Puss in Boots

De Gelaarsde Kat is een knus, ouderwets, Europees sprookje over, op z'n simpelst, een kat die laarzen draagt. Leuk dat daar eens een film over wordt gemaakt, denkt de onwetende sprookjeskenner. Filmliefhebbers en iedereen die de laatste tien jaar wel eens naar de bioscoop is geweest kennen 'm echter als de door Antonio Banderas stemgegeven Zorro-wannabe uit de Shrek-filmserie.

Puss in Boots: Puss tegen het maanlicht

Puss in Boots, in de Nederlandse versie ook netjes De Gelaarsde Kat geheten, doet dan ook geen pogingen oude sprookjes recht aan te doen en daar een verfilming van te zijn: het is een Shrek-spinoff, wat betekent dat er humor, gekkigheid en vrije referenties naar sprookjes verwacht mag worden.

Met die sprookjes zit het vervolgens wel goed. Puss in Boots combineert karakters en verhalen uit verschillende bronnen in een samenhangend avontuur. Puss is samen met Humpty Dumpty opgegroeid in een weeshuis, maar hun vriendschap heeft een breuk opgelopen. Wanneer ze elkaar opnieuw tegenkomen besluiten ze samen hun jeugddroom te verwezenlijken: het vinden van de magische bonen van Jack, waarmee ze het kasteel in de wolken kunnen bereiken om de gouden eieren van de gans te stelen.

Deze jeugddroom is in de wereld van Puss in Boots natuurlijk keiharde realiteit: er is een Jack met magische bonen, deze bonen groeien uit tot een grote bonenstaak en inderdaad: in de wolken is een kasteel met een gans, en die gans legt gouden eieren. Genoeg materiaal voor een Shrek-achtig avontuur, dus. Besprenkel met grappen, anderhalf uur in de oven, even blazen en je hebt een leuke film.

Puss in Boots: Kitty, Humpty en Puss

Puss in Boots is dan ook geen slechte film. Puss is nog steeds zo leuk als in de Shrek-films, mede door de stem van Banderas en de manier waarop de animators 'm zowel schattig als stoer doen lijken. De ondersteunende cast valt echter wat tegen; Zach Galifianakis speelt Humpty Dumpty als een geanimeerde versie van zichzelf en Salma Hayek is de vrouwelijke tegenspeelster Kitty Softpaws. Beide acteurs doen het prima met het materiaal dat ze is gegeven, maar daarin krijgen ze niet de kans enorm grappig te zijn. Dat is ook het grootste gebrek van de film zelf: er valt te weinig te lachen. De film is prima vermakelijk voor met name de jongere generatie, met een leuk avontuur, een paar sprookjesreferenties en een mooi vormgegeven 3D-animatie, maar de met Shrek bekende filmkijker verwacht grappen en grollen die in Puss in Boots ontbreken.

Door het gebrek aan uitermate hilarische momenten valt Puss in Boots daardoor wat tegen. Het lijkt niet meer dan een simpele spinoff van Shrek te zijn, voortbouwend op de bekendheid van het personage zonder daar echt iets waardevols aan toe te voegen. Wie zich echter voldoende kan vermaken met een leuk verhaaltje over leuke personages, zit wel goed bij Puss in Boots.