PvdA wil nieuw crisispakket

De PvdA wil dat het kabinet een nieuw crisispakket opstelt ter grootte van een miljard euro. Dat betoogde de fractieleider van de grootste oppositiepartij Job Cohen woensdag tijdens een debat over de gevolgen van crisis en de bezuinigingen van het kabinet.

Cohen verwees naar het pakket dat het vorige kabinet - waarin ook de PvdA zat - opstelde tijdens de kredietcrisis. Dat bevatte een aantal 'belangrijke maatregelen'. Premier Mark Rutte (VVD) zou zich daarom aan dit pakket moeten 'spiegelen' bij het opstellen van een nieuw crisispakket.

De PvdA'er wil het pakket uitsmeren over 2012 en 2013. Hij denkt aan de invoering van de deeltijd-ww, investeringen in de bouw door het opknappen van scholen en huizen en ervoor zorgen dat jongeren die geen baan kunnen krijgen verder gaan studeren. Cohen wil dit bekostigen door onder meer milieubelastingen weer in te voeren.

Cohen hekelde het 'rechtse beleid' van dit kabinet en betitelde Rutte als 'kampioen van de armoede'. Aanleiding voor het debat is het rapport De Sociale Staat van Nederland 2011, dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vorige maand uitbracht. Het instituut stelde dat Nederlanders er de afgelopen jaren weliswaar op vooruit zijn gegaan, maar vanaf volgend jaar de gevolgen van de crisis zullen voelen.

De PvdA en de oppositiepartijen GroenLinks, D66 en SP grepen het debat aan om opnieuw hun bezwaren tegen het kabinet-Rutte te uiten. Jolande Sap (GroenLinks) ageerde opnieuw tegen de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget, passend onderwijs en de kinderopvang. "Alles van waarde wordt stukgesnoeid", zei Sap die sprak van 'kil boekhouderschap' van Rutte.