Oplossend kalksteen oorzaak problemen 't Loon

De problemen bij winkelcentrum 't Loon in Heerlen komen mogelijk doordat kalksteen in de bodem is opgelost door zuur water. Een andere optie die wordt genoemd is dat zand wegloopt langs een breuk naar een plek waar ooit steenkool is weggehaald.

Dat blijkt woensdag uit vrijgegeven correspondentie tussen verschillende partijen. In de correspondentie zit onder meer een verslag van een gesprek met Staatstoezicht op de Mijnen, waarin de kalksteenoptie wordt genoemd.

Ook is op te maken uit het zogenoemde logboek dat al vanaf de jaren negentig in de grond onder het winkelcentrum bewegingen plaatsvinden. In 2002 zijn al eens drie kolommen vervangen. Van 2002 tot en met 2011 is het parkeerdek van het centrum dertien tot achttien centimeter gezakt. Eerdere zoektochten naar de oorzaak, leverden niets op.

Als mogelijke oplossing voor de problemen in Heerlen werd het injecteren van bepaalde middelen in de grond genoemd. Hier is het echter niet van gekomen. Op 29 november werden zo veel alarmerende zaken tegelijkertijd vastgesteld, dat werd besloten tot het ontruimen van een deel van het centrum.

Op dat moment werden nieuwe scheuren ontdekt, onder meer in een kolom in de parkeergarage. Ook bleek dat de constructie onder oplopende spanning stond en waren er bij de winkel Promiss scheuren in de wanden ontdekt.

De eerste scheuren in kolommen van de garage werden overigens 30 augustus al waargenomen. In de weken daarna is geprobeerd met onder meer stutten en het injecteren van een bepaald soort hars in kolommen de situatie te stabiliseren. Dat lukte niet.

Woensdag zijn slopers begonnen met het afbreken van een deel van het centrum. De gemeente achtte de sloop de beste optie, omdat zo voorkomen kan worden dat dit deel spontaan instort.