Gevolgen storm voor treinen vallen nog mee

De storm die woensdag over het land trekt heeft vooralsnog weinig gevolgen voor het treinverkeer. Op drie plaatsen waaiden bomen op het spoor, maar van grote landelijke overlast is rond 16.00 uur geen sprake. Wel staan extra onderhoudsteams paraat om in te grijpen bij problemen, zegt een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail.

Het grootste gevaar voor het treinverkeer vormen bomen en takken die door de wind tegen bovenleidingen of op het spoor terechtkomen. Ook blikseminslagen zorgen voor problemen, maar onweer is niet voorspeld.

Tussen Utrecht Centraal en Veenendaal rijden minder treinen door een boom op het spoor. Dat duurt naar verwachting tot 18.00 uur. Op het spoor tussen Leeuwarden en Hurdegaryp ligt ook een boom; dat duurt nog een halfuur langer. In Noord-Holland is een boom inmiddels van het spoor verwijderd.

ProRail heeft op twee plaatsen in het land diesellocomotieven klaarstaan om gestrande treinen te hulp te schieten. Ook zijn aannemers van werkzaamheden aan het spoor gewaarschuwd om spullen vast te zetten, zodat die niet op de rails waaien.

Van een aangepaste dienstregeling is voorlopig geen sprake. "Hier moet het spoor tegen bestand zijn."