy Live eigenlijk nog beter: "Comedy Live verdient toch nog met terugwerkende kracht een dikke vette pluim... in vergelijking met Vrijdag Op Maandag. Huilen om iets wat bedoeld is om te lachen, doet alleen maar meer pijn. Dan kan de stekker er maar beter snel en zonder al te veel pijn uit."

Bekijk op Uitzending Gemist de twee eerste afleveringen van Vrijdag Op Maandag.


Kijkcijfers BNN-satire ingestort

IOC stopt onderzoek naar Havelange

Het Internationaal Olympisch Comité heeft het corruptieonderzoek dat naar Joao Havelange liep gestaakt. De 95-jarige voormalige president van wereldvoetbalbond FIFA maakte bekend te stoppen als IOC-lid, waarna het IOC besloot om het onderzoek op te schorten.

"Havelange is geen IOC-lid meer. Onderzoeken worden alleen maar gedaan naar mensen die behoren tot het IOC. Daarom wordt het onderzoek tegen hem gestaakt. Dat het onderzoek de reden is dat hij stopt is puur speculatie. Hij houdt er mee op vanwege zijn leeftijd en gezondheid," zei IOC-president Jacques Rogge.

Zes jaar schorsing langlaufer Hoffmann

Voormalig langlaufer Christian Hoffmann is door het Oostenrijkse antidopingbureau voor zes jaar geschorst. De 36-jarige Oostenrijker heeft de straf opgelegd gekregen omdat het NADA bewezen acht dat oud-atleet klant was bij de omstreden bloedbank Humanplasma.

Daarnaast zou Hoffmann mede-eigenaar zijn geweest van een centrifuge die in het proces werd gebruikt. Hij was in december 2009 al twee jaar geschorst en zag dit nu met vier jaar verlengd worden. Na zijn eerdere straf besloot de Oostenrijker, die in 2002 goud won op de dertig kilometer vrije stijl massastart, zijn carrière al te beëindigen. Volgens zijn advocaat Hans-Moritz Pott overweegt Hoffmann bij het sporttribunaal CAS beroep aan te tekenen tegen zijn straf.

'Angst voor islamisering Egypte overtrokken'

De leider van de Egyptische Moslimbroederschap Mohammed Badie is bereid tot een compromis met de heersende militaire raad over de vorming van een nieuwe regering. Angst voor 'islamisering' van het land is overtrokken, zei Badie dinsdag op televisie.

"We moeten in harmonie leven met niet alleen de militaire raad maar met alle Egyptische facties, anders is het resultaat nul", zei Badie. "Er zal verzoening komen tussen drie machten: het parlement, de regering en de militaire raad."

De uitlatingen van Badie lijken een poging om Egyptenaren en buitenlandse bondgenoten gerust te stellen dat de beweging toegewijd blijft aan democratie en met het land niet een extremistische koers wil varen. De Moslimbroederschap behaalde bijna 37 procent van de stemmen en het radicale Al-Nour-blok bijna een kwart.


'Angt voor islamisering Egypte overtrokken' (Foto: Novum)

Koukleum meldt zich voor uitzitten celstraf

Een Maastrichtenaar die het buiten slapen beu was heeft zich op pakjesavond bij een politiebureau in Breda gemeld omdat hij nog een celstraf moest uitzitten. Hij wist zich door de kou geen raad meer, meldt de politie dinsdag.

De 41-jarige Limburger bleek inderdaad nog 21 dagen celstraf uit te moeten zitten. Hij is daarom van het bureau aan het Chasséveld overgebracht naar de gevangenis aan de Mijkenbroek. "Hij kan voorlopig rekenen op gas, water en licht", zegt een politiewoordvoerder.

In de aanloop naar de winter komt het volgens hem vaker voor dat veroordeelden zich vanwege de kou melden. "Maar dit is de eerste van deze winterperiode."

Gevangenis Zoetermeer ontruimd vanwege rook

Een deel van de gevangenis in Zoetermeer is dinsdagochtend ontruimd geweest vanwege rookontwikkeling. In een liftschacht was kortsluiting ontstaan, waarna rook zich verspreidde door een ventilatiekanaal. Een cellenblok is toen uit voorzorg ontruimd, zegt een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen.

De brand werd rond 09.30 uur opgemerkt. Een halfuur later was de situatie volgens de brandweer onder controle. Een persoon is ter plekke nagekeken, maar hoefde niet naar een ziekenhuis. Het is niet bekend of het om een gevangene of een medewerker gaat.

De gevangenen gingen rond 10.45 uur weer naar hun cel.

IJsbeertweeling geboren in Ouwehands Dierenpark

In het Ouwehands Dierenpark in Rhenen is donderdag een ijsbeertweeling geboren. Moeder en de jongen maken het goed. Het geslacht de tweeling is nog niet bekend. Waarschijnlijk worden de namen gegeven als dat duidelijk is, zegt een woordvoerder van het dierenpark

De tweeling kwam ter wereld met nog een broer of zus. Helaas bleek dit beestje bij de geboorte al te zijn overleden. Moeder Huggies heeft dit dier na een aantal dagen opgegeten.

Huggies is bevallen in een kraamkamer van het dierenpark. De dieren verblijven nog zeker tot het voorjaar in deze kamer. Het is onduidelijk wat er met de jongen gaat gebeuren. De woordvoerder neemt aan dat de beesten na twee jaar naar een andere dierentuin gaan.

Professor en studente betrokken kind bij seks

Een 45-jarige hoogleraar aan de Universiteit Gent en een 33-jarige Nederlandse studente van hem zijn veroordeeld wegens ontucht met de 3-jarige zoon van de vrouw. Ze kregen dinsdag van het Gentse hof van beroep twee jaar voorwaardelijke celstraf, melden Vlaamse media.

De twee hadden tussen 2006 en 2008 een relatie en betrokken het kind bij de seks. Zo moest het jongetje toekijken en lieten de twee zich door het kind betasten. De rechtbank in Gent legden de twee in eerste instantie geen straf op. Het Openbaar Ministerie in de Belgische stad ging tegen die uitspraak in beroep.

De man en vrouw moeten beiden een behandeling volgen voor hun seksuele problematiek. De hoogleraar hangt bovendien een straf van de universiteit boven het hoofd. Hij was al geschorst toen verdenking aan het licht kwam.

Nederlanders gepakt voor wereldwijde drugssmokkel

De recherche heeft vijf Nederlanders aangehouden in een internationaal drugsonderzoek. In Spanje is een zesde verdachte gearresteerd. Een groot aantal woningen, auto's en geld is in beslag genomen na invallen in Nederland, Spanje en Dubai. In totaal werden twintig woningen en bedrijven doorzocht. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt.

De zes worden verdacht van betrokkenheid bij internationale drugstransporten, waarbij honderden kilo's cocaïne naar Nederland zijn gesmokkeld. Andere transporten naar onder meer Engeland en Italië werden onderschept. De drugs komen vermoedelijk uit Zuid-Amerika.

Er werd onder meer beslag gelegd op vakantiewoningen, een pannenkoekenhuis, twintig auto's, kostbare schilderijen, bankrekeningen en bijna vijftigduizend euro aan contant geld.

Het recherche en het OM werken in het onderzoek nauw samen met justitie en politie in Zuid-Amerika, Australië, West-Europa en de Verenigde Arabische Emiraten. De verdachten blijven voorlopig vast. Begin 2012 moeten zij zich verantwoorden voor de rechter in Rotterdam.

The Darkness II krijgt een multiplayer

2K Games heeft bekendgemaakt dat The Darkness II een multiplayermodus gaat krijgen. De multiplayer krijgt de naam Vendetta en bestaat uit twee onderdelen, de campaign en de hitlist. 

In de multiplayermodus kun je niet spelen met hoofdpersoon Jackie Estacado, maar in plaats hiervan heeft men vier nieuwe personages gecreëerd voor de multiplayer. Onder de previews op onze website kun je meer informatie vinden over de multiplayeroptie.

The Darkness II komt op 7 februari uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Horeca Hoogeveen gewaarschuwd voor Satudarah

De politie heeft horecabedrijven in Hoogeveen gewaarschuwd voor de Molukse motorclub Satudarah. De vrees bestaat dat de motorclub 'protectiediensten' gaat aanbieden, zegt een woordvoerder van de Drentse gemeente.

In het verleden is het vaker voorgekomen dat horecaondernemers onder bedreiging worden gedwongen leden van motorclubs in te huren als 'beveiligingspersoneel'. De ondernemers is gevraagd meteen aangifte te doen als zij op deze manier worden afgeperst.

Satudarah heeft onlangs een nieuwe vestiging geopend in Hoogeveen. Voor zover bekend heeft de motorclub in Hoogeveen geen regels overtreden.

In oktober werden zes leden van een andere tak van de motorclub opgepakt voor het bedreigen van portiers in een café in Breda in augustus en de mishandeling van twee mensen anderhalve week later in Rijsbergen.

Vorige week werden acht mannen aangehouden na invallen in onder meer een clubhuis van Satudarah in Tilburg. Zij worden onder meer verdacht van drugshandel. Bij de invallen vond de politie onder meer een raketwerper en drugs.

Sauber: "FIA kostte ons zesde plaats"

Het Sauber F1 Team vindt dat autosportfederatie FIA er voor gezorgd heeft dat de Zwitsers niet zesde konden worden in het Formule 1 constructeurskampioenschap. Dit omdat de rel rond de geblazen diffuser die halverwege dit jaar speelde Sauber hard getroffen heeft.

De FIA wilde de geblazen diffuser halverwege dit seizoen verbieden, maar na hevige protesten van de teams kwam het regulerend orgaan hier op terug. Hierdoor was Force India in staat om Sauber in te halen en de zesde plaats in het constructeurskampioenschap te grijpen.

"We willen benadrukken dat we eigenlijk meer wilden," zei teambaas Peter Sauber in Blick. "Halverwege het seizoen stonden we ruim zesde, maar snel daarna vielen we terug tot achter Force India. De reden is de geblazen diffuser en het zogenaamde off-throttle-blowing. We hebben de ontwikkeling gestaakt nadat de FIA een verbod aankondigde. Dat bleek fout te zijn geweest, want de FIA krabbelde terug en stond bizar genoeg deze technologie weer toe. Hierdoor werden wij in de tweede helft van het seizoen in het defensief gedrukt. Degenen die het systeem geoptimaliseerd hadden wonnen er een seconde per ronde mee."

Sauber F1
Sauber: "FIA kostte ons zesde plaats" (Foto: Pro Shots)

ING: uiteenvallen eurozone ramp voor Nederland

Als de eurozone uiteenvalt zou dat een harde klap zijn voor Nederland. De Nederlandse export zou met 25 procent kunnen krimpen en de dekkingsgraad van pensioenfondsen komt uit onder de tachtig procent. Verder gaan nog eens driehonderdduizend banen verloren. Dat blijkt dinsdag uit een analyse van het ING Economisch Bureau.

Volgens het bureau heeft Nederland van alle eurolanden misschien wel het grootste belang bij behoud van de euro. "Als handelsnatie en als land met grote pensioenfondsen en een internationale financiële sector zijn we innig verbonden met het buitenland, en met de eurolanden in het bijzonder."

De economen van de ING vinden dat de eurozone een aantal grote tekortkomingen heeft en dat hervormingen nodig zijn om de euro een toekomst te geven. Het alternatief, het opbreken van de euro, is volgens hen echter een stuk onaantrekkelijker.

De negatieve economische en financiële effecten zouden jaren aanhouden, verwachten de economen. Nederland kan volgens hen niet snel het verlies nemen van het uiteenvallen van de euro en daarna de draad direct weer oppakken. "Ons land heeft er dan ook alle belang bij om de schouders onder de euro te zetten."


ING: uiteenvallen eurozone ramp voor Nederland (Foto: Novum)

EU vermoedt kartelafspraken e-boeken

De Europese Commissie heeft dinsdag een onderzoek aangekondigd naar mogelijk ongeoorloofde afspraken tussen Apple en vijf grote uitgeverijen om de concurrentie op de markt voor elektronische boeken te beperken.

Het onderzoek betreft het Franse Hachette Livre, Harper Collins en Simon & Schuster in de VS, het Britse Penguin en de Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck in Duitsland.

"De commissie zal in het bijzonder onderzoeken of deze uitgeverijen en Apple illegale overeenkomsten of praktijken zijn aangegaan die tot doel of gevolg hebben dat de concurrentie wordt beperkt." Daarnaast bekijkt de commissie of er 'agentenovereenkomsten' zijn gesloten tussen uitgevers en verkopers van e-boeken. Hierbij stellen uitgeverijen de prijzen vast voor e-boeken en ontvangen de verkopers een deel van de winst.

Apple verkoopt e-boeken via iBook, waarbij consumenten boeken in digitale vorm kunnen kopen en downloaden op apparaten als de iPad of iPhone. Apple is een concurrent van Amazon.com.

De aankondiging van het onderzoek volgt op invallen bij diverse uitgevers in maart en een soortgelijk onderzoek door de Britse kartelwaakhond, het Office of Fair Trading. Het OFT heeft volgens de bekendmaking zijn eigen onderzoek opgeschort en overgedragen aan de Europese Commissie, maar de twee instanties werken in de zaak nauw samen.

NPO verdedigt schrappen Sinterklaasuitzending

Woedende reacties op Twitter ten spijt blijft de NPO de keus verdedigen om een Sesamstraat-uitzending over Sinterklaas maandag te laten wijken voor het verhoor van ex-minister van Financiën Wouter Bos (PvdA). "Als we dat niet hadden gedaan had ik u nu aan de lijn gehad omdat de 250 duizend mensen die dat volgden werden teleurgesteld", zegt een woordvoerder.

Op Twitter doen verhalen de ronde over teleurgestelde kinderen, neefjes en nichtjes die in plaats van Sinterklaas Wouter Bos op het televisiescherm zagen verschijnen. De sinterklaasuitzending waar Sesamstraat ieder jaar veel werk in steekt was zondag in de vroege ochtend al uitgezonden.

Maandag waren herhalingen in de ochtend, middag en avond gepland, waarbij de laatste uitzending volgens de makers het best wordt bekeken. Toen het verhoor van Bos door de commissie-De Wit uitliep, vroeg de NOS de NPO of ze mocht blijven uitzenden.

"Het was kiezen tussen twee kwaden", zegt de woordvoerder van de NPO. Dat het verhoor van Bos ook via internet te volgen was, brengt hem niet aan het twijfelen. "De uitzending van Sesamstraat was via zappelin24.nl ook te zien."

Eindredacteur van de NTR Ajé Boschhuizen heeft gesproken met de netmanager. "Het is voor ons heel erg balen dat we het niet hebben kunnen uitzenden. We kunnen alleen maar hopen dat het volgend jaar wel goed gaat", zegt een woordvoerder.

Alderweireld geblesseerd van training

Toby Alderweireld heeft vandaag de training van Ajax vroegtijdig verlaten. De Belgische verdediger ging van het veld met een hamstringblessure. Of de inzetbaarheid van Alderweireld in de Champions Leaguewedstrijd van woensdag tegen Real Madrid in gevaar komt, is nog onduidelijk.

Trainer Frank de Boer weet ook nog niet of hij kan beschikken over Ismaïl Aissati. De middenvelder viel zaterdag tegen Excelsior uit met een enkelblessure. Hij werkte dinsdag wat oefeningen af. Waarschijnlijk wordt pas op de wedstrijddag beslist of hij kan spelen.

Alderweireld
Alderweireld geblesseerd van training (Foto: Pro Shots)

De dochter van Rob Kamphues

Lieve Rob, ik weet dat het een beetje gevoelig ligt voor je, maar ik wil je toch nog hartelijk feliciteren met je ongewenste dochter. Tien kleine vingertjes, tien teentjes en hopelijk meer haar dan haar vader. Rob, het is zo fantastisch dat jij een nieuw leventje hebt gemaakt! Als echte KRO-man heb jij de katholiek in je laten gaan. Neuken, scheppen, en niet opgescheept zitten met de lasten, dat is het goede leven van de KRO.

Heerlense winkels vragen werktijdverkorting

Tot nu toe hebben 17 bedrijven uit Heerlen werktijdverkorting aangevraagd bij het ministerie van Sociale Zaken na de verzakking van een deel van het winkelcentrum 't Loon. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie dinsdag bekendgemaakt.

De aanvragen voor in totaal 82 werknemers worden nog bekeken. Om in aanmerking te komen voor werktijdverkorting, moet de werkvermindering door een crisis minimaal 20 procent zijn en minstens 2 weken duren. Het personeel krijgt dan WW voor de uren dat het niet kan werken door de crisis.

[CL] Zieke Robben niet tegen City

Bayern München-trainer Jupp Heynckens kan in de laatste groepswedstrijd van de Champions League tegen Manchester City niet beschikken over Arjen Robben. De Nederlander heeft griep. Heynckens gaf eerder aan dat Robben tegen de Engelse ploeg in de basis zou beginnen.

Bayern wist al groepswinnaar te worden en zich daardoor zeker te stellen van een plaatsje in de achtste finales. Voor Manchester City staat de tweede plaats nog op het spel. Napoli, dat een punt voorsprong heeft op City, zal dan wel moeten verliezen van het nog puntloze Villarreal.

Afgelopen zaterdag deed Robben een half uur mee in de met 4-1 gewonnen competitiewedstrijd tegen Werder Bremen. Daarin wist onze landgenoot tweemaal vanaf elf meter te scoren.

Arjen Robben
Zieke Robben niet tegen Manchester City (Foto: Pro Shots)

Westerstormen in aantocht

Woensdag en vooral vrijdag worden in Nederland flinke windstoten door westerstormen verwacht. Dat komt door depressies die ten zuiden van IJsland zijn ontstaan en langs Nederland scheren, zegt een woordvoerder van Weeronline dinsdag.

De eerste depressie reist van Schotland naar Denemarken en bereikt Nederland woensdag. Dan kan even in het noordwestelijk kustgebied windkracht 9 staan en worden windstoten van honderd kilometer per uur verwacht. Dinsdagnacht wordt voorafgaand aan de storm al neerslag verwacht, maar die is woensdagochtend waarschijnlijk al vertrokken.

De depressie van vrijdag wordt volgens de woordvoerder een stuk zwaarder. "Die trekt van Schotland naar het zuiden van Noorwegen, maar is een stuk krachtiger." Dan wordt gedurende langere tijd windkracht 9 en op zee zelfs 10 verwacht. De windstoten komen dan waarschijnlijk boven de honderd kilometer per uur uit.

"Het is niet aan te raden dan met een caravan op pad te gaan", zegt een woordvoerder. "Ook op zee wordt het dan gevaarlijk." Voorafgaand aan deze storm wordt donderdagnacht neerslag verwacht.


Westerstormen in aantocht (Foto: Novum)

Sinterklaas bestolen van portemonnee

Sinterklaas is maandagmiddag bestolen van zijn portemonnee. Het ging om een 49-jarige hulpsinterklaas die langskwam op een basisschool in Utrecht.

Nadat hij zich had omgekleed in de jongenskleedkamer bij de gymzaal liet hij daar zijn eigendommen achter, meldt de politie dinsdag. Toen de hulp goedheilig man rond 11.30 uur de kleedkamer van de school aan de Agavedreef weer in kwam, bleek dat zijn portemonnee uit zijn tas was gehaald. De politie zoekt getuigen.

China straft Australische zakenman

Een Australische zakenman is dinsdag in China wegens verduistering en omkoping tot dertien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Volgens de Australische regering is de veroordeelde Matthew Ng van plan beroep aan te tekenen. "Wij hebben de Chinese autoriteiten onze sterke belangstelling voor de zaak van de heer Ng duidelijk gemaakt", liet het ministerie van buitenlandse zaken en handel weten.

Ng is de baas van Et-China, een reisonderneming die in een conflict is verwikkeld met een Chinese partner. Volgens de Sydney Morning Herald zijn de president-commissaris en het hoofd financiën van Et-China tot respectievelijk zestien en driënhalf jaar gevangenis veroordeeld. Volgens de Australische krant voeren aandeelhouders van Et-China geheime onderhandelingen met het partnerbedrijf en ten minste één andere Chinese partij om tot een vergelijk te komen.

De zaak doet denken aan de arrestatie van de Australiër Stern Hu en drie andere medewerkers van het mijnbouwbedrijf Rio Tinto, vorig jaar in Shanghai. Zij kregen in april straffen van zeven tot veertien jaar opgelegd wegens omkoping en schending van handelsgeheimen. Hu voerde destijds lastige onderhandelingen over de prijs van ijzererts met China en zijn aanhouding en veroordeling leidden tot zorgen over de kwetsbaarheid van medewerkers van buitenlandse ondernemingen voor de dikwijls selectieve toepassing van vage Chinese wetten over staatsgeheimen en corruptie.

De Australische regering merkte op dat de aanklachten tegen Ng heel anders luidden dan die tegen Hu.

China zegt dat de zaak van Ng volgens de wet is behandeld en dat China alle medewerking heeft verleend aan consulaire bijstand voor de Australiër.

Recordaantal mbo-diploma's door regels kinderopvang

Een recordaantal mbo-leerlingen behaalde vorig schooljaar een diploma. Ruim 197 duizend leerlingen behaalden deze vorm van beroepsonderwijs. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Oorzaak zijn volgens het CBS de nieuwe regels in de kinderopvang, waardoor het halen van een diploma nodig is.

In de Wet kinderopvang is vastgelegd dat gastouderopvang alleen nog wordt vergoed als gastouders gediplomeerd zijn. Daardoor slaagden bij de richting zorg en welzijn vorig jaar vier keer zo veel geslaagden als in het schooljaar 2008-2009.

Meisjes die de basisschool verlaten met het advies om op het vmbo de gemengde en theoretische leerweg te volgen, stromen daarna vaker door naar een hoger niveau dan jongens en zakken ook minder vaak af naar een lager niveau. Na vijf jaar had zeventien procent van de meisjes die in 2005 met deze leerweg begonnen, een havodiploma gehaald. Bij de jongens bleef dit steken op negen procent.

Per student werd in 2010 meer dan negenduizend euro uitgegeven. Dit is ongeveer hetzelfde bedrag als in voorgaande jaren. Nederland scoort hiermee in vergelijking met andere landen hoog. Wel namen in veel landen de uitgaven per student tussen 2000 en 2008 toe. Vooral Duitsland, België en Zweden komen dichterbij.

In verschillende regio's zijn de verschillen in opleidingsniveau groot. In de provincie Utrecht heeft ruim 41 procent van de 25- tot 65-jarigen een hbo- of wo-diploma. In Zeeland ligt dit gemiddelde bij de leeftijdsgroep een stuk lager: slechts 24 procent heeft hier een diploma van het hoger beroepsonderwijs.

Minder werklozen vinden werk

Werklozen vinden minder vaak werk dan een jaar geleden. In het derde kwartaal van 2010 vonden nog 117 duizend werklozen een baan, in het afgelopen kwartaal waren dat er 96 duizend. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat hierbij om banen van minimaal twaalf uur.

Net als vorig jaar nam ook in het derde kwartaal van 2011 het aantal werklozen sterk toe. Nederland telt momenteel 422 duizend mensen zonder baan. De werkloosheid steeg vooral doordat er meer mensen naar een baan op zoek gingen. Het gaat om zo'n 163 duizend mensen, die in het tweede kwartaal nog bij de niet-beroepsbevolking hoorden. Vorig jaar werden er juist meer mensen ontslagen.

Mogelijk bewoonbare planeet ontdekt

Onderzoekers hebben met behulp van de Kepler-ruimtetelescoop in een ander zonnestelsel een op de aarde lijkende planeet ontdekt die om zijn zon draait in een zone waar leven mogelijk lijkt.

In de zone is het niet te koud en niet te warm en zou water in vloeibare vorm voor kunnen komen. De temperatuur aan het oppervlak van de planeet is rond de 22 graden Celsius.

De planeet draait om een zon die ongeveer even groot is als die van de aarde en op ongeveer dezelfde afstand als de aarde. Het jaar van de planeet telt 290 dagen. De planeet is alleen iets te groot: 2,4 maal de aarde. Mogelijk lijkt de planeet meer op Neptunus, dat maar een kleine vaste kern heeft en voornamelijk uit gas en vloeistof bestaat.

De planeet bevindt zich op ongeveer zeshonderd lichtjaren van de aarde. Een lichtjaar is 9,5 biljoen kilometer.


Mogelijk bewoonbare planeet ontdekt (Foto: Novum)

Suárez opnieuw in opspraak na middelvinger

Luis Suárez is opnieuw in opspraak geraakt in de Engelse Premier League. De Uruguyaanse aanvaller van Liverpool stak gisteren, tijdens de met 1-0 verloren wedstrijd tegen Fulham, zijn middelvinger op naar de fans van de Londense ploeg. Als speler van Ajax deed hij dit al eens richting Feyenoord-supporters.

Suárez stak tegen Fulham zijn middelvinger op, nadat fans van de Londenaren hem uitjouwden na een overdreven valpartij in het strafschopgebied van Fulham. In diverse Engelse kranten zijn foto's te zien van de actie van Suárez.

Kenny Dalglish, manager van Liverpool, neemt zijn speler in bescherming. "We zorgen goed voor Luis en het wordt tijd dat we hem in bescherming nemen tegen sommige mensen. Luis kan zichzelf recht in de spiegel aankijken en rustig gaan slapen", aldus Dalglish in Britse media.

De Engelse bond FA heeft ook nog altijd een racismezaak lopen tegen Suárez. De voormalig speler van FC Groningen en Ajax zou Patrice Evra hebben uitgescholden voor "negertje".

'Invallen bij telecombedrijven om prijsafspraken'

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft dinsdagochtend invallen gedaan bij KPN, Vodafone en T-Mobile. De telecombedrijven worden verdacht van het maken van prijsafspraken voor mobiel bellen en internetten, meldt de NOS. Het doorzoeken van de administratie van de bedrijven gaat vermoedelijk nog dagen duren.

De invallen werden gedaan na verklaringen van twee klokkenluiders die in het bezit zijn van Nieuwsuur. Tien jaar geleden kregen KPN, Vodafone en T-Mobile al miljoenenboetes opgelegd van de NMa. Toen wisselden zij onderling de hoogte van vergoedingen aan tussenhandelaren uit.

'Bulykin en Sulejmani mogelijk toch fit voor Real'

Ajax-trainer Frank de Boer liet vandaag weten dat hij de hoop nog niet heeft opgegeven dat Ajax morgen tijdens de cruciale Champions League-wedstrijd kan beschikken over Dmitry Bulykin en Miralem Sulejmani.

Vandaag zal De Boer beslissen of beide spelers in actie kunnen komen. "Hij trainde mee en dat ging heel goed. Ik denk dat de wedstrijd nét te vroeg komt. Maar dat beslissen we vandaag", aldus de oefenmeester over Bulykin. Ook over de inzetbaarheid van Sulejmani en Ismail Aissati zal vanochtend worden beslist. "Het meespelen van Ismail zal moeilijker worden dan dat van Miralem", liet De Boer hierover weten.

De trainer kan in ieder geval geen beroep doen op Kolbeinn Sigthórsson, André Ooijer, Nicolai Boilesen en Derk Boerrigter. Zij zijn allen nog steeds geblesseerd.

Van Wolfswinkel denkt niet aan EK

Ricky van Wolfswinkel is niet bezig met het EK van komende zomer. De spits van Sporting CP wil eerst zijn vorm vasthouden.

Van Wolfswinkel maakte maandag zijn dertiende doelpunt voor Sporting, waarmee hij zijn club naar de kwartfinale in de Portugese beker schoot. De spits heeft geen spijt van zijn transfer naar Portugal. "Maar je zult van mij niet horen dat ik mijn gelijk heb gehaald. Nu is alles hosanna."

"Maar misschien is de situatie over een paar maanden zo dat ik liefst terug wil naar Utrecht", zei de spits tegen het Algemeen Dagblad. Van Wolfswinkel zou inmiddels gevolgd worden door clubs als Manchester United en Chelsea. "Het voelt goed dat mijn naam bij andere mooie clubs wordt genoemd, maar ik ga er pas aan denken als mijn zaakwaarnemer met iets concreets komt."

"Zelfde verhaal als mensen me vragen of ik tijdens het EK mijn vakantie al heb geboekt. Het is niet aan de orde en het laatste waar ik aan denk. Natuurlijk zou ook dat fantastisch zijn, maar ik moet het eerst hier blijven laten zien", zei Van Wolfswinkel, die tot nu toe één interland speelde.

Van Wolfswinkel
Van Wolfswinkel denkt niet aan EK (Foto: Pro Shots)

Olympisch judokampioen vast voor aanranding

De Japanse oud-judoka Masato Uchishiba is gearresteerd. De Olympisch kampioen van 2004 en 2008 wordt verdacht van aanranding van een studente. Het zou gaan om een meisje jonger dan twintig jaar. Uchishiba verloor door het voorval al zijn baan aan de universiteit van Kyushu.

Uchishiba won op de Spelen van zowel Athene als Beijing goud in de klasse tot 66 kilogram. Twee jaar na zijn laatste olympische succes zette hij een punt achter zijn carrière. Kort daarna werd de 33-jarige Japanner aangesteld als gastdocent aan de universiteit.


Olympisch judokampioen vast voor aanranding (Foto: Novum)

"Speed eren met WK-kwalificatie van Wales"

Raymond Verheijen, assistent van de onlangs overleden bondscoach Gary Speed, roept op om de droom van Speed waar te maken; WK-kwalificatie van Wales voor het WK in Brazilië.

Speed beroofde zich vorige week van het leven en werd vervolgens dood in zijn woning aangetroffen. "Ik snap dat iedereen zich afvraagt waarom, maar het is niet aan ons om te speculeren", liet Verheijen weten in The Telegraph. "Het is nu tijd om Gary te respecteren als persoon en als trainer en zijn werk voort te zetten."

"Het enige waar mensen aan zouden moeten denken deze week, is aan zijn vrouw Louise en zijn twee jongens. De begrafenis zal erg emotioneel worden", vervolgde Verheijen. "Vanuit professioneel oogpunt vind ik dat de speculaties over zijn dood moeten stoppen. We moeten Gary herinneren en eren als trainer en manager."

Verder deed Verheijen een oproep aan de voetbalploeg van Wales om de grote wens van Speed uit respect en eerbied te vervullen: "Hij heeft Wales een legende gegeven. Hij gaf fans hun trots terug. Wij, als begeleidingsteam, hebben nu de plicht en het voorrecht de droom van Gary waar te maken en ons te kwalificeren voor Brazilië 2014."

Vroeger waren wortels paars

Nou ja, nu nog steeds, maar de oranje wortels zoals we ze kennen bestonden vroeger niet. Paarse wortels werden tot aan het begin van de 17e eeuw gegeten, en soms doken er gemuteerde op die geel of wit waren. Tegen het einde van de 16e eeuw hebben Nederlandse boeren al deze varianten gebruikt om uiteindelijk oranje wortels te cultiveren. De paarse bestaan nog steeds, maar schijnen geen lekkere smaak te hebben dus ze worden niet zo vaak meer gegeten.

Funfact: als je erg veel oranje wortels eet, dan kan je huid oranje worden.

Voormalig Mancunian 15 maanden de cel in

Ronnie Wallwork, voormalig voetballer van Antwerp, Manchester United en West Bromwich Albion, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden. Deze straf kreeg de ex-verdediger vanwege handel in gestolen auto-onderdelen.

De Engelse politie betrapte Wallwork op heterdaad toen hij een gestolen Mazda Furano een autoschroothoop opreed. Kort daarvoor had de inmiddels 34-jarige voormalig voetballer via de internetsite Ebay meerdere gestolen onderdelen van een Volkswagen Touran en BMW 318i verkocht.

In het seizoen 1998/99 haalde Wallwork ook al negatief het nieuws, nadat hij in zijn huurperiode bij Antwerp scheidsrechter Ancion bij de keel greep. Daarvoor kreeg hij een schorsing van drie jaar op de Belgische velden, nadat er eerst een levenslange schorsing was geëist.

In november 2006 kwam Wallwork opnieuw in het nieuws, nadat hij tijdens een ruzie in een nachtclub maar liefst zeven messteken kreeg. Daarbij raakte hij levensgevaarlijk gewond en wist daardoor vervolgens niet meer het niveau te halen om op topniveau te voetballen.

De ex-voetballer won in het seizoen 2001/02 met Manchester United de landstitel. Op Old Trafford speelde hij vooral op het middenveld of in de verdediging. Hij speelde onder meer samen met David Beckham, Ryan Giggs, Roy Keane en Paul Scholes. Daarnaast vond trainer Alex Ferguson hem "buitengewoon". In april 2008 zette Wallwork bij Sheffield Wednesday een punt achter zijn actieve voetballoopbaan.

SCP verwacht meer armoede in Nederland

De armoede in Nederland neemt dit jaar en volgend jaar toe. Vooral kinderen en uitkeringsontvangers krijgen vaker met armoede te maken, verwacht het Sociaal en Cultureel Planbureau. Dat blijkt uit het dinsdag verschenen Armoedesignalement 2011.

Ondanks het lichte economische herstel vorig jaar kwamen meer mensen onder de grens van wat nodig is om de huur, sociale activiteiten en genoeg voedsel en kleding te kunnen betalen. In 2009 zaten nog 960.000 mensen (6,1 procent) onder deze grens. Vorig jaar waren dat er een miljoen (6,5 procent).

Het aantal mensen dat langer dan vier jaar onder de grens zat, nam met 0,1 procentpunt toe. Het SCP verwacht dat het aantal personen onder deze grens dit jaar met ruim zeventigduizend toeneemt. Volgend jaar komen er nog eens 55.000 bij, waardoor het totaal uitkomt op 1,1 miljoen.

Een op de tien jongeren onder de 18 jaar verbleef vorig jaar in een gezin waar het inkomen onder de grens lag. De 327.000 jongeren vormen samen een derde van de totale arme groep. Het SCP verwacht dat het aantal kinderen in de arme groep oploopt tot 367.000, het hoogste peil sinds het begin van deze eeuw.

Van de 317.000 werkende armen was vorig jaar de helft zelfstandig ondernemer. In 2000 was nog maar 41 procent zelfstandige. De toename komt volgens het SCP vooral doordat er simpelweg meer zelfstandigen zijn.

Hockeycoach Van Ass: "Belangrijk leermoment"

De Nederlandse hockeymannen gaven tijdens de laatste groepswedstrijd in de Champions Trophy een 3-0 voorsprong weg tegen Nieuw-Zeeland. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 3-3 en zodoende plaatste Oranje zich voor de kampioenspoule. Desondanks was bondscoach Paul van Ass niet tevreden.

"We hebben onszelf hiermee geen dienst bewezen. Dit is een belangrijk leermoment”, aldus de bondscoach van de Nederlandse hockeymannen. "Het thuispubliek ging achter het team staan en de energie kreeg bij Nieuw-Zeeland de overhand.”

[CL] Uitschakeling dreigt voor Chelsea

Voor het eerst sinds het seizoen 2002/03 lijkt Chelsea de achtste finales van de Champions League mis te lopen. De Londense ploeg zal tijdens de laatste groepswedstrijd tegen Valencia vol aan de bak moeten om zich te plaatsen voor de knock-outfase van het miljoenenbal.

Op het eigen Stamford Bridge heeft Chelsea aan een winst of doelpuntloos gelijkspel genoeg om zich hiervoor te kwalificeren. Mocht Valencia gelijkspelen mét doelpunten of zelf winnen, dan gaan de Spanjaarden op basis van onderling resultaat door. Op dit moment hebben Chelsea en Valencia beiden acht punten uit vijf duels.

Bayer Leverkusen, dat zich twee weken terug door een 2-1 zege op Chelsea, wist te kwalificeren voor de achtste finales, gaat op bezoek bij het Racing Genk van trainer Mario Been. Been liet weten dat de ploeg zich tegen de Duitsers wil revancheren van het 7-0 verlies van twee weken terug tegen Valencia. Ook voor Racing Genk staat er niets meer op het spel, aangezien de Belgische ploeg met slechts twee puntjes op de laatste plek staat.

Oud-PSV'er Lee verkast naar Canada

Young-Pyo Lee zal zijn voetballoopbaan vervolgen bij Vancouver Whitecaps in Canada. De inmiddels 34-jarige Zuid-Koreaanse verdediger bereikte een overeenstemming met de Canadese ploeg, dat uitkomt in de Major League Soccer.

Lee, die vanaf 2003 samen met Ji-Sung Park een aantal seizoenen voor PSV speelde, ondertekende in Canada een éénjarig contract met een optie voor nog een extra seizoen. Verder speelde de Aziatische speler onder meer voor Tottenham Hotspur en Borussia Dortmund.

Veel doden bij aanslag op sjiieten Kabul

Bij een zelfmoordaanslag op een sjiitisch heiligdom in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn volgens de politie dinsdag minstens vijftien mensen om het leven gekomen.

De explosie deed zich rond het middaguur voor bij Abul Fazel, in het centrum van Kabul. Sjiieten waren daar bijeen voor Ashoura, een gedenkdag voor de dood van imam Hussein, de kleinzoon van de profeet Mohammed.

De Afghaanse politie meldde ook een tweede aanslag, in de noordelijke stad Mazar-e-Sharif. Hier kwamen ten minste drie mensen om toen een aan een fiets bevestigde bom ontplofte op het moment dat een stoet auto's met sjiieten langsreed.

Politiebond wil hooligans 'excommuniceren'

De samenleving moet hooligans en notoire raddraaiers sociaal isoleren. Dat kan bijvoorbeeld door ze de toegang tot het openbaar vervoer te ontzeggen of ANWB-hulp bij pech te weigeren, zegt plaatsvervangend voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB) Jan Willem van de Pol.

"Wij hebben er schoon genoeg van dat onze leden stenen kunnen koppen", zegt hij, verwijzend naar de voetbalrellen zondag in Utrecht. Daarbij losten agenten twee waarschuwingsschoten. Een agent te paard raakte gewond.

De bond wil hooligans 'excommuniceren' door ze in een register op te nemen. "We zijn dan wel niet de christelijke vakbond, maar dit lijkt ons een goede aanpak", zegt Van de Pol.

"Bedrijven kunnen dan besluiten van dat register gebruik te maken. "Als een hooligan dan een reisje wil boeken of een bowlingcentrum wil bezoeken, komt hij er bijvoorbeeld achter dat dit opeens niet meer kan", illustreert Van de Pol. "Ik denk dat ze dan nog wel twee keer nadenken voordat ze weer een steen oppakken."

Hij wijst erop dat de Rotterdamse vervoerder RET al een register heeft van beruchte lastpakken in het openbaar vervoer. "Zij komen er niet meer in."

Als dit wil werken, moeten bedrijven wel meewerken. "De samenleving moet haar verantwoordelijkheid nemen. We zeggen met zijn allen wel ach, foei en wee, maar keer op keer gaan we over op de orde van de dag."

De regering kan hierin volgens hem het voortouw nemen, 'maar het plan kan ook door particulieren worden uitgewerkt'. "We hebben nog geen compleet uitgewerkt plan, er zijn natuurlijk ook vragen over hoe dit met de privacy moet worden geregeld. Maar als de wil voor een oplossing er is, komt die er wel."

Sneller fouilleeracties bij ongeregeldheden

Burgemeesters kunnen binnenkort sneller een gebied aanwijzen waar de politie preventief op wapens mag fouilleren. Dat mag als het noodzakelijk is voor de handhaving van de openbare orde, blijkt uit een wetsvoorstel van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Het fouilleergebied kan maximaal twaalf uur van kracht blijven. Het kan ingesteld worden bij een plotselinge gebeurtenis, bijvoorbeeld een stevige vechtpartij bij een discotheek of een dreigende confrontatie tussen voetbalsupporters.

Nu heeft de burgemeester voor het aanwijzen van een zogeheten veiligheidsrisicogebied vooraf nog toestemming van de gemeenteraad nodig. In de toekomst moet de burgemeester de raad zo snel mogelijk na het instellen op de hoogte brengen. Ook de officier en hulpofficier van justitie mag zo'n gebied voortaan aanwijzen.

Agenten mogen daarnaast voortaan ook altijd arrestanten fouilleren. Nu mag dat alleen nog als er gevaar dreigt. De maatregelen waren al in het regeerakkoord aangekondigd. Burgemeesters, Openbaar Ministerie en politie kunnen volgens Opstelten nu 'slagvaardiger optreden tegen agressie en overlast' en ongeregeldheden voorkomen.

Hockeyers naar kampioenspoule Champions Trophy

De Nederlandse hockeyers hebben zich bij de Champions Trophy geplaatst voor de kampioenspoule. In Auckland eindigde de laatste groepswedstrijd tegen gastland Nieuw-Zeeland in 3-3. Oranje eindigt daardoor als eerste in groep B. Ook Nieuw-Zeeland, Australië en Spanje voegen zich bij de laatste vier.

Nederland stond door goals van Billy Bakker en Jeroen Hertzberger bij rust met 2-0 voor. Met een benutte strafcorner leek Taeke Taekema de wedstrijd te beslissen, maar Nieuw-Zeeland kwam knap terug. In het laatste kwartier bezorgden Blair Hilton, Ryan Archibald en Dean Couzins het gastland alsnog een punt.

Voor Duitsland is het toernooi voorbij. De negenvoudig winnaar had niet genoeg aan een 3-3 gelijkspel tegen Zuid-Korea.

FOTA-leden vandaag bijeen

De leden van de Formula One Teams' Association zullen vandaag bijeen gaan komen om de toekomst van de organisatie te bespreken. Dit doen ze omdat vorige week zowel Ferrari als Red Bull Racing bekendmaakten er uit te stappen. HRT was al geen lid meer van de FOTA.

Ferrari en Red Bull stapten op vanwege het uitblijven van een akkoord over het Resource Restriction Agreement. Meteen doken er geruchten op dat de FOTA uiteen zou kunnen vallen, maar de overgebleven FOTA-leden zijn juist positief over deze stap omdat het de kans biedt om tot afspraken te komen.

Naar verwachting willen Ferrari en Red Bull zich wel aan die afspraken gaan houden. Daarom zullen ze binnen twee weken met McLaren en Mercedes Grand Prix om tafel gaan zitten om een oplossing voor de voortdurende problematiek rond de RRA te gaan bediscussiëren.

Minder korting op pensioen met 65 bij zwaar beroep

Werknemers met laagbetaalde zware beroepen worden in de toekomst minder gekort als zij met hun 65e met pensioen gaan. Zij krijgen dan slechts drie procent minder AOW, schrijft de Volkskrant dinsdag.

Middelbaar en hoger personeel krijgt straks per jaar dat eerder dan met 67 wordt gestopt met werken levenslang 6,5 procent minder AOW. Dat is dus dertien procent minder als ze op hun 65e stoppen.

De PvdA heeft steeds geëist dat het werknemers met lage lonen en zware beroepen mogelijk blijft om op hun 65e met pensioen te gaan. Het kabinet heeft nu een akkoord met de PvdA bereikt. Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) stuurt dinsdag een brief over de uitwerking van de hervorming van de pensioenen naar de Tweede Kamer.

De pensioenleeftijd gaat in 2020 omhoog naar 66 jaar. Dan krijgen degenen met een zwaar beroep nog anderhalve procent korting als ze op hun 65e stoppen. In 2025 gaat de pensioenleeftijd omhoog naar 67 jaar en krijgen ze dus twee stappen van anderhalf procent korting, samen goed voor drie procent.

'Omgeving vreemdeling meewegen bij asielaanvraag'

Bij de afweging of een asielzoeker mag blijven moet ook worden beoordeeld of hij voldoende is geworteld en een goede toekomst in Nederland heeft. Dat staat in een advies voor minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ), schrijft Trouw.

Leers had de commissie in maart gevraagd hoe het lokale bestuur een rol zou kunnen spelen bij het gebruik van zijn discretionaire bevoegdheid. Destijds speelde de kwestie rond de Afghaanse Sahar. Daarna was er commotie over onder anderen de Angolese asielzoeker Mauro.

Een commissie van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) die zich nu nog buigt over schrijnende zaken, moet volgens de ACVZ worden omgevormd tot een breder maatschappelijk adviesorgaan. Dat zou dan moeten bestaan uit een medewerker van de IND en vertegenwoordigers van het lokale bestuur en maatschappelijke organisaties.

Zo zou beter te beoordelen zijn of de vreemdeling deel is gaan uitmaken van de Nederlandse samenleving. Als dat het geval is, zou de overheid op zijn minst een gedeelde verantwoordelijkheid hebben omdat hij nooit is uitgezet.

Als een vreemdeling mag blijven, moet de IND een paar jaar in de gaten houden of hij geen beroep doet op de bijstand en of dat gevolgen moet hebben voor zijn verblijfrecht.

Nog even geen YouTube op Xbox 360

Het videokanaal YouTube is niet meteen beschikbaar op de Xbox 360 wanneer dinsdag de nieuwe update van het besturingssysteem wordt gelanceerd. Dat heeft Microsoft bekendgemaakt. Het videokanaal wordt pas later deze maand, samen met andere videodiensten, in het menu van de spelcomputer opgenomen.

Ook enkele andere videodiensten worden pas na dinsdag geïntroduceerd. In Nederland zijn, naast YouTube, de internetvideo's van Dailymotion en muziekvideo's van MuzuTV in de loop van de maand beschikbaar. Begin 2012 komt het honkbalkanaal MLBtv daar nog bij. Amerikaanse gamers krijgen in de loop van de maand toegang tot nog meer kanalen, waaronder het sportkanaal ESPN en de filmkanalen Netflix en Hulu Plus.

Met de introductie van verschillende videodiensten wil Microsoft de Xbox 360 als volwaardig multimedia-apparaat in de markt zetten. Op dit moment kunnen gamers al films huren via het videokanaal Zune.

De update moet het menu van de spelcomputer hetzelfde uiterlijk geven als dat van Windows 7-smartphones en het nog te verschijnen Windows 8 voor pc's. Waar menu's voorheen bestonden uit tabbladen wordt nu voor het eerst gebruikgemaakt van interactieve tegels.


Nog even geen Youtube op Xbox 360 (Foto: Novum)

[CL] Nederlander Özyakup hoopt op debuut

Oğuzhan Özyakup zit dinsdag bij de selectie voor het Champions League-wedstrijd van Arsenal tegen Olympiakos. De Nederlandse jeugdinternational is verguld met deze nieuwe stap.

“Ik ben heel blij om er bij te zitten en hoop mijn debuut te maken”, verklaarde het negentienjarige talent tegen Goal.com. Arsenal is in Groep F al zeker van een plek in de achtste finales en zeker van de groepswinst. Tegen Olympiakos geeft Wenger daarom een mix van jeugd en ervaring een kans. Robin van Persie blijft thuis, maar Thomas Vermaelen is wel van de partij. De Grieken strijden in eigen huis nog om de tweede plaats. Ze hebben nu een punt achterstand op het Franse Olympique Marseille, dat dinsdag op bezoek gaat bij hekkensluiter Borussia Dortmund.

“Ik had dit niet zien aankomen, maar had er wel stiekem op gehoopt”, vervolgde de middenvelder. “Aangezien ik al heb gespeeld in de Carling Cup, had ik goede hoop dat ik er bij zou zitten in het laatste duel in de Champions League.  Dan moesten ze wel zeker zijn van de volgende ronde. Dan zouden andere spelers een kans krijgen. Daar hoopte ik op en dat gebeurde.”
 
Özyakup werd op 23 september 1992 geboren in Zaandam. In 2008 maakte hij de overstap van AZ naar Arsenal en op 20 september 2011 maakte hij in de Carling Cup-wedstrijd tegen Shrewsbury Town zijn debuut in het eerste.  Hij speelde nog niet in de Premier League. Zijn contract in Londen loopt door tot 2013. Arsenal heeft al aangegeven dat hij in de tweede helft van dit seizoen verhuurd mag worden verhuurd.

'NL gedoemd door hypotheekschulden'

Ook de Amerikanen hebben de grote private schulden van Nederlanders ontdekt. Maandag pakte de gerenomeerde krant The Wall Street Journal (WSJ) uit met een groot artikel over de schuldenpositie van Nederland, genaamd 'Mortgage Burden Looms Over Dutch' (Hypotheekschuld bedreigt Nederlanders).

De krant schrikt zich een ongeluk van de Nederlandse schuldenberg: "De grootste schuldenaren in de eurozone zijn niet Portugal, Ierland of Griekenland. Zelfs Spaanse huishoudens -die enorme hypotheken aangingen- zitten niet eens bij de top. De titel voor meeste schulden gaat naar Nederlandse huishoudens, met als hoofdreden de enorme hypotheken die Nederlanders op zich nemen."

"Hoewel de Nederlandse overheid fiscaal streng probeert te zijn in de Europese schuldencrisis, is de private schuld van huishoudens een constante zorg voor Nederlandse autoriteiten", gaat WSJ verder.

NL-schuld 250 procent, eurozone-gemiddelde 99 procent
Nederland had volgens statistiekenbureau Eurostat in 2010 een schuld van maar liefst 250 procent versus het besteedbaar inkomen. In Portugal lag dit op 129 procent en in Italië op slechts 66 procent, terwijl het eurozone-gemiddelde 99 procent bedroeg.

WJS wijst op de gretigheid waarmee financials hypotheken hebben verstrekt: "In de booming jaren hebben Nederlandse banken hypotheken verstrekt tot 125 procent van de waarde van de woning." In veel andere landen kan men maximaal 80 procent van de waarde van een woning lenen.

"Griekenland is in de problemen gekomen doordat de overheid teveel uitgaf. Maar de schuldproblemen in Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn debet aan de zeepbellen in de woningmarkt", aldus het artikel.

Rutte: Geen big issue
Premier Mark Rutte gaf afgelopen dinsdag in Washington aan dat de Nederlandse hypotheekschulden geen probleem zijn. "Het is geen big issue... als je kijkt naar het totale plaatje. We hebben ook grote besparingen", wijst de VVD'er op de enorme pensioenreserves die Nederlanders hebben.

"Economen leggen de problemen vooral bij de hypotheekrenteaftrek. Het beleid zorgt ervoor dat er hoge inflatie optreedt in huizenprijzen en dat huishoudens worden aangemoedigd om hoge hypotheken te nemen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft Nederland al vaak gewaarschuwd om iets aan de hypotheekrenteaftrek te doen. Maar de overheid weigert dat", besluit WSJ.


'Nederland gedoemd door hypotheekschulden' (Bron: The Wall Street Journal)

Dell stopt met verkoop tabletcomputer in VS

De Amerikaanse computerfabrikant Dell stopt met de verkoop van zijn Streak 7-tabletcomputer in de Verenigde Staten, na een tegenvallende verkoop. Dat maakte Dell dinsdag bekend.

De Streak 7 werd in januari op de markt gebracht in de VS, maar de verkoop verliep teleurstellend. De tabletcomputer van Dell had veel last van concurrentie van de iPad van Apple en de nieuwe Kindle Fire van Amazon.

De Streak 7 draait op het besturingssysteem Android van Google. Dell zei dat op andere markten versies van de Streak nog wel worden verkocht.

Dell stopt met verkoop tabletcomputer in VS
Dell stopt met verkoop tabletcomputer in VS (Foto: ANP)

Brussel wil slagvaardiger nieuw reddingsfonds

Het geplande permanente steunfonds voor de eurolanden moet slagvaardiger worden dan het huidige tijdelijke noodfonds. De regel dat alle eurolanden unaniem over hulp aan een medelid van de eurozone beslissen, moet verdwijnen.

Dat benadrukte de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, dinsdag in een interview met de Duitse krant Die Welt. Hij noemde de vereiste unanimiteit absurd. De procedure is tijdrovender dan die bij het Internationaal Monetair Fonds, klaagde Barroso.

Alleen door een aanpassing "kun je blokkades door een heel kleine minderheid verhinderen." De commissievoorzitter vindt dat op de EU-top donderdag en vrijdag in Brussel hierover een besluit moet worden genomen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel pleitte maandag na haar jongste overleg met de Franse president Nicolas Sarkozy eveneens voor afschaffing van de unanimiteit in het nieuwe noodfonds, het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM). Ook zou het ESM al eind volgend jaar van start moeten gaan, en niet pas midden 2013 zoals gepland.

Brussel wil slagvaardiger nieuw reddingsfonds
Brussel wil slagvaardiger nieuw reddingsfonds (Foto: ANP)

Juncker: oordeel S&P oneerlijk en overdreven

De beslissing van kredietbeoordelaar Standard& Poor's (S&P) om de kredietstatus van vrijwel alle eurolanden tegen het licht te houden, is "oneerlijk en een wilde overdrijving". Dat zei de voorzitter van de groep van ministers van Financiën van de eurolanden, Jean-Claude Juncker, dinsdag.

"Het zou beter zijn om de kredietratings niet zo ernstig te nemen", aldus Juncker. Hij sprak van "verbazing na alle inspanningen van de afgelopen dagen".

Behalve Nederland hebben nog 14 eurolanden van S&P te horen gekregen dat hun kredietstatus onder de loep wordt genomen en mogelijk neerwaarts wordt herzien. Een lagere kredietstatus leidt er in de regel toe dat een land meer rente moet betalen op staatsleningen.

Juncker: oordeel S&P oneerlijk en overdreven
Juncker: oordeel S&P oneerlijk en overdreven (Foto: ANP)

Twee gewonden door brand wietplantage

Twee Amsterdammers hebben maandagnacht door een brand in een wietplantage in hun huis rook ingeademd. Hun 12-jarige dochter raakte niet gewond, meldt de brandweer.

De brand in het pand aan de Geertruide van Lierstraat was rond 00.30 uur uitgebroken. Bij het blussen werd de wietplantage met zeventig planten ontdekt. Een man en een vrouw (allebei 38 jaar) werden naar een ziekenhuis gebracht omdat ze rook hadden ingeademd.

Hun dochter werd door ambulancepersoneel gecontroleerd, maar bleek in orde. De ouders zijn als verdachten aangemerkt. De brandweer wijst erop dat wietplantages vaker branden veroorzaken omdat ze onveilig zijn aangelegd.

Oogarts: doelgroep draagt vuurwerkbril niet

Ondanks de verkoop van honderdduizenden vuurwerkbrillen loopt het aantal verwondingen aan ogen door vuurwerk niet terug. Dat komt doordat de jongeren voor wie de brillen juist zijn bedoeld de bescherming niet dragen, zei oogarts Reijer Boon dinsdag op Radio 1.

Op de verpakking van de vuurwerkbril staan volgens Boon vaak plaatjes van vrouwen rond de 30 jaar en kinderen. Maar vooral jongeren tussen de 10 en 15 jaar raken rond de jaarwisseling gewond aan hun ogen.

Er wordt volgens hem al van alles gedaan om de brillen bij jongeren aan de man te krijgen. "Het zijn heel mooie brilletjes met felle kleurtjes. Ze sluiten mooi aan op het gezicht." De brillen worden gesponsord en onder meer verkocht op scholen, bij opticiens en bij ziekenhuizen.

De afgelopen drie jaar zijn volgens het Nederlands Oogheelkundig Genootschap 826 mensen door vuurwerk in hun oog getroffen. Dat leverde schade op aan 978 ogen. In 330 gevallen was de schade blijvend, in 65 gevallen was sprake van blindheid, waarbij in dertig gevallen een oog moest worden verwijderd.

Oogartsen pleiten er al langer voor om het voor consumenten te verbieden vuurwerk af te steken. Dat moet wat hen betreft op een centraal punt door een professionele organisatie worden gedaan, zodat daar een groot feest kan worden gehouden. "Het is iedere jaarwisseling weer een verschrikking op de eerste hulp", stelde Boon. "Je hoort overal geschreeuw en gegil."


Oogarts: doelgroep draagt vuurwerkbril niet (Foto: Novum)

Auto's van de weg door hagelbuien in Friesland

In Friesland zijn op meerdere wegen auto's van de weg geraakt door plotselinge hagelbuien. Dat gebeurde onder meer op de A7 en de A32, meldt de politie.

Op de A32 raakten tussen Heerenveen en Akkrum in beide richtingen zeker zes auto's van de weg. Op de A7 raakten tussen Sneek en Joure twee auto's van de weg. Ook bij Jubbega en Oosterwolde ging het mis.

Het is volgens de politiewoordvoerder de eerste keer deze winterperiode dat hagel voor problemen op de weg zorgt. "Uit het niets kan het opeens hard hagelen, automobilisten zijn er niet op voorbereid."


Auto's van de weg door hagelbuien in Friesland (Foto: Novum)

Baggio en Platini in Italiaanse Hall of Fame

Roberto Baggio en Michel Platini zijn opgenomen in de Hall of Fame van het Italiaanse voetbal. De voormalige spits en de Franse oud-spelmaker van Juventus, die nu voorzitter van de UEFA is, behoren tot de eerste zes mensen die in de nieuwe eregalerij werden opgenomen.

Naast Baggio, die als eerste Italiaanse speler, en Platini, die als buitenlandse speler werd geselecteerd, werd ook legende Luigi Riva als oud-speler benoemd. Hij is de man die de meeste doelpunten in het Italiaanse nationale team maakte. De oud-speler van Legnano en Cagliari kwam tot 35 doelpunten in 42 duels.

Arrigo Sacchi en Marcello Lippi werden in de categorie coaches in de Hall of Fame opgenomen. Vice-president Adriano Galliano van AC Milan werd de eerste functionaris en Pierluigi Collina de eerste scheidsrechter die werd verkozen.

De Hall of Fame is gesitueerd bij het trainingscentrum van de Italiaanse voetbalbond bij Florence. Een aantal vooraanstaande sportjournalisten bepaalde wie er werd benoemd.

Real met Higuaín en Benzema tegen Ajax

Real Madrid treedt woensdagavond in het Champions Leagueduel met Ajax aan met Gonzalo Higuaín en Karim Benzema. Dat maakte trainer José Mourinho dinsdagavond bekend op de persconferentie. "Beiden zullen spelen", vertelde de Portugese trainer, die bovendien verklapte dat doelman Antonio Adan onder de lat plaatsneemt.

Eerder werd bekend dat Real zeven basiskrachten rust gunt. De Spanjaarden, die al geplaatst zijn voor de volgende ronde, reisden zonder Cristiano Ronaldo, Lass Diarra, Marcelo, Sergio Ramos, Iker Casillias, Pepe en Sami Khedira af naar Amsterdam.

Toch neemt Mourinho het duel serieus. "Het is altijd leuk om tegen Ajax te spelen. Er staat prestige op het spel, en economisch is het natuurlijk ook interessant."

De 48-jarige Portugees vindt Ajax gegroeid ten opzichte van vorig seizoen, toen beide ploegen elkaar in het kampioenenbal ook tegenkwamen. De Madrilenen waren toen tweemaal duidelijk te sterk. "Frank de Boer en de spelers werken nu een jaar samen. Ze hebben een hechtere band gekregen. Zowel de spelers als de trainer zijn beter geworden." Ajax heeft aan een punt genoeg om zich te plaatsen voor de volgende ronde.

Mourinho deelde ook een sneer uit naar De Boer, die zich eerder over El Clásico van zaterdag uitliet. Volgens de coach van Ajax wordt het voor Barcelona lastig koploper Real te achterhalen als de Catalanen het onderlinge treffen verliezen. "De Boer moet zich bezig houden met de wedstrijd van woensdag. Met het duel van zaterdag heeft hij helemaal niets te maken", besloot Mourinho pissig.


Real met Higuain en Benzema tegen Ajax (Foto: Novum)

Lagere rating dreigt voor Nederland

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft gewaarschuwd de kredietwaardigheid van Nederland en veertien andere landen te verlagen. Nederland is een van de zes landen met een AAA-rating waar vijftig procent kans bestaat dat de rating binnen drie maanden teruggaat naar AA+, meldt de Financial Times.

Andere landen die de hoogste rating dreigen te verliezen zijn Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Finland en Luxemburg. Een ingewijde van de kredietbeoordelaar zei maandag al dat de kredietwaardigheid van landen die de euro voeren wordt onderzocht. De problemen in de eurozone zouden de kredietwaardigheid van de hele zone omlaag drukken.

De nieuwe beoordeling moet zo snel mogelijk na de Europese top van aanstaande vrijdag bekend worden.

Brutality in Resistance 3-DLC

Er is een pakket downloadable content onderweg voor Resistance 3. De DLC heet Brutality en bevat een nieuwe gameplaymode, een nieuw wapen en nieuwe muziek van de bands Mastodon, The Hunter en Blood Mountain.

De DLC speelt zich af in Wales en laat spelers hordes grims van zich afvechten. De DLC is komende week beschikbaar. De mensen van G4TV hebben voor mensen die visueel zijn ingesteld een preview van de DLC.

Verboden gebied

Aan het begin van dit jaar werd Japan getroffen door een tsunami. De beelden van de vernietiging kunnen we ons allemaal nog wel herinneren. Een van de plekken die toen het meeste in het nieuws was was het verboden gebied rond Fukushima. Ik vroeg me laatst nog af hoe het er daar nu uit zou zien. 

De mensen van The Atlantic geven daar antwoord op met deze fotoserie.

Minder regenwoud gekapt in Brazilië

De omvang van de ontbossing in de regenwouden van het Amazonegebied is in 23 jaar tijd niet zo beperkt geweest. Het gaat volgens satellietbeelden, die Braziliaanse autoriteiten lieten maken, nog altijd om 6238 vierkante kilometer in de periode van half 2010 tot half 2011. Maar dat is 11 procent minder dan over de voorafgaande periode van 12 maanden, meldde de Braziliaanse regering maandag.

Het was bovendien en kwart minder dan in 2004 , een topjaar voor het omkappen van Braziliaans regenwoud. De regering stelt dat de ontbossing afneemt dankzij haar optreden.

Minder regenwoud gekapt in Brazilië
Minder regenwoud gekapt in Brazilië (Foto: ANP)

Minstens dertig zenders in digitaal pakket

Kijkers met een digitaal tv-abonnement moeten volgend jaar minstens dertig zenders in het standaardpakket krijgen. Minister van Cultuur Marja van Bijsterveldt (CDA) wijzigt hiertoe de Mediawet, schrijft het AD.

De minister zou zo willen voorkomen dat tv-aanbieders de kosten voor hun klanten opdrijven. Momenteel staat het minimum op vijftien digitale zenders. Veel zenders zijn alleen tegen extra betaling te ontvangen.

De minister wil ook vijftig lokale programmaraden opheffen. Hun advies zou overbodig zijn omdat kijkers straks gegarandeerd een gevarieerd aanbod krijgen voorgeschoteld. Iedere aanbieder moet Nederland 1 tot en met 3, twee Vlaamse zenders, een regionale en een lokale publieke zender doorgeven. Verder mogen ze de samenstelling van het basispakket zelf bepalen.

Ryu en Ayane in actie bij Warriors Orochi 3-trailer

Er is een trailer uitgekomen voor Warriors Orochi 3. Hierin is naast een keur van al bestaande personages ook een aantal gastoptredens te zien. Zo zie je onder andere Ryu Hayabusa uit Ninja Gaiden en Ayane uit Dead or Alive voorbij komen.

Warriors Orochi 3 brengt een grote hoeveelheid personages samen uit Samurai Warriors 3 en Dynasty Warriors 7.

Warriors Orochi 3, dat in Japan de naam Warriors Orochi 2 meekrijgt, komt in Japan op 22 december uit op Xbox 360 en PlayStation 3. Er is nog geen westerse release gepland, maar beide voorgaande delen zijn wel in het westen uitgekomen.

Geen Moffen-spandoek in de Geuselt

Het bestuur van MVV wil met de supportersgroep Ultras praten over het gebruik van een spandoek met de opdruk "Moffen".

Afgelopen vrijdag haalden de supporters van MVV een spandoek tevoorschijn met de opdruk. De supportersgroep prosteerde op deze manier tegen de geplande samenwerking in de regionale jeugdopleiding tussen MVV en Roda JC Kerkrade.

Volgens Paul Rinkens, de voorzitter van de Maastrichtse voetbalclub, had het bestuur al eerder met de supporters afgesproken dat het spandoek niet meer te zien zou zijn. "We willen nu opnieuw met de Ultras om tafel", zegt Rinkens in gesprek met MVV.

De voorzitter hoopt dat de boodschap dan duidelijk is voor de fans. "Dit woord is kwetsend en tegen alle normen van fatsoen." Roda JC Kekrade liet eerder al weten geschokt te zijn door het tonen van het doek.

Romney liet digitale data wissen

De Amerikaanse politicus Mitt Romney heeft, toen hij vertrok als gouverneur van de staat Massachusetts, bijna 100.000 dollar (75.000 euro) aan belastinggeld gebruikt om computers te vervangen en e-mails te wissen. Dat meldt het persbureau Reuters dinsdag.

Door deze legale, maar volgens kenners uiterst ongebruikelijke actie is veel informatie verloren gegaan. Volgens tegenstanders heeft Romney, die zich verkiesbaar heeft gesteld als Republikeinse presidentskandidaat, het op deze manier lastig gemaakt om zijn optreden als gouverneur na te gaan.

Romney liet digitale data wissen
Romney liet digitale data wissen (Foto: ANP)

[CL] Özil verwacht sterker Ajax dan vorig jaar

Real Madrid-speler Mesut Özil verwacht in Amsterdam een sterker Ajax aan te treffen dan een jaar geleden.

Vorig jaar won Real Madrid met 0-4 in de Arena, maar de sterspeler van de Madrilenen denkt dat het woensdag minder makkelijk gaat. "Het huidige Ajax is iets sterker dan vorig jaar", zegt de Duitser in gesprek met Voetbal International.

"Maar Real Madrid wil alle wedstrijden winnen, inclusief dit duel", vervolgt Özil zijn verhaal. "Hoofdzaak voor ons is het hoofd koel te houden. Als we ons gebruikelijk spel spelen, ben ik ervan ovetuigd dat we de drie punten meenemen naar Madrid."

De Koninklijke zullen niet op volle sterkte aantreden in Amsterdam. De ploeg van José Mourinho heeft de wedstrijd tegen FC Barcelona in het vooruitzicht en daarom wil het al geplaatste Real geen risico's nemen. Volgens AS spelen Cristiano Ronaldo, Iker Casillas en Sergio Ramos in elk geval niet tegen Ajax.

Camera op doellijn bij WK 2014

In 2014 tijdens het WK in Brazilië zullen er volgens FIFA-voorzitter Sepp Blatter camera's op de doellijn worden gebruikt.

Blatter stond er lange tijd om bekend geen voorstander te zijn van technische hulpmiddelen in het voetbal lijkt nu toch overtuigd te zijn, dat meldt Bild. "Het invoeren van de doelcamera is zeker. Het systeem kunnen we al gaan gebruiken", zegt de FIFA-preses.

Volgens Blatter bestaan er in 2014 technieken om "spookdoelpunten" te voorkomen. De voorzitter heeft naar eigen zeggen twee systemen die aan de eisen voldoen. Die zijn betrouwbaar, noodzakelijk en makkelijk om te gebruiken.

Blatter beslist echter niet alleen over het gebruik van de camera's. In maart moet de International Football Association Board (IFAB) het nieuwe systeem bekijken. IFAB houdt zich bezig met de voetbalregels. "Wanneer IFAB positief is, kunnen de camera's in 2012/2013 worden gebruikt", zegt Blatter.

Feyenoord wil Guidetti langer houden

Technisch-directeur van Feyenoord, Martin van Geel, brengt deze maand een bezoek aan Manchester City. Hij wil een poging doen om Guidetti langer te behouden voor zijn club.

Op 21 december bezoekt Van Geel het duel tussen Manchester City en Stoke City. Voor en na de wedstrijd zal hij met Football Administration Officer Brian Marwood praten over de ontwikkeling en toekomst van de gehuurde voetballer, meldt Voetbal International.

Feyenoord en Manchester City hebben sinds de komst van Guidetti naar de Rotterdam veel contact over de jonge speler. "We sturen van iedere wedstrijd beelden en geven nauwkerig weer hoe John het bij ons doet", zegt Van Geel.

De technisch-directeur wil er alles aan doen om de speler nog een seizoen te huren. "We zijn heel blij met John maar moeten afwachten wat hij wil, maar ook wat City van plan is. Daarover ga ik binnenkort pratenmet de mensen van City."

Milan mag praten met Tévez

Een vertrek van Carlos Tévez bij Manchester City lijkt steeds dichterbij. De Engelse club gaf AC Milan toestemming om met de zaakwaarnemer van de club te praten.

De club uit de Serie A is al geruime tijd geinteresseerd in Tévez en het liefst ziet voorzitter Adriano Galliani de aanvaller in de winterstop al komen, meldt The Daily Mail. Vanaf nu mag Milan actie ondernemen en praten over een eventuele transfer.

In Gazzetta dello Sport zei Galliani maandag: "Tevez is een speler van Manchester City. City heeft ons toestemming gegeven om met zijn zaakwaarnemer te spreken maar we hebben nog niet direct met de club gesproken. We weten niet wat de club wil."

Galliani wil niet teveel kwijt over de mogelijke transfer omdat hij bang is dat het te betalen bedrag voor de speler omhoog gaat. Tévez zelf staat in elk geval open voor een vertrek uit Engeland. Onlangs weigerde de speler in te vallen.

Passagier neemt granaten mee in handbagage

Op het Amerikaanse vliegveld Newark Liberty Airport is zaterdag een vrouw aangehouden, die met vijf granaten in haar tas naar België wilde vliegen. Dat meldt de Amerikaanse zender CBS op basis van de Amerikaanse Autoriteit voor Transport en Veiligheid (TSA) maandag (lokale tijd).

Het betreft een passagier, wier nationaliteit en leeftijd niet bekend is gemaakt.

Bronnen binnen de TSA maakten ook bekend dat er een zogenoemd 'creditcard-mes' werd gevonden in de bagage van een andere passagier. Eind november werd voor het eerst zo'n steekwapen gevonden.

Passagier neemt granaten mee in handbagage
Passagier neemt granaten mee in handbagage (Foto: ANP)

Dure bolides in de prak

Liefhebbers van luxe sportauto's hebben zondag op een snelweg in Japan acht Ferrari's, een Lamborghini en twee Mercedessen in de prak gereden. Afgezien van wat kneuzingen en snijwonden was er alleen maar blikschade.

De enthousiastelingen waren voor een dagje uit op weg naar Hiroshima, toen de bestuurder van de voorste bolide bij het wisselen van rijbaan de macht over zijn voertuig verloor en tegen de vangrail botste. Hij maakte een spin en de andere auto's botsten op elkaar toen ze probeerden hem te ontwijken.

Bij het ongeluk waren volgens de politie van Yamaguchi in totaal veertien voertuigen betrokken.


Dure bolides in de prak (Foto: Novum)

Stem dwingt André van Duin tot afzeggen shows

André van Duin moet op doktersadvies twee dagen stemrust houden. De shows die de komiek maandag en dinsdag in het Delamar Theater in Amsterdam zou geven, komen hierdoor te vervallen. De optredens worden volgende week maandag en zondag ingehaald.

Het theater verwacht dat André donderdag weer fit genoeg is om het podium op te klimmen. André van Duin staat al ruim twee maanden in het Delamar met zijn laatste show: Ja Hoor ? Daar Is Ie Weer! Hierin is de komiek samen te zien met Ron Brandsteder en Anne-Marie Jung.


Stem dwingt André van Duin tot afzeggen shows (Foto: Novum)

Di Rupo benoemd als premier

De Belgische koning Albert II heeft Elio Di Rupo benoemd tot eerste minister. Dat maakte het paleis maandagavond bekend. Di Rupo, een Waalse socialist, wist 536 dagen na de verkiezing met de zes onderhandelende partijen een regeerakkoord te vormen.

Di Rupo sprak met de koning over zijn ministersploeg. Eerder op de dag waren de onderhandelaars het eens geworden over de verdeling van de posten en het aantal ministers en staatssecretarissen. De nieuwe ploeg zal dinsdag om 15 uur op het Kasteel te Laken de eed af leggen, zo werd maandagavond ook bekendgemaakt.

Di Rupo benoemd als premier
Di Rupo benoemd als premier (Foto: ANP)

Kinderfiets verraadt overvaller

Een overvaller is zondagmiddag in Maastricht aangehouden omdat hij zich met zijn opvallende vluchtvoertuig door de stad manoeuvreerde. Na een overval op een tankstation zaterdag vluchtte de 17-jarige jongen op een kinderfiets. Een agent kwam de jonge overvaller in de Coclersstraat tegen en herkende het rijwiel. Dat meldt de politie maandag.

De agent wilde de jongen aanhouden maar hij rende weg. Een scooterrijder sneed hem de pas af en zo kon de overvaller worden ingerekend. Tijdens de vlucht liet de jongen twee tassen vallen. Hierin zaten kleding en schoenen die hij had gedragen tijdens de overval.

Nominaties Annie Awards bekend

Vandaag zijn de nominaties voor de Annie Awards bekendgemaakt. De Annie Award is te vergelijken met de Oscar maar dan voor animatiefilms, bioscoopfilms, tv-series, specials, commercials en sinds kort ook games. 

De 39e editie van de Annie Awards vindt plaats op 4 februari in de UCLA's Royce Hall in Los Angèles, Californië. Bij het evenement worden prijzen uitgedeeld in een dertigtal categorieën. De volgende nominaties zijn bekendgemaakt:

Production Categorie

Best Animated Feature

A Cat in Paris
Arrugas (Wrinkles)
Arthur Christmas
Cars 2
Chico & Rita
Kung Fu Panda 2
Puss In Boots
Rango
Rio
The Adventures of Tintin

Best Animated Special Production

Adventure Time: Thank You
Batman: Year One
Ice Age: A Mammoth Christmas
Kung Fu Panda – Secrets of the Masters
Prey 2
Star Tours

Best Animated Short Subject

Adam and Dog
I Tawt I Taw A Puddy Tat
La Luna
(Notes on) Biology
Paths of Hate
Sunday
The Ballad of Nessie
The Girl and the Fox
Wild Life

Best Animated Television Commercial

Audi “Hummingbird
Geico “Foghorn
McDonald’s “Apple Tree
McDonald’s “Suzi Van Zoom
Norton “Stuff
O2 “Niggles & Narks
Statoil “Good Night
The Pirate
Twinings “Sea

Best General Audience Animated TV Production

Archer
Green Lantern: The Animated Series
Hoops & YoYo Ruin Christmas
MAD
Mary Shelley’s Frankenhole Season 2
Prep & Landing: Naughty vs. Nice
Star Wars: The Clone Wars
The Simpsons

Best Animated Television Production – Preschool

Chuggington
Disney Jake and the Never Land Pirates
Disney Mickey Mouse Clubhouse
The WotWots Season 2

Best Animated Television Production – Children

Fanboy and Chum Chum
Kung Fu Panda
Penguins of Madagascar
The Amazing World of Gumball

Best Animated Video Game

Bumpy Road
Catherine
Gears of War 3
Gesundheit
Ghost Trick: “Phantom Detective”
Insanely Twisted Shadow Planet
Ratchet and Clark: All 4 One
Rayman Origins
Unchartered 3: Drake’s Deception

Individual Achievement Categorie

Animated Effects in an Animated Production

Can Yuksel – Puss In Boots
Chase Cooper – Rango
Dan Lund – Winnie The Pooh
Dave Tidgewell – Kung Fu Panda 2
Eric Froemling – Cars 2
Jason Mayer – Kung Fu Panda 2
Joel Aron – Star Wars: The Clone Wars
Jon Reisch – Cars 2
Kevin Romond – The Adventures of Tintin
Willi Geiger – Rango

Animated Effects in a Live Action Production

Branko Grujcic – Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides
Florent Andarra – Transformers: Dark of the Moon
Gary Wu – Cowboys & Aliens
Lee Uren – Cowboys & Aliens

Character Animation in a Television Production

Chad Sellers – Prep & Landing: Naughty vs. Nice
Michael Franceschi – Kung Fu Panda
Rebecca Wilson Bresee – Prep & Landing: Naughty vs. Nice
Sihanouk Mariona – Mary Shelley’s Frankenhole Season 2
Tony Smeed – Prep & Landing: Naughty vs. Nice

Character Animation in a Feature Production

Andreas Deja – Winnie The Pooh
Dan Wagner – Kung Fu Panda 2
Jeff Gabor – Rio
Mark Henn – Winnie The Pooh
Olivier Staphylas – Puss In Boots
Patrik Puhala – Rio
Pierre Perifel – Kung Fu Panda 2

Character Animation in a Live Action Production

Andy Arnett – Hop
David Lowry – Paul
Eric Reynolds – Rise of the Planet of the Apes
Mike Hull - Paul

Character Design in a Television Production

Bill Schwab – Prep & Landing
Carl Raggio – Disney Kick Buttowski
Chad Hurd – Archer
Chris Battle – Dan Vs.
Eric Robles – Fanboy and Chum Chum
Gordon Hammond – TUFF Puppy
Mike Dougherty – TUFF Puppy
Robert Ryan Cory – Secret Mountain Fort Awesome

Character Design in a Feature Production

Jay Shuster – Cars 2
Mark “Crash” McCreery – Rango
Patrick Mate – Puss In Boots
Peter de Seve – Arthur Christmas
Sergio Pablos – Rio

Directing in a Television Production

Brian Sheesley – Dan Vs.
Chris Savino & Clay Morrow – Disney Kick Buttowski
Dan Riba – Ben 10 Ultimate Alien
Duke Johnson – Community
Gabe Swarr – Kung Fu Panda
Ken Bruce – TUFF Puppy
Kevin Deters & Stevie Wermers-Skelton – Prep & Landing: Naughty vs. Nice
Matthew Nastuk – The Simpsons
ic Graves & Ben Bocquelet – The Amazing World of Gumball
Peter Hausner – Ninjago: Masters of Spinjitzu
Steve Loter, Christo Stamboliev, Shaun Cashman, David Knott – Penguins of Madagascar
Tony Craig – Hoops & YoYo Ruin Christmas

Directing in a Feature Production

Carlos Saldahna – Rio
Chris Miller – Puss In Boots
Don Hall & Stephen Anderson – Winnie The Pooh
Gore Verbinski – Rango
Jennifer Yuh Nelson – Kung Fu Panda 2
Kelly Asbury – Gnomeo & Juliet

Music in a Television Production

Adam Berry, Bob Schooley, Mark McCorkle – Penguins of Madagascar
Ben Locket – The Amazing World of Gumball
Frederik Wiedmann – Green Lantern The Animated Series
Grace Potter, Michael Giacchino – Prep & Landing: Naughty vs. Nice
Joel McNeely, Brendan Milburn and Valerie Vigoda – Pixie Hollow Games
Kevin Kliesch – Thundercats
Shawn Patterson, Zeb Wells – Robot Chicken

Music in a Feature Production

Henry Jackman – Puss In Boots
John Williams – The Adventures of Tintin
Mikael Mutti, Siedah Garrett, Carlinhos Brown, Sergio Mendes, John Powell – Rio
Zooey Deschannel, Kristen Anderson-Lopez, Henry Jackman, Robert Lopez – Winnie The Pooh

Production Design in a Television Production

Mark Bodner, Chris Tsirgiotis, Sue Mondt en Daniel Elson – Secret Mountain Fort Awesome
Peter Martin – Hoops & YoYo Ruin Christmas

Production Design in a Feature Production

Harley Jessup – Cars 2
Paul Felix – Winnie The Pooh
Raymond Zilbach – Kung Fu Panda 2
Tom Cardone, Kyle MacNaughton & Peter Chan – Rio

Storyboarding in a Television Production

Barry W. Johnson – Prep & Landing: Naughty vs. Nice
Benton Connor – Regular Show
Brian Kesinger – Prep & Landing: Naughty vs. Nice
Dave Thomas – TUFF Puppy
Fred Gonzalez – TUFF Puppy
Joe Mateo – Prep & Landing: Naughty vs. Nice
Justin Nichols – Fanboy & Chum Chum
Katie Rice – Fanboy & Chum Chum
ebecca Sugar – Adventure Time

Storyboarding in a Feature Production

Bob Logan – Puss In Boots
David Gosman – Rango
Gary Graham – Kung Fu Panda 2
Jeremy Spears – Winnie The Pooh
Josh Hayes – Rango
Kris Pearn – Arthur Christmas
Nelson Yokota – Gnomeo and Juliet
Philip Craven – Kung Fu Panda 2
Scott Morse – Cars 2

Voice Acting in a Television Production

Carlos Alazraqui als Denzel Crocker – Fairly OddParents
Dan Harmon als Jekyll – Mary Shelley’s Frankenhole Season 2
Daran Norris als Cosmo – Fairly OddParents
Dee Bradley Baker als Obi-Wan – Star Wars: The Clone Wars
Diedrich Bader als Batman – Batman: The Brave and the Bold
H. Jon Benjamin als Sterling Archer – Archer
Jeff Bennett als Kowalski – Penguins of Madagascar
Jeff B. Davis als Victor Frankenstein – Mary Shelley’s Frankenhole Season 2
Jessica Walter als Malory Archer – Archer
Judy Greer als Cheryl Tunt – Archer
Logan Grove als Gumball – The Amazing World of Gumball
Nika Futterman als Asajj Ventress – Star Wars: The Clone Wars
Scott Adsit als the Creature – Mary Shelley’s Frankenhole Season 2
Tara Strong als Timmy Turner – Fairly OddParents – Operation Dingleberg

Voice Acting in a Feature Production

Ashley Jensen als Bryony – Arthur Christmas
Bill Nighy als Grandsanta – Arthur Christmas
Gary Oldman als Shen – Kung Fu Panda 2
James Hong als Mr. Ping – Kung Fu Panda 2
Jemaine Clement als Nigel – Rio
Jim Cummings als Featherstone – Gnomeo and Juliet
Zach Galifianakis als Humpty Alexander Dumpty – Puss In Boots

Writing in a Television Production

Blake Lemons, William Reiss, C.H. Greenblatt, Derek Evanick, Diana Lafyatis, Neil Graf – Disney Fish Hooks – “Fish School Musical”
Carolyn Omine – The Simpsons – “Treehouse of Horror XXII”
Dani MIchaeli, Sean Charmatz, Nate Cash, Luke Brookshier, Paul Tibbitt – SpongeBob SquarePants“Patrick’s Staycation”
Josh Weinstein – Futurama“All The President’s Heads”
Kevin Sullivan, Will Schifrin, Ray DeLaurentis – TUFF Puppy“Thunder Dog”
Matt Maiellaro, Dave Willis - Agua Unit Patrol Squad 1“The Creditor”
Ray DeLaurentis, Will Schifrin – Fairly OddParents“Invasion of the Dads”
Steve Wermers-Skelton, Kevin Deters – Prep & Landing: Naughty vs. Nice

Writing in a Feature Production

Andy Riley, Kevin Cecil, Mark Burton, Kathy Greenburg, Emily Cook, Rob Sprackling, John R. Smith, Kelly Asbury, Steve Hamilton – Gnomeo & Juliet
Brian Kesinger, Kendelle Hoyer, Don Dougherty, Clio Chang, Don Hall, Stephen Anderson – Winnie The Pooh
John Logan, Gore Verbinski and James Byrkit – Rango
Sarah Smith, Peter Baynham – Arthur Christmas
Steve Moffat, Edgar Wright, Joe Cronish – The Adventures of Tintin

Editing in Television Production

Garret Elkins – Mary Shelley’s Frankenhole Season 2
Hugo Morales – Kung Fu Panda
Jason W.A. Tucker – Star Wars: The Clone Wars
Paul D. Calder – Futurama
Ted Machold, Jeff Adams, Doug Tiano, Bob Tomlin – Penguins of Madagascar

Editing in a Feature Production

Clare Knight, A.C.E. – Kung Fu Panda 2
Craig Wood, A.C.E. - Rango
Eric Dapkewicz – Puss In Boots
Michael Kahn – The Adventures of Tintin
Stephen Schaffer, A.C.E. – Cars 2


De hoogtepunten van de Annie Awards 2011.

Waterstand Rijn stijgt weer

De afvoer en waterstand van de Rijn bij Lobith stijgen weer. Nadat vorige week woensdag het laagterecord werd gebroken en het water op een hoogte van 6,89 meter boven NAP stond, is de waterstand maandag gestegen tot 7,06 meter boven NAP, meldt Rijkswaterstaat maandag.

Het oude record bedroeg 6,90 meter boven NAP en stamde uit september 2003. Het record ging eraan, nadat het de afgelopen tijd erg droog was.

De afgelopen dagen is in het stroomgebied van de Rijn echter weer neerslag gevallen, waardoor ook de afvoer van water is toegenomen. De afvoer van de Rijn bij Lobith bedroeg woensdag 789 kubieke meter per seconde. Dat is maandag 849 kubieke meter per seconde.

Rijkswaterstaat verwacht dat de afvoer tot en met maandag stijgt naar ongeveer 1500 kubieke meter per seconde en de waterstand naar 8,5 meter boven NAP. In de week erna zet de stijging verder door naar tweeduizend kubieke meter per seconde, terwijl 1800 normaal is voor de tijd van het jaar.

FOK!filmtip van de dag: Groundhog Day

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Groundhog Day.

De egocentrische weerman Phil Connors (Bill Murray) reist naar het plaatsje Punxsutawney om de jaarlijkse Bosmarmottendag te verslaan. Als hij de volgende dag wakker wordt, blijkt het nog steeds dezelfde dag te zijn. En morgen, overmorgen en de dag daarna ook... In feite zal het nooit meer morgen worden. In eerste instantie maakt hij hier meteen misbruik van door zijn collega Rita te versieren. Maar op den duur moet hij toch een oplossing gaan bedenken als hij niet voor altijd dezelfde dag wil gaan beleven.

Groundhog Day is een originele en komische film waarin Murray ook lekker 'los' gaat in de hoofdrol.

Groundhog Day is vanavond om 20:30 te zien op RTL 7.

Laatste reviews en specials
review
Frozen II
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
©FOK.nl e.a.