Lowlands discrimineerde Polen

De organisatoren van Lowlands en het beveiligingsbedrijf van het muziekfestival hebben zich schuldig gemaakt aan discriminatie. 23 bezoekers, op een persoon na afkomstig uit Polen of van Poolse afkomst, zijn volgens de Commissie Gelijke Behandeling van het terrein verwijderd op basis van hun afkomst.

Het ging hierbij om een verboden onderscheid op grond van nationaliteit, zo oordeelde de commissie in een uitspraak eind vorige maand. De 23 betalende bezoekers werden vorig jaar van het festivalterrein verwijderd. Beveiligingsmedewerkers hadden daarvoor gevraagd om hun nationaliteit.

Organisatoren Mojo Concerts en Loc7000 ontkennen dat de bezoekers van het festival werden verwijderd omdat ze Pools zijn. De bezoekers zouden in strijd met de regels statiegeldbekers hebben verzameld.

De commissie zei dat het de organisatoren en het beveiligingsbedrijf The Security Company niet is gelukt te bewijzen dat ze geen onderscheid hebben gemaakt. De klagers gaven bovendien 'nagenoeg eenduidige verklaringen' over het voorval.


Lowlands discrimineerde Polen (Foto: Novum)