PvdA: verkiezingen als EU meer macht krijgt

De PvdA vindt dat er verkiezingen moeten worden gehouden als het kabinet veel macht overdraagt aan de Europese Unie. Dat heeft PvdA-leider Job Cohen woensdag gezegd.

"Als er werkelijk veel bevoegdheden worden overgedragen, moet je dat aan de kiezers voorleggen door middel van verkiezingen", zei Cohen tegen de NOS. Hij wilde niet ingaan op de vraag of de PvdA de steun aan het Europese beleid van het kabinet intrekt als het kabinet weigert verkiezingen uit te schrijven.

De Tweede Kamer debatteert woensdagavond over de Nederlandse inzet bij de Europese top van donderdag en vrijdag. Daar worden plannen besproken om de financiële crisis te bestrijden.

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk zei tijdens het debat dat de PvdA het kabinet zal blijven steunen bij de aanpak van de crisis. "We steunen het kabinet als het uitrukt om de brand te blussen, maar we gaan niet een heel traject in om de Europese verdragen te wijzigen terwijl de tweede partij in de gedoogcoalitie blijft zeggen: we zijn het er niet mee eens."

Plasterk wees erop dat in het regeerakkoord staat dat er deze kabinetsperiode geen macht aan Brussel wordt overgedragen. Het kabinet houdt zich daar niet aan als het instemt met de plannen van Frankrijk en Duitsland om de Europese verdragen te wijzigen om onder andere te regelen dat overtreding van de begrotingsregels automatisch worden bestraft.

SP-Kamerlid Ewout Irrgang stelde dat het dreigement van de PvdA weinig om het lijf heeft als de partij steun blijft geven aan het eurobeleid van het kabinet als premier Mark Rutte (VVD) weigert naar de koningin te gaan om zijn ontslag aan te bieden. D66-Kamerlid Wouter Koolmees noemde het PvdA-standpunt tegenstrijdig. "Als de premier terugkomt met een goed resultaat, gaat de PvdA verkiezingen eisen."

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) wilde voorafgaand aan het debat niet reageren op de uitlatingen van Cohen.